P. 1
Ciri Ciri Usahawan Berjaya

Ciri Ciri Usahawan Berjaya

|Views: 42|Likes:
Published by Lee Jason
Usahawan berjaya
Usahawan berjaya

More info:

Published by: Lee Jason on Sep 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/18/2013

pdf

text

original

Ciri-ciri Usahawan Berjaya

1

terima kasih saya ucapkan kerana anda telah mendapatkan ebook ini. Pertama sekali.. saya dengan besar hati ingin mengucapkan tahniah sekali lagi dan saya mendoakan agar anda menjadi seorang Usahawan yang Berjaya suatu hari nanti. Saya yakin anda adalah salah seorang usahawan yang betul-betul betul ingin mencapai kejayaan dan menjadi seorang usahawan yang Berjaya. anda boleh Berjaya dengan menanamkan ciri-ciri ini di dalam diri anda. Saya yakin. Jom kita mulakan pembacaan kita tentang ciri-ciri ciri meraka yang Berjaya.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 2 Dari Meja & Laptop Penulis. Aminn. Oleh itu. Ebook ini akan mendedahkan kan pelbagai ciri ciri-ciri ciri yang terdapat dalam diri seorang usahawan yang Berjaya. .

Tetapi.” . Usahawan Berjaya juga memerlukan daya minda seorang jutawan. Minda jutawan adalah minda usahawan yang berjaya. Di manakah silapnya? Adakah anda sendiri tahu dimanakah silapnya? Jika kita ditanya.” “Tajuddin Ramli seorang usahawan mengimbaskan bahawa usahawan sentiasa berupaya melihat masa hadapan dan keluaran zaman hadapan h sebelum orang lain melihatnya dan berbuat sesuatu ke atasnya. mengapa kebanyakan daripada mereka sentiasa gagal untuk mencapai sesuatu kejayaan itu? Adakah anda tahu? usahawan yang Berjaya itu adalah seorang usahawan yang sentiasa berfikir untuk mencapai Usahawan-usahawan matlamat yang telah disasarkan dan memperolehi kejayaan. perasaan keseronokan dan rasa kepuasan daripada keupayaan menjana idea. siapakah yang mah mahukan ukan kejayaan? Sudah tentu semua orang inginkan kejayaan. berpendapat bahawa usahawan perlulah mempunyai inspirasi. “Kawai Ayuma seorang usahawan pengeluar komputer yang berjaya.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 3 Anda seorang yang bercita-cita cita untuk menjadi seorang usahawan yang Berjaya? Tapi semua perkara yang anda lakukan seperti sia-sia sia sahaja kerana semuanya tidak menjadi.

Mereka ini juga sangat tekun dan tidak mudah berputus asa untuk melakukan sesuatu sesuatu. berpengetahuan luas dalam bidang yang diceburi. Kegagalan adalah guru kepada mereka. Jika ika sesaorang itu berniaga untuk mencari rezeki. Ini mungin berasaskan pada satu kebo kebolehan lehan luar biasa fikiran untuk mengikut naluri yang positif. Seorang usahawan yang Berjaya adalah usahawan yang rajin bekerja.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 4 Apakah dia sifat dan elemen yang perlu ada pada diri seorang usahawan? Apabila diterjemahkan kepada praktis perniagaan sebenar. Dan kegagalan lah yang akan me mengajar gajar mereka untuk terus Berjaya. maka lebih mudah untuknya beroleh kejayaan. 9/10 rezeki adalah daripada perniagaan. Usahawan sahawan sentiasa berupaya mencari dan merebut peluang seterusnya melaksana dengan jayanya. nilai keusahawanan ini boleh diukur dari keberanian pengusaha untuk berpisah dengan simpanan atau wang pinjaman untuk melaksanakan idea dan impian yang jauh ke hadapan. .

Mencari persekitaran yang baik Untuk menjamin bahawa mereka ini tidak terpengaruh oleh gejala negatif. 5. Mereka mengambil masalah dan memecahkannya kepada masalah kecil. 1. 6. 3. Keperluan untuk kejayaan Usahawan sentiasa mempunyai keperluan untuk berjaya dengan cemerlang dalam hidup. Mereka tidak membiarkan masalah itu bertimbun-timbun hingga gagal diselesaikan. Dan membuat sesuatu pekerjaan itu di persekitaran yang tenang. Namun. Hasrat untuk menerima hasrat Seseorang usahawan adalah pengejar risiko. Bebas dari aspek fikiran dan tindakan Usahawan tidak akan membiarkan dirinya terkongkong oleh perkara yang akan membantutkan cita-citanya. membantu kita untuk lebih FOKUS menyiapkan sesuatu pekerjaan itu.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 5 Mari kita lihat apakah ciri-ciri yang ada pada seorang Usahawan Yang Berjaya. kemudian menyelesaikannya satu persatu. Menyelesaikan masalah Seseorang usahawan akan menyelesaikan masalahnya dengan cepat dan sebaik mungkin. Mereka sukakan cabaran dan kejayaannya mengatasi cabaran akan memberi kepuasan kepadanya setelah mereka berjaya. Adakah anda tergolong dalam kalangan usahawan yang berjaya? Baca lebih lanjut untuk mengetahui sifatsifat penting sebagai seorang usahawan yang berjaya. 4. Mereka ini akan sering berfikir bahawa jika berusaha bersungguh-sungguh. . Mereka sedar hidup yang berjaya adalah hidup yang bermakna. Mereka akan merancang dan melakukan sendiri apa yang sebaik-baiknya yang patut mereka lakukan. 2. Ini akan lebih memudahkan lagi mereka untuk menyelesaikannya dengan lebih cepat. usahawan mencari persekitaran yang baik dan dapat membantunya menjayakan cita-citanya. Sering mengharapkan masa depan yang baik Usahawan sentiasa mempunyai harapan dan pemikiran yang positif mengenai masa depannya. risiko yang dipilihnya adalah yang sederhana. suatu hari nanti akan beroleh kejayaan yang mereka impikan.

11.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 6 7. Seseorang usahawan perlu percaya kepada kebolehan pekerjanya. barulah sesuatu perniagaan itu akan Berjaya dengan sikap percaya antara satu sama lain. Dia sentiasa berkesempatan mengaut keuntungan atau peluang baru bagi memajukan perniagaannya. 12. Mereka ini selalunya disukai serta dihormati oleh pekerjanya. malah berusaha bersungguh-sungguh untuk menjadikan ideanya satu kenyataan yang diimipkan seterusnya memberikan mereka kejayaan. Namun. Tampuk kawalan Seorang usahawan adalah seorang ketua yang berwibawa dalam organisasi perniagaannya. Kepercayaan timbal balik dengan orang lain Asas bagi perniagaan ialah saling mempercayai. 10. Kesediaan menerima tanggungjawab Usahawan itu bertanggungjawab terhadap apa yang dilakukan. merebut dan melaksanakannya adalah kualiti penting seseorang usahawan berjaya. Mereka bukan hanya sekadar mempunyai banyak idea. Keupayaan mengenal pasti peluang. Oleh itu. . Mereka juga berkebolehan untuk mengawal perniagaannya dengan teratur dan memastikannya berjalan lancar serta memperoleh keuntungan. 9. Keyakinan terhadap kebolehan dirinya sebagai usahawan Ini sifat yang amat penting. Bersama keyakinan inilah mereka ini mampu bergerak maju walaupun dengan bantuan yang sedikit atau tiada bantuan langsung. kegagalan itulah yang akan memberikan kita kejayaan suatu hari nanti. 8. Keupayaan mencuri peluang Usahawan bijak mengenal pasti peluang. Keyakinanlah yang menyebabkan seseorang usahawan menjadi berani menempuh risiko dan dugaan. Inilah yang akan mendorong mereka untuk lebih maju dan Berjaya. Jika mereka membuat kesilapan. Keupayaan mempraktikkan sesuatu Satu cara terpenting bagi seseorang usahawan ialah membuat apa yang dirancang. dia harus menangani perkara ini dengan penuh kebijaksanaan. Sememangnya. percaya kepada pembekalnya serta pembelinya. mereka akan bertanggungjawab terhadap kesilapannya itu dan menjadikannya pengajaran serta bertekad tidak mahu mengulanginya lagi pada masa akan datang. Mereka ini sedar mengenai kepentingan pengurusan manusia dan dapat mengurus pekerjaannya dengan baik.

Usahawan berjaya sentiasa menetapkan matlamat yang lebih tinggi apabila cita-citanya selama ini telah dicapai. Oleh itu. Menyedari keperluan menggunakan agensi dan maklumat Usahawan memerlukan seberapa banyak maklumat yang terkini dan berguna untuk membolehkan dia merancang serta membuat keputusan dalam perniagaannya. Mempunyai cita-cita lebih tinggi Kebiasaannya manusia akan berhenti di zon selesa dan tidak lagi memasang cita-cita untuk lebih maju. Belajar dari keputusan Seseorang usahawan itu sentiasa mahu mengetahui sejauh manakah dia berjaya melaksanakan tugasnya. Dengan cara ini dia berkebolehan melihat sesuatu masalah sebagai peluang. Usahawan menyusun strateginya dengan rapi sebelum dia memulakan sesuatu projek. Berorientasikan perancangan. Maklum balas ini membolehkan mereka merangka strategi baru untuk memajukan perniagaan atau membuat keputusan penting.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 7 13. 18. 17. Mereka melakukan semua ini untuk memajukan lagi perniagaannya. 15. Berperasaan tidak puas hati dan mahu berubah Usahawan berfikir bahawa sebenarnya mereka boleh melakukan lebih baik daripada sebelumnya. berbeza daripada ramai insan yang menganggap peluang sebagai masalah. 14. 16. Mereka juga mengenal pasti perkara di luar kawalan yang mungkin berlaku & membuat persediaan awal mengelakkan sebarang akibat buruk yang akan menimpa dirinya. Konsep diri yang positif Seorang usahawan berfikir secara positif. Mereka perlu mengambil kira kemungkinan yang akan berlaku dan mengambil langkah untuk meminimumkan kemungkinan kegagalan pada perkara yang boleh dikawal oleh dirinya. seorang usahawan sentiasa mencari maklumat terbaru dan menggunakan khidmat agensi sebaik mungkin. Mereka sentiasa mencari jalan bagi memperbaiki cara mengurus perniagaan atau produk yang dihasilkannya. Dia sentiasa mahu mendapatkan maklum balas mengenai pencapaiannya. . Paling penting pada seorang usahawan ialah merancang masa kerana inilah kunci segala perancangan. Mereka yang gagal adalah mereka yang gagal membuat perancangan.

Menetapkan matlamat Usahawan akan fokus pada pencapaian matlamatnya. . Mereka bijak dalam menyusun strategi pengaruhnya. 21. Mereka sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa. 24. Rasa kemanjuran (semangat waja) Semangat yang kental perlu untuk usahawan kerana dalam perniagaan dia akan menempuh pelbagai dugaan dan rintangan. Selain pengetahuan. mengorganisasi. Bak kata pepatah. Dengan fokus inilah usahawan dapat melakukan sesuatu dengan cara atau usaha yang tidak mampu dilakukan oleh orang lain. Apabila telah mencapai matlamat. 20. Dia akan menggunakan kakitangan dan mengagihkan kerja berdasarkan minat serta kebolehan kakitangan. Ia jelas dan mempunyai nilai dalam hidup. “susah-susah dahulu. Mereka akan melakukan pelbagai usaha yang dirancang rapi untuk matlamatnya itu. Dan mereka yang gagal adalah mereka yang berputus asa dalam menempuh cabaran dan rintangan yang datang. mereka mampu mendapatkan lebih banyak peluang yang menguntungkan dalam masa yang singkat. Seorang usahawan perlu mahir dalam merancang. Kuat berusaha Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja. Dengan pengaruh. 22. Seorang usahawan perlu ada daya pengaruh bagi membolehkannya berjaya dalam urus niaga dan mengatur urusan pekerjanya. Kepimpinan Usahawan adalah pemimpin. dia akan menetapkan matlamat yang lebih cemerlang lagi. Sesiapa yang dapat menempuh cabaran tersebut. Ubah suai pentadbiran Seseorang usahawan mampu mengubah suai pentadbiran untuk memajukan syarikatnya. Kemahiran pengurusan Pengurusan perniagaan yang efisien dan efektif adalah perlu bagi menjamin kemajuan sesebuah perniagaan. 25. Pandai membuat keputusan Usahawan pandai membuat keputuan yang bijak untuk membolehkan perniagaan berjalan lancar dan meminimumkan masalah yang bakal timbul. dialah yang boleh Berjaya. senangsenang kemudian”. semua kerja yang dilakukan akan menjadi seronok kerana adanya minat dalam melakukan kerja itu. mereka menggunakan gerak hati. mendorong pekerja dan mengawal perniagaan.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 8 19. Oleh itu. 23. Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya.

mereka akan terus jatuh dan terus gagal. Dengan ini. Jika anda mahu menjadi seorang usahawan yang Berjaya tidak kira dalam bidang apa sahaja. Berada di tahap yang selesa dan Berjaya. jika ciri-ciri ini tidak disematkan di dalam diri setiap usahawan. tetapi jika tiada ciri-ciri sebagai seorang usahawan yang Berjaya. Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya. kejayaan akan datang dengan sendirinya tanpa kita sedari. Tetapi.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 9 " Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja. Dia sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa." Kesemua 25 ciri-ciri tadi adalah antara usahawan-usahawan yang Berjaya. . begini lah (seperti gambar di bawah) yang akan terjadi. ciri-ciri ini sangat perlu ada dalam diri kita.

Malah. Ianya akan membuatkan kita lebih teruja untuk melakukan Sesutu yang kita minat. Enjoy dengan segala aktiviti Lakukan aktiviti tanpa tekanan dan gangguan emosi. Dengan bertanya. Mengeluarkan sesuatu yang bukan pelanggan mahukan. . Dalam mengatur langkah menuju kejayaan. Fokus kepada permintaan bukan pengeluaran. kita perlu selalu bertanya kepada mentor atau guru sekiranya ada perkara yang tidak faham atau tidak pasti. sifat menganggap sentiasa betul akan lupus. kegagalan yang akan datang bukannya kejayaan. Fokus kepada apa yang di inginkan Untuk berjaya dalam perniagaan. adalah sesuatu yang merugikan. anda perlu fokus kepada perkara-perkara yang pelanggan anda inginkan. 1. 5. Keinginan yang memuncak Sentiasa melakukan sesuatu aktiviti dengan penuh semangat dan harapan yang kental tanpa mudah mengalah dengan perasaan jemu. Suka bertanya soalan yang membina dan bukan menghina. selalunya tidak akan menjadi dan merugikan masa sahaja. Mari teruskan pembacaan kita. Bersungguh-sungguh ketika melakukan sesuatu perniagaan dengan tindakan yang mantap bukan sambil lewa atau melakukan dengan bersahaja. Kerja yang dilakukan secara sambil lewa.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 10 Ingin saya kongsikan lagi antara ciri-ciri lain yang patut diterapkan lagi dalam diri seorang usahawan yang Berjaya. 3. Anda akan dapat yang terbaik! 2. Tindakan yang berkesan dan mantap. Pastikan anda minat dan enjoy dengan apa yang lakukan tanpa paksaan. 4.

“ .. Sentiasa ingin belajar Walau siapa anda sekali pun anda harus terus belajar samaada mendalami bidang yang sedang diceburi atau bidang yang lain.. 8. Terutama kepada para pelanggan anda. Dan Nampak sebgai seorang yang professional. 9. 10. 7. Imej professional Jadi seorang yang pakar didalam bidang anda dan sentiasa bersedia dalam apa jua keadaan.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 11 6. “ MULAKAN DENGAN LANGKAH PERTAMA.. Bertutur dari hati Lagi satu sikap yang anda perlu untuk berjaya. anda harus kawal imej dan tatatertib anda dengan kesemua pelanggan anda.. Setiap pertuturan anda harus lah ikhlas dan jujur. Anda harus memiliki sikap ini... Bertanggungjawab Anda harus mempunyai sikap tanggungjawab yang tingi didalam segala urusan perniagaan anda. KEJAYAAN MENANTI DIHADAPAN. Tunjukkan standard anda Untuk pencapaian yang berterusan dan sentiasa maju kehadapan. Penipuan dalam berkata-kata tidak akan menjadikan kita sebagai seorang yang Berjaya.

. semoga dengan pembacaan ini akan menaikkan semangat anda untuk menjadi seorang usahawan yang lebih Berjaya lagi di masa akan datang..Ciri-ciri Usahawan Berjaya 12 PENUTUP Akhir kata dari penulis. InsyaAllah. Saya berharap agar anda menerapkan nilainilai dan ciri-ciri yang telah dilihatkan didalam ebook ini dan saya yakin anda akan Berjaya menjadi usahawan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->