Langkah-langkah Menghantar Data SMM Secara Email Mulai Jan 2011

1. 2. 3. 4. Lengkapkan data SMM seperti maklumat pada tarikh data dikehendaki. Cetakkan Lampiran Pengesahan setelah data disemak betul dan lengkap oleh GPK HEM. Hantar Cetakan Lampiran Pengesahan kepada Unit HEM, JPN SAHAJA. Sila pastikan fail DATAHEM dalam bentuk zip dan teks fail dalam folder HEM dihapuskan(delete) sebelum proses eksport dijalankan jika teks fail lebih daripada 5 (lima). 5. Sila pastikan Regional Setting betul seperti paparan berikut sebelum eksport data.

6. Kemudian Eksport tanpa disket dan satu zip fail akan kelihatan dalam folder C:\HEM.

ATAU

ATAU

Contoh: Email Encik Tee: smmppdag@gmail. Tunggu sehingga zip fail tamat diupload seperti paparan di bawah. Pada ruangan To dalam email. Cari zip fail dalam C:\HEM yang telah Rename sebelum ini dan tekan Open.7. sila taipkan alamat email dan ruangan Subject taipkan DATA SMM diikuti NAMA SEKOLAH dan BULAN hantar data (SEMUA DALAM HURUF BESAR). Kemudian tekan butang Attach a file seperti berikut: 11. . Contoh: 8. 9.com Email Encik Francis Wong: smmmelaka@gmail. 12. Rename zip fail dari DATAHEM ke KOD SEKOLAH dan DATA BULAN hantar data.com 10. Hantar Data SMM dengan cara attachment email kepada Encik Tee ( Penyelia HEM PPD AG) dan salinan kepada Encik Francis Wong (JU SMM Negeri) SEBELUM Tarikh Tamat Penghantaran Data Yang Ditetapkan.

Satu email maklum balas dari Unit Hem PPDAG seperti berikut akan dihantar selepas email berjaya diterima. “Terima Kasih. Paparan mungkin berlainan untuk email yang lain Sebarang pertanyaan. Kemudian tekan butang Send. 2. GPK HEM SK(P) Methodist 1) 012-3118861 . Encik Francis Wong (JU SMM Negeri.”  Paparan email di atas adalah dari Gmail.13. sila hubungi 1. Encik Rostam bin Tompang (Penyelia Kesihatan JPN) 013-6547654 3. Data tuan telah diterima. Encik Tee Khok How (Penyelia HEM PPD AG) 016-6468828. 14.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful