Setiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan A, B, dan C atau empat pilihan jawapan A, B, C dan D.

antaranya, ada satu pilihan jawapan yang paling tepat. Hitamkan jawapan tersebut. Soalan 1 hingga soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________ . A hadiah B faedah C hasil D rezeki

2. Anggota polis itu ____________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung B melihat C mengintip D menonton

3. “Sampaikan salam ___________ kepada keluarga di kampong,” kata saya dan ibu kepada Fairuz. A kami B mereka C kita D awak

4.

A bilah B kerat C batang D cucuk 5. A sambil B serta C dan D sebelum 7. Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________ pengguna jalan raya. A lampai B tegap C kurus 9. A untuk B dengan C sebagai 8. Ramli mencuci motosikalnya ____________ menyanyi. Kampung itu terletak _____________ di pedalaman. Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ___________ menjadikan gigi sihat. A menghalang B merosakkan . A dekat B jauh C dalam D luar 6. Peminta sedekah itu ____________ dan tidak bertenaga.Datuk membakar sepuluh _____________ lemang untuk cucu-cucunya.

Wanita itu sedang _____________ anaknya. A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan 13. A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 11.C membahayakan D menggugat 10. A dihirup B diteguk C ditelan 12. Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ___________ mahal. Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. A demikian B bukan . Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak __________ khasiat.

Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _____________ guru disiplin menanyakan masalahnya. A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu 15. Kami sekeluarga ______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur. Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. A dijemput B jemputan C menjemput . penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air. ________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik. _____________.C agak D sekali 14. A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 16. A ikan paus B kuda laut C siput sungai D burung hantu 17.

A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang 21. Kata seerti bagi desakan ialah …… A harapan B paksaan C dorongan . A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 19. Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. Pelajar yang berfikiran _______________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat. Petir __________________ ketika hujan lebat. Encik Jaafar menjadi _____________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu.18. A banyak B tajam C tinggi 20.

IV. 24. Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya. I. Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu. III. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul. C Mereka didenda kerana berbuat bising. II. Kata berlawan bagi membongkar ialah …… A mengorek B mengesan C membebaskan D menyembunyikan 23. Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal. Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? A Memang itulah denda yang paling wajar. A B C D Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa sahaja yang tercapai olehnya. D mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. 25. kami mereka kita awak Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas. B Murid-murid nakal suka berbuat demikian. A Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? B Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? C Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? D Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? .22.

III. 26. Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori. Hadi ke ekdai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. B Puan Hasnah meminta anaknya. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi. D Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. B Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok. D Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu. Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. IV.” kata Puan Hasnah kepada anaknya. “Betulkah komputer ini masih elok. Majlis berinai itu berjalan dengan lancer sekali. A Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi. II dan IV II. III dan IV .” kata Husni. C Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. Ken? Saya kurang yakin. “Hadi. C Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer ini masih elok kerana dia ragu-ragu. A B C D III II dan IV I. Soalan 28 hingga soalan 30 Pilih ayat yang betul. II. Pilih ayat yang betul. A Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. Adik saying benar akan patung beruang pemberian kakak itu. 28. 27.Soalan 26 hingga soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. I.

Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. I. A B C D I dan II II dan IV II dan III II. Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu.29. Seelok-eloknya. Dia bermurung sehingga semalam. I. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. Pilih ayat yang betul. III. IV. basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. A B C D I dan III I dan IV II dan III II. II. III dan IV 30. IV. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. II. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis. Pilih ayat yang betul. III dan IV . III. Berkayak baik untuk kesihatan badan.

Pak Karim Budin 21. Budin bukan anaknya yang sebenar. Nanti kita makan bersama-sama. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. seorang kawan Budin terseliuh kaki. : Pergilah kamu mandi dulu. : Budin tahu. Pak cik Cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budak-budak nakal. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.Soalan 21 hingga soalan 25 Baca petikan di bawah ini. pakcik. pak cik tak marah. pak cik. : Baiklah. Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya. : Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? : Memang Budin ke sekolah tadi. : kamu bercakap benar? Pak Karim Budin Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Budin tidak berbohhong. Dia tercedera ketika berlatih sukan. pak ciklah yang menjaga Budin. : Baiklah. Sebenarnya tadi Budin ke rumah kawan. pak cik. Kawannya cedera ketika berlatih. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. Mengapakah Pak karim memarahi Budin? A B C Budin tidak ke sekolah. : Baguslah. 22. Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A B C D Latihan sukan diadakan agak lewat. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. . Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. pak cik. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. Walaupun kamu anak saudara pak cik. Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? : Maaf. : Tidak pak cik.

24. A B C D Pak Karim tidak menyayangi Budin. Budin menyayangi Pak Karim. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A B C D kerana Pak Karim bapa saudaranya kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya kerana Pak Karim tidak mempunyai anak kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia 25..23. A B C D pemarah garang bengis bertanggungjawab . Budin anak yatim piatu. Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang …. Budin anak angkat Pak Karim. Pilih pernyataam yang tidak benar tentang dialog tadi.

Ada juga the cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. 26. malah rasanya enak dan tidak pahit. Luyue mendapati daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A B C D kerana teh ini diimport daru negera China dan Taiwan. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang bentuk begitu asing baginya. . Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. Teh ini dikenali sebagai “phu err”. kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit. teh merah dan teh bunga atau teh putih. teh hitam. harga teh cina agak mahal. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa miniman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. Hari ini terdapat beberapa jenis the cina yang dikomersilkan. kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. Oleh sebab itu. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. Oleh sebab itulah. 5000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan. The cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Atas kepercayaan inilah the cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. tidak hairanlah jika harganya agak mahal. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. teh cina berkembang menjadi minuman harian. kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. the cina bukan sahaja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat diseluruh dunia juga. Luyue membawa daun tersebut pulang kerumahnya untuk diproses. Selepas daun itu direnehkan. The itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. Baunya pula lebih wangi. semakin lama teh dikeringkan semakin cantik warnanya. Antaranya ialah teh hijau. Kini.Soalan 26 hingga soalan 30 Baca petikan di bawah ini. Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina.

A B C D hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan. kecuali …. A B C D tabib pengembara peniaga petani 28. . Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud …. A B C dimuliakan peranannya ditambahkan tugasnya dikagumi kelebihannya 30. Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang …. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A B C D khasiatnya akan bertambah banyak rasanya akan berubah menjadi lebih pahit dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit warnanya cantik dan baunya lebih wangi 29.27. teh cina digemari oleh ppelbagai lapisan masyarakat.. teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenali sebagai “phu err” teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina. Semua pernyataan yang berikut benar tentang teh cina.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful