LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL

MOHAMAD FAEZI BIN MOKHTAR VASANTARAO A/L APPALASAMY MUHD SYUKRI BIN AB AZIS

situasi dan kejadian. Kontekstual Kontekstual jika diambil daripada ayat asalnya dalam Bahasa Inggeris (asal bahasa Latin con = with + textum = woven) bermaksud mengikut konteks atau dalam konteks. Konteks pula membawa maksud keadaan. .

releven.  . Yang membawa maksud. mengikut konteks.Secara umum. kontekstual membawa pengertian: 1. Yang berkenaan. 2. ada hubungan atau kaitan langsung. makna dan kepentingan (meaningful).

LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL (BERCUTI BERSAMA KELUARGA) .

Langkah 1. Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan dan setiap kumpulan diberikan sekeping gambar tempat-tempat peranginan dan bincangkan keistimewaan tempat peranginan tersebut. Murid ditayangkan dengan tayangan video cuti-cuti malaysia. Pulau Pangkor dll)  . (Contoh gambar seperti Genting Highland. Set induksi.

 . Langkah 3. Setiap kumpulan perlu menghantar wakil untuk menerangkan keistimewaan tempat peranginan masing-masing. Langkah 2. Murid menulis karangan ketika bercuti bersama keluarga pada lembaran kerja.

Murid dapat memahami dan dapat mengaplikasikan pengalaman bercuti bersama keluarga ketika sesi P&P dan secara tidak langsung objektif pengajaran kontekstual tercapai. . Rumusan.