SK.

KAMPUNG SENAU,OYA 2012

SEKOLAH RENDAH KAMPUNG SENAU,OYA

KERTAS KERJA ________________________________________________________________

PROGRAM KEM JATI DIRI PENGAWAS,KETUA DAN PENOLONG KETUA KELAS 2013 “PELAJAR PROAKTIF PEMANGKIN KEBITARAAN”
_____________________________________________________________________ TARIKH : FEBRUARI 2013 TEMPAT : PERKARANGAN SK.KAMPUNG SENAU,OYA ANJURAN BERSAMA: UNIT HEM, BADAN PENGAWAS DAN KETUA DAN PENOLONG KETUA KELAS SEKOLAH RENDAH KAMPUNG SENAU,OYA DENGAN PERLAKSANAAN : KUMPULAN PPG PJ IPG RAJANG AMBILAN JUN 2011

Rousmainy Bin Omar (Guru Disiplin) Puan Norashikin Binti Abdullah Semua Guru Perkarangan SK. Sara Binti Hamdin (PK HEM) Pn.OYA 2012 1.SK.Jamilah Binti Rajli (PKKO) En.KAMPUNG SENAU.0 BUTIRAN AM Tajuk : Kem Jati Diri Pengawas.Ketua Kelas Dan Penolong Ketua Kelas Anjuran : Unit HEM dengan Kerjasama Pihak PPG PJ Ambilan Jun 2011 Penasihat : : En. Hambali Bin Haji Ramli (Guru Besar) En. Mohd.Oya FEBRUARI 2013 40 orang peserta Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Penolong Setiusaha AJK Tempat Tarikh Jumlah Peserta : : : : : : : : . Suhaili Bin Yahadi(PK Pentadbiran) Pn.Kampung Senau.

program ini khususnya dirancang untuk meningkatkan kemahiran. tambahan pula program ini tidak pernah dijalankan kerana masalah kekangan kewangan peringkat sekolah.Kampung Senau seramai 40 orang.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas untuk berkongsi pengalaman sesama jurulatih dan pihak-pihak luar dalam memantapkan lagi tahap profesionalisme mereka.0 OBJEKTIF PROGRAM .OYA 2012 2. 4.1 Kertas kerja ini dimajukan untuk memohon peruntukan daripada Dana PIBG untuk mendapatkan sumber kewangan untuk menjayakan Program ini diperingkat Sekolah. Semoga usaha ini akan memberi manfaat dan hasil kejayaan yang cemerlang dalam menjalankan tugas murni mereka dari masa ke semasa demi mengharumkan nama Sekolah 3. Sekolah Kebangsaan Kampung Senau. dan menambah pengalaman serta memantapkan pelajar.0 TUJUAN 3.0 PENGENALAN Program ini merupakan satu aktiviti yang dianjurkan oleh Unit HEM dengan kerjasama badan pengawas dan Ketua dan Penolong Ketua Kelas. pengetahuan. Program ini juga dirancang untuk memberi ruang dan peluang kepada Pengawas sekolah.Oya.SK. Tujuan utama penganjuran kursus ini ialah untuk memberi pendedahan cara membantu pengendalian tugas yang pelbagai kepada pengawas sekolah .0 TEMA “Pelajar Proaktif Pemangkin Kebitaraan” 5.KAMPUNG SENAU. Oleh yang demikian. Program ini melibatkan Pengawas Sekolah dan Ketua dan Penolong Ketua Kelas SK.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas sebagai panduan dan bekalan untuk menghadapi cabaran memikul tugas dan tanggungjawab seorang pengawas.

1 5.0 KANDUNGAN PROGRAM 8. Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas SK.0 FAEDAH DAN KEPENTINGAN PROGRAM 6.Ketua dan Penolong Ketua Kelas yang ada dapat membantu ke arah peningkatan akademik dan sahsiah.Kampung Senau. Membina keyakinan dan kepercayaan pada diri bahawa dengan persediaan yang mantap boleh menjadikan pengawas sekolah.1 Faedah dan kepentingan melalui program ini adalah : 6.4 Melalui aktiviti-aktiviti yang telah dirancang ini.1 8.SK.3 Memantapkan pengetahuan sedia ada peserta berkaitan dengan modul program jati diri.1. 7. 6.1 Objektif program ini adalah untuk : 5.0 SASARAN 7.1 6. 5.1.2 Demonstrasi Pengendalian Senam Robik Demonstrasi Pertolongan Cemas . Memupuk semangat kerjasama dan perasaan sayang terhadap bidang yang diceburi.OYA 2012 5.3 Melahirkan Pengawas yang mempunyai Ketahanan fizikal dan Mental Melahirkan pengawas yang sentiasa bersedia dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik di sekolah.1.2 6.1 Pengawas .1.2 5.1.1.KAMPUNG SENAU. dengan harapan akan menyemarakkan rasa komitmen yang tinggi dalam diri setiap pengawas sekolah. Memupuk nilai-nilai kreativiti dan semangat dalam proses melengkapkan diri dengan modul yang pelbagai.Oya 8.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas apabila menghadapi tugas yang diamanahkan .1.

0 ATURCARA PROGRAM Mengikut Jadual Guru Pelatih PPG PJ Ambilan Jun 2011 11.6 9. . diharapkan kem ini akan memudahkan dan boleh membantu Pengawas dalam menjalankan tugasnya dengan dedikasi dan sempurna.3 8.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas.KAMPUNG SENAU. serta membentuk sahsiah diri yang mantap dalam kalangan pelajar Sekolah Rendah Kampung Senau.5 8. Menyedari pentingnya ketrampilan dan keunggulan Pengawas umumnya.4 8.0 PENUTUP Amatlah diharap agar Program ini dapat memberi pengetahuan dan semangat baru kepada peserta dalam melaksanakan tugas sebagai Pengawas SekolaH.OYA 2012 8. Program ini juga diharapkan dapat mencapai objektifnya dan memberi manfaat serta kesan positif kepada Pengawas Sekolah sebagai bekalan dalam melengkapkan diri untuk menempuh permasalahan pelajar di sekolah yang semakin mencabar.SK.0 Demonstrasi Ikhtiar Hidup Demonstrasi Pengendalian Abseilling Trecking Orienteering ANGGARAN KEWANGAN (Sila rujuk Lampiran A) 10.0 JAWATANKUASA PELAKSANA (Sila rujuk Lampiran B) 12.

SK. (PUAN SARA BINTI HAMDIN) TARIKH: ………………………………………………….OYA 2012 Kem Jati Diri Pengawas Disediakan oleh: …………………………………………………….KAMPUNG SENAU. (PUAN JAMILAH BINTI RAJLI) TARIKH: Disemak oleh: ………………………………………………… (ENCIK SUHAILI BIN YAHADI) Disahkan oleh: TARIKH: ………………………………………………… (ENCIK HAMBALI BIN HAJI RAMLI) TARIKH: .

3.00 Bil Anggaran Perbelanjaan Jumlah (RM) RM1000. Makan & Minum Kos Pengandalian Aktiviti Kos Di luar Jangkaan JUMLAH RM3000.SK.00 RM1500.00 .0 ANGGARAN KEWANGAN Anggaran Pendapatan Permohonan Sumbangan Jumlah (RM) RM3000.KAMPUNG SENAU.00 JUMLAH RM3000. 2.00 1.00 RM500.OYA 2012 LAMPIRAN A 9.

Hambali Bin Haji Ramli (Guru Besar) : En. Sara Binti Hamdin (PK HEM) : Pn.SK. Jamilah Binti Rajli (PK KOKURIKULUM) : En.KAMPUNG SENAU.0 JAWATANKUASA PELAKSANA JAWATANKUASA INDUK Penaung Penasihat 1 Penasihat 2 AJK JAWATANKUASA PERLAKSANA Pengarah Program Timbalan Pengarah Setiausaha Naib setiausaha Bendahari Naib Bendahari : Encik Hambali Bin Haji Ramli (Guru Besar) : Encik Suhaili Bin Yahadi (PK Pentadbiran) : Puan Sara Binti Hamdin (PK HEM) : Puan Jamilah Binti Rajli (PK KOKURIKULUM) : Puan Norashikin Binti Abdullah : Puan Sabariah Binti Abang Wahab : En. Omar (Guru Disiplin) : Semua Guru (Guru Disiplin) . Suhaili Bin Yahadi (PK Pentadbiran) : Pn.Rosmainy B.OYA 2012 LAMPIRAN B 11. Mohd.