dan boleh yang dinyatakan di dalam pelbagai bentuk. kapasiti. Nisbah adalah kritikal kepada keselamatan di tapak kerja. nisbah yang digunakan untuk menentukan skala. Nisbah adalah perbandingan dua atau lebih kuantiti. dan penggunaan. . dan produk siap. Persefahaman ditunjukkan dengan menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan.Nisbah dan Rancangan Pelajaran Skala Konsep / prinsip untuk menunjukkan: Dalam pembinaan pekerjaan yang hampir sentiasa.

Bagaimana matematik ini menyambung kerja pembinaan: Nisbah menyediakan cara yang mudah untuk membandingkan dua kuantiti. Apabila ulasan pembina pelan induk yang disediakan oleh arkitek. dia atau dia memeriksa skala lukisan (biasanya di kunci. ■ Bandingkan dan kontrak berapa berbeza prosedur matematik yang boleh digunakan untuk menyelesaikan tugas yang tertentu. ■ Gunakan nisbah yang berlainan untuk menunjukkan skala yang sama / bahagian objek. serupa dengan peta geografi) untuk menentukan nisbah untuk pelan tindakan yang telah diambil. ■ Pindahkan perbendaharaan kata matematik. ■ Jurutera menggunakan nisbah untuk menguji sistem struktur dan mekanikal untuk kapasiti dan isu-isu keselamatan. Th adalah pelajaran akan membantu para pelajar memahami bagaimana nisbah dan perkadaran yang digunakan dalam pembinaan. ■ Millwrights menggunakan nisbah untuk menyelesaikan masalah putaran takal dan gear. ■ Menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan. ■ Mengenal dan menerangkan makna maklumat yang dibentangkan menggunakan matematik. ■ Arkitek menggunakan nisbah untuk merangka pelan induk untuk skala yang mudah bagi pembina untuk mentafsir. ■ Pelukis menggunakan nisbah campuran pigmen untuk mendapatkan warna yang dikehendaki. . konsep dan prosedur kepada konteks lain tatatertib dan dunia sebenar.Objektif pelajaran / Keterangan Pembelajaran: ■ Mengenal pasti dan menyatakan nisbah di dalam pelbagai bentuk dan paling mudah segi.

■ Operasi Jurutera memohon nisbah untuk memastikan peralatan yang betul digunakan untuk bergerak dengan selamat bahan-bahan berat seperti keluli pada bahan kerja.fungsi Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Pembaris (pilihan) Kertas graf bagi setiap pelajar . peta jalan) ■ Arkitek skala (pilihan) Bantuan dalam talian tambahan: Kalkulator dengan kunci & memori + / . Guru menggunakan latihan bantuan: ■ Set pelan induk atau dokumen lain yang menunjukkan skala yang sebanding (iaitu.

dan mengapa. Walau bagaimanapun. dalam kawasan di mana yang lain orang bekerja. Hoover Dam. dll) minta pelajar apakah langkah-langkah pembinaan projek yang mereka fikir nisbah akan penting untuk tahu. Nisbah digunakan apabila seorang jurutera operasi mengira berapa banyak produk yang boleh dinaikkan di udara di atas tapak kerja. Nisbah adalah perbandingan dua seperti kuantiti yang dinyatakan dalam unit yang sama ukuran. gam dan pelekat.6 bilion kereta melintasi Jambatan Golden Gate di San Francisco. Pelajaran Komponen: 1. Nisbah A mengambil bentuk pecahan. Dalam hari ini pelajaran. Dia mesti menggunakan pengkabelan dan peralatan yang betul untuk bergerak dengan selamat bahanbahan. kita mula-mula akan memandang pada campuran konkrit sebagai contoh. adakah anda fikir pereka jambatan ini buat untuk memastikan jambatan itu akan selamat? Bagaimana nisbah akan berkaitan kepada keputusan-keputusan ini? 2. terlalu banyak air boleh mengurangkan kekuatan asas. seperti keluli. tetapi ia penting simen tukang batu mendapat nisbah campuran konkrit untuk air tepat. Ia ditulis sebagai satu kenyataan hubungan nisbah (ini itu). apa keputusan. bentuk akhir nisbah yang tidak ditinggalkan sebagai satu pecahan. membaca perihal membina struktur yang terkenal. Lain-lain jenis bahan bahawa pekerja-pekerja binaan kerap campuran di tapak kerja termasuk cat. .Pengenalan pelajaran: Nisbah yang digunakan dalam pembinaan reka bentuk bangunan skala yang dikehendaki untuk berkomunikasi skop projek daripada arkitek meja ke tapak kerja dan dengan tepat menggunakan dan mengurus produk. Ia mungkin tidak bunyi glamor. (World Trade Center. Nota: Ia membantu untuk bertanya jika mana-mana pelajar telah struktur yang terkenal. dan gasolin. yang boleh membawa kepada retak dan isu-isu keselamatan struktur serius yang lain.com. dan apa yang mereka diperhatikan. constructmyfuture. Untuk Contoh: Sejak tahun 1937. Lihatlah struktur yang disenaraikan dalam 10 Top Projek Pembinaan laman web abad ke-20 di www. 1.

Contoh untuk menulis di papan: 3 inci / 5 inci (nisbah mana-mana boleh diungkapkan sebagai pecahan) 3 inci / 5 inci = 3 / 5 (bila-bila masa boleh. Th boleh digunakan untuk mengukur 4 cawan 5 cawan. atau 4 kuart hingga 5 kuart. 5: 10 5 boleh dibahagikan kepada kedua-dua nombor (pembilang dan penyebut) 5: 10 = 1 Lengkapkan matematik 552 01:02 Ini adalah nisbah dipermudahkan dalam format yang disebut. Nisbah yang ditulis dalam bentuk sama ada boleh dikurangkan seperti pecahan. membatalkan unit serupa) 3: 5 (membaca nisbah tiga hingga lima ) 3. Penempatan nombor pembilang dan penyebut adalah kritikal. Contoh untuk menulis di papan: Apakah nisbah 16 kuart ke 5 gelen? 16 qt: 5 gal nisbah. ditulis 4 gal: 5 gal Perubahan kepada unit yang sama 4 gal: 5 gal Batal unit serupa 4: 5 Nisbah kini dalam sebutan terendah. Perintah nisbah ditubuhkan oleh pernyataan masalah. .

Campuran konkrit adalah satu contoh bagaimana nisbah boleh menunjukkan hubungan lebih daripada dua kuantiti. 5 / 8 Th adalah sebahagian daripada nisbah batu yang dihancurkan 1 / 8 x 4000 = £ 500 simen 1 / 4 x 4000 = £ 1000 pasir 5 / 8 x 4000 = £ 2500 batuan hancur Simen £ 500 + £ 1000 pasir + batu dihancurkan £ 2500 = £ 4000 jumlah campuran . Berapa banyak setiap komponen yang diperlukan untuk 4000 £ konkrit? 1 + 2 + 5 = 8 Th sebelum 8 bahagian kepada campuran (penyebut) Sebelum 1 / 8 Th satu bahagian simen dalam campuran 2 / 8 atau 1 / 4 sebelum Th 2 bahagian pasir di dalam campuran. Bagi setiap paun simen yang digunakan. Simen. dua paun pasir dan paun ve fi batuan hancur digunakan. pasir dan batu dihancurkan dicampur dalam nisbah 1: 2: 5 mengikut berat.5.

Kini. meminta mereka untuk berjalan kertas dalam landskap (11 "sisi sebagai bahagian atas dan bawah halaman). 2 Arkitek dan jurutera menggunakan nisbah dalam lukisan teknikal dan pelan induk. salinan kation spesifikasi bangunan telah dilukis menggunakan garisan biru (Dengan itu nama yang masih digunakan.sebelum komputer dibantu draf ing. dan memberitahu kelas skala dokumen itu.Latihan 1 . "pelan tindakan"). Menunjukkan ciri-ciri utama pelan tindakan atau peta. lukisan yang paling teknikal dan pelan induk diterbitkan semula dalam hitam dan putih. Menjemput pelajar untuk mengkaji semula pelan induk atau peta. bertanya apakah ciri-ciri ini dipanggil (seperti legenda peta).Walaubagaimanapun . Papar pelajar lukisan pelan tindakan dan / atau peta jalan. 3. Minta pelajar melukis "legenda" di tangan sudut kanan bawah pada setiap sisi kertas. Terangkan ini adalah nisbah yang digunakan untuk membuat ia mungkin untuk menarik tepat dan menyampaikan ukuran sebenar dalam dokumen yang boleh digunakan. rangka tindakan tidak sentiasa warna biru . dengan ini skala beza erent: Pertama : 1 / 4 "= 1'0" (kebanyakan kotak kertas graf yang sama 1 / 4 ") Kedua : 1 / 4 "= 5'0" . Pas 8 1 / 2 "x 11" kertas graf untuk pelajar.

dan menambah bilik pedalaman dan ciri-ciri. Pelajar boleh menentukan rakaman keseluruhan persegi dan bentuk yang mereka mahu untuk rumah mereka.4 Pembinaan Pusat Kecemerlangan-Renton Technical College Beritahu pelajar mereka akan menarik asas. satu cerita rumah "shell" pelan (dinding luaran sahaja) ini berbeza skala / nisbah. tab tenggelam. pelajar boleh mengambil lukisan-lukisan mereka ke rumah. dan tambahan kreatif. Apabila dua nisbah boleh sama antara satu sama lain. dengan dimensi shell akhir yang hampir sama dalam kedua-dua lukisan (rakaman persegi. Terangkan bagaimana aktiviti ini akan membantu mereka memahami hubungan antara nisbah dan kadar sebagai satu cara untuk menyampaikan maklumat dan membuat keputusan. . dan sebagainya). penempatan tingkap dan pintu. sebahagian terbentuk. tetapi perlu menggunakan perimeter: Pembukaan pintu depan = 36 " Sekurang-kurangnya lima tingkap = 28 " Tetingkap bay = 24 "x42" x24 "(mungkin perlu menarik ini di papan) Pintu kaca gelongsor = 6' lebar Garaj kereta dua dilampirkan dengan satu atau dua pintu Untuk kredit tambahan atau kerja rumah. seperti tempat perapian.

5.Jika dimensi ukuran 6 1 / 2 inci dengan 11 inci pada cetak. Gunakan Nisbah dan Lembaran Kerja Skala dalam kelas atau sebagai kerja rumah. Apakah nisbah mereka?  Masalah # 7  Apakah nisbah 3 meters kepada 12 inci? . apakah dimensi bangunan?  Masalah # 6  Dua gear 64 dan 40 gigi. Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Menyelesaikan masalah-masalah berikut dan mengurangkan jawapan kepada terma yang paling mudah tanpa unit:  Masalah # 1  3 kaki 6 inci  Masalah # 2  25 / 80  Masalah # 3  25 lb simen: pasir £ 50: £ 75 batu dihancurkan  Masalah # 4  3 penolakan hingga 24 kimpalan sendi yang baik  Masalah # 5  Rangka tindakan untuk bangunan dilukis mengikut skala 1 / 4 "= 1 .

4: 6 3. 700: 350 5.AKTIVITI Nisbah dan Perkadaran Permudahkan nisbah berikut: 1. Sejauh mana ia akan melakukan perjalanan pada: a) 4 liter petrol? b) 7 liter petrol? c) 6 liter petrol? 8. . 60: 84 6. Tumbuhan memerlukan satu bahagian kilang makanan bagi setiap sebelas bahagian air. 36: 42 4. Berapa banyak air akan bercampur dengan: a) 1 liter makanan tumbuh-tumbuhan? b) 100 ml makanan tumbuh-tumbuhan? 9. Sebuah syarikat menggaji 48 wanita dan 60 orang lelaki. Nisbah kilometer ke liter 9: 1. Apakah nisbah wanita kepada lelaki dalam bentuk yang paling mudah. 5: 10 2. 300: 450: 150 7 Sebuah kereta bergerak sembilan kilometer pada satu liter petrol.

Permudahkan unit berikut. 5 ½ km : 1000 m 3. Sejauh menakah kereta boleh bergerak dengan menggunakan satu gelen petrol. 600 cm : 10 m 2. 8.5 cm : 30 m 4. Tangki sebuah kereta boleh menampung 12 gelen petrol.Nisbah dengan unit berikut. 1. Pada tangki penuh kereta boleh bergerak sejauh 480 kilometer. Apakah dataran nisbah jubin dalam bentuk yang paling mudah? . Tulis ini sebagai nisbah kilometer ke gelen. Dapur saya menggunakan 195 jubin tidak bercorak dan 15 jubin yang bercorak. 5.

Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? 7. Berapakah bahagian yang diperoleh oleh setiap anaknya. Apakah nisbah berat serbuk dan air untuk membuat campuran yang betul. Setiap bulan mereka berkongsi keuntungan dalam nisbah 7 : 5. Bahagikan RM35 dalam nisbah 5 : 2 3. a) Berapa banyak mortar yang boleh dibuat dengan menggunkan 210 kg pasir? b) Berapa gram bahan yang diperlukan untuk membuat 2 ½ kg mortar? 8. Ahmed dan Jackie berkomgsi sebuah flat. Berapa banyakkah jubin yang perlu saya beli? 6. Saya hendak menggunakan 2 jubin yang bercorak untuk setiap 7 jubin yang biasa. Berapa gram logam setiap logam tersebut? 5. Berapa banyak yang diperoleh setiap orang. 4.Bahagian berkadar 1.20 dan mereka membayar dalam nisbah 2 : 3. (Satu liter mempunyai berat 1000 g (1 kg)). a) Sewa adalah RM84 sebulan dan mereka membayar sewa dalam nisbah 4 : 3. a) Pada bulan Mei keuntungan adalah RM 600. Berapakah jumlah keuntungan mereka? 9. Bahagikan RM45 dalam nisbah 2 : 1 2. Saya memerlukan 360 jubin untuk bilik air dan bilik mandi. Arahan pada paket racun rumpai memberitahu anda untuk mencampurkan 50 gram serbuk dengan 3.5 liter air. Seorang lelaki membahagikan RM4000 antara dua orang anaknya dalam nisbah 5 :3. 900g aloi diperbuat daripada tembaga timah dan nikel dalam nisbah 3 : 4 : 2. Carla dan Serina memulakan sebuah perniagaan. b) Pada bulan Jun Serina mendapat RM 325. a) 50 : 35 b) 5 : 35 c) 1 : 70 . Mortar untuk meletakkan batu-bata yang dibuat dengan pasir dan simen adalah dalam nisbah 7 : 3. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? b) Bil telefon pula adalah RM86.

Berapakah berat untuk 5 buah kotak yang sama? 2. . Tiga buah kotak mempunyai berat 15 kg.5 kg Jumlah RM 2200 4.80 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0. Graham berjoging sejauh 4 kilometer dalam masa 36 minit. Lengkap jadual dibawah. Berapakah berat untuk 7 buah komponen ini? 3. Alan boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa seminit. a) 100 ml syampu dengan harga RM 35. b) 150 ml syampu dengan harga RM 42. Berat 9 kg 1 kg 4.5 kg 18 kg Jumlah RM 10. Berapa banyak perkataan yang boleh dia taip dalam tempoh masa 45 saat. Yang manakah merupakan pembelian yang terbaik. c) 200 ml syampu dengan harga RM 64. Jika 4 buah komponen mempunyai berat 800 g. a) Berapa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 7 kilometer. 7. Berapakah harga untuk 5 batang pen? 6. 5.Perkadaran terus 1. 6 batang pen berharga RM 84. b) Berpa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 3 kilometer.

atau 1. 2 : 3 : 1 7.1 l NOTA : Apapun unit namun nisbah adalah sama 9. a) 11 liter b) 1100 ml. 6 : 7 4. 5 : 7 6.JAWAPAN Nisbah dan Perkadaran 1. a) 4 x 9 = 36 kilometer b) 7 x 9 = 63 kilometer c) 6 x 9 = 54 kilometer 8. 4 : 5 (48 : 60 dalam bentuk termudah : kedua-dua bahagian dibahagikan dengan 12) . 1 : 2 2. 2 : 3 3. 2 : 1 5.

Kali ini anda mencari 5/7 dan 2/7 daripada RM 35. kita boleh menggantikan ‘daripada’ dengan tanda darab. 400 g timah. 195 jubin biasa dengan 15 jubin bercorak. 195 : 15 dipermudahkan. 3. 1. Disebabkan anda diminta untuk mencari jumlah sebenara. . dan 1/3 x 45. 1 : 3 4. jadi jumlah yang perlu kita lakukan ialah 2/3 x 45. dibahagikan dengan cara yang termudah) 2.Nisbah dan Unit Anda perlu menukar kedua-dua bahagian nisbah dalam bentuk unit yang sama. 300 g tembaga. (tambahkan kedua-dua belah nisbah). 7 : 1 3. maka kereta itu boleh bergerak sejauh 40 kilometer dengan hanya segelen petrol) 7. 2. RM 2500 : RM 1500 4. Jumlah bahagian adalah 3. 3 : 5 ( 600 cm : 1000 cm. IKUT KEHENDAK SOALAN. 480 km : 12 gelen ( permudahkan kepada 40 km : 1 gelen. RM 25 : RM 10. 17 : 6 ( 85 mm : 30 mm) 6. permudahkan) 5. 11 : 2 (5500 m : 1000 m. dan 200 nikel. 2/3 x RM 45 = RM 30 dan 1/3 x RM 45 = RM 15 INGAT : Apabila mencari pecahan sesuatu. maka tidak perlulah dinyatakan dalam bentuk nisbah atau permudahkannya. maka = 13 : 1 Bahagian Berkadar 1.

b) 1.75 kg simen. Berat satu liter air adalah 1000 g. NOTA : adalah jarang untuk kita mendapat soalan kepada nisbah dan kadar yang sukar seperti soalan 7 dan 8 dalam ujian numerasi. anda perlu menukar kedua-dua belah nisbah kepada unit yang sama.75 kg pasir dan 0. 1 : 7 .  50 g : 3. tetapi adalah lebih baik untuk membuat latihan untuk soalan seperti ini untuk memastikan anda faham konsep yang menjadi asas dan memberi keyakinan untuk anda menjawab soalan yang lain. a) Ahmed membayar RM 48. dan jumlah keuntungan mestilah dua belas kali daripada ini (jumlah tambah kedua-dua belah nisbah 5 : 7 ialah 12) = RM 780.72.5. a) 300 kg. Serina mendapat RM 250. 7. 9. 360 dibahagikan dengan 9 dan didarabkan dengan 2 maka jawapannya ialah 80 jubin yang bercorak. Oleh itu. Jackie membayar RM 36 (terdapat 7 bahagian. oleh itu untuk mengira nisbah. Nisbah jubin yang bercorak kepada jubin yang biasa ialah 2 : 7. jadi kita perlu cari 4/7 dan 3/7 daripada RM84) b) Ahmed bayar RM 34.5 liter  50 g : 3. c.48 dan Jackie bayar RM 51.5 kg  50 g : 3500 g Dipermudahkan. b) Jika Serina mendapat RM 325 ini adalah 5/12 daripada keuntungan. 7/9 x 360 = 280 jubin biasa. 8. Kesemua bahgian adalah 9 dan kita perlu 2/9 daripada 360 jubin adalah yang bercorak. 1/5 daripada ini adalah RM 65. a) Carla mendapat RM 350. 6. maka.

iaitu 0.Berkadar Terus 1. 2. Lengkapkan jadual dibawah. Kemudian darabkan dengan saat.40 RM 21.5 kg 18 kg Jumlah RM 10. 1400 g atau 1.4 kg 3. Jika dia boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa satu minit maka dia seharusnya dapat menaip 48/60 patah perkataan sesaat. 150 ml syampu dengan harga RM 42 5. a) 63 minit b) 27 minit 7. 25 kg. RM 70 6.60 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0. b) 156 patah perkataan.80 RM 1.5 kg Jumlah RM 2200 RM 1100 RM 220 RM 110 4. a) 36 patah perkataan. Berat 9 kg 1 kg 4. .8 patah perkataan.20 RM 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful