Disediakan oleh Gerko Bola Baling

2011

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS IPOH, PERAK

KERTAS KERJA (KURSUS: GERKO) Kejohanan bola baling tertutup IPG Kampus Ipoh 2011

PADA

ANJURAN GERKO BOLA BALING (Semester 2) PPISMP AMBILAN JUN 2010

Disediakan oleh Gerko Bola Baling

2011
1.0

PENDAHULUAN

Bola baling merupakan permainan yang terdapat di Malaysia. Namun, tidak banyak rakyat Malaysia yang mengenali dan bermain secara komersial dalam permainan ini. Oleh itu, guru-guru memainkan peranan yang penting untuk membangunkan sukan tersebut dengan mengajar murid-murid apabila keluar mengajar kelak. Pada kali ini, ahli Gerko Bola Baling IPG Kampus Ipoh menggunakan peluang ini untuk menganjurkan Kejohanan Bola Baling Peringkat Institut untuk menerapkan permainan ini kalangan guru pelatih. Penganjuran kejohanan ini dapat melahirkan bakat baru dan juga melahirkan kerjasama antara guru-guru pelatih.

2.0

RASIONAL

Melalui kejohanan ini, guru-guru pelatih dapat menimba pengalaman dan mempelajari banyak teknik dalam permainan bola baling. Melalui kejohanan ini juga, guru pelatih juga mampu membina keyakinan diri dan kerjasama antara rakan sepasukan. Perkara ini penting apabila guru-guru pelatih keluar mengajar pada suatu hari nanti terutamanya mengajar permainan bola baling.

3.0

MATLAMAT

Memenuhi tugasan dalam kursus Gerko dan melahirkan bakal ahli pendidik yang profesional dan mampu menjalankan pelbagai aktiviti dan program serta mempunyai kemahiran yang tinggi dalam memikul tanggungjawab yang berat.

4.0

OBJEKTIF / TUJUAN

Selepas mengikuti penganjuran pertandingan ini, bakal guru pelatih akan dapat : 4.1 Melahirkan guru pelatih yang berkemahiran dan berpengetahun dalam pengurusan dalam sesuatu kejohanan. 4.2 Mengeratkan hubungan antara warga-warga IPG Kampus Ipoh.

9 Memupuk nilai-nilai moral antara guru pelatih. staf dan pensyarah) dan terhad kepada 20 pasukan pertama.3 Melahirkan atlet yang berbakat dalam. .8 Melatih guru pelatih menjadi lebih bertanggungjawab dalam menjalankan tugasan. 4. 4.Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 4.0 KUMPULAN SASARAN - Terbuka kepada semua warga lelaki IPG Kampus Ipoh (Termasuk pelatih.6 Mengajar guru pelatih untuk bekerjasama antara rakan sepasukan.7 Mewujudkan program yang berfaedah untuk guru pelatih pada hujung minggu. 4. 4. 4.4 Melahirkan warga IPG yang sihat dan cergas. 5. 4.5 Meningkatkan dan memperluaskan peluang guru pelatih untuk melibatkan diri dalam pengurusan kejohanan.

0 JANGKA MASA KEJOHANAN 6.1 Tarikh 6.1 Jawatankuasa Induk Pengarah Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari Naib Bendahari : Encik Abdul Kadir Bin Basiran : Encik Zulkiply Bin Mohd Nor : Lee Mun How : Muttakin Akmal Bin Maaroff : Nadhirah Amanina Binti Abdul Karim : Nur Erahazleen Shaficca Binti Rusli : Chin Swee Yean Jawatankuasa Urusetia dan Kejohanan : Lau Chia Wei .3 Tempat : Padang Bola Baling IPG Kampus Ipoh Perak 7.0 JAWATANKUASA KERJA 7.2 Masa : 2 – 3 Julai 2011 : 7.00 pagi hingga 5.00 petang 6.Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 6.

Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 Jawatankuasa Teknikal : Mohd Amirul Hasif Bin Yusuf Jawatankuasa Teknikal ( Alatan ) : Muhammad Firdaus Bin Fadzil Jawatankuasa Hadiah : Fatin Liyana Binti Hamzah Jawatankuasa Cenderamata : Noorfadillah Akma Binti Desa Jawatankuasa Pertolongan Cemas : Siti Asmira Binti Jusoh Jawatankuasa Perasmian dan Penutup : Norliyana Binti Sahdan Jawatankuasa Minuman Pegawai : Lau Poh Ding Jawatankuasa Keselamatan dan Kebersihan : Nurul Hafizah Binti Khmis .

Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 7.2 Jawatankuasa Kecil Jawatankuasa Urusetia dan Kejohanan Muttakin Akmal Bin Maaroff Nur Erahazleen Shaficca Binti Rusli NadhirahAmaninaBinti Abdul Karim Jawatankuasa Teknikal ( Statistik dan keputusan ) : Nur Erahazleen Shaficca Binti Rusli Lau Chia Wei Chin Swee Yean Jawatankuasa Teknikal ( Alatan ) : Lau Chia Wei Mohd Amirul Hasif Bin Yusuf Fatin Liyana Binti Hamzah Muhammad Firdaus Bin Fadzil Jawatankuasa Hadiah : Fatin Liyana Binti Hamzah Noorfadillah Akma Binti Desa .

Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 Siti Asmira Binti Jusoh Jawatankuasa Cenderamata : Norliyana Binti Sahdan Lau Poh Ding Nurul Hafizah Binti Khmis Jawatankuasa Pertolongan Cemas : Lee Wee Pei Loh Feng Ching Nurshahira Hazlina Binti Abdul Halim Jawatankuasa Perasmian dan Penutup : Muhammad Faizal Bin Che Mat Amirah Husna Binti Mohamad Habib Nor Faznira Binti Ramli Jawatankuasa Minuman Pegawai : Mohamad Yusrizal Bin Abdullah Lam Siew Kam Natalie Ling Shing Ying Jawatankuasa Keselamatan dan Kebersihan : Tan Yok Fang .

Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 Munirah Binti Musa Nur Amalina Alina Binti Yusof 8.0 JADUAL KEJOHANAN 8.1 Sistem Kejohanan Hari Pertama 2 Julai 2011 Sistem Liga Separuh Kumpulan A A1 A1 A2 A3 A4 A5 A2 A3 A4 A5 Mata Kedudukan Kumpulan B B1 B1 B2 B3 B4 B5 B2 B3 B4 B5 Mata Kedudukan Kumpulan C .

Daripada 20 pasukan dibahagikan kepada 4 kumpulan dimana setiap kumpulan mengandungi 5 pasukan iii. . ii. Sebanyak 20 pasukan menyertai kejohanan. Setiap kumpulan akan bertanding sepuluh kali perlawanan.Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 C1 C1 C2 C3 C4 C5 C2 C3 C4 C5 Mata Kedudukan Kumpulan D D1 D1 D2 D3 D4 D5 D2 D3 D4 D5 Mata Kedudukan i.

Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 iv. Pemberian mata adalah seperti berikut : Menang Kalah Seri : : : 3 mata 0 mata 1 mata vi. Sebelum perlawanan seterusnya berlangsung. 10 minit masa diberi bagi masa pertukaran. Masa perlawanan ialah 10 minit tanpa rehat bagi separuh masa. Hari Kedua 3 Julai 2011 . Johan dan naib johan bagi setiap kumpulan akan memasuki pusingan kalah mati. v.

. Pertandingan ini dijalankan secara kalah mati. 3. Kesemua empat pasukan yang johan ketika sistem liga membuat cabutan untuk mendapat kedudukan 1. 4 pasukan yang naib johan akan membuat cabutan bagi mencari tempat 2. 6 dan 8 namun kedudukan mereka tersebut hendaklah tidak sama dengan pasukan yang johan sekumpulannya. ii.Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 Sistem Kalah Mati i. 5 dan 7. 4.

Bagi pasukan yang kalah pada pusingan separuh akhir akan bertanding bagi mencar tempat ke – 3 dan ke – 4. iv. Jika keputusan masih lagi seri. v. ke – 3 dan ke – 4.Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 iii. vii. Pasukan yang menang pada pusingan separuh akhir akan bertanding bagi mencari tempat johan dan naib johan. naib johan. vi. . Pasukan yang memenangi pertandingan suku akhir akan mara ke separuh akhir bagi mencari tempat johan. maka sistem balingan 7 meter mengikut peraturan IHF akan diadakan. Setiap perlawan akan berlangsung selama 20 minit bagi separuh masa dan masa rehat ialah 5 minit. Sekiranya mata adalah seri maka masa tambahan ialah 5 minit.

00 RM 3.00 Mohon daripada pihak institut 3.00 RM 75.johan .00 seorang RM20.00 RM 114.naib johan .00 = RM 190.Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 9. Makanan dan minuman ( 2 hari ) 1 1 1 38 orang RM100.1 Perbelanjaan Bi l 1.00 RM 50.00 Satu pasukan Jumlah RM590.00 = RM 400.00 38 orang Harga keseluruhan X RM 5. Sijil 20 pasukan X 10 orang RM 1 RM200 Beli dari koperasi RM225. Perkara Hadiah (Hamper) .00 Bilangan Harga seunit Harga keseluruhan Catatan Mohon daripada pihak institut UlasanPegawaiKewangan .1 Sumber Kewangan Bil 1 Sumber Yuran ahli kumpulan 2 Yuran pendaftaran pasukan Harga RM5.tempat ke-3 2.00 9.0 ANGGARAN PERBELANJAAN 9.00 20 pasukan XRM20.

(Cop PegawaiKewangan) Puan Kamisah binti Sidek 10.Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 ………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………… Tandatangan.0 SENARAI PERALATAN Peralatan tersebut boleh diminta daripada pihak institut. BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 PERALATAN Peti Meja besar(urusetia) Papan putih Stop watch Payung Bangku Meja/kerusi Bola(2’) Kad pengadil Peti Sejuk Kad time out PA sistem Bola(3’) Tong air Tali Cenderamata Air Mineral KUANTITI 2 2 3 6 6 2 6 6 3 2 6 3 6 2 1 2 2 CATATAN Daripada Bilik Kesihatan Daripada stor sukan Daripada Bilik Kelas Daripada stor sukan Daripada stor sukan Daripada stor sukan Daripada Bilik Kelas Daripada stor sukan Daripada stor sukan Daripada stor sukan Daripada stor sukan Daripada Dewan Daripada stor sukan Daripada stor sukan Daripada stor sukan Daripada pejabat Gerko Daripada pejabat Gerko .

Kerjasama dan sokongan dalam bentuk idea..0 PENUTUP Diharapkan kejohanan ini dapat dijalankan dengan jayanya. Gerko Bola Baling PPISMP Semester 2 ………………………………. (Lee Mun How) Pengerusi. Disediakan oleh. dan sumbagannya amatlah dihargai. Disahkan oleh. Kejohanan Bola Baling 2011 .Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 11. Terima Kasih. ……………………………………… (Nadhirah Amanina Binti Abdul Karim) Setiausaha.

Meminta Kebenaran untuk Mengguna Padang Bagi Kejohanan Bola Baling Tertutup . 2 JUN 2011 Tuan. Perak.0 LAMPIRAN Lampiran A Setiausaha. BASIRAN) Pengarah. Perak IPG Kampus Ipoh. IPG Kampus Ipoh.Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 IPG Kampus Ipoh. Hulu Kinta. Hulu Kinta. Persatuan Bola Baling. Hulu Kinta. Perak 12. Perak Diluluskan oleh : ……………………………… (ENCIK RAZALI ) KetuaJabatanGerko. Hulu Kinta. …………………………………… ( ENCIK ZULKIPLY BIN MOHD NOR) PensyarahPenasihat. IPG Kampus Ipoh. IPG Kampus Ipoh. 31150 Hulu Kinta. Perak …………………………………… (TUAN HAJI ABDUL KADIR B. Hulu Kinta. IPG Kampus Ipoh. Perak. Perak Disemak oleh. Pengarah. IPG Kampus Ipoh. 31150 Hulu Kinta.

(Nadhirah Amanina Binti Abdul Karim) Setiausaha Persatuan Bola Baling Unit K . 2.padang-padang yang lain bersaiz kecil.Ini disebabkan oleh.00 petang Oleh itu. 5. padang tersebut adalah sesuai untuk dijadikan tempat perlawanan.saya dahulukan dengan ucapan terima kasih..saya berharap permohonan ini akan diterima pihak tuan. Untuk pengetahuan pihak tuan.Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 Saya selaku setiausaha persatuan Bola Baling bagi Kejohanan Bola Baling Tertutup IPG Kampus Ipoh ingin meminta kebenaran dari pihak tuan untuk menggunakan padang bola baling untuk mengadakan kejohanan tersebut. 3. 2 – 3 Julai 2011 7.00 pagi –5. Berikut adalah tentative pelaksanaan Kejohanan Bola Baling Tertutup: Tarikh : Masa : 4. Segala kerjasama tuan. Yang benar. Sekian. ………………………….

LANTIKAN SEBAGAI PENGADIL KEJOHANAN BOLA BALING TERTUTUP IPG KAMPUS IPOH Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk. ……………………………… (Nadhirah Amanina Binti Abdul Karim) Setiusaha Persatuan Bola Baling .my Rujukankami : PPDK. Kerjasama dari pihak tuan amatlah diperlukan dan dihargai.Sekian terima kasih.00 pagi – 5. Sehubungan dengan itu. Sekian untuk makluman dan tindakan dari pihak tuan.my http://www.ppdkerian. tuan/puan yang telah dilantik dijemput hadir keKejohanan Bola Baling tertutup peringkat IPG pada tarikh yang telah ditetapkan.00 petang Padang Bola Baling IPG Kampus Ipoh 3.7007/6() Tarikh : 2 JUN 2011 Tuan/Puan Nama di Lampiran A Tuan.edu.SR.Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 Lampiran B SuratPerlantikanPengadil INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS IPOH Pejabat Am Faksimili Email Laman Web : : : : 05-5679033/O5-7216783 05-527983 ppdkerian@ppdkerian. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurutperintah.UPS.edu. 2. Sukacita dimaklumkan bahawa tuan telah dilantik sebagai pengadil Kejohanan Bola Baling Tertutup peringkat IPG pada tahun 2010 pada ketentuan berikut : Tarikh Masa Tempat : : : 2 – 3 Julai 2011 7. Satu taklimat akan diadakan awal sebelum pertandingan dimulakan.

Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 Lampiran C Borang Penyertaan Borang Penyertaan Kejohanan Bola Baling tertutup Peringkat IPG Kampus Ipoh 2011 UNIT / AMBILAN NAMA PASUKAN : : NAMA AHLI NO K.P NO. TEL Lampiran D .

Padang Bola Baling IPG Kampus Ipoh TARIKH PENDAFTARAN . staf dan pensyarah. Terhad kepada 20 pasukan pertama. - .Selewat-lewatnya Yuran Pendaftaran .RM 20 untuk satu pasukan - Hanya terbuka kepada warga lelaki sahaja termasuk pelatih.Disediakan oleh Gerko Bola Baling 2011 KEJOHANAN BOLA BALING TERTUTUP MASA TEMPAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful