Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah

Antara kelebihan dan kurniaan Allah untuk hamba-Nya ialah dijadikan bagi mereka beberapa musim untuk memperbanyakkan amal ibadat dengan dijanjikan pahala yang berganda banyaknya.

 

Salah satunya ialah 10 hari yang terawal pada bulan Zulhijjah. Beberapa dalil daripada al-Quran dan Hadis telah menyebut tentang kelebihannya: 1. Firman Allah SWT maksudnya: “Demi fajar dan malam yang sepuluh.” (Al-Fajr: 1-2) Kata Ibnu Kathir:  “Yang dimaksudkan di sini ialah 10 malam yang pertama pada bulan Zulhijjah. Demikian juga tafsiran Ibnu Abbas, Ibnu Az-Zubair, Mujahid dan lainnya.” HR: Imam Bukhari. 2. Daripada Ibnu Abbas RA, Rasulullah SAW telah bersabda, maksudnya; “Tidak ada hari yang amal soleh padanya lebih dikasihi Allah selain daripada hari-hari yang 10 ini. Para sahabat bertanya: Walaupun berjihad di jalan Allah? Rasulullah bersabda: Walaupun berjihad di jalan Allah, kecuali lelaki yang keluar (berjihad) membawa diri serta hartanya dan tidak kembali lagi selepas itu (syahid).” HR: Ahmad, At-Tirmizi. 3. Firman Allah SWT, maksudnya; “Hendaklah kamu menyebut nama Allah pada hari-hari yang ditentukan.” (Surah Al-Haj: 28). Kata Ibnu Abbas RA: Maksudnya ialah hari-hari yang 10 itu. 4. Dari Ibnu Umar RA, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya; “Tidak ada hari yang lebih besar di sisi Allah SWT dan beramal padanya lebih dikasihi oleh Allah daripada hari-hari yang 10 ini. Maka perbanyakkanlah padanya bertahlil, bertakbir dan bertahmid.” 5. Adalah Said bin Jubir RA (perawi yang meriwayatkan Hadis Ibnu Abbas di atas) apabila tiba hari yang tersebut beliau beribadat bersungguh-sungguh sedaya-upayanya. HR Ad-DarimiHasan.

1/4

Tahlil dan Tahmid. Baginda telah bersabda mengenai kelebihannya.” Katanya lagi: “Ibnu Umar sewaktu berada di dalam khemahnya di Mina bertakbir. Hendaklah berpuasa bagi sesiapa yang mampu pada hari Arafah (9 Zulhijjah) kerana amalan ini telah sabit daripada Rasulullah SAW. Kata Imam An-Nawawi: Berpuasa pada hari-hari 10 adalah sunat yang sangat digalakkan. Hal ini kerana. sehinggakan orang-orang yang baik pun telah melupakannya. pada waktu rehat. Kerana puasa juga termasuk di dalam amalan soleh. 2. tidak seperti  orang-orang soleh yang terdahulu. sedekah dan haji. Thauban RA berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): “Hendaklah kamu memperbanyakkan sujud kepada Allah. daripada setengah isteri-isteri Rasulullah SAW berkata: “Rasulullah SAW berpuasa pada hari sembilan Zulhijjah.” Kata Imam Bukhari:  “Ibnu Umar dan Abu Hurairah RA menuju ke pasar pada hari-hari 10 dan bertakbir. . 3. kerana setiap kali kamu sujud kepada-Nya. Puasa. Puasa Pada Hari Arafah. Maka sunat mengangkat suara sewaktu bertakbir berdasarkan perbuatan Sayyidina Umar. maksudnya. apabila orang ramai yang berada di masjid dan pasar mendengarnya. ibadat-ibadat ini tidak pernah terhimpun sebegitu. anaknya dan Abu Hurairah RA.” Ibnu Umar RA bertakbir di Mina pada hari-hari tersebut selepas mengerjakan solat. 2/4 . Disunatkan keluar cepat menuju ke tempat solat fardhu (berjemaah) dan memperbanyakkan solat sunat kerana itulah sebaik-baik amalan. ”Aku mengharapkan Allah menghapuskan kesalahan setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.” HR Muslim. Adalah patut sekali para muslimin sekarang menghidupkan kembali sunnah yang telah dilupakan pada hari ini. pada hari Asyura (10 Muharram) dan tiga hari pada setiap bulan. mereka turut bertakbir sama sehingga Mina riuh dengan suara takbir.” HR Muslim. Takbir. Orang ramai yang mendengarnya kemudian turut bertakbir sama. daripada isterinya. Solat. Kata Al-Hafiz Ibnu Hajar: Yang jelasnya. 4. Abu Daud dan Nasa’ei. hadis Ibnu Umar yang di atas mengatakan: “Maka perbanyakkanlah padanya bertahlil (mengucapkan La-ilaha-illaLlah). puasa. Amalan-amalan yang baik dilakukan pada hari-hari tersebut: 1.Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah 6. Allah akan angkatkan darjatmu kepada-Nya dan dihapuskan kesalahanmu. bertakbir (mengucapkan Allahu-Akbar) dan bertahmid (mengucapkan Alhamdulillah). di dalam majlis dan di semua tempat.” HR Imam Ahmad. Pada waktu lain.Ini umum untuk semua waktu. Daripada Hunaidah bin Khalid. antara sebab keistimewaan 10 hari Zulhijjah ini ialah kerana terhimpun di dalamnya beberapa ibadat yang besar iaitu: Solat.

Tetapi bagi jemaah haji yang sedang berwukuf di Arafah tidak disunatkan berpuasa kerana Rasulullah SAW tidak berpuasa sewaktu Baginda wukuf di Arafah iaitu pada tahun Baginda mengerjakan haji. hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesungguhnya hari yang paling besar di sisi Allah ialah hari Nahr.Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah PERINGATAN: Ini hanyalah disunatkan untuk orang yang tidak mengerjakan haji sahaja. iaitu hari Haji yang besar (Hajj Al-Akbar). 5. Samada hari Nahr atau hari Arafah yang lebih utama. maksudnya: “Apabila masuk 10 terawal bulan Zulhijjah dan seseorang 3/4 . tidak ada hari lain yang Allah merdekakan hamba-Nya lebih ramai daripada hari Arafah dan pada hari itu juga Allah SWT turun menghampiri hamba-Nya dan berbangga kepada malaikat dengan hamba-Nya yang berwukuf pada hari tersebut. meninggalkan segala dosa dan maksiat kerana dosalah yang menyekat manusia daripada kebaikan dan menjauhkannya daripada Tuhannya. 10 Zulhijjah. Sabda Rasulullah SAW. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keredhaan) Kami. Yang lebih tepatnya ialah pendapat yang pertama (Hari Nahr).1765]. Cara-cara menyambut musim kebajikan: 1. Setengah ulama lain pula berpendapat hari Arafah lebih afdhal kerana berpuasa pada hari itu mengampunkan dua tahun kesalahan.” (Al-Ankabut: 69). Kebanyakan orang Islam telah lupa akan kelebihan hari ini. 2. kerana hadis telah jelas menyebutkan kelebihannya dan tidak ada yang menyalahinya. Kebesaran dan kelebihan perhimpunan umat Islam yang begitu ramai dari seluruh pelosok dunia. yang bermukim atau yang mengerjakan haji mengambil peluang ini dengan sepenuhnya untuk mendapatkan kelebihan beribadat pada keduanya. seperti yang tersebut di dalam Sunan Abi Daud [No. hendaklah setiap muslim. Kata Ibnu Al-Qayyim: Sebaik-baik hari di sisi Allah ialah hari Nahr. nescaya Kami tunjukkan kepada mereka jalan Kami. Kelebihan Hari Raya Korban (Yaum An-Nahr). Menanam semangat dan azam yang kuat untuk mendapatkan keredhaan Allah SWT. kemudian hari Qar”. (Hari Qar ialah hari yang para jamaah haji mabit (bermalam) di Mina iaitu hari ke-11 Zulhijjah). Sesetengah ulama berpendapat hari ini ialah hari yang paling afdhal dalam setahun sehingga melebihi hari Arafah. Perhatian kepada mereka yang ingin melakukan Ibadat korban. Dan sesungguhnya Allah benar-benar bersama mereka yang berbuat baik. Setiap muslim hendaklah menyambut kedatangan musim kebajikan umumnya dengan bertaubat yang sebenar-benarnya.

” HR Muslim. Imam Ahmad dan sebahagian ulama Syafei mengatakan haram perbuatan menghilangkan bulu tadi.” Syarah Sahih Muslim.com 4/4 . Akhirnya.abuanasmadani. Maka sebaik-baiknya bagi kita adalah mengelakkan perkara tersebut dan melakukan persediaan pada awalnya lagi untuk menghadapi larangan yang besar ini.   Dr Abdul Basit Bin Haji Abdul Rahman http://www.Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah itu telah berniat untuk menunaikan ibadat korban. tetapi Imam Syafie dan ulamanya yang lain mengatakan ia adalah makruh tanzih (iaitu makruh yang sangat besar dan hampir kepada haram). maka janganlah dia membuang (memotong) bulu dan kukunya. sama-samalah kita berdoa semoga agar kita dipilih oleh Allah untuk termasuk ke dalam golongan mereka yang berlumba-lumba untuk melakukan kebaikan. Kata Imam Nawawi rhm: “Para ulama berbeza pendapat tentang hukum hadis ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful