• Tamadun-tamadun yang pernah lahir di dunia mempunyai latar belakang yang tersendiri, maka terdapat begitu banyak perbezaan antara satu dengan satu tamadun yang lain. • Namun begitu, tidak dapat dinafikan banyak persamaan yang dikongsi antara beberapa tamadun tersebut.

Pendidikan •Bertujuan membentuk peribadi seseorang individu dan menghapus kejahilan yang boleh menghalang peningkatan minda dan intelektual masyarakat. •Menyebar dan mencari ilmu pengetahuan merupakan tugas manusia yang dipandang mulia oleh setiap tamadun. .PERSAMAAN Antara Tamadun Islam dengan Tamadun Barat Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Teologi/Ketuhanan dan •Menekankan konsep ketuhanan dan mempunyai kerohanian dokrin serta amalan-amalan tertentu sama ada berbentuk spiritual mahupun ritual. Politik dan Pemerintahan •Menekankan aspek moral dan akhlak sebagai asas politik dan kerajaan. •Dari sudut kepercayaan lain seperti kehidupan selepas mati. kepercayaan terhadap pembalasan perbuatan manusia di dunia dan lain-lain yang bersangkutan dengan perbuatan manusia.

. bersedakah dan membela golongan miskin dan lemah amat dianjurkan. •Sebagai gantinya amalan-amalan murni dalam kegiatan ekonomi seperti membuat kebajikan.Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Ekonomi •Kelangsungan sistem ekonomi dalam tamadun awal manusia menjadikan moral sebagai paksi utama. Institusi Agama •Memiliki institusi tersendiri sebagai pusat kegiatan keagamaan mereka. penipuan dan penindasan. •Antaranya menolak amalan rasuah.

kebahagiaan dunia dan akhirat .PERBEZAAN Antara Tamadun Islam dengan Tamadun Barat Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat PUNCA TAKRIF SUMBER Allah swt Jamani+Rohani Al-Quran dan AsSunnah Akal Akal(fikir dunia)+Rohani Alam fizikal dan pengalaman manusia Kebendaan Logik dan Nafsu Duniawi sahaja Kepuasaan diri sematamata FOKUS AKTIVITI TUMPUAN MATLAMAT Ilmu+Akhlak Kawalan akhlak Duniawi+ukhrawi Keredhaan Allah.

•Agama adalah sebahagian daripada kebudayaan. • Pembaharuan dalam Islam adalah mengikut agama. . •Terikat dengan undang-undang tetapi pengawalannya terlalu longgar.Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Kedudukan Agama •Islam menjadi cara hidup yang mencakupi keseluruhan kehidupan manusia. •Bentuk pengawalan tidak didasarkan kepada imam kukuh. samada keduniaan atau keagamaan. Konsep •Segala bentuk pembangunan Kesepaduan kebendaan berkait rapat dengan dan Pengawalan kerohanian. syariah dan akhlak. • Segala urusan tidak terlepas daripada mengikut prinsipprinsip akidah. •Kebudayaan sentiasa mengalami perubahan dan akhirnya agama juga dicorak oleh perubahan. •Segala urusan tidak ada kaitan dengan agama. •Melihat perkara-perkara keduniaan hanya untuk kehidupan dunia sematamata. bukan agama mengikut pembaharuan walaupun ia tetap „flexible‟ dan tidak rigid.

Tamadun Barat •Kemajuan berdasarkan keuntungan semata-mata •Berpegang kepada konsep „matlamat menghalalkan cara‟ Penekanan Sudut •Menekankan aspek Kemajuan kerohanian dan kebendaan. •Pembangunan dan kemajuan adalah alat untuk mencapai kesempurnaan zaman. •Menitikberatkan aspek •kebendaan dengan mengetepikan aspek kerohanian •Menghadapi krisis nilai yang •teruk akibat mengabaikan aspe kemajuan dari sudut kerohanian atau spiritual. . •Fokus utama pembangunan adalah manusia itu sendiri.Tamadun/ Aspek Konsep Kemajuan Tamadun Islam •Islam juga mengambil kira aspek kemajuan dan perubahan tetapi dengan menegaskan bagaimana cara ia dicapai dan apakah matlamatnya. •Islam menolak konsep „ matlamat menghalalkan cara „. •Kemajuan dalam Islam bersifat lengkap.

-PERSAMAAN ANTARA TAMADUN MELAYU. DAN TAMADUN HINDU . TAMADUN CINA. TAMADUN CINA. DAN TAMADUN HINDU -PERBEZAAN ANTARA TAMADUN MELAYU.

 Suvarnabhumi (tanah emas)-gelaran diberi kepada Tanah Melayu.  Bahan bertulis dari India-ada menyebut tentang “Malayadypa” (Semenanjung Melayu)  Tujuan utama kedatangan para edagang dari India ke Tanah Melayu-bagi dapatkan emas. . Bermula seawal abad ke-3 SM.

Contoh Interaksi  Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan menjadi pegangan penduduk tempatan yang sebelumnya berpegang kepada kepercayaan animisme.  Candi Bukit Batu Pahat di Lembah Bujang pula merupakan tinggalan pengaruh ajaran Hindu kerajaan Chola ketika menguasai Kedah. .

 Panca Persada yang seperti Gunung Mahameru. memperlihatkan pengaruh kosmologi Hindu-Buddha.  Upacara pertabalan-bagi mengekalkan status tinggi Raja.konsep ketuhanan agama Hindu yang membesarkan keagungan dewa-dewi dan dikaitkan dengan kedudukan serta status Raja sebagai jelmaan Tuhan. . Konsep “Dewaraja” (dalam bahasa Sanskrit yang bermakna God King).

.  Masyarakat “India Chittyan” memperlihatkan persamaan dengan kebudayaan Melayu. mencecah garam dan menjejak kaki ke bumi bagi bayi.  Amalan adat di kalangan masyarakat Melayu seperti melenggang perut. bersanding dan berinai. Kedatangan agama Hindu pengaruhi kehidupan seharian dan adat resam masyarakat Melayu:amalan jampi dan mentera. bertindik telinga.

Pandawa.Ramayana.Panda Delima dan H. keromantisan. H.  Karya sastera Melayu tradisional pentingkan aspek kesenian.  Epik Mahabharata diberi wajah tempatan.Sang Boma. .Hikayat Pendawa Lima.  Hikayat Seri Rama dapat inspirasi daripada E. H. keagungan raja-raja dan menyelitkan unsur epik dan mitos. Kesusasteraan Sanskrit seperti Epik Ramayana dan Mahabharata.

 Pengaruh bahasa Sanskit.  Penemuan Batu Bersurat Kedukan Bukit (683M). Batu Bersurat Talang Tuwo(684M) dan Batu Bersurat Karang Berahi (692M) buktikan pengaruh bahasa Sanskrit dalam bahasa Melayu kuno yang digunakan ketika itu.  Batu Bersurat Terengganu. . selain daripad perkataan Arab. turut ditemui 29 perkataan daripada Bahasa Sanskrit.

 Bhakti=bakti  Bhumi=bumi  Dosa=dosa  Drohaka=derhaka  Maharddhika=merdeka  Prakara=perkara  Rupa=rupa  Samicra=mesra  Tathapi=tetapi  Vela=bila .

hubungan diplomatik dengan China penting agar Melaka selamat dari ancaman musuh.  Kedah-pusat perhentian utama bagi sami Buddha dari China yang belayar melalui Selat Melaka untuk India. Rekod rasmi China bertarikh 638M mencatatkan Kedah pernah menjalin hubungan diplomatik dengan China dan para pedagang Kedah berdagang ke China.  Zaman keagungan Kerajaan Melayu Melaka.  Laksamana Cheng Ho membawa perutusan pengiktirafan Parameswara sebagai pemerintah Melaka oleh Maharaja China .

. Hang Li Po untuk dikahwinkan dengan Sultan Mansur Syah. berlaku pertambahan bilangan orang Cina.  Awal abad ke-19.segolongan peniaga yang berjaya dan dikenali sebagai “Cina Selat” ataupun Straits Chinese. Maharaja China menghantar puterinya.  Kelompok yang berasal daripada keturunan para pengiring Puteri Hang Li Po lebih dikenali sebagai “Baba dan Nyonya” ataupun “Peranakan”.setelah kedatangan kuasa British dan penubuhan Negeri-negeri Selat.

. di Laren. Jawa (1082).  Islam yang datang melalui para pedagang dari Canton dan Hainan pada kurun ke-9 dibuktikan dengan penemuan batu bersurat di Campa bertarikh 1039. di Brunei (1048).Contoh Interaksi  Islam di Tanah Melayu di peringkat awalnya dikatakan datang dari Tanah Besar China ekoran hubungan perdagangan.

.  Pakaian kebaya dan kain sarong.  Bahasa Melayu Baba banyak mengandungi perkataan Hokkien.  Kebudayaan mereka turut mempunyai unsur pengaruh kebudayaan Melayu.  Cara masakan dipengaruhi oleh gaya masakan Melayu dan menjadi kebiasaan bagi mereka makan dengan menggunakan tangan. Dikenali sebagai Baba dan Nyonya.

. serta makanan seperti kicap.  Adat memberi angpau yang bermaksud „sampul merah‟. tembikar dan logam. taugeh dan tauhu. barangan porselin. Pertukaran barangan sebagai hadiah melalui misi diplomatik perkenalkan pelbagai teksil (kain) dari negara China seperti kain sutera dan kain kapas.

kertas. Rawatan akupuntur dan herba bertujuan menyeimbangkan „yin‟ dan „yang‟. pertanian dan pertukangan.perlombongan.  Perubatan herba Cina yang jumlahnya melebihi 1.  Teh Cina ataupun “green tea”  Teknologi. . bahan letupan dan lilin. kain. anemia dan kanser.  Teknologi baru seperti penghasilan barangan termasuklah gula.000 jenis mengubat penyakit seperti asma.

agama Buddha merupakan komoditi terpenting yang dibawa ke China.  Pada kurun ke-2.  Selain daripada barang dagangan.  Jalan Sutera menjadi laluan para pedagang saluran interaksi.M. Mengikut rekod sejarah China. . telah berlaku pertembungan di antara tamadun China dan tamadun India di rantau Asia Tenggara melalui aktiviti perdagangan. interaksi India-China mula berlaku melalui hubungan perdagangan seawal kurun ke-2 S.

 Berjaya menyusun Doktrin Buddha dalam satu koleksi (Tripitaka) .  Maharaja hantar wakil ke India untuk memahami dan mendalami ajaran Buddha.  Sami dari China menetap di India dan mempelajari kitab Buddha (bahasa Sanskrit dan Pali).  Disesuaikan dengan tradisi budaya masyarakat CinaDoktrin Taoisme dan Konfusianisme.Contoh Interaksi  Dibawa masuk ke China pada kurun pertama masihi.

perbendaharaan kata.  Kitab Buddha juga telah membekalkan bahan untuk panduan dan rujukan kepada kesusasteraan Cina.  Alat muzik Cina yang berasal dari India. tema. gaya dan genre. Ilmu fonetik Cina menggunakan pengetahuan dan teknik ilmu fonetik Sanskrit yang dipelajari melalui ajaran Buddhisme. pipa dan konghou .

Percetakan . Dari China berkembang ke India: .Pembuatan kertas .  Karya perubatan India pula banyak diterjemah ke dalam bahasa Cina .Kompas.Pembuatan bahan letupan .  Dari India berkembang ke China: .60 koleksi ilmu astronomi India telah diterjemah ke bahasa Cina oleh ahli astronomi India pernah berkhidmat di China hingga wujud sistem kalendar lunar Cina yang baru.Pembuatan tembikar .  Perubatan Cina diberi penghormatan yang tinggi di India.Teknologi India menghasilkan gula daripada tebu .

. dipenjarakan dan kuil-kuil Buddha telah dimusnahkan. Pada peringkat awal perkembangan agama Buddha di Negara China mendapat tentangan hebat daripada penganut Confucious.  Para sami Buddha telah ditangkap.

Asimilasi Tamadun China dalam Tamadun Jepun telah diperkukuh identiti oleh Tamadun Jepun.Berlaku secara aman.  Agama Buddha diperkembangkan dalam Tamadun Jepun (Agama Shinto).  Tulisan Cina menjadi asas kepada pembentukan tulisan Jepun (Hiragama Kalakana) .

 Upacara seperti budaya minum teh dan seni taman. pertanian dan penggunaan logam.  Kesusasteraan.  Konsep mandat dari Syurga telah memperkukuhkan kedudukan Maharaja Jepun yang dipercayai berasal daripada keturunan Dewi Amaterasu.  Struktur pembinaan bandar.  Sistem pemerintahan berpusat.  Ajaran falsafah Konfusianisme seperti penekanan kepada institusi keluarga. .

 Logam besi dibuat pisau. tombak dan loceng. . cangkul. tajak. pedang. Penanaman padi menjadi pekerjaan tradisi.  Cop mohor rasmi dijumpai pada 1789 di mana utusan dihantar oleh Permaisuri Himiko kepada Dinasti Wei pada 238-247.  Kubur besar untuk golongan aristokrat.

.  Ini menyebabkan mereka memerlukan bekalan bahan mentah secara konsisten. Kepesatan sektor perindustrian yang berlaku di Eropah sejak abad ke-17 telah membolehkan mereka mengeluarkan pelbagai hasil perkilangan secara besar-besaran.

. Ahli-ahli perniagaan di Barat.Penggunaan kapal wap.  Contohnya .Penciptaan telegraf. . mereka dapat berhubung dengan wakil-wakil mereka di Timur. Perkembangan sistem pengangkutan dan perhubungan yang pesat merupakan satu dorongan yang besar bagi orangorang Eropah untuk berinteraksi dengan orang-orang tamadun lain. Penggunaan kapal wap bukan sahaja membolehkan muatan yang lebih banyak tetapi juga memendekkan perjalanan antara Barat dengan Timur. Penciptaan telegraf telah membawa perubahan terhadap perhubungan antara Barat dengan Timur.

. pencapaian Barat dalam bidang sains dan teknologi telah mendahului negara lain. Slogan beban orang putih sering digunakan oleh kuasa British dan Belanda dalam menjalankan integrasi dengan tamadun-tamadun lain. Sejak Revolusi Perindustrian.  Mereka berasa bertanggungjawab untuk memimpin orang Timur ke arah kehidupan yang lebih sejahtera.

. ekonomi dan sosial. telah berlaku Perang Salib antara orang Islam dengan penganut agama Kristian kerana tindakan agresif pemimpin Kristian dan faktor lain termasuk politik. Pada zaman pertengahan di Eropah.

.  Masalah cemburu dengan kemakmuran orang Islam di Negara China pada zaman Dinasti Han dan masalah perbezaan agama juga menyebabkan berlaku pemberontakan dan penghijrahan orang Islam Cina ke Asia Tenggara. di mana Panglima Ziyad bin Saleh telah menyerang Negara China sedangkan pada masa itu hubungan baik wujud antara Empayar Abbasiyah dengan Dinasti Tang. Hubungan antara Tamadun Islam dengan Tamadun China juga bermasalah. contohnya pada tahun 751M.

Persamaan dan Perbezaan Tamadun • http://www.pdf .freewebs.com/badli/Uniten/Baha n%20Ngajar/ISLB%20112/Nota/Konsep%20Ta madun%20&%20Peradaban.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful