Ciri-ciri Usahawan Berjaya

1

Saya yakin. Oleh itu. terima kasih saya ucapkan kerana anda telah mendapatkan ebook ini. anda boleh Berjaya dengan menanamkan ciri-ciri ini di dalam diri anda.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 2 Dari Meja & Laptop Penulis. Jom kita mulakan pembacaan kita tentang ciri-ciri ciri meraka yang Berjaya. Aminn.. Ebook ini akan mendedahkan kan pelbagai ciri ciri-ciri ciri yang terdapat dalam diri seorang usahawan yang Berjaya. Saya yakin anda adalah salah seorang usahawan yang betul-betul betul ingin mencapai kejayaan dan menjadi seorang usahawan yang Berjaya. . saya dengan besar hati ingin mengucapkan tahniah sekali lagi dan saya mendoakan agar anda menjadi seorang Usahawan yang Berjaya suatu hari nanti. Pertama sekali.

Usahawan Berjaya juga memerlukan daya minda seorang jutawan. Tetapi. Di manakah silapnya? Adakah anda sendiri tahu dimanakah silapnya? Jika kita ditanya.” “Tajuddin Ramli seorang usahawan mengimbaskan bahawa usahawan sentiasa berupaya melihat masa hadapan dan keluaran zaman hadapan h sebelum orang lain melihatnya dan berbuat sesuatu ke atasnya.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 3 Anda seorang yang bercita-cita cita untuk menjadi seorang usahawan yang Berjaya? Tapi semua perkara yang anda lakukan seperti sia-sia sia sahaja kerana semuanya tidak menjadi. mengapa kebanyakan daripada mereka sentiasa gagal untuk mencapai sesuatu kejayaan itu? Adakah anda tahu? usahawan yang Berjaya itu adalah seorang usahawan yang sentiasa berfikir untuk mencapai Usahawan-usahawan matlamat yang telah disasarkan dan memperolehi kejayaan. berpendapat bahawa usahawan perlulah mempunyai inspirasi. “Kawai Ayuma seorang usahawan pengeluar komputer yang berjaya. siapakah yang mah mahukan ukan kejayaan? Sudah tentu semua orang inginkan kejayaan. perasaan keseronokan dan rasa kepuasan daripada keupayaan menjana idea. Minda jutawan adalah minda usahawan yang berjaya.” .

maka lebih mudah untuknya beroleh kejayaan. . Kegagalan adalah guru kepada mereka.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 4 Apakah dia sifat dan elemen yang perlu ada pada diri seorang usahawan? Apabila diterjemahkan kepada praktis perniagaan sebenar. nilai keusahawanan ini boleh diukur dari keberanian pengusaha untuk berpisah dengan simpanan atau wang pinjaman untuk melaksanakan idea dan impian yang jauh ke hadapan. Ini mungin berasaskan pada satu kebo kebolehan lehan luar biasa fikiran untuk mengikut naluri yang positif. 9/10 rezeki adalah daripada perniagaan. Jika ika sesaorang itu berniaga untuk mencari rezeki. Mereka ini juga sangat tekun dan tidak mudah berputus asa untuk melakukan sesuatu sesuatu. Usahawan sahawan sentiasa berupaya mencari dan merebut peluang seterusnya melaksana dengan jayanya. berpengetahuan luas dalam bidang yang diceburi. Seorang usahawan yang Berjaya adalah usahawan yang rajin bekerja. Dan kegagalan lah yang akan me mengajar gajar mereka untuk terus Berjaya.

. membantu kita untuk lebih FOKUS menyiapkan sesuatu pekerjaan itu. Ini akan lebih memudahkan lagi mereka untuk menyelesaikannya dengan lebih cepat. Menyelesaikan masalah Seseorang usahawan akan menyelesaikan masalahnya dengan cepat dan sebaik mungkin. Sering mengharapkan masa depan yang baik Usahawan sentiasa mempunyai harapan dan pemikiran yang positif mengenai masa depannya. Namun. 4. Mereka sedar hidup yang berjaya adalah hidup yang bermakna. Dan membuat sesuatu pekerjaan itu di persekitaran yang tenang. risiko yang dipilihnya adalah yang sederhana. 3. Keperluan untuk kejayaan Usahawan sentiasa mempunyai keperluan untuk berjaya dengan cemerlang dalam hidup. Mencari persekitaran yang baik Untuk menjamin bahawa mereka ini tidak terpengaruh oleh gejala negatif. Hasrat untuk menerima hasrat Seseorang usahawan adalah pengejar risiko. kemudian menyelesaikannya satu persatu. Mereka ini akan sering berfikir bahawa jika berusaha bersungguh-sungguh. Adakah anda tergolong dalam kalangan usahawan yang berjaya? Baca lebih lanjut untuk mengetahui sifatsifat penting sebagai seorang usahawan yang berjaya. 6. Mereka tidak membiarkan masalah itu bertimbun-timbun hingga gagal diselesaikan. Mereka mengambil masalah dan memecahkannya kepada masalah kecil. 2. Mereka sukakan cabaran dan kejayaannya mengatasi cabaran akan memberi kepuasan kepadanya setelah mereka berjaya.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 5 Mari kita lihat apakah ciri-ciri yang ada pada seorang Usahawan Yang Berjaya. Bebas dari aspek fikiran dan tindakan Usahawan tidak akan membiarkan dirinya terkongkong oleh perkara yang akan membantutkan cita-citanya. suatu hari nanti akan beroleh kejayaan yang mereka impikan. Mereka akan merancang dan melakukan sendiri apa yang sebaik-baiknya yang patut mereka lakukan. 5. usahawan mencari persekitaran yang baik dan dapat membantunya menjayakan cita-citanya. 1.

8. 11. Kesediaan menerima tanggungjawab Usahawan itu bertanggungjawab terhadap apa yang dilakukan. Inilah yang akan mendorong mereka untuk lebih maju dan Berjaya. Sememangnya. Keupayaan mengenal pasti peluang. Keupayaan mencuri peluang Usahawan bijak mengenal pasti peluang. Seseorang usahawan perlu percaya kepada kebolehan pekerjanya. Keyakinan terhadap kebolehan dirinya sebagai usahawan Ini sifat yang amat penting. Kepercayaan timbal balik dengan orang lain Asas bagi perniagaan ialah saling mempercayai. Mereka juga berkebolehan untuk mengawal perniagaannya dengan teratur dan memastikannya berjalan lancar serta memperoleh keuntungan. malah berusaha bersungguh-sungguh untuk menjadikan ideanya satu kenyataan yang diimipkan seterusnya memberikan mereka kejayaan. percaya kepada pembekalnya serta pembelinya. Keupayaan mempraktikkan sesuatu Satu cara terpenting bagi seseorang usahawan ialah membuat apa yang dirancang. dia harus menangani perkara ini dengan penuh kebijaksanaan. barulah sesuatu perniagaan itu akan Berjaya dengan sikap percaya antara satu sama lain. Bersama keyakinan inilah mereka ini mampu bergerak maju walaupun dengan bantuan yang sedikit atau tiada bantuan langsung. 12. Mereka bukan hanya sekadar mempunyai banyak idea. 9. Mereka ini selalunya disukai serta dihormati oleh pekerjanya. merebut dan melaksanakannya adalah kualiti penting seseorang usahawan berjaya. Oleh itu.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 6 7. mereka akan bertanggungjawab terhadap kesilapannya itu dan menjadikannya pengajaran serta bertekad tidak mahu mengulanginya lagi pada masa akan datang. 10. Keyakinanlah yang menyebabkan seseorang usahawan menjadi berani menempuh risiko dan dugaan. Tampuk kawalan Seorang usahawan adalah seorang ketua yang berwibawa dalam organisasi perniagaannya. kegagalan itulah yang akan memberikan kita kejayaan suatu hari nanti. Mereka ini sedar mengenai kepentingan pengurusan manusia dan dapat mengurus pekerjaannya dengan baik. Jika mereka membuat kesilapan. . Dia sentiasa berkesempatan mengaut keuntungan atau peluang baru bagi memajukan perniagaannya. Namun.

Berorientasikan perancangan. Belajar dari keputusan Seseorang usahawan itu sentiasa mahu mengetahui sejauh manakah dia berjaya melaksanakan tugasnya. Mereka sentiasa mencari jalan bagi memperbaiki cara mengurus perniagaan atau produk yang dihasilkannya. Mereka perlu mengambil kira kemungkinan yang akan berlaku dan mengambil langkah untuk meminimumkan kemungkinan kegagalan pada perkara yang boleh dikawal oleh dirinya. 16. Mereka melakukan semua ini untuk memajukan lagi perniagaannya.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 7 13. Mereka juga mengenal pasti perkara di luar kawalan yang mungkin berlaku & membuat persediaan awal mengelakkan sebarang akibat buruk yang akan menimpa dirinya. Mempunyai cita-cita lebih tinggi Kebiasaannya manusia akan berhenti di zon selesa dan tidak lagi memasang cita-cita untuk lebih maju. seorang usahawan sentiasa mencari maklumat terbaru dan menggunakan khidmat agensi sebaik mungkin. Dia sentiasa mahu mendapatkan maklum balas mengenai pencapaiannya. Usahawan berjaya sentiasa menetapkan matlamat yang lebih tinggi apabila cita-citanya selama ini telah dicapai. Berperasaan tidak puas hati dan mahu berubah Usahawan berfikir bahawa sebenarnya mereka boleh melakukan lebih baik daripada sebelumnya. . Mereka yang gagal adalah mereka yang gagal membuat perancangan. 15. Dengan cara ini dia berkebolehan melihat sesuatu masalah sebagai peluang. Maklum balas ini membolehkan mereka merangka strategi baru untuk memajukan perniagaan atau membuat keputusan penting. Paling penting pada seorang usahawan ialah merancang masa kerana inilah kunci segala perancangan. Oleh itu. 17. 18. Konsep diri yang positif Seorang usahawan berfikir secara positif. Menyedari keperluan menggunakan agensi dan maklumat Usahawan memerlukan seberapa banyak maklumat yang terkini dan berguna untuk membolehkan dia merancang serta membuat keputusan dalam perniagaannya. Usahawan menyusun strateginya dengan rapi sebelum dia memulakan sesuatu projek. 14. berbeza daripada ramai insan yang menganggap peluang sebagai masalah.

Mereka sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa. Mereka akan melakukan pelbagai usaha yang dirancang rapi untuk matlamatnya itu. Menetapkan matlamat Usahawan akan fokus pada pencapaian matlamatnya. Seorang usahawan perlu mahir dalam merancang. dialah yang boleh Berjaya. 25. senangsenang kemudian”. 23. Ubah suai pentadbiran Seseorang usahawan mampu mengubah suai pentadbiran untuk memajukan syarikatnya. Bak kata pepatah. Dia akan menggunakan kakitangan dan mengagihkan kerja berdasarkan minat serta kebolehan kakitangan. mereka menggunakan gerak hati. Oleh itu. Kuat berusaha Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja. 24.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 8 19. mendorong pekerja dan mengawal perniagaan. mengorganisasi. dia akan menetapkan matlamat yang lebih cemerlang lagi. Apabila telah mencapai matlamat. Dengan pengaruh. 22. Kemahiran pengurusan Pengurusan perniagaan yang efisien dan efektif adalah perlu bagi menjamin kemajuan sesebuah perniagaan. Selain pengetahuan. 21. . Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya. Sesiapa yang dapat menempuh cabaran tersebut. Seorang usahawan perlu ada daya pengaruh bagi membolehkannya berjaya dalam urus niaga dan mengatur urusan pekerjanya. 20. Kepimpinan Usahawan adalah pemimpin. Ia jelas dan mempunyai nilai dalam hidup. Pandai membuat keputusan Usahawan pandai membuat keputuan yang bijak untuk membolehkan perniagaan berjalan lancar dan meminimumkan masalah yang bakal timbul. semua kerja yang dilakukan akan menjadi seronok kerana adanya minat dalam melakukan kerja itu. “susah-susah dahulu. Dengan fokus inilah usahawan dapat melakukan sesuatu dengan cara atau usaha yang tidak mampu dilakukan oleh orang lain. Dan mereka yang gagal adalah mereka yang berputus asa dalam menempuh cabaran dan rintangan yang datang. Mereka bijak dalam menyusun strategi pengaruhnya. mereka mampu mendapatkan lebih banyak peluang yang menguntungkan dalam masa yang singkat. Rasa kemanjuran (semangat waja) Semangat yang kental perlu untuk usahawan kerana dalam perniagaan dia akan menempuh pelbagai dugaan dan rintangan.

jika ciri-ciri ini tidak disematkan di dalam diri setiap usahawan.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 9 " Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja. Jika anda mahu menjadi seorang usahawan yang Berjaya tidak kira dalam bidang apa sahaja. Dengan ini. Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya. kejayaan akan datang dengan sendirinya tanpa kita sedari. ciri-ciri ini sangat perlu ada dalam diri kita. . mereka akan terus jatuh dan terus gagal. Berada di tahap yang selesa dan Berjaya. Tetapi. begini lah (seperti gambar di bawah) yang akan terjadi. Dia sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa. tetapi jika tiada ciri-ciri sebagai seorang usahawan yang Berjaya." Kesemua 25 ciri-ciri tadi adalah antara usahawan-usahawan yang Berjaya.

Pastikan anda minat dan enjoy dengan apa yang lakukan tanpa paksaan. . adalah sesuatu yang merugikan. Fokus kepada apa yang di inginkan Untuk berjaya dalam perniagaan. Fokus kepada permintaan bukan pengeluaran. Enjoy dengan segala aktiviti Lakukan aktiviti tanpa tekanan dan gangguan emosi. Mengeluarkan sesuatu yang bukan pelanggan mahukan. Dengan bertanya. Bersungguh-sungguh ketika melakukan sesuatu perniagaan dengan tindakan yang mantap bukan sambil lewa atau melakukan dengan bersahaja. anda perlu fokus kepada perkara-perkara yang pelanggan anda inginkan. Tindakan yang berkesan dan mantap.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 10 Ingin saya kongsikan lagi antara ciri-ciri lain yang patut diterapkan lagi dalam diri seorang usahawan yang Berjaya. Mari teruskan pembacaan kita. Anda akan dapat yang terbaik! 2. Dalam mengatur langkah menuju kejayaan. 1. 4. Kerja yang dilakukan secara sambil lewa. Suka bertanya soalan yang membina dan bukan menghina. kita perlu selalu bertanya kepada mentor atau guru sekiranya ada perkara yang tidak faham atau tidak pasti. 5. selalunya tidak akan menjadi dan merugikan masa sahaja. Ianya akan membuatkan kita lebih teruja untuk melakukan Sesutu yang kita minat. Malah. sifat menganggap sentiasa betul akan lupus. Keinginan yang memuncak Sentiasa melakukan sesuatu aktiviti dengan penuh semangat dan harapan yang kental tanpa mudah mengalah dengan perasaan jemu. 3. kegagalan yang akan datang bukannya kejayaan.

Anda harus memiliki sikap ini. Terutama kepada para pelanggan anda.. 8..Ciri-ciri Usahawan Berjaya 11 6. “ ... Sentiasa ingin belajar Walau siapa anda sekali pun anda harus terus belajar samaada mendalami bidang yang sedang diceburi atau bidang yang lain. Dan Nampak sebgai seorang yang professional... Tunjukkan standard anda Untuk pencapaian yang berterusan dan sentiasa maju kehadapan. Imej professional Jadi seorang yang pakar didalam bidang anda dan sentiasa bersedia dalam apa jua keadaan. Penipuan dalam berkata-kata tidak akan menjadikan kita sebagai seorang yang Berjaya. 9. “ MULAKAN DENGAN LANGKAH PERTAMA. Bertanggungjawab Anda harus mempunyai sikap tanggungjawab yang tingi didalam segala urusan perniagaan anda. anda harus kawal imej dan tatatertib anda dengan kesemua pelanggan anda. KEJAYAAN MENANTI DIHADAPAN. 7. Setiap pertuturan anda harus lah ikhlas dan jujur. 10. Bertutur dari hati Lagi satu sikap yang anda perlu untuk berjaya.

Saya berharap agar anda menerapkan nilainilai dan ciri-ciri yang telah dilihatkan didalam ebook ini dan saya yakin anda akan Berjaya menjadi usahawan.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 12 PENUTUP Akhir kata dari penulis. semoga dengan pembacaan ini akan menaikkan semangat anda untuk menjadi seorang usahawan yang lebih Berjaya lagi di masa akan datang.. InsyaAllah. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful