SK.

KAMPUNG SENAU,OYA 2012

SEKOLAH RENDAH KAMPUNG SENAU,OYA

KERTAS KERJA ________________________________________________________________

PROGRAM KEM JATI DIRI PENGAWAS,KETUA DAN PENOLONG KETUA KELAS 2013 “PELAJAR PROAKTIF PEMANGKIN KEBITARAAN”
_____________________________________________________________________ TARIKH : FEBRUARI 2013 TEMPAT : PERKARANGAN SK.KAMPUNG SENAU,OYA ANJURAN BERSAMA: UNIT HEM, BADAN PENGAWAS DAN KETUA DAN PENOLONG KETUA KELAS SEKOLAH RENDAH KAMPUNG SENAU,OYA DENGAN PERLAKSANAAN : KUMPULAN PPG PJ IPG RAJANG AMBILAN JUN 2011

Ketua Kelas Dan Penolong Ketua Kelas Anjuran : Unit HEM dengan Kerjasama Pihak PPG PJ Ambilan Jun 2011 Penasihat : : En.Rousmainy Bin Omar (Guru Disiplin) Puan Norashikin Binti Abdullah Semua Guru Perkarangan SK. Mohd.KAMPUNG SENAU.Kampung Senau.SK.0 BUTIRAN AM Tajuk : Kem Jati Diri Pengawas.Oya FEBRUARI 2013 40 orang peserta Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Penolong Setiusaha AJK Tempat Tarikh Jumlah Peserta : : : : : : : : . Suhaili Bin Yahadi(PK Pentadbiran) Pn. Hambali Bin Haji Ramli (Guru Besar) En.Jamilah Binti Rajli (PKKO) En.OYA 2012 1. Sara Binti Hamdin (PK HEM) Pn.

0 PENGENALAN Program ini merupakan satu aktiviti yang dianjurkan oleh Unit HEM dengan kerjasama badan pengawas dan Ketua dan Penolong Ketua Kelas. Sekolah Kebangsaan Kampung Senau.OYA 2012 2. 4.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas untuk berkongsi pengalaman sesama jurulatih dan pihak-pihak luar dalam memantapkan lagi tahap profesionalisme mereka. Oleh yang demikian. tambahan pula program ini tidak pernah dijalankan kerana masalah kekangan kewangan peringkat sekolah.Kampung Senau seramai 40 orang. Program ini juga dirancang untuk memberi ruang dan peluang kepada Pengawas sekolah.Oya. dan menambah pengalaman serta memantapkan pelajar. program ini khususnya dirancang untuk meningkatkan kemahiran. Program ini melibatkan Pengawas Sekolah dan Ketua dan Penolong Ketua Kelas SK.SK.0 OBJEKTIF PROGRAM .Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas sebagai panduan dan bekalan untuk menghadapi cabaran memikul tugas dan tanggungjawab seorang pengawas.0 TEMA “Pelajar Proaktif Pemangkin Kebitaraan” 5.0 TUJUAN 3. Semoga usaha ini akan memberi manfaat dan hasil kejayaan yang cemerlang dalam menjalankan tugas murni mereka dari masa ke semasa demi mengharumkan nama Sekolah 3.1 Kertas kerja ini dimajukan untuk memohon peruntukan daripada Dana PIBG untuk mendapatkan sumber kewangan untuk menjayakan Program ini diperingkat Sekolah.KAMPUNG SENAU. Tujuan utama penganjuran kursus ini ialah untuk memberi pendedahan cara membantu pengendalian tugas yang pelbagai kepada pengawas sekolah . pengetahuan.

Memupuk semangat kerjasama dan perasaan sayang terhadap bidang yang diceburi.Kampung Senau.4 Melalui aktiviti-aktiviti yang telah dirancang ini.0 SASARAN 7.3 Melahirkan Pengawas yang mempunyai Ketahanan fizikal dan Mental Melahirkan pengawas yang sentiasa bersedia dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik di sekolah.0 FAEDAH DAN KEPENTINGAN PROGRAM 6.Oya 8.1.1. Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas SK.2 Demonstrasi Pengendalian Senam Robik Demonstrasi Pertolongan Cemas .1 5. 6.1 Objektif program ini adalah untuk : 5.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas apabila menghadapi tugas yang diamanahkan . Membina keyakinan dan kepercayaan pada diri bahawa dengan persediaan yang mantap boleh menjadikan pengawas sekolah.1 Faedah dan kepentingan melalui program ini adalah : 6.2 6.1.OYA 2012 5.1 Pengawas .1. 5.KAMPUNG SENAU. 7. dengan harapan akan menyemarakkan rasa komitmen yang tinggi dalam diri setiap pengawas sekolah.1 6. Memupuk nilai-nilai kreativiti dan semangat dalam proses melengkapkan diri dengan modul yang pelbagai.1 8.2 5.1.1.0 KANDUNGAN PROGRAM 8.SK.3 Memantapkan pengetahuan sedia ada peserta berkaitan dengan modul program jati diri.Ketua dan Penolong Ketua Kelas yang ada dapat membantu ke arah peningkatan akademik dan sahsiah.1.

0 Demonstrasi Ikhtiar Hidup Demonstrasi Pengendalian Abseilling Trecking Orienteering ANGGARAN KEWANGAN (Sila rujuk Lampiran A) 10.KAMPUNG SENAU. Program ini juga diharapkan dapat mencapai objektifnya dan memberi manfaat serta kesan positif kepada Pengawas Sekolah sebagai bekalan dalam melengkapkan diri untuk menempuh permasalahan pelajar di sekolah yang semakin mencabar. serta membentuk sahsiah diri yang mantap dalam kalangan pelajar Sekolah Rendah Kampung Senau.OYA 2012 8. .0 PENUTUP Amatlah diharap agar Program ini dapat memberi pengetahuan dan semangat baru kepada peserta dalam melaksanakan tugas sebagai Pengawas SekolaH. Menyedari pentingnya ketrampilan dan keunggulan Pengawas umumnya.SK.3 8.0 ATURCARA PROGRAM Mengikut Jadual Guru Pelatih PPG PJ Ambilan Jun 2011 11.5 8.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas.4 8.0 JAWATANKUASA PELAKSANA (Sila rujuk Lampiran B) 12. diharapkan kem ini akan memudahkan dan boleh membantu Pengawas dalam menjalankan tugasnya dengan dedikasi dan sempurna.6 9.

OYA 2012 Kem Jati Diri Pengawas Disediakan oleh: …………………………………………………….KAMPUNG SENAU. (PUAN SARA BINTI HAMDIN) TARIKH: ………………………………………………….SK. (PUAN JAMILAH BINTI RAJLI) TARIKH: Disemak oleh: ………………………………………………… (ENCIK SUHAILI BIN YAHADI) Disahkan oleh: TARIKH: ………………………………………………… (ENCIK HAMBALI BIN HAJI RAMLI) TARIKH: .

00 Bil Anggaran Perbelanjaan Jumlah (RM) RM1000.00 .0 ANGGARAN KEWANGAN Anggaran Pendapatan Permohonan Sumbangan Jumlah (RM) RM3000.SK.OYA 2012 LAMPIRAN A 9. Makan & Minum Kos Pengandalian Aktiviti Kos Di luar Jangkaan JUMLAH RM3000. 3.00 RM500.00 JUMLAH RM3000.KAMPUNG SENAU. 2.00 1.00 RM1500.

0 JAWATANKUASA PELAKSANA JAWATANKUASA INDUK Penaung Penasihat 1 Penasihat 2 AJK JAWATANKUASA PERLAKSANA Pengarah Program Timbalan Pengarah Setiausaha Naib setiausaha Bendahari Naib Bendahari : Encik Hambali Bin Haji Ramli (Guru Besar) : Encik Suhaili Bin Yahadi (PK Pentadbiran) : Puan Sara Binti Hamdin (PK HEM) : Puan Jamilah Binti Rajli (PK KOKURIKULUM) : Puan Norashikin Binti Abdullah : Puan Sabariah Binti Abang Wahab : En.KAMPUNG SENAU. Sara Binti Hamdin (PK HEM) : Pn. Suhaili Bin Yahadi (PK Pentadbiran) : Pn.Rosmainy B. Mohd.SK.OYA 2012 LAMPIRAN B 11. Jamilah Binti Rajli (PK KOKURIKULUM) : En. Omar (Guru Disiplin) : Semua Guru (Guru Disiplin) . Hambali Bin Haji Ramli (Guru Besar) : En.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful