Kertas Kerja

GOTONG ROYONG PERDANA
Peringkat Sekolah SEKOLAH KEBANGSAAN SAGINDAI

TEMA:

“Sekolah Hebat , Otak Berkualiti”
13 April 2013

Anjuran:

Jawatankuasa 3K (Kebersihan, Keceriaan dan Keselamatan) SEKOLAH

Dengan Kerjasama

PERSATUAN IBU BAPA – GURU (PIBG) SK SAGINDAI, RANAU

mental dan juga rohani. warga sekolah harus bersama-sama bekerjasama menyediakan persekitaran yang kondusif dan selesa disekolah untuk merealisasikan matlamat falsafah pendidikan kebangsaan. pemantauan dari Kementerian Pelajaran Malaysia sentiasa ada dan melalui pertandingan-pertandingan 3K atau yang seumpamanya mengenai persekitaran di kawasan sekolah. Oleh itu. Oleh yang demikian. pihak sekolah melalui jawatankuasa 3K (Keselamatan. Menurut kajian pakar-pakar psikology. keseimbangan menyeluruh dari segi Jasmani.0 PENDAHULUAN Sistem pendidikan masa kini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi matlamat falsafah pendidikan kebangsaan bagi melahirkan insan yang berilmu.Rohani. mood belajar yang baik dan aman apabila persekitaran yang hebat. Buktinya. Untuk memastikan kejayaan ini bukan sahaja perlu dilihat daripada kejayaan akademik sahaja tetapi juga dari segi kebersihan. indah.Emosi. boleh menimbulkan semangat murid-murid untuk datang ke sekolah. Kebersihan persekitaran tidak kira didalam bilik darjah dan luar juga merupakan salah satu faktor yang dapat membantu memenuhi perlaksanaan matlamat tersebut. . Di samping itu. Selain itu. kesihatan dan keselamatannya. Guru-guru tidak boleh memandang mudah dan remeh dengan keindahan dankeceriaan persekitaran di kawasan sekolah kerana Kementerian Pelajaran Malaysia sentiasa memberi perhatian terhadap tahap kebersihan sekolah mahupun keceriaan disesebuah sekolah. Perkembangan yang menyeluruh dan seimbang ini akan membantu murid-murid untuk mencapai kemajuan pada peringkat yang terbaik. persekitaran yang bersih. Ini kerana tiada nilai sesuatu kejayaan itu jika tiada moral yang baik.1.Intelek dan Sosial amat diutamakan sejajar dengan Falsafah Pendidikan Negara. kesihatan dan kebersihan) telah merancang untuk menganjurkan satu aktiviti gotong-royong perdana bersama pihak PIBG bagi memenuhi matlamat yang telah diterapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Sehubungan dengan itu. berketrampilan dan berkeperibadian yang unggul. ceria dan selamat dapat membantu mempertingkatkan proses pengajaran dan pembelajaran yang lebih berkesan dan efektif. aktiviti ini akan membolehkan semua yang terlibat menerapkan nilai-nilai murni dalam diri mereka iaitu saling bekerjasama diantara satu dengan yang lain terutamanya ibu-bapa dan guru-guru dan juga murid-murid. Penekanan kepada perkembangan kanak-kanak adalah perlu diberikan secara menyeluruh dari segi jasmani.

Untuk belajar dengan selesa maka seseorang itu sentiasa berada dalam situasi yang bersih dan menjaga kebersihan diri atau tempat pembelajarannya supaya rasa selesa dan tenang ketika menjalani aktiviti-aktiviti di sekolah. Program gotongroyong yang dicadangkan ini adalah meliputi kegiatan serta aktiviti yang telah dirancang untuk menyemai nilai murni yang tinggi melalui kesedaran kebersihan dan kesihatan diri kerana apa yang pasti dengan adanya tahap kesihatan yang tinggi ianya akan menjamin keharmonian seseorang dan memastikan kejayaan yang menyeluruh. Selain daripada melalui kesedaran kesihatan. sekolah yang ceria ini akan memberikan mereka semangat untuk memberikan ilmu kepada murid dengan lebih baik. Sekolah yang ceria akan memastikan murid dapat belajar dan berada di sekolah dalam keadaan yang menyeronokkan dan mereka akan dapat menimba ilmu dengan lebih bersemangat dan bermotivasi. Ibu bapa juga akan merasa lebih selesa ketika berada di sekolah atau mengikuti program yang diadakan oleh pihak sekolah yang melibatkan ibu bapa. 2.3 Memohon peruntukan daripada pihak-pihak yang dermawan dan baik hati seperti Yang berhormat.1 Untuk menceriakan persekitaran sekolah . 2. pengusaha bahagaian pembersihan sekolah dan pengusaha swasta bahagiam keselamatan disekolah serta sumbangan daripada ibu bapa dan guru. Mereka juga berasa bangga dan yakin untuk menempatkan anak-anak untuk menimba ilmu dan melakukan pelbagai aktiviti dalam suasana yang selamat dan ceria.0 TUJUAN Cadangan kertas kerja ini bertujuan :2. Kebaikan kepada guru pula ialah. 2. program ini juga menekankan aspek kebersihan dari segi fizikal dan persekitaran. . RMT.2 Memohon persetujuan daripada tuan Guru besar untuk mengadakan program 3k iaitu Gotong Royong Perdana. Keceriaan yang dihasilkan ini adalah untuk keselesaan semua pihak.Antara aktiviti yang dirangka akan dilaksanakan ialah menceriakan dua kawasan yang dipilih iaitu pertama mengindahkan laluan ke bangunan pra sekolah dan mengindahkan kawasan perantaraan kantin dengan bangunan PIBG. Program ini adalah julung-julung kalinya diadakan disekolah ini bagi mewujudkan sekolah yang menarik dari segi persekitarannya. pengusaha swasta disekolah seperti pengusaha kantin.

Murid-murid dan PIBG) 3.2. Oleh itu warga sekolah.4 Memohon peruntukan daripada PIBG sekolah untuk sumbangan makan dan minum semasa program berjalan. . Keceriaan.0 MATLAMAT  Merealisisakikan matlamat Falsafah pendidikan Kebangsaan yang menggalakkan untuk melahirkan insan yang berilmu.  Menyedarkan murid-murid bahawa sekolah merupakan sumber gedung ilmu yang sangat menarik dan indah untuk menimba ilmu pengetahuan secara kondusif dan seronok. KTBM. Keselamatan) : 13 April 2013 (Sabtu) : Sekolah Kebangsaan Sagiban : 8. berketrampilan dan berkepribadian yang unggul.  Meransang minat dan keseronokan murid-murid agar murid-murid merasakan sangat seronok dan selesa berada disekolah seperti berada di rumah. menyahut seruan Kementerian Pelajaran Malaysia yang ingin mewujudkan sekolah yang mempunyai persekitaran yang kondusif yang mampu menarik minat muridmurid untuk datang ke sekolah dan mewujudkan pembelajaran dan pengajaran yang kondusif dan selesa.00 petang : Pakaian yang bersesuaian untuk aktiviti gotong royong : Semua warga sekolah (guru-guru.00 pagi – 5.0 BUTIRAN PROGRAM Nama Program Tema Anjuran Tarikh cadangan Tempat Masa Pakaian Sasaran : Gotong Royong Perdana Sekolah : “Sekolahku Hebat Otak Berkualiti” : Jawatankuasa 3K (Kebersihan. 3.

pembersihan kelas-kelas murid-murid tahun 3 dan murid-murid tahun 6 membantu kumpulan PIBG yang akan .4. keindahan dan keceriaan di sekolah serta menghargai kemudahan yang telah disediakan oleh kerajaan dengan mengindahkan kawasan sekolah bagi mewujudkan suasana yang kondusif dan selesa. pembersihan longkang di kawasan sekolah tahun 5. 4. indah.1 Program gotong – royong perdana yang dijalankan akan dirasmikan oleh Pegawai Pelajaran Daerah. ibu-bapa dan guru-guru melalui program gotong royong perdana.3 Murid-murid juga diberikan tugas untuk bergotong royong kawasan sekolah iaitu memungut sampah sarap pelajar semua kawasan seklolah murid-murid tahun 1 dan tahun 2.1 Mewujudkan semangat kerjasama yang baik antara murid-murid. pembersihan tandas sekolah. murid-murid tahun 4.4 Mewujudkan iklim dan suasana yang ceria disekolah 4.3 Mewujudkan iklim yang kondusif serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih. 4. Rusining Rusidi. 5.2 Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah iaitu guru dan muridmurid dan ibu bapa terhadap kebersihan.0 PERANCANGAN PROGRAM 5. 5.5 Mewujudkan ruang yang ceria sebagai pembelajaran kepada murid-murid sekolah melalui program mengindahkan laluan dari pra sekolah ke sekolah.0 OBJEKTIF 4.2 Program gotong-royong perdana akan dijalankan dengan pembahagian semua yang terlibat kepada dua kumpulan berdasarkan 2 lokasi kawasan yang ingin diperindahkan iaitu di laluan dari pra sekolah ke sekolah dan juga diperantaraan kantin sekolah dan bangunan PIBG sekolah. selamat dan ceria bagi menarik minat dan semangat suka belajar dikalangan murid-murid. 4. En. 5.

0 FORMAT PELAKSANAAN DAN SKOP TUGAS Semua PIBG akan dibahagikan kepada 2 kumpulan mengikut kawasan yang di perindah. membuat perbincangan dan digunakan untuk makan semasa rehat. 6. Kayu-kayu disediakan oleh pihak penganjur hasil daripada sumbangan kayu daripada setiap satu ibu-bapa disekolah. Tanaman herba akan disumbangkan oleh YDP PIBG dan PIBG.  Menyusun batu-batu disepanjang laluan perjalanan dengan batu-batu sungai yang kecil untuk dijadikan kawasan yang boleh dijadikan tempat bersenam atau mengurut kaki. 6. Kolam ini akan mengindahkan lagi kawasan tersebut dan sekaligus wujudnya satu lago taman akademik iaitu taman sains untuk menimba ilmu dengan pengelasan jenis-jenis ikan di dalam kolam.2 Cadangan keceriaan perantaraan kantin dan bangunan PIBG  Mewujudkan kolam ikan bagi taman sains.mengindahkan kawasan laluan dari pra sekolah ke sekolah dengan menolong menyusun batu-batu di tempat laluan jalanan.  Membina kerusi di tepi kolam iaitu dibahagian hujung kantin untuk tempat murid-murid bersantai semasa rehat. Batu-batu kecil akan dipungut lebih awal oleh murid-murid tahap 2 disekolah.  Meletakkan tong sampah di kawasan tersebut bagi mengelakkan sampah dibuang di merata-rata tempat. Sambil menenagkan fikiran .   Menanam bunga dalam pasu dan menggantung bunga di kawasan laluan Mewujudkan tanaman-tanaman herba di kawasan tersebut untuk aktiviti kemahiran hidup dan sains. Tong sampah disediakan oleh pihak sekolah.  Menanam pokok bunga di sekitar kawasan tersebut agar mewujudkan suasana yang indah dan kondusif dan menceriakan lagi kawasan ini. Selain ibu-bapa pondok boleh digunakan murid-murid untuk mengulangkaji.1 Cadangan keceriaan di laluan dari bangunan pra sekolah ke sekolah  Membina pondok anjung ilmu untuk tempat para pelawat atau ibu-bapa duduk menunggu anak-anak mereka yang masih belajar. Penyusunan batu-batu juga akan dilakukan oleh murid-murid semasa program berjalan. 6. Aktiviti penyimenan akan dibuat oleh PIBG.

dan metal setelah penat dalam aktiviti Pembelajaran dan pengajaran didalam bilik darjah. Rosneh Suamin Guru Guru En. Juliah Ghani En. Robert Alam En. pembahagian tugas kumpulan Perasmian & cenderahati perasmi Pn. Agimin Rimin Pn.0 JAWATANKUASA PELAKSANA TUGAS penasihat Pengerusi YDP PIBG Timbalan Pengerusi NAMA En. Zulkarnain Bajoori Pn. Rusining Rusidi En. Sintim Sayok Pn. Bertha Lundoh Kerani kewangan Guru Guru Guru Guru Media Guru Disiplin Pn. Elsa Cyril Pn.  Menanam pokok-pokok bunga di kawasan tersebut bagi menceriakan lagi kawasan tersebut agar menjadi lebih indah dan sedap dipandang oleh murid-murid mahupun para pelawat. 7. Stephanie Boisi Pn. Henry Soilun En. Appolonia Tiam Penyelaras dan setiausaha program Bendahari Jamuan Peralatan PA System Banting & dokumentasi Disiplin dan kawalan . Juliana Binti Kusin JAWATAN PPD GB YDP PIBG GPK Pentadbiran GPK KOKUM GPK HEM Guru 3K . Sahanin Kassim En. Sabin Medi En.

30 petang 2.0 SUMBER KEWANGAN Sumbangan diperolehi daripada: a) PIBG (Tanaman herba.00 Ucapan alu-aluan guru besar Ucapan alu-aluan YDP PIBG 10.00 b) Keperluan pembiayaan/sumbangan Jumlah Keseluruhan .00 petang 5.00 pagi AKTIVITI Ketibaan murid-murid dan guru-guru Taklimat agihan tugas Gotong royong bermula Ketibaan tetamu PPD 10.0 TENTATIF PROGRAM MASA 7. Gotong royong dimulakan lagi Keberangkatan PPD Rehat dan makan Tengahari Gotong Royong disambung -Penangguhan Gotong Royong perdana sekolah .00 tgh 12.Bersurai 12.8.30 pagi Ucapan PPD Jamuan Minum Pagi PPD Ranau bersama Guru besar dan YDP PIBG melawat melawat kawasan sekitar sekolah dan kawasan yang dipilih oleh pihak penganjur untuk diperindahkan. Kayu-kayu untuk pondok) 2500 = RM2500.30 pagi 8.00 petang 9.00 pagi 7.

00 250. Berus Cat 10 unit x RM2.00 120.00 20.00 RM434 .00 6 7 Simen (Pondok) JUMLAH 6 Karung x RM20. Minum = Air oren (1xRM0.0 ANGGARAN PERBELANJAAN     Murid Ibu bapa Guru & KTBM VIP = 166 orang = 70 orang = 25 orang = 4 orang __________ Jumlah = 265 orang Sarapan Pagi A.00 3. Makan = Mee goreng( 1 orang = RM1. Sabun Pencuci 3 unit x RM8.10.50) Jumlah = RM2.00 = RM 530 Makan Tengahari A.5 Anggaran perbelanjaan bagi peralatan Bil Peralatan Harga Jumlah (RM) 1.5 JUMLAH BESAR UNTUK MAKANAN = RM1457. Makan = Nasi ayam (1 orang= RM3. Plastik Beg Sampah 10 unit x RM2.00 4.00 5.00 20.00 24.50) Jumlah = RM3.50 x 265 Orang = RM927. Cat 5 unit x RM50.00 Keseluruhan : 265 orang x RM2.50) B. Minum = teh ( 1 x RM0.-00) B.

indah .0 PENUTUP Adalah diharapkan program ini akan mendapat sokongan dan pertimbangan daripada tuan guru besar dan semua warga sekolah untuk mencapai objektif dan matlamat program ini. pihak penganjur berharap semua warga sekolah khususnya murid-murid sekolah dapat menerapkan nilai murni dalam diri mereka iaitu sikap saling bekerjasama dalam mewujudkan sekolah yang bersih.5 = RM2031 Bujet perbelanjaan luar jangka: RM469 11.50 JUMLAH BESAR PERBELANJAAN LAIN-LAIN : RM139. Secara keseluruhannya.5 JUMLAH KESELURUHAN PERBELANJAAN (Makanan + Peralatan+ perbelanjaan lain-lain) RM1.50+ RM434. Banting 3. Pihak penganjur adalah sangat berharap agar program ini boleh memberikan pendedahan kepada semua yang terlibat betapa pentingnya untuk menceriakan dan mengindahkan kawasan sekolah. ceria dan selamat.50 x 7 = RM59. Cenderahati Perasmi 2. 7 kotak Mineral Water RM30.457.00 + 139.PERBELANJAAN LAIN_LAIN 1. . program ini sangat memberi banyak manfaat kepada sekolah terutamanya dalam menyahut seruan Kementerian pelajaran Malaysia yang ingin mewujudkan sekolah yang mampu menarik minat murid-murid datang ke sekolah. Dalam program ini juga.00 RM50 RM8.

……………….………...Disediakan oleh ………………………………. (EN. Sabin Medi) Guru Besar SK Sagindai. (JULIANA BINTI KUSIN) Penyelaras dan setiausaha 3K. Ranau Disemak dan sahkan oleh. April. ……………………………….. 2013 . SK Sagindai. Ranau 01.

LAMPIRAN LAMPIRAN 1: Kawasan laluan dari pra sekolah ke sekolah utama yang LAMPIRAN 2: Kawasan perantaraan kantin dan bangunan PIBG .

LAMPIRAN 3: LAKARAN CADANGAN DI LALUAN PRA SEKOLAH KE SEKOLAH UTAMA .

LAMPIRAN 4: LAKARAN CADANGAN TAMAN SAINS .