PSIKOLOGI SUKAN

PENETAPAN MATLAMAT (GOAL-SETTING)

OBJEKTIF: 1. Untuk memahami 6 prinsip-prinsip penetapan matlamat. 2. Untuk mengetahui bagaimana hendak mengaplikasikan prinsip-prinsip ini dalam merancang matlamat-matlamat.

PENGENALAN:  Atlet perlu menetapkan matlamat-matlamat untuk memberi arah tuju usahanya.  Penetapan matlamat penting bukan hanya ia merangsang pemikiran atlet untuk menuju ke arah sasarannya, tetapi juga memberinya cara berperingkat – peringkat untuk sampai kepadanya.  Ini bermakna, penetapan matlamat diperlukan untuk pertandingan & latihan.  Jurulatih harus berupaya membantu atlet menentukan matlamat-matlamat ini.

MATLAMAT

“Goal” atau matlamat mempunyai ciri-ciri penting:1. Ia mempunyai pergerakan ke arah sesuatu. 2. Ia mempunyai sedikit intensiti ke arah sesuatu.

Matlamat mungkin menjadi sesuatu yg SANGAT PENTING dalam hidup atlet atau hanya sbg. SEDERHANA PENTING sahaja

Jurulatih/atlet selalu menetapkan matlamat untuk MENANG: 1. Menang pertandingan akan datang, atau menang banyak pertandingan dlm. sesuatu musim.  Ini adalah Matlamat Hasil ( Outcome goal)

Matlamat Perlakuan terhad kepada tingkah laku atlet secara spesifik. .OUTCOME vs PERFORMANCE GOAL  2. Matlamat Perlakuan (Performance Goal) Jurulatih/atlet perlu juga menetapkan matlamat perlakuan. Contoh: Mendapatkan ketepatan sebanyak 90% dalam rejaman bola tampar atau lain-lain kemahiran.

 Hasil sesuatu pertandingan kadangkadang sukar dikawal/ ditentukan oleh atlet kerana ia bergantung kepada faktorfaktor lain seperti rakan sepasukan atau lain-lain. kerana atlet dapat mengawal perlakuannya berbanding dengan matlamat hasil sesuatu pertandingan. matlamat perlakuan lebih bermakna /berguna.  .Dalam latihan.

atlet hendaklah menetapkan matlamat perlakuan yg 100% di bawah kawalannya.  Oleh itu. atlet hendaklah menetapkan matlamat-matlamat yg dia sendiri boleh kawal sebanyak mungkin.  .Tahap kawalan:  Sebaik-baiknya. tetapi kebanyakan matlamat ini tidak boleh 100% di bawah kawalan atlet.

maka keyakinan dirinya bergantung kpd. Pemenang dikira lebih berharga dari orang yg. pencapaian diukur dengan KEMENANGAN. Apabila atlet menilai harga dirinya dengan kemenangan. . maka keyakinan diri akan menjadi tidak stabil. Jika begitu. Menang dilihat sebagai kejayaan dan kalah sebagai kegagalan. kalah.     Harga Diri dan Pencapaian: Dalam sukan. menang atau kalah yg ditentukan oleh orang lain.

 .  Gantikan matlamat kemenangan dengan matlamat perlakuan yg lebih realistik.  Kejayaan mestilah dimaksudkan apabila atlet mencapai sesuatu melebihi matlamat perlakuannya dan bukannya untuk mengatasi matlamat perlakuan orang lain.Mengapa perlu matlamat perlakuan? Bantu atlet dapatkan keyakinan diri yang stabil dan merasa ada harga diri walaupun kalah.

 Matlamat yg mencabar sukar ditentukan.  Kaitan di antara kesukaran matlamat dan motivasi mendapati apabila matlamat terlalu sukar motivasi atlet akan jatuh dengan jelas.  .Matlamat yang mencabar Matlamat yg mencabar menghasilkan prestasi yg baik.

 .Matlamat yg munasabah (realistic goal) Adalah penting atlet mengetahui dirinya dan tidak bercelaru dengan siapa dia berada dan harapannya dia hendak menjadi apa?  Ukurlah kemampuan diri sebelum menetapkan matlamat supaya ianya realistik/munasabah.

 Matlamat SPESIFIK lebih berkesan kerana ia mengarahkan perlakuan yg lebih tepat dgn menentukan kriteria kejayaan secara spesifik. kerana tiada siapa tahu apakah yg terbaik untuk dirinya.  .  Matlamat spesifik mesti boleh diukur (quantifiable). Contoh: Untuk berlari 1500m dlm masa 3:50 di pertandingan esok. Atlet tidak boleh mencapainya.Matlamat yang spesifik Matlamat yg menyatakan “ untuk lakukan yg terbaik” merupakan matlamat UMUM (general).

Jika lama sangat ia menjadi tidak realistik.  .  Matlamat Jangka panjang kabur.Matlamat Jangka panjang & pendek Matlamat jangka pendek lebih mencabar dan realistik.  Matlamat Jangka pendek tidak boleh lebih daripada 1 bulan.

Matlamat Individu & Pasukan Matlamat individu mesti ditekankan.  Matlamat pasukan .kabur  .

 2. Tetapkan matlamat perlakuan (performance) bukan matlamat akhir (outcome). Tekankan kepada matlamat individu bukan pasukan  . Tetapkan matlamat yang spesifik  5.6 PRINSIP PENETAPAN MATLAMAT 1. Tetapkan matlamat yang mencabar  3. Tetapkan matlamat jangka pendek  6. Tetapkan matlamat yang munasabah  4.

 3.FAEDAH PENETAPAN MATLAMAT 1.  6.  5. kebanggaan dan keyakinan diri .  Meningkatkan prestasi Meningkatkan kualiti latihan Menjelaskan harapan/ ekspektasi Boleh bantu melegakan kebosanan Meningkatkan keazaman bagi motivasi dalaman.  4. Meningkatkan kepuasan.  2.

 4.  3.  2.  Analisis tugasan Ukur prestasi Tetapkan matlamat Susun urutan sasaran Selaraskan/ Koordinasikan segala keperluan .  5.LANGKAH-LANGKAH MENETAPKAN MATLAMAT PROGRAM LATIHAN 1.

Jurulatih akan mengetahui 4 teknik membantu pemain-pemain menangani kebimbangan pertandingan. .  2. Jurulatih akan memahami makna kebimbangan pertandingan.KEBIMBANGAN PERTANDINGAN (COMPETITIVE ANXIETY) OBJEKTIF:  1.

PENGENALAN Sukan menjana keghairahan & tekanan emosi. jurulatih perlu memahami kebimbangan bagi membantu pemainpemain mengatasinya supaya kemahiran mereka meningkat & sukan akhirnya menyeronokkan.  Emosi & kebimbangan mempengaruhi sukan.  Oleh itu.  .

Bagaimana atlet rasa dirinya secara umum.Dirasai pada saat-saat tertentu dalam situasi tertentu.  State. Kebimbangan Keadaan (state)  Tret.  .  Ada 2 jenis kebimbangan: 1. Kebimbangan Tret 2.MAKSUD KEBIMBANGAN PERTANDINGAN Perasaan gementar atau tekanan pada seorang atlet dalam situasi pertandingan.

perut gementar dan kadar nadi menjadi laju.  .  Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yang banyak di tapak tangan.AKTIVASI (AROUSAL) Peningkatan kebimbangan disertai dengan peningkatan tahap aktivasi.

atau perut gementar & kadar nadi lebih laju.  Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yg banyak di tapak tangan.AKTIVASI Aktivasi adalah keadaan fizikal yang mengiringi kebimbangan.  .

 4. Tugas mudah perlukan aktivasi tinggi. tugas susah perlukan aktivasi rendah. Belajar kemahiran baru perlukan aktivasi rendah.  3. Aktivasi optima berbeza dari seorang ke seorang yg lain – sangat individual.4 PRINSIP AKTIVASI 1. Aktivasi terlalu tinggi atau rendah mengganggu prestasi  2.  .

 Harapan jurulatih ialah tahap aktivasi yg. terlampau rendah atau tinggi.  . BETUL Kajian membuktikan memang ada tahap aktivasi yg. akan memberikan perlakuan di bawah kemampuan atlet. optimal untuk sesuatu prestasi memuncak.TAHAP AKTIVASI YG.  Aktivasi yg. menepati syarat pemuncakan agar perlakuan atlet berlangsung dengan baik.

tinggi melalui kaedah:1. . .Sedut nafas dalam-dalam melalui hidung.Hembus nafas perlahan-lahan melalui mulut dengan menolak bibir seolaholah hendak bersiul.TEKNIK ASAS MEMBANTU ATLET BERTENANG  Jurulatih boleh membantu merendahkan tahap aktivasi atlet yg. Bernafas dalam-dalam: .

ii. Tegangkan otot & rasakan ketegangan itu. setiap kumpulan otot utama) . iii.2. Tumpukan perhatian kepada perbezaan di antara kedua-dua sensasi itu. Menenangkan otot secara progresif: ( Teknik 3 langkah ) i. ( Cuba kpd. Kendurkan otot itu & tumpukan kepada rasanya.

3. “Saya rasa tangan kiri saya berat & panas.Idea asasnya ialah “ mind over matter” .Berikan diri anda “mental cues” atau isyarat minda supaya anda dapat beritahu badan anda bagaimana hendak merasa & menghasilkan respons ketenangan tatkala merasa tegang (tense).” . Kaedah Minda ( Latihan Autogenics) .Mulakan dengan tumpuan kepada cadangan minda spt. .

. . kaki dan seterusnya. .Sambil memberi tumpuan kpd.Cuba latihan ini selama 10 minit. arahan ini.Ulang arahan ini kepada tangan kiri. cuba rasakan sebenarnya tangan anda semakin bertambah berat. 2 kali sehari atau apabila rasa tertekan “stressed”..

tenteram dan hangat dalam kesejukan.  . menyeronokkan itu.  Gambarkan satu situasi yg merayu kpd. anda & cuba bayangkan semua yg.VISUALISASI Visualisasi ibarat “percutian minda” iaitu (lesen untuk mimpi di siang hari)  Anda boleh menghasilkan perasaan tenang hanya dengan imaginasi.  Cuba bayangkan anda sedang berasa tenang.

. kemampuannya.sediakan atlet betul-betul. prestasi cemerlang yg lalu.tunjukkan keyakinan kpd.guna simulasi situasi pertandingan. .jangan guna “ pep talk”.ingatkannya kpd. . tenang & selamat.tonjolkan imej anda yg. .PANDUAN MENGAWAL TAHAP AKTIVASI  Apabila aktivasi atlet terlalu tinggi:. .elakkan dari memberi ugutan atau menakutkan. .lupakan tentang keputusan pertandingan. . .

.tekankan pentingnya hasil keputusan pertandingan.mainkan muzik yang rancak. Jika aktivasi atlet terlalu rendah:.berikan “pep-talk” . .perkenalkan sorakan peminat/penonton. .

“MENTAL IMAGERY” BAYANGAN MINDA DEFINISI:  Latihan simbolik aktiviti fizikal tanpa pergerakan otot. . (Richardson l967)  Bayangan minda atau “mental imagery” juga diistilahkan sebagai “mental practice” “mental rehearsal”. dan “implicit practice”.

PENGENALAN Gambaran yang dibuat oleh minda mengenai sesuatu.  .  Melalui bayangan minda. ini penting sebagai sebahagian drpd. atlet boleh menyediakan diri untuk bertindak balas/respons dengan lebih berkesan terhadap sesuatu yang dijangka atau tidak dijangka akan berlaku. program latihan sukan.  Kemahiran minda spt.  Kaedah “mental imagery” ini digunakan dalam sukan terutamanya oleh juara-juara dunia.

.  2. Jurulatih diharapkan akan memahami apa dia “mental imagery”. Jurulatih diharapkan boleh mengaplikasikan 6 cara bayangan minda atau “mental imagery” ini dalam latihannya.  OBJEKTIF: 1.

atlet boleh memasuki situasi pertandingan dengan rasa biasa atau pernah mengalami dulu.  2.  . Dengan cara ini. Oleh itu.Mengapa perlu “mental imagery” ? 1. tiada sebab baginya untuk gemuruh. Ia memberi atlet peluang untuk berhadapan dengan peristiwa atau masalah dalam kepala secara berkesan sebelum dia benar-benar menghadapinya.

melihat kejayaan ii.3. Di antara tujuan-tujuan penggunaan mental imagery ialah untuk: i. Mental imagery digunakan untuk membantu atlet mendapatkan yang terbaik sama ada dalam latihan atau pun pertandingan. Penggunaan mental imagery yang banyak boleh membantu atlet cepat maju dan mencapai yang terbaik. mendorong atau memotivasikan  .  4.  5.

    iii. Membiasakan (familiarize) v. Memfokus semula ( refocus) . Memantapkan kemahiran (perfect) iv. menyediakan pentas perlakuan vi.

 4.  5.  . Benar-benar gerakkan badan anda. Tingkatkan tahap kesukaran & biasakan dengan latihan.  3.MEMBINA KEMAHIRAN IMAGERY 1. Gunakan semua deria. Berlatih setiap hari. Berikan tumpuan /konsentrasi & usaha.  2.

cuba bayangkan seluruh atau sebahagian kawasan pertandingan. Tiga hari seminggu. Setiap hari ketika latihan.  .  3.  2.STRATEGI-STRATEGI UNTUK SETIAP AHLI PASUKAN Mengikut Orlick ( ahli psikologi sukan). sebelum tidur cuba rasa seolah-olah diri anda berada di kawasan pertandingan melakukan pergerakan seperti yang dikehendaki. :1. Bayangkan anda sedang melakukan pergerakan seperti mana anda inginkan dalam pertandingan.

Di luar musim atau semasa tidak berlatih atau sedang relax. Kemudian. bergerak semula untuk menyelesaikan masalah itu.  4.Jika masalah timbul. hentikan bayangan dan kembali semula kepada situasi sebelum masalah wujud. . cuba lihat beberapa bayangan di sekeliling anda. Pejamkan mata dan lihat jelas-jelas.

“Lihat” dan “rasa” diri anda melakukan aktiviti-aktiviti yang lain dalam bentuk bayangan ( imagery). berbasikal atau berlari. 5. Cuba ingatkan kembali perasaanperasaan seronok yang pernah anda lalui dan selepas beberapa perlakuan terbaik yang pernah anda lakukan. Misalnya berdayung. 6.  .

Jurulatih akan mengetahui bagaimana menggunakan simulasi dalam sukannya. 2.   . 3.SIMULASI OBJEKTIF:  1. terutamanya faktor-faktor dan contoh-contoh simulasi yang spesifik. Jurulatih akan memahami konsep simulasi. Jurulatih akan memahami konsep simulasi berlebihan ( over simulation ).

mereka akan kurang yakin. Jika pemain tidak cukup bersedia.  Konsep simulasi digunakan dalam persediaan.PENGENALAN Sukan kompetitif boleh menjadi terlalu menekan (stressful). kurang tekal dan prestasinya akan merosot jatuh. suasana dan keadaan serta kemahiran-kemahiran dan program yang diperlukan semasa pertandingan (stressful situation) dilahirkan.  .

APA ITU SIMULASI ? Simulasi adalah percubaan mewujudkan situasi tertekan yg sama sepertimana pertandingan sebenar.  Prinsip asas simulasi adalah jurulatih mesti memberikan situasi pertandingan sebenarnya semasa latihan dijalankan.  Simulasi dijalankan dengan membuat keadaan fizikal latihan itu serupa seperti sebenarnya.  .

 .Tujuan simulasi dijalankan ialah untuk atlet memperolehi keyakinan dan ketekalan perlakuan (consistency).  Analisis tentang situasi pertandingan sebenar amat penting. kemungkinan besar pemain berpeluang menjadi lebih yakin dan tekal dalam perlakuannya kelak.  Jika analisis situasi pertandingan lebih terperinci dan simulasi benar-benar menyerupai pertandingan.

seperti kecergasan & kelesuan.FAKTOR-FAKTOR SITUASI PERTANDINGAN SEBENAR      FIZIKAL LUARAN. seperti kepunyaan lawan & kepunyaan sendiri. undangundang. PERTANDINGAN. penonton. tempoh masa. pengadilan dll. jadual. PSIKOLOGIKAL. STRATEGI. bunyi. peraturan. seperti kebimbangan dll. seperti jenis. seperti permukaan gelanggang. masa.cuaca. FIZIKAL. dan cahaya (lampu). .

5. Jalankan sessi-sessi latihan di mana pemain berpeluang melalui apa yang perlu dilakukan dalam pertandingan sebenar. Mewujudkan faktor-faktor situasi pertandingan dalam latihannya. Mengajar & menyediakan strategi-strategi menghadapi faktor tersebut. 4. . Jalankan juga kaedah “over-training” iaitu melatih pemain melebihi keperluan situasi pertandingan. 2. 3. anda perlu berwaspada dengan “over-training”.APAKAH YANG PERLU JURULATIH LAKUKAN ?      1. Jika latihan berintensiti tinggi.

Contoh-contoh simulasi yang direkodkan oleh pakar psikologi sukan – Terry Orlick:Pelumba basikal Poland  Atlet Gimnastik negara China  Pemain Ping Pong negara China  Semua latihan simulasi ini membantu atlet mendapat keyakinan dalam kemampuan ketika pertandingan sebenar. .

sehingga segala-gala gerak gerinya “perfect” seperti pertandingan sebenar.  Pemain ping pong China – menggunakan meja sekali ganda lebih besar selama 2 bulan. sebagai latihan berlari dari penjuru ke penjuru.  .  Ahli Gimnastik China – melalui rutin pertandingan setiap sessi latihan hari demi hari.Pelumba basikal Poland – merakamkan velodrom & guna basikal statik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful