P. 1
Report Undergraund (Jiji)

Report Undergraund (Jiji)

|Views: 317|Likes:
Published by NarZz Rey

More info:

Published by: NarZz Rey on Aug 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2013

pdf

text

original

Sections

 • TUJUAN
 • ALAT YANG DIGUNAKAN
 • LANGKAH KERJA
 • RUJUKAN
 • SENARAI PERALATAN
 • LANGKAH KESELAMATAN
 • KESIMPULAN
 • SENARAI BAHAN
 • LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN
 • LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN
 • LANGKAH – LANGKAH KESELAMATAN
 • LANGKAH KERJA
 • PERALATAN
 • UJIAN – UJIAN YANG DILAKUKAN
 • KEPUTUSAN UJIAN
 • AKTA BEKALAN ELEKTRIK
 • PERATURAN-PERATURAN ELEKTRIK
 • CANTUMAN, SAMBUNGAN ATAU PENAMATAN
 • BAHAGIAN IX
 • KESALAHAN DAN PENALTI

BIODATA PELATIH

NAMA K/P UMUR ALAMAT : MUHAMMAD AZHAR BIN POHARAN & BUNARI : 920424015591 : 20 TAHUN : KAMPUNG PARIT JU MUKIM 4 SIMPANG KIRI, 83000 BATU PAHAT JOHOR

NO.MATRIK : 207715 SEMESTER : 4 KURSUS STATUS TAHUN : SEP : BUJANG : 2012

1

BIODATA PELATIH
NAMA K/P UMUR ALAMAT :MOHAMAD FIRDAUS BIN MOHAMAD FADZLI : 920208-02-5015 : 20 TAHUN : NO 2 JLN TP 4 TAMAN PAHLAWAN 76300 SUNGAI UDANG MELAKA

NO.MATRIK : 207692 SEMESTER : SEM 4 KURSUS STATUS TAHUN : SEP : BUJANG : 2012

2

BIODATA PELATIH
NAMA K/P UMUR ALAMAT : MUHAMAD AZIZI BIN SAMSUDIN : 920514-14-6421 : 20 TAHUN : NO 81, KG SAWAH RING GERSIK 84700 MUAR JOHOR

NO.MATRIK : 207650 SEMESTER : 4 KURSUS STATUS TAHUN : SEP : BUJANG : 2012

3

BIODATA PELATIH
NAMA K/P UMUR ALAMAT :MUHAMAD NUR HAMIZAN BIN NASARUDDIN : 911116-06-5701 : 21 TAHUN : NO 10-B QUARTERS TNNB JALAN SULAIMAN 84000 MUAR JOHOR

NO.MATRIK : 207676 SEMESTER : 4 KURSUS STATUS TAHUN : SEP : BUJANG : 2012

4

Alhamdulillah dengan rasa syukur kehadrat Illahi dengan limpah kurnianya dapat juga kami menyiapkan laporan UNDERGROUND CABLE dengan jayanya. Laporan ini kami buat untuk memudahkan kami membuat rujukan selain sebagai syarat persijillan Kursus Teknologi Kejuruteraan Elektrik Kuasa A1 yang dijalankan di Institut Kemahiran Mara Jasin Melaka . Dengan adanya laporan ini diharap rakan-rakan kursus teknologi kejuruteraan elektrik kuasa A1 sekalian dapat memahami dan mengetahui tentang cara-cara membuat pemasangan sistem talian bawah tanah dengan mudah dan betul dan dapat mengenali prinsip kendaliannya. Selain itu kami juga memuatkan cara-cara menjalankan pengujian talian bawah tanah sebagai rujukan dan panduan ketika hendak membuat pengujian . Terima kasih juga kepada tenaga pengajar sistem talian bawah tanah iaitu EN. MOHD ARIS BIN MOHKTAR kerana telah banyak memberi tunjuk ajar dan teguran kepada kami semasa menjalankan kerja talian bawah tanah. Diharap

ENCIK dapat memberi teguran kepada kami semua untuk membaiki kesilapan yang pernah kami lakukan . Akhir sekali, terima kasih atas segala teguran yang diberi selama ini dan kami terima dengan hati yang terbuka .sekian terima kasih…

5

PROFIL DIRI PENGHARGAAN PROJEK 1 PROJEK 2 PROJEK 3 PROJEK 4 PROJEK 5 PROJEK 6 PROJEK 7 PROJEK 8 PROJEK 9 PROJEK 10 PROJEK 11 PROJEK 12 PROJEK 13 PROJEK 14 PROJEK 15 AKTA & PERATURAN KESIMPULAN LAMPIRAN PENUTUP

6

Dengan ini kami ingin mengambil kesempatan terlebih dahulu bagi mengucapkan jutaan dan juga ribuan terima kasih kepada EN.DENGAN LAFAZ BISMILLAH ASSALAMUALAIKUM…. KAMI MULAKAN DENGAN UCAPAN Bersyukur kehadrat Ilahi dengan limpah dan kurniaNya yang memberikan kami kesihatan dapat juga kami menyempurnakan tugasan Report Underground yang telah biberikan kepada kami sekumpulan. penghargaan dan ucapan terima kasih ini juga kami tujukan kepada kedua ibu bapa kami yang selama ini tidak henti-henti memberikan sokongan dan dorongan kepada kami.selaku tenaga pengajar kami yang telah banyak memberikan tunjuk ajar kepada kami cara-cara membuat kerja underground. Akhir kata dari kami.Begitu juga kepada sahabat-sahabat sekelas yang telah banyak menyumbangkan idea dan tenaga bagi menyempurnakan tugasan Report Underground ini. MOHD ARIS BIN MOHKTAR. 7 . bagi sesiapa yang membantu kami secara langsung mahupun tidak langsung bagi menyempurnakan tugasan ini sekali lagi ucapan TERIMA KASIH kami ucapkan… SEKIAN DARI KAMI…ASSALAMUALAIKUM…. Selain itu.

8 .

Nama projek : Menggali dan mengeluarkan kabel Tarikh mula : Tarikh siap : Lokasi : Kawasan berdekatan padang ikm jasin Nama penyelia : En Mohd Aris Bin Mokhtar 9 .

Dapat mempelajari secara asas membuat peparit kabel mengikut dan teknik yang betul.TUJUAN   Menggali lubang / peparit bagi mengeluarkan kabel yang lama. ALAT YANG DIGUNAKAN       Cangkul Skop tanah Perejam Kereta sorong Tajak Pita pengukur 10 .

 Sebelum kabel lama dikeluarkan.LANGKAH KERJA  Pastikan peralatan yang digunakan berada dalam keadaan baik dan selamat sebelum kerja-kerja dilakukan. pastikan bekalan tiada pada kabel yang hendak dikeluarkan kerana jika bekalan ada. 11 . kerja-kerja pangalihan kabel tanpa mematikan bekalan adalah bahaya  Sebelum peparit digali pastikan laluan sebenar kabel yang lama dikenal pasti dan membolehkan laluan kabel dikeluarkan.

12 .  Setelah mendapat bentuk peparit. pastikan peparit yang hendak digali selaras dan mengikut laluan kabel yang lama  Peparit yang telah digali perlu diratakan dan proses membuang tanah dilakukan menggunakan penyodok tanah kerana ruang yang sempit menyukarkan kerja mengeluarkan tanah. Mengukur kelebaran dan memulakan menggali tanah mengikut panjang kabel yang lama.

kabel jenis XLPE dikeluarkan dengan berhati-hati semasa kerjakerja mengeluarkan kabel dilakukan 13 . Kerja-kerja menggali diteruskan sehingga mencapai kedalaman yang menampakkan kabel slab bewarna hijau yang menandakan bahawa ada kabel talian voltan rendah dibawah  Setelah kabel slab dikeluarkan kerja mngeluarkan pasir dilakukan dengan berhati-hati.

kabel perlulah diletakkan di tempat yang selamat bagi tidak menggangu kerja-kerja lain. RUJUKAN a) Kabel slab bewarna hijau (VOLTAN RENDAH) b) Kabel slab bewarna oren (VOLTAN TINGGI) 14 .  Setelah selesai. kemas kawasan kerja dan pastikan sampah atau peralatan membuat peparit kabel tidak tertinggal dan akhir sekali timbus kembali peparit kabel menggunakan tanah yang digali sehingga mengelakkan mendapan. Setelah mengeluarkan kabel.

15 .

Nama projek : Membuat lubang cubaan Tarikh mula : 10-07-2011 Tarikh siap :10-07-2011 Lokasi : Kawasan berdekatan padang ikm jasin Penyelia:EN MOHD ARIS BIN MOKHTAR 16 .

TUJUAN  Mempelajari kaedah-kaedah sebelum apa-apa lubang yang hendak digali .haruslah melakukan lubang cubaan t bagi mengetahui situasi sebenar apa yang yang terdapat dalam tanah tersebut.  Mempelajari berapa lubang yang harus dikorek bagi membuat lubang cubaan. SENARAI PERALATAN  Cangkul  Penyodok  Champ  Pita ukur  Tali 17 .  Mempelajari kedalaman bagi sesuatu lubang cubaan.

LANGKAH KESELAMATAN  Sebelum melakukan kerja.  Sentiasa mematuhi arahan semasa melakukan kerja  Pastikan jarak antara pelatih tidak terlalu rapat semasa melakukan kerja kerana dikhuatiri akan cedera semasa melakukan kerja.  Selepas siap melakukan kerja.  Pastikan sekitar kawasan tempat kerja berada dalam keadaan selamat. PROSEDUR KERJA Sebelum Kerja-Kerja Menggali Dijalankan Pelatih perlu mendapatkan plan kerja yang akan dijalankan.  Pelatih tidak dibenarkan bergurau senda semasa melakukan kerja kerana dikhuatiri berlaku perkara yang tidak diingini. Melawat tapak kerja yang hendakdijalankan Seterusnya dapatkan kelulusan untuk menjalankan kerja (PTW) daripada pengajar Memeriksa peralatan dan kelengkapan kerja yang hendak digunakan Memeriksa rekod kabel yang akan digunakan Merancang kerja yang akan dijalankan 18 .  Semua pelatih perlulah memakai alat keselamatan yang sesuai semasa melakukan kerja. Jangan menggunakan peralatan yang sudah rosak kerana boleh mengundang bahaya semasa menggunakannya. Perolehi data-data pada kawasan yang terlibat daripada pihak berwajib sebelum kerja dijalankan. pelatih perlulah memastikan semua peralatan yang hendak digunakan berada dalam keadaan baik dan selamat untuk digunakan. semua peralatan hendaklah dibersihkan dan diletakkan ditempat asalnya. pelatih perlulah mendapatkan kebenaran menjalankan kerja sebelum kerja-kerja dijalankan  Sebelum kerja-kerja dijalankan.

laluan kabel hendaklah dibuat lencongan.lubang cubaan dibuat bagi memastikan keaadan tanah tidak ada sebarang halangan setelah peparit kabel dibuat. setelah ukuran dibuat laluan kabel akan di tanda dengan menggunakan tali. Gambar menunjukkan pelatih sedang mengukur lebar peparit Gambar menunjukkan tali yang digunakan untuk menanda laluan peparit yang akan digali 19 . Jika terdapat halangan dan tidak boleh dialihkan.LANGKAH KERJA Membuat ukuran daripada tiang spun ke feeder pillar. Setelah di tanda.

20 .Gambar menunjukkan pelatih sedang membuat lubang cubaan di hujung peparit KESIMPULAN  Lubang cubaan perlu dilakukan bertujuan untuk memastikan kawasan tempat untuk dibuat peparit tidak mempunyai halangan  Lubang cubaan juga dibuat untuk tujuan mengetahui struktur tanah.

21 .

Nama projek:Menggali peparit kabel Tarikh mula : 11-07-2011 Tarikh siap : 14-09-2011 Lokasi : Kawasan berdekatan padang ikm jasin Penyelia : EN MOHD ARIS BIN MOKHTAR 22 .

TUJUAN  Mempelajari kaedah-kaedah yang sebenar bagi menggali peparit kabel bawah tanah.dan juga kelebaran sesuatu lubang peparitan yang harus digali.  Mempelajari berapa kedalaman yang harus digali pada peparit kabel . SENARAI PERALATAN  Cangkul  Penyodok  Champ  Pita ukur  Tali  Kayu penanda  Hacker  Tukul  kereta sorong 23 .

 Pastikan sekitar kawasan tempat kerja berada dalam keadaan selamat.LANGKAH KESELAMATAN  Sebelum melakukan kerja.  Selepas siap melakukan kerja. pelatih perlulah memastikan semua peralatan yang hendak digunakan berada dalam keadaan baik dan selamat untuk digunakan.  Pelatih tidak dibenarkan bergurau senda semasa melakukan kerja kerana dikhuatiri berlaku perkara yang tidak diingini.  Semua pelatih perlulah memakai alat keselamatan yang sesuai semasa melakukan kerja. Jangan menggunakan peralatan yang sudah rosak kerana boleh mengundang bahaya semasa menggunakannya. pelatih perlulah mendapatkan kebenaran menjalankan kerja sebelum kerja-kerja dijalankan  Sebelum kerja-kerja dijalankan.  Sentiasa mematuhi arahan semasa melakukan kerja. semua peralatan hendaklah dibersihkan dan diletakkan ditempat asalnya.  Pastikan jarak antara pelatih tidak terlalu rapat semasa melakukan kerja kerana dikhuatiri akan cedera semasa melakukan kerja. 24 .

Pastikan pelatih mengambil jarak yang selamat semasa kerja-kerja membuat peparit kabel dijalankan. Kerja-kerja yang dijalankan perlulah dilakukan dengan berhati-hati supaya tiada yang cedera. jika tidak lurus kabel berkemungkinan boleh rosak. Peparit kabel yang dibuat hendaklah lurus. Peparit kabel mestilah dijaga supaya sentiasa lurus dan peparit yang digali itu perlulah mengikut ukuran yang telah di tetapkan Gambar menunjukkan pelatih sedang menggali peparit Gambar menunjukkan pelatih sedang menggali peparit dengan menggunakan champ dan chop 25 .LANGKAH KERJA Setelah lubang cubaan dibuat dan telah dipastikan tiada halangan barulah kerja-kerja membuat peparit kabel boleh dijalankan.

Gambar menunjukkan pelatih sedang menggunakan hacker untuk memecahkan batu konkrit yang terdapat didalam peparit yang digali Gambar menunjukkan peparit yang telah siap digali KESIMPULAN Dengan membuat penggalian peparit kabel ini. 26 .5K dan 1.adalah serba sedikit dapat ketahui kedalaman dan kelebaran bagi peparitan kabel bawah tanah iaitu 2.5K.

27 .

Nama projek :Memasukkan pasir Tarikh mula : Tarikh siap : Lokasi : Kawasan berdekatan padang ikm jasin Penyelia : EN MOHD ARIS BIN MOKHTAR 28 .

SENARAI PERALATAN  Cangkul  Penyodok  Champ  Pita ukur  Tali  Kayu penanda  Hacker  Tukul  kereta sorong SENARAI BAHAN  pasir 29 .TUJUAN   Mempelajari bagaimana menuangkan pasir kedalam peparit kabel. Mempelajari berapakah ketebalan pasir yang harus dipenuhi didalam peparit kabel bawah tanah.

Semua pelatih perlulah memakai alat keselamatan yang sesuai semasa melakukan kerja. Jangan menggunakan peralatan yang sudah rosak kerana boleh mengundang bahaya semasa menggunakannya. Sentiasa mematuhi arahan semasa melakukan kerja Pastikan jarak antara pelatih tidak terlalu rapat semasa melakukan kerja kerana dikhuatiri akan cedera semasa melakukan kerja. semua peralatan hendaklah dibersihkan dan diletakkan ditempat asalnya. pelatih perlulah memastikan semua peralatan yang hendak digunakan berada dalam keadaan baik dan selamat untuk digunakan. Pastikan sekitar kawasan tempat kerja berada dalam keadaan selamat. Selepas siap melakukan kerja. 30 . pelatih perlulah mendapatkan kebenaran menjalankan kerja sebelum kerja-kerja dijalankan Sebelum kerja-kerja dijalankan.LANGKAH KESELAMATAN Sebelum melakukan kerja. Pelatih tidak dibenarkan bergurau senda semasa melakukan kerja kerana dikhuatiri berlaku perkara yang tidak diingini.

pelatih perlu melakukan dengan berhati-hati supaya tiada yang cedera.LANGKAH KERJA Selepas peparit siap dibuat. Pasir digunakan bertujuan untuk menyerap air dan menyejukkan kabel dibawah tanah Semasa kerja-kerja memasukkan pasir. ketebalan pasir adalah 3 inci. langkah seterusnya memasukkan pasir kedalam peparit. Gambar menunjukkan pelatih sedang memasukkan pasir kedalam peparit Gambar menunjukkan pelatih sedang memasukkan pasir kedalam peparit 31 . Kemudian pasir tadi diratakan dengan menggunakan cangkul sehinga rata.

apa yang dapat disimpulkan .dapatlah kami ketahui bagaimana pasir sungai dituang ke dalam peparit kabelbawah tanah dan juga dapat ketahui berapa kedalaman nya dalam peparit kabel bawah tanah Kami juga dapat mengetahui fungsi pasir sungai yang digunakan dalam tugasan kami.Gambar menunjukkan pelatih sedang meratakan pasir didalam peparit KESIMPULAN Dengan berakhirnya proses penyiapan tugasan ini . 32 .

33 .

Tajuk: Merentang kabel bawah tanah dan mendirikan lampu jalan. Tarikh mula:19-09-2011 Tarikh siap: 20-09-2011 Lokasi: Kawasan berdekatan padang ikm jasin Penyelia: EN MOHD ARIS BIN MOKHTAR 34 .

SENARAI PERALATAN  Drum jek  Besi penahan  papan SENARAI BAHAN  Kabel 4core x 100mm pvc/swa/pvc  2 batang lampu jalan(street lighting) 35 .TUJUAN  Mempelajari cara bagaimana merentang kabel yang betul untuk merentang di dalam peparitan kabel bawah tanah bagi pembahagian kepada tiang TNB dan juga kepada FEEDER PILLAR .dan seterusnya kepada lampu awam.  Mempelajari cara mendawai lampu awam.

Bersihkan tempat kerja dan alat selepas melakukan sesuatu tugas. Jangan makan dan minum atau bergurau senda semasa bekerja. bertumit tinggi atau berpaku tidak dibenarkan sebaliknya kasut yang bertapak tebal dan berjahit disekelilingnya adalah digalakkan.penyelia dan bertanyalah jika kurang jelas. Sentiasa tenang dalam menjalankan sesuatu kerja. 36 . Sarung tangan yang digunakan hendaklah sesuai untuk sesuatu tugas.gelang tangan.jam tangan. Rambut mestilah pendek dan ditutup dengan topi atau memakai topi keledar khas untuk tugas elektrik. rantai dan sebarang aksesori yang dapat mengalirkan arus elektrik janganlah dipakai ketika bekerja. Cincin.kasut tahan hentakkan hendaklah digunakan. Sentiasa mematuhi arahan pada papan-papan tanda.Bagi kerja-kerja mengangkat barang-barang.misalnya memakai pakaian yang sesuai untuk kerja-kerja elektrik. misalnya sarung tangan kulit mestilah sesuai untuk kerja elektrik dan sarung tangan getah untuk melibatkan kerja bahan kimia.LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN Pakaian untuk bekerja mestilah sesuai dengan tugas yang diberikan . Kasut bertapak nipis.

Sesudah pasir telah dimasukkan ke dalam laluan peparit kabel. Pelajar sedang menolak drum kabel bawah tanah. barulah kerja merentang kabel pada peparit serta kerja mendirikan tiang lampu dilakukan. 37 . Ini merupakan jet yang digunakan untuk menjetkan drum kabel bawah tanah .LANGKAH KERJA Sebelum melakukan sesuatu kerja perkara pertama yang perlu diambil kira adalah menyediakan peralatan dengan secukupnya.

Pelajar sedang mengangkat drum kabel bawah tanah diatas perantaraan dua jet . 38 . Gambarajah menunjukkan keadaan kabel di dalam peparit kabel yang telah siap direntang. Pelajar sedang melaksanakan proses penarikan kabel bawah tanah bagi melayakkan masuk kedalam peparitan kabel bawah tanah .bagi memudahkan pelaksanakan kerja merentang kabel.

W.1 – LEAD ALLOY SHEATED (SALUT TIMAH HITAM) 8.C.C. . .I.C.KABEL BAWAH TANAH (UNDERGROUND CABLE) JENIS-JENIS KABEL BAWAH TANAH: 1.E 5.A 4. KEGUNAAN SISTEM KABEL BAWAH TANAH: I. PVC/SWA/PVC . Menyambungkan bekalan dari pencawang ke feeder pillar. . VI.D.D. GAS/ OIL PRESSURE CABLE (KABEL TEKANAN GAS/ MINYAK): 8.C 7.L. Menyambungkan bekalan dari pencawang ke pencawang untuk membawa kadar voltan yang tinggi.L. . bangunan dan taman. P.T.crosslinked polythelene. P.S. III. Untuk sistem pembekalan di kawasan bandar-bandar besar dan sibuk. P. V. .L.P.L. IV.A 3.2 – SALUT ALUMINIUM OMBAK.paper insulated covered double steel wire armoured.paper insulated covered double steel tape armoured.paper insulated lead covered.I. Menyangbbungkan dari bekalan TNB kepada pengguna.mineral insulated copper covered. Bekalan bagi sistem lampu jalan (street lighting) dan lampu kawasan bagi kediaman.polyvenyle chloride steel wire armoured.. X.I. C.I.cambric insulated lead covered. 8. Untuk sistem bekalan dari tanah besar ke pulau-pulau contohnya dari juru ke pulau pinang dengan menggunakan kabel dasar laut (sub-marine cable).C 6. 39 .I. . M.S.L.C 2. II.

apa yang dapat disimpulkan .KESIMPULAN Dengan berakhirnya proses penyiapan tugasan ini .dapatlah kami ketahui bagaimana cara merentang kabel bawah tanah yang betul .cara mendirikan tiang dan juga cara menfittingkan tiang lampu awam 40 .

41 .

Nama projek :Membuat laluan kabel pada jambatan Tarikh mula :21-09-2011 Tarikh siap :23-09-2011 Lokasi : Kawasan berdekatan padang ikm jasin Penyelia : EN MOHD ARIS BIN MOKHTAR 42 .

TUJUAN 1. Mempelajari jarak atau panjang jambatan yang diperlukan. SENARAI PERALATAN  Cangkul  Welding set  Pita ukur  penyodok  steel cutter  cangkul  Tukul  kereta sorong  baldi SENARAI BAHAN     paip GI 3" simen pasir batu bata 43 . Mempelajari cara bagaimana membina jambatan. 2. Mempelajari berapakah saiz jambatan yang diperlukan untuk kabel armoured melaluinya 3.

LA NGKAH . 44 . Jangan bergurau senda atau bermain semasa kerja dijalankan kerana boleh menyebabkan kemalangan yang tidak diingini Sentiasa berwaspada dan berhati – hati semasa kerja dilakukan supaya dapat melakukan dengan baik dan selamat Membersihkan tempat kerja dan peralatan kerja.Peralatan kerja hendaklah disimpan ditempat yang betul supaya mudah dicari apabila diperlukan.LAN GKA H KESELAMAT AN Peralatan yang hendak digunakan haruslah dipastikan berada dalam keadaan baik sebelum memulakan kerja kerja penggalian dilakukan Pastikan mendapat gerak kerja dari penyelia tapak sebelum melakukan kerja supaya lebih selamat dan mudah Sediakan peralatan atau bahan kerja mestilah mencukupi sebelum kerja dijalankan agar dapat melakukan kerja dengan mudah dan tidak berlaku kesulitan semasa kerja dijalankan. Sarung tangan yang hendak digunakan mestilah sesuai dengan kerja yang dilakukakan.

hujung paip GI dipotong di buat sudut 22.tapak ini bertujuan menahan dan memegang paip dari bergerak. paip GI disambung dengan menggunakan welding set.hujung paip GI ini juga dipotong sudut 22. barulah kerja boleh dimulakan.kerja-kerja menyambung perlu dilakukan dengan berhati-hati.5°  Setelah paip GI sepanjang 8' siap dipotong.  Kemudian paip GI tadi disambungkan mengikut ukuran yang telah ditetapkan. ukur paip GI sepanjang 8 kaki. 45 . pelatih hendaklah menyediakan peralatan yang hendak digunakan.5°.  Setelah semua peralatan dipastikan berada dalam keadaan baik.pastikan pelatih memakai alat pelindung diri.paip GI diletakkan dias tapak tadi kemudian diikat dengan menggunakan steel band. langkah seterusnya potong 2 batang paip GI lagi sepanjang 2 kaki untuk disambung dihujung paip GI 8 kaki tadi.  Langkah seterusnya adalah membuat tapak untuk paip GI.LANGKAH KERJA  Sebelum kerja-kerja dimulakan.jangan menggunakan peralatan yang sudah rosak kerana boleh mengundang bahaya.skru pelu diikat dengan kuat supaya paip GI tadi tidak bergerak.  Langkah pertama.  Setelah tapak siap dibuat.  Semasa kerja-kerja menyambung paip GI. kemudian potong dihujung paip GI tersebut dengan menggunakan steel cutter.  Pelatih juga perlu memastikansemua peralatan yang hendak digunakan berada didalam keadaan baik dan selamat untuk digunakan. tinggi tapak adalah lebih kurang 6 inci yang dibuat.

I Gambar sedang menunjukkan pelatih sedang membuat smbungan paip G.I Gambar menunjukkan paip G.Gambar menunjukkan welding set yang digunakan menyambung paip G.I yang telah siap disambung 46 .

Gambar menunjukkan keadaan paip G.I 47 .I yang telah diletakkan diatas kedudukannya Gambar menunjukkan kawasann yang akan dibuat tapak untuk meletakkan paip G.I Gambar menunjukkan pelatih sedang menyimen tapak untuk paip G.

Gambar menunjukkan pelatih sedang mengikat skru pada steel band untuk mengujuhkan pegangan pada paip GI Gambar menunjukkan keadaan paip untuk laluan kabel melintasi jambatan yang telah siap KESIMPULAN Dengan membinanya jambatan ini. 48 .dapatlah ketahui serba sedikiti cara melalui jambatan dengan cara yang betul beserta dapat ketahui berapa besar kabel yang boleh dilalui mengikut saiz jambatanyang dipakai pada sesuatu tempat.

49 .

Nama projek:Membuat laluan kabel melintasi longkang Tarikh mula : 24-09-2011 Tarikh siap : 27-09-2011 Lokasi : Kawasan berdekatan padang ikm jasin Nama penyelia : EN MOHD ARIS BIN MOKHTAR 50 .

TUJUAN
   Mempelajaricara bagaimanamembina longkang Mempelajari keluasan longkang bagi dijadikan sebagai laluan kabel. Mempelajari kedudukan laluan kabel pada longkang.

SENARAI PERALATAN
 Cangkul  Penyodok  Champ  Pita ukur  Tali  Kayu penanda  Hacker  Tukul  kereta sorong

SENARAI BAHAN

   

paip GI batu bata simen pasir

51

LANGKAH KESELAMATAN

 Sebelum melakukan kerja, pelatih perlulah mendapatkan kebenaran menjalankan kerja sebelum kerja-kerja dijalankan  Sebelum kerja-kerja dijalankan, pelatih perlulah memastikan semua peralatan yang hendak digunakan berada dalam keadaan baik dan selamat untuk digunakan. Jangan menggunakan peralatan yang sudah rosak kerana boleh mengundang bahaya semasa menggunakannya.  Pastikan sekitar kawasan tempat kerja berada dalam keadaan selamat.  Sentiasa mematuhi arahan semasa melakukan kerja  Pastikan jarak antara pelatih tidak terlalu rapat semasa melakukan kerja kerana dikhuatiri akan cedera semasa melakukan kerja.  Semua pelatih perlulah memakai alat keselamatan yang sesuai semasa melakukan kerja.  Pelatih tidak dibenarkan bergurau senda semasa melakukan kerja kerana dikhuatiri berlaku perkara yang tidak diingini.  Selepas siap melakukan kerja, semua peralatan hendaklah dibersihkan dan diletakkan ditempat asalnya.

52

LANGKAH KERJA

Setelah peparit siap digali, langkah seterusnya adalah membuat peparit untuk longkang air

Kerja-kerja membuat peparit longkang perlu dilakukan dengan berhati-hati supaya tiada yang cedera.

Selepas peparit longkang siap digali, langkah seterusnya memasang paip GI serta diikat bata untuk mengukuhkan dinding peparit serta longkang.

Gambar menunjukkan pelatih sedang mencuba kedudukan paip yang akan dipasang

Gambar menunjukkan pelatih sedang mengikat bata pada paip GI

53

54 . Gambarajah menunjukkan pelajar sedang menjolok kabel kedalam paip. KESIMPULAN Dengan berakhirnya projek yang kami jalankan ini .serba sedikit dapatlah kami ketahui kedalaman longkang yang digali didalam tanah berserta bagaimana hendak melalui kabel di dalamnya. Selepas bata pada longkang siap diikat.kabel akan dijolok melalui paip G>I yang merentasi longkang tersebut.

55 ..

Tajuk: Membuat penyambungan kabel bawah tanah (jointer kit seal) Tarikh mula: 27-09-2011 Tarikh siap: 27-09-2011 Lokasi: Kawasan berdekatan padang ikm jasin Penyelia :EN MOHD ARIS BIN MOKHTAR 56 .

TUJUAN    Mempelajari bagaimana membuat JOINTER KITSEAL yang betul. Gergaji besi 2. Pen penanda 5. SENARAI PERALATAN 1. Joint kit 3. Crimping tool 6. Mempelajari menyambung kabel menggunakan fluerel. Fluerel 2. Playar 4. Kabel 4coere x 10mm pvc/swa/pvc 57 . Tape pengukur 3. Cable cutter SENARAI BAHAN 1. Mengenali saiz KITSEAL yang digunakan bersesuaian dengan saiz kabel.

Sentiasa mematuhi arahan pada papan-papan tanda.LANGKAH – LANGKAH KESELAMATAN Pakaian untuk bekerja mestilah sesuai dengan tugas yang diberikan .misalnya memakai pakaian yang sesuai untuk kerja-kerja elektrik.penyelia dan bertanyalah jika kurang jelas.jam tangan. rantai dan sebarang aksesori yang dapat mengalirkan arus elektrik janganlah dipakai ketika bekerja.gelang tangan. 58 . bertumit tinggi atau berpaku tidak dibenarkan sebaliknya kasut yang bertapak tebal dan berjahit disekelilingnya adalah digalakkan. Bersihkan tempat kerja dan alat selepas melakukan sesuatu tugas. Rambut mestilah pendek dan ditutup dengan topi atau memakai topi keledar khas untuk tugas elektrik. Kasut bertapak nipis. Jangan makan dan minum atau bergurau senda semasa bekerja. Cincin. misalnya sarung tangan kulit mestilah sesuai untuk kerja elektrik dan sarung tangan getah untuk melibatkan kerja bahan kimia. Bagi kerja-kerja mengangkat barang-barang.kasut tahan hentakkan hendaklah digunakan. Sentiasa tenang dalam menjalankan sesuatu kerja. Sarung tangan yang digunakan hendaklah sesuai untuk sesuatu tugas.

kabel putus semasa membuat talian bekalan kabel tidak cukup. . Pastikan peparit atau tempat akan di sambung mempunyai ruang yang baik dan selesa sebelum memulakan kerja. 3m 3m 59 .PROSEDUR KERJA LANGKAH KERJA BERSERTA GAMBARAJAH SAMBUNGAN TERUS Sambungan terus dibuat apabila kabel bekalan berlaku perkara dibawah :.Litar pintas fasa kefasa kebumi kabel putus.

Potongkan kabel dibahagian yang rosak seperti gambarajah dibawah. Gambar diatas menunjukkan kabel yang hendak disambung Buat pengujian kabel yang dipotong pada kedua bahagian kabel yang dipotong bagi mengesan bahagian kabel tersebut berada dalam keadaan baik dan selamat apabila dibuat sambungan Buat pegujian fasa ke fasa bagi memastikan pengalir yang akan di sambung dalam keadaan betul Tandakan bahagian kabel yang akan dipotong bagi kedua-dua bahagian yang akan disambung Potongkan penebat yang telah ditanda menggunakan pisau Setelah selesai memotong penebat pada bahagian luar kabel. Ianya hendaklah dilakukandegan berhati-hati supaya tidak menyebabkan kabel terluka 60 .kerjakerja memotong dawai perisai dilakukan menggunakan gergaji.

Potongkan penebat bahagian yang kedua yang terdapat pada kebel tersebut dengan berhati-hati agar kabel tidak terluka semasa memotongnya Kemudian buangkan penebat pada pengalir untuk diletakan furrel bagi tujuan penyambungan 15mm2 30mm2 Ikut Panjang Saiz Kit Penyambung Gambarajah diatas menunjukan kabel yang telah siap dipotong mengikut ukurannya 61 .seutbagi tujuan pembumian pa Gambar diatas menunjukkan kabel yang dibuang penebatnya dan juga dibuat penandaan pada perisai untuk dipotong.

Kabel disambung menggunakan furrel dan di kepitkan menggunakan cripping tool bagi mengetatkan kabel tersebut serta mengelakan kabel terlucut semasa kabel disambung Cripping tool Gambar diatas menunjukkan pelatih sedang menyambung kabel link dan di kepitkan menggunakan cripping tool Kerja-kerja menyambung menggunakan furrel handaklah dilakukan kesemua pengalir dan dibalut dengan menggunakan high tension tape serta black tape bagi tujuan keselamatan semasa sambungan submarine dibuat Setelah siap membuat kerja-kerja penyambungan kit submarine di potong mengikut saiz kabel bagi memudahkan kerja penyambungan dibuat Letakan kabel yang disambung tadi pada rumah kit yang telah siap dipotong bersama penjarak pada bahagian tengah penglir tersebut supaya kabel tidak bersentuh antara satu sama lain semasa kabel terluka atau bocor 62 .

Gambar menunjukkan kabel yang telah siap disambung menggunakan high tension tape Gambar menunjukkan kabel yang telah siap disambung dan dimasukkan pada perumah joint kit Tujuan rumah kit dipasang adalah bertujuan untuk menjadi acuan apabila compound dan asid dituang kedalam rumah kit. Balutkan kedua-dua bahagian hujung kit tersebut bagi tujun mengelakan campuran tersebut terkeluar dari rumah kit tersebut 63 .

Gambar menunjukkan asid dan campound yang telah sebati Setelah campuran tersebut menjadi sebati.Campurkan kedua-dua bahan tersebut. 64 .tuangkan campuran tersebut ke dalam rumah kit tersebut dengan berhati-hati supaya ianya tidak tertumpah atau terkeluar dari rumah kit tersebut.Ulikan bahan tersebut selama beberapa minit bagi tujuan campuran tersebut menjadi sebati dan sekata.

Gambar pelatih sedang menuang compound kedalam rumah kit Pastikan campuran yang dituang memenuhi ruang yang terdapat pada rumah kit dan di tutup dengan tudung ruma kit tersebut serta tinggalkan campuran tersebut beberapa minit sehingga campura tersebut menjadi keras. Gambar click-seal joint yang telah siap 65 . Setelah campuran ter sebut menjadi keras ujian penebatan dan ujian keterusan dilakukan bagi memastikan sambungan tersebut berada dalam keadaan baik dan selamat serta tiada kerosakan.

66 .Penyambungan ini harus dilakukan dengan berhati-hati supaya sambungan yang dilakukan tidak rosak.dapatlah mengetahui cara membuat penyambungan yang betul dan biasanya penyambungan ini dilakukan apabila berlakunya kerosakan ataupun kabel tersebut terputus.KESIMPULAN Dengan berakhirnya proses pencantuman kabel jointer kit seal ini.

67 .

Tajuk: Membuat hangat kecut Tarikh mula: 28-09-2011 Tarikh siap: 28-09-2011 Lokasi: Kawasan berdekatan padang ikm jasin Penyelia: EN MOHD ARIS BIN MOKHTAR 68 .

Kabel 4 core × 10mm² 3) Kabel hijau 69 . Break out Sleeve 2) Kabel bawah tanah (armoured cable pvc/swa/pvc) I.TUJUAN  Mempelajari kaedah-kaedah membuat sambungan tamatan hangat kecut pada kabel bawah tanah. II.  Mengetahui tentang bahan-bahan dan peralatan yang digunakan dalam membuat sambungan tamatan hangat kecut.  Mempelajari langkah-langkah kerja membuat penyambungan hangat kecut. SENARAI PERALATAN 1) Pita pengukur 2) Playar 3) Gergaji besi 4) Cutter cable 5) Pisau 6) Pen penanda (marker) 7) Black tape SENARAI BAHAN 1) Hangat kecut I.

PROSEDUR KERJA LANGKAH KERJA BERSERTA GAMBARAJAH 1) Sebelum memulakan kerja-kerja membuat tamatan peralatan-peralatan dan bahan hendaklah dipastikan berada dalam keadaan baik dan selamat untuk digunakan serta alat-alat kelengkapan pada pelajar sendiri untuk melakukan kerja-kerja talian bawah tanah.  Discharge kabel setelah dimatiakan. 2) Setelah itu tenaga pengajar memberi penerangan mengenai prosedur langkah-lnagkah kerja yang dilakukan dengan langkah keselamatan dan peraturan yang perlu dipatuhi semasa kerja-kerja membuat tamatan hangat kecut pada kabel bawah tanah dijalankan di tempat projek.  Pastikan bekalan tidak akan datang secara tidak sengaja tanpa disedari dari mana-mana arah. 3) Membuat tamatan hangat kecut pada kabel bawah tanah dengan cara yang betul mengikut langkah-langkah yang telah dipelajari. kunci. dan gantung notis. 2) Menyediakan peralatan yang selamat dan bahan yang hendak digunakan. 70 .  Membuat ujian kepastian ( pemakuan kabel ) jika perlu untuk memastikan kabel yang hendak dipotong telah betul-betul tiada bekalan. ARAHAN KERJA 1) Melakukan kerja-kerja membuat tamatan hangat kecut pada kabel bawah tanah untuk talian bekalan dan talian perkhidmatan.LANGKAH KESELAMATAN SEBELUM MEMBUAT TAMATAN HANGAT KECUT  Putuskan bekalan.

3) Pastikan bahan yang hendak digunakan lengkap ketika berada di kawasan tapak projek. 71 .dawai perisai juga perlu dipotong dengan menggunakan gergaji besi seperti yang ditunjukkan dalam gambar di sebelah.penebat kabel perlu dibuang seperti yang ditunjukkan dalam gambar di sebelah. Setelah penebat kabel dibuang. Setelah dipotong. Gambar di sebelah menunjukkan pelatih sedang memotong penebat kabel setelah diukur.

Gambar di sebelah menunjukkan penebat luar kabel yang siap dipotong bagi tujuan pembumian. 72 .Gambar di sebelah menunjukkan penebat luar kabel dan dawai perisai yang telah siap dipotong Gambar di sebelah menunjukkan pelatih sedang memotong penebat luar kabel bagi tujuan pembumian.

Gambar di sebelah menunjukkan pelatih sedang memotong penebat dalam untuk dibuang.dawai perisai dan kabel bumi dendaklah dibalut dengan menggunakan insulation tape. Setelah itu.lilitkan kabel bumi pada perisai bagi tujuan pembumian seperti yang ditunjukkan dalam gambar di sebelah Setelah siap lilitan dibuat. 73 .

Gambar di sebelah menunjukkan pelatih sedang melakukan kerja-kerja memanas dan mengecutkan brackout pada kabel.Seterusnya.masukkansleeve pada kabel seperti yang ditunjukkan dalam gambar di sebelah.masukkanbrackuot pada kabel seperti gambar di sebelah. 74 . Seterusnya.

Gambar di sebelah menunjukkan pelatih sedang melakukan kerja-kerja pemanasan pada sleeve supaya ianya kecut. Gambar menunjukkan tamatan jenis hangat kecut yang telah siap dibuat dan kerja menfitting pada pengalir bolehlah dilakukan. 75 .

JENIS TAMATAN 1) Tamatan Tier 2) Tamatan Inverted 3) Tamatan Hangat Kecut 4) Tamatan ‘ Combined sealing chamber’ 5) Tamatan Akhir (Pot End) JENIS-JENIS TAMATAN XLPE 1) Cable Lug 2) Cable Gland 3) Heat Shringkable TEMPAT TAMATAN DITAMATKAN 1) Suis Gear 2) Papan Suis 3) Peti Pembekal (Feeder Pillar) 4) Tiang Talian Aerial 5) Alatubah (Transformer) 76 . peti pembekal dan juga pembekalan ke system talian atas.TAMATAN  Tamatan atau sambungan tamatan adalah pencamtuman diantara satu kabel dengan perkakas suis. JENIS.

kaedah-kaedah untuk membuatnya. perlu memahami cara sebelum tamatan. pastikan peralatan yang digunakan dalam keadaan baik dan selamat untuk digunakan. dipastikan ukuran pada kabel mengikut ukuran yang ditentukan.  Langkah-langkah keselamatan perlu diutamakan semasa menjalankan kerja menggunakan peralatan ketika menjalankan sesuatu kerja.KESIMPULAN  Dalam proses membuat sambungan tamatan hangat kecut pada kabel bawah tanah.  Pemasangan bahan-bahan seperti sleeve dan breakout di sarungkan dengan teliti sebelum dihangat kecutkan. 77 .  Semasa proses membuat tamatan hangat kecut kabel bawah tanah untuk talian atas. mengetahui bahan-bahan dan peralatan yang digunakan.  Semasa menjalankan kerja-kerja membuat tamatan hangat kecut. supaya tamatan hangat kecut pada kabel kemas dan baik untuk disambungkan.

78 .

Tajuk: Memasukkan batu bata juga kabel slap dan pasir sungai semula Tarikh mula: 27-09-2011 Tarikh siap:27-09-2011 Lokasi: Kawasan berdekatan padang ikm jasin Penyelia: EN MOHD ARIS BIN MOKHTAR 79 .

II.TUJUAN  Mempelajari kenapa perlunya digunakan bata dalam peparit kabel bawah tanah dan kenapakah bata yang dipilih.  Mempelajari kenapa kabel slap harus dipasang dan apakah kegunaannya. Pasir Batu bata 80 . II. III. Kereta sorong Cangkul Peyodok SENARAI BAHAN I. SENARAI PERALATAN I.

Rajah 1 Rajah 1 di atas merupakan Spesifikasi merentang kabel bawah tanah voltan rendah.PROSEDUR KERJA LANGKAH KERJA BERSERTA GAMBARAJAH Selepas kerja merentang kabel dibuat.pasir mestilah dimasukkan kedalam peparit bagi tujuan penyerapan air serta sifatnya yang tidak menakung air dan juga terdapat rongga-rongga udara bagi penyejukan kabel dan sifat penebatan yang baik serta batu bata diletakka di atas lapisan ke-2 pasir. 81 .

Pelajar yang menyusun kabel slap d sepanjang peparitan kabel bawah tanah  Saiz bata yang digunakkan ialah :a) Panjang .9 inci b) Lebar – 4 inci c) Tinggi – 3 inci 82 .LA NGKAH KER JA Pelajarsedang menyusun bata pada laluan kabel bawah tanah di dalam peparit.

 Panjangya kabel slab ialah 1-2 meter.  Panjang kabel tape ialah 100meter segulung. Penandaan bata pada kabel VR ialah membujur dan kabel VT ialah melintang.  Selain daripada bata kabel tape atau kabel slab boleh digunakan sebagai penanda.  Terdapat dua jenis warna kabel slab iaitu :a) Warna hijau untuk voltan rendah b) Warna oren untuk voltan tinggi.  Tujuan kabel tape dan kabel slab ialah sebagai penandaan /perisai pertama KBT.  Cable slap dan bata digunakan sebagai penanda bahawasanya terdapat kabel pada laluan tersebut.  Cable tape selalu digunakan di kawasan luar bandar. 83 . Jumlah bata yang diperlukan 8-11 bata semeter. Jumlah bata yang diperlukan . KESIMPULAN  Dengan menyiap projek ini kami dapat mempelajari kegunaan bata dan cable slap yang diletakkan didalam peparit kabel. 4-6 bata semeter.  Cable slab digunakan dikawasan bandar.

84 .

Tajuk: Menimbus peparit kabel bawah tanah Tarikh mula: 29-09-2011 Tarikh siap: 29-09-2011 Lokasi: Kawasan berdekatan padang ikm jasin Penyelia: EN MOHD ARIS BIN MOKHTAR 85 .

iv. ii.TUJUAN  Mengetahui cara-cara menimbus tanah supaya tidak mendap dan kelihatan kemas. iii. tanah 86 . Kereta sorong Cangkul Penyodok choke SENARAI BAHAN i. SENARAI PERALATAN i.

Tujuan kerja menimbus kabel dilakukan adalah bertujuan menghindari kabel daripada dicuri atau diganggu oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Aspek keselamatan perlu dititikberatkan supaya sebarang kecederaan yang tidak diingini berlaku. Gambar diatas menunjukkan pelatih memulakan kerja menimbus pada peparit kabel 87 .PROSEDUR KERJA Selepas kerja menanda kabel dengan menggunakan bata dibuat.kerja menimbus pula dilakukan.

Proses penimbusan tanah juga perlu dititik beratkan supaya tanah itu kelihatan kemas serta tidak menjejaskan pemandangan.Gambar diatas menunjukkan pelatih sedang menimbus kembali tanah setelah kerja merentang kabel. Gambar diatas menunjukkan peparit yang telah siap ditanam. KESIMPULAN Dengan berakhirnya proses penyiapan ini.apa yang dapat disimpulkan adalah kami dapat ketahui serba sedikit kenapa perlu dikambuskan semula tanah kedalam peparit dan dapat ketahui cara sebenar bagi proses penimbusan tanah. meletakkan pasir dan bata selesai dijalankan. Peparit yang yang ditimbus mestilah melebihi paras tanah supaya tanah yang ditimbus tidak mendap. 88 .

89 .

Tajuk: Membuat penandaan pada peparit Tarikh mula: 02-10-2011 Tarikh siap:02-10-2011 Lokasi: Kawasan berdekatan padang ikm jasin Penyelia: EN MOHD ARIS BIN MOKHTAR 90 .

SENARAI PERALATAN I. Cangkul Penyodok choke SENARAI BAHAN I. Batu penanda voltan rendah TUJUAN Sebagai tanda terdapatnya laluan kabel bawah tanah. III. 91 . II.

laluan melencong dan terdapat jenis menunjukkan ada sambungan dibawah. Anak panah (↔) bermaksud laluan kabel 2. TERDAP AT DUA SIMBOL PENANDA KABEL 1. LV Bermaksud low voltage (voltan rendah) Gambar diatas menunjukkan PENAND A K ABEL BAW AH TANAH Penanda konkrit untuk perjlanan kabel (concrete cable maker) penanda kabel mestilah ditanam 12inci kedalam tanah dan jarak 50 ela sepanjang perjalanan kabel ditanam 92 .PROSEDUR KERJA Semasa kerja menimbus peparit kabel bawah tanah dilakukan. kerja menanam batu penanda kabel dilakukan batu yang digunakan mempunyai tiga jenis iaitu laluan terus. Tujuan kabel penanda ini diletakkan adalah bertujuan sebagai petunjuk sekiranya kerja menukar ganti atau penyelenggaraan hendak dilakukan.

93 . Gambar disebelah menunjukkan pelatih sedang meletakkan penanda kabel pada laluan kabel batu Gambar disebelah menunjukkan batu penanda yang telah diletakkan pada peparit laluan kabel bawah tanah.Penanda kabel mestilah diletakkan dengan betul.Gambar diatas menunjukkan PENAND A KONTRIT PENYAMBUNG AN KABEL Penanda konkrit untuk penyambungan kabel (concrete joint cable marker) penanda penyambungan kabel hendaklah ditanam pada setiap penyambungan kabel.

94 .Gambar disebelah menunjukkan pelatih sedang menanam batu penanda yang diletakkan tadi. Gambar disebelah menunjukkan batu penanda yang telah siap ditanam ukuran batu penanda dari paras tanah adalah sekurang kurangnya 3inci KESIMPULAN Dengan berakhirnya proses penanaman batu penanda kami dapat mengetahui caracara menanam batu penanda mengikut kedalaman dan simbol laluan kabel bawah tanah yang betul.

95 .

Tajuk: Ujian Rintangan Penebatan Tarikh mula : 05-10-2011 Tarikh siap : 05-10-2011 Lokasi Penyelia : Kawasan berdekatan padang ikm jasin : EN MOHD ARIS BIN MOKHTAR 96 .

97 .5 Ujian rintangan penebatan neutral ke bumi 1. 2.1. 2.pengalir fasa dengan neutral.3 Ujian rintangan penebatan fasa kuning ke bumi. Ujian rintangan penebatan fasa merah ke neutral. Ujian rintangan penebatan fasa merah ke Kuning Ujian rintangan penebatan fasa kuning ke biru. Ujian rintangan penebatan fasa biru ke neutral.3. Ujian rintangan penebatan di antara fasa dengan fasa dengan neutral. 1. 2.1 Ujian rintangan penebatan tiap .2 Ujian rintangan penebatan fasa merah ke bumi 1.TUJUAN  Mempelajari bagaimana prosedur membuat ujian penebatan beserta berapakah nilai-nilai bacaan yang dibenarkan. 2.2.tiap fasa dan neutral ke bumi 1. 2. PERALATAN  Insulation Tester UJIAN – UJIAN YANG DILAKUKAN 1. 2.4 Ujian rintangan penebatan fasa biru ke bumi 1. Ujian rintangan penebatan fasa merah ke biru .pengalir neutral dengan bumi dan pengalir fasa dengan bumi. Ujian rintangan penebatan fasa kuning ke neutral.6 Ujian rintanagan penebatan fasa ke fasa 1.4.5.  Untuk memastikan tiada kebocoran arus antara pengalir fasa dengan fasa.2.

Jika jarum penunjuk berada pada kedudukan ‘battery good’ bermakna bateri dalam keadaan yang baik. Periksa bateri pada alat uji dengan melaraskan kedudukan pelaras pada ‘battery check’ dan tekan butang ‘Test’. Laraskan pelaras pada voltan yang diguna dan pintaskan lead alat uji. tentukan alat uji berada didalam keadaan yang baik dan berfungsi dengan betul.PROSEDUR KERJA Sebelum ujian dibuat. 98 . Tekan butang ‘test’ Jika jarum penunjuk berada pada kedudukan 0Ω bermakna alat uji berada didalam keadaan yang baik dan boleh digunakan.

Pintaskan ketiga-tiga fasa dan neutrl. 99 . letak prop B ketas pengalir fasa dan prop di letatkan ke atas dawi sbeaga bumi bgi ujian fasa dan neutral dengn bumi seperti gambarajah di atas Select kepada 500 V untuk tekanan yang di beri pada kabel underground Tekan butang ‘test’ dan kemudian rekodkan bacaan yang ditunjukkan pada meter.Kemudian. hujung lead A disambungkan ke bahagian bumi (iaitu bahagian perisai kabel) dan lead B disambung kepada tiap-tiap fasa bagi ujian penebtan fasa dengan bumi seperti gambarajah.

100 .Bagi ujian penebatan antara fasa dengan fasa dan neutral seperti gambarajah di atas Ulangi langkah yang sama untuk fasa yang lain. Termasuk fasa dengan fasa dan juga fasa dengan neutral dan bumi Gambarajah menunjukkan pelajar sedang meletakkan prop pada fasa merah dan fasa kuning.

NB R+Y+B+N-E 20MΩ R+Y+B-N 30 MΩ UJIAN FASA DENGAN FASA DAN NEUTRAL 20 MΩ 20 MΩ 20 MΩ 20 MΩ 101 .KEPUTUSAN UJIAN Street lighting(Lampu Jalan) UJIAN PENEBATAN FASA DENGAN BUMI DAN NEUTRAL R-E Y-E B-E N-E R+Y+B+NE 50MΩ 20MΩ 20MΩ 20MΩ 20MΩ R-Y Y-B B-R N-R.N-Y.N-B R+Y+B-N UJIAN FASA DENGAN FASA DAN NEUTRAL 20 MΩ 20 MΩ 20 MΩ 10 MΩ 30 MΩ Kabel bekalan utama UJIAN PENEBATAN FASA DENGAN BUMI DAN NEUTRAL R-E Y-E B-E N-E 20MΩ 20MΩ 20MΩ 20MΩ R-Y Y-B B-R N-R.N-Y.

kami dapat mengetahui serba sedikit bagaimana cara-cara membuat pengujian penebatan beserta berapakah nilai bacaan yang dibenarkan .dengan ujian ini jugak kita dapat memastikan bagaimana ketahanan penebatan pada armoud cable adalah baik atau tidak dan kami juga dapat mengetahui prosedur yang betul untuk lakukan ujian ini dengan memastikan tiada kebocoran arus pada fasa-fasa lain. 102 .KESIMPULAN Dengan berakhirnya proses ujian penebatan ini .

103 .

Tajuk: Ujian Keterusan Tarikh mula : 05-10-2011 Tarikh siap : 05-10-2011 Lokasi : Kawasan berdekatan padang ikm jasin Penyelia : EN MOHD ARIS BIN MOKHTAR 104 .

o Ambil bacaan . o Jalankan ujian bagi alatuji untuk menentukan alatuji berfungsi dengan baik. o sambungkan kedua dua lead alat uji pada mana mana dua fasa atau neutral . o Pusingkan pemegang bagi alatuji.TUJUAN  Mempelajari bagaimana prosedur membuat pengujian keterusan beserta berapa nilai-nilai bacaan yang dibenarkan. Catatan o Jika bacaannya 0 Ω (ohm) menunjukkan bacaannya baik o Jika bacaannya putus . ∞ (infinity) atau bacaan nilai ohm salah satu fasa langkah 105 . PERALATAN  Multimeter Penerangan : Alat yang digunakan bagi ujian keterusan bagi talian kabel bawah tanah adalah penguji rintangan penebatan dengan setting 1Mega ohm Sebelum ujian keterusan Bagi talian kabel bawah tanah dibuat beberapa perlu diambil:o ketiga tiga fasa RYB dan neutral dilitar pintaskan.  Memastikan setiap pengalir perlindungan litar mempunyai keterusan yang baik dan rintangan yang rendah.

0 MΩ 0 MΩ 0 MΩ 0 MΩ 106 .Litar Pintaskan RYBN R Y B N LITAR PINTASKAN RYBN R Y B N Litar Pintaskan RYBN R Y B N Bacaan ujian keterusan kabel yang baik Fasa merah R ke fasa Kuning Y Fasa merah R ke fasa Biru B Fasa kuning Y ke fasa Biru B Fasa merah R ke neutral N Fasa Kuning Y ke neutral N Fasa biru B ke neutral N bacaannya = bacaannya = bacaannya = bacaannya = bacaannya = bacaannya = 0 MΩ 0 MΩ.

107 .KESIMPULAN Dengan berakhirnya proses pengujian ini .jadi dengan ujian ini kami dapat memastikan keterusan kabel adalah baik.kami jugak dapat mengetahui adakah keterusan pada sambungan yang kami buat itu bersambung atau tidak. dapatlah ketahui serba sedikit bagaimana tatacara membuat ujian keterusan dan juga dapat ketahui nilai bacaan yang dibenarkan .

108 .

Tajuk : Ujian Kekutuban Tarikh mula : 05-10-2011 Tarikh siap Lokasi Penyelia : 05-10-2011 : Kawasan berdekatan padang ikm jasin : En MOHD ARIS BIN MOKHTAR 109 .

kuning dan neutral pada hujung kabel yang satu lagi. Pintaskan fasa merah. tentukan alat uji berada didalam keadaan yang baik dan berfungsi dengan betul dan periksa bateri alat uji dengan Laras pelaras pada ohm yang diguna dan pintaskan lead alat uji.TUJUAN  Untuk mempelajari bagaimana membuat pengujian kekutuban beserta berapa nilai-nilai bacaan yang dibenarkan PERALATAN Multimeter(ohm meter) PROSEDUR KERJA Sebelum ujian dibuat. Jika bacaan menunjukkan bacaan salah atau bacaan yang mempunyai nilai tinggi. Buat ujian untuk menentukan kabel berada didalam keadaan yang baik. Jika jarum penunjuk berada pada kedudukan 0Ω bermakna alat uji berada didalam keadaan yang baik dan boleh digunakan. Jika bacaan menunjukkan bacaan 0Ω bermakna kabel berada didalam keadaan yang baik. Ini bermakna salah satu atau kedua-dua kabel putus ataupun pengalir patah 110 . biru.

Gambarajah menunjukkan pelajar sedang melakukan ujian kekutuban pada fius Gambarajah menunjukkan pelatih sedang melakukan ujian kekutuban pada fideer pilar 111 .

KESIMPULAN Dengan berakhirnya proses penyiapanini . 112 .kami juga dapat mempelajari prosedur yang betul semasa melakukan pengujian ini dan kami juga dapat memastikan smbungan tersebut disambung ke tempat yang betul. dapatlah ketahui serba sedikit bagaimana membuat pengujian kekutuban dan juga dapat ketahui nilai bacaan yang dibenarkan .

jalan atau tempat-tempat awam itu. (3) Kecuali bagi maksud membuat pembaikan segera. tiada sesalur bawah tanah boleh dipasang oleh pemunya. pihak berkuasa bekalan. jalan atau tempat awam bagi maksud meletakkan sesalur bawah tanah dan sambungan baginya dan penimbusan serta pembaikan semulanya hendaklah dijalankan oleh pemunya. dengan cara yang dikehendaki oleh pihak berkuasa yang berkenaan yang dipertanggungkan dengan tanggungjawab bagi perkara-perkara yang berkaitan dengan lebuh.AKTA BEKALAN ELEKTRIK PERATURAN-PERATURAN ELEKTRIK TALIAN BEKALAN BAWAH TANAH SESALUR DAN SAMBUNGAN BAWAH TANAH PERATURAN 22 22. dan apabila talian ini dipasang pada jambatan atau pembetung ia hendaklah dilindungi mengikut apa-apa cara yang diarahkan oleh Suruhanjaya. pengurusan. atau pekerja atau ejennya. mengikut mana-mana yang berkenaan. mengikut mana-mana yang 113 . pengurusan. pemegang lessen. (2) Pemecahan lebuh. pihak berkuasa bekalan. (1) Talian bekalan bawah tanah hendaklah sentiasa ditebat dan dilindungi sehingga memuaskan hati Suruhanjaya. atau pekerja atau ejennya. pemegang lesen.

(c)kabel bertebat mineral. (f)kabel tekanan gas. SAMBUNGAN ATAU PENAMATAN PERATURAN 23 23. 2) Sesuatu cantuman. kekuatan mekanik dan perlindungan mekaniknya. penebatan.pada mana-mana jalan melainkan notis yang munasabah telah diberikan kepada pihak berkusa bekalan relevan.(1) Mana.mana cantuman. dan (g) mana-mana kabel lain yang Suruhanjaya fikirkan pencantuman. (4) Sesuatu cantuman kabel berperisai bertebatkan polivinil klorida hendaklah dijalankan oleh Pencantum kabel. sambungan atau penamatan mana-mana kabel hendaklah dijalankan oleh Pencantum Kabel. 3) Kabel yang disebut dalam subperaturan (2) hendaklah termasuk – (a)suatu kabel bertebat kandungan kertas. (d)kabel bertebat polimer. CANTUMAN. (e) kabel berisi minyak.berkenaan. sambungan atau penamatan elektrik hendaklah dibina dan bagi memenuhi maksudnya berkenaan dengan kekonduksian. 114 . penyambungan dan penamatankabel itu menghendaki kemahiran khusus. disalut daam plumbum atau aluminium (b)kabel berperisai dengan penebatan termoset.

apabila disabitkan. 115 . (9) Mana.AKTA BEKALAN ELEKTRIK BAHAGIAN IX KESALAHAN DAN PENALTI SEKSYEN 37 37. Memadamkan atau merosakkan apa-apa lampu awam atau merosakkan atau mencacatkan apaapa tiang pendakap atau kaedah lain bagi menopangkan suatu lampu awam adalah melakukan suatu kesalahan dan boleh dikenakan.mana orang yang. Denda tidak melebihi lima ribu ringgit atau penjara selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya. tanpa kebenaran yang wajar.

116 . MENITIK BERATKAN KESELAMATAN KABEL DALAM MENYEDIAKAN TALIAN BEKALAN BAWAH TANAH SUPAYA KABEL DAPAT BERTAHAN DALAM TEMPOH YANG PANJANG. MENGENALPASTI PERALATAN DAN BAHAN YANG DIGUNAKAN DALAM KERJA-KERJA MENYEDIAKAN TALIAN BEKALAN BAWAH TANAH. UTAMAKAN KESELAMATAN APABILA MELAKUKAN SESUATU KERJA ATAU KETIKA BERADA DI KAWASAN TAPAK PROJEK.KESIMPULAN KESIMPULAN YANG KAMI PEROLEHI DARIPADA TUGASAN INI ADALAH :- MENGETAHUI LANGKAH KERJA BAGI TALIAN BEKALAN BAWAH TANAH MENGIKUT KAEDAH YANG BETUL SERTA SPESIFIKASI YANG TELAH DITETAPKAN. KAMI JUGA DAPAT MEMPELAJARI TATACARA PENGUJIAN YANG DIJALANKAN DALAM MENYEDIAKAN TALIAN BEKALAN BAWAH TANAH. MEMPELAJARI DENGAN LEBIH TERPERINCI TENTANG CARACARA MENYEDIAKAN TALIAN BEKALAN BAWAH TANAH DENGAN SELAMAT.

Ruang kegunaan tidak luas.KEBAIKAN SISTEM KABEL BAWAH TANAH JIKA DIBANDINGKAN DENGAN SISTEM TALIAN ATAS: KEBAIKAN Tidak perlu senggaraan. rendah dimana sering berlaku kerosakan pada talian contohnya talian 117 . Tidak memerlukan banyak aksesori. pengoksidaan pengaruh cuaca. Memerlukan pemasangan. Kurang alam. KEBURUKAN Senggaraan perlu dijalankan dari semasa ke semasa. pengalir Pengalir berpenebat sentiasa nipis dan tidak kepada ketahanan terhadap berpenebat terdedah pengoksidaan/ hakisan. senggaraan Kos pemasangan dan senggaraan adalah mahal. Kedudukannya yang terlindung bawah Peratus keselamatan kepada orang awam tanah tidak membahayakan kepada adalah orang awam. Kos pemasangan dan Memerlukan ruang tanah yang luas. banyak aksesori dalam Mempunyai banyak lapisan penebat Kegunaan penebat tidak banyak digunakan yang menjamin keselamatan kepada dan terdapat juga dari jenis yang tidak pengalir. Lapisan mempunyai penebat dan berpenebat. terdedah kepada bencana Banyak terdedah pada bencana alam. murah.

kami berharap pihak encik berpuas hati dalam tugasan yang kami sediakan ini. membuat sambungan dan tamatan kabel.serta mengajar kami tentang cara-cara menyediakan laluan peparit kabel. merentang kabel.Mohd Aris Bin Mokhtar kerana telah banyak membuang masa bersama kami demi mencurahkan ilmu mengenai underground ini. Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada pengajar kami iaitu En. 118 . Tugasan kami ini membawa seribu ilmu pengetahuan tentang elektrik. Ketiga-tiga pengalir fasa disatukan Pengalir fasa direntang berasingan dalan satu kabel.terputus atau tiang tumbang.Kami berharap tugasan ini boleh dijadikan sebagai rujukan kepada sesiapa yang memerlukan. PENUTUP Bersyukur kehadrat ilahi dengan limpah kurnianya kami dapat menyiapkan tugasan ini dengan sempurna. menegakkan tiang lampu jalan serta membuat tatacara pengujian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->