PANDUAN

PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAHSEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H

Disediakan oleh : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 SEPTEMBER 2012

1

diharapkan para pelajar mendapat manfaat yang optimum daripada pengisian aktiviti-aktiviti berbentuk kerohanian tersebut. pemilik dan penguasa alam seluruhnya. (HJ ABDULLAH BIN MD. Pihak sekolah sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah pada waktu ini sedang bersiap sedia bagi menghadapi peperiksaan besar iaitu Peperiksaan UPSR dan PMR yang menjadi pengukur utama para pelajar di semua sekolah di seluruh Malaysia. Sekian. Selawat dan salam kesejahteraan ke atas Baginda Muhammad SAW. para pelajar terdedah kepada kelompangan masa yang perlu diisi oleh pihak sekolah dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat dan mampu mengelakkan mereka daripada terdedah dengan aktivitiaktiviti yang tidak bermoral di luar sekolah. saya berharap agar semua pentadbir sekolah tidak mengira sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah akan sama-sama menjayakan pelaksanaan aktiviti berbentuk kerohanian selepas peperiksaan UPSR dan PMR ini. penghulu para anbiya’ wal mursalin. pemberi syafaat kepada insan dan penterjemah akhlak Qurani yang hakiki dan sejati. setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Taala. Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam.Kata-Kata Aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Alhamdulilah. Bahagian Pendidikan Islam. DIN ) 2 . Akhir kalam. Melalui kepelbagaian pengisian rohani. Dengan berakhirnya kedua-dua peperiksaan besar ini. merangka panduan pelaksanaan aktiviti kerohanian sebagai cadangan bagi pihak sekolah dalam merangka dan menyelaras aktiviti-aktiviti yang bermanfaat untuk para pelajar. Sehubungan itu. wassalam.

Melahirkan generasi pelajar yang mampu mengamalkannya serta menghayati setiap ilmu dan pengetahuan tentang agama Islam dalam kehidupan harian mereka. iii. 2. Mengukuhkan aspek kerohanian dalam diri para pelajar terutama dalam menggarap aspek syukur dan cinta kepada agama Islam. OBJEKTIF i. 4.PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H 1. PENGENALAN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR SekolahSekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 diwujudkan bagi memberikan pendedahan kepada pihak sekolah mengenai cadangan aktiviti-aktiviti kerohanian yang boleh dilaksanakan bagi memenuhi kelompangan masa khususnya bagi para pelajar yang telah selesai menjalani peperiksaan UPSR dan PMR. TEMPAT Premis sekolah atau kawasan sekitar yang bersesuaian. SASARAN Para pelajar lepasan UPSR (bagi sekolah rendah) dan lepasan PMR (bagi sekolah menengah). Menerapkan nilai-nilai murni di kalangan para pelajar dengan pengaplikasian aktiviti-aktiviti kerohanian. 3. 3 . ii.

PELAPORAN Semua laporan aktiviti yang telah dilaksanakan oleh pihak sekolah perlu diisi dalam Borang Maklum Balas dan hendaklah dihantar ke Bahagian ini untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 0383217337) atau e-mail zamri. Pertandingan mencipta buku skrap 8. Amali haji iv.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan 1. CADANGAN AKTIVITI UPSR 1.noor@moe. Kursus/ seminar .my PMR 4 . Lukisan mural 9. Qiyamullail 2. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan (Sila rujuk kepada Lampiran 1) 6. Ceramah awal remaja 7. Perkahwinan iii. Khemah Ibadat 3. KAEDAH PELAKSANAAN Pelaksanaan dijalankan selepas peperiksaan UPSR dan PMR. Lukisan mural 9.5. Pengurusan jenazah vi. 7. Perundangan syarak ii. Pertandingan tilawah 5. i. Qiyamullail 2. Khemah Ibadat 3. Gotong-royong perdana 6. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Pertandingan tilawah 5.Pertandingan mencipta buku skrap 8. Solat ketika peperangan (Khauf) 7. Gotong-royong perdana 6.gov. Sembelihan v.

PERKARA YANG DIPOHON Bahagian ini memohon semua Guru Besar sekolah rendah dan Pengetua sekolah menengah seluruh Malaysia mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan serta menjayakan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012.(Sila rujuk kepada Lampiran 2) 8. Diharap pihak sekolah terutamanya para pelajar dapat manfaat yang paling maksima daripada pelaksanaan aktiviti-aktiviti tersebut. Disediakan oleh : Unit Pengukuhan Budaya dan Nilai Islam Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia 5 .

Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat taubat dan tujuannya. Melahirkan pelajar yang berketrampilan dan mampu memikul tanggungjawab serta boleh memimpin. Ketua fasilitator mengajak semua peserta muhasabah diri tentang kesalahan lalu. Bersama-sama mendirikan solat taubat dan menyambung zikir munajat. 5. Pelajar bersama-sama berzikir taubat sambil dipesan mengingati kesalahan dan dosa yang telah dilakukan. KHEMAH IBADAT Masa : 2 hari 1 malam Objektif : 1. 1. 6. 3. 6 . 3. Bersama-sama menunaikan solat witir serta berzikir sambil menunggu azan Subuh. 2. 2. Pelajar membuat saf di surau dalam kumpulan yang ditetapkan oleh fasilitator. 2. QIAMULLAIL Masa : 30 minit Objektif : 1.Lampiran 1 1. Pelajar dapat menghayati kepentingan zikir-zikir munajat. Para pelajar mengikuti aktiviti perkhemahan di padang sekolah atau di manamana kawasan rekreasi. Melatih pelajar bermunajat untuk bangun malam. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat witir dan tujuannya. 7. Melahirkan rasa rendah diri kepada Allah di kalangan pelajar. 3. 4. Memberi peluang kepada pelajar untuk berinteraksi anatar mereka di samping meningkatkan tahap keyakinan diri. Kaedah Pelaksanaan : 2. Melahirkan pelajar yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. Kaedah Pelaksanaan : 1.

30 pg 7.30 ptg .45 pg 12.Pendaftaran .15 mlm 12.00 ptg 3.45 pg 11.10 mlm 9.30 pg 10.Muhasabah diri .30 ptg 5.00 pg 10.Qiyamullail/Solat Subuh/ Kuliah .Minum petang/ Solat Asar .Makan tengahari .30 pg 9.30 pg 10.45 pg 12.Bengkel 1(Amali Istinjak) .Riadah .Khidmat masyarakat .Minum pagi .Persembahan Malam Kesenian Islam .Bengkel 6 (Amali mandi wajib) .45 tgh 2.30 pg 9.00 ptg 3.Bengkel 2 (Amali wuduk) .30 ptg 4.30 pg 11.Latihan Malam Kesenian Islam .Ice Breaking .00 mlm .Tidur HARI KEDUA 4.Bengkel 4 (Azan dan Iqamah) .Makan tengahari/ Solat Zuhur .00 ptg 6.Solat Maghrib/ Kuliah . Cadangan tentatif program : HARI PERTAMA 8.Majlis penutup .45 tgh 1.15 ptg 2.15 pg 10.Minum pagi .Riadah .Solat Zuhur/ Kuliah . Pelajar di dedahkan dengan pelbagai aktiviti dengan bantuan para fasilitator.Bersurai 7 .15 mlm 11.2.00 pg 8.Bengkel 5 (Amali solat) .Ceramah 1 (Konsep bersuci dalam perspektif Islam) .00 pg 8.00 ptg 7.Solat sunat Dhuha .30 ptg 4.Bengkel 3 (amali Tayammum) .Taklimat Program/ Pembahagian Kumpulan .15 pg 8.Ceramah 2 (Falsafah solat : Pembentukan peribadi Muslim) .

Pihak sekolah menganjurkan Pertandingan Tilawah al-Quran peringkat kelas/ tingkatan dan terbuka (turut melibatkan guru dan kakitangan sekolah) 8 . rumah anak yatim dan sebagainya. Masa : 1 hari Objektif : 1. Mewujudkan hubungan yang erat antara pelajar dengan anggota masyarakat. Setiap pelajar perlu merekodkan setiap aktiviti yang dilaksanakan di lokasi tersebut dan menyatakan impak yang boleh diperolehi daripada pelaksanaan setiap aktiviti tersebut. Mendedahkan pelajar kepada kerja-kerja amal dan aktiviti kebajikan. Pelajar di bahagikan kepada beberapa kumpulan yang akan bergerak ke beberapa lokasi berbeza seperti hospital. 2. PERTANDINGAN TILAWAH Melahirkan pelajar yang bukan sahaja menguasai bidang akademik tetapi juga mahir dalam pembacaan ayat-ayat suci al-Quran. Mewujudkan suasana menghayati ayat-ayat al-Quran dan kandungannya dalam diri pelajar. Setiap kumpulan bergerak dengan bas ke setiap lokasi pilihan dan melaksanakan kerja-kerja kebajikan di lokasi tersebut. Kaedah Pelaksanaan : 1. 1. rumah orang-orang tua. 2.3. 2. Kaedah Pelaksanaan : 4. 3. KERJA-KERJA KEBAJIKAN (LAWATAN) Masa : 1 hari Objektif : 1.

6. tuntutan dan cabaran alaf akan datang. 2. GOTONG-ROYONG PERDANA Mewujudkan persekitaran sekolah yang bersih untuk pelajar. 2. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. Melahirkan kesedaran kepada para pelajar terhadap sesuatu isu yang dibincangkan dalam ceramah/ kursus/ seminar. Kaedah Pelaksanaan : 1. Pihak sekolah menyarankan agar semua pelajar turut menjemput ibu bapa mereka untuk sama-sama menjayakan Gotong-royong Perdana ini. Memberi pendedahan kepada para pelajar tentang sesuatu isu yang perlu mereka tahu sebagai persediaan untuk menghadapi hari mendatang. Disarankan agar diadakan soalan kuiz (ceramah) dan pelaporan (kursus/ seminar). 3. 2. pihak Pertubuhan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta agensi awam dan agensi swasta yang berkaitan. Memupuk minat pelajar untuk menjaga kebersihan khususnya di kawasan sekolah. kepentingan. Pihak sekolah menganjurkan Gotong-royong Perdana dengan melibatkan para guru. Melahirkan suasana kondusif untuk para pelajar menjalani proses Pengajaran dan Pembelajaran.5. 2. CERAMAH/KURSUS/SEMINAR Masa : 2 jam (ceramah) dan 1 – 2 hari (kursus/ seminar) Objektif : 1. Masa : 1 hari Objektif : 1. 9 . kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. 3. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. Alatan : alat tulis.

7. 2. 10 . Setiap kumpulan diberikan tempoh masa seminggu untuk menyiapkan buku skrap tersebut. kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk melukis mural. Lokasi untuk melukis mural tersebut adalah di sekitar kawasan sekolah dan ia ditetapkan oleh pihak sekolah. Alatan : alat tulis. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. PERTANDINGAN LUKISAN MURAL Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk mencipta buku skrap. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. 2. 2. Setiap kumpulan diberikan tempoh dua seminggu untuk menyiapkan lukisan mural tersebut. Masa : 2 minggu Objektif : 1. Tema bagi buku skrap yang dihasilkan itu ditetapkan oleh pihak sekolah. PERTANDINGAN MENCIPTA BUKU SKRAP Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. 3. 3. 8. Alatan : Peralatan melukis mural Kaedah Pelaksanaan : 1. Masa : 1 minggu Objektif : 1. 2.

11 . Pelajar diminta untuk menyenaraikan semua unsur teladan yang boleh diperolehi daripada kisah-kisah tersebut. Video tentang kisah para nabi/ kisah teladan di pilih oleh pihak sekolah.9. Alatan : Video kisah para nabi/ kisah teladan Kaedah Pelaksanaan : 1. Memaparkan kepada pelajar tentang kisah para nabi/ kisah teladan untuk dijadikan renungan bersama dan diambil iktibar daripadanya. TAYANGAN VIDEO KISAH PARA NABI/KISAH TELADAN Masa : 2 minggu Objektif : 1. 2.

............... Kementerian Pelajaran Malaysia untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 03-83217337) atau e-mail zamri.................................... Tandatangan Guru Besar/Pengetua .............. Jumlah Pelajar Terlibat Catatan Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Cadangan/Komentar ........ Nota : Sila isi dan kembalikan ke Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak....................................... Nama Sekolah Alamat Sekolah No............................................................................................................................... ( ) Cop sekolah Tarikh : ......................................................gov.. Telefon E-mail Sekolah : .................... 2............. : ...... 3........................................................................................................ : .......... Bahagian Pendidikan Islam....... ................my 12 ...................... Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam.................................................................................................... 4....noor@moe........................ : ...........................................................Lampiran 2 Borang Maklum Balas Pelaksanaan Aktiviti Agama Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 1........

13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful