P. 1
Amali Fizik

Amali Fizik

|Views: 25|Likes:
Published by Anie Alan
dhfj
dhfj

More info:

Published by: Anie Alan on Aug 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/29/2014

pdf

text

original

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Gunakan pembaris meter. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Jadualkan keputusan anda. Alat & Bahan: Pembaris meter. Ulangi ukuran anda. neraca elektronik. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. Jelaskan? (3 markah) 3. neraca tuas. angkup vernier. dawai tembaga. rambut dan satu sudu teh pasir.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. 3. pensil. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. (4 markah) 2 .32 cm. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. tolok skru mikrometer. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. 2.

Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. 2. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. ia tidak persis. 3. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Ulangi ukuran anda. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. (6 markah) 3 . (6 markah) 2. 3. (2 markah) 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. 2. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. Jadualkan keputusan anda.

Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Petik dawai di bahagian tengah. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. Letakkan blok kayu di atas lantai. Rekod pemerhatian anda 6. 3. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Prosedur: 1. 2. Bahan: Sebuah blok kayu. dawai. Rekod pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda. bola ping-pong. 5. Rekod pemerhatian anda. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Cuba tolak bola ke dalam air. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. 4.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Baling bola ping-pong ke udara. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 4 .

adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. pek kuasa. Bagi setiap kes. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. (6 markah) 4. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 2. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. dawai penyambung. pita detik. Bahan: Pengepit. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . 5. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. Letakkan kerusi di atas meja. 4. pemberat jisim 20 g. jangka masa detik. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (6 markah) 2. 6. 3. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3.

Bagi setiap botol. tala bunyi. 7. 6 . Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Rekodkan pemerhatian anda. Botol A diisi ¼ penuh air. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. 5. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Ketuk tala bunyi lagi. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Pada botol A. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. 9. Dekatkan ke telinga anda. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. sederhana atau tinggi. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. mangkuk. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. anda menghasilkan bunyi yang lain. Apa yang anda memerhatikan? 2. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Rekod kelangsingan setiap bunyi.Praktikal 3: Membuat muzik . Dalam prosedur 6. 6. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. air. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama .Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. 8. Ramalkan apa yang berlaku. Isi mangkuk dengan air. Rekod kelangsingan setiap bunyi. 4.rendah. bongkah kayu dan pensil. Apa yang anda dengar? 3. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Rekodkan ukuran anda. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Prosedur: 1. pembaris meter. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar.

Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Dengan melihat data di jadual anda.(4 markah) 4. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang.

7 D. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. 3. (4 markah) 2.5 D. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Tentukan pembesaran teleskop anda. 2. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. 3. 2. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . kanta cembung (2. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. 14 D. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. plastisin. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. pemegang kanta. Bahan: Pembaris meter.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk.

Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Pasang suis. beberapa dawai. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Litar A Litar B 2. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. (3 markah) 2. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. 4. 2 bateri. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. ameter. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Bahan: Pemegang bateri. dawai bersalut. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Tutup suis. 6. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. (3 markah) 3. Lakukan juga untuk litar B. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. 5. bateri. 9 .Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari.

bateri. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. (3 markah) 3. (3 markah) 2.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. 4. 3. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Perhatikan kecerahan baki mentol. suis. Sekarang keluarkan mentol 1. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Perhatikan kecerahan baki mentol. (3 markah) 10 . Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. 5. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter.

5. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (2 markah) 2. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. (2 markah) 5. Prosedur: 1.20 lilitan. tabung didih dan 2 magnet bar. galvanometer. 4. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 4. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Bahan: Dawai kuprum bersalut. (2 markah) 6. (2 markah) 3. 2. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan.

Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Apakah nama nisbah ini? 12 . ameter AU. 2 teras besi lembut C. 2. 5.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. bekalan kuasa AU. 4. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. 3. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. mentol. Dalam transformer di atas. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Prosedur: 1. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. suis. voltmeter AU dan pengapit teras C.

Dalam penghantaran elektrik. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. (2 markah) 6. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik.(2 markah) 4. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. (2 markah) 13 . Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7.

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. (ii) benang B direntap ke bawah. 400 g dan 500 g. Bahan: Neraca mampat spring. 200 g. pembaris setengah meter. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. 15 . Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. 1 kg.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. A Objek berat B benang 2. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. batang lidi. Sediakan dua bekas A dan B. pemberat 500 g. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. 300 g. Perhatikan pergerakan keduadua bekas.

Rekod bacaan di pembaris. Yang manakah lebih mudah. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. 4. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 16 . 3. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Kaedah: 1. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. 5. neraca spring.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Bahan: Landasan. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.Kaedah : 1. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. menguji hipotesis anda . membentuk hipotesis. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya.

3. membentuk hipotesis. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Di akhir aktiviti ini. 2. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. 4. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . menguji hipotesis anda. anda akan _____________ keupayaan mekanikal.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong.

5. membentuk hipotesis. 6. menguji hipotesis anda.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. larutan garam. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. 4. PPIK 2: Julangan. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Di akhir aktiviti ini. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. Rekod pemerhatian anda. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. 2 biji telur. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. mangkok. Soalan: 1. Isikan dua silinder bersenggat. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. 3. Rekod pemerhatian anda. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. 2. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat.

membentuk hipotesis. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . kertas perang. serkam kelapa. menguji hipotesis anda. Lukiskan pelan anda.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. 3. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. kapas. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Buat model anda. habuk kayu. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. Di akhir aktiviti ini. tali. beg plastik. Jelaskan pelan anda. ais. dan pita selofan. Pertamanya. 5. 4. gam. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Prosedur: 1. Soalan: 1. 6. 2. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. kotak kadbod. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). lembaran polisterin (1 m X 1m). Menguji rekaan anda. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->