Ciri-ciri Usahawan Berjaya

1

anda boleh Berjaya dengan menanamkan ciri-ciri ini di dalam diri anda. Oleh itu. Ebook ini akan mendedahkan kan pelbagai ciri ciri-ciri ciri yang terdapat dalam diri seorang usahawan yang Berjaya. Saya yakin. Jom kita mulakan pembacaan kita tentang ciri-ciri ciri meraka yang Berjaya. Saya yakin anda adalah salah seorang usahawan yang betul-betul betul ingin mencapai kejayaan dan menjadi seorang usahawan yang Berjaya.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 2 Dari Meja & Laptop Penulis. Pertama sekali. .. Aminn. saya dengan besar hati ingin mengucapkan tahniah sekali lagi dan saya mendoakan agar anda menjadi seorang Usahawan yang Berjaya suatu hari nanti. terima kasih saya ucapkan kerana anda telah mendapatkan ebook ini.

” “Tajuddin Ramli seorang usahawan mengimbaskan bahawa usahawan sentiasa berupaya melihat masa hadapan dan keluaran zaman hadapan h sebelum orang lain melihatnya dan berbuat sesuatu ke atasnya.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 3 Anda seorang yang bercita-cita cita untuk menjadi seorang usahawan yang Berjaya? Tapi semua perkara yang anda lakukan seperti sia-sia sia sahaja kerana semuanya tidak menjadi. perasaan keseronokan dan rasa kepuasan daripada keupayaan menjana idea. Usahawan Berjaya juga memerlukan daya minda seorang jutawan. mengapa kebanyakan daripada mereka sentiasa gagal untuk mencapai sesuatu kejayaan itu? Adakah anda tahu? usahawan yang Berjaya itu adalah seorang usahawan yang sentiasa berfikir untuk mencapai Usahawan-usahawan matlamat yang telah disasarkan dan memperolehi kejayaan.” . Tetapi. Di manakah silapnya? Adakah anda sendiri tahu dimanakah silapnya? Jika kita ditanya. siapakah yang mah mahukan ukan kejayaan? Sudah tentu semua orang inginkan kejayaan. berpendapat bahawa usahawan perlulah mempunyai inspirasi. “Kawai Ayuma seorang usahawan pengeluar komputer yang berjaya. Minda jutawan adalah minda usahawan yang berjaya.

nilai keusahawanan ini boleh diukur dari keberanian pengusaha untuk berpisah dengan simpanan atau wang pinjaman untuk melaksanakan idea dan impian yang jauh ke hadapan. . Mereka ini juga sangat tekun dan tidak mudah berputus asa untuk melakukan sesuatu sesuatu. Seorang usahawan yang Berjaya adalah usahawan yang rajin bekerja. 9/10 rezeki adalah daripada perniagaan. Usahawan sahawan sentiasa berupaya mencari dan merebut peluang seterusnya melaksana dengan jayanya. Dan kegagalan lah yang akan me mengajar gajar mereka untuk terus Berjaya. berpengetahuan luas dalam bidang yang diceburi. Ini mungin berasaskan pada satu kebo kebolehan lehan luar biasa fikiran untuk mengikut naluri yang positif.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 4 Apakah dia sifat dan elemen yang perlu ada pada diri seorang usahawan? Apabila diterjemahkan kepada praktis perniagaan sebenar. Kegagalan adalah guru kepada mereka. Jika ika sesaorang itu berniaga untuk mencari rezeki. maka lebih mudah untuknya beroleh kejayaan.

Adakah anda tergolong dalam kalangan usahawan yang berjaya? Baca lebih lanjut untuk mengetahui sifatsifat penting sebagai seorang usahawan yang berjaya. usahawan mencari persekitaran yang baik dan dapat membantunya menjayakan cita-citanya. Namun. Ini akan lebih memudahkan lagi mereka untuk menyelesaikannya dengan lebih cepat. Menyelesaikan masalah Seseorang usahawan akan menyelesaikan masalahnya dengan cepat dan sebaik mungkin. 6. suatu hari nanti akan beroleh kejayaan yang mereka impikan. Mereka mengambil masalah dan memecahkannya kepada masalah kecil. risiko yang dipilihnya adalah yang sederhana. Mereka tidak membiarkan masalah itu bertimbun-timbun hingga gagal diselesaikan. Mereka sedar hidup yang berjaya adalah hidup yang bermakna. 2. . Bebas dari aspek fikiran dan tindakan Usahawan tidak akan membiarkan dirinya terkongkong oleh perkara yang akan membantutkan cita-citanya. Mereka ini akan sering berfikir bahawa jika berusaha bersungguh-sungguh. 4. Dan membuat sesuatu pekerjaan itu di persekitaran yang tenang. 5. 3. Mereka sukakan cabaran dan kejayaannya mengatasi cabaran akan memberi kepuasan kepadanya setelah mereka berjaya. Mereka akan merancang dan melakukan sendiri apa yang sebaik-baiknya yang patut mereka lakukan. Sering mengharapkan masa depan yang baik Usahawan sentiasa mempunyai harapan dan pemikiran yang positif mengenai masa depannya. Mencari persekitaran yang baik Untuk menjamin bahawa mereka ini tidak terpengaruh oleh gejala negatif. Keperluan untuk kejayaan Usahawan sentiasa mempunyai keperluan untuk berjaya dengan cemerlang dalam hidup. membantu kita untuk lebih FOKUS menyiapkan sesuatu pekerjaan itu. Hasrat untuk menerima hasrat Seseorang usahawan adalah pengejar risiko.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 5 Mari kita lihat apakah ciri-ciri yang ada pada seorang Usahawan Yang Berjaya. kemudian menyelesaikannya satu persatu. 1.

merebut dan melaksanakannya adalah kualiti penting seseorang usahawan berjaya. Keyakinan terhadap kebolehan dirinya sebagai usahawan Ini sifat yang amat penting. Kepercayaan timbal balik dengan orang lain Asas bagi perniagaan ialah saling mempercayai. 12. 10. Jika mereka membuat kesilapan. Keyakinanlah yang menyebabkan seseorang usahawan menjadi berani menempuh risiko dan dugaan. . Kesediaan menerima tanggungjawab Usahawan itu bertanggungjawab terhadap apa yang dilakukan. 8. malah berusaha bersungguh-sungguh untuk menjadikan ideanya satu kenyataan yang diimipkan seterusnya memberikan mereka kejayaan. Bersama keyakinan inilah mereka ini mampu bergerak maju walaupun dengan bantuan yang sedikit atau tiada bantuan langsung. Oleh itu. Seseorang usahawan perlu percaya kepada kebolehan pekerjanya. Keupayaan mempraktikkan sesuatu Satu cara terpenting bagi seseorang usahawan ialah membuat apa yang dirancang. percaya kepada pembekalnya serta pembelinya. Mereka ini selalunya disukai serta dihormati oleh pekerjanya. kegagalan itulah yang akan memberikan kita kejayaan suatu hari nanti. Mereka ini sedar mengenai kepentingan pengurusan manusia dan dapat mengurus pekerjaannya dengan baik. barulah sesuatu perniagaan itu akan Berjaya dengan sikap percaya antara satu sama lain. 11. Keupayaan mencuri peluang Usahawan bijak mengenal pasti peluang.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 6 7. Namun. dia harus menangani perkara ini dengan penuh kebijaksanaan. mereka akan bertanggungjawab terhadap kesilapannya itu dan menjadikannya pengajaran serta bertekad tidak mahu mengulanginya lagi pada masa akan datang. Mereka juga berkebolehan untuk mengawal perniagaannya dengan teratur dan memastikannya berjalan lancar serta memperoleh keuntungan. 9. Mereka bukan hanya sekadar mempunyai banyak idea. Keupayaan mengenal pasti peluang. Sememangnya. Dia sentiasa berkesempatan mengaut keuntungan atau peluang baru bagi memajukan perniagaannya. Inilah yang akan mendorong mereka untuk lebih maju dan Berjaya. Tampuk kawalan Seorang usahawan adalah seorang ketua yang berwibawa dalam organisasi perniagaannya.

Maklum balas ini membolehkan mereka merangka strategi baru untuk memajukan perniagaan atau membuat keputusan penting. 17. 18. 15. Berperasaan tidak puas hati dan mahu berubah Usahawan berfikir bahawa sebenarnya mereka boleh melakukan lebih baik daripada sebelumnya. Usahawan menyusun strateginya dengan rapi sebelum dia memulakan sesuatu projek. Mempunyai cita-cita lebih tinggi Kebiasaannya manusia akan berhenti di zon selesa dan tidak lagi memasang cita-cita untuk lebih maju. seorang usahawan sentiasa mencari maklumat terbaru dan menggunakan khidmat agensi sebaik mungkin. Dia sentiasa mahu mendapatkan maklum balas mengenai pencapaiannya. Oleh itu. Mereka perlu mengambil kira kemungkinan yang akan berlaku dan mengambil langkah untuk meminimumkan kemungkinan kegagalan pada perkara yang boleh dikawal oleh dirinya. Mereka sentiasa mencari jalan bagi memperbaiki cara mengurus perniagaan atau produk yang dihasilkannya. Konsep diri yang positif Seorang usahawan berfikir secara positif. berbeza daripada ramai insan yang menganggap peluang sebagai masalah.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 7 13. . 16. Mereka juga mengenal pasti perkara di luar kawalan yang mungkin berlaku & membuat persediaan awal mengelakkan sebarang akibat buruk yang akan menimpa dirinya. Mereka yang gagal adalah mereka yang gagal membuat perancangan. Dengan cara ini dia berkebolehan melihat sesuatu masalah sebagai peluang. Mereka melakukan semua ini untuk memajukan lagi perniagaannya. Usahawan berjaya sentiasa menetapkan matlamat yang lebih tinggi apabila cita-citanya selama ini telah dicapai. Paling penting pada seorang usahawan ialah merancang masa kerana inilah kunci segala perancangan. Belajar dari keputusan Seseorang usahawan itu sentiasa mahu mengetahui sejauh manakah dia berjaya melaksanakan tugasnya. 14. Berorientasikan perancangan. Menyedari keperluan menggunakan agensi dan maklumat Usahawan memerlukan seberapa banyak maklumat yang terkini dan berguna untuk membolehkan dia merancang serta membuat keputusan dalam perniagaannya.

semua kerja yang dilakukan akan menjadi seronok kerana adanya minat dalam melakukan kerja itu. mendorong pekerja dan mengawal perniagaan. Oleh itu. Dengan fokus inilah usahawan dapat melakukan sesuatu dengan cara atau usaha yang tidak mampu dilakukan oleh orang lain. Ubah suai pentadbiran Seseorang usahawan mampu mengubah suai pentadbiran untuk memajukan syarikatnya.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 8 19. mereka menggunakan gerak hati. 22. senangsenang kemudian”. Dengan pengaruh. 25. Seorang usahawan perlu ada daya pengaruh bagi membolehkannya berjaya dalam urus niaga dan mengatur urusan pekerjanya. Menetapkan matlamat Usahawan akan fokus pada pencapaian matlamatnya. dia akan menetapkan matlamat yang lebih cemerlang lagi. Kepimpinan Usahawan adalah pemimpin. dialah yang boleh Berjaya. Dia akan menggunakan kakitangan dan mengagihkan kerja berdasarkan minat serta kebolehan kakitangan. 20. . Selain pengetahuan. Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya. Mereka akan melakukan pelbagai usaha yang dirancang rapi untuk matlamatnya itu. Rasa kemanjuran (semangat waja) Semangat yang kental perlu untuk usahawan kerana dalam perniagaan dia akan menempuh pelbagai dugaan dan rintangan. Sesiapa yang dapat menempuh cabaran tersebut. Dan mereka yang gagal adalah mereka yang berputus asa dalam menempuh cabaran dan rintangan yang datang. mengorganisasi. Kemahiran pengurusan Pengurusan perniagaan yang efisien dan efektif adalah perlu bagi menjamin kemajuan sesebuah perniagaan. Bak kata pepatah. Seorang usahawan perlu mahir dalam merancang. Pandai membuat keputusan Usahawan pandai membuat keputuan yang bijak untuk membolehkan perniagaan berjalan lancar dan meminimumkan masalah yang bakal timbul. Mereka sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa. “susah-susah dahulu. 21. mereka mampu mendapatkan lebih banyak peluang yang menguntungkan dalam masa yang singkat. 23. Ia jelas dan mempunyai nilai dalam hidup. Mereka bijak dalam menyusun strategi pengaruhnya. Kuat berusaha Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja. Apabila telah mencapai matlamat. 24.

jika ciri-ciri ini tidak disematkan di dalam diri setiap usahawan. . Dengan ini. Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya. mereka akan terus jatuh dan terus gagal. Jika anda mahu menjadi seorang usahawan yang Berjaya tidak kira dalam bidang apa sahaja. kejayaan akan datang dengan sendirinya tanpa kita sedari. Tetapi." Kesemua 25 ciri-ciri tadi adalah antara usahawan-usahawan yang Berjaya. tetapi jika tiada ciri-ciri sebagai seorang usahawan yang Berjaya. ciri-ciri ini sangat perlu ada dalam diri kita.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 9 " Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja. Berada di tahap yang selesa dan Berjaya. begini lah (seperti gambar di bawah) yang akan terjadi. Dia sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa.

Fokus kepada apa yang di inginkan Untuk berjaya dalam perniagaan. sifat menganggap sentiasa betul akan lupus. Tindakan yang berkesan dan mantap. 4. Enjoy dengan segala aktiviti Lakukan aktiviti tanpa tekanan dan gangguan emosi. selalunya tidak akan menjadi dan merugikan masa sahaja. Dalam mengatur langkah menuju kejayaan. . 1. Mari teruskan pembacaan kita. Ianya akan membuatkan kita lebih teruja untuk melakukan Sesutu yang kita minat. Fokus kepada permintaan bukan pengeluaran. adalah sesuatu yang merugikan. Mengeluarkan sesuatu yang bukan pelanggan mahukan. Suka bertanya soalan yang membina dan bukan menghina. Pastikan anda minat dan enjoy dengan apa yang lakukan tanpa paksaan.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 10 Ingin saya kongsikan lagi antara ciri-ciri lain yang patut diterapkan lagi dalam diri seorang usahawan yang Berjaya. Bersungguh-sungguh ketika melakukan sesuatu perniagaan dengan tindakan yang mantap bukan sambil lewa atau melakukan dengan bersahaja. Kerja yang dilakukan secara sambil lewa. Keinginan yang memuncak Sentiasa melakukan sesuatu aktiviti dengan penuh semangat dan harapan yang kental tanpa mudah mengalah dengan perasaan jemu. Dengan bertanya. Anda akan dapat yang terbaik! 2. Malah. kita perlu selalu bertanya kepada mentor atau guru sekiranya ada perkara yang tidak faham atau tidak pasti. anda perlu fokus kepada perkara-perkara yang pelanggan anda inginkan. kegagalan yang akan datang bukannya kejayaan. 5. 3.

Bertanggungjawab Anda harus mempunyai sikap tanggungjawab yang tingi didalam segala urusan perniagaan anda... Sentiasa ingin belajar Walau siapa anda sekali pun anda harus terus belajar samaada mendalami bidang yang sedang diceburi atau bidang yang lain. Terutama kepada para pelanggan anda. anda harus kawal imej dan tatatertib anda dengan kesemua pelanggan anda.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 11 6. Bertutur dari hati Lagi satu sikap yang anda perlu untuk berjaya. Imej professional Jadi seorang yang pakar didalam bidang anda dan sentiasa bersedia dalam apa jua keadaan. Anda harus memiliki sikap ini. 10. 7. 8. KEJAYAAN MENANTI DIHADAPAN. Penipuan dalam berkata-kata tidak akan menjadikan kita sebagai seorang yang Berjaya. “ . Tunjukkan standard anda Untuk pencapaian yang berterusan dan sentiasa maju kehadapan.. Setiap pertuturan anda harus lah ikhlas dan jujur.. Dan Nampak sebgai seorang yang professional... 9. “ MULAKAN DENGAN LANGKAH PERTAMA.

semoga dengan pembacaan ini akan menaikkan semangat anda untuk menjadi seorang usahawan yang lebih Berjaya lagi di masa akan datang.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 12 PENUTUP Akhir kata dari penulis. InsyaAllah. Saya berharap agar anda menerapkan nilainilai dan ciri-ciri yang telah dilihatkan didalam ebook ini dan saya yakin anda akan Berjaya menjadi usahawan. ..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful