P. 1
Penerangan Band Evidens Pendidikan Kesihatan tahun 3

Penerangan Band Evidens Pendidikan Kesihatan tahun 3

|Views: 5|Likes:
Published by Vida Feliz
Penerangan Band Pendidikan Kesihatan tahun 3
Penerangan Band Pendidikan Kesihatan tahun 3

More info:

Published by: Vida Feliz on Sep 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $0.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

05/25/2015

$0.99

USD

pdf

text

original

PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3 2013 BAND

B1 D1 E1 B1 D2 E1 B1 D3 E1

PENERANGAN EVIDENS
Menyatakan anggota seksual seperti bibir, payu dara, punggung dan genital. Mengenal pasti kumpulan zat makanan seperti karbohidrat, protein, lemak dan vitamin. Mengenal pasti bahan tembakau selain daripada rokok iaitu rokok daun, cerut dan paip.

B2 D1 E1 B2 D2 E1 B2 D3 E1

Menyatakan kepentingan menjaga kebersihan anggota seksual. Menyatakan maksud penghargaan kendiri dan menyenaraikan keistimewaan diri sendiri. Menyatakan penyakit bawaan nyamuk iaitu demam denggi dan demam malaria.

B3 D1 E1

Menyatakan cara menjaga kebersihan anggota seksual dan mengamalkan penjagaan kebersihan anggota seksual dalam kehidupan harian. Memilih jenis makanan mengikut waktu makan harian dan memilih makanan yang sesuai antara waktu makan harian iaitu minum pagi, minum petang dan makan lewat malam. Berkata TIDAK kepada pembelian dan pengambilan rokok. Menyatakan peranan keluarga dalam memberi sokongan kepada ahli keluarga yang mengalami masalah kesihatan. Mengenal pasti gejala dan tanda demam denggi serta demam malaria. Mengenal pasti situasi yang boleh mengancam keselamatan diri dan cara-cara menjaga keselamatan diri. Mengenal pasti situasi kecemasan dan jenis-jenis kecederaan yang sering berlaku.

B3 D2 E1

B3 D3 E1 B3 D4 E1

B3 D5 E1 B3 D6 E1

B3 D7 E1

B4 D1 E1

Mengamalkan pemakanan yang sihat dengan mengurangkan pengambilan gula, garam dan lemak. Menyatakan kandungan bahan berbahaya yang terdapat dalam rokok dan menyatakan kesan merokok terhadap kesihatan dan persekitaran. Menyatakan konflik yang berlaku antara adik beradik dan rakan sebaya serta cara menangani konflik. Menyatakan tindakan segera yang perlu diambil jika berlaku ancaman terhadap keselamatan diri. Menyatakan tindakan segera yang perlu diambil jika berlaku kecemasan dan kecederaan.

B4 D2 E1

B4 D3 E1

B4 D4 E1

B4 D5 E1

Menyatakan kepentingan hubungan persahabatan yang sihat dan cara menghargai persahabatan.BAND B5 D1 E1 PENERANGAN EVIDENS Menyatakan kesan pengambilan makanan dalam kuantiti berlebihan atau berkurangan dan menyatakan kesan obesiti terhadap kesihatan diri. Mengamalkan langkah-langkah keselamatan diri di rumah. B5 D2 E1 B5 D3 E1 B5 D4 E1 B5 D5 E1 B6 D1 E1 B6 D2 E1 Menyatakan cara meningkatkan penghargaan kendiri melalui amalan positif. sekolah. taman permainan dan tempat awam. . Menyatakan kepentingan dan cara mengeratkan hubungan kekeluargaan. Mengamalkan aktiviti sihat bersama rakan. Mengenal pasti cara demam denggi dan demam malaria merebak serta cara pencegahannya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->