P. 1
Nilai-Nilai Universal Antara Tamadun

Nilai-Nilai Universal Antara Tamadun

|Views: 9|Likes:
Published by Missy Jane
TITAS
TITAS

More info:

Published by: Missy Jane on Aug 31, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2014

pdf

text

original

• Tamadun-tamadun yang pernah lahir di dunia mempunyai latar belakang yang tersendiri, maka terdapat begitu banyak perbezaan antara satu dengan satu tamadun yang lain. • Namun begitu, tidak dapat dinafikan banyak persamaan yang dikongsi antara beberapa tamadun tersebut.

Politik dan Pemerintahan •Menekankan aspek moral dan akhlak sebagai asas politik dan kerajaan.PERSAMAAN Antara Tamadun Islam dengan Tamadun Barat Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Teologi/Ketuhanan dan •Menekankan konsep ketuhanan dan mempunyai kerohanian dokrin serta amalan-amalan tertentu sama ada berbentuk spiritual mahupun ritual. kepercayaan terhadap pembalasan perbuatan manusia di dunia dan lain-lain yang bersangkutan dengan perbuatan manusia. Pendidikan •Bertujuan membentuk peribadi seseorang individu dan menghapus kejahilan yang boleh menghalang peningkatan minda dan intelektual masyarakat. •Menyebar dan mencari ilmu pengetahuan merupakan tugas manusia yang dipandang mulia oleh setiap tamadun. •Dari sudut kepercayaan lain seperti kehidupan selepas mati. .

Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Ekonomi •Kelangsungan sistem ekonomi dalam tamadun awal manusia menjadikan moral sebagai paksi utama. bersedakah dan membela golongan miskin dan lemah amat dianjurkan. . •Antaranya menolak amalan rasuah. •Sebagai gantinya amalan-amalan murni dalam kegiatan ekonomi seperti membuat kebajikan. Institusi Agama •Memiliki institusi tersendiri sebagai pusat kegiatan keagamaan mereka. penipuan dan penindasan.

PERBEZAAN Antara Tamadun Islam dengan Tamadun Barat Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat PUNCA TAKRIF SUMBER Allah swt Jamani+Rohani Al-Quran dan AsSunnah Akal Akal(fikir dunia)+Rohani Alam fizikal dan pengalaman manusia Kebendaan Logik dan Nafsu Duniawi sahaja Kepuasaan diri sematamata FOKUS AKTIVITI TUMPUAN MATLAMAT Ilmu+Akhlak Kawalan akhlak Duniawi+ukhrawi Keredhaan Allah.kebahagiaan dunia dan akhirat .

•Kebudayaan sentiasa mengalami perubahan dan akhirnya agama juga dicorak oleh perubahan. . • Segala urusan tidak terlepas daripada mengikut prinsipprinsip akidah. •Segala urusan tidak ada kaitan dengan agama. Konsep •Segala bentuk pembangunan Kesepaduan kebendaan berkait rapat dengan dan Pengawalan kerohanian. syariah dan akhlak. bukan agama mengikut pembaharuan walaupun ia tetap „flexible‟ dan tidak rigid. samada keduniaan atau keagamaan. • Pembaharuan dalam Islam adalah mengikut agama. •Melihat perkara-perkara keduniaan hanya untuk kehidupan dunia sematamata. •Terikat dengan undang-undang tetapi pengawalannya terlalu longgar. •Agama adalah sebahagian daripada kebudayaan.Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Kedudukan Agama •Islam menjadi cara hidup yang mencakupi keseluruhan kehidupan manusia. •Bentuk pengawalan tidak didasarkan kepada imam kukuh.

•Islam menolak konsep „ matlamat menghalalkan cara „. •Kemajuan dalam Islam bersifat lengkap.Tamadun/ Aspek Konsep Kemajuan Tamadun Islam •Islam juga mengambil kira aspek kemajuan dan perubahan tetapi dengan menegaskan bagaimana cara ia dicapai dan apakah matlamatnya. •Menitikberatkan aspek •kebendaan dengan mengetepikan aspek kerohanian •Menghadapi krisis nilai yang •teruk akibat mengabaikan aspe kemajuan dari sudut kerohanian atau spiritual. •Fokus utama pembangunan adalah manusia itu sendiri. •Pembangunan dan kemajuan adalah alat untuk mencapai kesempurnaan zaman. Tamadun Barat •Kemajuan berdasarkan keuntungan semata-mata •Berpegang kepada konsep „matlamat menghalalkan cara‟ Penekanan Sudut •Menekankan aspek Kemajuan kerohanian dan kebendaan. .

DAN TAMADUN HINDU -PERBEZAAN ANTARA TAMADUN MELAYU. DAN TAMADUN HINDU . TAMADUN CINA.-PERSAMAAN ANTARA TAMADUN MELAYU. TAMADUN CINA.

 Bermula seawal abad ke-3 SM.  Suvarnabhumi (tanah emas)-gelaran diberi kepada Tanah Melayu.  Bahan bertulis dari India-ada menyebut tentang “Malayadypa” (Semenanjung Melayu)  Tujuan utama kedatangan para edagang dari India ke Tanah Melayu-bagi dapatkan emas. .

Contoh Interaksi  Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan menjadi pegangan penduduk tempatan yang sebelumnya berpegang kepada kepercayaan animisme. .  Candi Bukit Batu Pahat di Lembah Bujang pula merupakan tinggalan pengaruh ajaran Hindu kerajaan Chola ketika menguasai Kedah.

 Upacara pertabalan-bagi mengekalkan status tinggi Raja. Konsep “Dewaraja” (dalam bahasa Sanskrit yang bermakna God King).konsep ketuhanan agama Hindu yang membesarkan keagungan dewa-dewi dan dikaitkan dengan kedudukan serta status Raja sebagai jelmaan Tuhan.  Panca Persada yang seperti Gunung Mahameru. memperlihatkan pengaruh kosmologi Hindu-Buddha. .

bertindik telinga. bersanding dan berinai. .  Masyarakat “India Chittyan” memperlihatkan persamaan dengan kebudayaan Melayu.  Amalan adat di kalangan masyarakat Melayu seperti melenggang perut. mencecah garam dan menjejak kaki ke bumi bagi bayi. Kedatangan agama Hindu pengaruhi kehidupan seharian dan adat resam masyarakat Melayu:amalan jampi dan mentera.

Sang Boma.Ramayana. H. keromantisan.Panda Delima dan H. Kesusasteraan Sanskrit seperti Epik Ramayana dan Mahabharata.  Hikayat Seri Rama dapat inspirasi daripada E.  Karya sastera Melayu tradisional pentingkan aspek kesenian.Hikayat Pendawa Lima.Pandawa. . H.  Epik Mahabharata diberi wajah tempatan. keagungan raja-raja dan menyelitkan unsur epik dan mitos.

 Penemuan Batu Bersurat Kedukan Bukit (683M).  Batu Bersurat Terengganu. . turut ditemui 29 perkataan daripada Bahasa Sanskrit. selain daripad perkataan Arab. Batu Bersurat Talang Tuwo(684M) dan Batu Bersurat Karang Berahi (692M) buktikan pengaruh bahasa Sanskrit dalam bahasa Melayu kuno yang digunakan ketika itu. Pengaruh bahasa Sanskit.

 Bhakti=bakti  Bhumi=bumi  Dosa=dosa  Drohaka=derhaka  Maharddhika=merdeka  Prakara=perkara  Rupa=rupa  Samicra=mesra  Tathapi=tetapi  Vela=bila .

hubungan diplomatik dengan China penting agar Melaka selamat dari ancaman musuh.  Zaman keagungan Kerajaan Melayu Melaka.  Kedah-pusat perhentian utama bagi sami Buddha dari China yang belayar melalui Selat Melaka untuk India. Rekod rasmi China bertarikh 638M mencatatkan Kedah pernah menjalin hubungan diplomatik dengan China dan para pedagang Kedah berdagang ke China.  Laksamana Cheng Ho membawa perutusan pengiktirafan Parameswara sebagai pemerintah Melaka oleh Maharaja China .

berlaku pertambahan bilangan orang Cina. .setelah kedatangan kuasa British dan penubuhan Negeri-negeri Selat.  Awal abad ke-19.segolongan peniaga yang berjaya dan dikenali sebagai “Cina Selat” ataupun Straits Chinese.  Kelompok yang berasal daripada keturunan para pengiring Puteri Hang Li Po lebih dikenali sebagai “Baba dan Nyonya” ataupun “Peranakan”. Maharaja China menghantar puterinya. Hang Li Po untuk dikahwinkan dengan Sultan Mansur Syah.

 Islam yang datang melalui para pedagang dari Canton dan Hainan pada kurun ke-9 dibuktikan dengan penemuan batu bersurat di Campa bertarikh 1039. Jawa (1082). di Laren. . di Brunei (1048).Contoh Interaksi  Islam di Tanah Melayu di peringkat awalnya dikatakan datang dari Tanah Besar China ekoran hubungan perdagangan.

 Kebudayaan mereka turut mempunyai unsur pengaruh kebudayaan Melayu.  Bahasa Melayu Baba banyak mengandungi perkataan Hokkien.  Cara masakan dipengaruhi oleh gaya masakan Melayu dan menjadi kebiasaan bagi mereka makan dengan menggunakan tangan.  Pakaian kebaya dan kain sarong. Dikenali sebagai Baba dan Nyonya. .

barangan porselin. Pertukaran barangan sebagai hadiah melalui misi diplomatik perkenalkan pelbagai teksil (kain) dari negara China seperti kain sutera dan kain kapas. tembikar dan logam.  Adat memberi angpau yang bermaksud „sampul merah‟. taugeh dan tauhu. . serta makanan seperti kicap.

000 jenis mengubat penyakit seperti asma. pertanian dan pertukangan. kain.perlombongan.  Perubatan herba Cina yang jumlahnya melebihi 1. anemia dan kanser. . bahan letupan dan lilin. kertas.  Teh Cina ataupun “green tea”  Teknologi. Rawatan akupuntur dan herba bertujuan menyeimbangkan „yin‟ dan „yang‟.  Teknologi baru seperti penghasilan barangan termasuklah gula.

.  Pada kurun ke-2. telah berlaku pertembungan di antara tamadun China dan tamadun India di rantau Asia Tenggara melalui aktiviti perdagangan. agama Buddha merupakan komoditi terpenting yang dibawa ke China. Mengikut rekod sejarah China. interaksi India-China mula berlaku melalui hubungan perdagangan seawal kurun ke-2 S.  Jalan Sutera menjadi laluan para pedagang saluran interaksi.M.  Selain daripada barang dagangan.

 Berjaya menyusun Doktrin Buddha dalam satu koleksi (Tripitaka) .  Sami dari China menetap di India dan mempelajari kitab Buddha (bahasa Sanskrit dan Pali).  Disesuaikan dengan tradisi budaya masyarakat CinaDoktrin Taoisme dan Konfusianisme.Contoh Interaksi  Dibawa masuk ke China pada kurun pertama masihi.  Maharaja hantar wakil ke India untuk memahami dan mendalami ajaran Buddha.

 Kitab Buddha juga telah membekalkan bahan untuk panduan dan rujukan kepada kesusasteraan Cina. tema. Ilmu fonetik Cina menggunakan pengetahuan dan teknik ilmu fonetik Sanskrit yang dipelajari melalui ajaran Buddhisme.  Alat muzik Cina yang berasal dari India. gaya dan genre. pipa dan konghou .perbendaharaan kata.

 Dari India berkembang ke China: .60 koleksi ilmu astronomi India telah diterjemah ke bahasa Cina oleh ahli astronomi India pernah berkhidmat di China hingga wujud sistem kalendar lunar Cina yang baru.Pembuatan tembikar .Pembuatan bahan letupan .  Karya perubatan India pula banyak diterjemah ke dalam bahasa Cina .  Perubatan Cina diberi penghormatan yang tinggi di India.Pembuatan kertas .Percetakan . Dari China berkembang ke India: .Kompas.Teknologi India menghasilkan gula daripada tebu .

 Para sami Buddha telah ditangkap. . dipenjarakan dan kuil-kuil Buddha telah dimusnahkan. Pada peringkat awal perkembangan agama Buddha di Negara China mendapat tentangan hebat daripada penganut Confucious.

Asimilasi Tamadun China dalam Tamadun Jepun telah diperkukuh identiti oleh Tamadun Jepun.  Tulisan Cina menjadi asas kepada pembentukan tulisan Jepun (Hiragama Kalakana) .Berlaku secara aman.  Agama Buddha diperkembangkan dalam Tamadun Jepun (Agama Shinto).

.  Struktur pembinaan bandar. pertanian dan penggunaan logam.  Sistem pemerintahan berpusat. Upacara seperti budaya minum teh dan seni taman.  Kesusasteraan.  Ajaran falsafah Konfusianisme seperti penekanan kepada institusi keluarga.  Konsep mandat dari Syurga telah memperkukuhkan kedudukan Maharaja Jepun yang dipercayai berasal daripada keturunan Dewi Amaterasu.

 Cop mohor rasmi dijumpai pada 1789 di mana utusan dihantar oleh Permaisuri Himiko kepada Dinasti Wei pada 238-247.  Logam besi dibuat pisau.  Kubur besar untuk golongan aristokrat. tajak. . tombak dan loceng. cangkul. pedang. Penanaman padi menjadi pekerjaan tradisi.

 Kepesatan sektor perindustrian yang berlaku di Eropah sejak abad ke-17 telah membolehkan mereka mengeluarkan pelbagai hasil perkilangan secara besar-besaran.  Ini menyebabkan mereka memerlukan bekalan bahan mentah secara konsisten. .

.  Contohnya . Ahli-ahli perniagaan di Barat. mereka dapat berhubung dengan wakil-wakil mereka di Timur.Penciptaan telegraf. Perkembangan sistem pengangkutan dan perhubungan yang pesat merupakan satu dorongan yang besar bagi orangorang Eropah untuk berinteraksi dengan orang-orang tamadun lain. Penciptaan telegraf telah membawa perubahan terhadap perhubungan antara Barat dengan Timur. . Penggunaan kapal wap bukan sahaja membolehkan muatan yang lebih banyak tetapi juga memendekkan perjalanan antara Barat dengan Timur.Penggunaan kapal wap.

 Slogan beban orang putih sering digunakan oleh kuasa British dan Belanda dalam menjalankan integrasi dengan tamadun-tamadun lain. pencapaian Barat dalam bidang sains dan teknologi telah mendahului negara lain.  Mereka berasa bertanggungjawab untuk memimpin orang Timur ke arah kehidupan yang lebih sejahtera. . Sejak Revolusi Perindustrian.

 Pada zaman pertengahan di Eropah. . ekonomi dan sosial. telah berlaku Perang Salib antara orang Islam dengan penganut agama Kristian kerana tindakan agresif pemimpin Kristian dan faktor lain termasuk politik.

 Hubungan antara Tamadun Islam dengan Tamadun China juga bermasalah.  Masalah cemburu dengan kemakmuran orang Islam di Negara China pada zaman Dinasti Han dan masalah perbezaan agama juga menyebabkan berlaku pemberontakan dan penghijrahan orang Islam Cina ke Asia Tenggara. contohnya pada tahun 751M. . di mana Panglima Ziyad bin Saleh telah menyerang Negara China sedangkan pada masa itu hubungan baik wujud antara Empayar Abbasiyah dengan Dinasti Tang.

freewebs.com/badli/Uniten/Baha n%20Ngajar/ISLB%20112/Nota/Konsep%20Ta madun%20&%20Peradaban.pdf .Persamaan dan Perbezaan Tamadun • http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->