PERINGKAT KEMAHIRAN MENULIS

Ada tiga peringkat :

Peringkat pramenulis (peringkat persediaan); Peringkat mendirikan asas (peringkat mekanis); Peringkat pelahiran (peringkat mentalis).

i. PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)
 

Kemahiran asas untuk kemahiran menulis secara mekanis. Latihan menggunakan dan mengawal otot-otot jari dan tangan bagi memudahkan mereka memegang alat tulis dan membentuk huruf. Latihan korordinasi pergerakan otot-otot tangan dan mata supaya mereka berkebolehan untuk menulis dalam bentuk mendatar dari kiri ke kanan atau sebaliknya.

. menekan-nekan jari.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. tanah liat atau tepung gandum yang telah dibancuh dengan air. ialah :  Latihan gerak jari dengan mempermain-mainkan jari.   Latihan penggunaan otot-otot tapak tangan seperti membuat bentuk daripada plastisin. meramas jari. menggoyangkan tangan. Latihan untuk memegang pensel atau alat tulis yang lain dengan betul.

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah. Latihan menulis bentuk huruf menggunakan jari di atas meja.    . Bermain dengan benda-benda seperti plastisin atau tanah liat untuk membentuk huruf. Latihan menyusun benda-benda yang ada unsurunsur huruf.. empat segi. bujur di udara. tiga segi. di lantai..  Latihan menggerakkan tangan tanpa alat tulis untuk menghasilkan bentuk huruf:  Latihan membentuk bulatan. di pasir.

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan...  Latihan menggerakkan mata mengikut bentuk tulisan. . ialah.

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.. ialah.  Latihan menggerakkan tangan menggunakan alat tulis. .  Latihan mengikut garisan rajah atau gambar dari kiri ke kanan atau sebaliknya..

seperti :  Sesuaikan gambar di bawah : .  Latihan penggunaan alat tulis dan mata secara sertamerta. ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan...

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah...  Latihan menggunting dan menampal gambar : .

 Sesuaikan pasangan huruf yang betul : ..PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.. ialah.

 Latihan melukis dan mewarna gambar atau rajah : .PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.. ialah..

.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan-latihan membentuk garisan lurus melintang. menegak atau campuran melintang dan menegak.. __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ . ialah.

__________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ .  Latihan melukis gambar-gambar yang mengandungi garisan-garisan lurus dan bulat. ialah..PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan..

. ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan membentuk corak-corak campuran bulatan dan garisan lurus. . dilakukan secara bebas..

.  Latihan mewarna dari kiri ke kanan atau sebaliknya. .PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah..

PERINGKAT MENDIRIKAN ASAS (PERINGKAT MEKANIS)   Perlu dikuasai pada peringkat awal.ii. membentuk huruf-huruf dan seumpamanya. menekap. Antara aktiviti seperti membuat corak. Antara latihan mekanikal yang diperlukan ialah :   . Bertujuan untuk memberi latihan dan pengalaman asas agar berupaya menguasai kemahiran membentuk huruf-huruf besar dan kecil dalam abjad.

. Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf..  Latihan menulis bentuk yang mirip kepada huruf mengikut teknik penulisan yang betul. ialah.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.   Contoh : bentuk bulan sabit yang mirip huruf ‘c’: c .

..  Contoh : bentuk ais krim yang mirip huruf ‘v’: v  Contoh : bentuk topi yang mirip huruf ‘n’: n .PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf... ialah.

PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..  Latihan menekap huruf mengikut acuan huruf yang diperbuat daripada kad yang berlubang..  Contohnya : . ialah.

ialah.  Latihan menulis huruf mengikut turutan yang betul.  Contohnya menulis dalam buku garis empat : ...PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.

 Latihan menulis huruf menjadi suku kata.  Padankan huruf menjadi dua suku kata KV : ……………… ……………… ……………… .PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.. ialah..

 Padankan suku kata KV dengan huruf konsonan : ba + s = bas ca + m = da + n = fa + t = ……… ……… ……… .PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..  Latihan menulis huruf menjadi suku kata. ialah..

vokal berganding. ialah.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. am eng pan bu sa + boi kau tai nyi yang = = = = = amboi + + + + .  Membina dan menulis perkataan yang mengandungi diftong... dan konsonan bergabung.

PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Memilih.. ialah. memadan dan menyalin suku kata menjadi perkataan yang bermakna.. a i ba ka sa pa kak bu ya bang = = = = = abang bapa .

PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. . ialah.  Latihan menamakan gambar-gambar secara terkawal. k__d__ a__n__b i__k__n g__j____ p__n____  Latihan menamakan gambar-gambar secara bebas...

Latihan menulis cepat.       Latihan menulis menggunakan tanda baca. kebersihan dan sebagainya. jarak.. ialah.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. kekemasan. Mengawasi tulisan murid tentang bentuk.   Menulis perkataan yang mudah. jelas dan senang dibaca. tegak atau condong. saiz. Latihan menulis dengan tulisan cantik dan kemas. Latihan menulis tulisan berangkai. Latihan menyalin frasa atau ayat yang mudah. Latihan menyalin ayat daripada buku. ..

Melibatkan latihan pernyataan fikiran atau pendapat. pernyataan perasaan. Antara latihan mentalis yang boleh dijalankan ialah :   .iii. dan latihan melahirkan idea atau pendapat yang tulen. PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)    Dikuasai setelah menguasai kemahiran mekanis. pernyataan kehendak. Murid digalakkan melahirkan atau mencetuskan idea dan pendapat mereka secara bertulis. Banyak melibatkan mental atau minda untuk tujuan pelahiran.

ialah. u u a a a r O M A E B A E L N O L N a r  Mengisi tempat kosong dalam ayat.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan... .  Mengisi silang kata.

.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Melengkapkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai. ialah. Memanjangkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai..    Menulis bagi melengkapkan ayat yang menerangkan peraturan membuat sesuatu kerja.  . Menulis ayat yang lengkap dengan perkataan yang diberi. Menulis bagi melengkapkan ayat dengan peribahasa atau ungkapan yang sesuai.

Menyusun dan menulis semula perkataan-perkataan yang disenaraikan supaya menjadi ayat yang betul. Menyusun dan menulis ayat-ayat yang sesuai mengikut urutan isi.   . Menulis semula ayat matematik menjadi ayat biasa. Membina dan menulis ayat mudah..     Membentuk ayat-ayat bagi menyudahkan cerita. ialah..PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Menulis ayat-ayat berdasarkan gambar yang disediakan.

ialah. Membina dan menulis ayat berbilang subjek.      .  Menulis ayat yang mengandungi kata ganda. Membina dan menulis pelbagai soalan daripada bahan bacaan.. Menulis jawapan-jawapan pemahaman.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Membina dan menulis ayat berbilang predikat.  Menyenaraikan perkataan yang mempunyai imbuhan.. Menyambung dua ayat dengan kata hubung yang sesuai.

Mencatat isi-isi penting daripada bahan yang dibaca dan diperdengarkan. Menulis kesudahan sesuatu cerita. Membuat imlak (mengambil rencana). ialah.. Mencatat pesanan. Menulis beberapa ayat dalam satu perenggan.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Mencatat nota peringatan.  Menulis jawapan pemahaman berdasarkan bahan bacaan.       ..

Menulis karangan dalam bentuk prosa. Menulis pernyataan untuk sesuatu pengumuman.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Mencatat isi-isi penting bagi tujuan menulis karangan. ialah..  Menulis tajuk atau pernyataan yang sesuai tentang sesuatu gambar.. Menulis semula maklumat yang diterima dengan teratur. cerita dan karangan. Menulis cerita pendek yang diperdengarkan.      . Menulis semula arahan-arahan yang dibaca.

Menulis laporan ringkas. Menulis teks ucapan dan syarahan. Mengisi borang.   Menulis kata bual.     Menulis surat kiriman mengikut format. . Menulis rangkaian isi sesuatu bahan yang dibaca. ialah...PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan.   Mengarang kata-kata dalam kad ucapan. Menulis pelbagai bentuk puisi.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.