P. 1
Psikologi Sukan

Psikologi Sukan

|Views: 5|Likes:
Published by ChekguAlan
pismp sem 7
pismp sem 7

More info:

Published by: ChekguAlan on Aug 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/12/2014

pdf

text

original

PSIKOLOGI SUKAN

PENETAPAN MATLAMAT (GOAL-SETTING)

OBJEKTIF: 1. Untuk memahami 6 prinsip-prinsip penetapan matlamat. 2. Untuk mengetahui bagaimana hendak mengaplikasikan prinsip-prinsip ini dalam merancang matlamat-matlamat.

PENGENALAN:  Atlet perlu menetapkan matlamat-matlamat untuk memberi arah tuju usahanya.  Penetapan matlamat penting bukan hanya ia merangsang pemikiran atlet untuk menuju ke arah sasarannya, tetapi juga memberinya cara berperingkat – peringkat untuk sampai kepadanya.  Ini bermakna, penetapan matlamat diperlukan untuk pertandingan & latihan.  Jurulatih harus berupaya membantu atlet menentukan matlamat-matlamat ini.

MATLAMAT

“Goal” atau matlamat mempunyai ciri-ciri penting:1. Ia mempunyai pergerakan ke arah sesuatu. 2. Ia mempunyai sedikit intensiti ke arah sesuatu.

Matlamat mungkin menjadi sesuatu yg SANGAT PENTING dalam hidup atlet atau hanya sbg. SEDERHANA PENTING sahaja

Jurulatih/atlet selalu menetapkan matlamat untuk MENANG: 1. Menang pertandingan akan datang, atau menang banyak pertandingan dlm. sesuatu musim.  Ini adalah Matlamat Hasil ( Outcome goal)

Matlamat Perlakuan (Performance Goal) Jurulatih/atlet perlu juga menetapkan matlamat perlakuan. . Contoh: Mendapatkan ketepatan sebanyak 90% dalam rejaman bola tampar atau lain-lain kemahiran.OUTCOME vs PERFORMANCE GOAL  2. Matlamat Perlakuan terhad kepada tingkah laku atlet secara spesifik.

matlamat perlakuan lebih bermakna /berguna. kerana atlet dapat mengawal perlakuannya berbanding dengan matlamat hasil sesuatu pertandingan.  .  Hasil sesuatu pertandingan kadangkadang sukar dikawal/ ditentukan oleh atlet kerana ia bergantung kepada faktorfaktor lain seperti rakan sepasukan atau lain-lain.Dalam latihan.

 . atlet hendaklah menetapkan matlamat perlakuan yg 100% di bawah kawalannya. atlet hendaklah menetapkan matlamat-matlamat yg dia sendiri boleh kawal sebanyak mungkin. tetapi kebanyakan matlamat ini tidak boleh 100% di bawah kawalan atlet.Tahap kawalan:  Sebaik-baiknya.  Oleh itu.

maka keyakinan diri akan menjadi tidak stabil. Pemenang dikira lebih berharga dari orang yg. pencapaian diukur dengan KEMENANGAN. Menang dilihat sebagai kejayaan dan kalah sebagai kegagalan. kalah. Apabila atlet menilai harga dirinya dengan kemenangan. menang atau kalah yg ditentukan oleh orang lain. Jika begitu. . maka keyakinan dirinya bergantung kpd.     Harga Diri dan Pencapaian: Dalam sukan.

Mengapa perlu matlamat perlakuan? Bantu atlet dapatkan keyakinan diri yang stabil dan merasa ada harga diri walaupun kalah.  Gantikan matlamat kemenangan dengan matlamat perlakuan yg lebih realistik.  Kejayaan mestilah dimaksudkan apabila atlet mencapai sesuatu melebihi matlamat perlakuannya dan bukannya untuk mengatasi matlamat perlakuan orang lain.  .

 Matlamat yg mencabar sukar ditentukan.  .Matlamat yang mencabar Matlamat yg mencabar menghasilkan prestasi yg baik.  Kaitan di antara kesukaran matlamat dan motivasi mendapati apabila matlamat terlalu sukar motivasi atlet akan jatuh dengan jelas.

 .Matlamat yg munasabah (realistic goal) Adalah penting atlet mengetahui dirinya dan tidak bercelaru dengan siapa dia berada dan harapannya dia hendak menjadi apa?  Ukurlah kemampuan diri sebelum menetapkan matlamat supaya ianya realistik/munasabah.

Atlet tidak boleh mencapainya. Contoh: Untuk berlari 1500m dlm masa 3:50 di pertandingan esok.  Matlamat SPESIFIK lebih berkesan kerana ia mengarahkan perlakuan yg lebih tepat dgn menentukan kriteria kejayaan secara spesifik.Matlamat yang spesifik Matlamat yg menyatakan “ untuk lakukan yg terbaik” merupakan matlamat UMUM (general).  Matlamat spesifik mesti boleh diukur (quantifiable). kerana tiada siapa tahu apakah yg terbaik untuk dirinya.  .

Jika lama sangat ia menjadi tidak realistik.  Matlamat Jangka pendek tidak boleh lebih daripada 1 bulan.  .  Matlamat Jangka panjang kabur.Matlamat Jangka panjang & pendek Matlamat jangka pendek lebih mencabar dan realistik.

kabur  .  Matlamat pasukan .Matlamat Individu & Pasukan Matlamat individu mesti ditekankan.

Tetapkan matlamat yang mencabar  3. Tetapkan matlamat yang spesifik  5. Tetapkan matlamat yang munasabah  4.6 PRINSIP PENETAPAN MATLAMAT 1. Tetapkan matlamat perlakuan (performance) bukan matlamat akhir (outcome).  2. Tetapkan matlamat jangka pendek  6. Tekankan kepada matlamat individu bukan pasukan  .

 4.  Meningkatkan prestasi Meningkatkan kualiti latihan Menjelaskan harapan/ ekspektasi Boleh bantu melegakan kebosanan Meningkatkan keazaman bagi motivasi dalaman.FAEDAH PENETAPAN MATLAMAT 1.  2.  6. kebanggaan dan keyakinan diri . Meningkatkan kepuasan.  3.  5.

 Analisis tugasan Ukur prestasi Tetapkan matlamat Susun urutan sasaran Selaraskan/ Koordinasikan segala keperluan .  2.  4.  3.LANGKAH-LANGKAH MENETAPKAN MATLAMAT PROGRAM LATIHAN 1.  5.

 2. Jurulatih akan mengetahui 4 teknik membantu pemain-pemain menangani kebimbangan pertandingan.KEBIMBANGAN PERTANDINGAN (COMPETITIVE ANXIETY) OBJEKTIF:  1. Jurulatih akan memahami makna kebimbangan pertandingan. .

PENGENALAN Sukan menjana keghairahan & tekanan emosi.  Emosi & kebimbangan mempengaruhi sukan.  .  Oleh itu. jurulatih perlu memahami kebimbangan bagi membantu pemainpemain mengatasinya supaya kemahiran mereka meningkat & sukan akhirnya menyeronokkan.

 State.  .MAKSUD KEBIMBANGAN PERTANDINGAN Perasaan gementar atau tekanan pada seorang atlet dalam situasi pertandingan. Kebimbangan Keadaan (state)  Tret.  Ada 2 jenis kebimbangan: 1. Kebimbangan Tret 2.Dirasai pada saat-saat tertentu dalam situasi tertentu.Bagaimana atlet rasa dirinya secara umum.

 Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yang banyak di tapak tangan. perut gementar dan kadar nadi menjadi laju.  .AKTIVASI (AROUSAL) Peningkatan kebimbangan disertai dengan peningkatan tahap aktivasi.

 Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yg banyak di tapak tangan.AKTIVASI Aktivasi adalah keadaan fizikal yang mengiringi kebimbangan. atau perut gementar & kadar nadi lebih laju.  .

Tugas mudah perlukan aktivasi tinggi.  3.  .  4.4 PRINSIP AKTIVASI 1. tugas susah perlukan aktivasi rendah. Aktivasi optima berbeza dari seorang ke seorang yg lain – sangat individual. Belajar kemahiran baru perlukan aktivasi rendah. Aktivasi terlalu tinggi atau rendah mengganggu prestasi  2.

optimal untuk sesuatu prestasi memuncak.  Harapan jurulatih ialah tahap aktivasi yg.  Aktivasi yg.TAHAP AKTIVASI YG. BETUL Kajian membuktikan memang ada tahap aktivasi yg.  . terlampau rendah atau tinggi. akan memberikan perlakuan di bawah kemampuan atlet. menepati syarat pemuncakan agar perlakuan atlet berlangsung dengan baik.

Bernafas dalam-dalam: .TEKNIK ASAS MEMBANTU ATLET BERTENANG  Jurulatih boleh membantu merendahkan tahap aktivasi atlet yg. tinggi melalui kaedah:1. .Hembus nafas perlahan-lahan melalui mulut dengan menolak bibir seolaholah hendak bersiul. .Sedut nafas dalam-dalam melalui hidung.

iii. ( Cuba kpd. Kendurkan otot itu & tumpukan kepada rasanya. Tumpukan perhatian kepada perbezaan di antara kedua-dua sensasi itu. Menenangkan otot secara progresif: ( Teknik 3 langkah ) i. setiap kumpulan otot utama) .2. Tegangkan otot & rasakan ketegangan itu. ii.

.” . Kaedah Minda ( Latihan Autogenics) . “Saya rasa tangan kiri saya berat & panas.Idea asasnya ialah “ mind over matter” .Mulakan dengan tumpuan kepada cadangan minda spt.3.Berikan diri anda “mental cues” atau isyarat minda supaya anda dapat beritahu badan anda bagaimana hendak merasa & menghasilkan respons ketenangan tatkala merasa tegang (tense).

Sambil memberi tumpuan kpd. .Cuba latihan ini selama 10 minit. cuba rasakan sebenarnya tangan anda semakin bertambah berat. 2 kali sehari atau apabila rasa tertekan “stressed”. .. . arahan ini. kaki dan seterusnya.Ulang arahan ini kepada tangan kiri.

 Cuba bayangkan anda sedang berasa tenang. tenteram dan hangat dalam kesejukan.  Gambarkan satu situasi yg merayu kpd. anda & cuba bayangkan semua yg.VISUALISASI Visualisasi ibarat “percutian minda” iaitu (lesen untuk mimpi di siang hari)  Anda boleh menghasilkan perasaan tenang hanya dengan imaginasi. menyeronokkan itu.  .

.jangan guna “ pep talk”. . prestasi cemerlang yg lalu. tenang & selamat.elakkan dari memberi ugutan atau menakutkan.lupakan tentang keputusan pertandingan. . . . kemampuannya. . . .tunjukkan keyakinan kpd.guna simulasi situasi pertandingan.ingatkannya kpd.PANDUAN MENGAWAL TAHAP AKTIVASI  Apabila aktivasi atlet terlalu tinggi:.tonjolkan imej anda yg.sediakan atlet betul-betul.

perkenalkan sorakan peminat/penonton.tekankan pentingnya hasil keputusan pertandingan. . .berikan “pep-talk” . .mainkan muzik yang rancak. Jika aktivasi atlet terlalu rendah:.

(Richardson l967)  Bayangan minda atau “mental imagery” juga diistilahkan sebagai “mental practice” “mental rehearsal”. .“MENTAL IMAGERY” BAYANGAN MINDA DEFINISI:  Latihan simbolik aktiviti fizikal tanpa pergerakan otot. dan “implicit practice”.

 Kemahiran minda spt.PENGENALAN Gambaran yang dibuat oleh minda mengenai sesuatu. program latihan sukan.  Kaedah “mental imagery” ini digunakan dalam sukan terutamanya oleh juara-juara dunia. atlet boleh menyediakan diri untuk bertindak balas/respons dengan lebih berkesan terhadap sesuatu yang dijangka atau tidak dijangka akan berlaku.  .  Melalui bayangan minda. ini penting sebagai sebahagian drpd.

Jurulatih diharapkan akan memahami apa dia “mental imagery”. .  2. Jurulatih diharapkan boleh mengaplikasikan 6 cara bayangan minda atau “mental imagery” ini dalam latihannya.  OBJEKTIF: 1.

tiada sebab baginya untuk gemuruh.  2. atlet boleh memasuki situasi pertandingan dengan rasa biasa atau pernah mengalami dulu. Oleh itu.  . Ia memberi atlet peluang untuk berhadapan dengan peristiwa atau masalah dalam kepala secara berkesan sebelum dia benar-benar menghadapinya.Mengapa perlu “mental imagery” ? 1. Dengan cara ini.

Di antara tujuan-tujuan penggunaan mental imagery ialah untuk: i.  4. Penggunaan mental imagery yang banyak boleh membantu atlet cepat maju dan mencapai yang terbaik. Mental imagery digunakan untuk membantu atlet mendapatkan yang terbaik sama ada dalam latihan atau pun pertandingan.3.  5. mendorong atau memotivasikan  . melihat kejayaan ii.

Memfokus semula ( refocus) . Membiasakan (familiarize) v. menyediakan pentas perlakuan vi. Memantapkan kemahiran (perfect) iv.    iii.

Benar-benar gerakkan badan anda.  4.  5. Tingkatkan tahap kesukaran & biasakan dengan latihan. Gunakan semua deria.  2. Berlatih setiap hari.  . Berikan tumpuan /konsentrasi & usaha.  3.MEMBINA KEMAHIRAN IMAGERY 1.

 3. sebelum tidur cuba rasa seolah-olah diri anda berada di kawasan pertandingan melakukan pergerakan seperti yang dikehendaki.  .STRATEGI-STRATEGI UNTUK SETIAP AHLI PASUKAN Mengikut Orlick ( ahli psikologi sukan). cuba bayangkan seluruh atau sebahagian kawasan pertandingan. Setiap hari ketika latihan. Tiga hari seminggu. :1.  2. Bayangkan anda sedang melakukan pergerakan seperti mana anda inginkan dalam pertandingan.

bergerak semula untuk menyelesaikan masalah itu. hentikan bayangan dan kembali semula kepada situasi sebelum masalah wujud. cuba lihat beberapa bayangan di sekeliling anda. Kemudian. Pejamkan mata dan lihat jelas-jelas. .Jika masalah timbul.  4. Di luar musim atau semasa tidak berlatih atau sedang relax.

Misalnya berdayung. “Lihat” dan “rasa” diri anda melakukan aktiviti-aktiviti yang lain dalam bentuk bayangan ( imagery).  . 5. 6. Cuba ingatkan kembali perasaanperasaan seronok yang pernah anda lalui dan selepas beberapa perlakuan terbaik yang pernah anda lakukan. berbasikal atau berlari.

2. Jurulatih akan mengetahui bagaimana menggunakan simulasi dalam sukannya.   .SIMULASI OBJEKTIF:  1. terutamanya faktor-faktor dan contoh-contoh simulasi yang spesifik. Jurulatih akan memahami konsep simulasi. 3. Jurulatih akan memahami konsep simulasi berlebihan ( over simulation ).

 .  Konsep simulasi digunakan dalam persediaan. kurang tekal dan prestasinya akan merosot jatuh. Jika pemain tidak cukup bersedia. suasana dan keadaan serta kemahiran-kemahiran dan program yang diperlukan semasa pertandingan (stressful situation) dilahirkan. mereka akan kurang yakin.PENGENALAN Sukan kompetitif boleh menjadi terlalu menekan (stressful).

APA ITU SIMULASI ? Simulasi adalah percubaan mewujudkan situasi tertekan yg sama sepertimana pertandingan sebenar.  .  Prinsip asas simulasi adalah jurulatih mesti memberikan situasi pertandingan sebenarnya semasa latihan dijalankan.  Simulasi dijalankan dengan membuat keadaan fizikal latihan itu serupa seperti sebenarnya.

Tujuan simulasi dijalankan ialah untuk atlet memperolehi keyakinan dan ketekalan perlakuan (consistency).  Jika analisis situasi pertandingan lebih terperinci dan simulasi benar-benar menyerupai pertandingan.  Analisis tentang situasi pertandingan sebenar amat penting.  . kemungkinan besar pemain berpeluang menjadi lebih yakin dan tekal dalam perlakuannya kelak.

PSIKOLOGIKAL. . peraturan. seperti jenis. jadual. dan cahaya (lampu). penonton.FAKTOR-FAKTOR SITUASI PERTANDINGAN SEBENAR      FIZIKAL LUARAN. tempoh masa. seperti permukaan gelanggang. seperti kecergasan & kelesuan. STRATEGI.cuaca. undangundang. PERTANDINGAN. FIZIKAL. pengadilan dll. seperti kebimbangan dll. masa. seperti kepunyaan lawan & kepunyaan sendiri. bunyi.

4. Jalankan juga kaedah “over-training” iaitu melatih pemain melebihi keperluan situasi pertandingan. Mengajar & menyediakan strategi-strategi menghadapi faktor tersebut. . Jika latihan berintensiti tinggi. anda perlu berwaspada dengan “over-training”. 2. 3. Mewujudkan faktor-faktor situasi pertandingan dalam latihannya. 5. Jalankan sessi-sessi latihan di mana pemain berpeluang melalui apa yang perlu dilakukan dalam pertandingan sebenar.APAKAH YANG PERLU JURULATIH LAKUKAN ?      1.

.Contoh-contoh simulasi yang direkodkan oleh pakar psikologi sukan – Terry Orlick:Pelumba basikal Poland  Atlet Gimnastik negara China  Pemain Ping Pong negara China  Semua latihan simulasi ini membantu atlet mendapat keyakinan dalam kemampuan ketika pertandingan sebenar.

 .  Pemain ping pong China – menggunakan meja sekali ganda lebih besar selama 2 bulan.Pelumba basikal Poland – merakamkan velodrom & guna basikal statik.  Ahli Gimnastik China – melalui rutin pertandingan setiap sessi latihan hari demi hari. sebagai latihan berlari dari penjuru ke penjuru. sehingga segala-gala gerak gerinya “perfect” seperti pertandingan sebenar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->