LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL

MOHAMAD FAEZI BIN MOKHTAR VASANTARAO A/L APPALASAMY MUHD SYUKRI BIN AB AZIS

 Kontekstual Kontekstual jika diambil daripada ayat asalnya dalam Bahasa Inggeris (asal bahasa Latin con = with + textum = woven) bermaksud mengikut konteks atau dalam konteks. Konteks pula membawa maksud keadaan. . situasi dan kejadian.

2. mengikut konteks. Yang membawa maksud. makna dan kepentingan (meaningful). ada hubungan atau kaitan langsung.Secara umum. releven. kontekstual membawa pengertian: 1. Yang berkenaan.  .

LANGKAH PENGAJARAN KONTEKSTUAL (BERCUTI BERSAMA KELUARGA) .

Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan dan setiap kumpulan diberikan sekeping gambar tempat-tempat peranginan dan bincangkan keistimewaan tempat peranginan tersebut. Murid ditayangkan dengan tayangan video cuti-cuti malaysia. Pulau Pangkor dll)  . Set induksi. (Contoh gambar seperti Genting Highland. Langkah 1.

Murid menulis karangan ketika bercuti bersama keluarga pada lembaran kerja. Langkah 2. Setiap kumpulan perlu menghantar wakil untuk menerangkan keistimewaan tempat peranginan masing-masing.  . Langkah 3.

. Murid dapat memahami dan dapat mengaplikasikan pengalaman bercuti bersama keluarga ketika sesi P&P dan secara tidak langsung objektif pengajaran kontekstual tercapai. Rumusan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful