Setiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan A, B, dan C atau empat pilihan jawapan A, B, C dan D.

antaranya, ada satu pilihan jawapan yang paling tepat. Hitamkan jawapan tersebut. Soalan 1 hingga soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________ . A hadiah B faedah C hasil D rezeki

2. Anggota polis itu ____________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung B melihat C mengintip D menonton

3. “Sampaikan salam ___________ kepada keluarga di kampong,” kata saya dan ibu kepada Fairuz. A kami B mereka C kita D awak

4.

Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________ pengguna jalan raya. Ramli mencuci motosikalnya ____________ menyanyi. Kampung itu terletak _____________ di pedalaman. A lampai B tegap C kurus 9.Datuk membakar sepuluh _____________ lemang untuk cucu-cucunya. A menghalang B merosakkan . A dekat B jauh C dalam D luar 6. A bilah B kerat C batang D cucuk 5. A untuk B dengan C sebagai 8. Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ___________ menjadikan gigi sihat. A sambil B serta C dan D sebelum 7. Peminta sedekah itu ____________ dan tidak bertenaga.

A demikian B bukan . Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ___________ mahal.C membahayakan D menggugat 10. A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan 13. Wanita itu sedang _____________ anaknya. A dihirup B diteguk C ditelan 12. Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 11. Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak __________ khasiat.

Kami sekeluarga ______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur. A ikan paus B kuda laut C siput sungai D burung hantu 17. _____________. penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air.C agak D sekali 14. Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu 15. A dijemput B jemputan C menjemput . A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 16. ________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik. Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _____________ guru disiplin menanyakan masalahnya.

18. A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 19. Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. Pelajar yang berfikiran _______________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat. A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang 21. Encik Jaafar menjadi _____________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu. Petir __________________ ketika hujan lebat. A banyak B tajam C tinggi 20. Kata seerti bagi desakan ialah …… A harapan B paksaan C dorongan .

Kata berlawan bagi membongkar ialah …… A mengorek B mengesan C membebaskan D menyembunyikan 23. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. 24. D mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. IV. C Mereka didenda kerana berbuat bising. I. Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul. Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh. II. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. B Murid-murid nakal suka berbuat demikian. Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya. kami mereka kita awak Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas. Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? A Memang itulah denda yang paling wajar. Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal. A B C D Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa sahaja yang tercapai olehnya. A Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? B Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? C Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? D Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? . III. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu. 25.22.

B Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok. Ken? Saya kurang yakin. Pilih ayat yang betul.” kata Puan Hasnah kepada anaknya. “Betulkah komputer ini masih elok. D Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi. Adik saying benar akan patung beruang pemberian kakak itu. B Puan Hasnah meminta anaknya.Soalan 26 hingga soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. II dan IV II. 28. IV. II. D Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. “Hadi. A B C D III II dan IV I. C Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer ini masih elok kerana dia ragu-ragu. A Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi. Soalan 28 hingga soalan 30 Pilih ayat yang betul. Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu.” kata Husni. 26. 27. III. Majlis berinai itu berjalan dengan lancer sekali. Hadi ke ekdai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. III dan IV . A Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. I. Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori. C Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun.

Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis. Seelok-eloknya. Pilih ayat yang betul. Pilih ayat yang betul. II. I. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu. IV. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. III dan IV 30. Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. II. III. Berkayak baik untuk kesihatan badan. I.29. III dan IV . III. A B C D I dan II II dan IV II dan III II. Dia bermurung sehingga semalam. IV. basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. A B C D I dan III I dan IV II dan III II.

Sebenarnya tadi Budin ke rumah kawan. Budin bukan anaknya yang sebenar. Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. : Budin tahu. pak cik. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A B C D Latihan sukan diadakan agak lewat. Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? : Maaf. pakcik. Walaupun kamu anak saudara pak cik. : Tidak pak cik. : Pergilah kamu mandi dulu. : Baiklah. pak ciklah yang menjaga Budin. Nanti kita makan bersama-sama. Kawannya cedera ketika berlatih. pak cik.Soalan 21 hingga soalan 25 Baca petikan di bawah ini. seorang kawan Budin terseliuh kaki. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. : kamu bercakap benar? Pak Karim Budin Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Budin tidak berbohhong. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. pak cik. : Baguslah. 22. : Baiklah. . pak cik tak marah. Pak Karim Budin 21. Mengapakah Pak karim memarahi Budin? A B C Budin tidak ke sekolah. : Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? : Memang Budin ke sekolah tadi. Pak cik Cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budak-budak nakal. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Dia tercedera ketika berlatih sukan. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. Budin pulang lewat daripada berlatih sukan.

A B C D Pak Karim tidak menyayangi Budin. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A B C D kerana Pak Karim bapa saudaranya kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya kerana Pak Karim tidak mempunyai anak kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia 25. 24. Pilih pernyataam yang tidak benar tentang dialog tadi. Budin anak angkat Pak Karim..23. Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang …. Budin menyayangi Pak Karim. A B C D pemarah garang bengis bertanggungjawab . Budin anak yatim piatu.

Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. Ada juga the cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. Selepas daun itu direnehkan. The itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. teh merah dan teh bunga atau teh putih. .Soalan 26 hingga soalan 30 Baca petikan di bawah ini. 26. harga teh cina agak mahal. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa miniman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. Hari ini terdapat beberapa jenis the cina yang dikomersilkan. kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang bentuk begitu asing baginya. Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A B C D kerana teh ini diimport daru negera China dan Taiwan. The cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. Teh ini dikenali sebagai “phu err”. Luyue mendapati daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. Kini. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. semakin lama teh dikeringkan semakin cantik warnanya. tidak hairanlah jika harganya agak mahal. Luyue membawa daun tersebut pulang kerumahnya untuk diproses. teh cina berkembang menjadi minuman harian. the cina bukan sahaja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat diseluruh dunia juga. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. Atas kepercayaan inilah the cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. Baunya pula lebih wangi. teh hitam. 5000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan. Oleh sebab itulah. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. Oleh sebab itu. malah rasanya enak dan tidak pahit. Antaranya ialah teh hijau.

A B C D tabib pengembara peniaga petani 28. teh cina digemari oleh ppelbagai lapisan masyarakat.. A B C D hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A B C D khasiatnya akan bertambah banyak rasanya akan berubah menjadi lebih pahit dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit warnanya cantik dan baunya lebih wangi 29.27. Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud …. teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenali sebagai “phu err” teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina. A B C dimuliakan peranannya ditambahkan tugasnya dikagumi kelebihannya 30. Semua pernyataan yang berikut benar tentang teh cina. kecuali …. . Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang ….

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful