SAINS Tahun 5
Tema D

 Sebab mengapa Bulan bercahaya. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Objektif Di akhir pembelajaran Tema D ini.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.  Perubahan pada panjang dan posisi bayang-bayang sepanjang hari. pelajar akan mempelajari:  Mengenai Buruj dan kepentingannya  Putaran Bumi dan Bulan pada paksi masing-masing dan peredaran mereka mengelilingi Matahari. Fasa-fasa Bulan. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .  Fenomena Siang dan Malam.

Bab 2 dan Bab 3. Bab 1 ialah Mereka Bergerak! manakala Bab 2 pula berkisarkan Fenomena Siang dan Malam dan yang terakhir sekali ialah Fasa-fasa Bulan bagi Bab 3. Unit yang kedua ialah Bumi. Unit pertama ialah Buruj.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Di bawah unit ini pula terdapat tiga Bab iaitu Bab 1. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Di dalam Tema ini. Bulan dan Matahari. ianya dipecahkan lagi kepada dua unit. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Pengenalan Tajuk tema yang saya kupas ialah Mengkaji Bumi dan Alam Semesta. Di bawahnya pula ialah Bab 1 iaitu Malam yang Berbintang.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Jika kamu perhatikan dengan teliti.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Gugusan bintang itu dipanggil buruj Sebenarnya. kedudukan bintang-bintang itu secara kebetulan membentuk suatu corak tertentu apabila bintang-bintang itu disambungkan. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MALAM YANG DIPENUHI BINTANG Kamu tentu pernah melihat banyak bintang yang berkelip di langit pada waktu malam. terdapat gugusan bintang yang seolah membentuk suatu corak tertentu.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Contohnya: Buruj Pari Buruj biduk Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Buruj Belantik .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Buruj ini boleh dilihat antara Disember hingga Februari.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Buruj boleh menentukan arah. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video .  Buruj Biduk boleh membantu kita menentukan arah utara  Buruj Pari pula menolong kita menetukan arah selatan. Akhir sekali. Buruj Belantik akan kelihatan antara bulan Jun hingga Ogos. buruj Skorpio. Buruj Biduk dan buruj Pari boleh dilihat antara bulan April hingga bulan Jun.

BULAN DAN MATAHARI Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta UNIT 2 BUMI.

 Pada masa yang sama.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta BAB 1 MEREKA BERGERAK! INFO: Bulan merupakan satelit semulajadi bagi Bumi. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .  Bulan juga berputar pada paksinya.  Bumi berputar pada paksinya dari barat ke timur mengikut lawan arah jam. Bumi dan Bulan juga beredar mengelilingi Matahari selama 365 hari.  Ia mengambil masa 27 1/3 hari untuk membuat 1 edaran lengkap mengelilingi Bumi.  Bumi membuat satu putaran lengkapdalam masa 24 jam atau 1 hari.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.  Putaran bumi juga menyebabkan kedudukan dan saiz bayang-bayang yang terbentuk di Bumi berubah-ubah. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR video .  Pada waktu pagi. bayang-bayang akan menghala ke timur. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Putaran Bumi telah menyebabkan kita melihat seolah-olah Matahari terbit dari timur dan terbenam di barat. bayang-bayang objek menghala ke barat dan pada petang pula.

. Separuh permukaan lagi terlindung daripada cahaya Matahari. tetapi hanya sebahagian Bumi yang menerima cahaya matahari pada satu-satu masa. Permukaan Bumi tidak menerima cahaya mengalami waktu malam. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Siang dan Malam Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR Walaupun Matahari sentiasa bersinar sepanjang masa. Permukaan Bumi yang menerima sinaran cahaya Matahari mengalami waktu siang.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. waktu siang adalah lebih panjang. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . iaitu 12 jam. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta •Tempoh siang dan malam adalah berbeza bagi tempat-tempat yang berlainan di Bumi. Pada musim panas pula. Perkara ini berlaku kerana Bumi condong pada paksinya. •Di bahagian kutub utara atau kutub selatan. waktu siang adalah lebih pendek. tempoh waktu siang tidak sama dengan tempoh waktu malam. •Pada musim sejuk. •Di negara kita (kawasan khatulistiwa) tempoh siang dan malam adalah sama panjang.

Walaupun Bulan kelihatan bercahaya di langit malam.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. 15 hari awal Bulan Sabit Baru Bulan purnama 15 hari akhir Bulan Sabit Lama Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Bentuk-bentuk Bulan yang berlainan itu dikenal sebagai fasa Bulan. 2. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Bab 3 Fenomena Fasa-Fasa bulan Info: bulan kelihatan bercahaya kerana Bulan memantulkan cahaya matahari ke Bumi 1. bentuknya berbeza-beza dari masa ke semasa.

