P. 1
Buruj Tahun 5

Buruj Tahun 5

|Views: 96|Likes:
Published by hairulizad
Buruj
Buruj

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: hairulizad on Aug 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/02/2015

pdf

text

original

SAINS Tahun 5
Tema D

pelajar akan mempelajari:  Mengenai Buruj dan kepentingannya  Putaran Bumi dan Bulan pada paksi masing-masing dan peredaran mereka mengelilingi Matahari. Fasa-fasa Bulan.  Sebab mengapa Bulan bercahaya.  Perubahan pada panjang dan posisi bayang-bayang sepanjang hari. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Objektif Di akhir pembelajaran Tema D ini.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.  Fenomena Siang dan Malam. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Pengenalan Tajuk tema yang saya kupas ialah Mengkaji Bumi dan Alam Semesta. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Di bawah unit ini pula terdapat tiga Bab iaitu Bab 1. Di bawahnya pula ialah Bab 1 iaitu Malam yang Berbintang. Di dalam Tema ini. Bab 1 ialah Mereka Bergerak! manakala Bab 2 pula berkisarkan Fenomena Siang dan Malam dan yang terakhir sekali ialah Fasa-fasa Bulan bagi Bab 3. Bab 2 dan Bab 3. Unit pertama ialah Buruj. Bulan dan Matahari. ianya dipecahkan lagi kepada dua unit. Unit yang kedua ialah Bumi.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Jika kamu perhatikan dengan teliti. terdapat gugusan bintang yang seolah membentuk suatu corak tertentu. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MALAM YANG DIPENUHI BINTANG Kamu tentu pernah melihat banyak bintang yang berkelip di langit pada waktu malam. kedudukan bintang-bintang itu secara kebetulan membentuk suatu corak tertentu apabila bintang-bintang itu disambungkan. Gugusan bintang itu dipanggil buruj Sebenarnya.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Contohnya: Buruj Pari Buruj biduk Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Buruj Belantik .

 Buruj Biduk boleh membantu kita menentukan arah utara  Buruj Pari pula menolong kita menetukan arah selatan. Buruj Biduk dan buruj Pari boleh dilihat antara bulan April hingga bulan Jun. buruj Skorpio. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Buruj boleh menentukan arah. Akhir sekali.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video . Buruj Belantik akan kelihatan antara bulan Jun hingga Ogos. Buruj ini boleh dilihat antara Disember hingga Februari.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta UNIT 2 BUMI. BULAN DAN MATAHARI Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

 Bumi membuat satu putaran lengkapdalam masa 24 jam atau 1 hari.  Bumi berputar pada paksinya dari barat ke timur mengikut lawan arah jam. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MEREKA BERGERAK! INFO: Bulan merupakan satelit semulajadi bagi Bumi. Bumi dan Bulan juga beredar mengelilingi Matahari selama 365 hari.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.  Ia mengambil masa 27 1/3 hari untuk membuat 1 edaran lengkap mengelilingi Bumi.  Pada masa yang sama. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .  Bulan juga berputar pada paksinya.

 Putaran bumi juga menyebabkan kedudukan dan saiz bayang-bayang yang terbentuk di Bumi berubah-ubah. bayang-bayang akan menghala ke timur.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. bayang-bayang objek menghala ke barat dan pada petang pula. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Putaran Bumi telah menyebabkan kita melihat seolah-olah Matahari terbit dari timur dan terbenam di barat. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video .  Pada waktu pagi.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Siang dan Malam Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Walaupun Matahari sentiasa bersinar sepanjang masa. . Permukaan Bumi tidak menerima cahaya mengalami waktu malam. Permukaan Bumi yang menerima sinaran cahaya Matahari mengalami waktu siang. Separuh permukaan lagi terlindung daripada cahaya Matahari. tetapi hanya sebahagian Bumi yang menerima cahaya matahari pada satu-satu masa.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

iaitu 12 jam. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta •Tempoh siang dan malam adalah berbeza bagi tempat-tempat yang berlainan di Bumi. waktu siang adalah lebih panjang. •Pada musim sejuk. Perkara ini berlaku kerana Bumi condong pada paksinya. •Di negara kita (kawasan khatulistiwa) tempoh siang dan malam adalah sama panjang. waktu siang adalah lebih pendek. Pada musim panas pula. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . tempoh waktu siang tidak sama dengan tempoh waktu malam.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. •Di bahagian kutub utara atau kutub selatan.

bentuknya berbeza-beza dari masa ke semasa. 2. 15 hari awal Bulan Sabit Baru Bulan purnama 15 hari akhir Bulan Sabit Lama Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Bentuk-bentuk Bulan yang berlainan itu dikenal sebagai fasa Bulan. Walaupun Bulan kelihatan bercahaya di langit malam. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Fasa-Fasa bulan Info: bulan kelihatan bercahaya kerana Bulan memantulkan cahaya matahari ke Bumi 1.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Jenis-jenis Fasa Bulan Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Jadi. fasa Bulan beralih ke purnama lama. semakin lama. Urutan fasa akan berulang secara teratur. kemunculan fasa Bulan berdasarkan takwim Qamari adalah seperti berikut: Anak Bulan (Hari pertama) Bulan separa (Hari ke-7) Bulan purnama (Hari ke-14/15) Bulan separa (Hari ke-21) Anak Bulan (Hari terakhir) Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR 29 hari .  Malah kejadian fasa Bulan digunakan untuk menentukan masa dalam takwim (kalendar) Qamari.  Secara umumnya. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Kemudian.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. semakin kecil permukaan Bulan ysng diterangi cahaya Matahari menghadap Bumi. Bulan separa dan Bulan sabit lama.  Tempoh masa untuk 1 urutan fasa lengkap ialah 29 ½ hari.

C. Putaran Bumi di atas paksinya. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan Objektif a) Apakah yang menyebabkan kedudukan buruj di langit berubah dari semas ke semasa? A. Kala jengking B. Ketujuh pada takwim Qamari. Kelima belas bagi takwim Qamari D. Bintang berupaya menghasikan cahaya. B. c) Apakah corak Buruj Belantik? A. Kedua puluh lapan bagi kalendar moden. Senduk C.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Pemburu Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi. C. b) Bulan tidak memantulkan cahaya ke Bumi pada hari A. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Singa D. Pertama bagi takwim Qamari. D. B.

B. Fenomena semulajadi seperti di atas adalah disebabkan oleh A. Matahari C. D. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta d) Apakah satelit semulajadi bagi Bumi? A. Putaran Bumi di atas paksinya C. Bulan B.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi. Planet D. Orbit Bumi yang bujur. Bintang e) Pernyataan di bawah merujuk kepada fenomena semulajadi di Bumi * Kejadian siang dan malam * Perubahan kedudukan dan saiz bayang-bayang. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

7) Nyatakan arah putaran Bumi di atas paksinya. Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 1) Buruj terdiri daripada sekumpulan ____________. 4) Nama satu buruj yang: i. 2) Salah satu daripada bintang Buruj Pari sentiasa menunjuk ke arah __________. bayang-bayang adalah memanjang dan menghala ke arah _________________.menunjuk ke arah utara: _____________________ ii-menunjuk ke arah selatan:____________________ 5) Bagaimanakah manusia di zaman purba menggunakan buruj? 6) Nyatakan 2 jenis pergerakan Bumi. Latih tubi 1 8) Berapakah lama Bumi mengambil masa untuk melengkapkan 1 pusingan mengelilingi Matahari? Latih tubi2 9)Terangkan apakah Tahun lompat? Soalan 10) Apakah yang menyebabkan kejadian siang dan malam? Keputusan 11) Berapakah jam waktu siang dan malam dialami oleh orang yang tinggal Percubaan UPSR berdekatan Khatulistiwa? . 3) Pada waktu pagi.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Latih Tubi Bintang) Jawab semua soalan di bawah.

d. 2) Manakah benar mengenai fasa Bulan? a. d. Terjadi 3 minggu selepas anak Bulan. Sesetengah buruj hanya kelihatan di hemisfera selatan. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan 1) Manakah pernyataan yang tigak benar mengenai Buruj? a. 3) Apakah yang menyebabkan pembentukan fasa-fasa Bulan? 4) Jelaskan kedudukan bayang-batang pada sebelah pagi. Terjadi antara anak Bulan dan Bulan separa. c. Bulan kelihatan sepenuhnya dari Bumi. c. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Mereka tidak wujud apabila terdapat cahaya Matahari. tengah hari dan petang. Mereka mendapat nama mengikut bentuknya.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. b. b. Mereka tidak dapat dilihat pada masa yang sama. Bulan hanya dapat dilihat menggunakn teleskop.

7) Berikan 3 Buruj dan jelaskan arah yang ditunjukkan oleh ketiga-tiga buruj tersebut. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 5) Nyatakan dua kepentingan buruj.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . 6) Terangkan satu persatu mengenai fenomena siang dan malam.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->