Ciri-ciri Usahawan Berjaya

1

Saya yakin. Saya yakin anda adalah salah seorang usahawan yang betul-betul betul ingin mencapai kejayaan dan menjadi seorang usahawan yang Berjaya. Aminn. .. Jom kita mulakan pembacaan kita tentang ciri-ciri ciri meraka yang Berjaya. terima kasih saya ucapkan kerana anda telah mendapatkan ebook ini. Ebook ini akan mendedahkan kan pelbagai ciri ciri-ciri ciri yang terdapat dalam diri seorang usahawan yang Berjaya. Oleh itu. Pertama sekali. saya dengan besar hati ingin mengucapkan tahniah sekali lagi dan saya mendoakan agar anda menjadi seorang Usahawan yang Berjaya suatu hari nanti. anda boleh Berjaya dengan menanamkan ciri-ciri ini di dalam diri anda.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 2 Dari Meja & Laptop Penulis.

” “Tajuddin Ramli seorang usahawan mengimbaskan bahawa usahawan sentiasa berupaya melihat masa hadapan dan keluaran zaman hadapan h sebelum orang lain melihatnya dan berbuat sesuatu ke atasnya. perasaan keseronokan dan rasa kepuasan daripada keupayaan menjana idea. siapakah yang mah mahukan ukan kejayaan? Sudah tentu semua orang inginkan kejayaan.” . Usahawan Berjaya juga memerlukan daya minda seorang jutawan. Minda jutawan adalah minda usahawan yang berjaya. mengapa kebanyakan daripada mereka sentiasa gagal untuk mencapai sesuatu kejayaan itu? Adakah anda tahu? usahawan yang Berjaya itu adalah seorang usahawan yang sentiasa berfikir untuk mencapai Usahawan-usahawan matlamat yang telah disasarkan dan memperolehi kejayaan. “Kawai Ayuma seorang usahawan pengeluar komputer yang berjaya.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 3 Anda seorang yang bercita-cita cita untuk menjadi seorang usahawan yang Berjaya? Tapi semua perkara yang anda lakukan seperti sia-sia sia sahaja kerana semuanya tidak menjadi. berpendapat bahawa usahawan perlulah mempunyai inspirasi. Tetapi. Di manakah silapnya? Adakah anda sendiri tahu dimanakah silapnya? Jika kita ditanya.

Ini mungin berasaskan pada satu kebo kebolehan lehan luar biasa fikiran untuk mengikut naluri yang positif. Seorang usahawan yang Berjaya adalah usahawan yang rajin bekerja. Mereka ini juga sangat tekun dan tidak mudah berputus asa untuk melakukan sesuatu sesuatu. Jika ika sesaorang itu berniaga untuk mencari rezeki. 9/10 rezeki adalah daripada perniagaan. maka lebih mudah untuknya beroleh kejayaan. Usahawan sahawan sentiasa berupaya mencari dan merebut peluang seterusnya melaksana dengan jayanya. Dan kegagalan lah yang akan me mengajar gajar mereka untuk terus Berjaya. Kegagalan adalah guru kepada mereka. nilai keusahawanan ini boleh diukur dari keberanian pengusaha untuk berpisah dengan simpanan atau wang pinjaman untuk melaksanakan idea dan impian yang jauh ke hadapan.Ciri-ciri ciri Usahawan Berjaya 4 Apakah dia sifat dan elemen yang perlu ada pada diri seorang usahawan? Apabila diterjemahkan kepada praktis perniagaan sebenar. berpengetahuan luas dalam bidang yang diceburi. .

Dan membuat sesuatu pekerjaan itu di persekitaran yang tenang. 5. Mereka mengambil masalah dan memecahkannya kepada masalah kecil. Hasrat untuk menerima hasrat Seseorang usahawan adalah pengejar risiko. Sering mengharapkan masa depan yang baik Usahawan sentiasa mempunyai harapan dan pemikiran yang positif mengenai masa depannya. kemudian menyelesaikannya satu persatu. Namun. suatu hari nanti akan beroleh kejayaan yang mereka impikan. Mereka tidak membiarkan masalah itu bertimbun-timbun hingga gagal diselesaikan. Keperluan untuk kejayaan Usahawan sentiasa mempunyai keperluan untuk berjaya dengan cemerlang dalam hidup. Mereka akan merancang dan melakukan sendiri apa yang sebaik-baiknya yang patut mereka lakukan. usahawan mencari persekitaran yang baik dan dapat membantunya menjayakan cita-citanya. membantu kita untuk lebih FOKUS menyiapkan sesuatu pekerjaan itu. Mencari persekitaran yang baik Untuk menjamin bahawa mereka ini tidak terpengaruh oleh gejala negatif. Adakah anda tergolong dalam kalangan usahawan yang berjaya? Baca lebih lanjut untuk mengetahui sifatsifat penting sebagai seorang usahawan yang berjaya. Mereka ini akan sering berfikir bahawa jika berusaha bersungguh-sungguh. Menyelesaikan masalah Seseorang usahawan akan menyelesaikan masalahnya dengan cepat dan sebaik mungkin. 6. 2. Mereka sukakan cabaran dan kejayaannya mengatasi cabaran akan memberi kepuasan kepadanya setelah mereka berjaya. 4. Bebas dari aspek fikiran dan tindakan Usahawan tidak akan membiarkan dirinya terkongkong oleh perkara yang akan membantutkan cita-citanya. risiko yang dipilihnya adalah yang sederhana. 1. . Ini akan lebih memudahkan lagi mereka untuk menyelesaikannya dengan lebih cepat.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 5 Mari kita lihat apakah ciri-ciri yang ada pada seorang Usahawan Yang Berjaya. 3. Mereka sedar hidup yang berjaya adalah hidup yang bermakna.

11. dia harus menangani perkara ini dengan penuh kebijaksanaan. Sememangnya. percaya kepada pembekalnya serta pembelinya. Mereka ini selalunya disukai serta dihormati oleh pekerjanya. Oleh itu. 8. Keupayaan mengenal pasti peluang. Keupayaan mempraktikkan sesuatu Satu cara terpenting bagi seseorang usahawan ialah membuat apa yang dirancang. Tampuk kawalan Seorang usahawan adalah seorang ketua yang berwibawa dalam organisasi perniagaannya. malah berusaha bersungguh-sungguh untuk menjadikan ideanya satu kenyataan yang diimipkan seterusnya memberikan mereka kejayaan. Kepercayaan timbal balik dengan orang lain Asas bagi perniagaan ialah saling mempercayai. merebut dan melaksanakannya adalah kualiti penting seseorang usahawan berjaya. Bersama keyakinan inilah mereka ini mampu bergerak maju walaupun dengan bantuan yang sedikit atau tiada bantuan langsung. Jika mereka membuat kesilapan. Mereka juga berkebolehan untuk mengawal perniagaannya dengan teratur dan memastikannya berjalan lancar serta memperoleh keuntungan. 12. Kesediaan menerima tanggungjawab Usahawan itu bertanggungjawab terhadap apa yang dilakukan. Dia sentiasa berkesempatan mengaut keuntungan atau peluang baru bagi memajukan perniagaannya.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 6 7. Keyakinanlah yang menyebabkan seseorang usahawan menjadi berani menempuh risiko dan dugaan. Inilah yang akan mendorong mereka untuk lebih maju dan Berjaya. 10. Mereka ini sedar mengenai kepentingan pengurusan manusia dan dapat mengurus pekerjaannya dengan baik. mereka akan bertanggungjawab terhadap kesilapannya itu dan menjadikannya pengajaran serta bertekad tidak mahu mengulanginya lagi pada masa akan datang. Keupayaan mencuri peluang Usahawan bijak mengenal pasti peluang. Seseorang usahawan perlu percaya kepada kebolehan pekerjanya. Keyakinan terhadap kebolehan dirinya sebagai usahawan Ini sifat yang amat penting. 9. barulah sesuatu perniagaan itu akan Berjaya dengan sikap percaya antara satu sama lain. Namun. Mereka bukan hanya sekadar mempunyai banyak idea. kegagalan itulah yang akan memberikan kita kejayaan suatu hari nanti. .

Mereka sentiasa mencari jalan bagi memperbaiki cara mengurus perniagaan atau produk yang dihasilkannya. 16. Mereka perlu mengambil kira kemungkinan yang akan berlaku dan mengambil langkah untuk meminimumkan kemungkinan kegagalan pada perkara yang boleh dikawal oleh dirinya. 17. Usahawan menyusun strateginya dengan rapi sebelum dia memulakan sesuatu projek. 18. . Berorientasikan perancangan. Oleh itu. seorang usahawan sentiasa mencari maklumat terbaru dan menggunakan khidmat agensi sebaik mungkin. Belajar dari keputusan Seseorang usahawan itu sentiasa mahu mengetahui sejauh manakah dia berjaya melaksanakan tugasnya. Dia sentiasa mahu mendapatkan maklum balas mengenai pencapaiannya. Mereka melakukan semua ini untuk memajukan lagi perniagaannya. Mereka yang gagal adalah mereka yang gagal membuat perancangan. Menyedari keperluan menggunakan agensi dan maklumat Usahawan memerlukan seberapa banyak maklumat yang terkini dan berguna untuk membolehkan dia merancang serta membuat keputusan dalam perniagaannya. Mereka juga mengenal pasti perkara di luar kawalan yang mungkin berlaku & membuat persediaan awal mengelakkan sebarang akibat buruk yang akan menimpa dirinya. Berperasaan tidak puas hati dan mahu berubah Usahawan berfikir bahawa sebenarnya mereka boleh melakukan lebih baik daripada sebelumnya. berbeza daripada ramai insan yang menganggap peluang sebagai masalah. Usahawan berjaya sentiasa menetapkan matlamat yang lebih tinggi apabila cita-citanya selama ini telah dicapai. Dengan cara ini dia berkebolehan melihat sesuatu masalah sebagai peluang. Konsep diri yang positif Seorang usahawan berfikir secara positif.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 7 13. Maklum balas ini membolehkan mereka merangka strategi baru untuk memajukan perniagaan atau membuat keputusan penting. 15. Paling penting pada seorang usahawan ialah merancang masa kerana inilah kunci segala perancangan. 14. Mempunyai cita-cita lebih tinggi Kebiasaannya manusia akan berhenti di zon selesa dan tidak lagi memasang cita-cita untuk lebih maju.

mereka menggunakan gerak hati. mengorganisasi. 24. Apabila telah mencapai matlamat. Kemahiran pengurusan Pengurusan perniagaan yang efisien dan efektif adalah perlu bagi menjamin kemajuan sesebuah perniagaan. Kuat berusaha Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja. Oleh itu. dialah yang boleh Berjaya. senangsenang kemudian”. 20. dia akan menetapkan matlamat yang lebih cemerlang lagi. “susah-susah dahulu. 21. Pandai membuat keputusan Usahawan pandai membuat keputuan yang bijak untuk membolehkan perniagaan berjalan lancar dan meminimumkan masalah yang bakal timbul. Dengan pengaruh. 25. Dengan fokus inilah usahawan dapat melakukan sesuatu dengan cara atau usaha yang tidak mampu dilakukan oleh orang lain. Mereka akan melakukan pelbagai usaha yang dirancang rapi untuk matlamatnya itu. Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya. 23. Dan mereka yang gagal adalah mereka yang berputus asa dalam menempuh cabaran dan rintangan yang datang. Ubah suai pentadbiran Seseorang usahawan mampu mengubah suai pentadbiran untuk memajukan syarikatnya. Bak kata pepatah. 22. Selain pengetahuan. Mereka sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa. Ia jelas dan mempunyai nilai dalam hidup. Sesiapa yang dapat menempuh cabaran tersebut.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 8 19. Kepimpinan Usahawan adalah pemimpin. Rasa kemanjuran (semangat waja) Semangat yang kental perlu untuk usahawan kerana dalam perniagaan dia akan menempuh pelbagai dugaan dan rintangan. Seorang usahawan perlu ada daya pengaruh bagi membolehkannya berjaya dalam urus niaga dan mengatur urusan pekerjanya. . Dia akan menggunakan kakitangan dan mengagihkan kerja berdasarkan minat serta kebolehan kakitangan. Seorang usahawan perlu mahir dalam merancang. Mereka bijak dalam menyusun strategi pengaruhnya. mendorong pekerja dan mengawal perniagaan. Menetapkan matlamat Usahawan akan fokus pada pencapaian matlamatnya. mereka mampu mendapatkan lebih banyak peluang yang menguntungkan dalam masa yang singkat. semua kerja yang dilakukan akan menjadi seronok kerana adanya minat dalam melakukan kerja itu.

Dia sanggup melakukan kerja tanpa mengira masa. ciri-ciri ini sangat perlu ada dalam diri kita. Jika anda mahu menjadi seorang usahawan yang Berjaya tidak kira dalam bidang apa sahaja. . begini lah (seperti gambar di bawah) yang akan terjadi. Berada di tahap yang selesa dan Berjaya." Kesemua 25 ciri-ciri tadi adalah antara usahawan-usahawan yang Berjaya. jika ciri-ciri ini tidak disematkan di dalam diri setiap usahawan. mereka akan terus jatuh dan terus gagal.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 9 " Seseorang usahawan yang berjaya itu kuat bekerja. Dengan ini. kejayaan akan datang dengan sendirinya tanpa kita sedari. Ini dapat dilakukannya kerana dia sukakan kerjayanya. Tetapi. tetapi jika tiada ciri-ciri sebagai seorang usahawan yang Berjaya.

selalunya tidak akan menjadi dan merugikan masa sahaja. kegagalan yang akan datang bukannya kejayaan. Mari teruskan pembacaan kita. 4. Mengeluarkan sesuatu yang bukan pelanggan mahukan. Suka bertanya soalan yang membina dan bukan menghina. 5. sifat menganggap sentiasa betul akan lupus. adalah sesuatu yang merugikan.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 10 Ingin saya kongsikan lagi antara ciri-ciri lain yang patut diterapkan lagi dalam diri seorang usahawan yang Berjaya. Fokus kepada apa yang di inginkan Untuk berjaya dalam perniagaan. Keinginan yang memuncak Sentiasa melakukan sesuatu aktiviti dengan penuh semangat dan harapan yang kental tanpa mudah mengalah dengan perasaan jemu. anda perlu fokus kepada perkara-perkara yang pelanggan anda inginkan. Anda akan dapat yang terbaik! 2. Fokus kepada permintaan bukan pengeluaran. kita perlu selalu bertanya kepada mentor atau guru sekiranya ada perkara yang tidak faham atau tidak pasti. Tindakan yang berkesan dan mantap. Dengan bertanya. Kerja yang dilakukan secara sambil lewa. Pastikan anda minat dan enjoy dengan apa yang lakukan tanpa paksaan. 1. Bersungguh-sungguh ketika melakukan sesuatu perniagaan dengan tindakan yang mantap bukan sambil lewa atau melakukan dengan bersahaja. 3. Dalam mengatur langkah menuju kejayaan. Enjoy dengan segala aktiviti Lakukan aktiviti tanpa tekanan dan gangguan emosi. . Malah. Ianya akan membuatkan kita lebih teruja untuk melakukan Sesutu yang kita minat.

9. 7. Sentiasa ingin belajar Walau siapa anda sekali pun anda harus terus belajar samaada mendalami bidang yang sedang diceburi atau bidang yang lain. Bertutur dari hati Lagi satu sikap yang anda perlu untuk berjaya. 10. anda harus kawal imej dan tatatertib anda dengan kesemua pelanggan anda. Penipuan dalam berkata-kata tidak akan menjadikan kita sebagai seorang yang Berjaya.. KEJAYAAN MENANTI DIHADAPAN. Terutama kepada para pelanggan anda.. Imej professional Jadi seorang yang pakar didalam bidang anda dan sentiasa bersedia dalam apa jua keadaan. 8.. Setiap pertuturan anda harus lah ikhlas dan jujur. Bertanggungjawab Anda harus mempunyai sikap tanggungjawab yang tingi didalam segala urusan perniagaan anda. “ ..Ciri-ciri Usahawan Berjaya 11 6. Dan Nampak sebgai seorang yang professional. Anda harus memiliki sikap ini. Tunjukkan standard anda Untuk pencapaian yang berterusan dan sentiasa maju kehadapan... “ MULAKAN DENGAN LANGKAH PERTAMA.

.. Saya berharap agar anda menerapkan nilainilai dan ciri-ciri yang telah dilihatkan didalam ebook ini dan saya yakin anda akan Berjaya menjadi usahawan. semoga dengan pembacaan ini akan menaikkan semangat anda untuk menjadi seorang usahawan yang lebih Berjaya lagi di masa akan datang. InsyaAllah.Ciri-ciri Usahawan Berjaya 12 PENUTUP Akhir kata dari penulis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful