AMALI dan PIK

SCE 3110
BUMI dan ANGKASA LEPAS

Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) IPGM Kampus Raja Melewar

Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Halaman 2 Amali 1 Amali 2 Amali 3 Amali 4 Awan dan Hujan Mengenal batu-batan Pergerakan Matahari Pergerakan Bulan 3 4 5 6 . 2. 5. Kitar Air. 4. 3.SCE3110 BUMI DAN ANGKASA LEPAS Aktiviti melibatkan kerja amali dan Pedagogi Isi Kandungan Kandungan Topik PIK 1.

2. 4. Cuba alat bantu mengajar itu dengan lima orang murid. Penerangan miskonsepsi Penerangan kemungkinan mengapa miskonsepsi berlaku Penerangan konsepsi yang betul Alat bantu mengajar Penilaian penggunaan alat bantu mengajar 5. 2. 3. Tuliskan satu laporan menerangkan miskonsepsi.SCE3110 BUMI dan ANGKASA LEPAS Aktiviti Pedagogi Isi Kandungan 1. Tuliskan laporan hasil penggunaan alat bantu mengajar anda dengan menyatakan kekuatan. 4. konsepsi yang betul. 3. 5. 3. Sediakan alat bantu mengajar itu. kelemahan dan penambahbaikan yang boleh dibuat. 4. 5. Cari satu miskonsepsi yang sering dihadapi oleh murid dalam satu topik dalam sukatan pelajaran sains rendah 2. . Kitar Air Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Keperluan Pentaksiran 1. Pilih salah satu daripada tajuk-tajuk di bawah: 1. Dapatkan konsepsi mereka sebelum dan selepas pengajaran. kemungkinan mengapa miskonsepsi wujud and satu alat bantu mengajar yang akan menolong murid membentuk konsepsi yang betul tanpa memberi tahu murid secara terus.

2. Dapatkan suhu dan kelembapan pada masa itu. tarikh. Perhati dan kenalpasti bentuk-bentuk awan (di atas kepala) untuk tempoh dua minggu secara berterusan pada masa dan tempat yang sama. Rekodkan pemerhatian anda. Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. 3 . lakaran) – jenis awan. Nyatakan asas ramalan anda. stratus dan sirrus. Keperluan Pentaksiran 1. Pengenalan tentang faktor-faktor yang mempengaruhi hujan. tempat. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. Data pemerhatian (jadual. 4. Rekodkan pemerhatian anda dalam 3 jam selepas pemerhatian pertama dilakukan untuk menentukan sama ada ramalan anda tepat. Ramalkan keadaan cuaca dalam masa 3 jam selepas pemerhatian pertama dibuat. gambar. masa. ia termasuklah kumulus. Bincangkan tentang pemerhatian dan ramalan anda. (Boleh diperolehi daripada laman web meteorologi ). peralatan dan bagaimana data dikumpulkan. 3. suhu dan kelembapan.Amali 1 Awan dan Hujan Awan boleh dikategorikan kepada beberapa jenis yang berbeza.

Gunakan kanta pembesar untuk membuat pemerhatian tekstur. tindakbalas batu dengan asid Anda dikehendaki mengenalpasti batu-batan yang terdapat di sekeliling tempat kamu. struktur dan warna. 2. batuan enapan. warna dan ujian asid Pengenal pastian sampel batu 4 . Data pemerhatian –tekstur. Jika anda perhatikan dengan teliti. iaitu saiz dan bentuk hablur-hablur mineral di dalam batuan. 3. 2. Anda boleh gunakan berus lembut untuk membersihkan batu-batan yang dikumpul untuk memudahkan proses pengecaman. struktur. iaitu susunan hablur mineral di dalam batuan. bukit yang ditarah atau di sungai. batuan metamorfosis. 3. Anda boleh mendapatkan sampel batu-batan di tepi jalan. struktur batuan. kandungan mineral iaitu jenis-jenis mineral yang terdapat di dalam batuan ini. Nyatakan jenis sampel batu yang anda kumpul berdasarkan data pemerhatian dan maklumat yang anda perolehi daripada pembacaan. Pengkelasan sesuatu batu boleh dibuat berdasarkan 1. Keperluan Pentaksiran 1. tekstur batuan. Kumpulkan batu-batan yang berbeza dan lakukan proses pengecaman berdasarkan kriteria di atas. dan dengan itu dipecahkan kepada tiga kumpulan yang besar iaitu: batuan igneus. anda akan dapat lihat perbezaan antara batubatan ini dari segi warna. tekstur dan struktur batu. Pengetahuan tentang cara mengenalpasti sesuatu sampel batu.Amali 2 Mengenal Batu (Rock Indentification) Batu batan secara umum biasanya dikelaskan menurut proses yang membentuknya. 4.

2. 2. Kefahaman tentang pergerakan Matahari relatif kepada Bumi yang menghasilkan siang dan malam dan musim Maklumat tentang prosedur pemerhatian. altitud dan masa dalam bentuk jadual. anda dikehendaki memerhatikan kedudukan Matahari di langit pada waktu dan tempat yang sama selama 14 hari berterusan. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. masa. Cari tempat yang sesuai untuk memerhati matahari (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). 3. selang 5 minit. Prosedur 1. 4. 5 . 3. Perhatikan kedudukan matahari pada waktu pagi atau sebelah petang. Elakkan melihat terus ke arah Matahari. Gunakan cermin mata gelap atau filem x-ray. tempat. Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (jadual. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda.// Gunakan data dari perisian ECU. Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. tarikh. Keperluan Pentaksiran 1. gambar/lakaran) – pemerhatian azimuth dan altitud Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. 4.Amali 3 Pergerakan Matahari Benarkah kedudukan Matahari di langit berubah setiap hari? Ke arah manakah ia berubah? Berapa darjahkah perubahan itu? Apa hubungan arah perubahan tersebut dengan tarikh pemerhatian itu dilakukan? Apakah kaitannya dengan musim? Untuk menjawab soalansoalan di atas. Catatkan pemerhatian azimuth.

• Catatkan(azimuth. 2. 4. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. orientasi bulan dan saiz bulan) dalam bentuk jadual. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. dan saiz bulan Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (gambar/lakaran) – bacaan azimuth. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda.Amali 4 Pergerakan Bulan Bulan adalah satelit semulajadi Bumi. tempat. selang 20 atau 30 minit) • Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. Kefahaman pergerakan Bulan relatif kepada bumi dengan fasa bulan dan masa terbit dan tenggelam bulan. masa. anda dikehendaki melakukan pemerhatian terhadap Bulan untuk tempoh 14 hari di tempat yang sama pada masa yang sama. Ia mengorbit Bumi dan Matahari serta berputar pada paksinya. orientasi. permukaan bulan. 6 . tetapi kadangkala kita dapat melihat Bulan di waktu siang. altitud. tarikh. 3. Mengapa? Bagaimanakah kedudukan Bulan berubah salam satu hari? Bagaimana masa Bulan terbit dan Bulan terbenam dikaitkan dengan fasa-fasa Bulan? Untuk menjawab semua persoalan di atas. Bulan biasanya dilihat pada waktu malam. Keperluan Pentaksiran 1. Prosedur • Cari tempat yang sesuai untuk memerhati Bulan (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). • Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. bentuk bulan. bentuk. altitud. // Gunakan perisian ECU.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful