.

Perubatan. Pentadbiran Wilayah Sesebuah kerajaan yang besar membahagikan negaranya kepada beberapa wilayah. Tema-tema yang dibincangkan a. Unsur matahari. Karya matematik yang terkenal ialah Bakshali dan Aryabhatiya. Ala mini terdiri dari 5 elemen iaitu ii. Astronomi – India pelopor bidang astronomi. bintang dianggap sebagai Tuhan. dasar Europeanisme diperkenalkan. Setiap kerajaan mementingkan angkatan tentera yang kuat – unit infantry. Menggunakan konsep Geometri dalam upacara-upacara agama. Terdapat dua jenis kesusasteraan 79 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) berdasarkan bahasa Sanskrit dan bahasa Dravidia. . Fizik dan Kimia – konsep jirim diperkenalkan. Hindu ii. Bahasa dan Sastera Masyarakat Indo-Arya (bahagian utara) – bahasa Sanskrit. Mahabrata dan Buddhacharita.perkembangan bidang Fisiologi. iv. Raja biasanya mempunyai hubungan yang rapat dengan golongan Brahmin. perubatan binatang. bulan. Sistem Presidensi diperkenalkan di Benggal. Mannar. Jaina iv. Darmamaharaja. iii.. Buku perubatan terkenal ialah Cakara dan Susruta. air dan angkasa. Ilmu Sains dan Matematik i. Islam d. angin. v. e. Matematik – menggunakan kaedah tali (Sulvasutra). Raja/Ketua Negara Sistem pemerintahan bercorak monarki sejak kerajaan awal sehingga kemasukan British ke India. reproduksi manusia. farmakalogi. 90% cukai diberikan kepada kerajaan. Ramayana – peperangan antara Rama dan Ravana . pembedahan. Dalam kitab Rig Veda ada keterangan mengenai lintasan matahari dibahagikan kepada 12 bahagian dan satu bulatan dibahagikan kepada 36 bahagian yang bermaksud 360 hari dalam setahun iaitu 12 bulan. Madras dan Bombay. Arasar. Sikhism v. Agama i. Buddha iii. Masyarakat Dravidia ( bahagian selatan) – bahasa Tamil. Maharaja. Rendan. Karya-karya epik yang utama ialah Ramayana. c. Raja dilantik secara turuntemurun dan jawatan Raja Mahkota adalah bakal raja. b. unit gajah dan unit kuda. UNSUR-UNSUR UTAMA DALAM TAMADUN INDIA Sistem Pemerintahan a. Memperkenalkan sistem perpuluhan. Wilayah-wilayah ini pula dibahagikan kepada kampong-kampung besar (Kurram) dan paling kecil dinamakan kampong (Kottam) Kedatangan penjajah barat. seni pernafasan (Yoga). Raja mempunyai kuasa mutlak dan dibantu oleh menteri-menteri. api.Maharajathiraja. Chakravarti.Pemimpin tertinggi dikenali sebagai Raja. tanah.

ekonomi. Perkahwinan Agama Islam mula bertapak di India pada abad ke-8 apabila Muhammad AlQasim berjaya menguasai Wilayah Sind pada tahun 706 (87 Hijrah). Kerajaan Khilji (1289-1321) dan yang paling terkenal ialah Kerajaan Mughal (1527-1857). Asoka dan Vedik dengan menampilkan struktur stupa Buddha. Zaman Islam dikenali dengan kesusasteraan Siddha. Kota Merah di Agra.Dinasti Mughal memerintah selama 400 tahun dan menjadi kuasa . Perdagangan 3. Brahmin – golongan agama dan kerohanian b. Taj Mahal. Sudra – petani Terdapat 4 peringkat kehidupan (ASRAMA). Pemerintahnya ialah Sultan Mahmud Al-Ghaznawi. Senibina Islam yang termasyhur sehingga kini ialah Masjid Jamek di Fatehpur dan Allahabad .  Seni bina Islam menggabungkan cirri-ciri Parsi dan tempatan.Kerajaan-kerajaan Islam yang lain ialah Kerajaan Ghori (1189-1289). Brahmacarya b. Pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Ghazni menyaksikan pembinaan masjid Quwait Al-Islam di Delhi yang menggabungkan ciri-ciri Hindu-Islam. Kuil-kuil menggunakan ukiran Hindu. Sultan yang mengutamakan kesusasteraan ialah Akhbar. Pada peringkat awal. Nizamuddin dan Badauni. Vanaprahasta d. Islam bertapak di bahagian Utara India. Karya utama “Seera Purana oleh Umaru Pulacar. Sannayasa Kaum wanita mendapat tempat istimewa dalam masyarakat sejak zaman tamadun Lembah Indus dan dikenali sebagai Mother Goddes. Senibina  Senibina Hindu bermula dengan pembinaan kuil pada zaman Gupta. Dakwah 2. beliau berjaya menguasai satu kawasan yang luas di utara India. kesejahteraan negara dan ketatanegaraan. Zaman Mughal muncul tokoh-tokoh seperti Abu Fazl. Masjid Moti di Agra. Shah Jehan dan Jahangir. Ghastra c. Ksytria – tentera dan keselamatan c. Mahabrata – peperangan antara Kaurava dengan Pandara c. Arthasastra – aspek-aspek politik. Vaisya – peniaga d. ISLAM DALAM TAMADUN INDIA -Islam tersebar ke India melalui beberapa cara iaitu: 1. Kemasyarakatan dan Kekeluargaan Mengamalkan sistem kasta di mana masyarakatnya dibahagikan kepada a. Kerajaan Islam yang pertama ialah Kerajaan Sabaktaqin memerintah dari 10041186.  Senibina Buddha bermula pada zaman Maurya. Kitab Jabala Unapishad menjelaskan 4 peringkat tersebut iaitu: 80 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) a. pengurusan.b.

Contohnya seperti Angkor Wat. Chenla. neraka. Buktinya melalui penemuan prasasti-prasasti Talang Tuwo/Kedukan Bukit yang menggunakan bahasa Sanskrit.Berlaku Sinkritisme antara agama Hindu-Buddha dan kepercayaan masyarakat pribumi. Singgasari. Idea Politik dan Berkerajaan Konsep “kosmologis” yang meletakkan raja di tempat yang teratas. Kitab-kitab ini adalah mengambil beberapa aspek dari sistem perundangan Hindu seperti Kitab Dharmasutra/Hukum Kanun Manu. Sukhotai/Ayuthia. Raja dianggap sebagai penjelmaan Dewa Vishnu dan Siva. Ia dikenali dengan nama yang berbeza di Thailand (Ramakien). Angkor. Pemerintahan raja yang berpandukan kepada kitab-kitab perundangan dalam pemerintahan. Jahangir c. Terdapat penggunaan bahasa Sanskrit seperti syurga. C. 81 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) PENGARUH TAMADUN INDIA KEPADA MALAYSIA DAN DUNIA A. Tanah Melayu (Hikayat Seri Rama). D. Candi Borobudur. Kedah Tua/Gangga Negara. Majapahit dan Srivijaya. E. Mataram. B. Kesenian dan Hibura Paling berkesan dari segi senibina khususnya dalam pembinaan Candi dan Kuil. Hikayat Panca Delima dan Hikayat Sang Boma dan karya sejarah agung iaitu Negarakertagama. Pemerintahan dan Kerajaan Kemunculan kerajaan di Asia Tenggara seperti Funan. manakala karya Mahabrata juga dikenali dengan pelbagai nama seperti Hikayat Pendawa Lima. Aurangzeb e. Bahasa dan Kesusasteraan Masyarakat Asia Tenggara menggunakan bahasa Sanskrit sehinggalah kedatangan agama Islam. Pemimpin-pemimpin Dinasti Mughal yang terkenal ialah a. Keagamaan dan Kepercayaan Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan berkembang luas di Asia Tenggara. Langkasuka.yang dominan dalam sejarah tamadun India dan memiliki kawasan yang luas. sembahyang dan Sebagainya Kemasukan epik terkenal seperti Ramayana dan Mahabrata. Bahadur Shah Elemen-elemen dari Timur Tengah telah dibawa masuk dan diasimilasikan dengan unsur-unsur tempatan dan melahirkan budaya baru yang dipanggil Indo-Islam. Akhbar b. Shah Jehan d. Folo-an. Hikayat Pendawa. Tambaralinga. 82 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) .

6. Ini keranapengaruhnya begitu menyeluruh dari aspek politik. Era Klasik Menurut mitos Jepun. Pada kurun ke 5 dan 6. Maharaja-maharaja Jepun merupakan ketua pada nama sahaja. negara tersebut diasaskan pada kurun ke 7 SM oleh Maharaja Jimmu. Permulaan era Yayoi di sekitar 300 SM ditandakan dengan kedatangan teknologi baru seperti penanaman padi dan sistem pengairan yang dibawa oleh pendatang dari Korea. Kuasa sebenar terletak pada para bangsawan. China dan tempat-tempat lain di Asia. Zaman Pra Sejarah Pada zaman ais. di Tanah Melayu/Malaysia secara amnya pengaruh agama Hindu tidak kekal. begitu juga dengan pengaruh budaya India semakin dipinggirkan. pemangku raja .Kesimpulan Tamadun India agak unik jika dibandingkan dengan tamadun asia yang lain. ekosistem Kepulauan Jepun yang kaya menggalakkan pembangunan manusia yang mengeluarkan tembikar terawal yang diketahui semasa zaman Jomon.000 sebelum Masihi dengan berakhirnya zaman ais.1 Sejarah Jepun Sejarah bertulis Jepun bermula dengan kemunculan ringkas dalam teks-teks sejarah Cina pada abad ke-1.7. Masyarakat Jomon juga merupakan penghasil barang-barang tembikar yang terawal di dunia.000 SM. Difahamkan bahawa kaum Jomon merupakan leluhur kaum Proto Jepun dan Ainu. memudahkan penghijrahan manusia. tulisan Cina dan agama Buddha diperkenalkan ke Jepun 83 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dari Korea dan kemudian langsung dari China. dan sosial. haiwan dan tumbuhan ke kepulauan Jepun dari kawasan yang kini adalah negara China dan Korea.7 Tamadun Jepun 6. penyelidikan arkeologi menunjukkan bahawa manusia telah hidup di pulau-pulau Jepun seawal Zaman Paleolitik Awal lagi. Sejarah Jepun berselang-seli antara tempohtempoh keterasingan dengan pengaruh-pengaruh radikal yang kekadang bersifat revolusi dari dunia luar. Jepun tercantum dalam benua Asia dari Sakhalin di utara dan Kyushu di selatan. Bagaimanapun. Gaya hidup mereka berputik dari cara mesolitik ke neolitik. Walau bagaimanapun. Budaya Jomon timbul sekitar 11. Menyusul zaman ais terakhir pada sekitar 12.

Toyotomi Hideyoshi. pedagang dan mubaligh Eropah tiba di Jepun buat julung kalinya. Ramai wira samurai memberontak. Zaman pengasingan ini bertahan selama dua setengah abad.dan shogun (gabenor tentera). Meskipun era shogun Kamakura kelihatan stabil. Pada abad ke-16. Pemerintah-pemerintah Tokugawa yang sangsi dengan pengaruh mubaligh Katolik mengharamkan segala perhubungan dengan orang Eropah kecuali bagi perhubungan yang amat terbatas dengan saudagar Belanda di Pulau Dejima. Pada 1185. dan Restorasi Meiji memulangkan kuasa ketua negara ke maharaja. dan di sini lahir sebuah budaya klasik Jepun yang dikenali sebagai Heian. Oda Nobunaga. dianggap sebagai kemuncak budaya zaman pertengahan Jepun Zaman moden Pada 1854. memindahkan ibu negara ke Edo (sekarang Tokyo) lalu menubuhkan era shogun Tokugawa. Komodor tentera laut Amerika Syarikat Matthew Perry memaksa pembukaan Jepun ke kuasa Barat dengan Konvensyen Kanagawa. Jepun kemudiannya berpecah menjadi negeri-negeri yang saling berperang lalu menderita dalam Zaman Sengoku. melihat apa yang dianggap oleh mereka kelemahan Shogun. mengenakan kawalan yang makin kuat terhadap neger-negeri berperang di Jepun. lalu memulakan zaman "Nanban" ("orang gasar selatan") yang melihatkan pertukaran perdagangan dan budaya yang aktif antara Jepun dan rantau Barat. dan 84 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) pemberontakan ini meluas menjadi Perang Boshin 1867-68. Pusat tersebut kemudiannya berpindah ke Heiankyo (kini Kyoto). dan Tokugawa Ieyasu. Shogun terpaksa meletak jawatan. ketika mengalami perpaduan politik yang halus dikenali sebagai zaman Edo. termasuk kerajaan moden. memegang kuasa di Kamakura. di selatan Yokohama masa kini. Tokugawa menyatukan semula Jepun dengan menewaskan musuhnya di Pertempuran Sekigahara pada tahun 1600. . Berbagaibagai idea institusi Barat mula digunakan semasa era Meiji.general Minamoto no Yoritomo adalah orang pertama untuk memecahkan tradisi memerintah sehaluan dengan Maharaja di Kyoto. Pada masa yang sama. Permulaan zaman Nara pada kurun ke 8 ditandakan dengan penubuhan sebuah pemerintah yang kuat yang berpusat di bandar Heijokyo (kini Nara). Akhirnya. Era zaman pertengahan Zaman pertengahan era Jepun telah digubal oleh pejuang yang dikenali sebagai 'samurai'.

ia menerima pakai perlembagaan baru yang menetapkan negara tersebut sebagai pacifist constitutional monarchy. Shinto bererti “Jalan Tuhan’ (kami-nomichi). Jepun mengawal Taiwan. setengah pulau Sakhalin. Osaka. Dalam tempoh itu.7. Setelah kempen yang panjang di Lautan Pacifik. mendorong kepada penjajahan Manchuria dan Perang Sino-Jepun (1937). Reformasi-reformasi ini mengubahkan Empayar Jepun menjadi kuasa besar yang mengalahkan negara China didalam Perang ChinaJepun dan Rusia didalam Perang Rusia-Jepun. di bawah program pembangunan industri agresif. Pada tahun 1941. dan bandar-bandar lain. dan penyerahan pertahanan strategik kepada Amerika Syarikat. Konfusianisme 6. kehilangan keseluruhan koloninya di Asia dan Pasifik Jepun kekal di bawah penjajahan Amerika Syarikat sehingga 1952. Selepas penjajahan. dan Amerika Syarikat hampir ke jarak untuk memulakan pengeboman strategik ke atas Tokyo. Jepun menyerang pengkalan tentera laut Amerika Syarikat di Pearl Harbor. Jepun menyerah selepas pengeboman bom atam bandar Hiroshima dan Nagasaki pada 1945. dasar perlindungan.2 Falsafah/Agama Masyarakat Jepun Terdapat 3 agama yang sangat berpengaruh dalam masyarakat Jepun. Jepun kehilangan jajahan yang diperolehi awalnya. Dari 1910. dan Korea. Agamaagama tersebut ialah: a. Buddhisme 85 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) c. Shintoisme b.sistem perundangan dan tentera.3 Agama Shinto Agama khas bagi masyarakat Jepun. mendorong kedua-dua negara ke kancah Perang Dunia II. Jepun masih sebuah kuasa ekonomi dunia dan juga baru-baru ini telah bangkit semula sebagai kuasa strategik dengan meminjamkan sokongan bukan kombat dalam Perang Teluk dan pencerobohan Iraq pada tahun 2003 6. Awal abad ke-20 melihat tempoh singkat "demokrasi Taisho" ditenggelami oleh kebangkitan peluasan Jepun. . Sungguhpun berlakunya kejatuhan pasaran saham yang teruk pada tahun 1989 yang mana negara ini amsih belum peulih sepenuhnya.7. keluaran negara kasar Jepun makin meningkat menjadi yang kedua tertinggi di dunia.

Agama Shinto tidak mempunyai nabi/pengasas/kitab suci.7. Amat mementingkan akhlak yang mulia dengan menjaga hubungan antara manusia di langit dengan manusia di bumi dengan baik. Penganutnya diajar supaya tetap mengingati nenek moyang seolah-olah roh mereka hadir di dunia ini. Pendeta Shinto telah menyusun/menulis kitab untuk rujukan –Shinto Gabusho/Lima Buku ajaran Shinto. Mereka juga tidak ada falsafah dan etika. sejarah. Diasaskan oleh Kung Fu Tze yang lahir di negara China pada tahun 551 S.7. 6. Beliau juga menekankan pentingnya ajaran Buddha dan menjunjung tinggi “Tiga Harta Suci” iaitu Buddha. kesusasteraan dan falsafah yang banyak diikuti oleh penganut ajaran ini. 6.Dewi Matahari (Amaterasuomikami) adalah Tuhan yang besar dan Maharaja Jepun dipercayai dari keturunan Dewi Matahari. Dharma dan Sangha.m. di mana Buddhisme telah dijadikan sebagai agama rasmi. Semangat berkorban untuk Maharaja/Tuhan ditanamkan ke dalam jiwa setiap rakyat. 2. Merupakan susunan falsafah & etika yang mengajar bagaimana manusia bertingkah laku.4 Buddhisme Agama ini mendapat tempat yang kukuh semasa pemerintahan Putera Shotoku pada 592 s.M oleh ibunya Chiang Tsai yang berumur 15 tahun ketika itu. 3.5 Konfusianisme Konfusianisme bukanlah satu agama tetapi lebih kepada pengajaran falsafah untuk mempertingkatkan moral dan menjaga etika manusia. Terdapat 8 juta Dewa Dewi. 86 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Ajaran Konfusius : 1. Buddha Zen adalah ajaran yang paling mendominasi masyarakat Jepun di mana ia merupakan salah satu hasil himpunan alam fakir China yang tidak ingin kepada corak falsafah dan lebih kepada penerangan. Kung Fu Tze merupakan seorang yang bijak sejak kecil lagi dan terkenal dengan penyebaran ilmu-ilmu baru ketika berumur 32 tahun.Shinto berkait rapat dengan negara. Ajaran Buddhisme ini diterapkan dalam Perlembagaan 17 Artikel (mengandungi pelbagai aspek ajaran Buddhisme dan Konfusianisme)yang mewajibkan kakitangan kerajaan mematuhinya. Kung Fu Tze meninggal dunia pada tahun 479 S. Konsep Tuhan dan Dewa Dewi (kami) agak kabur. menghantar pelajar ke China untuk mempelajari Buddha dan menulis 3 buah buku mengenai ajaran Buddha. Konfusius banyak menulis buku-buku moral. bangsa dan alam Jepun dan merupakan symbol perpaduan dan kesetiaan kepada maharaja dan negara.M. .

malah mereka mudah untuk tidak mempercayai 87 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) sesiapa yang malas atau tidak menepati masa. para cendikiawan Jepun telah mengemukakan idea pemodenan Jepun melalui penerapan teknologi maju dari barat di samping mengekalkan dan memelihara semangat kebangsaan. Konfusius disembah sebagai seorang dewa dan agama baru tetapi dia sebenarnya adalah manusia biasa. Pada era Meiji.7. 6. Mereka juga cenderung mengikut kata sepakat kumpulan berbanding dengan pendapat sendiri dan sikap itu membantu setiap individu bekerja sebagai satu kumpulan. Masyarakat Jepun juga amat mementingkan ilmu pengetahuan dan ini terbukti apabila kadar celik huruf di negara Jepun adalah hampir 100 peratus dan kesedaran tentang kepentingan ilmu ini bermula sejak zaman .6 Budaya Kerja Jepun Jepun merupakan antara negara Asia yang maju dan setanding dengan negara barat. Pengagungan yang luar biasa kepada Konfusius telah menukar falsafahnya menjadi sebuah agama dengan mengadakan perayaan-perayaan tertentu bagi mengenangkannya. Lanjutan itu. Apa yang penting ialah kegigihan masyarakat Jepun membangunkan negara dan ekonomi mereka perlu dijadikan contoh kepada negara Asia yang lain. Bermula dari sinilah. Jepun pernah mengalami kehancuran selepas perang dunia ke dunia apabila dua wilayah mereka di Hiroshima dan Nagasaki di bom dengan teruk oleh pihak berikat. kepandaian dunia barat telah ditranformasikan dan disesuaikan dengan semangat masyarakat Jepun. Masyarakat Jepun sememangnya terkenal dengan sikap rajin dan menepati masa.Konfusius tidak menghalang orang Cina menyembah keramat dan penunggu tetapi yang dipentingkan ialah setiap manusia perlu berusaha menjadi baik. Ia dikembangkan oleh muridnya yang bernama Mencius ke seluruh China dengan beberapa perubahan. Kehebatan bangsa Jepun bangun daripada kemusnahan akibat perang adalah hasil daripada sikap positif mereka sendiri dan kejayaan ini tidak dapat dinafikan terhasil dari etika kerja mereka yang cemerlang. Jepun mengisytiharkan penolakan peperangan buat selamalamanya dalam perlembangaan baru negara Jepun dan sebaliknya mereka berusaha untuk bangkit kembali untuk menjadi kuasa terkuat ekonomi dunia dengan member tumpuan kepada pembangunan industri sebagai sebuah negara aman tanpa perang.

etika dan nilai-nilai kerja di atas diamalkan kerana ia sesuai dengan diterapkan dalam budaya masyarakat Malaysia yang berbentuk majmuk.Edo (1603 – 1876) lagi. Pada masa itu anak-anak petani. 88 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Sebagai sebuah negara membangun.7. Jepun adalah merupakan sebuah negara maju dan beberapa bidang mereka adalah lebih maju dari negara barat sendiri. penelitian dan pemilihan terhadap contoh – contoh dan teladan yang baik daripada negara Jepun dan Korea dengan mengubahsuaikannya dengan keadaan dan kesesuaian di Malaysia. mengurangkan jurang perbezaan antara eksekutif dengan golongan pekerja dan sistem pengurusan yang menitikberatkan kejayaan jangka panjang serta lain – lain aspek positif dari budaya dan sikap masyarakat Jepun yang sesuai dan boleh diteladani untuk pembangunan negara dan rakyat Malaysia. member keutamaan kepada kerja kumpulan melebihi dari kerja secara individu. Dasar Pandang Ke Timur ini bermakna kerajaan akan membuat pengkajian. meningkatkan kecekapan. kesetiaan kepada negara dan perusahaan dan perniagaan di mana pekerja bekerja.7 Peranan Tamadun Jepun Dalam Pembinaan Budaya Masyarakat Malaysia Pembudayaan tamadun Jepun dalam membina budaya masyarakat Malaysia ini bolehlah dikaitkan secara langsung dengan Dasar Pandang Ke Timur yang telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri. industry. saudagar dan tukang telah belajar di sekolah swasta yang dikenali sebagai Terakuya. Antara perkara positif yang diambil dari budaya masyarakat Jepun ialah kerajinan dan disiplin kerja mereka.latihan teknikal dan akademik serta bidang penyelidikan dan pengurusan. produktif dengan mutu penghasilan yang berkualiti tinggi. Rasional dasar ini ialah kerana seperti yang sedia maklum. Sebagai kesimpulan. Adalah tidak tepat jika dasar ini ditakrifkan sebagaikan mengambil apa sahaja dari Jepun dan Korea untuk dipraktik di Malaysia dengan mengetepikan teladan yang juga boleh dipelajari dari negara – negara barat. Kejayaan mereka boleh dijadikan contoh dan teladan kepada Malaysia dan seterusnya diteladani dan dipratikkan untuk pembangunan negara. Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad pada 8 Februari 1982. 6. Dasar Pandang Ke Timur merupakan satu usaha positif oleh . Dasar ini mewujudkan kerjasama yang rapat antara Malaysia dan Jepun terutama di bidang ekonomi.

kerajaan Malaysia untuk meningkatkan lagi prestasi pengurusan dan pembangunan negara. Di samping itu ia menjadi asas kewujudan sebuah masyarakat yang dinamik dan progresif. 89 . Dasar ini memberi kesan yang besar merubah budaya kerja masyarakat Malaysia dan meninggikan prestasi dan daya pengeluaran negara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful