P. 1
Jenis2 Laras Bahasa

Jenis2 Laras Bahasa

|Views: 6|Likes:
Published by Jocylyn Justine
drt
drt

More info:

Published by: Jocylyn Justine on Sep 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/24/2014

pdf

text

original

Jenis-jenis Laras Bahasa

Abdullah Hassan (1997: 248) membahagikan laras bahasa kepada beberapa jenis, iaitu: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Laras Bahasa Umum Laras Bahasa Teknikal Laras Bahasa Undang-undang Laras Bahasa Agama Laras Bahasa Himbauan Laras Bahasa Klasik Laras Bahasa Kreatif Laras Bahasa Kanak-kanak Laras Bahasa Iklan

MINGGU 11

1

4. peta. 2 . Banyak menggunakan istilah khusus dalam bidang tertentu.). 3. 2. 3. jadual. Menggunakan ayat yang berstruktur mudah.Laras Bahasa Umum Ciri-cirinya: 1. Struktur ayat: mengandungi subjek dan predikat. Laras Bahasa Teknikal Ciri-cirinya: 1. dll. Tidak mengandungi istilah teknikal. Mengandungi ayat yang mendefinisikan makna istilah. Mengandungi ilustrasi (gambar rajah. Tidak banyak menggunakan kata pinjaman. 2. graf.

Ketua Setiausaha Negara. (Berita Harian.Contoh Laras Bahasa Umum (Akhbar) Potong gaji jika salah guna kenderaan rasmi: KSN PUTRA JAYA: Ketua atau pegawai jabatan yang menggunakan kenderaan rasmi kerajaan untuk majlis bukan rasmi atau yang tidak diiktiraf kerajaan akan dikenakan tindakan tatatertib. termasuk boleh dipotong gaji. Tan Sri Samsudin Osman mengarahkan semua ketua jabatan supaya memantau bagi memastikan kenderaan rasmi kerajaan tidak disalah guna oleh mana-mana pihak. 1 Julai 2005) 3 . Sehubungan itu.

Laras Bahasa Undang-undang Ciri-cirinya: 1. 4 . dan diakhiri dengan keputusan undang-undang. 3. dan sebagainya. gambar rajah. jadual. Tidak mengandungi ayat yang boleh ditafsirkan dengan pelbagai makna dan cara. Struktur ayatnya terdiri daripada prinsip undang-undang. Tidak mengandungi gambar. Terdapat bentuk frasa sendi nama yang tidak digunakan dalam teks teknikal yang lain. graf. diikuti oleh syarat. 6. 2.5. Tidak mengandungi unsur bahasa perlambangan dan bunga-bunga bahasa.

709 orang murid. 1982. Sarawak. 5 . jumlah guru dan murid bagi Semenanjung. hlm. Laporan Jawatankuasa Kabinet Mengkaji Pelaksanaan Dasar Pelajaran. di samping terdapat sekolah akademik. terdapat 191 buah sekolah jenis ini dengan 928 orang guru dan 37. terdapat juga sekolah-sekolah swasta perdagangan.Contoh Laras Bahasa Teknikal Di peringkat menengah atas. Jadual 12 menunjukkan bilangan sekolah swasta yang memberikan pendidikan perdagangan. vokasional dan teknik. 50. Sekolah-sekolah ini mengadakan berbagai-bagai kursus. vokasional dan teknik. dan Sabah. Pada tahun 1978.

Peraturan ini bolehlah dinamakan Peraturan Universiti Pertanian Malaysia(Rayuan) 1987dan hendaklah disifatkan sebagai mula berkuatkuasa pada tarikh yang ditetapkan oleh Senat.Contoh Laras Bahasa Undang-Undang PERLEMBAGAAN UNIVERSITI PERTANIAN MALAYSIA AKTA UNVERSITI PERTANIAN MALAYSIA (PEPERIKSAAN) 1980 PERATURAN-PERATURAN UNIVERSITI PERTANIAN MALAYSIA (RAYUAN 1987) Pada menjalankan kuasa-kuasa yang diberi oleh perenggan 12 Akta Universiti Pertanian Malaysia (Peperiksaan) 1980. Senat Universiti Pertanian Malaysia membuat peraturan yang berikut: Nama dan Mula Berkuatkuasa: 1. 6 .

Mengemukakan faedah daripada sesuatu perbuatan. Banyak mengandungi bentuk cerita. 7 2. kes atau cerita yang selaras dengan tajuk. Terdapat istilah agama yang khusus bagi sesuatu agama. terutama pada kosa katanya. . 2. Banyak menggunakan perkataan yang membawa makna ajak atau tegah. Terdapat unsur bahasa klasik . 3.Laras Bahasa Agama Ciri-cirinya: 1. dan ibarat. Banyak menggunakan contoh. 3. Laras Bahasa Himbauan Ciri-cirinya: 1. kias.

Contoh Laras Bahasa Agama Dari Anas r. maka orang yang menanam itu mendapat pahala 8 . manusia. lalu sebahagian hasilnya dimakan burung.w.a.. katanya: Rasulullah s. atau binatang. bersabda: Seseorang muslim yang menanam pohon atau tanam-tanaman .a.

datuk-datuk kami. Muslimin dan Muslimat baik yang hidup mahupun yang mati. 9 . Allah. Ismail Kamus (1988) Doa Selepas Sembahyang. guruguru kami dan kesemua kaum Mukminin dan Mukminat. bapa-bapa kami.Contoh Laras Bahasa Himbauan (Doa) Ya. ampunilah dosa-dosa kami. Ya. dunia dan seterusnya di akhirat nanti. sesungguhnya kami memohon kepada-Mu kemaafan dan kesihatan yang kekal baik dari segi agama. Allah. ibuibu kami. ninda-ninda kami. wahai Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. hlm. dengan rahmat-Mu jua. 29.

3. Bentuk bahasa peribadi yang menggunakan ganti nama orang pertama menjadi ciri utama laras bahasa ini. seperti arakian. 5. 6. Menampilkan akibat buruk sesuatu perbuatan. 10 . 5. Banyak menggunakan struktur ayat pasif. kalakian.4. Mengandungi kosa kata bahasa istana. Tidak terdapat imbuhan asing seperti dalam penggubalan istilah sains dan teknikal. Teks asal ditulis dalam tulisan Jawi. Terdapat penggunaan kata praklausa atau kata pembuka ayat. 4. dan tiada berperenggan. Laras Bahasa Klasik Ciri-cirinya: 1. dll. 2. Tidak menggunakan tanda bacaan. hatta.

lagi banyak mati. dilompati oleh todak itu. Maka gemparlah orang berlarian ke sana-sini.Contoh Laras Bahasa Klasik Kata sahibul hikayat. “Todak menyerang kita. 1977. jika kena leher dan pinggang. terus ke belakang. hlm. terus ke sebelah. Jika kena dada. ada beberapa lama antaranya maka datanglah todak menyerang Singapura. Sejarah Melayu Edisi Shellabear. dan segala orang di pantai itu banyak mati. berlompatan lalu ke darat. 11 . Banyaklah sudah mati orang kita dibunuhnya”. 51. Maka tidaklah dapat orang berdiri di pantai itu. semuanya menyatakan .

Menggunakan struktur ayat aktif dan ayat pasif. 12 2. 3. 5. 8. menggunakan bunga bahasa. 6. morfologi atau sintaksis. Menggunakan alat stilistik untuk tujuan menimbulkan kesan. Terdapat penyimpangan (deviasi) dari segi fonologi. 4. Menggunakan bentuk dialog atau kata bual seperti dalam skrip drama. 7. . Menggunakan bahasa perlambangan dan kiasan. Tidak terdapat ciri khusus bahasa teknikal dan penggunaan ilustrasi.Laras Bahasa Kreatif Ciri-cirinya: 1. dan bahasa hiasan. misalnya menggunakan unsur imejan. Bersifat kreatif imaginatif. Terdapat unsur ambiguiti (ketaksaan) dari segi penggunaan kata dan struktur ayat.

Mana tau kalau-kalau wau jatuh juga. Kalau tak putus wau tentu terkoyak. Sorak cucu-cucu jadi senyap. Carik boleh ditampung. Cucu-cucu memandang muka Pak. Kemudian Pak ambil keputusan. Tiba-tiba tali putus.Contoh Laras Bahasa Kreatif Pak tarik tali dengan lembut kalau-kalau wau mau jatuh. Abdullah 13 . Tapi lekatnya cukup kuat. Kalau tarik kuat tentu tali putus. Mereka mau wau itu jatuh. Cucu-cucu pun bersorak lagi. Tali mesti ditarik. Cerpen „Wau Kepala Burung‟ oleh Azizi Hj. Pak memandang muka cucu-cucu. Pakl cekak pinggang mendongak tengok wau yang tersangkut.

kata nama konkrit. dan kata adjektif. kata kerja. 5.Laras Bahasa Kanak-kanak Ciri-cirinya: 1. Bilangan atau jumlah kosa katanya kurang berbanding dengan kosa kata orang dewasa. malah imbuhan yang digunakan untuk membentuk kata abstrak tidak terdapat dalam laras ini. 3. Bahasa perlambangan tidak digunakan. begitu juga bentuk-bentuk bunga bahasa. 4. Struktur ayat yang banyak digunakan ialah struktur ayat aktif bentuk tunggal. Bilangan imbuhan yang digunakan agak terhad. Kosa katanya terdiri daripada kata akar.14 14 2. .

“Kamu pernah dengar cerita Semut dan Belalang?” tanya nenek pula. “Kamu berdua mahu dengar cerita tak? Nenek ada suatu cerita bagus. nenek menghidangkan susu panas.Contoh Laras Bahasa Kanak-Kanak Sebelum tidur. “Cerita apa. nenek? tanya Kiti.” jawab Kiti dan Bani. 16. 15 . Che An Abd. hlm.Ghani (1994) Cerita Kiti dan Bani Pulang Kampung. “Tidak pernah. “kata nenek Kiti.

gesaan. Menggunakan ungkapan dan istilah yang „stylish‟. 5. dsbnya. Menggunakan unsur retorik atau manipulasi bahasa secara berkesan. Terdapat penggunaan unsur grafik dan ilustrasi yang sangat kertara pada iklan bercetak. Terdapat penggunaan warna dan teknik kesan. 16 3. doa. 7. khususnya pada iklan bercetak dan iklan pandang-dengar. Struktur ayatnya pendek dan banyak menggunakan ayat tunggal. Terdapat penggunaan gambar bergerak dan muzik yang jelas pada laras iklan pandangdengar. Menggunakan pelbagai kaedah untuk memujuk atau menarik pengguna. 4.Laras Bahasa Iklan Ciri-cirinya: 1. seperti kaedah umpan. 6. 2. .

gaya sporty Kediaman ekslusif gaya hidup moden 17 .Contoh Laras Bahasa Iklan Sephia canggih.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->