LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL

MOHAMAD FAEZI BIN MOKHTAR VASANTARAO A/L APPALASAMY MUHD SYUKRI BIN AB AZIS

 Kontekstual Kontekstual jika diambil daripada ayat asalnya dalam Bahasa Inggeris (asal bahasa Latin con = with + textum = woven) bermaksud mengikut konteks atau dalam konteks. . Konteks pula membawa maksud keadaan. situasi dan kejadian.

2. kontekstual membawa pengertian: 1. Yang berkenaan. releven. ada hubungan atau kaitan langsung. Yang membawa maksud. makna dan kepentingan (meaningful).Secara umum. mengikut konteks.  .

LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL (BERCUTI BERSAMA KELUARGA) .

Langkah 1. Pulau Pangkor dll)  . (Contoh gambar seperti Genting Highland. Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan dan setiap kumpulan diberikan sekeping gambar tempat-tempat peranginan dan bincangkan keistimewaan tempat peranginan tersebut. Set induksi. Murid ditayangkan dengan tayangan video cuti-cuti malaysia.

Setiap kumpulan perlu menghantar wakil untuk menerangkan keistimewaan tempat peranginan masing-masing. Murid menulis karangan ketika bercuti bersama keluarga pada lembaran kerja. Langkah 2.  . Langkah 3.

Murid dapat memahami dan dapat mengaplikasikan pengalaman bercuti bersama keluarga ketika sesi P&P dan secara tidak langsung objektif pengajaran kontekstual tercapai. Rumusan. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful