P. 1
Psikologi Sukan

Psikologi Sukan

|Views: 5|Likes:
Published by ChekguAlan
pismp sem 7
pismp sem 7

More info:

Published by: ChekguAlan on Aug 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/12/2014

pdf

text

original

PSIKOLOGI SUKAN

PENETAPAN MATLAMAT (GOAL-SETTING)

OBJEKTIF: 1. Untuk memahami 6 prinsip-prinsip penetapan matlamat. 2. Untuk mengetahui bagaimana hendak mengaplikasikan prinsip-prinsip ini dalam merancang matlamat-matlamat.

PENGENALAN:  Atlet perlu menetapkan matlamat-matlamat untuk memberi arah tuju usahanya.  Penetapan matlamat penting bukan hanya ia merangsang pemikiran atlet untuk menuju ke arah sasarannya, tetapi juga memberinya cara berperingkat – peringkat untuk sampai kepadanya.  Ini bermakna, penetapan matlamat diperlukan untuk pertandingan & latihan.  Jurulatih harus berupaya membantu atlet menentukan matlamat-matlamat ini.

MATLAMAT

“Goal” atau matlamat mempunyai ciri-ciri penting:1. Ia mempunyai pergerakan ke arah sesuatu. 2. Ia mempunyai sedikit intensiti ke arah sesuatu.

Matlamat mungkin menjadi sesuatu yg SANGAT PENTING dalam hidup atlet atau hanya sbg. SEDERHANA PENTING sahaja

Jurulatih/atlet selalu menetapkan matlamat untuk MENANG: 1. Menang pertandingan akan datang, atau menang banyak pertandingan dlm. sesuatu musim.  Ini adalah Matlamat Hasil ( Outcome goal)

OUTCOME vs PERFORMANCE GOAL  2. Matlamat Perlakuan (Performance Goal) Jurulatih/atlet perlu juga menetapkan matlamat perlakuan. Matlamat Perlakuan terhad kepada tingkah laku atlet secara spesifik. Contoh: Mendapatkan ketepatan sebanyak 90% dalam rejaman bola tampar atau lain-lain kemahiran. .

kerana atlet dapat mengawal perlakuannya berbanding dengan matlamat hasil sesuatu pertandingan.  .Dalam latihan. matlamat perlakuan lebih bermakna /berguna.  Hasil sesuatu pertandingan kadangkadang sukar dikawal/ ditentukan oleh atlet kerana ia bergantung kepada faktorfaktor lain seperti rakan sepasukan atau lain-lain.

 . tetapi kebanyakan matlamat ini tidak boleh 100% di bawah kawalan atlet. atlet hendaklah menetapkan matlamat perlakuan yg 100% di bawah kawalannya.Tahap kawalan:  Sebaik-baiknya.  Oleh itu. atlet hendaklah menetapkan matlamat-matlamat yg dia sendiri boleh kawal sebanyak mungkin.

     Harga Diri dan Pencapaian: Dalam sukan. . Jika begitu. pencapaian diukur dengan KEMENANGAN. maka keyakinan diri akan menjadi tidak stabil. Pemenang dikira lebih berharga dari orang yg. kalah. menang atau kalah yg ditentukan oleh orang lain. maka keyakinan dirinya bergantung kpd. Menang dilihat sebagai kejayaan dan kalah sebagai kegagalan. Apabila atlet menilai harga dirinya dengan kemenangan.

 .Mengapa perlu matlamat perlakuan? Bantu atlet dapatkan keyakinan diri yang stabil dan merasa ada harga diri walaupun kalah.  Gantikan matlamat kemenangan dengan matlamat perlakuan yg lebih realistik.  Kejayaan mestilah dimaksudkan apabila atlet mencapai sesuatu melebihi matlamat perlakuannya dan bukannya untuk mengatasi matlamat perlakuan orang lain.

 Matlamat yg mencabar sukar ditentukan.  .  Kaitan di antara kesukaran matlamat dan motivasi mendapati apabila matlamat terlalu sukar motivasi atlet akan jatuh dengan jelas.Matlamat yang mencabar Matlamat yg mencabar menghasilkan prestasi yg baik.

 .Matlamat yg munasabah (realistic goal) Adalah penting atlet mengetahui dirinya dan tidak bercelaru dengan siapa dia berada dan harapannya dia hendak menjadi apa?  Ukurlah kemampuan diri sebelum menetapkan matlamat supaya ianya realistik/munasabah.

 . Contoh: Untuk berlari 1500m dlm masa 3:50 di pertandingan esok. Atlet tidak boleh mencapainya.  Matlamat spesifik mesti boleh diukur (quantifiable). kerana tiada siapa tahu apakah yg terbaik untuk dirinya.  Matlamat SPESIFIK lebih berkesan kerana ia mengarahkan perlakuan yg lebih tepat dgn menentukan kriteria kejayaan secara spesifik.Matlamat yang spesifik Matlamat yg menyatakan “ untuk lakukan yg terbaik” merupakan matlamat UMUM (general).

 Matlamat Jangka pendek tidak boleh lebih daripada 1 bulan.  . Jika lama sangat ia menjadi tidak realistik.  Matlamat Jangka panjang kabur.Matlamat Jangka panjang & pendek Matlamat jangka pendek lebih mencabar dan realistik.

kabur  .Matlamat Individu & Pasukan Matlamat individu mesti ditekankan.  Matlamat pasukan .

Tetapkan matlamat perlakuan (performance) bukan matlamat akhir (outcome). Tetapkan matlamat yang spesifik  5. Tetapkan matlamat yang mencabar  3.  2. Tetapkan matlamat yang munasabah  4. Tetapkan matlamat jangka pendek  6.6 PRINSIP PENETAPAN MATLAMAT 1. Tekankan kepada matlamat individu bukan pasukan  .

 6.  4.FAEDAH PENETAPAN MATLAMAT 1.  3.  5.  Meningkatkan prestasi Meningkatkan kualiti latihan Menjelaskan harapan/ ekspektasi Boleh bantu melegakan kebosanan Meningkatkan keazaman bagi motivasi dalaman. Meningkatkan kepuasan. kebanggaan dan keyakinan diri .  2.

LANGKAH-LANGKAH MENETAPKAN MATLAMAT PROGRAM LATIHAN 1.  2.  Analisis tugasan Ukur prestasi Tetapkan matlamat Susun urutan sasaran Selaraskan/ Koordinasikan segala keperluan .  4.  3.  5.

 2. Jurulatih akan mengetahui 4 teknik membantu pemain-pemain menangani kebimbangan pertandingan. Jurulatih akan memahami makna kebimbangan pertandingan.KEBIMBANGAN PERTANDINGAN (COMPETITIVE ANXIETY) OBJEKTIF:  1. .

PENGENALAN Sukan menjana keghairahan & tekanan emosi.  Emosi & kebimbangan mempengaruhi sukan. jurulatih perlu memahami kebimbangan bagi membantu pemainpemain mengatasinya supaya kemahiran mereka meningkat & sukan akhirnya menyeronokkan.  Oleh itu.  .

Dirasai pada saat-saat tertentu dalam situasi tertentu.  Ada 2 jenis kebimbangan: 1. Kebimbangan Tret 2.Bagaimana atlet rasa dirinya secara umum.MAKSUD KEBIMBANGAN PERTANDINGAN Perasaan gementar atau tekanan pada seorang atlet dalam situasi pertandingan. Kebimbangan Keadaan (state)  Tret.  State.  .

AKTIVASI (AROUSAL) Peningkatan kebimbangan disertai dengan peningkatan tahap aktivasi. perut gementar dan kadar nadi menjadi laju.  .  Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yang banyak di tapak tangan.

 . atau perut gementar & kadar nadi lebih laju.  Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yg banyak di tapak tangan.AKTIVASI Aktivasi adalah keadaan fizikal yang mengiringi kebimbangan.

 4.4 PRINSIP AKTIVASI 1.  . Aktivasi terlalu tinggi atau rendah mengganggu prestasi  2.  3. Belajar kemahiran baru perlukan aktivasi rendah. Tugas mudah perlukan aktivasi tinggi. Aktivasi optima berbeza dari seorang ke seorang yg lain – sangat individual. tugas susah perlukan aktivasi rendah.

 . optimal untuk sesuatu prestasi memuncak. BETUL Kajian membuktikan memang ada tahap aktivasi yg. menepati syarat pemuncakan agar perlakuan atlet berlangsung dengan baik.  Aktivasi yg.  Harapan jurulatih ialah tahap aktivasi yg. terlampau rendah atau tinggi. akan memberikan perlakuan di bawah kemampuan atlet.TAHAP AKTIVASI YG.

Hembus nafas perlahan-lahan melalui mulut dengan menolak bibir seolaholah hendak bersiul. Bernafas dalam-dalam: . . .TEKNIK ASAS MEMBANTU ATLET BERTENANG  Jurulatih boleh membantu merendahkan tahap aktivasi atlet yg. tinggi melalui kaedah:1.Sedut nafas dalam-dalam melalui hidung.

Menenangkan otot secara progresif: ( Teknik 3 langkah ) i. ii.2. setiap kumpulan otot utama) . Tegangkan otot & rasakan ketegangan itu. Kendurkan otot itu & tumpukan kepada rasanya. Tumpukan perhatian kepada perbezaan di antara kedua-dua sensasi itu. iii. ( Cuba kpd.

Kaedah Minda ( Latihan Autogenics) .” .3.Mulakan dengan tumpuan kepada cadangan minda spt.Berikan diri anda “mental cues” atau isyarat minda supaya anda dapat beritahu badan anda bagaimana hendak merasa & menghasilkan respons ketenangan tatkala merasa tegang (tense). .Idea asasnya ialah “ mind over matter” . “Saya rasa tangan kiri saya berat & panas.

. 2 kali sehari atau apabila rasa tertekan “stressed”.Cuba latihan ini selama 10 minit. kaki dan seterusnya. cuba rasakan sebenarnya tangan anda semakin bertambah berat.Ulang arahan ini kepada tangan kiri.Sambil memberi tumpuan kpd. arahan ini. .. .

anda & cuba bayangkan semua yg. menyeronokkan itu.VISUALISASI Visualisasi ibarat “percutian minda” iaitu (lesen untuk mimpi di siang hari)  Anda boleh menghasilkan perasaan tenang hanya dengan imaginasi. tenteram dan hangat dalam kesejukan.  .  Cuba bayangkan anda sedang berasa tenang.  Gambarkan satu situasi yg merayu kpd.

ingatkannya kpd. .guna simulasi situasi pertandingan.jangan guna “ pep talk”. .tonjolkan imej anda yg. kemampuannya. prestasi cemerlang yg lalu. tenang & selamat. . .lupakan tentang keputusan pertandingan.tunjukkan keyakinan kpd.PANDUAN MENGAWAL TAHAP AKTIVASI  Apabila aktivasi atlet terlalu tinggi:.elakkan dari memberi ugutan atau menakutkan. .sediakan atlet betul-betul. . . .

mainkan muzik yang rancak.tekankan pentingnya hasil keputusan pertandingan. . Jika aktivasi atlet terlalu rendah:. .perkenalkan sorakan peminat/penonton. .berikan “pep-talk” .

(Richardson l967)  Bayangan minda atau “mental imagery” juga diistilahkan sebagai “mental practice” “mental rehearsal”. dan “implicit practice”. .“MENTAL IMAGERY” BAYANGAN MINDA DEFINISI:  Latihan simbolik aktiviti fizikal tanpa pergerakan otot.

PENGENALAN Gambaran yang dibuat oleh minda mengenai sesuatu.  . atlet boleh menyediakan diri untuk bertindak balas/respons dengan lebih berkesan terhadap sesuatu yang dijangka atau tidak dijangka akan berlaku. ini penting sebagai sebahagian drpd.  Kaedah “mental imagery” ini digunakan dalam sukan terutamanya oleh juara-juara dunia. program latihan sukan.  Kemahiran minda spt.  Melalui bayangan minda.

Jurulatih diharapkan boleh mengaplikasikan 6 cara bayangan minda atau “mental imagery” ini dalam latihannya.  2.  OBJEKTIF: 1. . Jurulatih diharapkan akan memahami apa dia “mental imagery”.

tiada sebab baginya untuk gemuruh. atlet boleh memasuki situasi pertandingan dengan rasa biasa atau pernah mengalami dulu. Ia memberi atlet peluang untuk berhadapan dengan peristiwa atau masalah dalam kepala secara berkesan sebelum dia benar-benar menghadapinya. Dengan cara ini.Mengapa perlu “mental imagery” ? 1.  . Oleh itu.  2.

Mental imagery digunakan untuk membantu atlet mendapatkan yang terbaik sama ada dalam latihan atau pun pertandingan.3. mendorong atau memotivasikan  . Penggunaan mental imagery yang banyak boleh membantu atlet cepat maju dan mencapai yang terbaik.  5. melihat kejayaan ii. Di antara tujuan-tujuan penggunaan mental imagery ialah untuk: i.  4.

Memantapkan kemahiran (perfect) iv. menyediakan pentas perlakuan vi. Memfokus semula ( refocus) . Membiasakan (familiarize) v.    iii.

Gunakan semua deria. Berikan tumpuan /konsentrasi & usaha. Tingkatkan tahap kesukaran & biasakan dengan latihan.MEMBINA KEMAHIRAN IMAGERY 1.  4.  5.  3. Berlatih setiap hari. Benar-benar gerakkan badan anda.  2.  .

:1.  3. cuba bayangkan seluruh atau sebahagian kawasan pertandingan. sebelum tidur cuba rasa seolah-olah diri anda berada di kawasan pertandingan melakukan pergerakan seperti yang dikehendaki.STRATEGI-STRATEGI UNTUK SETIAP AHLI PASUKAN Mengikut Orlick ( ahli psikologi sukan). Setiap hari ketika latihan. Tiga hari seminggu.  . Bayangkan anda sedang melakukan pergerakan seperti mana anda inginkan dalam pertandingan.  2.

Jika masalah timbul. hentikan bayangan dan kembali semula kepada situasi sebelum masalah wujud.  4. Di luar musim atau semasa tidak berlatih atau sedang relax. cuba lihat beberapa bayangan di sekeliling anda. Kemudian. Pejamkan mata dan lihat jelas-jelas. . bergerak semula untuk menyelesaikan masalah itu.

6. “Lihat” dan “rasa” diri anda melakukan aktiviti-aktiviti yang lain dalam bentuk bayangan ( imagery).  . Misalnya berdayung. berbasikal atau berlari. Cuba ingatkan kembali perasaanperasaan seronok yang pernah anda lalui dan selepas beberapa perlakuan terbaik yang pernah anda lakukan. 5.

Jurulatih akan memahami konsep simulasi. terutamanya faktor-faktor dan contoh-contoh simulasi yang spesifik.   . Jurulatih akan mengetahui bagaimana menggunakan simulasi dalam sukannya. 3. 2. Jurulatih akan memahami konsep simulasi berlebihan ( over simulation ).SIMULASI OBJEKTIF:  1.

 Konsep simulasi digunakan dalam persediaan.PENGENALAN Sukan kompetitif boleh menjadi terlalu menekan (stressful). suasana dan keadaan serta kemahiran-kemahiran dan program yang diperlukan semasa pertandingan (stressful situation) dilahirkan. mereka akan kurang yakin.  . kurang tekal dan prestasinya akan merosot jatuh. Jika pemain tidak cukup bersedia.

APA ITU SIMULASI ? Simulasi adalah percubaan mewujudkan situasi tertekan yg sama sepertimana pertandingan sebenar.  .  Simulasi dijalankan dengan membuat keadaan fizikal latihan itu serupa seperti sebenarnya.  Prinsip asas simulasi adalah jurulatih mesti memberikan situasi pertandingan sebenarnya semasa latihan dijalankan.

 Analisis tentang situasi pertandingan sebenar amat penting. kemungkinan besar pemain berpeluang menjadi lebih yakin dan tekal dalam perlakuannya kelak.  Jika analisis situasi pertandingan lebih terperinci dan simulasi benar-benar menyerupai pertandingan.  .Tujuan simulasi dijalankan ialah untuk atlet memperolehi keyakinan dan ketekalan perlakuan (consistency).

peraturan. seperti jenis. FIZIKAL. dan cahaya (lampu). undangundang. masa. pengadilan dll. tempoh masa. seperti permukaan gelanggang. . bunyi. PERTANDINGAN. seperti kepunyaan lawan & kepunyaan sendiri.FAKTOR-FAKTOR SITUASI PERTANDINGAN SEBENAR      FIZIKAL LUARAN.cuaca. seperti kebimbangan dll. PSIKOLOGIKAL. seperti kecergasan & kelesuan. penonton. jadual. STRATEGI.

Mewujudkan faktor-faktor situasi pertandingan dalam latihannya. Jalankan sessi-sessi latihan di mana pemain berpeluang melalui apa yang perlu dilakukan dalam pertandingan sebenar. 3. 2. 4. Jika latihan berintensiti tinggi. Mengajar & menyediakan strategi-strategi menghadapi faktor tersebut. 5. anda perlu berwaspada dengan “over-training”. Jalankan juga kaedah “over-training” iaitu melatih pemain melebihi keperluan situasi pertandingan.APAKAH YANG PERLU JURULATIH LAKUKAN ?      1. .

.Contoh-contoh simulasi yang direkodkan oleh pakar psikologi sukan – Terry Orlick:Pelumba basikal Poland  Atlet Gimnastik negara China  Pemain Ping Pong negara China  Semua latihan simulasi ini membantu atlet mendapat keyakinan dalam kemampuan ketika pertandingan sebenar.

Pelumba basikal Poland – merakamkan velodrom & guna basikal statik.  Pemain ping pong China – menggunakan meja sekali ganda lebih besar selama 2 bulan.  . sehingga segala-gala gerak gerinya “perfect” seperti pertandingan sebenar.  Ahli Gimnastik China – melalui rutin pertandingan setiap sessi latihan hari demi hari. sebagai latihan berlari dari penjuru ke penjuru.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->