Nisbah adalah kritikal kepada keselamatan di tapak kerja. kapasiti. nisbah yang digunakan untuk menentukan skala. dan boleh yang dinyatakan di dalam pelbagai bentuk. dan penggunaan. Nisbah adalah perbandingan dua atau lebih kuantiti. . dan produk siap. Persefahaman ditunjukkan dengan menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan.Nisbah dan Rancangan Pelajaran Skala Konsep / prinsip untuk menunjukkan: Dalam pembinaan pekerjaan yang hampir sentiasa.

■ Menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan. . dia atau dia memeriksa skala lukisan (biasanya di kunci. Th adalah pelajaran akan membantu para pelajar memahami bagaimana nisbah dan perkadaran yang digunakan dalam pembinaan. ■ Pelukis menggunakan nisbah campuran pigmen untuk mendapatkan warna yang dikehendaki. Apabila ulasan pembina pelan induk yang disediakan oleh arkitek. ■ Pindahkan perbendaharaan kata matematik. ■ Millwrights menggunakan nisbah untuk menyelesaikan masalah putaran takal dan gear. ■ Mengenal dan menerangkan makna maklumat yang dibentangkan menggunakan matematik. ■ Gunakan nisbah yang berlainan untuk menunjukkan skala yang sama / bahagian objek. ■ Arkitek menggunakan nisbah untuk merangka pelan induk untuk skala yang mudah bagi pembina untuk mentafsir. serupa dengan peta geografi) untuk menentukan nisbah untuk pelan tindakan yang telah diambil. ■ Jurutera menggunakan nisbah untuk menguji sistem struktur dan mekanikal untuk kapasiti dan isu-isu keselamatan.Objektif pelajaran / Keterangan Pembelajaran: ■ Mengenal pasti dan menyatakan nisbah di dalam pelbagai bentuk dan paling mudah segi. konsep dan prosedur kepada konteks lain tatatertib dan dunia sebenar. Bagaimana matematik ini menyambung kerja pembinaan: Nisbah menyediakan cara yang mudah untuk membandingkan dua kuantiti. ■ Bandingkan dan kontrak berapa berbeza prosedur matematik yang boleh digunakan untuk menyelesaikan tugas yang tertentu.

fungsi Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Pembaris (pilihan) Kertas graf bagi setiap pelajar . peta jalan) ■ Arkitek skala (pilihan) Bantuan dalam talian tambahan: Kalkulator dengan kunci & memori + / .■ Operasi Jurutera memohon nisbah untuk memastikan peralatan yang betul digunakan untuk bergerak dengan selamat bahan-bahan berat seperti keluli pada bahan kerja. Guru menggunakan latihan bantuan: ■ Set pelan induk atau dokumen lain yang menunjukkan skala yang sebanding (iaitu.

Nisbah digunakan apabila seorang jurutera operasi mengira berapa banyak produk yang boleh dinaikkan di udara di atas tapak kerja. dan apa yang mereka diperhatikan. Lain-lain jenis bahan bahawa pekerja-pekerja binaan kerap campuran di tapak kerja termasuk cat. apa keputusan. dan gasolin. kita mula-mula akan memandang pada campuran konkrit sebagai contoh. Ia mungkin tidak bunyi glamor. terlalu banyak air boleh mengurangkan kekuatan asas. bentuk akhir nisbah yang tidak ditinggalkan sebagai satu pecahan. tetapi ia penting simen tukang batu mendapat nisbah campuran konkrit untuk air tepat. yang boleh membawa kepada retak dan isu-isu keselamatan struktur serius yang lain. constructmyfuture.Pengenalan pelajaran: Nisbah yang digunakan dalam pembinaan reka bentuk bangunan skala yang dikehendaki untuk berkomunikasi skop projek daripada arkitek meja ke tapak kerja dan dengan tepat menggunakan dan mengurus produk.6 bilion kereta melintasi Jambatan Golden Gate di San Francisco. Lihatlah struktur yang disenaraikan dalam 10 Top Projek Pembinaan laman web abad ke-20 di www. dalam kawasan di mana yang lain orang bekerja. 1. Nisbah adalah perbandingan dua seperti kuantiti yang dinyatakan dalam unit yang sama ukuran. gam dan pelekat. dll) minta pelajar apakah langkah-langkah pembinaan projek yang mereka fikir nisbah akan penting untuk tahu. Nota: Ia membantu untuk bertanya jika mana-mana pelajar telah struktur yang terkenal. Nisbah A mengambil bentuk pecahan. Hoover Dam. Dia mesti menggunakan pengkabelan dan peralatan yang betul untuk bergerak dengan selamat bahanbahan. seperti keluli.com. Untuk Contoh: Sejak tahun 1937. Pelajaran Komponen: 1. dan mengapa. Ia ditulis sebagai satu kenyataan hubungan nisbah (ini itu). membaca perihal membina struktur yang terkenal. (World Trade Center. Walau bagaimanapun. Dalam hari ini pelajaran. . adakah anda fikir pereka jambatan ini buat untuk memastikan jambatan itu akan selamat? Bagaimana nisbah akan berkaitan kepada keputusan-keputusan ini? 2.

Penempatan nombor pembilang dan penyebut adalah kritikal. ditulis 4 gal: 5 gal Perubahan kepada unit yang sama 4 gal: 5 gal Batal unit serupa 4: 5 Nisbah kini dalam sebutan terendah. 5: 10 5 boleh dibahagikan kepada kedua-dua nombor (pembilang dan penyebut) 5: 10 = 1 Lengkapkan matematik 552 01:02 Ini adalah nisbah dipermudahkan dalam format yang disebut. Nisbah yang ditulis dalam bentuk sama ada boleh dikurangkan seperti pecahan. . Contoh untuk menulis di papan: Apakah nisbah 16 kuart ke 5 gelen? 16 qt: 5 gal nisbah. Th boleh digunakan untuk mengukur 4 cawan 5 cawan. atau 4 kuart hingga 5 kuart. Perintah nisbah ditubuhkan oleh pernyataan masalah.Contoh untuk menulis di papan: 3 inci / 5 inci (nisbah mana-mana boleh diungkapkan sebagai pecahan) 3 inci / 5 inci = 3 / 5 (bila-bila masa boleh. membatalkan unit serupa) 3: 5 (membaca nisbah tiga hingga lima ) 3.

Simen. dua paun pasir dan paun ve fi batuan hancur digunakan. Berapa banyak setiap komponen yang diperlukan untuk 4000 £ konkrit? 1 + 2 + 5 = 8 Th sebelum 8 bahagian kepada campuran (penyebut) Sebelum 1 / 8 Th satu bahagian simen dalam campuran 2 / 8 atau 1 / 4 sebelum Th 2 bahagian pasir di dalam campuran. 5 / 8 Th adalah sebahagian daripada nisbah batu yang dihancurkan 1 / 8 x 4000 = £ 500 simen 1 / 4 x 4000 = £ 1000 pasir 5 / 8 x 4000 = £ 2500 batuan hancur Simen £ 500 + £ 1000 pasir + batu dihancurkan £ 2500 = £ 4000 jumlah campuran . pasir dan batu dihancurkan dicampur dalam nisbah 1: 2: 5 mengikut berat.5. Bagi setiap paun simen yang digunakan. Campuran konkrit adalah satu contoh bagaimana nisbah boleh menunjukkan hubungan lebih daripada dua kuantiti.

"pelan tindakan"). bertanya apakah ciri-ciri ini dipanggil (seperti legenda peta). 2 Arkitek dan jurutera menggunakan nisbah dalam lukisan teknikal dan pelan induk. lukisan yang paling teknikal dan pelan induk diterbitkan semula dalam hitam dan putih. dan memberitahu kelas skala dokumen itu. Pas 8 1 / 2 "x 11" kertas graf untuk pelajar. Papar pelajar lukisan pelan tindakan dan / atau peta jalan.Latihan 1 . Minta pelajar melukis "legenda" di tangan sudut kanan bawah pada setiap sisi kertas. meminta mereka untuk berjalan kertas dalam landskap (11 "sisi sebagai bahagian atas dan bawah halaman). Menjemput pelajar untuk mengkaji semula pelan induk atau peta. 3. rangka tindakan tidak sentiasa warna biru . dengan ini skala beza erent: Pertama : 1 / 4 "= 1'0" (kebanyakan kotak kertas graf yang sama 1 / 4 ") Kedua : 1 / 4 "= 5'0" .sebelum komputer dibantu draf ing. Kini.Walaubagaimanapun . Menunjukkan ciri-ciri utama pelan tindakan atau peta. salinan kation spesifikasi bangunan telah dilukis menggunakan garisan biru (Dengan itu nama yang masih digunakan. Terangkan ini adalah nisbah yang digunakan untuk membuat ia mungkin untuk menarik tepat dan menyampaikan ukuran sebenar dalam dokumen yang boleh digunakan.

penempatan tingkap dan pintu. seperti tempat perapian.4 Pembinaan Pusat Kecemerlangan-Renton Technical College Beritahu pelajar mereka akan menarik asas. sebahagian terbentuk. Pelajar boleh menentukan rakaman keseluruhan persegi dan bentuk yang mereka mahu untuk rumah mereka. pelajar boleh mengambil lukisan-lukisan mereka ke rumah. tetapi perlu menggunakan perimeter: Pembukaan pintu depan = 36 " Sekurang-kurangnya lima tingkap = 28 " Tetingkap bay = 24 "x42" x24 "(mungkin perlu menarik ini di papan) Pintu kaca gelongsor = 6' lebar Garaj kereta dua dilampirkan dengan satu atau dua pintu Untuk kredit tambahan atau kerja rumah. Apabila dua nisbah boleh sama antara satu sama lain. satu cerita rumah "shell" pelan (dinding luaran sahaja) ini berbeza skala / nisbah. dan tambahan kreatif. dan menambah bilik pedalaman dan ciri-ciri. . Terangkan bagaimana aktiviti ini akan membantu mereka memahami hubungan antara nisbah dan kadar sebagai satu cara untuk menyampaikan maklumat dan membuat keputusan. dan sebagainya). tab tenggelam. dengan dimensi shell akhir yang hampir sama dalam kedua-dua lukisan (rakaman persegi.

Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Menyelesaikan masalah-masalah berikut dan mengurangkan jawapan kepada terma yang paling mudah tanpa unit:  Masalah # 1  3 kaki 6 inci  Masalah # 2  25 / 80  Masalah # 3  25 lb simen: pasir £ 50: £ 75 batu dihancurkan  Masalah # 4  3 penolakan hingga 24 kimpalan sendi yang baik  Masalah # 5  Rangka tindakan untuk bangunan dilukis mengikut skala 1 / 4 "= 1 . Apakah nisbah mereka?  Masalah # 7  Apakah nisbah 3 meters kepada 12 inci? . Gunakan Nisbah dan Lembaran Kerja Skala dalam kelas atau sebagai kerja rumah.Jika dimensi ukuran 6 1 / 2 inci dengan 11 inci pada cetak. apakah dimensi bangunan?  Masalah # 6  Dua gear 64 dan 40 gigi.5.

. 700: 350 5. Sebuah syarikat menggaji 48 wanita dan 60 orang lelaki. 5: 10 2. 300: 450: 150 7 Sebuah kereta bergerak sembilan kilometer pada satu liter petrol.AKTIVITI Nisbah dan Perkadaran Permudahkan nisbah berikut: 1. 36: 42 4. 60: 84 6. Apakah nisbah wanita kepada lelaki dalam bentuk yang paling mudah. Nisbah kilometer ke liter 9: 1. Sejauh mana ia akan melakukan perjalanan pada: a) 4 liter petrol? b) 7 liter petrol? c) 6 liter petrol? 8. Tumbuhan memerlukan satu bahagian kilang makanan bagi setiap sebelas bahagian air. 4: 6 3. Berapa banyak air akan bercampur dengan: a) 1 liter makanan tumbuh-tumbuhan? b) 100 ml makanan tumbuh-tumbuhan? 9.

5. 8. Apakah dataran nisbah jubin dalam bentuk yang paling mudah? .5 cm : 30 m 4. Permudahkan unit berikut. Sejauh menakah kereta boleh bergerak dengan menggunakan satu gelen petrol. 600 cm : 10 m 2. 5 ½ km : 1000 m 3. Dapur saya menggunakan 195 jubin tidak bercorak dan 15 jubin yang bercorak. Tangki sebuah kereta boleh menampung 12 gelen petrol. Pada tangki penuh kereta boleh bergerak sejauh 480 kilometer. Tulis ini sebagai nisbah kilometer ke gelen. 1.Nisbah dengan unit berikut.

Setiap bulan mereka berkongsi keuntungan dalam nisbah 7 : 5. Berapakah jumlah keuntungan mereka? 9. 900g aloi diperbuat daripada tembaga timah dan nikel dalam nisbah 3 : 4 : 2. Ahmed dan Jackie berkomgsi sebuah flat. 4. a) 50 : 35 b) 5 : 35 c) 1 : 70 . Bahagikan RM45 dalam nisbah 2 : 1 2.Bahagian berkadar 1. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? 7. Berapa gram logam setiap logam tersebut? 5. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? b) Bil telefon pula adalah RM86.20 dan mereka membayar dalam nisbah 2 : 3. Saya memerlukan 360 jubin untuk bilik air dan bilik mandi. a) Sewa adalah RM84 sebulan dan mereka membayar sewa dalam nisbah 4 : 3. Mortar untuk meletakkan batu-bata yang dibuat dengan pasir dan simen adalah dalam nisbah 7 : 3. Seorang lelaki membahagikan RM4000 antara dua orang anaknya dalam nisbah 5 :3. Apakah nisbah berat serbuk dan air untuk membuat campuran yang betul. Bahagikan RM35 dalam nisbah 5 : 2 3. Saya hendak menggunakan 2 jubin yang bercorak untuk setiap 7 jubin yang biasa. b) Pada bulan Jun Serina mendapat RM 325. (Satu liter mempunyai berat 1000 g (1 kg)). Berapa banyak yang diperoleh setiap orang. Berapa banyakkah jubin yang perlu saya beli? 6. Berapakah bahagian yang diperoleh oleh setiap anaknya. Arahan pada paket racun rumpai memberitahu anda untuk mencampurkan 50 gram serbuk dengan 3. a) Pada bulan Mei keuntungan adalah RM 600. Carla dan Serina memulakan sebuah perniagaan.5 liter air. a) Berapa banyak mortar yang boleh dibuat dengan menggunkan 210 kg pasir? b) Berapa gram bahan yang diperlukan untuk membuat 2 ½ kg mortar? 8.

6 batang pen berharga RM 84. a) Berapa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 7 kilometer. 7. Berapa banyak perkataan yang boleh dia taip dalam tempoh masa 45 saat.80 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0. Lengkap jadual dibawah. c) 200 ml syampu dengan harga RM 64. a) 100 ml syampu dengan harga RM 35. Berat 9 kg 1 kg 4. Berapakah berat untuk 7 buah komponen ini? 3. Berapakah harga untuk 5 batang pen? 6. Graham berjoging sejauh 4 kilometer dalam masa 36 minit.Perkadaran terus 1. . 5. b) 150 ml syampu dengan harga RM 42. b) Berpa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 3 kilometer.5 kg 18 kg Jumlah RM 10. Yang manakah merupakan pembelian yang terbaik. Berapakah berat untuk 5 buah kotak yang sama? 2.5 kg Jumlah RM 2200 4. Tiga buah kotak mempunyai berat 15 kg. Alan boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa seminit. Jika 4 buah komponen mempunyai berat 800 g.

1 : 2 2.JAWAPAN Nisbah dan Perkadaran 1. atau 1.1 l NOTA : Apapun unit namun nisbah adalah sama 9. 5 : 7 6. 2 : 1 5. a) 4 x 9 = 36 kilometer b) 7 x 9 = 63 kilometer c) 6 x 9 = 54 kilometer 8. 4 : 5 (48 : 60 dalam bentuk termudah : kedua-dua bahagian dibahagikan dengan 12) . 2 : 3 3. 6 : 7 4. a) 11 liter b) 1100 ml. 2 : 3 : 1 7.

IKUT KEHENDAK SOALAN. kita boleh menggantikan ‘daripada’ dengan tanda darab. 3. 2/3 x RM 45 = RM 30 dan 1/3 x RM 45 = RM 15 INGAT : Apabila mencari pecahan sesuatu. 3 : 5 ( 600 cm : 1000 cm. jadi jumlah yang perlu kita lakukan ialah 2/3 x 45. 300 g tembaga. 2. Kali ini anda mencari 5/7 dan 2/7 daripada RM 35. Jumlah bahagian adalah 3. (tambahkan kedua-dua belah nisbah). permudahkan) 5. 480 km : 12 gelen ( permudahkan kepada 40 km : 1 gelen. maka = 13 : 1 Bahagian Berkadar 1. .Nisbah dan Unit Anda perlu menukar kedua-dua bahagian nisbah dalam bentuk unit yang sama. 17 : 6 ( 85 mm : 30 mm) 6. Disebabkan anda diminta untuk mencari jumlah sebenara. dan 1/3 x 45. RM 25 : RM 10. dibahagikan dengan cara yang termudah) 2. dan 200 nikel. 195 jubin biasa dengan 15 jubin bercorak. 400 g timah. RM 2500 : RM 1500 4. maka tidak perlulah dinyatakan dalam bentuk nisbah atau permudahkannya. 195 : 15 dipermudahkan. 7 : 1 3. 1 : 3 4. maka kereta itu boleh bergerak sejauh 40 kilometer dengan hanya segelen petrol) 7. 1. 11 : 2 (5500 m : 1000 m.

a) Ahmed membayar RM 48. Berat satu liter air adalah 1000 g. b) 1. dan jumlah keuntungan mestilah dua belas kali daripada ini (jumlah tambah kedua-dua belah nisbah 5 : 7 ialah 12) = RM 780. jadi kita perlu cari 4/7 dan 3/7 daripada RM84) b) Ahmed bayar RM 34. 1 : 7 . 7/9 x 360 = 280 jubin biasa. 8. 6. anda perlu menukar kedua-dua belah nisbah kepada unit yang sama.48 dan Jackie bayar RM 51. Oleh itu. 9. tetapi adalah lebih baik untuk membuat latihan untuk soalan seperti ini untuk memastikan anda faham konsep yang menjadi asas dan memberi keyakinan untuk anda menjawab soalan yang lain.5 liter  50 g : 3. 1/5 daripada ini adalah RM 65. a) 300 kg. Serina mendapat RM 250. Nisbah jubin yang bercorak kepada jubin yang biasa ialah 2 : 7. Kesemua bahgian adalah 9 dan kita perlu 2/9 daripada 360 jubin adalah yang bercorak.5 kg  50 g : 3500 g Dipermudahkan. 360 dibahagikan dengan 9 dan didarabkan dengan 2 maka jawapannya ialah 80 jubin yang bercorak. maka. 7. a) Carla mendapat RM 350. Jackie membayar RM 36 (terdapat 7 bahagian.5. oleh itu untuk mengira nisbah.75 kg simen. b) Jika Serina mendapat RM 325 ini adalah 5/12 daripada keuntungan.72. c. NOTA : adalah jarang untuk kita mendapat soalan kepada nisbah dan kadar yang sukar seperti soalan 7 dan 8 dalam ujian numerasi.  50 g : 3.75 kg pasir dan 0.

b) 156 patah perkataan.8 patah perkataan. RM 70 6.5 kg Jumlah RM 2200 RM 1100 RM 220 RM 110 4. Jika dia boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa satu minit maka dia seharusnya dapat menaip 48/60 patah perkataan sesaat. Berat 9 kg 1 kg 4.5 kg 18 kg Jumlah RM 10.Berkadar Terus 1.80 RM 1. 150 ml syampu dengan harga RM 42 5.60 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0.20 RM 5. a) 63 minit b) 27 minit 7. Kemudian darabkan dengan saat. 2. 25 kg. a) 36 patah perkataan. iaitu 0. .40 RM 21. 1400 g atau 1. Lengkapkan jadual dibawah.4 kg 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful