SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. dawai tembaga. 3. Jelaskan? (3 markah) 3. (4 markah) 2 . 2.32 cm. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. angkup vernier. tolok skru mikrometer.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Alat & Bahan: Pembaris meter. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. neraca tuas. Ulangi ukuran anda. neraca elektronik. rambut dan satu sudu teh pasir. pensil. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. Gunakan pembaris meter. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Jadualkan keputusan anda.

Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (6 markah) 2. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. (2 markah) 3. ia tidak persis. 3. Ulangi ukuran anda.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Jadualkan keputusan anda. 3. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. 2. (6 markah) 3 . Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu.

dawai. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 4. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Rekod pemerhatian anda. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. bola ping-pong. Prosedur: 1. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Rekod pemerhatian anda 6. 3. Rekod pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda. Letakkan blok kayu di atas lantai. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. 2.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Cuba tolak bola ke dalam air. Bahan: Sebuah blok kayu. Petik dawai di bahagian tengah. 5. 4 . Baling bola ping-pong ke udara. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas.

Letakkan kerusi di atas meja. (6 markah) 2. (6 markah) 4. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. 2. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. 5. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. pita detik. 4. 6. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. dawai penyambung. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. jangka masa detik. Bahan: Pengepit. Bagi setiap kes. pemberat jisim 20 g. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. pek kuasa. 3.

Sentuhkan hujung tala ke atas air. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. pembaris meter. air. Bahan: 3 botol kaca yang sama. 6 . mangkuk. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Apa yang anda dengar? 3. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Apa yang anda memerhatikan? 2. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Rekodkan pemerhatian anda.Praktikal 3: Membuat muzik . Ketuk tala bunyi lagi. Bagi setiap botol. Botol A diisi ¼ penuh air.rendah. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . tala bunyi. Isi mangkuk dengan air. Rekodkan ukuran anda. 4. 9. Rekod kelangsingan setiap bunyi. 7. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. anda menghasilkan bunyi yang lain. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Pada botol A. Ramalkan apa yang berlaku. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. 5. bongkah kayu dan pensil. Prosedur: 1. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. 6. Dalam prosedur 6. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Dekatkan ke telinga anda. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Beri alasan bagi ramalan anda itu. sederhana atau tinggi. 8.

Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5.(4 markah) 4. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Dengan melihat data di jadual anda.

5 D. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. (4 markah) 2. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Tentukan pembesaran teleskop anda. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. 14 D. Bahan: Pembaris meter. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. 2. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 2. pemegang kanta. 3. plastisin. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. 3. 7 D. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. kanta cembung (2.

4. 9 . voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. ameter. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Litar A Litar B 2. Pasang suis. 6. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Tutup suis. Bahan: Pemegang bateri. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. 2 bateri. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. beberapa dawai. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. dawai bersalut. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. (3 markah) 3. bateri. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Lakukan juga untuk litar B. (3 markah) 2.

Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Perhatikan kecerahan baki mentol. Perhatikan kecerahan baki mentol. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. (3 markah) 2. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. bateri. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Sekarang keluarkan mentol 1. (3 markah) 3. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. 4. 5. (3 markah) 10 . Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. 3. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. suis. 2.

Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . (2 markah) 2. 4. 5. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3.20 lilitan. galvanometer. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. (2 markah) 6. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Prosedur: 1. (2 markah) 3. (2 markah) 5. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. 2. tabung didih dan 2 magnet bar. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. (2 markah) 4. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 .

5. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. 2 teras besi lembut C. Apakah nama nisbah ini? 12 . ameter AU. 3. bekalan kuasa AU. Dalam transformer di atas. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. mentol. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. 4. Prosedur: 1. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. suis. voltmeter AU dan pengapit teras C. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer.

(2 markah) 13 . Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5.(2 markah) 4. (2 markah) 6. Dalam penghantaran elektrik. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut.

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan. keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .

Perhatikan pergerakan keduadua bekas. (ii) benang B direntap ke bawah. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. 200 g. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. batang lidi. 300 g. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. A Objek berat B benang 2. Bahan: Neraca mampat spring. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. 400 g dan 500 g. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. pembaris setengah meter. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. 15 . c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. pemberat 500 g. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. Sediakan dua bekas A dan B. 1 kg. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda.

2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Rekod bacaan di pembaris. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. 4. Bahan: Landasan. Kaedah: 1. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. 5. membentuk hipotesis. Yang manakah lebih mudah. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. 16 . pembaris lidi Neraca mampat spring 2. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. neraca spring. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 3. menguji hipotesis anda .Kaedah : 1. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca.

Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. Di akhir aktiviti ini. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. 3.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. membentuk hipotesis. menguji hipotesis anda. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 2. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . 4.

Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Di akhir aktiviti ini. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. Rekod pemerhatian anda. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 5. mangkok. Isikan dua silinder bersenggat. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. 2 biji telur. Rekod pemerhatian anda. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). 3. PPIK 2: Julangan. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . 6. 2. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. larutan garam. menguji hipotesis anda. Soalan: 1. 4. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. membentuk hipotesis. 3.

kertas perang. 3. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. Pertamanya. Menguji rekaan anda. ais. Di akhir aktiviti ini. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. tali. beg plastik. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. membentuk hipotesis. Soalan: 1.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. kotak kadbod. lembaran polisterin (1 m X 1m). Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. dan pita selofan. habuk kayu. serkam kelapa. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . Jelaskan pelan anda. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. kapas. Buat model anda. Lukiskan pelan anda. 4. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. menguji hipotesis anda. 5. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. 2. Prosedur: 1. gam. 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful