P. 1
soalan aneka pilihan bahasa melayu tahun 5

soalan aneka pilihan bahasa melayu tahun 5

|Views: 33|Likes:
Published by Salwa Samsudin
contoh soalan aneka pilihan yang didiran berdasarkan JSU bahasa melayu yang mengaplikasikan domain kognitif taksonomi Bloom.
contoh soalan aneka pilihan yang didiran berdasarkan JSU bahasa melayu yang mengaplikasikan domain kognitif taksonomi Bloom.

More info:

Published by: Salwa Samsudin on Aug 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2015

pdf

text

original

Setiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan A, B, dan C atau empat pilihan jawapan A, B, C dan D.

antaranya, ada satu pilihan jawapan yang paling tepat. Hitamkan jawapan tersebut. Soalan 1 hingga soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________ . A hadiah B faedah C hasil D rezeki

2. Anggota polis itu ____________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung B melihat C mengintip D menonton

3. “Sampaikan salam ___________ kepada keluarga di kampong,” kata saya dan ibu kepada Fairuz. A kami B mereka C kita D awak

4.

Kampung itu terletak _____________ di pedalaman. A menghalang B merosakkan . Ramli mencuci motosikalnya ____________ menyanyi. Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________ pengguna jalan raya. Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ___________ menjadikan gigi sihat. A dekat B jauh C dalam D luar 6. A bilah B kerat C batang D cucuk 5. Peminta sedekah itu ____________ dan tidak bertenaga. A untuk B dengan C sebagai 8.Datuk membakar sepuluh _____________ lemang untuk cucu-cucunya. A sambil B serta C dan D sebelum 7. A lampai B tegap C kurus 9.

Wanita itu sedang _____________ anaknya. Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak __________ khasiat. A demikian B bukan . A dihirup B diteguk C ditelan 12. Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ___________ mahal. A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 11. A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan 13.C membahayakan D menggugat 10.

A ikan paus B kuda laut C siput sungai D burung hantu 17. Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _____________ guru disiplin menanyakan masalahnya. _____________. A dijemput B jemputan C menjemput . Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor. penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air. A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu 15. Kami sekeluarga ______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur. ________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik.C agak D sekali 14. A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 16.

A banyak B tajam C tinggi 20. A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang 21. Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. Kata seerti bagi desakan ialah …… A harapan B paksaan C dorongan . Encik Jaafar menjadi _____________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu.18. Petir __________________ ketika hujan lebat. Pelajar yang berfikiran _______________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat. A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 19.

kami mereka kita awak Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas. D mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu. 25. II. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul. A Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? B Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? C Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? D Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? . Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? A Memang itulah denda yang paling wajar.22. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. B Murid-murid nakal suka berbuat demikian. III. 24. C Mereka didenda kerana berbuat bising. Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh. Kata berlawan bagi membongkar ialah …… A mengorek B mengesan C membebaskan D menyembunyikan 23. I. A B C D Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa sahaja yang tercapai olehnya. Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya. IV. Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal.

“Hadi. Soalan 28 hingga soalan 30 Pilih ayat yang betul. Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. Adik saying benar akan patung beruang pemberian kakak itu. 26. D Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. “Betulkah komputer ini masih elok. Hadi ke ekdai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. Majlis berinai itu berjalan dengan lancer sekali. A B C D III II dan IV I. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi. II. Pilih ayat yang betul. II dan IV II. A Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. Ken? Saya kurang yakin. III dan IV . IV. B Puan Hasnah meminta anaknya.” kata Puan Hasnah kepada anaknya. 27. I. A Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi. C Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. 28. B Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok. D Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu. III. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun.” kata Husni. Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori. C Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer ini masih elok kerana dia ragu-ragu.Soalan 26 hingga soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan.

II. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. IV. I.29. Pilih ayat yang betul. Berkayak baik untuk kesihatan badan. IV. basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. III. III dan IV . Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis. Dia bermurung sehingga semalam. Pilih ayat yang betul. A B C D I dan II II dan IV II dan III II. III. I. Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. Seelok-eloknya. II. A B C D I dan III I dan IV II dan III II. III dan IV 30. Kami bukan mempercayai akan kata-katanya.

kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. : Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? : Memang Budin ke sekolah tadi. pak cik. pak cik. Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. pak cik tak marah. Sebenarnya tadi Budin ke rumah kawan.Soalan 21 hingga soalan 25 Baca petikan di bawah ini. : Baiklah. pakcik. pak ciklah yang menjaga Budin. Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. Kawannya cedera ketika berlatih. Nanti kita makan bersama-sama. Mengapakah Pak karim memarahi Budin? A B C Budin tidak ke sekolah. Budin bukan anaknya yang sebenar. 22. Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A B C D Latihan sukan diadakan agak lewat. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. : Baguslah. Walaupun kamu anak saudara pak cik. : Pergilah kamu mandi dulu. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. Pak cik Cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budak-budak nakal. . pak cik. Dia tercedera ketika berlatih sukan. : Budin tahu. Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? : Maaf. : Tidak pak cik. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak. : Baiklah. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya. seorang kawan Budin terseliuh kaki. Pak Karim Budin 21. : kamu bercakap benar? Pak Karim Budin Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Budin tidak berbohhong.

A B C D pemarah garang bengis bertanggungjawab . 24. A B C D Pak Karim tidak menyayangi Budin. Budin anak yatim piatu. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A B C D kerana Pak Karim bapa saudaranya kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya kerana Pak Karim tidak mempunyai anak kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia 25. Budin menyayangi Pak Karim. Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang ….. Budin anak angkat Pak Karim. Pilih pernyataam yang tidak benar tentang dialog tadi.23.

Hari ini terdapat beberapa jenis the cina yang dikomersilkan. Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. Antaranya ialah teh hijau. harga teh cina agak mahal. Kini. malah rasanya enak dan tidak pahit. Oleh sebab itu. the cina bukan sahaja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat diseluruh dunia juga. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang bentuk begitu asing baginya. teh merah dan teh bunga atau teh putih. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. Luyue mendapati daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa miniman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. The itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. Ada juga the cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. Oleh sebab itulah. kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit. Baunya pula lebih wangi. teh hitam. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. 26. The cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. Selepas daun itu direnehkan. Luyue membawa daun tersebut pulang kerumahnya untuk diproses. semakin lama teh dikeringkan semakin cantik warnanya. Atas kepercayaan inilah the cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. tidak hairanlah jika harganya agak mahal. kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A B C D kerana teh ini diimport daru negera China dan Taiwan. teh cina berkembang menjadi minuman harian. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. Teh ini dikenali sebagai “phu err”.Soalan 26 hingga soalan 30 Baca petikan di bawah ini. . 5000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan.

A B C dimuliakan peranannya ditambahkan tugasnya dikagumi kelebihannya 30. teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenali sebagai “phu err” teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina. Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud ….. Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang …. Semua pernyataan yang berikut benar tentang teh cina. A B C D hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A B C D khasiatnya akan bertambah banyak rasanya akan berubah menjadi lebih pahit dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit warnanya cantik dan baunya lebih wangi 29.27. kecuali …. . A B C D tabib pengembara peniaga petani 28. teh cina digemari oleh ppelbagai lapisan masyarakat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->