SK.

KAMPUNG SENAU,OYA 2012

SEKOLAH RENDAH KAMPUNG SENAU,OYA

KERTAS KERJA ________________________________________________________________

PROGRAM KEM JATI DIRI PENGAWAS,KETUA DAN PENOLONG KETUA KELAS 2013 “PELAJAR PROAKTIF PEMANGKIN KEBITARAAN”
_____________________________________________________________________ TARIKH : FEBRUARI 2013 TEMPAT : PERKARANGAN SK.KAMPUNG SENAU,OYA ANJURAN BERSAMA: UNIT HEM, BADAN PENGAWAS DAN KETUA DAN PENOLONG KETUA KELAS SEKOLAH RENDAH KAMPUNG SENAU,OYA DENGAN PERLAKSANAAN : KUMPULAN PPG PJ IPG RAJANG AMBILAN JUN 2011

0 BUTIRAN AM Tajuk : Kem Jati Diri Pengawas.SK.OYA 2012 1.Oya FEBRUARI 2013 40 orang peserta Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Penolong Setiusaha AJK Tempat Tarikh Jumlah Peserta : : : : : : : : .KAMPUNG SENAU. Hambali Bin Haji Ramli (Guru Besar) En.Jamilah Binti Rajli (PKKO) En. Sara Binti Hamdin (PK HEM) Pn.Kampung Senau. Mohd.Rousmainy Bin Omar (Guru Disiplin) Puan Norashikin Binti Abdullah Semua Guru Perkarangan SK. Suhaili Bin Yahadi(PK Pentadbiran) Pn.Ketua Kelas Dan Penolong Ketua Kelas Anjuran : Unit HEM dengan Kerjasama Pihak PPG PJ Ambilan Jun 2011 Penasihat : : En.

Tujuan utama penganjuran kursus ini ialah untuk memberi pendedahan cara membantu pengendalian tugas yang pelbagai kepada pengawas sekolah . Sekolah Kebangsaan Kampung Senau. 4. tambahan pula program ini tidak pernah dijalankan kerana masalah kekangan kewangan peringkat sekolah.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas sebagai panduan dan bekalan untuk menghadapi cabaran memikul tugas dan tanggungjawab seorang pengawas.1 Kertas kerja ini dimajukan untuk memohon peruntukan daripada Dana PIBG untuk mendapatkan sumber kewangan untuk menjayakan Program ini diperingkat Sekolah.0 TUJUAN 3.OYA 2012 2. Program ini juga dirancang untuk memberi ruang dan peluang kepada Pengawas sekolah. Oleh yang demikian.KAMPUNG SENAU. Semoga usaha ini akan memberi manfaat dan hasil kejayaan yang cemerlang dalam menjalankan tugas murni mereka dari masa ke semasa demi mengharumkan nama Sekolah 3. Program ini melibatkan Pengawas Sekolah dan Ketua dan Penolong Ketua Kelas SK.0 TEMA “Pelajar Proaktif Pemangkin Kebitaraan” 5.0 OBJEKTIF PROGRAM . dan menambah pengalaman serta memantapkan pelajar.0 PENGENALAN Program ini merupakan satu aktiviti yang dianjurkan oleh Unit HEM dengan kerjasama badan pengawas dan Ketua dan Penolong Ketua Kelas.Kampung Senau seramai 40 orang.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas untuk berkongsi pengalaman sesama jurulatih dan pihak-pihak luar dalam memantapkan lagi tahap profesionalisme mereka. program ini khususnya dirancang untuk meningkatkan kemahiran. pengetahuan.Oya.SK.

Memupuk semangat kerjasama dan perasaan sayang terhadap bidang yang diceburi.4 Melalui aktiviti-aktiviti yang telah dirancang ini.0 KANDUNGAN PROGRAM 8.1.Kampung Senau.0 FAEDAH DAN KEPENTINGAN PROGRAM 6.1. 6.1.1.SK.0 SASARAN 7. Membina keyakinan dan kepercayaan pada diri bahawa dengan persediaan yang mantap boleh menjadikan pengawas sekolah.1.OYA 2012 5.1 5.3 Melahirkan Pengawas yang mempunyai Ketahanan fizikal dan Mental Melahirkan pengawas yang sentiasa bersedia dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik di sekolah.1 8.KAMPUNG SENAU.3 Memantapkan pengetahuan sedia ada peserta berkaitan dengan modul program jati diri.1 Pengawas .2 6. Memupuk nilai-nilai kreativiti dan semangat dalam proses melengkapkan diri dengan modul yang pelbagai.1 6. dengan harapan akan menyemarakkan rasa komitmen yang tinggi dalam diri setiap pengawas sekolah.1.2 Demonstrasi Pengendalian Senam Robik Demonstrasi Pertolongan Cemas . Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas SK.Oya 8. 5. 7.Ketua dan Penolong Ketua Kelas yang ada dapat membantu ke arah peningkatan akademik dan sahsiah.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas apabila menghadapi tugas yang diamanahkan .1 Objektif program ini adalah untuk : 5.1 Faedah dan kepentingan melalui program ini adalah : 6.2 5.1.

Program ini juga diharapkan dapat mencapai objektifnya dan memberi manfaat serta kesan positif kepada Pengawas Sekolah sebagai bekalan dalam melengkapkan diri untuk menempuh permasalahan pelajar di sekolah yang semakin mencabar.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas.6 9.0 Demonstrasi Ikhtiar Hidup Demonstrasi Pengendalian Abseilling Trecking Orienteering ANGGARAN KEWANGAN (Sila rujuk Lampiran A) 10.4 8.0 JAWATANKUASA PELAKSANA (Sila rujuk Lampiran B) 12.3 8. Menyedari pentingnya ketrampilan dan keunggulan Pengawas umumnya.0 PENUTUP Amatlah diharap agar Program ini dapat memberi pengetahuan dan semangat baru kepada peserta dalam melaksanakan tugas sebagai Pengawas SekolaH. .OYA 2012 8.SK.0 ATURCARA PROGRAM Mengikut Jadual Guru Pelatih PPG PJ Ambilan Jun 2011 11. serta membentuk sahsiah diri yang mantap dalam kalangan pelajar Sekolah Rendah Kampung Senau. diharapkan kem ini akan memudahkan dan boleh membantu Pengawas dalam menjalankan tugasnya dengan dedikasi dan sempurna.5 8.KAMPUNG SENAU.

OYA 2012 Kem Jati Diri Pengawas Disediakan oleh: …………………………………………………….SK. (PUAN SARA BINTI HAMDIN) TARIKH: ………………………………………………….KAMPUNG SENAU. (PUAN JAMILAH BINTI RAJLI) TARIKH: Disemak oleh: ………………………………………………… (ENCIK SUHAILI BIN YAHADI) Disahkan oleh: TARIKH: ………………………………………………… (ENCIK HAMBALI BIN HAJI RAMLI) TARIKH: .

KAMPUNG SENAU.00 RM1500.0 ANGGARAN KEWANGAN Anggaran Pendapatan Permohonan Sumbangan Jumlah (RM) RM3000.00 JUMLAH RM3000.00 . 3.00 RM500. 2.00 1.SK. Makan & Minum Kos Pengandalian Aktiviti Kos Di luar Jangkaan JUMLAH RM3000.00 Bil Anggaran Perbelanjaan Jumlah (RM) RM1000.OYA 2012 LAMPIRAN A 9.

Mohd. Hambali Bin Haji Ramli (Guru Besar) : En. Sara Binti Hamdin (PK HEM) : Pn.OYA 2012 LAMPIRAN B 11. Omar (Guru Disiplin) : Semua Guru (Guru Disiplin) .SK. Suhaili Bin Yahadi (PK Pentadbiran) : Pn.KAMPUNG SENAU. Jamilah Binti Rajli (PK KOKURIKULUM) : En.Rosmainy B.0 JAWATANKUASA PELAKSANA JAWATANKUASA INDUK Penaung Penasihat 1 Penasihat 2 AJK JAWATANKUASA PERLAKSANA Pengarah Program Timbalan Pengarah Setiausaha Naib setiausaha Bendahari Naib Bendahari : Encik Hambali Bin Haji Ramli (Guru Besar) : Encik Suhaili Bin Yahadi (PK Pentadbiran) : Puan Sara Binti Hamdin (PK HEM) : Puan Jamilah Binti Rajli (PK KOKURIKULUM) : Puan Norashikin Binti Abdullah : Puan Sabariah Binti Abang Wahab : En.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful