BAHAGIAN A Jawab semua soalan 1.

Aktiviti yang boleh meningkatkan daya tahan kardiovaskular ialah…………

A. Tidur

B. makan

C. berjoging

D. rehat

2. Aktiviti …………….. perlu kerap dilakukan untuk meningkatkan tahap fleksibiliti.

A. Regangan B. lompatan

C. larian

D . permainan

3. Dalam aktiviti menjaring bola ke dalam jaring memerlukan koordinasi……….dan……..

A. Kaki dan tangan B. Mata dan tangan

C. kepala dan kaki D. kaki dan mata

4. Kedudukan dalam Rajah 1 ialah ……………………………… A. Imbangan E B. Imbangan Y C. Imbangan V D. Imbangan A Rajah 1 5. Sebelum melakukan sesuatu latihan permainan kita perlu…………….

1

Untuk menyelamatkan bola daripada memasuki gol 7. II. B. Memanaskan badan B. A. Untuk menjaringkan bola hoki C. pemain tidak dibenarkan…………………………. melompat B. berlari C. Makan banyak C. Kemahiran asas dalam permainan bola jaring adalah I II III IV A. Semua di atas I dan II I . minum air D. Semua tujuan di bawah adalah betul mengenai kemahiran memukul bola hoki KECUALI A. mengilas D. menghantar dan menerima bola menjaring bola mengacah mengawal C. Semasa membuat lontaran ke dalam permainan bola sepak .A. Untuk melambungkan bola hoki D. berjalan 8. II dan III D. Untuk hantaran jauh B. berehat 6. IV 2 .

Teknik mendada D. Hantaran atas kepala 10. Teknik hayunan Rajah 2 11.. Hantaran aras dada B. Gimnastik B. ………………… menggunakan iringan muzik dalam pergerakan ritma dengan alatan atau tanpa alatan. Kemahiran …………………………. Teknik lonjakan C. gimnastik artistik C. A.9. Teknik dekam B. gimnastik asas 3 . Teknik asas menamatkan larian seperti Rajah 2 ialah A.sesuai digunakan untuk menghantar bola kepada rakan yang berada di belakang pihak lawan. Hantaran lantun D. Hantaran aras bahu C. gimnastik irama D. A.

dengan kemas dan teratur. rotan D. Pengambilan ubat B. Acara lari berganti-ganti melibatkan pertukaran……………… antara empat pelari sehingga tamat larian. I. Stor sukan B. Pengambilan makanan C. I dan II 4 .. Hujan renyai B. Kayu 15. Latihan melonjak 16. tempat 13. II dan III A. A. baton C. Latihan melompat B. Kita tidak dibenarkan bermain di padang atau gelanggang terbuka apabila…. pengambilan air D. latihan berlari A. Peralatan sukan hendaklah disimpan di dalam ……………………. Latihan meleret D. Penerapan disiplin yang tinggi dalam sukan dan permainan adalah I II III IV Pakaian yang sesuai dengan permainan Mematuhi undang-undang dan permainan Tidak menepati masa latihan Mengawal perasaan semasa bermain C.yang berlebihan. A. sejuk 14.12. A. Kejayaan dapat dicapai melalui latihan sukan yang berterusan bukan melalui…………………………. makmal 17. tepi laut D. tepi semak C. ribut petir C. padang D. Bawah pokok lapang B. A. lidi Ansur maju dalam lompat jauh ialah ………………… C. Semasa aktiviti perkhemahan kita mestilah mendirikan khemah di……. Kantin C.. A. pengambilan dadah 18. panas D. B.

. B. D. A. C. Merosakkan harta benda awam merupakan salah satu…………. A. Hubungan antara ahli keluarga sangat penting untuk…………. gejala sosial B. Keburukan B. Mengelak Mengelak Mengelak Mengelak jangkitan jangkitan jangkitan jangkitan kuman otot paru-paru otak 21. C. gejala politik 24. bersukan D. bergaduh C.B. gejala bersopan D. C. Berbual berbohong 22.. perpecahan D. basi D. A. Makan makanan ………………. B. berminyak C. dan bersenam untuk kesihatan tubuh badan. III dan IV 19. D. Kita boleh mengawal perasaan negatif dengan…………. Protein B. C. Lemak 5 . II dan IV Akil baligh perempuan bermula dari umur ……………………… hingga hingga hingga hingga 10 tahun 11 tahun 12 tahun 12 tahun 20. B. Kita mestilah memakai pakaian yang bersih dan kering untuk ………. Keharmonian 23. 7 8 9 8 D. I. A. Berlemak 25. gejala baik A. A. seimbang Makanan dalam Rajah 3 mengandungi………………. kebencian A. B.

A. D. C. Pihak polis B. pihak bomba hospital 30. Berlari dengan pantas Bertolak-tolak Melihat kiri dan kanan Berbual-bual Tanda keselamatan jalan raya di Rajah 4 ialah 28. Memberi penyakit Menambah kesakitan Menyembuhkan sakit Menyebabkan kematian 27. vitamin Rajah 3 26. D. D. Ubat ialah bahan yang digunakan untuk………………………. C. pihak tentera D pihak A. Kanak-kanak melintas Lampu isyarat Laluan kanak-kanak Perhentian bas Rajah 4 29. Karbohidrat D. B. Amalan yang selamat untuk melintas di jalan raya ialah……………………… A. C. 994. B. Sekiranya berlaku kebakaran hubungi …………………….di talian C. A.C. B. I II III IV 6 Penyakit berjangkit merebak melalui berbagai cara iaitu gigitan serangga Udara makanan sentuhan .

II. Tuliskan nombor 1 .luka kecil.II . IV BAHAGIAN B 1. dan 4 mengikut susunan yang betul cara memberi bantuan mula pada luka.  Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria  Sapukan ubat luka dengan kain kasa  Cuci luka dengan air yang bersih  Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 7 . B. 2. D.A. I dan II I dan III I . 3. III. C.III I.

Senaraikan zat makanan seimbang pada piramid makanan dibawah. Terdapat beberapa program kesihatan yang telah dilaksanakan di sekolah. Pilih dan tandakan Program Bersepadu Sekolah Sihat yang X kamu. dijalankan di sekolah Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian tambahan (RMT) Program nyanyian Program keselamatan(3K) Program Rancangan bacaan Rancangan makanan Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 12 markah 3. Zat protein Zat lemak Zat karbohidrat Zat vitamin 8 .4 markah 2.

8 markah 4. a. e. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul. d. Tandakan betul atau salah bagi penyataan di bawah. 6 markah 5. Mematuhi peraturan jalan raya boleh mengelakkan kemalangan. kesukanan penonton daging 9 darah tujuh mengikut mentah memegang pengadil jejantas . c. Undang-undang dan peraturan dalam sesuatu permainan mestilah dipatuhi oleh setiap pemain. Racun yang terkena pada mata boleh menyebabkan mata menjadi lebih terang . Aktiviti menyejukkan badan mestilah dilakukan setelah menamatkan latihan untuk mengelakkan kecederaan. Kita mestilah memakai selipar semasa bermain bola sepak. f. Pastikan ubat yang diambil tidak tamat tempohnya. b.

Seorang penjaga gol dibenarkan _______________________bola. 2. 9. Pemain yang melakukan kesalahan perlu akur kepada keputusan ___________________. 6. Kita tidak boleh terpengaruh dengan sorakan dan cemuhan ______________________ 5. Kita perlu bermain dengan semangat_______________________ dan mengawal perasaan. Permainan bola baling dianggotai oleh ___________ orang pemain dalam satu pasukan. 4.1. 10. 7. Semasa melintas di jalan raya kita mestilah menggunakan _______________________________. Daya tahan kardiovaskular ialah sistem peredaran ______________ keseluruh badan. Ahli sukan yang berdisiplin akan_____________________ undang-undang permainan. Sumber vitamin selalunya dimakan ______________________. 8. 3. 10 markah Soalan tamat SKEMA JAWAPAN PJK TAHUN 4 BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 C A B C A C A 16 17 18 19 20 21 22 A A D D A C B 10 . Sumber utama protein ialah ______________________________.

8 9 10 11 12 13 14 15 D D C C D B B B 23 24 25 26 27 28 29 30 A D D C C A B D BAHAGIAN B 1. mengikut kesukanan pengadil penonton memegang daging mentah jejantas darah tujuh 3 1 4 (x) (x) (x) (x) (x) 11 . Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria Sapukan ubat luka dengan kain kasa 2 Cuci luka dengan air yang bersih Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 2. Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian Rancangan makanan tambahan (RMT) Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 3.

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful