PANDUAN

PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAHSEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H

Disediakan oleh : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 SEPTEMBER 2012

1

(HJ ABDULLAH BIN MD. Dengan berakhirnya kedua-dua peperiksaan besar ini.Kata-Kata Aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Alhamdulilah. diharapkan para pelajar mendapat manfaat yang optimum daripada pengisian aktiviti-aktiviti berbentuk kerohanian tersebut. wassalam. pemberi syafaat kepada insan dan penterjemah akhlak Qurani yang hakiki dan sejati. Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam. Pihak sekolah sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah pada waktu ini sedang bersiap sedia bagi menghadapi peperiksaan besar iaitu Peperiksaan UPSR dan PMR yang menjadi pengukur utama para pelajar di semua sekolah di seluruh Malaysia. Sehubungan itu. Selawat dan salam kesejahteraan ke atas Baginda Muhammad SAW. para pelajar terdedah kepada kelompangan masa yang perlu diisi oleh pihak sekolah dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat dan mampu mengelakkan mereka daripada terdedah dengan aktivitiaktiviti yang tidak bermoral di luar sekolah. Melalui kepelbagaian pengisian rohani. pemilik dan penguasa alam seluruhnya. saya berharap agar semua pentadbir sekolah tidak mengira sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah akan sama-sama menjayakan pelaksanaan aktiviti berbentuk kerohanian selepas peperiksaan UPSR dan PMR ini. Bahagian Pendidikan Islam. merangka panduan pelaksanaan aktiviti kerohanian sebagai cadangan bagi pihak sekolah dalam merangka dan menyelaras aktiviti-aktiviti yang bermanfaat untuk para pelajar. DIN ) 2 . penghulu para anbiya’ wal mursalin. setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Taala. Akhir kalam. Sekian.

3. Menerapkan nilai-nilai murni di kalangan para pelajar dengan pengaplikasian aktiviti-aktiviti kerohanian.PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H 1. iii. 3 . 4. Melahirkan generasi pelajar yang mampu mengamalkannya serta menghayati setiap ilmu dan pengetahuan tentang agama Islam dalam kehidupan harian mereka. TEMPAT Premis sekolah atau kawasan sekitar yang bersesuaian. ii. 2. SASARAN Para pelajar lepasan UPSR (bagi sekolah rendah) dan lepasan PMR (bagi sekolah menengah). OBJEKTIF i. Mengukuhkan aspek kerohanian dalam diri para pelajar terutama dalam menggarap aspek syukur dan cinta kepada agama Islam. PENGENALAN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR SekolahSekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 diwujudkan bagi memberikan pendedahan kepada pihak sekolah mengenai cadangan aktiviti-aktiviti kerohanian yang boleh dilaksanakan bagi memenuhi kelompangan masa khususnya bagi para pelajar yang telah selesai menjalani peperiksaan UPSR dan PMR.

Perkahwinan iii. Perundangan syarak ii. Qiyamullail 2. Pertandingan tilawah 5. Amali haji iv. Gotong-royong perdana 6. Khemah Ibadat 3. 7. Kursus/ seminar .Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan (Sila rujuk kepada Lampiran 1) 6. Pertandingan tilawah 5. Lukisan mural 9.my PMR 4 . Sembelihan v. PELAPORAN Semua laporan aktiviti yang telah dilaksanakan oleh pihak sekolah perlu diisi dalam Borang Maklum Balas dan hendaklah dihantar ke Bahagian ini untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 0383217337) atau e-mail zamri. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Gotong-royong perdana 6. CADANGAN AKTIVITI UPSR 1. Ceramah awal remaja 7. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4.gov. Lukisan mural 9. Pengurusan jenazah vi. Solat ketika peperangan (Khauf) 7. Khemah Ibadat 3. KAEDAH PELAKSANAAN Pelaksanaan dijalankan selepas peperiksaan UPSR dan PMR. Qiyamullail 2.5.noor@moe. Pertandingan mencipta buku skrap 8.Pertandingan mencipta buku skrap 8. i.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan 1.

(Sila rujuk kepada Lampiran 2) 8. Diharap pihak sekolah terutamanya para pelajar dapat manfaat yang paling maksima daripada pelaksanaan aktiviti-aktiviti tersebut. PERKARA YANG DIPOHON Bahagian ini memohon semua Guru Besar sekolah rendah dan Pengetua sekolah menengah seluruh Malaysia mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan serta menjayakan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012. Disediakan oleh : Unit Pengukuhan Budaya dan Nilai Islam Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia 5 .

2. 6 . Melahirkan pelajar yang berketrampilan dan mampu memikul tanggungjawab serta boleh memimpin. 3. Melahirkan pelajar yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. 4. 5. 2. Bersama-sama mendirikan solat taubat dan menyambung zikir munajat. QIAMULLAIL Masa : 30 minit Objektif : 1. Para pelajar mengikuti aktiviti perkhemahan di padang sekolah atau di manamana kawasan rekreasi. Memberi peluang kepada pelajar untuk berinteraksi anatar mereka di samping meningkatkan tahap keyakinan diri. Pelajar dapat menghayati kepentingan zikir-zikir munajat. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat taubat dan tujuannya. 3.Lampiran 1 1. 2. Bersama-sama menunaikan solat witir serta berzikir sambil menunggu azan Subuh. Pelajar bersama-sama berzikir taubat sambil dipesan mengingati kesalahan dan dosa yang telah dilakukan. Ketua fasilitator mengajak semua peserta muhasabah diri tentang kesalahan lalu. 6. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat witir dan tujuannya. 7. 1. KHEMAH IBADAT Masa : 2 hari 1 malam Objektif : 1. Kaedah Pelaksanaan : 1. Melatih pelajar bermunajat untuk bangun malam. Pelajar membuat saf di surau dalam kumpulan yang ditetapkan oleh fasilitator. Kaedah Pelaksanaan : 2. 3. Melahirkan rasa rendah diri kepada Allah di kalangan pelajar.

Majlis penutup .Makan tengahari .Bengkel 2 (Amali wuduk) .15 pg 10.00 mlm . Cadangan tentatif program : HARI PERTAMA 8.10 mlm 9.Makan tengahari/ Solat Zuhur .15 mlm 12.Bengkel 5 (Amali solat) .00 pg 8.Solat sunat Dhuha .Ceramah 1 (Konsep bersuci dalam perspektif Islam) . Pelajar di dedahkan dengan pelbagai aktiviti dengan bantuan para fasilitator.45 pg 12.Tidur HARI KEDUA 4.30 pg 7.Bengkel 6 (Amali mandi wajib) .30 pg 10.30 ptg 4.Qiyamullail/Solat Subuh/ Kuliah .Riadah .Muhasabah diri .00 ptg 3.30 pg 9.15 pg 8.Bengkel 1(Amali Istinjak) .00 pg 10.Taklimat Program/ Pembahagian Kumpulan .Solat Maghrib/ Kuliah .Minum pagi .15 ptg 2.Ice Breaking .Riadah .30 ptg 4.30 pg 10.45 pg 11.30 ptg .30 pg 11.45 pg 12.00 ptg 6.Pendaftaran .Solat Zuhur/ Kuliah .Bengkel 4 (Azan dan Iqamah) .45 tgh 1.00 ptg 3.00 pg 8.Persembahan Malam Kesenian Islam .2.Bengkel 3 (amali Tayammum) .Ceramah 2 (Falsafah solat : Pembentukan peribadi Muslim) .15 mlm 11.Bersurai 7 .Khidmat masyarakat .45 tgh 2.Minum pagi .30 pg 9.Latihan Malam Kesenian Islam .Minum petang/ Solat Asar .00 ptg 7.30 ptg 5.

Pelajar di bahagikan kepada beberapa kumpulan yang akan bergerak ke beberapa lokasi berbeza seperti hospital. Kaedah Pelaksanaan : 1. 2. 2. Masa : 1 hari Objektif : 1. PERTANDINGAN TILAWAH Melahirkan pelajar yang bukan sahaja menguasai bidang akademik tetapi juga mahir dalam pembacaan ayat-ayat suci al-Quran. 3. Mendedahkan pelajar kepada kerja-kerja amal dan aktiviti kebajikan. 2.3. rumah orang-orang tua. rumah anak yatim dan sebagainya. Pihak sekolah menganjurkan Pertandingan Tilawah al-Quran peringkat kelas/ tingkatan dan terbuka (turut melibatkan guru dan kakitangan sekolah) 8 . Setiap kumpulan bergerak dengan bas ke setiap lokasi pilihan dan melaksanakan kerja-kerja kebajikan di lokasi tersebut. Kaedah Pelaksanaan : 4. 1. Mewujudkan suasana menghayati ayat-ayat al-Quran dan kandungannya dalam diri pelajar. Mewujudkan hubungan yang erat antara pelajar dengan anggota masyarakat. Setiap pelajar perlu merekodkan setiap aktiviti yang dilaksanakan di lokasi tersebut dan menyatakan impak yang boleh diperolehi daripada pelaksanaan setiap aktiviti tersebut. KERJA-KERJA KEBAJIKAN (LAWATAN) Masa : 1 hari Objektif : 1.

CERAMAH/KURSUS/SEMINAR Masa : 2 jam (ceramah) dan 1 – 2 hari (kursus/ seminar) Objektif : 1. 2. 6. Kaedah Pelaksanaan : 1. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. 9 . kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. 3. tuntutan dan cabaran alaf akan datang. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. Pihak sekolah menyarankan agar semua pelajar turut menjemput ibu bapa mereka untuk sama-sama menjayakan Gotong-royong Perdana ini. Masa : 1 hari Objektif : 1.5. 2. Alatan : alat tulis. Melahirkan kesedaran kepada para pelajar terhadap sesuatu isu yang dibincangkan dalam ceramah/ kursus/ seminar. kepentingan. 2. Memupuk minat pelajar untuk menjaga kebersihan khususnya di kawasan sekolah. pihak Pertubuhan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta agensi awam dan agensi swasta yang berkaitan. 2. Melahirkan suasana kondusif untuk para pelajar menjalani proses Pengajaran dan Pembelajaran. Disarankan agar diadakan soalan kuiz (ceramah) dan pelaporan (kursus/ seminar). Memberi pendedahan kepada para pelajar tentang sesuatu isu yang perlu mereka tahu sebagai persediaan untuk menghadapi hari mendatang. Pihak sekolah menganjurkan Gotong-royong Perdana dengan melibatkan para guru. 3. GOTONG-ROYONG PERDANA Mewujudkan persekitaran sekolah yang bersih untuk pelajar.

3. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk melukis mural. Tema bagi buku skrap yang dihasilkan itu ditetapkan oleh pihak sekolah. Setiap kumpulan diberikan tempoh dua seminggu untuk menyiapkan lukisan mural tersebut. Setiap kumpulan diberikan tempoh masa seminggu untuk menyiapkan buku skrap tersebut. 8. kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. PERTANDINGAN MENCIPTA BUKU SKRAP Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. Masa : 1 minggu Objektif : 1.7. Lokasi untuk melukis mural tersebut adalah di sekitar kawasan sekolah dan ia ditetapkan oleh pihak sekolah. 2. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk mencipta buku skrap. 3. 2. Alatan : Peralatan melukis mural Kaedah Pelaksanaan : 1. 2. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. 10 . Masa : 2 minggu Objektif : 1. PERTANDINGAN LUKISAN MURAL Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. Alatan : alat tulis. 2.

11 . Video tentang kisah para nabi/ kisah teladan di pilih oleh pihak sekolah. Memaparkan kepada pelajar tentang kisah para nabi/ kisah teladan untuk dijadikan renungan bersama dan diambil iktibar daripadanya. Pelajar diminta untuk menyenaraikan semua unsur teladan yang boleh diperolehi daripada kisah-kisah tersebut.9. Alatan : Video kisah para nabi/ kisah teladan Kaedah Pelaksanaan : 1. 2. TAYANGAN VIDEO KISAH PARA NABI/KISAH TELADAN Masa : 2 minggu Objektif : 1.

........... Kementerian Pelajaran Malaysia untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 03-83217337) atau e-mail zamri................................. 3...... : .............................. ( ) Cop sekolah Tarikh : ........................... ............................................................................................................................................................ : ............... Telefon E-mail Sekolah : ..................................................... 2.................. Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam...............my 12 .........noor@moe...........Lampiran 2 Borang Maklum Balas Pelaksanaan Aktiviti Agama Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 1.............................. : .................. 4.......................................................... Nama Sekolah Alamat Sekolah No..................... Nota : Sila isi dan kembalikan ke Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak....................... Tandatangan Guru Besar/Pengetua .............................................................................. Jumlah Pelajar Terlibat Catatan Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Cadangan/Komentar ................ Bahagian Pendidikan Islam.....................................................gov.......

13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful