P. 1
Kelebihan 10 Hari Awal Bulan Zulhijjah

Kelebihan 10 Hari Awal Bulan Zulhijjah

|Views: 8|Likes:
Published by Suhartika Kasimun
Kelebihan 10 Hari Awal Bulan Zulhijjah
Kelebihan 10 Hari Awal Bulan Zulhijjah

More info:

Published by: Suhartika Kasimun on Aug 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/20/2014

pdf

text

original

Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah

Antara kelebihan dan kurniaan Allah untuk hamba-Nya ialah dijadikan bagi mereka beberapa musim untuk memperbanyakkan amal ibadat dengan dijanjikan pahala yang berganda banyaknya.

 

Salah satunya ialah 10 hari yang terawal pada bulan Zulhijjah. Beberapa dalil daripada al-Quran dan Hadis telah menyebut tentang kelebihannya: 1. Firman Allah SWT maksudnya: “Demi fajar dan malam yang sepuluh.” (Al-Fajr: 1-2) Kata Ibnu Kathir:  “Yang dimaksudkan di sini ialah 10 malam yang pertama pada bulan Zulhijjah. Demikian juga tafsiran Ibnu Abbas, Ibnu Az-Zubair, Mujahid dan lainnya.” HR: Imam Bukhari. 2. Daripada Ibnu Abbas RA, Rasulullah SAW telah bersabda, maksudnya; “Tidak ada hari yang amal soleh padanya lebih dikasihi Allah selain daripada hari-hari yang 10 ini. Para sahabat bertanya: Walaupun berjihad di jalan Allah? Rasulullah bersabda: Walaupun berjihad di jalan Allah, kecuali lelaki yang keluar (berjihad) membawa diri serta hartanya dan tidak kembali lagi selepas itu (syahid).” HR: Ahmad, At-Tirmizi. 3. Firman Allah SWT, maksudnya; “Hendaklah kamu menyebut nama Allah pada hari-hari yang ditentukan.” (Surah Al-Haj: 28). Kata Ibnu Abbas RA: Maksudnya ialah hari-hari yang 10 itu. 4. Dari Ibnu Umar RA, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya; “Tidak ada hari yang lebih besar di sisi Allah SWT dan beramal padanya lebih dikasihi oleh Allah daripada hari-hari yang 10 ini. Maka perbanyakkanlah padanya bertahlil, bertakbir dan bertahmid.” 5. Adalah Said bin Jubir RA (perawi yang meriwayatkan Hadis Ibnu Abbas di atas) apabila tiba hari yang tersebut beliau beribadat bersungguh-sungguh sedaya-upayanya. HR Ad-DarimiHasan.

1/4

” Kata Imam Bukhari:  “Ibnu Umar dan Abu Hurairah RA menuju ke pasar pada hari-hari 10 dan bertakbir. Allah akan angkatkan darjatmu kepada-Nya dan dihapuskan kesalahanmu. Hal ini kerana.” Ibnu Umar RA bertakbir di Mina pada hari-hari tersebut selepas mengerjakan solat. pada hari Asyura (10 Muharram) dan tiga hari pada setiap bulan. Kata Imam An-Nawawi: Berpuasa pada hari-hari 10 adalah sunat yang sangat digalakkan. puasa. Disunatkan keluar cepat menuju ke tempat solat fardhu (berjemaah) dan memperbanyakkan solat sunat kerana itulah sebaik-baik amalan. Takbir. apabila orang ramai yang berada di masjid dan pasar mendengarnya. Adalah patut sekali para muslimin sekarang menghidupkan kembali sunnah yang telah dilupakan pada hari ini. tidak seperti  orang-orang soleh yang terdahulu. Tahlil dan Tahmid. Amalan-amalan yang baik dilakukan pada hari-hari tersebut: 1. Orang ramai yang mendengarnya kemudian turut bertakbir sama. Daripada Hunaidah bin Khalid. maksudnya. ibadat-ibadat ini tidak pernah terhimpun sebegitu. . Pada waktu lain. di dalam majlis dan di semua tempat. hadis Ibnu Umar yang di atas mengatakan: “Maka perbanyakkanlah padanya bertahlil (mengucapkan La-ilaha-illaLlah). antara sebab keistimewaan 10 hari Zulhijjah ini ialah kerana terhimpun di dalamnya beberapa ibadat yang besar iaitu: Solat. Hendaklah berpuasa bagi sesiapa yang mampu pada hari Arafah (9 Zulhijjah) kerana amalan ini telah sabit daripada Rasulullah SAW. 2. kerana setiap kali kamu sujud kepada-Nya. 3. pada waktu rehat. Kerana puasa juga termasuk di dalam amalan soleh.Ini umum untuk semua waktu. Puasa Pada Hari Arafah. Abu Daud dan Nasa’ei. Puasa. sehinggakan orang-orang yang baik pun telah melupakannya. mereka turut bertakbir sama sehingga Mina riuh dengan suara takbir. 4. Kata Al-Hafiz Ibnu Hajar: Yang jelasnya. daripada setengah isteri-isteri Rasulullah SAW berkata: “Rasulullah SAW berpuasa pada hari sembilan Zulhijjah.” Katanya lagi: “Ibnu Umar sewaktu berada di dalam khemahnya di Mina bertakbir. daripada isterinya.” HR Muslim. ”Aku mengharapkan Allah menghapuskan kesalahan setahun yang lalu dan setahun yang akan datang. bertakbir (mengucapkan Allahu-Akbar) dan bertahmid (mengucapkan Alhamdulillah).” HR Muslim. Thauban RA berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): “Hendaklah kamu memperbanyakkan sujud kepada Allah.Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah 6. Solat. sedekah dan haji. Baginda telah bersabda mengenai kelebihannya. Maka sunat mengangkat suara sewaktu bertakbir berdasarkan perbuatan Sayyidina Umar. 2/4 . anaknya dan Abu Hurairah RA.” HR Imam Ahmad.

kerana hadis telah jelas menyebutkan kelebihannya dan tidak ada yang menyalahinya. hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesungguhnya hari yang paling besar di sisi Allah ialah hari Nahr. seperti yang tersebut di dalam Sunan Abi Daud [No. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keredhaan) Kami. hendaklah setiap muslim. kemudian hari Qar”. maksudnya: “Apabila masuk 10 terawal bulan Zulhijjah dan seseorang 3/4 . 10 Zulhijjah. Cara-cara menyambut musim kebajikan: 1. 5. Sabda Rasulullah SAW. Setengah ulama lain pula berpendapat hari Arafah lebih afdhal kerana berpuasa pada hari itu mengampunkan dua tahun kesalahan. Samada hari Nahr atau hari Arafah yang lebih utama. Yang lebih tepatnya ialah pendapat yang pertama (Hari Nahr). Dan sesungguhnya Allah benar-benar bersama mereka yang berbuat baik. Setiap muslim hendaklah menyambut kedatangan musim kebajikan umumnya dengan bertaubat yang sebenar-benarnya. meninggalkan segala dosa dan maksiat kerana dosalah yang menyekat manusia daripada kebaikan dan menjauhkannya daripada Tuhannya. Sesetengah ulama berpendapat hari ini ialah hari yang paling afdhal dalam setahun sehingga melebihi hari Arafah. Tetapi bagi jemaah haji yang sedang berwukuf di Arafah tidak disunatkan berpuasa kerana Rasulullah SAW tidak berpuasa sewaktu Baginda wukuf di Arafah iaitu pada tahun Baginda mengerjakan haji. (Hari Qar ialah hari yang para jamaah haji mabit (bermalam) di Mina iaitu hari ke-11 Zulhijjah). Kelebihan Hari Raya Korban (Yaum An-Nahr).” (Al-Ankabut: 69). Perhatian kepada mereka yang ingin melakukan Ibadat korban. yang bermukim atau yang mengerjakan haji mengambil peluang ini dengan sepenuhnya untuk mendapatkan kelebihan beribadat pada keduanya. tidak ada hari lain yang Allah merdekakan hamba-Nya lebih ramai daripada hari Arafah dan pada hari itu juga Allah SWT turun menghampiri hamba-Nya dan berbangga kepada malaikat dengan hamba-Nya yang berwukuf pada hari tersebut. Menanam semangat dan azam yang kuat untuk mendapatkan keredhaan Allah SWT. iaitu hari Haji yang besar (Hajj Al-Akbar). Kebesaran dan kelebihan perhimpunan umat Islam yang begitu ramai dari seluruh pelosok dunia.Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah PERINGATAN: Ini hanyalah disunatkan untuk orang yang tidak mengerjakan haji sahaja. Kata Ibnu Al-Qayyim: Sebaik-baik hari di sisi Allah ialah hari Nahr. nescaya Kami tunjukkan kepada mereka jalan Kami. Kebanyakan orang Islam telah lupa akan kelebihan hari ini.1765]. 2.

Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah itu telah berniat untuk menunaikan ibadat korban. Akhirnya.abuanasmadani. Kata Imam Nawawi rhm: “Para ulama berbeza pendapat tentang hukum hadis ini. Maka sebaik-baiknya bagi kita adalah mengelakkan perkara tersebut dan melakukan persediaan pada awalnya lagi untuk menghadapi larangan yang besar ini. tetapi Imam Syafie dan ulamanya yang lain mengatakan ia adalah makruh tanzih (iaitu makruh yang sangat besar dan hampir kepada haram). Imam Ahmad dan sebahagian ulama Syafei mengatakan haram perbuatan menghilangkan bulu tadi. sama-samalah kita berdoa semoga agar kita dipilih oleh Allah untuk termasuk ke dalam golongan mereka yang berlumba-lumba untuk melakukan kebaikan.com 4/4 .” Syarah Sahih Muslim. maka janganlah dia membuang (memotong) bulu dan kukunya.   Dr Abdul Basit Bin Haji Abdul Rahman http://www.” HR Muslim.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->