P. 1
Pramenulis, Mendirikan Asas, Untuk Pelahiran

Pramenulis, Mendirikan Asas, Untuk Pelahiran

|Views: 21|Likes:
Published by Farrahanny Faryhah
bahasa melayu
bahasa melayu

More info:

Published by: Farrahanny Faryhah on Sep 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/15/2014

pdf

text

original

PERINGKAT KEMAHIRAN MENULIS

Ada tiga peringkat :

Peringkat pramenulis (peringkat persediaan); Peringkat mendirikan asas (peringkat mekanis); Peringkat pelahiran (peringkat mentalis).

i. PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)
 

Kemahiran asas untuk kemahiran menulis secara mekanis. Latihan menggunakan dan mengawal otot-otot jari dan tangan bagi memudahkan mereka memegang alat tulis dan membentuk huruf. Latihan korordinasi pergerakan otot-otot tangan dan mata supaya mereka berkebolehan untuk menulis dalam bentuk mendatar dari kiri ke kanan atau sebaliknya.

ialah :  Latihan gerak jari dengan mempermain-mainkan jari. menekan-nekan jari.   Latihan penggunaan otot-otot tapak tangan seperti membuat bentuk daripada plastisin. . menggoyangkan tangan.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. Latihan untuk memegang pensel atau alat tulis yang lain dengan betul. tanah liat atau tepung gandum yang telah dibancuh dengan air. meramas jari.

ialah. Latihan menyusun benda-benda yang ada unsurunsur huruf.  Latihan menggerakkan tangan tanpa alat tulis untuk menghasilkan bentuk huruf:  Latihan membentuk bulatan.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. bujur di udara.    . Bermain dengan benda-benda seperti plastisin atau tanah liat untuk membentuk huruf.. Latihan menulis bentuk huruf menggunakan jari di atas meja. tiga segi. di pasir. di lantai.. empat segi.

ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan..  Latihan menggerakkan mata mengikut bentuk tulisan.. .

 Latihan mengikut garisan rajah atau gambar dari kiri ke kanan atau sebaliknya.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan menggerakkan tangan menggunakan alat tulis.. .. ialah.

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. seperti :  Sesuaikan gambar di bawah : .. ialah.  Latihan penggunaan alat tulis dan mata secara sertamerta..

 Latihan menggunting dan menampal gambar : .PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah...

ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan...  Sesuaikan pasangan huruf yang betul : .

 Latihan melukis dan mewarna gambar atau rajah : ..PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.. ialah.

 Latihan-latihan membentuk garisan lurus melintang. __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ . menegak atau campuran melintang dan menegak... ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

__________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ . ialah.  Latihan melukis gambar-gambar yang mengandungi garisan-garisan lurus dan bulat..PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan..

.. ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan membentuk corak-corak campuran bulatan dan garisan lurus. dilakukan secara bebas..

ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.. ..  Latihan mewarna dari kiri ke kanan atau sebaliknya.

membentuk huruf-huruf dan seumpamanya. menekap. Bertujuan untuk memberi latihan dan pengalaman asas agar berupaya menguasai kemahiran membentuk huruf-huruf besar dan kecil dalam abjad.ii. Antara latihan mekanikal yang diperlukan ialah :   . Antara aktiviti seperti membuat corak. PERINGKAT MENDIRIKAN ASAS (PERINGKAT MEKANIS)   Perlu dikuasai pada peringkat awal.

.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah..   Contoh : bentuk bulan sabit yang mirip huruf ‘c’: c . Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf.  Latihan menulis bentuk yang mirip kepada huruf mengikut teknik penulisan yang betul.

..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.. ialah.  Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf.  Contoh : bentuk ais krim yang mirip huruf ‘v’: v  Contoh : bentuk topi yang mirip huruf ‘n’: n ..

 Latihan menekap huruf mengikut acuan huruf yang diperbuat daripada kad yang berlubang.. ialah.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Contohnya : ..

PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan menulis huruf mengikut turutan yang betul... ialah.  Contohnya menulis dalam buku garis empat : .

 Padankan huruf menjadi dua suku kata KV : ……………… ……………… ……………… . ialah...  Latihan menulis huruf menjadi suku kata.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.

ialah.  Latihan menulis huruf menjadi suku kata.  Padankan suku kata KV dengan huruf konsonan : ba + s = bas ca + m = da + n = fa + t = ……… ……… ……… ..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..

am eng pan bu sa + boi kau tai nyi yang = = = = = amboi + + + + .  Membina dan menulis perkataan yang mengandungi diftong.. ialah. vokal berganding. dan konsonan bergabung.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..

 Memilih. a i ba ka sa pa kak bu ya bang = = = = = abang bapa ...PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. memadan dan menyalin suku kata menjadi perkataan yang bermakna. ialah.

. ialah.  Latihan menamakan gambar-gambar secara terkawal. k__d__ a__n__b i__k__n g__j____ p__n____  Latihan menamakan gambar-gambar secara bebas. ..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.

jarak.. saiz. jelas dan senang dibaca. kebersihan dan sebagainya. Latihan menyalin ayat daripada buku. .. Latihan menyalin frasa atau ayat yang mudah. Latihan menulis cepat. Latihan menulis tulisan berangkai. Mengawasi tulisan murid tentang bentuk.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.   Menulis perkataan yang mudah. Latihan menulis dengan tulisan cantik dan kemas.       Latihan menulis menggunakan tanda baca. kekemasan. tegak atau condong. ialah.

pernyataan kehendak.iii. Banyak melibatkan mental atau minda untuk tujuan pelahiran. pernyataan perasaan. PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)    Dikuasai setelah menguasai kemahiran mekanis. Antara latihan mentalis yang boleh dijalankan ialah :   . dan latihan melahirkan idea atau pendapat yang tulen. Murid digalakkan melahirkan atau mencetuskan idea dan pendapat mereka secara bertulis. Melibatkan latihan pernyataan fikiran atau pendapat.

..PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Mengisi silang kata. . u u a a a r O M A E B A E L N O L N a r  Mengisi tempat kosong dalam ayat. ialah.

.  . Menulis bagi melengkapkan ayat dengan peribahasa atau ungkapan yang sesuai.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah. Menulis ayat yang lengkap dengan perkataan yang diberi..    Menulis bagi melengkapkan ayat yang menerangkan peraturan membuat sesuatu kerja.  Melengkapkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai. Memanjangkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai.

Menyusun dan menulis ayat-ayat yang sesuai mengikut urutan isi.   . Membina dan menulis ayat mudah. Menulis semula ayat matematik menjadi ayat biasa. Menyusun dan menulis semula perkataan-perkataan yang disenaraikan supaya menjadi ayat yang betul...PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah.     Membentuk ayat-ayat bagi menyudahkan cerita. Menulis ayat-ayat berdasarkan gambar yang disediakan.

Membina dan menulis ayat berbilang subjek.. Membina dan menulis ayat berbilang predikat.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan..      . Menulis jawapan-jawapan pemahaman. ialah. Membina dan menulis pelbagai soalan daripada bahan bacaan.  Menulis ayat yang mengandungi kata ganda. Menyambung dua ayat dengan kata hubung yang sesuai.  Menyenaraikan perkataan yang mempunyai imbuhan.

 Menulis jawapan pemahaman berdasarkan bahan bacaan. Mencatat isi-isi penting daripada bahan yang dibaca dan diperdengarkan. ialah. Mencatat pesanan. Membuat imlak (mengambil rencana)...PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Menulis kesudahan sesuatu cerita.       . Mencatat nota peringatan. Menulis beberapa ayat dalam satu perenggan.

     .PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Menulis pernyataan untuk sesuatu pengumuman. Menulis semula maklumat yang diterima dengan teratur.  Mencatat isi-isi penting bagi tujuan menulis karangan. cerita dan karangan. Menulis karangan dalam bentuk prosa...  Menulis tajuk atau pernyataan yang sesuai tentang sesuatu gambar. Menulis cerita pendek yang diperdengarkan. Menulis semula arahan-arahan yang dibaca. ialah.

. Menulis rangkaian isi sesuatu bahan yang dibaca..   Mengarang kata-kata dalam kad ucapan.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Menulis teks ucapan dan syarahan. Menulis pelbagai bentuk puisi.. Mengisi borang.     Menulis surat kiriman mengikut format. Menulis laporan ringkas. ialah.   Menulis kata bual.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->