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Jenis-jenis Fasa Bulan Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

 Secara umumnya. semakin kecil permukaan Bulan ysng diterangi cahaya Matahari menghadap Bumi. fasa Bulan beralih ke purnama lama.  Tempoh masa untuk 1 urutan fasa lengkap ialah 29 ½ hari. Urutan fasa akan berulang secara teratur. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta  Kemudian. kemunculan fasa Bulan berdasarkan takwim Qamari adalah seperti berikut: Anak Bulan (Hari pertama) Bulan separa (Hari ke-7) Bulan purnama (Hari ke-14/15) Bulan separa (Hari ke-21) Anak Bulan (Hari terakhir) Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR 29 hari .Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Jadi. Bulan separa dan Bulan sabit lama. semakin lama.  Malah kejadian fasa Bulan digunakan untuk menentukan masa dalam takwim (kalendar) Qamari.

Pertama bagi takwim Qamari. C. Kedua puluh lapan bagi kalendar moden. Kala jengking B. B. Pemburu Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . Putaran Bumi di atas paksinya. Ketujuh pada takwim Qamari. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan Objektif a) Apakah yang menyebabkan kedudukan buruj di langit berubah dari semas ke semasa? A. C. Senduk C. b) Bulan tidak memantulkan cahaya ke Bumi pada hari A. Bintang berupaya menghasikan cahaya. c) Apakah corak Buruj Belantik? A. D. Kelima belas bagi takwim Qamari D. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Singa D.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. B.

Fenomena semulajadi seperti di atas adalah disebabkan oleh A. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR . D. Pergerakan Bumi mengelilingi Matahari. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta d) Apakah satelit semulajadi bagi Bumi? A.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Planet D. B. Orbit Bumi yang bujur. Bulan B. Pergerakan Bulan mengelilingi Bumi. Bintang e) Pernyataan di bawah merujuk kepada fenomena semulajadi di Bumi * Kejadian siang dan malam * Perubahan kedudukan dan saiz bayang-bayang. Putaran Bumi di atas paksinya C. Matahari C.

7) Nyatakan arah putaran Bumi di atas paksinya. bayang-bayang adalah memanjang dan menghala ke arah _________________. 3) Pada waktu pagi. 4) Nama satu buruj yang: i.menunjuk ke arah utara: _____________________ ii-menunjuk ke arah selatan:____________________ 5) Bagaimanakah manusia di zaman purba menggunakan buruj? 6) Nyatakan 2 jenis pergerakan Bumi. Unit 2 (Bumi. 2) Salah satu daripada bintang Buruj Pari sentiasa menunjuk ke arah __________. Latih tubi 1 8) Berapakah lama Bumi mengambil masa untuk melengkapkan 1 pusingan mengelilingi Matahari? Latih tubi2 9)Terangkan apakah Tahun lompat? Soalan 10) Apakah yang menyebabkan kejadian siang dan malam? Keputusan 11) Berapakah jam waktu siang dan malam dialami oleh orang yang tinggal Percubaan UPSR berdekatan Khatulistiwa? . Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 1) Buruj terdiri daripada sekumpulan ____________.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Latih Tubi Bintang) Jawab semua soalan di bawah.

d. c. Mereka tidak wujud apabila terdapat cahaya Matahari. Sesetengah buruj hanya kelihatan di hemisfera selatan. Bulan kelihatan sepenuhnya dari Bumi. Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta Soalan 1) Manakah pernyataan yang tigak benar mengenai Buruj? a. 3) Apakah yang menyebabkan pembentukan fasa-fasa Bulan? 4) Jelaskan kedudukan bayang-batang pada sebelah pagi. c. d. tengah hari dan petang.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. b. 2) Manakah benar mengenai fasa Bulan? a. Terjadi 3 minggu selepas anak Bulan. b. Mereka mendapat nama mengikut bentuknya. Bulan hanya dapat dilihat menggunakn teleskop. Terjadi antara anak Bulan dan Bulan separa. Mereka tidak dapat dilihat pada masa yang sama. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .

Bulan dan Matahari ) Bab 1 (Mereka Bergerak!) Bab 2 (Siang dan Malam) Bab 3 (Fasafasa Bulan) Tema D:Mengkaji Bumi dan Alam Semesta 5) Nyatakan dua kepentingan buruj. 6) Terangkan satu persatu mengenai fenomena siang dan malam. 7) Berikan 3 Buruj dan jelaskan arah yang ditunjukkan oleh ketiga-tiga buruj tersebut.Objektif Pengenalan Unit 1 (Buruj) Bab 1 (Malam yang dipenuhi Bintang) Unit 2 (Bumi. Latih tubi 1 Latih tubi2 Soalan Keputusan Percubaan UPSR .