ADAB DAN BATAS-BATAS PERGAULAN DALAM ISLAM

Pensyarah: Ustaz Ahmad Sukari Muhamad
Muhamad Farid Mohamed Noor MS0513507414 Muhammad Hafiz Ahmad Shariffuddin MS0513507501 Nasrul Nizam b Alang MS0513507645 Azizul Afandi Azizul Akmal MS0513506450 Abdul Azim Abdullah MS0513506190
SO CALLED F1P5

SO CALLED F1P5

Memberi salam apabila bertemu.  Mengembirakan hati mereka sepanjang bersama mereka.  Memanggil nama yang baik dan disukai olehnya.  Merendah diri dengan sahabat.  Bercakap dengan jujur.

SO CALLED F1P5

W apabila mendatangi pintu rumah seseorang.“Rasulullah S. tetapi berdiri di sudut kanan atau di kirinya lalu berkata : “assalamualaikum…assalamualaikum.A.” (hadis sahih riwayat ahmad) SO CALLED F1P5 . baginda tidak berdiri di hadapannya.

W ialah dusta.” (hadis muttafaq ‘alaih) SO CALLED F1P5 .A.“Sifat yang paling di benci oleh Rasulullah S.” (hadis riwayat baihaqiy) “Orang yang paling baik di antaramu ialah yang paling mulia akhlaknya.

” Wanita tua itu sedih lalu menangis. “Orang tua tidak masuk syurga. Elakkan daripada bergurau keterlaluan dengan sahabat melainkan gurauan-gurauan yang diharuskan seperti mana gurauan Rasulullah: Pernah Rasulullah bergurau dengan berkata. Tetapi Rasulullah meredakannya dengan menjelaskannya. SO CALLED F1P5 .

maka di dalam syurga nanti. Jika ada orang yang mati di usianya yang sudah tua. wanita tua itu pun senang hati dan berasa gembira.“Sebenarnya di dalam syurga memang tidak ada orang tua. wajahnya akan bertukar menjadi muda.” Mendengar perjelasan tersebut. SO CALLED F1P5 .

SO CALLED F1P5 .

Ucapan salam ditujukan kepada orang yg terdekat dengan suara yg lembut.•Apabila menghadiri sesuatu majlis: Hendaklah memberi salam dan mengambil tempat dan tidak mengganggu orang lain. SO CALLED F1P5 . Bersalam dengan mereka yg berhampiran. Jangan berbual kosong.

Jangan memandang hebat terhadap seseorang kerana pangkat dan hartanya. SO CALLED F1P5 .    Jangan terlalu banyak bergaul dgn orang ramai kecuali ketika memerlukan sahaja. Jangan menentang atau mencabar seseorang sehingga boleh menimbulkan permusuhan. Hendaklah memandang orang ramai dengan belas kasihan dan rahmat.

Jangan bersikap sombong dan bermegah diri.     Jangan terlalu memberi kepercayaan kepada seseorang. Berlaku baik dengan orang ramai. Jangan sesekali mencela masyarakat sekeliling. Saling tolong-menolong. SO CALLED F1P5 .

    Mengajak ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran. Ketika berhadapan dengan seseorang jangan meremehkannya. Memberi nasihat kepada mereka yang boleh menerima nasihat. SO CALLED F1P5 . Jangan sampai menggadai prinsip kerana hendak menjaga hati seseorang.

SO CALLED F1P5 .

bercakap. Oleh itu. topik ini dikhususkan dalam konteks pergaulan lelaki ajnabi dengan perempuan ajnabiyah. bertegur sapa bertentang mata dan sebagainya. SO CALLED F1P5   . Mereka bertemu. mahram atau ajnabi dalam satu tempat. Pergaulan antara lelaki dan perempuan merujuk kepada percampuran lelaki atau perempuan. Ajnabi dan ajnabiyah merujuk kepada lelaki dan perempuan yang halal berkahwin antara satu sama lain.

Dalil tegahan SO CALLED F1P5 .

Rasulullah melarang dengan jelas supaya wanita tidak bermusafir dan berdua-duaan dengan lelaki tanpa ditemani mahram. oleh itu wanita tidak diwajibkan berjihad (berperang). Wanita tidak diwajibkan solat berjama’ah kerana ia merupakan majlis perhimpunan ramai yang diberatkan ke atas kaum lelaki. Rasulullah menyatakan bahawa jihad wanita ialah mengerjakan haji. SO CALLED F1P5   .

 SO CALLED F1P5 . Wanita tidak diwajibkan solat Juma’at kerana kesibukan mereka dengan urusan rumahtangga serta mengelakkan percampuran dengan lelaki yang boleh menimbulkan fitnah. Rasulullah melarang kaum wanita berjalan bersama lelaki (bercampuraduk).

Keadaan yang diharuskan bergaul SO CALLED F1P5 .

maslahat atau kerana adat setempat yang diakui oleh syarak maka ia diharuskan. SO CALLED F1P5 . namun atas beberapa alasan seperti darurat. hajat syar’ie.Walaupun pada asalnya hukum tidak membolehkan berlaku pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram.

penggunaan kenderaan awam Berjihad seperti menuntut ilmu.kes-kes yang diharuskan lelaki dan wanita bergaul:        darurat seperti untuk menyelamatkan maruah seseorang perempuan. Kehakiman tugas penguatkuasaan. melayan dengan tetamu dengan kehadiran suami. SO CALLED F1P5 . mualamat.

Pergaulan bebas adalah haram SO CALLED F1P5 .

maka jangan sekali-kali dia bersendirian dengan seorang perempuan yang tidak bersama mahramnya.Perkara diharamkan Islam ialah: Berdua-duaan dengan seorang perempuan ajnabiah." (Riwayat Ahmad) SO CALLED F1P5 . Dalam hal ini Rasulullah bersabda: "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari qiamat. kerana yang ketiganya ialah syaitan.

Kemudian ada seorang lakilaki dari sahabat Anshar bertanya: Ya Rasulullah! Bagaimana pendapatmu tentang ipar? Maka jawab Nabi: Bersendirian dengan ipar itu sama dengan menjumpai mati."Hindarilah keluar-masuk rumah seorang perempuan." (Riwayat Bukhari) SO CALLED F1P5 .

" (al-Isra': 32) SO CALLED F1P5 .Jangan Dekat-dekat pada Zina Allah telah berfirman: "Jangan kamu dekat-dekat pada perzinaan. kerana sesungguhnya ia itu perbuatan yang kotor dan cara yang sangat tidak baik.

•merosak keturunan. •menghancurkan rumahtangga.Akibat berzina: • menyebabkan masalah keturunan. •meretakkan perhubungan. •meluasnya penyakit kelamin. •kejahatan nafsu dan merosotnya akhlak SO CALLED F1P5 .

Apakah punca berlakunya zina atau maksiat di kalangan umat islam masa kini??? SO CALLED F1P5 .

Memandang dengan syahwat. Perhiasan(barang kemas) yang melampaulampau(mengasyikkan pandangan kaum lelaki) bagi perempuan atau sebaliknya. Nafsu! > Iman! hasutan syaitan SO CALLED F1P5 .punca-puncanya:      Melihat aurat lelaki atau perempuan.

'Hendaklah mereka menahan pandangannya.' Katakanlah kepada wanita yang beriman. yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka. dan memelihara kemaluannya.“ (an-Nur: 30-31) SO CALLED F1P5 .. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya .Allah berfirman: "Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman.. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.

.. kepada golongan wanita yang memakai perhiasan yang berlebih-lebihan. dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa tampak daripadanya. Allah berfirman: "..." (an-Nur: 31 ) SO CALLED F1P5 . Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya .

Ini adalah merupakan pemberian Allah kepada umat manusia seluruhnya. untuk menutup aurat dan berhias. di mana Allah telah menyediakan pakaian dan perhiasan SO CALLED F1P5 . iaitu.Apakah tujuan anda berpakaian? Tujuan berpakaian pada pandangan Islam ada dua perkara.

" (al-A'raf: ayat26) SO CALLED F1P5 .Maka berfirmanlah Allah s.t.w.: "Hai anak-cucu Adam! Sungguh Kami telah menurunkan untuk kamu pakaian yang dapat menutupi aurat-auratmu dan untuk perhiasan.

sebagaimana mereka telah dapat mengeluarkan kedua orang tuamu (Adam dan Hawa) dari sorga. Untuk itulah maka Allah berfirman: "Hai anak-cucu Adam! Jangan sampai kamu dapat diperdayakan oleh syaitan." (al-A'raf: 27) SO CALLED F1P5 . Bagaimana pula bagi mereka yang berpakaian bukan untuk menutup aurat?? Sesungguhnya orang-orang tersebut telah menyimpang dari ajaran Islam dan mengikuti jejak syaitan. mereka dapat menanggalkan pakaian kedua orang tuamu itu supaya kelihatan kedua auratnya.

Oleh itu. walaupun dia seorang diri terpencil dari masyarakat (bersendirian) SO CALLED F1P5 . Seruan Islam untuk menutup aurat ini berlaku bagi setiap manusia. akan berbezalah manusia dari binatang yang telanjang. dimana setiap manusia yang berbudaya sesuai dengan fitrahnya akan malu kalau auratnya itu terbuka.  Islam mewajibkan kepada setiap muslim supaya menutup aurat.

' Aku bertanya lagi: 'Ya. Rasulullah! Bagaimana kalau suatu kaum itu bergaul satu sama lain?' SO CALLED F1P5 . 'Jagalah auratmu itu kecuali terhadap isterimu atau hamba sahayamu. dan apa yang harus kami tinggalkan? Jawab Nabi. kata datuknya itu: "Ya. Rasulullah! Aurat kami untuk apa harus kami pakai.Bahaz bin Hakim dari ayahnya dari datuknya menceritakan.

Hakim dan Baihaqi) SO CALLED F1P5 . 'Allah lebih berhak (seseorang) malu kepadaNya. 'Kalau kamu dapat supaya tidak seorang pun yang melihatnya. maka janganlah dia melihat. Abu Daud. Ibnu Majah.Jawab Nabi.' Aku bertanya lagi: 'Bagaimana kalau kami sendirian?' Jawab Nabi. Tarmizi." (Riwayat Ahmad.

khususnya tempat-tempat yang boleh membawa fitnah. Termasuk berpakaian yang dapat memperlihatkan bahagian-bahagian tubuh.Pakaian Wanita Islam Islam mengharamkan perempuan memakai pakaian yang membentuk dan tipis sehingga nampak kulitnya. SO CALLED F1P5 .

a. Mereka ini tidak akan masuk syurga. dan tidak akan mencium bau syurga." (Riwayat Muslim.Dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah.w. Babul Libas) SO CALLED F1P5 . bersabda: "Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat kedua-duanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam). padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian. (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi nampak bentuk tubuh. rambutnya sebesar punuk unta. yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat. Rasulullah s.

.Dengan ini. Ingin di simpulkan bahawa.. Pergaulan dalam harian kita semua perlulah berpada-pada.. sesungguhnya Allah itu maha mengetahui.. SO CALLED F1P5 ... BERINGATLAH.. Iaitu berdasar adab-adab dan batas-batas yang telah ditetapkan oleh hukum syarak.

SO CALLED F1P5 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful