P. 1
6.Modul Pembelajaran Dan Pengajaran Skala Dan Nisbah

6.Modul Pembelajaran Dan Pengajaran Skala Dan Nisbah

|Views: 139|Likes:
Published by Yusri Farulzi
ssssas
ssssas

More info:

Categories:Types
Published by: Yusri Farulzi on Aug 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/18/2014

pdf

text

original

Nisbah adalah perbandingan dua atau lebih kuantiti. Nisbah adalah kritikal kepada keselamatan di tapak kerja. kapasiti. . dan produk siap. Persefahaman ditunjukkan dengan menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan. nisbah yang digunakan untuk menentukan skala.Nisbah dan Rancangan Pelajaran Skala Konsep / prinsip untuk menunjukkan: Dalam pembinaan pekerjaan yang hampir sentiasa. dan boleh yang dinyatakan di dalam pelbagai bentuk. dan penggunaan.

Th adalah pelajaran akan membantu para pelajar memahami bagaimana nisbah dan perkadaran yang digunakan dalam pembinaan. konsep dan prosedur kepada konteks lain tatatertib dan dunia sebenar. Bagaimana matematik ini menyambung kerja pembinaan: Nisbah menyediakan cara yang mudah untuk membandingkan dua kuantiti. ■ Gunakan nisbah yang berlainan untuk menunjukkan skala yang sama / bahagian objek. ■ Menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan pembinaan. Apabila ulasan pembina pelan induk yang disediakan oleh arkitek. ■ Millwrights menggunakan nisbah untuk menyelesaikan masalah putaran takal dan gear. ■ Arkitek menggunakan nisbah untuk merangka pelan induk untuk skala yang mudah bagi pembina untuk mentafsir. . dia atau dia memeriksa skala lukisan (biasanya di kunci. ■ Pindahkan perbendaharaan kata matematik. ■ Mengenal dan menerangkan makna maklumat yang dibentangkan menggunakan matematik. ■ Bandingkan dan kontrak berapa berbeza prosedur matematik yang boleh digunakan untuk menyelesaikan tugas yang tertentu. serupa dengan peta geografi) untuk menentukan nisbah untuk pelan tindakan yang telah diambil.Objektif pelajaran / Keterangan Pembelajaran: ■ Mengenal pasti dan menyatakan nisbah di dalam pelbagai bentuk dan paling mudah segi. ■ Pelukis menggunakan nisbah campuran pigmen untuk mendapatkan warna yang dikehendaki. ■ Jurutera menggunakan nisbah untuk menguji sistem struktur dan mekanikal untuk kapasiti dan isu-isu keselamatan.

fungsi Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Pembaris (pilihan) Kertas graf bagi setiap pelajar . peta jalan) ■ Arkitek skala (pilihan) Bantuan dalam talian tambahan: Kalkulator dengan kunci & memori + / . Guru menggunakan latihan bantuan: ■ Set pelan induk atau dokumen lain yang menunjukkan skala yang sebanding (iaitu.■ Operasi Jurutera memohon nisbah untuk memastikan peralatan yang betul digunakan untuk bergerak dengan selamat bahan-bahan berat seperti keluli pada bahan kerja.

com. (World Trade Center. Hoover Dam. Nisbah adalah perbandingan dua seperti kuantiti yang dinyatakan dalam unit yang sama ukuran. apa keputusan. Lihatlah struktur yang disenaraikan dalam 10 Top Projek Pembinaan laman web abad ke-20 di www. tetapi ia penting simen tukang batu mendapat nisbah campuran konkrit untuk air tepat. dalam kawasan di mana yang lain orang bekerja. Ia mungkin tidak bunyi glamor. dan gasolin. dan mengapa. dan apa yang mereka diperhatikan. Ia ditulis sebagai satu kenyataan hubungan nisbah (ini itu). Lain-lain jenis bahan bahawa pekerja-pekerja binaan kerap campuran di tapak kerja termasuk cat. Nota: Ia membantu untuk bertanya jika mana-mana pelajar telah struktur yang terkenal.Pengenalan pelajaran: Nisbah yang digunakan dalam pembinaan reka bentuk bangunan skala yang dikehendaki untuk berkomunikasi skop projek daripada arkitek meja ke tapak kerja dan dengan tepat menggunakan dan mengurus produk. Nisbah digunakan apabila seorang jurutera operasi mengira berapa banyak produk yang boleh dinaikkan di udara di atas tapak kerja. gam dan pelekat. . terlalu banyak air boleh mengurangkan kekuatan asas. yang boleh membawa kepada retak dan isu-isu keselamatan struktur serius yang lain. Walau bagaimanapun. Dalam hari ini pelajaran. 1. constructmyfuture. dll) minta pelajar apakah langkah-langkah pembinaan projek yang mereka fikir nisbah akan penting untuk tahu.6 bilion kereta melintasi Jambatan Golden Gate di San Francisco. adakah anda fikir pereka jambatan ini buat untuk memastikan jambatan itu akan selamat? Bagaimana nisbah akan berkaitan kepada keputusan-keputusan ini? 2. seperti keluli. kita mula-mula akan memandang pada campuran konkrit sebagai contoh. membaca perihal membina struktur yang terkenal. Nisbah A mengambil bentuk pecahan. Pelajaran Komponen: 1. Untuk Contoh: Sejak tahun 1937. bentuk akhir nisbah yang tidak ditinggalkan sebagai satu pecahan. Dia mesti menggunakan pengkabelan dan peralatan yang betul untuk bergerak dengan selamat bahanbahan.

Perintah nisbah ditubuhkan oleh pernyataan masalah. Penempatan nombor pembilang dan penyebut adalah kritikal. Nisbah yang ditulis dalam bentuk sama ada boleh dikurangkan seperti pecahan. atau 4 kuart hingga 5 kuart. Contoh untuk menulis di papan: Apakah nisbah 16 kuart ke 5 gelen? 16 qt: 5 gal nisbah.Contoh untuk menulis di papan: 3 inci / 5 inci (nisbah mana-mana boleh diungkapkan sebagai pecahan) 3 inci / 5 inci = 3 / 5 (bila-bila masa boleh. 5: 10 5 boleh dibahagikan kepada kedua-dua nombor (pembilang dan penyebut) 5: 10 = 1 Lengkapkan matematik 552 01:02 Ini adalah nisbah dipermudahkan dalam format yang disebut. ditulis 4 gal: 5 gal Perubahan kepada unit yang sama 4 gal: 5 gal Batal unit serupa 4: 5 Nisbah kini dalam sebutan terendah. . membatalkan unit serupa) 3: 5 (membaca nisbah tiga hingga lima ) 3. Th boleh digunakan untuk mengukur 4 cawan 5 cawan.

5. dua paun pasir dan paun ve fi batuan hancur digunakan. Simen. Berapa banyak setiap komponen yang diperlukan untuk 4000 £ konkrit? 1 + 2 + 5 = 8 Th sebelum 8 bahagian kepada campuran (penyebut) Sebelum 1 / 8 Th satu bahagian simen dalam campuran 2 / 8 atau 1 / 4 sebelum Th 2 bahagian pasir di dalam campuran. 5 / 8 Th adalah sebahagian daripada nisbah batu yang dihancurkan 1 / 8 x 4000 = £ 500 simen 1 / 4 x 4000 = £ 1000 pasir 5 / 8 x 4000 = £ 2500 batuan hancur Simen £ 500 + £ 1000 pasir + batu dihancurkan £ 2500 = £ 4000 jumlah campuran . Campuran konkrit adalah satu contoh bagaimana nisbah boleh menunjukkan hubungan lebih daripada dua kuantiti. pasir dan batu dihancurkan dicampur dalam nisbah 1: 2: 5 mengikut berat. Bagi setiap paun simen yang digunakan.

Latihan 1 . Menunjukkan ciri-ciri utama pelan tindakan atau peta. dan memberitahu kelas skala dokumen itu.Walaubagaimanapun . "pelan tindakan"). bertanya apakah ciri-ciri ini dipanggil (seperti legenda peta). Minta pelajar melukis "legenda" di tangan sudut kanan bawah pada setiap sisi kertas. Papar pelajar lukisan pelan tindakan dan / atau peta jalan. lukisan yang paling teknikal dan pelan induk diterbitkan semula dalam hitam dan putih. salinan kation spesifikasi bangunan telah dilukis menggunakan garisan biru (Dengan itu nama yang masih digunakan.sebelum komputer dibantu draf ing. 3. Pas 8 1 / 2 "x 11" kertas graf untuk pelajar. dengan ini skala beza erent: Pertama : 1 / 4 "= 1'0" (kebanyakan kotak kertas graf yang sama 1 / 4 ") Kedua : 1 / 4 "= 5'0" . rangka tindakan tidak sentiasa warna biru . Menjemput pelajar untuk mengkaji semula pelan induk atau peta. Kini. meminta mereka untuk berjalan kertas dalam landskap (11 "sisi sebagai bahagian atas dan bawah halaman). 2 Arkitek dan jurutera menggunakan nisbah dalam lukisan teknikal dan pelan induk. Terangkan ini adalah nisbah yang digunakan untuk membuat ia mungkin untuk menarik tepat dan menyampaikan ukuran sebenar dalam dokumen yang boleh digunakan.

4 Pembinaan Pusat Kecemerlangan-Renton Technical College Beritahu pelajar mereka akan menarik asas. seperti tempat perapian. sebahagian terbentuk. dan sebagainya). tetapi perlu menggunakan perimeter: Pembukaan pintu depan = 36 " Sekurang-kurangnya lima tingkap = 28 " Tetingkap bay = 24 "x42" x24 "(mungkin perlu menarik ini di papan) Pintu kaca gelongsor = 6' lebar Garaj kereta dua dilampirkan dengan satu atau dua pintu Untuk kredit tambahan atau kerja rumah. dengan dimensi shell akhir yang hampir sama dalam kedua-dua lukisan (rakaman persegi. Pelajar boleh menentukan rakaman keseluruhan persegi dan bentuk yang mereka mahu untuk rumah mereka. tab tenggelam. dan menambah bilik pedalaman dan ciri-ciri. pelajar boleh mengambil lukisan-lukisan mereka ke rumah. penempatan tingkap dan pintu. Apabila dua nisbah boleh sama antara satu sama lain. Terangkan bagaimana aktiviti ini akan membantu mereka memahami hubungan antara nisbah dan kadar sebagai satu cara untuk menyampaikan maklumat dan membuat keputusan. satu cerita rumah "shell" pelan (dinding luaran sahaja) ini berbeza skala / nisbah. dan tambahan kreatif. .

Jika dimensi ukuran 6 1 / 2 inci dengan 11 inci pada cetak. Apakah nisbah mereka?  Masalah # 7  Apakah nisbah 3 meters kepada 12 inci? . apakah dimensi bangunan?  Masalah # 6  Dua gear 64 dan 40 gigi. Nisbah dan Lembaran Kerja Skala Menyelesaikan masalah-masalah berikut dan mengurangkan jawapan kepada terma yang paling mudah tanpa unit:  Masalah # 1  3 kaki 6 inci  Masalah # 2  25 / 80  Masalah # 3  25 lb simen: pasir £ 50: £ 75 batu dihancurkan  Masalah # 4  3 penolakan hingga 24 kimpalan sendi yang baik  Masalah # 5  Rangka tindakan untuk bangunan dilukis mengikut skala 1 / 4 "= 1 . Gunakan Nisbah dan Lembaran Kerja Skala dalam kelas atau sebagai kerja rumah.5.

. 4: 6 3. Tumbuhan memerlukan satu bahagian kilang makanan bagi setiap sebelas bahagian air. 300: 450: 150 7 Sebuah kereta bergerak sembilan kilometer pada satu liter petrol. 60: 84 6. Berapa banyak air akan bercampur dengan: a) 1 liter makanan tumbuh-tumbuhan? b) 100 ml makanan tumbuh-tumbuhan? 9. 5: 10 2. Sejauh mana ia akan melakukan perjalanan pada: a) 4 liter petrol? b) 7 liter petrol? c) 6 liter petrol? 8. Apakah nisbah wanita kepada lelaki dalam bentuk yang paling mudah. Nisbah kilometer ke liter 9: 1.AKTIVITI Nisbah dan Perkadaran Permudahkan nisbah berikut: 1. 700: 350 5. Sebuah syarikat menggaji 48 wanita dan 60 orang lelaki. 36: 42 4.

Apakah dataran nisbah jubin dalam bentuk yang paling mudah? . Pada tangki penuh kereta boleh bergerak sejauh 480 kilometer. 8. 600 cm : 10 m 2. Sejauh menakah kereta boleh bergerak dengan menggunakan satu gelen petrol.Nisbah dengan unit berikut. 1.5 cm : 30 m 4. Tangki sebuah kereta boleh menampung 12 gelen petrol. Dapur saya menggunakan 195 jubin tidak bercorak dan 15 jubin yang bercorak. 5. 5 ½ km : 1000 m 3. Permudahkan unit berikut. Tulis ini sebagai nisbah kilometer ke gelen.

Mortar untuk meletakkan batu-bata yang dibuat dengan pasir dan simen adalah dalam nisbah 7 : 3. Bahagikan RM35 dalam nisbah 5 : 2 3. a) Pada bulan Mei keuntungan adalah RM 600. a) Berapa banyak mortar yang boleh dibuat dengan menggunkan 210 kg pasir? b) Berapa gram bahan yang diperlukan untuk membuat 2 ½ kg mortar? 8. 4. a) 50 : 35 b) 5 : 35 c) 1 : 70 . Arahan pada paket racun rumpai memberitahu anda untuk mencampurkan 50 gram serbuk dengan 3. Apakah nisbah berat serbuk dan air untuk membuat campuran yang betul.Bahagian berkadar 1. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? b) Bil telefon pula adalah RM86. Seorang lelaki membahagikan RM4000 antara dua orang anaknya dalam nisbah 5 :3. Berapa banyakkah jubin yang perlu saya beli? 6. b) Pada bulan Jun Serina mendapat RM 325.5 liter air. Berapa banyak yang diperoleh setiap orang. Carla dan Serina memulakan sebuah perniagaan. Saya hendak menggunakan 2 jubin yang bercorak untuk setiap 7 jubin yang biasa. Berapakah jumlah keuntungan mereka? 9. Ahmed dan Jackie berkomgsi sebuah flat. Berapakah yang perlu dibayar oleh setiap orang? 7.20 dan mereka membayar dalam nisbah 2 : 3. 900g aloi diperbuat daripada tembaga timah dan nikel dalam nisbah 3 : 4 : 2. a) Sewa adalah RM84 sebulan dan mereka membayar sewa dalam nisbah 4 : 3. Setiap bulan mereka berkongsi keuntungan dalam nisbah 7 : 5. Berapakah bahagian yang diperoleh oleh setiap anaknya. Saya memerlukan 360 jubin untuk bilik air dan bilik mandi. Berapa gram logam setiap logam tersebut? 5. Bahagikan RM45 dalam nisbah 2 : 1 2. (Satu liter mempunyai berat 1000 g (1 kg)).

5 kg 18 kg Jumlah RM 10. b) Berpa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 3 kilometer.Perkadaran terus 1. Berapakah berat untuk 7 buah komponen ini? 3. a) 100 ml syampu dengan harga RM 35. Berapakah harga untuk 5 batang pen? 6. 6 batang pen berharga RM 84. Lengkap jadual dibawah.80 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0. 7. c) 200 ml syampu dengan harga RM 64. Berat 9 kg 1 kg 4.5 kg Jumlah RM 2200 4. Berapa banyak perkataan yang boleh dia taip dalam tempoh masa 45 saat. Alan boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa seminit. . 5. Tiga buah kotak mempunyai berat 15 kg. a) Berapa lama yang diperlukan untuk dia berjoging sejauh 7 kilometer. Jika 4 buah komponen mempunyai berat 800 g. Berapakah berat untuk 5 buah kotak yang sama? 2. Graham berjoging sejauh 4 kilometer dalam masa 36 minit. b) 150 ml syampu dengan harga RM 42. Yang manakah merupakan pembelian yang terbaik.

2 : 3 3. 2 : 1 5. 6 : 7 4.JAWAPAN Nisbah dan Perkadaran 1. atau 1. 1 : 2 2. 2 : 3 : 1 7. 5 : 7 6. a) 11 liter b) 1100 ml. 4 : 5 (48 : 60 dalam bentuk termudah : kedua-dua bahagian dibahagikan dengan 12) . a) 4 x 9 = 36 kilometer b) 7 x 9 = 63 kilometer c) 6 x 9 = 54 kilometer 8.1 l NOTA : Apapun unit namun nisbah adalah sama 9.

195 jubin biasa dengan 15 jubin bercorak. Disebabkan anda diminta untuk mencari jumlah sebenara. dibahagikan dengan cara yang termudah) 2. RM 25 : RM 10.Nisbah dan Unit Anda perlu menukar kedua-dua bahagian nisbah dalam bentuk unit yang sama. maka tidak perlulah dinyatakan dalam bentuk nisbah atau permudahkannya. 11 : 2 (5500 m : 1000 m. 300 g tembaga. 3. 1 : 3 4. . maka = 13 : 1 Bahagian Berkadar 1. 480 km : 12 gelen ( permudahkan kepada 40 km : 1 gelen. 17 : 6 ( 85 mm : 30 mm) 6. dan 200 nikel. permudahkan) 5. 2. 7 : 1 3. 195 : 15 dipermudahkan. 400 g timah. dan 1/3 x 45. 3 : 5 ( 600 cm : 1000 cm. kita boleh menggantikan ‘daripada’ dengan tanda darab. (tambahkan kedua-dua belah nisbah). jadi jumlah yang perlu kita lakukan ialah 2/3 x 45. IKUT KEHENDAK SOALAN. RM 2500 : RM 1500 4. Kali ini anda mencari 5/7 dan 2/7 daripada RM 35. 1. 2/3 x RM 45 = RM 30 dan 1/3 x RM 45 = RM 15 INGAT : Apabila mencari pecahan sesuatu. Jumlah bahagian adalah 3. maka kereta itu boleh bergerak sejauh 40 kilometer dengan hanya segelen petrol) 7.

Serina mendapat RM 250. Kesemua bahgian adalah 9 dan kita perlu 2/9 daripada 360 jubin adalah yang bercorak. a) 300 kg.5 liter  50 g : 3. b) Jika Serina mendapat RM 325 ini adalah 5/12 daripada keuntungan. 7/9 x 360 = 280 jubin biasa.75 kg pasir dan 0. a) Carla mendapat RM 350. 360 dibahagikan dengan 9 dan didarabkan dengan 2 maka jawapannya ialah 80 jubin yang bercorak.5. 1 : 7 . 1/5 daripada ini adalah RM 65. c. 8.  50 g : 3. Oleh itu. anda perlu menukar kedua-dua belah nisbah kepada unit yang sama.72. maka. Jackie membayar RM 36 (terdapat 7 bahagian. a) Ahmed membayar RM 48.48 dan Jackie bayar RM 51. dan jumlah keuntungan mestilah dua belas kali daripada ini (jumlah tambah kedua-dua belah nisbah 5 : 7 ialah 12) = RM 780. NOTA : adalah jarang untuk kita mendapat soalan kepada nisbah dan kadar yang sukar seperti soalan 7 dan 8 dalam ujian numerasi. jadi kita perlu cari 4/7 dan 3/7 daripada RM84) b) Ahmed bayar RM 34. 7. Nisbah jubin yang bercorak kepada jubin yang biasa ialah 2 : 7. 9. tetapi adalah lebih baik untuk membuat latihan untuk soalan seperti ini untuk memastikan anda faham konsep yang menjadi asas dan memberi keyakinan untuk anda menjawab soalan yang lain. 6. Berat satu liter air adalah 1000 g. oleh itu untuk mengira nisbah.5 kg  50 g : 3500 g Dipermudahkan. b) 1.75 kg simen.

Berkadar Terus 1.20 RM 5. Kemudian darabkan dengan saat. . a) 36 patah perkataan. Lengkapkan jadual dibawah.40 RM 21. iaitu 0. 25 kg. Berat 9 kg 1 kg 4. Jika dia boleh menaip 48 patah perkataan dalam masa satu minit maka dia seharusnya dapat menaip 48/60 patah perkataan sesaat. 1400 g atau 1.60 Berat 10 kg 5 kg 1 kg 0. a) 63 minit b) 27 minit 7. 2. 150 ml syampu dengan harga RM 42 5.5 kg Jumlah RM 2200 RM 1100 RM 220 RM 110 4.5 kg 18 kg Jumlah RM 10. RM 70 6.80 RM 1.4 kg 3. b) 156 patah perkataan.8 patah perkataan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->