Setiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan A, B, dan C atau empat pilihan jawapan A, B, C dan D.

antaranya, ada satu pilihan jawapan yang paling tepat. Hitamkan jawapan tersebut. Soalan 1 hingga soalan 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Kita hendaklah mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang memberikan ________________ . A hadiah B faedah C hasil D rezeki

2. Anggota polis itu ____________ gerak-geri pemuda yang sedang mencuri sebuah motosikal. A merenung B melihat C mengintip D menonton

3. “Sampaikan salam ___________ kepada keluarga di kampong,” kata saya dan ibu kepada Fairuz. A kami B mereka C kita D awak

4.

Keadaan jalan yang berlubang-lubang itu ___________ pengguna jalan raya. A bilah B kerat C batang D cucuk 5. Kampung itu terletak _____________ di pedalaman. Ramli mencuci motosikalnya ____________ menyanyi. A untuk B dengan C sebagai 8. A lampai B tegap C kurus 9. Peminta sedekah itu ____________ dan tidak bertenaga. A sambil B serta C dan D sebelum 7.Datuk membakar sepuluh _____________ lemang untuk cucu-cucunya. Kita hanya memerlukan beberapa minit setiap hari ___________ menjadikan gigi sihat. A menghalang B merosakkan . A dekat B jauh C dalam D luar 6.

Penyusuan susu ibu digalakkan kerana susu ibu banyak __________ khasiat. A dihirup B diteguk C ditelan 12. A demikian B bukan . A menggalas B mengelek C memimpin D mendukung 11. Air sejuk di dalam botol itu _______________ oleh adik hingga habis. Barang-barang yang dijual di pasar raya itu ___________ mahal. A mengandungi B menghasilkan C memproses D memberikan 13. Wanita itu sedang _____________ anaknya.C membahayakan D menggugat 10.

penduduk di kawasan yang terbabit diingatkan agar berjimat menggunakan air. Gangguan bekalan air akan berlaku di beberapa daerah di Selangor.C agak D sekali 14. A ikan paus B kuda laut C siput sungai D burung hantu 17. A sambil B sementara C apabila D sebaliknya 16. A Sungguhpun begitu B Lebih-lebih lagi C Sehubungan dengan itu 15. A dijemput B jemputan C menjemput . _____________. Sabrina hanya menggeleng-gelengkan kepala _____________ guru disiplin menanyakan masalahnya. Kami sekeluarga ______________ datuk di Stesen Keretapi Kuala Lumpur. ________________ merupakan hidupan yang mempunyai rupa yang agak pelik.

Encik Jaafar menjadi _____________ dalam menjayakan projek membantu mangsa-mangsa banjir itu. Petir __________________ ketika hujan lebat. Jehan belajar bersungguh-sungguh kerana desakan ingin mengubah nasib keluarganya yang miskin. Pelajar yang berfikiran _______________ akan dapat memahami pelajaran dengan lebih cepat. Kata seerti bagi desakan ialah …… A harapan B paksaan C dorongan . A sambar-menyambar B bersilang-silang C pukul-memukul D berbedil-bedilan 19. A banyak B tajam C tinggi 20.18. A paku belanda B senapang bambu C rambang mata D tulang belakang 21.

I. A Apakah kelebihan menyertai perkhemahan itu? B Mengapakah Fatin ingin menyertai perkhemahan itu? C Bagaimanakah Fatin mendapat pengalaman? D Mengapakah Fatin ingin menimba pengalaman? . IV. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. Jangan sekali-kali melemparkan tuduhan kepada orang lain tanpa bukti yang kukuh.22. Fuad melemparkan rasa sesalnya atas kesalahan yang dilakukannya. II. Gadis manis itu melemparkan senyumannya kepada Haikal. Kata berlawan bagi membongkar ialah …… A mengorek B mengesan C membebaskan D menyembunyikan 23. D mereka seharusnya tidak melakukan kesalahan. kami mereka kita awak Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di atas. III. Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata yang bergaris dengan betul. Fatin menyertai perkhemahan itu kerana hendak menimba pengalaman. B Murid-murid nakal suka berbuat demikian. 25. Inspektor Hisyam dan beberapa anggotanya berjaya membongkar kegiatan penyeludupan dadah itu. 24. C Mereka didenda kerana berbuat bising. Mengapakah murid-murid itu berdiri di atas kerusi? A Memang itulah denda yang paling wajar. A B C D Apabila meradang lelaki itu melemparkan apa-apa sahaja yang tercapai olehnya.

27.” kata Puan Hasnah kepada anaknya. A Husni meyakinkan Ken bahawa komputer ini sudah tidak elok. C Puan Hasnah meminta Hadi dan anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun. A B C D III II dan IV I. IV. Hadi ke ekdai Pak Harun untuk membeli ikan bilis. II dan IV II. D Puan Hasnah meminta Pak Harun membeli ikan bilis di kedai Hadi. Ken? Saya kurang yakin. I. B Husni menyuruh Ken meyakinkannya bahawa komputer itu masih elok.” kata Husni.Soalan 26 hingga soalan 27 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. Majlis berinai itu berjalan dengan lancer sekali. A Puan Hasnah meminta anaknya membeli ikan bilis di kedai Pak Harun bersama Hadi. “Betulkah komputer ini masih elok. Husni ingin membetulkan komputer yang rosak itu. D Oleh sebab kurang yakin akan penjelasan Ken itu. III dan IV . Meja yang berat itu mereka angkut bersama-sama naik ke lori. Jamilah diam saja oleh sebab dia sakit gigi. II. Pilih ayat yang betul. 26. Soalan 28 hingga soalan 30 Pilih ayat yang betul. “Hadi. III. B Puan Hasnah meminta anaknya. Adik saying benar akan patung beruang pemberian kakak itu. 28. tolong beli ikan bilis di kedai Pak Harun. C Husni bertanya kepada Ken sama ada komputer ini masih elok kerana dia ragu-ragu.

III. I. A B C D I dan II II dan IV II dan III II. basuhlah kaki dahulu sebelum tidur. Dia bermurung sehingga semalam. II. IV. III dan IV . Mereka sedang membantu Pak Abu di kedainya. I. Abu tidak termakan goreng mi yang pedas itu. Pilih ayat yang betul. IV. Pilih ayat yang betul. Borang penyertaan pertandingan itu sudah habis. A B C D I dan III I dan IV II dan III II. III. Kami bukan mempercayai akan kata-katanya. III dan IV 30.29. Seelok-eloknya. Berkayak baik untuk kesihatan badan. Air matanya menitis membasahkan pipinya yang gebu itu. II.

Budin dengan Zainal menghantarnya ke rumah. Pak cik Cuma bimbang jika kamu bergaul dengan budak-budak nakal. : Bukankah kamu beritahu pak cik yang kamu mahu ke sekolah berlatih sukan? Mengapa kamu ke rumah kawan pula? : Memang Budin ke sekolah tadi. tetapi pak cik anggap kamu seperti anak pak cik sendiri. Nanti kita makan bersama-sama. : Tidak pak cik. Apakah yang menyebabkan Budin lewat pulang? A B C D Latihan sukan diadakan agak lewat. Dia menghantar kawannya yang terseliuh kaki ke rumahnya. Pak Karim Budin 21. pak ciklah yang menjaga Budin. Dia tercedera ketika berlatih sukan. 22. : kamu bercakap benar? Pak Karim Budin Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Budin tidak berbohhong. pakcik. : Baguslah. Sejak ayah dan ibu Budin meninggal dunia. Pak Karim Budin Pak Karim Budin : Kamu tahu tak sudah pukul berapa sekarang? : Maaf. pak cik tak marah. Mengapakah Pak karim memarahi Budin? A B C Budin tidak ke sekolah. seorang kawan Budin terseliuh kaki. : Baiklah. pak cik. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. pak cik. : Pergilah kamu mandi dulu. : Budin tahu. Budin pulang lewat daripada berlatih sukan. pak cik. Pak cik dan mak cik umpama ibu bapa Budin sekarang. . Budin bukan anaknya yang sebenar. Sebenarnya tadi Budin ke rumah kawan. Kalau kelewatan kamu tadi ada sebabnya. : Baiklah. Kawannya cedera ketika berlatih. Walaupun kamu anak saudara pak cik.Soalan 21 hingga soalan 25 Baca petikan di bawah ini. Semasa kami mengadakan latihan bola sepak.

Budin anak yatim piatu. A B C D Pak Karim tidak menyayangi Budin. Mengapakah Budin tinggal bersama-sama dengan Pak Karim? A B C D kerana Pak Karim bapa saudaranya kerana dia menyayangi Pak Karim seperti bapanya kerana Pak Karim tidak mempunyai anak kerana ayah dan ibunya telah meninggal dunia 25. Pilih pernyataam yang tidak benar tentang dialog tadi. 24.. A B C D pemarah garang bengis bertanggungjawab .23. Sikap Pak Karim menunjukkan bahawa beliau seorang yang …. Budin anak angkat Pak Karim. Budin menyayangi Pak Karim.

Luyue mendapati daun tersebut dapat dijadikan penawar kepada pesakit yang terkena racun. the cina bukan sahaja menjadi minuman tradisi kaum Cina bahkan digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat diseluruh dunia juga. Oleh sebab itulah. Pucuk teh yang segar dipilih dan dipetik sebelum dikeringkan di bawah sinar matahari. Luyue tertarik oleh sejenis daun yang bentuk begitu asing baginya. Bermula sebagai ramuan ubatan herba. Hari ini terdapat beberapa jenis the cina yang dikomersilkan. Atas kepercayaan inilah the cina dimartabatkan sebagai minuman rasmi dalam upacara perkahwinan masyarakat Cina. teh merah dan teh bunga atau teh putih. kerana teh ini banyak mempunyai khasiat. Mengimbau kembali sejarah penemuan teh cina. kerana proses membuatnya dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. . Teh ini diimport dari negara China dan Taiwan kerana baka yang terbaik dihasilkan di kedua-dua buah negara tersebut. 5000 tahun dahulu seorang lelaki di negara China iaitu Luyue mencari herba di kawasan pergunungan. Teh-teh ini mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan rasa yang berbeza-beza. The itu dihidangkan oleh pasangan pengantin tersebut kepada ibu bapa pengantin dan ahli keluarga yang lain sebagai tanda menghormati orang yang lebih tua. malah rasanya enak dan tidak pahit. Mengapakah harga teh cina lebih mahal daripada teh-teh yang lain? A B C D kerana teh ini diimport daru negera China dan Taiwan. Selepas daun itu direnehkan. Kini. Mengikut kepercayaan masyarakat Cina. Antaranya ialah teh hijau. teh cina berkembang menjadi minuman harian. Teh ini dikenali sebagai “phu err”. semakin lama teh dikeringkan semakin cantik warnanya. Ketika mencari daun-daun kayu untuk dijadikan ubat. harga teh cina agak mahal. 26. Khasiat inilah yang menyebabkan masyarakat Cina juga percaya bahawa miniman ini dapat membawa tuah dan kesejahteraan kepada para penggemarnya. Luyue membawa daun tersebut pulang kerumahnya untuk diproses. Proses membuat teh cina pula dilakukan pada musim bunga atau musim luruh.Soalan 26 hingga soalan 30 Baca petikan di bawah ini. Baunya pula lebih wangi. Ada juga the cina yang dikeringkan lebih daripada sepuluh tahun. teh hitam. kerana rasanya lebih enak dan tidak pahit. tidak hairanlah jika harganya agak mahal. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. The cina ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kerana dikatakan banyak mempunyai khasiat. Oleh sebab itu.

A B C D tabib pengembara peniaga petani 28.. Semua pernyataan yang berikut benar tentang teh cina. . Luyue dalam petikan ini mungkin sekali seorang ….27. teh yang dikeringkan selama sepuluh tahun dikenali sebagai “phu err” teh ini menjadi minuman tradisi masyarakat Cina. A B C dimuliakan peranannya ditambahkan tugasnya dikagumi kelebihannya 30. kecuali …. teh cina digemari oleh ppelbagai lapisan masyarakat. Kata dimartabatkan dalam petikan ini bermaksud …. A B C D hanya sejenis teh cina yang dikomersilkan. Apakah keistimewaan teh cina yang dikeringkan dalam jangka masa yang lama? A B C D khasiatnya akan bertambah banyak rasanya akan berubah menjadi lebih pahit dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit warnanya cantik dan baunya lebih wangi 29.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.