P. 1
Adab Dan Batas-Batas Pergaulan Dalam Islam F1P5

Adab Dan Batas-Batas Pergaulan Dalam Islam F1P5

|Views: 7|Likes:
Published by Aza Haikaz
batas pergaulan
batas pergaulan

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: Aza Haikaz on Aug 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/30/2015

pdf

text

original

ADAB DAN BATAS-BATAS PERGAULAN DALAM ISLAM

Pensyarah: Ustaz Ahmad Sukari Muhamad
Muhamad Farid Mohamed Noor MS0513507414 Muhammad Hafiz Ahmad Shariffuddin MS0513507501 Nasrul Nizam b Alang MS0513507645 Azizul Afandi Azizul Akmal MS0513506450 Abdul Azim Abdullah MS0513506190
SO CALLED F1P5

SO CALLED F1P5

Memberi salam apabila bertemu.  Mengembirakan hati mereka sepanjang bersama mereka.  Memanggil nama yang baik dan disukai olehnya.  Merendah diri dengan sahabat.  Bercakap dengan jujur.

SO CALLED F1P5

tetapi berdiri di sudut kanan atau di kirinya lalu berkata : “assalamualaikum…assalamualaikum.“Rasulullah S.” (hadis sahih riwayat ahmad) SO CALLED F1P5 .A. baginda tidak berdiri di hadapannya.W apabila mendatangi pintu rumah seseorang.

A.W ialah dusta.” (hadis riwayat baihaqiy) “Orang yang paling baik di antaramu ialah yang paling mulia akhlaknya.“Sifat yang paling di benci oleh Rasulullah S.” (hadis muttafaq ‘alaih) SO CALLED F1P5 .

” Wanita tua itu sedih lalu menangis. Elakkan daripada bergurau keterlaluan dengan sahabat melainkan gurauan-gurauan yang diharuskan seperti mana gurauan Rasulullah: Pernah Rasulullah bergurau dengan berkata. SO CALLED F1P5 . Tetapi Rasulullah meredakannya dengan menjelaskannya. “Orang tua tidak masuk syurga.

“Sebenarnya di dalam syurga memang tidak ada orang tua. wajahnya akan bertukar menjadi muda. wanita tua itu pun senang hati dan berasa gembira. Jika ada orang yang mati di usianya yang sudah tua.” Mendengar perjelasan tersebut. SO CALLED F1P5 . maka di dalam syurga nanti.

SO CALLED F1P5 .

•Apabila menghadiri sesuatu majlis: Hendaklah memberi salam dan mengambil tempat dan tidak mengganggu orang lain. Ucapan salam ditujukan kepada orang yg terdekat dengan suara yg lembut. Jangan berbual kosong. SO CALLED F1P5 . Bersalam dengan mereka yg berhampiran.

    Jangan terlalu banyak bergaul dgn orang ramai kecuali ketika memerlukan sahaja. Jangan menentang atau mencabar seseorang sehingga boleh menimbulkan permusuhan. SO CALLED F1P5 . Hendaklah memandang orang ramai dengan belas kasihan dan rahmat. Jangan memandang hebat terhadap seseorang kerana pangkat dan hartanya.

Berlaku baik dengan orang ramai. Jangan sesekali mencela masyarakat sekeliling.     Jangan terlalu memberi kepercayaan kepada seseorang. SO CALLED F1P5 . Jangan bersikap sombong dan bermegah diri. Saling tolong-menolong.

    Mengajak ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran. Ketika berhadapan dengan seseorang jangan meremehkannya. Memberi nasihat kepada mereka yang boleh menerima nasihat. Jangan sampai menggadai prinsip kerana hendak menjaga hati seseorang. SO CALLED F1P5 .

SO CALLED F1P5 .

mahram atau ajnabi dalam satu tempat. bercakap. Pergaulan antara lelaki dan perempuan merujuk kepada percampuran lelaki atau perempuan. topik ini dikhususkan dalam konteks pergaulan lelaki ajnabi dengan perempuan ajnabiyah. bertegur sapa bertentang mata dan sebagainya. Oleh itu. Mereka bertemu. Ajnabi dan ajnabiyah merujuk kepada lelaki dan perempuan yang halal berkahwin antara satu sama lain. SO CALLED F1P5   .

Dalil tegahan SO CALLED F1P5 .

oleh itu wanita tidak diwajibkan berjihad (berperang). SO CALLED F1P5   . Rasulullah menyatakan bahawa jihad wanita ialah mengerjakan haji. Rasulullah melarang dengan jelas supaya wanita tidak bermusafir dan berdua-duaan dengan lelaki tanpa ditemani mahram. Wanita tidak diwajibkan solat berjama’ah kerana ia merupakan majlis perhimpunan ramai yang diberatkan ke atas kaum lelaki.

Wanita tidak diwajibkan solat Juma’at kerana kesibukan mereka dengan urusan rumahtangga serta mengelakkan percampuran dengan lelaki yang boleh menimbulkan fitnah. Rasulullah melarang kaum wanita berjalan bersama lelaki (bercampuraduk).  SO CALLED F1P5 .

Keadaan yang diharuskan bergaul SO CALLED F1P5 .

namun atas beberapa alasan seperti darurat. maslahat atau kerana adat setempat yang diakui oleh syarak maka ia diharuskan. hajat syar’ie.Walaupun pada asalnya hukum tidak membolehkan berlaku pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram. SO CALLED F1P5 .

SO CALLED F1P5 .kes-kes yang diharuskan lelaki dan wanita bergaul:        darurat seperti untuk menyelamatkan maruah seseorang perempuan. Kehakiman tugas penguatkuasaan. penggunaan kenderaan awam Berjihad seperti menuntut ilmu. mualamat. melayan dengan tetamu dengan kehadiran suami.

Pergaulan bebas adalah haram SO CALLED F1P5 .

" (Riwayat Ahmad) SO CALLED F1P5 . Dalam hal ini Rasulullah bersabda: "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari qiamat. kerana yang ketiganya ialah syaitan. maka jangan sekali-kali dia bersendirian dengan seorang perempuan yang tidak bersama mahramnya.Perkara diharamkan Islam ialah: Berdua-duaan dengan seorang perempuan ajnabiah.

" (Riwayat Bukhari) SO CALLED F1P5 . Kemudian ada seorang lakilaki dari sahabat Anshar bertanya: Ya Rasulullah! Bagaimana pendapatmu tentang ipar? Maka jawab Nabi: Bersendirian dengan ipar itu sama dengan menjumpai mati."Hindarilah keluar-masuk rumah seorang perempuan.

" (al-Isra': 32) SO CALLED F1P5 . kerana sesungguhnya ia itu perbuatan yang kotor dan cara yang sangat tidak baik.Jangan Dekat-dekat pada Zina Allah telah berfirman: "Jangan kamu dekat-dekat pada perzinaan.

•merosak keturunan. •menghancurkan rumahtangga.Akibat berzina: • menyebabkan masalah keturunan. •meretakkan perhubungan. •meluasnya penyakit kelamin. •kejahatan nafsu dan merosotnya akhlak SO CALLED F1P5 .

Apakah punca berlakunya zina atau maksiat di kalangan umat islam masa kini??? SO CALLED F1P5 .

Nafsu! > Iman! hasutan syaitan SO CALLED F1P5 . Memandang dengan syahwat.punca-puncanya:      Melihat aurat lelaki atau perempuan. Perhiasan(barang kemas) yang melampaulampau(mengasyikkan pandangan kaum lelaki) bagi perempuan atau sebaliknya.

Allah berfirman: "Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat. dan memelihara kemaluannya.' Katakanlah kepada wanita yang beriman.. yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya ..“ (an-Nur: 30-31) SO CALLED F1P5 .

. Allah berfirman: ". kepada golongan wanita yang memakai perhiasan yang berlebih-lebihan.. dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa tampak daripadanya." (an-Nur: 31 ) SO CALLED F1P5 ... Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya .

di mana Allah telah menyediakan pakaian dan perhiasan SO CALLED F1P5 .Apakah tujuan anda berpakaian? Tujuan berpakaian pada pandangan Islam ada dua perkara. untuk menutup aurat dan berhias. iaitu. Ini adalah merupakan pemberian Allah kepada umat manusia seluruhnya.

t.: "Hai anak-cucu Adam! Sungguh Kami telah menurunkan untuk kamu pakaian yang dapat menutupi aurat-auratmu dan untuk perhiasan." (al-A'raf: ayat26) SO CALLED F1P5 .w.Maka berfirmanlah Allah s.

mereka dapat menanggalkan pakaian kedua orang tuamu itu supaya kelihatan kedua auratnya. Bagaimana pula bagi mereka yang berpakaian bukan untuk menutup aurat?? Sesungguhnya orang-orang tersebut telah menyimpang dari ajaran Islam dan mengikuti jejak syaitan. sebagaimana mereka telah dapat mengeluarkan kedua orang tuamu (Adam dan Hawa) dari sorga. Untuk itulah maka Allah berfirman: "Hai anak-cucu Adam! Jangan sampai kamu dapat diperdayakan oleh syaitan." (al-A'raf: 27) SO CALLED F1P5 .

akan berbezalah manusia dari binatang yang telanjang. Oleh itu.  Islam mewajibkan kepada setiap muslim supaya menutup aurat. dimana setiap manusia yang berbudaya sesuai dengan fitrahnya akan malu kalau auratnya itu terbuka. Seruan Islam untuk menutup aurat ini berlaku bagi setiap manusia. walaupun dia seorang diri terpencil dari masyarakat (bersendirian) SO CALLED F1P5 .

'Jagalah auratmu itu kecuali terhadap isterimu atau hamba sahayamu. dan apa yang harus kami tinggalkan? Jawab Nabi.Bahaz bin Hakim dari ayahnya dari datuknya menceritakan. Rasulullah! Aurat kami untuk apa harus kami pakai.' Aku bertanya lagi: 'Ya. Rasulullah! Bagaimana kalau suatu kaum itu bergaul satu sama lain?' SO CALLED F1P5 . kata datuknya itu: "Ya.

Hakim dan Baihaqi) SO CALLED F1P5 ." (Riwayat Ahmad.' Aku bertanya lagi: 'Bagaimana kalau kami sendirian?' Jawab Nabi.Jawab Nabi. Abu Daud. Tarmizi. 'Kalau kamu dapat supaya tidak seorang pun yang melihatnya. maka janganlah dia melihat. Ibnu Majah. 'Allah lebih berhak (seseorang) malu kepadaNya.

Pakaian Wanita Islam Islam mengharamkan perempuan memakai pakaian yang membentuk dan tipis sehingga nampak kulitnya. khususnya tempat-tempat yang boleh membawa fitnah. SO CALLED F1P5 . Termasuk berpakaian yang dapat memperlihatkan bahagian-bahagian tubuh.

Mereka ini tidak akan masuk syurga. Babul Libas) SO CALLED F1P5 . bersabda: "Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat kedua-duanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam). rambutnya sebesar punuk unta. yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat. padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian.w." (Riwayat Muslim. dan tidak akan mencium bau syurga. Rasulullah s.a. (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi nampak bentuk tubuh.Dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah.

...Dengan ini. Iaitu berdasar adab-adab dan batas-batas yang telah ditetapkan oleh hukum syarak... Pergaulan dalam harian kita semua perlulah berpada-pada. sesungguhnya Allah itu maha mengetahui. SO CALLED F1P5 . BERINGATLAH... Ingin di simpulkan bahawa.

SO CALLED F1P5 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->