PANDUAN

PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAHSEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H

Disediakan oleh : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 SEPTEMBER 2012

1

penghulu para anbiya’ wal mursalin. setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Taala. Dengan berakhirnya kedua-dua peperiksaan besar ini. Melalui kepelbagaian pengisian rohani. Bahagian Pendidikan Islam.Kata-Kata Aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Alhamdulilah. DIN ) 2 . Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam. para pelajar terdedah kepada kelompangan masa yang perlu diisi oleh pihak sekolah dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat dan mampu mengelakkan mereka daripada terdedah dengan aktivitiaktiviti yang tidak bermoral di luar sekolah. wassalam. Sehubungan itu. (HJ ABDULLAH BIN MD. Sekian. saya berharap agar semua pentadbir sekolah tidak mengira sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah akan sama-sama menjayakan pelaksanaan aktiviti berbentuk kerohanian selepas peperiksaan UPSR dan PMR ini. diharapkan para pelajar mendapat manfaat yang optimum daripada pengisian aktiviti-aktiviti berbentuk kerohanian tersebut. Pihak sekolah sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah pada waktu ini sedang bersiap sedia bagi menghadapi peperiksaan besar iaitu Peperiksaan UPSR dan PMR yang menjadi pengukur utama para pelajar di semua sekolah di seluruh Malaysia. Akhir kalam. pemberi syafaat kepada insan dan penterjemah akhlak Qurani yang hakiki dan sejati. merangka panduan pelaksanaan aktiviti kerohanian sebagai cadangan bagi pihak sekolah dalam merangka dan menyelaras aktiviti-aktiviti yang bermanfaat untuk para pelajar. pemilik dan penguasa alam seluruhnya. Selawat dan salam kesejahteraan ke atas Baginda Muhammad SAW.

ii. 3 . Menerapkan nilai-nilai murni di kalangan para pelajar dengan pengaplikasian aktiviti-aktiviti kerohanian. 2. 3.PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H 1. 4. TEMPAT Premis sekolah atau kawasan sekitar yang bersesuaian. OBJEKTIF i. Melahirkan generasi pelajar yang mampu mengamalkannya serta menghayati setiap ilmu dan pengetahuan tentang agama Islam dalam kehidupan harian mereka. iii. Mengukuhkan aspek kerohanian dalam diri para pelajar terutama dalam menggarap aspek syukur dan cinta kepada agama Islam. SASARAN Para pelajar lepasan UPSR (bagi sekolah rendah) dan lepasan PMR (bagi sekolah menengah). PENGENALAN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR SekolahSekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 diwujudkan bagi memberikan pendedahan kepada pihak sekolah mengenai cadangan aktiviti-aktiviti kerohanian yang boleh dilaksanakan bagi memenuhi kelompangan masa khususnya bagi para pelajar yang telah selesai menjalani peperiksaan UPSR dan PMR.

noor@moe. CADANGAN AKTIVITI UPSR 1. i.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan 1.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan (Sila rujuk kepada Lampiran 1) 6. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Kursus/ seminar . Qiyamullail 2. KAEDAH PELAKSANAAN Pelaksanaan dijalankan selepas peperiksaan UPSR dan PMR. Solat ketika peperangan (Khauf) 7. Sembelihan v. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Qiyamullail 2. Khemah Ibadat 3. Lukisan mural 9. Pertandingan tilawah 5. PELAPORAN Semua laporan aktiviti yang telah dilaksanakan oleh pihak sekolah perlu diisi dalam Borang Maklum Balas dan hendaklah dihantar ke Bahagian ini untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 0383217337) atau e-mail zamri. Lukisan mural 9.my PMR 4 . Perundangan syarak ii. Amali haji iv. Gotong-royong perdana 6. 7. Pertandingan tilawah 5.Pertandingan mencipta buku skrap 8. Perkahwinan iii. Pengurusan jenazah vi. Pertandingan mencipta buku skrap 8.gov. Gotong-royong perdana 6. Khemah Ibadat 3.5. Ceramah awal remaja 7.

Diharap pihak sekolah terutamanya para pelajar dapat manfaat yang paling maksima daripada pelaksanaan aktiviti-aktiviti tersebut. PERKARA YANG DIPOHON Bahagian ini memohon semua Guru Besar sekolah rendah dan Pengetua sekolah menengah seluruh Malaysia mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan serta menjayakan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012.(Sila rujuk kepada Lampiran 2) 8. Disediakan oleh : Unit Pengukuhan Budaya dan Nilai Islam Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia 5 .

Pelajar bersama-sama berzikir taubat sambil dipesan mengingati kesalahan dan dosa yang telah dilakukan. Melahirkan pelajar yang berketrampilan dan mampu memikul tanggungjawab serta boleh memimpin. 4. 5.Lampiran 1 1. Pelajar dapat menghayati kepentingan zikir-zikir munajat. 3. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat taubat dan tujuannya. Melahirkan pelajar yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. QIAMULLAIL Masa : 30 minit Objektif : 1. 3. Memberi peluang kepada pelajar untuk berinteraksi anatar mereka di samping meningkatkan tahap keyakinan diri. Melatih pelajar bermunajat untuk bangun malam. Ketua fasilitator mengajak semua peserta muhasabah diri tentang kesalahan lalu. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat witir dan tujuannya. Melahirkan rasa rendah diri kepada Allah di kalangan pelajar. 1. Bersama-sama mendirikan solat taubat dan menyambung zikir munajat. Pelajar membuat saf di surau dalam kumpulan yang ditetapkan oleh fasilitator. 7. 6 . 2. KHEMAH IBADAT Masa : 2 hari 1 malam Objektif : 1. Kaedah Pelaksanaan : 1. 6. 2. Kaedah Pelaksanaan : 2. 2. 3. Bersama-sama menunaikan solat witir serta berzikir sambil menunggu azan Subuh. Para pelajar mengikuti aktiviti perkhemahan di padang sekolah atau di manamana kawasan rekreasi.

45 pg 12.Bersurai 7 .Makan tengahari . Cadangan tentatif program : HARI PERTAMA 8.00 ptg 7.Solat Maghrib/ Kuliah .Bengkel 3 (amali Tayammum) .15 pg 10.Bengkel 5 (Amali solat) .30 pg 11.Qiyamullail/Solat Subuh/ Kuliah .Minum petang/ Solat Asar .Bengkel 4 (Azan dan Iqamah) .30 ptg 5.2.Ice Breaking .30 ptg 4.45 tgh 1.30 pg 10.15 pg 8.Tidur HARI KEDUA 4.Bengkel 1(Amali Istinjak) .15 ptg 2.00 mlm .Khidmat masyarakat .Bengkel 2 (Amali wuduk) .00 ptg 3.10 mlm 9.Muhasabah diri .15 mlm 12.30 ptg .30 ptg 4.Minum pagi .00 ptg 6.00 ptg 3.00 pg 10.Latihan Malam Kesenian Islam .Pendaftaran .30 pg 9.Ceramah 2 (Falsafah solat : Pembentukan peribadi Muslim) .15 mlm 11.Taklimat Program/ Pembahagian Kumpulan .Makan tengahari/ Solat Zuhur .Majlis penutup .00 pg 8.45 tgh 2.Riadah .Ceramah 1 (Konsep bersuci dalam perspektif Islam) .45 pg 12.30 pg 9.Bengkel 6 (Amali mandi wajib) .Minum pagi . Pelajar di dedahkan dengan pelbagai aktiviti dengan bantuan para fasilitator.45 pg 11.Solat Zuhur/ Kuliah .00 pg 8.Solat sunat Dhuha .30 pg 10.30 pg 7.Persembahan Malam Kesenian Islam .Riadah .

3. rumah anak yatim dan sebagainya. PERTANDINGAN TILAWAH Melahirkan pelajar yang bukan sahaja menguasai bidang akademik tetapi juga mahir dalam pembacaan ayat-ayat suci al-Quran. Pelajar di bahagikan kepada beberapa kumpulan yang akan bergerak ke beberapa lokasi berbeza seperti hospital. Mendedahkan pelajar kepada kerja-kerja amal dan aktiviti kebajikan. Pihak sekolah menganjurkan Pertandingan Tilawah al-Quran peringkat kelas/ tingkatan dan terbuka (turut melibatkan guru dan kakitangan sekolah) 8 . Kaedah Pelaksanaan : 1. Mewujudkan hubungan yang erat antara pelajar dengan anggota masyarakat. Setiap kumpulan bergerak dengan bas ke setiap lokasi pilihan dan melaksanakan kerja-kerja kebajikan di lokasi tersebut. 2. 1. Mewujudkan suasana menghayati ayat-ayat al-Quran dan kandungannya dalam diri pelajar. 2. Masa : 1 hari Objektif : 1.3. Setiap pelajar perlu merekodkan setiap aktiviti yang dilaksanakan di lokasi tersebut dan menyatakan impak yang boleh diperolehi daripada pelaksanaan setiap aktiviti tersebut. KERJA-KERJA KEBAJIKAN (LAWATAN) Masa : 1 hari Objektif : 1. rumah orang-orang tua. Kaedah Pelaksanaan : 4. 2.

kepentingan. Pihak sekolah menganjurkan Gotong-royong Perdana dengan melibatkan para guru. pihak Pertubuhan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta agensi awam dan agensi swasta yang berkaitan. Alatan : alat tulis. Memupuk minat pelajar untuk menjaga kebersihan khususnya di kawasan sekolah. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. Pihak sekolah menyarankan agar semua pelajar turut menjemput ibu bapa mereka untuk sama-sama menjayakan Gotong-royong Perdana ini. 2. 9 . 2. Melahirkan suasana kondusif untuk para pelajar menjalani proses Pengajaran dan Pembelajaran. Kaedah Pelaksanaan : 1. 2. kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. GOTONG-ROYONG PERDANA Mewujudkan persekitaran sekolah yang bersih untuk pelajar. Memberi pendedahan kepada para pelajar tentang sesuatu isu yang perlu mereka tahu sebagai persediaan untuk menghadapi hari mendatang. 6. tuntutan dan cabaran alaf akan datang. CERAMAH/KURSUS/SEMINAR Masa : 2 jam (ceramah) dan 1 – 2 hari (kursus/ seminar) Objektif : 1. Masa : 1 hari Objektif : 1. 3. Melahirkan kesedaran kepada para pelajar terhadap sesuatu isu yang dibincangkan dalam ceramah/ kursus/ seminar. Disarankan agar diadakan soalan kuiz (ceramah) dan pelaporan (kursus/ seminar). Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. 3.5. 2.

3. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk mencipta buku skrap. PERTANDINGAN LUKISAN MURAL Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. PERTANDINGAN MENCIPTA BUKU SKRAP Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. 2. Alatan : Peralatan melukis mural Kaedah Pelaksanaan : 1. Setiap kumpulan diberikan tempoh dua seminggu untuk menyiapkan lukisan mural tersebut. Masa : 1 minggu Objektif : 1. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk melukis mural. 2. 3. Alatan : alat tulis. kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. 2. 2. Tema bagi buku skrap yang dihasilkan itu ditetapkan oleh pihak sekolah. Masa : 2 minggu Objektif : 1. Lokasi untuk melukis mural tersebut adalah di sekitar kawasan sekolah dan ia ditetapkan oleh pihak sekolah. 10 . Setiap kumpulan diberikan tempoh masa seminggu untuk menyiapkan buku skrap tersebut. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. 8. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan.7.

TAYANGAN VIDEO KISAH PARA NABI/KISAH TELADAN Masa : 2 minggu Objektif : 1. Alatan : Video kisah para nabi/ kisah teladan Kaedah Pelaksanaan : 1. 11 . Video tentang kisah para nabi/ kisah teladan di pilih oleh pihak sekolah. Memaparkan kepada pelajar tentang kisah para nabi/ kisah teladan untuk dijadikan renungan bersama dan diambil iktibar daripadanya. 2.9. Pelajar diminta untuk menyenaraikan semua unsur teladan yang boleh diperolehi daripada kisah-kisah tersebut.

.......................................................................................... Nota : Sila isi dan kembalikan ke Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak........................................... 2.. Jumlah Pelajar Terlibat Catatan Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Cadangan/Komentar ................. Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam...................................................................... 4.....my 12 ........................................................................................Lampiran 2 Borang Maklum Balas Pelaksanaan Aktiviti Agama Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 1................................... Telefon E-mail Sekolah : ....................................................................... 3.....noor@moe.... ............. Nama Sekolah Alamat Sekolah No................................................................................................................ ( ) Cop sekolah Tarikh : ........ Tandatangan Guru Besar/Pengetua ................. : ................................ Kementerian Pelajaran Malaysia untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 03-83217337) atau e-mail zamri................ : ....................................... Bahagian Pendidikan Islam.......gov..... : .........

13 .