PSIKOLOGI SUKAN

PENETAPAN MATLAMAT (GOAL-SETTING)

OBJEKTIF: 1. Untuk memahami 6 prinsip-prinsip penetapan matlamat. 2. Untuk mengetahui bagaimana hendak mengaplikasikan prinsip-prinsip ini dalam merancang matlamat-matlamat.

PENGENALAN:  Atlet perlu menetapkan matlamat-matlamat untuk memberi arah tuju usahanya.  Penetapan matlamat penting bukan hanya ia merangsang pemikiran atlet untuk menuju ke arah sasarannya, tetapi juga memberinya cara berperingkat – peringkat untuk sampai kepadanya.  Ini bermakna, penetapan matlamat diperlukan untuk pertandingan & latihan.  Jurulatih harus berupaya membantu atlet menentukan matlamat-matlamat ini.

MATLAMAT

“Goal” atau matlamat mempunyai ciri-ciri penting:1. Ia mempunyai pergerakan ke arah sesuatu. 2. Ia mempunyai sedikit intensiti ke arah sesuatu.

Matlamat mungkin menjadi sesuatu yg SANGAT PENTING dalam hidup atlet atau hanya sbg. SEDERHANA PENTING sahaja

Jurulatih/atlet selalu menetapkan matlamat untuk MENANG: 1. Menang pertandingan akan datang, atau menang banyak pertandingan dlm. sesuatu musim.  Ini adalah Matlamat Hasil ( Outcome goal)

Matlamat Perlakuan terhad kepada tingkah laku atlet secara spesifik. .OUTCOME vs PERFORMANCE GOAL  2. Contoh: Mendapatkan ketepatan sebanyak 90% dalam rejaman bola tampar atau lain-lain kemahiran. Matlamat Perlakuan (Performance Goal) Jurulatih/atlet perlu juga menetapkan matlamat perlakuan.

 . kerana atlet dapat mengawal perlakuannya berbanding dengan matlamat hasil sesuatu pertandingan.  Hasil sesuatu pertandingan kadangkadang sukar dikawal/ ditentukan oleh atlet kerana ia bergantung kepada faktorfaktor lain seperti rakan sepasukan atau lain-lain.Dalam latihan. matlamat perlakuan lebih bermakna /berguna.

atlet hendaklah menetapkan matlamat-matlamat yg dia sendiri boleh kawal sebanyak mungkin.  . tetapi kebanyakan matlamat ini tidak boleh 100% di bawah kawalan atlet. atlet hendaklah menetapkan matlamat perlakuan yg 100% di bawah kawalannya.Tahap kawalan:  Sebaik-baiknya.  Oleh itu.

. Pemenang dikira lebih berharga dari orang yg. Menang dilihat sebagai kejayaan dan kalah sebagai kegagalan. kalah. menang atau kalah yg ditentukan oleh orang lain. maka keyakinan dirinya bergantung kpd. maka keyakinan diri akan menjadi tidak stabil. pencapaian diukur dengan KEMENANGAN. Jika begitu.     Harga Diri dan Pencapaian: Dalam sukan. Apabila atlet menilai harga dirinya dengan kemenangan.

 Gantikan matlamat kemenangan dengan matlamat perlakuan yg lebih realistik.Mengapa perlu matlamat perlakuan? Bantu atlet dapatkan keyakinan diri yang stabil dan merasa ada harga diri walaupun kalah.  .  Kejayaan mestilah dimaksudkan apabila atlet mencapai sesuatu melebihi matlamat perlakuannya dan bukannya untuk mengatasi matlamat perlakuan orang lain.

 .  Matlamat yg mencabar sukar ditentukan.  Kaitan di antara kesukaran matlamat dan motivasi mendapati apabila matlamat terlalu sukar motivasi atlet akan jatuh dengan jelas.Matlamat yang mencabar Matlamat yg mencabar menghasilkan prestasi yg baik.

 .Matlamat yg munasabah (realistic goal) Adalah penting atlet mengetahui dirinya dan tidak bercelaru dengan siapa dia berada dan harapannya dia hendak menjadi apa?  Ukurlah kemampuan diri sebelum menetapkan matlamat supaya ianya realistik/munasabah.

Contoh: Untuk berlari 1500m dlm masa 3:50 di pertandingan esok.Matlamat yang spesifik Matlamat yg menyatakan “ untuk lakukan yg terbaik” merupakan matlamat UMUM (general). kerana tiada siapa tahu apakah yg terbaik untuk dirinya.  Matlamat spesifik mesti boleh diukur (quantifiable).  Matlamat SPESIFIK lebih berkesan kerana ia mengarahkan perlakuan yg lebih tepat dgn menentukan kriteria kejayaan secara spesifik. Atlet tidak boleh mencapainya.  .

 Matlamat Jangka pendek tidak boleh lebih daripada 1 bulan.Matlamat Jangka panjang & pendek Matlamat jangka pendek lebih mencabar dan realistik. Jika lama sangat ia menjadi tidak realistik.  Matlamat Jangka panjang kabur.  .

 Matlamat pasukan .Matlamat Individu & Pasukan Matlamat individu mesti ditekankan.kabur  .

Tetapkan matlamat yang spesifik  5. Tetapkan matlamat jangka pendek  6. Tetapkan matlamat yang mencabar  3.  2. Tekankan kepada matlamat individu bukan pasukan  .6 PRINSIP PENETAPAN MATLAMAT 1. Tetapkan matlamat perlakuan (performance) bukan matlamat akhir (outcome). Tetapkan matlamat yang munasabah  4.

 4.  2.  6. Meningkatkan kepuasan.  5.  Meningkatkan prestasi Meningkatkan kualiti latihan Menjelaskan harapan/ ekspektasi Boleh bantu melegakan kebosanan Meningkatkan keazaman bagi motivasi dalaman.FAEDAH PENETAPAN MATLAMAT 1.  3. kebanggaan dan keyakinan diri .

LANGKAH-LANGKAH MENETAPKAN MATLAMAT PROGRAM LATIHAN 1.  3.  5.  4.  Analisis tugasan Ukur prestasi Tetapkan matlamat Susun urutan sasaran Selaraskan/ Koordinasikan segala keperluan .  2.

 2. . Jurulatih akan memahami makna kebimbangan pertandingan.KEBIMBANGAN PERTANDINGAN (COMPETITIVE ANXIETY) OBJEKTIF:  1. Jurulatih akan mengetahui 4 teknik membantu pemain-pemain menangani kebimbangan pertandingan.

 . jurulatih perlu memahami kebimbangan bagi membantu pemainpemain mengatasinya supaya kemahiran mereka meningkat & sukan akhirnya menyeronokkan.PENGENALAN Sukan menjana keghairahan & tekanan emosi.  Emosi & kebimbangan mempengaruhi sukan.  Oleh itu.

 State.MAKSUD KEBIMBANGAN PERTANDINGAN Perasaan gementar atau tekanan pada seorang atlet dalam situasi pertandingan. Kebimbangan Keadaan (state)  Tret.  .  Ada 2 jenis kebimbangan: 1. Kebimbangan Tret 2.Dirasai pada saat-saat tertentu dalam situasi tertentu.Bagaimana atlet rasa dirinya secara umum.

 Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yang banyak di tapak tangan. perut gementar dan kadar nadi menjadi laju.AKTIVASI (AROUSAL) Peningkatan kebimbangan disertai dengan peningkatan tahap aktivasi.  .

 Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yg banyak di tapak tangan. atau perut gementar & kadar nadi lebih laju.AKTIVASI Aktivasi adalah keadaan fizikal yang mengiringi kebimbangan.  .

Belajar kemahiran baru perlukan aktivasi rendah.  3. Aktivasi terlalu tinggi atau rendah mengganggu prestasi  2.  . tugas susah perlukan aktivasi rendah. Tugas mudah perlukan aktivasi tinggi. Aktivasi optima berbeza dari seorang ke seorang yg lain – sangat individual.  4.4 PRINSIP AKTIVASI 1.

 .  Harapan jurulatih ialah tahap aktivasi yg. optimal untuk sesuatu prestasi memuncak.TAHAP AKTIVASI YG. menepati syarat pemuncakan agar perlakuan atlet berlangsung dengan baik. terlampau rendah atau tinggi. BETUL Kajian membuktikan memang ada tahap aktivasi yg.  Aktivasi yg. akan memberikan perlakuan di bawah kemampuan atlet.

.Hembus nafas perlahan-lahan melalui mulut dengan menolak bibir seolaholah hendak bersiul.TEKNIK ASAS MEMBANTU ATLET BERTENANG  Jurulatih boleh membantu merendahkan tahap aktivasi atlet yg. Bernafas dalam-dalam: . . tinggi melalui kaedah:1.Sedut nafas dalam-dalam melalui hidung.

Kendurkan otot itu & tumpukan kepada rasanya. Tegangkan otot & rasakan ketegangan itu. ii. Tumpukan perhatian kepada perbezaan di antara kedua-dua sensasi itu. setiap kumpulan otot utama) . ( Cuba kpd. iii.2. Menenangkan otot secara progresif: ( Teknik 3 langkah ) i.

Kaedah Minda ( Latihan Autogenics) .Mulakan dengan tumpuan kepada cadangan minda spt.” . .3.Idea asasnya ialah “ mind over matter” . “Saya rasa tangan kiri saya berat & panas.Berikan diri anda “mental cues” atau isyarat minda supaya anda dapat beritahu badan anda bagaimana hendak merasa & menghasilkan respons ketenangan tatkala merasa tegang (tense).

Cuba latihan ini selama 10 minit. 2 kali sehari atau apabila rasa tertekan “stressed”. arahan ini. . kaki dan seterusnya.Sambil memberi tumpuan kpd..Ulang arahan ini kepada tangan kiri. cuba rasakan sebenarnya tangan anda semakin bertambah berat. . .

VISUALISASI Visualisasi ibarat “percutian minda” iaitu (lesen untuk mimpi di siang hari)  Anda boleh menghasilkan perasaan tenang hanya dengan imaginasi.  . menyeronokkan itu.  Cuba bayangkan anda sedang berasa tenang. anda & cuba bayangkan semua yg. tenteram dan hangat dalam kesejukan.  Gambarkan satu situasi yg merayu kpd.

sediakan atlet betul-betul.lupakan tentang keputusan pertandingan. prestasi cemerlang yg lalu. .PANDUAN MENGAWAL TAHAP AKTIVASI  Apabila aktivasi atlet terlalu tinggi:.elakkan dari memberi ugutan atau menakutkan. .tunjukkan keyakinan kpd. .ingatkannya kpd.jangan guna “ pep talk”. kemampuannya. .guna simulasi situasi pertandingan. tenang & selamat. .tonjolkan imej anda yg. . . .

berikan “pep-talk” .tekankan pentingnya hasil keputusan pertandingan.mainkan muzik yang rancak. Jika aktivasi atlet terlalu rendah:.perkenalkan sorakan peminat/penonton. . . .

(Richardson l967)  Bayangan minda atau “mental imagery” juga diistilahkan sebagai “mental practice” “mental rehearsal”.“MENTAL IMAGERY” BAYANGAN MINDA DEFINISI:  Latihan simbolik aktiviti fizikal tanpa pergerakan otot. . dan “implicit practice”.

ini penting sebagai sebahagian drpd.PENGENALAN Gambaran yang dibuat oleh minda mengenai sesuatu.  Kemahiran minda spt. atlet boleh menyediakan diri untuk bertindak balas/respons dengan lebih berkesan terhadap sesuatu yang dijangka atau tidak dijangka akan berlaku.  Melalui bayangan minda. program latihan sukan.  .  Kaedah “mental imagery” ini digunakan dalam sukan terutamanya oleh juara-juara dunia.

  OBJEKTIF: 1.  2. Jurulatih diharapkan boleh mengaplikasikan 6 cara bayangan minda atau “mental imagery” ini dalam latihannya. . Jurulatih diharapkan akan memahami apa dia “mental imagery”.

 . Oleh itu.Mengapa perlu “mental imagery” ? 1.  2. atlet boleh memasuki situasi pertandingan dengan rasa biasa atau pernah mengalami dulu. Dengan cara ini. tiada sebab baginya untuk gemuruh. Ia memberi atlet peluang untuk berhadapan dengan peristiwa atau masalah dalam kepala secara berkesan sebelum dia benar-benar menghadapinya.

3.  4. Penggunaan mental imagery yang banyak boleh membantu atlet cepat maju dan mencapai yang terbaik. mendorong atau memotivasikan  .  5. melihat kejayaan ii. Mental imagery digunakan untuk membantu atlet mendapatkan yang terbaik sama ada dalam latihan atau pun pertandingan. Di antara tujuan-tujuan penggunaan mental imagery ialah untuk: i.

Memantapkan kemahiran (perfect) iv. Memfokus semula ( refocus) . Membiasakan (familiarize) v. menyediakan pentas perlakuan vi.    iii.

Berlatih setiap hari. Tingkatkan tahap kesukaran & biasakan dengan latihan.  .  2. Gunakan semua deria.MEMBINA KEMAHIRAN IMAGERY 1.  5.  3. Berikan tumpuan /konsentrasi & usaha. Benar-benar gerakkan badan anda.  4.

Bayangkan anda sedang melakukan pergerakan seperti mana anda inginkan dalam pertandingan.STRATEGI-STRATEGI UNTUK SETIAP AHLI PASUKAN Mengikut Orlick ( ahli psikologi sukan). :1.  3. Setiap hari ketika latihan.  . sebelum tidur cuba rasa seolah-olah diri anda berada di kawasan pertandingan melakukan pergerakan seperti yang dikehendaki. cuba bayangkan seluruh atau sebahagian kawasan pertandingan. Tiga hari seminggu.  2.

Kemudian. cuba lihat beberapa bayangan di sekeliling anda. Di luar musim atau semasa tidak berlatih atau sedang relax.  4. hentikan bayangan dan kembali semula kepada situasi sebelum masalah wujud. bergerak semula untuk menyelesaikan masalah itu. Pejamkan mata dan lihat jelas-jelas. .Jika masalah timbul.

berbasikal atau berlari.  . “Lihat” dan “rasa” diri anda melakukan aktiviti-aktiviti yang lain dalam bentuk bayangan ( imagery). Misalnya berdayung. Cuba ingatkan kembali perasaanperasaan seronok yang pernah anda lalui dan selepas beberapa perlakuan terbaik yang pernah anda lakukan. 5. 6.

terutamanya faktor-faktor dan contoh-contoh simulasi yang spesifik. Jurulatih akan memahami konsep simulasi berlebihan ( over simulation ). Jurulatih akan mengetahui bagaimana menggunakan simulasi dalam sukannya. 2.   . Jurulatih akan memahami konsep simulasi. 3.SIMULASI OBJEKTIF:  1.

mereka akan kurang yakin.  Konsep simulasi digunakan dalam persediaan.  . kurang tekal dan prestasinya akan merosot jatuh. suasana dan keadaan serta kemahiran-kemahiran dan program yang diperlukan semasa pertandingan (stressful situation) dilahirkan.PENGENALAN Sukan kompetitif boleh menjadi terlalu menekan (stressful). Jika pemain tidak cukup bersedia.

 Prinsip asas simulasi adalah jurulatih mesti memberikan situasi pertandingan sebenarnya semasa latihan dijalankan.  .  Simulasi dijalankan dengan membuat keadaan fizikal latihan itu serupa seperti sebenarnya.APA ITU SIMULASI ? Simulasi adalah percubaan mewujudkan situasi tertekan yg sama sepertimana pertandingan sebenar.

 Analisis tentang situasi pertandingan sebenar amat penting. kemungkinan besar pemain berpeluang menjadi lebih yakin dan tekal dalam perlakuannya kelak.Tujuan simulasi dijalankan ialah untuk atlet memperolehi keyakinan dan ketekalan perlakuan (consistency).  Jika analisis situasi pertandingan lebih terperinci dan simulasi benar-benar menyerupai pertandingan.  .

seperti permukaan gelanggang. PSIKOLOGIKAL. dan cahaya (lampu).FAKTOR-FAKTOR SITUASI PERTANDINGAN SEBENAR      FIZIKAL LUARAN. seperti kepunyaan lawan & kepunyaan sendiri. tempoh masa. .cuaca. bunyi. undangundang. seperti jenis. FIZIKAL. penonton. masa. seperti kebimbangan dll. jadual. seperti kecergasan & kelesuan. pengadilan dll. STRATEGI. peraturan. PERTANDINGAN.

. anda perlu berwaspada dengan “over-training”. Jalankan juga kaedah “over-training” iaitu melatih pemain melebihi keperluan situasi pertandingan. 4. Jalankan sessi-sessi latihan di mana pemain berpeluang melalui apa yang perlu dilakukan dalam pertandingan sebenar. 3.APAKAH YANG PERLU JURULATIH LAKUKAN ?      1. Mengajar & menyediakan strategi-strategi menghadapi faktor tersebut. Jika latihan berintensiti tinggi. Mewujudkan faktor-faktor situasi pertandingan dalam latihannya. 5. 2.

.Contoh-contoh simulasi yang direkodkan oleh pakar psikologi sukan – Terry Orlick:Pelumba basikal Poland  Atlet Gimnastik negara China  Pemain Ping Pong negara China  Semua latihan simulasi ini membantu atlet mendapat keyakinan dalam kemampuan ketika pertandingan sebenar.

 . sehingga segala-gala gerak gerinya “perfect” seperti pertandingan sebenar. sebagai latihan berlari dari penjuru ke penjuru.  Pemain ping pong China – menggunakan meja sekali ganda lebih besar selama 2 bulan.  Ahli Gimnastik China – melalui rutin pertandingan setiap sessi latihan hari demi hari.Pelumba basikal Poland – merakamkan velodrom & guna basikal statik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful