HIKAYAT RAJA MUDA (PAWANG ANA DAN RAJA HAJI YAHYA) Sinopsis Cerita bermula dengan suasana kecoh

apabila Raja Muda didapati hilang dari rumah Nenek Kebayan. Nenek Kebayan cemas kerana insiden itu boleh mengakibatkan dirinya dibunuh. Dalam masa yang sama, persiapan sedang dilakukan untuk mengahwinkan Sultan Muda dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri di negeri Tanjung Bunga Kembang Sekaki. Majlis itu diraikan secara besar-besaran dan penuh adat istiadat.

Perkahwinan itu dihidu oleh Tuan Puteri Bidadari Segerba yang sudah sebulan kembali ke kayangan. Tuan Puteri Bidadari Segerba pun pergi ke mahligai Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri lalu menyatakan kekecewaannya terhadap tindakan Sultan Muda untuk bernikah lagi. Raja Muda menjelaskan sebab-sebab baginda bernikah dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri melalui syairnya. Setelah berkenal-kenalan dengan Permaisuri Kaca Bertuang dan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri, Tuan Puteri Bidadari Segerba memaklumkan bahawa dia sedang mengandung enam bulan. Sebagai tanda muafakat,Tuan Puteri Bidadari Segerba sanggup memberikan kandungannya itu kepada Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri bersetuju lalu baginda pun memakan sepah sirih lebihan Tuan Puteri Bidadari Segerba. Dengan kuasa Tuhan,kandungan dalam perut Tuan Puteri Bidadari Segerba berpindah ke dalam perut Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Setelah kejadian itu, mereka berdua saling berjanji untuk tidak berjumpa selama beberapa tahun.

Setelah cukup tempoh 12 bulan,pada waktu tengah hari bersamaan dengan hari Selasa, Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri pun sakit hendak bersalin. Sultan Muda pun menyeru isterinya Tuan Puteri Bidadari Segerba di kayangan supaya turun menyaksikan kelahiran anak itu. Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri selamat melahirkan seorang cahaya mata perempuan yang sihat. Bayi itu lahir dengan diiringi sebelah pedang pada setiap tangan kiri dan kanan. Bayi itu diberi nama Tuan Puteri Renik Jintan Seri Kemala Keinderaan. Satu majlis kesyukuran sempena menyambut kelahiran itu diadakan. Sultan Muda juga memerintahkan Perdana Menteri membuat sebuah balai pancalogam 12 tingkat di tengah Tasik Mendam Berahi untuk dijadikan tempat mandi puteri yang baru lahir itu dan membuat sebuah khemah di tengah Padang Biram Kemala untuk dijadikan tempat bermain.

1

Persoalan Pernikahan yang tidak direlakan. Pada hari yang telah ditetapkan Sultan Muda membawa puterinya mandi di Tasik Mendam Berahi. bernikah lain dan meraikan kelahiran puterinya. anak-anak raja pun bersuka ria dengan pelbagai jenis permainan. Suasana sungguh meriah sehinggalah larut malam dan semua permainan dihentikan. kenduri diadakan dengan menyembelih kerbau. Persoalan Kasih sayang dalam sesebuah keluarga. Sultan muda bersama-sama pengiringnya berangkat kembali ke kota keesokannya. 2.Sultan Muda membawa isterinya bermain-main di atas pasir yang berkilat dan kemudiannya menyaksikan permainan ‘Doh Besar’. Dalam hal ini kekanda berenam begitu menyayangi saudara bongsu mereka dengan turut sama meraikan kelahiran Puteri Renik Jintan. ‘Lang-lang Aji Buntut’ dan ‘cekur-cekur Puyuh’. Hal ini membimbangkan seluruh istana tetapi keadaan menjadi reda setelah Tuan Puteri Bidadari Segerba menjelaskan bahawa keadaan tersebut memang sifat semula jadi anak tersebut. tidak mahu makan dan minum. Turut diadakan adalah adat ‘turun tanah’ iaitu memijakkan kaki puteri itu ke atas tanah dan kemudiannya ke atas emas serta perak. Selesai upacara itu. Persoalan 1. Baginda mengharungi pelbagai peristiwa seperti ditinggalkan isteri. 2 . Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri dan bondanya membawa Puteri Renik Jintan ke balai pancalogam di tengahtengah tasik Mendam Berahi untuk dimandikan dengan penuh upacara. Pada sebelah malamnya pula. Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri turut sama bermain permainan ‘Doh Besan’ kerana terlalu seronok. Semua persiapan yang diarahkan telah disiapkan. Keesokannya.Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri semakin sihat tetapi bayinya tidak menangis. Pernikahan Sultan Muda dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri sebenarnya tidak direlakan oleh Tuan Puteri Bidadari Segerba. Tema Cerita ini mengetengahkan tema tentang suka-duka pengalaman hidup Raja Muda atau Sultan Muda. bacaan doa selamat dan doa tolak bala.

Buktinya baginda menyambut kelahiran puterinya dengan segala macam persediaan seperti mengadakan tempat untuk bersiram di Tasik Mendam Berahi. dia pergi menghadiri majlis pernikahan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri dan bersalam-salaman dengan bondanya.Seorang yang berbudi bahasa.  Anak kepada Maharaja Indera Dewa. Persoalan sanggup berkorban demi kebahagiaan orang lain. Watak dan Perwatakan Watak Utama Raja Muda (Sultan Muda Gempita Sakti)  Berkahwin dua  Suami kepada Tuan Puteri Dayang Segerba dan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri  Ayahanda kepada Puteri Renik Jintan  Baginda seorang yang penyayang. 4. Sebagai contoh.  Merupakan isteri kepada Raja Muda.3.  Baginda juga seorang yang bersifat pemurah. Baginda telah mengadakan kenduri dengan menyembelih kerbau untuk pengikutnya. Persoalan semangat kerjasama dalam menyelesaikan sesuatu kesukaran. Persoalan kegembiraan menyambut kelahiran seorang bayi. Persoalan Temasya untuk meraikan kedatangan seorang ahli baru dalam sesebuah keluarga. Permaisuri Kaca Bertuang. Sebagai contoh baginda telah mengiqamatkan puterinya yang baru lahir.  Baginda seorang yang menjalankan perintah agama. Watak Sampingan Tuan Puteri Bidadari Segerba  Berasal dari kayangan.  Beliau juga seorang yang cekal menerima takdir hidup bahawa suaminya berkahwin lain sewaktu beliau berada di kayangan. Dalam hal ini Tuan Puteri Bidadari Segerba sanggup memindahkan kandungannya yang berusia enam bulan ke dalam perut Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri selepas peristiwa pernikahan Sultan Muda dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. 5. 6. 3 .

Tuan Puteri telah dipindahkan ke dalam kandungan perut ibunya.  Isteri kedua Sultan Muda  Seorang yang berfikiran tebuka apabila sanggup mencemar duli untuk turun bermain bersama-sama dalam permainan ‘Doh Besar’. Bahasa istana Bersemayam. Tuan Puteri Renik Jintan Seri Kemala Keinderaan  Anak perempuan kepada pasangan Sultan Muda dan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri.  Namanya itu diberikan oleh nendanya.  Baginda dinikahkan dengan Sultan Muda. Sewaktu berada dalam kandungan Tuan Puteri Bidadari Segerba berusia enam purnama. Gaya Bahasa 1. Simile Betapa padannya puteri itu bersanding dengan Sultan Muda laksana Sargandi dengan Sang Rajuna seorang puteri yang sangat elok rupanya laksana bulan penuh purnama empat belas 6. Kata ganda Bersuka-sukaan. leta 7. kiblat 4 . Bahasa Arab Mengkamatkan. dipeluk-peluk. bersantap 4.Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri  Anakanda kepada Sultan Sedar Alam dan Permaisuri Kaca Bertuang. dicium-cium 2. Tuan Puteri sangat disayangi oleh seluruh ahli keluarga dan istana. Personifikasi Serai beranak di atas dapur.  Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. 3. Inversi Tidak sedap rasa hati Sudah kakanda berperi 5. Bahasa klasik Gahara.  Seorang yang mengamalkan sikap muafakat apabila sanggup menerima kandungan dari dalam perut Tuan Puteri Bidadari Segerba berpindah ke dalam perutnya. bermaaf-maafan.

Latar Masyarakat  Latar masyarakat zaman feudal Rakyat diperintah oleh raja dan mereka mesti mematuhi titah raja. Latar Tempat  Di negeri Tanjung Bunga Kembang Sekaki.  Di kayangan. Raja Muda menjalankan upacara ‘memijak tanah’ untuk puterinya. Padang ini juga dijadikan tempat anak-anak raja bermain ‘Doh Besan’. Buktinya .Perdana Menteri menjalankan arahan Sultan untuk mendirikan astaka dan khemah di Padang Biram Kemala. Merupakan tempat asalnya Tuan Puteri Bidadari Segerba.  Latar masyarakat yang mementingkan adat dan upacara. Raja Muda tinggal di sini sebelum menghilangkan diri untuk pergi bernikah.  Tasik Mendam Berahi. Di sini telah dibina sebuah astaka pancalogam 12 tingkat yang merupakan tempat bersiram Tuan Puteri yang baru lahir. Pada waktu ini Tuan Puteri Renik Jintan dilahirkan.  Padang Biram Kemala. Di sinilah dilangsungkan majlis penikahan Sultan Muda dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri.  Pada waktu pagi.Latar Latar Masa  Pada waktu malam Raja Muda mengajak isterinya bermain pasir di Tasik Mendam Berahi. anak-anak pembesar bermain ‘Lang-lang Aji Buntut”.  Di rumah Nenek Kebayan.  Latar masyarakat yang berbudi bahasa 5 .  Pada hari Selasa waktu tengah hari. berlaku kekecohan di rumah Nenek Kebayan kerana Raja Muda menghilangkan diri. Di tengah-tengah padang ini dibina sebuah khemah tempat beradu Raja Muda. Pada waktu ini.

2. Kita perlulah memohon maaf jika melakukan kesalahan agar tidak menimbulkan syak atau menyakiti hati orang lain. Nilai redha kepada takdir Tuan Puteri Bidadari Segerba yang reda dengan perkahwinan kedua Raja Muda kepada Tuan Puteri Kuntum Ratna Sari 3. Seorang suami perlu memaklumkan kepada isterinya sekiranya hendak berkahwin lagi supaya tidak berlaku salah faham. 6 . Kita mestilah memberikan semangat dan dorongan kepada orang yang sedang sakit atau dalam kesusahan. Kita hendaklah menyambut kelahiran ahli keluarga yang baru dengan penuh kegembiraan dan kesyukuran. Latar masyarakat yang amanah kepada tugas Perdana Menteri menjalankan tugasnya membina pancalogam 12 tingkat dan khemah tempat bersiram dan tempat permainan Puteri Renik Jintan. 4. Nilai saling menghormati Kedua-dua isteri Raja Muda saling menghormati keputusan masing-masing untuk tidak berjumpa selama setahun. Nilai 1. 2.  Latar masyarakat yang ahlinya sanggup berkorban demi kebahagiaan orang lain Tuan Puteri Kuntum Ratna Sari sanggup menerima kandungan Tuan Puteri Bidadari Segerba  Latar masyarakat yang mengamalkan unsur-unsur Islam Raja Muda yang mengadakan majlis kesyukuran demi menyambut kelahiran puteri baginda. 5. Nilai kasih sayang Raja Muda yang begitu kasihkan puterinya hingga sanggup membina pancalogam 12 tingkat dan khemah sebagai tempat bersiram dan tempat permainan puterinya itu. 3. Pengajaran 1. Kita hendaklah menjalankan tugas dengan amanah agar tidak menimbulkan masalah pada masa akan datang.

3. 7 . Pada pendapat saya. Supaya dapat memelihara jati diri bangsa generasi muda. Supaya tidak dilupakan oleh generasi muda c. Siapakah Raja Muda? 2. 2. Ya.Latihan 1. adakah wajar Raja Muda berkahwin dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Sari dan mengapa? 3. Pada pendapat anda. Raja Muda ialah suami kepada Tuan Puteri Bidadari Segerba dan Tuan Puteri Kuntum Ratna Sari serta ayahanda kepada Puteri Renik Jintan. Supaya adat dan budaya tidak hilang ditelan dek zaman b. kepentingan memelihara adat dan budaya bangsa adalah: a. Pada pendapat anda. kerana Raja Muda tidak mendengar sebarang khabar daripada isteri pertama yang dinikahinya iaitu Tuan Puteri Bidadari Segerba setelah baginda pulang ke kayangan dan Raja Muda perlukan zuriat untuk menyambung keturunannya. apakah kepentingan memelihara adat dan budaya bangsa? Jawapan: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful