BAHAGIAN A Jawab semua soalan 1.

Aktiviti yang boleh meningkatkan daya tahan kardiovaskular ialah…………

A. Tidur

B. makan

C. berjoging

D. rehat

2. Aktiviti …………….. perlu kerap dilakukan untuk meningkatkan tahap fleksibiliti.

A. Regangan B. lompatan

C. larian

D . permainan

3. Dalam aktiviti menjaring bola ke dalam jaring memerlukan koordinasi……….dan……..

A. Kaki dan tangan B. Mata dan tangan

C. kepala dan kaki D. kaki dan mata

4. Kedudukan dalam Rajah 1 ialah ……………………………… A. Imbangan E B. Imbangan Y C. Imbangan V D. Imbangan A Rajah 1 5. Sebelum melakukan sesuatu latihan permainan kita perlu…………….

1

Untuk hantaran jauh B. IV 2 . Memanaskan badan B. Untuk melambungkan bola hoki D. berjalan 8. Semua di atas I dan II I . B. Kemahiran asas dalam permainan bola jaring adalah I II III IV A.A. mengilas D. Semua tujuan di bawah adalah betul mengenai kemahiran memukul bola hoki KECUALI A. A. minum air D. berlari C. Untuk menjaringkan bola hoki C. berehat 6. melompat B. Semasa membuat lontaran ke dalam permainan bola sepak . menghantar dan menerima bola menjaring bola mengacah mengawal C. II dan III D. Untuk menyelamatkan bola daripada memasuki gol 7. II. Makan banyak C. pemain tidak dibenarkan………………………….

sesuai digunakan untuk menghantar bola kepada rakan yang berada di belakang pihak lawan. A. Teknik hayunan Rajah 2 11. Teknik mendada D. Kemahiran …………………………. Hantaran aras dada B. gimnastik irama D. Hantaran aras bahu C. Teknik asas menamatkan larian seperti Rajah 2 ialah A. Teknik dekam B. Gimnastik B. Teknik lonjakan C. gimnastik asas 3 . Hantaran lantun D. Hantaran atas kepala 10. A. ………………… menggunakan iringan muzik dalam pergerakan ritma dengan alatan atau tanpa alatan.9.. gimnastik artistik C.

I dan II 4 . I. pengambilan air D. pengambilan dadah 18. A. lidi Ansur maju dalam lompat jauh ialah ………………… C. baton C. Hujan renyai B.yang berlebihan. Kantin C. A. B. tepi laut D. Latihan melonjak 16. A. Kita tidak dibenarkan bermain di padang atau gelanggang terbuka apabila…. tepi semak C. Kejayaan dapat dicapai melalui latihan sukan yang berterusan bukan melalui…………………………. II dan III A. makmal 17. A. Penerapan disiplin yang tinggi dalam sukan dan permainan adalah I II III IV Pakaian yang sesuai dengan permainan Mematuhi undang-undang dan permainan Tidak menepati masa latihan Mengawal perasaan semasa bermain C. tempat 13.dengan kemas dan teratur. Latihan melompat B. A. padang D. Acara lari berganti-ganti melibatkan pertukaran……………… antara empat pelari sehingga tamat larian. panas D. Latihan meleret D. ribut petir C. Bawah pokok lapang B. Kayu 15. Pengambilan ubat B.12. Peralatan sukan hendaklah disimpan di dalam ……………………. Stor sukan B. Pengambilan makanan C. latihan berlari A.. sejuk 14. rotan D.. Semasa aktiviti perkhemahan kita mestilah mendirikan khemah di…….

. A. Berlemak 25. Protein B. gejala baik A. bergaduh C. 7 8 9 8 D. B. C. B. Keharmonian 23. A. A. A. gejala politik 24. dan bersenam untuk kesihatan tubuh badan. perpecahan D. C. Keburukan B. gejala sosial B.B. Lemak 5 . B. D. bersukan D. Makan makanan ………………. kebencian A. Hubungan antara ahli keluarga sangat penting untuk…………. III dan IV 19. D. II dan IV Akil baligh perempuan bermula dari umur ……………………… hingga hingga hingga hingga 10 tahun 11 tahun 12 tahun 12 tahun 20. seimbang Makanan dalam Rajah 3 mengandungi………………. Mengelak Mengelak Mengelak Mengelak jangkitan jangkitan jangkitan jangkitan kuman otot paru-paru otak 21.. Kita mestilah memakai pakaian yang bersih dan kering untuk ………. Berbual berbohong 22. C. Kita boleh mengawal perasaan negatif dengan…………. gejala bersopan D. B. I. C. Merosakkan harta benda awam merupakan salah satu…………. berminyak C. basi D. A.

B. Sekiranya berlaku kebakaran hubungi ……………………. Ubat ialah bahan yang digunakan untuk………………………. Berlari dengan pantas Bertolak-tolak Melihat kiri dan kanan Berbual-bual Tanda keselamatan jalan raya di Rajah 4 ialah 28. pihak tentera D pihak A. Kanak-kanak melintas Lampu isyarat Laluan kanak-kanak Perhentian bas Rajah 4 29. Karbohidrat D. B. pihak bomba hospital 30. A. D. D. A. Memberi penyakit Menambah kesakitan Menyembuhkan sakit Menyebabkan kematian 27. D. Amalan yang selamat untuk melintas di jalan raya ialah……………………… A.C. C. vitamin Rajah 3 26. C. 994. Pihak polis B. C. I II III IV 6 Penyakit berjangkit merebak melalui berbagai cara iaitu gigitan serangga Udara makanan sentuhan .di talian C. B.

2.A. C. I dan II I dan III I .II . IV BAHAGIAN B 1. dan 4 mengikut susunan yang betul cara memberi bantuan mula pada luka. 3. II. B.luka kecil. Tuliskan nombor 1 . D.III I. III.  Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria  Sapukan ubat luka dengan kain kasa  Cuci luka dengan air yang bersih  Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 7 .

Zat protein Zat lemak Zat karbohidrat Zat vitamin 8 . Terdapat beberapa program kesihatan yang telah dilaksanakan di sekolah. dijalankan di sekolah Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian tambahan (RMT) Program nyanyian Program keselamatan(3K) Program Rancangan bacaan Rancangan makanan Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 12 markah 3.4 markah 2. Pilih dan tandakan Program Bersepadu Sekolah Sihat yang X kamu. Senaraikan zat makanan seimbang pada piramid makanan dibawah.

Undang-undang dan peraturan dalam sesuatu permainan mestilah dipatuhi oleh setiap pemain.8 markah 4. d. e. Racun yang terkena pada mata boleh menyebabkan mata menjadi lebih terang . Pastikan ubat yang diambil tidak tamat tempohnya. c. Aktiviti menyejukkan badan mestilah dilakukan setelah menamatkan latihan untuk mengelakkan kecederaan. f. Tandakan betul atau salah bagi penyataan di bawah. b. Kita mestilah memakai selipar semasa bermain bola sepak. Mematuhi peraturan jalan raya boleh mengelakkan kemalangan. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul. a. kesukanan penonton daging 9 darah tujuh mengikut mentah memegang pengadil jejantas . 6 markah 5.

8. 6. Semasa melintas di jalan raya kita mestilah menggunakan _______________________________. 10 markah Soalan tamat SKEMA JAWAPAN PJK TAHUN 4 BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 C A B C A C A 16 17 18 19 20 21 22 A A D D A C B 10 . Daya tahan kardiovaskular ialah sistem peredaran ______________ keseluruh badan. 7. 2. Kita tidak boleh terpengaruh dengan sorakan dan cemuhan ______________________ 5.1. 3. Pemain yang melakukan kesalahan perlu akur kepada keputusan ___________________. Sumber vitamin selalunya dimakan ______________________. 10. 9. Sumber utama protein ialah ______________________________. 4. Kita perlu bermain dengan semangat_______________________ dan mengawal perasaan. Permainan bola baling dianggotai oleh ___________ orang pemain dalam satu pasukan. Seorang penjaga gol dibenarkan _______________________bola. Ahli sukan yang berdisiplin akan_____________________ undang-undang permainan.

mengikut kesukanan pengadil penonton memegang daging mentah jejantas darah tujuh 3 1 4 (x) (x) (x) (x) (x) 11 . Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria Sapukan ubat luka dengan kain kasa 2 Cuci luka dengan air yang bersih Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 2. Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian Rancangan makanan tambahan (RMT) Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 3.8 9 10 11 12 13 14 15 D D C C D B B B 23 24 25 26 27 28 29 30 A D D C C A B D BAHAGIAN B 1.

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful