SAINS Tahun 5
Tema D

Fasa-fasa Bulan. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .  Fenomena Siang dan Malam.  Sebab mengapa Bulan bercahaya. pelajar akan mempelajari:  Mengenai Buruj dan kepentingannya  Putaran Bumi dan Bulan pada paksi masing-masing dan peredaran mereka mengelilingi Matahari.  Perubahan pada panjang dan posisi bayang-bayang sepanjang hari. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Objektif Di akhir pembelajaran Tema D ini.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Pengenalan Tajuk tema yang saya kupas ialah Mengkaji Bumi dan Alam Semesta.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari. ianya dipecahkan lagi kepada dua unit. Di bawah unit ini pula terdapat tiga Bab iaitu Bab 1. Bab 1 ialah Mereka Bergerak! manakala Bab 2 pula berkisarkan Fenomena Siang dan Malam dan yang terakhir sekali ialah Fasa-fasa Bulan bagi Bab 3. Di dalam Tema ini. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Di bawahnya pula ialah Bab 1 iaitu Malam yang Berbintang. Bab 2 dan Bab 3. Unit pertama ialah Buruj. Unit yang kedua ialah Bumi.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MALAM YANG DIPENUHI BINTANG Kamu tentu pernah melihat banyak bintang yang berkelip di langit pada waktu malam. terdapat gugusan bintang yang seolah membentuk suatu corak tertentu. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Gugusan bintang itu dipanggil buruj Sebenarnya. kedudukan bintang-bintang itu secara kebetulan membentuk suatu corak tertentu apabila bintang-bintang itu disambungkan. Jika kamu perhatikan dengan teliti.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Contohnya: Buruj Pari Buruj biduk Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Buruj Belantik .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video . buruj Skorpio. Buruj Belantik akan kelihatan antara bulan Jun hingga Ogos. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Buruj boleh menentukan arah. Akhir sekali. Buruj ini boleh dilihat antara Disember hingga Februari.  Buruj Biduk boleh membantu kita menentukan arah utara  Buruj Pari pula menolong kita menetukan arah selatan. Buruj Biduk dan buruj Pari boleh dilihat antara bulan April hingga bulan Jun.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta UNIT 2 BUMI. BULAN DAN MATAHARI Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Bumi dan Bulan juga beredar mengelilingi Matahari selama 365 hari.  Pada masa yang sama.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.  Bumi berputar pada paksinya dari barat ke timur mengikut lawan arah jam. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MEREKA BERGERAK! INFO: Bulan merupakan satelit semulajadi bagi Bumi.  Bumi membuat satu putaran lengkapdalam masa 24 jam atau 1 hari. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .  Ia mengambil masa 27 1/3 hari untuk membuat 1 edaran lengkap mengelilingi Bumi.  Bulan juga berputar pada paksinya.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Putaran Bumi telah menyebabkan kita melihat seolah-olah Matahari terbit dari timur dan terbenam di barat.  Putaran bumi juga menyebabkan kedudukan dan saiz bayang-bayang yang terbentuk di Bumi berubah-ubah. bayang-bayang objek menghala ke barat dan pada petang pula.  Pada waktu pagi. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video . bayang-bayang akan menghala ke timur.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Permukaan Bumi yang menerima sinaran cahaya Matahari mengalami waktu siang. Permukaan Bumi tidak menerima cahaya mengalami waktu malam. tetapi hanya sebahagian Bumi yang menerima cahaya matahari pada satu-satu masa. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Siang dan Malam Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Walaupun Matahari sentiasa bersinar sepanjang masa.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Separuh permukaan lagi terlindung daripada cahaya Matahari. .

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

waktu siang adalah lebih panjang. iaitu 12 jam. •Di bahagian kutub utara atau kutub selatan. waktu siang adalah lebih pendek. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta •Tempoh siang dan malam adalah berbeza bagi tempat-tempat yang berlainan di Bumi. tempoh waktu siang tidak sama dengan tempoh waktu malam. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . •Pada musim sejuk. Perkara ini berlaku kerana Bumi condong pada paksinya. Pada musim panas pula. •Di negara kita (kawasan khatulistiwa) tempoh siang dan malam adalah sama panjang.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

bentuknya berbeza-beza dari masa ke semasa. 15 hari awal Bulan Sabit Baru Bulan purnama 15 hari akhir Bulan Sabit Lama Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . 2. Walaupun Bulan kelihatan bercahaya di langit malam. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Fasa-Fasa bulan Info: bulan kelihatan bercahaya kerana Bulan memantulkan cahaya matahari ke Bumi 1.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bentuk-bentuk Bulan yang berlainan itu dikenal sebagai fasa Bulan.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Jenis-jenis Fasa Bulan Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

 Tempoh masa untuk 1 urutan fasa lengkap ialah 29 ½ hari. semakin lama.  Secara umumnya. semakin kecil permukaan Bulan ysng diterangi cahaya Matahari menghadap Bumi. kemunculan fasa Bulan berdasarkan takwim Qamari adalah seperti berikut: Anak Bulan (Hari pertama) Bulan separa (Hari ke-7) Bulan purnama (Hari ke-14/15) Bulan separa (Hari ke-21) Anak Bulan (Hari terakhir) Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR 29 hari . fasa Bulan beralih ke purnama lama. Urutan fasa akan berulang secara teratur.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Jadi. Bulan separa dan Bulan sabit lama. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Kemudian.  Malah kejadian fasa Bulan digunakan untuk menentukan masa dalam takwim (kalendar) Qamari.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan Objektif a) Apakah yang menyebabkan kedudukan buruj di langit berubah dari semas ke semasa? A. Singa D. C. Ketujuh pada takwim Qamari. b) Bulan tidak memantulkan cahaya ke Bumi pada hari A. Senduk C. Bintang berupaya menghasikan cahaya. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. B. Putaran Bumi di atas paksinya. C. Pemburu Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . D. Kala jengking B. Pertama bagi takwim Qamari. Kedua puluh lapan bagi kalendar moden. c) Apakah corak Buruj Belantik? A.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. B. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi. Kelima belas bagi takwim Qamari D.

Matahari C. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta d) Apakah satelit semulajadi bagi Bumi? A. Fenomena semulajadi seperti di atas adalah disebabkan oleh A. B. D. Planet D. Orbit Bumi yang bujur. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi. Bintang e) Pernyataan di bawah merujuk kepada fenomena semulajadi di Bumi * Kejadian siang dan malam * Perubahan kedudukan dan saiz bayang-bayang. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Putaran Bumi di atas paksinya C.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Bulan B.

Unit 2 (Bumi. 3) Pada waktu pagi.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Latih Tubi Bintang) Jawab semua soalan di bawah. Latih tubi 1 8) Berapakah lama Bumi mengambil masa untuk melengkapkan 1 pusingan mengelilingi Matahari? Latih tubi2 9)Terangkan apakah Tahun lompat? Soalan 10) Apakah yang menyebabkan kejadian siang dan malam? Keputusan 11) Berapakah jam waktu siang dan malam dialami oleh orang yang tinggal Percubaan UPSR berdekatan Khatulistiwa? .menunjuk ke arah utara: _____________________ ii-menunjuk ke arah selatan:____________________ 5) Bagaimanakah manusia di zaman purba menggunakan buruj? 6) Nyatakan 2 jenis pergerakan Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 1) Buruj terdiri daripada sekumpulan ____________. 7) Nyatakan arah putaran Bumi di atas paksinya. bayang-bayang adalah memanjang dan menghala ke arah _________________. 2) Salah satu daripada bintang Buruj Pari sentiasa menunjuk ke arah __________. 4) Nama satu buruj yang: i.

c. Mereka tidak dapat dilihat pada masa yang sama. Bulan hanya dapat dilihat menggunakn teleskop. d. Terjadi antara anak Bulan dan Bulan separa. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . b. 3) Apakah yang menyebabkan pembentukan fasa-fasa Bulan? 4) Jelaskan kedudukan bayang-batang pada sebelah pagi. b. 2) Manakah benar mengenai fasa Bulan? a. Mereka tidak wujud apabila terdapat cahaya Matahari. d. Bulan kelihatan sepenuhnya dari Bumi. Terjadi 3 minggu selepas anak Bulan.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Sesetengah buruj hanya kelihatan di hemisfera selatan. Mereka mendapat nama mengikut bentuknya. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan 1) Manakah pernyataan yang tigak benar mengenai Buruj? a. c. tengah hari dan petang.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 5) Nyatakan dua kepentingan buruj. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . 7) Berikan 3 Buruj dan jelaskan arah yang ditunjukkan oleh ketiga-tiga buruj tersebut. 6) Terangkan satu persatu mengenai fenomena siang dan malam.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful