Setiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan A, B, dan C atau empat pilihan jawapan A, B, C dan D.

antaranya, ada satu pilihan jawapan yang paling tepat. Hitamkan jawapan tersebut. Soalan 1 hingga soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________ . A hadiah B faedah C hasil D rezeki

2. Anggota polis itu ____________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung B melihat C mengintip D menonton

3. “Sampaikan salam ___________ kepada keluarga di kampong,” kata saya dan ibu kepada Fairuz. A kami B mereka C kita D awak

4.

Datuk membakar sepuluh _____________ lemang untuk cucu-cucunya. A dekat B jauh C dalam D luar 6. Kampung itu terletak _____________ di pedalaman. Ramli mencuci motosikalnya ____________ menyanyi. Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ___________ menjadikan gigi sihat. A menghalang B merosakkan . A lampai B tegap C kurus 9. Peminta sedekah itu ____________ dan tidak bertenaga. Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________ pengguna jalan raya. A sambil B serta C dan D sebelum 7. A bilah B kerat C batang D cucuk 5. A untuk B dengan C sebagai 8.

A dihirup B diteguk C ditelan 12. A demikian B bukan . Wanita itu sedang _____________ anaknya. A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 11. Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak __________ khasiat.C membahayakan D menggugat 10. A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan 13. Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ___________ mahal.

C agak D sekali 14. _____________. A dijemput B jemputan C menjemput . A ikan paus B kuda laut C siput sungai D burung hantu 17. ________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik. Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _____________ guru disiplin menanyakan masalahnya. A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu 15. Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air. A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 16. Kami sekeluarga ______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur.

A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang 21. A banyak B tajam C tinggi 20. Encik Jaafar menjadi _____________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu. Kata seerti bagi desakan ialah …… A harapan B paksaan C dorongan . Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. Petir __________________ ketika hujan lebat.18. Pelajar yang berfikiran _______________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat. A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 19.

kami mereka kita awak Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas. Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul. Kata berlawan bagi membongkar ialah …… A mengorek B mengesan C membebaskan D menyembunyikan 23.22. A B C D Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa sahaja yang tercapai olehnya. C Mereka didenda kerana berbuat bising. A Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? B Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? C Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? D Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? . B Murid-murid nakal suka berbuat demikian. 24. D mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. I. II. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya. III. Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal. Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu. 25. Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? A Memang itulah denda yang paling wajar. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. IV.

27. III dan IV . 26. B Puan Hasnah meminta anaknya. II. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi. Soalan 28 hingga soalan 30 Pilih ayat yang betul.” kata Puan Hasnah kepada anaknya. C Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer ini masih elok kerana dia ragu-ragu.Soalan 26 hingga soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. A Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. Majlis berinai itu berjalan dengan lancer sekali. IV. Adik saying benar akan patung beruang pemberian kakak itu. 28. Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori.” kata Husni. A Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi. “Hadi. Hadi ke ekdai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. Pilih ayat yang betul. A B C D III II dan IV I. II dan IV II. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. I. “Betulkah komputer ini masih elok. III. Ken? Saya kurang yakin. D Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu. D Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. C Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. B Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok.

Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. III. Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. II. Dia bermurung sehingga semalam. Berkayak baik untuk kesihatan badan. A B C D I dan III I dan IV II dan III II. basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. III dan IV . I.29. III. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. III dan IV 30. Seelok-eloknya. IV. I. Pilih ayat yang betul. Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu. A B C D I dan II II dan IV II dan III II. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis. Pilih ayat yang betul. II. IV.

: Baguslah. Mengapakah Pak karim memarahi Budin? A B C Budin tidak ke sekolah. pak ciklah yang menjaga Budin. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang.Soalan 21 hingga soalan 25 Baca petikan di bawah ini. 22. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A B C D Latihan sukan diadakan agak lewat. Kawannya cedera ketika berlatih. . : Budin tahu. pak cik. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. : kamu bercakap benar? Pak Karim Budin Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Budin tidak berbohhong. : Baiklah. Pak cik Cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budak-budak nakal. Sebenarnya tadi Budin ke rumah kawan. Budin bukan anaknya yang sebenar. pakcik. Dia tercedera ketika berlatih sukan. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Pak Karim Budin 21. Nanti kita makan bersama-sama. : Pergilah kamu mandi dulu. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. seorang kawan Budin terseliuh kaki. Walaupun kamu anak saudara pak cik. pak cik. pak cik tak marah. : Baiklah. : Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? : Memang Budin ke sekolah tadi. : Tidak pak cik. Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? : Maaf. Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. pak cik. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak.

A B C D Pak Karim tidak menyayangi Budin.. Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang …. 24. Budin anak angkat Pak Karim. Budin menyayangi Pak Karim. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A B C D kerana Pak Karim bapa saudaranya kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya kerana Pak Karim tidak mempunyai anak kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia 25. A B C D pemarah garang bengis bertanggungjawab .23. Budin anak yatim piatu. Pilih pernyataam yang tidak benar tentang dialog tadi.

Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A B C D kerana teh ini diimport daru negera China dan Taiwan. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. Atas kepercayaan inilah the cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. 5000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan. Ada juga the cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. harga teh cina agak mahal. Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. tidak hairanlah jika harganya agak mahal. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. Oleh sebab itulah. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Baunya pula lebih wangi. the cina bukan sahaja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat diseluruh dunia juga. semakin lama teh dikeringkan semakin cantik warnanya. . Kini. teh hitam. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. Hari ini terdapat beberapa jenis the cina yang dikomersilkan. Selepas daun itu direnehkan. Teh ini dikenali sebagai “phu err”. teh cina berkembang menjadi minuman harian. kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit. Luyue membawa daun tersebut pulang kerumahnya untuk diproses. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa miniman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. teh merah dan teh bunga atau teh putih. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. The cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang bentuk begitu asing baginya. 26. malah rasanya enak dan tidak pahit.Soalan 26 hingga soalan 30 Baca petikan di bawah ini. Antaranya ialah teh hijau. Oleh sebab itu. The itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. Luyue mendapati daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. Bermula sebagai ramuan ubatan herba.

Semua pernyataan yang berikut benar tentang teh cina.. Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud ….27. A B C D hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan. A B C dimuliakan peranannya ditambahkan tugasnya dikagumi kelebihannya 30. Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang …. teh cina digemari oleh ppelbagai lapisan masyarakat. . A B C D tabib pengembara peniaga petani 28. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A B C D khasiatnya akan bertambah banyak rasanya akan berubah menjadi lebih pahit dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit warnanya cantik dan baunya lebih wangi 29. teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenali sebagai “phu err” teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina. kecuali ….

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.