SAINS Tahun 5
Tema D

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Fasa-fasa Bulan. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Objektif Di akhir pembelajaran Tema D ini.  Perubahan pada panjang dan posisi bayang-bayang sepanjang hari. pelajar akan mempelajari:  Mengenai Buruj dan kepentingannya  Putaran Bumi dan Bulan pada paksi masing-masing dan peredaran mereka mengelilingi Matahari. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .  Sebab mengapa Bulan bercahaya.  Fenomena Siang dan Malam.

Di bawah unit ini pula terdapat tiga Bab iaitu Bab 1. Di dalam Tema ini.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bab 2 dan Bab 3. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Pengenalan Tajuk tema yang saya kupas ialah Mengkaji Bumi dan Alam Semesta. Bab 1 ialah Mereka Bergerak! manakala Bab 2 pula berkisarkan Fenomena Siang dan Malam dan yang terakhir sekali ialah Fasa-fasa Bulan bagi Bab 3. Unit yang kedua ialah Bumi. Unit pertama ialah Buruj. ianya dipecahkan lagi kepada dua unit. Bulan dan Matahari. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Di bawahnya pula ialah Bab 1 iaitu Malam yang Berbintang.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Gugusan bintang itu dipanggil buruj Sebenarnya.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MALAM YANG DIPENUHI BINTANG Kamu tentu pernah melihat banyak bintang yang berkelip di langit pada waktu malam. Jika kamu perhatikan dengan teliti. kedudukan bintang-bintang itu secara kebetulan membentuk suatu corak tertentu apabila bintang-bintang itu disambungkan. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . terdapat gugusan bintang yang seolah membentuk suatu corak tertentu.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Contohnya: Buruj Pari Buruj biduk Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Buruj Belantik .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video . Buruj Biduk dan buruj Pari boleh dilihat antara bulan April hingga bulan Jun. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Buruj boleh menentukan arah. Buruj ini boleh dilihat antara Disember hingga Februari. buruj Skorpio. Buruj Belantik akan kelihatan antara bulan Jun hingga Ogos.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.  Buruj Biduk boleh membantu kita menentukan arah utara  Buruj Pari pula menolong kita menetukan arah selatan. Akhir sekali.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta UNIT 2 BUMI. BULAN DAN MATAHARI Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

 Pada masa yang sama.  Bumi berputar pada paksinya dari barat ke timur mengikut lawan arah jam.  Ia mengambil masa 27 1/3 hari untuk membuat 1 edaran lengkap mengelilingi Bumi. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .  Bumi membuat satu putaran lengkapdalam masa 24 jam atau 1 hari.  Bulan juga berputar pada paksinya.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bumi dan Bulan juga beredar mengelilingi Matahari selama 365 hari. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MEREKA BERGERAK! INFO: Bulan merupakan satelit semulajadi bagi Bumi.

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video . bayang-bayang akan menghala ke timur.  Pada waktu pagi.  Putaran bumi juga menyebabkan kedudukan dan saiz bayang-bayang yang terbentuk di Bumi berubah-ubah. bayang-bayang objek menghala ke barat dan pada petang pula.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Putaran Bumi telah menyebabkan kita melihat seolah-olah Matahari terbit dari timur dan terbenam di barat.

. Separuh permukaan lagi terlindung daripada cahaya Matahari. Permukaan Bumi yang menerima sinaran cahaya Matahari mengalami waktu siang. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Siang dan Malam Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Walaupun Matahari sentiasa bersinar sepanjang masa. Permukaan Bumi tidak menerima cahaya mengalami waktu malam.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. tetapi hanya sebahagian Bumi yang menerima cahaya matahari pada satu-satu masa.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

waktu siang adalah lebih panjang. •Di negara kita (kawasan khatulistiwa) tempoh siang dan malam adalah sama panjang. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta •Tempoh siang dan malam adalah berbeza bagi tempat-tempat yang berlainan di Bumi.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. waktu siang adalah lebih pendek. iaitu 12 jam. Pada musim panas pula. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Perkara ini berlaku kerana Bumi condong pada paksinya. •Di bahagian kutub utara atau kutub selatan. tempoh waktu siang tidak sama dengan tempoh waktu malam. •Pada musim sejuk.

15 hari awal Bulan Sabit Baru Bulan purnama 15 hari akhir Bulan Sabit Lama Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Walaupun Bulan kelihatan bercahaya di langit malam. bentuknya berbeza-beza dari masa ke semasa. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Fasa-Fasa bulan Info: bulan kelihatan bercahaya kerana Bulan memantulkan cahaya matahari ke Bumi 1.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bentuk-bentuk Bulan yang berlainan itu dikenal sebagai fasa Bulan. 2.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Jenis-jenis Fasa Bulan Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

 Secara umumnya. kemunculan fasa Bulan berdasarkan takwim Qamari adalah seperti berikut: Anak Bulan (Hari pertama) Bulan separa (Hari ke-7) Bulan purnama (Hari ke-14/15) Bulan separa (Hari ke-21) Anak Bulan (Hari terakhir) Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR 29 hari . Urutan fasa akan berulang secara teratur. semakin kecil permukaan Bulan ysng diterangi cahaya Matahari menghadap Bumi. Jadi. Bulan separa dan Bulan sabit lama. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Kemudian.  Tempoh masa untuk 1 urutan fasa lengkap ialah 29 ½ hari.  Malah kejadian fasa Bulan digunakan untuk menentukan masa dalam takwim (kalendar) Qamari. semakin lama. fasa Bulan beralih ke purnama lama.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

C. Senduk C. Singa D. Kelima belas bagi takwim Qamari D. Bintang berupaya menghasikan cahaya. Pemburu Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Pertama bagi takwim Qamari. c) Apakah corak Buruj Belantik? A. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Putaran Bumi di atas paksinya. Kedua puluh lapan bagi kalendar moden. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi. Kala jengking B. D. Ketujuh pada takwim Qamari. C. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan Objektif a) Apakah yang menyebabkan kedudukan buruj di langit berubah dari semas ke semasa? A. b) Bulan tidak memantulkan cahaya ke Bumi pada hari A. B. B.

Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Fenomena semulajadi seperti di atas adalah disebabkan oleh A. Bintang e) Pernyataan di bawah merujuk kepada fenomena semulajadi di Bumi * Kejadian siang dan malam * Perubahan kedudukan dan saiz bayang-bayang. Planet D. B. Putaran Bumi di atas paksinya C. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . D. Bulan B. Orbit Bumi yang bujur. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta d) Apakah satelit semulajadi bagi Bumi? A.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Matahari C.

Latih tubi 1 8) Berapakah lama Bumi mengambil masa untuk melengkapkan 1 pusingan mengelilingi Matahari? Latih tubi2 9)Terangkan apakah Tahun lompat? Soalan 10) Apakah yang menyebabkan kejadian siang dan malam? Keputusan 11) Berapakah jam waktu siang dan malam dialami oleh orang yang tinggal Percubaan UPSR berdekatan Khatulistiwa? .menunjuk ke arah utara: _____________________ ii-menunjuk ke arah selatan:____________________ 5) Bagaimanakah manusia di zaman purba menggunakan buruj? 6) Nyatakan 2 jenis pergerakan Bumi. bayang-bayang adalah memanjang dan menghala ke arah _________________. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 1) Buruj terdiri daripada sekumpulan ____________. 3) Pada waktu pagi.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Latih Tubi Bintang) Jawab semua soalan di bawah. 4) Nama satu buruj yang: i. 2) Salah satu daripada bintang Buruj Pari sentiasa menunjuk ke arah __________. Unit 2 (Bumi. 7) Nyatakan arah putaran Bumi di atas paksinya.

Terjadi antara anak Bulan dan Bulan separa. 2) Manakah benar mengenai fasa Bulan? a. b. 3) Apakah yang menyebabkan pembentukan fasa-fasa Bulan? 4) Jelaskan kedudukan bayang-batang pada sebelah pagi. Terjadi 3 minggu selepas anak Bulan. b. c.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Mereka tidak wujud apabila terdapat cahaya Matahari. Sesetengah buruj hanya kelihatan di hemisfera selatan. Bulan kelihatan sepenuhnya dari Bumi. Mereka tidak dapat dilihat pada masa yang sama. d. d. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan 1) Manakah pernyataan yang tigak benar mengenai Buruj? a. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . tengah hari dan petang. c. Bulan hanya dapat dilihat menggunakn teleskop. Mereka mendapat nama mengikut bentuknya.

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . 7) Berikan 3 Buruj dan jelaskan arah yang ditunjukkan oleh ketiga-tiga buruj tersebut. 6) Terangkan satu persatu mengenai fenomena siang dan malam.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 5) Nyatakan dua kepentingan buruj.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful