AMALI dan PIK

SCE 3110
BUMI dan ANGKASA LEPAS

Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) IPGM Kampus Raja Melewar

3. 5. 2. 4. Kitar Air. Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Halaman 2 Amali 1 Amali 2 Amali 3 Amali 4 Awan dan Hujan Mengenal batu-batan Pergerakan Matahari Pergerakan Bulan 3 4 5 6 .SCE3110 BUMI DAN ANGKASA LEPAS Aktiviti melibatkan kerja amali dan Pedagogi Isi Kandungan Kandungan Topik PIK 1.

. 4. 3. 2. Kitar Air Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Keperluan Pentaksiran 1. kemungkinan mengapa miskonsepsi wujud and satu alat bantu mengajar yang akan menolong murid membentuk konsepsi yang betul tanpa memberi tahu murid secara terus. Tuliskan satu laporan menerangkan miskonsepsi. Pilih salah satu daripada tajuk-tajuk di bawah: 1. 5. kelemahan dan penambahbaikan yang boleh dibuat. 4. Tuliskan laporan hasil penggunaan alat bantu mengajar anda dengan menyatakan kekuatan. Penerangan miskonsepsi Penerangan kemungkinan mengapa miskonsepsi berlaku Penerangan konsepsi yang betul Alat bantu mengajar Penilaian penggunaan alat bantu mengajar 5. Sediakan alat bantu mengajar itu. 4. 3. 3. 5. 2. Cuba alat bantu mengajar itu dengan lima orang murid. konsepsi yang betul.SCE3110 BUMI dan ANGKASA LEPAS Aktiviti Pedagogi Isi Kandungan 1. Dapatkan konsepsi mereka sebelum dan selepas pengajaran. Cari satu miskonsepsi yang sering dihadapi oleh murid dalam satu topik dalam sukatan pelajaran sains rendah 2.

Rekodkan pemerhatian anda dalam 3 jam selepas pemerhatian pertama dilakukan untuk menentukan sama ada ramalan anda tepat. masa. Perhati dan kenalpasti bentuk-bentuk awan (di atas kepala) untuk tempoh dua minggu secara berterusan pada masa dan tempat yang sama. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. Pengenalan tentang faktor-faktor yang mempengaruhi hujan. 3 . 2. 4. (Boleh diperolehi daripada laman web meteorologi ). Data pemerhatian (jadual. lakaran) – jenis awan. Nyatakan asas ramalan anda. suhu dan kelembapan. ia termasuklah kumulus. 3. stratus dan sirrus. Bincangkan tentang pemerhatian dan ramalan anda. Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. Keperluan Pentaksiran 1. tempat.Amali 1 Awan dan Hujan Awan boleh dikategorikan kepada beberapa jenis yang berbeza. gambar. tarikh. Ramalkan keadaan cuaca dalam masa 3 jam selepas pemerhatian pertama dibuat. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan. Dapatkan suhu dan kelembapan pada masa itu. Rekodkan pemerhatian anda.

Anda boleh gunakan berus lembut untuk membersihkan batu-batan yang dikumpul untuk memudahkan proses pengecaman. Jika anda perhatikan dengan teliti. Data pemerhatian –tekstur. iaitu saiz dan bentuk hablur-hablur mineral di dalam batuan. warna dan ujian asid Pengenal pastian sampel batu 4 . dan dengan itu dipecahkan kepada tiga kumpulan yang besar iaitu: batuan igneus. Nyatakan jenis sampel batu yang anda kumpul berdasarkan data pemerhatian dan maklumat yang anda perolehi daripada pembacaan. 3. Pengetahuan tentang cara mengenalpasti sesuatu sampel batu. bukit yang ditarah atau di sungai. 3. Anda boleh mendapatkan sampel batu-batan di tepi jalan. iaitu susunan hablur mineral di dalam batuan. tekstur dan struktur batu. Kumpulkan batu-batan yang berbeza dan lakukan proses pengecaman berdasarkan kriteria di atas. struktur batuan. tekstur batuan. 4. struktur dan warna. Gunakan kanta pembesar untuk membuat pemerhatian tekstur. 2. kandungan mineral iaitu jenis-jenis mineral yang terdapat di dalam batuan ini. tindakbalas batu dengan asid Anda dikehendaki mengenalpasti batu-batan yang terdapat di sekeliling tempat kamu. batuan metamorfosis. Keperluan Pentaksiran 1. Pengkelasan sesuatu batu boleh dibuat berdasarkan 1. struktur. 2. anda akan dapat lihat perbezaan antara batubatan ini dari segi warna.Amali 2 Mengenal Batu (Rock Indentification) Batu batan secara umum biasanya dikelaskan menurut proses yang membentuknya. batuan enapan.

Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. 2. Elakkan melihat terus ke arah Matahari. Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori.Amali 3 Pergerakan Matahari Benarkah kedudukan Matahari di langit berubah setiap hari? Ke arah manakah ia berubah? Berapa darjahkah perubahan itu? Apa hubungan arah perubahan tersebut dengan tarikh pemerhatian itu dilakukan? Apakah kaitannya dengan musim? Untuk menjawab soalansoalan di atas. 3. anda dikehendaki memerhatikan kedudukan Matahari di langit pada waktu dan tempat yang sama selama 14 hari berterusan. Cari tempat yang sesuai untuk memerhati matahari (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). tempat. tarikh. selang 5 minit.// Gunakan data dari perisian ECU. 4. Prosedur 1. Kefahaman tentang pergerakan Matahari relatif kepada Bumi yang menghasilkan siang dan malam dan musim Maklumat tentang prosedur pemerhatian. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (jadual. Perhatikan kedudukan matahari pada waktu pagi atau sebelah petang. 5 . altitud dan masa dalam bentuk jadual. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. 4. masa. 3. Keperluan Pentaksiran 1. Gunakan cermin mata gelap atau filem x-ray. Catatkan pemerhatian azimuth. 2. gambar/lakaran) – pemerhatian azimuth dan altitud Perbincangan mengenai analisis data dengan teori.

anda dikehendaki melakukan pemerhatian terhadap Bulan untuk tempoh 14 hari di tempat yang sama pada masa yang sama. 4. orientasi. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (gambar/lakaran) – bacaan azimuth. dan saiz bulan Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. permukaan bulan. 2. altitud. tempat. // Gunakan perisian ECU.Amali 4 Pergerakan Bulan Bulan adalah satelit semulajadi Bumi. • Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. tarikh. bentuk. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. tetapi kadangkala kita dapat melihat Bulan di waktu siang. Ia mengorbit Bumi dan Matahari serta berputar pada paksinya. • Catatkan(azimuth. masa. orientasi bulan dan saiz bulan) dalam bentuk jadual. altitud. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. Bulan biasanya dilihat pada waktu malam. Prosedur • Cari tempat yang sesuai untuk memerhati Bulan (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). Keperluan Pentaksiran 1. bentuk bulan. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. 6 . Mengapa? Bagaimanakah kedudukan Bulan berubah salam satu hari? Bagaimana masa Bulan terbit dan Bulan terbenam dikaitkan dengan fasa-fasa Bulan? Untuk menjawab semua persoalan di atas. Kefahaman pergerakan Bulan relatif kepada bumi dengan fasa bulan dan masa terbit dan tenggelam bulan. 3. selang 20 atau 30 minit) • Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful