dan penggunaan. Nisbah adalah perbandingan dua atau lebih kuantiti. dan produk siap. Nisbah adalah kritikal kepada keselamatan di tapak kerja. dan boleh yang dinyatakan di dalam pelbagai bentuk. kapasiti.Nisbah dan Rancangan Pelajaran Skala Konsep / prinsip untuk menunjukkan: Dalam pembinaan pekerjaan yang hampir sentiasa. . nisbah yang digunakan untuk menentukan skala. Persefahaman ditunjukkan dengan menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan.

konsep dan prosedur kepada konteks lain tatatertib dan dunia sebenar. dia atau dia memeriksa skala lukisan (biasanya di kunci. ■ Pelukis menggunakan nisbah campuran pigmen untuk mendapatkan warna yang dikehendaki. ■ Arkitek menggunakan nisbah untuk merangka pelan induk untuk skala yang mudah bagi pembina untuk mentafsir. Apabila ulasan pembina pelan induk yang disediakan oleh arkitek. Th adalah pelajaran akan membantu para pelajar memahami bagaimana nisbah dan perkadaran yang digunakan dalam pembinaan. serupa dengan peta geografi) untuk menentukan nisbah untuk pelan tindakan yang telah diambil. . ■ Mengenal dan menerangkan makna maklumat yang dibentangkan menggunakan matematik. ■ Bandingkan dan kontrak berapa berbeza prosedur matematik yang boleh digunakan untuk menyelesaikan tugas yang tertentu. Bagaimana matematik ini menyambung kerja pembinaan: Nisbah menyediakan cara yang mudah untuk membandingkan dua kuantiti. ■ Millwrights menggunakan nisbah untuk menyelesaikan masalah putaran takal dan gear. ■ Menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan. ■ Pindahkan perbendaharaan kata matematik. ■ Jurutera menggunakan nisbah untuk menguji sistem struktur dan mekanikal untuk kapasiti dan isu-isu keselamatan. ■ Gunakan nisbah yang berlainan untuk menunjukkan skala yang sama / bahagian objek.Objektif pelajaran / Keterangan Pembelajaran: ■ Mengenal pasti dan menyatakan nisbah di dalam pelbagai bentuk dan paling mudah segi.

fungsi Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Pembaris (pilihan) Kertas graf bagi setiap pelajar . Guru menggunakan latihan bantuan: ■ Set pelan induk atau dokumen lain yang menunjukkan skala yang sebanding (iaitu. peta jalan) ■ Arkitek skala (pilihan) Bantuan dalam talian tambahan: Kalkulator dengan kunci & memori + / .■ Operasi Jurutera memohon nisbah untuk memastikan peralatan yang betul digunakan untuk bergerak dengan selamat bahan-bahan berat seperti keluli pada bahan kerja.

dan apa yang mereka diperhatikan. dalam kawasan di mana yang lain orang bekerja. 1. Dia mesti menggunakan pengkabelan dan peralatan yang betul untuk bergerak dengan selamat bahanbahan. dll) minta pelajar apakah langkah-langkah pembinaan projek yang mereka fikir nisbah akan penting untuk tahu. Hoover Dam. Lain-lain jenis bahan bahawa pekerja-pekerja binaan kerap campuran di tapak kerja termasuk cat. tetapi ia penting simen tukang batu mendapat nisbah campuran konkrit untuk air tepat. Ia mungkin tidak bunyi glamor. terlalu banyak air boleh mengurangkan kekuatan asas. yang boleh membawa kepada retak dan isu-isu keselamatan struktur serius yang lain. Nisbah adalah perbandingan dua seperti kuantiti yang dinyatakan dalam unit yang sama ukuran. Lihatlah struktur yang disenaraikan dalam 10 Top Projek Pembinaan laman web abad ke-20 di www. kita mula-mula akan memandang pada campuran konkrit sebagai contoh. membaca perihal membina struktur yang terkenal. Nisbah digunakan apabila seorang jurutera operasi mengira berapa banyak produk yang boleh dinaikkan di udara di atas tapak kerja. Pelajaran Komponen: 1. Ia ditulis sebagai satu kenyataan hubungan nisbah (ini itu). Untuk Contoh: Sejak tahun 1937. dan gasolin. Walau bagaimanapun. bentuk akhir nisbah yang tidak ditinggalkan sebagai satu pecahan. apa keputusan. Nota: Ia membantu untuk bertanya jika mana-mana pelajar telah struktur yang terkenal. Nisbah A mengambil bentuk pecahan. gam dan pelekat. constructmyfuture. Dalam hari ini pelajaran.6 bilion kereta melintasi Jambatan Golden Gate di San Francisco. . seperti keluli. dan mengapa.com.Pengenalan pelajaran: Nisbah yang digunakan dalam pembinaan reka bentuk bangunan skala yang dikehendaki untuk berkomunikasi skop projek daripada arkitek meja ke tapak kerja dan dengan tepat menggunakan dan mengurus produk. (World Trade Center. adakah anda fikir pereka jambatan ini buat untuk memastikan jambatan itu akan selamat? Bagaimana nisbah akan berkaitan kepada keputusan-keputusan ini? 2.

. Nisbah yang ditulis dalam bentuk sama ada boleh dikurangkan seperti pecahan. ditulis 4 gal: 5 gal Perubahan kepada unit yang sama 4 gal: 5 gal Batal unit serupa 4: 5 Nisbah kini dalam sebutan terendah. membatalkan unit serupa) 3: 5 (membaca nisbah tiga hingga lima ) 3. Th boleh digunakan untuk mengukur 4 cawan 5 cawan. Penempatan nombor pembilang dan penyebut adalah kritikal.Contoh untuk menulis di papan: 3 inci / 5 inci (nisbah mana-mana boleh diungkapkan sebagai pecahan) 3 inci / 5 inci = 3 / 5 (bila-bila masa boleh. atau 4 kuart hingga 5 kuart. Contoh untuk menulis di papan: Apakah nisbah 16 kuart ke 5 gelen? 16 qt: 5 gal nisbah. Perintah nisbah ditubuhkan oleh pernyataan masalah. 5: 10 5 boleh dibahagikan kepada kedua-dua nombor (pembilang dan penyebut) 5: 10 = 1 Lengkapkan matematik 552 01:02 Ini adalah nisbah dipermudahkan dalam format yang disebut.

5 / 8 Th adalah sebahagian daripada nisbah batu yang dihancurkan 1 / 8 x 4000 = £ 500 simen 1 / 4 x 4000 = £ 1000 pasir 5 / 8 x 4000 = £ 2500 batuan hancur Simen £ 500 + £ 1000 pasir + batu dihancurkan £ 2500 = £ 4000 jumlah campuran . Campuran konkrit adalah satu contoh bagaimana nisbah boleh menunjukkan hubungan lebih daripada dua kuantiti.5. dua paun pasir dan paun ve fi batuan hancur digunakan. Berapa banyak setiap komponen yang diperlukan untuk 4000 £ konkrit? 1 + 2 + 5 = 8 Th sebelum 8 bahagian kepada campuran (penyebut) Sebelum 1 / 8 Th satu bahagian simen dalam campuran 2 / 8 atau 1 / 4 sebelum Th 2 bahagian pasir di dalam campuran. pasir dan batu dihancurkan dicampur dalam nisbah 1: 2: 5 mengikut berat. Bagi setiap paun simen yang digunakan. Simen.

dan memberitahu kelas skala dokumen itu. 2 Arkitek dan jurutera menggunakan nisbah dalam lukisan teknikal dan pelan induk. Minta pelajar melukis "legenda" di tangan sudut kanan bawah pada setiap sisi kertas. "pelan tindakan"). bertanya apakah ciri-ciri ini dipanggil (seperti legenda peta).sebelum komputer dibantu draf ing. Terangkan ini adalah nisbah yang digunakan untuk membuat ia mungkin untuk menarik tepat dan menyampaikan ukuran sebenar dalam dokumen yang boleh digunakan.Latihan 1 . lukisan yang paling teknikal dan pelan induk diterbitkan semula dalam hitam dan putih.Walaubagaimanapun . salinan kation spesifikasi bangunan telah dilukis menggunakan garisan biru (Dengan itu nama yang masih digunakan. 3. dengan ini skala beza erent: Pertama : 1 / 4 "= 1'0" (kebanyakan kotak kertas graf yang sama 1 / 4 ") Kedua : 1 / 4 "= 5'0" . meminta mereka untuk berjalan kertas dalam landskap (11 "sisi sebagai bahagian atas dan bawah halaman). Menjemput pelajar untuk mengkaji semula pelan induk atau peta. Kini. Papar pelajar lukisan pelan tindakan dan / atau peta jalan. rangka tindakan tidak sentiasa warna biru . Pas 8 1 / 2 "x 11" kertas graf untuk pelajar. Menunjukkan ciri-ciri utama pelan tindakan atau peta.

sebahagian terbentuk. dan sebagainya). Terangkan bagaimana aktiviti ini akan membantu mereka memahami hubungan antara nisbah dan kadar sebagai satu cara untuk menyampaikan maklumat dan membuat keputusan. . dan tambahan kreatif. Pelajar boleh menentukan rakaman keseluruhan persegi dan bentuk yang mereka mahu untuk rumah mereka. Apabila dua nisbah boleh sama antara satu sama lain. dan menambah bilik pedalaman dan ciri-ciri. tetapi perlu menggunakan perimeter: Pembukaan pintu depan = 36 " Sekurang-kurangnya lima tingkap = 28 " Tetingkap bay = 24 "x42" x24 "(mungkin perlu menarik ini di papan) Pintu kaca gelongsor = 6' lebar Garaj kereta dua dilampirkan dengan satu atau dua pintu Untuk kredit tambahan atau kerja rumah. penempatan tingkap dan pintu. tab tenggelam. satu cerita rumah "shell" pelan (dinding luaran sahaja) ini berbeza skala / nisbah. dengan dimensi shell akhir yang hampir sama dalam kedua-dua lukisan (rakaman persegi. pelajar boleh mengambil lukisan-lukisan mereka ke rumah.4 Pembinaan Pusat Kecemerlangan-Renton Technical College Beritahu pelajar mereka akan menarik asas. seperti tempat perapian.

Gunakan Nisbah dan Lembaran Kerja Skala dalam kelas atau sebagai kerja rumah. Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Menyelesaikan masalah-masalah berikut dan mengurangkan jawapan kepada terma yang paling mudah tanpa unit:  Masalah # 1  3 kaki 6 inci  Masalah # 2  25 / 80  Masalah # 3  25 lb simen: pasir £ 50: £ 75 batu dihancurkan  Masalah # 4  3 penolakan hingga 24 kimpalan sendi yang baik  Masalah # 5  Rangka tindakan untuk bangunan dilukis mengikut skala 1 / 4 "= 1 . Apakah nisbah mereka?  Masalah # 7  Apakah nisbah 3 meters kepada 12 inci? .5.Jika dimensi ukuran 6 1 / 2 inci dengan 11 inci pada cetak. apakah dimensi bangunan?  Masalah # 6  Dua gear 64 dan 40 gigi.

60: 84 6. 300: 450: 150 7 Sebuah kereta bergerak sembilan kilometer pada satu liter petrol. 5: 10 2. Tumbuhan memerlukan satu bahagian kilang makanan bagi setiap sebelas bahagian air. Sebuah syarikat menggaji 48 wanita dan 60 orang lelaki. Berapa banyak air akan bercampur dengan: a) 1 liter makanan tumbuh-tumbuhan? b) 100 ml makanan tumbuh-tumbuhan? 9. Sejauh mana ia akan melakukan perjalanan pada: a) 4 liter petrol? b) 7 liter petrol? c) 6 liter petrol? 8. Apakah nisbah wanita kepada lelaki dalam bentuk yang paling mudah. 36: 42 4.AKTIVITI Nisbah dan Perkadaran Permudahkan nisbah berikut: 1. Nisbah kilometer ke liter 9: 1. 4: 6 3. 700: 350 5. .

Nisbah dengan unit berikut. Tulis ini sebagai nisbah kilometer ke gelen. 8. 600 cm : 10 m 2. 5. Dapur saya menggunakan 195 jubin tidak bercorak dan 15 jubin yang bercorak. Permudahkan unit berikut. Sejauh menakah kereta boleh bergerak dengan menggunakan satu gelen petrol. 1.5 cm : 30 m 4. Tangki sebuah kereta boleh menampung 12 gelen petrol. 5 ½ km : 1000 m 3. Apakah dataran nisbah jubin dalam bentuk yang paling mudah? . Pada tangki penuh kereta boleh bergerak sejauh 480 kilometer.

Apakah nisbah berat serbuk dan air untuk membuat campuran yang betul. a) Pada bulan Mei keuntungan adalah RM 600. 4. (Satu liter mempunyai berat 1000 g (1 kg)). Seorang lelaki membahagikan RM4000 antara dua orang anaknya dalam nisbah 5 :3.20 dan mereka membayar dalam nisbah 2 : 3. Berapa gram logam setiap logam tersebut? 5. a) Sewa adalah RM84 sebulan dan mereka membayar sewa dalam nisbah 4 : 3. Bahagikan RM35 dalam nisbah 5 : 2 3. Saya hendak menggunakan 2 jubin yang bercorak untuk setiap 7 jubin yang biasa. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? b) Bil telefon pula adalah RM86. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? 7.5 liter air. Bahagikan RM45 dalam nisbah 2 : 1 2.Bahagian berkadar 1. a) Berapa banyak mortar yang boleh dibuat dengan menggunkan 210 kg pasir? b) Berapa gram bahan yang diperlukan untuk membuat 2 ½ kg mortar? 8. a) 50 : 35 b) 5 : 35 c) 1 : 70 . b) Pada bulan Jun Serina mendapat RM 325. Setiap bulan mereka berkongsi keuntungan dalam nisbah 7 : 5. Mortar untuk meletakkan batu-bata yang dibuat dengan pasir dan simen adalah dalam nisbah 7 : 3. Berapa banyakkah jubin yang perlu saya beli? 6. Carla dan Serina memulakan sebuah perniagaan. Berapa banyak yang diperoleh setiap orang. Ahmed dan Jackie berkomgsi sebuah flat. Berapakah jumlah keuntungan mereka? 9. Berapakah bahagian yang diperoleh oleh setiap anaknya. Arahan pada paket racun rumpai memberitahu anda untuk mencampurkan 50 gram serbuk dengan 3. 900g aloi diperbuat daripada tembaga timah dan nikel dalam nisbah 3 : 4 : 2. Saya memerlukan 360 jubin untuk bilik air dan bilik mandi.

80 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0.5 kg Jumlah RM 2200 4. 7. Berapa banyak perkataan yang boleh dia taip dalam tempoh masa 45 saat. Yang manakah merupakan pembelian yang terbaik. Berat 9 kg 1 kg 4. c) 200 ml syampu dengan harga RM 64. Berapakah berat untuk 5 buah kotak yang sama? 2. Jika 4 buah komponen mempunyai berat 800 g. Berapakah berat untuk 7 buah komponen ini? 3. 5. Tiga buah kotak mempunyai berat 15 kg. a) Berapa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 7 kilometer. Berapakah harga untuk 5 batang pen? 6. b) Berpa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 3 kilometer.Perkadaran terus 1. . Alan boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa seminit.5 kg 18 kg Jumlah RM 10. 6 batang pen berharga RM 84. a) 100 ml syampu dengan harga RM 35. b) 150 ml syampu dengan harga RM 42. Lengkap jadual dibawah. Graham berjoging sejauh 4 kilometer dalam masa 36 minit.

2 : 3 3. atau 1. 2 : 1 5.JAWAPAN Nisbah dan Perkadaran 1. a) 4 x 9 = 36 kilometer b) 7 x 9 = 63 kilometer c) 6 x 9 = 54 kilometer 8. 1 : 2 2. a) 11 liter b) 1100 ml. 4 : 5 (48 : 60 dalam bentuk termudah : kedua-dua bahagian dibahagikan dengan 12) .1 l NOTA : Apapun unit namun nisbah adalah sama 9. 6 : 7 4. 5 : 7 6. 2 : 3 : 1 7.

RM 25 : RM 10. maka tidak perlulah dinyatakan dalam bentuk nisbah atau permudahkannya. kita boleh menggantikan ‘daripada’ dengan tanda darab. 400 g timah. 2/3 x RM 45 = RM 30 dan 1/3 x RM 45 = RM 15 INGAT : Apabila mencari pecahan sesuatu. 195 : 15 dipermudahkan. 3 : 5 ( 600 cm : 1000 cm. maka kereta itu boleh bergerak sejauh 40 kilometer dengan hanya segelen petrol) 7. 1 : 3 4. dan 1/3 x 45. jadi jumlah yang perlu kita lakukan ialah 2/3 x 45. 480 km : 12 gelen ( permudahkan kepada 40 km : 1 gelen. . 3. 195 jubin biasa dengan 15 jubin bercorak. (tambahkan kedua-dua belah nisbah). 7 : 1 3. dibahagikan dengan cara yang termudah) 2. maka = 13 : 1 Bahagian Berkadar 1. 11 : 2 (5500 m : 1000 m. Jumlah bahagian adalah 3. 1. 300 g tembaga. dan 200 nikel. permudahkan) 5. 2. IKUT KEHENDAK SOALAN. Kali ini anda mencari 5/7 dan 2/7 daripada RM 35. 17 : 6 ( 85 mm : 30 mm) 6. Disebabkan anda diminta untuk mencari jumlah sebenara.Nisbah dan Unit Anda perlu menukar kedua-dua bahagian nisbah dalam bentuk unit yang sama. RM 2500 : RM 1500 4.

5 liter  50 g : 3. 1 : 7 . 9.48 dan Jackie bayar RM 51.75 kg simen.  50 g : 3. jadi kita perlu cari 4/7 dan 3/7 daripada RM84) b) Ahmed bayar RM 34.72. maka. Serina mendapat RM 250. 7/9 x 360 = 280 jubin biasa. c. 8. 1/5 daripada ini adalah RM 65. a) 300 kg. b) Jika Serina mendapat RM 325 ini adalah 5/12 daripada keuntungan. Berat satu liter air adalah 1000 g. tetapi adalah lebih baik untuk membuat latihan untuk soalan seperti ini untuk memastikan anda faham konsep yang menjadi asas dan memberi keyakinan untuk anda menjawab soalan yang lain. 360 dibahagikan dengan 9 dan didarabkan dengan 2 maka jawapannya ialah 80 jubin yang bercorak. Kesemua bahgian adalah 9 dan kita perlu 2/9 daripada 360 jubin adalah yang bercorak. 7. Nisbah jubin yang bercorak kepada jubin yang biasa ialah 2 : 7. 6. anda perlu menukar kedua-dua belah nisbah kepada unit yang sama. Oleh itu. b) 1.5. NOTA : adalah jarang untuk kita mendapat soalan kepada nisbah dan kadar yang sukar seperti soalan 7 dan 8 dalam ujian numerasi. a) Carla mendapat RM 350. Jackie membayar RM 36 (terdapat 7 bahagian. a) Ahmed membayar RM 48.5 kg  50 g : 3500 g Dipermudahkan. oleh itu untuk mengira nisbah. dan jumlah keuntungan mestilah dua belas kali daripada ini (jumlah tambah kedua-dua belah nisbah 5 : 7 ialah 12) = RM 780.75 kg pasir dan 0.

150 ml syampu dengan harga RM 42 5.80 RM 1. Kemudian darabkan dengan saat. 25 kg. 2. RM 70 6. b) 156 patah perkataan. Lengkapkan jadual dibawah.4 kg 3.5 kg 18 kg Jumlah RM 10.Berkadar Terus 1. a) 36 patah perkataan. . Jika dia boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa satu minit maka dia seharusnya dapat menaip 48/60 patah perkataan sesaat.5 kg Jumlah RM 2200 RM 1100 RM 220 RM 110 4. a) 63 minit b) 27 minit 7.40 RM 21. 1400 g atau 1.8 patah perkataan. iaitu 0.60 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0. Berat 9 kg 1 kg 4.20 RM 5.