P. 1
Interaksi x Edit

Interaksi x Edit

|Views: 3|Likes:
Published by Muhamad Irham
Interaksi
Interaksi

More info:

Published by: Muhamad Irham on Sep 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/05/2014

pdf

text

original

.

Karya matematik yang terkenal ialah Bakshali dan Aryabhatiya. iii. Perubatan. Rendan. 90% cukai diberikan kepada kerajaan. Astronomi – India pelopor bidang astronomi. Karya-karya epik yang utama ialah Ramayana. b. UNSUR-UNSUR UTAMA DALAM TAMADUN INDIA Sistem Pemerintahan a. tanah. bintang dianggap sebagai Tuhan. Menggunakan konsep Geometri dalam upacara-upacara agama. Terdapat dua jenis kesusasteraan 79 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) berdasarkan bahasa Sanskrit dan bahasa Dravidia. Arasar. farmakalogi. Bahasa dan Sastera Masyarakat Indo-Arya (bahagian utara) – bahasa Sanskrit. Raja/Ketua Negara Sistem pemerintahan bercorak monarki sejak kerajaan awal sehingga kemasukan British ke India. api. Mahabrata dan Buddhacharita.Pemimpin tertinggi dikenali sebagai Raja. Fizik dan Kimia – konsep jirim diperkenalkan. Wilayah-wilayah ini pula dibahagikan kepada kampong-kampung besar (Kurram) dan paling kecil dinamakan kampong (Kottam) Kedatangan penjajah barat. Unsur matahari. bulan. Sikhism v. perubatan binatang. Raja dilantik secara turuntemurun dan jawatan Raja Mahkota adalah bakal raja. Pentadbiran Wilayah Sesebuah kerajaan yang besar membahagikan negaranya kepada beberapa wilayah. c. Mannar. Jaina iv. reproduksi manusia.perkembangan bidang Fisiologi. Hindu ii. Buku perubatan terkenal ialah Cakara dan Susruta. air dan angkasa. Sistem Presidensi diperkenalkan di Benggal. Matematik – menggunakan kaedah tali (Sulvasutra). dasar Europeanisme diperkenalkan. angin.. Raja biasanya mempunyai hubungan yang rapat dengan golongan Brahmin. Raja mempunyai kuasa mutlak dan dibantu oleh menteri-menteri. unit gajah dan unit kuda. Darmamaharaja. Maharaja. Chakravarti. pembedahan. iv. Buddha iii. Memperkenalkan sistem perpuluhan.Maharajathiraja. Tema-tema yang dibincangkan a. . seni pernafasan (Yoga). Agama i. Ramayana – peperangan antara Rama dan Ravana . Ala mini terdiri dari 5 elemen iaitu ii. v. Ilmu Sains dan Matematik i. Masyarakat Dravidia ( bahagian selatan) – bahasa Tamil. Islam d. Setiap kerajaan mementingkan angkatan tentera yang kuat – unit infantry. Dalam kitab Rig Veda ada keterangan mengenai lintasan matahari dibahagikan kepada 12 bahagian dan satu bulatan dibahagikan kepada 36 bahagian yang bermaksud 360 hari dalam setahun iaitu 12 bulan. Madras dan Bombay. e.

Dinasti Mughal memerintah selama 400 tahun dan menjadi kuasa . Brahmacarya b. Brahmin – golongan agama dan kerohanian b. Taj Mahal. Pada peringkat awal. Sudra – petani Terdapat 4 peringkat kehidupan (ASRAMA).  Senibina Buddha bermula pada zaman Maurya. ekonomi. Perdagangan 3. Sultan yang mengutamakan kesusasteraan ialah Akhbar. Shah Jehan dan Jahangir. Dakwah 2. Ghastra c. Kitab Jabala Unapishad menjelaskan 4 peringkat tersebut iaitu: 80 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) a. Kuil-kuil menggunakan ukiran Hindu. Ksytria – tentera dan keselamatan c. Pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Ghazni menyaksikan pembinaan masjid Quwait Al-Islam di Delhi yang menggabungkan ciri-ciri Hindu-Islam. Nizamuddin dan Badauni. Vaisya – peniaga d. kesejahteraan negara dan ketatanegaraan. Kerajaan Islam yang pertama ialah Kerajaan Sabaktaqin memerintah dari 10041186. beliau berjaya menguasai satu kawasan yang luas di utara India. Vanaprahasta d. Kemasyarakatan dan Kekeluargaan Mengamalkan sistem kasta di mana masyarakatnya dibahagikan kepada a.Kerajaan-kerajaan Islam yang lain ialah Kerajaan Ghori (1189-1289). Senibina Islam yang termasyhur sehingga kini ialah Masjid Jamek di Fatehpur dan Allahabad . Zaman Mughal muncul tokoh-tokoh seperti Abu Fazl. Kota Merah di Agra. Pemerintahnya ialah Sultan Mahmud Al-Ghaznawi. pengurusan. Perkahwinan Agama Islam mula bertapak di India pada abad ke-8 apabila Muhammad AlQasim berjaya menguasai Wilayah Sind pada tahun 706 (87 Hijrah). Zaman Islam dikenali dengan kesusasteraan Siddha. Senibina  Senibina Hindu bermula dengan pembinaan kuil pada zaman Gupta. Asoka dan Vedik dengan menampilkan struktur stupa Buddha. Arthasastra – aspek-aspek politik. Kerajaan Khilji (1289-1321) dan yang paling terkenal ialah Kerajaan Mughal (1527-1857). Masjid Moti di Agra. Sannayasa Kaum wanita mendapat tempat istimewa dalam masyarakat sejak zaman tamadun Lembah Indus dan dikenali sebagai Mother Goddes. ISLAM DALAM TAMADUN INDIA -Islam tersebar ke India melalui beberapa cara iaitu: 1.  Seni bina Islam menggabungkan cirri-ciri Parsi dan tempatan. Islam bertapak di bahagian Utara India. Mahabrata – peperangan antara Kaurava dengan Pandara c.b. Karya utama “Seera Purana oleh Umaru Pulacar.

D.yang dominan dalam sejarah tamadun India dan memiliki kawasan yang luas. Tambaralinga. sembahyang dan Sebagainya Kemasukan epik terkenal seperti Ramayana dan Mahabrata. Ia dikenali dengan nama yang berbeza di Thailand (Ramakien). Idea Politik dan Berkerajaan Konsep “kosmologis” yang meletakkan raja di tempat yang teratas. Pemerintahan dan Kerajaan Kemunculan kerajaan di Asia Tenggara seperti Funan. Kedah Tua/Gangga Negara. Folo-an. Jahangir c. Hikayat Panca Delima dan Hikayat Sang Boma dan karya sejarah agung iaitu Negarakertagama. Sukhotai/Ayuthia. manakala karya Mahabrata juga dikenali dengan pelbagai nama seperti Hikayat Pendawa Lima. Singgasari. Raja dianggap sebagai penjelmaan Dewa Vishnu dan Siva. Shah Jehan d. Chenla. 81 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) PENGARUH TAMADUN INDIA KEPADA MALAYSIA DAN DUNIA A. Majapahit dan Srivijaya. E. Contohnya seperti Angkor Wat. Terdapat penggunaan bahasa Sanskrit seperti syurga. Tanah Melayu (Hikayat Seri Rama). Langkasuka. Bahadur Shah Elemen-elemen dari Timur Tengah telah dibawa masuk dan diasimilasikan dengan unsur-unsur tempatan dan melahirkan budaya baru yang dipanggil Indo-Islam. Keagamaan dan Kepercayaan Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan berkembang luas di Asia Tenggara. Pemimpin-pemimpin Dinasti Mughal yang terkenal ialah a. Akhbar b. Kitab-kitab ini adalah mengambil beberapa aspek dari sistem perundangan Hindu seperti Kitab Dharmasutra/Hukum Kanun Manu. Aurangzeb e. Pemerintahan raja yang berpandukan kepada kitab-kitab perundangan dalam pemerintahan. Kesenian dan Hibura Paling berkesan dari segi senibina khususnya dalam pembinaan Candi dan Kuil. Angkor.Berlaku Sinkritisme antara agama Hindu-Buddha dan kepercayaan masyarakat pribumi. Bahasa dan Kesusasteraan Masyarakat Asia Tenggara menggunakan bahasa Sanskrit sehinggalah kedatangan agama Islam. 82 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) . Buktinya melalui penemuan prasasti-prasasti Talang Tuwo/Kedukan Bukit yang menggunakan bahasa Sanskrit. neraka. B. Hikayat Pendawa. Mataram. Candi Borobudur. C.

000 sebelum Masihi dengan berakhirnya zaman ais. Bagaimanapun. tulisan Cina dan agama Buddha diperkenalkan ke Jepun 83 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dari Korea dan kemudian langsung dari China.7 Tamadun Jepun 6. dan sosial. Era Klasik Menurut mitos Jepun.1 Sejarah Jepun Sejarah bertulis Jepun bermula dengan kemunculan ringkas dalam teks-teks sejarah Cina pada abad ke-1. begitu juga dengan pengaruh budaya India semakin dipinggirkan. negara tersebut diasaskan pada kurun ke 7 SM oleh Maharaja Jimmu.Kesimpulan Tamadun India agak unik jika dibandingkan dengan tamadun asia yang lain. Jepun tercantum dalam benua Asia dari Sakhalin di utara dan Kyushu di selatan. penyelidikan arkeologi menunjukkan bahawa manusia telah hidup di pulau-pulau Jepun seawal Zaman Paleolitik Awal lagi. Gaya hidup mereka berputik dari cara mesolitik ke neolitik. Difahamkan bahawa kaum Jomon merupakan leluhur kaum Proto Jepun dan Ainu. China dan tempat-tempat lain di Asia. Sejarah Jepun berselang-seli antara tempohtempoh keterasingan dengan pengaruh-pengaruh radikal yang kekadang bersifat revolusi dari dunia luar. Maharaja-maharaja Jepun merupakan ketua pada nama sahaja. Ini keranapengaruhnya begitu menyeluruh dari aspek politik. memudahkan penghijrahan manusia. Budaya Jomon timbul sekitar 11. Masyarakat Jomon juga merupakan penghasil barang-barang tembikar yang terawal di dunia. di Tanah Melayu/Malaysia secara amnya pengaruh agama Hindu tidak kekal. pemangku raja . Menyusul zaman ais terakhir pada sekitar 12. Kuasa sebenar terletak pada para bangsawan. Walau bagaimanapun. haiwan dan tumbuhan ke kepulauan Jepun dari kawasan yang kini adalah negara China dan Korea. ekosistem Kepulauan Jepun yang kaya menggalakkan pembangunan manusia yang mengeluarkan tembikar terawal yang diketahui semasa zaman Jomon. Permulaan era Yayoi di sekitar 300 SM ditandakan dengan kedatangan teknologi baru seperti penanaman padi dan sistem pengairan yang dibawa oleh pendatang dari Korea. Pada kurun ke 5 dan 6. Zaman Pra Sejarah Pada zaman ais.7.000 SM. 6.

Akhirnya. Pada masa yang sama. Tokugawa menyatukan semula Jepun dengan menewaskan musuhnya di Pertempuran Sekigahara pada tahun 1600. Jepun kemudiannya berpecah menjadi negeri-negeri yang saling berperang lalu menderita dalam Zaman Sengoku. Komodor tentera laut Amerika Syarikat Matthew Perry memaksa pembukaan Jepun ke kuasa Barat dengan Konvensyen Kanagawa. dianggap sebagai kemuncak budaya zaman pertengahan Jepun Zaman moden Pada 1854. . Shogun terpaksa meletak jawatan. lalu memulakan zaman "Nanban" ("orang gasar selatan") yang melihatkan pertukaran perdagangan dan budaya yang aktif antara Jepun dan rantau Barat. Permulaan zaman Nara pada kurun ke 8 ditandakan dengan penubuhan sebuah pemerintah yang kuat yang berpusat di bandar Heijokyo (kini Nara). Pada 1185. mengenakan kawalan yang makin kuat terhadap neger-negeri berperang di Jepun. Berbagaibagai idea institusi Barat mula digunakan semasa era Meiji. dan Tokugawa Ieyasu. di selatan Yokohama masa kini. Zaman pengasingan ini bertahan selama dua setengah abad. termasuk kerajaan moden. memegang kuasa di Kamakura. Meskipun era shogun Kamakura kelihatan stabil. pedagang dan mubaligh Eropah tiba di Jepun buat julung kalinya. dan Restorasi Meiji memulangkan kuasa ketua negara ke maharaja. melihat apa yang dianggap oleh mereka kelemahan Shogun. dan di sini lahir sebuah budaya klasik Jepun yang dikenali sebagai Heian. ketika mengalami perpaduan politik yang halus dikenali sebagai zaman Edo. Era zaman pertengahan Zaman pertengahan era Jepun telah digubal oleh pejuang yang dikenali sebagai 'samurai'. Pusat tersebut kemudiannya berpindah ke Heiankyo (kini Kyoto). Pemerintah-pemerintah Tokugawa yang sangsi dengan pengaruh mubaligh Katolik mengharamkan segala perhubungan dengan orang Eropah kecuali bagi perhubungan yang amat terbatas dengan saudagar Belanda di Pulau Dejima. Oda Nobunaga.general Minamoto no Yoritomo adalah orang pertama untuk memecahkan tradisi memerintah sehaluan dengan Maharaja di Kyoto.dan shogun (gabenor tentera). dan 84 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) pemberontakan ini meluas menjadi Perang Boshin 1867-68. memindahkan ibu negara ke Edo (sekarang Tokyo) lalu menubuhkan era shogun Tokugawa. Toyotomi Hideyoshi. Pada abad ke-16. Ramai wira samurai memberontak.

Shinto bererti “Jalan Tuhan’ (kami-nomichi). Sungguhpun berlakunya kejatuhan pasaran saham yang teruk pada tahun 1989 yang mana negara ini amsih belum peulih sepenuhnya. Jepun mengawal Taiwan. Dari 1910. Jepun menyerang pengkalan tentera laut Amerika Syarikat di Pearl Harbor. Dalam tempoh itu. Pada tahun 1941. Agamaagama tersebut ialah: a. Awal abad ke-20 melihat tempoh singkat "demokrasi Taisho" ditenggelami oleh kebangkitan peluasan Jepun.7. Reformasi-reformasi ini mengubahkan Empayar Jepun menjadi kuasa besar yang mengalahkan negara China didalam Perang ChinaJepun dan Rusia didalam Perang Rusia-Jepun. kehilangan keseluruhan koloninya di Asia dan Pasifik Jepun kekal di bawah penjajahan Amerika Syarikat sehingga 1952. mendorong kepada penjajahan Manchuria dan Perang Sino-Jepun (1937). setengah pulau Sakhalin. keluaran negara kasar Jepun makin meningkat menjadi yang kedua tertinggi di dunia.sistem perundangan dan tentera. Selepas penjajahan. Jepun masih sebuah kuasa ekonomi dunia dan juga baru-baru ini telah bangkit semula sebagai kuasa strategik dengan meminjamkan sokongan bukan kombat dalam Perang Teluk dan pencerobohan Iraq pada tahun 2003 6. dan bandar-bandar lain. dasar perlindungan. ia menerima pakai perlembagaan baru yang menetapkan negara tersebut sebagai pacifist constitutional monarchy. dan penyerahan pertahanan strategik kepada Amerika Syarikat. . mendorong kedua-dua negara ke kancah Perang Dunia II. di bawah program pembangunan industri agresif. Jepun kehilangan jajahan yang diperolehi awalnya. dan Korea.7. dan Amerika Syarikat hampir ke jarak untuk memulakan pengeboman strategik ke atas Tokyo.3 Agama Shinto Agama khas bagi masyarakat Jepun. Shintoisme b.2 Falsafah/Agama Masyarakat Jepun Terdapat 3 agama yang sangat berpengaruh dalam masyarakat Jepun. Konfusianisme 6. Osaka. Jepun menyerah selepas pengeboman bom atam bandar Hiroshima dan Nagasaki pada 1945. Buddhisme 85 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) c. Setelah kempen yang panjang di Lautan Pacifik.

2. Konfusius banyak menulis buku-buku moral. Mereka juga tidak ada falsafah dan etika. kesusasteraan dan falsafah yang banyak diikuti oleh penganut ajaran ini. sejarah. Kung Fu Tze merupakan seorang yang bijak sejak kecil lagi dan terkenal dengan penyebaran ilmu-ilmu baru ketika berumur 32 tahun. Ajaran Buddhisme ini diterapkan dalam Perlembagaan 17 Artikel (mengandungi pelbagai aspek ajaran Buddhisme dan Konfusianisme)yang mewajibkan kakitangan kerajaan mematuhinya.M oleh ibunya Chiang Tsai yang berumur 15 tahun ketika itu. Semangat berkorban untuk Maharaja/Tuhan ditanamkan ke dalam jiwa setiap rakyat. Buddha Zen adalah ajaran yang paling mendominasi masyarakat Jepun di mana ia merupakan salah satu hasil himpunan alam fakir China yang tidak ingin kepada corak falsafah dan lebih kepada penerangan.5 Konfusianisme Konfusianisme bukanlah satu agama tetapi lebih kepada pengajaran falsafah untuk mempertingkatkan moral dan menjaga etika manusia. Beliau juga menekankan pentingnya ajaran Buddha dan menjunjung tinggi “Tiga Harta Suci” iaitu Buddha. 3. Kung Fu Tze meninggal dunia pada tahun 479 S. Penganutnya diajar supaya tetap mengingati nenek moyang seolah-olah roh mereka hadir di dunia ini. menghantar pelajar ke China untuk mempelajari Buddha dan menulis 3 buah buku mengenai ajaran Buddha. 86 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Ajaran Konfusius : 1. 6.7.m. bangsa dan alam Jepun dan merupakan symbol perpaduan dan kesetiaan kepada maharaja dan negara. di mana Buddhisme telah dijadikan sebagai agama rasmi.Dewi Matahari (Amaterasuomikami) adalah Tuhan yang besar dan Maharaja Jepun dipercayai dari keturunan Dewi Matahari. 6. Pendeta Shinto telah menyusun/menulis kitab untuk rujukan –Shinto Gabusho/Lima Buku ajaran Shinto. .4 Buddhisme Agama ini mendapat tempat yang kukuh semasa pemerintahan Putera Shotoku pada 592 s. Terdapat 8 juta Dewa Dewi. Agama Shinto tidak mempunyai nabi/pengasas/kitab suci. Diasaskan oleh Kung Fu Tze yang lahir di negara China pada tahun 551 S. Dharma dan Sangha.7. Amat mementingkan akhlak yang mulia dengan menjaga hubungan antara manusia di langit dengan manusia di bumi dengan baik. Konsep Tuhan dan Dewa Dewi (kami) agak kabur.M. Merupakan susunan falsafah & etika yang mengajar bagaimana manusia bertingkah laku.Shinto berkait rapat dengan negara.

Jepun pernah mengalami kehancuran selepas perang dunia ke dunia apabila dua wilayah mereka di Hiroshima dan Nagasaki di bom dengan teruk oleh pihak berikat. para cendikiawan Jepun telah mengemukakan idea pemodenan Jepun melalui penerapan teknologi maju dari barat di samping mengekalkan dan memelihara semangat kebangsaan. Ia dikembangkan oleh muridnya yang bernama Mencius ke seluruh China dengan beberapa perubahan. Masyarakat Jepun sememangnya terkenal dengan sikap rajin dan menepati masa. 6. Jepun mengisytiharkan penolakan peperangan buat selamalamanya dalam perlembangaan baru negara Jepun dan sebaliknya mereka berusaha untuk bangkit kembali untuk menjadi kuasa terkuat ekonomi dunia dengan member tumpuan kepada pembangunan industri sebagai sebuah negara aman tanpa perang. Lanjutan itu. kepandaian dunia barat telah ditranformasikan dan disesuaikan dengan semangat masyarakat Jepun. Kehebatan bangsa Jepun bangun daripada kemusnahan akibat perang adalah hasil daripada sikap positif mereka sendiri dan kejayaan ini tidak dapat dinafikan terhasil dari etika kerja mereka yang cemerlang. Mereka juga cenderung mengikut kata sepakat kumpulan berbanding dengan pendapat sendiri dan sikap itu membantu setiap individu bekerja sebagai satu kumpulan. Bermula dari sinilah. Pengagungan yang luar biasa kepada Konfusius telah menukar falsafahnya menjadi sebuah agama dengan mengadakan perayaan-perayaan tertentu bagi mengenangkannya. Pada era Meiji.Konfusius tidak menghalang orang Cina menyembah keramat dan penunggu tetapi yang dipentingkan ialah setiap manusia perlu berusaha menjadi baik.7. Konfusius disembah sebagai seorang dewa dan agama baru tetapi dia sebenarnya adalah manusia biasa. Masyarakat Jepun juga amat mementingkan ilmu pengetahuan dan ini terbukti apabila kadar celik huruf di negara Jepun adalah hampir 100 peratus dan kesedaran tentang kepentingan ilmu ini bermula sejak zaman . Apa yang penting ialah kegigihan masyarakat Jepun membangunkan negara dan ekonomi mereka perlu dijadikan contoh kepada negara Asia yang lain.6 Budaya Kerja Jepun Jepun merupakan antara negara Asia yang maju dan setanding dengan negara barat. malah mereka mudah untuk tidak mempercayai 87 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) sesiapa yang malas atau tidak menepati masa.

Dasar Pandang Ke Timur merupakan satu usaha positif oleh . 6.7 Peranan Tamadun Jepun Dalam Pembinaan Budaya Masyarakat Malaysia Pembudayaan tamadun Jepun dalam membina budaya masyarakat Malaysia ini bolehlah dikaitkan secara langsung dengan Dasar Pandang Ke Timur yang telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri. etika dan nilai-nilai kerja di atas diamalkan kerana ia sesuai dengan diterapkan dalam budaya masyarakat Malaysia yang berbentuk majmuk.latihan teknikal dan akademik serta bidang penyelidikan dan pengurusan. kesetiaan kepada negara dan perusahaan dan perniagaan di mana pekerja bekerja. Jepun adalah merupakan sebuah negara maju dan beberapa bidang mereka adalah lebih maju dari negara barat sendiri. industry. 88 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Sebagai sebuah negara membangun. Kejayaan mereka boleh dijadikan contoh dan teladan kepada Malaysia dan seterusnya diteladani dan dipratikkan untuk pembangunan negara. Rasional dasar ini ialah kerana seperti yang sedia maklum.Edo (1603 – 1876) lagi. meningkatkan kecekapan. mengurangkan jurang perbezaan antara eksekutif dengan golongan pekerja dan sistem pengurusan yang menitikberatkan kejayaan jangka panjang serta lain – lain aspek positif dari budaya dan sikap masyarakat Jepun yang sesuai dan boleh diteladani untuk pembangunan negara dan rakyat Malaysia. penelitian dan pemilihan terhadap contoh – contoh dan teladan yang baik daripada negara Jepun dan Korea dengan mengubahsuaikannya dengan keadaan dan kesesuaian di Malaysia. Pada masa itu anak-anak petani. member keutamaan kepada kerja kumpulan melebihi dari kerja secara individu. saudagar dan tukang telah belajar di sekolah swasta yang dikenali sebagai Terakuya. Antara perkara positif yang diambil dari budaya masyarakat Jepun ialah kerajinan dan disiplin kerja mereka. Dasar ini mewujudkan kerjasama yang rapat antara Malaysia dan Jepun terutama di bidang ekonomi. Dasar Pandang Ke Timur ini bermakna kerajaan akan membuat pengkajian. produktif dengan mutu penghasilan yang berkualiti tinggi. Sebagai kesimpulan. Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad pada 8 Februari 1982. Adalah tidak tepat jika dasar ini ditakrifkan sebagaikan mengambil apa sahaja dari Jepun dan Korea untuk dipraktik di Malaysia dengan mengetepikan teladan yang juga boleh dipelajari dari negara – negara barat.7.

89 .kerajaan Malaysia untuk meningkatkan lagi prestasi pengurusan dan pembangunan negara. Dasar ini memberi kesan yang besar merubah budaya kerja masyarakat Malaysia dan meninggikan prestasi dan daya pengeluaran negara. Di samping itu ia menjadi asas kewujudan sebuah masyarakat yang dinamik dan progresif.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->