P. 1
Buruj Tahun 5

Buruj Tahun 5

|Views: 96|Likes:
Published by hairulizad
Buruj
Buruj

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: hairulizad on Aug 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/02/2015

pdf

text

original

SAINS Tahun 5
Tema D

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .  Perubahan pada panjang dan posisi bayang-bayang sepanjang hari. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Objektif Di akhir pembelajaran Tema D ini. Fasa-fasa Bulan.  Sebab mengapa Bulan bercahaya.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. pelajar akan mempelajari:  Mengenai Buruj dan kepentingannya  Putaran Bumi dan Bulan pada paksi masing-masing dan peredaran mereka mengelilingi Matahari.  Fenomena Siang dan Malam.

Bab 1 ialah Mereka Bergerak! manakala Bab 2 pula berkisarkan Fenomena Siang dan Malam dan yang terakhir sekali ialah Fasa-fasa Bulan bagi Bab 3. Bab 2 dan Bab 3. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Pengenalan Tajuk tema yang saya kupas ialah Mengkaji Bumi dan Alam Semesta. Unit pertama ialah Buruj. Unit yang kedua ialah Bumi. Bulan dan Matahari. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . ianya dipecahkan lagi kepada dua unit. Di dalam Tema ini. Di bawahnya pula ialah Bab 1 iaitu Malam yang Berbintang.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Di bawah unit ini pula terdapat tiga Bab iaitu Bab 1.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. terdapat gugusan bintang yang seolah membentuk suatu corak tertentu. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MALAM YANG DIPENUHI BINTANG Kamu tentu pernah melihat banyak bintang yang berkelip di langit pada waktu malam. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Jika kamu perhatikan dengan teliti. kedudukan bintang-bintang itu secara kebetulan membentuk suatu corak tertentu apabila bintang-bintang itu disambungkan. Gugusan bintang itu dipanggil buruj Sebenarnya.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Contohnya: Buruj Pari Buruj biduk Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Buruj Belantik .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Buruj boleh menentukan arah. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video . Buruj Biduk dan buruj Pari boleh dilihat antara bulan April hingga bulan Jun. Akhir sekali. buruj Skorpio.  Buruj Biduk boleh membantu kita menentukan arah utara  Buruj Pari pula menolong kita menetukan arah selatan. Buruj ini boleh dilihat antara Disember hingga Februari. Buruj Belantik akan kelihatan antara bulan Jun hingga Ogos.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta UNIT 2 BUMI. BULAN DAN MATAHARI Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .  Bulan juga berputar pada paksinya. Bumi dan Bulan juga beredar mengelilingi Matahari selama 365 hari. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MEREKA BERGERAK! INFO: Bulan merupakan satelit semulajadi bagi Bumi.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.  Pada masa yang sama.  Bumi membuat satu putaran lengkapdalam masa 24 jam atau 1 hari.  Bumi berputar pada paksinya dari barat ke timur mengikut lawan arah jam.  Ia mengambil masa 27 1/3 hari untuk membuat 1 edaran lengkap mengelilingi Bumi.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Putaran Bumi telah menyebabkan kita melihat seolah-olah Matahari terbit dari timur dan terbenam di barat. bayang-bayang objek menghala ke barat dan pada petang pula.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.  Pada waktu pagi. bayang-bayang akan menghala ke timur. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video .  Putaran bumi juga menyebabkan kedudukan dan saiz bayang-bayang yang terbentuk di Bumi berubah-ubah.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Siang dan Malam Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Walaupun Matahari sentiasa bersinar sepanjang masa. Separuh permukaan lagi terlindung daripada cahaya Matahari. . tetapi hanya sebahagian Bumi yang menerima cahaya matahari pada satu-satu masa. Permukaan Bumi yang menerima sinaran cahaya Matahari mengalami waktu siang. Permukaan Bumi tidak menerima cahaya mengalami waktu malam.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

•Di negara kita (kawasan khatulistiwa) tempoh siang dan malam adalah sama panjang. Pada musim panas pula. waktu siang adalah lebih panjang. waktu siang adalah lebih pendek. •Pada musim sejuk. Perkara ini berlaku kerana Bumi condong pada paksinya.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. iaitu 12 jam. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta •Tempoh siang dan malam adalah berbeza bagi tempat-tempat yang berlainan di Bumi. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . •Di bahagian kutub utara atau kutub selatan. tempoh waktu siang tidak sama dengan tempoh waktu malam.

15 hari awal Bulan Sabit Baru Bulan purnama 15 hari akhir Bulan Sabit Lama Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Walaupun Bulan kelihatan bercahaya di langit malam. bentuknya berbeza-beza dari masa ke semasa. 2. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Fasa-Fasa bulan Info: bulan kelihatan bercahaya kerana Bulan memantulkan cahaya matahari ke Bumi 1. Bentuk-bentuk Bulan yang berlainan itu dikenal sebagai fasa Bulan.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Jenis-jenis Fasa Bulan Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Urutan fasa akan berulang secara teratur.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. kemunculan fasa Bulan berdasarkan takwim Qamari adalah seperti berikut: Anak Bulan (Hari pertama) Bulan separa (Hari ke-7) Bulan purnama (Hari ke-14/15) Bulan separa (Hari ke-21) Anak Bulan (Hari terakhir) Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR 29 hari .  Tempoh masa untuk 1 urutan fasa lengkap ialah 29 ½ hari.  Malah kejadian fasa Bulan digunakan untuk menentukan masa dalam takwim (kalendar) Qamari. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Kemudian. Bulan separa dan Bulan sabit lama. fasa Bulan beralih ke purnama lama.  Secara umumnya. Jadi. semakin lama. semakin kecil permukaan Bulan ysng diterangi cahaya Matahari menghadap Bumi.

Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Singa D. B. c) Apakah corak Buruj Belantik? A. Bintang berupaya menghasikan cahaya. Kedua puluh lapan bagi kalendar moden. Putaran Bumi di atas paksinya. Kala jengking B. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan Objektif a) Apakah yang menyebabkan kedudukan buruj di langit berubah dari semas ke semasa? A. B. Ketujuh pada takwim Qamari. b) Bulan tidak memantulkan cahaya ke Bumi pada hari A. Senduk C. Kelima belas bagi takwim Qamari D. Pemburu Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . D. Pertama bagi takwim Qamari. C. C.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Bulan B. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Planet D. Bintang e) Pernyataan di bawah merujuk kepada fenomena semulajadi di Bumi * Kejadian siang dan malam * Perubahan kedudukan dan saiz bayang-bayang. Orbit Bumi yang bujur. Fenomena semulajadi seperti di atas adalah disebabkan oleh A. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta d) Apakah satelit semulajadi bagi Bumi? A. D.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . B. Matahari C. Putaran Bumi di atas paksinya C. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi.

7) Nyatakan arah putaran Bumi di atas paksinya. bayang-bayang adalah memanjang dan menghala ke arah _________________. Latih tubi 1 8) Berapakah lama Bumi mengambil masa untuk melengkapkan 1 pusingan mengelilingi Matahari? Latih tubi2 9)Terangkan apakah Tahun lompat? Soalan 10) Apakah yang menyebabkan kejadian siang dan malam? Keputusan 11) Berapakah jam waktu siang dan malam dialami oleh orang yang tinggal Percubaan UPSR berdekatan Khatulistiwa? . 3) Pada waktu pagi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 1) Buruj terdiri daripada sekumpulan ____________. Unit 2 (Bumi.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Latih Tubi Bintang) Jawab semua soalan di bawah. 4) Nama satu buruj yang: i. 2) Salah satu daripada bintang Buruj Pari sentiasa menunjuk ke arah __________.menunjuk ke arah utara: _____________________ ii-menunjuk ke arah selatan:____________________ 5) Bagaimanakah manusia di zaman purba menggunakan buruj? 6) Nyatakan 2 jenis pergerakan Bumi.

Sesetengah buruj hanya kelihatan di hemisfera selatan. tengah hari dan petang. b. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan 1) Manakah pernyataan yang tigak benar mengenai Buruj? a. c. Terjadi antara anak Bulan dan Bulan separa. Terjadi 3 minggu selepas anak Bulan. b. 3) Apakah yang menyebabkan pembentukan fasa-fasa Bulan? 4) Jelaskan kedudukan bayang-batang pada sebelah pagi. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Bulan hanya dapat dilihat menggunakn teleskop. c. Mereka tidak dapat dilihat pada masa yang sama. d. Mereka tidak wujud apabila terdapat cahaya Matahari. d. 2) Manakah benar mengenai fasa Bulan? a. Mereka mendapat nama mengikut bentuknya.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan kelihatan sepenuhnya dari Bumi.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. 7) Berikan 3 Buruj dan jelaskan arah yang ditunjukkan oleh ketiga-tiga buruj tersebut. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 5) Nyatakan dua kepentingan buruj. 6) Terangkan satu persatu mengenai fenomena siang dan malam.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->