P. 1
Modul Sumur

Modul Sumur

|Views: 77|Likes:
Published by Cikgu Saripah
Digunakan untuk menilai sahsiah pelajar
Digunakan untuk menilai sahsiah pelajar

More info:

Categories:Topics
Published by: Cikgu Saripah on Sep 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2014

pdf

text

original

RINGKASAN MODUL

SAHSIAH UNGGUL MURID
( SUMUR )
DI SMKA DAN SABK KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

CYBERJAYA
2011

Mu ka S u ra t |2

RINGKASAN MODUL SAHSIAH UNGGUL MURID ( SUMUR ) .

Program Berbudi Bahasa Program Mutadayyin Program Penampilan Diri Program Jati Diri Mu ka S u ra t |4 .4 PROGRAM SUMUR A. B. D. C.

Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) b. Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa d. Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) 2. Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai. Hormat Menghormati a. Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan d. Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu c. d. Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) e. Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap Mu ka S u ra t |5 .A. c. Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan. Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan b. rakan-rakan dan individu 4. e. Laras Bahasa a. Mengambil berat terhadap orang di sekeliling d. Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua b. Ikhlas dalam memberi pertolongan c. Tolong Menolong a. Bersungguh dalam memberikan bantuan 3. Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal c. Program Berbudi Bahasa: 1. Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan. Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar. Mengenang Budi/Menghargai a. e. Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ )‫ (التسامح‬at-tasamuh e. b.

Memahami kandungan doa e. Tilawah/Tadarus al-Quran a. Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir Mu ka S u ra t |6 .B. Solat Berkualiti a. Meneliti tafsiran ayat yang dibaca e. Tadabbur dengan makna difahami 3. Berpakaian bersih dan sesuai e. Memelihara hukum tajwid d. Memelihara ketertiban 2. Membaca al-Quran setiap hari b. Amalan berzikir dan Doa Berterusan a. Solat pada awal waktu b. Membaca wirid lepas solat b. Program Mutadayyin: 1. Menyempurnakan sunat-sunat solat d. Berdoa setiap lepas solat c. Hafaz ayat-ayat lazim c. Sentiasa berjemaah c. Membaca doa dalam setiap amalan harian d.

Sesuai mengikut tempat. Bersih dan rapi c. Sikap Positif dan Proaktif a. Kepemimpinan a. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua d. Adab Sopan a. Berwibawa dan disegani e. keadaan dan majlis e. Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan 3. Mampu berkomunikasi dengan baik d. Bercakap dengan lembut (rendah suara ) b. Program Penampilan Diri: 1. Pemakaian a. Menutup aurat b. Bijak membuat keputusan b. Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan c.C. Kemas dan lengkap d. Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru c. Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan d. Menyayangi yang lebih muda e. Tidak terlalu ketat 2. Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik Mu ka S u ra t |7 . Menjadi role model (dicontohi ) 4. Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah b. Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas e. Tegas mempertahankan keputusan bersama c.

Aktif dalam setiap aktiviti b. Bersungguh melaksanakan tugasan d. Kesungguhan yang tinggi 2. Berani Mu ka S u ra t |8 . Sabar dan Tabah a. Tetap Pendirian a. Semangat Juang a. Bijak membuat keputusan e. Tidak mudah terpengaruh b. Berwawasan / berpandangan jauh c. Memberikan hujah dengan idea yang bernas b. Tabah dan tidak berputus asa e.D. Bertanggungjawab atas keputusan d. Beridea kritis d. Mudah menerima nasihat b. Sanggup berkorban 4. Berkeyakinan a. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan c. Bersaing mencapai kecemerlangan e. Bertolak ansur c. Sentiasa menunaikan kewajipan e. Program Jati Diri: 1. Tegas mempertahankan keputusan c. Respon dalam semua majlis d. Penglibatan dalam aktiviti kerohanian 3.

LAMPIRAN Instrumen Penilaian Program dan Borang Penilaian Program Mu ka S u ra t |9 .

d Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ )‫(التسامح‬ at-tasamuh Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) d d Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan. a b Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal b b b Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. c Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa c Mengambil berat terhadap orang di sekeliling Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) Bersungguh dalam memberikan bantuan c c Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan. rakan-rakan dan individu e Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. M u k a S u r a t | 10 . PROGRAM BERBUDI BAHASA HORMAT MENGHORMATI a Kriteria :Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua a TOLONG MENOLONG Kriteria :Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) Ikhlas dalam memberi pertolongan MENGENANG BUDI/MENGHARGAI Kriteria :Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan LARAS BAHASA a Kriteria :Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar. d e e e Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga.Lampiran 1 : Instrumen Penilaian Program A A.

PROGRAM BERBUDI BAHASA TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Lampiran 2 : Borang Penilaian Program A A. HORMAT MENGHORMATI Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e BIL NAMA MURID TING TOLONG MENOLONG Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e MENGENANG BUDI Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e LARAS BAHASA JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 11 Kriteria e .

e. Berpakaian bersih dan sesuai Memelihara ketertiban d. b. b. PROGRAM MUTADAYYIN SOLAT BERKUALITI a. b. c. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. Meneliti tafsiran ayat yang dibaca Tadabbur dengan makna difahami d. c.Lampiran 3 : Instrumen Penilaian Program B B. e. c. AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria :Membaca wirid lepas solat Berdoa setiap lepas solat Membaca doa dalam setiap amalan harian Memahami kandungan doa Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir d. TADARUS AL-QURAN Kriteria :Membaca al-Quran setiap hari Hafaz ayat-ayat lazim Memelihara hukum tajwid a. M u k a S u r a t | 12 . Kriteria :Solat pada awal waktu Sentiasa berjemaah Menyempurnakan sunat-sunat solat a. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. e.

SOLAT BERKUALITI TADARUS AL-QURAN AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 13 Kriteria e BIL NAMA MURID TING JUMLAH .Lampiran 4 : Borang Penilaian Program B B. PROGRAM MUTADAYYIN TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

e. PROGRAM PENAMPILAN DIRI PEMAKAIAN Kriteria:Menutup aurat ADAB SOPAN Kriteria :Bercakap dengan lembut (rendah suara ) Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru KEPEMIMPINAN Kriteria :Bijak membuat keputusan SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF Kriteria :Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik a. M u k a S u r a t | 14 . d. b. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. Bersih dan rapi b. keadaan dan majlis Tidak terlalu ketat d.Lampiran 5 : Instrumen Penilaian Program C C. a. d. d. Mampu berkomunikasi dengan baik Berwibawa dan disegani c. Menjadi role model (dicontohi ) e. b. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. e. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua Menyayangi yang lebih muda Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan c. e. Kemas dan lengkap c. a. Sesuai mengikut tempat. a. c. Tegas mempertahankan keputusan bersama b.

Lampiran 6 : Borang Penilaian Program C C. PROGRAM PENAMPILAN DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. PEMAKAIAN BIL NAMA MURID TING Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a ADAB SOPAN KEPEMIMPINAN SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF JUMLAH Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 15 Kriteria e .

*Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. d. c. b. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. PROGRAM JATI DIRI BERKEYAKINAN Kriteria:Tidak mudah terpengaruh SABAR DAN TABAH Kriteria :Mudah menerima nasihat Bertolak ansur TETAP PENDIRIAN Kriteria :Memberikan hujah dengan idea yang bernas Tegas mempertahankan keputusan Bertanggungjawab atas keputusan Bijak membuat keputusan SEMANGAT JUANG Kriteria :Aktif dalam setiap aktiviti a. b. e. b. d. Respon dalam semua majlis Tabah dan tidak berputus asa Penglibatan dalam aktiviti kerohanian c. a. M u k a S u r a t | 16 . c. e. a.Lampiran 7 : Instrumen Penilaian Program D D. Sanggup berkorban e. a. Berwawasan / berpandangan jauh Beridea kritis b. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan Bersungguh melaksanakan tugasan Bersaing mencapai kecemerlangan Berani c. d. e. Sentiasa menunaikan kewajipan Kesungguhan yang tinggi d.

PROGRAM JATI DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….Lampiran 8 : Borang Penilaian Program D D. BERKEYAKINAN SABAR DAN TABAH TETAP PENDIRIAN SEMANGAT JUANG JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 17 Kriteria e BIL NAMA MURID TING .

.PENILAIAN KESELURUHAN Lampiran 9 MUTADAYYIN BIL NAMA MURID TING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Disahkan oleh Murabbi : ……………………………………………. Nama : …………………………………….…….. Tarikh ……………………………………………. Tandatangan Murabbi : …………………………………………….... …………………………………. Tandatangan Naqib Nama Tarikh : : : M u k a S u r a t | 18 JUMLAH MARKAH KESELURUHAN PENAMPILAN DIRI JATI DIRI BERBUDI BAHASA . …………………………………………….……….

…….. 2. Tarikh : ……………………………………………. 3... M u k a S u r a t | 19 . 4. 3. Tandatangan : ……………………………………………. : ………………………………….………. 4. 4.LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM SAHSIAH UNGGUL MURID (SUMUR) Sila sertakan dokuman berikut :  Senarai AJK pelaksana/Senarai Mesyuarat dan Tarikh/Senarai Kumpulan Usrah dan yang berkaitan Dilengkapkan dan dihantar kepada URUSETIA untuk makluman pelaksanaan 2 kali setahun (Laporan Jun dan Laporan Disember) BIL PROGRAM AKTIVITI Aktiviti kecil/majlis/yang dilaksanakan sepanjang program 1. 3. : ……………………………………………. 1. 4. 1. 2. 2. Nama : …………………………………….. 2. 3. 1. TARIKH PERLAKSANAAN Tarikh-tarikh aktiviti yang berkenaan PENILAIAN Penilaian selepas program secara umum dalam bentuk kualiti atau kuantiti (%) KOS RM Empat program yang telah di tetapkan Jumlah kos yang dibelanjakan A BERBUDI BAHASA B MUTADAYYIN C PENAMPILAN DIRI D JATIDIRI Disediakan Oleh Penyelaras Nama Tarikh Disahkan oleh Pengetua : ……………………………………………..

Nov Rumusan Budi Bahasa X X X X Mutadayyin X X X X Penampilan Diri X X X X Jati Diri X X X X     M : Minggu Semua Program dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun 2 bulan diperuntukkan untuk melaksanakan sesuatu program secara berfokus 4 kali penilaian secara berfokus sesuatu program dilakukan M u k a S u r a t | 20 .Lampiran 2 Contoh Takwim Penilaian Naqib (Mentor Murid) Feb Program M1 M2 M3 M4 M1 Mac M2 M3 M4 M1 April M2 M3 M4 M1 Mei M2 M3 M4 M1 Jun M2 M3 M4 M1 Julai M2 M3 M4 M1 Ogos M2 M3 M4 M1 Sept M2 M3 M4 Okt.

TINDAKAN/PERLAKSANAAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PERKARA Lantik AJK SUMUR sekolah Lantik AJK BADAR Lantik Murabbi Lantik Nuqaba' (Naqib-Naqib) Bentuk Kumpulan/Kumpulan Usrah Takwim Pertemuan Mesyuarat AJK Memaklumkan kepada semua murid mengenai SUMUR : program dan aktivitinya sepanjang tahun Penilaian kumpulan usrah oleh Naqib-Naqib Pengesahan Penilaian oleh Murabbi melalui Borang Penilaian Pemantauan: BPI/JPN/PPD/Sekolah Penilaian keseluruhan modul Penyediaan Pelaporan 2 kali setahun (Penilaian Jun/Disember) ADA TIADA M u k a S u r a t | 21 .

AJK SUMUR Pengerusi  Naib Pengerusi 1 [Guru Penolong Kanan HEM] [Pengetua]  Naib Pengerusi 2  Setiausaha [Guru Penolong Kanan Pentadbiran]  Penolong Setiausaha [Ketua Panitia] [Ketua Bidang PI]  Ahli Jawatankuasa [Kaunselor/Guru Muslim/Murabbi/Pengerusi BADAR/Ketua Naqib] M u k a S u r a t | 22 .

Surat Lantikan AJK b. Senarai Nuqaba’ dan ahli e. Senarai Murabbi/Nuqaba’ d. Fail Induk: a. Takwim Aktiviti 3. Dokumentasi Aktiviti/Program g.SENARAI SEMAK DOKUMENTASI PENGURUSAN MODUL SUMUR 1. BPI. KPM M u k a S u r a t | 23 . Lain-Lain Dokumentasi yang berkaitan 6. Fail Aktiviti: a. Tindakan/Maklum Balas Minit f. Pelaporan : 2 kali setahun 7. Organisasi Usrah c. Senarai AJK Induk c. Urusetia : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Minit Mesyuarat e. Organisasi BADAR b. Surat Panggilan Mesyuarat d. Dokumentasi Penilaian 5. Takwim Pertemuan 4. Fail Modul 2.

M u k a S u r a t | 24 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->