.

UNSUR-UNSUR UTAMA DALAM TAMADUN INDIA Sistem Pemerintahan a. Madras dan Bombay. Unsur matahari. Mahabrata dan Buddhacharita. Terdapat dua jenis kesusasteraan 79 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) berdasarkan bahasa Sanskrit dan bahasa Dravidia. Pentadbiran Wilayah Sesebuah kerajaan yang besar membahagikan negaranya kepada beberapa wilayah. Perubatan. v. Buku perubatan terkenal ialah Cakara dan Susruta. Matematik – menggunakan kaedah tali (Sulvasutra).. b. Setiap kerajaan mementingkan angkatan tentera yang kuat – unit infantry. Agama i. Ilmu Sains dan Matematik i. Masyarakat Dravidia ( bahagian selatan) – bahasa Tamil. angin. Raja/Ketua Negara Sistem pemerintahan bercorak monarki sejak kerajaan awal sehingga kemasukan British ke India. Sistem Presidensi diperkenalkan di Benggal. Menggunakan konsep Geometri dalam upacara-upacara agama. c. air dan angkasa.Pemimpin tertinggi dikenali sebagai Raja. Dalam kitab Rig Veda ada keterangan mengenai lintasan matahari dibahagikan kepada 12 bahagian dan satu bulatan dibahagikan kepada 36 bahagian yang bermaksud 360 hari dalam setahun iaitu 12 bulan. Maharaja. e. Wilayah-wilayah ini pula dibahagikan kepada kampong-kampung besar (Kurram) dan paling kecil dinamakan kampong (Kottam) Kedatangan penjajah barat.perkembangan bidang Fisiologi. dasar Europeanisme diperkenalkan. farmakalogi. Raja mempunyai kuasa mutlak dan dibantu oleh menteri-menteri. Jaina iv. Mannar. Ala mini terdiri dari 5 elemen iaitu ii. Memperkenalkan sistem perpuluhan. Islam d. unit gajah dan unit kuda. perubatan binatang. Buddha iii. Karya-karya epik yang utama ialah Ramayana. bintang dianggap sebagai Tuhan. Karya matematik yang terkenal ialah Bakshali dan Aryabhatiya. Hindu ii. tanah. Astronomi – India pelopor bidang astronomi. Chakravarti. Sikhism v.Maharajathiraja. reproduksi manusia. Raja biasanya mempunyai hubungan yang rapat dengan golongan Brahmin. Rendan. bulan. Ramayana – peperangan antara Rama dan Ravana . iv. 90% cukai diberikan kepada kerajaan. Tema-tema yang dibincangkan a. Arasar. iii. Raja dilantik secara turuntemurun dan jawatan Raja Mahkota adalah bakal raja. pembedahan. Darmamaharaja. seni pernafasan (Yoga). Bahasa dan Sastera Masyarakat Indo-Arya (bahagian utara) – bahasa Sanskrit. api. Fizik dan Kimia – konsep jirim diperkenalkan. .

Senibina Islam yang termasyhur sehingga kini ialah Masjid Jamek di Fatehpur dan Allahabad . pengurusan. beliau berjaya menguasai satu kawasan yang luas di utara India.Dinasti Mughal memerintah selama 400 tahun dan menjadi kuasa . Kuil-kuil menggunakan ukiran Hindu.  Seni bina Islam menggabungkan cirri-ciri Parsi dan tempatan. kesejahteraan negara dan ketatanegaraan. Asoka dan Vedik dengan menampilkan struktur stupa Buddha.Kerajaan-kerajaan Islam yang lain ialah Kerajaan Ghori (1189-1289). Brahmacarya b. Pada peringkat awal.  Senibina Buddha bermula pada zaman Maurya. ekonomi. Kerajaan Islam yang pertama ialah Kerajaan Sabaktaqin memerintah dari 10041186. Sannayasa Kaum wanita mendapat tempat istimewa dalam masyarakat sejak zaman tamadun Lembah Indus dan dikenali sebagai Mother Goddes. Perkahwinan Agama Islam mula bertapak di India pada abad ke-8 apabila Muhammad AlQasim berjaya menguasai Wilayah Sind pada tahun 706 (87 Hijrah). Senibina  Senibina Hindu bermula dengan pembinaan kuil pada zaman Gupta. Brahmin – golongan agama dan kerohanian b. Ksytria – tentera dan keselamatan c. Sultan yang mengutamakan kesusasteraan ialah Akhbar. Zaman Mughal muncul tokoh-tokoh seperti Abu Fazl. Kemasyarakatan dan Kekeluargaan Mengamalkan sistem kasta di mana masyarakatnya dibahagikan kepada a. Nizamuddin dan Badauni. Kerajaan Khilji (1289-1321) dan yang paling terkenal ialah Kerajaan Mughal (1527-1857). Dakwah 2. Islam bertapak di bahagian Utara India. Kota Merah di Agra. Pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Ghazni menyaksikan pembinaan masjid Quwait Al-Islam di Delhi yang menggabungkan ciri-ciri Hindu-Islam. Mahabrata – peperangan antara Kaurava dengan Pandara c. Karya utama “Seera Purana oleh Umaru Pulacar.b. Shah Jehan dan Jahangir. Arthasastra – aspek-aspek politik. ISLAM DALAM TAMADUN INDIA -Islam tersebar ke India melalui beberapa cara iaitu: 1. Vanaprahasta d. Vaisya – peniaga d. Taj Mahal. Kitab Jabala Unapishad menjelaskan 4 peringkat tersebut iaitu: 80 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) a. Sudra – petani Terdapat 4 peringkat kehidupan (ASRAMA). Pemerintahnya ialah Sultan Mahmud Al-Ghaznawi. Perdagangan 3. Zaman Islam dikenali dengan kesusasteraan Siddha. Ghastra c. Masjid Moti di Agra.

Folo-an. Bahadur Shah Elemen-elemen dari Timur Tengah telah dibawa masuk dan diasimilasikan dengan unsur-unsur tempatan dan melahirkan budaya baru yang dipanggil Indo-Islam. Pemerintahan raja yang berpandukan kepada kitab-kitab perundangan dalam pemerintahan. Candi Borobudur. Kedah Tua/Gangga Negara. C. Mataram. Terdapat penggunaan bahasa Sanskrit seperti syurga. neraka. Singgasari.yang dominan dalam sejarah tamadun India dan memiliki kawasan yang luas. Majapahit dan Srivijaya. Bahasa dan Kesusasteraan Masyarakat Asia Tenggara menggunakan bahasa Sanskrit sehinggalah kedatangan agama Islam. Akhbar b.Berlaku Sinkritisme antara agama Hindu-Buddha dan kepercayaan masyarakat pribumi. Pemerintahan dan Kerajaan Kemunculan kerajaan di Asia Tenggara seperti Funan. sembahyang dan Sebagainya Kemasukan epik terkenal seperti Ramayana dan Mahabrata. Tambaralinga. Contohnya seperti Angkor Wat. Shah Jehan d. 82 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) . Ia dikenali dengan nama yang berbeza di Thailand (Ramakien). Idea Politik dan Berkerajaan Konsep “kosmologis” yang meletakkan raja di tempat yang teratas. Keagamaan dan Kepercayaan Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan berkembang luas di Asia Tenggara. E. Sukhotai/Ayuthia. Tanah Melayu (Hikayat Seri Rama). 81 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) PENGARUH TAMADUN INDIA KEPADA MALAYSIA DAN DUNIA A. Angkor. Pemimpin-pemimpin Dinasti Mughal yang terkenal ialah a. Kesenian dan Hibura Paling berkesan dari segi senibina khususnya dalam pembinaan Candi dan Kuil. D. Hikayat Pendawa. Kitab-kitab ini adalah mengambil beberapa aspek dari sistem perundangan Hindu seperti Kitab Dharmasutra/Hukum Kanun Manu. B. manakala karya Mahabrata juga dikenali dengan pelbagai nama seperti Hikayat Pendawa Lima. Chenla. Raja dianggap sebagai penjelmaan Dewa Vishnu dan Siva. Jahangir c. Langkasuka. Aurangzeb e. Buktinya melalui penemuan prasasti-prasasti Talang Tuwo/Kedukan Bukit yang menggunakan bahasa Sanskrit. Hikayat Panca Delima dan Hikayat Sang Boma dan karya sejarah agung iaitu Negarakertagama.

Difahamkan bahawa kaum Jomon merupakan leluhur kaum Proto Jepun dan Ainu. Permulaan era Yayoi di sekitar 300 SM ditandakan dengan kedatangan teknologi baru seperti penanaman padi dan sistem pengairan yang dibawa oleh pendatang dari Korea.7. Kuasa sebenar terletak pada para bangsawan. Era Klasik Menurut mitos Jepun. Pada kurun ke 5 dan 6. haiwan dan tumbuhan ke kepulauan Jepun dari kawasan yang kini adalah negara China dan Korea. Ini keranapengaruhnya begitu menyeluruh dari aspek politik. Maharaja-maharaja Jepun merupakan ketua pada nama sahaja. dan sosial. di Tanah Melayu/Malaysia secara amnya pengaruh agama Hindu tidak kekal. ekosistem Kepulauan Jepun yang kaya menggalakkan pembangunan manusia yang mengeluarkan tembikar terawal yang diketahui semasa zaman Jomon.7 Tamadun Jepun 6. Walau bagaimanapun.000 sebelum Masihi dengan berakhirnya zaman ais. China dan tempat-tempat lain di Asia. memudahkan penghijrahan manusia. tulisan Cina dan agama Buddha diperkenalkan ke Jepun 83 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dari Korea dan kemudian langsung dari China. Zaman Pra Sejarah Pada zaman ais. Menyusul zaman ais terakhir pada sekitar 12. pemangku raja . Sejarah Jepun berselang-seli antara tempohtempoh keterasingan dengan pengaruh-pengaruh radikal yang kekadang bersifat revolusi dari dunia luar. Gaya hidup mereka berputik dari cara mesolitik ke neolitik. Jepun tercantum dalam benua Asia dari Sakhalin di utara dan Kyushu di selatan. Bagaimanapun. negara tersebut diasaskan pada kurun ke 7 SM oleh Maharaja Jimmu. Budaya Jomon timbul sekitar 11. penyelidikan arkeologi menunjukkan bahawa manusia telah hidup di pulau-pulau Jepun seawal Zaman Paleolitik Awal lagi. Masyarakat Jomon juga merupakan penghasil barang-barang tembikar yang terawal di dunia. begitu juga dengan pengaruh budaya India semakin dipinggirkan.1 Sejarah Jepun Sejarah bertulis Jepun bermula dengan kemunculan ringkas dalam teks-teks sejarah Cina pada abad ke-1. 6.Kesimpulan Tamadun India agak unik jika dibandingkan dengan tamadun asia yang lain.000 SM.

pedagang dan mubaligh Eropah tiba di Jepun buat julung kalinya. Pada 1185. Zaman pengasingan ini bertahan selama dua setengah abad.dan shogun (gabenor tentera). Oda Nobunaga. dianggap sebagai kemuncak budaya zaman pertengahan Jepun Zaman moden Pada 1854. di selatan Yokohama masa kini. melihat apa yang dianggap oleh mereka kelemahan Shogun. memegang kuasa di Kamakura. dan Restorasi Meiji memulangkan kuasa ketua negara ke maharaja. ketika mengalami perpaduan politik yang halus dikenali sebagai zaman Edo. Komodor tentera laut Amerika Syarikat Matthew Perry memaksa pembukaan Jepun ke kuasa Barat dengan Konvensyen Kanagawa. Toyotomi Hideyoshi. Tokugawa menyatukan semula Jepun dengan menewaskan musuhnya di Pertempuran Sekigahara pada tahun 1600. Shogun terpaksa meletak jawatan. Ramai wira samurai memberontak. Jepun kemudiannya berpecah menjadi negeri-negeri yang saling berperang lalu menderita dalam Zaman Sengoku. mengenakan kawalan yang makin kuat terhadap neger-negeri berperang di Jepun.general Minamoto no Yoritomo adalah orang pertama untuk memecahkan tradisi memerintah sehaluan dengan Maharaja di Kyoto. memindahkan ibu negara ke Edo (sekarang Tokyo) lalu menubuhkan era shogun Tokugawa. Era zaman pertengahan Zaman pertengahan era Jepun telah digubal oleh pejuang yang dikenali sebagai 'samurai'. Pemerintah-pemerintah Tokugawa yang sangsi dengan pengaruh mubaligh Katolik mengharamkan segala perhubungan dengan orang Eropah kecuali bagi perhubungan yang amat terbatas dengan saudagar Belanda di Pulau Dejima. Akhirnya. Permulaan zaman Nara pada kurun ke 8 ditandakan dengan penubuhan sebuah pemerintah yang kuat yang berpusat di bandar Heijokyo (kini Nara). Pada masa yang sama. Meskipun era shogun Kamakura kelihatan stabil. termasuk kerajaan moden. Pada abad ke-16. Berbagaibagai idea institusi Barat mula digunakan semasa era Meiji. dan di sini lahir sebuah budaya klasik Jepun yang dikenali sebagai Heian. dan 84 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) pemberontakan ini meluas menjadi Perang Boshin 1867-68. lalu memulakan zaman "Nanban" ("orang gasar selatan") yang melihatkan pertukaran perdagangan dan budaya yang aktif antara Jepun dan rantau Barat. . dan Tokugawa Ieyasu. Pusat tersebut kemudiannya berpindah ke Heiankyo (kini Kyoto).

7.3 Agama Shinto Agama khas bagi masyarakat Jepun.7. keluaran negara kasar Jepun makin meningkat menjadi yang kedua tertinggi di dunia. Jepun menyerah selepas pengeboman bom atam bandar Hiroshima dan Nagasaki pada 1945. Sungguhpun berlakunya kejatuhan pasaran saham yang teruk pada tahun 1989 yang mana negara ini amsih belum peulih sepenuhnya. Konfusianisme 6. Awal abad ke-20 melihat tempoh singkat "demokrasi Taisho" ditenggelami oleh kebangkitan peluasan Jepun. ia menerima pakai perlembagaan baru yang menetapkan negara tersebut sebagai pacifist constitutional monarchy.2 Falsafah/Agama Masyarakat Jepun Terdapat 3 agama yang sangat berpengaruh dalam masyarakat Jepun. di bawah program pembangunan industri agresif. Setelah kempen yang panjang di Lautan Pacifik. Jepun kehilangan jajahan yang diperolehi awalnya. Shintoisme b. kehilangan keseluruhan koloninya di Asia dan Pasifik Jepun kekal di bawah penjajahan Amerika Syarikat sehingga 1952. dasar perlindungan. mendorong kepada penjajahan Manchuria dan Perang Sino-Jepun (1937). Dari 1910. setengah pulau Sakhalin.sistem perundangan dan tentera. Osaka. dan Korea. Shinto bererti “Jalan Tuhan’ (kami-nomichi). Pada tahun 1941. Agamaagama tersebut ialah: a. dan bandar-bandar lain. dan Amerika Syarikat hampir ke jarak untuk memulakan pengeboman strategik ke atas Tokyo. dan penyerahan pertahanan strategik kepada Amerika Syarikat. Jepun mengawal Taiwan. Jepun menyerang pengkalan tentera laut Amerika Syarikat di Pearl Harbor. mendorong kedua-dua negara ke kancah Perang Dunia II. Dalam tempoh itu. Jepun masih sebuah kuasa ekonomi dunia dan juga baru-baru ini telah bangkit semula sebagai kuasa strategik dengan meminjamkan sokongan bukan kombat dalam Perang Teluk dan pencerobohan Iraq pada tahun 2003 6. Selepas penjajahan. . Reformasi-reformasi ini mengubahkan Empayar Jepun menjadi kuasa besar yang mengalahkan negara China didalam Perang ChinaJepun dan Rusia didalam Perang Rusia-Jepun. Buddhisme 85 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) c.

Merupakan susunan falsafah & etika yang mengajar bagaimana manusia bertingkah laku.Dewi Matahari (Amaterasuomikami) adalah Tuhan yang besar dan Maharaja Jepun dipercayai dari keturunan Dewi Matahari. Mereka juga tidak ada falsafah dan etika. Semangat berkorban untuk Maharaja/Tuhan ditanamkan ke dalam jiwa setiap rakyat. 86 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Ajaran Konfusius : 1. 2. Kung Fu Tze merupakan seorang yang bijak sejak kecil lagi dan terkenal dengan penyebaran ilmu-ilmu baru ketika berumur 32 tahun. menghantar pelajar ke China untuk mempelajari Buddha dan menulis 3 buah buku mengenai ajaran Buddha. Amat mementingkan akhlak yang mulia dengan menjaga hubungan antara manusia di langit dengan manusia di bumi dengan baik. 6. Penganutnya diajar supaya tetap mengingati nenek moyang seolah-olah roh mereka hadir di dunia ini. Dharma dan Sangha.7.M. Diasaskan oleh Kung Fu Tze yang lahir di negara China pada tahun 551 S. 6.4 Buddhisme Agama ini mendapat tempat yang kukuh semasa pemerintahan Putera Shotoku pada 592 s.7.Shinto berkait rapat dengan negara. Pendeta Shinto telah menyusun/menulis kitab untuk rujukan –Shinto Gabusho/Lima Buku ajaran Shinto. Konfusius banyak menulis buku-buku moral.5 Konfusianisme Konfusianisme bukanlah satu agama tetapi lebih kepada pengajaran falsafah untuk mempertingkatkan moral dan menjaga etika manusia. Buddha Zen adalah ajaran yang paling mendominasi masyarakat Jepun di mana ia merupakan salah satu hasil himpunan alam fakir China yang tidak ingin kepada corak falsafah dan lebih kepada penerangan. Kung Fu Tze meninggal dunia pada tahun 479 S. 3.M oleh ibunya Chiang Tsai yang berumur 15 tahun ketika itu. . Ajaran Buddhisme ini diterapkan dalam Perlembagaan 17 Artikel (mengandungi pelbagai aspek ajaran Buddhisme dan Konfusianisme)yang mewajibkan kakitangan kerajaan mematuhinya. kesusasteraan dan falsafah yang banyak diikuti oleh penganut ajaran ini. di mana Buddhisme telah dijadikan sebagai agama rasmi. Beliau juga menekankan pentingnya ajaran Buddha dan menjunjung tinggi “Tiga Harta Suci” iaitu Buddha. Terdapat 8 juta Dewa Dewi. sejarah. Agama Shinto tidak mempunyai nabi/pengasas/kitab suci. Konsep Tuhan dan Dewa Dewi (kami) agak kabur.m. bangsa dan alam Jepun dan merupakan symbol perpaduan dan kesetiaan kepada maharaja dan negara.

para cendikiawan Jepun telah mengemukakan idea pemodenan Jepun melalui penerapan teknologi maju dari barat di samping mengekalkan dan memelihara semangat kebangsaan. malah mereka mudah untuk tidak mempercayai 87 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) sesiapa yang malas atau tidak menepati masa. Jepun pernah mengalami kehancuran selepas perang dunia ke dunia apabila dua wilayah mereka di Hiroshima dan Nagasaki di bom dengan teruk oleh pihak berikat. Mereka juga cenderung mengikut kata sepakat kumpulan berbanding dengan pendapat sendiri dan sikap itu membantu setiap individu bekerja sebagai satu kumpulan. Lanjutan itu. Bermula dari sinilah. Kehebatan bangsa Jepun bangun daripada kemusnahan akibat perang adalah hasil daripada sikap positif mereka sendiri dan kejayaan ini tidak dapat dinafikan terhasil dari etika kerja mereka yang cemerlang. Pada era Meiji.6 Budaya Kerja Jepun Jepun merupakan antara negara Asia yang maju dan setanding dengan negara barat. Jepun mengisytiharkan penolakan peperangan buat selamalamanya dalam perlembangaan baru negara Jepun dan sebaliknya mereka berusaha untuk bangkit kembali untuk menjadi kuasa terkuat ekonomi dunia dengan member tumpuan kepada pembangunan industri sebagai sebuah negara aman tanpa perang. Masyarakat Jepun juga amat mementingkan ilmu pengetahuan dan ini terbukti apabila kadar celik huruf di negara Jepun adalah hampir 100 peratus dan kesedaran tentang kepentingan ilmu ini bermula sejak zaman . Pengagungan yang luar biasa kepada Konfusius telah menukar falsafahnya menjadi sebuah agama dengan mengadakan perayaan-perayaan tertentu bagi mengenangkannya. 6. Masyarakat Jepun sememangnya terkenal dengan sikap rajin dan menepati masa.Konfusius tidak menghalang orang Cina menyembah keramat dan penunggu tetapi yang dipentingkan ialah setiap manusia perlu berusaha menjadi baik. Konfusius disembah sebagai seorang dewa dan agama baru tetapi dia sebenarnya adalah manusia biasa.7. Apa yang penting ialah kegigihan masyarakat Jepun membangunkan negara dan ekonomi mereka perlu dijadikan contoh kepada negara Asia yang lain. kepandaian dunia barat telah ditranformasikan dan disesuaikan dengan semangat masyarakat Jepun. Ia dikembangkan oleh muridnya yang bernama Mencius ke seluruh China dengan beberapa perubahan.

Dasar ini mewujudkan kerjasama yang rapat antara Malaysia dan Jepun terutama di bidang ekonomi. mengurangkan jurang perbezaan antara eksekutif dengan golongan pekerja dan sistem pengurusan yang menitikberatkan kejayaan jangka panjang serta lain – lain aspek positif dari budaya dan sikap masyarakat Jepun yang sesuai dan boleh diteladani untuk pembangunan negara dan rakyat Malaysia. Antara perkara positif yang diambil dari budaya masyarakat Jepun ialah kerajinan dan disiplin kerja mereka. kesetiaan kepada negara dan perusahaan dan perniagaan di mana pekerja bekerja. Adalah tidak tepat jika dasar ini ditakrifkan sebagaikan mengambil apa sahaja dari Jepun dan Korea untuk dipraktik di Malaysia dengan mengetepikan teladan yang juga boleh dipelajari dari negara – negara barat. Dasar Pandang Ke Timur merupakan satu usaha positif oleh . produktif dengan mutu penghasilan yang berkualiti tinggi. Pada masa itu anak-anak petani. 88 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Sebagai sebuah negara membangun.7 Peranan Tamadun Jepun Dalam Pembinaan Budaya Masyarakat Malaysia Pembudayaan tamadun Jepun dalam membina budaya masyarakat Malaysia ini bolehlah dikaitkan secara langsung dengan Dasar Pandang Ke Timur yang telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri. Dasar Pandang Ke Timur ini bermakna kerajaan akan membuat pengkajian. Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad pada 8 Februari 1982. member keutamaan kepada kerja kumpulan melebihi dari kerja secara individu. Kejayaan mereka boleh dijadikan contoh dan teladan kepada Malaysia dan seterusnya diteladani dan dipratikkan untuk pembangunan negara. saudagar dan tukang telah belajar di sekolah swasta yang dikenali sebagai Terakuya. etika dan nilai-nilai kerja di atas diamalkan kerana ia sesuai dengan diterapkan dalam budaya masyarakat Malaysia yang berbentuk majmuk. penelitian dan pemilihan terhadap contoh – contoh dan teladan yang baik daripada negara Jepun dan Korea dengan mengubahsuaikannya dengan keadaan dan kesesuaian di Malaysia. Sebagai kesimpulan. Jepun adalah merupakan sebuah negara maju dan beberapa bidang mereka adalah lebih maju dari negara barat sendiri.Edo (1603 – 1876) lagi. 6. meningkatkan kecekapan. industry.latihan teknikal dan akademik serta bidang penyelidikan dan pengurusan.7. Rasional dasar ini ialah kerana seperti yang sedia maklum.

Di samping itu ia menjadi asas kewujudan sebuah masyarakat yang dinamik dan progresif.kerajaan Malaysia untuk meningkatkan lagi prestasi pengurusan dan pembangunan negara. Dasar ini memberi kesan yang besar merubah budaya kerja masyarakat Malaysia dan meninggikan prestasi dan daya pengeluaran negara. 89 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful