.

Sikhism v. farmakalogi.. Hindu ii. Agama i. Karya-karya epik yang utama ialah Ramayana. reproduksi manusia. Pentadbiran Wilayah Sesebuah kerajaan yang besar membahagikan negaranya kepada beberapa wilayah. Tema-tema yang dibincangkan a. seni pernafasan (Yoga). Islam d. c.Pemimpin tertinggi dikenali sebagai Raja. Fizik dan Kimia – konsep jirim diperkenalkan. . bintang dianggap sebagai Tuhan. Jaina iv. iii. api. Mahabrata dan Buddhacharita. Ilmu Sains dan Matematik i. air dan angkasa. pembedahan. Darmamaharaja. Raja biasanya mempunyai hubungan yang rapat dengan golongan Brahmin.perkembangan bidang Fisiologi. v. Mannar. Wilayah-wilayah ini pula dibahagikan kepada kampong-kampung besar (Kurram) dan paling kecil dinamakan kampong (Kottam) Kedatangan penjajah barat. Memperkenalkan sistem perpuluhan. UNSUR-UNSUR UTAMA DALAM TAMADUN INDIA Sistem Pemerintahan a. Sistem Presidensi diperkenalkan di Benggal. b. Perubatan. Buddha iii. Karya matematik yang terkenal ialah Bakshali dan Aryabhatiya. Madras dan Bombay. e. unit gajah dan unit kuda. Dalam kitab Rig Veda ada keterangan mengenai lintasan matahari dibahagikan kepada 12 bahagian dan satu bulatan dibahagikan kepada 36 bahagian yang bermaksud 360 hari dalam setahun iaitu 12 bulan. Masyarakat Dravidia ( bahagian selatan) – bahasa Tamil. dasar Europeanisme diperkenalkan. Terdapat dua jenis kesusasteraan 79 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) berdasarkan bahasa Sanskrit dan bahasa Dravidia. iv. Unsur matahari. Ala mini terdiri dari 5 elemen iaitu ii. Menggunakan konsep Geometri dalam upacara-upacara agama. Maharaja. 90% cukai diberikan kepada kerajaan. perubatan binatang. tanah. Raja mempunyai kuasa mutlak dan dibantu oleh menteri-menteri. Arasar. Matematik – menggunakan kaedah tali (Sulvasutra). Ramayana – peperangan antara Rama dan Ravana . Astronomi – India pelopor bidang astronomi. Setiap kerajaan mementingkan angkatan tentera yang kuat – unit infantry.Maharajathiraja. bulan. angin. Buku perubatan terkenal ialah Cakara dan Susruta. Raja dilantik secara turuntemurun dan jawatan Raja Mahkota adalah bakal raja. Raja/Ketua Negara Sistem pemerintahan bercorak monarki sejak kerajaan awal sehingga kemasukan British ke India. Bahasa dan Sastera Masyarakat Indo-Arya (bahagian utara) – bahasa Sanskrit. Rendan. Chakravarti.

ISLAM DALAM TAMADUN INDIA -Islam tersebar ke India melalui beberapa cara iaitu: 1. Masjid Moti di Agra. Pada peringkat awal. Kota Merah di Agra. ekonomi. Brahmin – golongan agama dan kerohanian b. Asoka dan Vedik dengan menampilkan struktur stupa Buddha. Perkahwinan Agama Islam mula bertapak di India pada abad ke-8 apabila Muhammad AlQasim berjaya menguasai Wilayah Sind pada tahun 706 (87 Hijrah). Kitab Jabala Unapishad menjelaskan 4 peringkat tersebut iaitu: 80 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) a. Kuil-kuil menggunakan ukiran Hindu. Senibina Islam yang termasyhur sehingga kini ialah Masjid Jamek di Fatehpur dan Allahabad . Pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Ghazni menyaksikan pembinaan masjid Quwait Al-Islam di Delhi yang menggabungkan ciri-ciri Hindu-Islam. Vanaprahasta d. Zaman Islam dikenali dengan kesusasteraan Siddha. Kemasyarakatan dan Kekeluargaan Mengamalkan sistem kasta di mana masyarakatnya dibahagikan kepada a. Arthasastra – aspek-aspek politik. Pemerintahnya ialah Sultan Mahmud Al-Ghaznawi.Kerajaan-kerajaan Islam yang lain ialah Kerajaan Ghori (1189-1289).  Seni bina Islam menggabungkan cirri-ciri Parsi dan tempatan. Sultan yang mengutamakan kesusasteraan ialah Akhbar. Brahmacarya b. Taj Mahal. Perdagangan 3.b. Kerajaan Islam yang pertama ialah Kerajaan Sabaktaqin memerintah dari 10041186.  Senibina Buddha bermula pada zaman Maurya. Senibina  Senibina Hindu bermula dengan pembinaan kuil pada zaman Gupta. Sudra – petani Terdapat 4 peringkat kehidupan (ASRAMA). Vaisya – peniaga d. beliau berjaya menguasai satu kawasan yang luas di utara India. pengurusan. Kerajaan Khilji (1289-1321) dan yang paling terkenal ialah Kerajaan Mughal (1527-1857). Islam bertapak di bahagian Utara India. Zaman Mughal muncul tokoh-tokoh seperti Abu Fazl. Mahabrata – peperangan antara Kaurava dengan Pandara c.Dinasti Mughal memerintah selama 400 tahun dan menjadi kuasa . Karya utama “Seera Purana oleh Umaru Pulacar. Dakwah 2. Ghastra c. Nizamuddin dan Badauni. Ksytria – tentera dan keselamatan c. kesejahteraan negara dan ketatanegaraan. Sannayasa Kaum wanita mendapat tempat istimewa dalam masyarakat sejak zaman tamadun Lembah Indus dan dikenali sebagai Mother Goddes. Shah Jehan dan Jahangir.

Chenla. B. Folo-an.yang dominan dalam sejarah tamadun India dan memiliki kawasan yang luas. Mataram. Tanah Melayu (Hikayat Seri Rama). Raja dianggap sebagai penjelmaan Dewa Vishnu dan Siva. Candi Borobudur. 82 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) . Sukhotai/Ayuthia. Jahangir c. Angkor. D. Majapahit dan Srivijaya. Idea Politik dan Berkerajaan Konsep “kosmologis” yang meletakkan raja di tempat yang teratas. Keagamaan dan Kepercayaan Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan berkembang luas di Asia Tenggara. Bahadur Shah Elemen-elemen dari Timur Tengah telah dibawa masuk dan diasimilasikan dengan unsur-unsur tempatan dan melahirkan budaya baru yang dipanggil Indo-Islam. Terdapat penggunaan bahasa Sanskrit seperti syurga. Kesenian dan Hibura Paling berkesan dari segi senibina khususnya dalam pembinaan Candi dan Kuil. E. Tambaralinga. C. Pemerintahan dan Kerajaan Kemunculan kerajaan di Asia Tenggara seperti Funan. Singgasari. Shah Jehan d. Hikayat Panca Delima dan Hikayat Sang Boma dan karya sejarah agung iaitu Negarakertagama. neraka. Langkasuka. 81 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) PENGARUH TAMADUN INDIA KEPADA MALAYSIA DAN DUNIA A. Bahasa dan Kesusasteraan Masyarakat Asia Tenggara menggunakan bahasa Sanskrit sehinggalah kedatangan agama Islam. Aurangzeb e.Berlaku Sinkritisme antara agama Hindu-Buddha dan kepercayaan masyarakat pribumi. Pemerintahan raja yang berpandukan kepada kitab-kitab perundangan dalam pemerintahan. sembahyang dan Sebagainya Kemasukan epik terkenal seperti Ramayana dan Mahabrata. Hikayat Pendawa. Pemimpin-pemimpin Dinasti Mughal yang terkenal ialah a. Ia dikenali dengan nama yang berbeza di Thailand (Ramakien). Buktinya melalui penemuan prasasti-prasasti Talang Tuwo/Kedukan Bukit yang menggunakan bahasa Sanskrit. Kedah Tua/Gangga Negara. Contohnya seperti Angkor Wat. Kitab-kitab ini adalah mengambil beberapa aspek dari sistem perundangan Hindu seperti Kitab Dharmasutra/Hukum Kanun Manu. manakala karya Mahabrata juga dikenali dengan pelbagai nama seperti Hikayat Pendawa Lima. Akhbar b.

Difahamkan bahawa kaum Jomon merupakan leluhur kaum Proto Jepun dan Ainu. 6. Era Klasik Menurut mitos Jepun. China dan tempat-tempat lain di Asia. Gaya hidup mereka berputik dari cara mesolitik ke neolitik. Menyusul zaman ais terakhir pada sekitar 12. Ini keranapengaruhnya begitu menyeluruh dari aspek politik. Budaya Jomon timbul sekitar 11. Walau bagaimanapun.Kesimpulan Tamadun India agak unik jika dibandingkan dengan tamadun asia yang lain. Sejarah Jepun berselang-seli antara tempohtempoh keterasingan dengan pengaruh-pengaruh radikal yang kekadang bersifat revolusi dari dunia luar.000 sebelum Masihi dengan berakhirnya zaman ais.1 Sejarah Jepun Sejarah bertulis Jepun bermula dengan kemunculan ringkas dalam teks-teks sejarah Cina pada abad ke-1. Kuasa sebenar terletak pada para bangsawan. Pada kurun ke 5 dan 6. Permulaan era Yayoi di sekitar 300 SM ditandakan dengan kedatangan teknologi baru seperti penanaman padi dan sistem pengairan yang dibawa oleh pendatang dari Korea. Zaman Pra Sejarah Pada zaman ais. begitu juga dengan pengaruh budaya India semakin dipinggirkan.000 SM. Masyarakat Jomon juga merupakan penghasil barang-barang tembikar yang terawal di dunia. pemangku raja .7. Jepun tercantum dalam benua Asia dari Sakhalin di utara dan Kyushu di selatan. penyelidikan arkeologi menunjukkan bahawa manusia telah hidup di pulau-pulau Jepun seawal Zaman Paleolitik Awal lagi. Bagaimanapun.7 Tamadun Jepun 6. negara tersebut diasaskan pada kurun ke 7 SM oleh Maharaja Jimmu. di Tanah Melayu/Malaysia secara amnya pengaruh agama Hindu tidak kekal. dan sosial. haiwan dan tumbuhan ke kepulauan Jepun dari kawasan yang kini adalah negara China dan Korea. memudahkan penghijrahan manusia. ekosistem Kepulauan Jepun yang kaya menggalakkan pembangunan manusia yang mengeluarkan tembikar terawal yang diketahui semasa zaman Jomon. Maharaja-maharaja Jepun merupakan ketua pada nama sahaja. tulisan Cina dan agama Buddha diperkenalkan ke Jepun 83 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dari Korea dan kemudian langsung dari China.

dianggap sebagai kemuncak budaya zaman pertengahan Jepun Zaman moden Pada 1854. Pemerintah-pemerintah Tokugawa yang sangsi dengan pengaruh mubaligh Katolik mengharamkan segala perhubungan dengan orang Eropah kecuali bagi perhubungan yang amat terbatas dengan saudagar Belanda di Pulau Dejima. dan Restorasi Meiji memulangkan kuasa ketua negara ke maharaja. Shogun terpaksa meletak jawatan. Berbagaibagai idea institusi Barat mula digunakan semasa era Meiji. Oda Nobunaga. mengenakan kawalan yang makin kuat terhadap neger-negeri berperang di Jepun. dan 84 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) pemberontakan ini meluas menjadi Perang Boshin 1867-68. Jepun kemudiannya berpecah menjadi negeri-negeri yang saling berperang lalu menderita dalam Zaman Sengoku. Pada abad ke-16. . Meskipun era shogun Kamakura kelihatan stabil. Zaman pengasingan ini bertahan selama dua setengah abad. di selatan Yokohama masa kini. dan di sini lahir sebuah budaya klasik Jepun yang dikenali sebagai Heian. Akhirnya. termasuk kerajaan moden. lalu memulakan zaman "Nanban" ("orang gasar selatan") yang melihatkan pertukaran perdagangan dan budaya yang aktif antara Jepun dan rantau Barat. Pada 1185. Tokugawa menyatukan semula Jepun dengan menewaskan musuhnya di Pertempuran Sekigahara pada tahun 1600. Pada masa yang sama. memindahkan ibu negara ke Edo (sekarang Tokyo) lalu menubuhkan era shogun Tokugawa. Komodor tentera laut Amerika Syarikat Matthew Perry memaksa pembukaan Jepun ke kuasa Barat dengan Konvensyen Kanagawa. melihat apa yang dianggap oleh mereka kelemahan Shogun.dan shogun (gabenor tentera). Pusat tersebut kemudiannya berpindah ke Heiankyo (kini Kyoto). memegang kuasa di Kamakura. dan Tokugawa Ieyasu. Permulaan zaman Nara pada kurun ke 8 ditandakan dengan penubuhan sebuah pemerintah yang kuat yang berpusat di bandar Heijokyo (kini Nara). Ramai wira samurai memberontak. Toyotomi Hideyoshi. Era zaman pertengahan Zaman pertengahan era Jepun telah digubal oleh pejuang yang dikenali sebagai 'samurai'. ketika mengalami perpaduan politik yang halus dikenali sebagai zaman Edo. pedagang dan mubaligh Eropah tiba di Jepun buat julung kalinya.general Minamoto no Yoritomo adalah orang pertama untuk memecahkan tradisi memerintah sehaluan dengan Maharaja di Kyoto.

Shintoisme b. dan penyerahan pertahanan strategik kepada Amerika Syarikat. keluaran negara kasar Jepun makin meningkat menjadi yang kedua tertinggi di dunia. Agamaagama tersebut ialah: a.7. dasar perlindungan. dan Amerika Syarikat hampir ke jarak untuk memulakan pengeboman strategik ke atas Tokyo. Jepun mengawal Taiwan. Selepas penjajahan. . Shinto bererti “Jalan Tuhan’ (kami-nomichi). Konfusianisme 6. di bawah program pembangunan industri agresif. Jepun masih sebuah kuasa ekonomi dunia dan juga baru-baru ini telah bangkit semula sebagai kuasa strategik dengan meminjamkan sokongan bukan kombat dalam Perang Teluk dan pencerobohan Iraq pada tahun 2003 6. Pada tahun 1941. mendorong kepada penjajahan Manchuria dan Perang Sino-Jepun (1937).2 Falsafah/Agama Masyarakat Jepun Terdapat 3 agama yang sangat berpengaruh dalam masyarakat Jepun. kehilangan keseluruhan koloninya di Asia dan Pasifik Jepun kekal di bawah penjajahan Amerika Syarikat sehingga 1952. dan Korea. Setelah kempen yang panjang di Lautan Pacifik. Dalam tempoh itu. Jepun kehilangan jajahan yang diperolehi awalnya. setengah pulau Sakhalin.sistem perundangan dan tentera. mendorong kedua-dua negara ke kancah Perang Dunia II. Awal abad ke-20 melihat tempoh singkat "demokrasi Taisho" ditenggelami oleh kebangkitan peluasan Jepun.3 Agama Shinto Agama khas bagi masyarakat Jepun. Osaka. ia menerima pakai perlembagaan baru yang menetapkan negara tersebut sebagai pacifist constitutional monarchy. Jepun menyerah selepas pengeboman bom atam bandar Hiroshima dan Nagasaki pada 1945. Reformasi-reformasi ini mengubahkan Empayar Jepun menjadi kuasa besar yang mengalahkan negara China didalam Perang ChinaJepun dan Rusia didalam Perang Rusia-Jepun. Sungguhpun berlakunya kejatuhan pasaran saham yang teruk pada tahun 1989 yang mana negara ini amsih belum peulih sepenuhnya.7. Jepun menyerang pengkalan tentera laut Amerika Syarikat di Pearl Harbor. Dari 1910. dan bandar-bandar lain. Buddhisme 85 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) c.

Beliau juga menekankan pentingnya ajaran Buddha dan menjunjung tinggi “Tiga Harta Suci” iaitu Buddha.M oleh ibunya Chiang Tsai yang berumur 15 tahun ketika itu.4 Buddhisme Agama ini mendapat tempat yang kukuh semasa pemerintahan Putera Shotoku pada 592 s. .M. Ajaran Buddhisme ini diterapkan dalam Perlembagaan 17 Artikel (mengandungi pelbagai aspek ajaran Buddhisme dan Konfusianisme)yang mewajibkan kakitangan kerajaan mematuhinya. sejarah.m.Dewi Matahari (Amaterasuomikami) adalah Tuhan yang besar dan Maharaja Jepun dipercayai dari keturunan Dewi Matahari. di mana Buddhisme telah dijadikan sebagai agama rasmi. bangsa dan alam Jepun dan merupakan symbol perpaduan dan kesetiaan kepada maharaja dan negara. Kung Fu Tze merupakan seorang yang bijak sejak kecil lagi dan terkenal dengan penyebaran ilmu-ilmu baru ketika berumur 32 tahun. Amat mementingkan akhlak yang mulia dengan menjaga hubungan antara manusia di langit dengan manusia di bumi dengan baik. Pendeta Shinto telah menyusun/menulis kitab untuk rujukan –Shinto Gabusho/Lima Buku ajaran Shinto. kesusasteraan dan falsafah yang banyak diikuti oleh penganut ajaran ini.7. Agama Shinto tidak mempunyai nabi/pengasas/kitab suci. Penganutnya diajar supaya tetap mengingati nenek moyang seolah-olah roh mereka hadir di dunia ini. Semangat berkorban untuk Maharaja/Tuhan ditanamkan ke dalam jiwa setiap rakyat.7. 3. Mereka juga tidak ada falsafah dan etika. Konfusius banyak menulis buku-buku moral. 86 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Ajaran Konfusius : 1. Kung Fu Tze meninggal dunia pada tahun 479 S.Shinto berkait rapat dengan negara. Konsep Tuhan dan Dewa Dewi (kami) agak kabur. Diasaskan oleh Kung Fu Tze yang lahir di negara China pada tahun 551 S.5 Konfusianisme Konfusianisme bukanlah satu agama tetapi lebih kepada pengajaran falsafah untuk mempertingkatkan moral dan menjaga etika manusia. Buddha Zen adalah ajaran yang paling mendominasi masyarakat Jepun di mana ia merupakan salah satu hasil himpunan alam fakir China yang tidak ingin kepada corak falsafah dan lebih kepada penerangan. 2. Terdapat 8 juta Dewa Dewi. Merupakan susunan falsafah & etika yang mengajar bagaimana manusia bertingkah laku. Dharma dan Sangha. 6. menghantar pelajar ke China untuk mempelajari Buddha dan menulis 3 buah buku mengenai ajaran Buddha. 6.

Pengagungan yang luar biasa kepada Konfusius telah menukar falsafahnya menjadi sebuah agama dengan mengadakan perayaan-perayaan tertentu bagi mengenangkannya. malah mereka mudah untuk tidak mempercayai 87 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) sesiapa yang malas atau tidak menepati masa.6 Budaya Kerja Jepun Jepun merupakan antara negara Asia yang maju dan setanding dengan negara barat. Jepun pernah mengalami kehancuran selepas perang dunia ke dunia apabila dua wilayah mereka di Hiroshima dan Nagasaki di bom dengan teruk oleh pihak berikat. Masyarakat Jepun sememangnya terkenal dengan sikap rajin dan menepati masa. para cendikiawan Jepun telah mengemukakan idea pemodenan Jepun melalui penerapan teknologi maju dari barat di samping mengekalkan dan memelihara semangat kebangsaan. 6. Jepun mengisytiharkan penolakan peperangan buat selamalamanya dalam perlembangaan baru negara Jepun dan sebaliknya mereka berusaha untuk bangkit kembali untuk menjadi kuasa terkuat ekonomi dunia dengan member tumpuan kepada pembangunan industri sebagai sebuah negara aman tanpa perang. Ia dikembangkan oleh muridnya yang bernama Mencius ke seluruh China dengan beberapa perubahan. Kehebatan bangsa Jepun bangun daripada kemusnahan akibat perang adalah hasil daripada sikap positif mereka sendiri dan kejayaan ini tidak dapat dinafikan terhasil dari etika kerja mereka yang cemerlang. Apa yang penting ialah kegigihan masyarakat Jepun membangunkan negara dan ekonomi mereka perlu dijadikan contoh kepada negara Asia yang lain. Mereka juga cenderung mengikut kata sepakat kumpulan berbanding dengan pendapat sendiri dan sikap itu membantu setiap individu bekerja sebagai satu kumpulan. kepandaian dunia barat telah ditranformasikan dan disesuaikan dengan semangat masyarakat Jepun. Pada era Meiji. Konfusius disembah sebagai seorang dewa dan agama baru tetapi dia sebenarnya adalah manusia biasa. Lanjutan itu. Masyarakat Jepun juga amat mementingkan ilmu pengetahuan dan ini terbukti apabila kadar celik huruf di negara Jepun adalah hampir 100 peratus dan kesedaran tentang kepentingan ilmu ini bermula sejak zaman .Konfusius tidak menghalang orang Cina menyembah keramat dan penunggu tetapi yang dipentingkan ialah setiap manusia perlu berusaha menjadi baik.7. Bermula dari sinilah.

7. member keutamaan kepada kerja kumpulan melebihi dari kerja secara individu. Rasional dasar ini ialah kerana seperti yang sedia maklum. Pada masa itu anak-anak petani. Kejayaan mereka boleh dijadikan contoh dan teladan kepada Malaysia dan seterusnya diteladani dan dipratikkan untuk pembangunan negara. etika dan nilai-nilai kerja di atas diamalkan kerana ia sesuai dengan diterapkan dalam budaya masyarakat Malaysia yang berbentuk majmuk. industry. penelitian dan pemilihan terhadap contoh – contoh dan teladan yang baik daripada negara Jepun dan Korea dengan mengubahsuaikannya dengan keadaan dan kesesuaian di Malaysia. saudagar dan tukang telah belajar di sekolah swasta yang dikenali sebagai Terakuya. meningkatkan kecekapan.latihan teknikal dan akademik serta bidang penyelidikan dan pengurusan. Dasar ini mewujudkan kerjasama yang rapat antara Malaysia dan Jepun terutama di bidang ekonomi. Jepun adalah merupakan sebuah negara maju dan beberapa bidang mereka adalah lebih maju dari negara barat sendiri. Dasar Pandang Ke Timur merupakan satu usaha positif oleh .7 Peranan Tamadun Jepun Dalam Pembinaan Budaya Masyarakat Malaysia Pembudayaan tamadun Jepun dalam membina budaya masyarakat Malaysia ini bolehlah dikaitkan secara langsung dengan Dasar Pandang Ke Timur yang telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri. Antara perkara positif yang diambil dari budaya masyarakat Jepun ialah kerajinan dan disiplin kerja mereka. kesetiaan kepada negara dan perusahaan dan perniagaan di mana pekerja bekerja. Sebagai kesimpulan. mengurangkan jurang perbezaan antara eksekutif dengan golongan pekerja dan sistem pengurusan yang menitikberatkan kejayaan jangka panjang serta lain – lain aspek positif dari budaya dan sikap masyarakat Jepun yang sesuai dan boleh diteladani untuk pembangunan negara dan rakyat Malaysia. Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad pada 8 Februari 1982. produktif dengan mutu penghasilan yang berkualiti tinggi. Adalah tidak tepat jika dasar ini ditakrifkan sebagaikan mengambil apa sahaja dari Jepun dan Korea untuk dipraktik di Malaysia dengan mengetepikan teladan yang juga boleh dipelajari dari negara – negara barat. Dasar Pandang Ke Timur ini bermakna kerajaan akan membuat pengkajian. 6. 88 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Sebagai sebuah negara membangun.Edo (1603 – 1876) lagi.

kerajaan Malaysia untuk meningkatkan lagi prestasi pengurusan dan pembangunan negara. Di samping itu ia menjadi asas kewujudan sebuah masyarakat yang dinamik dan progresif. Dasar ini memberi kesan yang besar merubah budaya kerja masyarakat Malaysia dan meninggikan prestasi dan daya pengeluaran negara. 89 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful