SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Jelaskan? (3 markah) 3. rambut dan satu sudu teh pasir. angkup vernier. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Jadualkan keputusan anda. (4 markah) 2 . Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. tolok skru mikrometer. 3. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. 2. dawai tembaga. neraca elektronik. Alat & Bahan: Pembaris meter. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. Ulangi ukuran anda. pensil. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. Gunakan pembaris meter.32 cm.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. neraca tuas. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri.

Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. 2. 2. 3. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. 3. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. ia tidak persis. (6 markah) 3 . Jadualkan keputusan anda. (6 markah) 2. Ulangi ukuran anda. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. (2 markah) 3.

5. dawai. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. 4. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Baling bola ping-pong ke udara. Petik dawai di bahagian tengah. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Rekod pemerhatian anda. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. bola ping-pong. Rekod pemerhatian anda. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). 2. Letakkan blok kayu di atas lantai. 3. 4 . bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Cuba tolak bola ke dalam air. Prosedur: 1. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Rekod pemerhatian anda 6. Bahan: Sebuah blok kayu. Rekod pemerhatian anda.

Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. (6 markah) 4. pek kuasa. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. Bagi setiap kes. 2. (6 markah) 2. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . 4. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. jangka masa detik. pemberat jisim 20 g. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Bahan: Pengepit. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. 5. 6.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. pita detik. dawai penyambung. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. 3. Letakkan kerusi di atas meja. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah.

Pada botol A. Ketuk tala bunyi lagi. Sentuhkan hujung tala ke atas air. 5. Dekatkan ke telinga anda. 8. Rekod kelangsingan setiap bunyi.rendah. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Rekodkan pemerhatian anda. Ramalkan apa yang berlaku.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. bongkah kayu dan pensil. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. anda menghasilkan bunyi yang lain. sederhana atau tinggi. 7. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Dalam prosedur 6. air. Rekodkan ukuran anda. Bagi setiap botol. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Apa yang anda dengar? 3. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Prosedur: 1. Isi mangkuk dengan air. Botol A diisi ¼ penuh air. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Apa yang anda memerhatikan? 2. mangkuk. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . pembaris meter. 6 . Bahan: 3 botol kaca yang sama. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 9. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. tala bunyi. 4. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring.Praktikal 3: Membuat muzik . 6.

Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Dengan melihat data di jadual anda. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5.(4 markah) 4. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang.

Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. 14 D.5 D. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Bahan: Pembaris meter. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. kanta cembung (2. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. (4 markah) 2. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. pemegang kanta. 3. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 7 D. 2.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Tentukan pembesaran teleskop anda. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. plastisin. 3.

suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Tutup suis. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. (3 markah) 2. Litar A Litar B 2. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. 9 . Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. beberapa dawai. (3 markah) 3. 5.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Pasang suis. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. 6. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. dawai bersalut. 4. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Bahan: Pemegang bateri. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. ameter. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. bateri. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. 2 bateri. Lakukan juga untuk litar B.

(3 markah) 2. bateri. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Perhatikan kecerahan baki mentol. 4. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. 2. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. 5. Perhatikan kecerahan baki mentol. (3 markah) 10 . 3. Sekarang keluarkan mentol 1. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. (3 markah) 3. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. suis. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter.

Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. 5. (2 markah) 2. Prosedur: 1. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet.20 lilitan. 2. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (2 markah) 3. (2 markah) 5. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 4. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. 4. galvanometer. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Bahan: Dawai kuprum bersalut. (2 markah) 6. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. tabung didih dan 2 magnet bar.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 .

Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Prosedur: 1. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. 4. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. 2 teras besi lembut C. ameter AU. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Apakah nama nisbah ini? 12 . 3. suis. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Dalam transformer di atas. voltmeter AU dan pengapit teras C. mentol. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. bekalan kuasa AU. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. 5. 2. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3.

Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Dalam penghantaran elektrik. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7.(2 markah) 4. (2 markah) 6. (2 markah) 13 . Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik.

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

15 . Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. 1 kg. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Sediakan dua bekas A dan B. A Objek berat B benang 2. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. pemberat 500 g. 400 g dan 500 g. Bahan: Neraca mampat spring. 200 g. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. 300 g. (ii) benang B direntap ke bawah. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. batang lidi. pembaris setengah meter.

Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 4. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. Kaedah: 1. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. 3. membentuk hipotesis.Kaedah : 1. menguji hipotesis anda . PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Rekod bacaan di pembaris. neraca spring. 16 . pembaris lidi Neraca mampat spring 2. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Yang manakah lebih mudah. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Bahan: Landasan. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. 5.

Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. 4. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. membentuk hipotesis. Di akhir aktiviti ini.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . menguji hipotesis anda. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. 3.

larutan garam. Isikan dua silinder bersenggat. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. membentuk hipotesis. Rekod pemerhatian anda. menguji hipotesis anda. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. 6. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. 2. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 5. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. 2 biji telur. Soalan: 1. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. PPIK 2: Julangan.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Di akhir aktiviti ini. Rekod pemerhatian anda. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. 3. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. mangkok. 4. 3. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam.

kotak kadbod. beg plastik. Di akhir aktiviti ini. Prosedur: 1. 5. membentuk hipotesis. Jelaskan pelan anda. tali. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . gam. Lukiskan pelan anda. 6. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). menguji hipotesis anda. lembaran polisterin (1 m X 1m). 3. Soalan: 1. Pertamanya. ais. 2. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Menguji rekaan anda. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. kertas perang. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. kapas. serkam kelapa. dan pita selofan. Buat model anda. habuk kayu. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. 4. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful