BAHAGIAN A Jawab semua soalan 1.

Aktiviti yang boleh meningkatkan daya tahan kardiovaskular ialah…………

A. Tidur

B. makan

C. berjoging

D. rehat

2. Aktiviti …………….. perlu kerap dilakukan untuk meningkatkan tahap fleksibiliti.

A. Regangan B. lompatan

C. larian

D . permainan

3. Dalam aktiviti menjaring bola ke dalam jaring memerlukan koordinasi……….dan……..

A. Kaki dan tangan B. Mata dan tangan

C. kepala dan kaki D. kaki dan mata

4. Kedudukan dalam Rajah 1 ialah ……………………………… A. Imbangan E B. Imbangan Y C. Imbangan V D. Imbangan A Rajah 1 5. Sebelum melakukan sesuatu latihan permainan kita perlu…………….

1

Untuk melambungkan bola hoki D. II. Makan banyak C.A. IV 2 . Untuk hantaran jauh B. Kemahiran asas dalam permainan bola jaring adalah I II III IV A. B. Semua di atas I dan II I . berehat 6. Semua tujuan di bawah adalah betul mengenai kemahiran memukul bola hoki KECUALI A. berjalan 8. berlari C. Memanaskan badan B. Untuk menjaringkan bola hoki C. minum air D. Semasa membuat lontaran ke dalam permainan bola sepak . melompat B. mengilas D. II dan III D. Untuk menyelamatkan bola daripada memasuki gol 7. A. pemain tidak dibenarkan…………………………. menghantar dan menerima bola menjaring bola mengacah mengawal C.

A. gimnastik asas 3 . Teknik dekam B. Hantaran aras bahu C.9. Teknik hayunan Rajah 2 11. Gimnastik B. Teknik lonjakan C. ………………… menggunakan iringan muzik dalam pergerakan ritma dengan alatan atau tanpa alatan. Hantaran atas kepala 10. Hantaran aras dada B.sesuai digunakan untuk menghantar bola kepada rakan yang berada di belakang pihak lawan. gimnastik artistik C. Teknik asas menamatkan larian seperti Rajah 2 ialah A.. gimnastik irama D. Hantaran lantun D. A. Kemahiran …………………………. Teknik mendada D.

II dan III A.. pengambilan dadah 18. Pengambilan makanan C. Kejayaan dapat dicapai melalui latihan sukan yang berterusan bukan melalui…………………………. Penerapan disiplin yang tinggi dalam sukan dan permainan adalah I II III IV Pakaian yang sesuai dengan permainan Mematuhi undang-undang dan permainan Tidak menepati masa latihan Mengawal perasaan semasa bermain C.dengan kemas dan teratur. sejuk 14. panas D.12.yang berlebihan. rotan D.. tepi laut D. makmal 17. Kantin C. baton C. Kita tidak dibenarkan bermain di padang atau gelanggang terbuka apabila…. lidi Ansur maju dalam lompat jauh ialah ………………… C. I. Latihan melompat B. Acara lari berganti-ganti melibatkan pertukaran……………… antara empat pelari sehingga tamat larian. pengambilan air D. A. latihan berlari A. tempat 13. Semasa aktiviti perkhemahan kita mestilah mendirikan khemah di……. Hujan renyai B. ribut petir C. Peralatan sukan hendaklah disimpan di dalam ……………………. Latihan meleret D. A. Pengambilan ubat B. tepi semak C. A. A. Stor sukan B. padang D. Kayu 15. B. A. Bawah pokok lapang B. I dan II 4 . Latihan melonjak 16.

A. Lemak 5 . B. Merosakkan harta benda awam merupakan salah satu…………. Berlemak 25. I. B. A... B. berminyak C. C. A. perpecahan D. Kita boleh mengawal perasaan negatif dengan…………. II dan IV Akil baligh perempuan bermula dari umur ……………………… hingga hingga hingga hingga 10 tahun 11 tahun 12 tahun 12 tahun 20. Makan makanan ………………. bersukan D. III dan IV 19. C. 7 8 9 8 D. gejala bersopan D. Berbual berbohong 22. C. A. Protein B. seimbang Makanan dalam Rajah 3 mengandungi………………. gejala baik A. gejala politik 24.B. Mengelak Mengelak Mengelak Mengelak jangkitan jangkitan jangkitan jangkitan kuman otot paru-paru otak 21. D. Keharmonian 23. Keburukan B. bergaduh C. gejala sosial B. Kita mestilah memakai pakaian yang bersih dan kering untuk ………. kebencian A. A. B. Hubungan antara ahli keluarga sangat penting untuk…………. D. C. dan bersenam untuk kesihatan tubuh badan. basi D.

I II III IV 6 Penyakit berjangkit merebak melalui berbagai cara iaitu gigitan serangga Udara makanan sentuhan . vitamin Rajah 3 26. pihak bomba hospital 30. Ubat ialah bahan yang digunakan untuk………………………. Amalan yang selamat untuk melintas di jalan raya ialah……………………… A.di talian C. Karbohidrat D. C. A. B. Berlari dengan pantas Bertolak-tolak Melihat kiri dan kanan Berbual-bual Tanda keselamatan jalan raya di Rajah 4 ialah 28. Kanak-kanak melintas Lampu isyarat Laluan kanak-kanak Perhentian bas Rajah 4 29. C. 994. C.C. Pihak polis B. B. A. Memberi penyakit Menambah kesakitan Menyembuhkan sakit Menyebabkan kematian 27. D. B. pihak tentera D pihak A. D. Sekiranya berlaku kebakaran hubungi ……………………. D.

 Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria  Sapukan ubat luka dengan kain kasa  Cuci luka dengan air yang bersih  Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 7 . dan 4 mengikut susunan yang betul cara memberi bantuan mula pada luka. IV BAHAGIAN B 1. 2. C.III I. III. II.II . 3. Tuliskan nombor 1 . B.A. D. I dan II I dan III I .luka kecil.

Senaraikan zat makanan seimbang pada piramid makanan dibawah.4 markah 2. Zat protein Zat lemak Zat karbohidrat Zat vitamin 8 . Terdapat beberapa program kesihatan yang telah dilaksanakan di sekolah. dijalankan di sekolah Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian tambahan (RMT) Program nyanyian Program keselamatan(3K) Program Rancangan bacaan Rancangan makanan Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 12 markah 3. Pilih dan tandakan Program Bersepadu Sekolah Sihat yang X kamu.

8 markah 4. d. 6 markah 5. b. a. Pastikan ubat yang diambil tidak tamat tempohnya. c. Racun yang terkena pada mata boleh menyebabkan mata menjadi lebih terang . Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul. Mematuhi peraturan jalan raya boleh mengelakkan kemalangan. kesukanan penonton daging 9 darah tujuh mengikut mentah memegang pengadil jejantas . Tandakan betul atau salah bagi penyataan di bawah. f. Aktiviti menyejukkan badan mestilah dilakukan setelah menamatkan latihan untuk mengelakkan kecederaan. e. Undang-undang dan peraturan dalam sesuatu permainan mestilah dipatuhi oleh setiap pemain. Kita mestilah memakai selipar semasa bermain bola sepak.

Kita perlu bermain dengan semangat_______________________ dan mengawal perasaan. 6. Sumber utama protein ialah ______________________________. 4. Daya tahan kardiovaskular ialah sistem peredaran ______________ keseluruh badan. Seorang penjaga gol dibenarkan _______________________bola. 8. Permainan bola baling dianggotai oleh ___________ orang pemain dalam satu pasukan. 2. Kita tidak boleh terpengaruh dengan sorakan dan cemuhan ______________________ 5. 10 markah Soalan tamat SKEMA JAWAPAN PJK TAHUN 4 BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 C A B C A C A 16 17 18 19 20 21 22 A A D D A C B 10 . 10. 3. 7. 9. Pemain yang melakukan kesalahan perlu akur kepada keputusan ___________________. Sumber vitamin selalunya dimakan ______________________. Ahli sukan yang berdisiplin akan_____________________ undang-undang permainan. Semasa melintas di jalan raya kita mestilah menggunakan _______________________________.1.

Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria Sapukan ubat luka dengan kain kasa 2 Cuci luka dengan air yang bersih Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 2.8 9 10 11 12 13 14 15 D D C C D B B B 23 24 25 26 27 28 29 30 A D D C C A B D BAHAGIAN B 1. mengikut kesukanan pengadil penonton memegang daging mentah jejantas darah tujuh 3 1 4 (x) (x) (x) (x) (x) 11 . Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian Rancangan makanan tambahan (RMT) Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 3.

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful