AMALI dan PIK

SCE 3110
BUMI dan ANGKASA LEPAS

Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) IPGM Kampus Raja Melewar

3. 5. 2.SCE3110 BUMI DAN ANGKASA LEPAS Aktiviti melibatkan kerja amali dan Pedagogi Isi Kandungan Kandungan Topik PIK 1. 4. Kitar Air. Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Halaman 2 Amali 1 Amali 2 Amali 3 Amali 4 Awan dan Hujan Mengenal batu-batan Pergerakan Matahari Pergerakan Bulan 3 4 5 6 .

SCE3110 BUMI dan ANGKASA LEPAS Aktiviti Pedagogi Isi Kandungan 1. konsepsi yang betul. 4. 3. kemungkinan mengapa miskonsepsi wujud and satu alat bantu mengajar yang akan menolong murid membentuk konsepsi yang betul tanpa memberi tahu murid secara terus. 4. Tuliskan satu laporan menerangkan miskonsepsi. Pilih salah satu daripada tajuk-tajuk di bawah: 1. Dapatkan konsepsi mereka sebelum dan selepas pengajaran. 5. Sediakan alat bantu mengajar itu. 3. Kitar Air Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Keperluan Pentaksiran 1. Tuliskan laporan hasil penggunaan alat bantu mengajar anda dengan menyatakan kekuatan. kelemahan dan penambahbaikan yang boleh dibuat. Penerangan miskonsepsi Penerangan kemungkinan mengapa miskonsepsi berlaku Penerangan konsepsi yang betul Alat bantu mengajar Penilaian penggunaan alat bantu mengajar 5. Cuba alat bantu mengajar itu dengan lima orang murid. 2. Cari satu miskonsepsi yang sering dihadapi oleh murid dalam satu topik dalam sukatan pelajaran sains rendah 2. 3. . 2. 4. 5.

gambar. 4. Data pemerhatian (jadual. Bincangkan tentang pemerhatian dan ramalan anda. Nyatakan asas ramalan anda. Pengenalan tentang faktor-faktor yang mempengaruhi hujan. masa. (Boleh diperolehi daripada laman web meteorologi ). Dapatkan suhu dan kelembapan pada masa itu. tempat. Rekodkan pemerhatian anda. 3. Rekodkan pemerhatian anda dalam 3 jam selepas pemerhatian pertama dilakukan untuk menentukan sama ada ramalan anda tepat. Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. stratus dan sirrus. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. lakaran) – jenis awan. ia termasuklah kumulus. Ramalkan keadaan cuaca dalam masa 3 jam selepas pemerhatian pertama dibuat. Perhati dan kenalpasti bentuk-bentuk awan (di atas kepala) untuk tempoh dua minggu secara berterusan pada masa dan tempat yang sama. suhu dan kelembapan. tarikh.Amali 1 Awan dan Hujan Awan boleh dikategorikan kepada beberapa jenis yang berbeza. Keperluan Pentaksiran 1. 3 . 2. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan.

Gunakan kanta pembesar untuk membuat pemerhatian tekstur. tindakbalas batu dengan asid Anda dikehendaki mengenalpasti batu-batan yang terdapat di sekeliling tempat kamu. 2. iaitu saiz dan bentuk hablur-hablur mineral di dalam batuan.Amali 2 Mengenal Batu (Rock Indentification) Batu batan secara umum biasanya dikelaskan menurut proses yang membentuknya. Anda boleh mendapatkan sampel batu-batan di tepi jalan. Kumpulkan batu-batan yang berbeza dan lakukan proses pengecaman berdasarkan kriteria di atas. tekstur batuan. struktur. tekstur dan struktur batu. warna dan ujian asid Pengenal pastian sampel batu 4 . bukit yang ditarah atau di sungai. Anda boleh gunakan berus lembut untuk membersihkan batu-batan yang dikumpul untuk memudahkan proses pengecaman. struktur dan warna. Jika anda perhatikan dengan teliti. Pengetahuan tentang cara mengenalpasti sesuatu sampel batu. 2. dan dengan itu dipecahkan kepada tiga kumpulan yang besar iaitu: batuan igneus. Keperluan Pentaksiran 1. 3. batuan metamorfosis. anda akan dapat lihat perbezaan antara batubatan ini dari segi warna. batuan enapan. Pengkelasan sesuatu batu boleh dibuat berdasarkan 1. iaitu susunan hablur mineral di dalam batuan. Data pemerhatian –tekstur. 3. struktur batuan. 4. Nyatakan jenis sampel batu yang anda kumpul berdasarkan data pemerhatian dan maklumat yang anda perolehi daripada pembacaan. kandungan mineral iaitu jenis-jenis mineral yang terdapat di dalam batuan ini.

anda dikehendaki memerhatikan kedudukan Matahari di langit pada waktu dan tempat yang sama selama 14 hari berterusan. Gunakan cermin mata gelap atau filem x-ray. 2. tempat. 2. 3. 5 .Amali 3 Pergerakan Matahari Benarkah kedudukan Matahari di langit berubah setiap hari? Ke arah manakah ia berubah? Berapa darjahkah perubahan itu? Apa hubungan arah perubahan tersebut dengan tarikh pemerhatian itu dilakukan? Apakah kaitannya dengan musim? Untuk menjawab soalansoalan di atas. gambar/lakaran) – pemerhatian azimuth dan altitud Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. Keperluan Pentaksiran 1. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. tarikh. Catatkan pemerhatian azimuth. Kefahaman tentang pergerakan Matahari relatif kepada Bumi yang menghasilkan siang dan malam dan musim Maklumat tentang prosedur pemerhatian. 4. Cari tempat yang sesuai untuk memerhati matahari (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). 3. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (jadual. 4. Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. Perhatikan kedudukan matahari pada waktu pagi atau sebelah petang. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari.// Gunakan data dari perisian ECU. Elakkan melihat terus ke arah Matahari. altitud dan masa dalam bentuk jadual. Prosedur 1. Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. selang 5 minit. masa.

3. tarikh. anda dikehendaki melakukan pemerhatian terhadap Bulan untuk tempoh 14 hari di tempat yang sama pada masa yang sama. • Catatkan(azimuth. selang 20 atau 30 minit) • Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. Ia mengorbit Bumi dan Matahari serta berputar pada paksinya. • Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. permukaan bulan. 2. tempat. Prosedur • Cari tempat yang sesuai untuk memerhati Bulan (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). bentuk. Mengapa? Bagaimanakah kedudukan Bulan berubah salam satu hari? Bagaimana masa Bulan terbit dan Bulan terbenam dikaitkan dengan fasa-fasa Bulan? Untuk menjawab semua persoalan di atas. Kefahaman pergerakan Bulan relatif kepada bumi dengan fasa bulan dan masa terbit dan tenggelam bulan. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. orientasi. orientasi bulan dan saiz bulan) dalam bentuk jadual. masa. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. Bulan biasanya dilihat pada waktu malam. Keperluan Pentaksiran 1.Amali 4 Pergerakan Bulan Bulan adalah satelit semulajadi Bumi. bentuk bulan. altitud. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. tetapi kadangkala kita dapat melihat Bulan di waktu siang. 4. altitud. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (gambar/lakaran) – bacaan azimuth. dan saiz bulan Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. 6 . // Gunakan perisian ECU.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful