PSIKOLOGI SUKAN

PENETAPAN MATLAMAT (GOAL-SETTING)

OBJEKTIF: 1. Untuk memahami 6 prinsip-prinsip penetapan matlamat. 2. Untuk mengetahui bagaimana hendak mengaplikasikan prinsip-prinsip ini dalam merancang matlamat-matlamat.

PENGENALAN:  Atlet perlu menetapkan matlamat-matlamat untuk memberi arah tuju usahanya.  Penetapan matlamat penting bukan hanya ia merangsang pemikiran atlet untuk menuju ke arah sasarannya, tetapi juga memberinya cara berperingkat – peringkat untuk sampai kepadanya.  Ini bermakna, penetapan matlamat diperlukan untuk pertandingan & latihan.  Jurulatih harus berupaya membantu atlet menentukan matlamat-matlamat ini.

MATLAMAT

“Goal” atau matlamat mempunyai ciri-ciri penting:1. Ia mempunyai pergerakan ke arah sesuatu. 2. Ia mempunyai sedikit intensiti ke arah sesuatu.

Matlamat mungkin menjadi sesuatu yg SANGAT PENTING dalam hidup atlet atau hanya sbg. SEDERHANA PENTING sahaja

Jurulatih/atlet selalu menetapkan matlamat untuk MENANG: 1. Menang pertandingan akan datang, atau menang banyak pertandingan dlm. sesuatu musim.  Ini adalah Matlamat Hasil ( Outcome goal)

. Contoh: Mendapatkan ketepatan sebanyak 90% dalam rejaman bola tampar atau lain-lain kemahiran. Matlamat Perlakuan terhad kepada tingkah laku atlet secara spesifik. Matlamat Perlakuan (Performance Goal) Jurulatih/atlet perlu juga menetapkan matlamat perlakuan.OUTCOME vs PERFORMANCE GOAL  2.

matlamat perlakuan lebih bermakna /berguna.  Hasil sesuatu pertandingan kadangkadang sukar dikawal/ ditentukan oleh atlet kerana ia bergantung kepada faktorfaktor lain seperti rakan sepasukan atau lain-lain. kerana atlet dapat mengawal perlakuannya berbanding dengan matlamat hasil sesuatu pertandingan.Dalam latihan.  .

 . atlet hendaklah menetapkan matlamat perlakuan yg 100% di bawah kawalannya. tetapi kebanyakan matlamat ini tidak boleh 100% di bawah kawalan atlet. atlet hendaklah menetapkan matlamat-matlamat yg dia sendiri boleh kawal sebanyak mungkin.Tahap kawalan:  Sebaik-baiknya.  Oleh itu.

Menang dilihat sebagai kejayaan dan kalah sebagai kegagalan. . Pemenang dikira lebih berharga dari orang yg. Jika begitu. kalah. maka keyakinan dirinya bergantung kpd. Apabila atlet menilai harga dirinya dengan kemenangan. menang atau kalah yg ditentukan oleh orang lain.     Harga Diri dan Pencapaian: Dalam sukan. maka keyakinan diri akan menjadi tidak stabil. pencapaian diukur dengan KEMENANGAN.

Mengapa perlu matlamat perlakuan? Bantu atlet dapatkan keyakinan diri yang stabil dan merasa ada harga diri walaupun kalah.  Gantikan matlamat kemenangan dengan matlamat perlakuan yg lebih realistik.  .  Kejayaan mestilah dimaksudkan apabila atlet mencapai sesuatu melebihi matlamat perlakuannya dan bukannya untuk mengatasi matlamat perlakuan orang lain.

Matlamat yang mencabar Matlamat yg mencabar menghasilkan prestasi yg baik.  .  Matlamat yg mencabar sukar ditentukan.  Kaitan di antara kesukaran matlamat dan motivasi mendapati apabila matlamat terlalu sukar motivasi atlet akan jatuh dengan jelas.

 .Matlamat yg munasabah (realistic goal) Adalah penting atlet mengetahui dirinya dan tidak bercelaru dengan siapa dia berada dan harapannya dia hendak menjadi apa?  Ukurlah kemampuan diri sebelum menetapkan matlamat supaya ianya realistik/munasabah.

Contoh: Untuk berlari 1500m dlm masa 3:50 di pertandingan esok. Atlet tidak boleh mencapainya.  Matlamat SPESIFIK lebih berkesan kerana ia mengarahkan perlakuan yg lebih tepat dgn menentukan kriteria kejayaan secara spesifik.  .Matlamat yang spesifik Matlamat yg menyatakan “ untuk lakukan yg terbaik” merupakan matlamat UMUM (general).  Matlamat spesifik mesti boleh diukur (quantifiable). kerana tiada siapa tahu apakah yg terbaik untuk dirinya.

 Matlamat Jangka panjang kabur. Jika lama sangat ia menjadi tidak realistik.  .Matlamat Jangka panjang & pendek Matlamat jangka pendek lebih mencabar dan realistik.  Matlamat Jangka pendek tidak boleh lebih daripada 1 bulan.

Matlamat Individu & Pasukan Matlamat individu mesti ditekankan.kabur  .  Matlamat pasukan .

 2. Tetapkan matlamat yang munasabah  4. Tetapkan matlamat yang mencabar  3. Tetapkan matlamat jangka pendek  6. Tetapkan matlamat yang spesifik  5.6 PRINSIP PENETAPAN MATLAMAT 1. Tetapkan matlamat perlakuan (performance) bukan matlamat akhir (outcome). Tekankan kepada matlamat individu bukan pasukan  .

 3.  5.  6. kebanggaan dan keyakinan diri .FAEDAH PENETAPAN MATLAMAT 1.  Meningkatkan prestasi Meningkatkan kualiti latihan Menjelaskan harapan/ ekspektasi Boleh bantu melegakan kebosanan Meningkatkan keazaman bagi motivasi dalaman. Meningkatkan kepuasan.  4.  2.

 4.LANGKAH-LANGKAH MENETAPKAN MATLAMAT PROGRAM LATIHAN 1.  5.  Analisis tugasan Ukur prestasi Tetapkan matlamat Susun urutan sasaran Selaraskan/ Koordinasikan segala keperluan .  2.  3.

.  2.KEBIMBANGAN PERTANDINGAN (COMPETITIVE ANXIETY) OBJEKTIF:  1. Jurulatih akan memahami makna kebimbangan pertandingan. Jurulatih akan mengetahui 4 teknik membantu pemain-pemain menangani kebimbangan pertandingan.

 Emosi & kebimbangan mempengaruhi sukan. jurulatih perlu memahami kebimbangan bagi membantu pemainpemain mengatasinya supaya kemahiran mereka meningkat & sukan akhirnya menyeronokkan.  .  Oleh itu.PENGENALAN Sukan menjana keghairahan & tekanan emosi.

Kebimbangan Tret 2.MAKSUD KEBIMBANGAN PERTANDINGAN Perasaan gementar atau tekanan pada seorang atlet dalam situasi pertandingan.Dirasai pada saat-saat tertentu dalam situasi tertentu.Bagaimana atlet rasa dirinya secara umum. Kebimbangan Keadaan (state)  Tret.  Ada 2 jenis kebimbangan: 1.  .  State.

 Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yang banyak di tapak tangan. perut gementar dan kadar nadi menjadi laju.AKTIVASI (AROUSAL) Peningkatan kebimbangan disertai dengan peningkatan tahap aktivasi.  .

 Contoh: Atlet yg terlalu ingin tahu (anxious) boleh mengalami peluh yg banyak di tapak tangan.  .AKTIVASI Aktivasi adalah keadaan fizikal yang mengiringi kebimbangan. atau perut gementar & kadar nadi lebih laju.

 3.  . Aktivasi terlalu tinggi atau rendah mengganggu prestasi  2. Tugas mudah perlukan aktivasi tinggi. Belajar kemahiran baru perlukan aktivasi rendah.4 PRINSIP AKTIVASI 1. Aktivasi optima berbeza dari seorang ke seorang yg lain – sangat individual. tugas susah perlukan aktivasi rendah.  4.

 . menepati syarat pemuncakan agar perlakuan atlet berlangsung dengan baik. akan memberikan perlakuan di bawah kemampuan atlet. optimal untuk sesuatu prestasi memuncak. terlampau rendah atau tinggi.  Harapan jurulatih ialah tahap aktivasi yg.TAHAP AKTIVASI YG.  Aktivasi yg. BETUL Kajian membuktikan memang ada tahap aktivasi yg.

Hembus nafas perlahan-lahan melalui mulut dengan menolak bibir seolaholah hendak bersiul.TEKNIK ASAS MEMBANTU ATLET BERTENANG  Jurulatih boleh membantu merendahkan tahap aktivasi atlet yg. . . Bernafas dalam-dalam: .Sedut nafas dalam-dalam melalui hidung. tinggi melalui kaedah:1.

( Cuba kpd.2. Menenangkan otot secara progresif: ( Teknik 3 langkah ) i. ii. iii. Tegangkan otot & rasakan ketegangan itu. setiap kumpulan otot utama) . Tumpukan perhatian kepada perbezaan di antara kedua-dua sensasi itu. Kendurkan otot itu & tumpukan kepada rasanya.

Mulakan dengan tumpuan kepada cadangan minda spt.3.Idea asasnya ialah “ mind over matter” . Kaedah Minda ( Latihan Autogenics) . “Saya rasa tangan kiri saya berat & panas.Berikan diri anda “mental cues” atau isyarat minda supaya anda dapat beritahu badan anda bagaimana hendak merasa & menghasilkan respons ketenangan tatkala merasa tegang (tense). .” .

.Ulang arahan ini kepada tangan kiri. .Cuba latihan ini selama 10 minit.. arahan ini.Sambil memberi tumpuan kpd. 2 kali sehari atau apabila rasa tertekan “stressed”. cuba rasakan sebenarnya tangan anda semakin bertambah berat. . kaki dan seterusnya.

menyeronokkan itu. tenteram dan hangat dalam kesejukan.VISUALISASI Visualisasi ibarat “percutian minda” iaitu (lesen untuk mimpi di siang hari)  Anda boleh menghasilkan perasaan tenang hanya dengan imaginasi. anda & cuba bayangkan semua yg.  Cuba bayangkan anda sedang berasa tenang.  Gambarkan satu situasi yg merayu kpd.  .

. . kemampuannya.jangan guna “ pep talk”.sediakan atlet betul-betul. .tonjolkan imej anda yg. tenang & selamat.elakkan dari memberi ugutan atau menakutkan.PANDUAN MENGAWAL TAHAP AKTIVASI  Apabila aktivasi atlet terlalu tinggi:.ingatkannya kpd. prestasi cemerlang yg lalu. . . . .guna simulasi situasi pertandingan.tunjukkan keyakinan kpd. .lupakan tentang keputusan pertandingan.

berikan “pep-talk” .perkenalkan sorakan peminat/penonton. .mainkan muzik yang rancak. Jika aktivasi atlet terlalu rendah:. . .tekankan pentingnya hasil keputusan pertandingan.

“MENTAL IMAGERY” BAYANGAN MINDA DEFINISI:  Latihan simbolik aktiviti fizikal tanpa pergerakan otot. (Richardson l967)  Bayangan minda atau “mental imagery” juga diistilahkan sebagai “mental practice” “mental rehearsal”. . dan “implicit practice”.

ini penting sebagai sebahagian drpd.  Melalui bayangan minda.  Kemahiran minda spt. program latihan sukan. atlet boleh menyediakan diri untuk bertindak balas/respons dengan lebih berkesan terhadap sesuatu yang dijangka atau tidak dijangka akan berlaku.  Kaedah “mental imagery” ini digunakan dalam sukan terutamanya oleh juara-juara dunia.  .PENGENALAN Gambaran yang dibuat oleh minda mengenai sesuatu.

  OBJEKTIF: 1. Jurulatih diharapkan boleh mengaplikasikan 6 cara bayangan minda atau “mental imagery” ini dalam latihannya.  2. Jurulatih diharapkan akan memahami apa dia “mental imagery”. .

Mengapa perlu “mental imagery” ? 1.  2. Ia memberi atlet peluang untuk berhadapan dengan peristiwa atau masalah dalam kepala secara berkesan sebelum dia benar-benar menghadapinya. Dengan cara ini. atlet boleh memasuki situasi pertandingan dengan rasa biasa atau pernah mengalami dulu.  . tiada sebab baginya untuk gemuruh. Oleh itu.

Di antara tujuan-tujuan penggunaan mental imagery ialah untuk: i.  4. Mental imagery digunakan untuk membantu atlet mendapatkan yang terbaik sama ada dalam latihan atau pun pertandingan.3. melihat kejayaan ii. mendorong atau memotivasikan  .  5. Penggunaan mental imagery yang banyak boleh membantu atlet cepat maju dan mencapai yang terbaik.

Memantapkan kemahiran (perfect) iv. menyediakan pentas perlakuan vi.    iii. Memfokus semula ( refocus) . Membiasakan (familiarize) v.

Berlatih setiap hari. Gunakan semua deria.  3.  4. Benar-benar gerakkan badan anda.MEMBINA KEMAHIRAN IMAGERY 1.  .  2. Tingkatkan tahap kesukaran & biasakan dengan latihan.  5. Berikan tumpuan /konsentrasi & usaha.

Tiga hari seminggu.  .  2. Bayangkan anda sedang melakukan pergerakan seperti mana anda inginkan dalam pertandingan. sebelum tidur cuba rasa seolah-olah diri anda berada di kawasan pertandingan melakukan pergerakan seperti yang dikehendaki. cuba bayangkan seluruh atau sebahagian kawasan pertandingan. Setiap hari ketika latihan.  3. :1.STRATEGI-STRATEGI UNTUK SETIAP AHLI PASUKAN Mengikut Orlick ( ahli psikologi sukan).

 4. cuba lihat beberapa bayangan di sekeliling anda. hentikan bayangan dan kembali semula kepada situasi sebelum masalah wujud. bergerak semula untuk menyelesaikan masalah itu. Di luar musim atau semasa tidak berlatih atau sedang relax. . Kemudian. Pejamkan mata dan lihat jelas-jelas.Jika masalah timbul.

“Lihat” dan “rasa” diri anda melakukan aktiviti-aktiviti yang lain dalam bentuk bayangan ( imagery). 5. Cuba ingatkan kembali perasaanperasaan seronok yang pernah anda lalui dan selepas beberapa perlakuan terbaik yang pernah anda lakukan. 6. berbasikal atau berlari. Misalnya berdayung.  .

2.SIMULASI OBJEKTIF:  1. Jurulatih akan memahami konsep simulasi. Jurulatih akan mengetahui bagaimana menggunakan simulasi dalam sukannya.   . Jurulatih akan memahami konsep simulasi berlebihan ( over simulation ). 3. terutamanya faktor-faktor dan contoh-contoh simulasi yang spesifik.

 . kurang tekal dan prestasinya akan merosot jatuh. suasana dan keadaan serta kemahiran-kemahiran dan program yang diperlukan semasa pertandingan (stressful situation) dilahirkan.  Konsep simulasi digunakan dalam persediaan.PENGENALAN Sukan kompetitif boleh menjadi terlalu menekan (stressful). mereka akan kurang yakin. Jika pemain tidak cukup bersedia.

 .  Simulasi dijalankan dengan membuat keadaan fizikal latihan itu serupa seperti sebenarnya.  Prinsip asas simulasi adalah jurulatih mesti memberikan situasi pertandingan sebenarnya semasa latihan dijalankan.APA ITU SIMULASI ? Simulasi adalah percubaan mewujudkan situasi tertekan yg sama sepertimana pertandingan sebenar.

 Jika analisis situasi pertandingan lebih terperinci dan simulasi benar-benar menyerupai pertandingan.Tujuan simulasi dijalankan ialah untuk atlet memperolehi keyakinan dan ketekalan perlakuan (consistency).  Analisis tentang situasi pertandingan sebenar amat penting.  . kemungkinan besar pemain berpeluang menjadi lebih yakin dan tekal dalam perlakuannya kelak.

jadual. seperti kecergasan & kelesuan. STRATEGI. masa. FIZIKAL.FAKTOR-FAKTOR SITUASI PERTANDINGAN SEBENAR      FIZIKAL LUARAN. bunyi. seperti kebimbangan dll. PSIKOLOGIKAL. penonton. seperti kepunyaan lawan & kepunyaan sendiri. peraturan. pengadilan dll. undangundang. dan cahaya (lampu). tempoh masa. seperti jenis. . seperti permukaan gelanggang.cuaca. PERTANDINGAN.

Jalankan juga kaedah “over-training” iaitu melatih pemain melebihi keperluan situasi pertandingan. 3. . 4. 2. Mewujudkan faktor-faktor situasi pertandingan dalam latihannya. 5. Jika latihan berintensiti tinggi. Mengajar & menyediakan strategi-strategi menghadapi faktor tersebut. Jalankan sessi-sessi latihan di mana pemain berpeluang melalui apa yang perlu dilakukan dalam pertandingan sebenar.APAKAH YANG PERLU JURULATIH LAKUKAN ?      1. anda perlu berwaspada dengan “over-training”.

Contoh-contoh simulasi yang direkodkan oleh pakar psikologi sukan – Terry Orlick:Pelumba basikal Poland  Atlet Gimnastik negara China  Pemain Ping Pong negara China  Semua latihan simulasi ini membantu atlet mendapat keyakinan dalam kemampuan ketika pertandingan sebenar. .

sebagai latihan berlari dari penjuru ke penjuru. sehingga segala-gala gerak gerinya “perfect” seperti pertandingan sebenar.  Ahli Gimnastik China – melalui rutin pertandingan setiap sessi latihan hari demi hari.Pelumba basikal Poland – merakamkan velodrom & guna basikal statik.  .  Pemain ping pong China – menggunakan meja sekali ganda lebih besar selama 2 bulan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful