LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL

MOHAMAD FAEZI BIN MOKHTAR VASANTARAO A/L APPALASAMY MUHD SYUKRI BIN AB AZIS

Konteks pula membawa maksud keadaan. situasi dan kejadian. Kontekstual Kontekstual jika diambil daripada ayat asalnya dalam Bahasa Inggeris (asal bahasa Latin con = with + textum = woven) bermaksud mengikut konteks atau dalam konteks. .

Yang berkenaan. ada hubungan atau kaitan langsung. releven.Secara umum. Yang membawa maksud.  . mengikut konteks. makna dan kepentingan (meaningful). kontekstual membawa pengertian: 1. 2.

LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL (BERCUTI BERSAMA KELUARGA) .

Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan dan setiap kumpulan diberikan sekeping gambar tempat-tempat peranginan dan bincangkan keistimewaan tempat peranginan tersebut. Murid ditayangkan dengan tayangan video cuti-cuti malaysia. Langkah 1. Pulau Pangkor dll)  . Set induksi. (Contoh gambar seperti Genting Highland.

 Langkah 2. Setiap kumpulan perlu menghantar wakil untuk menerangkan keistimewaan tempat peranginan masing-masing. Murid menulis karangan ketika bercuti bersama keluarga pada lembaran kerja.  . Langkah 3.

Murid dapat memahami dan dapat mengaplikasikan pengalaman bercuti bersama keluarga ketika sesi P&P dan secara tidak langsung objektif pengajaran kontekstual tercapai. . Rumusan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful