P. 1
soalan aneka pilihan bahasa melayu tahun 5

soalan aneka pilihan bahasa melayu tahun 5

|Views: 33|Likes:
Published by Salwa Samsudin
contoh soalan aneka pilihan yang didiran berdasarkan JSU bahasa melayu yang mengaplikasikan domain kognitif taksonomi Bloom.
contoh soalan aneka pilihan yang didiran berdasarkan JSU bahasa melayu yang mengaplikasikan domain kognitif taksonomi Bloom.

More info:

Published by: Salwa Samsudin on Aug 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2015

pdf

text

original

Setiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan A, B, dan C atau empat pilihan jawapan A, B, C dan D.

antaranya, ada satu pilihan jawapan yang paling tepat. Hitamkan jawapan tersebut. Soalan 1 hingga soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________ . A hadiah B faedah C hasil D rezeki

2. Anggota polis itu ____________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung B melihat C mengintip D menonton

3. “Sampaikan salam ___________ kepada keluarga di kampong,” kata saya dan ibu kepada Fairuz. A kami B mereka C kita D awak

4.

Kampung itu terletak _____________ di pedalaman. Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________ pengguna jalan raya.Datuk membakar sepuluh _____________ lemang untuk cucu-cucunya. Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ___________ menjadikan gigi sihat. A untuk B dengan C sebagai 8. A menghalang B merosakkan . A lampai B tegap C kurus 9. A sambil B serta C dan D sebelum 7. A dekat B jauh C dalam D luar 6. Ramli mencuci motosikalnya ____________ menyanyi. Peminta sedekah itu ____________ dan tidak bertenaga. A bilah B kerat C batang D cucuk 5.

Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak __________ khasiat. A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan 13. A dihirup B diteguk C ditelan 12. A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 11. Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ___________ mahal. Wanita itu sedang _____________ anaknya. Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis.C membahayakan D menggugat 10. A demikian B bukan .

A ikan paus B kuda laut C siput sungai D burung hantu 17. Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _____________ guru disiplin menanyakan masalahnya. penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air. _____________.C agak D sekali 14. A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 16. Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. A dijemput B jemputan C menjemput . ________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik. A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu 15. Kami sekeluarga ______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur.

Pelajar yang berfikiran _______________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat. Kata seerti bagi desakan ialah …… A harapan B paksaan C dorongan . A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 19. A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang 21. Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. Encik Jaafar menjadi _____________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu. A banyak B tajam C tinggi 20.18. Petir __________________ ketika hujan lebat.

24. 25. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. II. kami mereka kita awak Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas. D mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul. I. IV. A B C D Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa sahaja yang tercapai olehnya. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu.22. Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya. Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? A Memang itulah denda yang paling wajar. Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh. C Mereka didenda kerana berbuat bising. A Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? B Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? C Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? D Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? . B Murid-murid nakal suka berbuat demikian. III. Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal. Kata berlawan bagi membongkar ialah …… A mengorek B mengesan C membebaskan D menyembunyikan 23.

” kata Puan Hasnah kepada anaknya. Adik saying benar akan patung beruang pemberian kakak itu. Majlis berinai itu berjalan dengan lancer sekali. D Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu. Pilih ayat yang betul. I. III dan IV . “Hadi. II dan IV II. C Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi.Soalan 26 hingga soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. C Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer ini masih elok kerana dia ragu-ragu. A B C D III II dan IV I. IV. Soalan 28 hingga soalan 30 Pilih ayat yang betul. A Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi. B Puan Hasnah meminta anaknya. A Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. 26. III. Ken? Saya kurang yakin. Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. D Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. “Betulkah komputer ini masih elok. II. B Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok. 28. Hadi ke ekdai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. 27.” kata Husni.

basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. IV. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. I. Dia bermurung sehingga semalam. IV. Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. Berkayak baik untuk kesihatan badan. III. III.29. III dan IV 30. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis. Seelok-eloknya. I. A B C D I dan II II dan IV II dan III II. II. Pilih ayat yang betul. A B C D I dan III I dan IV II dan III II. Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. III dan IV . II. Pilih ayat yang betul.

Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? : Maaf. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya.Soalan 21 hingga soalan 25 Baca petikan di bawah ini. : Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? : Memang Budin ke sekolah tadi. pak cik tak marah. : Baguslah. Budin bukan anaknya yang sebenar. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak. Mengapakah Pak karim memarahi Budin? A B C Budin tidak ke sekolah. Walaupun kamu anak saudara pak cik. Pak cik Cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budak-budak nakal. Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A B C D Latihan sukan diadakan agak lewat. Dia tercedera ketika berlatih sukan. : Baiklah. Kawannya cedera ketika berlatih. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. pak cik. : Baiklah. pak cik. : kamu bercakap benar? Pak Karim Budin Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Budin tidak berbohhong. 22. pak ciklah yang menjaga Budin. : Budin tahu. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Pak Karim Budin 21. Sebenarnya tadi Budin ke rumah kawan. pakcik. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. : Tidak pak cik. Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. pak cik. Nanti kita makan bersama-sama. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. : Pergilah kamu mandi dulu. . seorang kawan Budin terseliuh kaki.

Pilih pernyataam yang tidak benar tentang dialog tadi.23. Budin anak yatim piatu. A B C D Pak Karim tidak menyayangi Budin.. Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang …. 24. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A B C D kerana Pak Karim bapa saudaranya kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya kerana Pak Karim tidak mempunyai anak kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia 25. A B C D pemarah garang bengis bertanggungjawab . Budin menyayangi Pak Karim. Budin anak angkat Pak Karim.

Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. Luyue mendapati daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. tidak hairanlah jika harganya agak mahal. . semakin lama teh dikeringkan semakin cantik warnanya. Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A B C D kerana teh ini diimport daru negera China dan Taiwan. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa miniman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. Teh ini dikenali sebagai “phu err”. teh cina berkembang menjadi minuman harian. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. The cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat.Soalan 26 hingga soalan 30 Baca petikan di bawah ini. 26. kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. the cina bukan sahaja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat diseluruh dunia juga. Oleh sebab itulah. kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit. The itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. harga teh cina agak mahal. Hari ini terdapat beberapa jenis the cina yang dikomersilkan. Antaranya ialah teh hijau. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. Ada juga the cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. Kini. teh hitam. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. Oleh sebab itu. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. Luyue membawa daun tersebut pulang kerumahnya untuk diproses. Selepas daun itu direnehkan. 5000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. malah rasanya enak dan tidak pahit. Baunya pula lebih wangi. Atas kepercayaan inilah the cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. teh merah dan teh bunga atau teh putih. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang bentuk begitu asing baginya.

Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud …. A B C D tabib pengembara peniaga petani 28. teh cina digemari oleh ppelbagai lapisan masyarakat. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A B C D khasiatnya akan bertambah banyak rasanya akan berubah menjadi lebih pahit dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit warnanya cantik dan baunya lebih wangi 29. .27. A B C D hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan. kecuali …. Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang …. A B C dimuliakan peranannya ditambahkan tugasnya dikagumi kelebihannya 30. teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenali sebagai “phu err” teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina. Semua pernyataan yang berikut benar tentang teh cina..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->