P. 1
NOTA BAB 4

NOTA BAB 4

|Views: 8|Likes:
Published by nfaf82
ilmu dan pendidikan
ilmu dan pendidikan

More info:

Published by: nfaf82 on Aug 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/15/2014

pdf

text

original

PEMIKIRAN TAMADUN ISLAM CTU 151

Hierarki ilmu menurut Islam Keilmuan dan pendidikan: Wahyu AL Quran Al Sunnah Intuisi Akal Rasionalisme Emperikal Pancaindera Pengalaman .

KLASIFIKASI ILMU FARDU AIN • Ilmu pengurusan diri dpt mbantu seseorang menjalani khidupannya • Memahami tanda kebesaran Allah SWT FARDU KIFAYAH • Berkaitan dgn ilmu pengurusan masyarakat.sains dll . • Stiap individu mpunyai tanggungjawab • Bukan shj dalam ilmu akhirat tapi juga ilmu berkaitan dgn matematik.

SUNNAH IJMAK .QURAN Al.POLITIK DAN PEMERIINTAHAN ASAS PEMERINTAHAN ISLAM AKIDAH SYARAK AKHLAK SUMBER PEMERINTAHAN ISLAM AL.

ASAS PEMIKIRAN POLITIK ISLAM Rabbaniah/Ilahiyyah Al-amanah Al-‘adalah Al-musawah Al-musyawah Al-huriyyah .

Menjamin kebebasan dan hak selagi tidak bertentangan dengan Islam(al hurriyyah) . Amanah (al amanah) 7. Kekuasaan sebenar milik Allah dan manusia hanya memegang amanahNya (ilahiyyah/Rabbaniyyah) 2. Pemerintahan bersumber dan berpandukan AlQuran dan Al Hadis 3. Menegakkan keadilan (al adalah) 5. Mengamalkan persamaan (al musawah) 6. Mengamalkan sistem syura (As-syura) 4.Sistem Politik dan Pemerintahan Islam Prinsip-Prinsip Pemerintahan (a) 1.

EKONOMI .

Definisi Ekonomi Islam adalah ilmu yang mengkaji kegiatan (ekonomi) manusia yang selaras dengan kehendak syariat.t Sistem pengurusan ekonomi berdasarkan kehendak Islam yang bersumberkan al Quran dan Sunnah. dari segi memperolehi. mengguna atau mengurus sumber asli untuk mendapat keredhaan Allah s.w. .

Kaedah pemilikan Jual beli.Jenis pemilikan Individu. Negara. DLL Penggunaan Perbelanjaan Pengembangan Agihan . Wasiat. Hadiah. Umum. Upah. Wakaf.

alam sekitar. memudaratkan diri. membawa kepincangan keluarga dan sebagainya adalah dilarang.Prinsip dan Ciri-Ciri Ekonomi Islam Berasaskan tunjuk ajar wahyu (berpandu al Quran dan al Hadis). Antara panduan dan ciri ekonomi Islam ialah sebarang bentuk amalan ekonomi yang membawa kepada.Islam memberi beberapa panduan umum dan kemudiaannya diberikan kebebasan kepada manusia mencorakkan sistem ekonomi tersebut bersesuaian dengan kehendak zaman dan keadaan masyarakat pada waktu tersebut. merosakkan masyarakat. atau mempunyai unsur-unsur keruntuhan akhlak. .

tamak haloba dan lain-lain.  Menolak sifat mazmumah seperti sombong. riak.  Menggalakkan sifat-sifat mahmudah seperti jujur. wakaf. bercakap benar. Islam melarang keras sebarang unsur kezaliman kepada manusia lain.  Mempunyai unsur tolong menolong (taawun) – yang kaya menolong yang miskin. digalakkan sedekah. dll. perjudian. telus. bangga diri. monopoli. penindasan. riba. pengasih dan lain-lain. rasuah dan sebagainya. Maka diwajibkan zakat perniagaan. .

penipuan dan sebagainya. sedekah dan sebagainya . Harta yang dimiliki secara halal pula perlu diagihkan kepada orang lain melalui zakat. wakaf.Kaedah Pemilikan        Jual beli Wasiat Wakaf Hadiah Penerokaan hak cipta Pembelanjaan+pengembangan harta Keadilan dlm Pengagihan Islam tidak mengiktiraf harta dari sumber yang haram seperti pelcauran. perjudian.

Sosial Menjelaskan dasar Islam mengenai hak dan tanggungjawab) Wanita Kanak-kanak Ibu bapa .

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->