P. 1
Modul Sumur

Modul Sumur

|Views: 77|Likes:
Published by Cikgu Saripah
Digunakan untuk menilai sahsiah pelajar
Digunakan untuk menilai sahsiah pelajar

More info:

Categories:Topics
Published by: Cikgu Saripah on Sep 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2014

pdf

text

original

RINGKASAN MODUL

SAHSIAH UNGGUL MURID
( SUMUR )
DI SMKA DAN SABK KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

CYBERJAYA
2011

Mu ka S u ra t |2

RINGKASAN MODUL SAHSIAH UNGGUL MURID ( SUMUR ) .

B. Program Berbudi Bahasa Program Mutadayyin Program Penampilan Diri Program Jati Diri Mu ka S u ra t |4 .4 PROGRAM SUMUR A. C. D.

Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) b. Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan d.A. Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan b. Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua b. Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) 2. Bersungguh dalam memberikan bantuan 3. Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa d. Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai. d. c. Mengenang Budi/Menghargai a. Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu c. Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ )‫ (التسامح‬at-tasamuh e. Hormat Menghormati a. Program Berbudi Bahasa: 1. Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) e. e. e. Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan. Ikhlas dalam memberi pertolongan c. rakan-rakan dan individu 4. Laras Bahasa a. Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap Mu ka S u ra t |5 . Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan. Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar. Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal c. b. Mengambil berat terhadap orang di sekeliling d. Tolong Menolong a.

Membaca al-Quran setiap hari b. Berdoa setiap lepas solat c. Solat pada awal waktu b. Tilawah/Tadarus al-Quran a. Menyempurnakan sunat-sunat solat d. Hafaz ayat-ayat lazim c. Memelihara hukum tajwid d. Membaca doa dalam setiap amalan harian d. Amalan berzikir dan Doa Berterusan a. Solat Berkualiti a. Memelihara ketertiban 2. Sentiasa berjemaah c. Memahami kandungan doa e. Meneliti tafsiran ayat yang dibaca e. Tadabbur dengan makna difahami 3. Program Mutadayyin: 1. Berpakaian bersih dan sesuai e. Membaca wirid lepas solat b. Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir Mu ka S u ra t |6 .B.

Tidak terlalu ketat 2. Sesuai mengikut tempat. Kemas dan lengkap d. Pemakaian a. Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas e. Menutup aurat b. Mampu berkomunikasi dengan baik d. Tegas mempertahankan keputusan bersama c. Sikap Positif dan Proaktif a. Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah b. Bersih dan rapi c. Menjadi role model (dicontohi ) 4. Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan 3. Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru c. Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik Mu ka S u ra t |7 . Berwibawa dan disegani e. Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan d. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua d. Adab Sopan a. Bijak membuat keputusan b. keadaan dan majlis e. Menyayangi yang lebih muda e. Program Penampilan Diri: 1. Bercakap dengan lembut (rendah suara ) b.C. Kepemimpinan a. Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan c.

D. Sabar dan Tabah a. Berkeyakinan a. Mudah menerima nasihat b. Kesungguhan yang tinggi 2. Program Jati Diri: 1. Bertanggungjawab atas keputusan d. Tabah dan tidak berputus asa e. Sanggup berkorban 4. Memberikan hujah dengan idea yang bernas b. Respon dalam semua majlis d. Berani Mu ka S u ra t |8 . Tidak mudah terpengaruh b. Penglibatan dalam aktiviti kerohanian 3. Tegas mempertahankan keputusan c. Bersaing mencapai kecemerlangan e. Bersungguh melaksanakan tugasan d. Bertolak ansur c. Bijak membuat keputusan e. Berwawasan / berpandangan jauh c. Sentiasa menunaikan kewajipan e. Semangat Juang a. Tetap Pendirian a. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan c. Beridea kritis d. Aktif dalam setiap aktiviti b.

LAMPIRAN Instrumen Penilaian Program dan Borang Penilaian Program Mu ka S u ra t |9 .

PROGRAM BERBUDI BAHASA HORMAT MENGHORMATI a Kriteria :Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua a TOLONG MENOLONG Kriteria :Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) Ikhlas dalam memberi pertolongan MENGENANG BUDI/MENGHARGAI Kriteria :Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan LARAS BAHASA a Kriteria :Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai. a b Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal b b b Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. rakan-rakan dan individu e Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja.Lampiran 1 : Instrumen Penilaian Program A A. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. M u k a S u r a t | 10 . d Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ )‫(التسامح‬ at-tasamuh Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) d d Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan. Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar. d e e e Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. c Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa c Mengambil berat terhadap orang di sekeliling Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) Bersungguh dalam memberikan bantuan c c Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan.

Lampiran 2 : Borang Penilaian Program A A. PROGRAM BERBUDI BAHASA TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. HORMAT MENGHORMATI Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e BIL NAMA MURID TING TOLONG MENOLONG Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e MENGENANG BUDI Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e LARAS BAHASA JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 11 Kriteria e .

e. b. b. Meneliti tafsiran ayat yang dibaca Tadabbur dengan makna difahami d. e. Berpakaian bersih dan sesuai Memelihara ketertiban d. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. TADARUS AL-QURAN Kriteria :Membaca al-Quran setiap hari Hafaz ayat-ayat lazim Memelihara hukum tajwid a. M u k a S u r a t | 12 . Kriteria :Solat pada awal waktu Sentiasa berjemaah Menyempurnakan sunat-sunat solat a. c. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi.Lampiran 3 : Instrumen Penilaian Program B B. c. AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria :Membaca wirid lepas solat Berdoa setiap lepas solat Membaca doa dalam setiap amalan harian Memahami kandungan doa Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir d. e. b. PROGRAM MUTADAYYIN SOLAT BERKUALITI a. c.

SOLAT BERKUALITI TADARUS AL-QURAN AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 13 Kriteria e BIL NAMA MURID TING JUMLAH . PROGRAM MUTADAYYIN TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Lampiran 4 : Borang Penilaian Program B B.

b. a. M u k a S u r a t | 14 . keadaan dan majlis Tidak terlalu ketat d. d. Bersih dan rapi b. c. e. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua Menyayangi yang lebih muda Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan c. d. e. b. Kemas dan lengkap c. PROGRAM PENAMPILAN DIRI PEMAKAIAN Kriteria:Menutup aurat ADAB SOPAN Kriteria :Bercakap dengan lembut (rendah suara ) Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru KEPEMIMPINAN Kriteria :Bijak membuat keputusan SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF Kriteria :Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik a. Sesuai mengikut tempat. a. Menjadi role model (dicontohi ) e. Tegas mempertahankan keputusan bersama b.Lampiran 5 : Instrumen Penilaian Program C C. d. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. a. e. Mampu berkomunikasi dengan baik Berwibawa dan disegani c.

Lampiran 6 : Borang Penilaian Program C C. PEMAKAIAN BIL NAMA MURID TING Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a ADAB SOPAN KEPEMIMPINAN SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF JUMLAH Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 15 Kriteria e . PROGRAM PENAMPILAN DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

e. e. a.Lampiran 7 : Instrumen Penilaian Program D D. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan Bersungguh melaksanakan tugasan Bersaing mencapai kecemerlangan Berani c. b. c. b. d. Sentiasa menunaikan kewajipan Kesungguhan yang tinggi d. M u k a S u r a t | 16 . Sanggup berkorban e. a. a. Respon dalam semua majlis Tabah dan tidak berputus asa Penglibatan dalam aktiviti kerohanian c. d. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. c. PROGRAM JATI DIRI BERKEYAKINAN Kriteria:Tidak mudah terpengaruh SABAR DAN TABAH Kriteria :Mudah menerima nasihat Bertolak ansur TETAP PENDIRIAN Kriteria :Memberikan hujah dengan idea yang bernas Tegas mempertahankan keputusan Bertanggungjawab atas keputusan Bijak membuat keputusan SEMANGAT JUANG Kriteria :Aktif dalam setiap aktiviti a. e. b. d. Berwawasan / berpandangan jauh Beridea kritis b.

BERKEYAKINAN SABAR DAN TABAH TETAP PENDIRIAN SEMANGAT JUANG JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 17 Kriteria e BIL NAMA MURID TING .Lampiran 8 : Borang Penilaian Program D D. PROGRAM JATI DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

Tarikh ……………………………………………. Nama : ……………………………………... …………………………………………….. Tandatangan Murabbi : ……………………………………………. Tandatangan Naqib Nama Tarikh : : : M u k a S u r a t | 18 JUMLAH MARKAH KESELURUHAN PENAMPILAN DIRI JATI DIRI BERBUDI BAHASA ..……….…….PENILAIAN KESELURUHAN Lampiran 9 MUTADAYYIN BIL NAMA MURID TING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Disahkan oleh Murabbi : …………………………………………….. ………………………………….

3. 3. 2. 2. TARIKH PERLAKSANAAN Tarikh-tarikh aktiviti yang berkenaan PENILAIAN Penilaian selepas program secara umum dalam bentuk kualiti atau kuantiti (%) KOS RM Empat program yang telah di tetapkan Jumlah kos yang dibelanjakan A BERBUDI BAHASA B MUTADAYYIN C PENAMPILAN DIRI D JATIDIRI Disediakan Oleh Penyelaras Nama Tarikh Disahkan oleh Pengetua : ……………………………………………. M u k a S u r a t | 19 . 1..……. 3. 2..………. 3. 4. Tarikh : ……………………………………………. Nama : ……………………………………. 4. 2.. Tandatangan : ……………………………………………. 1.. 4. : ……………………………………………. : …………………………………. 1.LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM SAHSIAH UNGGUL MURID (SUMUR) Sila sertakan dokuman berikut :  Senarai AJK pelaksana/Senarai Mesyuarat dan Tarikh/Senarai Kumpulan Usrah dan yang berkaitan Dilengkapkan dan dihantar kepada URUSETIA untuk makluman pelaksanaan 2 kali setahun (Laporan Jun dan Laporan Disember) BIL PROGRAM AKTIVITI Aktiviti kecil/majlis/yang dilaksanakan sepanjang program 1. 4..

Nov Rumusan Budi Bahasa X X X X Mutadayyin X X X X Penampilan Diri X X X X Jati Diri X X X X     M : Minggu Semua Program dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun 2 bulan diperuntukkan untuk melaksanakan sesuatu program secara berfokus 4 kali penilaian secara berfokus sesuatu program dilakukan M u k a S u r a t | 20 .Lampiran 2 Contoh Takwim Penilaian Naqib (Mentor Murid) Feb Program M1 M2 M3 M4 M1 Mac M2 M3 M4 M1 April M2 M3 M4 M1 Mei M2 M3 M4 M1 Jun M2 M3 M4 M1 Julai M2 M3 M4 M1 Ogos M2 M3 M4 M1 Sept M2 M3 M4 Okt.

TINDAKAN/PERLAKSANAAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PERKARA Lantik AJK SUMUR sekolah Lantik AJK BADAR Lantik Murabbi Lantik Nuqaba' (Naqib-Naqib) Bentuk Kumpulan/Kumpulan Usrah Takwim Pertemuan Mesyuarat AJK Memaklumkan kepada semua murid mengenai SUMUR : program dan aktivitinya sepanjang tahun Penilaian kumpulan usrah oleh Naqib-Naqib Pengesahan Penilaian oleh Murabbi melalui Borang Penilaian Pemantauan: BPI/JPN/PPD/Sekolah Penilaian keseluruhan modul Penyediaan Pelaporan 2 kali setahun (Penilaian Jun/Disember) ADA TIADA M u k a S u r a t | 21 .

AJK SUMUR Pengerusi  Naib Pengerusi 1 [Guru Penolong Kanan HEM] [Pengetua]  Naib Pengerusi 2  Setiausaha [Guru Penolong Kanan Pentadbiran]  Penolong Setiausaha [Ketua Panitia] [Ketua Bidang PI]  Ahli Jawatankuasa [Kaunselor/Guru Muslim/Murabbi/Pengerusi BADAR/Ketua Naqib] M u k a S u r a t | 22 .

Takwim Aktiviti 3. Takwim Pertemuan 4. Senarai Nuqaba’ dan ahli e. Senarai AJK Induk c.SENARAI SEMAK DOKUMENTASI PENGURUSAN MODUL SUMUR 1. Senarai Murabbi/Nuqaba’ d. Minit Mesyuarat e. Tindakan/Maklum Balas Minit f. Pelaporan : 2 kali setahun 7. Dokumentasi Penilaian 5. Organisasi BADAR b. Dokumentasi Aktiviti/Program g. Surat Panggilan Mesyuarat d. Organisasi Usrah c. Urusetia : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. BPI. KPM M u k a S u r a t | 23 . Fail Aktiviti: a. Fail Modul 2. Surat Lantikan AJK b. Lain-Lain Dokumentasi yang berkaitan 6. Fail Induk: a.

M u k a S u r a t | 24 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->