PANDUAN

PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAHSEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H

Disediakan oleh : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 SEPTEMBER 2012

1

Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam. pemberi syafaat kepada insan dan penterjemah akhlak Qurani yang hakiki dan sejati. Akhir kalam. Selawat dan salam kesejahteraan ke atas Baginda Muhammad SAW. para pelajar terdedah kepada kelompangan masa yang perlu diisi oleh pihak sekolah dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat dan mampu mengelakkan mereka daripada terdedah dengan aktivitiaktiviti yang tidak bermoral di luar sekolah. penghulu para anbiya’ wal mursalin. Melalui kepelbagaian pengisian rohani. Sekian. DIN ) 2 . Pihak sekolah sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah pada waktu ini sedang bersiap sedia bagi menghadapi peperiksaan besar iaitu Peperiksaan UPSR dan PMR yang menjadi pengukur utama para pelajar di semua sekolah di seluruh Malaysia. (HJ ABDULLAH BIN MD. diharapkan para pelajar mendapat manfaat yang optimum daripada pengisian aktiviti-aktiviti berbentuk kerohanian tersebut. Sehubungan itu. setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Taala.Kata-Kata Aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Alhamdulilah. wassalam. Bahagian Pendidikan Islam. Dengan berakhirnya kedua-dua peperiksaan besar ini. saya berharap agar semua pentadbir sekolah tidak mengira sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah akan sama-sama menjayakan pelaksanaan aktiviti berbentuk kerohanian selepas peperiksaan UPSR dan PMR ini. pemilik dan penguasa alam seluruhnya. merangka panduan pelaksanaan aktiviti kerohanian sebagai cadangan bagi pihak sekolah dalam merangka dan menyelaras aktiviti-aktiviti yang bermanfaat untuk para pelajar.

ii. 2. Menerapkan nilai-nilai murni di kalangan para pelajar dengan pengaplikasian aktiviti-aktiviti kerohanian. OBJEKTIF i. iii. 3 . Mengukuhkan aspek kerohanian dalam diri para pelajar terutama dalam menggarap aspek syukur dan cinta kepada agama Islam.PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H 1. 3. Melahirkan generasi pelajar yang mampu mengamalkannya serta menghayati setiap ilmu dan pengetahuan tentang agama Islam dalam kehidupan harian mereka. 4. TEMPAT Premis sekolah atau kawasan sekitar yang bersesuaian. SASARAN Para pelajar lepasan UPSR (bagi sekolah rendah) dan lepasan PMR (bagi sekolah menengah). PENGENALAN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR SekolahSekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 diwujudkan bagi memberikan pendedahan kepada pihak sekolah mengenai cadangan aktiviti-aktiviti kerohanian yang boleh dilaksanakan bagi memenuhi kelompangan masa khususnya bagi para pelajar yang telah selesai menjalani peperiksaan UPSR dan PMR.

my PMR 4 . CADANGAN AKTIVITI UPSR 1. Gotong-royong perdana 6. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. i. KAEDAH PELAKSANAAN Pelaksanaan dijalankan selepas peperiksaan UPSR dan PMR. Sembelihan v. Khemah Ibadat 3. Amali haji iv. Gotong-royong perdana 6.Pertandingan mencipta buku skrap 8. Lukisan mural 9. Lukisan mural 9. Pertandingan mencipta buku skrap 8. Khemah Ibadat 3. Kursus/ seminar .Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan 1. Qiyamullail 2. Pengurusan jenazah vi. 7.5. Ceramah awal remaja 7.noor@moe. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Perundangan syarak ii. Pertandingan tilawah 5. Pertandingan tilawah 5. Perkahwinan iii. PELAPORAN Semua laporan aktiviti yang telah dilaksanakan oleh pihak sekolah perlu diisi dalam Borang Maklum Balas dan hendaklah dihantar ke Bahagian ini untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 0383217337) atau e-mail zamri.gov. Qiyamullail 2.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan (Sila rujuk kepada Lampiran 1) 6. Solat ketika peperangan (Khauf) 7.

Diharap pihak sekolah terutamanya para pelajar dapat manfaat yang paling maksima daripada pelaksanaan aktiviti-aktiviti tersebut.(Sila rujuk kepada Lampiran 2) 8. PERKARA YANG DIPOHON Bahagian ini memohon semua Guru Besar sekolah rendah dan Pengetua sekolah menengah seluruh Malaysia mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan serta menjayakan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012. Disediakan oleh : Unit Pengukuhan Budaya dan Nilai Islam Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia 5 .

3. QIAMULLAIL Masa : 30 minit Objektif : 1.Lampiran 1 1. Pelajar bersama-sama berzikir taubat sambil dipesan mengingati kesalahan dan dosa yang telah dilakukan. Melatih pelajar bermunajat untuk bangun malam. Pelajar membuat saf di surau dalam kumpulan yang ditetapkan oleh fasilitator. Ketua fasilitator mengajak semua peserta muhasabah diri tentang kesalahan lalu. 3. Memberi peluang kepada pelajar untuk berinteraksi anatar mereka di samping meningkatkan tahap keyakinan diri. 7. Melahirkan rasa rendah diri kepada Allah di kalangan pelajar. KHEMAH IBADAT Masa : 2 hari 1 malam Objektif : 1. 6 . 2. Bersama-sama menunaikan solat witir serta berzikir sambil menunggu azan Subuh. 2. Kaedah Pelaksanaan : 1. Pelajar dapat menghayati kepentingan zikir-zikir munajat. Para pelajar mengikuti aktiviti perkhemahan di padang sekolah atau di manamana kawasan rekreasi. 4. 3. 1. 2. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat taubat dan tujuannya. Melahirkan pelajar yang berketrampilan dan mampu memikul tanggungjawab serta boleh memimpin. 5. Melahirkan pelajar yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. Kaedah Pelaksanaan : 2. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat witir dan tujuannya. Bersama-sama mendirikan solat taubat dan menyambung zikir munajat. 6.

Latihan Malam Kesenian Islam .00 ptg 3.Khidmat masyarakat .Taklimat Program/ Pembahagian Kumpulan .15 ptg 2.00 pg 8.Bersurai 7 .Riadah .Pendaftaran .Majlis penutup .Makan tengahari .2.30 ptg .30 ptg 4.Ice Breaking .30 pg 9.Minum petang/ Solat Asar .15 mlm 12.Tidur HARI KEDUA 4.Bengkel 3 (amali Tayammum) .00 ptg 7.30 pg 10. Cadangan tentatif program : HARI PERTAMA 8.15 mlm 11.Ceramah 1 (Konsep bersuci dalam perspektif Islam) .45 pg 12.Persembahan Malam Kesenian Islam .Solat Zuhur/ Kuliah .00 pg 8.Makan tengahari/ Solat Zuhur .Bengkel 1(Amali Istinjak) .Solat Maghrib/ Kuliah .Bengkel 6 (Amali mandi wajib) .45 tgh 1.00 mlm .00 pg 10.45 pg 11.Bengkel 5 (Amali solat) .Minum pagi .45 tgh 2.00 ptg 6.Ceramah 2 (Falsafah solat : Pembentukan peribadi Muslim) .Bengkel 4 (Azan dan Iqamah) .15 pg 10.45 pg 12.Solat sunat Dhuha .30 ptg 5.00 ptg 3.15 pg 8.30 pg 9.30 pg 7.Minum pagi .Bengkel 2 (Amali wuduk) .Qiyamullail/Solat Subuh/ Kuliah . Pelajar di dedahkan dengan pelbagai aktiviti dengan bantuan para fasilitator.30 pg 10.Riadah .10 mlm 9.30 ptg 4.30 pg 11.Muhasabah diri .

Pelajar di bahagikan kepada beberapa kumpulan yang akan bergerak ke beberapa lokasi berbeza seperti hospital. PERTANDINGAN TILAWAH Melahirkan pelajar yang bukan sahaja menguasai bidang akademik tetapi juga mahir dalam pembacaan ayat-ayat suci al-Quran. Masa : 1 hari Objektif : 1. KERJA-KERJA KEBAJIKAN (LAWATAN) Masa : 1 hari Objektif : 1. 1. Setiap kumpulan bergerak dengan bas ke setiap lokasi pilihan dan melaksanakan kerja-kerja kebajikan di lokasi tersebut. Kaedah Pelaksanaan : 1. 3. Setiap pelajar perlu merekodkan setiap aktiviti yang dilaksanakan di lokasi tersebut dan menyatakan impak yang boleh diperolehi daripada pelaksanaan setiap aktiviti tersebut. Pihak sekolah menganjurkan Pertandingan Tilawah al-Quran peringkat kelas/ tingkatan dan terbuka (turut melibatkan guru dan kakitangan sekolah) 8 . rumah orang-orang tua. 2. Mewujudkan suasana menghayati ayat-ayat al-Quran dan kandungannya dalam diri pelajar. 2. Kaedah Pelaksanaan : 4. 2.3. Mewujudkan hubungan yang erat antara pelajar dengan anggota masyarakat. rumah anak yatim dan sebagainya. Mendedahkan pelajar kepada kerja-kerja amal dan aktiviti kebajikan.

5. Melahirkan suasana kondusif untuk para pelajar menjalani proses Pengajaran dan Pembelajaran. Memupuk minat pelajar untuk menjaga kebersihan khususnya di kawasan sekolah. Disarankan agar diadakan soalan kuiz (ceramah) dan pelaporan (kursus/ seminar). kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. 9 . Kaedah Pelaksanaan : 1. Pihak sekolah menyarankan agar semua pelajar turut menjemput ibu bapa mereka untuk sama-sama menjayakan Gotong-royong Perdana ini. 2. 3. Pihak sekolah menganjurkan Gotong-royong Perdana dengan melibatkan para guru. 2. 2. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. 3. 2. Alatan : alat tulis. GOTONG-ROYONG PERDANA Mewujudkan persekitaran sekolah yang bersih untuk pelajar. Melahirkan kesedaran kepada para pelajar terhadap sesuatu isu yang dibincangkan dalam ceramah/ kursus/ seminar. CERAMAH/KURSUS/SEMINAR Masa : 2 jam (ceramah) dan 1 – 2 hari (kursus/ seminar) Objektif : 1. pihak Pertubuhan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta agensi awam dan agensi swasta yang berkaitan. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. tuntutan dan cabaran alaf akan datang. Memberi pendedahan kepada para pelajar tentang sesuatu isu yang perlu mereka tahu sebagai persediaan untuk menghadapi hari mendatang. 6. kepentingan. Masa : 1 hari Objektif : 1.

Tema bagi buku skrap yang dihasilkan itu ditetapkan oleh pihak sekolah. 2. Alatan : alat tulis. 10 . PERTANDINGAN MENCIPTA BUKU SKRAP Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. Lokasi untuk melukis mural tersebut adalah di sekitar kawasan sekolah dan ia ditetapkan oleh pihak sekolah. 8. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk mencipta buku skrap. Masa : 1 minggu Objektif : 1. Masa : 2 minggu Objektif : 1. 2. 2. Setiap kumpulan diberikan tempoh masa seminggu untuk menyiapkan buku skrap tersebut. 3. 2. PERTANDINGAN LUKISAN MURAL Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk melukis mural. Setiap kumpulan diberikan tempoh dua seminggu untuk menyiapkan lukisan mural tersebut. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. kertas Kaedah Pelaksanaan : 1. 3.7. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. Alatan : Peralatan melukis mural Kaedah Pelaksanaan : 1.

Pelajar diminta untuk menyenaraikan semua unsur teladan yang boleh diperolehi daripada kisah-kisah tersebut. Alatan : Video kisah para nabi/ kisah teladan Kaedah Pelaksanaan : 1. TAYANGAN VIDEO KISAH PARA NABI/KISAH TELADAN Masa : 2 minggu Objektif : 1. Video tentang kisah para nabi/ kisah teladan di pilih oleh pihak sekolah. 11 . Memaparkan kepada pelajar tentang kisah para nabi/ kisah teladan untuk dijadikan renungan bersama dan diambil iktibar daripadanya.9. 2.

...............my 12 ..................................noor@moe...................gov............................................ Jumlah Pelajar Terlibat Catatan Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Cadangan/Komentar .................................................. Telefon E-mail Sekolah : ....... ( ) Cop sekolah Tarikh : ........................ : ..................... 3.... 2.....................................................................Lampiran 2 Borang Maklum Balas Pelaksanaan Aktiviti Agama Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 1................................................................................ 4. Kementerian Pelajaran Malaysia untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 03-83217337) atau e-mail zamri.............................................................................. Bahagian Pendidikan Islam....... Tandatangan Guru Besar/Pengetua ............. : .............................................. Nama Sekolah Alamat Sekolah No.................... : ........................................................................................................................ Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam............................ .. Nota : Sila isi dan kembalikan ke Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak......

13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful