P. 1
RPH BahasaMelayu KSSR MengaplikasikanTeori Mentalis

RPH BahasaMelayu KSSR MengaplikasikanTeori Mentalis

|Views: 10|Likes:
Published by mhamdi77

More info:

Published by: mhamdi77 on Aug 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/29/2014

pdf

text

original

BMM 3117

RANCANGAN MENGAJAR HARIAN BAHASA MELAYU – MENGAPLIKASIKAN TEORI MENTALIS YUHANIS BT MOHD YUNUS SCE-A PPG-2

.* Bacaan mentalis didefinisikan dengan bacaan akaliah . * Bacaan senyap dijalankan setelah murid-murid mencapai kemahiran dan kecekapan bacaan bersuara.iaitu bacaan yang disuarakan dalam hati atau menukarkan isi bacaan kepada maknanya tanpa mengeluarkan suara. * Kelajuan bacaan senyap lebih pantas daripada bacaan bersuara kerana beberapa perkara yang dilakukan dalam bacaan bersuara seperti nada suara sebutan yang jelas dan sebagainya tidak diperlukan dalam bacaan senyap.

Di samping itu. Ini juga dapat melatih murid-murid membaca mentalis dengan pantas. bacaan mentalis juga menitikberatkan penggunaan kemahiran bacaan mentalis untuk mendapat pengetahuan.Tujuan bacaan senyap adalah untuk melatih murid-murid supaya boleh membaca dengan sendiri. .

*Semasa pelajaran dijalankan guru membantu dan memandu murid-murid yang lemah dari segi pembacaan.*Bacaan mentalis dilaksanakan adalah untuk kefahaman. *Bahan-bahan yang diajar mestilah berperingkatperingkat daripada bahan-bahan yang sedikit dan mudah kepada bahan-bahan yang banyak dan susah. *Selain itu. guru bertanggungjawab untuk bersoal jawab dan membincangkan perkataan dan rangkai kata yang susah. *Guru-guru pula hendaklah memberi dan menentukan bahan bacaan yang digunakan oleh murid-murid. .

*Di samping itu.* Bahan bacaan yang hendak dibaca oleh murid hendaklah ditentukan oleh guru dan murid-murid hendaklah berusaha untuk memahamkannya sendiri. *Guru perlu menghadkan masa murid-murid membacaa dan memahamkan isi bacaan. guru juga hendaklah membantu membetulkan kesalahan-kesalahan yang terdapat semasa murid-murid mengemukakan isi bacaan. *Guru kemudian menjalankan pula latihan kefahaman dengan mengemukakan soalan-soalan. . *Ini boleh juga dijalankan dengan cara menceritakan semula apa yang telah dibaca atau dibuat dalam bentuk ujian objektif dan subjektif.

1 menceritakan sesuatu perkara yang dibaca dengan tepat. Pengisian kurikulum * Ilmu : Budaya dan Amalan Hidup * Nilai : Bertolak ansur . * Menulis ayat dengan susunan yang betul untuk melengkapkan cerita yang diberikan.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul Standard Pembelajaran : 1. tolong menolong. Sistem Bahasa * Tatabahasa: kata sendi nama * Kemahiran bahasa : Kemahiran membaca dan menulis. .Murah hati. murid dapat: *Membaca teks bacaan secara senyap untuk memahami cerita.5. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran.10 hingga 9.Mata pelajaran : Bahasa Malaysia Tahun : 3 Cemerlang Masa : 8.sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul.10 pagi Bilangan murid : 31 orang Unit : 11 Bertolak Ansur Amalan kita Tajuk : Amalan Muafakat Standard Kandungan : 1.

verbal linguistik Elemen Merentasi Kurikulum * Kreatif dan Inovatif Bahanbantu mengajar (BBM) * Teks cerita. . Intrapersonal b.Kemahiran bernilai tambah (KBT) * Belajar cara belajar * Kecerdasan pelbagai a. kemahiran berfikir c. Pengetahuan sedia ada * Murid pernah mendengar cerita-cerita teladan yang lain . kad ayat dan lembaran kerja.

“Semut dan Belalang.Murid membaca teks cerita secara senyap.Guru membaca teks tersebut dan murid-murid dengar dengan teliti sambil member fokus kepada teks bacaan. 3. 4.” “Semut yang Rajin” Langkah 1 (20 minit) Teks cerita “Amalan Muafakat” Penilaian Kemahiran Membaca Mentalis 1. BBB : Buku Cerita Nilai : Keyakinan KBT : Kemahiran Berfikir BBB : Teks cerita Nilai : Berani.Murid-murid diminta untuk menceritakan semula teks yang dibaca .Guru menyatakan bahawa setiap cerita mempunyai pengajaran tertentu 1. KBT : KBCB . tekun.Isi pelajaran Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Catatan Set induksi (5 minit) Tajuk cerita haiwan dan cerita rakyat. Murid diminta menyatakan tajuk-tajuk cerita haiwan dan cerita rakyat yang diketahui. 2.Murid diedar teks cerita “Amalan Muafakat” 2.

tekun. Nilai : kerjasama.Dalam kumpulan. 3. berani.Murid diterangkan tentang maksud kata sendi nama yang terdapat dalam teks cerita tersebut . 1. BBB : teks cerita. KBT : KBCB. 4. KBT : KBCB. tersusun tentang cerita Nilai : berani.Murid diedar ayat yang tidak BBB : lembaran kerja. 1. 2. kad ayat.Langkah 2 (20 minit) Tatabahasa Kata sendi. . murid diminta mencari kata sendi yang terdapat dalam teks. Nilai yang terdapat dalam cerita. KB Keusahawanan: Etika Kerja Berkumpulan Langkah 3 (10 minit) Menyusun urutan cerita. lembaran kerja. “Amalan Muafakat”.Murid membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan kata sendi yang terdapat dalam lembaran kerja.Wakil setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan di hadapan kelas.

Beberapa orang murid tampil ke hadapan kelas untuk menyusun ayat-ayat yang betul mengikut urutan cerita di papan tulis. .2.Murid menyusun ayat tersebut secara berpasangan dan membuat kesimpulan tentang cerita tersebut. Murid menulis turutan ayat tersebut dalam buku rampaian. guru. 3. 4. pengajaran dan pembelajaran.Murid menjawab setiap soalan yang disampaikan oleh Nilai : tekun. Penutup (5 minit) Penutup Kognitif: Soal jawab * Apakah kata sendi yang terdapat dalam cerita? 1.Guru merumuskan KBT : KBCB. 5.Murid membuat kesimpulan cerita dengan menyatakan nilai yang terdapat dalam cerita tersebut dengan bantuan guru. 2.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->