P. 1
RPH BahasaMelayu KSSR MengaplikasikanTeori Mentalis

RPH BahasaMelayu KSSR MengaplikasikanTeori Mentalis

|Views: 10|Likes:
Published by mhamdi77

More info:

Published by: mhamdi77 on Aug 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/29/2014

pdf

text

original

BMM 3117

RANCANGAN MENGAJAR HARIAN BAHASA MELAYU – MENGAPLIKASIKAN TEORI MENTALIS YUHANIS BT MOHD YUNUS SCE-A PPG-2

iaitu bacaan yang disuarakan dalam hati atau menukarkan isi bacaan kepada maknanya tanpa mengeluarkan suara.* Bacaan mentalis didefinisikan dengan bacaan akaliah . . * Kelajuan bacaan senyap lebih pantas daripada bacaan bersuara kerana beberapa perkara yang dilakukan dalam bacaan bersuara seperti nada suara sebutan yang jelas dan sebagainya tidak diperlukan dalam bacaan senyap. * Bacaan senyap dijalankan setelah murid-murid mencapai kemahiran dan kecekapan bacaan bersuara.

Di samping itu.Tujuan bacaan senyap adalah untuk melatih murid-murid supaya boleh membaca dengan sendiri. bacaan mentalis juga menitikberatkan penggunaan kemahiran bacaan mentalis untuk mendapat pengetahuan. Ini juga dapat melatih murid-murid membaca mentalis dengan pantas. .

*Bahan-bahan yang diajar mestilah berperingkatperingkat daripada bahan-bahan yang sedikit dan mudah kepada bahan-bahan yang banyak dan susah. . *Selain itu. *Guru-guru pula hendaklah memberi dan menentukan bahan bacaan yang digunakan oleh murid-murid. guru bertanggungjawab untuk bersoal jawab dan membincangkan perkataan dan rangkai kata yang susah.*Bacaan mentalis dilaksanakan adalah untuk kefahaman. *Semasa pelajaran dijalankan guru membantu dan memandu murid-murid yang lemah dari segi pembacaan.

guru juga hendaklah membantu membetulkan kesalahan-kesalahan yang terdapat semasa murid-murid mengemukakan isi bacaan.* Bahan bacaan yang hendak dibaca oleh murid hendaklah ditentukan oleh guru dan murid-murid hendaklah berusaha untuk memahamkannya sendiri. . *Ini boleh juga dijalankan dengan cara menceritakan semula apa yang telah dibaca atau dibuat dalam bentuk ujian objektif dan subjektif. *Guru kemudian menjalankan pula latihan kefahaman dengan mengemukakan soalan-soalan. *Guru perlu menghadkan masa murid-murid membacaa dan memahamkan isi bacaan. *Di samping itu.

Sistem Bahasa * Tatabahasa: kata sendi nama * Kemahiran bahasa : Kemahiran membaca dan menulis.Murah hati. murid dapat: *Membaca teks bacaan secara senyap untuk memahami cerita. Pengisian kurikulum * Ilmu : Budaya dan Amalan Hidup * Nilai : Bertolak ansur .5. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. . * Menulis ayat dengan susunan yang betul untuk melengkapkan cerita yang diberikan.10 pagi Bilangan murid : 31 orang Unit : 11 Bertolak Ansur Amalan kita Tajuk : Amalan Muafakat Standard Kandungan : 1.10 hingga 9.sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul.Mata pelajaran : Bahasa Malaysia Tahun : 3 Cemerlang Masa : 8. tolong menolong.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul Standard Pembelajaran : 1.1 menceritakan sesuatu perkara yang dibaca dengan tepat.

kad ayat dan lembaran kerja. kemahiran berfikir c. verbal linguistik Elemen Merentasi Kurikulum * Kreatif dan Inovatif Bahanbantu mengajar (BBM) * Teks cerita. Intrapersonal b. .Kemahiran bernilai tambah (KBT) * Belajar cara belajar * Kecerdasan pelbagai a. Pengetahuan sedia ada * Murid pernah mendengar cerita-cerita teladan yang lain .

” “Semut yang Rajin” Langkah 1 (20 minit) Teks cerita “Amalan Muafakat” Penilaian Kemahiran Membaca Mentalis 1. 4. tekun. Murid diminta menyatakan tajuk-tajuk cerita haiwan dan cerita rakyat yang diketahui. KBT : KBCB .Guru menyatakan bahawa setiap cerita mempunyai pengajaran tertentu 1.Guru membaca teks tersebut dan murid-murid dengar dengan teliti sambil member fokus kepada teks bacaan.Isi pelajaran Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Catatan Set induksi (5 minit) Tajuk cerita haiwan dan cerita rakyat.Murid diedar teks cerita “Amalan Muafakat” 2.Murid-murid diminta untuk menceritakan semula teks yang dibaca . 2.Murid membaca teks cerita secara senyap. BBB : Buku Cerita Nilai : Keyakinan KBT : Kemahiran Berfikir BBB : Teks cerita Nilai : Berani. “Semut dan Belalang. 3.

berani. 4.Murid diedar ayat yang tidak BBB : lembaran kerja.Wakil setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan di hadapan kelas.Langkah 2 (20 minit) Tatabahasa Kata sendi. BBB : teks cerita. 2. KBT : KBCB.Dalam kumpulan.Murid diterangkan tentang maksud kata sendi nama yang terdapat dalam teks cerita tersebut . . tekun. Nilai : kerjasama.Murid membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan kata sendi yang terdapat dalam lembaran kerja. Nilai yang terdapat dalam cerita. 1. murid diminta mencari kata sendi yang terdapat dalam teks. 1. 3. KB Keusahawanan: Etika Kerja Berkumpulan Langkah 3 (10 minit) Menyusun urutan cerita. KBT : KBCB. kad ayat. tersusun tentang cerita Nilai : berani. lembaran kerja. “Amalan Muafakat”.

. Penutup (5 minit) Penutup Kognitif: Soal jawab * Apakah kata sendi yang terdapat dalam cerita? 1. 4.Guru merumuskan KBT : KBCB. Murid menulis turutan ayat tersebut dalam buku rampaian. 5.Murid menyusun ayat tersebut secara berpasangan dan membuat kesimpulan tentang cerita tersebut. 3. pengajaran dan pembelajaran.2.Murid menjawab setiap soalan yang disampaikan oleh Nilai : tekun.Murid membuat kesimpulan cerita dengan menyatakan nilai yang terdapat dalam cerita tersebut dengan bantuan guru.Beberapa orang murid tampil ke hadapan kelas untuk menyusun ayat-ayat yang betul mengikut urutan cerita di papan tulis. 2. guru.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->