PSIKOLOGI SUKAN

PENETAPAN MATLAMAT (GOAL-SETTING)

OBJEKTIF: 1. Untuk memahami 6 prinsip-prinsip penetapan matlamat. 2. Untuk mengetahui bagaimana hendak mengaplikasikan prinsip-prinsip ini dalam merancang matlamat-matlamat.

PENGENALAN:  Atlet perlu menetapkan matlamat-matlamat untuk memberi arah tuju usahanya.  Penetapan matlamat penting bukan hanya ia merangsang pemikiran atlet untuk menuju ke arah sasarannya, tetapi juga memberinya cara berperingkat – peringkat untuk sampai kepadanya.  Ini bermakna, penetapan matlamat diperlukan untuk pertandingan & latihan.  Jurulatih harus berupaya membantu atlet menentukan matlamat-matlamat ini.

MATLAMAT

“Goal” atau matlamat mempunyai ciri-ciri penting:1. Ia mempunyai pergerakan ke arah sesuatu. 2. Ia mempunyai sedikit intensiti ke arah sesuatu.

Matlamat mungkin menjadi sesuatu yg SANGAT PENTING dalam hidup atlet atau hanya sbg. SEDERHANA PENTING sahaja

Jurulatih/atlet selalu menetapkan matlamat untuk MENANG: 1. Menang pertandingan akan datang, atau menang banyak pertandingan dlm. sesuatu musim.  Ini adalah Matlamat Hasil ( Outcome goal)

. Matlamat Perlakuan (Performance Goal) Jurulatih/atlet perlu juga menetapkan matlamat perlakuan.OUTCOME vs PERFORMANCE GOAL  2. Matlamat Perlakuan terhad kepada tingkah laku atlet secara spesifik. Contoh: Mendapatkan ketepatan sebanyak 90% dalam rejaman bola tampar atau lain-lain kemahiran.

 Hasil sesuatu pertandingan kadangkadang sukar dikawal/ ditentukan oleh atlet kerana ia bergantung kepada faktorfaktor lain seperti rakan sepasukan atau lain-lain. matlamat perlakuan lebih bermakna /berguna.  .Dalam latihan. kerana atlet dapat mengawal perlakuannya berbanding dengan matlamat hasil sesuatu pertandingan.

 Oleh itu.Tahap kawalan:  Sebaik-baiknya. atlet hendaklah menetapkan matlamat-matlamat yg dia sendiri boleh kawal sebanyak mungkin.  . atlet hendaklah menetapkan matlamat perlakuan yg 100% di bawah kawalannya. tetapi kebanyakan matlamat ini tidak boleh 100% di bawah kawalan atlet.

pencapaian diukur dengan KEMENANGAN. kalah.     Harga Diri dan Pencapaian: Dalam sukan. . maka keyakinan diri akan menjadi tidak stabil. maka keyakinan dirinya bergantung kpd. Apabila atlet menilai harga dirinya dengan kemenangan. Jika begitu. menang atau kalah yg ditentukan oleh orang lain. Menang dilihat sebagai kejayaan dan kalah sebagai kegagalan. Pemenang dikira lebih berharga dari orang yg.

 .Mengapa perlu matlamat perlakuan? Bantu atlet dapatkan keyakinan diri yang stabil dan merasa ada harga diri walaupun kalah.  Kejayaan mestilah dimaksudkan apabila atlet mencapai sesuatu melebihi matlamat perlakuannya dan bukannya untuk mengatasi matlamat perlakuan orang lain.  Gantikan matlamat kemenangan dengan matlamat perlakuan yg lebih realistik.

 Matlamat yg mencabar sukar ditentukan.  .Matlamat yang mencabar Matlamat yg mencabar menghasilkan prestasi yg baik.  Kaitan di antara kesukaran matlamat dan motivasi mendapati apabila matlamat terlalu sukar motivasi atlet akan jatuh dengan jelas.

Matlamat yg munasabah (realistic goal) Adalah penting atlet mengetahui dirinya dan tidak bercelaru dengan siapa dia berada dan harapannya dia hendak menjadi apa?  Ukurlah kemampuan diri sebelum menetapkan matlamat supaya ianya realistik/munasabah.  .

 Matlamat spesifik mesti boleh diukur (quantifiable).  Matlamat SPESIFIK lebih berkesan kerana ia mengarahkan perlakuan yg lebih tepat dgn menentukan kriteria kejayaan secara spesifik. Contoh: Untuk berlari 1500m dlm masa 3:50 di pertandingan esok.  . Atlet tidak boleh mencapainya. kerana tiada siapa tahu apakah yg terbaik untuk dirinya.Matlamat yang spesifik Matlamat yg menyatakan “ untuk lakukan yg terbaik” merupakan matlamat UMUM (general).

 Matlamat Jangka panjang kabur. Jika lama sangat ia menjadi tidak realistik.  Matlamat Jangka pendek tidak boleh lebih daripada 1 bulan.Matlamat Jangka panjang & pendek Matlamat jangka pendek lebih mencabar dan realistik.  .

kabur  .  Matlamat pasukan .Matlamat Individu & Pasukan Matlamat individu mesti ditekankan.

6 PRINSIP PENETAPAN MATLAMAT 1. Tetapkan matlamat yang munasabah  4. Tetapkan matlamat yang spesifik  5. Tetapkan matlamat perlakuan (performance) bukan matlamat akhir (outcome).  2. Tetapkan matlamat jangka pendek  6. Tetapkan matlamat yang mencabar  3. Tekankan kepada matlamat individu bukan pasukan  .

kebanggaan dan keyakinan diri .  3.  6.FAEDAH PENETAPAN MATLAMAT 1. Meningkatkan kepuasan.  5.  2.  4.  Meningkatkan prestasi Meningkatkan kualiti latihan Menjelaskan harapan/ ekspektasi Boleh bantu melegakan kebosanan Meningkatkan keazaman bagi motivasi dalaman.

 4.  3.  2.  5.  Analisis tugasan Ukur prestasi Tetapkan matlamat Susun urutan sasaran Selaraskan/ Koordinasikan segala keperluan .LANGKAH-LANGKAH MENETAPKAN MATLAMAT PROGRAM LATIHAN 1.

 2. Jurulatih akan mengetahui 4 teknik membantu pemain-pemain menangani kebimbangan pertandingan.KEBIMBANGAN PERTANDINGAN (COMPETITIVE ANXIETY) OBJEKTIF:  1. . Jurulatih akan memahami makna kebimbangan pertandingan.

jurulatih perlu memahami kebimbangan bagi membantu pemainpemain mengatasinya supaya kemahiran mereka meningkat & sukan akhirnya menyeronokkan.PENGENALAN Sukan menjana keghairahan & tekanan emosi.  Emosi & kebimbangan mempengaruhi sukan.  .  Oleh itu.

 State. Kebimbangan Keadaan (state)  Tret.MAKSUD KEBIMBANGAN PERTANDINGAN Perasaan gementar atau tekanan pada seorang atlet dalam situasi pertandingan.Bagaimana atlet rasa dirinya secara umum.  Ada 2 jenis kebimbangan: 1.  .Dirasai pada saat-saat tertentu dalam situasi tertentu. Kebimbangan Tret 2.

 .AKTIVASI (AROUSAL) Peningkatan kebimbangan disertai dengan peningkatan tahap aktivasi. perut gementar dan kadar nadi menjadi laju.  Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yang banyak di tapak tangan.

AKTIVASI Aktivasi adalah keadaan fizikal yang mengiringi kebimbangan.  . atau perut gementar & kadar nadi lebih laju.  Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yg banyak di tapak tangan.

 4. Aktivasi optima berbeza dari seorang ke seorang yg lain – sangat individual. Aktivasi terlalu tinggi atau rendah mengganggu prestasi  2. Belajar kemahiran baru perlukan aktivasi rendah.4 PRINSIP AKTIVASI 1. tugas susah perlukan aktivasi rendah.  3.  . Tugas mudah perlukan aktivasi tinggi.

 Aktivasi yg. BETUL Kajian membuktikan memang ada tahap aktivasi yg. terlampau rendah atau tinggi.  Harapan jurulatih ialah tahap aktivasi yg.TAHAP AKTIVASI YG.  . akan memberikan perlakuan di bawah kemampuan atlet. menepati syarat pemuncakan agar perlakuan atlet berlangsung dengan baik. optimal untuk sesuatu prestasi memuncak.

. tinggi melalui kaedah:1.Sedut nafas dalam-dalam melalui hidung.Hembus nafas perlahan-lahan melalui mulut dengan menolak bibir seolaholah hendak bersiul. .TEKNIK ASAS MEMBANTU ATLET BERTENANG  Jurulatih boleh membantu merendahkan tahap aktivasi atlet yg. Bernafas dalam-dalam: .

Menenangkan otot secara progresif: ( Teknik 3 langkah ) i. ( Cuba kpd. Kendurkan otot itu & tumpukan kepada rasanya.2. Tegangkan otot & rasakan ketegangan itu. setiap kumpulan otot utama) . ii. iii. Tumpukan perhatian kepada perbezaan di antara kedua-dua sensasi itu.

” .Idea asasnya ialah “ mind over matter” .3. “Saya rasa tangan kiri saya berat & panas. Kaedah Minda ( Latihan Autogenics) .Mulakan dengan tumpuan kepada cadangan minda spt.Berikan diri anda “mental cues” atau isyarat minda supaya anda dapat beritahu badan anda bagaimana hendak merasa & menghasilkan respons ketenangan tatkala merasa tegang (tense). .

cuba rasakan sebenarnya tangan anda semakin bertambah berat. 2 kali sehari atau apabila rasa tertekan “stressed”. arahan ini. . .. kaki dan seterusnya.Cuba latihan ini selama 10 minit.Sambil memberi tumpuan kpd.Ulang arahan ini kepada tangan kiri. .

tenteram dan hangat dalam kesejukan.  Cuba bayangkan anda sedang berasa tenang.VISUALISASI Visualisasi ibarat “percutian minda” iaitu (lesen untuk mimpi di siang hari)  Anda boleh menghasilkan perasaan tenang hanya dengan imaginasi. anda & cuba bayangkan semua yg.  .  Gambarkan satu situasi yg merayu kpd. menyeronokkan itu.

tonjolkan imej anda yg. . .ingatkannya kpd. tenang & selamat. . .elakkan dari memberi ugutan atau menakutkan. .sediakan atlet betul-betul.PANDUAN MENGAWAL TAHAP AKTIVASI  Apabila aktivasi atlet terlalu tinggi:. prestasi cemerlang yg lalu.lupakan tentang keputusan pertandingan.guna simulasi situasi pertandingan. . . kemampuannya. .jangan guna “ pep talk”.tunjukkan keyakinan kpd.

. . .berikan “pep-talk” .perkenalkan sorakan peminat/penonton. Jika aktivasi atlet terlalu rendah:.mainkan muzik yang rancak.tekankan pentingnya hasil keputusan pertandingan.

(Richardson l967)  Bayangan minda atau “mental imagery” juga diistilahkan sebagai “mental practice” “mental rehearsal”.“MENTAL IMAGERY” BAYANGAN MINDA DEFINISI:  Latihan simbolik aktiviti fizikal tanpa pergerakan otot. dan “implicit practice”. .

PENGENALAN Gambaran yang dibuat oleh minda mengenai sesuatu. atlet boleh menyediakan diri untuk bertindak balas/respons dengan lebih berkesan terhadap sesuatu yang dijangka atau tidak dijangka akan berlaku.  .  Kemahiran minda spt.  Kaedah “mental imagery” ini digunakan dalam sukan terutamanya oleh juara-juara dunia. program latihan sukan. ini penting sebagai sebahagian drpd.  Melalui bayangan minda.

  OBJEKTIF: 1.  2. . Jurulatih diharapkan boleh mengaplikasikan 6 cara bayangan minda atau “mental imagery” ini dalam latihannya. Jurulatih diharapkan akan memahami apa dia “mental imagery”.

Ia memberi atlet peluang untuk berhadapan dengan peristiwa atau masalah dalam kepala secara berkesan sebelum dia benar-benar menghadapinya.Mengapa perlu “mental imagery” ? 1. Oleh itu.  2. Dengan cara ini. tiada sebab baginya untuk gemuruh.  . atlet boleh memasuki situasi pertandingan dengan rasa biasa atau pernah mengalami dulu.

3. Mental imagery digunakan untuk membantu atlet mendapatkan yang terbaik sama ada dalam latihan atau pun pertandingan. Penggunaan mental imagery yang banyak boleh membantu atlet cepat maju dan mencapai yang terbaik. Di antara tujuan-tujuan penggunaan mental imagery ialah untuk: i.  5.  4. melihat kejayaan ii. mendorong atau memotivasikan  .

Memantapkan kemahiran (perfect) iv.    iii. Memfokus semula ( refocus) . Membiasakan (familiarize) v. menyediakan pentas perlakuan vi.

 5.  4.  3. Berikan tumpuan /konsentrasi & usaha. Berlatih setiap hari.MEMBINA KEMAHIRAN IMAGERY 1.  2.  . Benar-benar gerakkan badan anda. Tingkatkan tahap kesukaran & biasakan dengan latihan. Gunakan semua deria.

Setiap hari ketika latihan. Bayangkan anda sedang melakukan pergerakan seperti mana anda inginkan dalam pertandingan.  3.STRATEGI-STRATEGI UNTUK SETIAP AHLI PASUKAN Mengikut Orlick ( ahli psikologi sukan).  .  2. sebelum tidur cuba rasa seolah-olah diri anda berada di kawasan pertandingan melakukan pergerakan seperti yang dikehendaki. Tiga hari seminggu. :1. cuba bayangkan seluruh atau sebahagian kawasan pertandingan.

bergerak semula untuk menyelesaikan masalah itu. Pejamkan mata dan lihat jelas-jelas.Jika masalah timbul. cuba lihat beberapa bayangan di sekeliling anda. Di luar musim atau semasa tidak berlatih atau sedang relax. Kemudian.  4. hentikan bayangan dan kembali semula kepada situasi sebelum masalah wujud. .

Cuba ingatkan kembali perasaanperasaan seronok yang pernah anda lalui dan selepas beberapa perlakuan terbaik yang pernah anda lakukan. Misalnya berdayung. 6.  . “Lihat” dan “rasa” diri anda melakukan aktiviti-aktiviti yang lain dalam bentuk bayangan ( imagery). berbasikal atau berlari. 5.

Jurulatih akan mengetahui bagaimana menggunakan simulasi dalam sukannya. 2. Jurulatih akan memahami konsep simulasi berlebihan ( over simulation ). 3. Jurulatih akan memahami konsep simulasi. terutamanya faktor-faktor dan contoh-contoh simulasi yang spesifik.SIMULASI OBJEKTIF:  1.   .

 Konsep simulasi digunakan dalam persediaan. suasana dan keadaan serta kemahiran-kemahiran dan program yang diperlukan semasa pertandingan (stressful situation) dilahirkan. Jika pemain tidak cukup bersedia.  .PENGENALAN Sukan kompetitif boleh menjadi terlalu menekan (stressful). mereka akan kurang yakin. kurang tekal dan prestasinya akan merosot jatuh.

 .  Simulasi dijalankan dengan membuat keadaan fizikal latihan itu serupa seperti sebenarnya.APA ITU SIMULASI ? Simulasi adalah percubaan mewujudkan situasi tertekan yg sama sepertimana pertandingan sebenar.  Prinsip asas simulasi adalah jurulatih mesti memberikan situasi pertandingan sebenarnya semasa latihan dijalankan.

 Analisis tentang situasi pertandingan sebenar amat penting.Tujuan simulasi dijalankan ialah untuk atlet memperolehi keyakinan dan ketekalan perlakuan (consistency).  Jika analisis situasi pertandingan lebih terperinci dan simulasi benar-benar menyerupai pertandingan.  . kemungkinan besar pemain berpeluang menjadi lebih yakin dan tekal dalam perlakuannya kelak.

cuaca. seperti kepunyaan lawan & kepunyaan sendiri. jadual. seperti kebimbangan dll. pengadilan dll. STRATEGI. seperti jenis. . undangundang. seperti permukaan gelanggang. PSIKOLOGIKAL.FAKTOR-FAKTOR SITUASI PERTANDINGAN SEBENAR      FIZIKAL LUARAN. bunyi. masa. dan cahaya (lampu). seperti kecergasan & kelesuan. PERTANDINGAN. FIZIKAL. tempoh masa. penonton. peraturan.

Jalankan juga kaedah “over-training” iaitu melatih pemain melebihi keperluan situasi pertandingan. 3. 2.APAKAH YANG PERLU JURULATIH LAKUKAN ?      1. 4. Jalankan sessi-sessi latihan di mana pemain berpeluang melalui apa yang perlu dilakukan dalam pertandingan sebenar. . Mewujudkan faktor-faktor situasi pertandingan dalam latihannya. Mengajar & menyediakan strategi-strategi menghadapi faktor tersebut. anda perlu berwaspada dengan “over-training”. Jika latihan berintensiti tinggi. 5.

Contoh-contoh simulasi yang direkodkan oleh pakar psikologi sukan – Terry Orlick:Pelumba basikal Poland  Atlet Gimnastik negara China  Pemain Ping Pong negara China  Semua latihan simulasi ini membantu atlet mendapat keyakinan dalam kemampuan ketika pertandingan sebenar. .

Pelumba basikal Poland – merakamkan velodrom & guna basikal statik.  .  Pemain ping pong China – menggunakan meja sekali ganda lebih besar selama 2 bulan.  Ahli Gimnastik China – melalui rutin pertandingan setiap sessi latihan hari demi hari. sebagai latihan berlari dari penjuru ke penjuru. sehingga segala-gala gerak gerinya “perfect” seperti pertandingan sebenar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful