dan produk siap. Nisbah adalah perbandingan dua atau lebih kuantiti. dan penggunaan. Persefahaman ditunjukkan dengan menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan. . dan boleh yang dinyatakan di dalam pelbagai bentuk. kapasiti. Nisbah adalah kritikal kepada keselamatan di tapak kerja.Nisbah dan Rancangan Pelajaran Skala Konsep / prinsip untuk menunjukkan: Dalam pembinaan pekerjaan yang hampir sentiasa. nisbah yang digunakan untuk menentukan skala.

■ Arkitek menggunakan nisbah untuk merangka pelan induk untuk skala yang mudah bagi pembina untuk mentafsir. ■ Bandingkan dan kontrak berapa berbeza prosedur matematik yang boleh digunakan untuk menyelesaikan tugas yang tertentu. serupa dengan peta geografi) untuk menentukan nisbah untuk pelan tindakan yang telah diambil. Apabila ulasan pembina pelan induk yang disediakan oleh arkitek. ■ Millwrights menggunakan nisbah untuk menyelesaikan masalah putaran takal dan gear. konsep dan prosedur kepada konteks lain tatatertib dan dunia sebenar. . ■ Pindahkan perbendaharaan kata matematik. ■ Gunakan nisbah yang berlainan untuk menunjukkan skala yang sama / bahagian objek.Objektif pelajaran / Keterangan Pembelajaran: ■ Mengenal pasti dan menyatakan nisbah di dalam pelbagai bentuk dan paling mudah segi. Th adalah pelajaran akan membantu para pelajar memahami bagaimana nisbah dan perkadaran yang digunakan dalam pembinaan. ■ Menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan. ■ Pelukis menggunakan nisbah campuran pigmen untuk mendapatkan warna yang dikehendaki. dia atau dia memeriksa skala lukisan (biasanya di kunci. ■ Jurutera menggunakan nisbah untuk menguji sistem struktur dan mekanikal untuk kapasiti dan isu-isu keselamatan. Bagaimana matematik ini menyambung kerja pembinaan: Nisbah menyediakan cara yang mudah untuk membandingkan dua kuantiti. ■ Mengenal dan menerangkan makna maklumat yang dibentangkan menggunakan matematik.

peta jalan) ■ Arkitek skala (pilihan) Bantuan dalam talian tambahan: Kalkulator dengan kunci & memori + / .■ Operasi Jurutera memohon nisbah untuk memastikan peralatan yang betul digunakan untuk bergerak dengan selamat bahan-bahan berat seperti keluli pada bahan kerja.fungsi Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Pembaris (pilihan) Kertas graf bagi setiap pelajar . Guru menggunakan latihan bantuan: ■ Set pelan induk atau dokumen lain yang menunjukkan skala yang sebanding (iaitu.

(World Trade Center. kita mula-mula akan memandang pada campuran konkrit sebagai contoh. gam dan pelekat. apa keputusan. .com. terlalu banyak air boleh mengurangkan kekuatan asas. Dia mesti menggunakan pengkabelan dan peralatan yang betul untuk bergerak dengan selamat bahanbahan. dalam kawasan di mana yang lain orang bekerja. adakah anda fikir pereka jambatan ini buat untuk memastikan jambatan itu akan selamat? Bagaimana nisbah akan berkaitan kepada keputusan-keputusan ini? 2.Pengenalan pelajaran: Nisbah yang digunakan dalam pembinaan reka bentuk bangunan skala yang dikehendaki untuk berkomunikasi skop projek daripada arkitek meja ke tapak kerja dan dengan tepat menggunakan dan mengurus produk. Untuk Contoh: Sejak tahun 1937. dan gasolin.6 bilion kereta melintasi Jambatan Golden Gate di San Francisco. Dalam hari ini pelajaran. Lain-lain jenis bahan bahawa pekerja-pekerja binaan kerap campuran di tapak kerja termasuk cat. seperti keluli. dan mengapa. membaca perihal membina struktur yang terkenal. Ia mungkin tidak bunyi glamor. tetapi ia penting simen tukang batu mendapat nisbah campuran konkrit untuk air tepat. Lihatlah struktur yang disenaraikan dalam 10 Top Projek Pembinaan laman web abad ke-20 di www. Nisbah digunakan apabila seorang jurutera operasi mengira berapa banyak produk yang boleh dinaikkan di udara di atas tapak kerja. Walau bagaimanapun. Nisbah A mengambil bentuk pecahan. 1. Nisbah adalah perbandingan dua seperti kuantiti yang dinyatakan dalam unit yang sama ukuran. yang boleh membawa kepada retak dan isu-isu keselamatan struktur serius yang lain. Pelajaran Komponen: 1. Nota: Ia membantu untuk bertanya jika mana-mana pelajar telah struktur yang terkenal. constructmyfuture. Ia ditulis sebagai satu kenyataan hubungan nisbah (ini itu). bentuk akhir nisbah yang tidak ditinggalkan sebagai satu pecahan. Hoover Dam. dan apa yang mereka diperhatikan. dll) minta pelajar apakah langkah-langkah pembinaan projek yang mereka fikir nisbah akan penting untuk tahu.

Penempatan nombor pembilang dan penyebut adalah kritikal. atau 4 kuart hingga 5 kuart. Contoh untuk menulis di papan: Apakah nisbah 16 kuart ke 5 gelen? 16 qt: 5 gal nisbah. .Contoh untuk menulis di papan: 3 inci / 5 inci (nisbah mana-mana boleh diungkapkan sebagai pecahan) 3 inci / 5 inci = 3 / 5 (bila-bila masa boleh. Th boleh digunakan untuk mengukur 4 cawan 5 cawan. ditulis 4 gal: 5 gal Perubahan kepada unit yang sama 4 gal: 5 gal Batal unit serupa 4: 5 Nisbah kini dalam sebutan terendah. membatalkan unit serupa) 3: 5 (membaca nisbah tiga hingga lima ) 3. Nisbah yang ditulis dalam bentuk sama ada boleh dikurangkan seperti pecahan. 5: 10 5 boleh dibahagikan kepada kedua-dua nombor (pembilang dan penyebut) 5: 10 = 1 Lengkapkan matematik 552 01:02 Ini adalah nisbah dipermudahkan dalam format yang disebut. Perintah nisbah ditubuhkan oleh pernyataan masalah.

dua paun pasir dan paun ve fi batuan hancur digunakan. Bagi setiap paun simen yang digunakan.5. Berapa banyak setiap komponen yang diperlukan untuk 4000 £ konkrit? 1 + 2 + 5 = 8 Th sebelum 8 bahagian kepada campuran (penyebut) Sebelum 1 / 8 Th satu bahagian simen dalam campuran 2 / 8 atau 1 / 4 sebelum Th 2 bahagian pasir di dalam campuran. 5 / 8 Th adalah sebahagian daripada nisbah batu yang dihancurkan 1 / 8 x 4000 = £ 500 simen 1 / 4 x 4000 = £ 1000 pasir 5 / 8 x 4000 = £ 2500 batuan hancur Simen £ 500 + £ 1000 pasir + batu dihancurkan £ 2500 = £ 4000 jumlah campuran . Simen. Campuran konkrit adalah satu contoh bagaimana nisbah boleh menunjukkan hubungan lebih daripada dua kuantiti. pasir dan batu dihancurkan dicampur dalam nisbah 1: 2: 5 mengikut berat.

Menunjukkan ciri-ciri utama pelan tindakan atau peta. Papar pelajar lukisan pelan tindakan dan / atau peta jalan.Latihan 1 . salinan kation spesifikasi bangunan telah dilukis menggunakan garisan biru (Dengan itu nama yang masih digunakan.Walaubagaimanapun . lukisan yang paling teknikal dan pelan induk diterbitkan semula dalam hitam dan putih. 2 Arkitek dan jurutera menggunakan nisbah dalam lukisan teknikal dan pelan induk. Pas 8 1 / 2 "x 11" kertas graf untuk pelajar. Kini. meminta mereka untuk berjalan kertas dalam landskap (11 "sisi sebagai bahagian atas dan bawah halaman). dengan ini skala beza erent: Pertama : 1 / 4 "= 1'0" (kebanyakan kotak kertas graf yang sama 1 / 4 ") Kedua : 1 / 4 "= 5'0" . "pelan tindakan"). Menjemput pelajar untuk mengkaji semula pelan induk atau peta. dan memberitahu kelas skala dokumen itu. Terangkan ini adalah nisbah yang digunakan untuk membuat ia mungkin untuk menarik tepat dan menyampaikan ukuran sebenar dalam dokumen yang boleh digunakan. Minta pelajar melukis "legenda" di tangan sudut kanan bawah pada setiap sisi kertas. 3. rangka tindakan tidak sentiasa warna biru .sebelum komputer dibantu draf ing. bertanya apakah ciri-ciri ini dipanggil (seperti legenda peta).

. penempatan tingkap dan pintu. tetapi perlu menggunakan perimeter: Pembukaan pintu depan = 36 " Sekurang-kurangnya lima tingkap = 28 " Tetingkap bay = 24 "x42" x24 "(mungkin perlu menarik ini di papan) Pintu kaca gelongsor = 6' lebar Garaj kereta dua dilampirkan dengan satu atau dua pintu Untuk kredit tambahan atau kerja rumah.4 Pembinaan Pusat Kecemerlangan-Renton Technical College Beritahu pelajar mereka akan menarik asas. Pelajar boleh menentukan rakaman keseluruhan persegi dan bentuk yang mereka mahu untuk rumah mereka. satu cerita rumah "shell" pelan (dinding luaran sahaja) ini berbeza skala / nisbah. seperti tempat perapian. Terangkan bagaimana aktiviti ini akan membantu mereka memahami hubungan antara nisbah dan kadar sebagai satu cara untuk menyampaikan maklumat dan membuat keputusan. sebahagian terbentuk. dan tambahan kreatif. pelajar boleh mengambil lukisan-lukisan mereka ke rumah. dan sebagainya). dengan dimensi shell akhir yang hampir sama dalam kedua-dua lukisan (rakaman persegi. tab tenggelam. Apabila dua nisbah boleh sama antara satu sama lain. dan menambah bilik pedalaman dan ciri-ciri.

Apakah nisbah mereka?  Masalah # 7  Apakah nisbah 3 meters kepada 12 inci? .Jika dimensi ukuran 6 1 / 2 inci dengan 11 inci pada cetak. Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Menyelesaikan masalah-masalah berikut dan mengurangkan jawapan kepada terma yang paling mudah tanpa unit:  Masalah # 1  3 kaki 6 inci  Masalah # 2  25 / 80  Masalah # 3  25 lb simen: pasir £ 50: £ 75 batu dihancurkan  Masalah # 4  3 penolakan hingga 24 kimpalan sendi yang baik  Masalah # 5  Rangka tindakan untuk bangunan dilukis mengikut skala 1 / 4 "= 1 .5. apakah dimensi bangunan?  Masalah # 6  Dua gear 64 dan 40 gigi. Gunakan Nisbah dan Lembaran Kerja Skala dalam kelas atau sebagai kerja rumah.

Tumbuhan memerlukan satu bahagian kilang makanan bagi setiap sebelas bahagian air. . 300: 450: 150 7 Sebuah kereta bergerak sembilan kilometer pada satu liter petrol. Berapa banyak air akan bercampur dengan: a) 1 liter makanan tumbuh-tumbuhan? b) 100 ml makanan tumbuh-tumbuhan? 9. Sebuah syarikat menggaji 48 wanita dan 60 orang lelaki. 5: 10 2. 36: 42 4. Apakah nisbah wanita kepada lelaki dalam bentuk yang paling mudah. 4: 6 3. 700: 350 5. Nisbah kilometer ke liter 9: 1. Sejauh mana ia akan melakukan perjalanan pada: a) 4 liter petrol? b) 7 liter petrol? c) 6 liter petrol? 8.AKTIVITI Nisbah dan Perkadaran Permudahkan nisbah berikut: 1. 60: 84 6.

5. Tulis ini sebagai nisbah kilometer ke gelen. Tangki sebuah kereta boleh menampung 12 gelen petrol. 8. Dapur saya menggunakan 195 jubin tidak bercorak dan 15 jubin yang bercorak. Pada tangki penuh kereta boleh bergerak sejauh 480 kilometer. 5 ½ km : 1000 m 3. Sejauh menakah kereta boleh bergerak dengan menggunakan satu gelen petrol. Apakah dataran nisbah jubin dalam bentuk yang paling mudah? . Permudahkan unit berikut. 600 cm : 10 m 2. 1.Nisbah dengan unit berikut.5 cm : 30 m 4.

4. a) Sewa adalah RM84 sebulan dan mereka membayar sewa dalam nisbah 4 : 3. Berapa banyakkah jubin yang perlu saya beli? 6. Carla dan Serina memulakan sebuah perniagaan. b) Pada bulan Jun Serina mendapat RM 325. Ahmed dan Jackie berkomgsi sebuah flat.20 dan mereka membayar dalam nisbah 2 : 3. Berapa banyak yang diperoleh setiap orang. Saya hendak menggunakan 2 jubin yang bercorak untuk setiap 7 jubin yang biasa. a) Pada bulan Mei keuntungan adalah RM 600. Saya memerlukan 360 jubin untuk bilik air dan bilik mandi. a) 50 : 35 b) 5 : 35 c) 1 : 70 . Berapakah bahagian yang diperoleh oleh setiap anaknya. Arahan pada paket racun rumpai memberitahu anda untuk mencampurkan 50 gram serbuk dengan 3. Setiap bulan mereka berkongsi keuntungan dalam nisbah 7 : 5.5 liter air. Mortar untuk meletakkan batu-bata yang dibuat dengan pasir dan simen adalah dalam nisbah 7 : 3. Bahagikan RM35 dalam nisbah 5 : 2 3. Berapa gram logam setiap logam tersebut? 5. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? b) Bil telefon pula adalah RM86. Berapakah jumlah keuntungan mereka? 9. Seorang lelaki membahagikan RM4000 antara dua orang anaknya dalam nisbah 5 :3. a) Berapa banyak mortar yang boleh dibuat dengan menggunkan 210 kg pasir? b) Berapa gram bahan yang diperlukan untuk membuat 2 ½ kg mortar? 8. Apakah nisbah berat serbuk dan air untuk membuat campuran yang betul.Bahagian berkadar 1. Bahagikan RM45 dalam nisbah 2 : 1 2. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? 7. 900g aloi diperbuat daripada tembaga timah dan nikel dalam nisbah 3 : 4 : 2. (Satu liter mempunyai berat 1000 g (1 kg)).

Yang manakah merupakan pembelian yang terbaik. 7. Berapakah harga untuk 5 batang pen? 6. Lengkap jadual dibawah. c) 200 ml syampu dengan harga RM 64. 6 batang pen berharga RM 84. Berat 9 kg 1 kg 4. Berapa banyak perkataan yang boleh dia taip dalam tempoh masa 45 saat. Tiga buah kotak mempunyai berat 15 kg. b) Berpa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 3 kilometer. .5 kg Jumlah RM 2200 4. Alan boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa seminit.Perkadaran terus 1. Berapakah berat untuk 7 buah komponen ini? 3. a) 100 ml syampu dengan harga RM 35. a) Berapa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 7 kilometer. Jika 4 buah komponen mempunyai berat 800 g.80 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0. Graham berjoging sejauh 4 kilometer dalam masa 36 minit. b) 150 ml syampu dengan harga RM 42.5 kg 18 kg Jumlah RM 10. Berapakah berat untuk 5 buah kotak yang sama? 2. 5.

2 : 3 : 1 7. atau 1.1 l NOTA : Apapun unit namun nisbah adalah sama 9. a) 11 liter b) 1100 ml. 1 : 2 2. 6 : 7 4. 2 : 1 5. 2 : 3 3. 4 : 5 (48 : 60 dalam bentuk termudah : kedua-dua bahagian dibahagikan dengan 12) .JAWAPAN Nisbah dan Perkadaran 1. a) 4 x 9 = 36 kilometer b) 7 x 9 = 63 kilometer c) 6 x 9 = 54 kilometer 8. 5 : 7 6.

3. 300 g tembaga. RM 2500 : RM 1500 4. 480 km : 12 gelen ( permudahkan kepada 40 km : 1 gelen. (tambahkan kedua-dua belah nisbah). 195 : 15 dipermudahkan. Jumlah bahagian adalah 3. 1. . permudahkan) 5. 11 : 2 (5500 m : 1000 m. 1 : 3 4.Nisbah dan Unit Anda perlu menukar kedua-dua bahagian nisbah dalam bentuk unit yang sama. 7 : 1 3. Kali ini anda mencari 5/7 dan 2/7 daripada RM 35. dibahagikan dengan cara yang termudah) 2. dan 1/3 x 45. 2/3 x RM 45 = RM 30 dan 1/3 x RM 45 = RM 15 INGAT : Apabila mencari pecahan sesuatu. 3 : 5 ( 600 cm : 1000 cm. maka = 13 : 1 Bahagian Berkadar 1. maka tidak perlulah dinyatakan dalam bentuk nisbah atau permudahkannya. 195 jubin biasa dengan 15 jubin bercorak. IKUT KEHENDAK SOALAN. kita boleh menggantikan ‘daripada’ dengan tanda darab. 17 : 6 ( 85 mm : 30 mm) 6. Disebabkan anda diminta untuk mencari jumlah sebenara. RM 25 : RM 10. 2. 400 g timah. dan 200 nikel. maka kereta itu boleh bergerak sejauh 40 kilometer dengan hanya segelen petrol) 7. jadi jumlah yang perlu kita lakukan ialah 2/3 x 45.

5 kg  50 g : 3500 g Dipermudahkan. maka. 8. Berat satu liter air adalah 1000 g. 7. a) Carla mendapat RM 350. 1/5 daripada ini adalah RM 65. 360 dibahagikan dengan 9 dan didarabkan dengan 2 maka jawapannya ialah 80 jubin yang bercorak. Jackie membayar RM 36 (terdapat 7 bahagian.  50 g : 3.72. 9. tetapi adalah lebih baik untuk membuat latihan untuk soalan seperti ini untuk memastikan anda faham konsep yang menjadi asas dan memberi keyakinan untuk anda menjawab soalan yang lain.5. 1 : 7 . oleh itu untuk mengira nisbah. a) 300 kg. c. dan jumlah keuntungan mestilah dua belas kali daripada ini (jumlah tambah kedua-dua belah nisbah 5 : 7 ialah 12) = RM 780.75 kg simen. Serina mendapat RM 250. NOTA : adalah jarang untuk kita mendapat soalan kepada nisbah dan kadar yang sukar seperti soalan 7 dan 8 dalam ujian numerasi. b) 1. Kesemua bahgian adalah 9 dan kita perlu 2/9 daripada 360 jubin adalah yang bercorak. b) Jika Serina mendapat RM 325 ini adalah 5/12 daripada keuntungan. Nisbah jubin yang bercorak kepada jubin yang biasa ialah 2 : 7.75 kg pasir dan 0. 7/9 x 360 = 280 jubin biasa. Oleh itu. anda perlu menukar kedua-dua belah nisbah kepada unit yang sama.5 liter  50 g : 3. a) Ahmed membayar RM 48.48 dan Jackie bayar RM 51. 6. jadi kita perlu cari 4/7 dan 3/7 daripada RM84) b) Ahmed bayar RM 34.

Berat 9 kg 1 kg 4. RM 70 6.5 kg Jumlah RM 2200 RM 1100 RM 220 RM 110 4. 1400 g atau 1. . 25 kg. a) 36 patah perkataan. iaitu 0. a) 63 minit b) 27 minit 7.8 patah perkataan. Lengkapkan jadual dibawah. 2.Berkadar Terus 1.4 kg 3.80 RM 1. Kemudian darabkan dengan saat. 150 ml syampu dengan harga RM 42 5.20 RM 5.60 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0.40 RM 21. Jika dia boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa satu minit maka dia seharusnya dapat menaip 48/60 patah perkataan sesaat. b) 156 patah perkataan.5 kg 18 kg Jumlah RM 10.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful