Ciri-ciri Usahawan Berjaya

1

Aminn. Jom kita mulakan pembacaan kita tentang ciri-ciri ciri meraka yang Berjaya. Oleh itu..Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 2 Dari Meja & Laptop Penulis. Saya yakin. Ebook ini akan mendedahkan kan pelbagai ciri ciri-ciri ciri yang terdapat dalam diri seorang usahawan yang Berjaya. saya dengan besar hati ingin mengucapkan tahniah sekali lagi dan saya mendoakan agar anda menjadi seorang Usahawan yang Berjaya suatu hari nanti. Pertama sekali. . terima kasih saya ucapkan kerana anda telah mendapatkan ebook ini. Saya yakin anda adalah salah seorang usahawan yang betul-betul betul ingin mencapai kejayaan dan menjadi seorang usahawan yang Berjaya. anda boleh Berjaya dengan menanamkan ciri-ciri ini di dalam diri anda.

” “Tajuddin Ramli seorang usahawan mengimbaskan bahawa usahawan sentiasa berupaya melihat masa hadapan dan keluaran zaman hadapan h sebelum orang lain melihatnya dan berbuat sesuatu ke atasnya. perasaan keseronokan dan rasa kepuasan daripada keupayaan menjana idea.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 3 Anda seorang yang bercita-cita cita untuk menjadi seorang usahawan yang Berjaya? Tapi semua perkara yang anda lakukan seperti sia-sia sia sahaja kerana semuanya tidak menjadi. mengapa kebanyakan daripada mereka sentiasa gagal untuk mencapai sesuatu kejayaan itu? Adakah anda tahu? usahawan yang Berjaya itu adalah seorang usahawan yang sentiasa berfikir untuk mencapai Usahawan-usahawan matlamat yang telah disasarkan dan memperolehi kejayaan. berpendapat bahawa usahawan perlulah mempunyai inspirasi. “Kawai Ayuma seorang usahawan pengeluar komputer yang berjaya. Tetapi. Usahawan Berjaya juga memerlukan daya minda seorang jutawan. Di manakah silapnya? Adakah anda sendiri tahu dimanakah silapnya? Jika kita ditanya.” . siapakah yang mah mahukan ukan kejayaan? Sudah tentu semua orang inginkan kejayaan. Minda jutawan adalah minda usahawan yang berjaya.

maka lebih mudah untuknya beroleh kejayaan.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 4 Apakah dia sifat dan elemen yang perlu ada pada diri seorang usahawan? Apabila diterjemahkan kepada praktis perniagaan sebenar. nilai keusahawanan ini boleh diukur dari keberanian pengusaha untuk berpisah dengan simpanan atau wang pinjaman untuk melaksanakan idea dan impian yang jauh ke hadapan. Mereka ini juga sangat tekun dan tidak mudah berputus asa untuk melakukan sesuatu sesuatu. 9/10 rezeki adalah daripada perniagaan. berpengetahuan luas dalam bidang yang diceburi. Usahawan sahawan sentiasa berupaya mencari dan merebut peluang seterusnya melaksana dengan jayanya. Jika ika sesaorang itu berniaga untuk mencari rezeki. Kegagalan adalah guru kepada mereka. Dan kegagalan lah yang akan me mengajar gajar mereka untuk terus Berjaya. Seorang usahawan yang Berjaya adalah usahawan yang rajin bekerja. . Ini mungin berasaskan pada satu kebo kebolehan lehan luar biasa fikiran untuk mengikut naluri yang positif.

Bebas dari aspek fikiran dan tindakan Usahawan tidak akan membiarkan dirinya terkongkong oleh perkara yang akan membantutkan cita-citanya. Ini akan lebih memudahkan lagi mereka untuk menyelesaikannya dengan lebih cepat. 6. Menyelesaikan masalah Seseorang usahawan akan menyelesaikan masalahnya dengan cepat dan sebaik mungkin. Mereka akan merancang dan melakukan sendiri apa yang sebaik-baiknya yang patut mereka lakukan. kemudian menyelesaikannya satu persatu. Mereka mengambil masalah dan memecahkannya kepada masalah kecil. usahawan mencari persekitaran yang baik dan dapat membantunya menjayakan cita-citanya. 4. Mereka sedar hidup yang berjaya adalah hidup yang bermakna. Mereka sukakan cabaran dan kejayaannya mengatasi cabaran akan memberi kepuasan kepadanya setelah mereka berjaya. 3. Adakah anda tergolong dalam kalangan usahawan yang berjaya? Baca lebih lanjut untuk mengetahui sifatsifat penting sebagai seorang usahawan yang berjaya. . Namun. Mereka tidak membiarkan masalah itu bertimbun-timbun hingga gagal diselesaikan. Dan membuat sesuatu pekerjaan itu di persekitaran yang tenang. risiko yang dipilihnya adalah yang sederhana. Mencari persekitaran yang baik Untuk menjamin bahawa mereka ini tidak terpengaruh oleh gejala negatif. Sering mengharapkan masa depan yang baik Usahawan sentiasa mempunyai harapan dan pemikiran yang positif mengenai masa depannya. 1. Hasrat untuk menerima hasrat Seseorang usahawan adalah pengejar risiko. membantu kita untuk lebih FOKUS menyiapkan sesuatu pekerjaan itu. Keperluan untuk kejayaan Usahawan sentiasa mempunyai keperluan untuk berjaya dengan cemerlang dalam hidup. 5. Mereka ini akan sering berfikir bahawa jika berusaha bersungguh-sungguh. 2. suatu hari nanti akan beroleh kejayaan yang mereka impikan.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 5 Mari kita lihat apakah ciri-ciri yang ada pada seorang Usahawan Yang Berjaya.

10. Bersama keyakinan inilah mereka ini mampu bergerak maju walaupun dengan bantuan yang sedikit atau tiada bantuan langsung. barulah sesuatu perniagaan itu akan Berjaya dengan sikap percaya antara satu sama lain. dia harus menangani perkara ini dengan penuh kebijaksanaan.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 6 7. Oleh itu. 12. percaya kepada pembekalnya serta pembelinya. Namun. Mereka ini sedar mengenai kepentingan pengurusan manusia dan dapat mengurus pekerjaannya dengan baik. Jika mereka membuat kesilapan. Sememangnya. Keyakinan terhadap kebolehan dirinya sebagai usahawan Ini sifat yang amat penting. Keyakinanlah yang menyebabkan seseorang usahawan menjadi berani menempuh risiko dan dugaan. Dia sentiasa berkesempatan mengaut keuntungan atau peluang baru bagi memajukan perniagaannya. Tampuk kawalan Seorang usahawan adalah seorang ketua yang berwibawa dalam organisasi perniagaannya. 8. Keupayaan mempraktikkan sesuatu Satu cara terpenting bagi seseorang usahawan ialah membuat apa yang dirancang. merebut dan melaksanakannya adalah kualiti penting seseorang usahawan berjaya. 11. kegagalan itulah yang akan memberikan kita kejayaan suatu hari nanti. Keupayaan mencuri peluang Usahawan bijak mengenal pasti peluang. Mereka ini selalunya disukai serta dihormati oleh pekerjanya. Inilah yang akan mendorong mereka untuk lebih maju dan Berjaya. Keupayaan mengenal pasti peluang. Mereka juga berkebolehan untuk mengawal perniagaannya dengan teratur dan memastikannya berjalan lancar serta memperoleh keuntungan. Kesediaan menerima tanggungjawab Usahawan itu bertanggungjawab terhadap apa yang dilakukan. 9. . Mereka bukan hanya sekadar mempunyai banyak idea. mereka akan bertanggungjawab terhadap kesilapannya itu dan menjadikannya pengajaran serta bertekad tidak mahu mengulanginya lagi pada masa akan datang. Seseorang usahawan perlu percaya kepada kebolehan pekerjanya. Kepercayaan timbal balik dengan orang lain Asas bagi perniagaan ialah saling mempercayai. malah berusaha bersungguh-sungguh untuk menjadikan ideanya satu kenyataan yang diimipkan seterusnya memberikan mereka kejayaan.

Mereka yang gagal adalah mereka yang gagal membuat perancangan. Mereka perlu mengambil kira kemungkinan yang akan berlaku dan mengambil langkah untuk meminimumkan kemungkinan kegagalan pada perkara yang boleh dikawal oleh dirinya. Usahawan berjaya sentiasa menetapkan matlamat yang lebih tinggi apabila cita-citanya selama ini telah dicapai. Mereka melakukan semua ini untuk memajukan lagi perniagaannya. Berorientasikan perancangan.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 7 13. 17. Maklum balas ini membolehkan mereka merangka strategi baru untuk memajukan perniagaan atau membuat keputusan penting. Dengan cara ini dia berkebolehan melihat sesuatu masalah sebagai peluang. 14. berbeza daripada ramai insan yang menganggap peluang sebagai masalah. Berperasaan tidak puas hati dan mahu berubah Usahawan berfikir bahawa sebenarnya mereka boleh melakukan lebih baik daripada sebelumnya. Mempunyai cita-cita lebih tinggi Kebiasaannya manusia akan berhenti di zon selesa dan tidak lagi memasang cita-cita untuk lebih maju. Konsep diri yang positif Seorang usahawan berfikir secara positif. 18. Usahawan menyusun strateginya dengan rapi sebelum dia memulakan sesuatu projek. Belajar dari keputusan Seseorang usahawan itu sentiasa mahu mengetahui sejauh manakah dia berjaya melaksanakan tugasnya. Dia sentiasa mahu mendapatkan maklum balas mengenai pencapaiannya. Menyedari keperluan menggunakan agensi dan maklumat Usahawan memerlukan seberapa banyak maklumat yang terkini dan berguna untuk membolehkan dia merancang serta membuat keputusan dalam perniagaannya. Mereka sentiasa mencari jalan bagi memperbaiki cara mengurus perniagaan atau produk yang dihasilkannya. . 16. Oleh itu. Paling penting pada seorang usahawan ialah merancang masa kerana inilah kunci segala perancangan. Mereka juga mengenal pasti perkara di luar kawalan yang mungkin berlaku & membuat persediaan awal mengelakkan sebarang akibat buruk yang akan menimpa dirinya. 15. seorang usahawan sentiasa mencari maklumat terbaru dan menggunakan khidmat agensi sebaik mungkin.

. mendorong pekerja dan mengawal perniagaan. Ubah suai pentadbiran Seseorang usahawan mampu mengubah suai pentadbiran untuk memajukan syarikatnya. Apabila telah mencapai matlamat. mengorganisasi. 24. Kepimpinan Usahawan adalah pemimpin. Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya. Selain pengetahuan. 21. 22. Dengan fokus inilah usahawan dapat melakukan sesuatu dengan cara atau usaha yang tidak mampu dilakukan oleh orang lain. dialah yang boleh Berjaya. Seorang usahawan perlu mahir dalam merancang. Seorang usahawan perlu ada daya pengaruh bagi membolehkannya berjaya dalam urus niaga dan mengatur urusan pekerjanya. Dengan pengaruh. Kuat berusaha Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 8 19. mereka mampu mendapatkan lebih banyak peluang yang menguntungkan dalam masa yang singkat. Mereka akan melakukan pelbagai usaha yang dirancang rapi untuk matlamatnya itu. mereka menggunakan gerak hati. Sesiapa yang dapat menempuh cabaran tersebut. 25. dia akan menetapkan matlamat yang lebih cemerlang lagi. Oleh itu. Mereka bijak dalam menyusun strategi pengaruhnya. 20. “susah-susah dahulu. Dan mereka yang gagal adalah mereka yang berputus asa dalam menempuh cabaran dan rintangan yang datang. semua kerja yang dilakukan akan menjadi seronok kerana adanya minat dalam melakukan kerja itu. 23. Mereka sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa. Menetapkan matlamat Usahawan akan fokus pada pencapaian matlamatnya. senangsenang kemudian”. Pandai membuat keputusan Usahawan pandai membuat keputuan yang bijak untuk membolehkan perniagaan berjalan lancar dan meminimumkan masalah yang bakal timbul. Kemahiran pengurusan Pengurusan perniagaan yang efisien dan efektif adalah perlu bagi menjamin kemajuan sesebuah perniagaan. Dia akan menggunakan kakitangan dan mengagihkan kerja berdasarkan minat serta kebolehan kakitangan. Ia jelas dan mempunyai nilai dalam hidup. Bak kata pepatah. Rasa kemanjuran (semangat waja) Semangat yang kental perlu untuk usahawan kerana dalam perniagaan dia akan menempuh pelbagai dugaan dan rintangan.

Berada di tahap yang selesa dan Berjaya. kejayaan akan datang dengan sendirinya tanpa kita sedari.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 9 " Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja. . Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya. mereka akan terus jatuh dan terus gagal. tetapi jika tiada ciri-ciri sebagai seorang usahawan yang Berjaya. begini lah (seperti gambar di bawah) yang akan terjadi. Dengan ini. Dia sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa. ciri-ciri ini sangat perlu ada dalam diri kita. jika ciri-ciri ini tidak disematkan di dalam diri setiap usahawan." Kesemua 25 ciri-ciri tadi adalah antara usahawan-usahawan yang Berjaya. Tetapi. Jika anda mahu menjadi seorang usahawan yang Berjaya tidak kira dalam bidang apa sahaja.

Malah.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 10 Ingin saya kongsikan lagi antara ciri-ciri lain yang patut diterapkan lagi dalam diri seorang usahawan yang Berjaya. adalah sesuatu yang merugikan. Mengeluarkan sesuatu yang bukan pelanggan mahukan. Dengan bertanya. Anda akan dapat yang terbaik! 2. 5. Keinginan yang memuncak Sentiasa melakukan sesuatu aktiviti dengan penuh semangat dan harapan yang kental tanpa mudah mengalah dengan perasaan jemu. Kerja yang dilakukan secara sambil lewa. Fokus kepada permintaan bukan pengeluaran. Suka bertanya soalan yang membina dan bukan menghina. Ianya akan membuatkan kita lebih teruja untuk melakukan Sesutu yang kita minat. anda perlu fokus kepada perkara-perkara yang pelanggan anda inginkan. kita perlu selalu bertanya kepada mentor atau guru sekiranya ada perkara yang tidak faham atau tidak pasti. Bersungguh-sungguh ketika melakukan sesuatu perniagaan dengan tindakan yang mantap bukan sambil lewa atau melakukan dengan bersahaja. 3. Tindakan yang berkesan dan mantap. Mari teruskan pembacaan kita. selalunya tidak akan menjadi dan merugikan masa sahaja. sifat menganggap sentiasa betul akan lupus. 4. Dalam mengatur langkah menuju kejayaan. Enjoy dengan segala aktiviti Lakukan aktiviti tanpa tekanan dan gangguan emosi. Fokus kepada apa yang di inginkan Untuk berjaya dalam perniagaan. 1. Pastikan anda minat dan enjoy dengan apa yang lakukan tanpa paksaan. kegagalan yang akan datang bukannya kejayaan. .

10. Bertanggungjawab Anda harus mempunyai sikap tanggungjawab yang tingi didalam segala urusan perniagaan anda. Anda harus memiliki sikap ini.. Penipuan dalam berkata-kata tidak akan menjadikan kita sebagai seorang yang Berjaya.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 11 6. Setiap pertuturan anda harus lah ikhlas dan jujur... “ . 9. Terutama kepada para pelanggan anda.. Imej professional Jadi seorang yang pakar didalam bidang anda dan sentiasa bersedia dalam apa jua keadaan. Tunjukkan standard anda Untuk pencapaian yang berterusan dan sentiasa maju kehadapan.. KEJAYAAN MENANTI DIHADAPAN. Sentiasa ingin belajar Walau siapa anda sekali pun anda harus terus belajar samaada mendalami bidang yang sedang diceburi atau bidang yang lain. Bertutur dari hati Lagi satu sikap yang anda perlu untuk berjaya. anda harus kawal imej dan tatatertib anda dengan kesemua pelanggan anda. 7. Dan Nampak sebgai seorang yang professional. 8.. “ MULAKAN DENGAN LANGKAH PERTAMA.

. . semoga dengan pembacaan ini akan menaikkan semangat anda untuk menjadi seorang usahawan yang lebih Berjaya lagi di masa akan datang. InsyaAllah.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 12 PENUTUP Akhir kata dari penulis. Saya berharap agar anda menerapkan nilainilai dan ciri-ciri yang telah dilihatkan didalam ebook ini dan saya yakin anda akan Berjaya menjadi usahawan.