P. 1
Kertas Kerja Lepas Upsr

Kertas Kerja Lepas Upsr

|Views: 12|Likes:
Published by Basri Abd Latiff

More info:

Published by: Basri Abd Latiff on Aug 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2014

pdf

text

original

PANDUAN

PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAHSEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H

Disediakan oleh : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 SEPTEMBER 2012

1

Sehubungan itu. penghulu para anbiya’ wal mursalin. setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Taala. Akhir kalam. Selawat dan salam kesejahteraan ke atas Baginda Muhammad SAW. diharapkan para pelajar mendapat manfaat yang optimum daripada pengisian aktiviti-aktiviti berbentuk kerohanian tersebut. (HJ ABDULLAH BIN MD. Melalui kepelbagaian pengisian rohani. pemberi syafaat kepada insan dan penterjemah akhlak Qurani yang hakiki dan sejati. wassalam. pemilik dan penguasa alam seluruhnya. saya berharap agar semua pentadbir sekolah tidak mengira sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah akan sama-sama menjayakan pelaksanaan aktiviti berbentuk kerohanian selepas peperiksaan UPSR dan PMR ini. Bahagian Pendidikan Islam. merangka panduan pelaksanaan aktiviti kerohanian sebagai cadangan bagi pihak sekolah dalam merangka dan menyelaras aktiviti-aktiviti yang bermanfaat untuk para pelajar. para pelajar terdedah kepada kelompangan masa yang perlu diisi oleh pihak sekolah dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat dan mampu mengelakkan mereka daripada terdedah dengan aktivitiaktiviti yang tidak bermoral di luar sekolah. Dengan berakhirnya kedua-dua peperiksaan besar ini.Kata-Kata Aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Alhamdulilah. Sekian. Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam. Pihak sekolah sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah pada waktu ini sedang bersiap sedia bagi menghadapi peperiksaan besar iaitu Peperiksaan UPSR dan PMR yang menjadi pengukur utama para pelajar di semua sekolah di seluruh Malaysia. DIN ) 2 .

Mengukuhkan aspek kerohanian dalam diri para pelajar terutama dalam menggarap aspek syukur dan cinta kepada agama Islam. PENGENALAN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR SekolahSekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 diwujudkan bagi memberikan pendedahan kepada pihak sekolah mengenai cadangan aktiviti-aktiviti kerohanian yang boleh dilaksanakan bagi memenuhi kelompangan masa khususnya bagi para pelajar yang telah selesai menjalani peperiksaan UPSR dan PMR. TEMPAT Premis sekolah atau kawasan sekitar yang bersesuaian. Menerapkan nilai-nilai murni di kalangan para pelajar dengan pengaplikasian aktiviti-aktiviti kerohanian. iii. SASARAN Para pelajar lepasan UPSR (bagi sekolah rendah) dan lepasan PMR (bagi sekolah menengah). OBJEKTIF i. 3 . 4. Melahirkan generasi pelajar yang mampu mengamalkannya serta menghayati setiap ilmu dan pengetahuan tentang agama Islam dalam kehidupan harian mereka. ii.PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H 1. 3. 2.

Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan 1. CADANGAN AKTIVITI UPSR 1. Kursus/ seminar . Qiyamullail 2. Sembelihan v. Pertandingan mencipta buku skrap 8. Khemah Ibadat 3. KAEDAH PELAKSANAAN Pelaksanaan dijalankan selepas peperiksaan UPSR dan PMR. Pengurusan jenazah vi. Gotong-royong perdana 6. Amali haji iv. 7. PELAPORAN Semua laporan aktiviti yang telah dilaksanakan oleh pihak sekolah perlu diisi dalam Borang Maklum Balas dan hendaklah dihantar ke Bahagian ini untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 0383217337) atau e-mail zamri. Lukisan mural 9. Perundangan syarak ii. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Pertandingan tilawah 5. Qiyamullail 2. Khemah Ibadat 3. i.noor@moe. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Solat ketika peperangan (Khauf) 7.gov.Pertandingan mencipta buku skrap 8. Ceramah awal remaja 7. Pertandingan tilawah 5. Perkahwinan iii.5. Gotong-royong perdana 6. Lukisan mural 9.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan (Sila rujuk kepada Lampiran 1) 6.my PMR 4 .

Disediakan oleh : Unit Pengukuhan Budaya dan Nilai Islam Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia 5 . Diharap pihak sekolah terutamanya para pelajar dapat manfaat yang paling maksima daripada pelaksanaan aktiviti-aktiviti tersebut.(Sila rujuk kepada Lampiran 2) 8. PERKARA YANG DIPOHON Bahagian ini memohon semua Guru Besar sekolah rendah dan Pengetua sekolah menengah seluruh Malaysia mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan serta menjayakan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012.

6. Bersama-sama mendirikan solat taubat dan menyambung zikir munajat. 2. Melahirkan pelajar yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. Kaedah Pelaksanaan : 2. 1. Ketua fasilitator mengajak semua peserta muhasabah diri tentang kesalahan lalu. Melahirkan pelajar yang berketrampilan dan mampu memikul tanggungjawab serta boleh memimpin. Memberi peluang kepada pelajar untuk berinteraksi anatar mereka di samping meningkatkan tahap keyakinan diri. 2. Kaedah Pelaksanaan : 1. Pelajar bersama-sama berzikir taubat sambil dipesan mengingati kesalahan dan dosa yang telah dilakukan. KHEMAH IBADAT Masa : 2 hari 1 malam Objektif : 1. 2.Lampiran 1 1. 3. Pelajar membuat saf di surau dalam kumpulan yang ditetapkan oleh fasilitator. Melahirkan rasa rendah diri kepada Allah di kalangan pelajar. 5. Para pelajar mengikuti aktiviti perkhemahan di padang sekolah atau di manamana kawasan rekreasi. 6 . 7. Pelajar dapat menghayati kepentingan zikir-zikir munajat. QIAMULLAIL Masa : 30 minit Objektif : 1. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat taubat dan tujuannya. 4. 3. Melatih pelajar bermunajat untuk bangun malam. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat witir dan tujuannya. 3. Bersama-sama menunaikan solat witir serta berzikir sambil menunggu azan Subuh.

Ice Breaking .45 tgh 1.30 pg 11.Persembahan Malam Kesenian Islam .00 pg 8.Ceramah 1 (Konsep bersuci dalam perspektif Islam) .Riadah .Minum pagi .15 pg 10.Makan tengahari/ Solat Zuhur .00 ptg 7.45 tgh 2.00 pg 10.00 mlm .30 pg 9.Majlis penutup .Solat sunat Dhuha .Minum pagi .Solat Maghrib/ Kuliah .Solat Zuhur/ Kuliah .Minum petang/ Solat Asar .15 mlm 12.45 pg 12.Latihan Malam Kesenian Islam .30 ptg 4.Khidmat masyarakat .30 pg 7.15 mlm 11. Pelajar di dedahkan dengan pelbagai aktiviti dengan bantuan para fasilitator.Bengkel 6 (Amali mandi wajib) .30 ptg 4.Qiyamullail/Solat Subuh/ Kuliah .Bengkel 3 (amali Tayammum) .2.00 ptg 3.Bengkel 2 (Amali wuduk) .30 ptg 5.00 ptg 3.00 ptg 6.Taklimat Program/ Pembahagian Kumpulan .15 ptg 2.45 pg 12.00 pg 8.Makan tengahari .45 pg 11.Muhasabah diri .30 ptg .10 mlm 9.Bengkel 4 (Azan dan Iqamah) .30 pg 10.Bengkel 5 (Amali solat) .Pendaftaran .Ceramah 2 (Falsafah solat : Pembentukan peribadi Muslim) .15 pg 8.Riadah .Tidur HARI KEDUA 4. Cadangan tentatif program : HARI PERTAMA 8.Bengkel 1(Amali Istinjak) .30 pg 10.Bersurai 7 .30 pg 9.

2. 2. Setiap kumpulan bergerak dengan bas ke setiap lokasi pilihan dan melaksanakan kerja-kerja kebajikan di lokasi tersebut. Mendedahkan pelajar kepada kerja-kerja amal dan aktiviti kebajikan. Masa : 1 hari Objektif : 1. 1. 3. Pihak sekolah menganjurkan Pertandingan Tilawah al-Quran peringkat kelas/ tingkatan dan terbuka (turut melibatkan guru dan kakitangan sekolah) 8 . Mewujudkan suasana menghayati ayat-ayat al-Quran dan kandungannya dalam diri pelajar. Setiap pelajar perlu merekodkan setiap aktiviti yang dilaksanakan di lokasi tersebut dan menyatakan impak yang boleh diperolehi daripada pelaksanaan setiap aktiviti tersebut. Kaedah Pelaksanaan : 1. Pelajar di bahagikan kepada beberapa kumpulan yang akan bergerak ke beberapa lokasi berbeza seperti hospital. Kaedah Pelaksanaan : 4. rumah orang-orang tua. KERJA-KERJA KEBAJIKAN (LAWATAN) Masa : 1 hari Objektif : 1. rumah anak yatim dan sebagainya. 2. PERTANDINGAN TILAWAH Melahirkan pelajar yang bukan sahaja menguasai bidang akademik tetapi juga mahir dalam pembacaan ayat-ayat suci al-Quran. Mewujudkan hubungan yang erat antara pelajar dengan anggota masyarakat.3.

Memupuk minat pelajar untuk menjaga kebersihan khususnya di kawasan sekolah. 6. Masa : 1 hari Objektif : 1. 9 . Disarankan agar diadakan soalan kuiz (ceramah) dan pelaporan (kursus/ seminar). 3. Memberi pendedahan kepada para pelajar tentang sesuatu isu yang perlu mereka tahu sebagai persediaan untuk menghadapi hari mendatang. kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. 2.5. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. tuntutan dan cabaran alaf akan datang. GOTONG-ROYONG PERDANA Mewujudkan persekitaran sekolah yang bersih untuk pelajar. 2. pihak Pertubuhan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta agensi awam dan agensi swasta yang berkaitan. Pihak sekolah menyarankan agar semua pelajar turut menjemput ibu bapa mereka untuk sama-sama menjayakan Gotong-royong Perdana ini. 2. 3. kepentingan. Melahirkan kesedaran kepada para pelajar terhadap sesuatu isu yang dibincangkan dalam ceramah/ kursus/ seminar. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. Melahirkan suasana kondusif untuk para pelajar menjalani proses Pengajaran dan Pembelajaran. 2. Kaedah Pelaksanaan : 1. Pihak sekolah menganjurkan Gotong-royong Perdana dengan melibatkan para guru. Alatan : alat tulis. CERAMAH/KURSUS/SEMINAR Masa : 2 jam (ceramah) dan 1 – 2 hari (kursus/ seminar) Objektif : 1.

kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. PERTANDINGAN MENCIPTA BUKU SKRAP Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. Alatan : Peralatan melukis mural Kaedah Pelaksanaan : 1. Lokasi untuk melukis mural tersebut adalah di sekitar kawasan sekolah dan ia ditetapkan oleh pihak sekolah.7. Tema bagi buku skrap yang dihasilkan itu ditetapkan oleh pihak sekolah. 2. PERTANDINGAN LUKISAN MURAL Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. 2. 10 . Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. 2. 8. 3. Masa : 2 minggu Objektif : 1. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk melukis mural. Setiap kumpulan diberikan tempoh masa seminggu untuk menyiapkan buku skrap tersebut. 3. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. Alatan : alat tulis. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk mencipta buku skrap. Setiap kumpulan diberikan tempoh dua seminggu untuk menyiapkan lukisan mural tersebut. 2. Masa : 1 minggu Objektif : 1.

11 .9. Alatan : Video kisah para nabi/ kisah teladan Kaedah Pelaksanaan : 1. Video tentang kisah para nabi/ kisah teladan di pilih oleh pihak sekolah. Pelajar diminta untuk menyenaraikan semua unsur teladan yang boleh diperolehi daripada kisah-kisah tersebut. TAYANGAN VIDEO KISAH PARA NABI/KISAH TELADAN Masa : 2 minggu Objektif : 1. 2. Memaparkan kepada pelajar tentang kisah para nabi/ kisah teladan untuk dijadikan renungan bersama dan diambil iktibar daripadanya.

................................. : .......... 2....................... Telefon E-mail Sekolah : ........................ Tandatangan Guru Besar/Pengetua .................................................................................................................... 3........................ Nama Sekolah Alamat Sekolah No................................................... Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam............................................................ Bahagian Pendidikan Islam............ : ......my 12 ................................................................ Kementerian Pelajaran Malaysia untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 03-83217337) atau e-mail zamri.......................... ( ) Cop sekolah Tarikh : ........................ : .................. ........................................ 4.......................................................... Nota : Sila isi dan kembalikan ke Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak...............................Lampiran 2 Borang Maklum Balas Pelaksanaan Aktiviti Agama Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 1....noor@moe..............gov......... Jumlah Pelajar Terlibat Catatan Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Cadangan/Komentar .........................................

13 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->