P. 1
Pramenulis, Mendirikan Asas, Untuk Pelahiran

Pramenulis, Mendirikan Asas, Untuk Pelahiran

|Views: 21|Likes:
Published by Farrahanny Faryhah
bahasa melayu
bahasa melayu

More info:

Published by: Farrahanny Faryhah on Sep 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/15/2014

pdf

text

original

PERINGKAT KEMAHIRAN MENULIS

Ada tiga peringkat :

Peringkat pramenulis (peringkat persediaan); Peringkat mendirikan asas (peringkat mekanis); Peringkat pelahiran (peringkat mentalis).

i. PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)
 

Kemahiran asas untuk kemahiran menulis secara mekanis. Latihan menggunakan dan mengawal otot-otot jari dan tangan bagi memudahkan mereka memegang alat tulis dan membentuk huruf. Latihan korordinasi pergerakan otot-otot tangan dan mata supaya mereka berkebolehan untuk menulis dalam bentuk mendatar dari kiri ke kanan atau sebaliknya.

meramas jari. menekan-nekan jari. menggoyangkan tangan. ialah :  Latihan gerak jari dengan mempermain-mainkan jari.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. Latihan untuk memegang pensel atau alat tulis yang lain dengan betul.   Latihan penggunaan otot-otot tapak tangan seperti membuat bentuk daripada plastisin. . tanah liat atau tepung gandum yang telah dibancuh dengan air.

 Latihan menggerakkan tangan tanpa alat tulis untuk menghasilkan bentuk huruf:  Latihan membentuk bulatan.. ialah. tiga segi. Latihan menyusun benda-benda yang ada unsurunsur huruf. di lantai.. Bermain dengan benda-benda seperti plastisin atau tanah liat untuk membentuk huruf. empat segi. di pasir.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. bujur di udara. Latihan menulis bentuk huruf menggunakan jari di atas meja.    .

...  Latihan menggerakkan mata mengikut bentuk tulisan. ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

 Latihan menggerakkan tangan menggunakan alat tulis.. ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan..  Latihan mengikut garisan rajah atau gambar dari kiri ke kanan atau sebaliknya. .

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan... ialah.  Latihan penggunaan alat tulis dan mata secara sertamerta. seperti :  Sesuaikan gambar di bawah : .

 Latihan menggunting dan menampal gambar : .. ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan..

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Sesuaikan pasangan huruf yang betul : .. ialah..

.. ialah.  Latihan melukis dan mewarna gambar atau rajah : .PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ ..  Latihan-latihan membentuk garisan lurus melintang. menegak atau campuran melintang dan menegak. ialah.

. __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ .  Latihan melukis gambar-gambar yang mengandungi garisan-garisan lurus dan bulat. ialah..PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

dilakukan secara bebas.. ialah. .  Latihan membentuk corak-corak campuran bulatan dan garisan lurus..PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

 Latihan mewarna dari kiri ke kanan atau sebaliknya... ialah. .PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

Antara aktiviti seperti membuat corak. membentuk huruf-huruf dan seumpamanya. PERINGKAT MENDIRIKAN ASAS (PERINGKAT MEKANIS)   Perlu dikuasai pada peringkat awal. Antara latihan mekanikal yang diperlukan ialah :   . Bertujuan untuk memberi latihan dan pengalaman asas agar berupaya menguasai kemahiran membentuk huruf-huruf besar dan kecil dalam abjad. menekap.ii.

.. Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf. ialah.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan menulis bentuk yang mirip kepada huruf mengikut teknik penulisan yang betul.   Contoh : bentuk bulan sabit yang mirip huruf ‘c’: c .

ialah..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..  Contoh : bentuk ais krim yang mirip huruf ‘v’: v  Contoh : bentuk topi yang mirip huruf ‘n’: n ...  Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf.

.  Latihan menekap huruf mengikut acuan huruf yang diperbuat daripada kad yang berlubang.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah..  Contohnya : .

ialah.  Latihan menulis huruf mengikut turutan yang betul..  Contohnya menulis dalam buku garis empat : .PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..

.  Latihan menulis huruf menjadi suku kata..  Padankan huruf menjadi dua suku kata KV : ……………… ……………… ……………… . ialah.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.

 Padankan suku kata KV dengan huruf konsonan : ba + s = bas ca + m = da + n = fa + t = ……… ……… ……… .  Latihan menulis huruf menjadi suku kata.. ialah.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..

ialah. vokal berganding.  Membina dan menulis perkataan yang mengandungi diftong... dan konsonan bergabung. am eng pan bu sa + boi kau tai nyi yang = = = = = amboi + + + + .PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.

memadan dan menyalin suku kata menjadi perkataan yang bermakna.. a i ba ka sa pa kak bu ya bang = = = = = abang bapa ..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah.  Memilih.

k__d__ a__n__b i__k__n g__j____ p__n____  Latihan menamakan gambar-gambar secara bebas.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.. ialah. .  Latihan menamakan gambar-gambar secara terkawal..

      Latihan menulis menggunakan tanda baca.. jarak. saiz. kebersihan dan sebagainya. Latihan menulis cepat. Latihan menulis tulisan berangkai. Mengawasi tulisan murid tentang bentuk. Latihan menyalin frasa atau ayat yang mudah.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.   Menulis perkataan yang mudah. Latihan menulis dengan tulisan cantik dan kemas. ialah. tegak atau condong.. Latihan menyalin ayat daripada buku. kekemasan. jelas dan senang dibaca. .

pernyataan kehendak. dan latihan melahirkan idea atau pendapat yang tulen.iii. Melibatkan latihan pernyataan fikiran atau pendapat. Antara latihan mentalis yang boleh dijalankan ialah :   . Banyak melibatkan mental atau minda untuk tujuan pelahiran. Murid digalakkan melahirkan atau mencetuskan idea dan pendapat mereka secara bertulis. pernyataan perasaan. PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)    Dikuasai setelah menguasai kemahiran mekanis.

..PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Mengisi silang kata. . u u a a a r O M A E B A E L N O L N a r  Mengisi tempat kosong dalam ayat. ialah.

Memanjangkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai. Menulis bagi melengkapkan ayat dengan peribahasa atau ungkapan yang sesuai.    Menulis bagi melengkapkan ayat yang menerangkan peraturan membuat sesuatu kerja. ialah.. Menulis ayat yang lengkap dengan perkataan yang diberi.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan..  Melengkapkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai.  .

Menyusun dan menulis semula perkataan-perkataan yang disenaraikan supaya menjadi ayat yang betul.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan.     Membentuk ayat-ayat bagi menyudahkan cerita. Menulis semula ayat matematik menjadi ayat biasa. ialah. Membina dan menulis ayat mudah..   .. Menulis ayat-ayat berdasarkan gambar yang disediakan. Menyusun dan menulis ayat-ayat yang sesuai mengikut urutan isi.

Membina dan menulis ayat berbilang predikat.. Menyambung dua ayat dengan kata hubung yang sesuai..      . Membina dan menulis pelbagai soalan daripada bahan bacaan. Menulis jawapan-jawapan pemahaman. ialah.  Menulis ayat yang mengandungi kata ganda.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Membina dan menulis ayat berbilang subjek.  Menyenaraikan perkataan yang mempunyai imbuhan.

Mencatat pesanan. Mencatat nota peringatan. Mencatat isi-isi penting daripada bahan yang dibaca dan diperdengarkan.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan..       .. Menulis kesudahan sesuatu cerita. ialah.  Menulis jawapan pemahaman berdasarkan bahan bacaan. Membuat imlak (mengambil rencana). Menulis beberapa ayat dalam satu perenggan.

.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. cerita dan karangan. Menulis pernyataan untuk sesuatu pengumuman.      . Menulis semula maklumat yang diterima dengan teratur.  Mencatat isi-isi penting bagi tujuan menulis karangan.  Menulis tajuk atau pernyataan yang sesuai tentang sesuatu gambar. ialah. Menulis cerita pendek yang diperdengarkan. Menulis semula arahan-arahan yang dibaca.. Menulis karangan dalam bentuk prosa.

.     Menulis surat kiriman mengikut format.. Mengisi borang.   Menulis kata bual.   Mengarang kata-kata dalam kad ucapan. . Menulis laporan ringkas.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Menulis rangkaian isi sesuatu bahan yang dibaca. Menulis pelbagai bentuk puisi. Menulis teks ucapan dan syarahan. ialah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->