P. 1
Adab Dan Batas-Batas Pergaulan Dalam Islam F1P5

Adab Dan Batas-Batas Pergaulan Dalam Islam F1P5

|Views: 8|Likes:
Published by Aza Haikaz
batas pergaulan
batas pergaulan

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: Aza Haikaz on Aug 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/30/2015

pdf

text

original

ADAB DAN BATAS-BATAS PERGAULAN DALAM ISLAM

Pensyarah: Ustaz Ahmad Sukari Muhamad
Muhamad Farid Mohamed Noor MS0513507414 Muhammad Hafiz Ahmad Shariffuddin MS0513507501 Nasrul Nizam b Alang MS0513507645 Azizul Afandi Azizul Akmal MS0513506450 Abdul Azim Abdullah MS0513506190
SO CALLED F1P5

SO CALLED F1P5

Memberi salam apabila bertemu.  Mengembirakan hati mereka sepanjang bersama mereka.  Memanggil nama yang baik dan disukai olehnya.  Merendah diri dengan sahabat.  Bercakap dengan jujur.

SO CALLED F1P5

baginda tidak berdiri di hadapannya. tetapi berdiri di sudut kanan atau di kirinya lalu berkata : “assalamualaikum…assalamualaikum.A.W apabila mendatangi pintu rumah seseorang.” (hadis sahih riwayat ahmad) SO CALLED F1P5 .“Rasulullah S.

” (hadis riwayat baihaqiy) “Orang yang paling baik di antaramu ialah yang paling mulia akhlaknya.W ialah dusta.“Sifat yang paling di benci oleh Rasulullah S.” (hadis muttafaq ‘alaih) SO CALLED F1P5 .A.

 Elakkan daripada bergurau keterlaluan dengan sahabat melainkan gurauan-gurauan yang diharuskan seperti mana gurauan Rasulullah: Pernah Rasulullah bergurau dengan berkata. Tetapi Rasulullah meredakannya dengan menjelaskannya.” Wanita tua itu sedih lalu menangis. SO CALLED F1P5 . “Orang tua tidak masuk syurga.

wajahnya akan bertukar menjadi muda. wanita tua itu pun senang hati dan berasa gembira.“Sebenarnya di dalam syurga memang tidak ada orang tua. SO CALLED F1P5 . maka di dalam syurga nanti. Jika ada orang yang mati di usianya yang sudah tua.” Mendengar perjelasan tersebut.

SO CALLED F1P5 .

Ucapan salam ditujukan kepada orang yg terdekat dengan suara yg lembut. SO CALLED F1P5 .•Apabila menghadiri sesuatu majlis: Hendaklah memberi salam dan mengambil tempat dan tidak mengganggu orang lain. Jangan berbual kosong. Bersalam dengan mereka yg berhampiran.

Jangan memandang hebat terhadap seseorang kerana pangkat dan hartanya. Hendaklah memandang orang ramai dengan belas kasihan dan rahmat. SO CALLED F1P5 . Jangan menentang atau mencabar seseorang sehingga boleh menimbulkan permusuhan.    Jangan terlalu banyak bergaul dgn orang ramai kecuali ketika memerlukan sahaja.

Jangan bersikap sombong dan bermegah diri. Saling tolong-menolong. Jangan sesekali mencela masyarakat sekeliling.     Jangan terlalu memberi kepercayaan kepada seseorang. SO CALLED F1P5 . Berlaku baik dengan orang ramai.

Jangan sampai menggadai prinsip kerana hendak menjaga hati seseorang. Memberi nasihat kepada mereka yang boleh menerima nasihat. SO CALLED F1P5 .    Mengajak ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran. Ketika berhadapan dengan seseorang jangan meremehkannya.

SO CALLED F1P5 .

Ajnabi dan ajnabiyah merujuk kepada lelaki dan perempuan yang halal berkahwin antara satu sama lain. SO CALLED F1P5   . mahram atau ajnabi dalam satu tempat. Mereka bertemu. bertegur sapa bertentang mata dan sebagainya. Pergaulan antara lelaki dan perempuan merujuk kepada percampuran lelaki atau perempuan. bercakap. topik ini dikhususkan dalam konteks pergaulan lelaki ajnabi dengan perempuan ajnabiyah. Oleh itu.

Dalil tegahan SO CALLED F1P5 .

Wanita tidak diwajibkan solat berjama’ah kerana ia merupakan majlis perhimpunan ramai yang diberatkan ke atas kaum lelaki. Rasulullah menyatakan bahawa jihad wanita ialah mengerjakan haji. SO CALLED F1P5   . oleh itu wanita tidak diwajibkan berjihad (berperang). Rasulullah melarang dengan jelas supaya wanita tidak bermusafir dan berdua-duaan dengan lelaki tanpa ditemani mahram.

 SO CALLED F1P5 . Wanita tidak diwajibkan solat Juma’at kerana kesibukan mereka dengan urusan rumahtangga serta mengelakkan percampuran dengan lelaki yang boleh menimbulkan fitnah. Rasulullah melarang kaum wanita berjalan bersama lelaki (bercampuraduk).

Keadaan yang diharuskan bergaul SO CALLED F1P5 .

namun atas beberapa alasan seperti darurat. maslahat atau kerana adat setempat yang diakui oleh syarak maka ia diharuskan. hajat syar’ie.Walaupun pada asalnya hukum tidak membolehkan berlaku pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram. SO CALLED F1P5 .

kes-kes yang diharuskan lelaki dan wanita bergaul:        darurat seperti untuk menyelamatkan maruah seseorang perempuan. melayan dengan tetamu dengan kehadiran suami. SO CALLED F1P5 . penggunaan kenderaan awam Berjihad seperti menuntut ilmu. mualamat. Kehakiman tugas penguatkuasaan.

Pergaulan bebas adalah haram SO CALLED F1P5 .

kerana yang ketiganya ialah syaitan. Dalam hal ini Rasulullah bersabda: "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari qiamat. maka jangan sekali-kali dia bersendirian dengan seorang perempuan yang tidak bersama mahramnya.Perkara diharamkan Islam ialah: Berdua-duaan dengan seorang perempuan ajnabiah." (Riwayat Ahmad) SO CALLED F1P5 .

"Hindarilah keluar-masuk rumah seorang perempuan." (Riwayat Bukhari) SO CALLED F1P5 . Kemudian ada seorang lakilaki dari sahabat Anshar bertanya: Ya Rasulullah! Bagaimana pendapatmu tentang ipar? Maka jawab Nabi: Bersendirian dengan ipar itu sama dengan menjumpai mati.

Jangan Dekat-dekat pada Zina Allah telah berfirman: "Jangan kamu dekat-dekat pada perzinaan. kerana sesungguhnya ia itu perbuatan yang kotor dan cara yang sangat tidak baik." (al-Isra': 32) SO CALLED F1P5 .

•meretakkan perhubungan.Akibat berzina: • menyebabkan masalah keturunan. •merosak keturunan. •kejahatan nafsu dan merosotnya akhlak SO CALLED F1P5 . •meluasnya penyakit kelamin. •menghancurkan rumahtangga.

Apakah punca berlakunya zina atau maksiat di kalangan umat islam masa kini??? SO CALLED F1P5 .

Perhiasan(barang kemas) yang melampaulampau(mengasyikkan pandangan kaum lelaki) bagi perempuan atau sebaliknya.punca-puncanya:      Melihat aurat lelaki atau perempuan. Memandang dengan syahwat. Nafsu! > Iman! hasutan syaitan SO CALLED F1P5 .

'Hendaklah mereka menahan pandangannya.. dan memelihara kemaluannya. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya .. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.Allah berfirman: "Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman.' Katakanlah kepada wanita yang beriman. yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka.“ (an-Nur: 30-31) SO CALLED F1P5 .

Allah berfirman: "..... Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya ." (an-Nur: 31 ) SO CALLED F1P5 . kepada golongan wanita yang memakai perhiasan yang berlebih-lebihan. dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa tampak daripadanya.

Apakah tujuan anda berpakaian? Tujuan berpakaian pada pandangan Islam ada dua perkara. di mana Allah telah menyediakan pakaian dan perhiasan SO CALLED F1P5 . iaitu. untuk menutup aurat dan berhias. Ini adalah merupakan pemberian Allah kepada umat manusia seluruhnya.

: "Hai anak-cucu Adam! Sungguh Kami telah menurunkan untuk kamu pakaian yang dapat menutupi aurat-auratmu dan untuk perhiasan.w.t." (al-A'raf: ayat26) SO CALLED F1P5 .Maka berfirmanlah Allah s.

Untuk itulah maka Allah berfirman: "Hai anak-cucu Adam! Jangan sampai kamu dapat diperdayakan oleh syaitan." (al-A'raf: 27) SO CALLED F1P5 . sebagaimana mereka telah dapat mengeluarkan kedua orang tuamu (Adam dan Hawa) dari sorga. Bagaimana pula bagi mereka yang berpakaian bukan untuk menutup aurat?? Sesungguhnya orang-orang tersebut telah menyimpang dari ajaran Islam dan mengikuti jejak syaitan. mereka dapat menanggalkan pakaian kedua orang tuamu itu supaya kelihatan kedua auratnya.

  Islam mewajibkan kepada setiap muslim supaya menutup aurat. Oleh itu. dimana setiap manusia yang berbudaya sesuai dengan fitrahnya akan malu kalau auratnya itu terbuka. akan berbezalah manusia dari binatang yang telanjang. walaupun dia seorang diri terpencil dari masyarakat (bersendirian) SO CALLED F1P5 . Seruan Islam untuk menutup aurat ini berlaku bagi setiap manusia.

'Jagalah auratmu itu kecuali terhadap isterimu atau hamba sahayamu.' Aku bertanya lagi: 'Ya.Bahaz bin Hakim dari ayahnya dari datuknya menceritakan. dan apa yang harus kami tinggalkan? Jawab Nabi. Rasulullah! Bagaimana kalau suatu kaum itu bergaul satu sama lain?' SO CALLED F1P5 . kata datuknya itu: "Ya. Rasulullah! Aurat kami untuk apa harus kami pakai.

Tarmizi." (Riwayat Ahmad.Jawab Nabi. Abu Daud. 'Allah lebih berhak (seseorang) malu kepadaNya. Ibnu Majah. maka janganlah dia melihat. Hakim dan Baihaqi) SO CALLED F1P5 . 'Kalau kamu dapat supaya tidak seorang pun yang melihatnya.' Aku bertanya lagi: 'Bagaimana kalau kami sendirian?' Jawab Nabi.

Termasuk berpakaian yang dapat memperlihatkan bahagian-bahagian tubuh. SO CALLED F1P5 .Pakaian Wanita Islam Islam mengharamkan perempuan memakai pakaian yang membentuk dan tipis sehingga nampak kulitnya. khususnya tempat-tempat yang boleh membawa fitnah.

Dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah. Babul Libas) SO CALLED F1P5 . dan tidak akan mencium bau syurga. Rasulullah s. yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat.a. Mereka ini tidak akan masuk syurga.w. bersabda: "Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat kedua-duanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam). rambutnya sebesar punuk unta. padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian. (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi nampak bentuk tubuh." (Riwayat Muslim.

sesungguhnya Allah itu maha mengetahui....Dengan ini. BERINGATLAH.. Pergaulan dalam harian kita semua perlulah berpada-pada.... SO CALLED F1P5 . Ingin di simpulkan bahawa. Iaitu berdasar adab-adab dan batas-batas yang telah ditetapkan oleh hukum syarak.

SO CALLED F1P5 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->