BAHAGIAN A Jawab semua soalan 1.

Aktiviti yang boleh meningkatkan daya tahan kardiovaskular ialah…………

A. Tidur

B. makan

C. berjoging

D. rehat

2. Aktiviti …………….. perlu kerap dilakukan untuk meningkatkan tahap fleksibiliti.

A. Regangan B. lompatan

C. larian

D . permainan

3. Dalam aktiviti menjaring bola ke dalam jaring memerlukan koordinasi……….dan……..

A. Kaki dan tangan B. Mata dan tangan

C. kepala dan kaki D. kaki dan mata

4. Kedudukan dalam Rajah 1 ialah ……………………………… A. Imbangan E B. Imbangan Y C. Imbangan V D. Imbangan A Rajah 1 5. Sebelum melakukan sesuatu latihan permainan kita perlu…………….

1

Kemahiran asas dalam permainan bola jaring adalah I II III IV A. Semua di atas I dan II I . Untuk melambungkan bola hoki D. minum air D.A. II. Memanaskan badan B. Untuk menjaringkan bola hoki C. berjalan 8. berehat 6. B. IV 2 . Semua tujuan di bawah adalah betul mengenai kemahiran memukul bola hoki KECUALI A. mengilas D. melompat B. pemain tidak dibenarkan…………………………. Semasa membuat lontaran ke dalam permainan bola sepak . berlari C. A. Makan banyak C. Untuk hantaran jauh B. II dan III D. menghantar dan menerima bola menjaring bola mengacah mengawal C. Untuk menyelamatkan bola daripada memasuki gol 7.

Teknik mendada D. Teknik hayunan Rajah 2 11. Teknik asas menamatkan larian seperti Rajah 2 ialah A. gimnastik irama D. A. gimnastik asas 3 . Hantaran aras dada B. Hantaran lantun D. Kemahiran …………………………. gimnastik artistik C.sesuai digunakan untuk menghantar bola kepada rakan yang berada di belakang pihak lawan. ………………… menggunakan iringan muzik dalam pergerakan ritma dengan alatan atau tanpa alatan.. Teknik dekam B. A. Teknik lonjakan C.9. Hantaran atas kepala 10. Hantaran aras bahu C. Gimnastik B.

Penerapan disiplin yang tinggi dalam sukan dan permainan adalah I II III IV Pakaian yang sesuai dengan permainan Mematuhi undang-undang dan permainan Tidak menepati masa latihan Mengawal perasaan semasa bermain C.. pengambilan air D. A. Latihan melompat B. Semasa aktiviti perkhemahan kita mestilah mendirikan khemah di……. A. sejuk 14. Kita tidak dibenarkan bermain di padang atau gelanggang terbuka apabila…. ribut petir C. latihan berlari A. baton C. Acara lari berganti-ganti melibatkan pertukaran……………… antara empat pelari sehingga tamat larian. A. Kantin C.yang berlebihan. pengambilan dadah 18. II dan III A. rotan D. A. Latihan melonjak 16. tepi semak C. makmal 17. tempat 13. Pengambilan ubat B. Stor sukan B. tepi laut D.12. padang D. Hujan renyai B. I dan II 4 . A. B. Kejayaan dapat dicapai melalui latihan sukan yang berterusan bukan melalui…………………………. I.. lidi Ansur maju dalam lompat jauh ialah ………………… C. Peralatan sukan hendaklah disimpan di dalam ……………………. Kayu 15. panas D. Pengambilan makanan C. Bawah pokok lapang B. Latihan meleret D.dengan kemas dan teratur.

Makan makanan ………………. Kita boleh mengawal perasaan negatif dengan…………. C. Berlemak 25. Keharmonian 23. 7 8 9 8 D. C. B. Kita mestilah memakai pakaian yang bersih dan kering untuk ………. Keburukan B. III dan IV 19. A. Mengelak Mengelak Mengelak Mengelak jangkitan jangkitan jangkitan jangkitan kuman otot paru-paru otak 21. bersukan D. seimbang Makanan dalam Rajah 3 mengandungi……………….. B.. B. kebencian A. Merosakkan harta benda awam merupakan salah satu…………. gejala politik 24. C. berminyak C. D. perpecahan D.B. Berbual berbohong 22. Hubungan antara ahli keluarga sangat penting untuk…………. D. C. A. bergaduh C. gejala sosial B. II dan IV Akil baligh perempuan bermula dari umur ……………………… hingga hingga hingga hingga 10 tahun 11 tahun 12 tahun 12 tahun 20. A. gejala baik A. A. Protein B. gejala bersopan D. Lemak 5 . I. dan bersenam untuk kesihatan tubuh badan. basi D. B. A.

I II III IV 6 Penyakit berjangkit merebak melalui berbagai cara iaitu gigitan serangga Udara makanan sentuhan . D. D.C. A. C.di talian C. Karbohidrat D. B. B. 994. Kanak-kanak melintas Lampu isyarat Laluan kanak-kanak Perhentian bas Rajah 4 29. pihak tentera D pihak A. C. Memberi penyakit Menambah kesakitan Menyembuhkan sakit Menyebabkan kematian 27. Berlari dengan pantas Bertolak-tolak Melihat kiri dan kanan Berbual-bual Tanda keselamatan jalan raya di Rajah 4 ialah 28. B. Amalan yang selamat untuk melintas di jalan raya ialah……………………… A. Pihak polis B. D. Ubat ialah bahan yang digunakan untuk………………………. Sekiranya berlaku kebakaran hubungi ……………………. pihak bomba hospital 30. A. C. vitamin Rajah 3 26.

I dan II I dan III I . B.  Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria  Sapukan ubat luka dengan kain kasa  Cuci luka dengan air yang bersih  Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 7 . II.III I. IV BAHAGIAN B 1. III.A.luka kecil. 2. C. 3. dan 4 mengikut susunan yang betul cara memberi bantuan mula pada luka.II . Tuliskan nombor 1 . D.

Senaraikan zat makanan seimbang pada piramid makanan dibawah. dijalankan di sekolah Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian tambahan (RMT) Program nyanyian Program keselamatan(3K) Program Rancangan bacaan Rancangan makanan Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 12 markah 3. Pilih dan tandakan Program Bersepadu Sekolah Sihat yang X kamu. Zat protein Zat lemak Zat karbohidrat Zat vitamin 8 . Terdapat beberapa program kesihatan yang telah dilaksanakan di sekolah.4 markah 2.

Mematuhi peraturan jalan raya boleh mengelakkan kemalangan. a. kesukanan penonton daging 9 darah tujuh mengikut mentah memegang pengadil jejantas . Undang-undang dan peraturan dalam sesuatu permainan mestilah dipatuhi oleh setiap pemain. b. 6 markah 5. f. Pastikan ubat yang diambil tidak tamat tempohnya. d. e.8 markah 4. Kita mestilah memakai selipar semasa bermain bola sepak. Aktiviti menyejukkan badan mestilah dilakukan setelah menamatkan latihan untuk mengelakkan kecederaan. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul. Racun yang terkena pada mata boleh menyebabkan mata menjadi lebih terang . Tandakan betul atau salah bagi penyataan di bawah. c.

7. Sumber vitamin selalunya dimakan ______________________. 10 markah Soalan tamat SKEMA JAWAPAN PJK TAHUN 4 BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 C A B C A C A 16 17 18 19 20 21 22 A A D D A C B 10 . Kita perlu bermain dengan semangat_______________________ dan mengawal perasaan. 10. 8. Permainan bola baling dianggotai oleh ___________ orang pemain dalam satu pasukan. 4. Kita tidak boleh terpengaruh dengan sorakan dan cemuhan ______________________ 5. Pemain yang melakukan kesalahan perlu akur kepada keputusan ___________________. Sumber utama protein ialah ______________________________. Daya tahan kardiovaskular ialah sistem peredaran ______________ keseluruh badan. 2. 6. 9. Semasa melintas di jalan raya kita mestilah menggunakan _______________________________. Ahli sukan yang berdisiplin akan_____________________ undang-undang permainan. Seorang penjaga gol dibenarkan _______________________bola.1. 3.

Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian Rancangan makanan tambahan (RMT) Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 3. Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria Sapukan ubat luka dengan kain kasa 2 Cuci luka dengan air yang bersih Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 2. mengikut kesukanan pengadil penonton memegang daging mentah jejantas darah tujuh 3 1 4 (x) (x) (x) (x) (x) 11 .8 9 10 11 12 13 14 15 D D C C D B B B 23 24 25 26 27 28 29 30 A D D C C A B D BAHAGIAN B 1.

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful