.

iii. Mahabrata dan Buddhacharita.Pemimpin tertinggi dikenali sebagai Raja. Bahasa dan Sastera Masyarakat Indo-Arya (bahagian utara) – bahasa Sanskrit. reproduksi manusia. Matematik – menggunakan kaedah tali (Sulvasutra). Raja dilantik secara turuntemurun dan jawatan Raja Mahkota adalah bakal raja. Hindu ii. iv. Setiap kerajaan mementingkan angkatan tentera yang kuat – unit infantry. Fizik dan Kimia – konsep jirim diperkenalkan. Raja biasanya mempunyai hubungan yang rapat dengan golongan Brahmin. Madras dan Bombay. Pentadbiran Wilayah Sesebuah kerajaan yang besar membahagikan negaranya kepada beberapa wilayah. b. Ala mini terdiri dari 5 elemen iaitu ii. farmakalogi. perubatan binatang. Raja/Ketua Negara Sistem pemerintahan bercorak monarki sejak kerajaan awal sehingga kemasukan British ke India. Sistem Presidensi diperkenalkan di Benggal. Ilmu Sains dan Matematik i. Dalam kitab Rig Veda ada keterangan mengenai lintasan matahari dibahagikan kepada 12 bahagian dan satu bulatan dibahagikan kepada 36 bahagian yang bermaksud 360 hari dalam setahun iaitu 12 bulan. unit gajah dan unit kuda. Menggunakan konsep Geometri dalam upacara-upacara agama. v. Astronomi – India pelopor bidang astronomi. Arasar. e. seni pernafasan (Yoga). Sikhism v. Rendan. Buddha iii. 90% cukai diberikan kepada kerajaan. Karya matematik yang terkenal ialah Bakshali dan Aryabhatiya. Perubatan. Maharaja. UNSUR-UNSUR UTAMA DALAM TAMADUN INDIA Sistem Pemerintahan a. Ramayana – peperangan antara Rama dan Ravana . Chakravarti. Unsur matahari. Terdapat dua jenis kesusasteraan 79 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) berdasarkan bahasa Sanskrit dan bahasa Dravidia. air dan angkasa. Karya-karya epik yang utama ialah Ramayana. Memperkenalkan sistem perpuluhan. bulan. api. Masyarakat Dravidia ( bahagian selatan) – bahasa Tamil. pembedahan. bintang dianggap sebagai Tuhan. Agama i. Mannar.perkembangan bidang Fisiologi. Islam d.. Darmamaharaja. dasar Europeanisme diperkenalkan.Maharajathiraja. . angin. c. Raja mempunyai kuasa mutlak dan dibantu oleh menteri-menteri. Buku perubatan terkenal ialah Cakara dan Susruta. Tema-tema yang dibincangkan a. Jaina iv. Wilayah-wilayah ini pula dibahagikan kepada kampong-kampung besar (Kurram) dan paling kecil dinamakan kampong (Kottam) Kedatangan penjajah barat. tanah.

Vanaprahasta d.  Senibina Buddha bermula pada zaman Maurya. Senibina  Senibina Hindu bermula dengan pembinaan kuil pada zaman Gupta. kesejahteraan negara dan ketatanegaraan. Brahmin – golongan agama dan kerohanian b. Ghastra c. Kemasyarakatan dan Kekeluargaan Mengamalkan sistem kasta di mana masyarakatnya dibahagikan kepada a. Pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Ghazni menyaksikan pembinaan masjid Quwait Al-Islam di Delhi yang menggabungkan ciri-ciri Hindu-Islam. Pemerintahnya ialah Sultan Mahmud Al-Ghaznawi. ekonomi. Nizamuddin dan Badauni. Dakwah 2. Perdagangan 3. Kota Merah di Agra. Karya utama “Seera Purana oleh Umaru Pulacar. Senibina Islam yang termasyhur sehingga kini ialah Masjid Jamek di Fatehpur dan Allahabad . Ksytria – tentera dan keselamatan c. Perkahwinan Agama Islam mula bertapak di India pada abad ke-8 apabila Muhammad AlQasim berjaya menguasai Wilayah Sind pada tahun 706 (87 Hijrah). Vaisya – peniaga d. Asoka dan Vedik dengan menampilkan struktur stupa Buddha. Taj Mahal. Sultan yang mengutamakan kesusasteraan ialah Akhbar.Dinasti Mughal memerintah selama 400 tahun dan menjadi kuasa . Zaman Islam dikenali dengan kesusasteraan Siddha. Kitab Jabala Unapishad menjelaskan 4 peringkat tersebut iaitu: 80 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) a. Kerajaan Khilji (1289-1321) dan yang paling terkenal ialah Kerajaan Mughal (1527-1857). Islam bertapak di bahagian Utara India. Mahabrata – peperangan antara Kaurava dengan Pandara c. pengurusan. Kuil-kuil menggunakan ukiran Hindu. Zaman Mughal muncul tokoh-tokoh seperti Abu Fazl. ISLAM DALAM TAMADUN INDIA -Islam tersebar ke India melalui beberapa cara iaitu: 1.b. Kerajaan Islam yang pertama ialah Kerajaan Sabaktaqin memerintah dari 10041186. Sudra – petani Terdapat 4 peringkat kehidupan (ASRAMA).Kerajaan-kerajaan Islam yang lain ialah Kerajaan Ghori (1189-1289). Shah Jehan dan Jahangir. Pada peringkat awal.  Seni bina Islam menggabungkan cirri-ciri Parsi dan tempatan. beliau berjaya menguasai satu kawasan yang luas di utara India. Arthasastra – aspek-aspek politik. Brahmacarya b. Masjid Moti di Agra. Sannayasa Kaum wanita mendapat tempat istimewa dalam masyarakat sejak zaman tamadun Lembah Indus dan dikenali sebagai Mother Goddes.

81 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) PENGARUH TAMADUN INDIA KEPADA MALAYSIA DAN DUNIA A. Hikayat Panca Delima dan Hikayat Sang Boma dan karya sejarah agung iaitu Negarakertagama. D. Tanah Melayu (Hikayat Seri Rama). Sukhotai/Ayuthia. Keagamaan dan Kepercayaan Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan berkembang luas di Asia Tenggara. Kedah Tua/Gangga Negara. Bahadur Shah Elemen-elemen dari Timur Tengah telah dibawa masuk dan diasimilasikan dengan unsur-unsur tempatan dan melahirkan budaya baru yang dipanggil Indo-Islam. B. manakala karya Mahabrata juga dikenali dengan pelbagai nama seperti Hikayat Pendawa Lima. Idea Politik dan Berkerajaan Konsep “kosmologis” yang meletakkan raja di tempat yang teratas. 82 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) . Aurangzeb e. Raja dianggap sebagai penjelmaan Dewa Vishnu dan Siva. Mataram. Jahangir c. Pemimpin-pemimpin Dinasti Mughal yang terkenal ialah a. Hikayat Pendawa. Akhbar b. Langkasuka. Terdapat penggunaan bahasa Sanskrit seperti syurga. Pemerintahan dan Kerajaan Kemunculan kerajaan di Asia Tenggara seperti Funan. Tambaralinga. Buktinya melalui penemuan prasasti-prasasti Talang Tuwo/Kedukan Bukit yang menggunakan bahasa Sanskrit.yang dominan dalam sejarah tamadun India dan memiliki kawasan yang luas. Candi Borobudur. Kitab-kitab ini adalah mengambil beberapa aspek dari sistem perundangan Hindu seperti Kitab Dharmasutra/Hukum Kanun Manu. neraka. Majapahit dan Srivijaya. Singgasari. Ia dikenali dengan nama yang berbeza di Thailand (Ramakien). Kesenian dan Hibura Paling berkesan dari segi senibina khususnya dalam pembinaan Candi dan Kuil. Pemerintahan raja yang berpandukan kepada kitab-kitab perundangan dalam pemerintahan. Bahasa dan Kesusasteraan Masyarakat Asia Tenggara menggunakan bahasa Sanskrit sehinggalah kedatangan agama Islam.Berlaku Sinkritisme antara agama Hindu-Buddha dan kepercayaan masyarakat pribumi. Shah Jehan d. C. Angkor. sembahyang dan Sebagainya Kemasukan epik terkenal seperti Ramayana dan Mahabrata. Contohnya seperti Angkor Wat. Folo-an. Chenla. E.

di Tanah Melayu/Malaysia secara amnya pengaruh agama Hindu tidak kekal. Kuasa sebenar terletak pada para bangsawan. pemangku raja . haiwan dan tumbuhan ke kepulauan Jepun dari kawasan yang kini adalah negara China dan Korea. negara tersebut diasaskan pada kurun ke 7 SM oleh Maharaja Jimmu. 6.Kesimpulan Tamadun India agak unik jika dibandingkan dengan tamadun asia yang lain. begitu juga dengan pengaruh budaya India semakin dipinggirkan. Pada kurun ke 5 dan 6.7 Tamadun Jepun 6. China dan tempat-tempat lain di Asia. Permulaan era Yayoi di sekitar 300 SM ditandakan dengan kedatangan teknologi baru seperti penanaman padi dan sistem pengairan yang dibawa oleh pendatang dari Korea. Bagaimanapun.000 sebelum Masihi dengan berakhirnya zaman ais. Difahamkan bahawa kaum Jomon merupakan leluhur kaum Proto Jepun dan Ainu. Zaman Pra Sejarah Pada zaman ais.7. dan sosial.000 SM. Budaya Jomon timbul sekitar 11. penyelidikan arkeologi menunjukkan bahawa manusia telah hidup di pulau-pulau Jepun seawal Zaman Paleolitik Awal lagi. Sejarah Jepun berselang-seli antara tempohtempoh keterasingan dengan pengaruh-pengaruh radikal yang kekadang bersifat revolusi dari dunia luar. Gaya hidup mereka berputik dari cara mesolitik ke neolitik. Walau bagaimanapun. Menyusul zaman ais terakhir pada sekitar 12. Jepun tercantum dalam benua Asia dari Sakhalin di utara dan Kyushu di selatan. tulisan Cina dan agama Buddha diperkenalkan ke Jepun 83 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dari Korea dan kemudian langsung dari China. Masyarakat Jomon juga merupakan penghasil barang-barang tembikar yang terawal di dunia. Era Klasik Menurut mitos Jepun. Ini keranapengaruhnya begitu menyeluruh dari aspek politik. Maharaja-maharaja Jepun merupakan ketua pada nama sahaja.1 Sejarah Jepun Sejarah bertulis Jepun bermula dengan kemunculan ringkas dalam teks-teks sejarah Cina pada abad ke-1. ekosistem Kepulauan Jepun yang kaya menggalakkan pembangunan manusia yang mengeluarkan tembikar terawal yang diketahui semasa zaman Jomon. memudahkan penghijrahan manusia.

Berbagaibagai idea institusi Barat mula digunakan semasa era Meiji.dan shogun (gabenor tentera). memegang kuasa di Kamakura. ketika mengalami perpaduan politik yang halus dikenali sebagai zaman Edo. Meskipun era shogun Kamakura kelihatan stabil. dan 84 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) pemberontakan ini meluas menjadi Perang Boshin 1867-68. dan Restorasi Meiji memulangkan kuasa ketua negara ke maharaja. Toyotomi Hideyoshi. mengenakan kawalan yang makin kuat terhadap neger-negeri berperang di Jepun. Zaman pengasingan ini bertahan selama dua setengah abad. dianggap sebagai kemuncak budaya zaman pertengahan Jepun Zaman moden Pada 1854. Jepun kemudiannya berpecah menjadi negeri-negeri yang saling berperang lalu menderita dalam Zaman Sengoku. Oda Nobunaga. Tokugawa menyatukan semula Jepun dengan menewaskan musuhnya di Pertempuran Sekigahara pada tahun 1600. Era zaman pertengahan Zaman pertengahan era Jepun telah digubal oleh pejuang yang dikenali sebagai 'samurai'. lalu memulakan zaman "Nanban" ("orang gasar selatan") yang melihatkan pertukaran perdagangan dan budaya yang aktif antara Jepun dan rantau Barat. melihat apa yang dianggap oleh mereka kelemahan Shogun. Pada abad ke-16. di selatan Yokohama masa kini. Pada masa yang sama.general Minamoto no Yoritomo adalah orang pertama untuk memecahkan tradisi memerintah sehaluan dengan Maharaja di Kyoto. Pemerintah-pemerintah Tokugawa yang sangsi dengan pengaruh mubaligh Katolik mengharamkan segala perhubungan dengan orang Eropah kecuali bagi perhubungan yang amat terbatas dengan saudagar Belanda di Pulau Dejima. memindahkan ibu negara ke Edo (sekarang Tokyo) lalu menubuhkan era shogun Tokugawa. Pada 1185. termasuk kerajaan moden. Komodor tentera laut Amerika Syarikat Matthew Perry memaksa pembukaan Jepun ke kuasa Barat dengan Konvensyen Kanagawa. pedagang dan mubaligh Eropah tiba di Jepun buat julung kalinya. Pusat tersebut kemudiannya berpindah ke Heiankyo (kini Kyoto). dan di sini lahir sebuah budaya klasik Jepun yang dikenali sebagai Heian. . dan Tokugawa Ieyasu. Permulaan zaman Nara pada kurun ke 8 ditandakan dengan penubuhan sebuah pemerintah yang kuat yang berpusat di bandar Heijokyo (kini Nara). Akhirnya. Shogun terpaksa meletak jawatan. Ramai wira samurai memberontak.

Pada tahun 1941.2 Falsafah/Agama Masyarakat Jepun Terdapat 3 agama yang sangat berpengaruh dalam masyarakat Jepun. Dalam tempoh itu. Osaka. Dari 1910. Awal abad ke-20 melihat tempoh singkat "demokrasi Taisho" ditenggelami oleh kebangkitan peluasan Jepun. keluaran negara kasar Jepun makin meningkat menjadi yang kedua tertinggi di dunia. .7. Jepun menyerang pengkalan tentera laut Amerika Syarikat di Pearl Harbor. Shinto bererti “Jalan Tuhan’ (kami-nomichi). mendorong kepada penjajahan Manchuria dan Perang Sino-Jepun (1937). ia menerima pakai perlembagaan baru yang menetapkan negara tersebut sebagai pacifist constitutional monarchy. Selepas penjajahan.sistem perundangan dan tentera. Setelah kempen yang panjang di Lautan Pacifik. dan Amerika Syarikat hampir ke jarak untuk memulakan pengeboman strategik ke atas Tokyo. di bawah program pembangunan industri agresif. dan Korea. Jepun kehilangan jajahan yang diperolehi awalnya. dan bandar-bandar lain. Jepun menyerah selepas pengeboman bom atam bandar Hiroshima dan Nagasaki pada 1945. Shintoisme b.3 Agama Shinto Agama khas bagi masyarakat Jepun. Konfusianisme 6. kehilangan keseluruhan koloninya di Asia dan Pasifik Jepun kekal di bawah penjajahan Amerika Syarikat sehingga 1952. Jepun masih sebuah kuasa ekonomi dunia dan juga baru-baru ini telah bangkit semula sebagai kuasa strategik dengan meminjamkan sokongan bukan kombat dalam Perang Teluk dan pencerobohan Iraq pada tahun 2003 6. setengah pulau Sakhalin. Jepun mengawal Taiwan. Sungguhpun berlakunya kejatuhan pasaran saham yang teruk pada tahun 1989 yang mana negara ini amsih belum peulih sepenuhnya.7. mendorong kedua-dua negara ke kancah Perang Dunia II. dan penyerahan pertahanan strategik kepada Amerika Syarikat. Buddhisme 85 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) c. Agamaagama tersebut ialah: a. Reformasi-reformasi ini mengubahkan Empayar Jepun menjadi kuasa besar yang mengalahkan negara China didalam Perang ChinaJepun dan Rusia didalam Perang Rusia-Jepun. dasar perlindungan.

4 Buddhisme Agama ini mendapat tempat yang kukuh semasa pemerintahan Putera Shotoku pada 592 s. Amat mementingkan akhlak yang mulia dengan menjaga hubungan antara manusia di langit dengan manusia di bumi dengan baik.M. Konfusius banyak menulis buku-buku moral. 2. Ajaran Buddhisme ini diterapkan dalam Perlembagaan 17 Artikel (mengandungi pelbagai aspek ajaran Buddhisme dan Konfusianisme)yang mewajibkan kakitangan kerajaan mematuhinya. 6.7. Dharma dan Sangha. Penganutnya diajar supaya tetap mengingati nenek moyang seolah-olah roh mereka hadir di dunia ini. Konsep Tuhan dan Dewa Dewi (kami) agak kabur. Merupakan susunan falsafah & etika yang mengajar bagaimana manusia bertingkah laku. 3.m. sejarah. Kung Fu Tze meninggal dunia pada tahun 479 S. Kung Fu Tze merupakan seorang yang bijak sejak kecil lagi dan terkenal dengan penyebaran ilmu-ilmu baru ketika berumur 32 tahun. 86 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Ajaran Konfusius : 1.Shinto berkait rapat dengan negara. .5 Konfusianisme Konfusianisme bukanlah satu agama tetapi lebih kepada pengajaran falsafah untuk mempertingkatkan moral dan menjaga etika manusia.M oleh ibunya Chiang Tsai yang berumur 15 tahun ketika itu. Agama Shinto tidak mempunyai nabi/pengasas/kitab suci. di mana Buddhisme telah dijadikan sebagai agama rasmi. Semangat berkorban untuk Maharaja/Tuhan ditanamkan ke dalam jiwa setiap rakyat. kesusasteraan dan falsafah yang banyak diikuti oleh penganut ajaran ini.Dewi Matahari (Amaterasuomikami) adalah Tuhan yang besar dan Maharaja Jepun dipercayai dari keturunan Dewi Matahari.7. Mereka juga tidak ada falsafah dan etika. menghantar pelajar ke China untuk mempelajari Buddha dan menulis 3 buah buku mengenai ajaran Buddha. 6. Diasaskan oleh Kung Fu Tze yang lahir di negara China pada tahun 551 S. Beliau juga menekankan pentingnya ajaran Buddha dan menjunjung tinggi “Tiga Harta Suci” iaitu Buddha. Buddha Zen adalah ajaran yang paling mendominasi masyarakat Jepun di mana ia merupakan salah satu hasil himpunan alam fakir China yang tidak ingin kepada corak falsafah dan lebih kepada penerangan. Pendeta Shinto telah menyusun/menulis kitab untuk rujukan –Shinto Gabusho/Lima Buku ajaran Shinto. bangsa dan alam Jepun dan merupakan symbol perpaduan dan kesetiaan kepada maharaja dan negara. Terdapat 8 juta Dewa Dewi.

Bermula dari sinilah. malah mereka mudah untuk tidak mempercayai 87 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) sesiapa yang malas atau tidak menepati masa. Masyarakat Jepun sememangnya terkenal dengan sikap rajin dan menepati masa. 6. kepandaian dunia barat telah ditranformasikan dan disesuaikan dengan semangat masyarakat Jepun. Pengagungan yang luar biasa kepada Konfusius telah menukar falsafahnya menjadi sebuah agama dengan mengadakan perayaan-perayaan tertentu bagi mengenangkannya. Lanjutan itu.Konfusius tidak menghalang orang Cina menyembah keramat dan penunggu tetapi yang dipentingkan ialah setiap manusia perlu berusaha menjadi baik. Ia dikembangkan oleh muridnya yang bernama Mencius ke seluruh China dengan beberapa perubahan.6 Budaya Kerja Jepun Jepun merupakan antara negara Asia yang maju dan setanding dengan negara barat. Apa yang penting ialah kegigihan masyarakat Jepun membangunkan negara dan ekonomi mereka perlu dijadikan contoh kepada negara Asia yang lain. Mereka juga cenderung mengikut kata sepakat kumpulan berbanding dengan pendapat sendiri dan sikap itu membantu setiap individu bekerja sebagai satu kumpulan. Konfusius disembah sebagai seorang dewa dan agama baru tetapi dia sebenarnya adalah manusia biasa. Kehebatan bangsa Jepun bangun daripada kemusnahan akibat perang adalah hasil daripada sikap positif mereka sendiri dan kejayaan ini tidak dapat dinafikan terhasil dari etika kerja mereka yang cemerlang. Pada era Meiji. para cendikiawan Jepun telah mengemukakan idea pemodenan Jepun melalui penerapan teknologi maju dari barat di samping mengekalkan dan memelihara semangat kebangsaan.7. Jepun pernah mengalami kehancuran selepas perang dunia ke dunia apabila dua wilayah mereka di Hiroshima dan Nagasaki di bom dengan teruk oleh pihak berikat. Masyarakat Jepun juga amat mementingkan ilmu pengetahuan dan ini terbukti apabila kadar celik huruf di negara Jepun adalah hampir 100 peratus dan kesedaran tentang kepentingan ilmu ini bermula sejak zaman . Jepun mengisytiharkan penolakan peperangan buat selamalamanya dalam perlembangaan baru negara Jepun dan sebaliknya mereka berusaha untuk bangkit kembali untuk menjadi kuasa terkuat ekonomi dunia dengan member tumpuan kepada pembangunan industri sebagai sebuah negara aman tanpa perang.

produktif dengan mutu penghasilan yang berkualiti tinggi. Jepun adalah merupakan sebuah negara maju dan beberapa bidang mereka adalah lebih maju dari negara barat sendiri. mengurangkan jurang perbezaan antara eksekutif dengan golongan pekerja dan sistem pengurusan yang menitikberatkan kejayaan jangka panjang serta lain – lain aspek positif dari budaya dan sikap masyarakat Jepun yang sesuai dan boleh diteladani untuk pembangunan negara dan rakyat Malaysia. Dasar ini mewujudkan kerjasama yang rapat antara Malaysia dan Jepun terutama di bidang ekonomi. 6. saudagar dan tukang telah belajar di sekolah swasta yang dikenali sebagai Terakuya.7. Dasar Pandang Ke Timur ini bermakna kerajaan akan membuat pengkajian. Dasar Pandang Ke Timur merupakan satu usaha positif oleh . Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad pada 8 Februari 1982. kesetiaan kepada negara dan perusahaan dan perniagaan di mana pekerja bekerja. Adalah tidak tepat jika dasar ini ditakrifkan sebagaikan mengambil apa sahaja dari Jepun dan Korea untuk dipraktik di Malaysia dengan mengetepikan teladan yang juga boleh dipelajari dari negara – negara barat. Sebagai kesimpulan.7 Peranan Tamadun Jepun Dalam Pembinaan Budaya Masyarakat Malaysia Pembudayaan tamadun Jepun dalam membina budaya masyarakat Malaysia ini bolehlah dikaitkan secara langsung dengan Dasar Pandang Ke Timur yang telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri.Edo (1603 – 1876) lagi. Antara perkara positif yang diambil dari budaya masyarakat Jepun ialah kerajinan dan disiplin kerja mereka. Rasional dasar ini ialah kerana seperti yang sedia maklum. Pada masa itu anak-anak petani. etika dan nilai-nilai kerja di atas diamalkan kerana ia sesuai dengan diterapkan dalam budaya masyarakat Malaysia yang berbentuk majmuk. Kejayaan mereka boleh dijadikan contoh dan teladan kepada Malaysia dan seterusnya diteladani dan dipratikkan untuk pembangunan negara. meningkatkan kecekapan.latihan teknikal dan akademik serta bidang penyelidikan dan pengurusan. industry. member keutamaan kepada kerja kumpulan melebihi dari kerja secara individu. 88 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Sebagai sebuah negara membangun. penelitian dan pemilihan terhadap contoh – contoh dan teladan yang baik daripada negara Jepun dan Korea dengan mengubahsuaikannya dengan keadaan dan kesesuaian di Malaysia.

Di samping itu ia menjadi asas kewujudan sebuah masyarakat yang dinamik dan progresif. 89 .kerajaan Malaysia untuk meningkatkan lagi prestasi pengurusan dan pembangunan negara. Dasar ini memberi kesan yang besar merubah budaya kerja masyarakat Malaysia dan meninggikan prestasi dan daya pengeluaran negara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful