P. 1
Panduan Amali SCE3110

Panduan Amali SCE3110

|Views: 94|Likes:
sce3110
sce3110

More info:

Published by: Siti Fatimah Binti Wahab on Aug 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/20/2013

pdf

text

original

AMALI dan PIK

SCE 3110
BUMI dan ANGKASA LEPAS

Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) IPGM Kampus Raja Melewar

5. Kitar Air. 4. Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Halaman 2 Amali 1 Amali 2 Amali 3 Amali 4 Awan dan Hujan Mengenal batu-batan Pergerakan Matahari Pergerakan Bulan 3 4 5 6 . 2. 3.SCE3110 BUMI DAN ANGKASA LEPAS Aktiviti melibatkan kerja amali dan Pedagogi Isi Kandungan Kandungan Topik PIK 1.

Tuliskan laporan hasil penggunaan alat bantu mengajar anda dengan menyatakan kekuatan. 5. 3. Sediakan alat bantu mengajar itu. . Kitar Air Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Keperluan Pentaksiran 1.SCE3110 BUMI dan ANGKASA LEPAS Aktiviti Pedagogi Isi Kandungan 1. Pilih salah satu daripada tajuk-tajuk di bawah: 1. 4. Tuliskan satu laporan menerangkan miskonsepsi. 4. 4. Penerangan miskonsepsi Penerangan kemungkinan mengapa miskonsepsi berlaku Penerangan konsepsi yang betul Alat bantu mengajar Penilaian penggunaan alat bantu mengajar 5. 2. Cuba alat bantu mengajar itu dengan lima orang murid. kelemahan dan penambahbaikan yang boleh dibuat. konsepsi yang betul. kemungkinan mengapa miskonsepsi wujud and satu alat bantu mengajar yang akan menolong murid membentuk konsepsi yang betul tanpa memberi tahu murid secara terus. 3. 5. 2. 3. Dapatkan konsepsi mereka sebelum dan selepas pengajaran. Cari satu miskonsepsi yang sering dihadapi oleh murid dalam satu topik dalam sukatan pelajaran sains rendah 2.

4. lakaran) – jenis awan. 3 . Data pemerhatian (jadual. Perhati dan kenalpasti bentuk-bentuk awan (di atas kepala) untuk tempoh dua minggu secara berterusan pada masa dan tempat yang sama. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. Dapatkan suhu dan kelembapan pada masa itu. Rekodkan pemerhatian anda dalam 3 jam selepas pemerhatian pertama dilakukan untuk menentukan sama ada ramalan anda tepat. suhu dan kelembapan. ia termasuklah kumulus. (Boleh diperolehi daripada laman web meteorologi ). peralatan dan bagaimana data dikumpulkan. Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. Rekodkan pemerhatian anda. stratus dan sirrus. gambar. masa. Ramalkan keadaan cuaca dalam masa 3 jam selepas pemerhatian pertama dibuat.Amali 1 Awan dan Hujan Awan boleh dikategorikan kepada beberapa jenis yang berbeza. Pengenalan tentang faktor-faktor yang mempengaruhi hujan. Nyatakan asas ramalan anda. 3. tempat. Keperluan Pentaksiran 1. Bincangkan tentang pemerhatian dan ramalan anda. tarikh. 2.

tindakbalas batu dengan asid Anda dikehendaki mengenalpasti batu-batan yang terdapat di sekeliling tempat kamu. 3. Gunakan kanta pembesar untuk membuat pemerhatian tekstur. struktur dan warna. batuan enapan. Anda boleh mendapatkan sampel batu-batan di tepi jalan. struktur batuan. struktur.Amali 2 Mengenal Batu (Rock Indentification) Batu batan secara umum biasanya dikelaskan menurut proses yang membentuknya. Kumpulkan batu-batan yang berbeza dan lakukan proses pengecaman berdasarkan kriteria di atas. dan dengan itu dipecahkan kepada tiga kumpulan yang besar iaitu: batuan igneus. bukit yang ditarah atau di sungai. iaitu susunan hablur mineral di dalam batuan. tekstur dan struktur batu. warna dan ujian asid Pengenal pastian sampel batu 4 . Nyatakan jenis sampel batu yang anda kumpul berdasarkan data pemerhatian dan maklumat yang anda perolehi daripada pembacaan. 2. kandungan mineral iaitu jenis-jenis mineral yang terdapat di dalam batuan ini. Anda boleh gunakan berus lembut untuk membersihkan batu-batan yang dikumpul untuk memudahkan proses pengecaman. 2. iaitu saiz dan bentuk hablur-hablur mineral di dalam batuan. Jika anda perhatikan dengan teliti. anda akan dapat lihat perbezaan antara batubatan ini dari segi warna. 3. Keperluan Pentaksiran 1. Pengkelasan sesuatu batu boleh dibuat berdasarkan 1. Pengetahuan tentang cara mengenalpasti sesuatu sampel batu. batuan metamorfosis. tekstur batuan. Data pemerhatian –tekstur. 4.

Amali 3 Pergerakan Matahari Benarkah kedudukan Matahari di langit berubah setiap hari? Ke arah manakah ia berubah? Berapa darjahkah perubahan itu? Apa hubungan arah perubahan tersebut dengan tarikh pemerhatian itu dilakukan? Apakah kaitannya dengan musim? Untuk menjawab soalansoalan di atas. gambar/lakaran) – pemerhatian azimuth dan altitud Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. Kefahaman tentang pergerakan Matahari relatif kepada Bumi yang menghasilkan siang dan malam dan musim Maklumat tentang prosedur pemerhatian. Gunakan cermin mata gelap atau filem x-ray.// Gunakan data dari perisian ECU. masa. 3. altitud dan masa dalam bentuk jadual. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (jadual. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. 4. Cari tempat yang sesuai untuk memerhati matahari (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). 5 . selang 5 minit. Catatkan pemerhatian azimuth. 4. Elakkan melihat terus ke arah Matahari. Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. tarikh. 2. Keperluan Pentaksiran 1. Perhatikan kedudukan matahari pada waktu pagi atau sebelah petang. anda dikehendaki memerhatikan kedudukan Matahari di langit pada waktu dan tempat yang sama selama 14 hari berterusan. 3. tempat. 2. Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. Prosedur 1. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari.

altitud. • Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. Kefahaman pergerakan Bulan relatif kepada bumi dengan fasa bulan dan masa terbit dan tenggelam bulan. tarikh.Amali 4 Pergerakan Bulan Bulan adalah satelit semulajadi Bumi. 3. anda dikehendaki melakukan pemerhatian terhadap Bulan untuk tempoh 14 hari di tempat yang sama pada masa yang sama. selang 20 atau 30 minit) • Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. 6 . tetapi kadangkala kita dapat melihat Bulan di waktu siang. masa. tempat. Keperluan Pentaksiran 1. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. permukaan bulan. orientasi. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. Prosedur • Cari tempat yang sesuai untuk memerhati Bulan (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). 2. Bulan biasanya dilihat pada waktu malam. • Catatkan(azimuth. bentuk bulan. Mengapa? Bagaimanakah kedudukan Bulan berubah salam satu hari? Bagaimana masa Bulan terbit dan Bulan terbenam dikaitkan dengan fasa-fasa Bulan? Untuk menjawab semua persoalan di atas. 4. // Gunakan perisian ECU. altitud. Ia mengorbit Bumi dan Matahari serta berputar pada paksinya. dan saiz bulan Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. bentuk. orientasi bulan dan saiz bulan) dalam bentuk jadual. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (gambar/lakaran) – bacaan azimuth.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->