P. 1
Panduan Amali SCE3110

Panduan Amali SCE3110

|Views: 94|Likes:
sce3110
sce3110

More info:

Published by: Siti Fatimah Binti Wahab on Aug 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/20/2013

pdf

text

original

AMALI dan PIK

SCE 3110
BUMI dan ANGKASA LEPAS

Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) IPGM Kampus Raja Melewar

4. 2. 3. 5.SCE3110 BUMI DAN ANGKASA LEPAS Aktiviti melibatkan kerja amali dan Pedagogi Isi Kandungan Kandungan Topik PIK 1. Kitar Air. Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Halaman 2 Amali 1 Amali 2 Amali 3 Amali 4 Awan dan Hujan Mengenal batu-batan Pergerakan Matahari Pergerakan Bulan 3 4 5 6 .

Dapatkan konsepsi mereka sebelum dan selepas pengajaran. Cuba alat bantu mengajar itu dengan lima orang murid. 5. 4. 3. Pilih salah satu daripada tajuk-tajuk di bawah: 1. Kitar Air Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Keperluan Pentaksiran 1. 2. kemungkinan mengapa miskonsepsi wujud and satu alat bantu mengajar yang akan menolong murid membentuk konsepsi yang betul tanpa memberi tahu murid secara terus. Cari satu miskonsepsi yang sering dihadapi oleh murid dalam satu topik dalam sukatan pelajaran sains rendah 2.SCE3110 BUMI dan ANGKASA LEPAS Aktiviti Pedagogi Isi Kandungan 1. Tuliskan laporan hasil penggunaan alat bantu mengajar anda dengan menyatakan kekuatan. Penerangan miskonsepsi Penerangan kemungkinan mengapa miskonsepsi berlaku Penerangan konsepsi yang betul Alat bantu mengajar Penilaian penggunaan alat bantu mengajar 5. 4. Tuliskan satu laporan menerangkan miskonsepsi. 3. . konsepsi yang betul. 5. kelemahan dan penambahbaikan yang boleh dibuat. 3. Sediakan alat bantu mengajar itu. 4. 2.

suhu dan kelembapan.Amali 1 Awan dan Hujan Awan boleh dikategorikan kepada beberapa jenis yang berbeza. Pengenalan tentang faktor-faktor yang mempengaruhi hujan. Rekodkan pemerhatian anda. 2. Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. 4. tarikh. stratus dan sirrus. Ramalkan keadaan cuaca dalam masa 3 jam selepas pemerhatian pertama dibuat. masa. (Boleh diperolehi daripada laman web meteorologi ). tempat. Nyatakan asas ramalan anda. Data pemerhatian (jadual. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan. Dapatkan suhu dan kelembapan pada masa itu. 3 . Perhati dan kenalpasti bentuk-bentuk awan (di atas kepala) untuk tempoh dua minggu secara berterusan pada masa dan tempat yang sama. gambar. Bincangkan tentang pemerhatian dan ramalan anda. ia termasuklah kumulus. Keperluan Pentaksiran 1. lakaran) – jenis awan. 3. Rekodkan pemerhatian anda dalam 3 jam selepas pemerhatian pertama dilakukan untuk menentukan sama ada ramalan anda tepat.

iaitu susunan hablur mineral di dalam batuan. kandungan mineral iaitu jenis-jenis mineral yang terdapat di dalam batuan ini. Gunakan kanta pembesar untuk membuat pemerhatian tekstur. anda akan dapat lihat perbezaan antara batubatan ini dari segi warna. batuan metamorfosis. 2. bukit yang ditarah atau di sungai. Pengkelasan sesuatu batu boleh dibuat berdasarkan 1. Keperluan Pentaksiran 1. 4.Amali 2 Mengenal Batu (Rock Indentification) Batu batan secara umum biasanya dikelaskan menurut proses yang membentuknya. 3. Jika anda perhatikan dengan teliti. struktur. tekstur dan struktur batu. Pengetahuan tentang cara mengenalpasti sesuatu sampel batu. warna dan ujian asid Pengenal pastian sampel batu 4 . iaitu saiz dan bentuk hablur-hablur mineral di dalam batuan. Kumpulkan batu-batan yang berbeza dan lakukan proses pengecaman berdasarkan kriteria di atas. 2. Anda boleh gunakan berus lembut untuk membersihkan batu-batan yang dikumpul untuk memudahkan proses pengecaman. Nyatakan jenis sampel batu yang anda kumpul berdasarkan data pemerhatian dan maklumat yang anda perolehi daripada pembacaan. 3. dan dengan itu dipecahkan kepada tiga kumpulan yang besar iaitu: batuan igneus. struktur dan warna. struktur batuan. Data pemerhatian –tekstur. tekstur batuan. tindakbalas batu dengan asid Anda dikehendaki mengenalpasti batu-batan yang terdapat di sekeliling tempat kamu. Anda boleh mendapatkan sampel batu-batan di tepi jalan. batuan enapan.

4. Gunakan cermin mata gelap atau filem x-ray. masa.Amali 3 Pergerakan Matahari Benarkah kedudukan Matahari di langit berubah setiap hari? Ke arah manakah ia berubah? Berapa darjahkah perubahan itu? Apa hubungan arah perubahan tersebut dengan tarikh pemerhatian itu dilakukan? Apakah kaitannya dengan musim? Untuk menjawab soalansoalan di atas. 2. gambar/lakaran) – pemerhatian azimuth dan altitud Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. tempat. 3. Cari tempat yang sesuai untuk memerhati matahari (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). Catatkan pemerhatian azimuth. altitud dan masa dalam bentuk jadual. anda dikehendaki memerhatikan kedudukan Matahari di langit pada waktu dan tempat yang sama selama 14 hari berterusan. 2. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (jadual. Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. 3. Kefahaman tentang pergerakan Matahari relatif kepada Bumi yang menghasilkan siang dan malam dan musim Maklumat tentang prosedur pemerhatian. Perhatikan kedudukan matahari pada waktu pagi atau sebelah petang. selang 5 minit. Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. 5 . Prosedur 1. 4. tarikh. Elakkan melihat terus ke arah Matahari. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari.// Gunakan data dari perisian ECU. Keperluan Pentaksiran 1.

orientasi. bentuk bulan. 6 . dan saiz bulan Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. tetapi kadangkala kita dapat melihat Bulan di waktu siang.Amali 4 Pergerakan Bulan Bulan adalah satelit semulajadi Bumi. selang 20 atau 30 minit) • Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. 3. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. • Catatkan(azimuth. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. Prosedur • Cari tempat yang sesuai untuk memerhati Bulan (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). Keperluan Pentaksiran 1. tarikh. anda dikehendaki melakukan pemerhatian terhadap Bulan untuk tempoh 14 hari di tempat yang sama pada masa yang sama. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (gambar/lakaran) – bacaan azimuth. • Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. Mengapa? Bagaimanakah kedudukan Bulan berubah salam satu hari? Bagaimana masa Bulan terbit dan Bulan terbenam dikaitkan dengan fasa-fasa Bulan? Untuk menjawab semua persoalan di atas. tempat. Kefahaman pergerakan Bulan relatif kepada bumi dengan fasa bulan dan masa terbit dan tenggelam bulan. masa. altitud. orientasi bulan dan saiz bulan) dalam bentuk jadual. // Gunakan perisian ECU. 2. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. permukaan bulan. Bulan biasanya dilihat pada waktu malam. Ia mengorbit Bumi dan Matahari serta berputar pada paksinya. 4. bentuk. altitud.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->