Nilai-Nilai Universal Antara Tamadun

• Tamadun-tamadun yang pernah lahir di dunia mempunyai latar belakang yang tersendiri, maka terdapat begitu banyak perbezaan antara satu dengan satu tamadun yang lain. • Namun begitu, tidak dapat dinafikan banyak persamaan yang dikongsi antara beberapa tamadun tersebut.

•Menyebar dan mencari ilmu pengetahuan merupakan tugas manusia yang dipandang mulia oleh setiap tamadun. •Dari sudut kepercayaan lain seperti kehidupan selepas mati. kepercayaan terhadap pembalasan perbuatan manusia di dunia dan lain-lain yang bersangkutan dengan perbuatan manusia. Pendidikan •Bertujuan membentuk peribadi seseorang individu dan menghapus kejahilan yang boleh menghalang peningkatan minda dan intelektual masyarakat.PERSAMAAN Antara Tamadun Islam dengan Tamadun Barat Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Teologi/Ketuhanan dan •Menekankan konsep ketuhanan dan mempunyai kerohanian dokrin serta amalan-amalan tertentu sama ada berbentuk spiritual mahupun ritual. . Politik dan Pemerintahan •Menekankan aspek moral dan akhlak sebagai asas politik dan kerajaan.

•Sebagai gantinya amalan-amalan murni dalam kegiatan ekonomi seperti membuat kebajikan.Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Ekonomi •Kelangsungan sistem ekonomi dalam tamadun awal manusia menjadikan moral sebagai paksi utama. bersedakah dan membela golongan miskin dan lemah amat dianjurkan. Institusi Agama •Memiliki institusi tersendiri sebagai pusat kegiatan keagamaan mereka. . penipuan dan penindasan. •Antaranya menolak amalan rasuah.

kebahagiaan dunia dan akhirat .PERBEZAAN Antara Tamadun Islam dengan Tamadun Barat Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat PUNCA TAKRIF SUMBER Allah swt Jamani+Rohani Al-Quran dan AsSunnah Akal Akal(fikir dunia)+Rohani Alam fizikal dan pengalaman manusia Kebendaan Logik dan Nafsu Duniawi sahaja Kepuasaan diri sematamata FOKUS AKTIVITI TUMPUAN MATLAMAT Ilmu+Akhlak Kawalan akhlak Duniawi+ukhrawi Keredhaan Allah.

• Pembaharuan dalam Islam adalah mengikut agama. •Agama adalah sebahagian daripada kebudayaan. bukan agama mengikut pembaharuan walaupun ia tetap „flexible‟ dan tidak rigid. . •Kebudayaan sentiasa mengalami perubahan dan akhirnya agama juga dicorak oleh perubahan. syariah dan akhlak. • Segala urusan tidak terlepas daripada mengikut prinsipprinsip akidah. samada keduniaan atau keagamaan. •Terikat dengan undang-undang tetapi pengawalannya terlalu longgar. •Melihat perkara-perkara keduniaan hanya untuk kehidupan dunia sematamata. •Segala urusan tidak ada kaitan dengan agama.Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Kedudukan Agama •Islam menjadi cara hidup yang mencakupi keseluruhan kehidupan manusia. Konsep •Segala bentuk pembangunan Kesepaduan kebendaan berkait rapat dengan dan Pengawalan kerohanian. •Bentuk pengawalan tidak didasarkan kepada imam kukuh.

. •Fokus utama pembangunan adalah manusia itu sendiri. Tamadun Barat •Kemajuan berdasarkan keuntungan semata-mata •Berpegang kepada konsep „matlamat menghalalkan cara‟ Penekanan Sudut •Menekankan aspek Kemajuan kerohanian dan kebendaan.Tamadun/ Aspek Konsep Kemajuan Tamadun Islam •Islam juga mengambil kira aspek kemajuan dan perubahan tetapi dengan menegaskan bagaimana cara ia dicapai dan apakah matlamatnya. •Pembangunan dan kemajuan adalah alat untuk mencapai kesempurnaan zaman. •Menitikberatkan aspek •kebendaan dengan mengetepikan aspek kerohanian •Menghadapi krisis nilai yang •teruk akibat mengabaikan aspe kemajuan dari sudut kerohanian atau spiritual. •Islam menolak konsep „ matlamat menghalalkan cara „. •Kemajuan dalam Islam bersifat lengkap.

TAMADUN CINA. TAMADUN CINA.-PERSAMAAN ANTARA TAMADUN MELAYU. DAN TAMADUN HINDU . DAN TAMADUN HINDU -PERBEZAAN ANTARA TAMADUN MELAYU.

 Suvarnabhumi (tanah emas)-gelaran diberi kepada Tanah Melayu.  Bahan bertulis dari India-ada menyebut tentang “Malayadypa” (Semenanjung Melayu)  Tujuan utama kedatangan para edagang dari India ke Tanah Melayu-bagi dapatkan emas. . Bermula seawal abad ke-3 SM.

.  Candi Bukit Batu Pahat di Lembah Bujang pula merupakan tinggalan pengaruh ajaran Hindu kerajaan Chola ketika menguasai Kedah.Contoh Interaksi  Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan menjadi pegangan penduduk tempatan yang sebelumnya berpegang kepada kepercayaan animisme.

 Upacara pertabalan-bagi mengekalkan status tinggi Raja.konsep ketuhanan agama Hindu yang membesarkan keagungan dewa-dewi dan dikaitkan dengan kedudukan serta status Raja sebagai jelmaan Tuhan. Konsep “Dewaraja” (dalam bahasa Sanskrit yang bermakna God King). . memperlihatkan pengaruh kosmologi Hindu-Buddha.  Panca Persada yang seperti Gunung Mahameru.

 Masyarakat “India Chittyan” memperlihatkan persamaan dengan kebudayaan Melayu. Kedatangan agama Hindu pengaruhi kehidupan seharian dan adat resam masyarakat Melayu:amalan jampi dan mentera. bertindik telinga. . bersanding dan berinai. mencecah garam dan menjejak kaki ke bumi bagi bayi.  Amalan adat di kalangan masyarakat Melayu seperti melenggang perut.

H.  Hikayat Seri Rama dapat inspirasi daripada E. keagungan raja-raja dan menyelitkan unsur epik dan mitos.Panda Delima dan H.Pandawa. keromantisan.Hikayat Pendawa Lima. Kesusasteraan Sanskrit seperti Epik Ramayana dan Mahabharata. .Ramayana. H.Sang Boma.  Epik Mahabharata diberi wajah tempatan.  Karya sastera Melayu tradisional pentingkan aspek kesenian.

 Penemuan Batu Bersurat Kedukan Bukit (683M). Pengaruh bahasa Sanskit. turut ditemui 29 perkataan daripada Bahasa Sanskrit. .  Batu Bersurat Terengganu. Batu Bersurat Talang Tuwo(684M) dan Batu Bersurat Karang Berahi (692M) buktikan pengaruh bahasa Sanskrit dalam bahasa Melayu kuno yang digunakan ketika itu. selain daripad perkataan Arab.

 Bhakti=bakti  Bhumi=bumi  Dosa=dosa  Drohaka=derhaka  Maharddhika=merdeka  Prakara=perkara  Rupa=rupa  Samicra=mesra  Tathapi=tetapi  Vela=bila .

 Laksamana Cheng Ho membawa perutusan pengiktirafan Parameswara sebagai pemerintah Melaka oleh Maharaja China . hubungan diplomatik dengan China penting agar Melaka selamat dari ancaman musuh.  Kedah-pusat perhentian utama bagi sami Buddha dari China yang belayar melalui Selat Melaka untuk India. Rekod rasmi China bertarikh 638M mencatatkan Kedah pernah menjalin hubungan diplomatik dengan China dan para pedagang Kedah berdagang ke China.  Zaman keagungan Kerajaan Melayu Melaka.

segolongan peniaga yang berjaya dan dikenali sebagai “Cina Selat” ataupun Straits Chinese. Maharaja China menghantar puterinya. Hang Li Po untuk dikahwinkan dengan Sultan Mansur Syah.setelah kedatangan kuasa British dan penubuhan Negeri-negeri Selat.  Awal abad ke-19. berlaku pertambahan bilangan orang Cina. .  Kelompok yang berasal daripada keturunan para pengiring Puteri Hang Li Po lebih dikenali sebagai “Baba dan Nyonya” ataupun “Peranakan”.

Contoh Interaksi  Islam di Tanah Melayu di peringkat awalnya dikatakan datang dari Tanah Besar China ekoran hubungan perdagangan. di Brunei (1048). Jawa (1082). di Laren. .  Islam yang datang melalui para pedagang dari Canton dan Hainan pada kurun ke-9 dibuktikan dengan penemuan batu bersurat di Campa bertarikh 1039.

 Bahasa Melayu Baba banyak mengandungi perkataan Hokkien. Dikenali sebagai Baba dan Nyonya.  Pakaian kebaya dan kain sarong.  Kebudayaan mereka turut mempunyai unsur pengaruh kebudayaan Melayu.  Cara masakan dipengaruhi oleh gaya masakan Melayu dan menjadi kebiasaan bagi mereka makan dengan menggunakan tangan. .

serta makanan seperti kicap.  Adat memberi angpau yang bermaksud „sampul merah‟. Pertukaran barangan sebagai hadiah melalui misi diplomatik perkenalkan pelbagai teksil (kain) dari negara China seperti kain sutera dan kain kapas. barangan porselin. taugeh dan tauhu. . tembikar dan logam.

000 jenis mengubat penyakit seperti asma.  Teknologi baru seperti penghasilan barangan termasuklah gula. kertas.  Perubatan herba Cina yang jumlahnya melebihi 1. Rawatan akupuntur dan herba bertujuan menyeimbangkan „yin‟ dan „yang‟. .  Teh Cina ataupun “green tea”  Teknologi. anemia dan kanser.perlombongan. kain. bahan letupan dan lilin. pertanian dan pertukangan.

 Selain daripada barang dagangan. telah berlaku pertembungan di antara tamadun China dan tamadun India di rantau Asia Tenggara melalui aktiviti perdagangan. interaksi India-China mula berlaku melalui hubungan perdagangan seawal kurun ke-2 S. Mengikut rekod sejarah China.  Jalan Sutera menjadi laluan para pedagang saluran interaksi. .  Pada kurun ke-2.M. agama Buddha merupakan komoditi terpenting yang dibawa ke China.

 Maharaja hantar wakil ke India untuk memahami dan mendalami ajaran Buddha.  Sami dari China menetap di India dan mempelajari kitab Buddha (bahasa Sanskrit dan Pali).Contoh Interaksi  Dibawa masuk ke China pada kurun pertama masihi.  Disesuaikan dengan tradisi budaya masyarakat CinaDoktrin Taoisme dan Konfusianisme.  Berjaya menyusun Doktrin Buddha dalam satu koleksi (Tripitaka) .

 Kitab Buddha juga telah membekalkan bahan untuk panduan dan rujukan kepada kesusasteraan Cina. gaya dan genre. Ilmu fonetik Cina menggunakan pengetahuan dan teknik ilmu fonetik Sanskrit yang dipelajari melalui ajaran Buddhisme. pipa dan konghou . tema.  Alat muzik Cina yang berasal dari India.perbendaharaan kata.

Teknologi India menghasilkan gula daripada tebu . Dari China berkembang ke India: .Pembuatan kertas .  Dari India berkembang ke China: .  Perubatan Cina diberi penghormatan yang tinggi di India.60 koleksi ilmu astronomi India telah diterjemah ke bahasa Cina oleh ahli astronomi India pernah berkhidmat di China hingga wujud sistem kalendar lunar Cina yang baru.Pembuatan bahan letupan .  Karya perubatan India pula banyak diterjemah ke dalam bahasa Cina .Kompas.Percetakan .Pembuatan tembikar .

 Para sami Buddha telah ditangkap. . Pada peringkat awal perkembangan agama Buddha di Negara China mendapat tentangan hebat daripada penganut Confucious. dipenjarakan dan kuil-kuil Buddha telah dimusnahkan.

Berlaku secara aman.  Agama Buddha diperkembangkan dalam Tamadun Jepun (Agama Shinto). Asimilasi Tamadun China dalam Tamadun Jepun telah diperkukuh identiti oleh Tamadun Jepun.  Tulisan Cina menjadi asas kepada pembentukan tulisan Jepun (Hiragama Kalakana) .

 Kesusasteraan. Upacara seperti budaya minum teh dan seni taman.  Ajaran falsafah Konfusianisme seperti penekanan kepada institusi keluarga.  Konsep mandat dari Syurga telah memperkukuhkan kedudukan Maharaja Jepun yang dipercayai berasal daripada keturunan Dewi Amaterasu.  Struktur pembinaan bandar. .  Sistem pemerintahan berpusat. pertanian dan penggunaan logam.

pedang.  Cop mohor rasmi dijumpai pada 1789 di mana utusan dihantar oleh Permaisuri Himiko kepada Dinasti Wei pada 238-247.  Kubur besar untuk golongan aristokrat.  Logam besi dibuat pisau. tajak. Penanaman padi menjadi pekerjaan tradisi. . tombak dan loceng. cangkul.

 Kepesatan sektor perindustrian yang berlaku di Eropah sejak abad ke-17 telah membolehkan mereka mengeluarkan pelbagai hasil perkilangan secara besar-besaran.  Ini menyebabkan mereka memerlukan bekalan bahan mentah secara konsisten. .

 Perkembangan sistem pengangkutan dan perhubungan yang pesat merupakan satu dorongan yang besar bagi orangorang Eropah untuk berinteraksi dengan orang-orang tamadun lain. Penciptaan telegraf telah membawa perubahan terhadap perhubungan antara Barat dengan Timur.Penggunaan kapal wap. mereka dapat berhubung dengan wakil-wakil mereka di Timur.  Contohnya . Penggunaan kapal wap bukan sahaja membolehkan muatan yang lebih banyak tetapi juga memendekkan perjalanan antara Barat dengan Timur. . Ahli-ahli perniagaan di Barat.Penciptaan telegraf. .

pencapaian Barat dalam bidang sains dan teknologi telah mendahului negara lain. Sejak Revolusi Perindustrian.  Mereka berasa bertanggungjawab untuk memimpin orang Timur ke arah kehidupan yang lebih sejahtera. . Slogan beban orang putih sering digunakan oleh kuasa British dan Belanda dalam menjalankan integrasi dengan tamadun-tamadun lain.

 Pada zaman pertengahan di Eropah. telah berlaku Perang Salib antara orang Islam dengan penganut agama Kristian kerana tindakan agresif pemimpin Kristian dan faktor lain termasuk politik. ekonomi dan sosial. .

di mana Panglima Ziyad bin Saleh telah menyerang Negara China sedangkan pada masa itu hubungan baik wujud antara Empayar Abbasiyah dengan Dinasti Tang. Hubungan antara Tamadun Islam dengan Tamadun China juga bermasalah. contohnya pada tahun 751M. .  Masalah cemburu dengan kemakmuran orang Islam di Negara China pada zaman Dinasti Han dan masalah perbezaan agama juga menyebabkan berlaku pemberontakan dan penghijrahan orang Islam Cina ke Asia Tenggara.

pdf .freewebs.com/badli/Uniten/Baha n%20Ngajar/ISLB%20112/Nota/Konsep%20Ta madun%20&%20Peradaban.Persamaan dan Perbezaan Tamadun • http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful