AMALI dan PIK

SCE 3110
BUMI dan ANGKASA LEPAS

Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) IPGM Kampus Raja Melewar

SCE3110 BUMI DAN ANGKASA LEPAS Aktiviti melibatkan kerja amali dan Pedagogi Isi Kandungan Kandungan Topik PIK 1. 4. 3. Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Halaman 2 Amali 1 Amali 2 Amali 3 Amali 4 Awan dan Hujan Mengenal batu-batan Pergerakan Matahari Pergerakan Bulan 3 4 5 6 . Kitar Air. 2. 5.

5. 3. 4. konsepsi yang betul. . 2. 3. Tuliskan laporan hasil penggunaan alat bantu mengajar anda dengan menyatakan kekuatan. Cuba alat bantu mengajar itu dengan lima orang murid. 3. 4.SCE3110 BUMI dan ANGKASA LEPAS Aktiviti Pedagogi Isi Kandungan 1. Dapatkan konsepsi mereka sebelum dan selepas pengajaran. 4. Cari satu miskonsepsi yang sering dihadapi oleh murid dalam satu topik dalam sukatan pelajaran sains rendah 2. kelemahan dan penambahbaikan yang boleh dibuat. 2. 5. Tuliskan satu laporan menerangkan miskonsepsi. Kitar Air Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Keperluan Pentaksiran 1. kemungkinan mengapa miskonsepsi wujud and satu alat bantu mengajar yang akan menolong murid membentuk konsepsi yang betul tanpa memberi tahu murid secara terus. Pilih salah satu daripada tajuk-tajuk di bawah: 1. Sediakan alat bantu mengajar itu. Penerangan miskonsepsi Penerangan kemungkinan mengapa miskonsepsi berlaku Penerangan konsepsi yang betul Alat bantu mengajar Penilaian penggunaan alat bantu mengajar 5.

Bincangkan tentang pemerhatian dan ramalan anda. suhu dan kelembapan. lakaran) – jenis awan. Rekodkan pemerhatian anda dalam 3 jam selepas pemerhatian pertama dilakukan untuk menentukan sama ada ramalan anda tepat. Perhati dan kenalpasti bentuk-bentuk awan (di atas kepala) untuk tempoh dua minggu secara berterusan pada masa dan tempat yang sama. Data pemerhatian (jadual. tempat. stratus dan sirrus. Pengenalan tentang faktor-faktor yang mempengaruhi hujan. masa. 3. 2. Dapatkan suhu dan kelembapan pada masa itu. Ramalkan keadaan cuaca dalam masa 3 jam selepas pemerhatian pertama dibuat.Amali 1 Awan dan Hujan Awan boleh dikategorikan kepada beberapa jenis yang berbeza. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan. gambar. Keperluan Pentaksiran 1. 4. (Boleh diperolehi daripada laman web meteorologi ). Maklumat tentang prosedur pemerhatian. Rekodkan pemerhatian anda. tarikh. ia termasuklah kumulus. Nyatakan asas ramalan anda. 3 . Perbincangan mengenai analisis data dengan teori.

Data pemerhatian –tekstur. Gunakan kanta pembesar untuk membuat pemerhatian tekstur. Kumpulkan batu-batan yang berbeza dan lakukan proses pengecaman berdasarkan kriteria di atas. struktur. 2. 2. struktur dan warna. batuan metamorfosis. tekstur dan struktur batu. kandungan mineral iaitu jenis-jenis mineral yang terdapat di dalam batuan ini.Amali 2 Mengenal Batu (Rock Indentification) Batu batan secara umum biasanya dikelaskan menurut proses yang membentuknya. bukit yang ditarah atau di sungai. warna dan ujian asid Pengenal pastian sampel batu 4 . struktur batuan. Nyatakan jenis sampel batu yang anda kumpul berdasarkan data pemerhatian dan maklumat yang anda perolehi daripada pembacaan. anda akan dapat lihat perbezaan antara batubatan ini dari segi warna. batuan enapan. Pengkelasan sesuatu batu boleh dibuat berdasarkan 1. Pengetahuan tentang cara mengenalpasti sesuatu sampel batu. 4. iaitu saiz dan bentuk hablur-hablur mineral di dalam batuan. Keperluan Pentaksiran 1. tekstur batuan. tindakbalas batu dengan asid Anda dikehendaki mengenalpasti batu-batan yang terdapat di sekeliling tempat kamu. dan dengan itu dipecahkan kepada tiga kumpulan yang besar iaitu: batuan igneus. Anda boleh gunakan berus lembut untuk membersihkan batu-batan yang dikumpul untuk memudahkan proses pengecaman. 3. Anda boleh mendapatkan sampel batu-batan di tepi jalan. iaitu susunan hablur mineral di dalam batuan. Jika anda perhatikan dengan teliti. 3.

// Gunakan data dari perisian ECU. 3. 4. Elakkan melihat terus ke arah Matahari. tempat. Catatkan pemerhatian azimuth. 2. 3. Kefahaman tentang pergerakan Matahari relatif kepada Bumi yang menghasilkan siang dan malam dan musim Maklumat tentang prosedur pemerhatian. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (jadual. 5 . selang 5 minit. masa. Perhatikan kedudukan matahari pada waktu pagi atau sebelah petang. 4. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. Keperluan Pentaksiran 1. 2. Prosedur 1. Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda.Amali 3 Pergerakan Matahari Benarkah kedudukan Matahari di langit berubah setiap hari? Ke arah manakah ia berubah? Berapa darjahkah perubahan itu? Apa hubungan arah perubahan tersebut dengan tarikh pemerhatian itu dilakukan? Apakah kaitannya dengan musim? Untuk menjawab soalansoalan di atas. anda dikehendaki memerhatikan kedudukan Matahari di langit pada waktu dan tempat yang sama selama 14 hari berterusan. altitud dan masa dalam bentuk jadual. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. gambar/lakaran) – pemerhatian azimuth dan altitud Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. Gunakan cermin mata gelap atau filem x-ray. Cari tempat yang sesuai untuk memerhati matahari (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). tarikh.

altitud. masa. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. tetapi kadangkala kita dapat melihat Bulan di waktu siang. Ia mengorbit Bumi dan Matahari serta berputar pada paksinya. tarikh. orientasi bulan dan saiz bulan) dalam bentuk jadual. 2. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. anda dikehendaki melakukan pemerhatian terhadap Bulan untuk tempoh 14 hari di tempat yang sama pada masa yang sama.Amali 4 Pergerakan Bulan Bulan adalah satelit semulajadi Bumi. tempat. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (gambar/lakaran) – bacaan azimuth. bentuk. 6 . Bulan biasanya dilihat pada waktu malam. orientasi. 3. dan saiz bulan Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. • Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. altitud. // Gunakan perisian ECU. Keperluan Pentaksiran 1. Kefahaman pergerakan Bulan relatif kepada bumi dengan fasa bulan dan masa terbit dan tenggelam bulan. 4. selang 20 atau 30 minit) • Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. Mengapa? Bagaimanakah kedudukan Bulan berubah salam satu hari? Bagaimana masa Bulan terbit dan Bulan terbenam dikaitkan dengan fasa-fasa Bulan? Untuk menjawab semua persoalan di atas. bentuk bulan. permukaan bulan. Prosedur • Cari tempat yang sesuai untuk memerhati Bulan (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). • Catatkan(azimuth.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful