.

Maharaja. Chakravarti. Madras dan Bombay. bulan. v. Mannar. e. api. UNSUR-UNSUR UTAMA DALAM TAMADUN INDIA Sistem Pemerintahan a. iv. Raja mempunyai kuasa mutlak dan dibantu oleh menteri-menteri. Unsur matahari. b. Ilmu Sains dan Matematik i. Matematik – menggunakan kaedah tali (Sulvasutra). Bahasa dan Sastera Masyarakat Indo-Arya (bahagian utara) – bahasa Sanskrit.. pembedahan. Fizik dan Kimia – konsep jirim diperkenalkan. Islam d. Ramayana – peperangan antara Rama dan Ravana . Jaina iv. Setiap kerajaan mementingkan angkatan tentera yang kuat – unit infantry. unit gajah dan unit kuda. Pentadbiran Wilayah Sesebuah kerajaan yang besar membahagikan negaranya kepada beberapa wilayah. reproduksi manusia. Astronomi – India pelopor bidang astronomi. Memperkenalkan sistem perpuluhan. . Buddha iii. Sikhism v. Buku perubatan terkenal ialah Cakara dan Susruta. bintang dianggap sebagai Tuhan. farmakalogi. Perubatan. Darmamaharaja. Agama i. Sistem Presidensi diperkenalkan di Benggal. perubatan binatang. Mahabrata dan Buddhacharita. Hindu ii. dasar Europeanisme diperkenalkan. Raja dilantik secara turuntemurun dan jawatan Raja Mahkota adalah bakal raja. Masyarakat Dravidia ( bahagian selatan) – bahasa Tamil. tanah. Tema-tema yang dibincangkan a. Rendan. angin. iii. Raja biasanya mempunyai hubungan yang rapat dengan golongan Brahmin.Maharajathiraja. seni pernafasan (Yoga). 90% cukai diberikan kepada kerajaan. Wilayah-wilayah ini pula dibahagikan kepada kampong-kampung besar (Kurram) dan paling kecil dinamakan kampong (Kottam) Kedatangan penjajah barat.Pemimpin tertinggi dikenali sebagai Raja. Dalam kitab Rig Veda ada keterangan mengenai lintasan matahari dibahagikan kepada 12 bahagian dan satu bulatan dibahagikan kepada 36 bahagian yang bermaksud 360 hari dalam setahun iaitu 12 bulan. Terdapat dua jenis kesusasteraan 79 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) berdasarkan bahasa Sanskrit dan bahasa Dravidia. Ala mini terdiri dari 5 elemen iaitu ii. Karya-karya epik yang utama ialah Ramayana. Menggunakan konsep Geometri dalam upacara-upacara agama. Raja/Ketua Negara Sistem pemerintahan bercorak monarki sejak kerajaan awal sehingga kemasukan British ke India. air dan angkasa. Arasar. Karya matematik yang terkenal ialah Bakshali dan Aryabhatiya. c.perkembangan bidang Fisiologi.

Perkahwinan Agama Islam mula bertapak di India pada abad ke-8 apabila Muhammad AlQasim berjaya menguasai Wilayah Sind pada tahun 706 (87 Hijrah). Brahmacarya b. Asoka dan Vedik dengan menampilkan struktur stupa Buddha. Zaman Mughal muncul tokoh-tokoh seperti Abu Fazl. Arthasastra – aspek-aspek politik. Pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Ghazni menyaksikan pembinaan masjid Quwait Al-Islam di Delhi yang menggabungkan ciri-ciri Hindu-Islam. Ghastra c. Vanaprahasta d. Sudra – petani Terdapat 4 peringkat kehidupan (ASRAMA). ISLAM DALAM TAMADUN INDIA -Islam tersebar ke India melalui beberapa cara iaitu: 1. Perdagangan 3. Karya utama “Seera Purana oleh Umaru Pulacar. ekonomi. Sannayasa Kaum wanita mendapat tempat istimewa dalam masyarakat sejak zaman tamadun Lembah Indus dan dikenali sebagai Mother Goddes. Nizamuddin dan Badauni. Kerajaan Khilji (1289-1321) dan yang paling terkenal ialah Kerajaan Mughal (1527-1857). Sultan yang mengutamakan kesusasteraan ialah Akhbar. Kemasyarakatan dan Kekeluargaan Mengamalkan sistem kasta di mana masyarakatnya dibahagikan kepada a. Senibina  Senibina Hindu bermula dengan pembinaan kuil pada zaman Gupta.Kerajaan-kerajaan Islam yang lain ialah Kerajaan Ghori (1189-1289).  Senibina Buddha bermula pada zaman Maurya. Pemerintahnya ialah Sultan Mahmud Al-Ghaznawi. Kuil-kuil menggunakan ukiran Hindu. Kota Merah di Agra. Dakwah 2. Brahmin – golongan agama dan kerohanian b. Senibina Islam yang termasyhur sehingga kini ialah Masjid Jamek di Fatehpur dan Allahabad . beliau berjaya menguasai satu kawasan yang luas di utara India. Vaisya – peniaga d. Zaman Islam dikenali dengan kesusasteraan Siddha.  Seni bina Islam menggabungkan cirri-ciri Parsi dan tempatan. kesejahteraan negara dan ketatanegaraan. Taj Mahal. Kerajaan Islam yang pertama ialah Kerajaan Sabaktaqin memerintah dari 10041186. Ksytria – tentera dan keselamatan c. Masjid Moti di Agra. Islam bertapak di bahagian Utara India.b. Kitab Jabala Unapishad menjelaskan 4 peringkat tersebut iaitu: 80 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) a. Mahabrata – peperangan antara Kaurava dengan Pandara c. pengurusan. Pada peringkat awal. Shah Jehan dan Jahangir.Dinasti Mughal memerintah selama 400 tahun dan menjadi kuasa .

Singgasari. Sukhotai/Ayuthia. Pemerintahan dan Kerajaan Kemunculan kerajaan di Asia Tenggara seperti Funan. Pemimpin-pemimpin Dinasti Mughal yang terkenal ialah a. 82 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) . Angkor. Contohnya seperti Angkor Wat. Ia dikenali dengan nama yang berbeza di Thailand (Ramakien).Berlaku Sinkritisme antara agama Hindu-Buddha dan kepercayaan masyarakat pribumi. Idea Politik dan Berkerajaan Konsep “kosmologis” yang meletakkan raja di tempat yang teratas. Buktinya melalui penemuan prasasti-prasasti Talang Tuwo/Kedukan Bukit yang menggunakan bahasa Sanskrit. D. Tambaralinga. Shah Jehan d. Langkasuka. Keagamaan dan Kepercayaan Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan berkembang luas di Asia Tenggara. C. E. Folo-an. neraka. Kedah Tua/Gangga Negara. 81 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) PENGARUH TAMADUN INDIA KEPADA MALAYSIA DAN DUNIA A. Mataram. Majapahit dan Srivijaya. Aurangzeb e. Raja dianggap sebagai penjelmaan Dewa Vishnu dan Siva. Kesenian dan Hibura Paling berkesan dari segi senibina khususnya dalam pembinaan Candi dan Kuil. Akhbar b. Bahadur Shah Elemen-elemen dari Timur Tengah telah dibawa masuk dan diasimilasikan dengan unsur-unsur tempatan dan melahirkan budaya baru yang dipanggil Indo-Islam. Pemerintahan raja yang berpandukan kepada kitab-kitab perundangan dalam pemerintahan. Bahasa dan Kesusasteraan Masyarakat Asia Tenggara menggunakan bahasa Sanskrit sehinggalah kedatangan agama Islam.yang dominan dalam sejarah tamadun India dan memiliki kawasan yang luas. manakala karya Mahabrata juga dikenali dengan pelbagai nama seperti Hikayat Pendawa Lima. sembahyang dan Sebagainya Kemasukan epik terkenal seperti Ramayana dan Mahabrata. Terdapat penggunaan bahasa Sanskrit seperti syurga. Jahangir c. Kitab-kitab ini adalah mengambil beberapa aspek dari sistem perundangan Hindu seperti Kitab Dharmasutra/Hukum Kanun Manu. Hikayat Pendawa. Chenla. Tanah Melayu (Hikayat Seri Rama). Hikayat Panca Delima dan Hikayat Sang Boma dan karya sejarah agung iaitu Negarakertagama. B. Candi Borobudur.

di Tanah Melayu/Malaysia secara amnya pengaruh agama Hindu tidak kekal. Era Klasik Menurut mitos Jepun. Gaya hidup mereka berputik dari cara mesolitik ke neolitik. Kuasa sebenar terletak pada para bangsawan. Jepun tercantum dalam benua Asia dari Sakhalin di utara dan Kyushu di selatan.1 Sejarah Jepun Sejarah bertulis Jepun bermula dengan kemunculan ringkas dalam teks-teks sejarah Cina pada abad ke-1. Menyusul zaman ais terakhir pada sekitar 12. Ini keranapengaruhnya begitu menyeluruh dari aspek politik. memudahkan penghijrahan manusia. Masyarakat Jomon juga merupakan penghasil barang-barang tembikar yang terawal di dunia. Pada kurun ke 5 dan 6.Kesimpulan Tamadun India agak unik jika dibandingkan dengan tamadun asia yang lain. haiwan dan tumbuhan ke kepulauan Jepun dari kawasan yang kini adalah negara China dan Korea. tulisan Cina dan agama Buddha diperkenalkan ke Jepun 83 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dari Korea dan kemudian langsung dari China. negara tersebut diasaskan pada kurun ke 7 SM oleh Maharaja Jimmu. Permulaan era Yayoi di sekitar 300 SM ditandakan dengan kedatangan teknologi baru seperti penanaman padi dan sistem pengairan yang dibawa oleh pendatang dari Korea. dan sosial.000 SM. Zaman Pra Sejarah Pada zaman ais. begitu juga dengan pengaruh budaya India semakin dipinggirkan. penyelidikan arkeologi menunjukkan bahawa manusia telah hidup di pulau-pulau Jepun seawal Zaman Paleolitik Awal lagi. pemangku raja . Sejarah Jepun berselang-seli antara tempohtempoh keterasingan dengan pengaruh-pengaruh radikal yang kekadang bersifat revolusi dari dunia luar. Bagaimanapun.000 sebelum Masihi dengan berakhirnya zaman ais. Maharaja-maharaja Jepun merupakan ketua pada nama sahaja. Difahamkan bahawa kaum Jomon merupakan leluhur kaum Proto Jepun dan Ainu. China dan tempat-tempat lain di Asia. ekosistem Kepulauan Jepun yang kaya menggalakkan pembangunan manusia yang mengeluarkan tembikar terawal yang diketahui semasa zaman Jomon. Walau bagaimanapun. Budaya Jomon timbul sekitar 11.7 Tamadun Jepun 6.7. 6.

Pada abad ke-16. Shogun terpaksa meletak jawatan. Komodor tentera laut Amerika Syarikat Matthew Perry memaksa pembukaan Jepun ke kuasa Barat dengan Konvensyen Kanagawa. dan 84 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) pemberontakan ini meluas menjadi Perang Boshin 1867-68. Akhirnya. Toyotomi Hideyoshi. termasuk kerajaan moden. Tokugawa menyatukan semula Jepun dengan menewaskan musuhnya di Pertempuran Sekigahara pada tahun 1600. dianggap sebagai kemuncak budaya zaman pertengahan Jepun Zaman moden Pada 1854. ketika mengalami perpaduan politik yang halus dikenali sebagai zaman Edo. dan di sini lahir sebuah budaya klasik Jepun yang dikenali sebagai Heian. memindahkan ibu negara ke Edo (sekarang Tokyo) lalu menubuhkan era shogun Tokugawa. Berbagaibagai idea institusi Barat mula digunakan semasa era Meiji. Era zaman pertengahan Zaman pertengahan era Jepun telah digubal oleh pejuang yang dikenali sebagai 'samurai'. Ramai wira samurai memberontak. memegang kuasa di Kamakura. di selatan Yokohama masa kini.general Minamoto no Yoritomo adalah orang pertama untuk memecahkan tradisi memerintah sehaluan dengan Maharaja di Kyoto. Pusat tersebut kemudiannya berpindah ke Heiankyo (kini Kyoto). . Zaman pengasingan ini bertahan selama dua setengah abad. Pemerintah-pemerintah Tokugawa yang sangsi dengan pengaruh mubaligh Katolik mengharamkan segala perhubungan dengan orang Eropah kecuali bagi perhubungan yang amat terbatas dengan saudagar Belanda di Pulau Dejima.dan shogun (gabenor tentera). Pada masa yang sama. melihat apa yang dianggap oleh mereka kelemahan Shogun. dan Restorasi Meiji memulangkan kuasa ketua negara ke maharaja. Jepun kemudiannya berpecah menjadi negeri-negeri yang saling berperang lalu menderita dalam Zaman Sengoku. Pada 1185. Oda Nobunaga. Permulaan zaman Nara pada kurun ke 8 ditandakan dengan penubuhan sebuah pemerintah yang kuat yang berpusat di bandar Heijokyo (kini Nara). pedagang dan mubaligh Eropah tiba di Jepun buat julung kalinya. Meskipun era shogun Kamakura kelihatan stabil. mengenakan kawalan yang makin kuat terhadap neger-negeri berperang di Jepun. lalu memulakan zaman "Nanban" ("orang gasar selatan") yang melihatkan pertukaran perdagangan dan budaya yang aktif antara Jepun dan rantau Barat. dan Tokugawa Ieyasu.

Jepun masih sebuah kuasa ekonomi dunia dan juga baru-baru ini telah bangkit semula sebagai kuasa strategik dengan meminjamkan sokongan bukan kombat dalam Perang Teluk dan pencerobohan Iraq pada tahun 2003 6. Awal abad ke-20 melihat tempoh singkat "demokrasi Taisho" ditenggelami oleh kebangkitan peluasan Jepun. mendorong kedua-dua negara ke kancah Perang Dunia II. dan penyerahan pertahanan strategik kepada Amerika Syarikat. di bawah program pembangunan industri agresif. Jepun menyerang pengkalan tentera laut Amerika Syarikat di Pearl Harbor.7. Pada tahun 1941. keluaran negara kasar Jepun makin meningkat menjadi yang kedua tertinggi di dunia. Selepas penjajahan. Dalam tempoh itu. Reformasi-reformasi ini mengubahkan Empayar Jepun menjadi kuasa besar yang mengalahkan negara China didalam Perang ChinaJepun dan Rusia didalam Perang Rusia-Jepun. Jepun kehilangan jajahan yang diperolehi awalnya.7. Jepun menyerah selepas pengeboman bom atam bandar Hiroshima dan Nagasaki pada 1945. Dari 1910. ia menerima pakai perlembagaan baru yang menetapkan negara tersebut sebagai pacifist constitutional monarchy. Sungguhpun berlakunya kejatuhan pasaran saham yang teruk pada tahun 1989 yang mana negara ini amsih belum peulih sepenuhnya. Shintoisme b. Agamaagama tersebut ialah: a. Setelah kempen yang panjang di Lautan Pacifik. mendorong kepada penjajahan Manchuria dan Perang Sino-Jepun (1937).3 Agama Shinto Agama khas bagi masyarakat Jepun. Osaka. dan Korea. Shinto bererti “Jalan Tuhan’ (kami-nomichi). . kehilangan keseluruhan koloninya di Asia dan Pasifik Jepun kekal di bawah penjajahan Amerika Syarikat sehingga 1952. dasar perlindungan.sistem perundangan dan tentera. Konfusianisme 6. setengah pulau Sakhalin. dan Amerika Syarikat hampir ke jarak untuk memulakan pengeboman strategik ke atas Tokyo. dan bandar-bandar lain. Buddhisme 85 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) c. Jepun mengawal Taiwan.2 Falsafah/Agama Masyarakat Jepun Terdapat 3 agama yang sangat berpengaruh dalam masyarakat Jepun.

m.4 Buddhisme Agama ini mendapat tempat yang kukuh semasa pemerintahan Putera Shotoku pada 592 s. sejarah. . 2. menghantar pelajar ke China untuk mempelajari Buddha dan menulis 3 buah buku mengenai ajaran Buddha. Pendeta Shinto telah menyusun/menulis kitab untuk rujukan –Shinto Gabusho/Lima Buku ajaran Shinto. 86 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Ajaran Konfusius : 1. Agama Shinto tidak mempunyai nabi/pengasas/kitab suci. 6. kesusasteraan dan falsafah yang banyak diikuti oleh penganut ajaran ini. bangsa dan alam Jepun dan merupakan symbol perpaduan dan kesetiaan kepada maharaja dan negara. Dharma dan Sangha. Amat mementingkan akhlak yang mulia dengan menjaga hubungan antara manusia di langit dengan manusia di bumi dengan baik. Kung Fu Tze merupakan seorang yang bijak sejak kecil lagi dan terkenal dengan penyebaran ilmu-ilmu baru ketika berumur 32 tahun. Penganutnya diajar supaya tetap mengingati nenek moyang seolah-olah roh mereka hadir di dunia ini.Shinto berkait rapat dengan negara.5 Konfusianisme Konfusianisme bukanlah satu agama tetapi lebih kepada pengajaran falsafah untuk mempertingkatkan moral dan menjaga etika manusia.M. Kung Fu Tze meninggal dunia pada tahun 479 S. Semangat berkorban untuk Maharaja/Tuhan ditanamkan ke dalam jiwa setiap rakyat. Ajaran Buddhisme ini diterapkan dalam Perlembagaan 17 Artikel (mengandungi pelbagai aspek ajaran Buddhisme dan Konfusianisme)yang mewajibkan kakitangan kerajaan mematuhinya.Dewi Matahari (Amaterasuomikami) adalah Tuhan yang besar dan Maharaja Jepun dipercayai dari keturunan Dewi Matahari. Diasaskan oleh Kung Fu Tze yang lahir di negara China pada tahun 551 S. Beliau juga menekankan pentingnya ajaran Buddha dan menjunjung tinggi “Tiga Harta Suci” iaitu Buddha. 6. di mana Buddhisme telah dijadikan sebagai agama rasmi.M oleh ibunya Chiang Tsai yang berumur 15 tahun ketika itu. Konsep Tuhan dan Dewa Dewi (kami) agak kabur. Mereka juga tidak ada falsafah dan etika.7. Merupakan susunan falsafah & etika yang mengajar bagaimana manusia bertingkah laku. Terdapat 8 juta Dewa Dewi. Konfusius banyak menulis buku-buku moral.7. Buddha Zen adalah ajaran yang paling mendominasi masyarakat Jepun di mana ia merupakan salah satu hasil himpunan alam fakir China yang tidak ingin kepada corak falsafah dan lebih kepada penerangan. 3.

Jepun mengisytiharkan penolakan peperangan buat selamalamanya dalam perlembangaan baru negara Jepun dan sebaliknya mereka berusaha untuk bangkit kembali untuk menjadi kuasa terkuat ekonomi dunia dengan member tumpuan kepada pembangunan industri sebagai sebuah negara aman tanpa perang. 6. Bermula dari sinilah. malah mereka mudah untuk tidak mempercayai 87 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) sesiapa yang malas atau tidak menepati masa. Pengagungan yang luar biasa kepada Konfusius telah menukar falsafahnya menjadi sebuah agama dengan mengadakan perayaan-perayaan tertentu bagi mengenangkannya. Pada era Meiji. Masyarakat Jepun juga amat mementingkan ilmu pengetahuan dan ini terbukti apabila kadar celik huruf di negara Jepun adalah hampir 100 peratus dan kesedaran tentang kepentingan ilmu ini bermula sejak zaman .Konfusius tidak menghalang orang Cina menyembah keramat dan penunggu tetapi yang dipentingkan ialah setiap manusia perlu berusaha menjadi baik. Ia dikembangkan oleh muridnya yang bernama Mencius ke seluruh China dengan beberapa perubahan.6 Budaya Kerja Jepun Jepun merupakan antara negara Asia yang maju dan setanding dengan negara barat. Masyarakat Jepun sememangnya terkenal dengan sikap rajin dan menepati masa. kepandaian dunia barat telah ditranformasikan dan disesuaikan dengan semangat masyarakat Jepun.7. Mereka juga cenderung mengikut kata sepakat kumpulan berbanding dengan pendapat sendiri dan sikap itu membantu setiap individu bekerja sebagai satu kumpulan. Kehebatan bangsa Jepun bangun daripada kemusnahan akibat perang adalah hasil daripada sikap positif mereka sendiri dan kejayaan ini tidak dapat dinafikan terhasil dari etika kerja mereka yang cemerlang. para cendikiawan Jepun telah mengemukakan idea pemodenan Jepun melalui penerapan teknologi maju dari barat di samping mengekalkan dan memelihara semangat kebangsaan. Jepun pernah mengalami kehancuran selepas perang dunia ke dunia apabila dua wilayah mereka di Hiroshima dan Nagasaki di bom dengan teruk oleh pihak berikat. Konfusius disembah sebagai seorang dewa dan agama baru tetapi dia sebenarnya adalah manusia biasa. Apa yang penting ialah kegigihan masyarakat Jepun membangunkan negara dan ekonomi mereka perlu dijadikan contoh kepada negara Asia yang lain. Lanjutan itu.

7 Peranan Tamadun Jepun Dalam Pembinaan Budaya Masyarakat Malaysia Pembudayaan tamadun Jepun dalam membina budaya masyarakat Malaysia ini bolehlah dikaitkan secara langsung dengan Dasar Pandang Ke Timur yang telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri.7. Dasar Pandang Ke Timur ini bermakna kerajaan akan membuat pengkajian. Pada masa itu anak-anak petani. Jepun adalah merupakan sebuah negara maju dan beberapa bidang mereka adalah lebih maju dari negara barat sendiri. industry. kesetiaan kepada negara dan perusahaan dan perniagaan di mana pekerja bekerja. produktif dengan mutu penghasilan yang berkualiti tinggi. Kejayaan mereka boleh dijadikan contoh dan teladan kepada Malaysia dan seterusnya diteladani dan dipratikkan untuk pembangunan negara. meningkatkan kecekapan. Adalah tidak tepat jika dasar ini ditakrifkan sebagaikan mengambil apa sahaja dari Jepun dan Korea untuk dipraktik di Malaysia dengan mengetepikan teladan yang juga boleh dipelajari dari negara – negara barat. saudagar dan tukang telah belajar di sekolah swasta yang dikenali sebagai Terakuya. 88 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Sebagai sebuah negara membangun. Dasar Pandang Ke Timur merupakan satu usaha positif oleh . Antara perkara positif yang diambil dari budaya masyarakat Jepun ialah kerajinan dan disiplin kerja mereka. 6.latihan teknikal dan akademik serta bidang penyelidikan dan pengurusan. penelitian dan pemilihan terhadap contoh – contoh dan teladan yang baik daripada negara Jepun dan Korea dengan mengubahsuaikannya dengan keadaan dan kesesuaian di Malaysia. member keutamaan kepada kerja kumpulan melebihi dari kerja secara individu. etika dan nilai-nilai kerja di atas diamalkan kerana ia sesuai dengan diterapkan dalam budaya masyarakat Malaysia yang berbentuk majmuk. Dasar ini mewujudkan kerjasama yang rapat antara Malaysia dan Jepun terutama di bidang ekonomi.Edo (1603 – 1876) lagi. Rasional dasar ini ialah kerana seperti yang sedia maklum. Sebagai kesimpulan. mengurangkan jurang perbezaan antara eksekutif dengan golongan pekerja dan sistem pengurusan yang menitikberatkan kejayaan jangka panjang serta lain – lain aspek positif dari budaya dan sikap masyarakat Jepun yang sesuai dan boleh diteladani untuk pembangunan negara dan rakyat Malaysia. Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad pada 8 Februari 1982.

kerajaan Malaysia untuk meningkatkan lagi prestasi pengurusan dan pembangunan negara. Di samping itu ia menjadi asas kewujudan sebuah masyarakat yang dinamik dan progresif. 89 . Dasar ini memberi kesan yang besar merubah budaya kerja masyarakat Malaysia dan meninggikan prestasi dan daya pengeluaran negara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful