AMALI dan PIK

SCE 3110
BUMI dan ANGKASA LEPAS

Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) IPGM Kampus Raja Melewar

Kitar Air. Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Halaman 2 Amali 1 Amali 2 Amali 3 Amali 4 Awan dan Hujan Mengenal batu-batan Pergerakan Matahari Pergerakan Bulan 3 4 5 6 . 4. 5. 3.SCE3110 BUMI DAN ANGKASA LEPAS Aktiviti melibatkan kerja amali dan Pedagogi Isi Kandungan Kandungan Topik PIK 1. 2.

kemungkinan mengapa miskonsepsi wujud and satu alat bantu mengajar yang akan menolong murid membentuk konsepsi yang betul tanpa memberi tahu murid secara terus. konsepsi yang betul. 5. Sediakan alat bantu mengajar itu. Cuba alat bantu mengajar itu dengan lima orang murid. Kitar Air Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Keperluan Pentaksiran 1. 4. 4. Penerangan miskonsepsi Penerangan kemungkinan mengapa miskonsepsi berlaku Penerangan konsepsi yang betul Alat bantu mengajar Penilaian penggunaan alat bantu mengajar 5. Tuliskan laporan hasil penggunaan alat bantu mengajar anda dengan menyatakan kekuatan. 3. 5. Tuliskan satu laporan menerangkan miskonsepsi. Cari satu miskonsepsi yang sering dihadapi oleh murid dalam satu topik dalam sukatan pelajaran sains rendah 2. . Pilih salah satu daripada tajuk-tajuk di bawah: 1. Dapatkan konsepsi mereka sebelum dan selepas pengajaran. 2. 3. kelemahan dan penambahbaikan yang boleh dibuat.SCE3110 BUMI dan ANGKASA LEPAS Aktiviti Pedagogi Isi Kandungan 1. 4. 2. 3.

gambar. 2. ia termasuklah kumulus. lakaran) – jenis awan. 4. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan. Data pemerhatian (jadual. tempat. Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. Nyatakan asas ramalan anda. Bincangkan tentang pemerhatian dan ramalan anda. 3. stratus dan sirrus. masa. Perhati dan kenalpasti bentuk-bentuk awan (di atas kepala) untuk tempoh dua minggu secara berterusan pada masa dan tempat yang sama. Keperluan Pentaksiran 1. Pengenalan tentang faktor-faktor yang mempengaruhi hujan. Ramalkan keadaan cuaca dalam masa 3 jam selepas pemerhatian pertama dibuat. suhu dan kelembapan.Amali 1 Awan dan Hujan Awan boleh dikategorikan kepada beberapa jenis yang berbeza. tarikh. Rekodkan pemerhatian anda dalam 3 jam selepas pemerhatian pertama dilakukan untuk menentukan sama ada ramalan anda tepat. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. 3 . (Boleh diperolehi daripada laman web meteorologi ). Dapatkan suhu dan kelembapan pada masa itu. Rekodkan pemerhatian anda.

4. Pengkelasan sesuatu batu boleh dibuat berdasarkan 1. Anda boleh gunakan berus lembut untuk membersihkan batu-batan yang dikumpul untuk memudahkan proses pengecaman. Gunakan kanta pembesar untuk membuat pemerhatian tekstur. kandungan mineral iaitu jenis-jenis mineral yang terdapat di dalam batuan ini. Nyatakan jenis sampel batu yang anda kumpul berdasarkan data pemerhatian dan maklumat yang anda perolehi daripada pembacaan. tekstur batuan. iaitu susunan hablur mineral di dalam batuan. Pengetahuan tentang cara mengenalpasti sesuatu sampel batu. anda akan dapat lihat perbezaan antara batubatan ini dari segi warna. tindakbalas batu dengan asid Anda dikehendaki mengenalpasti batu-batan yang terdapat di sekeliling tempat kamu. bukit yang ditarah atau di sungai. struktur batuan. struktur. 3. iaitu saiz dan bentuk hablur-hablur mineral di dalam batuan. 3. Keperluan Pentaksiran 1. warna dan ujian asid Pengenal pastian sampel batu 4 . 2. struktur dan warna. Anda boleh mendapatkan sampel batu-batan di tepi jalan. Kumpulkan batu-batan yang berbeza dan lakukan proses pengecaman berdasarkan kriteria di atas.Amali 2 Mengenal Batu (Rock Indentification) Batu batan secara umum biasanya dikelaskan menurut proses yang membentuknya. Data pemerhatian –tekstur. Jika anda perhatikan dengan teliti. dan dengan itu dipecahkan kepada tiga kumpulan yang besar iaitu: batuan igneus. tekstur dan struktur batu. 2. batuan metamorfosis. batuan enapan.

gambar/lakaran) – pemerhatian azimuth dan altitud Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. tempat. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (jadual. Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. tarikh.Amali 3 Pergerakan Matahari Benarkah kedudukan Matahari di langit berubah setiap hari? Ke arah manakah ia berubah? Berapa darjahkah perubahan itu? Apa hubungan arah perubahan tersebut dengan tarikh pemerhatian itu dilakukan? Apakah kaitannya dengan musim? Untuk menjawab soalansoalan di atas. 2. altitud dan masa dalam bentuk jadual. Gunakan cermin mata gelap atau filem x-ray. Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. 4. 5 . 3. Elakkan melihat terus ke arah Matahari. Cari tempat yang sesuai untuk memerhati matahari (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). anda dikehendaki memerhatikan kedudukan Matahari di langit pada waktu dan tempat yang sama selama 14 hari berterusan. masa. Prosedur 1. Catatkan pemerhatian azimuth. Keperluan Pentaksiran 1. 3. Perhatikan kedudukan matahari pada waktu pagi atau sebelah petang.// Gunakan data dari perisian ECU. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. selang 5 minit. 4. 2. Kefahaman tentang pergerakan Matahari relatif kepada Bumi yang menghasilkan siang dan malam dan musim Maklumat tentang prosedur pemerhatian.

altitud. • Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori.Amali 4 Pergerakan Bulan Bulan adalah satelit semulajadi Bumi. Keperluan Pentaksiran 1. • Catatkan(azimuth. bentuk. tempat. Bulan biasanya dilihat pada waktu malam. Ia mengorbit Bumi dan Matahari serta berputar pada paksinya. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (gambar/lakaran) – bacaan azimuth. 6 . Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. Mengapa? Bagaimanakah kedudukan Bulan berubah salam satu hari? Bagaimana masa Bulan terbit dan Bulan terbenam dikaitkan dengan fasa-fasa Bulan? Untuk menjawab semua persoalan di atas. altitud. 4. permukaan bulan. orientasi. masa. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. 2. anda dikehendaki melakukan pemerhatian terhadap Bulan untuk tempoh 14 hari di tempat yang sama pada masa yang sama. selang 20 atau 30 minit) • Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. tarikh. tetapi kadangkala kita dapat melihat Bulan di waktu siang. Prosedur • Cari tempat yang sesuai untuk memerhati Bulan (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. // Gunakan perisian ECU. orientasi bulan dan saiz bulan) dalam bentuk jadual. dan saiz bulan Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. 3. Kefahaman pergerakan Bulan relatif kepada bumi dengan fasa bulan dan masa terbit dan tenggelam bulan. bentuk bulan.