Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah

Antara kelebihan dan kurniaan Allah untuk hamba-Nya ialah dijadikan bagi mereka beberapa musim untuk memperbanyakkan amal ibadat dengan dijanjikan pahala yang berganda banyaknya.

 

Salah satunya ialah 10 hari yang terawal pada bulan Zulhijjah. Beberapa dalil daripada al-Quran dan Hadis telah menyebut tentang kelebihannya: 1. Firman Allah SWT maksudnya: “Demi fajar dan malam yang sepuluh.” (Al-Fajr: 1-2) Kata Ibnu Kathir:  “Yang dimaksudkan di sini ialah 10 malam yang pertama pada bulan Zulhijjah. Demikian juga tafsiran Ibnu Abbas, Ibnu Az-Zubair, Mujahid dan lainnya.” HR: Imam Bukhari. 2. Daripada Ibnu Abbas RA, Rasulullah SAW telah bersabda, maksudnya; “Tidak ada hari yang amal soleh padanya lebih dikasihi Allah selain daripada hari-hari yang 10 ini. Para sahabat bertanya: Walaupun berjihad di jalan Allah? Rasulullah bersabda: Walaupun berjihad di jalan Allah, kecuali lelaki yang keluar (berjihad) membawa diri serta hartanya dan tidak kembali lagi selepas itu (syahid).” HR: Ahmad, At-Tirmizi. 3. Firman Allah SWT, maksudnya; “Hendaklah kamu menyebut nama Allah pada hari-hari yang ditentukan.” (Surah Al-Haj: 28). Kata Ibnu Abbas RA: Maksudnya ialah hari-hari yang 10 itu. 4. Dari Ibnu Umar RA, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya; “Tidak ada hari yang lebih besar di sisi Allah SWT dan beramal padanya lebih dikasihi oleh Allah daripada hari-hari yang 10 ini. Maka perbanyakkanlah padanya bertahlil, bertakbir dan bertahmid.” 5. Adalah Said bin Jubir RA (perawi yang meriwayatkan Hadis Ibnu Abbas di atas) apabila tiba hari yang tersebut beliau beribadat bersungguh-sungguh sedaya-upayanya. HR Ad-DarimiHasan.

1/4

. Kerana puasa juga termasuk di dalam amalan soleh. 2/4 . Daripada Hunaidah bin Khalid.” Ibnu Umar RA bertakbir di Mina pada hari-hari tersebut selepas mengerjakan solat. pada hari Asyura (10 Muharram) dan tiga hari pada setiap bulan. Kata Imam An-Nawawi: Berpuasa pada hari-hari 10 adalah sunat yang sangat digalakkan. Allah akan angkatkan darjatmu kepada-Nya dan dihapuskan kesalahanmu. ibadat-ibadat ini tidak pernah terhimpun sebegitu. Takbir. bertakbir (mengucapkan Allahu-Akbar) dan bertahmid (mengucapkan Alhamdulillah). Maka sunat mengangkat suara sewaktu bertakbir berdasarkan perbuatan Sayyidina Umar. Puasa. anaknya dan Abu Hurairah RA. sedekah dan haji. kerana setiap kali kamu sujud kepada-Nya. Solat. Hendaklah berpuasa bagi sesiapa yang mampu pada hari Arafah (9 Zulhijjah) kerana amalan ini telah sabit daripada Rasulullah SAW. pada waktu rehat. 3. Pada waktu lain. di dalam majlis dan di semua tempat. Abu Daud dan Nasa’ei. hadis Ibnu Umar yang di atas mengatakan: “Maka perbanyakkanlah padanya bertahlil (mengucapkan La-ilaha-illaLlah).Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah 6. Kata Al-Hafiz Ibnu Hajar: Yang jelasnya. apabila orang ramai yang berada di masjid dan pasar mendengarnya. sehinggakan orang-orang yang baik pun telah melupakannya. mereka turut bertakbir sama sehingga Mina riuh dengan suara takbir. Tahlil dan Tahmid. Hal ini kerana. puasa. daripada isterinya. Thauban RA berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): “Hendaklah kamu memperbanyakkan sujud kepada Allah.” Katanya lagi: “Ibnu Umar sewaktu berada di dalam khemahnya di Mina bertakbir. antara sebab keistimewaan 10 hari Zulhijjah ini ialah kerana terhimpun di dalamnya beberapa ibadat yang besar iaitu: Solat. daripada setengah isteri-isteri Rasulullah SAW berkata: “Rasulullah SAW berpuasa pada hari sembilan Zulhijjah. 2. Adalah patut sekali para muslimin sekarang menghidupkan kembali sunnah yang telah dilupakan pada hari ini. 4. tidak seperti  orang-orang soleh yang terdahulu. Puasa Pada Hari Arafah.” HR Imam Ahmad. Disunatkan keluar cepat menuju ke tempat solat fardhu (berjemaah) dan memperbanyakkan solat sunat kerana itulah sebaik-baik amalan. Baginda telah bersabda mengenai kelebihannya. Amalan-amalan yang baik dilakukan pada hari-hari tersebut: 1.” HR Muslim. Orang ramai yang mendengarnya kemudian turut bertakbir sama.Ini umum untuk semua waktu.” HR Muslim.” Kata Imam Bukhari:  “Ibnu Umar dan Abu Hurairah RA menuju ke pasar pada hari-hari 10 dan bertakbir. maksudnya. ”Aku mengharapkan Allah menghapuskan kesalahan setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.

Kebanyakan orang Islam telah lupa akan kelebihan hari ini.1765].Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah PERINGATAN: Ini hanyalah disunatkan untuk orang yang tidak mengerjakan haji sahaja. Dan sesungguhnya Allah benar-benar bersama mereka yang berbuat baik. hendaklah setiap muslim. meninggalkan segala dosa dan maksiat kerana dosalah yang menyekat manusia daripada kebaikan dan menjauhkannya daripada Tuhannya.” (Al-Ankabut: 69). Tetapi bagi jemaah haji yang sedang berwukuf di Arafah tidak disunatkan berpuasa kerana Rasulullah SAW tidak berpuasa sewaktu Baginda wukuf di Arafah iaitu pada tahun Baginda mengerjakan haji. tidak ada hari lain yang Allah merdekakan hamba-Nya lebih ramai daripada hari Arafah dan pada hari itu juga Allah SWT turun menghampiri hamba-Nya dan berbangga kepada malaikat dengan hamba-Nya yang berwukuf pada hari tersebut. maksudnya: “Apabila masuk 10 terawal bulan Zulhijjah dan seseorang 3/4 . Yang lebih tepatnya ialah pendapat yang pertama (Hari Nahr). 2. Setengah ulama lain pula berpendapat hari Arafah lebih afdhal kerana berpuasa pada hari itu mengampunkan dua tahun kesalahan. iaitu hari Haji yang besar (Hajj Al-Akbar). Sesetengah ulama berpendapat hari ini ialah hari yang paling afdhal dalam setahun sehingga melebihi hari Arafah. Samada hari Nahr atau hari Arafah yang lebih utama. 10 Zulhijjah. kemudian hari Qar”. (Hari Qar ialah hari yang para jamaah haji mabit (bermalam) di Mina iaitu hari ke-11 Zulhijjah). kerana hadis telah jelas menyebutkan kelebihannya dan tidak ada yang menyalahinya. Perhatian kepada mereka yang ingin melakukan Ibadat korban. yang bermukim atau yang mengerjakan haji mengambil peluang ini dengan sepenuhnya untuk mendapatkan kelebihan beribadat pada keduanya. Setiap muslim hendaklah menyambut kedatangan musim kebajikan umumnya dengan bertaubat yang sebenar-benarnya. hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesungguhnya hari yang paling besar di sisi Allah ialah hari Nahr. Kata Ibnu Al-Qayyim: Sebaik-baik hari di sisi Allah ialah hari Nahr. Kelebihan Hari Raya Korban (Yaum An-Nahr). 5. seperti yang tersebut di dalam Sunan Abi Daud [No. Kebesaran dan kelebihan perhimpunan umat Islam yang begitu ramai dari seluruh pelosok dunia. Sabda Rasulullah SAW. Cara-cara menyambut musim kebajikan: 1. nescaya Kami tunjukkan kepada mereka jalan Kami. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keredhaan) Kami. Menanam semangat dan azam yang kuat untuk mendapatkan keredhaan Allah SWT.

sama-samalah kita berdoa semoga agar kita dipilih oleh Allah untuk termasuk ke dalam golongan mereka yang berlumba-lumba untuk melakukan kebaikan. Kata Imam Nawawi rhm: “Para ulama berbeza pendapat tentang hukum hadis ini.Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah itu telah berniat untuk menunaikan ibadat korban.” HR Muslim.abuanasmadani. tetapi Imam Syafie dan ulamanya yang lain mengatakan ia adalah makruh tanzih (iaitu makruh yang sangat besar dan hampir kepada haram). Maka sebaik-baiknya bagi kita adalah mengelakkan perkara tersebut dan melakukan persediaan pada awalnya lagi untuk menghadapi larangan yang besar ini. Imam Ahmad dan sebahagian ulama Syafei mengatakan haram perbuatan menghilangkan bulu tadi. Akhirnya. maka janganlah dia membuang (memotong) bulu dan kukunya.com 4/4 .” Syarah Sahih Muslim.   Dr Abdul Basit Bin Haji Abdul Rahman http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful