Ciri-ciri Usahawan Berjaya

1

Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 2 Dari Meja & Laptop Penulis. Jom kita mulakan pembacaan kita tentang ciri-ciri ciri meraka yang Berjaya. Ebook ini akan mendedahkan kan pelbagai ciri ciri-ciri ciri yang terdapat dalam diri seorang usahawan yang Berjaya.. Saya yakin anda adalah salah seorang usahawan yang betul-betul betul ingin mencapai kejayaan dan menjadi seorang usahawan yang Berjaya. anda boleh Berjaya dengan menanamkan ciri-ciri ini di dalam diri anda. Oleh itu. saya dengan besar hati ingin mengucapkan tahniah sekali lagi dan saya mendoakan agar anda menjadi seorang Usahawan yang Berjaya suatu hari nanti. Saya yakin. Pertama sekali. . terima kasih saya ucapkan kerana anda telah mendapatkan ebook ini. Aminn.

mengapa kebanyakan daripada mereka sentiasa gagal untuk mencapai sesuatu kejayaan itu? Adakah anda tahu? usahawan yang Berjaya itu adalah seorang usahawan yang sentiasa berfikir untuk mencapai Usahawan-usahawan matlamat yang telah disasarkan dan memperolehi kejayaan. Minda jutawan adalah minda usahawan yang berjaya. berpendapat bahawa usahawan perlulah mempunyai inspirasi. siapakah yang mah mahukan ukan kejayaan? Sudah tentu semua orang inginkan kejayaan. perasaan keseronokan dan rasa kepuasan daripada keupayaan menjana idea. Usahawan Berjaya juga memerlukan daya minda seorang jutawan. Tetapi.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 3 Anda seorang yang bercita-cita cita untuk menjadi seorang usahawan yang Berjaya? Tapi semua perkara yang anda lakukan seperti sia-sia sia sahaja kerana semuanya tidak menjadi.” “Tajuddin Ramli seorang usahawan mengimbaskan bahawa usahawan sentiasa berupaya melihat masa hadapan dan keluaran zaman hadapan h sebelum orang lain melihatnya dan berbuat sesuatu ke atasnya. “Kawai Ayuma seorang usahawan pengeluar komputer yang berjaya.” . Di manakah silapnya? Adakah anda sendiri tahu dimanakah silapnya? Jika kita ditanya.

9/10 rezeki adalah daripada perniagaan. nilai keusahawanan ini boleh diukur dari keberanian pengusaha untuk berpisah dengan simpanan atau wang pinjaman untuk melaksanakan idea dan impian yang jauh ke hadapan. Seorang usahawan yang Berjaya adalah usahawan yang rajin bekerja. Jika ika sesaorang itu berniaga untuk mencari rezeki. . Kegagalan adalah guru kepada mereka. berpengetahuan luas dalam bidang yang diceburi. Usahawan sahawan sentiasa berupaya mencari dan merebut peluang seterusnya melaksana dengan jayanya. maka lebih mudah untuknya beroleh kejayaan. Mereka ini juga sangat tekun dan tidak mudah berputus asa untuk melakukan sesuatu sesuatu.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 4 Apakah dia sifat dan elemen yang perlu ada pada diri seorang usahawan? Apabila diterjemahkan kepada praktis perniagaan sebenar. Ini mungin berasaskan pada satu kebo kebolehan lehan luar biasa fikiran untuk mengikut naluri yang positif. Dan kegagalan lah yang akan me mengajar gajar mereka untuk terus Berjaya.

2. kemudian menyelesaikannya satu persatu. Mereka tidak membiarkan masalah itu bertimbun-timbun hingga gagal diselesaikan. Adakah anda tergolong dalam kalangan usahawan yang berjaya? Baca lebih lanjut untuk mengetahui sifatsifat penting sebagai seorang usahawan yang berjaya. 3. Mereka mengambil masalah dan memecahkannya kepada masalah kecil. . Keperluan untuk kejayaan Usahawan sentiasa mempunyai keperluan untuk berjaya dengan cemerlang dalam hidup. Mereka ini akan sering berfikir bahawa jika berusaha bersungguh-sungguh. Dan membuat sesuatu pekerjaan itu di persekitaran yang tenang. Namun. Menyelesaikan masalah Seseorang usahawan akan menyelesaikan masalahnya dengan cepat dan sebaik mungkin. risiko yang dipilihnya adalah yang sederhana. Hasrat untuk menerima hasrat Seseorang usahawan adalah pengejar risiko. 5. Mencari persekitaran yang baik Untuk menjamin bahawa mereka ini tidak terpengaruh oleh gejala negatif. Mereka akan merancang dan melakukan sendiri apa yang sebaik-baiknya yang patut mereka lakukan. 1. Mereka sedar hidup yang berjaya adalah hidup yang bermakna. membantu kita untuk lebih FOKUS menyiapkan sesuatu pekerjaan itu. Mereka sukakan cabaran dan kejayaannya mengatasi cabaran akan memberi kepuasan kepadanya setelah mereka berjaya. Ini akan lebih memudahkan lagi mereka untuk menyelesaikannya dengan lebih cepat.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 5 Mari kita lihat apakah ciri-ciri yang ada pada seorang Usahawan Yang Berjaya. suatu hari nanti akan beroleh kejayaan yang mereka impikan. 6. Bebas dari aspek fikiran dan tindakan Usahawan tidak akan membiarkan dirinya terkongkong oleh perkara yang akan membantutkan cita-citanya. 4. usahawan mencari persekitaran yang baik dan dapat membantunya menjayakan cita-citanya. Sering mengharapkan masa depan yang baik Usahawan sentiasa mempunyai harapan dan pemikiran yang positif mengenai masa depannya.

barulah sesuatu perniagaan itu akan Berjaya dengan sikap percaya antara satu sama lain. Keupayaan mempraktikkan sesuatu Satu cara terpenting bagi seseorang usahawan ialah membuat apa yang dirancang. Jika mereka membuat kesilapan.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 6 7. Mereka ini sedar mengenai kepentingan pengurusan manusia dan dapat mengurus pekerjaannya dengan baik. 10. Inilah yang akan mendorong mereka untuk lebih maju dan Berjaya. Keyakinanlah yang menyebabkan seseorang usahawan menjadi berani menempuh risiko dan dugaan. merebut dan melaksanakannya adalah kualiti penting seseorang usahawan berjaya. Keupayaan mengenal pasti peluang. Kesediaan menerima tanggungjawab Usahawan itu bertanggungjawab terhadap apa yang dilakukan. 9. Tampuk kawalan Seorang usahawan adalah seorang ketua yang berwibawa dalam organisasi perniagaannya. 12. Keupayaan mencuri peluang Usahawan bijak mengenal pasti peluang. Kepercayaan timbal balik dengan orang lain Asas bagi perniagaan ialah saling mempercayai. Bersama keyakinan inilah mereka ini mampu bergerak maju walaupun dengan bantuan yang sedikit atau tiada bantuan langsung. percaya kepada pembekalnya serta pembelinya. 11. . malah berusaha bersungguh-sungguh untuk menjadikan ideanya satu kenyataan yang diimipkan seterusnya memberikan mereka kejayaan. Oleh itu. Namun. kegagalan itulah yang akan memberikan kita kejayaan suatu hari nanti. dia harus menangani perkara ini dengan penuh kebijaksanaan. Seseorang usahawan perlu percaya kepada kebolehan pekerjanya. Mereka juga berkebolehan untuk mengawal perniagaannya dengan teratur dan memastikannya berjalan lancar serta memperoleh keuntungan. Dia sentiasa berkesempatan mengaut keuntungan atau peluang baru bagi memajukan perniagaannya. mereka akan bertanggungjawab terhadap kesilapannya itu dan menjadikannya pengajaran serta bertekad tidak mahu mengulanginya lagi pada masa akan datang. 8. Mereka ini selalunya disukai serta dihormati oleh pekerjanya. Sememangnya. Keyakinan terhadap kebolehan dirinya sebagai usahawan Ini sifat yang amat penting. Mereka bukan hanya sekadar mempunyai banyak idea.

Ciri-ciri Usahawan Berjaya 7 13. Dengan cara ini dia berkebolehan melihat sesuatu masalah sebagai peluang. Berperasaan tidak puas hati dan mahu berubah Usahawan berfikir bahawa sebenarnya mereka boleh melakukan lebih baik daripada sebelumnya. berbeza daripada ramai insan yang menganggap peluang sebagai masalah. 14. Dia sentiasa mahu mendapatkan maklum balas mengenai pencapaiannya. 15. Mereka sentiasa mencari jalan bagi memperbaiki cara mengurus perniagaan atau produk yang dihasilkannya. Menyedari keperluan menggunakan agensi dan maklumat Usahawan memerlukan seberapa banyak maklumat yang terkini dan berguna untuk membolehkan dia merancang serta membuat keputusan dalam perniagaannya. Konsep diri yang positif Seorang usahawan berfikir secara positif. 16. Belajar dari keputusan Seseorang usahawan itu sentiasa mahu mengetahui sejauh manakah dia berjaya melaksanakan tugasnya. seorang usahawan sentiasa mencari maklumat terbaru dan menggunakan khidmat agensi sebaik mungkin. Mereka perlu mengambil kira kemungkinan yang akan berlaku dan mengambil langkah untuk meminimumkan kemungkinan kegagalan pada perkara yang boleh dikawal oleh dirinya. 17. . Berorientasikan perancangan. Oleh itu. Mereka melakukan semua ini untuk memajukan lagi perniagaannya. Usahawan menyusun strateginya dengan rapi sebelum dia memulakan sesuatu projek. Maklum balas ini membolehkan mereka merangka strategi baru untuk memajukan perniagaan atau membuat keputusan penting. 18. Mereka juga mengenal pasti perkara di luar kawalan yang mungkin berlaku & membuat persediaan awal mengelakkan sebarang akibat buruk yang akan menimpa dirinya. Mempunyai cita-cita lebih tinggi Kebiasaannya manusia akan berhenti di zon selesa dan tidak lagi memasang cita-cita untuk lebih maju. Mereka yang gagal adalah mereka yang gagal membuat perancangan. Paling penting pada seorang usahawan ialah merancang masa kerana inilah kunci segala perancangan. Usahawan berjaya sentiasa menetapkan matlamat yang lebih tinggi apabila cita-citanya selama ini telah dicapai.

Sesiapa yang dapat menempuh cabaran tersebut. mendorong pekerja dan mengawal perniagaan. Rasa kemanjuran (semangat waja) Semangat yang kental perlu untuk usahawan kerana dalam perniagaan dia akan menempuh pelbagai dugaan dan rintangan. Ubah suai pentadbiran Seseorang usahawan mampu mengubah suai pentadbiran untuk memajukan syarikatnya. Seorang usahawan perlu ada daya pengaruh bagi membolehkannya berjaya dalam urus niaga dan mengatur urusan pekerjanya. “susah-susah dahulu. Bak kata pepatah. 22.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 8 19. Kemahiran pengurusan Pengurusan perniagaan yang efisien dan efektif adalah perlu bagi menjamin kemajuan sesebuah perniagaan. mereka mampu mendapatkan lebih banyak peluang yang menguntungkan dalam masa yang singkat. Kuat berusaha Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja. Ia jelas dan mempunyai nilai dalam hidup. . semua kerja yang dilakukan akan menjadi seronok kerana adanya minat dalam melakukan kerja itu. Mereka akan melakukan pelbagai usaha yang dirancang rapi untuk matlamatnya itu. Selain pengetahuan. Seorang usahawan perlu mahir dalam merancang. 24. Dengan fokus inilah usahawan dapat melakukan sesuatu dengan cara atau usaha yang tidak mampu dilakukan oleh orang lain. Dan mereka yang gagal adalah mereka yang berputus asa dalam menempuh cabaran dan rintangan yang datang. Pandai membuat keputusan Usahawan pandai membuat keputuan yang bijak untuk membolehkan perniagaan berjalan lancar dan meminimumkan masalah yang bakal timbul. Menetapkan matlamat Usahawan akan fokus pada pencapaian matlamatnya. Kepimpinan Usahawan adalah pemimpin. Dengan pengaruh. Mereka sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa. dia akan menetapkan matlamat yang lebih cemerlang lagi. 25. 21. mereka menggunakan gerak hati. Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya. Dia akan menggunakan kakitangan dan mengagihkan kerja berdasarkan minat serta kebolehan kakitangan. Apabila telah mencapai matlamat. senangsenang kemudian”. Mereka bijak dalam menyusun strategi pengaruhnya. 20. mengorganisasi. 23. dialah yang boleh Berjaya. Oleh itu.

begini lah (seperti gambar di bawah) yang akan terjadi. Tetapi." Kesemua 25 ciri-ciri tadi adalah antara usahawan-usahawan yang Berjaya. tetapi jika tiada ciri-ciri sebagai seorang usahawan yang Berjaya. Jika anda mahu menjadi seorang usahawan yang Berjaya tidak kira dalam bidang apa sahaja. Dengan ini. Berada di tahap yang selesa dan Berjaya. Dia sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa. mereka akan terus jatuh dan terus gagal. jika ciri-ciri ini tidak disematkan di dalam diri setiap usahawan. . kejayaan akan datang dengan sendirinya tanpa kita sedari. ciri-ciri ini sangat perlu ada dalam diri kita. Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 9 " Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja.

Ianya akan membuatkan kita lebih teruja untuk melakukan Sesutu yang kita minat. selalunya tidak akan menjadi dan merugikan masa sahaja. Bersungguh-sungguh ketika melakukan sesuatu perniagaan dengan tindakan yang mantap bukan sambil lewa atau melakukan dengan bersahaja. kegagalan yang akan datang bukannya kejayaan. 3.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 10 Ingin saya kongsikan lagi antara ciri-ciri lain yang patut diterapkan lagi dalam diri seorang usahawan yang Berjaya. Mengeluarkan sesuatu yang bukan pelanggan mahukan. Fokus kepada permintaan bukan pengeluaran. 5. Suka bertanya soalan yang membina dan bukan menghina. Fokus kepada apa yang di inginkan Untuk berjaya dalam perniagaan. Tindakan yang berkesan dan mantap. adalah sesuatu yang merugikan. sifat menganggap sentiasa betul akan lupus. kita perlu selalu bertanya kepada mentor atau guru sekiranya ada perkara yang tidak faham atau tidak pasti. Malah. 1. Dengan bertanya. Pastikan anda minat dan enjoy dengan apa yang lakukan tanpa paksaan. 4. Keinginan yang memuncak Sentiasa melakukan sesuatu aktiviti dengan penuh semangat dan harapan yang kental tanpa mudah mengalah dengan perasaan jemu. Dalam mengatur langkah menuju kejayaan. Kerja yang dilakukan secara sambil lewa. Enjoy dengan segala aktiviti Lakukan aktiviti tanpa tekanan dan gangguan emosi. anda perlu fokus kepada perkara-perkara yang pelanggan anda inginkan. Anda akan dapat yang terbaik! 2. Mari teruskan pembacaan kita. .

Dan Nampak sebgai seorang yang professional. anda harus kawal imej dan tatatertib anda dengan kesemua pelanggan anda. Setiap pertuturan anda harus lah ikhlas dan jujur. Sentiasa ingin belajar Walau siapa anda sekali pun anda harus terus belajar samaada mendalami bidang yang sedang diceburi atau bidang yang lain.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 11 6. Bertutur dari hati Lagi satu sikap yang anda perlu untuk berjaya.. 9... 10. 8. “ MULAKAN DENGAN LANGKAH PERTAMA.. “ . Anda harus memiliki sikap ini. Terutama kepada para pelanggan anda. 7. Bertanggungjawab Anda harus mempunyai sikap tanggungjawab yang tingi didalam segala urusan perniagaan anda. KEJAYAAN MENANTI DIHADAPAN. Penipuan dalam berkata-kata tidak akan menjadikan kita sebagai seorang yang Berjaya. Tunjukkan standard anda Untuk pencapaian yang berterusan dan sentiasa maju kehadapan. Imej professional Jadi seorang yang pakar didalam bidang anda dan sentiasa bersedia dalam apa jua keadaan...

InsyaAllah. Saya berharap agar anda menerapkan nilainilai dan ciri-ciri yang telah dilihatkan didalam ebook ini dan saya yakin anda akan Berjaya menjadi usahawan. .. semoga dengan pembacaan ini akan menaikkan semangat anda untuk menjadi seorang usahawan yang lebih Berjaya lagi di masa akan datang.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 12 PENUTUP Akhir kata dari penulis.