Motivasi bersama Ibu Bapa 2013

PERSATUAN IBU BAPA DAN GURU SEKOLAH KEBANGSAAN PUTRA 72400 SIMPANG DURIAN NEGERI SEMBILAN. KERTAS KERJA CERAMAH KEIBUBAPAAN SEKOLAH KEBANGSAAN PUTRA 1.0 Muqadimah Ibu bapa mempunyai peranan yang besar dalam pendidikan terhadap anak-anak di bawah jagaan mereka selain guru yang merupakan tugas utama mereka mendidik dan memimpin pelajar ke arah perubahan dalam kehidupan dengan lebih baik. Antara rumah dan sekolah maka rumah merupakan tempat yang paling lama pelajar berada dan di situ terdapat peranan ibubapa yang mesti dijalankan selepas guru menjalankan amanah dan tugasnya di sekolah. Sehubungan dengan itu ibubapa perlu dijelaskan peranan mereka agar paduan antara ibubapa dan guru dapat menjadikan pelajar insan yang berjaya.

2.0

Objektif 2.1 Memberi kesedaran dan pengetahuan kepada ibubapa betapa pentingnya pelajaran terhadap anakanak di bawah jegaan mereka. 2.2 Mengeratkan lagi hubungan antara ibubapa dan guru di sekolah 2.3 Memberi peluang dan ruang kepada ibubapa untuk menyedari dan mengimbau kelemahan dan kekuatan yang ada pada anak mereka khususnya dalam pelajaran. 2.4 Membuat hubungan yang baik antara pihak PIBG dengan pihak Pentadbiran Pelajaran Daerah Jempol / Jelebu.

3.0

Tema “Bersama Mendidik Anak Bangsa”

“ Bersama Mendidik Anak Bangsa”

0 Sasaran Program ini mensasarkan ibu bapa yang menghantar anak mereka di Sekolah Kebangsaan Putra 9. Penghargaan untuk penceramah Jawatankuasa Kerja (Sila lihat lampiran A) 11.0 Tarikh Program ini akan diadakan pada 23 Mei 2013 ( Khamis ) 7.0 Perasmi Cadangan Perasmian ialah: Perasmian Pembukaan oleh Encik Razak bin Abdullah (Penghulu Mukim) 6.0 Anjuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru dengan kerjasama pihak pentadbiran Sekolah Kebangsaan Putra 5.0 10.Motivasi bersama Ibu Bapa 2013 4.0 Tempat Program ini akan diadakan di Dewan Tertutup SK Putra 8.0 Aturcara Program (Sila lihat lampiran B) “ Bersama Mendidik Anak Bangsa” .0 Perisian Program Ceramah daripada En Razak Ganjaran untuk pelajar yang prestasi semakin meningkat.

hubungan dengan manusia dan dengan Maha Pencipta. ROS YUZIRA BT RAZALI PN.SARIMAH BT SAMSUDIN (GPK KO) EN . RUGAYAH BT OTHAMAN (GPK 1) TN. MOHAMAD BIN AB RAHMAN PN.Motivasi bersama Ibu Bapa 2013 12. Lampiran A Jawatan Kuasa Kerja PENGERUSI N/PENGERUSI : : TN.HJ.HJ.0 Anggaran Belanjawan (Sila lihat lampiran C) 13. SOPIAH BT AHMAD EN.AYOF EKAL PN. akhlak dan sahsiah.ROZYATILLA BT. Semoga apa jua sumbangan dan bantuan yang diberikan mendapat keberkatan dari Ilahi.YACOB EN. SUHIYAH BT SULIM PN. ABDULLAH B AB RAHMAN CIK NOREEN ANAK KELONI SETIAUSAHA : N/ SETIAUSAHA : BENDAHARI : KAWALAN MURID : JURU ACARA : PENDAFTARAN : : HADIAH : : MAKANAN : BACKDROP PA SYSTEM PUBLISITI : : : : BIDANG TUGAS JAWATANKUASA PELAKSANA “ Bersama Mendidik Anak Bangsa” . pengurusan dan pentadbiran yang teliti menjadikan pelaksanaan yang dibuat berjalan dengan lancar berserta hidayah dan pertolongan Allah SWT. RAHIMAH BT RAHMAN EN.0 Penutup Pihak kami amat mengharapkan semoga projek ini dapat diluluskan serta dilaksanakan dengan jayanya dan mencapai objektif yang digariskan dalam melahirkan pelajar yang cemerlang dari semua sudut sama ada akademik. SITI NORHAIDA BT RAZALI PN. SUHANA BT AWANG PN.ARIFFIN BIN ABDUL GHANI (GPK HEM) PN.THOLIBON BIN HASSAN (GURU BESAR) PN. Segala perancangan. MOHD FAUZI BIN MAT HARUN PN. MASLINDA BT MOHD ADNAN CIK ZALEHA BT BAHARI EN FIRDAUS B SAHAK PN.

UNIT JAMUAN  Menyediakan anggaran perbelanjaan  Menyediakan tempat jamuan dan menguruskannya  Menguruskan bil pembayaran tempahan makanan melalui bendahari 8.Motivasi bersama Ibu Bapa 2013 1. BENDAHARI  Menyediakan anggaran perbelanjaan  Mendapatkan anggaran perbelanjaan daripada jawatankuasa  Mengurus dan menyelia perolehan serta perbelanjaan  Menyediakan laporan perbelanjaan 5. mencatat dan menyediakan minit mesyuarat  Mengeluarkan surat kebenaran ibu bapa  Menyelaras dan menyelia pelaksanaan program  Menyediakan laporan penuh program 4. PENGERUSI  Membentuk jawatankuasa pelaksana  Mempengerusi dan mengendalikan mesyuarat 2. UNIT PUBLISITI  Menyediakan kain rentang dan backdrop Lampiran B Aturcara Program “ Bersama Mendidik Anak Bangsa” . UNIT PROGRAM DAN PENDAFTARAN  Menyediakan borang penghakiman setiap pertandingan  Menyediakan pamphlet aturcara program  Menguruskan pertandingan  Mengatur jadual hakim pertandingan 6. NAIB PENGERUSI  Membantu pengerusi  Mengendali dan mempengerusikan mesyaurat semasa ketiadaan pengerusi 3. SETIAUSAHA  Menguruskan surat menyurat  Menyelaras dan menyelia persiapan jawatankuasa program  Membentuk jawatankuasa kecil. alatan dan bahan jika ada kegunaan  Menyenaraikan senarai barangan keperluan peserta 7. UNIT TEKNIKAL DAN PERALATAN  Menyedia dan menyusun tempat pertandingan  Memastikan kebersihan dan kekemasan tempat aktiviti  Menyediakan alternatif tempat.

..00 ..00 10..00 RM 280..00 ANGGARAN BELANJAWAN Jamuan Jamuan 1 X 60.....00 JUMLAH KESELURUHAN Disediakan oleh RM 50...00 Pengangkutan Pengangkutan penceramah pergi & balik Cenderamata Perasmi RM 10 X 1 RM 10....00 pagi 10....Motivasi bersama Ibu Bapa 2013 23 MEI 2013 (KHAMIS) 10...15 pagi 10..........20 pagi 10....00 RM RM 40........ Mohd Fauzi Bin Mat Harun Setiausaha PIBG SK PUTRA “ Bersama Mendidik Anak Bangsa” ...00 RM 70.35 pagi : Ibu bapa mengambil tempat di dewan : Ucapan pengerusi majlis : Bacaan doa : Ceramah Motivasi : Penyampaian cenderahati : Jamuan LAMPIRAN C ANGGARAN PENDAPATAN Sumbangan Sekolah JUMLAH KESELURUHAN RM 280.25 pagi 11..30 pagi 11..

............Motivasi bersama Ibu Bapa 2013 Disemak oleh ...................... Sabtu Bin Sadang Timbalan YDP PIBG SK PUTRA Diluluskan oleh ………………………………… Silong B Lebong YDP PIBG SK PUTRA LAPORAN MOTIVASI BERSAMA IBUBAPA 2013 Tarikh Tempat : 23 Mei 2013 ( Khamis ) : Dewan Tertutup SK Putra “ Bersama Mendidik Anak Bangsa” .........

Motivasi bersama Ibu Bapa 2013 Penceramah : En Razak Bin Pendaftaran Ibu Bapa Tahun 6 Ibu Bapa mengambil tempat Penceramah Murid Tahun 6 khusyuk Mendengar ceramah Guru bersama-sama mendengar ceramah yang disampaikan GPK HEM menyampaikan cenderahati “ Bersama Mendidik Anak Bangsa” .