ADAB DAN BATAS-BATAS PERGAULAN DALAM ISLAM

Pensyarah: Ustaz Ahmad Sukari Muhamad
Muhamad Farid Mohamed Noor MS0513507414 Muhammad Hafiz Ahmad Shariffuddin MS0513507501 Nasrul Nizam b Alang MS0513507645 Azizul Afandi Azizul Akmal MS0513506450 Abdul Azim Abdullah MS0513506190
SO CALLED F1P5

SO CALLED F1P5

Memberi salam apabila bertemu.  Mengembirakan hati mereka sepanjang bersama mereka.  Memanggil nama yang baik dan disukai olehnya.  Merendah diri dengan sahabat.  Bercakap dengan jujur.

SO CALLED F1P5

“Rasulullah S.” (hadis sahih riwayat ahmad) SO CALLED F1P5 .W apabila mendatangi pintu rumah seseorang. tetapi berdiri di sudut kanan atau di kirinya lalu berkata : “assalamualaikum…assalamualaikum.A. baginda tidak berdiri di hadapannya.

” (hadis riwayat baihaqiy) “Orang yang paling baik di antaramu ialah yang paling mulia akhlaknya.” (hadis muttafaq ‘alaih) SO CALLED F1P5 .A.“Sifat yang paling di benci oleh Rasulullah S.W ialah dusta.

Tetapi Rasulullah meredakannya dengan menjelaskannya. Elakkan daripada bergurau keterlaluan dengan sahabat melainkan gurauan-gurauan yang diharuskan seperti mana gurauan Rasulullah: Pernah Rasulullah bergurau dengan berkata. SO CALLED F1P5 . “Orang tua tidak masuk syurga.” Wanita tua itu sedih lalu menangis.

wajahnya akan bertukar menjadi muda. wanita tua itu pun senang hati dan berasa gembira. SO CALLED F1P5 . Jika ada orang yang mati di usianya yang sudah tua. maka di dalam syurga nanti.” Mendengar perjelasan tersebut.“Sebenarnya di dalam syurga memang tidak ada orang tua.

SO CALLED F1P5 .

Bersalam dengan mereka yg berhampiran. Jangan berbual kosong.•Apabila menghadiri sesuatu majlis: Hendaklah memberi salam dan mengambil tempat dan tidak mengganggu orang lain. Ucapan salam ditujukan kepada orang yg terdekat dengan suara yg lembut. SO CALLED F1P5 .

    Jangan terlalu banyak bergaul dgn orang ramai kecuali ketika memerlukan sahaja. SO CALLED F1P5 . Jangan memandang hebat terhadap seseorang kerana pangkat dan hartanya. Jangan menentang atau mencabar seseorang sehingga boleh menimbulkan permusuhan. Hendaklah memandang orang ramai dengan belas kasihan dan rahmat.

Berlaku baik dengan orang ramai. Jangan bersikap sombong dan bermegah diri. Jangan sesekali mencela masyarakat sekeliling. Saling tolong-menolong. SO CALLED F1P5 .     Jangan terlalu memberi kepercayaan kepada seseorang.

    Mengajak ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran. Jangan sampai menggadai prinsip kerana hendak menjaga hati seseorang. Memberi nasihat kepada mereka yang boleh menerima nasihat. Ketika berhadapan dengan seseorang jangan meremehkannya. SO CALLED F1P5 .

SO CALLED F1P5 .

Oleh itu. topik ini dikhususkan dalam konteks pergaulan lelaki ajnabi dengan perempuan ajnabiyah. Pergaulan antara lelaki dan perempuan merujuk kepada percampuran lelaki atau perempuan. SO CALLED F1P5   . bertegur sapa bertentang mata dan sebagainya. bercakap. Mereka bertemu. Ajnabi dan ajnabiyah merujuk kepada lelaki dan perempuan yang halal berkahwin antara satu sama lain. mahram atau ajnabi dalam satu tempat.

Dalil tegahan SO CALLED F1P5 .

oleh itu wanita tidak diwajibkan berjihad (berperang). Rasulullah melarang dengan jelas supaya wanita tidak bermusafir dan berdua-duaan dengan lelaki tanpa ditemani mahram. Wanita tidak diwajibkan solat berjama’ah kerana ia merupakan majlis perhimpunan ramai yang diberatkan ke atas kaum lelaki. Rasulullah menyatakan bahawa jihad wanita ialah mengerjakan haji. SO CALLED F1P5   .

Wanita tidak diwajibkan solat Juma’at kerana kesibukan mereka dengan urusan rumahtangga serta mengelakkan percampuran dengan lelaki yang boleh menimbulkan fitnah.  SO CALLED F1P5 . Rasulullah melarang kaum wanita berjalan bersama lelaki (bercampuraduk).

Keadaan yang diharuskan bergaul SO CALLED F1P5 .

namun atas beberapa alasan seperti darurat. hajat syar’ie. SO CALLED F1P5 . maslahat atau kerana adat setempat yang diakui oleh syarak maka ia diharuskan.Walaupun pada asalnya hukum tidak membolehkan berlaku pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram.

melayan dengan tetamu dengan kehadiran suami.kes-kes yang diharuskan lelaki dan wanita bergaul:        darurat seperti untuk menyelamatkan maruah seseorang perempuan. SO CALLED F1P5 . Kehakiman tugas penguatkuasaan. penggunaan kenderaan awam Berjihad seperti menuntut ilmu. mualamat.

Pergaulan bebas adalah haram SO CALLED F1P5 .

Dalam hal ini Rasulullah bersabda: "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari qiamat.Perkara diharamkan Islam ialah: Berdua-duaan dengan seorang perempuan ajnabiah. kerana yang ketiganya ialah syaitan." (Riwayat Ahmad) SO CALLED F1P5 . maka jangan sekali-kali dia bersendirian dengan seorang perempuan yang tidak bersama mahramnya.

" (Riwayat Bukhari) SO CALLED F1P5 . Kemudian ada seorang lakilaki dari sahabat Anshar bertanya: Ya Rasulullah! Bagaimana pendapatmu tentang ipar? Maka jawab Nabi: Bersendirian dengan ipar itu sama dengan menjumpai mati."Hindarilah keluar-masuk rumah seorang perempuan.

kerana sesungguhnya ia itu perbuatan yang kotor dan cara yang sangat tidak baik.Jangan Dekat-dekat pada Zina Allah telah berfirman: "Jangan kamu dekat-dekat pada perzinaan." (al-Isra': 32) SO CALLED F1P5 .

•meluasnya penyakit kelamin. •menghancurkan rumahtangga. •merosak keturunan.Akibat berzina: • menyebabkan masalah keturunan. •kejahatan nafsu dan merosotnya akhlak SO CALLED F1P5 . •meretakkan perhubungan.

Apakah punca berlakunya zina atau maksiat di kalangan umat islam masa kini??? SO CALLED F1P5 .

Memandang dengan syahwat.punca-puncanya:      Melihat aurat lelaki atau perempuan. Nafsu! > Iman! hasutan syaitan SO CALLED F1P5 . Perhiasan(barang kemas) yang melampaulampau(mengasyikkan pandangan kaum lelaki) bagi perempuan atau sebaliknya.

' Katakanlah kepada wanita yang beriman. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya.“ (an-Nur: 30-31) SO CALLED F1P5 . yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka.. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya .Allah berfirman: "Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman. dan memelihara kemaluannya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat..

dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa tampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya ..." (an-Nur: 31 ) SO CALLED F1P5 ... kepada golongan wanita yang memakai perhiasan yang berlebih-lebihan. Allah berfirman: ".

Apakah tujuan anda berpakaian? Tujuan berpakaian pada pandangan Islam ada dua perkara. untuk menutup aurat dan berhias. di mana Allah telah menyediakan pakaian dan perhiasan SO CALLED F1P5 . Ini adalah merupakan pemberian Allah kepada umat manusia seluruhnya. iaitu.

w.Maka berfirmanlah Allah s." (al-A'raf: ayat26) SO CALLED F1P5 .: "Hai anak-cucu Adam! Sungguh Kami telah menurunkan untuk kamu pakaian yang dapat menutupi aurat-auratmu dan untuk perhiasan.t.

 Bagaimana pula bagi mereka yang berpakaian bukan untuk menutup aurat?? Sesungguhnya orang-orang tersebut telah menyimpang dari ajaran Islam dan mengikuti jejak syaitan. sebagaimana mereka telah dapat mengeluarkan kedua orang tuamu (Adam dan Hawa) dari sorga. Untuk itulah maka Allah berfirman: "Hai anak-cucu Adam! Jangan sampai kamu dapat diperdayakan oleh syaitan. mereka dapat menanggalkan pakaian kedua orang tuamu itu supaya kelihatan kedua auratnya." (al-A'raf: 27) SO CALLED F1P5 .

dimana setiap manusia yang berbudaya sesuai dengan fitrahnya akan malu kalau auratnya itu terbuka. akan berbezalah manusia dari binatang yang telanjang. Oleh itu.  Islam mewajibkan kepada setiap muslim supaya menutup aurat. Seruan Islam untuk menutup aurat ini berlaku bagi setiap manusia. walaupun dia seorang diri terpencil dari masyarakat (bersendirian) SO CALLED F1P5 .

kata datuknya itu: "Ya.' Aku bertanya lagi: 'Ya. 'Jagalah auratmu itu kecuali terhadap isterimu atau hamba sahayamu. dan apa yang harus kami tinggalkan? Jawab Nabi. Rasulullah! Bagaimana kalau suatu kaum itu bergaul satu sama lain?' SO CALLED F1P5 .Bahaz bin Hakim dari ayahnya dari datuknya menceritakan. Rasulullah! Aurat kami untuk apa harus kami pakai.

maka janganlah dia melihat. Ibnu Majah." (Riwayat Ahmad. 'Allah lebih berhak (seseorang) malu kepadaNya.' Aku bertanya lagi: 'Bagaimana kalau kami sendirian?' Jawab Nabi. Abu Daud. Hakim dan Baihaqi) SO CALLED F1P5 .Jawab Nabi. Tarmizi. 'Kalau kamu dapat supaya tidak seorang pun yang melihatnya.

Termasuk berpakaian yang dapat memperlihatkan bahagian-bahagian tubuh.Pakaian Wanita Islam Islam mengharamkan perempuan memakai pakaian yang membentuk dan tipis sehingga nampak kulitnya. khususnya tempat-tempat yang boleh membawa fitnah. SO CALLED F1P5 .

Dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah." (Riwayat Muslim.a. Babul Libas) SO CALLED F1P5 .w. Rasulullah s. dan tidak akan mencium bau syurga. (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi nampak bentuk tubuh. yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat. rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan masuk syurga. padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian. bersabda: "Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat kedua-duanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam).

.Dengan ini. BERINGATLAH... sesungguhnya Allah itu maha mengetahui. Iaitu berdasar adab-adab dan batas-batas yang telah ditetapkan oleh hukum syarak. Pergaulan dalam harian kita semua perlulah berpada-pada. SO CALLED F1P5 . Ingin di simpulkan bahawa.....

SO CALLED F1P5 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful