PANDUAN

PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAHSEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H

Disediakan oleh : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 SEPTEMBER 2012

1

Sekian.Kata-Kata Aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Alhamdulilah. Pihak sekolah sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah pada waktu ini sedang bersiap sedia bagi menghadapi peperiksaan besar iaitu Peperiksaan UPSR dan PMR yang menjadi pengukur utama para pelajar di semua sekolah di seluruh Malaysia. setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Taala. saya berharap agar semua pentadbir sekolah tidak mengira sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah akan sama-sama menjayakan pelaksanaan aktiviti berbentuk kerohanian selepas peperiksaan UPSR dan PMR ini. Dengan berakhirnya kedua-dua peperiksaan besar ini. DIN ) 2 . Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam. merangka panduan pelaksanaan aktiviti kerohanian sebagai cadangan bagi pihak sekolah dalam merangka dan menyelaras aktiviti-aktiviti yang bermanfaat untuk para pelajar. Selawat dan salam kesejahteraan ke atas Baginda Muhammad SAW. penghulu para anbiya’ wal mursalin. Melalui kepelbagaian pengisian rohani. Akhir kalam. para pelajar terdedah kepada kelompangan masa yang perlu diisi oleh pihak sekolah dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat dan mampu mengelakkan mereka daripada terdedah dengan aktivitiaktiviti yang tidak bermoral di luar sekolah. wassalam. (HJ ABDULLAH BIN MD. pemberi syafaat kepada insan dan penterjemah akhlak Qurani yang hakiki dan sejati. diharapkan para pelajar mendapat manfaat yang optimum daripada pengisian aktiviti-aktiviti berbentuk kerohanian tersebut. Bahagian Pendidikan Islam. pemilik dan penguasa alam seluruhnya. Sehubungan itu.

PENGENALAN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR SekolahSekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 diwujudkan bagi memberikan pendedahan kepada pihak sekolah mengenai cadangan aktiviti-aktiviti kerohanian yang boleh dilaksanakan bagi memenuhi kelompangan masa khususnya bagi para pelajar yang telah selesai menjalani peperiksaan UPSR dan PMR. iii. 2. ii. OBJEKTIF i. Menerapkan nilai-nilai murni di kalangan para pelajar dengan pengaplikasian aktiviti-aktiviti kerohanian. SASARAN Para pelajar lepasan UPSR (bagi sekolah rendah) dan lepasan PMR (bagi sekolah menengah). Melahirkan generasi pelajar yang mampu mengamalkannya serta menghayati setiap ilmu dan pengetahuan tentang agama Islam dalam kehidupan harian mereka. 4. Mengukuhkan aspek kerohanian dalam diri para pelajar terutama dalam menggarap aspek syukur dan cinta kepada agama Islam. 3. TEMPAT Premis sekolah atau kawasan sekitar yang bersesuaian.PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H 1. 3 .

Pertandingan tilawah 5. Kursus/ seminar . Pertandingan mencipta buku skrap 8. Pertandingan tilawah 5. 7.Pertandingan mencipta buku skrap 8. Gotong-royong perdana 6. Solat ketika peperangan (Khauf) 7. Khemah Ibadat 3.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan 1. Perkahwinan iii.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan (Sila rujuk kepada Lampiran 1) 6. Khemah Ibadat 3. Qiyamullail 2. Qiyamullail 2. Amali haji iv. PELAPORAN Semua laporan aktiviti yang telah dilaksanakan oleh pihak sekolah perlu diisi dalam Borang Maklum Balas dan hendaklah dihantar ke Bahagian ini untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 0383217337) atau e-mail zamri. Pengurusan jenazah vi. i.noor@moe. Gotong-royong perdana 6. CADANGAN AKTIVITI UPSR 1. Perundangan syarak ii.5. Ceramah awal remaja 7. KAEDAH PELAKSANAAN Pelaksanaan dijalankan selepas peperiksaan UPSR dan PMR. Sembelihan v.gov. Lukisan mural 9. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Lukisan mural 9. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4.my PMR 4 .

(Sila rujuk kepada Lampiran 2) 8. Diharap pihak sekolah terutamanya para pelajar dapat manfaat yang paling maksima daripada pelaksanaan aktiviti-aktiviti tersebut. PERKARA YANG DIPOHON Bahagian ini memohon semua Guru Besar sekolah rendah dan Pengetua sekolah menengah seluruh Malaysia mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan serta menjayakan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012. Disediakan oleh : Unit Pengukuhan Budaya dan Nilai Islam Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia 5 .

Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat taubat dan tujuannya. Bersama-sama menunaikan solat witir serta berzikir sambil menunggu azan Subuh. 1. 3. Melahirkan pelajar yang berketrampilan dan mampu memikul tanggungjawab serta boleh memimpin. 6. Para pelajar mengikuti aktiviti perkhemahan di padang sekolah atau di manamana kawasan rekreasi. KHEMAH IBADAT Masa : 2 hari 1 malam Objektif : 1. 3. Melahirkan pelajar yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. Bersama-sama mendirikan solat taubat dan menyambung zikir munajat. 7. QIAMULLAIL Masa : 30 minit Objektif : 1. 6 . Memberi peluang kepada pelajar untuk berinteraksi anatar mereka di samping meningkatkan tahap keyakinan diri. Kaedah Pelaksanaan : 2. 2. 2. Melatih pelajar bermunajat untuk bangun malam. Kaedah Pelaksanaan : 1. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat witir dan tujuannya. Melahirkan rasa rendah diri kepada Allah di kalangan pelajar. Ketua fasilitator mengajak semua peserta muhasabah diri tentang kesalahan lalu. 5. Pelajar bersama-sama berzikir taubat sambil dipesan mengingati kesalahan dan dosa yang telah dilakukan. 3.Lampiran 1 1. 4. Pelajar membuat saf di surau dalam kumpulan yang ditetapkan oleh fasilitator. Pelajar dapat menghayati kepentingan zikir-zikir munajat. 2.

45 pg 11.Tidur HARI KEDUA 4.Taklimat Program/ Pembahagian Kumpulan .00 ptg 3.45 pg 12.10 mlm 9.30 pg 11.00 pg 8.00 pg 10.Solat sunat Dhuha .15 mlm 11.15 mlm 12.Bengkel 6 (Amali mandi wajib) .00 ptg 7.30 ptg .Riadah .45 pg 12. Cadangan tentatif program : HARI PERTAMA 8.15 ptg 2.30 pg 9.Solat Zuhur/ Kuliah .Bengkel 3 (amali Tayammum) .Persembahan Malam Kesenian Islam .00 ptg 3.45 tgh 2.30 pg 10.Pendaftaran .30 ptg 5.Qiyamullail/Solat Subuh/ Kuliah .Minum pagi .00 ptg 6.Minum petang/ Solat Asar .Makan tengahari/ Solat Zuhur .15 pg 10.00 mlm .Solat Maghrib/ Kuliah .Riadah .Bersurai 7 .00 pg 8.Minum pagi .30 ptg 4.Makan tengahari .30 pg 10.Ceramah 1 (Konsep bersuci dalam perspektif Islam) .Latihan Malam Kesenian Islam .Bengkel 2 (Amali wuduk) .Muhasabah diri .2.15 pg 8.Bengkel 1(Amali Istinjak) .Bengkel 4 (Azan dan Iqamah) .Khidmat masyarakat .Ceramah 2 (Falsafah solat : Pembentukan peribadi Muslim) .30 pg 7.45 tgh 1.Majlis penutup .Ice Breaking .30 ptg 4.Bengkel 5 (Amali solat) .30 pg 9. Pelajar di dedahkan dengan pelbagai aktiviti dengan bantuan para fasilitator.

Pelajar di bahagikan kepada beberapa kumpulan yang akan bergerak ke beberapa lokasi berbeza seperti hospital. Mewujudkan hubungan yang erat antara pelajar dengan anggota masyarakat. Mewujudkan suasana menghayati ayat-ayat al-Quran dan kandungannya dalam diri pelajar. Setiap pelajar perlu merekodkan setiap aktiviti yang dilaksanakan di lokasi tersebut dan menyatakan impak yang boleh diperolehi daripada pelaksanaan setiap aktiviti tersebut. Masa : 1 hari Objektif : 1. PERTANDINGAN TILAWAH Melahirkan pelajar yang bukan sahaja menguasai bidang akademik tetapi juga mahir dalam pembacaan ayat-ayat suci al-Quran. Kaedah Pelaksanaan : 4. Mendedahkan pelajar kepada kerja-kerja amal dan aktiviti kebajikan. KERJA-KERJA KEBAJIKAN (LAWATAN) Masa : 1 hari Objektif : 1. rumah anak yatim dan sebagainya. 2. 3.3. 1. 2. Kaedah Pelaksanaan : 1. 2. Setiap kumpulan bergerak dengan bas ke setiap lokasi pilihan dan melaksanakan kerja-kerja kebajikan di lokasi tersebut. rumah orang-orang tua. Pihak sekolah menganjurkan Pertandingan Tilawah al-Quran peringkat kelas/ tingkatan dan terbuka (turut melibatkan guru dan kakitangan sekolah) 8 .

3. 6. Melahirkan kesedaran kepada para pelajar terhadap sesuatu isu yang dibincangkan dalam ceramah/ kursus/ seminar. CERAMAH/KURSUS/SEMINAR Masa : 2 jam (ceramah) dan 1 – 2 hari (kursus/ seminar) Objektif : 1. pihak Pertubuhan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta agensi awam dan agensi swasta yang berkaitan. Alatan : alat tulis. Disarankan agar diadakan soalan kuiz (ceramah) dan pelaporan (kursus/ seminar). Memberi pendedahan kepada para pelajar tentang sesuatu isu yang perlu mereka tahu sebagai persediaan untuk menghadapi hari mendatang. Pihak sekolah menyarankan agar semua pelajar turut menjemput ibu bapa mereka untuk sama-sama menjayakan Gotong-royong Perdana ini. Melahirkan suasana kondusif untuk para pelajar menjalani proses Pengajaran dan Pembelajaran. Pihak sekolah menganjurkan Gotong-royong Perdana dengan melibatkan para guru. Masa : 1 hari Objektif : 1. kepentingan. Kaedah Pelaksanaan : 1. 2. tuntutan dan cabaran alaf akan datang. 3. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. Memupuk minat pelajar untuk menjaga kebersihan khususnya di kawasan sekolah.5. GOTONG-ROYONG PERDANA Mewujudkan persekitaran sekolah yang bersih untuk pelajar. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. 2. 2. 9 . 2. kertas Kaedah Pelaksanaan : 1.

Lokasi untuk melukis mural tersebut adalah di sekitar kawasan sekolah dan ia ditetapkan oleh pihak sekolah. Alatan : Peralatan melukis mural Kaedah Pelaksanaan : 1. kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. 8. PERTANDINGAN MENCIPTA BUKU SKRAP Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. 3. 2. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk melukis mural. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. Tema bagi buku skrap yang dihasilkan itu ditetapkan oleh pihak sekolah. Alatan : alat tulis. Masa : 2 minggu Objektif : 1. Setiap kumpulan diberikan tempoh masa seminggu untuk menyiapkan buku skrap tersebut. 10 . Setiap kumpulan diberikan tempoh dua seminggu untuk menyiapkan lukisan mural tersebut. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk mencipta buku skrap. 3. 2. 2. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. Masa : 1 minggu Objektif : 1.7. PERTANDINGAN LUKISAN MURAL Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. 2.

2.9. 11 . Pelajar diminta untuk menyenaraikan semua unsur teladan yang boleh diperolehi daripada kisah-kisah tersebut. Memaparkan kepada pelajar tentang kisah para nabi/ kisah teladan untuk dijadikan renungan bersama dan diambil iktibar daripadanya. Alatan : Video kisah para nabi/ kisah teladan Kaedah Pelaksanaan : 1. Video tentang kisah para nabi/ kisah teladan di pilih oleh pihak sekolah. TAYANGAN VIDEO KISAH PARA NABI/KISAH TELADAN Masa : 2 minggu Objektif : 1.

. Nama Sekolah Alamat Sekolah No....... : .......................................................................... : ................. 2............................................................................................................. 3...................................................................................................... ( ) Cop sekolah Tarikh : .............. : ....................................... Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam................................ Telefon E-mail Sekolah : ..............my 12 ......... Tandatangan Guru Besar/Pengetua ...........gov.............. Jumlah Pelajar Terlibat Catatan Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Cadangan/Komentar .......................................................................... Nota : Sila isi dan kembalikan ke Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak.................. Bahagian Pendidikan Islam................................. ............................................................................ 4...........................Lampiran 2 Borang Maklum Balas Pelaksanaan Aktiviti Agama Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 1...... Kementerian Pelajaran Malaysia untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 03-83217337) atau e-mail zamri..noor@moe.........

13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful