SAINS Tahun 5
Tema D

 Sebab mengapa Bulan bercahaya.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Fasa-fasa Bulan. pelajar akan mempelajari:  Mengenai Buruj dan kepentingannya  Putaran Bumi dan Bulan pada paksi masing-masing dan peredaran mereka mengelilingi Matahari.  Fenomena Siang dan Malam. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Objektif Di akhir pembelajaran Tema D ini. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .  Perubahan pada panjang dan posisi bayang-bayang sepanjang hari.

Di bawahnya pula ialah Bab 1 iaitu Malam yang Berbintang. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Pengenalan Tajuk tema yang saya kupas ialah Mengkaji Bumi dan Alam Semesta.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Bab 1 ialah Mereka Bergerak! manakala Bab 2 pula berkisarkan Fenomena Siang dan Malam dan yang terakhir sekali ialah Fasa-fasa Bulan bagi Bab 3. Unit yang kedua ialah Bumi. Unit pertama ialah Buruj. Di dalam Tema ini. Di bawah unit ini pula terdapat tiga Bab iaitu Bab 1. Bulan dan Matahari. ianya dipecahkan lagi kepada dua unit. Bab 2 dan Bab 3.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Gugusan bintang itu dipanggil buruj Sebenarnya. kedudukan bintang-bintang itu secara kebetulan membentuk suatu corak tertentu apabila bintang-bintang itu disambungkan. Jika kamu perhatikan dengan teliti. terdapat gugusan bintang yang seolah membentuk suatu corak tertentu. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MALAM YANG DIPENUHI BINTANG Kamu tentu pernah melihat banyak bintang yang berkelip di langit pada waktu malam. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Contohnya: Buruj Pari Buruj biduk Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Buruj Belantik .

buruj Skorpio. Buruj ini boleh dilihat antara Disember hingga Februari. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video . Buruj Biduk dan buruj Pari boleh dilihat antara bulan April hingga bulan Jun. Akhir sekali.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Buruj boleh menentukan arah.  Buruj Biduk boleh membantu kita menentukan arah utara  Buruj Pari pula menolong kita menetukan arah selatan. Buruj Belantik akan kelihatan antara bulan Jun hingga Ogos.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta UNIT 2 BUMI.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. BULAN DAN MATAHARI Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MEREKA BERGERAK! INFO: Bulan merupakan satelit semulajadi bagi Bumi.  Bulan juga berputar pada paksinya.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.  Bumi membuat satu putaran lengkapdalam masa 24 jam atau 1 hari. Bumi dan Bulan juga beredar mengelilingi Matahari selama 365 hari.  Pada masa yang sama. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .  Ia mengambil masa 27 1/3 hari untuk membuat 1 edaran lengkap mengelilingi Bumi.  Bumi berputar pada paksinya dari barat ke timur mengikut lawan arah jam.

 Putaran bumi juga menyebabkan kedudukan dan saiz bayang-bayang yang terbentuk di Bumi berubah-ubah. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Putaran Bumi telah menyebabkan kita melihat seolah-olah Matahari terbit dari timur dan terbenam di barat. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video . bayang-bayang objek menghala ke barat dan pada petang pula.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.  Pada waktu pagi. bayang-bayang akan menghala ke timur.

Permukaan Bumi tidak menerima cahaya mengalami waktu malam. tetapi hanya sebahagian Bumi yang menerima cahaya matahari pada satu-satu masa. Permukaan Bumi yang menerima sinaran cahaya Matahari mengalami waktu siang.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. . Separuh permukaan lagi terlindung daripada cahaya Matahari. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Siang dan Malam Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Walaupun Matahari sentiasa bersinar sepanjang masa.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

•Di bahagian kutub utara atau kutub selatan. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . iaitu 12 jam. Pada musim panas pula.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. •Pada musim sejuk. •Di negara kita (kawasan khatulistiwa) tempoh siang dan malam adalah sama panjang. waktu siang adalah lebih panjang. Perkara ini berlaku kerana Bumi condong pada paksinya. waktu siang adalah lebih pendek. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta •Tempoh siang dan malam adalah berbeza bagi tempat-tempat yang berlainan di Bumi. tempoh waktu siang tidak sama dengan tempoh waktu malam.

2. Walaupun Bulan kelihatan bercahaya di langit malam. 15 hari awal Bulan Sabit Baru Bulan purnama 15 hari akhir Bulan Sabit Lama Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Bentuk-bentuk Bulan yang berlainan itu dikenal sebagai fasa Bulan. bentuknya berbeza-beza dari masa ke semasa. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Fasa-Fasa bulan Info: bulan kelihatan bercahaya kerana Bulan memantulkan cahaya matahari ke Bumi 1.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Jenis-jenis Fasa Bulan Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Kemudian. semakin kecil permukaan Bulan ysng diterangi cahaya Matahari menghadap Bumi. fasa Bulan beralih ke purnama lama.  Tempoh masa untuk 1 urutan fasa lengkap ialah 29 ½ hari.  Secara umumnya. Urutan fasa akan berulang secara teratur. semakin lama.  Malah kejadian fasa Bulan digunakan untuk menentukan masa dalam takwim (kalendar) Qamari. Jadi.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. kemunculan fasa Bulan berdasarkan takwim Qamari adalah seperti berikut: Anak Bulan (Hari pertama) Bulan separa (Hari ke-7) Bulan purnama (Hari ke-14/15) Bulan separa (Hari ke-21) Anak Bulan (Hari terakhir) Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR 29 hari . Bulan separa dan Bulan sabit lama.

Kelima belas bagi takwim Qamari D. B. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi. Putaran Bumi di atas paksinya. b) Bulan tidak memantulkan cahaya ke Bumi pada hari A. Singa D. c) Apakah corak Buruj Belantik? A. Pemburu Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Senduk C. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Pertama bagi takwim Qamari. Bintang berupaya menghasikan cahaya. Kedua puluh lapan bagi kalendar moden. D. C.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Ketujuh pada takwim Qamari. C. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan Objektif a) Apakah yang menyebabkan kedudukan buruj di langit berubah dari semas ke semasa? A. B. Kala jengking B.

Bulan B. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Bintang e) Pernyataan di bawah merujuk kepada fenomena semulajadi di Bumi * Kejadian siang dan malam * Perubahan kedudukan dan saiz bayang-bayang. Fenomena semulajadi seperti di atas adalah disebabkan oleh A.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. D. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Putaran Bumi di atas paksinya C. B. Planet D. Matahari C. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta d) Apakah satelit semulajadi bagi Bumi? A. Orbit Bumi yang bujur.

menunjuk ke arah utara: _____________________ ii-menunjuk ke arah selatan:____________________ 5) Bagaimanakah manusia di zaman purba menggunakan buruj? 6) Nyatakan 2 jenis pergerakan Bumi. 7) Nyatakan arah putaran Bumi di atas paksinya. bayang-bayang adalah memanjang dan menghala ke arah _________________. 4) Nama satu buruj yang: i. 3) Pada waktu pagi. 2) Salah satu daripada bintang Buruj Pari sentiasa menunjuk ke arah __________. Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 1) Buruj terdiri daripada sekumpulan ____________.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Latih Tubi Bintang) Jawab semua soalan di bawah. Latih tubi 1 8) Berapakah lama Bumi mengambil masa untuk melengkapkan 1 pusingan mengelilingi Matahari? Latih tubi2 9)Terangkan apakah Tahun lompat? Soalan 10) Apakah yang menyebabkan kejadian siang dan malam? Keputusan 11) Berapakah jam waktu siang dan malam dialami oleh orang yang tinggal Percubaan UPSR berdekatan Khatulistiwa? .

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . c. b. Mereka mendapat nama mengikut bentuknya. Bulan kelihatan sepenuhnya dari Bumi. Terjadi antara anak Bulan dan Bulan separa. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan 1) Manakah pernyataan yang tigak benar mengenai Buruj? a. c. 3) Apakah yang menyebabkan pembentukan fasa-fasa Bulan? 4) Jelaskan kedudukan bayang-batang pada sebelah pagi.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. tengah hari dan petang. d. Mereka tidak wujud apabila terdapat cahaya Matahari. d. b. Terjadi 3 minggu selepas anak Bulan. Bulan hanya dapat dilihat menggunakn teleskop. Sesetengah buruj hanya kelihatan di hemisfera selatan. Mereka tidak dapat dilihat pada masa yang sama. 2) Manakah benar mengenai fasa Bulan? a.

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. 7) Berikan 3 Buruj dan jelaskan arah yang ditunjukkan oleh ketiga-tiga buruj tersebut. 6) Terangkan satu persatu mengenai fenomena siang dan malam. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 5) Nyatakan dua kepentingan buruj.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful