P. 1
Amali Fizik

Amali Fizik

|Views: 25|Likes:
Published by Anie Alan
dhfj
dhfj

More info:

Published by: Anie Alan on Aug 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/29/2014

pdf

text

original

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. 2. Gunakan pembaris meter. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. Jadualkan keputusan anda. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Ulangi ukuran anda. Jelaskan? (3 markah) 3. tolok skru mikrometer. 3. neraca tuas. pensil. dawai tembaga. Alat & Bahan: Pembaris meter. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. angkup vernier. neraca elektronik. rambut dan satu sudu teh pasir. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. (4 markah) 2 . dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen.32 cm. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1.

Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. (6 markah) 3 . Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. ia tidak persis. Jadualkan keputusan anda. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. (6 markah) 2. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. 3. Ulangi ukuran anda. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. (2 markah) 3. 2. 3. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1.

Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. Rekod pemerhatian anda. dawai. 4. Baling bola ping-pong ke udara. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Prosedur: 1. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Rekod pemerhatian anda 6. 3. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Petik dawai di bahagian tengah. bola ping-pong. Rekod pemerhatian anda. Bahan: Sebuah blok kayu. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. 4 . 2. 5. Letakkan blok kayu di atas lantai. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Cuba tolak bola ke dalam air. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Rekod pemerhatian anda.

4. 3. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. 5. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Bagi setiap kes. Bahan: Pengepit. pita detik. 2. Letakkan kerusi di atas meja. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (6 markah) 4. pemberat jisim 20 g. pek kuasa. dawai penyambung. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. 6. (6 markah) 2. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. jangka masa detik. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas.

5.Praktikal 3: Membuat muzik . mangkuk.rendah. 7. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. tala bunyi. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Bahan: 3 botol kaca yang sama. 6. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . 8. Bagi setiap botol. pembaris meter. Ramalkan apa yang berlaku. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. sederhana atau tinggi. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Apa yang anda memerhatikan? 2. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Pada botol A. Dalam prosedur 6. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. anda menghasilkan bunyi yang lain. Dekatkan ke telinga anda. Botol A diisi ¼ penuh air. Rekodkan ukuran anda. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Apa yang anda dengar? 3. Ketuk tala bunyi lagi. bongkah kayu dan pensil. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . 4. Isi mangkuk dengan air. 6 . Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Prosedur: 1. 9. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Beri alasan bagi ramalan anda itu. air. Rekodkan pemerhatian anda.

Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Dengan melihat data di jadual anda.(4 markah) 4. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 .

2. Bahan: Pembaris meter. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 7 D. 14 D. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. pemegang kanta. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. (4 markah) 2. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Tentukan pembesaran teleskop anda.5 D. 2. 3. plastisin. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. kanta cembung (2. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. 3. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk.

bateri. Tutup suis. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. 4. Lakukan juga untuk litar B. 2 bateri. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (3 markah) 3. 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. 6. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. 9 . beberapa dawai. Pasang suis. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. ameter. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Bahan: Pemegang bateri. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Perhatikan kecerahan kedua mentol. dawai bersalut. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Litar A Litar B 2. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. (3 markah) 2.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan.

4. (3 markah) 3. Perhatikan kecerahan baki mentol. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. 2. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. 5. Sekarang keluarkan mentol 1. 3. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. (3 markah) 10 . Rekod bacaan ameter dan voltmeter.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. suis. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Perhatikan kecerahan baki mentol. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. bateri. (3 markah) 2.

Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. 5. 2. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. (2 markah) 5. (2 markah) 3. (2 markah) 6. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Prosedur: 1. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. galvanometer. (2 markah) 4. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. 4. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. tabung didih dan 2 magnet bar. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Bahan: Dawai kuprum bersalut.20 lilitan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 2. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan.

suis. 2 teras besi lembut C. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Dalam transformer di atas. Prosedur: 1. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. bekalan kuasa AU. 4.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. 2. 5. voltmeter AU dan pengapit teras C. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. 3. Apakah nama nisbah ini? 12 . Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. ameter AU. mentol. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.

kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut.(2 markah) 4. (2 markah) 13 . Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. Dalam penghantaran elektrik. (2 markah) 6.

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan. keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .

Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. (ii) benang B direntap ke bawah. 400 g dan 500 g.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. 15 . Bahan: Neraca mampat spring. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. 300 g. A Objek berat B benang 2. batang lidi. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. 200 g. pemberat 500 g. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. 1 kg. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Sediakan dua bekas A dan B. pembaris setengah meter. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini.

Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. 4. menguji hipotesis anda . Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Bahan: Landasan.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. neraca spring. 5.Kaedah : 1. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. membentuk hipotesis. Yang manakah lebih mudah. 16 . 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. 3. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Kaedah: 1. Rekod bacaan di pembaris. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah.

Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . membentuk hipotesis. anda akan _____________ keupayaan mekanikal.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Di akhir aktiviti ini. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. 2. 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 3. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. menguji hipotesis anda.

Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. 5. Soalan: 1. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . membentuk hipotesis. Rekod pemerhatian anda. PPIK 2: Julangan. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. 2 biji telur. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Isikan dua silinder bersenggat. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). 4. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 6. mangkok. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. 3. Rekod pemerhatian anda. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. 2. 3. menguji hipotesis anda. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Di akhir aktiviti ini. larutan garam.

Lukiskan pelan anda. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. ais. membentuk hipotesis. habuk kayu. Soalan: 1. Jelaskan pelan anda. 2. tali. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. gam. 5. kotak kadbod. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. serkam kelapa. beg plastik. Pertamanya. lembaran polisterin (1 m X 1m). Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. dan pita selofan. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). kapas. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Prosedur: 1. 4. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. menguji hipotesis anda. Menguji rekaan anda. Di akhir aktiviti ini. 3. 6. Buat model anda. kertas perang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->