SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Alat & Bahan: Pembaris meter. dawai tembaga. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Ulangi ukuran anda.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Gunakan pembaris meter. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang.32 cm. 2. Jelaskan? (3 markah) 3. (4 markah) 2 . yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. pensil. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. rambut dan satu sudu teh pasir. neraca elektronik. 3. Jadualkan keputusan anda. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. tolok skru mikrometer. neraca tuas. angkup vernier.

Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Jadualkan keputusan anda. (6 markah) 2. ia tidak persis. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. Ulangi ukuran anda. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. (2 markah) 3. 2. 2. 3. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. 3. (6 markah) 3 . Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Kepersisan tidak sama dengan kejituan.

5. Prosedur: 1. 2. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Letakkan blok kayu di atas lantai. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. Rekod pemerhatian anda. Petik dawai di bahagian tengah. Bahan: Sebuah blok kayu. Rekod pemerhatian anda. 4. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. dawai. Cuba tolak bola ke dalam air. Rekod pemerhatian anda. 4 . Rekod pemerhatian anda 6. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Baling bola ping-pong ke udara. bola ping-pong. 3. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas.

pemberat jisim 20 g. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. 3. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. (6 markah) 2. pita detik. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . Jika percubaan ini dilakukan di bulan. 6. pek kuasa. Bahan: Pengepit. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Bagi setiap kes. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Letakkan kerusi di atas meja. 2. (6 markah) 4. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. 4. dawai penyambung. jangka masa detik. 5.

Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. anda menghasilkan bunyi yang lain. pembaris meter. Botol A diisi ¼ penuh air. Prosedur: 1. sederhana atau tinggi. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol.rendah. 4. 6 . Rekod kelangsingan setiap bunyi. Apa yang anda memerhatikan? 2. Sentuhkan hujung tala ke atas air. 6. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Dekatkan ke telinga anda. Isi mangkuk dengan air. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. bongkah kayu dan pensil. 8. 9. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Rekodkan ukuran anda. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. air. 7. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. mangkuk. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air.Praktikal 3: Membuat muzik . Beri alasan bagi ramalan anda itu. Pada botol A. Apa yang anda dengar? 3. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Ramalkan apa yang berlaku. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Ketuk tala bunyi lagi.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Dalam prosedur 6. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Rekodkan pemerhatian anda. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Bagi setiap botol. 5. tala bunyi.

Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5.(4 markah) 4. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Dengan melihat data di jadual anda. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang.

5 D. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. 3. pemegang kanta. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Bahan: Pembaris meter. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 2. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. 7 D. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Tentukan pembesaran teleskop anda. 3. kanta cembung (2. 14 D. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. plastisin. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. (4 markah) 2. 2. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil.

Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. ameter. 2 bateri. Tutup suis. (3 markah) 3. (3 markah) 2. Bahan: Pemegang bateri. Litar A Litar B 2. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. 4. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. 6. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. beberapa dawai. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. bateri.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Lakukan juga untuk litar B. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. 5. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 9 . voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. dawai bersalut. Pasang suis. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas.

3. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. 2. bateri. 5. (3 markah) 2. (3 markah) 10 . Perhatikan kecerahan baki mentol. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Perhatikan kecerahan baki mentol. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. (3 markah) 3. 4. suis. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. Sekarang keluarkan mentol 1. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter.

Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . 5. (2 markah) 6. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 2. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 3. Prosedur: 1. (2 markah) 4. 2. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. tabung didih dan 2 magnet bar. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Bahan: Dawai kuprum bersalut. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. galvanometer. 4. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3.20 lilitan.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. (2 markah) 5. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif.

Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. ameter AU. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Prosedur: 1. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. 2. 3. bekalan kuasa AU. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. 5. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Dalam transformer di atas. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. mentol. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. voltmeter AU dan pengapit teras C. 2 teras besi lembut C. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. suis. Apakah nama nisbah ini? 12 . 4.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik.

(2 markah) 4. (2 markah) 6. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. Dalam penghantaran elektrik. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. (2 markah) 13 .

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

Perhatikan pergerakan keduadua bekas. 200 g. Sediakan dua bekas A dan B. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Bahan: Neraca mampat spring. 1 kg. pembaris setengah meter. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. pemberat 500 g. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. 300 g. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. 15 . B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. batang lidi. 400 g dan 500 g. (ii) benang B direntap ke bawah. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. A Objek berat B benang 2.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti.

5.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Kaedah: 1. Yang manakah lebih mudah. menguji hipotesis anda . PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. membentuk hipotesis. 4. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah.Kaedah : 1. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. 16 . pembaris lidi Neraca mampat spring 2. Rekod bacaan di pembaris. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Bahan: Landasan. 3. neraca spring.

menguji hipotesis anda. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. Di akhir aktiviti ini. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. membentuk hipotesis.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. 2. 4.

Rekod pemerhatian anda. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . 3. 6. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. 2. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. membentuk hipotesis. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Rekod pemerhatian anda. menguji hipotesis anda. larutan garam. 5. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. 4. 3. Isikan dua silinder bersenggat. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. mangkok. Di akhir aktiviti ini. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Soalan: 1. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. 2 biji telur. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). PPIK 2: Julangan. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku.

senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. habuk kayu. Di akhir aktiviti ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. tali. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. Lukiskan pelan anda. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. lembaran polisterin (1 m X 1m). ais. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Buat model anda. kotak kadbod. 5. serkam kelapa. 4. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. Jelaskan pelan anda. Soalan: 1. dan pita selofan. beg plastik. 3. Menguji rekaan anda. gam. menguji hipotesis anda. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola).Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Pertamanya. Prosedur: 1. 2. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. membentuk hipotesis. kertas perang. kapas. 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful