SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

dawai tembaga. angkup vernier. tolok skru mikrometer. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Alat & Bahan: Pembaris meter.32 cm. pensil. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. Jadualkan keputusan anda. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. Gunakan pembaris meter. 3. neraca elektronik.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Ulangi ukuran anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. 2. Jelaskan? (3 markah) 3. rambut dan satu sudu teh pasir. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. neraca tuas. (4 markah) 2 . yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2.

Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. 2. (6 markah) 2. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Ulangi ukuran anda. (6 markah) 3 . 3. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. 2. 3. Jadualkan keputusan anda. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. ia tidak persis. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. (2 markah) 3. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan.

4.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). 3. 4 . Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Baling bola ping-pong ke udara. Rekod pemerhatian anda. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Rekod pemerhatian anda. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Prosedur: 1. Petik dawai di bahagian tengah. 5. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda. Cuba tolak bola ke dalam air. Rekod pemerhatian anda 6. dawai. Bahan: Sebuah blok kayu. bola ping-pong. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. 2. Letakkan blok kayu di atas lantai. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza.

Letakkan kerusi di atas meja. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. pita detik. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . dawai penyambung. 4. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. (6 markah) 2. 6. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. pek kuasa. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. pemberat jisim 20 g. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. jangka masa detik. 3. (6 markah) 4. Bahan: Pengepit. Bagi setiap kes. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. 5.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. 2. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf.

7. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. mangkuk. Bagi setiap botol. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Ramalkan apa yang berlaku. tala bunyi. sederhana atau tinggi. Dalam prosedur 6. Sentuhkan hujung tala ke atas air. 6. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Rekodkan pemerhatian anda. Apa yang anda dengar? 3. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Rekodkan ukuran anda. 4.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. air. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Isi mangkuk dengan air. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . anda menghasilkan bunyi yang lain. Prosedur: 1. Botol A diisi ¼ penuh air. Pada botol A. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Ketuk tala bunyi lagi. Dekatkan ke telinga anda. 5. pembaris meter.rendah.Praktikal 3: Membuat muzik . Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. bongkah kayu dan pensil. Apa yang anda memerhatikan? 2. 9. Rekod kelangsingan setiap bunyi. 6 . 8.

Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Dengan melihat data di jadual anda. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6.(4 markah) 4. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5.

Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. kanta cembung (2. 2. (4 markah) 2.5 D. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. 3. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. pemegang kanta. Tentukan pembesaran teleskop anda. 2. 14 D. plastisin. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 3. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Bahan: Pembaris meter. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 7 D. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah.

2 bateri. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. 6. (3 markah) 2. beberapa dawai. 4. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Tutup suis. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. Lakukan juga untuk litar B. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Pasang suis. 9 . Litar A Litar B 2. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. (3 markah) 3. dawai bersalut. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bahan: Pemegang bateri. ameter. bateri.

Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. 4. Sekarang keluarkan mentol 1. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Perhatikan kecerahan baki mentol. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. 5. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. (3 markah) 2. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. (3 markah) 3. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. suis. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 3. (3 markah) 10 . 2. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. bateri. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. Perhatikan kecerahan baki mentol. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2.

Bahan: Dawai kuprum bersalut. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. 5. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 4. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (2 markah) 6. Prosedur: 1. galvanometer.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa.20 lilitan. tabung didih dan 2 magnet bar. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. 2. (2 markah) 5. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. 4. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. (2 markah) 2. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. (2 markah) 3. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan.

Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. voltmeter AU dan pengapit teras C. Prosedur: 1. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Apakah nama nisbah ini? 12 . Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. mentol. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Dalam transformer di atas. 2. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. 2 teras besi lembut C.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. 3. 5. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. suis. ameter AU. 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. bekalan kuasa AU.

Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7.(2 markah) 4. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. (2 markah) 13 . Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. (2 markah) 6. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. Dalam penghantaran elektrik.

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

A Objek berat B benang 2. Bahan: Neraca mampat spring. batang lidi. 300 g. pembaris setengah meter. 400 g dan 500 g. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. (ii) benang B direntap ke bawah. 15 . 200 g. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. 1 kg. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Sediakan dua bekas A dan B. pemberat 500 g.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah.

Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.Kaedah : 1. 4. Yang manakah lebih mudah. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. 3. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Bahan: Landasan. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. neraca spring. Rekod bacaan di pembaris.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. 5. menguji hipotesis anda . Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. membentuk hipotesis. Kaedah: 1. 16 .

Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. membentuk hipotesis. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Di akhir aktiviti ini. 2. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 3. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . 4. menguji hipotesis anda.

jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . larutan garam. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. 2 biji telur.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. 2. membentuk hipotesis. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). mangkok. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. 4. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 5. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. 3. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. PPIK 2: Julangan. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. 6. Rekod pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. menguji hipotesis anda. Soalan: 1. Di akhir aktiviti ini. Isikan dua silinder bersenggat. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. 3.

kertas perang. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. membentuk hipotesis. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Menguji rekaan anda. gam. serkam kelapa. kotak kadbod. 5. Buat model anda. lembaran polisterin (1 m X 1m). 3. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Pertamanya. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . Soalan: 1. Jelaskan pelan anda. 6. ais. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. tali. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. menguji hipotesis anda. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. dan pita selofan. beg plastik. 2. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. Lukiskan pelan anda. 4. Prosedur: 1. kapas. habuk kayu. Di akhir aktiviti ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful