Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah

Antara kelebihan dan kurniaan Allah untuk hamba-Nya ialah dijadikan bagi mereka beberapa musim untuk memperbanyakkan amal ibadat dengan dijanjikan pahala yang berganda banyaknya.

 

Salah satunya ialah 10 hari yang terawal pada bulan Zulhijjah. Beberapa dalil daripada al-Quran dan Hadis telah menyebut tentang kelebihannya: 1. Firman Allah SWT maksudnya: “Demi fajar dan malam yang sepuluh.” (Al-Fajr: 1-2) Kata Ibnu Kathir:  “Yang dimaksudkan di sini ialah 10 malam yang pertama pada bulan Zulhijjah. Demikian juga tafsiran Ibnu Abbas, Ibnu Az-Zubair, Mujahid dan lainnya.” HR: Imam Bukhari. 2. Daripada Ibnu Abbas RA, Rasulullah SAW telah bersabda, maksudnya; “Tidak ada hari yang amal soleh padanya lebih dikasihi Allah selain daripada hari-hari yang 10 ini. Para sahabat bertanya: Walaupun berjihad di jalan Allah? Rasulullah bersabda: Walaupun berjihad di jalan Allah, kecuali lelaki yang keluar (berjihad) membawa diri serta hartanya dan tidak kembali lagi selepas itu (syahid).” HR: Ahmad, At-Tirmizi. 3. Firman Allah SWT, maksudnya; “Hendaklah kamu menyebut nama Allah pada hari-hari yang ditentukan.” (Surah Al-Haj: 28). Kata Ibnu Abbas RA: Maksudnya ialah hari-hari yang 10 itu. 4. Dari Ibnu Umar RA, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya; “Tidak ada hari yang lebih besar di sisi Allah SWT dan beramal padanya lebih dikasihi oleh Allah daripada hari-hari yang 10 ini. Maka perbanyakkanlah padanya bertahlil, bertakbir dan bertahmid.” 5. Adalah Said bin Jubir RA (perawi yang meriwayatkan Hadis Ibnu Abbas di atas) apabila tiba hari yang tersebut beliau beribadat bersungguh-sungguh sedaya-upayanya. HR Ad-DarimiHasan.

1/4

pada hari Asyura (10 Muharram) dan tiga hari pada setiap bulan. antara sebab keistimewaan 10 hari Zulhijjah ini ialah kerana terhimpun di dalamnya beberapa ibadat yang besar iaitu: Solat. Adalah patut sekali para muslimin sekarang menghidupkan kembali sunnah yang telah dilupakan pada hari ini.Ini umum untuk semua waktu.” Katanya lagi: “Ibnu Umar sewaktu berada di dalam khemahnya di Mina bertakbir. sedekah dan haji. Orang ramai yang mendengarnya kemudian turut bertakbir sama. anaknya dan Abu Hurairah RA. puasa. Amalan-amalan yang baik dilakukan pada hari-hari tersebut: 1. bertakbir (mengucapkan Allahu-Akbar) dan bertahmid (mengucapkan Alhamdulillah). di dalam majlis dan di semua tempat.” HR Muslim. Solat. hadis Ibnu Umar yang di atas mengatakan: “Maka perbanyakkanlah padanya bertahlil (mengucapkan La-ilaha-illaLlah). apabila orang ramai yang berada di masjid dan pasar mendengarnya.” Ibnu Umar RA bertakbir di Mina pada hari-hari tersebut selepas mengerjakan solat. Abu Daud dan Nasa’ei. Puasa Pada Hari Arafah. Thauban RA berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): “Hendaklah kamu memperbanyakkan sujud kepada Allah. 4. Kerana puasa juga termasuk di dalam amalan soleh. ”Aku mengharapkan Allah menghapuskan kesalahan setahun yang lalu dan setahun yang akan datang. mereka turut bertakbir sama sehingga Mina riuh dengan suara takbir. Kata Al-Hafiz Ibnu Hajar: Yang jelasnya. tidak seperti  orang-orang soleh yang terdahulu. Tahlil dan Tahmid. maksudnya. 2. Kata Imam An-Nawawi: Berpuasa pada hari-hari 10 adalah sunat yang sangat digalakkan. pada waktu rehat.” HR Muslim. Baginda telah bersabda mengenai kelebihannya.” Kata Imam Bukhari:  “Ibnu Umar dan Abu Hurairah RA menuju ke pasar pada hari-hari 10 dan bertakbir. kerana setiap kali kamu sujud kepada-Nya. Pada waktu lain. 3.” HR Imam Ahmad. ibadat-ibadat ini tidak pernah terhimpun sebegitu. Disunatkan keluar cepat menuju ke tempat solat fardhu (berjemaah) dan memperbanyakkan solat sunat kerana itulah sebaik-baik amalan. 2/4 . Puasa. Hendaklah berpuasa bagi sesiapa yang mampu pada hari Arafah (9 Zulhijjah) kerana amalan ini telah sabit daripada Rasulullah SAW. sehinggakan orang-orang yang baik pun telah melupakannya. Hal ini kerana. Allah akan angkatkan darjatmu kepada-Nya dan dihapuskan kesalahanmu. . daripada setengah isteri-isteri Rasulullah SAW berkata: “Rasulullah SAW berpuasa pada hari sembilan Zulhijjah. Maka sunat mengangkat suara sewaktu bertakbir berdasarkan perbuatan Sayyidina Umar. daripada isterinya. Takbir. Daripada Hunaidah bin Khalid.Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah 6.

(Hari Qar ialah hari yang para jamaah haji mabit (bermalam) di Mina iaitu hari ke-11 Zulhijjah). seperti yang tersebut di dalam Sunan Abi Daud [No. iaitu hari Haji yang besar (Hajj Al-Akbar). Setengah ulama lain pula berpendapat hari Arafah lebih afdhal kerana berpuasa pada hari itu mengampunkan dua tahun kesalahan.” (Al-Ankabut: 69). Kebesaran dan kelebihan perhimpunan umat Islam yang begitu ramai dari seluruh pelosok dunia. Sabda Rasulullah SAW. maksudnya: “Apabila masuk 10 terawal bulan Zulhijjah dan seseorang 3/4 . Cara-cara menyambut musim kebajikan: 1. Dan sesungguhnya Allah benar-benar bersama mereka yang berbuat baik. Yang lebih tepatnya ialah pendapat yang pertama (Hari Nahr).1765].Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah PERINGATAN: Ini hanyalah disunatkan untuk orang yang tidak mengerjakan haji sahaja. hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesungguhnya hari yang paling besar di sisi Allah ialah hari Nahr. Perhatian kepada mereka yang ingin melakukan Ibadat korban. Sesetengah ulama berpendapat hari ini ialah hari yang paling afdhal dalam setahun sehingga melebihi hari Arafah. Menanam semangat dan azam yang kuat untuk mendapatkan keredhaan Allah SWT. meninggalkan segala dosa dan maksiat kerana dosalah yang menyekat manusia daripada kebaikan dan menjauhkannya daripada Tuhannya. 10 Zulhijjah. tidak ada hari lain yang Allah merdekakan hamba-Nya lebih ramai daripada hari Arafah dan pada hari itu juga Allah SWT turun menghampiri hamba-Nya dan berbangga kepada malaikat dengan hamba-Nya yang berwukuf pada hari tersebut. hendaklah setiap muslim. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keredhaan) Kami. Tetapi bagi jemaah haji yang sedang berwukuf di Arafah tidak disunatkan berpuasa kerana Rasulullah SAW tidak berpuasa sewaktu Baginda wukuf di Arafah iaitu pada tahun Baginda mengerjakan haji. nescaya Kami tunjukkan kepada mereka jalan Kami. yang bermukim atau yang mengerjakan haji mengambil peluang ini dengan sepenuhnya untuk mendapatkan kelebihan beribadat pada keduanya. 5. Kata Ibnu Al-Qayyim: Sebaik-baik hari di sisi Allah ialah hari Nahr. Kelebihan Hari Raya Korban (Yaum An-Nahr). 2. Kebanyakan orang Islam telah lupa akan kelebihan hari ini. kemudian hari Qar”. kerana hadis telah jelas menyebutkan kelebihannya dan tidak ada yang menyalahinya. Samada hari Nahr atau hari Arafah yang lebih utama. Setiap muslim hendaklah menyambut kedatangan musim kebajikan umumnya dengan bertaubat yang sebenar-benarnya.

  Dr Abdul Basit Bin Haji Abdul Rahman http://www.” Syarah Sahih Muslim. Kata Imam Nawawi rhm: “Para ulama berbeza pendapat tentang hukum hadis ini.Kelebihan 10 hari awal bulan Zulhijjah itu telah berniat untuk menunaikan ibadat korban. sama-samalah kita berdoa semoga agar kita dipilih oleh Allah untuk termasuk ke dalam golongan mereka yang berlumba-lumba untuk melakukan kebaikan.” HR Muslim. tetapi Imam Syafie dan ulamanya yang lain mengatakan ia adalah makruh tanzih (iaitu makruh yang sangat besar dan hampir kepada haram). maka janganlah dia membuang (memotong) bulu dan kukunya. Maka sebaik-baiknya bagi kita adalah mengelakkan perkara tersebut dan melakukan persediaan pada awalnya lagi untuk menghadapi larangan yang besar ini.abuanasmadani. Akhirnya. Imam Ahmad dan sebahagian ulama Syafei mengatakan haram perbuatan menghilangkan bulu tadi.com 4/4 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful