P. 1
Ciri Ciri Usahawan Berjaya

Ciri Ciri Usahawan Berjaya

|Views: 44|Likes:
Published by Alex Lee
Usahawan berjaya
Usahawan berjaya

More info:

Published by: Alex Lee on Sep 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/18/2013

pdf

text

original

Ciri-ciri Usahawan Berjaya

1

Jom kita mulakan pembacaan kita tentang ciri-ciri ciri meraka yang Berjaya. anda boleh Berjaya dengan menanamkan ciri-ciri ini di dalam diri anda. Aminn.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 2 Dari Meja & Laptop Penulis. terima kasih saya ucapkan kerana anda telah mendapatkan ebook ini. Pertama sekali.. Saya yakin anda adalah salah seorang usahawan yang betul-betul betul ingin mencapai kejayaan dan menjadi seorang usahawan yang Berjaya. Oleh itu. . Ebook ini akan mendedahkan kan pelbagai ciri ciri-ciri ciri yang terdapat dalam diri seorang usahawan yang Berjaya. saya dengan besar hati ingin mengucapkan tahniah sekali lagi dan saya mendoakan agar anda menjadi seorang Usahawan yang Berjaya suatu hari nanti. Saya yakin.

Tetapi. Minda jutawan adalah minda usahawan yang berjaya. “Kawai Ayuma seorang usahawan pengeluar komputer yang berjaya. mengapa kebanyakan daripada mereka sentiasa gagal untuk mencapai sesuatu kejayaan itu? Adakah anda tahu? usahawan yang Berjaya itu adalah seorang usahawan yang sentiasa berfikir untuk mencapai Usahawan-usahawan matlamat yang telah disasarkan dan memperolehi kejayaan.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 3 Anda seorang yang bercita-cita cita untuk menjadi seorang usahawan yang Berjaya? Tapi semua perkara yang anda lakukan seperti sia-sia sia sahaja kerana semuanya tidak menjadi. perasaan keseronokan dan rasa kepuasan daripada keupayaan menjana idea.” . siapakah yang mah mahukan ukan kejayaan? Sudah tentu semua orang inginkan kejayaan. berpendapat bahawa usahawan perlulah mempunyai inspirasi. Usahawan Berjaya juga memerlukan daya minda seorang jutawan.” “Tajuddin Ramli seorang usahawan mengimbaskan bahawa usahawan sentiasa berupaya melihat masa hadapan dan keluaran zaman hadapan h sebelum orang lain melihatnya dan berbuat sesuatu ke atasnya. Di manakah silapnya? Adakah anda sendiri tahu dimanakah silapnya? Jika kita ditanya.

Kegagalan adalah guru kepada mereka. 9/10 rezeki adalah daripada perniagaan. Jika ika sesaorang itu berniaga untuk mencari rezeki. Dan kegagalan lah yang akan me mengajar gajar mereka untuk terus Berjaya. Mereka ini juga sangat tekun dan tidak mudah berputus asa untuk melakukan sesuatu sesuatu. berpengetahuan luas dalam bidang yang diceburi.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 4 Apakah dia sifat dan elemen yang perlu ada pada diri seorang usahawan? Apabila diterjemahkan kepada praktis perniagaan sebenar. Ini mungin berasaskan pada satu kebo kebolehan lehan luar biasa fikiran untuk mengikut naluri yang positif. Usahawan sahawan sentiasa berupaya mencari dan merebut peluang seterusnya melaksana dengan jayanya. . Seorang usahawan yang Berjaya adalah usahawan yang rajin bekerja. maka lebih mudah untuknya beroleh kejayaan. nilai keusahawanan ini boleh diukur dari keberanian pengusaha untuk berpisah dengan simpanan atau wang pinjaman untuk melaksanakan idea dan impian yang jauh ke hadapan.

Mereka sedar hidup yang berjaya adalah hidup yang bermakna. 2. Mereka mengambil masalah dan memecahkannya kepada masalah kecil. 5. Namun. Adakah anda tergolong dalam kalangan usahawan yang berjaya? Baca lebih lanjut untuk mengetahui sifatsifat penting sebagai seorang usahawan yang berjaya. 1. . Menyelesaikan masalah Seseorang usahawan akan menyelesaikan masalahnya dengan cepat dan sebaik mungkin. Mereka ini akan sering berfikir bahawa jika berusaha bersungguh-sungguh. 4. Mereka akan merancang dan melakukan sendiri apa yang sebaik-baiknya yang patut mereka lakukan. risiko yang dipilihnya adalah yang sederhana. Mereka sukakan cabaran dan kejayaannya mengatasi cabaran akan memberi kepuasan kepadanya setelah mereka berjaya. usahawan mencari persekitaran yang baik dan dapat membantunya menjayakan cita-citanya. Bebas dari aspek fikiran dan tindakan Usahawan tidak akan membiarkan dirinya terkongkong oleh perkara yang akan membantutkan cita-citanya. Ini akan lebih memudahkan lagi mereka untuk menyelesaikannya dengan lebih cepat. Keperluan untuk kejayaan Usahawan sentiasa mempunyai keperluan untuk berjaya dengan cemerlang dalam hidup. Mencari persekitaran yang baik Untuk menjamin bahawa mereka ini tidak terpengaruh oleh gejala negatif.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 5 Mari kita lihat apakah ciri-ciri yang ada pada seorang Usahawan Yang Berjaya. 6. Hasrat untuk menerima hasrat Seseorang usahawan adalah pengejar risiko. 3. membantu kita untuk lebih FOKUS menyiapkan sesuatu pekerjaan itu. Sering mengharapkan masa depan yang baik Usahawan sentiasa mempunyai harapan dan pemikiran yang positif mengenai masa depannya. Dan membuat sesuatu pekerjaan itu di persekitaran yang tenang. kemudian menyelesaikannya satu persatu. Mereka tidak membiarkan masalah itu bertimbun-timbun hingga gagal diselesaikan. suatu hari nanti akan beroleh kejayaan yang mereka impikan.

. kegagalan itulah yang akan memberikan kita kejayaan suatu hari nanti. Kepercayaan timbal balik dengan orang lain Asas bagi perniagaan ialah saling mempercayai. merebut dan melaksanakannya adalah kualiti penting seseorang usahawan berjaya. Keupayaan mengenal pasti peluang. Mereka juga berkebolehan untuk mengawal perniagaannya dengan teratur dan memastikannya berjalan lancar serta memperoleh keuntungan. Seseorang usahawan perlu percaya kepada kebolehan pekerjanya. 8. malah berusaha bersungguh-sungguh untuk menjadikan ideanya satu kenyataan yang diimipkan seterusnya memberikan mereka kejayaan. Dia sentiasa berkesempatan mengaut keuntungan atau peluang baru bagi memajukan perniagaannya. Bersama keyakinan inilah mereka ini mampu bergerak maju walaupun dengan bantuan yang sedikit atau tiada bantuan langsung. 9. Oleh itu. Mereka ini sedar mengenai kepentingan pengurusan manusia dan dapat mengurus pekerjaannya dengan baik. dia harus menangani perkara ini dengan penuh kebijaksanaan. Keyakinanlah yang menyebabkan seseorang usahawan menjadi berani menempuh risiko dan dugaan. mereka akan bertanggungjawab terhadap kesilapannya itu dan menjadikannya pengajaran serta bertekad tidak mahu mengulanginya lagi pada masa akan datang. Jika mereka membuat kesilapan. Namun. Mereka bukan hanya sekadar mempunyai banyak idea. Mereka ini selalunya disukai serta dihormati oleh pekerjanya. percaya kepada pembekalnya serta pembelinya. Keyakinan terhadap kebolehan dirinya sebagai usahawan Ini sifat yang amat penting. 10. barulah sesuatu perniagaan itu akan Berjaya dengan sikap percaya antara satu sama lain. Keupayaan mempraktikkan sesuatu Satu cara terpenting bagi seseorang usahawan ialah membuat apa yang dirancang. Tampuk kawalan Seorang usahawan adalah seorang ketua yang berwibawa dalam organisasi perniagaannya.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 6 7. Sememangnya. Inilah yang akan mendorong mereka untuk lebih maju dan Berjaya. 11. Kesediaan menerima tanggungjawab Usahawan itu bertanggungjawab terhadap apa yang dilakukan. 12. Keupayaan mencuri peluang Usahawan bijak mengenal pasti peluang.

Maklum balas ini membolehkan mereka merangka strategi baru untuk memajukan perniagaan atau membuat keputusan penting. Belajar dari keputusan Seseorang usahawan itu sentiasa mahu mengetahui sejauh manakah dia berjaya melaksanakan tugasnya. 14. Mereka juga mengenal pasti perkara di luar kawalan yang mungkin berlaku & membuat persediaan awal mengelakkan sebarang akibat buruk yang akan menimpa dirinya. Mempunyai cita-cita lebih tinggi Kebiasaannya manusia akan berhenti di zon selesa dan tidak lagi memasang cita-cita untuk lebih maju. Berperasaan tidak puas hati dan mahu berubah Usahawan berfikir bahawa sebenarnya mereka boleh melakukan lebih baik daripada sebelumnya. 16. seorang usahawan sentiasa mencari maklumat terbaru dan menggunakan khidmat agensi sebaik mungkin. Mereka perlu mengambil kira kemungkinan yang akan berlaku dan mengambil langkah untuk meminimumkan kemungkinan kegagalan pada perkara yang boleh dikawal oleh dirinya. Dengan cara ini dia berkebolehan melihat sesuatu masalah sebagai peluang. Mereka sentiasa mencari jalan bagi memperbaiki cara mengurus perniagaan atau produk yang dihasilkannya. . 15. Dia sentiasa mahu mendapatkan maklum balas mengenai pencapaiannya. Konsep diri yang positif Seorang usahawan berfikir secara positif. Mereka melakukan semua ini untuk memajukan lagi perniagaannya. Menyedari keperluan menggunakan agensi dan maklumat Usahawan memerlukan seberapa banyak maklumat yang terkini dan berguna untuk membolehkan dia merancang serta membuat keputusan dalam perniagaannya. Berorientasikan perancangan. berbeza daripada ramai insan yang menganggap peluang sebagai masalah. Paling penting pada seorang usahawan ialah merancang masa kerana inilah kunci segala perancangan. Oleh itu. Usahawan berjaya sentiasa menetapkan matlamat yang lebih tinggi apabila cita-citanya selama ini telah dicapai. Mereka yang gagal adalah mereka yang gagal membuat perancangan. 17.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 7 13. Usahawan menyusun strateginya dengan rapi sebelum dia memulakan sesuatu projek. 18.

Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya. Mereka sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa. Mereka bijak dalam menyusun strategi pengaruhnya.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 8 19. mendorong pekerja dan mengawal perniagaan. . 22. Dan mereka yang gagal adalah mereka yang berputus asa dalam menempuh cabaran dan rintangan yang datang. mereka menggunakan gerak hati. dialah yang boleh Berjaya. Apabila telah mencapai matlamat. Pandai membuat keputusan Usahawan pandai membuat keputuan yang bijak untuk membolehkan perniagaan berjalan lancar dan meminimumkan masalah yang bakal timbul. 20. Mereka akan melakukan pelbagai usaha yang dirancang rapi untuk matlamatnya itu. 21. Sesiapa yang dapat menempuh cabaran tersebut. Selain pengetahuan. Ia jelas dan mempunyai nilai dalam hidup. Menetapkan matlamat Usahawan akan fokus pada pencapaian matlamatnya. dia akan menetapkan matlamat yang lebih cemerlang lagi. “susah-susah dahulu. senangsenang kemudian”. Kemahiran pengurusan Pengurusan perniagaan yang efisien dan efektif adalah perlu bagi menjamin kemajuan sesebuah perniagaan. 23. Dengan fokus inilah usahawan dapat melakukan sesuatu dengan cara atau usaha yang tidak mampu dilakukan oleh orang lain. Bak kata pepatah. semua kerja yang dilakukan akan menjadi seronok kerana adanya minat dalam melakukan kerja itu. Oleh itu. Dengan pengaruh. Seorang usahawan perlu ada daya pengaruh bagi membolehkannya berjaya dalam urus niaga dan mengatur urusan pekerjanya. Kuat berusaha Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja. mereka mampu mendapatkan lebih banyak peluang yang menguntungkan dalam masa yang singkat. Kepimpinan Usahawan adalah pemimpin. Dia akan menggunakan kakitangan dan mengagihkan kerja berdasarkan minat serta kebolehan kakitangan. 25. Ubah suai pentadbiran Seseorang usahawan mampu mengubah suai pentadbiran untuk memajukan syarikatnya. mengorganisasi. Rasa kemanjuran (semangat waja) Semangat yang kental perlu untuk usahawan kerana dalam perniagaan dia akan menempuh pelbagai dugaan dan rintangan. Seorang usahawan perlu mahir dalam merancang. 24.

jika ciri-ciri ini tidak disematkan di dalam diri setiap usahawan.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 9 " Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja. tetapi jika tiada ciri-ciri sebagai seorang usahawan yang Berjaya. Jika anda mahu menjadi seorang usahawan yang Berjaya tidak kira dalam bidang apa sahaja. Dia sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa. Dengan ini. Berada di tahap yang selesa dan Berjaya." Kesemua 25 ciri-ciri tadi adalah antara usahawan-usahawan yang Berjaya. ciri-ciri ini sangat perlu ada dalam diri kita. kejayaan akan datang dengan sendirinya tanpa kita sedari. mereka akan terus jatuh dan terus gagal. Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya. Tetapi. . begini lah (seperti gambar di bawah) yang akan terjadi.

kegagalan yang akan datang bukannya kejayaan. Suka bertanya soalan yang membina dan bukan menghina. Malah. Mengeluarkan sesuatu yang bukan pelanggan mahukan. 3. 1. Keinginan yang memuncak Sentiasa melakukan sesuatu aktiviti dengan penuh semangat dan harapan yang kental tanpa mudah mengalah dengan perasaan jemu. Tindakan yang berkesan dan mantap. Anda akan dapat yang terbaik! 2. 5. 4. Mari teruskan pembacaan kita. selalunya tidak akan menjadi dan merugikan masa sahaja. Dengan bertanya. . Dalam mengatur langkah menuju kejayaan. Enjoy dengan segala aktiviti Lakukan aktiviti tanpa tekanan dan gangguan emosi. Fokus kepada permintaan bukan pengeluaran. Pastikan anda minat dan enjoy dengan apa yang lakukan tanpa paksaan. kita perlu selalu bertanya kepada mentor atau guru sekiranya ada perkara yang tidak faham atau tidak pasti. sifat menganggap sentiasa betul akan lupus.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 10 Ingin saya kongsikan lagi antara ciri-ciri lain yang patut diterapkan lagi dalam diri seorang usahawan yang Berjaya. adalah sesuatu yang merugikan. Fokus kepada apa yang di inginkan Untuk berjaya dalam perniagaan. anda perlu fokus kepada perkara-perkara yang pelanggan anda inginkan. Bersungguh-sungguh ketika melakukan sesuatu perniagaan dengan tindakan yang mantap bukan sambil lewa atau melakukan dengan bersahaja. Kerja yang dilakukan secara sambil lewa. Ianya akan membuatkan kita lebih teruja untuk melakukan Sesutu yang kita minat.

Imej professional Jadi seorang yang pakar didalam bidang anda dan sentiasa bersedia dalam apa jua keadaan..Ciri-ciri Usahawan Berjaya 11 6. Tunjukkan standard anda Untuk pencapaian yang berterusan dan sentiasa maju kehadapan. Sentiasa ingin belajar Walau siapa anda sekali pun anda harus terus belajar samaada mendalami bidang yang sedang diceburi atau bidang yang lain... “ MULAKAN DENGAN LANGKAH PERTAMA. Terutama kepada para pelanggan anda. Anda harus memiliki sikap ini.. Bertutur dari hati Lagi satu sikap yang anda perlu untuk berjaya. Setiap pertuturan anda harus lah ikhlas dan jujur. Bertanggungjawab Anda harus mempunyai sikap tanggungjawab yang tingi didalam segala urusan perniagaan anda. 9. 10... Penipuan dalam berkata-kata tidak akan menjadikan kita sebagai seorang yang Berjaya. anda harus kawal imej dan tatatertib anda dengan kesemua pelanggan anda. Dan Nampak sebgai seorang yang professional. 7. 8. “ . KEJAYAAN MENANTI DIHADAPAN.

semoga dengan pembacaan ini akan menaikkan semangat anda untuk menjadi seorang usahawan yang lebih Berjaya lagi di masa akan datang.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 12 PENUTUP Akhir kata dari penulis. InsyaAllah.. Saya berharap agar anda menerapkan nilainilai dan ciri-ciri yang telah dilihatkan didalam ebook ini dan saya yakin anda akan Berjaya menjadi usahawan. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->