Setiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan A, B, dan C atau empat pilihan jawapan A, B, C dan D.

antaranya, ada satu pilihan jawapan yang paling tepat. Hitamkan jawapan tersebut. Soalan 1 hingga soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________ . A hadiah B faedah C hasil D rezeki

2. Anggota polis itu ____________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung B melihat C mengintip D menonton

3. “Sampaikan salam ___________ kepada keluarga di kampong,” kata saya dan ibu kepada Fairuz. A kami B mereka C kita D awak

4.

A menghalang B merosakkan . Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________ pengguna jalan raya. A untuk B dengan C sebagai 8. A dekat B jauh C dalam D luar 6. A sambil B serta C dan D sebelum 7. Ramli mencuci motosikalnya ____________ menyanyi.Datuk membakar sepuluh _____________ lemang untuk cucu-cucunya. A lampai B tegap C kurus 9. A bilah B kerat C batang D cucuk 5. Kampung itu terletak _____________ di pedalaman. Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ___________ menjadikan gigi sihat. Peminta sedekah itu ____________ dan tidak bertenaga.

A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan 13. Wanita itu sedang _____________ anaknya. A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 11. Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ___________ mahal. A dihirup B diteguk C ditelan 12. A demikian B bukan . Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak __________ khasiat.C membahayakan D menggugat 10.

A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 16. Kami sekeluarga ______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur. Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _____________ guru disiplin menanyakan masalahnya. ________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik. A dijemput B jemputan C menjemput . _____________.C agak D sekali 14. A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu 15. penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air. A ikan paus B kuda laut C siput sungai D burung hantu 17.

A banyak B tajam C tinggi 20. Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. Kata seerti bagi desakan ialah …… A harapan B paksaan C dorongan . A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 19. Encik Jaafar menjadi _____________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu.18. A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang 21. Petir __________________ ketika hujan lebat. Pelajar yang berfikiran _______________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat.

Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh. Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya.22. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu. Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? A Memang itulah denda yang paling wajar. C Mereka didenda kerana berbuat bising. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. II. 24. D mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. kami mereka kita awak Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas. I. A Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? B Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? C Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? D Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? . 25. Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul. Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal. A B C D Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa sahaja yang tercapai olehnya. IV. III. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. B Murid-murid nakal suka berbuat demikian. Kata berlawan bagi membongkar ialah …… A mengorek B mengesan C membebaskan D menyembunyikan 23.

Majlis berinai itu berjalan dengan lancer sekali. Ken? Saya kurang yakin. Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori. III. Hadi ke ekdai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. C Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. C Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer ini masih elok kerana dia ragu-ragu. II.” kata Husni. Adik saying benar akan patung beruang pemberian kakak itu. A Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi. “Hadi. I. Soalan 28 hingga soalan 30 Pilih ayat yang betul. IV. B Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok. Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. “Betulkah komputer ini masih elok. 27. Pilih ayat yang betul.Soalan 26 hingga soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. B Puan Hasnah meminta anaknya. II dan IV II. D Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu. A B C D III II dan IV I. 28. D Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. A Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. III dan IV .” kata Puan Hasnah kepada anaknya. 26.

III dan IV 30. III. Pilih ayat yang betul. Dia bermurung sehingga semalam. Seelok-eloknya. Berkayak baik untuk kesihatan badan. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. Pilih ayat yang betul. Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis. Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. A B C D I dan III I dan IV II dan III II. IV. IV. II. III dan IV . basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. II. A B C D I dan II II dan IV II dan III II.29. III. I. I.

22. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak. : Budin tahu. : Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? : Memang Budin ke sekolah tadi. pak cik. pak cik. Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. : Pergilah kamu mandi dulu. : kamu bercakap benar? Pak Karim Budin Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Budin tidak berbohhong. Budin bukan anaknya yang sebenar. . Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A B C D Latihan sukan diadakan agak lewat. Kawannya cedera ketika berlatih. Sebenarnya tadi Budin ke rumah kawan. Mengapakah Pak karim memarahi Budin? A B C Budin tidak ke sekolah. : Baiklah. pak ciklah yang menjaga Budin. Pak Karim Budin 21. Dia tercedera ketika berlatih sukan. Nanti kita makan bersama-sama. pakcik. Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. seorang kawan Budin terseliuh kaki. : Baguslah. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. : Baiklah. pak cik. : Tidak pak cik.Soalan 21 hingga soalan 25 Baca petikan di bawah ini. pak cik tak marah. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. Pak cik Cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budak-budak nakal. Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? : Maaf. Walaupun kamu anak saudara pak cik. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya.

Pilih pernyataam yang tidak benar tentang dialog tadi. Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang ….23. A B C D Pak Karim tidak menyayangi Budin. Budin anak angkat Pak Karim. 24. A B C D pemarah garang bengis bertanggungjawab . Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A B C D kerana Pak Karim bapa saudaranya kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya kerana Pak Karim tidak mempunyai anak kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia 25. Budin anak yatim piatu.. Budin menyayangi Pak Karim.

Oleh sebab itu. 26. the cina bukan sahaja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat diseluruh dunia juga. The itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa miniman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. Kini. malah rasanya enak dan tidak pahit. Luyue membawa daun tersebut pulang kerumahnya untuk diproses. semakin lama teh dikeringkan semakin cantik warnanya. The cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. Baunya pula lebih wangi. Oleh sebab itulah. tidak hairanlah jika harganya agak mahal. kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit. Ada juga the cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. harga teh cina agak mahal. Teh ini dikenali sebagai “phu err”. Selepas daun itu direnehkan. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A B C D kerana teh ini diimport daru negera China dan Taiwan. teh cina berkembang menjadi minuman harian. .Soalan 26 hingga soalan 30 Baca petikan di bawah ini. kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. 5000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. teh hitam. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. Hari ini terdapat beberapa jenis the cina yang dikomersilkan. Antaranya ialah teh hijau. Luyue mendapati daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. teh merah dan teh bunga atau teh putih. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang bentuk begitu asing baginya. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. Atas kepercayaan inilah the cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina.

teh cina digemari oleh ppelbagai lapisan masyarakat. .. Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang …. kecuali …. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A B C D khasiatnya akan bertambah banyak rasanya akan berubah menjadi lebih pahit dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit warnanya cantik dan baunya lebih wangi 29. teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenali sebagai “phu err” teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina. Semua pernyataan yang berikut benar tentang teh cina. Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud …. A B C D hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan. A B C D tabib pengembara peniaga petani 28.27. A B C dimuliakan peranannya ditambahkan tugasnya dikagumi kelebihannya 30.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.