P. 1
Nilai-Nilai Universal Antara Tamadun

Nilai-Nilai Universal Antara Tamadun

|Views: 9|Likes:
Published by Missy Jane
TITAS
TITAS

More info:

Published by: Missy Jane on Aug 31, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2014

pdf

text

original

• Tamadun-tamadun yang pernah lahir di dunia mempunyai latar belakang yang tersendiri, maka terdapat begitu banyak perbezaan antara satu dengan satu tamadun yang lain. • Namun begitu, tidak dapat dinafikan banyak persamaan yang dikongsi antara beberapa tamadun tersebut.

Pendidikan •Bertujuan membentuk peribadi seseorang individu dan menghapus kejahilan yang boleh menghalang peningkatan minda dan intelektual masyarakat. •Menyebar dan mencari ilmu pengetahuan merupakan tugas manusia yang dipandang mulia oleh setiap tamadun.PERSAMAAN Antara Tamadun Islam dengan Tamadun Barat Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Teologi/Ketuhanan dan •Menekankan konsep ketuhanan dan mempunyai kerohanian dokrin serta amalan-amalan tertentu sama ada berbentuk spiritual mahupun ritual. . •Dari sudut kepercayaan lain seperti kehidupan selepas mati. kepercayaan terhadap pembalasan perbuatan manusia di dunia dan lain-lain yang bersangkutan dengan perbuatan manusia. Politik dan Pemerintahan •Menekankan aspek moral dan akhlak sebagai asas politik dan kerajaan.

•Sebagai gantinya amalan-amalan murni dalam kegiatan ekonomi seperti membuat kebajikan.Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Ekonomi •Kelangsungan sistem ekonomi dalam tamadun awal manusia menjadikan moral sebagai paksi utama. bersedakah dan membela golongan miskin dan lemah amat dianjurkan. penipuan dan penindasan. . •Antaranya menolak amalan rasuah. Institusi Agama •Memiliki institusi tersendiri sebagai pusat kegiatan keagamaan mereka.

PERBEZAAN Antara Tamadun Islam dengan Tamadun Barat Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat PUNCA TAKRIF SUMBER Allah swt Jamani+Rohani Al-Quran dan AsSunnah Akal Akal(fikir dunia)+Rohani Alam fizikal dan pengalaman manusia Kebendaan Logik dan Nafsu Duniawi sahaja Kepuasaan diri sematamata FOKUS AKTIVITI TUMPUAN MATLAMAT Ilmu+Akhlak Kawalan akhlak Duniawi+ukhrawi Keredhaan Allah.kebahagiaan dunia dan akhirat .

• Pembaharuan dalam Islam adalah mengikut agama. bukan agama mengikut pembaharuan walaupun ia tetap „flexible‟ dan tidak rigid. •Segala urusan tidak ada kaitan dengan agama. •Agama adalah sebahagian daripada kebudayaan. . •Bentuk pengawalan tidak didasarkan kepada imam kukuh. • Segala urusan tidak terlepas daripada mengikut prinsipprinsip akidah. Konsep •Segala bentuk pembangunan Kesepaduan kebendaan berkait rapat dengan dan Pengawalan kerohanian.Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Kedudukan Agama •Islam menjadi cara hidup yang mencakupi keseluruhan kehidupan manusia. •Kebudayaan sentiasa mengalami perubahan dan akhirnya agama juga dicorak oleh perubahan. samada keduniaan atau keagamaan. •Terikat dengan undang-undang tetapi pengawalannya terlalu longgar. •Melihat perkara-perkara keduniaan hanya untuk kehidupan dunia sematamata. syariah dan akhlak.

Tamadun/ Aspek Konsep Kemajuan Tamadun Islam •Islam juga mengambil kira aspek kemajuan dan perubahan tetapi dengan menegaskan bagaimana cara ia dicapai dan apakah matlamatnya. •Fokus utama pembangunan adalah manusia itu sendiri. •Pembangunan dan kemajuan adalah alat untuk mencapai kesempurnaan zaman. •Islam menolak konsep „ matlamat menghalalkan cara „. Tamadun Barat •Kemajuan berdasarkan keuntungan semata-mata •Berpegang kepada konsep „matlamat menghalalkan cara‟ Penekanan Sudut •Menekankan aspek Kemajuan kerohanian dan kebendaan. •Kemajuan dalam Islam bersifat lengkap. . •Menitikberatkan aspek •kebendaan dengan mengetepikan aspek kerohanian •Menghadapi krisis nilai yang •teruk akibat mengabaikan aspe kemajuan dari sudut kerohanian atau spiritual.

DAN TAMADUN HINDU -PERBEZAAN ANTARA TAMADUN MELAYU. DAN TAMADUN HINDU . TAMADUN CINA.-PERSAMAAN ANTARA TAMADUN MELAYU. TAMADUN CINA.

 Bahan bertulis dari India-ada menyebut tentang “Malayadypa” (Semenanjung Melayu)  Tujuan utama kedatangan para edagang dari India ke Tanah Melayu-bagi dapatkan emas.  Suvarnabhumi (tanah emas)-gelaran diberi kepada Tanah Melayu. Bermula seawal abad ke-3 SM. .

 Candi Bukit Batu Pahat di Lembah Bujang pula merupakan tinggalan pengaruh ajaran Hindu kerajaan Chola ketika menguasai Kedah. .Contoh Interaksi  Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan menjadi pegangan penduduk tempatan yang sebelumnya berpegang kepada kepercayaan animisme.

konsep ketuhanan agama Hindu yang membesarkan keagungan dewa-dewi dan dikaitkan dengan kedudukan serta status Raja sebagai jelmaan Tuhan. Konsep “Dewaraja” (dalam bahasa Sanskrit yang bermakna God King).  Panca Persada yang seperti Gunung Mahameru. memperlihatkan pengaruh kosmologi Hindu-Buddha.  Upacara pertabalan-bagi mengekalkan status tinggi Raja. .

mencecah garam dan menjejak kaki ke bumi bagi bayi. Kedatangan agama Hindu pengaruhi kehidupan seharian dan adat resam masyarakat Melayu:amalan jampi dan mentera. bersanding dan berinai. bertindik telinga.  Amalan adat di kalangan masyarakat Melayu seperti melenggang perut.  Masyarakat “India Chittyan” memperlihatkan persamaan dengan kebudayaan Melayu. .

H.Sang Boma.Ramayana.  Karya sastera Melayu tradisional pentingkan aspek kesenian. .Hikayat Pendawa Lima.Panda Delima dan H. Kesusasteraan Sanskrit seperti Epik Ramayana dan Mahabharata.  Hikayat Seri Rama dapat inspirasi daripada E. keromantisan.  Epik Mahabharata diberi wajah tempatan. keagungan raja-raja dan menyelitkan unsur epik dan mitos. H.Pandawa.

 Batu Bersurat Terengganu. Pengaruh bahasa Sanskit. selain daripad perkataan Arab. Batu Bersurat Talang Tuwo(684M) dan Batu Bersurat Karang Berahi (692M) buktikan pengaruh bahasa Sanskrit dalam bahasa Melayu kuno yang digunakan ketika itu.  Penemuan Batu Bersurat Kedukan Bukit (683M). turut ditemui 29 perkataan daripada Bahasa Sanskrit. .

 Bhakti=bakti  Bhumi=bumi  Dosa=dosa  Drohaka=derhaka  Maharddhika=merdeka  Prakara=perkara  Rupa=rupa  Samicra=mesra  Tathapi=tetapi  Vela=bila .

 Zaman keagungan Kerajaan Melayu Melaka. hubungan diplomatik dengan China penting agar Melaka selamat dari ancaman musuh.  Kedah-pusat perhentian utama bagi sami Buddha dari China yang belayar melalui Selat Melaka untuk India. Rekod rasmi China bertarikh 638M mencatatkan Kedah pernah menjalin hubungan diplomatik dengan China dan para pedagang Kedah berdagang ke China.  Laksamana Cheng Ho membawa perutusan pengiktirafan Parameswara sebagai pemerintah Melaka oleh Maharaja China .

 Maharaja China menghantar puterinya.segolongan peniaga yang berjaya dan dikenali sebagai “Cina Selat” ataupun Straits Chinese. Hang Li Po untuk dikahwinkan dengan Sultan Mansur Syah.setelah kedatangan kuasa British dan penubuhan Negeri-negeri Selat. berlaku pertambahan bilangan orang Cina. .  Kelompok yang berasal daripada keturunan para pengiring Puteri Hang Li Po lebih dikenali sebagai “Baba dan Nyonya” ataupun “Peranakan”.  Awal abad ke-19.

Contoh Interaksi  Islam di Tanah Melayu di peringkat awalnya dikatakan datang dari Tanah Besar China ekoran hubungan perdagangan.  Islam yang datang melalui para pedagang dari Canton dan Hainan pada kurun ke-9 dibuktikan dengan penemuan batu bersurat di Campa bertarikh 1039. di Laren. . Jawa (1082). di Brunei (1048).

.  Pakaian kebaya dan kain sarong.  Bahasa Melayu Baba banyak mengandungi perkataan Hokkien.  Cara masakan dipengaruhi oleh gaya masakan Melayu dan menjadi kebiasaan bagi mereka makan dengan menggunakan tangan. Dikenali sebagai Baba dan Nyonya.  Kebudayaan mereka turut mempunyai unsur pengaruh kebudayaan Melayu.

serta makanan seperti kicap. barangan porselin. taugeh dan tauhu.  Adat memberi angpau yang bermaksud „sampul merah‟. . tembikar dan logam. Pertukaran barangan sebagai hadiah melalui misi diplomatik perkenalkan pelbagai teksil (kain) dari negara China seperti kain sutera dan kain kapas.

anemia dan kanser. bahan letupan dan lilin.  Perubatan herba Cina yang jumlahnya melebihi 1. .  Teh Cina ataupun “green tea”  Teknologi. pertanian dan pertukangan. kain.  Teknologi baru seperti penghasilan barangan termasuklah gula.000 jenis mengubat penyakit seperti asma. Rawatan akupuntur dan herba bertujuan menyeimbangkan „yin‟ dan „yang‟. kertas.perlombongan.

interaksi India-China mula berlaku melalui hubungan perdagangan seawal kurun ke-2 S. agama Buddha merupakan komoditi terpenting yang dibawa ke China.  Selain daripada barang dagangan.  Jalan Sutera menjadi laluan para pedagang saluran interaksi. Mengikut rekod sejarah China.  Pada kurun ke-2. . telah berlaku pertembungan di antara tamadun China dan tamadun India di rantau Asia Tenggara melalui aktiviti perdagangan.M.

 Berjaya menyusun Doktrin Buddha dalam satu koleksi (Tripitaka) .  Disesuaikan dengan tradisi budaya masyarakat CinaDoktrin Taoisme dan Konfusianisme.  Maharaja hantar wakil ke India untuk memahami dan mendalami ajaran Buddha.  Sami dari China menetap di India dan mempelajari kitab Buddha (bahasa Sanskrit dan Pali).Contoh Interaksi  Dibawa masuk ke China pada kurun pertama masihi.

 Alat muzik Cina yang berasal dari India. Ilmu fonetik Cina menggunakan pengetahuan dan teknik ilmu fonetik Sanskrit yang dipelajari melalui ajaran Buddhisme. pipa dan konghou .perbendaharaan kata.  Kitab Buddha juga telah membekalkan bahan untuk panduan dan rujukan kepada kesusasteraan Cina. gaya dan genre. tema.

Kompas.Pembuatan bahan letupan .Pembuatan tembikar .  Karya perubatan India pula banyak diterjemah ke dalam bahasa Cina .Pembuatan kertas .  Perubatan Cina diberi penghormatan yang tinggi di India.60 koleksi ilmu astronomi India telah diterjemah ke bahasa Cina oleh ahli astronomi India pernah berkhidmat di China hingga wujud sistem kalendar lunar Cina yang baru.Teknologi India menghasilkan gula daripada tebu .  Dari India berkembang ke China: . Dari China berkembang ke India: .Percetakan .

 Para sami Buddha telah ditangkap. Pada peringkat awal perkembangan agama Buddha di Negara China mendapat tentangan hebat daripada penganut Confucious. dipenjarakan dan kuil-kuil Buddha telah dimusnahkan. .

 Tulisan Cina menjadi asas kepada pembentukan tulisan Jepun (Hiragama Kalakana) .  Agama Buddha diperkembangkan dalam Tamadun Jepun (Agama Shinto). Asimilasi Tamadun China dalam Tamadun Jepun telah diperkukuh identiti oleh Tamadun Jepun.Berlaku secara aman.

 Kesusasteraan. Upacara seperti budaya minum teh dan seni taman. pertanian dan penggunaan logam.  Struktur pembinaan bandar.  Konsep mandat dari Syurga telah memperkukuhkan kedudukan Maharaja Jepun yang dipercayai berasal daripada keturunan Dewi Amaterasu.  Sistem pemerintahan berpusat.  Ajaran falsafah Konfusianisme seperti penekanan kepada institusi keluarga. .

. tajak. tombak dan loceng.  Logam besi dibuat pisau.  Kubur besar untuk golongan aristokrat.  Cop mohor rasmi dijumpai pada 1789 di mana utusan dihantar oleh Permaisuri Himiko kepada Dinasti Wei pada 238-247. cangkul. Penanaman padi menjadi pekerjaan tradisi. pedang.

 Ini menyebabkan mereka memerlukan bekalan bahan mentah secara konsisten. . Kepesatan sektor perindustrian yang berlaku di Eropah sejak abad ke-17 telah membolehkan mereka mengeluarkan pelbagai hasil perkilangan secara besar-besaran.

Penggunaan kapal wap. . Penggunaan kapal wap bukan sahaja membolehkan muatan yang lebih banyak tetapi juga memendekkan perjalanan antara Barat dengan Timur. Perkembangan sistem pengangkutan dan perhubungan yang pesat merupakan satu dorongan yang besar bagi orangorang Eropah untuk berinteraksi dengan orang-orang tamadun lain. . Ahli-ahli perniagaan di Barat.  Contohnya .Penciptaan telegraf. Penciptaan telegraf telah membawa perubahan terhadap perhubungan antara Barat dengan Timur. mereka dapat berhubung dengan wakil-wakil mereka di Timur.

Sejak Revolusi Perindustrian.  Mereka berasa bertanggungjawab untuk memimpin orang Timur ke arah kehidupan yang lebih sejahtera. pencapaian Barat dalam bidang sains dan teknologi telah mendahului negara lain. . Slogan beban orang putih sering digunakan oleh kuasa British dan Belanda dalam menjalankan integrasi dengan tamadun-tamadun lain.

telah berlaku Perang Salib antara orang Islam dengan penganut agama Kristian kerana tindakan agresif pemimpin Kristian dan faktor lain termasuk politik. Pada zaman pertengahan di Eropah. . ekonomi dan sosial.

di mana Panglima Ziyad bin Saleh telah menyerang Negara China sedangkan pada masa itu hubungan baik wujud antara Empayar Abbasiyah dengan Dinasti Tang.  Masalah cemburu dengan kemakmuran orang Islam di Negara China pada zaman Dinasti Han dan masalah perbezaan agama juga menyebabkan berlaku pemberontakan dan penghijrahan orang Islam Cina ke Asia Tenggara. contohnya pada tahun 751M. . Hubungan antara Tamadun Islam dengan Tamadun China juga bermasalah.

com/badli/Uniten/Baha n%20Ngajar/ISLB%20112/Nota/Konsep%20Ta madun%20&%20Peradaban.freewebs.pdf .Persamaan dan Perbezaan Tamadun • http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->