SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Jelaskan? (3 markah) 3. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. neraca tuas. (4 markah) 2 . 2. dawai tembaga. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. tolok skru mikrometer. Ulangi ukuran anda. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. angkup vernier. rambut dan satu sudu teh pasir. Jadualkan keputusan anda. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. 3. pensil. Gunakan pembaris meter. Alat & Bahan: Pembaris meter. neraca elektronik.32 cm. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen.

Kepersisan tidak sama dengan kejituan. (6 markah) 2. Ulangi ukuran anda. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. 2. ia tidak persis. 3. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. (2 markah) 3. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. 3. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Jadualkan keputusan anda. 2. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. (6 markah) 3 . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu.

Bahan: Sebuah blok kayu. 3. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. 4 . Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Prosedur: 1. Petik dawai di bahagian tengah. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Rekod pemerhatian anda 6. dawai. Baling bola ping-pong ke udara. Cuba tolak bola ke dalam air. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Rekod pemerhatian anda. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 4. Rekod pemerhatian anda. 5. Letakkan blok kayu di atas lantai. bola ping-pong. 2.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Rekod pemerhatian anda. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu.

(6 markah) 4. (6 markah) 2. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. pemberat jisim 20 g. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 6. Bahan: Pengepit. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Bagi setiap kes. pita detik. jangka masa detik. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. dawai penyambung. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . 5. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Letakkan kerusi di atas meja. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. 2. 4. 3. pek kuasa. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. Jika percubaan ini dilakukan di bulan.

Rekod kelangsingan setiap bunyi. Rekodkan ukuran anda. Dalam prosedur 6. Pada botol A. 5. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. anda menghasilkan bunyi yang lain. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. tala bunyi.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan.rendah. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Bagi setiap botol. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Dengar bunyi yang anda hasilkan. sederhana atau tinggi. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Apa yang anda memerhatikan? 2. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Rekod kelangsingan setiap bunyi. 7. Ramalkan apa yang berlaku. pembaris meter. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Apa yang anda dengar? 3. 8. 6. Ketuk tala bunyi lagi. Botol A diisi ¼ penuh air. mangkuk. bongkah kayu dan pensil. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. 9. Prosedur: 1. 6 . Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Rekodkan pemerhatian anda. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Isi mangkuk dengan air. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2.Praktikal 3: Membuat muzik . ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Dekatkan ke telinga anda. air. 4.

bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang.(4 markah) 4. Dengan melihat data di jadual anda. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali.

7 D. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. pemegang kanta. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. plastisin. Tentukan pembesaran teleskop anda. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. 3. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. kanta cembung (2. 14 D. 3. 2. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Bahan: Pembaris meter.5 D. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. 2. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. (4 markah) 2. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk.

Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. bateri. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Bahan: Pemegang bateri. (3 markah) 3. 6. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2 bateri. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. 5. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Tutup suis. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. beberapa dawai. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Lakukan juga untuk litar B. dawai bersalut. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Pasang suis.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. 4. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. 9 . Litar A Litar B 2. ameter. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. (3 markah) 2. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1.

Rekod bacaan ameter dan voltmeter. suis. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Sekarang keluarkan mentol 1. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. (3 markah) 3. Perhatikan kecerahan baki mentol. 4. (3 markah) 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. (3 markah) 10 . 3. Perhatikan kecerahan baki mentol. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. bateri. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. 5. 2. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan.

Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. 5. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. (2 markah) 3. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. 4. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. (2 markah) 4. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . tabung didih dan 2 magnet bar. galvanometer. 2. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. (2 markah) 2.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa.20 lilitan. (2 markah) 5. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Prosedur: 1. (2 markah) 6. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet.

Apakah nama nisbah ini? 12 . bekalan kuasa AU. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. 4. 3. voltmeter AU dan pengapit teras C. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Dalam transformer di atas. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. mentol. ameter AU. 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Prosedur: 1. suis. 2 teras besi lembut C.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. 5. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah.

Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. (2 markah) 6.(2 markah) 4. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Dalam penghantaran elektrik. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. (2 markah) 13 . Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8.

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

Sediakan dua bekas A dan B. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. 1 kg. pembaris setengah meter. 400 g dan 500 g. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. 15 . batang lidi. (ii) benang B direntap ke bawah. 300 g. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. A Objek berat B benang 2. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. 200 g. Bahan: Neraca mampat spring.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. pemberat 500 g. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai.

Rekod bacaan di pembaris. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 5. Yang manakah lebih mudah. Bahan: Landasan. 16 . pembaris lidi Neraca mampat spring 2. 3. Kaedah: 1. neraca spring. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. membentuk hipotesis. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring.Kaedah : 1. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. 4. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. menguji hipotesis anda .

Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. Di akhir aktiviti ini. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. membentuk hipotesis. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. menguji hipotesis anda. 2. 4. 3. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah.

5. Isikan dua silinder bersenggat. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . Soalan: 1. 3. Rekod pemerhatian anda. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Rekod pemerhatian anda. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. 2. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. menguji hipotesis anda. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. mangkok. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. larutan garam. 2 biji telur. PPIK 2: Julangan. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. Di akhir aktiviti ini. 3. 6. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. membentuk hipotesis.

Buat model anda. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. ais. 6. Pertamanya. membentuk hipotesis. Lukiskan pelan anda. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. Prosedur: 1. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. dan pita selofan. Di akhir aktiviti ini. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. beg plastik. tali. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . 2. gam. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. serkam kelapa. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). menguji hipotesis anda.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. Soalan: 1. 3. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. 4. kapas. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. kertas perang. kotak kadbod. 5. habuk kayu. Jelaskan pelan anda. lembaran polisterin (1 m X 1m). Menguji rekaan anda.