P. 1
NOTA BAB 4

NOTA BAB 4

|Views: 8|Likes:
Published by nfaf82
ilmu dan pendidikan
ilmu dan pendidikan

More info:

Published by: nfaf82 on Aug 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/15/2014

pdf

text

original

PEMIKIRAN TAMADUN ISLAM CTU 151

Hierarki ilmu menurut Islam Keilmuan dan pendidikan: Wahyu AL Quran Al Sunnah Intuisi Akal Rasionalisme Emperikal Pancaindera Pengalaman .

• Stiap individu mpunyai tanggungjawab • Bukan shj dalam ilmu akhirat tapi juga ilmu berkaitan dgn matematik.sains dll .KLASIFIKASI ILMU FARDU AIN • Ilmu pengurusan diri dpt mbantu seseorang menjalani khidupannya • Memahami tanda kebesaran Allah SWT FARDU KIFAYAH • Berkaitan dgn ilmu pengurusan masyarakat.

POLITIK DAN PEMERIINTAHAN ASAS PEMERINTAHAN ISLAM AKIDAH SYARAK AKHLAK SUMBER PEMERINTAHAN ISLAM AL.QURAN Al.SUNNAH IJMAK .

ASAS PEMIKIRAN POLITIK ISLAM Rabbaniah/Ilahiyyah Al-amanah Al-‘adalah Al-musawah Al-musyawah Al-huriyyah .

Kekuasaan sebenar milik Allah dan manusia hanya memegang amanahNya (ilahiyyah/Rabbaniyyah) 2. Menegakkan keadilan (al adalah) 5. Mengamalkan sistem syura (As-syura) 4.Sistem Politik dan Pemerintahan Islam Prinsip-Prinsip Pemerintahan (a) 1. Pemerintahan bersumber dan berpandukan AlQuran dan Al Hadis 3. Menjamin kebebasan dan hak selagi tidak bertentangan dengan Islam(al hurriyyah) . Mengamalkan persamaan (al musawah) 6. Amanah (al amanah) 7.

EKONOMI .

. dari segi memperolehi.Definisi Ekonomi Islam adalah ilmu yang mengkaji kegiatan (ekonomi) manusia yang selaras dengan kehendak syariat. mengguna atau mengurus sumber asli untuk mendapat keredhaan Allah s.t Sistem pengurusan ekonomi berdasarkan kehendak Islam yang bersumberkan al Quran dan Sunnah.w.

Negara. Upah.Jenis pemilikan Individu. Umum. Wakaf. Wasiat. Kaedah pemilikan Jual beli. Hadiah. DLL Penggunaan Perbelanjaan Pengembangan Agihan .

memudaratkan diri. . membawa kepincangan keluarga dan sebagainya adalah dilarang. Antara panduan dan ciri ekonomi Islam ialah sebarang bentuk amalan ekonomi yang membawa kepada.Prinsip dan Ciri-Ciri Ekonomi Islam Berasaskan tunjuk ajar wahyu (berpandu al Quran dan al Hadis). alam sekitar. merosakkan masyarakat.Islam memberi beberapa panduan umum dan kemudiaannya diberikan kebebasan kepada manusia mencorakkan sistem ekonomi tersebut bersesuaian dengan kehendak zaman dan keadaan masyarakat pada waktu tersebut. atau mempunyai unsur-unsur keruntuhan akhlak.

 Menolak sifat mazmumah seperti sombong. digalakkan sedekah. riba.  Mempunyai unsur tolong menolong (taawun) – yang kaya menolong yang miskin. Islam melarang keras sebarang unsur kezaliman kepada manusia lain. telus. tamak haloba dan lain-lain. riak. wakaf. monopoli. perjudian. dll. penindasan. rasuah dan sebagainya. bangga diri. Maka diwajibkan zakat perniagaan. bercakap benar. . pengasih dan lain-lain.  Menggalakkan sifat-sifat mahmudah seperti jujur.

penipuan dan sebagainya.Kaedah Pemilikan        Jual beli Wasiat Wakaf Hadiah Penerokaan hak cipta Pembelanjaan+pengembangan harta Keadilan dlm Pengagihan Islam tidak mengiktiraf harta dari sumber yang haram seperti pelcauran. Harta yang dimiliki secara halal pula perlu diagihkan kepada orang lain melalui zakat. perjudian. sedekah dan sebagainya . wakaf.

Sosial Menjelaskan dasar Islam mengenai hak dan tanggungjawab) Wanita Kanak-kanak Ibu bapa .

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->