JENIS-JENIS MASALAH DISIPLIN

definisi disiplin disiplin berkaitan dengan tingkah laku seseorang. disiplin boleh dijelaskan sebagai latihan kepatuhan kawalan disiplin tidak boleh ditafsirkan sebagai hukuman, hukuman bersifat negatif dan mengajar kanak-kanak perkara yang tidak patut mereka lakukan sekoalh di Malaysia memeberikan konsep disiplin sebagai penekanan kepada cara-cara mencegah masalah disiplin dan tingkah laku daripada berlaku di dalam bilik darjah agar p&p dapat dilaksanakan dengan lancar jenis disiplin di dalam bilikdarjah

arahan Guru- termasuk peraturan & rutin arahan rakan sebaya arahan tugasan diri sendiri jenis-jenis masalah disiplin

melawan memukul mencuri mengugut rakan/guru kekemasan diri ponteng kelas

bercaap. berlari. menjerit di koridor masalah kekemasan diri tidak memakai lencana. menganggu rakan.stoking kuku panjang warna rambut pelajar lelaki rambut panjang TINGKAH LAKU BERMASALAH DI DALAM BILIK DARJAH kurang memberikan perhatian hiperaktif pendiam sensitif apati (tidak kisah kepada arahan guru) sikap melengahkan dan sambil lewa gemar bercakap menganggu rakan . makan dan tidur didalam kelas keluar dari bilik darjah tanpa kebenaran lewat masuk kelas tidak membawa buku latihan/teks menunjukkan sikap biadap terhadap guru membuli melepak.dll masalah disiplin yang bersifat disruptif tidak memberikan perhatian. tanda nama.

membuli berbohong menipu menimbulkan kekecohan dalam bilik darjah kurang sopan mencuri merosakkan harta benda mudah marah dan agrasif SEBAB-SEBAB BERLAKU MASALAH DISIPLIN DAN TINGKAH LAKU BERMASALAH diri murid guru sekolah latar belakang murid peranan guru dalam mengurangkan masalah disiplin dan tingkah laku bermasalah di dalam bilik darjah merancang gunakan pelbagai kaedah dan teknik yakin berminat dan mengambil berat terhadap murid rol model adil komunikasi yang jelas memberikan bimbingan dan maklum balas tenang dalam menangani masalah di dalam bilik darjah .