LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL

MOHAMAD FAEZI BIN MOKHTAR VASANTARAO A/L APPALASAMY MUHD SYUKRI BIN AB AZIS

 Kontekstual Kontekstual jika diambil daripada ayat asalnya dalam Bahasa Inggeris (asal bahasa Latin con = with + textum = woven) bermaksud mengikut konteks atau dalam konteks. situasi dan kejadian. Konteks pula membawa maksud keadaan. .

 . ada hubungan atau kaitan langsung. Yang membawa maksud. releven. 2. kontekstual membawa pengertian: 1. Yang berkenaan.Secara umum. mengikut konteks. makna dan kepentingan (meaningful).

LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL (BERCUTI BERSAMA KELUARGA) .

Langkah 1. Set induksi. Pulau Pangkor dll)  . Murid ditayangkan dengan tayangan video cuti-cuti malaysia. Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan dan setiap kumpulan diberikan sekeping gambar tempat-tempat peranginan dan bincangkan keistimewaan tempat peranginan tersebut. (Contoh gambar seperti Genting Highland.

Setiap kumpulan perlu menghantar wakil untuk menerangkan keistimewaan tempat peranginan masing-masing. Langkah 3.  . Langkah 2. Murid menulis karangan ketika bercuti bersama keluarga pada lembaran kerja.

. Murid dapat memahami dan dapat mengaplikasikan pengalaman bercuti bersama keluarga ketika sesi P&P dan secara tidak langsung objektif pengajaran kontekstual tercapai. Rumusan.