ADAB DAN BATAS-BATAS PERGAULAN DALAM ISLAM

Pensyarah: Ustaz Ahmad Sukari Muhamad
Muhamad Farid Mohamed Noor MS0513507414 Muhammad Hafiz Ahmad Shariffuddin MS0513507501 Nasrul Nizam b Alang MS0513507645 Azizul Afandi Azizul Akmal MS0513506450 Abdul Azim Abdullah MS0513506190
SO CALLED F1P5

SO CALLED F1P5

Memberi salam apabila bertemu.  Mengembirakan hati mereka sepanjang bersama mereka.  Memanggil nama yang baik dan disukai olehnya.  Merendah diri dengan sahabat.  Bercakap dengan jujur.

SO CALLED F1P5

A.” (hadis sahih riwayat ahmad) SO CALLED F1P5 .“Rasulullah S. tetapi berdiri di sudut kanan atau di kirinya lalu berkata : “assalamualaikum…assalamualaikum. baginda tidak berdiri di hadapannya.W apabila mendatangi pintu rumah seseorang.

A.” (hadis riwayat baihaqiy) “Orang yang paling baik di antaramu ialah yang paling mulia akhlaknya.“Sifat yang paling di benci oleh Rasulullah S.” (hadis muttafaq ‘alaih) SO CALLED F1P5 .W ialah dusta.

Tetapi Rasulullah meredakannya dengan menjelaskannya. “Orang tua tidak masuk syurga. SO CALLED F1P5 . Elakkan daripada bergurau keterlaluan dengan sahabat melainkan gurauan-gurauan yang diharuskan seperti mana gurauan Rasulullah: Pernah Rasulullah bergurau dengan berkata.” Wanita tua itu sedih lalu menangis.

maka di dalam syurga nanti. wajahnya akan bertukar menjadi muda.” Mendengar perjelasan tersebut. SO CALLED F1P5 . Jika ada orang yang mati di usianya yang sudah tua.“Sebenarnya di dalam syurga memang tidak ada orang tua. wanita tua itu pun senang hati dan berasa gembira.

SO CALLED F1P5 .

•Apabila menghadiri sesuatu majlis: Hendaklah memberi salam dan mengambil tempat dan tidak mengganggu orang lain. Bersalam dengan mereka yg berhampiran. Ucapan salam ditujukan kepada orang yg terdekat dengan suara yg lembut. Jangan berbual kosong. SO CALLED F1P5 .

    Jangan terlalu banyak bergaul dgn orang ramai kecuali ketika memerlukan sahaja. Jangan memandang hebat terhadap seseorang kerana pangkat dan hartanya. SO CALLED F1P5 . Hendaklah memandang orang ramai dengan belas kasihan dan rahmat. Jangan menentang atau mencabar seseorang sehingga boleh menimbulkan permusuhan.

Berlaku baik dengan orang ramai. SO CALLED F1P5 . Jangan sesekali mencela masyarakat sekeliling. Jangan bersikap sombong dan bermegah diri. Saling tolong-menolong.     Jangan terlalu memberi kepercayaan kepada seseorang.

Memberi nasihat kepada mereka yang boleh menerima nasihat. SO CALLED F1P5 .    Mengajak ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran. Jangan sampai menggadai prinsip kerana hendak menjaga hati seseorang. Ketika berhadapan dengan seseorang jangan meremehkannya.

SO CALLED F1P5 .

mahram atau ajnabi dalam satu tempat. Mereka bertemu. Oleh itu. SO CALLED F1P5   . topik ini dikhususkan dalam konteks pergaulan lelaki ajnabi dengan perempuan ajnabiyah. bercakap. Pergaulan antara lelaki dan perempuan merujuk kepada percampuran lelaki atau perempuan. Ajnabi dan ajnabiyah merujuk kepada lelaki dan perempuan yang halal berkahwin antara satu sama lain. bertegur sapa bertentang mata dan sebagainya.

Dalil tegahan SO CALLED F1P5 .

 Rasulullah menyatakan bahawa jihad wanita ialah mengerjakan haji. Wanita tidak diwajibkan solat berjama’ah kerana ia merupakan majlis perhimpunan ramai yang diberatkan ke atas kaum lelaki. oleh itu wanita tidak diwajibkan berjihad (berperang). SO CALLED F1P5   . Rasulullah melarang dengan jelas supaya wanita tidak bermusafir dan berdua-duaan dengan lelaki tanpa ditemani mahram.

 SO CALLED F1P5 . Rasulullah melarang kaum wanita berjalan bersama lelaki (bercampuraduk). Wanita tidak diwajibkan solat Juma’at kerana kesibukan mereka dengan urusan rumahtangga serta mengelakkan percampuran dengan lelaki yang boleh menimbulkan fitnah.

Keadaan yang diharuskan bergaul SO CALLED F1P5 .

Walaupun pada asalnya hukum tidak membolehkan berlaku pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram. SO CALLED F1P5 . maslahat atau kerana adat setempat yang diakui oleh syarak maka ia diharuskan. hajat syar’ie. namun atas beberapa alasan seperti darurat.

SO CALLED F1P5 .kes-kes yang diharuskan lelaki dan wanita bergaul:        darurat seperti untuk menyelamatkan maruah seseorang perempuan. mualamat. melayan dengan tetamu dengan kehadiran suami. penggunaan kenderaan awam Berjihad seperti menuntut ilmu. Kehakiman tugas penguatkuasaan.

Pergaulan bebas adalah haram SO CALLED F1P5 .

Dalam hal ini Rasulullah bersabda: "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari qiamat. maka jangan sekali-kali dia bersendirian dengan seorang perempuan yang tidak bersama mahramnya." (Riwayat Ahmad) SO CALLED F1P5 . kerana yang ketiganya ialah syaitan.Perkara diharamkan Islam ialah: Berdua-duaan dengan seorang perempuan ajnabiah.

" (Riwayat Bukhari) SO CALLED F1P5 . Kemudian ada seorang lakilaki dari sahabat Anshar bertanya: Ya Rasulullah! Bagaimana pendapatmu tentang ipar? Maka jawab Nabi: Bersendirian dengan ipar itu sama dengan menjumpai mati."Hindarilah keluar-masuk rumah seorang perempuan.

Jangan Dekat-dekat pada Zina Allah telah berfirman: "Jangan kamu dekat-dekat pada perzinaan. kerana sesungguhnya ia itu perbuatan yang kotor dan cara yang sangat tidak baik." (al-Isra': 32) SO CALLED F1P5 .

•merosak keturunan.Akibat berzina: • menyebabkan masalah keturunan. •menghancurkan rumahtangga. •meluasnya penyakit kelamin. •kejahatan nafsu dan merosotnya akhlak SO CALLED F1P5 . •meretakkan perhubungan.

Apakah punca berlakunya zina atau maksiat di kalangan umat islam masa kini??? SO CALLED F1P5 .

Nafsu! > Iman! hasutan syaitan SO CALLED F1P5 .punca-puncanya:      Melihat aurat lelaki atau perempuan. Memandang dengan syahwat. Perhiasan(barang kemas) yang melampaulampau(mengasyikkan pandangan kaum lelaki) bagi perempuan atau sebaliknya.

'Hendaklah mereka menahan pandangannya.' Katakanlah kepada wanita yang beriman. yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka.. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya .. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.“ (an-Nur: 30-31) SO CALLED F1P5 . dan memelihara kemaluannya.Allah berfirman: "Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman.

" (an-Nur: 31 ) SO CALLED F1P5 . Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya . dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa tampak daripadanya... Allah berfirman: "... kepada golongan wanita yang memakai perhiasan yang berlebih-lebihan.

di mana Allah telah menyediakan pakaian dan perhiasan SO CALLED F1P5 . Ini adalah merupakan pemberian Allah kepada umat manusia seluruhnya. iaitu. untuk menutup aurat dan berhias.Apakah tujuan anda berpakaian? Tujuan berpakaian pada pandangan Islam ada dua perkara.

: "Hai anak-cucu Adam! Sungguh Kami telah menurunkan untuk kamu pakaian yang dapat menutupi aurat-auratmu dan untuk perhiasan." (al-A'raf: ayat26) SO CALLED F1P5 .t.Maka berfirmanlah Allah s.w.

 Bagaimana pula bagi mereka yang berpakaian bukan untuk menutup aurat?? Sesungguhnya orang-orang tersebut telah menyimpang dari ajaran Islam dan mengikuti jejak syaitan. Untuk itulah maka Allah berfirman: "Hai anak-cucu Adam! Jangan sampai kamu dapat diperdayakan oleh syaitan. sebagaimana mereka telah dapat mengeluarkan kedua orang tuamu (Adam dan Hawa) dari sorga." (al-A'raf: 27) SO CALLED F1P5 . mereka dapat menanggalkan pakaian kedua orang tuamu itu supaya kelihatan kedua auratnya.

walaupun dia seorang diri terpencil dari masyarakat (bersendirian) SO CALLED F1P5 . dimana setiap manusia yang berbudaya sesuai dengan fitrahnya akan malu kalau auratnya itu terbuka.  Islam mewajibkan kepada setiap muslim supaya menutup aurat. akan berbezalah manusia dari binatang yang telanjang. Seruan Islam untuk menutup aurat ini berlaku bagi setiap manusia. Oleh itu.

Bahaz bin Hakim dari ayahnya dari datuknya menceritakan. Rasulullah! Aurat kami untuk apa harus kami pakai.' Aku bertanya lagi: 'Ya. kata datuknya itu: "Ya. Rasulullah! Bagaimana kalau suatu kaum itu bergaul satu sama lain?' SO CALLED F1P5 . dan apa yang harus kami tinggalkan? Jawab Nabi. 'Jagalah auratmu itu kecuali terhadap isterimu atau hamba sahayamu.

" (Riwayat Ahmad. 'Kalau kamu dapat supaya tidak seorang pun yang melihatnya. Ibnu Majah.Jawab Nabi.' Aku bertanya lagi: 'Bagaimana kalau kami sendirian?' Jawab Nabi. Tarmizi. Abu Daud. Hakim dan Baihaqi) SO CALLED F1P5 . 'Allah lebih berhak (seseorang) malu kepadaNya. maka janganlah dia melihat.

khususnya tempat-tempat yang boleh membawa fitnah.Pakaian Wanita Islam Islam mengharamkan perempuan memakai pakaian yang membentuk dan tipis sehingga nampak kulitnya. Termasuk berpakaian yang dapat memperlihatkan bahagian-bahagian tubuh. SO CALLED F1P5 .

padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian. Rasulullah s.Dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah.a. (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi nampak bentuk tubuh. dan tidak akan mencium bau syurga. rambutnya sebesar punuk unta.w. yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat. bersabda: "Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat kedua-duanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam)." (Riwayat Muslim. Mereka ini tidak akan masuk syurga. Babul Libas) SO CALLED F1P5 .

Pergaulan dalam harian kita semua perlulah berpada-pada. Iaitu berdasar adab-adab dan batas-batas yang telah ditetapkan oleh hukum syarak...Dengan ini. BERINGATLAH... SO CALLED F1P5 .. Ingin di simpulkan bahawa... sesungguhnya Allah itu maha mengetahui.

SO CALLED F1P5 .