AMALI dan PIK

SCE 3110
BUMI dan ANGKASA LEPAS

Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) IPGM Kampus Raja Melewar

Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Halaman 2 Amali 1 Amali 2 Amali 3 Amali 4 Awan dan Hujan Mengenal batu-batan Pergerakan Matahari Pergerakan Bulan 3 4 5 6 . 4. 3. Kitar Air. 5.SCE3110 BUMI DAN ANGKASA LEPAS Aktiviti melibatkan kerja amali dan Pedagogi Isi Kandungan Kandungan Topik PIK 1. 2.

Pilih salah satu daripada tajuk-tajuk di bawah: 1. 3. 2. konsepsi yang betul. 2. 5. 4. Kitar Air Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Keperluan Pentaksiran 1. kemungkinan mengapa miskonsepsi wujud and satu alat bantu mengajar yang akan menolong murid membentuk konsepsi yang betul tanpa memberi tahu murid secara terus. Cuba alat bantu mengajar itu dengan lima orang murid. Penerangan miskonsepsi Penerangan kemungkinan mengapa miskonsepsi berlaku Penerangan konsepsi yang betul Alat bantu mengajar Penilaian penggunaan alat bantu mengajar 5. 5. Cari satu miskonsepsi yang sering dihadapi oleh murid dalam satu topik dalam sukatan pelajaran sains rendah 2.SCE3110 BUMI dan ANGKASA LEPAS Aktiviti Pedagogi Isi Kandungan 1. Tuliskan satu laporan menerangkan miskonsepsi. Tuliskan laporan hasil penggunaan alat bantu mengajar anda dengan menyatakan kekuatan. 4. Dapatkan konsepsi mereka sebelum dan selepas pengajaran. 3. 4. kelemahan dan penambahbaikan yang boleh dibuat. Sediakan alat bantu mengajar itu. 3. .

Pengenalan tentang faktor-faktor yang mempengaruhi hujan. tempat. tarikh. gambar. Nyatakan asas ramalan anda. Ramalkan keadaan cuaca dalam masa 3 jam selepas pemerhatian pertama dibuat. (Boleh diperolehi daripada laman web meteorologi ). 4. Perhati dan kenalpasti bentuk-bentuk awan (di atas kepala) untuk tempoh dua minggu secara berterusan pada masa dan tempat yang sama. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan. ia termasuklah kumulus. masa. Rekodkan pemerhatian anda. Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. suhu dan kelembapan. 3 . 3. 2. Rekodkan pemerhatian anda dalam 3 jam selepas pemerhatian pertama dilakukan untuk menentukan sama ada ramalan anda tepat. Maklumat tentang prosedur pemerhatian.Amali 1 Awan dan Hujan Awan boleh dikategorikan kepada beberapa jenis yang berbeza. Keperluan Pentaksiran 1. lakaran) – jenis awan. Bincangkan tentang pemerhatian dan ramalan anda. Data pemerhatian (jadual. Dapatkan suhu dan kelembapan pada masa itu. stratus dan sirrus.

3. iaitu susunan hablur mineral di dalam batuan. iaitu saiz dan bentuk hablur-hablur mineral di dalam batuan. dan dengan itu dipecahkan kepada tiga kumpulan yang besar iaitu: batuan igneus. 3. Data pemerhatian –tekstur. struktur dan warna. 4. Kumpulkan batu-batan yang berbeza dan lakukan proses pengecaman berdasarkan kriteria di atas. tekstur batuan. kandungan mineral iaitu jenis-jenis mineral yang terdapat di dalam batuan ini. warna dan ujian asid Pengenal pastian sampel batu 4 . Nyatakan jenis sampel batu yang anda kumpul berdasarkan data pemerhatian dan maklumat yang anda perolehi daripada pembacaan. batuan enapan. Pengetahuan tentang cara mengenalpasti sesuatu sampel batu. Keperluan Pentaksiran 1. struktur. struktur batuan. 2. Pengkelasan sesuatu batu boleh dibuat berdasarkan 1. tekstur dan struktur batu. bukit yang ditarah atau di sungai. tindakbalas batu dengan asid Anda dikehendaki mengenalpasti batu-batan yang terdapat di sekeliling tempat kamu.Amali 2 Mengenal Batu (Rock Indentification) Batu batan secara umum biasanya dikelaskan menurut proses yang membentuknya. Jika anda perhatikan dengan teliti. batuan metamorfosis. Gunakan kanta pembesar untuk membuat pemerhatian tekstur. anda akan dapat lihat perbezaan antara batubatan ini dari segi warna. Anda boleh gunakan berus lembut untuk membersihkan batu-batan yang dikumpul untuk memudahkan proses pengecaman. Anda boleh mendapatkan sampel batu-batan di tepi jalan. 2.

Kefahaman tentang pergerakan Matahari relatif kepada Bumi yang menghasilkan siang dan malam dan musim Maklumat tentang prosedur pemerhatian. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. Keperluan Pentaksiran 1. Perhatikan kedudukan matahari pada waktu pagi atau sebelah petang. 2. tempat. Elakkan melihat terus ke arah Matahari. 5 . anda dikehendaki memerhatikan kedudukan Matahari di langit pada waktu dan tempat yang sama selama 14 hari berterusan. selang 5 minit. altitud dan masa dalam bentuk jadual. gambar/lakaran) – pemerhatian azimuth dan altitud Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. Cari tempat yang sesuai untuk memerhati matahari (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda.// Gunakan data dari perisian ECU. 4. Gunakan cermin mata gelap atau filem x-ray.Amali 3 Pergerakan Matahari Benarkah kedudukan Matahari di langit berubah setiap hari? Ke arah manakah ia berubah? Berapa darjahkah perubahan itu? Apa hubungan arah perubahan tersebut dengan tarikh pemerhatian itu dilakukan? Apakah kaitannya dengan musim? Untuk menjawab soalansoalan di atas. Catatkan pemerhatian azimuth. 4. 3. Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. 3. tarikh. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (jadual. masa. Prosedur 1. 2.

Maklumat tentang prosedur pemerhatian. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (gambar/lakaran) – bacaan azimuth. 3. masa. Bulan biasanya dilihat pada waktu malam. orientasi bulan dan saiz bulan) dalam bentuk jadual. permukaan bulan. Prosedur • Cari tempat yang sesuai untuk memerhati Bulan (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). bentuk bulan.Amali 4 Pergerakan Bulan Bulan adalah satelit semulajadi Bumi. 6 . anda dikehendaki melakukan pemerhatian terhadap Bulan untuk tempoh 14 hari di tempat yang sama pada masa yang sama. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. // Gunakan perisian ECU. 2. orientasi. Keperluan Pentaksiran 1. selang 20 atau 30 minit) • Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. bentuk. tetapi kadangkala kita dapat melihat Bulan di waktu siang. Kefahaman pergerakan Bulan relatif kepada bumi dengan fasa bulan dan masa terbit dan tenggelam bulan. Ia mengorbit Bumi dan Matahari serta berputar pada paksinya. 4. Mengapa? Bagaimanakah kedudukan Bulan berubah salam satu hari? Bagaimana masa Bulan terbit dan Bulan terbenam dikaitkan dengan fasa-fasa Bulan? Untuk menjawab semua persoalan di atas. • Catatkan(azimuth. tarikh. altitud. dan saiz bulan Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. altitud. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. • Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. tempat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful