P. 1
PJK Tahun4 Oktober 2011

PJK Tahun4 Oktober 2011

|Views: 3|Likes:
soalan PJK Tahun4
PJK Tahun4 Oktober 2011
soalan PJK Tahun4
PJK Tahun4 Oktober 2011

More info:

Published by: Ferdaooz Azhar Al-Moot on Aug 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/02/2014

pdf

text

original

BAHAGIAN A Jawab semua soalan 1.

Aktiviti yang boleh meningkatkan daya tahan kardiovaskular ialah…………

A. Tidur

B. makan

C. berjoging

D. rehat

2. Aktiviti …………….. perlu kerap dilakukan untuk meningkatkan tahap fleksibiliti.

A. Regangan B. lompatan

C. larian

D . permainan

3. Dalam aktiviti menjaring bola ke dalam jaring memerlukan koordinasi……….dan……..

A. Kaki dan tangan B. Mata dan tangan

C. kepala dan kaki D. kaki dan mata

4. Kedudukan dalam Rajah 1 ialah ……………………………… A. Imbangan E B. Imbangan Y C. Imbangan V D. Imbangan A Rajah 1 5. Sebelum melakukan sesuatu latihan permainan kita perlu…………….

1

A. Untuk melambungkan bola hoki D. menghantar dan menerima bola menjaring bola mengacah mengawal C. Makan banyak C. IV 2 . berehat 6.A. berlari C. Kemahiran asas dalam permainan bola jaring adalah I II III IV A. Semasa membuat lontaran ke dalam permainan bola sepak . Untuk menyelamatkan bola daripada memasuki gol 7. mengilas D. Memanaskan badan B. berjalan 8. Semua tujuan di bawah adalah betul mengenai kemahiran memukul bola hoki KECUALI A. melompat B. II. II dan III D. pemain tidak dibenarkan…………………………. Semua di atas I dan II I . minum air D. Untuk hantaran jauh B. B. Untuk menjaringkan bola hoki C.

gimnastik irama D. Teknik lonjakan C. A. gimnastik asas 3 . gimnastik artistik C. Hantaran atas kepala 10.9. Teknik dekam B. A.. Hantaran aras bahu C.sesuai digunakan untuk menghantar bola kepada rakan yang berada di belakang pihak lawan. Hantaran lantun D. Gimnastik B. Teknik asas menamatkan larian seperti Rajah 2 ialah A. Teknik hayunan Rajah 2 11. Kemahiran …………………………. Hantaran aras dada B. Teknik mendada D. ………………… menggunakan iringan muzik dalam pergerakan ritma dengan alatan atau tanpa alatan.

. Latihan melompat B. ribut petir C. Peralatan sukan hendaklah disimpan di dalam ……………………. rotan D. Pengambilan makanan C. makmal 17. B. A. latihan berlari A. I dan II 4 . A. padang D. Penerapan disiplin yang tinggi dalam sukan dan permainan adalah I II III IV Pakaian yang sesuai dengan permainan Mematuhi undang-undang dan permainan Tidak menepati masa latihan Mengawal perasaan semasa bermain C.yang berlebihan. tepi semak C. II dan III A. Kejayaan dapat dicapai melalui latihan sukan yang berterusan bukan melalui…………………………. A. Stor sukan B. Kayu 15. baton C. Bawah pokok lapang B. lidi Ansur maju dalam lompat jauh ialah ………………… C. Latihan meleret D.dengan kemas dan teratur. panas D. sejuk 14. Latihan melonjak 16. tepi laut D. pengambilan dadah 18. Acara lari berganti-ganti melibatkan pertukaran……………… antara empat pelari sehingga tamat larian. A. tempat 13.. I. Semasa aktiviti perkhemahan kita mestilah mendirikan khemah di……. Kantin C. Hujan renyai B. Pengambilan ubat B. A. pengambilan air D. Kita tidak dibenarkan bermain di padang atau gelanggang terbuka apabila….12.

Berlemak 25. C. I. C. A. II dan IV Akil baligh perempuan bermula dari umur ……………………… hingga hingga hingga hingga 10 tahun 11 tahun 12 tahun 12 tahun 20. D. gejala politik 24. B. gejala baik A. B.. C. B. Makan makanan ………………. dan bersenam untuk kesihatan tubuh badan. Kita mestilah memakai pakaian yang bersih dan kering untuk ………. gejala bersopan D. Berbual berbohong 22. Protein B. A. kebencian A. A. bersukan D. perpecahan D. Kita boleh mengawal perasaan negatif dengan…………. A. B. Mengelak Mengelak Mengelak Mengelak jangkitan jangkitan jangkitan jangkitan kuman otot paru-paru otak 21. Hubungan antara ahli keluarga sangat penting untuk…………. seimbang Makanan dalam Rajah 3 mengandungi………………. C. gejala sosial B. 7 8 9 8 D. Lemak 5 . III dan IV 19. basi D. D.. Merosakkan harta benda awam merupakan salah satu…………. Keharmonian 23. Keburukan B. berminyak C.B. A. bergaduh C.

C.C.di talian C. Ubat ialah bahan yang digunakan untuk………………………. pihak tentera D pihak A. pihak bomba hospital 30. A. Pihak polis B. B. B. D. D. 994. D. Karbohidrat D. Amalan yang selamat untuk melintas di jalan raya ialah……………………… A. I II III IV 6 Penyakit berjangkit merebak melalui berbagai cara iaitu gigitan serangga Udara makanan sentuhan . vitamin Rajah 3 26. Berlari dengan pantas Bertolak-tolak Melihat kiri dan kanan Berbual-bual Tanda keselamatan jalan raya di Rajah 4 ialah 28. C. Sekiranya berlaku kebakaran hubungi ……………………. Memberi penyakit Menambah kesakitan Menyembuhkan sakit Menyebabkan kematian 27. A. B. C. Kanak-kanak melintas Lampu isyarat Laluan kanak-kanak Perhentian bas Rajah 4 29.

dan 4 mengikut susunan yang betul cara memberi bantuan mula pada luka. C.A. D. I dan II I dan III I .luka kecil. IV BAHAGIAN B 1. II. 2.III I. Tuliskan nombor 1 .II .  Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria  Sapukan ubat luka dengan kain kasa  Cuci luka dengan air yang bersih  Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 7 . III. B. 3.

dijalankan di sekolah Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian tambahan (RMT) Program nyanyian Program keselamatan(3K) Program Rancangan bacaan Rancangan makanan Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 12 markah 3. Zat protein Zat lemak Zat karbohidrat Zat vitamin 8 . Senaraikan zat makanan seimbang pada piramid makanan dibawah.4 markah 2. Terdapat beberapa program kesihatan yang telah dilaksanakan di sekolah. Pilih dan tandakan Program Bersepadu Sekolah Sihat yang X kamu.

e. kesukanan penonton daging 9 darah tujuh mengikut mentah memegang pengadil jejantas . Racun yang terkena pada mata boleh menyebabkan mata menjadi lebih terang . Undang-undang dan peraturan dalam sesuatu permainan mestilah dipatuhi oleh setiap pemain. d. c. Aktiviti menyejukkan badan mestilah dilakukan setelah menamatkan latihan untuk mengelakkan kecederaan. a. Kita mestilah memakai selipar semasa bermain bola sepak. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul.8 markah 4. Tandakan betul atau salah bagi penyataan di bawah. b. f. Mematuhi peraturan jalan raya boleh mengelakkan kemalangan. 6 markah 5. Pastikan ubat yang diambil tidak tamat tempohnya.

1. 4. Kita perlu bermain dengan semangat_______________________ dan mengawal perasaan. 10 markah Soalan tamat SKEMA JAWAPAN PJK TAHUN 4 BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 C A B C A C A 16 17 18 19 20 21 22 A A D D A C B 10 . Sumber vitamin selalunya dimakan ______________________. Permainan bola baling dianggotai oleh ___________ orang pemain dalam satu pasukan. Ahli sukan yang berdisiplin akan_____________________ undang-undang permainan. 7. Kita tidak boleh terpengaruh dengan sorakan dan cemuhan ______________________ 5. 9. 2. 10. Seorang penjaga gol dibenarkan _______________________bola. 3. 6. Daya tahan kardiovaskular ialah sistem peredaran ______________ keseluruh badan. Sumber utama protein ialah ______________________________. Pemain yang melakukan kesalahan perlu akur kepada keputusan ___________________. 8. Semasa melintas di jalan raya kita mestilah menggunakan _______________________________.

Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian Rancangan makanan tambahan (RMT) Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 3. Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria Sapukan ubat luka dengan kain kasa 2 Cuci luka dengan air yang bersih Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 2. mengikut kesukanan pengadil penonton memegang daging mentah jejantas darah tujuh 3 1 4 (x) (x) (x) (x) (x) 11 .8 9 10 11 12 13 14 15 D D C C D B B B 23 24 25 26 27 28 29 30 A D D C C A B D BAHAGIAN B 1.

12 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->