ADAB DAN BATAS-BATAS PERGAULAN DALAM ISLAM

Pensyarah: Ustaz Ahmad Sukari Muhamad
Muhamad Farid Mohamed Noor MS0513507414 Muhammad Hafiz Ahmad Shariffuddin MS0513507501 Nasrul Nizam b Alang MS0513507645 Azizul Afandi Azizul Akmal MS0513506450 Abdul Azim Abdullah MS0513506190
SO CALLED F1P5

SO CALLED F1P5

Memberi salam apabila bertemu.  Mengembirakan hati mereka sepanjang bersama mereka.  Memanggil nama yang baik dan disukai olehnya.  Merendah diri dengan sahabat.  Bercakap dengan jujur.

SO CALLED F1P5

baginda tidak berdiri di hadapannya.” (hadis sahih riwayat ahmad) SO CALLED F1P5 . tetapi berdiri di sudut kanan atau di kirinya lalu berkata : “assalamualaikum…assalamualaikum.W apabila mendatangi pintu rumah seseorang.“Rasulullah S.A.

W ialah dusta.“Sifat yang paling di benci oleh Rasulullah S.A.” (hadis muttafaq ‘alaih) SO CALLED F1P5 .” (hadis riwayat baihaqiy) “Orang yang paling baik di antaramu ialah yang paling mulia akhlaknya.

“Orang tua tidak masuk syurga. SO CALLED F1P5 . Tetapi Rasulullah meredakannya dengan menjelaskannya. Elakkan daripada bergurau keterlaluan dengan sahabat melainkan gurauan-gurauan yang diharuskan seperti mana gurauan Rasulullah: Pernah Rasulullah bergurau dengan berkata.” Wanita tua itu sedih lalu menangis.

Jika ada orang yang mati di usianya yang sudah tua. SO CALLED F1P5 .” Mendengar perjelasan tersebut. wajahnya akan bertukar menjadi muda. maka di dalam syurga nanti.“Sebenarnya di dalam syurga memang tidak ada orang tua. wanita tua itu pun senang hati dan berasa gembira.

SO CALLED F1P5 .

SO CALLED F1P5 . Jangan berbual kosong. Ucapan salam ditujukan kepada orang yg terdekat dengan suara yg lembut. Bersalam dengan mereka yg berhampiran.•Apabila menghadiri sesuatu majlis: Hendaklah memberi salam dan mengambil tempat dan tidak mengganggu orang lain.

SO CALLED F1P5 . Jangan menentang atau mencabar seseorang sehingga boleh menimbulkan permusuhan. Hendaklah memandang orang ramai dengan belas kasihan dan rahmat. Jangan memandang hebat terhadap seseorang kerana pangkat dan hartanya.    Jangan terlalu banyak bergaul dgn orang ramai kecuali ketika memerlukan sahaja.

Jangan bersikap sombong dan bermegah diri. SO CALLED F1P5 . Berlaku baik dengan orang ramai. Saling tolong-menolong.     Jangan terlalu memberi kepercayaan kepada seseorang. Jangan sesekali mencela masyarakat sekeliling.

SO CALLED F1P5 .    Mengajak ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran. Memberi nasihat kepada mereka yang boleh menerima nasihat. Jangan sampai menggadai prinsip kerana hendak menjaga hati seseorang. Ketika berhadapan dengan seseorang jangan meremehkannya.

SO CALLED F1P5 .

topik ini dikhususkan dalam konteks pergaulan lelaki ajnabi dengan perempuan ajnabiyah. SO CALLED F1P5   . Pergaulan antara lelaki dan perempuan merujuk kepada percampuran lelaki atau perempuan. bercakap. Mereka bertemu. Ajnabi dan ajnabiyah merujuk kepada lelaki dan perempuan yang halal berkahwin antara satu sama lain. bertegur sapa bertentang mata dan sebagainya. mahram atau ajnabi dalam satu tempat. Oleh itu.

Dalil tegahan SO CALLED F1P5 .

 Rasulullah menyatakan bahawa jihad wanita ialah mengerjakan haji. oleh itu wanita tidak diwajibkan berjihad (berperang). Wanita tidak diwajibkan solat berjama’ah kerana ia merupakan majlis perhimpunan ramai yang diberatkan ke atas kaum lelaki. SO CALLED F1P5   . Rasulullah melarang dengan jelas supaya wanita tidak bermusafir dan berdua-duaan dengan lelaki tanpa ditemani mahram.

 SO CALLED F1P5 . Wanita tidak diwajibkan solat Juma’at kerana kesibukan mereka dengan urusan rumahtangga serta mengelakkan percampuran dengan lelaki yang boleh menimbulkan fitnah. Rasulullah melarang kaum wanita berjalan bersama lelaki (bercampuraduk).

Keadaan yang diharuskan bergaul SO CALLED F1P5 .

Walaupun pada asalnya hukum tidak membolehkan berlaku pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram. namun atas beberapa alasan seperti darurat. hajat syar’ie. maslahat atau kerana adat setempat yang diakui oleh syarak maka ia diharuskan. SO CALLED F1P5 .

mualamat. Kehakiman tugas penguatkuasaan. penggunaan kenderaan awam Berjihad seperti menuntut ilmu.kes-kes yang diharuskan lelaki dan wanita bergaul:        darurat seperti untuk menyelamatkan maruah seseorang perempuan. melayan dengan tetamu dengan kehadiran suami. SO CALLED F1P5 .

Pergaulan bebas adalah haram SO CALLED F1P5 .

" (Riwayat Ahmad) SO CALLED F1P5 . Dalam hal ini Rasulullah bersabda: "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari qiamat. maka jangan sekali-kali dia bersendirian dengan seorang perempuan yang tidak bersama mahramnya. kerana yang ketiganya ialah syaitan.Perkara diharamkan Islam ialah: Berdua-duaan dengan seorang perempuan ajnabiah.

"Hindarilah keluar-masuk rumah seorang perempuan. Kemudian ada seorang lakilaki dari sahabat Anshar bertanya: Ya Rasulullah! Bagaimana pendapatmu tentang ipar? Maka jawab Nabi: Bersendirian dengan ipar itu sama dengan menjumpai mati." (Riwayat Bukhari) SO CALLED F1P5 .

Jangan Dekat-dekat pada Zina Allah telah berfirman: "Jangan kamu dekat-dekat pada perzinaan." (al-Isra': 32) SO CALLED F1P5 . kerana sesungguhnya ia itu perbuatan yang kotor dan cara yang sangat tidak baik.

•merosak keturunan. •kejahatan nafsu dan merosotnya akhlak SO CALLED F1P5 . •meretakkan perhubungan.Akibat berzina: • menyebabkan masalah keturunan. •meluasnya penyakit kelamin. •menghancurkan rumahtangga.

Apakah punca berlakunya zina atau maksiat di kalangan umat islam masa kini??? SO CALLED F1P5 .

Perhiasan(barang kemas) yang melampaulampau(mengasyikkan pandangan kaum lelaki) bagi perempuan atau sebaliknya. Nafsu! > Iman! hasutan syaitan SO CALLED F1P5 .punca-puncanya:      Melihat aurat lelaki atau perempuan. Memandang dengan syahwat.

dan memelihara kemaluannya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya .' Katakanlah kepada wanita yang beriman. yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya.“ (an-Nur: 30-31) SO CALLED F1P5 .Allah berfirman: "Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman..

." (an-Nur: 31 ) SO CALLED F1P5 .. kepada golongan wanita yang memakai perhiasan yang berlebih-lebihan. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya . Allah berfirman: ". dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa tampak daripadanya...

untuk menutup aurat dan berhias. Ini adalah merupakan pemberian Allah kepada umat manusia seluruhnya. iaitu.Apakah tujuan anda berpakaian? Tujuan berpakaian pada pandangan Islam ada dua perkara. di mana Allah telah menyediakan pakaian dan perhiasan SO CALLED F1P5 .

: "Hai anak-cucu Adam! Sungguh Kami telah menurunkan untuk kamu pakaian yang dapat menutupi aurat-auratmu dan untuk perhiasan." (al-A'raf: ayat26) SO CALLED F1P5 .Maka berfirmanlah Allah s.w.t.

Untuk itulah maka Allah berfirman: "Hai anak-cucu Adam! Jangan sampai kamu dapat diperdayakan oleh syaitan. sebagaimana mereka telah dapat mengeluarkan kedua orang tuamu (Adam dan Hawa) dari sorga. Bagaimana pula bagi mereka yang berpakaian bukan untuk menutup aurat?? Sesungguhnya orang-orang tersebut telah menyimpang dari ajaran Islam dan mengikuti jejak syaitan. mereka dapat menanggalkan pakaian kedua orang tuamu itu supaya kelihatan kedua auratnya." (al-A'raf: 27) SO CALLED F1P5 .

Seruan Islam untuk menutup aurat ini berlaku bagi setiap manusia. Oleh itu. dimana setiap manusia yang berbudaya sesuai dengan fitrahnya akan malu kalau auratnya itu terbuka. akan berbezalah manusia dari binatang yang telanjang.  Islam mewajibkan kepada setiap muslim supaya menutup aurat. walaupun dia seorang diri terpencil dari masyarakat (bersendirian) SO CALLED F1P5 .

Rasulullah! Bagaimana kalau suatu kaum itu bergaul satu sama lain?' SO CALLED F1P5 .' Aku bertanya lagi: 'Ya. kata datuknya itu: "Ya.Bahaz bin Hakim dari ayahnya dari datuknya menceritakan. 'Jagalah auratmu itu kecuali terhadap isterimu atau hamba sahayamu. Rasulullah! Aurat kami untuk apa harus kami pakai. dan apa yang harus kami tinggalkan? Jawab Nabi.

maka janganlah dia melihat. Tarmizi. 'Allah lebih berhak (seseorang) malu kepadaNya. Ibnu Majah." (Riwayat Ahmad.' Aku bertanya lagi: 'Bagaimana kalau kami sendirian?' Jawab Nabi. Abu Daud. Hakim dan Baihaqi) SO CALLED F1P5 .Jawab Nabi. 'Kalau kamu dapat supaya tidak seorang pun yang melihatnya.

Pakaian Wanita Islam Islam mengharamkan perempuan memakai pakaian yang membentuk dan tipis sehingga nampak kulitnya. Termasuk berpakaian yang dapat memperlihatkan bahagian-bahagian tubuh. SO CALLED F1P5 . khususnya tempat-tempat yang boleh membawa fitnah.

dan tidak akan mencium bau syurga." (Riwayat Muslim.a. rambutnya sebesar punuk unta.Dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah.w. (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi nampak bentuk tubuh. Mereka ini tidak akan masuk syurga. Rasulullah s. bersabda: "Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat kedua-duanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam). padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian. Babul Libas) SO CALLED F1P5 . yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat.

SO CALLED F1P5 ... Iaitu berdasar adab-adab dan batas-batas yang telah ditetapkan oleh hukum syarak. BERINGATLAH..Dengan ini. sesungguhnya Allah itu maha mengetahui. Ingin di simpulkan bahawa.. Pergaulan dalam harian kita semua perlulah berpada-pada....

SO CALLED F1P5 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful