ADAB DAN BATAS-BATAS PERGAULAN DALAM ISLAM

Pensyarah: Ustaz Ahmad Sukari Muhamad
Muhamad Farid Mohamed Noor MS0513507414 Muhammad Hafiz Ahmad Shariffuddin MS0513507501 Nasrul Nizam b Alang MS0513507645 Azizul Afandi Azizul Akmal MS0513506450 Abdul Azim Abdullah MS0513506190
SO CALLED F1P5

SO CALLED F1P5

Memberi salam apabila bertemu.  Mengembirakan hati mereka sepanjang bersama mereka.  Memanggil nama yang baik dan disukai olehnya.  Merendah diri dengan sahabat.  Bercakap dengan jujur.

SO CALLED F1P5

” (hadis sahih riwayat ahmad) SO CALLED F1P5 .A. tetapi berdiri di sudut kanan atau di kirinya lalu berkata : “assalamualaikum…assalamualaikum. baginda tidak berdiri di hadapannya.“Rasulullah S.W apabila mendatangi pintu rumah seseorang.

“Sifat yang paling di benci oleh Rasulullah S.W ialah dusta.” (hadis muttafaq ‘alaih) SO CALLED F1P5 .A.” (hadis riwayat baihaqiy) “Orang yang paling baik di antaramu ialah yang paling mulia akhlaknya.

Tetapi Rasulullah meredakannya dengan menjelaskannya. Elakkan daripada bergurau keterlaluan dengan sahabat melainkan gurauan-gurauan yang diharuskan seperti mana gurauan Rasulullah: Pernah Rasulullah bergurau dengan berkata.” Wanita tua itu sedih lalu menangis. SO CALLED F1P5 . “Orang tua tidak masuk syurga.

SO CALLED F1P5 . wajahnya akan bertukar menjadi muda.” Mendengar perjelasan tersebut. maka di dalam syurga nanti. Jika ada orang yang mati di usianya yang sudah tua. wanita tua itu pun senang hati dan berasa gembira.“Sebenarnya di dalam syurga memang tidak ada orang tua.

SO CALLED F1P5 .

•Apabila menghadiri sesuatu majlis: Hendaklah memberi salam dan mengambil tempat dan tidak mengganggu orang lain. SO CALLED F1P5 . Jangan berbual kosong. Bersalam dengan mereka yg berhampiran. Ucapan salam ditujukan kepada orang yg terdekat dengan suara yg lembut.

SO CALLED F1P5 . Jangan menentang atau mencabar seseorang sehingga boleh menimbulkan permusuhan. Jangan memandang hebat terhadap seseorang kerana pangkat dan hartanya.    Jangan terlalu banyak bergaul dgn orang ramai kecuali ketika memerlukan sahaja. Hendaklah memandang orang ramai dengan belas kasihan dan rahmat.

Jangan bersikap sombong dan bermegah diri. SO CALLED F1P5 . Jangan sesekali mencela masyarakat sekeliling. Berlaku baik dengan orang ramai. Saling tolong-menolong.     Jangan terlalu memberi kepercayaan kepada seseorang.

Jangan sampai menggadai prinsip kerana hendak menjaga hati seseorang. SO CALLED F1P5 . Memberi nasihat kepada mereka yang boleh menerima nasihat. Ketika berhadapan dengan seseorang jangan meremehkannya.    Mengajak ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran.

SO CALLED F1P5 .

bercakap. mahram atau ajnabi dalam satu tempat. Ajnabi dan ajnabiyah merujuk kepada lelaki dan perempuan yang halal berkahwin antara satu sama lain. Oleh itu. bertegur sapa bertentang mata dan sebagainya. topik ini dikhususkan dalam konteks pergaulan lelaki ajnabi dengan perempuan ajnabiyah. SO CALLED F1P5   . Pergaulan antara lelaki dan perempuan merujuk kepada percampuran lelaki atau perempuan. Mereka bertemu.

Dalil tegahan SO CALLED F1P5 .

 Rasulullah menyatakan bahawa jihad wanita ialah mengerjakan haji. oleh itu wanita tidak diwajibkan berjihad (berperang). Rasulullah melarang dengan jelas supaya wanita tidak bermusafir dan berdua-duaan dengan lelaki tanpa ditemani mahram. SO CALLED F1P5   . Wanita tidak diwajibkan solat berjama’ah kerana ia merupakan majlis perhimpunan ramai yang diberatkan ke atas kaum lelaki.

Wanita tidak diwajibkan solat Juma’at kerana kesibukan mereka dengan urusan rumahtangga serta mengelakkan percampuran dengan lelaki yang boleh menimbulkan fitnah.  SO CALLED F1P5 . Rasulullah melarang kaum wanita berjalan bersama lelaki (bercampuraduk).

Keadaan yang diharuskan bergaul SO CALLED F1P5 .

hajat syar’ie. SO CALLED F1P5 . maslahat atau kerana adat setempat yang diakui oleh syarak maka ia diharuskan. namun atas beberapa alasan seperti darurat.Walaupun pada asalnya hukum tidak membolehkan berlaku pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram.

penggunaan kenderaan awam Berjihad seperti menuntut ilmu. melayan dengan tetamu dengan kehadiran suami. mualamat. SO CALLED F1P5 . Kehakiman tugas penguatkuasaan.kes-kes yang diharuskan lelaki dan wanita bergaul:        darurat seperti untuk menyelamatkan maruah seseorang perempuan.

Pergaulan bebas adalah haram SO CALLED F1P5 .

maka jangan sekali-kali dia bersendirian dengan seorang perempuan yang tidak bersama mahramnya." (Riwayat Ahmad) SO CALLED F1P5 . Dalam hal ini Rasulullah bersabda: "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari qiamat. kerana yang ketiganya ialah syaitan.Perkara diharamkan Islam ialah: Berdua-duaan dengan seorang perempuan ajnabiah.

" (Riwayat Bukhari) SO CALLED F1P5 . Kemudian ada seorang lakilaki dari sahabat Anshar bertanya: Ya Rasulullah! Bagaimana pendapatmu tentang ipar? Maka jawab Nabi: Bersendirian dengan ipar itu sama dengan menjumpai mati."Hindarilah keluar-masuk rumah seorang perempuan.

Jangan Dekat-dekat pada Zina Allah telah berfirman: "Jangan kamu dekat-dekat pada perzinaan. kerana sesungguhnya ia itu perbuatan yang kotor dan cara yang sangat tidak baik." (al-Isra': 32) SO CALLED F1P5 .

•meretakkan perhubungan. •menghancurkan rumahtangga. •kejahatan nafsu dan merosotnya akhlak SO CALLED F1P5 . •meluasnya penyakit kelamin. •merosak keturunan.Akibat berzina: • menyebabkan masalah keturunan.

Apakah punca berlakunya zina atau maksiat di kalangan umat islam masa kini??? SO CALLED F1P5 .

Nafsu! > Iman! hasutan syaitan SO CALLED F1P5 .punca-puncanya:      Melihat aurat lelaki atau perempuan. Memandang dengan syahwat. Perhiasan(barang kemas) yang melampaulampau(mengasyikkan pandangan kaum lelaki) bagi perempuan atau sebaliknya.

dan memelihara kemaluannya.. yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya . Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.' Katakanlah kepada wanita yang beriman..Allah berfirman: "Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya.“ (an-Nur: 30-31) SO CALLED F1P5 .

Allah berfirman: ". dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa tampak daripadanya. kepada golongan wanita yang memakai perhiasan yang berlebih-lebihan..... Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya ." (an-Nur: 31 ) SO CALLED F1P5 .

di mana Allah telah menyediakan pakaian dan perhiasan SO CALLED F1P5 . iaitu.Apakah tujuan anda berpakaian? Tujuan berpakaian pada pandangan Islam ada dua perkara. Ini adalah merupakan pemberian Allah kepada umat manusia seluruhnya. untuk menutup aurat dan berhias.

: "Hai anak-cucu Adam! Sungguh Kami telah menurunkan untuk kamu pakaian yang dapat menutupi aurat-auratmu dan untuk perhiasan.w.Maka berfirmanlah Allah s." (al-A'raf: ayat26) SO CALLED F1P5 .t.

" (al-A'raf: 27) SO CALLED F1P5 . sebagaimana mereka telah dapat mengeluarkan kedua orang tuamu (Adam dan Hawa) dari sorga. mereka dapat menanggalkan pakaian kedua orang tuamu itu supaya kelihatan kedua auratnya. Untuk itulah maka Allah berfirman: "Hai anak-cucu Adam! Jangan sampai kamu dapat diperdayakan oleh syaitan. Bagaimana pula bagi mereka yang berpakaian bukan untuk menutup aurat?? Sesungguhnya orang-orang tersebut telah menyimpang dari ajaran Islam dan mengikuti jejak syaitan.

dimana setiap manusia yang berbudaya sesuai dengan fitrahnya akan malu kalau auratnya itu terbuka. Seruan Islam untuk menutup aurat ini berlaku bagi setiap manusia. akan berbezalah manusia dari binatang yang telanjang.  Islam mewajibkan kepada setiap muslim supaya menutup aurat. Oleh itu. walaupun dia seorang diri terpencil dari masyarakat (bersendirian) SO CALLED F1P5 .

Rasulullah! Bagaimana kalau suatu kaum itu bergaul satu sama lain?' SO CALLED F1P5 . 'Jagalah auratmu itu kecuali terhadap isterimu atau hamba sahayamu.' Aku bertanya lagi: 'Ya. Rasulullah! Aurat kami untuk apa harus kami pakai. dan apa yang harus kami tinggalkan? Jawab Nabi. kata datuknya itu: "Ya.Bahaz bin Hakim dari ayahnya dari datuknya menceritakan.

' Aku bertanya lagi: 'Bagaimana kalau kami sendirian?' Jawab Nabi. 'Kalau kamu dapat supaya tidak seorang pun yang melihatnya.Jawab Nabi. Ibnu Majah. Tarmizi. Hakim dan Baihaqi) SO CALLED F1P5 . maka janganlah dia melihat." (Riwayat Ahmad. Abu Daud. 'Allah lebih berhak (seseorang) malu kepadaNya.

Termasuk berpakaian yang dapat memperlihatkan bahagian-bahagian tubuh. SO CALLED F1P5 . khususnya tempat-tempat yang boleh membawa fitnah.Pakaian Wanita Islam Islam mengharamkan perempuan memakai pakaian yang membentuk dan tipis sehingga nampak kulitnya.

rambutnya sebesar punuk unta. yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat. padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian. Rasulullah s. dan tidak akan mencium bau syurga.a. (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi nampak bentuk tubuh.Dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah.w. Mereka ini tidak akan masuk syurga. bersabda: "Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat kedua-duanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam). Babul Libas) SO CALLED F1P5 ." (Riwayat Muslim.

.. Pergaulan dalam harian kita semua perlulah berpada-pada... BERINGATLAH.Dengan ini. SO CALLED F1P5 . Ingin di simpulkan bahawa... Iaitu berdasar adab-adab dan batas-batas yang telah ditetapkan oleh hukum syarak.. sesungguhnya Allah itu maha mengetahui.

SO CALLED F1P5 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful