P. 1
Teori Kepimpinan Trait

Teori Kepimpinan Trait

|Views: 9|Likes:
Published by Muhammad Izzudin
Teori Kepimpinan Trait
Teori Kepimpinan Trait

More info:

Published by: Muhammad Izzudin on Sep 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/20/2015

pdf

text

original

PISMP BM SEMESTER 5 PJ 3112

.

. Selain Allport. Eysenck. Allport yang meninggal pada tahun 1967. terdapat dua orang ahli lain yang mengembangkan teori ini. Cattell dan Hans J.  Teori trait dimunculkan pertama kalinya oleh Gordon W. Mereka adalah Raymond B.

. yang berfungsi mengintegrasikan apa yang seharusnya menjadi stimuli dan respon yang tidak serupa.Allport menganggap trait sebagai blok pembangunan dasar dari organisasi psikologi.

Kedudukan peribadi iaitu sebagai pola atau konfigurasi unik trait-trait yang ada dalam diri individu. . tetapi mungkin berbeza dalam hal kejujurannya berkaitan dengan trait lain. Dua orang mungkin sama-sama jujur.   Trait umum yaitu dimensi trait di mana individu dapat dibandingkan satu sama lainnya.

Motivasi kepimpinan: keinginan hebat untuk memimpin orang lain untuk mencapai matlamat yang dikongsi bersama. boleh dipercayai.   Pemacu Pencapaian: tahap usaha yang tinggi. Kejujuran dan integriti: amanah. tenaga dan inisiatif. tahap yang tinggi cita-cita. . dan terbuka.

kesatuan idea. kebolehan analisis yang kukuh. dan keupayaan. . kreativiti dan fleksibiliti. Kematangan emosi:Diselaraskan dengan baik. Lain-lain: karisma. dan konsepnya mahir. Keupayaan kognitif: Mampu menjalankan pertimbangan yang baik.    Keyakinan diri: Percaya kepada diri sendiri. tidak mengalami gangguan teruk dari segi psikologi.

Ia adalah diakui kerana banyak penyelidikan telah disahkan berdasarkan teori ini.  Ia secara semulajadi teori yang menggembirakan. .

Ia berfungsi sebagai kayu pengukur terhadap mana-mana sifat individu seseorang yang boleh dinilai.  Ia memberikan pengetahuan yang terperinci dan pemahaman elemen pemimpin dalam proses kepimpinan. .

Senarai ciri yang mungkin cenderung untuk menjadi sangat panjang.  Terikat di sisi undang-undang untuk menjadi beberapa pertimbangan dalam menentukan siapa yang dianggap sebagai pemimpin yang ‘baik’ atau ‘berjaya’. . Lebih daripada 100 ciri-ciri pemimpin yang berjaya dalam pelbagai jawatan kepimpinan yang berbeza telah dikenal pasti.

Model ini cuba untuk mengaitkan ciriciri fizikal seperti ketinggian dan berat badan. Kebanyakan faktor ini berkaitan dengan faktor situasi.   Terdapat juga percanggahan pendapat di mana ciri-ciri yang paling penting bagi seorang pemimpin yang berkesan. Teori ini adalah sangat kompleks. . kepimpinan yang berkesan.

Ia boleh digunakan oleh semua orang di semua peringkat dalam semua jenis organisasi.  Teori trait memberikan maklumat yang membina mengenai kepimpinan. . Pengurus boleh menggunakan maklumat daripada teori untuk menilai kedudukan mereka dalam organisasi dan untuk menilai bagaimana kedudukan mereka menjadikan lebih kuat dalam organisasi.

  Mereka boleh mendapatkan pemahaman yang mendalam tentang identiti mereka dan cara mereka memberi kesan kepada orang lain di dalam sesuatu organisasi. Teori ini membuat pengurus sedar kekuatan dan kelemahan mereka dan kerana itu mereka faham tentang bagaimana mereka boleh membangunkan kualiti kepimpinan .

kejujuran dan integriti adalah perkarapilihan peribadi. motivasi untuk memimpin datang dari dalam individu. . ia masih perlu dibangunkan. Keyakinan diri dibangunkan. dan pengetahuan perniagaan boleh diperoleh. Manakala keupayaan kognitif mempunyai asal sebahagiannya dalam gen.   Seseorang tidak dilahirkan dengan keyakinan diri.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->