Nisbah dan Rancangan Pelajaran Skala Konsep / prinsip untuk menunjukkan: Dalam pembinaan pekerjaan yang hampir sentiasa. dan boleh yang dinyatakan di dalam pelbagai bentuk. nisbah yang digunakan untuk menentukan skala. kapasiti. dan penggunaan. Nisbah adalah perbandingan dua atau lebih kuantiti. . Persefahaman ditunjukkan dengan menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan. dan produk siap. Nisbah adalah kritikal kepada keselamatan di tapak kerja.

dia atau dia memeriksa skala lukisan (biasanya di kunci. .Objektif pelajaran / Keterangan Pembelajaran: ■ Mengenal pasti dan menyatakan nisbah di dalam pelbagai bentuk dan paling mudah segi. ■ Bandingkan dan kontrak berapa berbeza prosedur matematik yang boleh digunakan untuk menyelesaikan tugas yang tertentu. Th adalah pelajaran akan membantu para pelajar memahami bagaimana nisbah dan perkadaran yang digunakan dalam pembinaan. Apabila ulasan pembina pelan induk yang disediakan oleh arkitek. ■ Pindahkan perbendaharaan kata matematik. ■ Gunakan nisbah yang berlainan untuk menunjukkan skala yang sama / bahagian objek. ■ Millwrights menggunakan nisbah untuk menyelesaikan masalah putaran takal dan gear. ■ Mengenal dan menerangkan makna maklumat yang dibentangkan menggunakan matematik. Bagaimana matematik ini menyambung kerja pembinaan: Nisbah menyediakan cara yang mudah untuk membandingkan dua kuantiti. ■ Arkitek menggunakan nisbah untuk merangka pelan induk untuk skala yang mudah bagi pembina untuk mentafsir. ■ Jurutera menggunakan nisbah untuk menguji sistem struktur dan mekanikal untuk kapasiti dan isu-isu keselamatan. ■ Pelukis menggunakan nisbah campuran pigmen untuk mendapatkan warna yang dikehendaki. konsep dan prosedur kepada konteks lain tatatertib dan dunia sebenar. serupa dengan peta geografi) untuk menentukan nisbah untuk pelan tindakan yang telah diambil. ■ Menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan.

peta jalan) ■ Arkitek skala (pilihan) Bantuan dalam talian tambahan: Kalkulator dengan kunci & memori + / . Guru menggunakan latihan bantuan: ■ Set pelan induk atau dokumen lain yang menunjukkan skala yang sebanding (iaitu.fungsi Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Pembaris (pilihan) Kertas graf bagi setiap pelajar .■ Operasi Jurutera memohon nisbah untuk memastikan peralatan yang betul digunakan untuk bergerak dengan selamat bahan-bahan berat seperti keluli pada bahan kerja.

dan mengapa. 1. gam dan pelekat. apa keputusan. adakah anda fikir pereka jambatan ini buat untuk memastikan jambatan itu akan selamat? Bagaimana nisbah akan berkaitan kepada keputusan-keputusan ini? 2. Lain-lain jenis bahan bahawa pekerja-pekerja binaan kerap campuran di tapak kerja termasuk cat. membaca perihal membina struktur yang terkenal. constructmyfuture. Ia mungkin tidak bunyi glamor. Lihatlah struktur yang disenaraikan dalam 10 Top Projek Pembinaan laman web abad ke-20 di www. terlalu banyak air boleh mengurangkan kekuatan asas. dan apa yang mereka diperhatikan. Nisbah adalah perbandingan dua seperti kuantiti yang dinyatakan dalam unit yang sama ukuran.6 bilion kereta melintasi Jambatan Golden Gate di San Francisco.com. kita mula-mula akan memandang pada campuran konkrit sebagai contoh. bentuk akhir nisbah yang tidak ditinggalkan sebagai satu pecahan. Ia ditulis sebagai satu kenyataan hubungan nisbah (ini itu). Nisbah digunakan apabila seorang jurutera operasi mengira berapa banyak produk yang boleh dinaikkan di udara di atas tapak kerja.Pengenalan pelajaran: Nisbah yang digunakan dalam pembinaan reka bentuk bangunan skala yang dikehendaki untuk berkomunikasi skop projek daripada arkitek meja ke tapak kerja dan dengan tepat menggunakan dan mengurus produk. Nota: Ia membantu untuk bertanya jika mana-mana pelajar telah struktur yang terkenal. Walau bagaimanapun. Untuk Contoh: Sejak tahun 1937. Dia mesti menggunakan pengkabelan dan peralatan yang betul untuk bergerak dengan selamat bahanbahan. Nisbah A mengambil bentuk pecahan. dll) minta pelajar apakah langkah-langkah pembinaan projek yang mereka fikir nisbah akan penting untuk tahu. (World Trade Center. yang boleh membawa kepada retak dan isu-isu keselamatan struktur serius yang lain. Pelajaran Komponen: 1. tetapi ia penting simen tukang batu mendapat nisbah campuran konkrit untuk air tepat. Hoover Dam. seperti keluli. dalam kawasan di mana yang lain orang bekerja. dan gasolin. Dalam hari ini pelajaran. .

Th boleh digunakan untuk mengukur 4 cawan 5 cawan. membatalkan unit serupa) 3: 5 (membaca nisbah tiga hingga lima ) 3. Nisbah yang ditulis dalam bentuk sama ada boleh dikurangkan seperti pecahan. ditulis 4 gal: 5 gal Perubahan kepada unit yang sama 4 gal: 5 gal Batal unit serupa 4: 5 Nisbah kini dalam sebutan terendah.Contoh untuk menulis di papan: 3 inci / 5 inci (nisbah mana-mana boleh diungkapkan sebagai pecahan) 3 inci / 5 inci = 3 / 5 (bila-bila masa boleh. Penempatan nombor pembilang dan penyebut adalah kritikal. Contoh untuk menulis di papan: Apakah nisbah 16 kuart ke 5 gelen? 16 qt: 5 gal nisbah. 5: 10 5 boleh dibahagikan kepada kedua-dua nombor (pembilang dan penyebut) 5: 10 = 1 Lengkapkan matematik 552 01:02 Ini adalah nisbah dipermudahkan dalam format yang disebut. Perintah nisbah ditubuhkan oleh pernyataan masalah. . atau 4 kuart hingga 5 kuart.

dua paun pasir dan paun ve fi batuan hancur digunakan. Campuran konkrit adalah satu contoh bagaimana nisbah boleh menunjukkan hubungan lebih daripada dua kuantiti. 5 / 8 Th adalah sebahagian daripada nisbah batu yang dihancurkan 1 / 8 x 4000 = £ 500 simen 1 / 4 x 4000 = £ 1000 pasir 5 / 8 x 4000 = £ 2500 batuan hancur Simen £ 500 + £ 1000 pasir + batu dihancurkan £ 2500 = £ 4000 jumlah campuran . Simen. Bagi setiap paun simen yang digunakan.5. Berapa banyak setiap komponen yang diperlukan untuk 4000 £ konkrit? 1 + 2 + 5 = 8 Th sebelum 8 bahagian kepada campuran (penyebut) Sebelum 1 / 8 Th satu bahagian simen dalam campuran 2 / 8 atau 1 / 4 sebelum Th 2 bahagian pasir di dalam campuran. pasir dan batu dihancurkan dicampur dalam nisbah 1: 2: 5 mengikut berat.

salinan kation spesifikasi bangunan telah dilukis menggunakan garisan biru (Dengan itu nama yang masih digunakan. Kini. dan memberitahu kelas skala dokumen itu. meminta mereka untuk berjalan kertas dalam landskap (11 "sisi sebagai bahagian atas dan bawah halaman). 2 Arkitek dan jurutera menggunakan nisbah dalam lukisan teknikal dan pelan induk. Pas 8 1 / 2 "x 11" kertas graf untuk pelajar.sebelum komputer dibantu draf ing. dengan ini skala beza erent: Pertama : 1 / 4 "= 1'0" (kebanyakan kotak kertas graf yang sama 1 / 4 ") Kedua : 1 / 4 "= 5'0" .Latihan 1 . Menunjukkan ciri-ciri utama pelan tindakan atau peta.Walaubagaimanapun . rangka tindakan tidak sentiasa warna biru . Papar pelajar lukisan pelan tindakan dan / atau peta jalan. "pelan tindakan"). Minta pelajar melukis "legenda" di tangan sudut kanan bawah pada setiap sisi kertas. Menjemput pelajar untuk mengkaji semula pelan induk atau peta. 3. Terangkan ini adalah nisbah yang digunakan untuk membuat ia mungkin untuk menarik tepat dan menyampaikan ukuran sebenar dalam dokumen yang boleh digunakan. lukisan yang paling teknikal dan pelan induk diterbitkan semula dalam hitam dan putih. bertanya apakah ciri-ciri ini dipanggil (seperti legenda peta).

satu cerita rumah "shell" pelan (dinding luaran sahaja) ini berbeza skala / nisbah. tab tenggelam. Apabila dua nisbah boleh sama antara satu sama lain. tetapi perlu menggunakan perimeter: Pembukaan pintu depan = 36 " Sekurang-kurangnya lima tingkap = 28 " Tetingkap bay = 24 "x42" x24 "(mungkin perlu menarik ini di papan) Pintu kaca gelongsor = 6' lebar Garaj kereta dua dilampirkan dengan satu atau dua pintu Untuk kredit tambahan atau kerja rumah. Pelajar boleh menentukan rakaman keseluruhan persegi dan bentuk yang mereka mahu untuk rumah mereka. dengan dimensi shell akhir yang hampir sama dalam kedua-dua lukisan (rakaman persegi. sebahagian terbentuk. Terangkan bagaimana aktiviti ini akan membantu mereka memahami hubungan antara nisbah dan kadar sebagai satu cara untuk menyampaikan maklumat dan membuat keputusan. dan menambah bilik pedalaman dan ciri-ciri. penempatan tingkap dan pintu. seperti tempat perapian. . dan sebagainya). pelajar boleh mengambil lukisan-lukisan mereka ke rumah. dan tambahan kreatif.4 Pembinaan Pusat Kecemerlangan-Renton Technical College Beritahu pelajar mereka akan menarik asas.

Apakah nisbah mereka?  Masalah # 7  Apakah nisbah 3 meters kepada 12 inci? . apakah dimensi bangunan?  Masalah # 6  Dua gear 64 dan 40 gigi. Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Menyelesaikan masalah-masalah berikut dan mengurangkan jawapan kepada terma yang paling mudah tanpa unit:  Masalah # 1  3 kaki 6 inci  Masalah # 2  25 / 80  Masalah # 3  25 lb simen: pasir £ 50: £ 75 batu dihancurkan  Masalah # 4  3 penolakan hingga 24 kimpalan sendi yang baik  Masalah # 5  Rangka tindakan untuk bangunan dilukis mengikut skala 1 / 4 "= 1 .5.Jika dimensi ukuran 6 1 / 2 inci dengan 11 inci pada cetak. Gunakan Nisbah dan Lembaran Kerja Skala dalam kelas atau sebagai kerja rumah.

700: 350 5. 5: 10 2. Sejauh mana ia akan melakukan perjalanan pada: a) 4 liter petrol? b) 7 liter petrol? c) 6 liter petrol? 8. Nisbah kilometer ke liter 9: 1. 60: 84 6. 36: 42 4. Sebuah syarikat menggaji 48 wanita dan 60 orang lelaki. Tumbuhan memerlukan satu bahagian kilang makanan bagi setiap sebelas bahagian air. 4: 6 3.AKTIVITI Nisbah dan Perkadaran Permudahkan nisbah berikut: 1. Berapa banyak air akan bercampur dengan: a) 1 liter makanan tumbuh-tumbuhan? b) 100 ml makanan tumbuh-tumbuhan? 9. . Apakah nisbah wanita kepada lelaki dalam bentuk yang paling mudah. 300: 450: 150 7 Sebuah kereta bergerak sembilan kilometer pada satu liter petrol.

Sejauh menakah kereta boleh bergerak dengan menggunakan satu gelen petrol. Dapur saya menggunakan 195 jubin tidak bercorak dan 15 jubin yang bercorak.5 cm : 30 m 4. Pada tangki penuh kereta boleh bergerak sejauh 480 kilometer. Permudahkan unit berikut. 600 cm : 10 m 2. 5 ½ km : 1000 m 3. Apakah dataran nisbah jubin dalam bentuk yang paling mudah? .Nisbah dengan unit berikut. 8. 5. 1. Tulis ini sebagai nisbah kilometer ke gelen. Tangki sebuah kereta boleh menampung 12 gelen petrol.

Arahan pada paket racun rumpai memberitahu anda untuk mencampurkan 50 gram serbuk dengan 3. Apakah nisbah berat serbuk dan air untuk membuat campuran yang betul. Ahmed dan Jackie berkomgsi sebuah flat. 4. a) Sewa adalah RM84 sebulan dan mereka membayar sewa dalam nisbah 4 : 3.Bahagian berkadar 1. b) Pada bulan Jun Serina mendapat RM 325. Seorang lelaki membahagikan RM4000 antara dua orang anaknya dalam nisbah 5 :3. Saya memerlukan 360 jubin untuk bilik air dan bilik mandi.20 dan mereka membayar dalam nisbah 2 : 3. (Satu liter mempunyai berat 1000 g (1 kg)). Bahagikan RM45 dalam nisbah 2 : 1 2. Berapa banyakkah jubin yang perlu saya beli? 6. Berapakah jumlah keuntungan mereka? 9. Berapakah bahagian yang diperoleh oleh setiap anaknya. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? 7. Carla dan Serina memulakan sebuah perniagaan. a) Berapa banyak mortar yang boleh dibuat dengan menggunkan 210 kg pasir? b) Berapa gram bahan yang diperlukan untuk membuat 2 ½ kg mortar? 8. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? b) Bil telefon pula adalah RM86. Mortar untuk meletakkan batu-bata yang dibuat dengan pasir dan simen adalah dalam nisbah 7 : 3.5 liter air. Bahagikan RM35 dalam nisbah 5 : 2 3. Saya hendak menggunakan 2 jubin yang bercorak untuk setiap 7 jubin yang biasa. Berapa gram logam setiap logam tersebut? 5. a) Pada bulan Mei keuntungan adalah RM 600. a) 50 : 35 b) 5 : 35 c) 1 : 70 . Berapa banyak yang diperoleh setiap orang. Setiap bulan mereka berkongsi keuntungan dalam nisbah 7 : 5. 900g aloi diperbuat daripada tembaga timah dan nikel dalam nisbah 3 : 4 : 2.

Berapakah berat untuk 7 buah komponen ini? 3. Alan boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa seminit. Lengkap jadual dibawah. Graham berjoging sejauh 4 kilometer dalam masa 36 minit. Tiga buah kotak mempunyai berat 15 kg. Berapakah berat untuk 5 buah kotak yang sama? 2. Jika 4 buah komponen mempunyai berat 800 g. Berapakah harga untuk 5 batang pen? 6.80 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0. 5.5 kg Jumlah RM 2200 4. Berapa banyak perkataan yang boleh dia taip dalam tempoh masa 45 saat. a) 100 ml syampu dengan harga RM 35. 7. Yang manakah merupakan pembelian yang terbaik.Perkadaran terus 1. b) 150 ml syampu dengan harga RM 42. a) Berapa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 7 kilometer.5 kg 18 kg Jumlah RM 10. Berat 9 kg 1 kg 4. 6 batang pen berharga RM 84. . b) Berpa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 3 kilometer. c) 200 ml syampu dengan harga RM 64.

2 : 1 5. a) 4 x 9 = 36 kilometer b) 7 x 9 = 63 kilometer c) 6 x 9 = 54 kilometer 8. 5 : 7 6. 1 : 2 2. 2 : 3 3. 4 : 5 (48 : 60 dalam bentuk termudah : kedua-dua bahagian dibahagikan dengan 12) . 2 : 3 : 1 7.1 l NOTA : Apapun unit namun nisbah adalah sama 9. 6 : 7 4. a) 11 liter b) 1100 ml.JAWAPAN Nisbah dan Perkadaran 1. atau 1.

Disebabkan anda diminta untuk mencari jumlah sebenara.Nisbah dan Unit Anda perlu menukar kedua-dua bahagian nisbah dalam bentuk unit yang sama. 2. Jumlah bahagian adalah 3. jadi jumlah yang perlu kita lakukan ialah 2/3 x 45. 2/3 x RM 45 = RM 30 dan 1/3 x RM 45 = RM 15 INGAT : Apabila mencari pecahan sesuatu. 11 : 2 (5500 m : 1000 m. Kali ini anda mencari 5/7 dan 2/7 daripada RM 35. 1. 17 : 6 ( 85 mm : 30 mm) 6. dan 200 nikel. 195 jubin biasa dengan 15 jubin bercorak. maka kereta itu boleh bergerak sejauh 40 kilometer dengan hanya segelen petrol) 7. 300 g tembaga. 480 km : 12 gelen ( permudahkan kepada 40 km : 1 gelen. 195 : 15 dipermudahkan. maka tidak perlulah dinyatakan dalam bentuk nisbah atau permudahkannya. (tambahkan kedua-dua belah nisbah). dan 1/3 x 45. 7 : 1 3. 1 : 3 4. maka = 13 : 1 Bahagian Berkadar 1. kita boleh menggantikan ‘daripada’ dengan tanda darab. . IKUT KEHENDAK SOALAN. permudahkan) 5. RM 25 : RM 10. 3. RM 2500 : RM 1500 4. 3 : 5 ( 600 cm : 1000 cm. dibahagikan dengan cara yang termudah) 2. 400 g timah.

oleh itu untuk mengira nisbah. a) Ahmed membayar RM 48. b) Jika Serina mendapat RM 325 ini adalah 5/12 daripada keuntungan. anda perlu menukar kedua-dua belah nisbah kepada unit yang sama. 7/9 x 360 = 280 jubin biasa. maka.5 kg  50 g : 3500 g Dipermudahkan. dan jumlah keuntungan mestilah dua belas kali daripada ini (jumlah tambah kedua-dua belah nisbah 5 : 7 ialah 12) = RM 780. c.5 liter  50 g : 3. NOTA : adalah jarang untuk kita mendapat soalan kepada nisbah dan kadar yang sukar seperti soalan 7 dan 8 dalam ujian numerasi. Serina mendapat RM 250. 6. tetapi adalah lebih baik untuk membuat latihan untuk soalan seperti ini untuk memastikan anda faham konsep yang menjadi asas dan memberi keyakinan untuk anda menjawab soalan yang lain. a) Carla mendapat RM 350.5.  50 g : 3. Berat satu liter air adalah 1000 g. a) 300 kg. Kesemua bahgian adalah 9 dan kita perlu 2/9 daripada 360 jubin adalah yang bercorak. 8.72. b) 1. Jackie membayar RM 36 (terdapat 7 bahagian. jadi kita perlu cari 4/7 dan 3/7 daripada RM84) b) Ahmed bayar RM 34. 360 dibahagikan dengan 9 dan didarabkan dengan 2 maka jawapannya ialah 80 jubin yang bercorak. 1/5 daripada ini adalah RM 65. 7.75 kg pasir dan 0. 9. 1 : 7 . Nisbah jubin yang bercorak kepada jubin yang biasa ialah 2 : 7.48 dan Jackie bayar RM 51. Oleh itu.75 kg simen.

Berkadar Terus 1.60 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0. iaitu 0. . Berat 9 kg 1 kg 4. a) 36 patah perkataan.20 RM 5.5 kg 18 kg Jumlah RM 10.5 kg Jumlah RM 2200 RM 1100 RM 220 RM 110 4. a) 63 minit b) 27 minit 7. RM 70 6.8 patah perkataan. Kemudian darabkan dengan saat. 150 ml syampu dengan harga RM 42 5. 2.4 kg 3. b) 156 patah perkataan.40 RM 21.80 RM 1. Lengkapkan jadual dibawah. Jika dia boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa satu minit maka dia seharusnya dapat menaip 48/60 patah perkataan sesaat. 25 kg. 1400 g atau 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful