LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL

MOHAMAD FAEZI BIN MOKHTAR VASANTARAO A/L APPALASAMY MUHD SYUKRI BIN AB AZIS

 Kontekstual Kontekstual jika diambil daripada ayat asalnya dalam Bahasa Inggeris (asal bahasa Latin con = with + textum = woven) bermaksud mengikut konteks atau dalam konteks. . situasi dan kejadian. Konteks pula membawa maksud keadaan.

 . Yang berkenaan. makna dan kepentingan (meaningful). mengikut konteks. ada hubungan atau kaitan langsung. kontekstual membawa pengertian: 1. Yang membawa maksud. 2.Secara umum. releven.

LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL (BERCUTI BERSAMA KELUARGA) .

Pulau Pangkor dll)  . Murid ditayangkan dengan tayangan video cuti-cuti malaysia. (Contoh gambar seperti Genting Highland. Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan dan setiap kumpulan diberikan sekeping gambar tempat-tempat peranginan dan bincangkan keistimewaan tempat peranginan tersebut. Set induksi. Langkah 1.

Setiap kumpulan perlu menghantar wakil untuk menerangkan keistimewaan tempat peranginan masing-masing. Langkah 2.  . Murid menulis karangan ketika bercuti bersama keluarga pada lembaran kerja. Langkah 3.

. Murid dapat memahami dan dapat mengaplikasikan pengalaman bercuti bersama keluarga ketika sesi P&P dan secara tidak langsung objektif pengajaran kontekstual tercapai. Rumusan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful