SULIT Bahasa Melayu 02/1 Julai 2013 1 jam

02/1

BAHAGIAN PENGURUSAN SEKOLAH BERASRAMA PENUH DAN SEKOLAH KECEMERLANGAN KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA PENTAKSIRAN DIAGNOSTIK AKADEMIK SBP 2013 PENILAIAN MENENGAH RENDAH

BAHASA MELAYU Kertas 1 1 jam

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU Arahan: 1. Kertas ini mengandungi 40 soalan. 2. Jawab semua soalan. 3. Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan A , B , C dan D . Pilih satu jawapan yang terbaik bagi setiap soalan dan hitamkan ruangan yang sepadan pada kertas jawapan objektif anda.

Kertas ini mengandungi 12 halaman bercetak 02/1 © 2013Hak Cipta BPSBPSK [Lihat Halaman Sebelah SULIT

A B C D mengajar mengajari mengajarkan menunjuk ajar 02/1 © 2013 Hak Cipta BPSBPSK SULIT .SULIT 2 02/1 Soalan 1 – 7 Lengkapkan ayat-ayat yang berikut dengan memilih jawapan yang paling sesuai. 1 Zamani diminta oleh bapanya mencantas __________ kelapa yang sudah kekuningan di kebun mereka pada petang itu. A B C D 2 daun pokok batang pelepah Surat Pekeliling itu telah ditampalkan __________ papan kenyataan. A B C D di atas pada kepada 3 Pergerakan pelakon itu dalam adegan pergaduhan kelihatan _________ kerana dia pernah mempelajari seni pertahanan diri. A B C D lasak cekap tangkas kencang 4 Cikgu Kharizah telah diamanahkan oleh pihak PIBG untuk __________ mata pelajaran Bahasa Melayu semasa cuti persekolahan kepada sekumpulan pelajar yang lemah.

A tersadung B tersepak C terpijak D terselit 7 Semua kakitangan di jabatan itu telah diingatkan oleh ketua mereka agar menjauhi perbuatan __________ yang akan mengakibatkan mereka disoal siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah. 5 Alang mengambil songkok hitamnya lalu __________ ke atas kepalanya. A B C D menyerkupkan menyerkapkan menyarungkan menyorongkan 6 Sewaktu tergesa-gesa. A B C D gelap mata pisau cukur mata duitan tumbuk rusuk 02/1 © 2013 Hak Cipta BPSBPSK SULIT .SULIT 3 02/1 Soalan 5 berdasarkan gambar di bawah. menuju ke dapur kaki Nadirah __________ pada bendul pintu biliknya.

kesalahan itu telah ditandakan dengan A. D Intan meminta Yasmin membelikannya sutera batik yang dijual di pasar pagi Ahad di A B Kampung Kota Lama. D Sultan Ammar Muhaimin berkenan untuk mengurniakan tokoh pemimpin yang A B berwibawa itu pingat darjah kebesaran sempena sambutan majlis keputeraan baginda C yang ke-63. D Aisyah masih rindukan kehidupannya di desa. sila bermain di kawasan B A C padang kerana kawasan ini berbahaya. Tiada kesalahan. Tiada kesalahan. A B C Tiada kesalahan. Pilih jawapan yang paling sesuai. A C B Tiada kesalahan. Tiada kesalahan.SULIT 4 02/1 Soalan 8 – 14 Ayat-ayat yang berikut mungkin betul dan mungkin salah. walaupun telah lama berpindah ke kota. D C Kuih-kuih ini mereka hantar ke kedai kopi berhampiran stesen bas sebelum pergi ke B A C sekolah. 8 Sarimah betul-betul gembira dengan kepulangan anaknya yang telah lama berpisah. Tiada kesalahan. Jika terdapat kesalahan. D C Harap anak-anak sekalian jangan bermain di sini sebaliknya. atau C dan jika tiada kesalahan telah ditandakan dengan D. B. D Rumah Pak Ilman tidak laku apabila hendak dijual oleh sebab kedudukannya yang jauh A B dari bandar dan reka bentuknya yang kurang menarik. D 9 10 11 12 13 14 02/1 © 2013 Hak Cipta BPSBPSK SULIT . Tiada kesalahan.

SULIT 5 02/1 Soalan 15 – 17 Pilih ayat-ayat yang menggunakan kata berhuruf condong dengan betul. dan III sahaja I . III. II. Persembahan peserta pertandingan akhir Bintang Mencari Bintang itu mencolek hati. III. Perbuatan datuk mencolek tahi telinganya dengan rokok daun selalu ditegur emak. II dan IV sahaja I. dan IV sahaja Setelah lebih sebulan terbaring sakit. Pergerakan tangan Ahmad yang cekap menyukarkan pihak lawan untuk menangkis serangannya. III. dan IV sahaja Mulut adik terkemut-kemut ketika sedang menyusu. Akram membuat kerja terkemut-kemut kerana kesakitan yang ditanggungnya. Kerja terkemut-kemut itu dilakukannya hampir sepanjang usia. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 02/1 © 2013 Hak Cipta BPSBPSK SULIT . Penjenayah itu gagal mencolek anak kecil yang berjalan bersama-sama ibunya setelah disedari oleh orang ramai. I dan II sahaja III dan IV sahaja I. kini barulah Pak Siham cekap berdiri tanpa bantuan isterinya. Kamisan menyimpan dendam terhadap peniaga yang bersikap cekap darah itu. Dawiyah cekap mengharungi segala dugaan dan rintangan yang mendatang dalam hidupnya. 15 I II III IV A B C D 16 I II III IV A B C D 17 I II III IV A B C D Kelihatan Saifullah mencolek dinding dengan jari telunjuk kanannya. I. Pemuda itu berjalan terkemut-kemut kerana mabuk. dan IV sahaja II. II. dan IV sahaja II.

18 Pengacara majlis mempersilakan para peserta kursus masuk dewan sekarang kerana taklimat akan dimulakan. Tandakan sama ada A. A B C D Aminah dipersuami oleh Aminah dipersuamikan oleh Aminah dipersuamikan akan Aminah dipersuamikan dengan 21 Nurul membeli setandan pisang masak untuk dibuat kerepek pisang bagi memenuhi permintaan pelanggannya sempena hari raya pada tahun ini. B atau C jika ayat itu mempunyai kesalahan dan tandakan D jika tiada kesalahan. A B C D 19 masukkan ke dalam dewan sekarang masuk ke dalam dewan sekarang masuki dewan sekarang masuk dewan sekarang Masjid Sultan Ibrahim terletak di antara stesen bas dan taman perumahan.SULIT 6 02/1 Soalan 18 – 21 Bahagian yang bergaris dalam ayat-ayat yang berikut mungkin mempunyai kesalahan bahasa dan mungkin juga tidak. A B C D membeli setandan pisang mengkal membeli setandan pisang mongel membeli setandan pisang mekar membeli setandan pisang masak 02/1 © 2013 Hak Cipta BPSBPSK SULIT . A B C D di antara stesen bas dengan taman perumahan antara stesen bas dengan taman perumahan antara stesen bas dan taman perumahan di antara stesen bas dan taman perumahan 20 Aminah dipersuamikan dengan pemuda pilihan ibunya.

24 Dia anak hartawan tetapi sikapnya yang peramah itu menyebabkan dia dihormati oleh rakan-rakannya. A B C D Monopoli orang tengah yang suka memerah hasil para nelayan dapat dihapuskan melalui koperasi. A B C D Cikgu Jamal melarang murid-muridnya bercakap atau membuat kerja lain semasa dia sedang mengajar. A B C D Sikapnya yang tidak sombong menyebabkan dihormati sebagai anak hartawan. Cikgu Jamal berkata kepada murid-muridnya jangan membuat kerja lain atau bercakap sewaktu cikgu sedang mengajar. Anak hartawan hendaklah bersikap peramah supaya dihormati oleh rakanrakannya. Bagi menghapuskan monopoli orang tengah yang menindas mereka sejak sekian lama. Rakan-rakan anak hartawan itu berpendapat bahawa anak hartawan itu sangat peramah. Koperasi nelayan itu ditubuhkan oleh orang tengah bagi membantu monopoli para nelayan yang sekian lama mengamalkan sikap cekik darah. para nelayan akan sentiasa ditindas oleh orang tengah yang tidak berhati perut. Cikgu Jamal berkata kamu jangan bercakap atau melakukan kerja lain semasa dia sedang mengajar murid-muridnya.” kata Cikgu Jamal kepada murid-muridnya. Walaupun dia anak hartawan tetapi rakan-rakan menghormatinya kerana sikapnya yang peramah. Cikgu Jamal melarang murid-muridnya bercakap atau membuat kerja lain sewaktu saya sedang mengajar. Selagi koperasi tidak ditubuhkan. 23 “Jangan berbual-bual dan membuat kerja lain ketika saya mengajar.SULIT 7 02/1 Soalan 22 – 24 Pilih ayat yang mempunyai maksud yang sama atau maksud yang paling hampir dengan ayat yang dicetak tebal. 02/1 © 2013 Hak Cipta BPSBPSK SULIT . 22 Para nelayan di kampung itu gigih menubuhkan koperasi bagi menghapuskan monopoli orang tengah yang sering menindas mereka selama ini. para nelayan di kampung itu gigih menubuhkan koperasi.

II. I. Paip yang rosak itu telah dibaiki oleh kami. “Berapa umur adik kamu yang comel ini?” tanya jurujual sambil mencubit pipi adikku yang montel itu. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 27 I II III IV A B C D Habsah tidak gemar memasak makanan yang rencam kerana kesuntukan masa. III. dan IV sahaja 02/1 © 2013 Hak Cipta BPSBPSK SULIT . II.III. dan III sahaja I. II. dan IV sahaja II. dan IV sahaja Emas yang mahal itu ayah tidak terbeli. Kotak yang berat itu tidak terangkat oleh adik. Lututnya yang luka itu kena jahit semalam.SULIT 8 02/1 Soalan 25 – 27 Pilih ayat-ayat yang betul. En. III. 25 I II III IV A B C D 26 I II III IV A B C D Anak yatim yang kami jumpa semalam menceritakan semula peristiwa yang meragut nyawa kedua-dua orang tuanya. dan IV sahaja I . Kanak-kanak itu dimarahi oleh gurunya kerana masih tidak pandai memakai kain sampin. Setiap rakyat mempunyai tanggungjawab yang sama untuk membangunkan negara. Rosila meluru ke dalam bilik lalu menangis tersedu-sedu sambil memagut bantal gulingnya. Jefridin bersetuju memperisterikan anaknya dengan jejaka idaman pilihan anak emasnya itu. baik secara bersendirian ataupun secara kolektif. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Kerajaan akan terus memperkasakan industri pelancongan negara.

hidup Kamarul melarat dan disisihkan oleh masyarakat sekelilingnya. Peribahasa-peribahasa di bawah membawa maksud yang sama seperti di atas kecuali A B C D genggam bara api biar jadi arang. Berat mata memandang berat lagi bahu memikul. 02/1 © 2013 Hak Cipta BPSBPSK SULIT . hidup segan mati tidak mahu. Bagai layang-layang putus tali. lama-kelamaan bercantum juga. di situ ada jalan. hendak seribu daya. tak hendak seribu dalih. 30 Walaupun pelbagai halangan dilalui oleh Hawa. biar mati anak jangan mati adat. carik-carik bulu ayam. 28 Zanariah dan adiknya selalu bertengkar. Seperti embun di hujung rumput.SULIT 9 02/1 Soalan 28 – 30 Pilih peribahasa atau maksud peribahasa yang paling sesuai. namun mereka akhirnya akan berbaik semula. A B C D Bagai kerakap tumbuh di batu. sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit. Keadaan ini samalah seperti… A B C D 29 didengar ada dipakai tiada. Akhirnya dia berjaya mencapai cita-citanya. di mana ada kemahuan. jauhari yang mengenal manikam. namun dia tetap berusaha mengharunginya dan tidak berputus asa. Pilih peribahasa yang sesuai dengan nasib Kamarul. Sejak ibu bapanya meninggal.

Sebahagian kami berulang-ulang kali khatam Quran di rumah guru yang baik hati ini. Selalunya kami diminta mengupas kelapa. Apabila bertemu dengan tombong kelapa yang kuning segar dan sebesar penumbuk itu. Daripada mulut dan hati perempuan tua yang sentiasa bertudung ini. D masyarakat kampung itu yang tidak kisah jika berlapar. Tidak lama kemudian. kecuali satu. Melihatkan kami berdiam diri. banyak yang kami pelajari. C masyarakat kampung yang miskin itu sudah biasa kelaparan. kami memilih kelapa paling tua yang sudah terjengul pucuknya. 02/1 © 2013 Hak Cipta BPSBPSK SULIT . maka cepat-cepat kami patuhi. Belahlah. dia guru Quran yang baik hati. kalau katanya mesti. Kami tidak begitu faham itu semua. Kerana dia tinggal bersendirian dan tidak mempunyai anak kandung. kami cepat-cepat pergi kepadanya. Dia sangat kasih akan arwah suaminya itu. nanti aku jamukan nasi”. Orang miskin seperti kebanyakan kami yang membesar di kampung ini sudah lali dengan kelaparan. sejak suaminya Sarjan Omar meninggal dunia ditembak pengganas di Gubir pada tahun-tahun komunis mengamuk. Dia tak mahu mana-mana lelaki. antologi Harga Sebuah Lukisan. melebihi perintah ibu sendiri. 32 Maksud frasa sudah lali dengan kelaparan ialah A kelaparan merupakan suatu yang pasti bagi orang kampung itu. “Sudahkah kamu makan nasi?” Kami tidak menjawab. maka cepat-cepat diusapnya kepala kami dan ditanyainya dengan mesra. dan dia nampak ada antara kami sangat lesu atau letih. Kalau kami datang mengaji selepas zuhur. Semua cakapnya kami taati. Hajah Tom orang yang paling kami cintai antara semua yang ada di kampung kami. Tingkatan 3. Dewan Bahasa dan Pustaka) 31 Mengapakah Hajah Tom tidak berkahwin lagi setelah suaminya meninggal dunia? A Beliau lebih suka hidup menjanda. B kemiskinan menjadi punca mereka tidak hiraukan kelaparan. kami diam menanti sambil mendengar tingkah periuk dan air di dapur. Selalu juga dia meminta kami untuk membantu mengupas kelapa atau membelah kayu api. cepat-cepat dia ke dapur. “Kamu mengajilah dulu. (Dipetik daripada cerpen Segala yang Tercinta Ada di Sana. C Beliau mahu tinggal sendirian di rumahnya. hajah yang bertubuh kecil serta berkulit putih licin seperti langsat matang itu muncul semula. B Beliau sayang akan arwah suaminya. supaya kami dapat makan sama rata. Dari atas rumah. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. maka segera kami jauhi. D Beliau tidak percaya akan mana-mana lelaki lagi. Si Hajah yang saat itu masih sangat muda dan belum pun setahun berkahwin. tinggal menjanda.SULIT 10 02/1 Soalan 31 – 35 Baca petikan cerpen di bawah dengan teliti. Kalau dia kata jangan. Dia tinggal bersendirian dan kata ibu kami. maka kami sangat diraikan di rumahnya.

Pemergiannya selepas meninggalnya Haji Salleh Pumpong.SULIT 11 02/1 33 Apakah teknik plot yang digunakan oleh pengarang dalam perenggan kedua petikan di atas? A B C D Monolog dalaman Imbas kembali Pemerian Dialog 34 Pada pendapat anda. Hajah Tom meninggal selepas pengarang cerpen dewasa. apakah sifat yang dapat kita pelajari daripada watak Hajah Tom dalam petikan ini? A B C D Baik hati dan berdikari Penyayang dan pemurah Rajin berusaha dan penyayang Berwibawa dan sanggup berkorban 35 Menurut cerpen ini bilakah Hajah Tom meninggal dunia? A B C D Beliau meninggal dunia pada awal Ramadan. Kematiannya selepas tiga bulan banjir berlaku. 02/1 © 2013 Hak Cipta BPSBPSK SULIT .

kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. 38 Apakah gaya bahasa bagi frasa mata batin dalam baris keempat sajak ini? A B C D personifikasi hiperbola metafora anafora 02/1 © 2013 Hak Cipta BPSBPSK SULIT . HARI AKHIR PERSEKOLAHAN Ada suara hati yang tersisip di celah buku-buku ada mata batin yang mengintip pesan para guru ada air jernih yang tumpah dalam dakapan perpisahan ada tangan nakal yang mengukir.SULIT 12 02/1 Soalan 36 – 40 Baca sajak di bawah dengan teliti. Tingkatan 1. Dewan Bahasa dan Pustaka) 36 Apakah pesanan gurunya kepada penyajak? A B C D 37 Belajar dengan bersungguh-sungguh sehingga tercapai cita-cita. Janganlah nakal dan mengganggu kawan-kawan setelah dewasa. Menyimpan buku-buku sekolah untuk mengulang kaji pelajaran. penyajak keliru. merdeka. kita ke takah dewasa! AHMAD BAKHTIAR ABDUL MUTALIB (Dipetik daripada antologi Kasut Kelopak Jantung. penyajak menyesal. Mengingati ajaran guru agar memanfaatkan ilmu yang digunakan. Maksud baris ada air jernih yang tumpah ialah A B C D penyajak malu. penyajak menangis.

kecuali A B C D kesedihan berpisah dengan rakan-rakan dan guru kegembiraan menempuh alam baharu mementingkan ilmu pengetahuan pesanan guru untuk murid 40 Mengapakah penyajak menggambarkan kepelbagaian ragam pelajar semasa hari akhir persekolahan tiba? A B C D Rakan-rakan penyajak sememangnya banyak kerenah. Penyajak berasa sangat seronok mengakhiri zaman persekolahannya.SULIT 13 02/1 39 Berikut merupakan persoalan yang diperoleh daripada sajak. Setiap insan mempunyai emosi tersendiri apabila tamatnya zaman persekolahan. KERTAS SOALAN TAMAT 02/1 © 2013 Hak Cipta BPSBPSK SULIT . Penyajak berharap rakan-rakannya akan menjadi insan yang berguna.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful