P. 1
INSTRUMEN PENGESANAN MURID BERMASALAH DALAM PEMBELAJARAN

INSTRUMEN PENGESANAN MURID BERMASALAH DALAM PEMBELAJARAN

5.0

|Views: 445|Likes:
Published by dean_cik
format
format

More info:

Published by: dean_cik on Aug 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/05/2015

pdf

text

original

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

MANUAL
INSTRUMEN PENGESANAN MURID BERMASALAH DALAM PEMBELAJARAN

BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS
1 |ms

INSTRUMEN PENGESANAN MURID BERMASALAH DALAM PEMBELAJARAN

1.0

PENGENALAN Instrumen Pengesanan Murid Bermasalah Dalam Pembelajaran merupakan satu alat untuk mengesan murid yang berkebarangkalian mempunyai ciri-ciri Instrumen ini juga penting berkeperluan khas. Instrumen ini bertujuan membantu guru mengesan murid yang mempunyai masalah dalam pembelajaran. masalah pembelajaran murid. Guru atau penilai perlu berbincang dengan ibu bapa / penjaga jika didapati murid berkemungkinan mempunyai ciri-ciri keperluan khas. Instrumen ini perlu dibawa bersama ketika berjumpa pengamal perubatan sebagai bahan rujukan untuk pengesahan masalah pembelajaran yang dihadapi oleh murid. sebagai bahan rujukan untuk pengamal perubatan membuat pengesahan status

Instrumen ini dibahagikan kepada dua bahagian: Bahagian A : Bahagian B : Maklumat Murid Senarai Semak i. Elemen 1 : Tanda-tanda Masalah Pendengaran ii. iii. Elemen 2 : Tanda-tanda Masalah Penglihatan Elemen 3 : Tahap Penguasaan Kemahiran Asas Perkembangan Individu iv. Elemen 4 : Tahap Penguasaan Mengeja, Membaca dan Menulis
2 |ms

v.

Elemen 5 : Tahap Penguasaan Nombor

2.0

OBJEKTIF Saringan dijalankan bertujuan untuk memenuhi keperluan berikut: 2.1 Mengesan murid yang berkebarangkalian mempunyai masalah dalam pembelajaran. 2.2 Memastikan murid mendapat akses perkhidmatan pendidikan yang bersesuaian mengikut keperluan.

3.0

KUMPULAN SASARAN Instrumen ini boleh digunakan bagi kumpulan murid berikut: (i) (ii) (iii) Murid LINUS Tegar Murid Program Pemulihan Khas Murid yang mempunyai kebarangkalian berkeperluan khas

4.0 4.1

MAKLUMAT AM KRITERIA MURID YANG DINILAI • Murid telah melalui proses pembelajaran untuk tempoh tidak kurang daripada enam bulan; • Murid mempunyai kesukaran dalam penguasaan kemahiran membaca, menulis dan mengira;

3 |ms

• • 4. • Carta alir menunjukkan prosedur penilaian yang hendak dilaksanakan.2 • Murid mempunyai prestasi yang rendah dalam mata pelajaran akademik. guru kelas. • Contoh guru yang boleh menjadi penilai: i) ii) iii) iv) v) guru LINUS. guru Pemulihan Khas. KRITERIA PENILAI Penilai hendaklah telah mengajar murid yang hendak dinilai sekurang-kurangnya selama enam bulan. guru Matematik. 4. guru Bahasa Malaysia. Murid telah diberi langkah-langkah pemulihan melalui program pemulihan dalam kelas atau Program Pemulihan Khas.3 • PROSEDUR PELAKSANAAN Saringan ini hendaklah dilaksanakan secara tidak formal tanpa dihadkan tempoh masa. 4 |ms .

CARTA ALIR PELAKSANAAN MURID LINUS TEGAR MELEPASI PROGRAM PEMULIHAN KHAS SARINGA N PENGESA NAN TIDAK MELEPASI TIDAK DISAHKAN PEMERIKS AAN PENGAMA L PERUBATA N 5 |ms .

Jika tidak melepasi. Guru membuat rumusan berasaskan skor yang dibuat pada instrumen. Saringan kepada murid LINUS Tegar menggunakan Instrumen Pengesanan Murid Bermasalah Dalam Pembelajaran. murid mengikuti Program Pemulihan Khas. murid akan ke proses 4. 3. 7 6 |ms .DISAHKAN PENDIDIKAN KHAS 1 3 2 CARTA ALIRAN KERJA 4 Mula 5 1. 6 2. Jika melepasi saringan.

4. Jika pengamal perubatan mengesahkan murid tersebut bukan murid pendidikan khas. 6. murid dihantar ke Program Pemulihan Khas (3). Guru memaklumkan keputusan kepada ibu bapa / penjaga dengan mengemukakan surat rujukan pengamal perubatan (Lampiran 7) dan instrumen yang telah dilengkapkan. murid ditempatkan di Program Pendidikan Khas. 7. Tamat 5. Murid dirujuk kepada pengamal perubatan oleh ibu bapa / penjaga dengan membawa bersama instrumen pengesanan murid bermasalah dalam pembelajaran. Jika murid disahkan sebagai murid berkeperluan khas.0 PENTADBIRAN INSTRUMEN Peralatan yang diperlukan: Elemen 1 Elemen 2 : : Tiada Carta Snellen E Penutup mata Kad berbentuk E Pita ukur Tatacara pengendalian ujian penglihatan ( Lampiran 1) Elemen 3 : Teks bacaan (Lampiran 2) Binding tape Contoh aktiviti menyambung titik-titik (Lampiran 3) Pensel warna 7 |ms . 5.

murid berpaling apabila nama dipanggil. Murid yang mempunyai masalah pendengaran boleh membaca gerak bibir. 5. 5. . Contoh: 2 Murid tidak boleh mengajuk bunyi yang didengar.1 BAHAGIAN A: MAKLUMAT MURID Bahagian ini mengandungi item-item tentang maklumat murid dan perlu diisi oleh guru atau penilai. 8 |ms Item Pernyataan Item 1 Murid tidak boleh bertindak balas terhadap bunyi. guru mengetuk pintu tanpa dilihat oleh murid.Contoh aktiviti mewarna gambar (Lampiran 4) Bola (sebesar bolasepak) Contoh gambar untuk aktiviti bercerita berpandukan gambar (Lampiran 5) Gunting Elemen 4 Elemen 5 : : Contoh perkataan mudah (Lampiran 6) Kad gambar / kiub atau benda-benda yang ada dalam simpanan guru/sekolah. guru perlu mengelakkan murid daripada melihat gerak bibir semasa membuat bunyi. Oleh itu. .2 BAHAGIAN B: SENARAI SEMAK (Rujuk Instrumen muka surat 5) Bahagian ini terdiri daripada lima elemen dan 52 item. Murid mengajuk bunyi yang dibuat oleh guru. Elemen 1: Tanda-tanda Masalah Pendengaran Penjelasan Murid tidak bertindak balas kepada bunyi yang dibuat dalam jarak satu meter.

i) Mata kiri 6/9 atau ii) lebih. Murid didapati gemar melakukan perkara yang negatif berulang-ulang seperti: (i) Sering membuat bising yang mengganggu (cth: mengetuk meja). Murid memberi respon kepada soalan. Elemen 2: Contoh: bunyi ayam berkokok Guru memberi soalan secara berbisik dari arah belakang (kiri dan kanan) murid. Jarak membaca yang ideal adalah 33cm (1 kaki). Mata kanan 6/9 atau lebih. Berdasarkan penilaian guru. rujuk lampiran pelaksanaan Ujian Ketajaman Penglihatan menggunakan Snellen-E. perkataan yang sesuai. rujuk lampiran pelaksanaan Ujian Ketajaman Penglihatan menggunakan Snellen-E. 5 Bacaan Ujian ‘Snellen Eye ‘. Murid mengalami masalah tingkah laku. Soalan boleh diberi dalam Bahasa Malaysia / Bahasa Inggeris / bahasa ibunda masing-masing. Item Pernyataan Item 4 Murid merapatkan buku ke muka ketika membaca. Contoh: lambat mengeluarkan perkataan / tersekat-sekat seolah-olah sukar mencari 7 Murid tidak boleh menjawab secara lisan soalan kefahaman daripada bahan yang diperdengarkan dalam 8 bahasa yang difahami. 9 |ms . Tanda-tanda Masalah Penglihatan Penjelasan Guru memerhati jarak di antara buku dan muka murid ketika membaca. Contoh teks adalah seperti di Lampiran 2.3 Murid tidak boleh menunjuk arah bunyi yang didengar.murid tidak boleh menjawab secara lisan soalan kefahaman daripada bahan yang diperdengarkan. - Elemen 3: Tahap Penguasaan Kemahiran Asas Perkembangan Individu Item Pernyataan Item 6 Murid mempunyai masalah dalam bertutur. Penjelasan Pertuturan murid tidak lancar ketika berbual / berkomunikasi dengan rakan atau guru.

Murid tidak boleh menyatakan salah satu konsep turutan di bawah: (i) (ii) Turutan nombor Turutan abjad 16 Murid menghadapi masalah dengan konsep turutan. Murid tidak dapat menentukan arah yang dinyatakan. Murid tidak boleh bercerita menggunakan perkataan sendiri berpandukan gambar yang ditunjukkan. depan atau belakang Contoh: murid menyatakan benda yang terdapat di depan dan dibelakang mereka. Mengoyak buku tanpa sebab. Mengganggu kawan semasa belajar (iv) Tidak melibatkan diri dalam pembelajaran Murid didapati kerap bertukar-tukar aktiviti dalam sesuatu tempoh (tempoh tumpuan pada satu aktiviti terlalu singkat) Murid berjalan di atas garisan lurus (binding tape) sepanjang 5 meter di atas lantai. 11 Murid menghadapi kesukaran menggunting kertas. Murid tidak boleh bercerita berpandukan gambar. Contoh: angkat tangan kanan atau kiri Contoh: guru mengarah murid meletakkan benda 15 Murid keliru dengan konsep arah. Murid boleh menggunakan bahasa yang mereka fahami (Lampiran 4). Contoh: murid tidak boleh menyambung titik- 12 13 14 titik untuk melengkapkan gambar (Lampiran 3).(ii) (iii) 9 Murid mempunyai daya tumpuan yang singkat. Murid tidak boleh menyambung titik-titik dengan baik. 10 | m s . Murid mempunyai masalah dalam penggunaan gunting ketika menggunting kertas. Murid tidak boleh menyambung titik-titik. makan – tidak boleh makan dengan sendiri. (i) kanan atau kiri (ii) atas atau bawah (iii) di atas atau di bawah meja. Murid memerlukan bantuan Murid memerlukan bantuan orang lain ketika ketika makan. 10 Murid tidak boleh mengimbangi diri apabila berjalan di atas garisan lurus. Guru memerhatikan cara murid itu berjalan untuk melihat sama ada dia boleh mengimbangkan diri dengan baik di atas binding tape.

murid tidak berkeupayaan berkomunikasi dengan rakan sebaya mengenai perkara-perkara semasa yang berlaku di persekitaran mereka.17 Murid sering gopoh semasa bertindak. 20 21 Murid tidak boleh mewarna dalam ruang yang disediakan. Contoh: bercerita tentang watak-watak di televisyen dan buku cerita. Berdasarkan penilaian guru. Murid tidak dapat mengawal diri dalam pergerakan (cemerkap). Contoh: (i) Bila berjalan kerap terlanggar sesuatu di persekitiran. Berdasarkan pemerhatian guru. Murid tidak boleh mewarna dalam ruang yang disediakan. Saiz bola adalah sebesar saiz bola sepak. 19 Murid tidak boleh menyesuaikan diri dalam pergaulan. Murid tidak boleh berinteraksi dengan rakanrakan mengenai perkaraperkara semasa di persekitaran. (ii) Kerap menjatuhkan barang. Murid malu untuk melakukan sesuatu kerana menganggap dirinya tidak mampu menandingi rakan atau merasakan dia tidak akan berjaya melakukannya. 18 Murid sering cuai semasa bertindak. (iii) Nama hari dalam seminggu Murid menunjukkan kegagalan mengawal diri semasa menjalankan sesuatu aktiviti. murid tidak boleh menyesuaikan diri dengan rakan-rakan. sama ada bentuk atau gambar rajah (Lampiran 5). Murid tidak boleh menyambut bola yang dibaling oleh guru dalam jarak satu meter. Murid tidak memandang mata guru / rakan ketika berkomunikasi. 22 23 Murid mempunyai masalah rendah diri 24 Murid tidak mempunyai hubungan mata (eye contact) ketika berkomunikasi Murid tidak boleh mengikut 25 11 | m s Murid tidak memberi tindak balas atas arahan . Murid tidak boleh menyambut bola besar dalam jarak satu meter. Sering menjauhkan diri dari rakan dan suka bersendiri.

tutup pintu Murid menghadapi masalah menamakan objek di persekitaran bilik darjah. 27 Kebolehan lisan dalam bahasa yang difahami murid tidak setanding 28 dengan rakan sebaya. Contoh: papan tulis. Penjelasan Contoh perkataan ialah nama sendiri. murid sering memakai kasut secara terbalik/ tidak boleh mengikat tali kasut / memakai kasut di hujung tapak kaki sahaja. Murid menghadapi kesukaran memakai kasut dengan betul. bola dan ayam (Lampiran 6) Sering mengeja perkataan yang tidak ada langsung kaitan makna dengan perkataan asal. murid ketinggalan dalam berkomunikasi secara lisan jika dibanding dengan rakan sebaya. Elemen 4: Item 29 Tahap penguasaan mengeja. Contoh: angkat tangan. yang diberi.arahan mudah 26 Murid bermasalah menamakan objek. Mengeja Murid sukar mengeja perkataan mudah Murid sering mengeja perkataan yang tiada langsung kaitan makna dengan perkataan asal. 30 31 Murid kerap melakukan kesalahan i) menyusun abjad dalam perkataan nasi dalam sain dalma (i) menyusun abjad dalam perkataan. Contoh perkataan: batu sama buta masa Pernyataan Item A. Melalui pemerhatian guru. Contoh perkataan: 12 | m s . pembaris Berdasarkan pemerhatian guru . membaca dan menulis.

Menggugurkan perkataan.ii) menggabungkan suku kata secara terbalik (ii) menggabung sukukata secara terbalik. Melalui pemerhatian atau maklumat dari guru lain / ibu bapa. B. iii. 34 Kesalahan yang kerap dilakukan oleh murid semasa membaca ialah i. Saya makan nasi semalam. Menambah perkataan pada bacaannya. Melangkau baris. Contoh perkataan: ibu tisu ubi tusi 32 Murid keliru membezakan bunyi abjad yang hampir sama dalam suku kata. Contoh: Saya perigi ke taman. Menggantikan membaca). Warnanya putih. (Tambah perkataan jantan) Contoh: Saya ada seekor itik jantan. Contoh: Saya makan nasi goreng semalam. (pergi perigi) 13 | m s . Dia ada seekor kucing jantan. ii. Membaca Contoh perkataan: dapat kakak padat katak pat kak dat tak 33 Murid ketinggalan dalam kebolehan membaca berbanding rakan sebaya. (gugur perkataan goreng) Contoh: Dia ada seekor kucing. (tertinggal baris kedua semasa iv. Rakan sebaya bermaksud murid-murid normal yang sama umur. Itik saya suka berenang. kebolehan membaca murid jauh ketinggalan jika dibanding dengan rakan sebaya.

murid samada lambat. salah atau langsung tidak boleh menyalin maklumat yang ditulis di papan tulis 36 Tulisan murid sukar dibaca. C. ii.perkataan. Perkataan Contoh: tanam batu masa taman buta sama Elemen 5: Tahap penguasaan nombor 14 | m s . Rakan sebaya bermaksud rakan yang normal yang sama umur. bercampur huruf besar dan kecil. Melalui semakan buku tulis murid. 37 Murid menulis lambat berbanding dengan rakan sebaya. terlalu rapat di antara satu perkataan dengan perkataan yang lain. Melalui pemerhatian guru. huruf /abjad yang ditulis tidak jelas bentuknya. Menulis 35 Murid sukar menyalin maklumat dari papan tulis. i. Abjad-abjad tertentu Contoh: p m q w u b n d Murid lambat menyiapkan kerja bertulis jika dibanding dengan rakan-rakan lain di dalam kelas. 38 Murid menulis secara terbalik.

Murid tidak boleh membilang satu-satu angka dalam lingkungan 10 mengikut turutan. Murid tidak boleh menyebut angka yang ditunjukkan pada kad (secara rawak). Murid tidak boleh membilang angka dalam lingkungan 10 secara lisan.0 PEMARKAHAN Borang pemarkahan disediakan pada Lampiran 1 dalam Instrumen Pengesanan Murid Bermasalah Dalam Pembelajaran hendaklah dilengkapkan oleh guru / penilai mengikut arahan yang diberikan. Murid tidak boleh mengasingkan / membandingkan benda mengikut saiz kecil dan besar / panjang dan pendek. 15 | m s . Murid tidak boleh menulis angka 0 hingga 9.Item 39 Pernyataan Item Murid tidak boleh membezakan konsep banyak dan sedikit. 41 Murid tidak boleh mengenal angka 0 hingga 9. 42 43 Murid tidak boleh menulis angka 0 hingga 9 yang disebut oleh guru secara rawak. 6. Penjelasan Murid tidak boleh menunjukkan himpunan yang banyak dan sedikit pada kad gambar / objek sebenar yang ditunjukkan. 40 Murid tidak boleh membezakan saiz.

Lampiran 1 UNTUK SOALAN 6 UJIAN PENGLIHATAN UNTUK SARINGAN MURID BERMASALAH DALAM PEMBELAJARAN PERALATAN BAGI UJIAN SNELLEN ”E” 3 5 4 1. Sekiranya pencahayaan dalam bilik kurang baik. Carta Snellen ”E” 4. lakukan ujian di luar bilik darjah. 2. Pita pengukur 3. Kad bentuk “E” 16 | m s . Tempat pemeriksaan yang mempunyai pencahayaan yang terang. Penutup mata/ occluder (elak menggunakan tangan untuk menutup mata) 5.

LANGKAH-LANGKAH UJIAN PENGLIHATAN 1. 5. Uji mata kanan dahulu. 3. Pastikan kedudukan Carta Snellen separas dengan mata murid. Murid berdiri pada garisan tersebut seperti ditunjukkan pada Gambar 1. Tampal carta ‘E’ pada dinding. Buat garisan di lantai pada jarak 6 meter dari Carta Snellen. Gambar 1 4. 2. Minta murid tutup mata kiri dengan menggunakan occluder atau kad penutup mata dengan tangan kiri. Gambar 2 17 | m s .

Gambar 4 10. Terdapat 6 huruf “E” pada barisan 9. Minta murid memegang kad bentuk ‘E” di tangan kanan seperti contoh ditunjukkan dalam Gambar 2. 9. Guru memberi penerangan cara menggunakan kad “E” semasa ujian dilaksanakan. 18 | m s . 8. Arah murid memusingkan kad “E” seperti yang ditunjukkan pada carta. 7.6. Penilai mula menjalankan ujian penglihatan dengan meminta murid membaca carta pada barisan 9 (barisan dengan nombor 9 di Carta Snellen ‘E’). Murid perlu memusing kad ‘E” mengikut bentuk ‘E’ yang terdapat di Carta Snellen “E”. Murid perlu memusingkan kad “E” mengikut arah nombor “E” yang yang ditunjukkan oleh guru atas Carta Snellen E. Penilai berdiri di sebelah Carta Snellen ‘E’ seperti pada Gambar 4. Perhatikan tindakbalas murid.

9. Sekiranya murid boleh mengecam sekurang-kurangnya 4 huruf ”E” pada barisan 9. bacaan adalah kurang 6/9. 8. Ulangi setiap langkah bagi mata kiri. 3. 4. Ulangi langkah bagi setiap huruf “E” yang terdapat di barisan 9. berhenti ujian. Sekiranya murid gagal mengecam lebih 4 atau lebih huruf ”E” pada barisan 9. 7.Nota untuk guru: • • • Beri masa bagi murid. bacaan adalah lebih 6/9. Guru tidak boleh memberi tunjukajar arah kad “E” kepada murid semasa ujian sedang dilaksanakan. 2. 19 | m s . KEPUTUSAN UJIAN 1. Sekiranya murid tidak boleh mengecam lebih separuh huruf “E” di barisan 9 ( lebih dari 4). Keputusan ujian mesti dibuat untuk mata kiri dan kanan. Rujuk murid untuk pemeriksaan lanjut sekiranya bacaan ujian snellen ”E” pada salah satu atau kedua-dua mata melebihi 6/9. Jangan buat pembetulan sekiranya arah yang di tunjuk oleh murid salah.

ii.CARTA ALIR UJIAN PENGLIHATAN Pastikan tempat pemeriksaan mempunyai pencahayaan yang terang Lekat Carta Snellen “E” di dinding Ukur jarak 6 meter dari carta snellen Pelajar berdiri pada jarak 6 meter dari carta Snellen i. Pelajar membaca arah nombor setiap huruf ”E” pada barisan 9 meter Ya Boleh baca lebih dari 4 /semua huruf “E” pada barisan 9 meter Tidak Bacaan kurang 6/9 Bacaan lebih 6/9 Rujuk klinik kesihatan untuk pengesahan 20 | m s . Uji mata kanan dahulu (tutup mata kiri dengan menggunakan occluder atau kad penutup mata Ulangi langkah di atas pada mata kiri.

Soalan : 1. 21 | m s Lina ada apa? Apa nama kucing Lina? Tompok suka makan apa? Tompok tidur di mana? . 4. Nama kucing Lina Tompok. 3. 2. Tompok tidur bawah meja. Tompok suka makan ikan.Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia Lampiran 2 CONTOH TEKS BACAAN BAGI SOALAN 7 Lina ada kucing.

Lampiran 3 CONTOH BAGI SOALAN 12 22 | m s .

Lampiran 4 CONTOH UNTUK SOALAN 14 23 | m s .

Lampiran 5 CONTOH UNTUK SOALAN 21 24 | m s .

Lampiran 6 CONTOH PERKATAAN MUDAH BAGI SOALAN 29 api buku bakul cermin 25 | m s .

3. RUJUKAN MURID UNTUK PEMERIKSAAN LANJUTAN Dengan hormatnya perkara di atas dirujuk. dimaklumkan bahawa anak tuan yang bernama ______________________ No. terima kasih. MyKid/Sijil Lahir ___________________ dari kelas __________dicadangkan supaya menjalani pemeriksaan lanjutan oleh Pengamal Perubatan. Kerjasama pihak tuan adalah amat diharapkan dan dihargai. 4. Berdasarkan skor daripada Instrumen Pengesanan Murid Bermasalah Dalam Pembelajaran.Rujukan: Tarikh: Kepada: (Nama ibu bapa/penjaga)____ (Alamat)__________________ Tuan. 26 | m s . Sekian. Bersama ini dilampirkan Instrumen Pengesanan Murid Bermasalah Dalam Pembelajaran yang telah dilengkapkan oleh guru untuk dibawa bersama semasa merujuk kepada Pengamal Perubatan.Lampiran 7 CONTOH SURAT RUJUKAN MURID KEPADA PENGAMAL PERUBATAN No. 2. Yang benar.

_______________________ (NAMA GURU BESAR) (COP JAWATAN DAN SEKOLAH) 27 | m s .

NORAINI BINTI HAJI ZAINAL ABIDIN PUAN SUSILAH BINTI AHMAD CIK PAIZAH BINTI ZAKARIA PUAN HJH ZALEHA BINTI OSMAN PUAN NOR ZALINA BINTI NASIR ENCIK MAD KASSIM BIN ABD MALEK DR AB HALIM BIN SULONG DR HAMDI BIN ISHAK ENCIK KHAIRI BIN BAHARI ENCIK MUHAMMAD FAIRUZ BIN ZAINOL PUAN MAZLIFAH BINTI MOHAMAD PUAN MASNIAH BINTI ZAMHARI ENCIK KHAIRUL ANNUAR BIN JAMIL (AUDIOLOGIS) PUAN SITI AISYAH BINTI ISMAIL (KLINIKAL PSIKOLOGIS) 28 | m s .PANEL PENGGUBAL KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA: BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS: CIK RUSNANI BINTI MOHD SIRIN DR.

KASSIM DR. FATIMAH BINTI TAMBI INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA: TUAN HAJI ABDUL RAHIM BIN MARZUKI KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA: DR.BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU: DR. SAIDATUL NORBAYA BINTI BUANG JABATAN PELAJARAN NEGERI: PUAN AZAH SHARIZA BINTI ABDUL AZIZ JABATAN PELAJARAN NEGERI SEMBILAN ENCIK NAJIB BIN MUHAMAD JABATAN PELAJARAN NEGERI PAHANG GURU: PUAN NOORZALIYATI BINTI RAMLI 29 | m s . AMINAH BEE BINTI MOHD.

SK SERTING ULU JEMPOL. NEGERI SEMBILAN ENCIK SUHAIMI BIN ITAM SK PALONG 7. NEGERI SEMBILAN URUS SETIA DAN TEKNIKAL: ENCIK SHALAHUDDIN AL HAFIIDZ BIN CHE MOHAMED PUAN SHAHFIZA BINTI SHAH ADNAN 30 | m s . NEGERI SEMBILAN PUAN SHAHRANI BINTI TALIB SK LUKUT. PORT DICKSON. JEMPOL.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->