SAINS Tahun 5
Tema D

pelajar akan mempelajari:  Mengenai Buruj dan kepentingannya  Putaran Bumi dan Bulan pada paksi masing-masing dan peredaran mereka mengelilingi Matahari.  Sebab mengapa Bulan bercahaya. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .  Fenomena Siang dan Malam. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Objektif Di akhir pembelajaran Tema D ini.  Perubahan pada panjang dan posisi bayang-bayang sepanjang hari. Fasa-fasa Bulan.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Di dalam Tema ini. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Pengenalan Tajuk tema yang saya kupas ialah Mengkaji Bumi dan Alam Semesta. Bab 2 dan Bab 3. Unit pertama ialah Buruj. Di bawahnya pula ialah Bab 1 iaitu Malam yang Berbintang. Bulan dan Matahari. Di bawah unit ini pula terdapat tiga Bab iaitu Bab 1. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . ianya dipecahkan lagi kepada dua unit. Unit yang kedua ialah Bumi.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bab 1 ialah Mereka Bergerak! manakala Bab 2 pula berkisarkan Fenomena Siang dan Malam dan yang terakhir sekali ialah Fasa-fasa Bulan bagi Bab 3.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Gugusan bintang itu dipanggil buruj Sebenarnya. terdapat gugusan bintang yang seolah membentuk suatu corak tertentu. Jika kamu perhatikan dengan teliti. kedudukan bintang-bintang itu secara kebetulan membentuk suatu corak tertentu apabila bintang-bintang itu disambungkan. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MALAM YANG DIPENUHI BINTANG Kamu tentu pernah melihat banyak bintang yang berkelip di langit pada waktu malam.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Contohnya: Buruj Pari Buruj biduk Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Buruj Belantik .

Akhir sekali.  Buruj Biduk boleh membantu kita menentukan arah utara  Buruj Pari pula menolong kita menetukan arah selatan. Buruj Belantik akan kelihatan antara bulan Jun hingga Ogos.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. buruj Skorpio. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Buruj boleh menentukan arah. Buruj ini boleh dilihat antara Disember hingga Februari. Buruj Biduk dan buruj Pari boleh dilihat antara bulan April hingga bulan Jun. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video .

BULAN DAN MATAHARI Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta UNIT 2 BUMI.

 Bumi berputar pada paksinya dari barat ke timur mengikut lawan arah jam. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .  Pada masa yang sama.  Ia mengambil masa 27 1/3 hari untuk membuat 1 edaran lengkap mengelilingi Bumi.  Bulan juga berputar pada paksinya.  Bumi membuat satu putaran lengkapdalam masa 24 jam atau 1 hari.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MEREKA BERGERAK! INFO: Bulan merupakan satelit semulajadi bagi Bumi. Bumi dan Bulan juga beredar mengelilingi Matahari selama 365 hari.

bayang-bayang akan menghala ke timur.  Pada waktu pagi.  Putaran bumi juga menyebabkan kedudukan dan saiz bayang-bayang yang terbentuk di Bumi berubah-ubah. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video . bayang-bayang objek menghala ke barat dan pada petang pula. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Putaran Bumi telah menyebabkan kita melihat seolah-olah Matahari terbit dari timur dan terbenam di barat.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

. Permukaan Bumi yang menerima sinaran cahaya Matahari mengalami waktu siang. Separuh permukaan lagi terlindung daripada cahaya Matahari. Permukaan Bumi tidak menerima cahaya mengalami waktu malam.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Siang dan Malam Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Walaupun Matahari sentiasa bersinar sepanjang masa. tetapi hanya sebahagian Bumi yang menerima cahaya matahari pada satu-satu masa.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta •Tempoh siang dan malam adalah berbeza bagi tempat-tempat yang berlainan di Bumi. iaitu 12 jam. waktu siang adalah lebih panjang. Pada musim panas pula. •Di bahagian kutub utara atau kutub selatan. •Pada musim sejuk. Perkara ini berlaku kerana Bumi condong pada paksinya. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. tempoh waktu siang tidak sama dengan tempoh waktu malam. •Di negara kita (kawasan khatulistiwa) tempoh siang dan malam adalah sama panjang. waktu siang adalah lebih pendek.

Walaupun Bulan kelihatan bercahaya di langit malam. Bentuk-bentuk Bulan yang berlainan itu dikenal sebagai fasa Bulan.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Fasa-Fasa bulan Info: bulan kelihatan bercahaya kerana Bulan memantulkan cahaya matahari ke Bumi 1. bentuknya berbeza-beza dari masa ke semasa. 15 hari awal Bulan Sabit Baru Bulan purnama 15 hari akhir Bulan Sabit Lama Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . 2.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Jenis-jenis Fasa Bulan Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

 Tempoh masa untuk 1 urutan fasa lengkap ialah 29 ½ hari.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. semakin lama. fasa Bulan beralih ke purnama lama. Urutan fasa akan berulang secara teratur. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Kemudian.  Malah kejadian fasa Bulan digunakan untuk menentukan masa dalam takwim (kalendar) Qamari. semakin kecil permukaan Bulan ysng diterangi cahaya Matahari menghadap Bumi. Jadi. kemunculan fasa Bulan berdasarkan takwim Qamari adalah seperti berikut: Anak Bulan (Hari pertama) Bulan separa (Hari ke-7) Bulan purnama (Hari ke-14/15) Bulan separa (Hari ke-21) Anak Bulan (Hari terakhir) Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR 29 hari . Bulan separa dan Bulan sabit lama.  Secara umumnya.

Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Senduk C. Pertama bagi takwim Qamari. Putaran Bumi di atas paksinya. c) Apakah corak Buruj Belantik? A. Ketujuh pada takwim Qamari. C. Singa D. Bintang berupaya menghasikan cahaya. B. B. Kala jengking B. C. b) Bulan tidak memantulkan cahaya ke Bumi pada hari A. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan Objektif a) Apakah yang menyebabkan kedudukan buruj di langit berubah dari semas ke semasa? A.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Kedua puluh lapan bagi kalendar moden. Kelima belas bagi takwim Qamari D. Pemburu Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . D. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi.

Putaran Bumi di atas paksinya C. Fenomena semulajadi seperti di atas adalah disebabkan oleh A. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Bintang e) Pernyataan di bawah merujuk kepada fenomena semulajadi di Bumi * Kejadian siang dan malam * Perubahan kedudukan dan saiz bayang-bayang.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . D. Bulan B. Planet D. Orbit Bumi yang bujur. Matahari C. B. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta d) Apakah satelit semulajadi bagi Bumi? A. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi.

bayang-bayang adalah memanjang dan menghala ke arah _________________. Latih tubi 1 8) Berapakah lama Bumi mengambil masa untuk melengkapkan 1 pusingan mengelilingi Matahari? Latih tubi2 9)Terangkan apakah Tahun lompat? Soalan 10) Apakah yang menyebabkan kejadian siang dan malam? Keputusan 11) Berapakah jam waktu siang dan malam dialami oleh orang yang tinggal Percubaan UPSR berdekatan Khatulistiwa? . 4) Nama satu buruj yang: i. 7) Nyatakan arah putaran Bumi di atas paksinya. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 1) Buruj terdiri daripada sekumpulan ____________. Unit 2 (Bumi.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Latih Tubi Bintang) Jawab semua soalan di bawah.menunjuk ke arah utara: _____________________ ii-menunjuk ke arah selatan:____________________ 5) Bagaimanakah manusia di zaman purba menggunakan buruj? 6) Nyatakan 2 jenis pergerakan Bumi. 2) Salah satu daripada bintang Buruj Pari sentiasa menunjuk ke arah __________. 3) Pada waktu pagi.

Mereka mendapat nama mengikut bentuknya. b. c. Mereka tidak dapat dilihat pada masa yang sama. Terjadi antara anak Bulan dan Bulan separa.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan 1) Manakah pernyataan yang tigak benar mengenai Buruj? a. Bulan hanya dapat dilihat menggunakn teleskop. Mereka tidak wujud apabila terdapat cahaya Matahari. b. d. c. tengah hari dan petang. d. Terjadi 3 minggu selepas anak Bulan. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . 2) Manakah benar mengenai fasa Bulan? a. Sesetengah buruj hanya kelihatan di hemisfera selatan. Bulan kelihatan sepenuhnya dari Bumi. 3) Apakah yang menyebabkan pembentukan fasa-fasa Bulan? 4) Jelaskan kedudukan bayang-batang pada sebelah pagi.

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . 7) Berikan 3 Buruj dan jelaskan arah yang ditunjukkan oleh ketiga-tiga buruj tersebut.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. 6) Terangkan satu persatu mengenai fenomena siang dan malam. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 5) Nyatakan dua kepentingan buruj.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful