P. 1
PJK Tahun4 Oktober 2011

PJK Tahun4 Oktober 2011

|Views: 3|Likes:
soalan PJK Tahun4
PJK Tahun4 Oktober 2011
soalan PJK Tahun4
PJK Tahun4 Oktober 2011

More info:

Published by: Ferdaooz Azhar Al-Moot on Aug 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/02/2014

pdf

text

original

BAHAGIAN A Jawab semua soalan 1.

Aktiviti yang boleh meningkatkan daya tahan kardiovaskular ialah…………

A. Tidur

B. makan

C. berjoging

D. rehat

2. Aktiviti …………….. perlu kerap dilakukan untuk meningkatkan tahap fleksibiliti.

A. Regangan B. lompatan

C. larian

D . permainan

3. Dalam aktiviti menjaring bola ke dalam jaring memerlukan koordinasi……….dan……..

A. Kaki dan tangan B. Mata dan tangan

C. kepala dan kaki D. kaki dan mata

4. Kedudukan dalam Rajah 1 ialah ……………………………… A. Imbangan E B. Imbangan Y C. Imbangan V D. Imbangan A Rajah 1 5. Sebelum melakukan sesuatu latihan permainan kita perlu…………….

1

II dan III D. IV 2 . Untuk hantaran jauh B. Makan banyak C. Untuk melambungkan bola hoki D. pemain tidak dibenarkan…………………………. Semua di atas I dan II I . berjalan 8. berehat 6. berlari C. Untuk menjaringkan bola hoki C. minum air D. Semua tujuan di bawah adalah betul mengenai kemahiran memukul bola hoki KECUALI A.A. Memanaskan badan B. Kemahiran asas dalam permainan bola jaring adalah I II III IV A. menghantar dan menerima bola menjaring bola mengacah mengawal C. Semasa membuat lontaran ke dalam permainan bola sepak . mengilas D. melompat B. B. Untuk menyelamatkan bola daripada memasuki gol 7. II. A.

………………… menggunakan iringan muzik dalam pergerakan ritma dengan alatan atau tanpa alatan. Teknik lonjakan C. A. Gimnastik B. Kemahiran …………………………. Hantaran lantun D. Teknik mendada D. Teknik asas menamatkan larian seperti Rajah 2 ialah A. Teknik hayunan Rajah 2 11. Hantaran aras dada B.sesuai digunakan untuk menghantar bola kepada rakan yang berada di belakang pihak lawan. gimnastik asas 3 . gimnastik irama D. Hantaran atas kepala 10. A.9. Teknik dekam B. Hantaran aras bahu C.. gimnastik artistik C.

Kejayaan dapat dicapai melalui latihan sukan yang berterusan bukan melalui…………………………. A. Acara lari berganti-ganti melibatkan pertukaran……………… antara empat pelari sehingga tamat larian. lidi Ansur maju dalam lompat jauh ialah ………………… C. B.. Latihan melonjak 16. panas D. baton C. latihan berlari A. Semasa aktiviti perkhemahan kita mestilah mendirikan khemah di……. Bawah pokok lapang B. I dan II 4 . II dan III A. pengambilan air D. Kantin C. tepi semak C. padang D. Pengambilan makanan C. I.dengan kemas dan teratur. rotan D. tempat 13. Latihan melompat B. A. Penerapan disiplin yang tinggi dalam sukan dan permainan adalah I II III IV Pakaian yang sesuai dengan permainan Mematuhi undang-undang dan permainan Tidak menepati masa latihan Mengawal perasaan semasa bermain C. Peralatan sukan hendaklah disimpan di dalam ……………………. Hujan renyai B. A. A. Latihan meleret D. tepi laut D. sejuk 14. ribut petir C. Stor sukan B. Kita tidak dibenarkan bermain di padang atau gelanggang terbuka apabila…. Kayu 15. Pengambilan ubat B.yang berlebihan. A. makmal 17.12. pengambilan dadah 18..

A. A. gejala sosial B. III dan IV 19. A. bersukan D. B. B. perpecahan D. Lemak 5 . Protein B. gejala baik A.B. A. D. C. Kita mestilah memakai pakaian yang bersih dan kering untuk ………. Keburukan B. I. dan bersenam untuk kesihatan tubuh badan. D.. Merosakkan harta benda awam merupakan salah satu…………. Keharmonian 23. Berlemak 25. Berbual berbohong 22. berminyak C. C. kebencian A. C. basi D. gejala politik 24. 7 8 9 8 D. Makan makanan ………………. Mengelak Mengelak Mengelak Mengelak jangkitan jangkitan jangkitan jangkitan kuman otot paru-paru otak 21. Kita boleh mengawal perasaan negatif dengan…………. B. bergaduh C. gejala bersopan D. II dan IV Akil baligh perempuan bermula dari umur ……………………… hingga hingga hingga hingga 10 tahun 11 tahun 12 tahun 12 tahun 20.. seimbang Makanan dalam Rajah 3 mengandungi………………. A. B. Hubungan antara ahli keluarga sangat penting untuk…………. C.

Sekiranya berlaku kebakaran hubungi ……………………. I II III IV 6 Penyakit berjangkit merebak melalui berbagai cara iaitu gigitan serangga Udara makanan sentuhan . C. Berlari dengan pantas Bertolak-tolak Melihat kiri dan kanan Berbual-bual Tanda keselamatan jalan raya di Rajah 4 ialah 28. Amalan yang selamat untuk melintas di jalan raya ialah……………………… A. Karbohidrat D. pihak tentera D pihak A. D. 994. B. Kanak-kanak melintas Lampu isyarat Laluan kanak-kanak Perhentian bas Rajah 4 29.di talian C.C. vitamin Rajah 3 26. A. D. D. A. C. B. pihak bomba hospital 30. B. C. Memberi penyakit Menambah kesakitan Menyembuhkan sakit Menyebabkan kematian 27. Pihak polis B. Ubat ialah bahan yang digunakan untuk……………………….

D. I dan II I dan III I . II.II . Tuliskan nombor 1 . 3. B. 2.III I.A. dan 4 mengikut susunan yang betul cara memberi bantuan mula pada luka. IV BAHAGIAN B 1. III.luka kecil. C.  Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria  Sapukan ubat luka dengan kain kasa  Cuci luka dengan air yang bersih  Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 7 .

Senaraikan zat makanan seimbang pada piramid makanan dibawah. dijalankan di sekolah Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian tambahan (RMT) Program nyanyian Program keselamatan(3K) Program Rancangan bacaan Rancangan makanan Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 12 markah 3. Terdapat beberapa program kesihatan yang telah dilaksanakan di sekolah. Pilih dan tandakan Program Bersepadu Sekolah Sihat yang X kamu.4 markah 2. Zat protein Zat lemak Zat karbohidrat Zat vitamin 8 .

Racun yang terkena pada mata boleh menyebabkan mata menjadi lebih terang . Aktiviti menyejukkan badan mestilah dilakukan setelah menamatkan latihan untuk mengelakkan kecederaan.8 markah 4. a. kesukanan penonton daging 9 darah tujuh mengikut mentah memegang pengadil jejantas . Pastikan ubat yang diambil tidak tamat tempohnya. 6 markah 5. c. b. Tandakan betul atau salah bagi penyataan di bawah. e. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul. Kita mestilah memakai selipar semasa bermain bola sepak. d. f. Undang-undang dan peraturan dalam sesuatu permainan mestilah dipatuhi oleh setiap pemain. Mematuhi peraturan jalan raya boleh mengelakkan kemalangan.

6. 9. 3. Sumber utama protein ialah ______________________________. Permainan bola baling dianggotai oleh ___________ orang pemain dalam satu pasukan. Semasa melintas di jalan raya kita mestilah menggunakan _______________________________. 4.1. Pemain yang melakukan kesalahan perlu akur kepada keputusan ___________________. 2. 10. 8. Ahli sukan yang berdisiplin akan_____________________ undang-undang permainan. 10 markah Soalan tamat SKEMA JAWAPAN PJK TAHUN 4 BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 C A B C A C A 16 17 18 19 20 21 22 A A D D A C B 10 . Sumber vitamin selalunya dimakan ______________________. Kita tidak boleh terpengaruh dengan sorakan dan cemuhan ______________________ 5. Seorang penjaga gol dibenarkan _______________________bola. 7. Daya tahan kardiovaskular ialah sistem peredaran ______________ keseluruh badan. Kita perlu bermain dengan semangat_______________________ dan mengawal perasaan.

Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian Rancangan makanan tambahan (RMT) Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 3. mengikut kesukanan pengadil penonton memegang daging mentah jejantas darah tujuh 3 1 4 (x) (x) (x) (x) (x) 11 . Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria Sapukan ubat luka dengan kain kasa 2 Cuci luka dengan air yang bersih Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 2.8 9 10 11 12 13 14 15 D D C C D B B B 23 24 25 26 27 28 29 30 A D D C C A B D BAHAGIAN B 1.

12 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->