Institut Pendidikan Guru Kampus Darulaman 06000 Jitra, Kedah Darul Aman.

KERTAS KERJA
“KURSUS PAKAR JAWI”

Anjuran: PISMP PI / BA / PQ Semester 5 Institut Pendidikan Guru Kampus Darulaman

Tarikh: 16 – 18 Febuari 2012

Tempat: Sandy Beach Resort, Pantai Chenang Langkawi

Seminar ini merangkumi tiga komponen utama iaitu mengenali sistem ejaan jawi yang disempurnakan. 2.KURSUS PAKAR JAWI DIKEMUKAKAN OLEH : PELAJAR PISMP PI/BA/PQ SEMESTER 5 IPG KAMPUS DARULAMAN 1. Teknik penguasaan minda yang diperolehi dalam seminar ini akan dapat mempertingkatkan daya ingatan dan penguasaan pelajar dalam mata pelajaran yang lain.0 PENDAHULUAN Kursus Pakar Jawi adalah satu program yang dirancang oleh pelajar PISMP PI/BA/PQ Semester 5. 2.0 RASIONAL 2. Seminar ini mampu melahirkan guru pakar jawi dan mampu menyampaikan ilmu kepada rakan sejawat.3 2. IPG Kampus Darulaman dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka bagi mempertingkatkan kefahaman dan penggunaan jawi dalam kalangan guru pelatih dalam usaha untuk memartabatkan jawi di Malaysia.1 Program ini memberi fokus untuk melahirkan guru pakar Jawi lanjutan daripada seminar celik jawi yang telah diadakan sebelum ini Program ini berpotensi meningkatkan proses pengajaran dan pembelajaran jawi secara keseluruhan kepada penguasaan kaedah membaca dan menulis jawi yang dijalankan dalam suasana yang santai Penguasaan jawi dalam masa yang singkat Menjimatkan kos dan masa yang dilalui dalam proses pengajaran dan pembelajaran.5 . para pelajar dan masyarakat. kaedah kemahiran menulis jawi dan soalan pemantapan jawi.4 2.2 2.

3. JPN Pulau Pinang (19 orang) (15 orang) 5.0 OBJEKTIF Objektif program ini ialah: 3. .0 KUMPULAN SASARAN Pelajara PISMP PI/BA/PQ Semester 5 Guru Pendidikan Islam. Membantu pelajar mencapai kecemerlangan dalam mata pelajaran Pendidikan Islam Memartabatkan penggunaan tulisan jawi di Malaysia khususnya dalam kalangan guru Pendidikan Islam 3.1 Melahirkan guru pelatih yang dapat menguasai kaedah membaca dan menulis jawi yang baik dan berkesan. TEMPAT Sandy Beach Resort.0 AHLI JAWATANKUASA Sila rujuk Lampiran 1 7.0. Kedah 6.3 4.2 3.0 KEWANGAN Seminar Pakar Jawi menggunakan peruntukan Dewan Bahasa dan Pustaka Wilayah Utara sebagai sumber kewangan. Jalan Pantai Cenang 07000 Langkawi.

..Secara tidak langsung. objektif dam matlamat IPG Kampus Darulaman dalam melahirkan guru yang berkualiti dapat dicapai selari dengan aspirasi Falsafah Pendidikan Kebangsaan.0 PENUTUP Diharapkan seminar Pakar Jawi ini dapat dilaksanakan dengan jayanya. PISMP PI/BA/PQ Semester 5.. Semoga usaha murni ini mendapat sokongan dari semua pihak dan memberi manfaat kepada para pesertanya........... ......0 TENTATIF PROGRAM Tarikh : Hari : 16 – 18 Febuari 2012 Khamis. 9....... Disediakan oleh: ............ ( WAN HANISAH BT MEOR ABD AZIZ SUHAIMI ) Setiausaha.............. Seminar Pakar Jawi......8......... Jumaat dan Sabtu Sila rujuk Lampiran 2........ IPG Kampus Darulaman...

Mustafa Bin Ahmad Tuan Haji Ahmad Zaki bin Hashim Encik Asri bin Md Saman @ Osman Ahmad Lutfi bin Muhamad Ali Muhammad Hatim bin Jeffri Wan Hanisah Bt Meor Abd Aziz Suhaimi Aimi Nadirah bt Ab Malek Atikah bt Qamarul Azad AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA SEMINAR CELIK JAWI Penasihat: Encik Asri bin Md Saman @ Osman Pengerusi : Mohamad Hatim bin Jeffri Naib Pengerusi : Ahmad Lutfi bin Muhamad Ali Setiausaha : Wan Hanisah bt Meor Abd Aziz Suhaimi Bendahari : Atikah bt Qamarul Azad .LAMPIRAN 1 AHLI JAWATANKUASA PENGELOLA SEMINAR CELIK JAWI Penaung Penasihat I Penasihat II Pengerusi Naib Pengerusi 1 Setiausaha Naib Setiausaha Bendahari : : : : : : : : Tuan Haji Mohd.

AJK Pendaftaran : Aimi Nadirah bt Ab Malek AJK Persiapan Tempat : Muhamad Syafik bin Yakop AJK Publisiti : Mior Fakrullah bin Abdull Jalill AJK Peralatan : Mohd Syafeez Izuan bin Mat Isa AJK Siaraya : Muhammad Nazmi bin Abdul Samad AJK Cenderahati : Asma Aqilah bt Mohd Nordin .

Butiran kewangan yang diberikan adalah betul. DISOKONG / TIDAK DISOKONG Ulasan ( jika ada ) : ………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………… …………... ( Tarikh) ……………………………… ( Tandatangan & Cop ) . Telah disemak dengan teliti. B : KETUA JABATAN HEP Disahkan betul.BHG. ( Tarikh) ……………………………… ( Tandatangan & Cop ) BHG. A : PENSYARAH PENASIHAT Data / maklumat yang diberikan adalah betul. DISOKONG / TIDAK DISOKONG …………….

. ( Tarikh) ……………………………… ( Tandatangan & Cop ) BHG. AKAUNTAN Kewangan mengizinkan / tidak mengizinkan Peruntukkan yang akan digunakan ialah : …………………..BHG.orang sahaja (………….Lelaki / ………….. D : TIMBALAN PENGARAH Tarikh sesuai / tidak sesuai Masa sesuai / tidak sesuai Tempat sesuai / tidak sesuai Pensyarah pengiring diluluskan untuk ………. C : PEGAWAI EKSEKUTIF / KETUA PEMB. Kenderaan boleh digunakan / tidak boleh digunakan pada tarikh / masa tersebut.. TADBIR / PEMB. Ulasan ( jika ada ) : ………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………… …………….Perempuan ) DISOKONG / TIDAK DISOKONG Ulasan ( jika ada ) : ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… …………………… ( Tarikh ) ……………………………… ( Tandatangan & Cop ) .

( Tarikh) ……………………………… ( Tandatangan & Cop ) . E : PENGARAH ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………… ……………..BHG.