SAINS Tahun 5
Tema D

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Fasa-fasa Bulan. pelajar akan mempelajari:  Mengenai Buruj dan kepentingannya  Putaran Bumi dan Bulan pada paksi masing-masing dan peredaran mereka mengelilingi Matahari. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Objektif Di akhir pembelajaran Tema D ini.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.  Sebab mengapa Bulan bercahaya.  Perubahan pada panjang dan posisi bayang-bayang sepanjang hari.  Fenomena Siang dan Malam.

Bab 2 dan Bab 3.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Unit pertama ialah Buruj. Di bawah unit ini pula terdapat tiga Bab iaitu Bab 1. Di bawahnya pula ialah Bab 1 iaitu Malam yang Berbintang. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Unit yang kedua ialah Bumi. Di dalam Tema ini. ianya dipecahkan lagi kepada dua unit. Bab 1 ialah Mereka Bergerak! manakala Bab 2 pula berkisarkan Fenomena Siang dan Malam dan yang terakhir sekali ialah Fasa-fasa Bulan bagi Bab 3. Bulan dan Matahari. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Pengenalan Tajuk tema yang saya kupas ialah Mengkaji Bumi dan Alam Semesta.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Gugusan bintang itu dipanggil buruj Sebenarnya. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . kedudukan bintang-bintang itu secara kebetulan membentuk suatu corak tertentu apabila bintang-bintang itu disambungkan. terdapat gugusan bintang yang seolah membentuk suatu corak tertentu. Jika kamu perhatikan dengan teliti. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MALAM YANG DIPENUHI BINTANG Kamu tentu pernah melihat banyak bintang yang berkelip di langit pada waktu malam.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Contohnya: Buruj Pari Buruj biduk Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Buruj Belantik .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Akhir sekali. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Buruj boleh menentukan arah. Buruj Biduk dan buruj Pari boleh dilihat antara bulan April hingga bulan Jun.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Buruj ini boleh dilihat antara Disember hingga Februari. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video .  Buruj Biduk boleh membantu kita menentukan arah utara  Buruj Pari pula menolong kita menetukan arah selatan. Buruj Belantik akan kelihatan antara bulan Jun hingga Ogos. buruj Skorpio.

BULAN DAN MATAHARI Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta UNIT 2 BUMI.

 Pada masa yang sama.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MEREKA BERGERAK! INFO: Bulan merupakan satelit semulajadi bagi Bumi.  Bumi membuat satu putaran lengkapdalam masa 24 jam atau 1 hari.  Bulan juga berputar pada paksinya.  Ia mengambil masa 27 1/3 hari untuk membuat 1 edaran lengkap mengelilingi Bumi. Bumi dan Bulan juga beredar mengelilingi Matahari selama 365 hari.  Bumi berputar pada paksinya dari barat ke timur mengikut lawan arah jam.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Putaran Bumi telah menyebabkan kita melihat seolah-olah Matahari terbit dari timur dan terbenam di barat. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video .  Putaran bumi juga menyebabkan kedudukan dan saiz bayang-bayang yang terbentuk di Bumi berubah-ubah.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. bayang-bayang objek menghala ke barat dan pada petang pula.  Pada waktu pagi. bayang-bayang akan menghala ke timur.

Separuh permukaan lagi terlindung daripada cahaya Matahari. tetapi hanya sebahagian Bumi yang menerima cahaya matahari pada satu-satu masa. Permukaan Bumi tidak menerima cahaya mengalami waktu malam. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Siang dan Malam Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Walaupun Matahari sentiasa bersinar sepanjang masa. .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Permukaan Bumi yang menerima sinaran cahaya Matahari mengalami waktu siang.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

waktu siang adalah lebih pendek.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. •Pada musim sejuk. tempoh waktu siang tidak sama dengan tempoh waktu malam. •Di negara kita (kawasan khatulistiwa) tempoh siang dan malam adalah sama panjang. iaitu 12 jam. waktu siang adalah lebih panjang. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . •Di bahagian kutub utara atau kutub selatan. Perkara ini berlaku kerana Bumi condong pada paksinya. Pada musim panas pula. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta •Tempoh siang dan malam adalah berbeza bagi tempat-tempat yang berlainan di Bumi.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Fasa-Fasa bulan Info: bulan kelihatan bercahaya kerana Bulan memantulkan cahaya matahari ke Bumi 1. bentuknya berbeza-beza dari masa ke semasa. Bentuk-bentuk Bulan yang berlainan itu dikenal sebagai fasa Bulan. 15 hari awal Bulan Sabit Baru Bulan purnama 15 hari akhir Bulan Sabit Lama Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Walaupun Bulan kelihatan bercahaya di langit malam. 2.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Jenis-jenis Fasa Bulan Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

 Secara umumnya.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. kemunculan fasa Bulan berdasarkan takwim Qamari adalah seperti berikut: Anak Bulan (Hari pertama) Bulan separa (Hari ke-7) Bulan purnama (Hari ke-14/15) Bulan separa (Hari ke-21) Anak Bulan (Hari terakhir) Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR 29 hari . semakin lama. Bulan separa dan Bulan sabit lama. Urutan fasa akan berulang secara teratur.  Malah kejadian fasa Bulan digunakan untuk menentukan masa dalam takwim (kalendar) Qamari. fasa Bulan beralih ke purnama lama.  Tempoh masa untuk 1 urutan fasa lengkap ialah 29 ½ hari. Jadi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Kemudian. semakin kecil permukaan Bulan ysng diterangi cahaya Matahari menghadap Bumi.

C. Pertama bagi takwim Qamari. B.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Senduk C. Putaran Bumi di atas paksinya. Kala jengking B. Singa D. Bintang berupaya menghasikan cahaya. Ketujuh pada takwim Qamari. C. Kelima belas bagi takwim Qamari D. D. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan Objektif a) Apakah yang menyebabkan kedudukan buruj di langit berubah dari semas ke semasa? A. c) Apakah corak Buruj Belantik? A. b) Bulan tidak memantulkan cahaya ke Bumi pada hari A. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Kedua puluh lapan bagi kalendar moden. B. Pemburu Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

B.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan B. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Putaran Bumi di atas paksinya C. Matahari C. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Fenomena semulajadi seperti di atas adalah disebabkan oleh A. Planet D. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta d) Apakah satelit semulajadi bagi Bumi? A. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi. Orbit Bumi yang bujur. D. Bintang e) Pernyataan di bawah merujuk kepada fenomena semulajadi di Bumi * Kejadian siang dan malam * Perubahan kedudukan dan saiz bayang-bayang.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 1) Buruj terdiri daripada sekumpulan ____________.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Latih Tubi Bintang) Jawab semua soalan di bawah. bayang-bayang adalah memanjang dan menghala ke arah _________________. 4) Nama satu buruj yang: i. 2) Salah satu daripada bintang Buruj Pari sentiasa menunjuk ke arah __________. Latih tubi 1 8) Berapakah lama Bumi mengambil masa untuk melengkapkan 1 pusingan mengelilingi Matahari? Latih tubi2 9)Terangkan apakah Tahun lompat? Soalan 10) Apakah yang menyebabkan kejadian siang dan malam? Keputusan 11) Berapakah jam waktu siang dan malam dialami oleh orang yang tinggal Percubaan UPSR berdekatan Khatulistiwa? . 7) Nyatakan arah putaran Bumi di atas paksinya. 3) Pada waktu pagi. Unit 2 (Bumi.menunjuk ke arah utara: _____________________ ii-menunjuk ke arah selatan:____________________ 5) Bagaimanakah manusia di zaman purba menggunakan buruj? 6) Nyatakan 2 jenis pergerakan Bumi.

Mereka tidak dapat dilihat pada masa yang sama. b. Bulan kelihatan sepenuhnya dari Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan 1) Manakah pernyataan yang tigak benar mengenai Buruj? a. Bulan hanya dapat dilihat menggunakn teleskop. d. 2) Manakah benar mengenai fasa Bulan? a. b. Mereka tidak wujud apabila terdapat cahaya Matahari. c. Terjadi 3 minggu selepas anak Bulan. Terjadi antara anak Bulan dan Bulan separa. tengah hari dan petang.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. c. Sesetengah buruj hanya kelihatan di hemisfera selatan. 3) Apakah yang menyebabkan pembentukan fasa-fasa Bulan? 4) Jelaskan kedudukan bayang-batang pada sebelah pagi. d. Mereka mendapat nama mengikut bentuknya. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 5) Nyatakan dua kepentingan buruj.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. 7) Berikan 3 Buruj dan jelaskan arah yang ditunjukkan oleh ketiga-tiga buruj tersebut. 6) Terangkan satu persatu mengenai fenomena siang dan malam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful