• Tamadun-tamadun yang pernah lahir di dunia mempunyai latar belakang yang tersendiri, maka terdapat begitu banyak perbezaan antara satu dengan satu tamadun yang lain. • Namun begitu, tidak dapat dinafikan banyak persamaan yang dikongsi antara beberapa tamadun tersebut.

Politik dan Pemerintahan •Menekankan aspek moral dan akhlak sebagai asas politik dan kerajaan. •Dari sudut kepercayaan lain seperti kehidupan selepas mati.PERSAMAAN Antara Tamadun Islam dengan Tamadun Barat Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Teologi/Ketuhanan dan •Menekankan konsep ketuhanan dan mempunyai kerohanian dokrin serta amalan-amalan tertentu sama ada berbentuk spiritual mahupun ritual. . kepercayaan terhadap pembalasan perbuatan manusia di dunia dan lain-lain yang bersangkutan dengan perbuatan manusia. Pendidikan •Bertujuan membentuk peribadi seseorang individu dan menghapus kejahilan yang boleh menghalang peningkatan minda dan intelektual masyarakat. •Menyebar dan mencari ilmu pengetahuan merupakan tugas manusia yang dipandang mulia oleh setiap tamadun.

penipuan dan penindasan. •Sebagai gantinya amalan-amalan murni dalam kegiatan ekonomi seperti membuat kebajikan. . •Antaranya menolak amalan rasuah.Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Ekonomi •Kelangsungan sistem ekonomi dalam tamadun awal manusia menjadikan moral sebagai paksi utama. bersedakah dan membela golongan miskin dan lemah amat dianjurkan. Institusi Agama •Memiliki institusi tersendiri sebagai pusat kegiatan keagamaan mereka.

PERBEZAAN Antara Tamadun Islam dengan Tamadun Barat Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat PUNCA TAKRIF SUMBER Allah swt Jamani+Rohani Al-Quran dan AsSunnah Akal Akal(fikir dunia)+Rohani Alam fizikal dan pengalaman manusia Kebendaan Logik dan Nafsu Duniawi sahaja Kepuasaan diri sematamata FOKUS AKTIVITI TUMPUAN MATLAMAT Ilmu+Akhlak Kawalan akhlak Duniawi+ukhrawi Keredhaan Allah.kebahagiaan dunia dan akhirat .

bukan agama mengikut pembaharuan walaupun ia tetap „flexible‟ dan tidak rigid. •Kebudayaan sentiasa mengalami perubahan dan akhirnya agama juga dicorak oleh perubahan. samada keduniaan atau keagamaan.Tamadun/ Aspek Tamadun Islam Tamadun Barat Kedudukan Agama •Islam menjadi cara hidup yang mencakupi keseluruhan kehidupan manusia. •Bentuk pengawalan tidak didasarkan kepada imam kukuh. •Terikat dengan undang-undang tetapi pengawalannya terlalu longgar. . • Pembaharuan dalam Islam adalah mengikut agama. •Segala urusan tidak ada kaitan dengan agama. •Agama adalah sebahagian daripada kebudayaan. Konsep •Segala bentuk pembangunan Kesepaduan kebendaan berkait rapat dengan dan Pengawalan kerohanian. syariah dan akhlak. •Melihat perkara-perkara keduniaan hanya untuk kehidupan dunia sematamata. • Segala urusan tidak terlepas daripada mengikut prinsipprinsip akidah.

. •Islam menolak konsep „ matlamat menghalalkan cara „. •Menitikberatkan aspek •kebendaan dengan mengetepikan aspek kerohanian •Menghadapi krisis nilai yang •teruk akibat mengabaikan aspe kemajuan dari sudut kerohanian atau spiritual. Tamadun Barat •Kemajuan berdasarkan keuntungan semata-mata •Berpegang kepada konsep „matlamat menghalalkan cara‟ Penekanan Sudut •Menekankan aspek Kemajuan kerohanian dan kebendaan. •Pembangunan dan kemajuan adalah alat untuk mencapai kesempurnaan zaman. •Kemajuan dalam Islam bersifat lengkap. •Fokus utama pembangunan adalah manusia itu sendiri.Tamadun/ Aspek Konsep Kemajuan Tamadun Islam •Islam juga mengambil kira aspek kemajuan dan perubahan tetapi dengan menegaskan bagaimana cara ia dicapai dan apakah matlamatnya.

TAMADUN CINA. DAN TAMADUN HINDU -PERBEZAAN ANTARA TAMADUN MELAYU. TAMADUN CINA. DAN TAMADUN HINDU .-PERSAMAAN ANTARA TAMADUN MELAYU.

 Bermula seawal abad ke-3 SM. .  Suvarnabhumi (tanah emas)-gelaran diberi kepada Tanah Melayu.  Bahan bertulis dari India-ada menyebut tentang “Malayadypa” (Semenanjung Melayu)  Tujuan utama kedatangan para edagang dari India ke Tanah Melayu-bagi dapatkan emas.

 Candi Bukit Batu Pahat di Lembah Bujang pula merupakan tinggalan pengaruh ajaran Hindu kerajaan Chola ketika menguasai Kedah. .Contoh Interaksi  Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan menjadi pegangan penduduk tempatan yang sebelumnya berpegang kepada kepercayaan animisme.

memperlihatkan pengaruh kosmologi Hindu-Buddha.  Upacara pertabalan-bagi mengekalkan status tinggi Raja.konsep ketuhanan agama Hindu yang membesarkan keagungan dewa-dewi dan dikaitkan dengan kedudukan serta status Raja sebagai jelmaan Tuhan. Konsep “Dewaraja” (dalam bahasa Sanskrit yang bermakna God King). .  Panca Persada yang seperti Gunung Mahameru.

bersanding dan berinai. mencecah garam dan menjejak kaki ke bumi bagi bayi.  Masyarakat “India Chittyan” memperlihatkan persamaan dengan kebudayaan Melayu. bertindik telinga. Kedatangan agama Hindu pengaruhi kehidupan seharian dan adat resam masyarakat Melayu:amalan jampi dan mentera.  Amalan adat di kalangan masyarakat Melayu seperti melenggang perut. .

H. keagungan raja-raja dan menyelitkan unsur epik dan mitos.  Karya sastera Melayu tradisional pentingkan aspek kesenian.Sang Boma. keromantisan.  Epik Mahabharata diberi wajah tempatan.  Hikayat Seri Rama dapat inspirasi daripada E.Pandawa.Ramayana.Hikayat Pendawa Lima. H. . Kesusasteraan Sanskrit seperti Epik Ramayana dan Mahabharata.Panda Delima dan H.

 Batu Bersurat Terengganu. . Batu Bersurat Talang Tuwo(684M) dan Batu Bersurat Karang Berahi (692M) buktikan pengaruh bahasa Sanskrit dalam bahasa Melayu kuno yang digunakan ketika itu.  Penemuan Batu Bersurat Kedukan Bukit (683M). Pengaruh bahasa Sanskit. selain daripad perkataan Arab. turut ditemui 29 perkataan daripada Bahasa Sanskrit.

 Bhakti=bakti  Bhumi=bumi  Dosa=dosa  Drohaka=derhaka  Maharddhika=merdeka  Prakara=perkara  Rupa=rupa  Samicra=mesra  Tathapi=tetapi  Vela=bila .

hubungan diplomatik dengan China penting agar Melaka selamat dari ancaman musuh.  Laksamana Cheng Ho membawa perutusan pengiktirafan Parameswara sebagai pemerintah Melaka oleh Maharaja China .  Kedah-pusat perhentian utama bagi sami Buddha dari China yang belayar melalui Selat Melaka untuk India. Rekod rasmi China bertarikh 638M mencatatkan Kedah pernah menjalin hubungan diplomatik dengan China dan para pedagang Kedah berdagang ke China.  Zaman keagungan Kerajaan Melayu Melaka.

segolongan peniaga yang berjaya dan dikenali sebagai “Cina Selat” ataupun Straits Chinese. Hang Li Po untuk dikahwinkan dengan Sultan Mansur Syah. . Maharaja China menghantar puterinya.setelah kedatangan kuasa British dan penubuhan Negeri-negeri Selat. berlaku pertambahan bilangan orang Cina.  Kelompok yang berasal daripada keturunan para pengiring Puteri Hang Li Po lebih dikenali sebagai “Baba dan Nyonya” ataupun “Peranakan”.  Awal abad ke-19.

Jawa (1082).  Islam yang datang melalui para pedagang dari Canton dan Hainan pada kurun ke-9 dibuktikan dengan penemuan batu bersurat di Campa bertarikh 1039. di Laren. di Brunei (1048).Contoh Interaksi  Islam di Tanah Melayu di peringkat awalnya dikatakan datang dari Tanah Besar China ekoran hubungan perdagangan. .

 Bahasa Melayu Baba banyak mengandungi perkataan Hokkien.  Pakaian kebaya dan kain sarong.  Kebudayaan mereka turut mempunyai unsur pengaruh kebudayaan Melayu. Dikenali sebagai Baba dan Nyonya. .  Cara masakan dipengaruhi oleh gaya masakan Melayu dan menjadi kebiasaan bagi mereka makan dengan menggunakan tangan.

. Pertukaran barangan sebagai hadiah melalui misi diplomatik perkenalkan pelbagai teksil (kain) dari negara China seperti kain sutera dan kain kapas. barangan porselin. tembikar dan logam. serta makanan seperti kicap. taugeh dan tauhu.  Adat memberi angpau yang bermaksud „sampul merah‟.

 Rawatan akupuntur dan herba bertujuan menyeimbangkan „yin‟ dan „yang‟. pertanian dan pertukangan. bahan letupan dan lilin. kertas.  Perubatan herba Cina yang jumlahnya melebihi 1.perlombongan. anemia dan kanser.  Teh Cina ataupun “green tea”  Teknologi.  Teknologi baru seperti penghasilan barangan termasuklah gula.000 jenis mengubat penyakit seperti asma. . kain.

M.  Jalan Sutera menjadi laluan para pedagang saluran interaksi. .  Selain daripada barang dagangan.  Pada kurun ke-2. Mengikut rekod sejarah China. interaksi India-China mula berlaku melalui hubungan perdagangan seawal kurun ke-2 S. telah berlaku pertembungan di antara tamadun China dan tamadun India di rantau Asia Tenggara melalui aktiviti perdagangan. agama Buddha merupakan komoditi terpenting yang dibawa ke China.

 Disesuaikan dengan tradisi budaya masyarakat CinaDoktrin Taoisme dan Konfusianisme.  Berjaya menyusun Doktrin Buddha dalam satu koleksi (Tripitaka) .  Maharaja hantar wakil ke India untuk memahami dan mendalami ajaran Buddha.Contoh Interaksi  Dibawa masuk ke China pada kurun pertama masihi.  Sami dari China menetap di India dan mempelajari kitab Buddha (bahasa Sanskrit dan Pali).

gaya dan genre. tema.  Alat muzik Cina yang berasal dari India.perbendaharaan kata. Ilmu fonetik Cina menggunakan pengetahuan dan teknik ilmu fonetik Sanskrit yang dipelajari melalui ajaran Buddhisme.  Kitab Buddha juga telah membekalkan bahan untuk panduan dan rujukan kepada kesusasteraan Cina. pipa dan konghou .

 Karya perubatan India pula banyak diterjemah ke dalam bahasa Cina .Teknologi India menghasilkan gula daripada tebu .Pembuatan bahan letupan .Pembuatan kertas .Kompas.  Dari India berkembang ke China: .Pembuatan tembikar . Dari China berkembang ke India: .60 koleksi ilmu astronomi India telah diterjemah ke bahasa Cina oleh ahli astronomi India pernah berkhidmat di China hingga wujud sistem kalendar lunar Cina yang baru.Percetakan .  Perubatan Cina diberi penghormatan yang tinggi di India.

dipenjarakan dan kuil-kuil Buddha telah dimusnahkan. . Pada peringkat awal perkembangan agama Buddha di Negara China mendapat tentangan hebat daripada penganut Confucious.  Para sami Buddha telah ditangkap.

 Tulisan Cina menjadi asas kepada pembentukan tulisan Jepun (Hiragama Kalakana) . Asimilasi Tamadun China dalam Tamadun Jepun telah diperkukuh identiti oleh Tamadun Jepun.Berlaku secara aman.  Agama Buddha diperkembangkan dalam Tamadun Jepun (Agama Shinto).

 Struktur pembinaan bandar. pertanian dan penggunaan logam. .  Kesusasteraan.  Konsep mandat dari Syurga telah memperkukuhkan kedudukan Maharaja Jepun yang dipercayai berasal daripada keturunan Dewi Amaterasu.  Ajaran falsafah Konfusianisme seperti penekanan kepada institusi keluarga. Upacara seperti budaya minum teh dan seni taman.  Sistem pemerintahan berpusat.

 Logam besi dibuat pisau. tombak dan loceng. tajak.  Kubur besar untuk golongan aristokrat. cangkul. pedang. .  Cop mohor rasmi dijumpai pada 1789 di mana utusan dihantar oleh Permaisuri Himiko kepada Dinasti Wei pada 238-247. Penanaman padi menjadi pekerjaan tradisi.

 Ini menyebabkan mereka memerlukan bekalan bahan mentah secara konsisten. Kepesatan sektor perindustrian yang berlaku di Eropah sejak abad ke-17 telah membolehkan mereka mengeluarkan pelbagai hasil perkilangan secara besar-besaran. .

. Penggunaan kapal wap bukan sahaja membolehkan muatan yang lebih banyak tetapi juga memendekkan perjalanan antara Barat dengan Timur.  Contohnya . Penciptaan telegraf telah membawa perubahan terhadap perhubungan antara Barat dengan Timur.Penggunaan kapal wap.Penciptaan telegraf. mereka dapat berhubung dengan wakil-wakil mereka di Timur. Perkembangan sistem pengangkutan dan perhubungan yang pesat merupakan satu dorongan yang besar bagi orangorang Eropah untuk berinteraksi dengan orang-orang tamadun lain. Ahli-ahli perniagaan di Barat. .

 Slogan beban orang putih sering digunakan oleh kuasa British dan Belanda dalam menjalankan integrasi dengan tamadun-tamadun lain.  Mereka berasa bertanggungjawab untuk memimpin orang Timur ke arah kehidupan yang lebih sejahtera. Sejak Revolusi Perindustrian. pencapaian Barat dalam bidang sains dan teknologi telah mendahului negara lain. .

. telah berlaku Perang Salib antara orang Islam dengan penganut agama Kristian kerana tindakan agresif pemimpin Kristian dan faktor lain termasuk politik. ekonomi dan sosial. Pada zaman pertengahan di Eropah.

. contohnya pada tahun 751M.  Masalah cemburu dengan kemakmuran orang Islam di Negara China pada zaman Dinasti Han dan masalah perbezaan agama juga menyebabkan berlaku pemberontakan dan penghijrahan orang Islam Cina ke Asia Tenggara. Hubungan antara Tamadun Islam dengan Tamadun China juga bermasalah. di mana Panglima Ziyad bin Saleh telah menyerang Negara China sedangkan pada masa itu hubungan baik wujud antara Empayar Abbasiyah dengan Dinasti Tang.

pdf .freewebs.com/badli/Uniten/Baha n%20Ngajar/ISLB%20112/Nota/Konsep%20Ta madun%20&%20Peradaban.Persamaan dan Perbezaan Tamadun • http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful