PANDUAN

PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAHSEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H

Disediakan oleh : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 SEPTEMBER 2012

1

Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam.Kata-Kata Aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Alhamdulilah. merangka panduan pelaksanaan aktiviti kerohanian sebagai cadangan bagi pihak sekolah dalam merangka dan menyelaras aktiviti-aktiviti yang bermanfaat untuk para pelajar. Sehubungan itu. Melalui kepelbagaian pengisian rohani. penghulu para anbiya’ wal mursalin. Bahagian Pendidikan Islam. Akhir kalam. wassalam. pemilik dan penguasa alam seluruhnya. (HJ ABDULLAH BIN MD. setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Taala. Dengan berakhirnya kedua-dua peperiksaan besar ini. Selawat dan salam kesejahteraan ke atas Baginda Muhammad SAW. saya berharap agar semua pentadbir sekolah tidak mengira sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah akan sama-sama menjayakan pelaksanaan aktiviti berbentuk kerohanian selepas peperiksaan UPSR dan PMR ini. Pihak sekolah sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah pada waktu ini sedang bersiap sedia bagi menghadapi peperiksaan besar iaitu Peperiksaan UPSR dan PMR yang menjadi pengukur utama para pelajar di semua sekolah di seluruh Malaysia. Sekian. diharapkan para pelajar mendapat manfaat yang optimum daripada pengisian aktiviti-aktiviti berbentuk kerohanian tersebut. para pelajar terdedah kepada kelompangan masa yang perlu diisi oleh pihak sekolah dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat dan mampu mengelakkan mereka daripada terdedah dengan aktivitiaktiviti yang tidak bermoral di luar sekolah. DIN ) 2 . pemberi syafaat kepada insan dan penterjemah akhlak Qurani yang hakiki dan sejati.

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H 1. TEMPAT Premis sekolah atau kawasan sekitar yang bersesuaian. 4. 3. SASARAN Para pelajar lepasan UPSR (bagi sekolah rendah) dan lepasan PMR (bagi sekolah menengah). 3 . OBJEKTIF i. PENGENALAN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR SekolahSekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 diwujudkan bagi memberikan pendedahan kepada pihak sekolah mengenai cadangan aktiviti-aktiviti kerohanian yang boleh dilaksanakan bagi memenuhi kelompangan masa khususnya bagi para pelajar yang telah selesai menjalani peperiksaan UPSR dan PMR. Mengukuhkan aspek kerohanian dalam diri para pelajar terutama dalam menggarap aspek syukur dan cinta kepada agama Islam. iii. Melahirkan generasi pelajar yang mampu mengamalkannya serta menghayati setiap ilmu dan pengetahuan tentang agama Islam dalam kehidupan harian mereka. ii. 2. Menerapkan nilai-nilai murni di kalangan para pelajar dengan pengaplikasian aktiviti-aktiviti kerohanian.

Pertandingan mencipta buku skrap 8. KAEDAH PELAKSANAAN Pelaksanaan dijalankan selepas peperiksaan UPSR dan PMR. Khemah Ibadat 3.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan (Sila rujuk kepada Lampiran 1) 6. i. Pertandingan tilawah 5.gov. Gotong-royong perdana 6. Solat ketika peperangan (Khauf) 7. Qiyamullail 2. Gotong-royong perdana 6. Lukisan mural 9. Lukisan mural 9.my PMR 4 . 7. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4.5. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Qiyamullail 2. Pertandingan tilawah 5.noor@moe. Amali haji iv. PELAPORAN Semua laporan aktiviti yang telah dilaksanakan oleh pihak sekolah perlu diisi dalam Borang Maklum Balas dan hendaklah dihantar ke Bahagian ini untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 0383217337) atau e-mail zamri. Sembelihan v.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan 1. Ceramah awal remaja 7. Perundangan syarak ii. Perkahwinan iii. Kursus/ seminar .Pertandingan mencipta buku skrap 8. Khemah Ibadat 3. Pengurusan jenazah vi. CADANGAN AKTIVITI UPSR 1.

PERKARA YANG DIPOHON Bahagian ini memohon semua Guru Besar sekolah rendah dan Pengetua sekolah menengah seluruh Malaysia mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan serta menjayakan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012. Diharap pihak sekolah terutamanya para pelajar dapat manfaat yang paling maksima daripada pelaksanaan aktiviti-aktiviti tersebut. Disediakan oleh : Unit Pengukuhan Budaya dan Nilai Islam Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia 5 .(Sila rujuk kepada Lampiran 2) 8.

3. Melatih pelajar bermunajat untuk bangun malam. 2. 3. Bersama-sama mendirikan solat taubat dan menyambung zikir munajat. Kaedah Pelaksanaan : 2. Bersama-sama menunaikan solat witir serta berzikir sambil menunggu azan Subuh. 5. Para pelajar mengikuti aktiviti perkhemahan di padang sekolah atau di manamana kawasan rekreasi. 6.Lampiran 1 1. Memberi peluang kepada pelajar untuk berinteraksi anatar mereka di samping meningkatkan tahap keyakinan diri. 6 . Ketua fasilitator mengajak semua peserta muhasabah diri tentang kesalahan lalu. 7. 3. QIAMULLAIL Masa : 30 minit Objektif : 1. Melahirkan rasa rendah diri kepada Allah di kalangan pelajar. Pelajar bersama-sama berzikir taubat sambil dipesan mengingati kesalahan dan dosa yang telah dilakukan. 1. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat taubat dan tujuannya. Kaedah Pelaksanaan : 1. 4. Melahirkan pelajar yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat witir dan tujuannya. Pelajar dapat menghayati kepentingan zikir-zikir munajat. 2. KHEMAH IBADAT Masa : 2 hari 1 malam Objektif : 1. 2. Melahirkan pelajar yang berketrampilan dan mampu memikul tanggungjawab serta boleh memimpin. Pelajar membuat saf di surau dalam kumpulan yang ditetapkan oleh fasilitator.

30 pg 10.15 mlm 11.45 pg 12.00 ptg 3.Taklimat Program/ Pembahagian Kumpulan .30 ptg 5.45 tgh 1.Muhasabah diri .Qiyamullail/Solat Subuh/ Kuliah .Bengkel 5 (Amali solat) .Bersurai 7 .2.Khidmat masyarakat .15 pg 8.Solat Maghrib/ Kuliah .Riadah .Bengkel 3 (amali Tayammum) .Latihan Malam Kesenian Islam .30 pg 7.Makan tengahari/ Solat Zuhur .Solat sunat Dhuha .30 pg 9.Minum petang/ Solat Asar .Minum pagi .Tidur HARI KEDUA 4.Bengkel 1(Amali Istinjak) .30 pg 11.30 ptg 4.Bengkel 4 (Azan dan Iqamah) . Pelajar di dedahkan dengan pelbagai aktiviti dengan bantuan para fasilitator.15 pg 10.00 ptg 6.30 ptg 4.00 pg 8.Ceramah 2 (Falsafah solat : Pembentukan peribadi Muslim) .00 ptg 3.00 pg 8.Ice Breaking .Pendaftaran .45 tgh 2.30 ptg .Solat Zuhur/ Kuliah .Minum pagi .Ceramah 1 (Konsep bersuci dalam perspektif Islam) .00 pg 10.00 ptg 7.Makan tengahari .Bengkel 2 (Amali wuduk) .10 mlm 9.15 mlm 12.15 ptg 2.00 mlm .Riadah .45 pg 11. Cadangan tentatif program : HARI PERTAMA 8.Persembahan Malam Kesenian Islam .Bengkel 6 (Amali mandi wajib) .30 pg 10.45 pg 12.Majlis penutup .30 pg 9.

1.3. rumah orang-orang tua. 2. Pelajar di bahagikan kepada beberapa kumpulan yang akan bergerak ke beberapa lokasi berbeza seperti hospital. Kaedah Pelaksanaan : 4. Setiap pelajar perlu merekodkan setiap aktiviti yang dilaksanakan di lokasi tersebut dan menyatakan impak yang boleh diperolehi daripada pelaksanaan setiap aktiviti tersebut. 3. Pihak sekolah menganjurkan Pertandingan Tilawah al-Quran peringkat kelas/ tingkatan dan terbuka (turut melibatkan guru dan kakitangan sekolah) 8 . 2. Setiap kumpulan bergerak dengan bas ke setiap lokasi pilihan dan melaksanakan kerja-kerja kebajikan di lokasi tersebut. Mendedahkan pelajar kepada kerja-kerja amal dan aktiviti kebajikan. KERJA-KERJA KEBAJIKAN (LAWATAN) Masa : 1 hari Objektif : 1. Masa : 1 hari Objektif : 1. 2. rumah anak yatim dan sebagainya. Mewujudkan hubungan yang erat antara pelajar dengan anggota masyarakat. Mewujudkan suasana menghayati ayat-ayat al-Quran dan kandungannya dalam diri pelajar. PERTANDINGAN TILAWAH Melahirkan pelajar yang bukan sahaja menguasai bidang akademik tetapi juga mahir dalam pembacaan ayat-ayat suci al-Quran. Kaedah Pelaksanaan : 1.

kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. Memberi pendedahan kepada para pelajar tentang sesuatu isu yang perlu mereka tahu sebagai persediaan untuk menghadapi hari mendatang. Kaedah Pelaksanaan : 1. Masa : 1 hari Objektif : 1. Pihak sekolah menganjurkan Gotong-royong Perdana dengan melibatkan para guru. pihak Pertubuhan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta agensi awam dan agensi swasta yang berkaitan. 2. 9 . Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. 3. GOTONG-ROYONG PERDANA Mewujudkan persekitaran sekolah yang bersih untuk pelajar. tuntutan dan cabaran alaf akan datang. CERAMAH/KURSUS/SEMINAR Masa : 2 jam (ceramah) dan 1 – 2 hari (kursus/ seminar) Objektif : 1. Memupuk minat pelajar untuk menjaga kebersihan khususnya di kawasan sekolah. 2. Melahirkan suasana kondusif untuk para pelajar menjalani proses Pengajaran dan Pembelajaran. Disarankan agar diadakan soalan kuiz (ceramah) dan pelaporan (kursus/ seminar). 3. kepentingan. Pihak sekolah menyarankan agar semua pelajar turut menjemput ibu bapa mereka untuk sama-sama menjayakan Gotong-royong Perdana ini. 6.5. Melahirkan kesedaran kepada para pelajar terhadap sesuatu isu yang dibincangkan dalam ceramah/ kursus/ seminar. 2. Alatan : alat tulis. 2. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan.

2. 3. 3. Lokasi untuk melukis mural tersebut adalah di sekitar kawasan sekolah dan ia ditetapkan oleh pihak sekolah. Alatan : alat tulis. Tema bagi buku skrap yang dihasilkan itu ditetapkan oleh pihak sekolah. Masa : 2 minggu Objektif : 1. 2.7. 10 . PERTANDINGAN MENCIPTA BUKU SKRAP Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. 2. 8. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk melukis mural. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk mencipta buku skrap. PERTANDINGAN LUKISAN MURAL Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. 2. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. Masa : 1 minggu Objektif : 1. Setiap kumpulan diberikan tempoh masa seminggu untuk menyiapkan buku skrap tersebut. Setiap kumpulan diberikan tempoh dua seminggu untuk menyiapkan lukisan mural tersebut. Alatan : Peralatan melukis mural Kaedah Pelaksanaan : 1.

Video tentang kisah para nabi/ kisah teladan di pilih oleh pihak sekolah. 2. 11 . Alatan : Video kisah para nabi/ kisah teladan Kaedah Pelaksanaan : 1. Pelajar diminta untuk menyenaraikan semua unsur teladan yang boleh diperolehi daripada kisah-kisah tersebut.9. Memaparkan kepada pelajar tentang kisah para nabi/ kisah teladan untuk dijadikan renungan bersama dan diambil iktibar daripadanya. TAYANGAN VIDEO KISAH PARA NABI/KISAH TELADAN Masa : 2 minggu Objektif : 1.

.......... ...................................................................... Jumlah Pelajar Terlibat Catatan Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Cadangan/Komentar ...................... : ....Lampiran 2 Borang Maklum Balas Pelaksanaan Aktiviti Agama Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 1.......................... Nota : Sila isi dan kembalikan ke Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak................ : ............................................................................................................... Tandatangan Guru Besar/Pengetua ......................... 4..my 12 ...... Kementerian Pelajaran Malaysia untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 03-83217337) atau e-mail zamri............ Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam.................................................. Telefon E-mail Sekolah : .................... Bahagian Pendidikan Islam.................................. 2................noor@moe......................................................................... 3........ : .................... Nama Sekolah Alamat Sekolah No.............................................. ( ) Cop sekolah Tarikh : ................................................gov.....................................................................

13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful