PERINGKAT KEMAHIRAN MENULIS

Ada tiga peringkat :

Peringkat pramenulis (peringkat persediaan); Peringkat mendirikan asas (peringkat mekanis); Peringkat pelahiran (peringkat mentalis).

i. PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)
 

Kemahiran asas untuk kemahiran menulis secara mekanis. Latihan menggunakan dan mengawal otot-otot jari dan tangan bagi memudahkan mereka memegang alat tulis dan membentuk huruf. Latihan korordinasi pergerakan otot-otot tangan dan mata supaya mereka berkebolehan untuk menulis dalam bentuk mendatar dari kiri ke kanan atau sebaliknya.

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. tanah liat atau tepung gandum yang telah dibancuh dengan air. menggoyangkan tangan. menekan-nekan jari. Latihan untuk memegang pensel atau alat tulis yang lain dengan betul. meramas jari. ialah :  Latihan gerak jari dengan mempermain-mainkan jari.   Latihan penggunaan otot-otot tapak tangan seperti membuat bentuk daripada plastisin. .

bujur di udara. tiga segi. Latihan menyusun benda-benda yang ada unsurunsur huruf.  Latihan menggerakkan tangan tanpa alat tulis untuk menghasilkan bentuk huruf:  Latihan membentuk bulatan. di pasir.. Bermain dengan benda-benda seperti plastisin atau tanah liat untuk membentuk huruf. Latihan menulis bentuk huruf menggunakan jari di atas meja. empat segi.    . ialah. di lantai.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan..

 Latihan menggerakkan mata mengikut bentuk tulisan.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah... .

. ialah..  Latihan mengikut garisan rajah atau gambar dari kiri ke kanan atau sebaliknya.  Latihan menggerakkan tangan menggunakan alat tulis.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. .

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan... seperti :  Sesuaikan gambar di bawah : .  Latihan penggunaan alat tulis dan mata secara sertamerta. ialah.

.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan menggunting dan menampal gambar : . ialah..

. ialah.  Sesuaikan pasangan huruf yang betul : .PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan..

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.. ialah..  Latihan melukis dan mewarna gambar atau rajah : .

. __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ . menegak atau campuran melintang dan menegak.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan-latihan membentuk garisan lurus melintang.. ialah.

.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ . ialah.  Latihan melukis gambar-gambar yang mengandungi garisan-garisan lurus dan bulat..

.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan membentuk corak-corak campuran bulatan dan garisan lurus... ialah. dilakukan secara bebas.

..  Latihan mewarna dari kiri ke kanan atau sebaliknya. ialah..PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

Antara aktiviti seperti membuat corak. menekap. Bertujuan untuk memberi latihan dan pengalaman asas agar berupaya menguasai kemahiran membentuk huruf-huruf besar dan kecil dalam abjad.ii. membentuk huruf-huruf dan seumpamanya. PERINGKAT MENDIRIKAN ASAS (PERINGKAT MEKANIS)   Perlu dikuasai pada peringkat awal. Antara latihan mekanikal yang diperlukan ialah :   .

 Latihan menulis bentuk yang mirip kepada huruf mengikut teknik penulisan yang betul.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah. Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf.   Contoh : bentuk bulan sabit yang mirip huruf ‘c’: c ...

.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah..  Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf.  Contoh : bentuk ais krim yang mirip huruf ‘v’: v  Contoh : bentuk topi yang mirip huruf ‘n’: n ...

 Contohnya : ... ialah.  Latihan menekap huruf mengikut acuan huruf yang diperbuat daripada kad yang berlubang.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.

..  Latihan menulis huruf mengikut turutan yang betul. ialah.  Contohnya menulis dalam buku garis empat : .PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.

.  Padankan huruf menjadi dua suku kata KV : ……………… ……………… ……………… .PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan menulis huruf menjadi suku kata.. ialah.

.  Latihan menulis huruf menjadi suku kata. ialah..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Padankan suku kata KV dengan huruf konsonan : ba + s = bas ca + m = da + n = fa + t = ……… ……… ……… .

vokal berganding. am eng pan bu sa + boi kau tai nyi yang = = = = = amboi + + + + . dan konsonan bergabung. ialah.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..  Membina dan menulis perkataan yang mengandungi diftong..

PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Memilih. memadan dan menyalin suku kata menjadi perkataan yang bermakna.. a i ba ka sa pa kak bu ya bang = = = = = abang bapa .. ialah.

ialah.. ..  Latihan menamakan gambar-gambar secara terkawal.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. k__d__ a__n__b i__k__n g__j____ p__n____  Latihan menamakan gambar-gambar secara bebas.

.       Latihan menulis menggunakan tanda baca. tegak atau condong. Latihan menyalin frasa atau ayat yang mudah.   Menulis perkataan yang mudah.. kekemasan. Latihan menyalin ayat daripada buku. Latihan menulis cepat. . kebersihan dan sebagainya. jarak. Latihan menulis dengan tulisan cantik dan kemas. jelas dan senang dibaca. saiz.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Latihan menulis tulisan berangkai. Mengawasi tulisan murid tentang bentuk. ialah.

Banyak melibatkan mental atau minda untuk tujuan pelahiran. pernyataan perasaan. Melibatkan latihan pernyataan fikiran atau pendapat. PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)    Dikuasai setelah menguasai kemahiran mekanis.iii. dan latihan melahirkan idea atau pendapat yang tulen. Antara latihan mentalis yang boleh dijalankan ialah :   . Murid digalakkan melahirkan atau mencetuskan idea dan pendapat mereka secara bertulis. pernyataan kehendak.

. . u u a a a r O M A E B A E L N O L N a r  Mengisi tempat kosong dalam ayat.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah.  Mengisi silang kata..

.    Menulis bagi melengkapkan ayat yang menerangkan peraturan membuat sesuatu kerja.  Melengkapkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai.. Memanjangkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai.  .PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Menulis ayat yang lengkap dengan perkataan yang diberi. Menulis bagi melengkapkan ayat dengan peribahasa atau ungkapan yang sesuai. ialah.

ialah. Menulis semula ayat matematik menjadi ayat biasa. Membina dan menulis ayat mudah. Menyusun dan menulis semula perkataan-perkataan yang disenaraikan supaya menjadi ayat yang betul.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Menyusun dan menulis ayat-ayat yang sesuai mengikut urutan isi. Menulis ayat-ayat berdasarkan gambar yang disediakan..     Membentuk ayat-ayat bagi menyudahkan cerita.   ..

PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan..      . ialah. Membina dan menulis pelbagai soalan daripada bahan bacaan..  Menyenaraikan perkataan yang mempunyai imbuhan.  Menulis ayat yang mengandungi kata ganda. Menulis jawapan-jawapan pemahaman. Menyambung dua ayat dengan kata hubung yang sesuai. Membina dan menulis ayat berbilang subjek. Membina dan menulis ayat berbilang predikat.

Mencatat isi-isi penting daripada bahan yang dibaca dan diperdengarkan. ialah. Membuat imlak (mengambil rencana). Menulis kesudahan sesuatu cerita...PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Menulis jawapan pemahaman berdasarkan bahan bacaan. Mencatat pesanan. Menulis beberapa ayat dalam satu perenggan. Mencatat nota peringatan.       .

Menulis semula maklumat yang diterima dengan teratur. Menulis pernyataan untuk sesuatu pengumuman.  Menulis tajuk atau pernyataan yang sesuai tentang sesuatu gambar. Menulis semula arahan-arahan yang dibaca.  Mencatat isi-isi penting bagi tujuan menulis karangan.      . cerita dan karangan. Menulis karangan dalam bentuk prosa. ialah. Menulis cerita pendek yang diperdengarkan.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan...

. Menulis teks ucapan dan syarahan. ialah. Menulis rangkaian isi sesuatu bahan yang dibaca.   Menulis kata bual.   Mengarang kata-kata dalam kad ucapan.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Menulis laporan ringkas.. Menulis pelbagai bentuk puisi.. Mengisi borang.     Menulis surat kiriman mengikut format.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful