PSIKOLOGI SUKAN

PENETAPAN MATLAMAT (GOAL-SETTING)

OBJEKTIF: 1. Untuk memahami 6 prinsip-prinsip penetapan matlamat. 2. Untuk mengetahui bagaimana hendak mengaplikasikan prinsip-prinsip ini dalam merancang matlamat-matlamat.

PENGENALAN:  Atlet perlu menetapkan matlamat-matlamat untuk memberi arah tuju usahanya.  Penetapan matlamat penting bukan hanya ia merangsang pemikiran atlet untuk menuju ke arah sasarannya, tetapi juga memberinya cara berperingkat – peringkat untuk sampai kepadanya.  Ini bermakna, penetapan matlamat diperlukan untuk pertandingan & latihan.  Jurulatih harus berupaya membantu atlet menentukan matlamat-matlamat ini.

MATLAMAT

“Goal” atau matlamat mempunyai ciri-ciri penting:1. Ia mempunyai pergerakan ke arah sesuatu. 2. Ia mempunyai sedikit intensiti ke arah sesuatu.

Matlamat mungkin menjadi sesuatu yg SANGAT PENTING dalam hidup atlet atau hanya sbg. SEDERHANA PENTING sahaja

Jurulatih/atlet selalu menetapkan matlamat untuk MENANG: 1. Menang pertandingan akan datang, atau menang banyak pertandingan dlm. sesuatu musim.  Ini adalah Matlamat Hasil ( Outcome goal)

OUTCOME vs PERFORMANCE GOAL  2. Matlamat Perlakuan terhad kepada tingkah laku atlet secara spesifik. Matlamat Perlakuan (Performance Goal) Jurulatih/atlet perlu juga menetapkan matlamat perlakuan. . Contoh: Mendapatkan ketepatan sebanyak 90% dalam rejaman bola tampar atau lain-lain kemahiran.

Dalam latihan. matlamat perlakuan lebih bermakna /berguna. kerana atlet dapat mengawal perlakuannya berbanding dengan matlamat hasil sesuatu pertandingan.  Hasil sesuatu pertandingan kadangkadang sukar dikawal/ ditentukan oleh atlet kerana ia bergantung kepada faktorfaktor lain seperti rakan sepasukan atau lain-lain.  .

 .  Oleh itu.Tahap kawalan:  Sebaik-baiknya. atlet hendaklah menetapkan matlamat perlakuan yg 100% di bawah kawalannya. atlet hendaklah menetapkan matlamat-matlamat yg dia sendiri boleh kawal sebanyak mungkin. tetapi kebanyakan matlamat ini tidak boleh 100% di bawah kawalan atlet.

menang atau kalah yg ditentukan oleh orang lain. Jika begitu. Menang dilihat sebagai kejayaan dan kalah sebagai kegagalan. maka keyakinan dirinya bergantung kpd. Apabila atlet menilai harga dirinya dengan kemenangan. kalah. . pencapaian diukur dengan KEMENANGAN.     Harga Diri dan Pencapaian: Dalam sukan. Pemenang dikira lebih berharga dari orang yg. maka keyakinan diri akan menjadi tidak stabil.

 Kejayaan mestilah dimaksudkan apabila atlet mencapai sesuatu melebihi matlamat perlakuannya dan bukannya untuk mengatasi matlamat perlakuan orang lain.  .Mengapa perlu matlamat perlakuan? Bantu atlet dapatkan keyakinan diri yang stabil dan merasa ada harga diri walaupun kalah.  Gantikan matlamat kemenangan dengan matlamat perlakuan yg lebih realistik.

 Matlamat yg mencabar sukar ditentukan.  .  Kaitan di antara kesukaran matlamat dan motivasi mendapati apabila matlamat terlalu sukar motivasi atlet akan jatuh dengan jelas.Matlamat yang mencabar Matlamat yg mencabar menghasilkan prestasi yg baik.

 .Matlamat yg munasabah (realistic goal) Adalah penting atlet mengetahui dirinya dan tidak bercelaru dengan siapa dia berada dan harapannya dia hendak menjadi apa?  Ukurlah kemampuan diri sebelum menetapkan matlamat supaya ianya realistik/munasabah.

Atlet tidak boleh mencapainya.  .  Matlamat spesifik mesti boleh diukur (quantifiable). Contoh: Untuk berlari 1500m dlm masa 3:50 di pertandingan esok.Matlamat yang spesifik Matlamat yg menyatakan “ untuk lakukan yg terbaik” merupakan matlamat UMUM (general). kerana tiada siapa tahu apakah yg terbaik untuk dirinya.  Matlamat SPESIFIK lebih berkesan kerana ia mengarahkan perlakuan yg lebih tepat dgn menentukan kriteria kejayaan secara spesifik.

 Matlamat Jangka panjang kabur.  Matlamat Jangka pendek tidak boleh lebih daripada 1 bulan.  . Jika lama sangat ia menjadi tidak realistik.Matlamat Jangka panjang & pendek Matlamat jangka pendek lebih mencabar dan realistik.

 Matlamat pasukan .kabur  .Matlamat Individu & Pasukan Matlamat individu mesti ditekankan.

Tetapkan matlamat yang munasabah  4.6 PRINSIP PENETAPAN MATLAMAT 1. Tetapkan matlamat perlakuan (performance) bukan matlamat akhir (outcome). Tetapkan matlamat yang mencabar  3. Tetapkan matlamat jangka pendek  6.  2. Tekankan kepada matlamat individu bukan pasukan  . Tetapkan matlamat yang spesifik  5.

 4. kebanggaan dan keyakinan diri .  6. Meningkatkan kepuasan.  3.  5.  2.  Meningkatkan prestasi Meningkatkan kualiti latihan Menjelaskan harapan/ ekspektasi Boleh bantu melegakan kebosanan Meningkatkan keazaman bagi motivasi dalaman.FAEDAH PENETAPAN MATLAMAT 1.

 5.  Analisis tugasan Ukur prestasi Tetapkan matlamat Susun urutan sasaran Selaraskan/ Koordinasikan segala keperluan .  3.  2.  4.LANGKAH-LANGKAH MENETAPKAN MATLAMAT PROGRAM LATIHAN 1.

KEBIMBANGAN PERTANDINGAN (COMPETITIVE ANXIETY) OBJEKTIF:  1. Jurulatih akan memahami makna kebimbangan pertandingan. Jurulatih akan mengetahui 4 teknik membantu pemain-pemain menangani kebimbangan pertandingan.  2. .

jurulatih perlu memahami kebimbangan bagi membantu pemainpemain mengatasinya supaya kemahiran mereka meningkat & sukan akhirnya menyeronokkan.  Oleh itu.  .PENGENALAN Sukan menjana keghairahan & tekanan emosi.  Emosi & kebimbangan mempengaruhi sukan.

Kebimbangan Tret 2.  .Dirasai pada saat-saat tertentu dalam situasi tertentu. Kebimbangan Keadaan (state)  Tret.  State.MAKSUD KEBIMBANGAN PERTANDINGAN Perasaan gementar atau tekanan pada seorang atlet dalam situasi pertandingan.  Ada 2 jenis kebimbangan: 1.Bagaimana atlet rasa dirinya secara umum.

AKTIVASI (AROUSAL) Peningkatan kebimbangan disertai dengan peningkatan tahap aktivasi.  Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yang banyak di tapak tangan.  . perut gementar dan kadar nadi menjadi laju.

atau perut gementar & kadar nadi lebih laju.  Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yg banyak di tapak tangan.AKTIVASI Aktivasi adalah keadaan fizikal yang mengiringi kebimbangan.  .

Aktivasi optima berbeza dari seorang ke seorang yg lain – sangat individual. Tugas mudah perlukan aktivasi tinggi.  3. Belajar kemahiran baru perlukan aktivasi rendah.  . tugas susah perlukan aktivasi rendah.4 PRINSIP AKTIVASI 1. Aktivasi terlalu tinggi atau rendah mengganggu prestasi  2.  4.

TAHAP AKTIVASI YG. menepati syarat pemuncakan agar perlakuan atlet berlangsung dengan baik.  Harapan jurulatih ialah tahap aktivasi yg.  Aktivasi yg.  . terlampau rendah atau tinggi. BETUL Kajian membuktikan memang ada tahap aktivasi yg. optimal untuk sesuatu prestasi memuncak. akan memberikan perlakuan di bawah kemampuan atlet.

Hembus nafas perlahan-lahan melalui mulut dengan menolak bibir seolaholah hendak bersiul. tinggi melalui kaedah:1. .TEKNIK ASAS MEMBANTU ATLET BERTENANG  Jurulatih boleh membantu merendahkan tahap aktivasi atlet yg. . Bernafas dalam-dalam: .Sedut nafas dalam-dalam melalui hidung.

Tumpukan perhatian kepada perbezaan di antara kedua-dua sensasi itu. ii. Menenangkan otot secara progresif: ( Teknik 3 langkah ) i. Kendurkan otot itu & tumpukan kepada rasanya. iii.2. ( Cuba kpd. Tegangkan otot & rasakan ketegangan itu. setiap kumpulan otot utama) .

“Saya rasa tangan kiri saya berat & panas.Berikan diri anda “mental cues” atau isyarat minda supaya anda dapat beritahu badan anda bagaimana hendak merasa & menghasilkan respons ketenangan tatkala merasa tegang (tense).Idea asasnya ialah “ mind over matter” .Mulakan dengan tumpuan kepada cadangan minda spt.3. Kaedah Minda ( Latihan Autogenics) .” . .

kaki dan seterusnya. . cuba rasakan sebenarnya tangan anda semakin bertambah berat.. 2 kali sehari atau apabila rasa tertekan “stressed”. . .Sambil memberi tumpuan kpd.Ulang arahan ini kepada tangan kiri. arahan ini.Cuba latihan ini selama 10 minit.

 .VISUALISASI Visualisasi ibarat “percutian minda” iaitu (lesen untuk mimpi di siang hari)  Anda boleh menghasilkan perasaan tenang hanya dengan imaginasi. menyeronokkan itu.  Cuba bayangkan anda sedang berasa tenang.  Gambarkan satu situasi yg merayu kpd. anda & cuba bayangkan semua yg. tenteram dan hangat dalam kesejukan.

jangan guna “ pep talk”.PANDUAN MENGAWAL TAHAP AKTIVASI  Apabila aktivasi atlet terlalu tinggi:. . .guna simulasi situasi pertandingan. prestasi cemerlang yg lalu. . tenang & selamat. .lupakan tentang keputusan pertandingan. kemampuannya.sediakan atlet betul-betul. . .tunjukkan keyakinan kpd.ingatkannya kpd. . .tonjolkan imej anda yg.elakkan dari memberi ugutan atau menakutkan.

perkenalkan sorakan peminat/penonton. Jika aktivasi atlet terlalu rendah:.tekankan pentingnya hasil keputusan pertandingan. . .mainkan muzik yang rancak.berikan “pep-talk” . .

dan “implicit practice”. .“MENTAL IMAGERY” BAYANGAN MINDA DEFINISI:  Latihan simbolik aktiviti fizikal tanpa pergerakan otot. (Richardson l967)  Bayangan minda atau “mental imagery” juga diistilahkan sebagai “mental practice” “mental rehearsal”.

 Kemahiran minda spt. atlet boleh menyediakan diri untuk bertindak balas/respons dengan lebih berkesan terhadap sesuatu yang dijangka atau tidak dijangka akan berlaku.  Kaedah “mental imagery” ini digunakan dalam sukan terutamanya oleh juara-juara dunia. program latihan sukan.  Melalui bayangan minda. ini penting sebagai sebahagian drpd.  .PENGENALAN Gambaran yang dibuat oleh minda mengenai sesuatu.

Jurulatih diharapkan boleh mengaplikasikan 6 cara bayangan minda atau “mental imagery” ini dalam latihannya. Jurulatih diharapkan akan memahami apa dia “mental imagery”.  2.  OBJEKTIF: 1. .

Oleh itu. atlet boleh memasuki situasi pertandingan dengan rasa biasa atau pernah mengalami dulu. tiada sebab baginya untuk gemuruh. Ia memberi atlet peluang untuk berhadapan dengan peristiwa atau masalah dalam kepala secara berkesan sebelum dia benar-benar menghadapinya.Mengapa perlu “mental imagery” ? 1.  . Dengan cara ini.  2.

Mental imagery digunakan untuk membantu atlet mendapatkan yang terbaik sama ada dalam latihan atau pun pertandingan.  5. Di antara tujuan-tujuan penggunaan mental imagery ialah untuk: i.  4. Penggunaan mental imagery yang banyak boleh membantu atlet cepat maju dan mencapai yang terbaik.3. melihat kejayaan ii. mendorong atau memotivasikan  .

menyediakan pentas perlakuan vi. Memantapkan kemahiran (perfect) iv.    iii. Memfokus semula ( refocus) . Membiasakan (familiarize) v.

Berikan tumpuan /konsentrasi & usaha. Berlatih setiap hari.  2. Gunakan semua deria.  5.  .  3.MEMBINA KEMAHIRAN IMAGERY 1.  4. Benar-benar gerakkan badan anda. Tingkatkan tahap kesukaran & biasakan dengan latihan.

 2.STRATEGI-STRATEGI UNTUK SETIAP AHLI PASUKAN Mengikut Orlick ( ahli psikologi sukan). cuba bayangkan seluruh atau sebahagian kawasan pertandingan. Bayangkan anda sedang melakukan pergerakan seperti mana anda inginkan dalam pertandingan.  . Tiga hari seminggu. Setiap hari ketika latihan. :1. sebelum tidur cuba rasa seolah-olah diri anda berada di kawasan pertandingan melakukan pergerakan seperti yang dikehendaki.  3.

 4. bergerak semula untuk menyelesaikan masalah itu. cuba lihat beberapa bayangan di sekeliling anda. Di luar musim atau semasa tidak berlatih atau sedang relax. hentikan bayangan dan kembali semula kepada situasi sebelum masalah wujud.Jika masalah timbul. Kemudian. Pejamkan mata dan lihat jelas-jelas. .

berbasikal atau berlari. 6. “Lihat” dan “rasa” diri anda melakukan aktiviti-aktiviti yang lain dalam bentuk bayangan ( imagery).  . Cuba ingatkan kembali perasaanperasaan seronok yang pernah anda lalui dan selepas beberapa perlakuan terbaik yang pernah anda lakukan. 5. Misalnya berdayung.

terutamanya faktor-faktor dan contoh-contoh simulasi yang spesifik. 2. Jurulatih akan memahami konsep simulasi berlebihan ( over simulation ).   .SIMULASI OBJEKTIF:  1. Jurulatih akan memahami konsep simulasi. Jurulatih akan mengetahui bagaimana menggunakan simulasi dalam sukannya. 3.

PENGENALAN Sukan kompetitif boleh menjadi terlalu menekan (stressful). mereka akan kurang yakin. kurang tekal dan prestasinya akan merosot jatuh. Jika pemain tidak cukup bersedia.  Konsep simulasi digunakan dalam persediaan.  . suasana dan keadaan serta kemahiran-kemahiran dan program yang diperlukan semasa pertandingan (stressful situation) dilahirkan.

 .  Prinsip asas simulasi adalah jurulatih mesti memberikan situasi pertandingan sebenarnya semasa latihan dijalankan.APA ITU SIMULASI ? Simulasi adalah percubaan mewujudkan situasi tertekan yg sama sepertimana pertandingan sebenar.  Simulasi dijalankan dengan membuat keadaan fizikal latihan itu serupa seperti sebenarnya.

 Jika analisis situasi pertandingan lebih terperinci dan simulasi benar-benar menyerupai pertandingan.  .Tujuan simulasi dijalankan ialah untuk atlet memperolehi keyakinan dan ketekalan perlakuan (consistency).  Analisis tentang situasi pertandingan sebenar amat penting. kemungkinan besar pemain berpeluang menjadi lebih yakin dan tekal dalam perlakuannya kelak.

pengadilan dll. jadual. FIZIKAL. bunyi. tempoh masa. PERTANDINGAN. STRATEGI. penonton. peraturan. seperti jenis. seperti kecergasan & kelesuan. seperti kepunyaan lawan & kepunyaan sendiri. undangundang. masa. seperti kebimbangan dll.cuaca. seperti permukaan gelanggang.FAKTOR-FAKTOR SITUASI PERTANDINGAN SEBENAR      FIZIKAL LUARAN. dan cahaya (lampu). . PSIKOLOGIKAL.

4. . 5. anda perlu berwaspada dengan “over-training”. 3. Jika latihan berintensiti tinggi. 2. Mengajar & menyediakan strategi-strategi menghadapi faktor tersebut. Mewujudkan faktor-faktor situasi pertandingan dalam latihannya.APAKAH YANG PERLU JURULATIH LAKUKAN ?      1. Jalankan sessi-sessi latihan di mana pemain berpeluang melalui apa yang perlu dilakukan dalam pertandingan sebenar. Jalankan juga kaedah “over-training” iaitu melatih pemain melebihi keperluan situasi pertandingan.

.Contoh-contoh simulasi yang direkodkan oleh pakar psikologi sukan – Terry Orlick:Pelumba basikal Poland  Atlet Gimnastik negara China  Pemain Ping Pong negara China  Semua latihan simulasi ini membantu atlet mendapat keyakinan dalam kemampuan ketika pertandingan sebenar.

Pelumba basikal Poland – merakamkan velodrom & guna basikal statik. sebagai latihan berlari dari penjuru ke penjuru. sehingga segala-gala gerak gerinya “perfect” seperti pertandingan sebenar.  Pemain ping pong China – menggunakan meja sekali ganda lebih besar selama 2 bulan.  .  Ahli Gimnastik China – melalui rutin pertandingan setiap sessi latihan hari demi hari.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful