P. 1
Apakah Keselamatan Jalan Pendidikan

Apakah Keselamatan Jalan Pendidikan

|Views: 28|Likes:
Keselamatan jalan Raya
Keselamatan jalan Raya

More info:

Published by: Nurfarhan Bt Mohd Salleh on Sep 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/11/2014

pdf

text

original

Apakah Keselamatan Jalan Pendidikan?

Pendidikan Keselamatan Jalan Raya, PKJR (Road Safety Education) melibatkan pembelajaran mengenai persekitaran jalan raya (tanda-tanda, isyarat, tanda jalan), kemahiran menggunakan persekitaran jalan raya dengan selamat dan mematuhi undang-undang jalan raya. Ia juga melibatkan kefahaman kesan dan akibat mengambil risiko di atas atau berhampiran jalan raya, bagaimana untuk menghormati pengguna jalan raya yang lain, dan bagaimana untuk berkongsi persekitaran jalan raya supaya setiap orang lebih selamat apabila melakukan sesuatu perjalanan.

Semua pengguna jalan raya perlu sedar dan menjadikan keselamatan sebagai satu keutamaan dan kepentingan dalam setiap perkara. PKJR adalah kunci untuk memastikan semua pengguna jalan raya mempunyai sikap yang betul, berpengetahuan dan berkemahiran untuk menjaga diri mereka sendiri dan orang lain, serta mengelakkan sebarang di jalan raya.

Program PKJR atau RSE didasarkan kepada setiap sekolah adalah bertujuan untuk mengajar kanak-kanak dan golongan muda mengenai pengetahuan keselamatan dan kemahiran, serta membantu untuk membentuk sikap yang baik sebagai pengguna jalan raya yang berhemah.

merangkumi program bagi mengajarkan amalan keselamatan lalu lintas dari seawal sekolah rendah hingga ke sekolah menengah supaya pendidikan keselamatan jalan raya menjadi sebahagian daripada amalan budaya dan amalan bagi setiap kanak-kanak di Malaysia. Jawatan Kuasa Kabinet Menggenai Keselamatan Jalan Raya Bil.A.Pengenalan Pendidikan Keselamatan Jalan Raya (PKJR) adalah satu inisiatif jangka masa panjang yang bermula dari peringkat kanak-kanak bagi melahirkan generasi baru pengguna jalan raya yang mengamalkan budaya selamat. Usaha pembentukan bagi melahirkan generasi pengguna jalan raya yang berhemah boleh menyumbang kepada keharmonian. Justeru. kemakmuran dan pembangunan negara. 1/2006 yang telah dipengerusikan oleh Y. Program ini bertujuan untuk memupuk pemahaman dalam kalangan kanak-kanak dan ibu bapa mengenai bahaya semasa berada di jalan raya dan amalan yang baik dan selamat sebagai seorang pejalan kaki dan pengguna jalan raya. . Pendidikan keselamatan jalan raya merupakan proses pendidikan sepanjang hayat dan harus bermula di peringkat sekolah rendah. berhemah dan berhati-hati di jalan raya. beradab.B Perdana Menteri pada 15 Mei 2006. Program Pendidikan Keselamatan Jalan Raya telah diluluskan dalam Mesyuarat.

Murid harus memahami tahap penglihatan berubah mengikut waktu dan keadaan cuaca. MELINTAS DENGAN SELAMAT Cara yang baik dan betul untuk melintasi jalan raya dengan selamat dalam pelbagai keadaan lalu lintas. SIKAP DAN TANGGUNGJAWAB Sikap positif dan kelakuan baik yang harus diamalkan ketika berada di jalan raya. . Membolehkan murid mengetahui dan menyedari bahawa mereka bertanggungjawab untuk menentukan tahap keselamatan mereka di jalan raya. Murid mesti menggunakan pakaian yang sesuai agar sentiasa selamat.Tema 1. cara berjalan dan melintas jalan. Murid harus memahami bahawa setiap keadaan lalu lintas adalah berlainan. PERSEKITARAN Waktu dan keadaan cuaca memerlukan pendekatan yang berlainan dalam memastikan keselamatan diri ketika berjalan. 3. Perkembangan mental. KENAL PASTI BAHAYA Mengenal pasti keadaan berbahaya yang terdapat di jalan raya dan mempelajari cara-cara mengatasinya. 4. fizikal dan psikomotor kanak-kanak yang terhad menyebabkan mereka terdedah kepada risiko dan bahaya ketika berada di jalan raya. tidak semestinya sama dalam semua keadaan. 2.

Pejalan kaki pejalan kaki Apakah yang dimaksudkan dengan pejalan kaki? Pejalan kaki ialah orang yang berjalan kaki sama ada di jalan raya dan sebagainya. Penumpang .

penumpang Apakah maksud penumpang? Penumpang ialah orang yang menumpang. Menumpang mempunyai persamaan maksud dengan membonceng iaitu menaiki kenderaan seperti kereta. Pembonceng .

pembonceng Apakah maksud pembonceng? Pembonceng ialah orang yang membonceng. Membonceng pula bermaksud orang menumpang sama ada menaiki basikal atau motosikal. Penumpang Pengangkutan Awam Terdapat beberapa jenis pengangkutan awam di Malaysia seperti :    Transit Aliran Ringan (LRT) Teksi Bas .

penumpang transit aliran ringan (LRT) penumpang teksi .

penumpang bas Pemandu pemandu Apakah maksud pemandu? .

kapal terbang dan sebagainya. Penunggang Motosikal .Pemandu ialah orang yang memandu atau orang yang membawa kenderaan sama ada kereta. Penunggang Basikal penunggang basikal Apakah maksud penunggang basikal? Penunggang basikal ialah orang yang membawa basikal.

penunggang motosikal Apakah maksud penunggang motosikal? Penunggang motosikal ialah orang yang membawa motosikal. Pengguna Kerusi Roda .

tempat yang membolehkan trafik dilihat dengan jelas dari semua arah. dan 4. Orang dewasa perlu memimpin tangan kanak-kanak semasa melintas bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku. 3. Sehubungan itu. Pengguna kerusi roda juga dikenali sebagai Orang Kurang Upaya (OKU). tempat melintas yang disediakan . Jalan raya adalah tempat yang berbahaya terutamanya kepada kanak-kanak. tempat melintas atau persimpangan yang diselia atau dikawal . . 2. pejalan kaki harus mengenalpasti tempat yang paling selamat untuk melintas seperti : 1. Berdasarkan video yang dipaparkan.pengguna kerusi roda Apakah maksud pengguna kerusi roda? Pengguna kerusi roda ialah orang yang menggunakan kerusi roda yang disebabkan ketidakupayaan untuk berjalan. kanak-kanak lebih selamat melintas jalan raya bersama-sama dengan orang yang lebih dewasa. jejantas . sebelum melintas.

lihat . 2. Kata kunci yang boleh diingat secara ringkas dalam prosedur melintas jalan raya dengan selamat adalah : 1. 3. dan 5. Berikut merupakan beberapa langkah yang perlu dilakukan untuk melintas jalan raya dengan selamat : LANGKAH 1 ~ Berhenti di bendul jalan dan undur satu langkah ke belakang ~ . berhenti . fikir . dengar . berwaspada.Tambahan lagi. Terdapat beberapa langkah tertentu yang perlu dilakukan ketika hendak melintas. pejalan kaki terutamanya bagi golongan kanak-kanak harus mengetahui prosedur yang selamat untuk melintas. 4.

kemudian lihat kanan kembali untuk memastikan tiada kenderaan datang~ Lihat kanan .LANGKAH 2 ~lihat kanan kemudian kiri.

Lihat kiri Lihat kanan sekali lagi LANGKAH 3 ~ Dengar bunyi bagi sebarang lalu lintas yang datang ~ .

LANGKAH 4 ~ Fikirkan sama ada jalan raya sudah selamat dilintas atau belum ~ .

LANGKAH 5 ~ Berwaspada sambil melihat ke kiri dan ke kanan. . Lebih selamat melintas sekiranya orang dewasa memimpin tangan kanak-kanak semasa melintas ~ Lima langkah melintas jalan raya tersebut haruslah diamalkan dan sempurnakan langkahlangkah tersebut agar dapat melintas jalan raya dengan selamat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->