BAHAGIAN A Jawab semua soalan 1.

Aktiviti yang boleh meningkatkan daya tahan kardiovaskular ialah…………

A. Tidur

B. makan

C. berjoging

D. rehat

2. Aktiviti …………….. perlu kerap dilakukan untuk meningkatkan tahap fleksibiliti.

A. Regangan B. lompatan

C. larian

D . permainan

3. Dalam aktiviti menjaring bola ke dalam jaring memerlukan koordinasi……….dan……..

A. Kaki dan tangan B. Mata dan tangan

C. kepala dan kaki D. kaki dan mata

4. Kedudukan dalam Rajah 1 ialah ……………………………… A. Imbangan E B. Imbangan Y C. Imbangan V D. Imbangan A Rajah 1 5. Sebelum melakukan sesuatu latihan permainan kita perlu…………….

1

Kemahiran asas dalam permainan bola jaring adalah I II III IV A. B. Untuk melambungkan bola hoki D. melompat B. minum air D. Memanaskan badan B. Untuk hantaran jauh B. berlari C. berehat 6. Untuk menyelamatkan bola daripada memasuki gol 7. II.A. A. menghantar dan menerima bola menjaring bola mengacah mengawal C. Makan banyak C. berjalan 8. IV 2 . II dan III D. Semasa membuat lontaran ke dalam permainan bola sepak . Semua di atas I dan II I . pemain tidak dibenarkan…………………………. Semua tujuan di bawah adalah betul mengenai kemahiran memukul bola hoki KECUALI A. mengilas D. Untuk menjaringkan bola hoki C.

Teknik asas menamatkan larian seperti Rajah 2 ialah A. A. gimnastik asas 3 . Teknik lonjakan C. Gimnastik B.sesuai digunakan untuk menghantar bola kepada rakan yang berada di belakang pihak lawan. Hantaran atas kepala 10. Teknik mendada D. Hantaran lantun D. Teknik dekam B.9.. Teknik hayunan Rajah 2 11. Kemahiran …………………………. Hantaran aras bahu C. gimnastik artistik C. ………………… menggunakan iringan muzik dalam pergerakan ritma dengan alatan atau tanpa alatan. Hantaran aras dada B. gimnastik irama D. A.

panas D. ribut petir C. Semasa aktiviti perkhemahan kita mestilah mendirikan khemah di……. padang D. Bawah pokok lapang B. Peralatan sukan hendaklah disimpan di dalam ……………………. Pengambilan makanan C. A. Latihan meleret D. Stor sukan B. Penerapan disiplin yang tinggi dalam sukan dan permainan adalah I II III IV Pakaian yang sesuai dengan permainan Mematuhi undang-undang dan permainan Tidak menepati masa latihan Mengawal perasaan semasa bermain C. Hujan renyai B. pengambilan dadah 18.. II dan III A.dengan kemas dan teratur. lidi Ansur maju dalam lompat jauh ialah ………………… C. tepi semak C. tepi laut D. latihan berlari A. Kejayaan dapat dicapai melalui latihan sukan yang berterusan bukan melalui…………………………. sejuk 14. Kantin C. makmal 17.. baton C. B. tempat 13. I.12. A. Pengambilan ubat B. pengambilan air D. A.yang berlebihan. A. I dan II 4 . A. Latihan melonjak 16. Kayu 15. Latihan melompat B. Acara lari berganti-ganti melibatkan pertukaran……………… antara empat pelari sehingga tamat larian. Kita tidak dibenarkan bermain di padang atau gelanggang terbuka apabila…. rotan D.

Keburukan B. dan bersenam untuk kesihatan tubuh badan. A. seimbang Makanan dalam Rajah 3 mengandungi………………. B. A. B. B. Berbual berbohong 22. Hubungan antara ahli keluarga sangat penting untuk………….B. bergaduh C. Kita mestilah memakai pakaian yang bersih dan kering untuk ………. A. Kita boleh mengawal perasaan negatif dengan…………. Berlemak 25. berminyak C. Keharmonian 23. D. perpecahan D. III dan IV 19. Protein B. A. C. A. Lemak 5 . gejala baik A. gejala politik 24. 7 8 9 8 D. bersukan D.. gejala bersopan D. II dan IV Akil baligh perempuan bermula dari umur ……………………… hingga hingga hingga hingga 10 tahun 11 tahun 12 tahun 12 tahun 20. C. Mengelak Mengelak Mengelak Mengelak jangkitan jangkitan jangkitan jangkitan kuman otot paru-paru otak 21. Merosakkan harta benda awam merupakan salah satu…………. kebencian A. C. basi D.. I. B. Makan makanan ………………. D. gejala sosial B. C.

Karbohidrat D. C. D. C. Berlari dengan pantas Bertolak-tolak Melihat kiri dan kanan Berbual-bual Tanda keselamatan jalan raya di Rajah 4 ialah 28.C. Amalan yang selamat untuk melintas di jalan raya ialah……………………… A. Ubat ialah bahan yang digunakan untuk………………………. A. Memberi penyakit Menambah kesakitan Menyembuhkan sakit Menyebabkan kematian 27. pihak bomba hospital 30. Sekiranya berlaku kebakaran hubungi ……………………. D. vitamin Rajah 3 26. D. I II III IV 6 Penyakit berjangkit merebak melalui berbagai cara iaitu gigitan serangga Udara makanan sentuhan . pihak tentera D pihak A. 994. Pihak polis B. B. A. C. B. Kanak-kanak melintas Lampu isyarat Laluan kanak-kanak Perhentian bas Rajah 4 29. B.di talian C.

II . IV BAHAGIAN B 1. C.luka kecil. III. Tuliskan nombor 1 . I dan II I dan III I . D. 2. 3. dan 4 mengikut susunan yang betul cara memberi bantuan mula pada luka.  Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria  Sapukan ubat luka dengan kain kasa  Cuci luka dengan air yang bersih  Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 7 .A. II.III I. B.

Pilih dan tandakan Program Bersepadu Sekolah Sihat yang X kamu. dijalankan di sekolah Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian tambahan (RMT) Program nyanyian Program keselamatan(3K) Program Rancangan bacaan Rancangan makanan Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 12 markah 3.4 markah 2. Terdapat beberapa program kesihatan yang telah dilaksanakan di sekolah. Senaraikan zat makanan seimbang pada piramid makanan dibawah. Zat protein Zat lemak Zat karbohidrat Zat vitamin 8 .

f. e. Aktiviti menyejukkan badan mestilah dilakukan setelah menamatkan latihan untuk mengelakkan kecederaan. d. a. Mematuhi peraturan jalan raya boleh mengelakkan kemalangan. Undang-undang dan peraturan dalam sesuatu permainan mestilah dipatuhi oleh setiap pemain. Kita mestilah memakai selipar semasa bermain bola sepak. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul. Tandakan betul atau salah bagi penyataan di bawah. c. Pastikan ubat yang diambil tidak tamat tempohnya. kesukanan penonton daging 9 darah tujuh mengikut mentah memegang pengadil jejantas .8 markah 4. Racun yang terkena pada mata boleh menyebabkan mata menjadi lebih terang . 6 markah 5. b.

1. 8. Ahli sukan yang berdisiplin akan_____________________ undang-undang permainan. 2. 3. Pemain yang melakukan kesalahan perlu akur kepada keputusan ___________________. Seorang penjaga gol dibenarkan _______________________bola. Semasa melintas di jalan raya kita mestilah menggunakan _______________________________. 10 markah Soalan tamat SKEMA JAWAPAN PJK TAHUN 4 BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 C A B C A C A 16 17 18 19 20 21 22 A A D D A C B 10 . Kita perlu bermain dengan semangat_______________________ dan mengawal perasaan. 6. Sumber vitamin selalunya dimakan ______________________. Daya tahan kardiovaskular ialah sistem peredaran ______________ keseluruh badan. 4. Sumber utama protein ialah ______________________________. 7. 9. Permainan bola baling dianggotai oleh ___________ orang pemain dalam satu pasukan. Kita tidak boleh terpengaruh dengan sorakan dan cemuhan ______________________ 5. 10.

8 9 10 11 12 13 14 15 D D C C D B B B 23 24 25 26 27 28 29 30 A D D C C A B D BAHAGIAN B 1. Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria Sapukan ubat luka dengan kain kasa 2 Cuci luka dengan air yang bersih Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 2. Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian Rancangan makanan tambahan (RMT) Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 3. mengikut kesukanan pengadil penonton memegang daging mentah jejantas darah tujuh 3 1 4 (x) (x) (x) (x) (x) 11 .

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful