TEKNIK MAIN PERANAN

DI SEDIAKAN OLEH:

MUHAMAD NIZAM SUID AHMAD FIRDAUS

Kaedah mengajar
cara mendekati sesuatu objektif pelajaran dengan langkah2 penyampaian yang tersusun

Kaedah
kemahiran guru dalam pengelolaan & pelaksanaan kaedah mengajar dalam sesuatu aktiviti P & P.

Teknik main peranan
– – teknik yang melibatkan gambaran-gambaran murid terhadap sesuatu situasi atau keadaan dan melakonkannya tanpa sebarang bantuan skrip. pengalaman secara spontan.

LANGKAH-LANGKAH
1. Guru mewujudkan satu situasi bermasalah. 2. Guru menerangkan situasi bermasalah/peranan watak2/tempoh lakonan. 3. Guru memilih murid menjadi pelakon. 4. Murid2 memainkan peranan. 5. Guru berbincang dgn murid prestasi lakonan/penyelesaiannya. 6. Guru membimbing murid membuat rumusan..

CONTOH AKTIVITI
• Mengecam huruf vokal yang terdapat dalam perkataan

• Guru menunjukkan kad-kad huruf vokal dan meminta kanak-kanak menyebut huruf vokal tersebut.

Aa Oo

Ee Uu

Ii

• Kemudian, guru menunjukkan contohcontah perkataan yang mengandungi huruf vokal.

BASIKA L Ambula ns

ROKE T Bumi

3. Guru membahagikan kanak-kanak kepada 5 kumpulan. Setiap kumpulan mewakili 1 huruf vokal. 4. Kanak-kanak diminta untuk melakonkan sebarang aksi pekerjaan yang mengandungi huruf vokal yang diberikan di hadapan kelas. Contoh : Askar, Polis, Doktor, Guru dan Petani dan sebagainya. 8. Guru dan kanak-kanak berbincang tentang huruf vokal yang terdapat dalam perkataan tersebut.

KeSiMPuLaN
• Terdapat banyak pendekatan, kaedah dan teknik yang boleh digunakan oleh guru semasa P & P • Guru bebas memilih pendekatan, kaedah dan teknik yang hendak digunakan kerana tiada 1 pendekatan, kaedah dan teknik yang spesifik semasa proses P & P. Pemilihan ini mestilah secara kreatif agar kanak-kanak memperoleh pengalaman yang berguna.