P. 1
Teori Kepimpinan Trait

Teori Kepimpinan Trait

|Views: 9|Likes:
Published by Muhammad Izzudin
Teori Kepimpinan Trait
Teori Kepimpinan Trait

More info:

Published by: Muhammad Izzudin on Sep 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/20/2015

pdf

text

original

PISMP BM SEMESTER 5 PJ 3112

.

. terdapat dua orang ahli lain yang mengembangkan teori ini. Selain Allport. Allport yang meninggal pada tahun 1967. Cattell dan Hans J. Eysenck.  Teori trait dimunculkan pertama kalinya oleh Gordon W. Mereka adalah Raymond B.

Allport menganggap trait sebagai blok pembangunan dasar dari organisasi psikologi. . yang berfungsi mengintegrasikan apa yang seharusnya menjadi stimuli dan respon yang tidak serupa.

Dua orang mungkin sama-sama jujur.   Trait umum yaitu dimensi trait di mana individu dapat dibandingkan satu sama lainnya. tetapi mungkin berbeza dalam hal kejujurannya berkaitan dengan trait lain. . Kedudukan peribadi iaitu sebagai pola atau konfigurasi unik trait-trait yang ada dalam diri individu.

   Pemacu Pencapaian: tahap usaha yang tinggi. Kejujuran dan integriti: amanah. tahap yang tinggi cita-cita. tenaga dan inisiatif. Motivasi kepimpinan: keinginan hebat untuk memimpin orang lain untuk mencapai matlamat yang dikongsi bersama. . dan terbuka. boleh dipercayai.

dan keupayaan. kreativiti dan fleksibiliti. dan konsepnya mahir. Keupayaan kognitif: Mampu menjalankan pertimbangan yang baik. tidak mengalami gangguan teruk dari segi psikologi. Kematangan emosi:Diselaraskan dengan baik. kesatuan idea. kebolehan analisis yang kukuh. Lain-lain: karisma.    Keyakinan diri: Percaya kepada diri sendiri. .

. Ia adalah diakui kerana banyak penyelidikan telah disahkan berdasarkan teori ini.  Ia secara semulajadi teori yang menggembirakan.

Ia berfungsi sebagai kayu pengukur terhadap mana-mana sifat individu seseorang yang boleh dinilai. .  Ia memberikan pengetahuan yang terperinci dan pemahaman elemen pemimpin dalam proses kepimpinan.

.  Terikat di sisi undang-undang untuk menjadi beberapa pertimbangan dalam menentukan siapa yang dianggap sebagai pemimpin yang ‘baik’ atau ‘berjaya’. Senarai ciri yang mungkin cenderung untuk menjadi sangat panjang. Lebih daripada 100 ciri-ciri pemimpin yang berjaya dalam pelbagai jawatan kepimpinan yang berbeza telah dikenal pasti.

   Terdapat juga percanggahan pendapat di mana ciri-ciri yang paling penting bagi seorang pemimpin yang berkesan. Teori ini adalah sangat kompleks. Kebanyakan faktor ini berkaitan dengan faktor situasi. . Model ini cuba untuk mengaitkan ciriciri fizikal seperti ketinggian dan berat badan. kepimpinan yang berkesan.

Ia boleh digunakan oleh semua orang di semua peringkat dalam semua jenis organisasi. . Pengurus boleh menggunakan maklumat daripada teori untuk menilai kedudukan mereka dalam organisasi dan untuk menilai bagaimana kedudukan mereka menjadikan lebih kuat dalam organisasi.  Teori trait memberikan maklumat yang membina mengenai kepimpinan.

  Mereka boleh mendapatkan pemahaman yang mendalam tentang identiti mereka dan cara mereka memberi kesan kepada orang lain di dalam sesuatu organisasi. Teori ini membuat pengurus sedar kekuatan dan kelemahan mereka dan kerana itu mereka faham tentang bagaimana mereka boleh membangunkan kualiti kepimpinan .

   Seseorang tidak dilahirkan dengan keyakinan diri. . ia masih perlu dibangunkan. Manakala keupayaan kognitif mempunyai asal sebahagiannya dalam gen. motivasi untuk memimpin datang dari dalam individu. Keyakinan diri dibangunkan. kejujuran dan integriti adalah perkarapilihan peribadi. dan pengetahuan perniagaan boleh diperoleh.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->