LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL

MOHAMAD FAEZI BIN MOKHTAR VASANTARAO A/L APPALASAMY MUHD SYUKRI BIN AB AZIS

. Kontekstual Kontekstual jika diambil daripada ayat asalnya dalam Bahasa Inggeris (asal bahasa Latin con = with + textum = woven) bermaksud mengikut konteks atau dalam konteks. Konteks pula membawa maksud keadaan. situasi dan kejadian.

ada hubungan atau kaitan langsung. releven. mengikut konteks. Yang berkenaan. 2. kontekstual membawa pengertian: 1.  . Yang membawa maksud.Secara umum. makna dan kepentingan (meaningful).

LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL (BERCUTI BERSAMA KELUARGA) .

 Set induksi. Pulau Pangkor dll)  . Murid ditayangkan dengan tayangan video cuti-cuti malaysia. Langkah 1. Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan dan setiap kumpulan diberikan sekeping gambar tempat-tempat peranginan dan bincangkan keistimewaan tempat peranginan tersebut. (Contoh gambar seperti Genting Highland.

 Langkah 2.  . Setiap kumpulan perlu menghantar wakil untuk menerangkan keistimewaan tempat peranginan masing-masing. Langkah 3. Murid menulis karangan ketika bercuti bersama keluarga pada lembaran kerja.

 Rumusan. Murid dapat memahami dan dapat mengaplikasikan pengalaman bercuti bersama keluarga ketika sesi P&P dan secara tidak langsung objektif pengajaran kontekstual tercapai. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful