.

Pentadbiran Wilayah Sesebuah kerajaan yang besar membahagikan negaranya kepada beberapa wilayah. perubatan binatang. Raja biasanya mempunyai hubungan yang rapat dengan golongan Brahmin. Karya-karya epik yang utama ialah Ramayana. . Karya matematik yang terkenal ialah Bakshali dan Aryabhatiya. api. Hindu ii. Agama i. Maharaja. Rendan. Wilayah-wilayah ini pula dibahagikan kepada kampong-kampung besar (Kurram) dan paling kecil dinamakan kampong (Kottam) Kedatangan penjajah barat. b. Chakravarti.. 90% cukai diberikan kepada kerajaan. Raja dilantik secara turuntemurun dan jawatan Raja Mahkota adalah bakal raja. Setiap kerajaan mementingkan angkatan tentera yang kuat – unit infantry. Islam d. bulan. Jaina iv. Buddha iii. Memperkenalkan sistem perpuluhan. Astronomi – India pelopor bidang astronomi. Raja mempunyai kuasa mutlak dan dibantu oleh menteri-menteri. Matematik – menggunakan kaedah tali (Sulvasutra). e. dasar Europeanisme diperkenalkan. tanah. Sistem Presidensi diperkenalkan di Benggal. angin. iii. Unsur matahari. seni pernafasan (Yoga).perkembangan bidang Fisiologi. farmakalogi. Terdapat dua jenis kesusasteraan 79 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) berdasarkan bahasa Sanskrit dan bahasa Dravidia. bintang dianggap sebagai Tuhan. v.Pemimpin tertinggi dikenali sebagai Raja. Raja/Ketua Negara Sistem pemerintahan bercorak monarki sejak kerajaan awal sehingga kemasukan British ke India. Ilmu Sains dan Matematik i. Fizik dan Kimia – konsep jirim diperkenalkan. Masyarakat Dravidia ( bahagian selatan) – bahasa Tamil. Arasar. pembedahan. UNSUR-UNSUR UTAMA DALAM TAMADUN INDIA Sistem Pemerintahan a. Buku perubatan terkenal ialah Cakara dan Susruta. Bahasa dan Sastera Masyarakat Indo-Arya (bahagian utara) – bahasa Sanskrit.Maharajathiraja. Dalam kitab Rig Veda ada keterangan mengenai lintasan matahari dibahagikan kepada 12 bahagian dan satu bulatan dibahagikan kepada 36 bahagian yang bermaksud 360 hari dalam setahun iaitu 12 bulan. Darmamaharaja. reproduksi manusia. iv. Ramayana – peperangan antara Rama dan Ravana . Sikhism v. Menggunakan konsep Geometri dalam upacara-upacara agama. Tema-tema yang dibincangkan a. Ala mini terdiri dari 5 elemen iaitu ii. Perubatan. Madras dan Bombay. unit gajah dan unit kuda. Mahabrata dan Buddhacharita. air dan angkasa. Mannar. c.

Sannayasa Kaum wanita mendapat tempat istimewa dalam masyarakat sejak zaman tamadun Lembah Indus dan dikenali sebagai Mother Goddes. Sultan yang mengutamakan kesusasteraan ialah Akhbar. Ghastra c. Zaman Islam dikenali dengan kesusasteraan Siddha. Taj Mahal. pengurusan. Brahmacarya b. Pada peringkat awal. Asoka dan Vedik dengan menampilkan struktur stupa Buddha. kesejahteraan negara dan ketatanegaraan. Kerajaan Islam yang pertama ialah Kerajaan Sabaktaqin memerintah dari 10041186. Perkahwinan Agama Islam mula bertapak di India pada abad ke-8 apabila Muhammad AlQasim berjaya menguasai Wilayah Sind pada tahun 706 (87 Hijrah). Kota Merah di Agra. Karya utama “Seera Purana oleh Umaru Pulacar.b. Sudra – petani Terdapat 4 peringkat kehidupan (ASRAMA). Masjid Moti di Agra. beliau berjaya menguasai satu kawasan yang luas di utara India. Mahabrata – peperangan antara Kaurava dengan Pandara c. Kemasyarakatan dan Kekeluargaan Mengamalkan sistem kasta di mana masyarakatnya dibahagikan kepada a. Senibina  Senibina Hindu bermula dengan pembinaan kuil pada zaman Gupta. Kuil-kuil menggunakan ukiran Hindu. Kerajaan Khilji (1289-1321) dan yang paling terkenal ialah Kerajaan Mughal (1527-1857).Kerajaan-kerajaan Islam yang lain ialah Kerajaan Ghori (1189-1289). Brahmin – golongan agama dan kerohanian b. Pemerintahnya ialah Sultan Mahmud Al-Ghaznawi.  Senibina Buddha bermula pada zaman Maurya. Perdagangan 3. Arthasastra – aspek-aspek politik. Ksytria – tentera dan keselamatan c. Islam bertapak di bahagian Utara India. Vanaprahasta d. Senibina Islam yang termasyhur sehingga kini ialah Masjid Jamek di Fatehpur dan Allahabad . Kitab Jabala Unapishad menjelaskan 4 peringkat tersebut iaitu: 80 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) a. ekonomi. Pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Ghazni menyaksikan pembinaan masjid Quwait Al-Islam di Delhi yang menggabungkan ciri-ciri Hindu-Islam. Dakwah 2. Nizamuddin dan Badauni.  Seni bina Islam menggabungkan cirri-ciri Parsi dan tempatan. ISLAM DALAM TAMADUN INDIA -Islam tersebar ke India melalui beberapa cara iaitu: 1.Dinasti Mughal memerintah selama 400 tahun dan menjadi kuasa . Shah Jehan dan Jahangir. Vaisya – peniaga d. Zaman Mughal muncul tokoh-tokoh seperti Abu Fazl.

Sukhotai/Ayuthia. neraka. Bahadur Shah Elemen-elemen dari Timur Tengah telah dibawa masuk dan diasimilasikan dengan unsur-unsur tempatan dan melahirkan budaya baru yang dipanggil Indo-Islam. Contohnya seperti Angkor Wat. Bahasa dan Kesusasteraan Masyarakat Asia Tenggara menggunakan bahasa Sanskrit sehinggalah kedatangan agama Islam. Majapahit dan Srivijaya. Idea Politik dan Berkerajaan Konsep “kosmologis” yang meletakkan raja di tempat yang teratas. Kitab-kitab ini adalah mengambil beberapa aspek dari sistem perundangan Hindu seperti Kitab Dharmasutra/Hukum Kanun Manu. Hikayat Pendawa. B. manakala karya Mahabrata juga dikenali dengan pelbagai nama seperti Hikayat Pendawa Lima. C. Mataram. 81 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) PENGARUH TAMADUN INDIA KEPADA MALAYSIA DAN DUNIA A.Berlaku Sinkritisme antara agama Hindu-Buddha dan kepercayaan masyarakat pribumi. Langkasuka. Candi Borobudur. Folo-an. Tanah Melayu (Hikayat Seri Rama). Keagamaan dan Kepercayaan Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan berkembang luas di Asia Tenggara. Akhbar b. 82 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) . sembahyang dan Sebagainya Kemasukan epik terkenal seperti Ramayana dan Mahabrata. Angkor. Pemerintahan raja yang berpandukan kepada kitab-kitab perundangan dalam pemerintahan. Raja dianggap sebagai penjelmaan Dewa Vishnu dan Siva.yang dominan dalam sejarah tamadun India dan memiliki kawasan yang luas. Shah Jehan d. Kesenian dan Hibura Paling berkesan dari segi senibina khususnya dalam pembinaan Candi dan Kuil. Hikayat Panca Delima dan Hikayat Sang Boma dan karya sejarah agung iaitu Negarakertagama. Aurangzeb e. Pemerintahan dan Kerajaan Kemunculan kerajaan di Asia Tenggara seperti Funan. Singgasari. Terdapat penggunaan bahasa Sanskrit seperti syurga. Kedah Tua/Gangga Negara. Pemimpin-pemimpin Dinasti Mughal yang terkenal ialah a. Ia dikenali dengan nama yang berbeza di Thailand (Ramakien). Tambaralinga. D. Chenla. E. Jahangir c. Buktinya melalui penemuan prasasti-prasasti Talang Tuwo/Kedukan Bukit yang menggunakan bahasa Sanskrit.

dan sosial. pemangku raja . Maharaja-maharaja Jepun merupakan ketua pada nama sahaja. tulisan Cina dan agama Buddha diperkenalkan ke Jepun 83 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dari Korea dan kemudian langsung dari China. Budaya Jomon timbul sekitar 11.7. Pada kurun ke 5 dan 6.7 Tamadun Jepun 6.000 SM. Zaman Pra Sejarah Pada zaman ais.000 sebelum Masihi dengan berakhirnya zaman ais. Gaya hidup mereka berputik dari cara mesolitik ke neolitik. Walau bagaimanapun.Kesimpulan Tamadun India agak unik jika dibandingkan dengan tamadun asia yang lain. Permulaan era Yayoi di sekitar 300 SM ditandakan dengan kedatangan teknologi baru seperti penanaman padi dan sistem pengairan yang dibawa oleh pendatang dari Korea. Jepun tercantum dalam benua Asia dari Sakhalin di utara dan Kyushu di selatan. China dan tempat-tempat lain di Asia. Bagaimanapun. Difahamkan bahawa kaum Jomon merupakan leluhur kaum Proto Jepun dan Ainu. Masyarakat Jomon juga merupakan penghasil barang-barang tembikar yang terawal di dunia. negara tersebut diasaskan pada kurun ke 7 SM oleh Maharaja Jimmu. Ini keranapengaruhnya begitu menyeluruh dari aspek politik. Sejarah Jepun berselang-seli antara tempohtempoh keterasingan dengan pengaruh-pengaruh radikal yang kekadang bersifat revolusi dari dunia luar. haiwan dan tumbuhan ke kepulauan Jepun dari kawasan yang kini adalah negara China dan Korea. penyelidikan arkeologi menunjukkan bahawa manusia telah hidup di pulau-pulau Jepun seawal Zaman Paleolitik Awal lagi. ekosistem Kepulauan Jepun yang kaya menggalakkan pembangunan manusia yang mengeluarkan tembikar terawal yang diketahui semasa zaman Jomon. memudahkan penghijrahan manusia. begitu juga dengan pengaruh budaya India semakin dipinggirkan. Kuasa sebenar terletak pada para bangsawan. Era Klasik Menurut mitos Jepun. di Tanah Melayu/Malaysia secara amnya pengaruh agama Hindu tidak kekal.1 Sejarah Jepun Sejarah bertulis Jepun bermula dengan kemunculan ringkas dalam teks-teks sejarah Cina pada abad ke-1. 6. Menyusul zaman ais terakhir pada sekitar 12.

melihat apa yang dianggap oleh mereka kelemahan Shogun.general Minamoto no Yoritomo adalah orang pertama untuk memecahkan tradisi memerintah sehaluan dengan Maharaja di Kyoto. Era zaman pertengahan Zaman pertengahan era Jepun telah digubal oleh pejuang yang dikenali sebagai 'samurai'. dan Restorasi Meiji memulangkan kuasa ketua negara ke maharaja. memegang kuasa di Kamakura. Akhirnya. dianggap sebagai kemuncak budaya zaman pertengahan Jepun Zaman moden Pada 1854. termasuk kerajaan moden.dan shogun (gabenor tentera). pedagang dan mubaligh Eropah tiba di Jepun buat julung kalinya. Pada abad ke-16. Oda Nobunaga. Jepun kemudiannya berpecah menjadi negeri-negeri yang saling berperang lalu menderita dalam Zaman Sengoku. ketika mengalami perpaduan politik yang halus dikenali sebagai zaman Edo. dan di sini lahir sebuah budaya klasik Jepun yang dikenali sebagai Heian. Pusat tersebut kemudiannya berpindah ke Heiankyo (kini Kyoto). dan 84 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) pemberontakan ini meluas menjadi Perang Boshin 1867-68. Ramai wira samurai memberontak. memindahkan ibu negara ke Edo (sekarang Tokyo) lalu menubuhkan era shogun Tokugawa. Permulaan zaman Nara pada kurun ke 8 ditandakan dengan penubuhan sebuah pemerintah yang kuat yang berpusat di bandar Heijokyo (kini Nara). Berbagaibagai idea institusi Barat mula digunakan semasa era Meiji. Zaman pengasingan ini bertahan selama dua setengah abad. Tokugawa menyatukan semula Jepun dengan menewaskan musuhnya di Pertempuran Sekigahara pada tahun 1600. Meskipun era shogun Kamakura kelihatan stabil. Shogun terpaksa meletak jawatan. Pemerintah-pemerintah Tokugawa yang sangsi dengan pengaruh mubaligh Katolik mengharamkan segala perhubungan dengan orang Eropah kecuali bagi perhubungan yang amat terbatas dengan saudagar Belanda di Pulau Dejima. di selatan Yokohama masa kini. dan Tokugawa Ieyasu. . mengenakan kawalan yang makin kuat terhadap neger-negeri berperang di Jepun. lalu memulakan zaman "Nanban" ("orang gasar selatan") yang melihatkan pertukaran perdagangan dan budaya yang aktif antara Jepun dan rantau Barat. Komodor tentera laut Amerika Syarikat Matthew Perry memaksa pembukaan Jepun ke kuasa Barat dengan Konvensyen Kanagawa. Pada masa yang sama. Toyotomi Hideyoshi. Pada 1185.

Dalam tempoh itu. Jepun kehilangan jajahan yang diperolehi awalnya. Agamaagama tersebut ialah: a. dan bandar-bandar lain. Jepun menyerah selepas pengeboman bom atam bandar Hiroshima dan Nagasaki pada 1945. Selepas penjajahan. setengah pulau Sakhalin.7. Shinto bererti “Jalan Tuhan’ (kami-nomichi). keluaran negara kasar Jepun makin meningkat menjadi yang kedua tertinggi di dunia. Konfusianisme 6. Awal abad ke-20 melihat tempoh singkat "demokrasi Taisho" ditenggelami oleh kebangkitan peluasan Jepun. Reformasi-reformasi ini mengubahkan Empayar Jepun menjadi kuasa besar yang mengalahkan negara China didalam Perang ChinaJepun dan Rusia didalam Perang Rusia-Jepun.3 Agama Shinto Agama khas bagi masyarakat Jepun. dasar perlindungan. Osaka. Jepun masih sebuah kuasa ekonomi dunia dan juga baru-baru ini telah bangkit semula sebagai kuasa strategik dengan meminjamkan sokongan bukan kombat dalam Perang Teluk dan pencerobohan Iraq pada tahun 2003 6. . Jepun menyerang pengkalan tentera laut Amerika Syarikat di Pearl Harbor. Sungguhpun berlakunya kejatuhan pasaran saham yang teruk pada tahun 1989 yang mana negara ini amsih belum peulih sepenuhnya. dan Amerika Syarikat hampir ke jarak untuk memulakan pengeboman strategik ke atas Tokyo. dan penyerahan pertahanan strategik kepada Amerika Syarikat. mendorong kedua-dua negara ke kancah Perang Dunia II. Pada tahun 1941. Dari 1910. Setelah kempen yang panjang di Lautan Pacifik.2 Falsafah/Agama Masyarakat Jepun Terdapat 3 agama yang sangat berpengaruh dalam masyarakat Jepun. ia menerima pakai perlembagaan baru yang menetapkan negara tersebut sebagai pacifist constitutional monarchy. di bawah program pembangunan industri agresif.7. Jepun mengawal Taiwan. kehilangan keseluruhan koloninya di Asia dan Pasifik Jepun kekal di bawah penjajahan Amerika Syarikat sehingga 1952. Buddhisme 85 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) c. dan Korea.sistem perundangan dan tentera. mendorong kepada penjajahan Manchuria dan Perang Sino-Jepun (1937). Shintoisme b.

kesusasteraan dan falsafah yang banyak diikuti oleh penganut ajaran ini. Ajaran Buddhisme ini diterapkan dalam Perlembagaan 17 Artikel (mengandungi pelbagai aspek ajaran Buddhisme dan Konfusianisme)yang mewajibkan kakitangan kerajaan mematuhinya. 2. Buddha Zen adalah ajaran yang paling mendominasi masyarakat Jepun di mana ia merupakan salah satu hasil himpunan alam fakir China yang tidak ingin kepada corak falsafah dan lebih kepada penerangan. Semangat berkorban untuk Maharaja/Tuhan ditanamkan ke dalam jiwa setiap rakyat.M. Mereka juga tidak ada falsafah dan etika. Dharma dan Sangha. Konfusius banyak menulis buku-buku moral.m. 6. Kung Fu Tze merupakan seorang yang bijak sejak kecil lagi dan terkenal dengan penyebaran ilmu-ilmu baru ketika berumur 32 tahun. di mana Buddhisme telah dijadikan sebagai agama rasmi. Kung Fu Tze meninggal dunia pada tahun 479 S. Konsep Tuhan dan Dewa Dewi (kami) agak kabur.M oleh ibunya Chiang Tsai yang berumur 15 tahun ketika itu.Shinto berkait rapat dengan negara.4 Buddhisme Agama ini mendapat tempat yang kukuh semasa pemerintahan Putera Shotoku pada 592 s. 6.7. . Amat mementingkan akhlak yang mulia dengan menjaga hubungan antara manusia di langit dengan manusia di bumi dengan baik. Terdapat 8 juta Dewa Dewi. Beliau juga menekankan pentingnya ajaran Buddha dan menjunjung tinggi “Tiga Harta Suci” iaitu Buddha. Diasaskan oleh Kung Fu Tze yang lahir di negara China pada tahun 551 S. 3. Merupakan susunan falsafah & etika yang mengajar bagaimana manusia bertingkah laku. Agama Shinto tidak mempunyai nabi/pengasas/kitab suci. sejarah. menghantar pelajar ke China untuk mempelajari Buddha dan menulis 3 buah buku mengenai ajaran Buddha.7. Penganutnya diajar supaya tetap mengingati nenek moyang seolah-olah roh mereka hadir di dunia ini.Dewi Matahari (Amaterasuomikami) adalah Tuhan yang besar dan Maharaja Jepun dipercayai dari keturunan Dewi Matahari. 86 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Ajaran Konfusius : 1. Pendeta Shinto telah menyusun/menulis kitab untuk rujukan –Shinto Gabusho/Lima Buku ajaran Shinto. bangsa dan alam Jepun dan merupakan symbol perpaduan dan kesetiaan kepada maharaja dan negara.5 Konfusianisme Konfusianisme bukanlah satu agama tetapi lebih kepada pengajaran falsafah untuk mempertingkatkan moral dan menjaga etika manusia.

Jepun mengisytiharkan penolakan peperangan buat selamalamanya dalam perlembangaan baru negara Jepun dan sebaliknya mereka berusaha untuk bangkit kembali untuk menjadi kuasa terkuat ekonomi dunia dengan member tumpuan kepada pembangunan industri sebagai sebuah negara aman tanpa perang.Konfusius tidak menghalang orang Cina menyembah keramat dan penunggu tetapi yang dipentingkan ialah setiap manusia perlu berusaha menjadi baik.7. Lanjutan itu. Masyarakat Jepun sememangnya terkenal dengan sikap rajin dan menepati masa. Ia dikembangkan oleh muridnya yang bernama Mencius ke seluruh China dengan beberapa perubahan. Kehebatan bangsa Jepun bangun daripada kemusnahan akibat perang adalah hasil daripada sikap positif mereka sendiri dan kejayaan ini tidak dapat dinafikan terhasil dari etika kerja mereka yang cemerlang. Apa yang penting ialah kegigihan masyarakat Jepun membangunkan negara dan ekonomi mereka perlu dijadikan contoh kepada negara Asia yang lain. Bermula dari sinilah. malah mereka mudah untuk tidak mempercayai 87 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) sesiapa yang malas atau tidak menepati masa. Pada era Meiji. Konfusius disembah sebagai seorang dewa dan agama baru tetapi dia sebenarnya adalah manusia biasa.6 Budaya Kerja Jepun Jepun merupakan antara negara Asia yang maju dan setanding dengan negara barat. kepandaian dunia barat telah ditranformasikan dan disesuaikan dengan semangat masyarakat Jepun. Mereka juga cenderung mengikut kata sepakat kumpulan berbanding dengan pendapat sendiri dan sikap itu membantu setiap individu bekerja sebagai satu kumpulan. Pengagungan yang luar biasa kepada Konfusius telah menukar falsafahnya menjadi sebuah agama dengan mengadakan perayaan-perayaan tertentu bagi mengenangkannya. 6. Masyarakat Jepun juga amat mementingkan ilmu pengetahuan dan ini terbukti apabila kadar celik huruf di negara Jepun adalah hampir 100 peratus dan kesedaran tentang kepentingan ilmu ini bermula sejak zaman . Jepun pernah mengalami kehancuran selepas perang dunia ke dunia apabila dua wilayah mereka di Hiroshima dan Nagasaki di bom dengan teruk oleh pihak berikat. para cendikiawan Jepun telah mengemukakan idea pemodenan Jepun melalui penerapan teknologi maju dari barat di samping mengekalkan dan memelihara semangat kebangsaan.

Adalah tidak tepat jika dasar ini ditakrifkan sebagaikan mengambil apa sahaja dari Jepun dan Korea untuk dipraktik di Malaysia dengan mengetepikan teladan yang juga boleh dipelajari dari negara – negara barat. 88 WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Sebagai sebuah negara membangun. produktif dengan mutu penghasilan yang berkualiti tinggi.Edo (1603 – 1876) lagi. Jepun adalah merupakan sebuah negara maju dan beberapa bidang mereka adalah lebih maju dari negara barat sendiri. mengurangkan jurang perbezaan antara eksekutif dengan golongan pekerja dan sistem pengurusan yang menitikberatkan kejayaan jangka panjang serta lain – lain aspek positif dari budaya dan sikap masyarakat Jepun yang sesuai dan boleh diteladani untuk pembangunan negara dan rakyat Malaysia. penelitian dan pemilihan terhadap contoh – contoh dan teladan yang baik daripada negara Jepun dan Korea dengan mengubahsuaikannya dengan keadaan dan kesesuaian di Malaysia. 6. Dasar Pandang Ke Timur ini bermakna kerajaan akan membuat pengkajian.latihan teknikal dan akademik serta bidang penyelidikan dan pengurusan. Pada masa itu anak-anak petani. member keutamaan kepada kerja kumpulan melebihi dari kerja secara individu. Rasional dasar ini ialah kerana seperti yang sedia maklum. etika dan nilai-nilai kerja di atas diamalkan kerana ia sesuai dengan diterapkan dalam budaya masyarakat Malaysia yang berbentuk majmuk. Dasar ini mewujudkan kerjasama yang rapat antara Malaysia dan Jepun terutama di bidang ekonomi. Kejayaan mereka boleh dijadikan contoh dan teladan kepada Malaysia dan seterusnya diteladani dan dipratikkan untuk pembangunan negara.7 Peranan Tamadun Jepun Dalam Pembinaan Budaya Masyarakat Malaysia Pembudayaan tamadun Jepun dalam membina budaya masyarakat Malaysia ini bolehlah dikaitkan secara langsung dengan Dasar Pandang Ke Timur yang telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri.7. Antara perkara positif yang diambil dari budaya masyarakat Jepun ialah kerajinan dan disiplin kerja mereka. Sebagai kesimpulan. Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad pada 8 Februari 1982. kesetiaan kepada negara dan perusahaan dan perniagaan di mana pekerja bekerja. Dasar Pandang Ke Timur merupakan satu usaha positif oleh . industry. saudagar dan tukang telah belajar di sekolah swasta yang dikenali sebagai Terakuya. meningkatkan kecekapan.

Dasar ini memberi kesan yang besar merubah budaya kerja masyarakat Malaysia dan meninggikan prestasi dan daya pengeluaran negara.kerajaan Malaysia untuk meningkatkan lagi prestasi pengurusan dan pembangunan negara. Di samping itu ia menjadi asas kewujudan sebuah masyarakat yang dinamik dan progresif. 89 .