BAHAGIAN A Jawab semua soalan 1.

Aktiviti yang boleh meningkatkan daya tahan kardiovaskular ialah…………

A. Tidur

B. makan

C. berjoging

D. rehat

2. Aktiviti …………….. perlu kerap dilakukan untuk meningkatkan tahap fleksibiliti.

A. Regangan B. lompatan

C. larian

D . permainan

3. Dalam aktiviti menjaring bola ke dalam jaring memerlukan koordinasi……….dan……..

A. Kaki dan tangan B. Mata dan tangan

C. kepala dan kaki D. kaki dan mata

4. Kedudukan dalam Rajah 1 ialah ……………………………… A. Imbangan E B. Imbangan Y C. Imbangan V D. Imbangan A Rajah 1 5. Sebelum melakukan sesuatu latihan permainan kita perlu…………….

1

Memanaskan badan B. Semasa membuat lontaran ke dalam permainan bola sepak . IV 2 . Untuk hantaran jauh B.A. Semua di atas I dan II I . berjalan 8. pemain tidak dibenarkan…………………………. berlari C. Makan banyak C. berehat 6. Untuk menjaringkan bola hoki C. A. Kemahiran asas dalam permainan bola jaring adalah I II III IV A. melompat B. II dan III D. II. mengilas D. Untuk melambungkan bola hoki D. Untuk menyelamatkan bola daripada memasuki gol 7. B. menghantar dan menerima bola menjaring bola mengacah mengawal C. Semua tujuan di bawah adalah betul mengenai kemahiran memukul bola hoki KECUALI A. minum air D.

sesuai digunakan untuk menghantar bola kepada rakan yang berada di belakang pihak lawan. Teknik asas menamatkan larian seperti Rajah 2 ialah A. gimnastik asas 3 .. A. Teknik hayunan Rajah 2 11. Hantaran lantun D. gimnastik artistik C. Hantaran aras bahu C. Hantaran atas kepala 10. gimnastik irama D. Gimnastik B. Teknik dekam B. Teknik mendada D. ………………… menggunakan iringan muzik dalam pergerakan ritma dengan alatan atau tanpa alatan. A. Teknik lonjakan C.9. Kemahiran …………………………. Hantaran aras dada B.

Hujan renyai B.12. A. I. Latihan melompat B. pengambilan air D. Kantin C. tepi laut D. Kayu 15. A. rotan D. tepi semak C. tempat 13. Kejayaan dapat dicapai melalui latihan sukan yang berterusan bukan melalui…………………………. Latihan meleret D. Latihan melonjak 16. lidi Ansur maju dalam lompat jauh ialah ………………… C. Stor sukan B. sejuk 14. I dan II 4 . A. ribut petir C. Pengambilan makanan C. Acara lari berganti-ganti melibatkan pertukaran……………… antara empat pelari sehingga tamat larian. Penerapan disiplin yang tinggi dalam sukan dan permainan adalah I II III IV Pakaian yang sesuai dengan permainan Mematuhi undang-undang dan permainan Tidak menepati masa latihan Mengawal perasaan semasa bermain C. makmal 17. Kita tidak dibenarkan bermain di padang atau gelanggang terbuka apabila…. II dan III A. latihan berlari A. Bawah pokok lapang B. pengambilan dadah 18. Pengambilan ubat B.. B.yang berlebihan. Semasa aktiviti perkhemahan kita mestilah mendirikan khemah di…….. panas D.dengan kemas dan teratur. A. Peralatan sukan hendaklah disimpan di dalam ……………………. padang D. baton C. A.

I. 7 8 9 8 D. Merosakkan harta benda awam merupakan salah satu…………. kebencian A. C. B. bergaduh C. Hubungan antara ahli keluarga sangat penting untuk…………. Makan makanan ………………. dan bersenam untuk kesihatan tubuh badan.. A. Kita mestilah memakai pakaian yang bersih dan kering untuk ………. perpecahan D. D. A. Berbual berbohong 22. C. Mengelak Mengelak Mengelak Mengelak jangkitan jangkitan jangkitan jangkitan kuman otot paru-paru otak 21. D. A. gejala bersopan D. B. C. basi D. Kita boleh mengawal perasaan negatif dengan…………. Keburukan B. Lemak 5 . gejala politik 24. III dan IV 19.B. gejala baik A. Berlemak 25. A. berminyak C. Protein B. bersukan D. B. C. seimbang Makanan dalam Rajah 3 mengandungi………………. gejala sosial B. Keharmonian 23. B.. A. II dan IV Akil baligh perempuan bermula dari umur ……………………… hingga hingga hingga hingga 10 tahun 11 tahun 12 tahun 12 tahun 20.

C. Berlari dengan pantas Bertolak-tolak Melihat kiri dan kanan Berbual-bual Tanda keselamatan jalan raya di Rajah 4 ialah 28. Memberi penyakit Menambah kesakitan Menyembuhkan sakit Menyebabkan kematian 27. A. pihak bomba hospital 30. Sekiranya berlaku kebakaran hubungi …………………….C. C. C. pihak tentera D pihak A. D. Kanak-kanak melintas Lampu isyarat Laluan kanak-kanak Perhentian bas Rajah 4 29. 994. D. Ubat ialah bahan yang digunakan untuk………………………. D. I II III IV 6 Penyakit berjangkit merebak melalui berbagai cara iaitu gigitan serangga Udara makanan sentuhan . A. vitamin Rajah 3 26. B.di talian C. Karbohidrat D. B. Pihak polis B. B. Amalan yang selamat untuk melintas di jalan raya ialah……………………… A.

dan 4 mengikut susunan yang betul cara memberi bantuan mula pada luka.II . Tuliskan nombor 1 .  Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria  Sapukan ubat luka dengan kain kasa  Cuci luka dengan air yang bersih  Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 7 . 3.A.luka kecil. II. III. I dan II I dan III I . D. C. IV BAHAGIAN B 1. 2.III I. B.

Zat protein Zat lemak Zat karbohidrat Zat vitamin 8 . Senaraikan zat makanan seimbang pada piramid makanan dibawah.4 markah 2. Pilih dan tandakan Program Bersepadu Sekolah Sihat yang X kamu. Terdapat beberapa program kesihatan yang telah dilaksanakan di sekolah. dijalankan di sekolah Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian tambahan (RMT) Program nyanyian Program keselamatan(3K) Program Rancangan bacaan Rancangan makanan Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 12 markah 3.

Pastikan ubat yang diambil tidak tamat tempohnya. Racun yang terkena pada mata boleh menyebabkan mata menjadi lebih terang . Undang-undang dan peraturan dalam sesuatu permainan mestilah dipatuhi oleh setiap pemain. kesukanan penonton daging 9 darah tujuh mengikut mentah memegang pengadil jejantas . c. 6 markah 5.8 markah 4. f. a. e. Mematuhi peraturan jalan raya boleh mengelakkan kemalangan. d. b. Kita mestilah memakai selipar semasa bermain bola sepak. Tandakan betul atau salah bagi penyataan di bawah. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul. Aktiviti menyejukkan badan mestilah dilakukan setelah menamatkan latihan untuk mengelakkan kecederaan.

10 markah Soalan tamat SKEMA JAWAPAN PJK TAHUN 4 BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 C A B C A C A 16 17 18 19 20 21 22 A A D D A C B 10 . 9. 7.1. Sumber utama protein ialah ______________________________. Daya tahan kardiovaskular ialah sistem peredaran ______________ keseluruh badan. 3. 2. Sumber vitamin selalunya dimakan ______________________. Semasa melintas di jalan raya kita mestilah menggunakan _______________________________. Seorang penjaga gol dibenarkan _______________________bola. Permainan bola baling dianggotai oleh ___________ orang pemain dalam satu pasukan. 4. Kita tidak boleh terpengaruh dengan sorakan dan cemuhan ______________________ 5. 8. 6. Pemain yang melakukan kesalahan perlu akur kepada keputusan ___________________. 10. Kita perlu bermain dengan semangat_______________________ dan mengawal perasaan. Ahli sukan yang berdisiplin akan_____________________ undang-undang permainan.

Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria Sapukan ubat luka dengan kain kasa 2 Cuci luka dengan air yang bersih Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 2. Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian Rancangan makanan tambahan (RMT) Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok 3.8 9 10 11 12 13 14 15 D D C C D B B B 23 24 25 26 27 28 29 30 A D D C C A B D BAHAGIAN B 1. mengikut kesukanan pengadil penonton memegang daging mentah jejantas darah tujuh 3 1 4 (x) (x) (x) (x) (x) 11 .

12 .