SK.

KAMPUNG SENAU,OYA 2012

SEKOLAH RENDAH KAMPUNG SENAU,OYA

KERTAS KERJA ________________________________________________________________

PROGRAM KEM JATI DIRI PENGAWAS,KETUA DAN PENOLONG KETUA KELAS 2013 “PELAJAR PROAKTIF PEMANGKIN KEBITARAAN”
_____________________________________________________________________ TARIKH : FEBRUARI 2013 TEMPAT : PERKARANGAN SK.KAMPUNG SENAU,OYA ANJURAN BERSAMA: UNIT HEM, BADAN PENGAWAS DAN KETUA DAN PENOLONG KETUA KELAS SEKOLAH RENDAH KAMPUNG SENAU,OYA DENGAN PERLAKSANAAN : KUMPULAN PPG PJ IPG RAJANG AMBILAN JUN 2011

SK.Rousmainy Bin Omar (Guru Disiplin) Puan Norashikin Binti Abdullah Semua Guru Perkarangan SK. Sara Binti Hamdin (PK HEM) Pn. Mohd.Oya FEBRUARI 2013 40 orang peserta Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Penolong Setiusaha AJK Tempat Tarikh Jumlah Peserta : : : : : : : : .Jamilah Binti Rajli (PKKO) En.KAMPUNG SENAU.Kampung Senau. Hambali Bin Haji Ramli (Guru Besar) En.Ketua Kelas Dan Penolong Ketua Kelas Anjuran : Unit HEM dengan Kerjasama Pihak PPG PJ Ambilan Jun 2011 Penasihat : : En.OYA 2012 1.0 BUTIRAN AM Tajuk : Kem Jati Diri Pengawas. Suhaili Bin Yahadi(PK Pentadbiran) Pn.

pengetahuan. 4.KAMPUNG SENAU.0 PENGENALAN Program ini merupakan satu aktiviti yang dianjurkan oleh Unit HEM dengan kerjasama badan pengawas dan Ketua dan Penolong Ketua Kelas. program ini khususnya dirancang untuk meningkatkan kemahiran. Program ini melibatkan Pengawas Sekolah dan Ketua dan Penolong Ketua Kelas SK. dan menambah pengalaman serta memantapkan pelajar.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas sebagai panduan dan bekalan untuk menghadapi cabaran memikul tugas dan tanggungjawab seorang pengawas.0 OBJEKTIF PROGRAM .0 TUJUAN 3.Kampung Senau seramai 40 orang. Program ini juga dirancang untuk memberi ruang dan peluang kepada Pengawas sekolah.1 Kertas kerja ini dimajukan untuk memohon peruntukan daripada Dana PIBG untuk mendapatkan sumber kewangan untuk menjayakan Program ini diperingkat Sekolah.0 TEMA “Pelajar Proaktif Pemangkin Kebitaraan” 5.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas untuk berkongsi pengalaman sesama jurulatih dan pihak-pihak luar dalam memantapkan lagi tahap profesionalisme mereka. Oleh yang demikian. tambahan pula program ini tidak pernah dijalankan kerana masalah kekangan kewangan peringkat sekolah. Tujuan utama penganjuran kursus ini ialah untuk memberi pendedahan cara membantu pengendalian tugas yang pelbagai kepada pengawas sekolah . Semoga usaha ini akan memberi manfaat dan hasil kejayaan yang cemerlang dalam menjalankan tugas murni mereka dari masa ke semasa demi mengharumkan nama Sekolah 3.OYA 2012 2. Sekolah Kebangsaan Kampung Senau.Oya.SK.

1 8. Membina keyakinan dan kepercayaan pada diri bahawa dengan persediaan yang mantap boleh menjadikan pengawas sekolah. Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas SK.1.1.1 Pengawas .Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas apabila menghadapi tugas yang diamanahkan .OYA 2012 5. 7.Ketua dan Penolong Ketua Kelas yang ada dapat membantu ke arah peningkatan akademik dan sahsiah.KAMPUNG SENAU.1.3 Melahirkan Pengawas yang mempunyai Ketahanan fizikal dan Mental Melahirkan pengawas yang sentiasa bersedia dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik di sekolah.2 5.4 Melalui aktiviti-aktiviti yang telah dirancang ini.1 Faedah dan kepentingan melalui program ini adalah : 6.Oya 8.0 FAEDAH DAN KEPENTINGAN PROGRAM 6.1.1 5.SK. 5.1.2 6.0 SASARAN 7. Memupuk semangat kerjasama dan perasaan sayang terhadap bidang yang diceburi.3 Memantapkan pengetahuan sedia ada peserta berkaitan dengan modul program jati diri.0 KANDUNGAN PROGRAM 8.1. Memupuk nilai-nilai kreativiti dan semangat dalam proses melengkapkan diri dengan modul yang pelbagai.2 Demonstrasi Pengendalian Senam Robik Demonstrasi Pertolongan Cemas .1 Objektif program ini adalah untuk : 5.1.Kampung Senau.1 6. dengan harapan akan menyemarakkan rasa komitmen yang tinggi dalam diri setiap pengawas sekolah. 6.

4 8.0 Demonstrasi Ikhtiar Hidup Demonstrasi Pengendalian Abseilling Trecking Orienteering ANGGARAN KEWANGAN (Sila rujuk Lampiran A) 10.OYA 2012 8. serta membentuk sahsiah diri yang mantap dalam kalangan pelajar Sekolah Rendah Kampung Senau. Program ini juga diharapkan dapat mencapai objektifnya dan memberi manfaat serta kesan positif kepada Pengawas Sekolah sebagai bekalan dalam melengkapkan diri untuk menempuh permasalahan pelajar di sekolah yang semakin mencabar. .0 PENUTUP Amatlah diharap agar Program ini dapat memberi pengetahuan dan semangat baru kepada peserta dalam melaksanakan tugas sebagai Pengawas SekolaH.SK.0 JAWATANKUASA PELAKSANA (Sila rujuk Lampiran B) 12. diharapkan kem ini akan memudahkan dan boleh membantu Pengawas dalam menjalankan tugasnya dengan dedikasi dan sempurna.3 8.Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas.0 ATURCARA PROGRAM Mengikut Jadual Guru Pelatih PPG PJ Ambilan Jun 2011 11.6 9.5 8.KAMPUNG SENAU. Menyedari pentingnya ketrampilan dan keunggulan Pengawas umumnya.

OYA 2012 Kem Jati Diri Pengawas Disediakan oleh: ……………………………………………………. (PUAN SARA BINTI HAMDIN) TARIKH: …………………………………………………. (PUAN JAMILAH BINTI RAJLI) TARIKH: Disemak oleh: ………………………………………………… (ENCIK SUHAILI BIN YAHADI) Disahkan oleh: TARIKH: ………………………………………………… (ENCIK HAMBALI BIN HAJI RAMLI) TARIKH: .KAMPUNG SENAU.SK.

00 .00 1.SK. 2. Makan & Minum Kos Pengandalian Aktiviti Kos Di luar Jangkaan JUMLAH RM3000.KAMPUNG SENAU.00 RM500.00 Bil Anggaran Perbelanjaan Jumlah (RM) RM1000. 3.00 JUMLAH RM3000.OYA 2012 LAMPIRAN A 9.0 ANGGARAN KEWANGAN Anggaran Pendapatan Permohonan Sumbangan Jumlah (RM) RM3000.00 RM1500.

Mohd.OYA 2012 LAMPIRAN B 11. Jamilah Binti Rajli (PK KOKURIKULUM) : En.Rosmainy B.SK.KAMPUNG SENAU. Omar (Guru Disiplin) : Semua Guru (Guru Disiplin) . Sara Binti Hamdin (PK HEM) : Pn. Hambali Bin Haji Ramli (Guru Besar) : En.0 JAWATANKUASA PELAKSANA JAWATANKUASA INDUK Penaung Penasihat 1 Penasihat 2 AJK JAWATANKUASA PERLAKSANA Pengarah Program Timbalan Pengarah Setiausaha Naib setiausaha Bendahari Naib Bendahari : Encik Hambali Bin Haji Ramli (Guru Besar) : Encik Suhaili Bin Yahadi (PK Pentadbiran) : Puan Sara Binti Hamdin (PK HEM) : Puan Jamilah Binti Rajli (PK KOKURIKULUM) : Puan Norashikin Binti Abdullah : Puan Sabariah Binti Abang Wahab : En. Suhaili Bin Yahadi (PK Pentadbiran) : Pn.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful