ADAB DAN BATAS-BATAS PERGAULAN DALAM ISLAM

Pensyarah: Ustaz Ahmad Sukari Muhamad
Muhamad Farid Mohamed Noor MS0513507414 Muhammad Hafiz Ahmad Shariffuddin MS0513507501 Nasrul Nizam b Alang MS0513507645 Azizul Afandi Azizul Akmal MS0513506450 Abdul Azim Abdullah MS0513506190
SO CALLED F1P5

SO CALLED F1P5

Memberi salam apabila bertemu.  Mengembirakan hati mereka sepanjang bersama mereka.  Memanggil nama yang baik dan disukai olehnya.  Merendah diri dengan sahabat.  Bercakap dengan jujur.

SO CALLED F1P5

baginda tidak berdiri di hadapannya.“Rasulullah S. tetapi berdiri di sudut kanan atau di kirinya lalu berkata : “assalamualaikum…assalamualaikum.A.W apabila mendatangi pintu rumah seseorang.” (hadis sahih riwayat ahmad) SO CALLED F1P5 .

” (hadis muttafaq ‘alaih) SO CALLED F1P5 .” (hadis riwayat baihaqiy) “Orang yang paling baik di antaramu ialah yang paling mulia akhlaknya.W ialah dusta.“Sifat yang paling di benci oleh Rasulullah S.A.

“Orang tua tidak masuk syurga.” Wanita tua itu sedih lalu menangis. Tetapi Rasulullah meredakannya dengan menjelaskannya. Elakkan daripada bergurau keterlaluan dengan sahabat melainkan gurauan-gurauan yang diharuskan seperti mana gurauan Rasulullah: Pernah Rasulullah bergurau dengan berkata. SO CALLED F1P5 .

wanita tua itu pun senang hati dan berasa gembira.” Mendengar perjelasan tersebut. SO CALLED F1P5 . Jika ada orang yang mati di usianya yang sudah tua.“Sebenarnya di dalam syurga memang tidak ada orang tua. wajahnya akan bertukar menjadi muda. maka di dalam syurga nanti.

SO CALLED F1P5 .

Bersalam dengan mereka yg berhampiran.•Apabila menghadiri sesuatu majlis: Hendaklah memberi salam dan mengambil tempat dan tidak mengganggu orang lain. Ucapan salam ditujukan kepada orang yg terdekat dengan suara yg lembut. Jangan berbual kosong. SO CALLED F1P5 .

SO CALLED F1P5 . Hendaklah memandang orang ramai dengan belas kasihan dan rahmat.    Jangan terlalu banyak bergaul dgn orang ramai kecuali ketika memerlukan sahaja. Jangan menentang atau mencabar seseorang sehingga boleh menimbulkan permusuhan. Jangan memandang hebat terhadap seseorang kerana pangkat dan hartanya.

     Jangan terlalu memberi kepercayaan kepada seseorang. Berlaku baik dengan orang ramai. Jangan bersikap sombong dan bermegah diri. Jangan sesekali mencela masyarakat sekeliling. SO CALLED F1P5 . Saling tolong-menolong.

    Mengajak ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran. Ketika berhadapan dengan seseorang jangan meremehkannya. Jangan sampai menggadai prinsip kerana hendak menjaga hati seseorang. SO CALLED F1P5 . Memberi nasihat kepada mereka yang boleh menerima nasihat.

SO CALLED F1P5 .

Oleh itu. Ajnabi dan ajnabiyah merujuk kepada lelaki dan perempuan yang halal berkahwin antara satu sama lain. bertegur sapa bertentang mata dan sebagainya. bercakap. Mereka bertemu. topik ini dikhususkan dalam konteks pergaulan lelaki ajnabi dengan perempuan ajnabiyah. Pergaulan antara lelaki dan perempuan merujuk kepada percampuran lelaki atau perempuan. mahram atau ajnabi dalam satu tempat. SO CALLED F1P5   .

Dalil tegahan SO CALLED F1P5 .

Wanita tidak diwajibkan solat berjama’ah kerana ia merupakan majlis perhimpunan ramai yang diberatkan ke atas kaum lelaki. Rasulullah menyatakan bahawa jihad wanita ialah mengerjakan haji. SO CALLED F1P5   . oleh itu wanita tidak diwajibkan berjihad (berperang). Rasulullah melarang dengan jelas supaya wanita tidak bermusafir dan berdua-duaan dengan lelaki tanpa ditemani mahram.

 SO CALLED F1P5 . Rasulullah melarang kaum wanita berjalan bersama lelaki (bercampuraduk). Wanita tidak diwajibkan solat Juma’at kerana kesibukan mereka dengan urusan rumahtangga serta mengelakkan percampuran dengan lelaki yang boleh menimbulkan fitnah.

Keadaan yang diharuskan bergaul SO CALLED F1P5 .

maslahat atau kerana adat setempat yang diakui oleh syarak maka ia diharuskan. SO CALLED F1P5 . namun atas beberapa alasan seperti darurat. hajat syar’ie.Walaupun pada asalnya hukum tidak membolehkan berlaku pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram.

melayan dengan tetamu dengan kehadiran suami. penggunaan kenderaan awam Berjihad seperti menuntut ilmu. Kehakiman tugas penguatkuasaan. SO CALLED F1P5 .kes-kes yang diharuskan lelaki dan wanita bergaul:        darurat seperti untuk menyelamatkan maruah seseorang perempuan. mualamat.

Pergaulan bebas adalah haram SO CALLED F1P5 .

Perkara diharamkan Islam ialah: Berdua-duaan dengan seorang perempuan ajnabiah. kerana yang ketiganya ialah syaitan. Dalam hal ini Rasulullah bersabda: "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari qiamat." (Riwayat Ahmad) SO CALLED F1P5 . maka jangan sekali-kali dia bersendirian dengan seorang perempuan yang tidak bersama mahramnya.

" (Riwayat Bukhari) SO CALLED F1P5 ."Hindarilah keluar-masuk rumah seorang perempuan. Kemudian ada seorang lakilaki dari sahabat Anshar bertanya: Ya Rasulullah! Bagaimana pendapatmu tentang ipar? Maka jawab Nabi: Bersendirian dengan ipar itu sama dengan menjumpai mati.

" (al-Isra': 32) SO CALLED F1P5 . kerana sesungguhnya ia itu perbuatan yang kotor dan cara yang sangat tidak baik.Jangan Dekat-dekat pada Zina Allah telah berfirman: "Jangan kamu dekat-dekat pada perzinaan.

•merosak keturunan.Akibat berzina: • menyebabkan masalah keturunan. •menghancurkan rumahtangga. •meretakkan perhubungan. •meluasnya penyakit kelamin. •kejahatan nafsu dan merosotnya akhlak SO CALLED F1P5 .

Apakah punca berlakunya zina atau maksiat di kalangan umat islam masa kini??? SO CALLED F1P5 .

Memandang dengan syahwat. Perhiasan(barang kemas) yang melampaulampau(mengasyikkan pandangan kaum lelaki) bagi perempuan atau sebaliknya. Nafsu! > Iman! hasutan syaitan SO CALLED F1P5 .punca-puncanya:      Melihat aurat lelaki atau perempuan.

“ (an-Nur: 30-31) SO CALLED F1P5 .. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya.Allah berfirman: "Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman. yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka. dan memelihara kemaluannya..' Katakanlah kepada wanita yang beriman. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya .

.... Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya . dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa tampak daripadanya. Allah berfirman: "." (an-Nur: 31 ) SO CALLED F1P5 . kepada golongan wanita yang memakai perhiasan yang berlebih-lebihan.

di mana Allah telah menyediakan pakaian dan perhiasan SO CALLED F1P5 .Apakah tujuan anda berpakaian? Tujuan berpakaian pada pandangan Islam ada dua perkara. iaitu. untuk menutup aurat dan berhias. Ini adalah merupakan pemberian Allah kepada umat manusia seluruhnya.

w.: "Hai anak-cucu Adam! Sungguh Kami telah menurunkan untuk kamu pakaian yang dapat menutupi aurat-auratmu dan untuk perhiasan.Maka berfirmanlah Allah s." (al-A'raf: ayat26) SO CALLED F1P5 .t.

mereka dapat menanggalkan pakaian kedua orang tuamu itu supaya kelihatan kedua auratnya. Bagaimana pula bagi mereka yang berpakaian bukan untuk menutup aurat?? Sesungguhnya orang-orang tersebut telah menyimpang dari ajaran Islam dan mengikuti jejak syaitan." (al-A'raf: 27) SO CALLED F1P5 . sebagaimana mereka telah dapat mengeluarkan kedua orang tuamu (Adam dan Hawa) dari sorga. Untuk itulah maka Allah berfirman: "Hai anak-cucu Adam! Jangan sampai kamu dapat diperdayakan oleh syaitan.

Seruan Islam untuk menutup aurat ini berlaku bagi setiap manusia. akan berbezalah manusia dari binatang yang telanjang. Oleh itu. dimana setiap manusia yang berbudaya sesuai dengan fitrahnya akan malu kalau auratnya itu terbuka.  Islam mewajibkan kepada setiap muslim supaya menutup aurat. walaupun dia seorang diri terpencil dari masyarakat (bersendirian) SO CALLED F1P5 .

kata datuknya itu: "Ya. Rasulullah! Bagaimana kalau suatu kaum itu bergaul satu sama lain?' SO CALLED F1P5 . Rasulullah! Aurat kami untuk apa harus kami pakai. 'Jagalah auratmu itu kecuali terhadap isterimu atau hamba sahayamu. dan apa yang harus kami tinggalkan? Jawab Nabi.Bahaz bin Hakim dari ayahnya dari datuknya menceritakan.' Aku bertanya lagi: 'Ya.

Jawab Nabi. Hakim dan Baihaqi) SO CALLED F1P5 . Tarmizi. 'Allah lebih berhak (seseorang) malu kepadaNya. 'Kalau kamu dapat supaya tidak seorang pun yang melihatnya. Ibnu Majah." (Riwayat Ahmad. maka janganlah dia melihat.' Aku bertanya lagi: 'Bagaimana kalau kami sendirian?' Jawab Nabi. Abu Daud.

SO CALLED F1P5 .Pakaian Wanita Islam Islam mengharamkan perempuan memakai pakaian yang membentuk dan tipis sehingga nampak kulitnya. khususnya tempat-tempat yang boleh membawa fitnah. Termasuk berpakaian yang dapat memperlihatkan bahagian-bahagian tubuh.

dan tidak akan mencium bau syurga. padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian. Rasulullah s. Babul Libas) SO CALLED F1P5 . (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi nampak bentuk tubuh. bersabda: "Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat kedua-duanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam).a.Dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah.w. Mereka ini tidak akan masuk syurga." (Riwayat Muslim. yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat. rambutnya sebesar punuk unta.

sesungguhnya Allah itu maha mengetahui. BERINGATLAH. Pergaulan dalam harian kita semua perlulah berpada-pada....... SO CALLED F1P5 . Iaitu berdasar adab-adab dan batas-batas yang telah ditetapkan oleh hukum syarak. Ingin di simpulkan bahawa..Dengan ini.

SO CALLED F1P5 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful