dan penggunaan. . dan produk siap. Nisbah adalah perbandingan dua atau lebih kuantiti. Persefahaman ditunjukkan dengan menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan. kapasiti. Nisbah adalah kritikal kepada keselamatan di tapak kerja. nisbah yang digunakan untuk menentukan skala.Nisbah dan Rancangan Pelajaran Skala Konsep / prinsip untuk menunjukkan: Dalam pembinaan pekerjaan yang hampir sentiasa. dan boleh yang dinyatakan di dalam pelbagai bentuk.

■ Pindahkan perbendaharaan kata matematik. ■ Arkitek menggunakan nisbah untuk merangka pelan induk untuk skala yang mudah bagi pembina untuk mentafsir. serupa dengan peta geografi) untuk menentukan nisbah untuk pelan tindakan yang telah diambil. konsep dan prosedur kepada konteks lain tatatertib dan dunia sebenar. ■ Millwrights menggunakan nisbah untuk menyelesaikan masalah putaran takal dan gear. Th adalah pelajaran akan membantu para pelajar memahami bagaimana nisbah dan perkadaran yang digunakan dalam pembinaan. ■ Pelukis menggunakan nisbah campuran pigmen untuk mendapatkan warna yang dikehendaki. Bagaimana matematik ini menyambung kerja pembinaan: Nisbah menyediakan cara yang mudah untuk membandingkan dua kuantiti. dia atau dia memeriksa skala lukisan (biasanya di kunci. ■ Jurutera menggunakan nisbah untuk menguji sistem struktur dan mekanikal untuk kapasiti dan isu-isu keselamatan.Objektif pelajaran / Keterangan Pembelajaran: ■ Mengenal pasti dan menyatakan nisbah di dalam pelbagai bentuk dan paling mudah segi. ■ Bandingkan dan kontrak berapa berbeza prosedur matematik yang boleh digunakan untuk menyelesaikan tugas yang tertentu. . ■ Gunakan nisbah yang berlainan untuk menunjukkan skala yang sama / bahagian objek. ■ Menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan. ■ Mengenal dan menerangkan makna maklumat yang dibentangkan menggunakan matematik. Apabila ulasan pembina pelan induk yang disediakan oleh arkitek.

peta jalan) ■ Arkitek skala (pilihan) Bantuan dalam talian tambahan: Kalkulator dengan kunci & memori + / .■ Operasi Jurutera memohon nisbah untuk memastikan peralatan yang betul digunakan untuk bergerak dengan selamat bahan-bahan berat seperti keluli pada bahan kerja. Guru menggunakan latihan bantuan: ■ Set pelan induk atau dokumen lain yang menunjukkan skala yang sebanding (iaitu.fungsi Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Pembaris (pilihan) Kertas graf bagi setiap pelajar .

dll) minta pelajar apakah langkah-langkah pembinaan projek yang mereka fikir nisbah akan penting untuk tahu.6 bilion kereta melintasi Jambatan Golden Gate di San Francisco. Nisbah A mengambil bentuk pecahan. dan apa yang mereka diperhatikan. membaca perihal membina struktur yang terkenal. Dia mesti menggunakan pengkabelan dan peralatan yang betul untuk bergerak dengan selamat bahanbahan.Pengenalan pelajaran: Nisbah yang digunakan dalam pembinaan reka bentuk bangunan skala yang dikehendaki untuk berkomunikasi skop projek daripada arkitek meja ke tapak kerja dan dengan tepat menggunakan dan mengurus produk. gam dan pelekat. 1. Dalam hari ini pelajaran. Pelajaran Komponen: 1.com. dalam kawasan di mana yang lain orang bekerja. Lihatlah struktur yang disenaraikan dalam 10 Top Projek Pembinaan laman web abad ke-20 di www. bentuk akhir nisbah yang tidak ditinggalkan sebagai satu pecahan. dan mengapa. Ia ditulis sebagai satu kenyataan hubungan nisbah (ini itu). kita mula-mula akan memandang pada campuran konkrit sebagai contoh. Ia mungkin tidak bunyi glamor. Hoover Dam. Walau bagaimanapun. Nisbah digunakan apabila seorang jurutera operasi mengira berapa banyak produk yang boleh dinaikkan di udara di atas tapak kerja. Lain-lain jenis bahan bahawa pekerja-pekerja binaan kerap campuran di tapak kerja termasuk cat. seperti keluli. terlalu banyak air boleh mengurangkan kekuatan asas. (World Trade Center. yang boleh membawa kepada retak dan isu-isu keselamatan struktur serius yang lain. Nota: Ia membantu untuk bertanya jika mana-mana pelajar telah struktur yang terkenal. dan gasolin. apa keputusan. Untuk Contoh: Sejak tahun 1937. . Nisbah adalah perbandingan dua seperti kuantiti yang dinyatakan dalam unit yang sama ukuran. tetapi ia penting simen tukang batu mendapat nisbah campuran konkrit untuk air tepat. constructmyfuture. adakah anda fikir pereka jambatan ini buat untuk memastikan jambatan itu akan selamat? Bagaimana nisbah akan berkaitan kepada keputusan-keputusan ini? 2.

Contoh untuk menulis di papan: 3 inci / 5 inci (nisbah mana-mana boleh diungkapkan sebagai pecahan) 3 inci / 5 inci = 3 / 5 (bila-bila masa boleh. membatalkan unit serupa) 3: 5 (membaca nisbah tiga hingga lima ) 3. Th boleh digunakan untuk mengukur 4 cawan 5 cawan. Perintah nisbah ditubuhkan oleh pernyataan masalah. . Contoh untuk menulis di papan: Apakah nisbah 16 kuart ke 5 gelen? 16 qt: 5 gal nisbah. ditulis 4 gal: 5 gal Perubahan kepada unit yang sama 4 gal: 5 gal Batal unit serupa 4: 5 Nisbah kini dalam sebutan terendah. 5: 10 5 boleh dibahagikan kepada kedua-dua nombor (pembilang dan penyebut) 5: 10 = 1 Lengkapkan matematik 552 01:02 Ini adalah nisbah dipermudahkan dalam format yang disebut. atau 4 kuart hingga 5 kuart. Nisbah yang ditulis dalam bentuk sama ada boleh dikurangkan seperti pecahan. Penempatan nombor pembilang dan penyebut adalah kritikal.

Bagi setiap paun simen yang digunakan. 5 / 8 Th adalah sebahagian daripada nisbah batu yang dihancurkan 1 / 8 x 4000 = £ 500 simen 1 / 4 x 4000 = £ 1000 pasir 5 / 8 x 4000 = £ 2500 batuan hancur Simen £ 500 + £ 1000 pasir + batu dihancurkan £ 2500 = £ 4000 jumlah campuran . pasir dan batu dihancurkan dicampur dalam nisbah 1: 2: 5 mengikut berat. dua paun pasir dan paun ve fi batuan hancur digunakan.5. Berapa banyak setiap komponen yang diperlukan untuk 4000 £ konkrit? 1 + 2 + 5 = 8 Th sebelum 8 bahagian kepada campuran (penyebut) Sebelum 1 / 8 Th satu bahagian simen dalam campuran 2 / 8 atau 1 / 4 sebelum Th 2 bahagian pasir di dalam campuran. Simen. Campuran konkrit adalah satu contoh bagaimana nisbah boleh menunjukkan hubungan lebih daripada dua kuantiti.

dengan ini skala beza erent: Pertama : 1 / 4 "= 1'0" (kebanyakan kotak kertas graf yang sama 1 / 4 ") Kedua : 1 / 4 "= 5'0" . Kini.Latihan 1 . "pelan tindakan"). Pas 8 1 / 2 "x 11" kertas graf untuk pelajar. lukisan yang paling teknikal dan pelan induk diterbitkan semula dalam hitam dan putih. Papar pelajar lukisan pelan tindakan dan / atau peta jalan. meminta mereka untuk berjalan kertas dalam landskap (11 "sisi sebagai bahagian atas dan bawah halaman). Minta pelajar melukis "legenda" di tangan sudut kanan bawah pada setiap sisi kertas. rangka tindakan tidak sentiasa warna biru . 3. bertanya apakah ciri-ciri ini dipanggil (seperti legenda peta). salinan kation spesifikasi bangunan telah dilukis menggunakan garisan biru (Dengan itu nama yang masih digunakan.Walaubagaimanapun . Terangkan ini adalah nisbah yang digunakan untuk membuat ia mungkin untuk menarik tepat dan menyampaikan ukuran sebenar dalam dokumen yang boleh digunakan. Menunjukkan ciri-ciri utama pelan tindakan atau peta. 2 Arkitek dan jurutera menggunakan nisbah dalam lukisan teknikal dan pelan induk.sebelum komputer dibantu draf ing. dan memberitahu kelas skala dokumen itu. Menjemput pelajar untuk mengkaji semula pelan induk atau peta.

Apabila dua nisbah boleh sama antara satu sama lain. satu cerita rumah "shell" pelan (dinding luaran sahaja) ini berbeza skala / nisbah. seperti tempat perapian. dan sebagainya). dan tambahan kreatif. Terangkan bagaimana aktiviti ini akan membantu mereka memahami hubungan antara nisbah dan kadar sebagai satu cara untuk menyampaikan maklumat dan membuat keputusan. tab tenggelam. penempatan tingkap dan pintu. . Pelajar boleh menentukan rakaman keseluruhan persegi dan bentuk yang mereka mahu untuk rumah mereka. dan menambah bilik pedalaman dan ciri-ciri.4 Pembinaan Pusat Kecemerlangan-Renton Technical College Beritahu pelajar mereka akan menarik asas. tetapi perlu menggunakan perimeter: Pembukaan pintu depan = 36 " Sekurang-kurangnya lima tingkap = 28 " Tetingkap bay = 24 "x42" x24 "(mungkin perlu menarik ini di papan) Pintu kaca gelongsor = 6' lebar Garaj kereta dua dilampirkan dengan satu atau dua pintu Untuk kredit tambahan atau kerja rumah. sebahagian terbentuk. pelajar boleh mengambil lukisan-lukisan mereka ke rumah. dengan dimensi shell akhir yang hampir sama dalam kedua-dua lukisan (rakaman persegi.

apakah dimensi bangunan?  Masalah # 6  Dua gear 64 dan 40 gigi. Gunakan Nisbah dan Lembaran Kerja Skala dalam kelas atau sebagai kerja rumah.5.Jika dimensi ukuran 6 1 / 2 inci dengan 11 inci pada cetak. Apakah nisbah mereka?  Masalah # 7  Apakah nisbah 3 meters kepada 12 inci? . Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Menyelesaikan masalah-masalah berikut dan mengurangkan jawapan kepada terma yang paling mudah tanpa unit:  Masalah # 1  3 kaki 6 inci  Masalah # 2  25 / 80  Masalah # 3  25 lb simen: pasir £ 50: £ 75 batu dihancurkan  Masalah # 4  3 penolakan hingga 24 kimpalan sendi yang baik  Masalah # 5  Rangka tindakan untuk bangunan dilukis mengikut skala 1 / 4 "= 1 .

Berapa banyak air akan bercampur dengan: a) 1 liter makanan tumbuh-tumbuhan? b) 100 ml makanan tumbuh-tumbuhan? 9.AKTIVITI Nisbah dan Perkadaran Permudahkan nisbah berikut: 1. 300: 450: 150 7 Sebuah kereta bergerak sembilan kilometer pada satu liter petrol. 5: 10 2. . Nisbah kilometer ke liter 9: 1. 60: 84 6. Apakah nisbah wanita kepada lelaki dalam bentuk yang paling mudah. 700: 350 5. 4: 6 3. Sebuah syarikat menggaji 48 wanita dan 60 orang lelaki. 36: 42 4. Tumbuhan memerlukan satu bahagian kilang makanan bagi setiap sebelas bahagian air. Sejauh mana ia akan melakukan perjalanan pada: a) 4 liter petrol? b) 7 liter petrol? c) 6 liter petrol? 8.

Pada tangki penuh kereta boleh bergerak sejauh 480 kilometer. 1. Apakah dataran nisbah jubin dalam bentuk yang paling mudah? . 600 cm : 10 m 2. 8. Dapur saya menggunakan 195 jubin tidak bercorak dan 15 jubin yang bercorak. Tangki sebuah kereta boleh menampung 12 gelen petrol.5 cm : 30 m 4. 5. Permudahkan unit berikut. 5 ½ km : 1000 m 3. Tulis ini sebagai nisbah kilometer ke gelen.Nisbah dengan unit berikut. Sejauh menakah kereta boleh bergerak dengan menggunakan satu gelen petrol.

Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? 7. a) 50 : 35 b) 5 : 35 c) 1 : 70 . 4. (Satu liter mempunyai berat 1000 g (1 kg)).5 liter air. Arahan pada paket racun rumpai memberitahu anda untuk mencampurkan 50 gram serbuk dengan 3.20 dan mereka membayar dalam nisbah 2 : 3. Mortar untuk meletakkan batu-bata yang dibuat dengan pasir dan simen adalah dalam nisbah 7 : 3. b) Pada bulan Jun Serina mendapat RM 325. 900g aloi diperbuat daripada tembaga timah dan nikel dalam nisbah 3 : 4 : 2. Seorang lelaki membahagikan RM4000 antara dua orang anaknya dalam nisbah 5 :3. Ahmed dan Jackie berkomgsi sebuah flat. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? b) Bil telefon pula adalah RM86. Berapa banyak yang diperoleh setiap orang. Bahagikan RM35 dalam nisbah 5 : 2 3. Setiap bulan mereka berkongsi keuntungan dalam nisbah 7 : 5. Carla dan Serina memulakan sebuah perniagaan. Apakah nisbah berat serbuk dan air untuk membuat campuran yang betul. Saya memerlukan 360 jubin untuk bilik air dan bilik mandi. Saya hendak menggunakan 2 jubin yang bercorak untuk setiap 7 jubin yang biasa. Berapa banyakkah jubin yang perlu saya beli? 6. a) Berapa banyak mortar yang boleh dibuat dengan menggunkan 210 kg pasir? b) Berapa gram bahan yang diperlukan untuk membuat 2 ½ kg mortar? 8. Berapakah bahagian yang diperoleh oleh setiap anaknya. Berapakah jumlah keuntungan mereka? 9. Bahagikan RM45 dalam nisbah 2 : 1 2. Berapa gram logam setiap logam tersebut? 5. a) Sewa adalah RM84 sebulan dan mereka membayar sewa dalam nisbah 4 : 3. a) Pada bulan Mei keuntungan adalah RM 600.Bahagian berkadar 1.

Alan boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa seminit.5 kg 18 kg Jumlah RM 10. 5. .5 kg Jumlah RM 2200 4. Yang manakah merupakan pembelian yang terbaik. a) Berapa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 7 kilometer. a) 100 ml syampu dengan harga RM 35. b) Berpa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 3 kilometer. Lengkap jadual dibawah.80 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0. Berapakah harga untuk 5 batang pen? 6. Berapakah berat untuk 5 buah kotak yang sama? 2. Berapa banyak perkataan yang boleh dia taip dalam tempoh masa 45 saat. Berapakah berat untuk 7 buah komponen ini? 3. 7. Jika 4 buah komponen mempunyai berat 800 g. 6 batang pen berharga RM 84. Tiga buah kotak mempunyai berat 15 kg. Graham berjoging sejauh 4 kilometer dalam masa 36 minit.Perkadaran terus 1. c) 200 ml syampu dengan harga RM 64. b) 150 ml syampu dengan harga RM 42. Berat 9 kg 1 kg 4.

5 : 7 6. a) 4 x 9 = 36 kilometer b) 7 x 9 = 63 kilometer c) 6 x 9 = 54 kilometer 8. 2 : 3 : 1 7. 1 : 2 2. 4 : 5 (48 : 60 dalam bentuk termudah : kedua-dua bahagian dibahagikan dengan 12) . 2 : 1 5.JAWAPAN Nisbah dan Perkadaran 1. atau 1. 6 : 7 4. 2 : 3 3. a) 11 liter b) 1100 ml.1 l NOTA : Apapun unit namun nisbah adalah sama 9.

jadi jumlah yang perlu kita lakukan ialah 2/3 x 45. . 7 : 1 3. Jumlah bahagian adalah 3.Nisbah dan Unit Anda perlu menukar kedua-dua bahagian nisbah dalam bentuk unit yang sama. 3 : 5 ( 600 cm : 1000 cm. Disebabkan anda diminta untuk mencari jumlah sebenara. dan 1/3 x 45. 480 km : 12 gelen ( permudahkan kepada 40 km : 1 gelen. (tambahkan kedua-dua belah nisbah). 17 : 6 ( 85 mm : 30 mm) 6. RM 25 : RM 10. IKUT KEHENDAK SOALAN. 2. 1 : 3 4. 1. 300 g tembaga. 3. RM 2500 : RM 1500 4. maka = 13 : 1 Bahagian Berkadar 1. Kali ini anda mencari 5/7 dan 2/7 daripada RM 35. 195 jubin biasa dengan 15 jubin bercorak. maka kereta itu boleh bergerak sejauh 40 kilometer dengan hanya segelen petrol) 7. 195 : 15 dipermudahkan. dan 200 nikel. 2/3 x RM 45 = RM 30 dan 1/3 x RM 45 = RM 15 INGAT : Apabila mencari pecahan sesuatu. maka tidak perlulah dinyatakan dalam bentuk nisbah atau permudahkannya. kita boleh menggantikan ‘daripada’ dengan tanda darab. permudahkan) 5. 400 g timah. 11 : 2 (5500 m : 1000 m. dibahagikan dengan cara yang termudah) 2.

1/5 daripada ini adalah RM 65. b) Jika Serina mendapat RM 325 ini adalah 5/12 daripada keuntungan. 1 : 7 .72. Kesemua bahgian adalah 9 dan kita perlu 2/9 daripada 360 jubin adalah yang bercorak. jadi kita perlu cari 4/7 dan 3/7 daripada RM84) b) Ahmed bayar RM 34. dan jumlah keuntungan mestilah dua belas kali daripada ini (jumlah tambah kedua-dua belah nisbah 5 : 7 ialah 12) = RM 780. tetapi adalah lebih baik untuk membuat latihan untuk soalan seperti ini untuk memastikan anda faham konsep yang menjadi asas dan memberi keyakinan untuk anda menjawab soalan yang lain. a) 300 kg. anda perlu menukar kedua-dua belah nisbah kepada unit yang sama. c. Oleh itu. Jackie membayar RM 36 (terdapat 7 bahagian. 8. Serina mendapat RM 250. oleh itu untuk mengira nisbah.5 kg  50 g : 3500 g Dipermudahkan.5 liter  50 g : 3.5.75 kg pasir dan 0.  50 g : 3. a) Carla mendapat RM 350. 7. 7/9 x 360 = 280 jubin biasa. a) Ahmed membayar RM 48. 9. b) 1. NOTA : adalah jarang untuk kita mendapat soalan kepada nisbah dan kadar yang sukar seperti soalan 7 dan 8 dalam ujian numerasi. 6. maka.75 kg simen. Berat satu liter air adalah 1000 g. Nisbah jubin yang bercorak kepada jubin yang biasa ialah 2 : 7.48 dan Jackie bayar RM 51. 360 dibahagikan dengan 9 dan didarabkan dengan 2 maka jawapannya ialah 80 jubin yang bercorak.

25 kg. Berat 9 kg 1 kg 4.Berkadar Terus 1.20 RM 5.40 RM 21. Lengkapkan jadual dibawah.8 patah perkataan. RM 70 6. a) 63 minit b) 27 minit 7. Jika dia boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa satu minit maka dia seharusnya dapat menaip 48/60 patah perkataan sesaat. iaitu 0. 1400 g atau 1.5 kg 18 kg Jumlah RM 10.5 kg Jumlah RM 2200 RM 1100 RM 220 RM 110 4. . 150 ml syampu dengan harga RM 42 5. Kemudian darabkan dengan saat.4 kg 3.80 RM 1.60 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0. 2. b) 156 patah perkataan. a) 36 patah perkataan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful