PERINGKAT KEMAHIRAN MENULIS

Ada tiga peringkat :

Peringkat pramenulis (peringkat persediaan); Peringkat mendirikan asas (peringkat mekanis); Peringkat pelahiran (peringkat mentalis).

i. PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)
 

Kemahiran asas untuk kemahiran menulis secara mekanis. Latihan menggunakan dan mengawal otot-otot jari dan tangan bagi memudahkan mereka memegang alat tulis dan membentuk huruf. Latihan korordinasi pergerakan otot-otot tangan dan mata supaya mereka berkebolehan untuk menulis dalam bentuk mendatar dari kiri ke kanan atau sebaliknya.

meramas jari. ialah :  Latihan gerak jari dengan mempermain-mainkan jari. Latihan untuk memegang pensel atau alat tulis yang lain dengan betul. tanah liat atau tepung gandum yang telah dibancuh dengan air.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.   Latihan penggunaan otot-otot tapak tangan seperti membuat bentuk daripada plastisin. menggoyangkan tangan. . menekan-nekan jari.

di lantai. Bermain dengan benda-benda seperti plastisin atau tanah liat untuk membentuk huruf..  Latihan menggerakkan tangan tanpa alat tulis untuk menghasilkan bentuk huruf:  Latihan membentuk bulatan. Latihan menulis bentuk huruf menggunakan jari di atas meja.. Latihan menyusun benda-benda yang ada unsurunsur huruf. ialah.    . tiga segi. di pasir. bujur di udara. empat segi.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah..  Latihan menggerakkan mata mengikut bentuk tulisan. ..

 Latihan mengikut garisan rajah atau gambar dari kiri ke kanan atau sebaliknya. ialah.  Latihan menggerakkan tangan menggunakan alat tulis...PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. .

.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan penggunaan alat tulis dan mata secara sertamerta. ialah. seperti :  Sesuaikan gambar di bawah : ..

. ialah.  Latihan menggunting dan menampal gambar : ..PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

ialah..  Sesuaikan pasangan huruf yang betul : .PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan..

..  Latihan melukis dan mewarna gambar atau rajah : . ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

__________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ . menegak atau campuran melintang dan menegak.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan..  Latihan-latihan membentuk garisan lurus melintang. ialah..

.. __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ .PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan melukis gambar-gambar yang mengandungi garisan-garisan lurus dan bulat. ialah.

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah... .  Latihan membentuk corak-corak campuran bulatan dan garisan lurus. dilakukan secara bebas.

ialah. .  Latihan mewarna dari kiri ke kanan atau sebaliknya...PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

menekap. membentuk huruf-huruf dan seumpamanya. Antara aktiviti seperti membuat corak. PERINGKAT MENDIRIKAN ASAS (PERINGKAT MEKANIS)   Perlu dikuasai pada peringkat awal.ii. Antara latihan mekanikal yang diperlukan ialah :   . Bertujuan untuk memberi latihan dan pengalaman asas agar berupaya menguasai kemahiran membentuk huruf-huruf besar dan kecil dalam abjad.

.  Latihan menulis bentuk yang mirip kepada huruf mengikut teknik penulisan yang betul.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..   Contoh : bentuk bulan sabit yang mirip huruf ‘c’: c . ialah. Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf.

PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..  Contoh : bentuk ais krim yang mirip huruf ‘v’: v  Contoh : bentuk topi yang mirip huruf ‘n’: n ... ialah.  Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf..

PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..  Latihan menekap huruf mengikut acuan huruf yang diperbuat daripada kad yang berlubang. ialah..  Contohnya : .

 Contohnya menulis dalam buku garis empat : .  Latihan menulis huruf mengikut turutan yang betul...PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah.

..  Padankan huruf menjadi dua suku kata KV : ……………… ……………… ……………… .  Latihan menulis huruf menjadi suku kata.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah.

PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Padankan suku kata KV dengan huruf konsonan : ba + s = bas ca + m = da + n = fa + t = ……… ……… ……… ... ialah.  Latihan menulis huruf menjadi suku kata.

dan konsonan bergabung. vokal berganding. am eng pan bu sa + boi kau tai nyi yang = = = = = amboi + + + + ..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Membina dan menulis perkataan yang mengandungi diftong.. ialah.

.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah.  Memilih. a i ba ka sa pa kak bu ya bang = = = = = abang bapa . memadan dan menyalin suku kata menjadi perkataan yang bermakna..

ialah... .PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. k__d__ a__n__b i__k__n g__j____ p__n____  Latihan menamakan gambar-gambar secara bebas.  Latihan menamakan gambar-gambar secara terkawal.

kekemasan. kebersihan dan sebagainya. ialah. jelas dan senang dibaca. Latihan menulis dengan tulisan cantik dan kemas. Latihan menulis cepat.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.. . Mengawasi tulisan murid tentang bentuk. Latihan menyalin frasa atau ayat yang mudah. Latihan menulis tulisan berangkai.   Menulis perkataan yang mudah. saiz. jarak. Latihan menyalin ayat daripada buku. tegak atau condong.       Latihan menulis menggunakan tanda baca..

pernyataan kehendak. Antara latihan mentalis yang boleh dijalankan ialah :   . dan latihan melahirkan idea atau pendapat yang tulen.iii. PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)    Dikuasai setelah menguasai kemahiran mekanis. pernyataan perasaan. Banyak melibatkan mental atau minda untuk tujuan pelahiran. Murid digalakkan melahirkan atau mencetuskan idea dan pendapat mereka secara bertulis. Melibatkan latihan pernyataan fikiran atau pendapat.

u u a a a r O M A E B A E L N O L N a r  Mengisi tempat kosong dalam ayat. .  Mengisi silang kata. ialah.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan...

Memanjangkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai.  .PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan.. ialah. Menulis bagi melengkapkan ayat dengan peribahasa atau ungkapan yang sesuai.  Melengkapkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai.    Menulis bagi melengkapkan ayat yang menerangkan peraturan membuat sesuatu kerja.. Menulis ayat yang lengkap dengan perkataan yang diberi.

Menyusun dan menulis semula perkataan-perkataan yang disenaraikan supaya menjadi ayat yang betul..     Membentuk ayat-ayat bagi menyudahkan cerita. Membina dan menulis ayat mudah. Menyusun dan menulis ayat-ayat yang sesuai mengikut urutan isi. Menulis ayat-ayat berdasarkan gambar yang disediakan. ialah. Menulis semula ayat matematik menjadi ayat biasa.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan..   .

Membina dan menulis pelbagai soalan daripada bahan bacaan. Membina dan menulis ayat berbilang predikat..PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Menyambung dua ayat dengan kata hubung yang sesuai..      . Membina dan menulis ayat berbilang subjek. ialah.  Menyenaraikan perkataan yang mempunyai imbuhan.  Menulis ayat yang mengandungi kata ganda. Menulis jawapan-jawapan pemahaman.

Mencatat isi-isi penting daripada bahan yang dibaca dan diperdengarkan..       . Menulis beberapa ayat dalam satu perenggan. Mencatat nota peringatan. ialah..PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Membuat imlak (mengambil rencana). Mencatat pesanan. Menulis kesudahan sesuatu cerita.  Menulis jawapan pemahaman berdasarkan bahan bacaan.

Menulis semula arahan-arahan yang dibaca. ialah. Menulis cerita pendek yang diperdengarkan..  Menulis tajuk atau pernyataan yang sesuai tentang sesuatu gambar. Menulis semula maklumat yang diterima dengan teratur.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. cerita dan karangan.      . Menulis karangan dalam bentuk prosa. Menulis pernyataan untuk sesuatu pengumuman..  Mencatat isi-isi penting bagi tujuan menulis karangan.

PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. . Menulis laporan ringkas. Menulis pelbagai bentuk puisi.   Mengarang kata-kata dalam kad ucapan.   Menulis kata bual. Mengisi borang.. Menulis teks ucapan dan syarahan.     Menulis surat kiriman mengikut format.. Menulis rangkaian isi sesuatu bahan yang dibaca. ialah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful