P. 1
Kertas Kerja Lepas Upsr

Kertas Kerja Lepas Upsr

|Views: 12|Likes:
Published by Basri Abd Latiff

More info:

Published by: Basri Abd Latiff on Aug 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2014

pdf

text

original

PANDUAN

PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAHSEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H

Disediakan oleh : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 SEPTEMBER 2012

1

pemilik dan penguasa alam seluruhnya. setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Taala. Akhir kalam. wassalam. saya berharap agar semua pentadbir sekolah tidak mengira sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah akan sama-sama menjayakan pelaksanaan aktiviti berbentuk kerohanian selepas peperiksaan UPSR dan PMR ini. diharapkan para pelajar mendapat manfaat yang optimum daripada pengisian aktiviti-aktiviti berbentuk kerohanian tersebut. (HJ ABDULLAH BIN MD. DIN ) 2 . Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam. penghulu para anbiya’ wal mursalin. Pihak sekolah sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah pada waktu ini sedang bersiap sedia bagi menghadapi peperiksaan besar iaitu Peperiksaan UPSR dan PMR yang menjadi pengukur utama para pelajar di semua sekolah di seluruh Malaysia. Bahagian Pendidikan Islam. Dengan berakhirnya kedua-dua peperiksaan besar ini. para pelajar terdedah kepada kelompangan masa yang perlu diisi oleh pihak sekolah dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat dan mampu mengelakkan mereka daripada terdedah dengan aktivitiaktiviti yang tidak bermoral di luar sekolah. merangka panduan pelaksanaan aktiviti kerohanian sebagai cadangan bagi pihak sekolah dalam merangka dan menyelaras aktiviti-aktiviti yang bermanfaat untuk para pelajar. Sekian. pemberi syafaat kepada insan dan penterjemah akhlak Qurani yang hakiki dan sejati.Kata-Kata Aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Alhamdulilah. Selawat dan salam kesejahteraan ke atas Baginda Muhammad SAW. Sehubungan itu. Melalui kepelbagaian pengisian rohani.

3 . SASARAN Para pelajar lepasan UPSR (bagi sekolah rendah) dan lepasan PMR (bagi sekolah menengah). Melahirkan generasi pelajar yang mampu mengamalkannya serta menghayati setiap ilmu dan pengetahuan tentang agama Islam dalam kehidupan harian mereka. 3.PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H 1. PENGENALAN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR SekolahSekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 diwujudkan bagi memberikan pendedahan kepada pihak sekolah mengenai cadangan aktiviti-aktiviti kerohanian yang boleh dilaksanakan bagi memenuhi kelompangan masa khususnya bagi para pelajar yang telah selesai menjalani peperiksaan UPSR dan PMR. TEMPAT Premis sekolah atau kawasan sekitar yang bersesuaian. OBJEKTIF i. 4. iii. ii. Mengukuhkan aspek kerohanian dalam diri para pelajar terutama dalam menggarap aspek syukur dan cinta kepada agama Islam. Menerapkan nilai-nilai murni di kalangan para pelajar dengan pengaplikasian aktiviti-aktiviti kerohanian. 2.

Gotong-royong perdana 6. Khemah Ibadat 3. Pertandingan tilawah 5. i.gov. Qiyamullail 2.Pertandingan mencipta buku skrap 8.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan 1. Gotong-royong perdana 6. KAEDAH PELAKSANAAN Pelaksanaan dijalankan selepas peperiksaan UPSR dan PMR. Lukisan mural 9. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Pertandingan mencipta buku skrap 8.5. Lukisan mural 9. Sembelihan v. Pengurusan jenazah vi. Amali haji iv. Solat ketika peperangan (Khauf) 7.my PMR 4 . CADANGAN AKTIVITI UPSR 1. Qiyamullail 2. PELAPORAN Semua laporan aktiviti yang telah dilaksanakan oleh pihak sekolah perlu diisi dalam Borang Maklum Balas dan hendaklah dihantar ke Bahagian ini untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 0383217337) atau e-mail zamri. Perkahwinan iii. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Ceramah awal remaja 7. Perundangan syarak ii. Khemah Ibadat 3.noor@moe. Pertandingan tilawah 5. 7. Kursus/ seminar .Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan (Sila rujuk kepada Lampiran 1) 6.

Disediakan oleh : Unit Pengukuhan Budaya dan Nilai Islam Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia 5 .(Sila rujuk kepada Lampiran 2) 8. Diharap pihak sekolah terutamanya para pelajar dapat manfaat yang paling maksima daripada pelaksanaan aktiviti-aktiviti tersebut. PERKARA YANG DIPOHON Bahagian ini memohon semua Guru Besar sekolah rendah dan Pengetua sekolah menengah seluruh Malaysia mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan serta menjayakan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012.

7. Pelajar dapat menghayati kepentingan zikir-zikir munajat. 4. 3. QIAMULLAIL Masa : 30 minit Objektif : 1. 5. Para pelajar mengikuti aktiviti perkhemahan di padang sekolah atau di manamana kawasan rekreasi. Melahirkan rasa rendah diri kepada Allah di kalangan pelajar. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat witir dan tujuannya. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat taubat dan tujuannya. Bersama-sama mendirikan solat taubat dan menyambung zikir munajat. 3. Pelajar bersama-sama berzikir taubat sambil dipesan mengingati kesalahan dan dosa yang telah dilakukan. 6 .Lampiran 1 1. Melahirkan pelajar yang berketrampilan dan mampu memikul tanggungjawab serta boleh memimpin. 2. 3. Pelajar membuat saf di surau dalam kumpulan yang ditetapkan oleh fasilitator. Bersama-sama menunaikan solat witir serta berzikir sambil menunggu azan Subuh. 1. 2. KHEMAH IBADAT Masa : 2 hari 1 malam Objektif : 1. 6. Ketua fasilitator mengajak semua peserta muhasabah diri tentang kesalahan lalu. Kaedah Pelaksanaan : 1. Kaedah Pelaksanaan : 2. Memberi peluang kepada pelajar untuk berinteraksi anatar mereka di samping meningkatkan tahap keyakinan diri. Melahirkan pelajar yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. Melatih pelajar bermunajat untuk bangun malam. 2.

Solat Maghrib/ Kuliah .Taklimat Program/ Pembahagian Kumpulan .00 pg 8.45 tgh 2.Solat sunat Dhuha .Riadah .30 ptg .Muhasabah diri .Minum pagi .Persembahan Malam Kesenian Islam .Ceramah 1 (Konsep bersuci dalam perspektif Islam) . Cadangan tentatif program : HARI PERTAMA 8.Bengkel 5 (Amali solat) .Makan tengahari/ Solat Zuhur .00 pg 10.30 pg 10.Bengkel 3 (amali Tayammum) .30 pg 11.30 ptg 4.Qiyamullail/Solat Subuh/ Kuliah .Minum pagi .00 ptg 3.Latihan Malam Kesenian Islam .Bengkel 6 (Amali mandi wajib) . Pelajar di dedahkan dengan pelbagai aktiviti dengan bantuan para fasilitator.15 mlm 12.15 ptg 2.Bengkel 1(Amali Istinjak) .Majlis penutup .30 ptg 5.15 mlm 11.45 tgh 1.Bengkel 4 (Azan dan Iqamah) .00 ptg 3.2.30 pg 9.45 pg 11.Solat Zuhur/ Kuliah .Bersurai 7 .00 pg 8.45 pg 12.Minum petang/ Solat Asar .30 ptg 4.30 pg 7.Bengkel 2 (Amali wuduk) .00 ptg 7.45 pg 12.15 pg 10.30 pg 9.30 pg 10.10 mlm 9.Ceramah 2 (Falsafah solat : Pembentukan peribadi Muslim) .00 mlm .Makan tengahari .00 ptg 6.Tidur HARI KEDUA 4.Khidmat masyarakat .15 pg 8.Ice Breaking .Riadah .Pendaftaran .

2. KERJA-KERJA KEBAJIKAN (LAWATAN) Masa : 1 hari Objektif : 1. rumah anak yatim dan sebagainya. Setiap pelajar perlu merekodkan setiap aktiviti yang dilaksanakan di lokasi tersebut dan menyatakan impak yang boleh diperolehi daripada pelaksanaan setiap aktiviti tersebut. Setiap kumpulan bergerak dengan bas ke setiap lokasi pilihan dan melaksanakan kerja-kerja kebajikan di lokasi tersebut. Mewujudkan suasana menghayati ayat-ayat al-Quran dan kandungannya dalam diri pelajar. 2. PERTANDINGAN TILAWAH Melahirkan pelajar yang bukan sahaja menguasai bidang akademik tetapi juga mahir dalam pembacaan ayat-ayat suci al-Quran. 1. 3. Pelajar di bahagikan kepada beberapa kumpulan yang akan bergerak ke beberapa lokasi berbeza seperti hospital. Kaedah Pelaksanaan : 4. Pihak sekolah menganjurkan Pertandingan Tilawah al-Quran peringkat kelas/ tingkatan dan terbuka (turut melibatkan guru dan kakitangan sekolah) 8 .3. Kaedah Pelaksanaan : 1. Masa : 1 hari Objektif : 1. Mewujudkan hubungan yang erat antara pelajar dengan anggota masyarakat. Mendedahkan pelajar kepada kerja-kerja amal dan aktiviti kebajikan. rumah orang-orang tua. 2.

3. GOTONG-ROYONG PERDANA Mewujudkan persekitaran sekolah yang bersih untuk pelajar. kepentingan. Memberi pendedahan kepada para pelajar tentang sesuatu isu yang perlu mereka tahu sebagai persediaan untuk menghadapi hari mendatang. Masa : 1 hari Objektif : 1. 2. CERAMAH/KURSUS/SEMINAR Masa : 2 jam (ceramah) dan 1 – 2 hari (kursus/ seminar) Objektif : 1. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. Kaedah Pelaksanaan : 1. 9 . Pihak sekolah menyarankan agar semua pelajar turut menjemput ibu bapa mereka untuk sama-sama menjayakan Gotong-royong Perdana ini. 6. 2. 3. Alatan : alat tulis. Pihak sekolah menganjurkan Gotong-royong Perdana dengan melibatkan para guru. pihak Pertubuhan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta agensi awam dan agensi swasta yang berkaitan. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. Disarankan agar diadakan soalan kuiz (ceramah) dan pelaporan (kursus/ seminar). Melahirkan suasana kondusif untuk para pelajar menjalani proses Pengajaran dan Pembelajaran. 2. 2. Memupuk minat pelajar untuk menjaga kebersihan khususnya di kawasan sekolah. Melahirkan kesedaran kepada para pelajar terhadap sesuatu isu yang dibincangkan dalam ceramah/ kursus/ seminar.5. tuntutan dan cabaran alaf akan datang.

2. Alatan : alat tulis.7. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk mencipta buku skrap. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. 2. PERTANDINGAN LUKISAN MURAL Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. 3. Setiap kumpulan diberikan tempoh masa seminggu untuk menyiapkan buku skrap tersebut. 3. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk melukis mural. PERTANDINGAN MENCIPTA BUKU SKRAP Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. Alatan : Peralatan melukis mural Kaedah Pelaksanaan : 1. 2. kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. 8. 10 . Setiap kumpulan diberikan tempoh dua seminggu untuk menyiapkan lukisan mural tersebut. 2. Masa : 2 minggu Objektif : 1. Tema bagi buku skrap yang dihasilkan itu ditetapkan oleh pihak sekolah. Masa : 1 minggu Objektif : 1. Lokasi untuk melukis mural tersebut adalah di sekitar kawasan sekolah dan ia ditetapkan oleh pihak sekolah.

Pelajar diminta untuk menyenaraikan semua unsur teladan yang boleh diperolehi daripada kisah-kisah tersebut. 2. Alatan : Video kisah para nabi/ kisah teladan Kaedah Pelaksanaan : 1. Memaparkan kepada pelajar tentang kisah para nabi/ kisah teladan untuk dijadikan renungan bersama dan diambil iktibar daripadanya. 11 .9. TAYANGAN VIDEO KISAH PARA NABI/KISAH TELADAN Masa : 2 minggu Objektif : 1. Video tentang kisah para nabi/ kisah teladan di pilih oleh pihak sekolah.

.......................noor@moe................ Tandatangan Guru Besar/Pengetua ....................................................... 3................................... Nama Sekolah Alamat Sekolah No.......................................... 2............................................................................................ Kementerian Pelajaran Malaysia untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 03-83217337) atau e-mail zamri........... : ....... Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam......................Lampiran 2 Borang Maklum Balas Pelaksanaan Aktiviti Agama Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 1............................................................gov........ Bahagian Pendidikan Islam.................................. Telefon E-mail Sekolah : ..........my 12 ....... ............ : ........... Jumlah Pelajar Terlibat Catatan Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Cadangan/Komentar ............................................................................................ 4......................................... Nota : Sila isi dan kembalikan ke Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak....... ( ) Cop sekolah Tarikh : ............................................................. : ..........................................

13 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->