P. 1
6.Modul Pembelajaran Dan Pengajaran Skala Dan Nisbah

6.Modul Pembelajaran Dan Pengajaran Skala Dan Nisbah

|Views: 139|Likes:
Published by Yusri Farulzi
ssssas
ssssas

More info:

Categories:Types
Published by: Yusri Farulzi on Aug 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/18/2014

pdf

text

original

. dan produk siap. kapasiti. dan boleh yang dinyatakan di dalam pelbagai bentuk. Nisbah adalah perbandingan dua atau lebih kuantiti. Persefahaman ditunjukkan dengan menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan. nisbah yang digunakan untuk menentukan skala.Nisbah dan Rancangan Pelajaran Skala Konsep / prinsip untuk menunjukkan: Dalam pembinaan pekerjaan yang hampir sentiasa. dan penggunaan. Nisbah adalah kritikal kepada keselamatan di tapak kerja.

■ Jurutera menggunakan nisbah untuk menguji sistem struktur dan mekanikal untuk kapasiti dan isu-isu keselamatan. dia atau dia memeriksa skala lukisan (biasanya di kunci. ■ Gunakan nisbah yang berlainan untuk menunjukkan skala yang sama / bahagian objek. ■ Millwrights menggunakan nisbah untuk menyelesaikan masalah putaran takal dan gear. ■ Bandingkan dan kontrak berapa berbeza prosedur matematik yang boleh digunakan untuk menyelesaikan tugas yang tertentu. Th adalah pelajaran akan membantu para pelajar memahami bagaimana nisbah dan perkadaran yang digunakan dalam pembinaan. ■ Menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan.Objektif pelajaran / Keterangan Pembelajaran: ■ Mengenal pasti dan menyatakan nisbah di dalam pelbagai bentuk dan paling mudah segi. ■ Arkitek menggunakan nisbah untuk merangka pelan induk untuk skala yang mudah bagi pembina untuk mentafsir. Bagaimana matematik ini menyambung kerja pembinaan: Nisbah menyediakan cara yang mudah untuk membandingkan dua kuantiti. ■ Pelukis menggunakan nisbah campuran pigmen untuk mendapatkan warna yang dikehendaki. ■ Mengenal dan menerangkan makna maklumat yang dibentangkan menggunakan matematik. ■ Pindahkan perbendaharaan kata matematik. serupa dengan peta geografi) untuk menentukan nisbah untuk pelan tindakan yang telah diambil. Apabila ulasan pembina pelan induk yang disediakan oleh arkitek. . konsep dan prosedur kepada konteks lain tatatertib dan dunia sebenar.

■ Operasi Jurutera memohon nisbah untuk memastikan peralatan yang betul digunakan untuk bergerak dengan selamat bahan-bahan berat seperti keluli pada bahan kerja.fungsi Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Pembaris (pilihan) Kertas graf bagi setiap pelajar . Guru menggunakan latihan bantuan: ■ Set pelan induk atau dokumen lain yang menunjukkan skala yang sebanding (iaitu. peta jalan) ■ Arkitek skala (pilihan) Bantuan dalam talian tambahan: Kalkulator dengan kunci & memori + / .

seperti keluli. dan gasolin. Ia ditulis sebagai satu kenyataan hubungan nisbah (ini itu). Untuk Contoh: Sejak tahun 1937. apa keputusan. dan apa yang mereka diperhatikan. Nota: Ia membantu untuk bertanya jika mana-mana pelajar telah struktur yang terkenal. Hoover Dam. Dia mesti menggunakan pengkabelan dan peralatan yang betul untuk bergerak dengan selamat bahanbahan. membaca perihal membina struktur yang terkenal. Lihatlah struktur yang disenaraikan dalam 10 Top Projek Pembinaan laman web abad ke-20 di www. bentuk akhir nisbah yang tidak ditinggalkan sebagai satu pecahan. kita mula-mula akan memandang pada campuran konkrit sebagai contoh.Pengenalan pelajaran: Nisbah yang digunakan dalam pembinaan reka bentuk bangunan skala yang dikehendaki untuk berkomunikasi skop projek daripada arkitek meja ke tapak kerja dan dengan tepat menggunakan dan mengurus produk. gam dan pelekat. . constructmyfuture. adakah anda fikir pereka jambatan ini buat untuk memastikan jambatan itu akan selamat? Bagaimana nisbah akan berkaitan kepada keputusan-keputusan ini? 2. Nisbah A mengambil bentuk pecahan. yang boleh membawa kepada retak dan isu-isu keselamatan struktur serius yang lain.com. Pelajaran Komponen: 1. dan mengapa. Dalam hari ini pelajaran. 1. Ia mungkin tidak bunyi glamor. dll) minta pelajar apakah langkah-langkah pembinaan projek yang mereka fikir nisbah akan penting untuk tahu. Nisbah adalah perbandingan dua seperti kuantiti yang dinyatakan dalam unit yang sama ukuran. Nisbah digunakan apabila seorang jurutera operasi mengira berapa banyak produk yang boleh dinaikkan di udara di atas tapak kerja.6 bilion kereta melintasi Jambatan Golden Gate di San Francisco. Lain-lain jenis bahan bahawa pekerja-pekerja binaan kerap campuran di tapak kerja termasuk cat. (World Trade Center. tetapi ia penting simen tukang batu mendapat nisbah campuran konkrit untuk air tepat. dalam kawasan di mana yang lain orang bekerja. Walau bagaimanapun. terlalu banyak air boleh mengurangkan kekuatan asas.

membatalkan unit serupa) 3: 5 (membaca nisbah tiga hingga lima ) 3. Th boleh digunakan untuk mengukur 4 cawan 5 cawan. . ditulis 4 gal: 5 gal Perubahan kepada unit yang sama 4 gal: 5 gal Batal unit serupa 4: 5 Nisbah kini dalam sebutan terendah. 5: 10 5 boleh dibahagikan kepada kedua-dua nombor (pembilang dan penyebut) 5: 10 = 1 Lengkapkan matematik 552 01:02 Ini adalah nisbah dipermudahkan dalam format yang disebut. Nisbah yang ditulis dalam bentuk sama ada boleh dikurangkan seperti pecahan. atau 4 kuart hingga 5 kuart. Perintah nisbah ditubuhkan oleh pernyataan masalah.Contoh untuk menulis di papan: 3 inci / 5 inci (nisbah mana-mana boleh diungkapkan sebagai pecahan) 3 inci / 5 inci = 3 / 5 (bila-bila masa boleh. Penempatan nombor pembilang dan penyebut adalah kritikal. Contoh untuk menulis di papan: Apakah nisbah 16 kuart ke 5 gelen? 16 qt: 5 gal nisbah.

Simen. Berapa banyak setiap komponen yang diperlukan untuk 4000 £ konkrit? 1 + 2 + 5 = 8 Th sebelum 8 bahagian kepada campuran (penyebut) Sebelum 1 / 8 Th satu bahagian simen dalam campuran 2 / 8 atau 1 / 4 sebelum Th 2 bahagian pasir di dalam campuran. dua paun pasir dan paun ve fi batuan hancur digunakan. Bagi setiap paun simen yang digunakan. pasir dan batu dihancurkan dicampur dalam nisbah 1: 2: 5 mengikut berat. Campuran konkrit adalah satu contoh bagaimana nisbah boleh menunjukkan hubungan lebih daripada dua kuantiti.5. 5 / 8 Th adalah sebahagian daripada nisbah batu yang dihancurkan 1 / 8 x 4000 = £ 500 simen 1 / 4 x 4000 = £ 1000 pasir 5 / 8 x 4000 = £ 2500 batuan hancur Simen £ 500 + £ 1000 pasir + batu dihancurkan £ 2500 = £ 4000 jumlah campuran .

Pas 8 1 / 2 "x 11" kertas graf untuk pelajar. salinan kation spesifikasi bangunan telah dilukis menggunakan garisan biru (Dengan itu nama yang masih digunakan. meminta mereka untuk berjalan kertas dalam landskap (11 "sisi sebagai bahagian atas dan bawah halaman). 2 Arkitek dan jurutera menggunakan nisbah dalam lukisan teknikal dan pelan induk. 3. dengan ini skala beza erent: Pertama : 1 / 4 "= 1'0" (kebanyakan kotak kertas graf yang sama 1 / 4 ") Kedua : 1 / 4 "= 5'0" .sebelum komputer dibantu draf ing. Minta pelajar melukis "legenda" di tangan sudut kanan bawah pada setiap sisi kertas. bertanya apakah ciri-ciri ini dipanggil (seperti legenda peta). Papar pelajar lukisan pelan tindakan dan / atau peta jalan.Latihan 1 .Walaubagaimanapun . Menjemput pelajar untuk mengkaji semula pelan induk atau peta. Kini. rangka tindakan tidak sentiasa warna biru . "pelan tindakan"). dan memberitahu kelas skala dokumen itu. lukisan yang paling teknikal dan pelan induk diterbitkan semula dalam hitam dan putih. Menunjukkan ciri-ciri utama pelan tindakan atau peta. Terangkan ini adalah nisbah yang digunakan untuk membuat ia mungkin untuk menarik tepat dan menyampaikan ukuran sebenar dalam dokumen yang boleh digunakan.

tetapi perlu menggunakan perimeter: Pembukaan pintu depan = 36 " Sekurang-kurangnya lima tingkap = 28 " Tetingkap bay = 24 "x42" x24 "(mungkin perlu menarik ini di papan) Pintu kaca gelongsor = 6' lebar Garaj kereta dua dilampirkan dengan satu atau dua pintu Untuk kredit tambahan atau kerja rumah. dan sebagainya). dengan dimensi shell akhir yang hampir sama dalam kedua-dua lukisan (rakaman persegi. dan tambahan kreatif. Apabila dua nisbah boleh sama antara satu sama lain. satu cerita rumah "shell" pelan (dinding luaran sahaja) ini berbeza skala / nisbah. pelajar boleh mengambil lukisan-lukisan mereka ke rumah. penempatan tingkap dan pintu. tab tenggelam. sebahagian terbentuk. Terangkan bagaimana aktiviti ini akan membantu mereka memahami hubungan antara nisbah dan kadar sebagai satu cara untuk menyampaikan maklumat dan membuat keputusan. dan menambah bilik pedalaman dan ciri-ciri. seperti tempat perapian. . Pelajar boleh menentukan rakaman keseluruhan persegi dan bentuk yang mereka mahu untuk rumah mereka.4 Pembinaan Pusat Kecemerlangan-Renton Technical College Beritahu pelajar mereka akan menarik asas.

Jika dimensi ukuran 6 1 / 2 inci dengan 11 inci pada cetak. apakah dimensi bangunan?  Masalah # 6  Dua gear 64 dan 40 gigi. Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Menyelesaikan masalah-masalah berikut dan mengurangkan jawapan kepada terma yang paling mudah tanpa unit:  Masalah # 1  3 kaki 6 inci  Masalah # 2  25 / 80  Masalah # 3  25 lb simen: pasir £ 50: £ 75 batu dihancurkan  Masalah # 4  3 penolakan hingga 24 kimpalan sendi yang baik  Masalah # 5  Rangka tindakan untuk bangunan dilukis mengikut skala 1 / 4 "= 1 . Apakah nisbah mereka?  Masalah # 7  Apakah nisbah 3 meters kepada 12 inci? . Gunakan Nisbah dan Lembaran Kerja Skala dalam kelas atau sebagai kerja rumah.5.

60: 84 6. Apakah nisbah wanita kepada lelaki dalam bentuk yang paling mudah.AKTIVITI Nisbah dan Perkadaran Permudahkan nisbah berikut: 1. 5: 10 2. Sebuah syarikat menggaji 48 wanita dan 60 orang lelaki. 700: 350 5. Berapa banyak air akan bercampur dengan: a) 1 liter makanan tumbuh-tumbuhan? b) 100 ml makanan tumbuh-tumbuhan? 9. . 300: 450: 150 7 Sebuah kereta bergerak sembilan kilometer pada satu liter petrol. Sejauh mana ia akan melakukan perjalanan pada: a) 4 liter petrol? b) 7 liter petrol? c) 6 liter petrol? 8. Tumbuhan memerlukan satu bahagian kilang makanan bagi setiap sebelas bahagian air. 36: 42 4. 4: 6 3. Nisbah kilometer ke liter 9: 1.

1. Tulis ini sebagai nisbah kilometer ke gelen. Dapur saya menggunakan 195 jubin tidak bercorak dan 15 jubin yang bercorak. Permudahkan unit berikut. 8. Tangki sebuah kereta boleh menampung 12 gelen petrol. 5 ½ km : 1000 m 3. Apakah dataran nisbah jubin dalam bentuk yang paling mudah? . Sejauh menakah kereta boleh bergerak dengan menggunakan satu gelen petrol. 600 cm : 10 m 2.5 cm : 30 m 4. Pada tangki penuh kereta boleh bergerak sejauh 480 kilometer. 5.Nisbah dengan unit berikut.

Bahagikan RM35 dalam nisbah 5 : 2 3. Berapa banyakkah jubin yang perlu saya beli? 6. Seorang lelaki membahagikan RM4000 antara dua orang anaknya dalam nisbah 5 :3. Saya hendak menggunakan 2 jubin yang bercorak untuk setiap 7 jubin yang biasa. Arahan pada paket racun rumpai memberitahu anda untuk mencampurkan 50 gram serbuk dengan 3.20 dan mereka membayar dalam nisbah 2 : 3. a) 50 : 35 b) 5 : 35 c) 1 : 70 . a) Sewa adalah RM84 sebulan dan mereka membayar sewa dalam nisbah 4 : 3. Saya memerlukan 360 jubin untuk bilik air dan bilik mandi.5 liter air. a) Berapa banyak mortar yang boleh dibuat dengan menggunkan 210 kg pasir? b) Berapa gram bahan yang diperlukan untuk membuat 2 ½ kg mortar? 8. Bahagikan RM45 dalam nisbah 2 : 1 2. (Satu liter mempunyai berat 1000 g (1 kg)). 900g aloi diperbuat daripada tembaga timah dan nikel dalam nisbah 3 : 4 : 2. Berapakah bahagian yang diperoleh oleh setiap anaknya. Setiap bulan mereka berkongsi keuntungan dalam nisbah 7 : 5. Carla dan Serina memulakan sebuah perniagaan. Berapa gram logam setiap logam tersebut? 5. Berapa banyak yang diperoleh setiap orang. Apakah nisbah berat serbuk dan air untuk membuat campuran yang betul. a) Pada bulan Mei keuntungan adalah RM 600. Berapakah jumlah keuntungan mereka? 9. 4. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? 7.Bahagian berkadar 1. Ahmed dan Jackie berkomgsi sebuah flat. b) Pada bulan Jun Serina mendapat RM 325. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? b) Bil telefon pula adalah RM86. Mortar untuk meletakkan batu-bata yang dibuat dengan pasir dan simen adalah dalam nisbah 7 : 3.

. Berapakah berat untuk 5 buah kotak yang sama? 2.5 kg Jumlah RM 2200 4. Alan boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa seminit. 6 batang pen berharga RM 84. b) 150 ml syampu dengan harga RM 42. Berat 9 kg 1 kg 4. Lengkap jadual dibawah. Yang manakah merupakan pembelian yang terbaik. Berapakah berat untuk 7 buah komponen ini? 3. a) 100 ml syampu dengan harga RM 35. Berapakah harga untuk 5 batang pen? 6.Perkadaran terus 1. Graham berjoging sejauh 4 kilometer dalam masa 36 minit. 7. Jika 4 buah komponen mempunyai berat 800 g. Berapa banyak perkataan yang boleh dia taip dalam tempoh masa 45 saat. b) Berpa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 3 kilometer.5 kg 18 kg Jumlah RM 10. Tiga buah kotak mempunyai berat 15 kg.80 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0. a) Berapa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 7 kilometer. 5. c) 200 ml syampu dengan harga RM 64.

atau 1. 2 : 1 5.JAWAPAN Nisbah dan Perkadaran 1. a) 4 x 9 = 36 kilometer b) 7 x 9 = 63 kilometer c) 6 x 9 = 54 kilometer 8. 2 : 3 : 1 7. 5 : 7 6. 6 : 7 4. a) 11 liter b) 1100 ml. 4 : 5 (48 : 60 dalam bentuk termudah : kedua-dua bahagian dibahagikan dengan 12) .1 l NOTA : Apapun unit namun nisbah adalah sama 9. 2 : 3 3. 1 : 2 2.

Jumlah bahagian adalah 3. maka tidak perlulah dinyatakan dalam bentuk nisbah atau permudahkannya. Disebabkan anda diminta untuk mencari jumlah sebenara. (tambahkan kedua-dua belah nisbah). IKUT KEHENDAK SOALAN. 1. 300 g tembaga. dibahagikan dengan cara yang termudah) 2. dan 1/3 x 45. 3 : 5 ( 600 cm : 1000 cm. 400 g timah. jadi jumlah yang perlu kita lakukan ialah 2/3 x 45.Nisbah dan Unit Anda perlu menukar kedua-dua bahagian nisbah dalam bentuk unit yang sama. 2. RM 25 : RM 10. maka kereta itu boleh bergerak sejauh 40 kilometer dengan hanya segelen petrol) 7. maka = 13 : 1 Bahagian Berkadar 1. 11 : 2 (5500 m : 1000 m. 7 : 1 3. 195 jubin biasa dengan 15 jubin bercorak. RM 2500 : RM 1500 4. . 480 km : 12 gelen ( permudahkan kepada 40 km : 1 gelen. dan 200 nikel. 1 : 3 4. permudahkan) 5. kita boleh menggantikan ‘daripada’ dengan tanda darab. 2/3 x RM 45 = RM 30 dan 1/3 x RM 45 = RM 15 INGAT : Apabila mencari pecahan sesuatu. Kali ini anda mencari 5/7 dan 2/7 daripada RM 35. 3. 195 : 15 dipermudahkan. 17 : 6 ( 85 mm : 30 mm) 6.

a) Carla mendapat RM 350. 1/5 daripada ini adalah RM 65. Nisbah jubin yang bercorak kepada jubin yang biasa ialah 2 : 7. 7/9 x 360 = 280 jubin biasa. a) 300 kg. 360 dibahagikan dengan 9 dan didarabkan dengan 2 maka jawapannya ialah 80 jubin yang bercorak. oleh itu untuk mengira nisbah.75 kg simen. Serina mendapat RM 250. dan jumlah keuntungan mestilah dua belas kali daripada ini (jumlah tambah kedua-dua belah nisbah 5 : 7 ialah 12) = RM 780. Oleh itu. 9. Jackie membayar RM 36 (terdapat 7 bahagian. NOTA : adalah jarang untuk kita mendapat soalan kepada nisbah dan kadar yang sukar seperti soalan 7 dan 8 dalam ujian numerasi. jadi kita perlu cari 4/7 dan 3/7 daripada RM84) b) Ahmed bayar RM 34. anda perlu menukar kedua-dua belah nisbah kepada unit yang sama. b) Jika Serina mendapat RM 325 ini adalah 5/12 daripada keuntungan. tetapi adalah lebih baik untuk membuat latihan untuk soalan seperti ini untuk memastikan anda faham konsep yang menjadi asas dan memberi keyakinan untuk anda menjawab soalan yang lain.72.48 dan Jackie bayar RM 51. 6. Berat satu liter air adalah 1000 g.5 liter  50 g : 3. maka. 7. 1 : 7 . Kesemua bahgian adalah 9 dan kita perlu 2/9 daripada 360 jubin adalah yang bercorak.  50 g : 3. b) 1. c. a) Ahmed membayar RM 48.5 kg  50 g : 3500 g Dipermudahkan.5.75 kg pasir dan 0. 8.

1400 g atau 1. Jika dia boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa satu minit maka dia seharusnya dapat menaip 48/60 patah perkataan sesaat. Berat 9 kg 1 kg 4.5 kg Jumlah RM 2200 RM 1100 RM 220 RM 110 4.5 kg 18 kg Jumlah RM 10. Lengkapkan jadual dibawah.Berkadar Terus 1. Kemudian darabkan dengan saat. a) 36 patah perkataan. 150 ml syampu dengan harga RM 42 5. iaitu 0. b) 156 patah perkataan.60 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0.80 RM 1.8 patah perkataan.40 RM 21.20 RM 5.4 kg 3. . 25 kg. 2. RM 70 6. a) 63 minit b) 27 minit 7.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->