P. 1
Refleksi Big Program Ceramah

Refleksi Big Program Ceramah

|Views: 27|Likes:
Published by Suzuki Tan
Refleksi BIG Ceramah
Refleksi BIG Ceramah

More info:

Published by: Suzuki Tan on Sep 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/20/2014

pdf

text

original

SENARAI KANDUNGAN Kandungan Pendahuluan/Pengenalan Matlamat Objektif Jadual Pelaksanaan Kandungan Refleksi Penilaian Kendiri Penutup Kertas

Kerja Lampiran Muka Surat 1 3 4 5 6 9 12 13 14 21

Revolusi Konvensyen Pendidikan kali pertama tahun 2003 mengatakan.0 Pendahuluan/ Pengenalan Program Bina Insan Guru (BIG) melibatkan semua pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP).Laporan Refleksi Individu ( Ceramah Fungsi Dan Peranan PPD/Unit/PKG ) 1. oleh itu guru harus mampu menyesuaikan diri di dalam semua keadaan dan mampu menagani cabaran era globalisasi. pembentuk jati diri dan role model kepada masyarakat. Pelaksaan BIG adalah berasaskan kepada kesedaran bahawa profesion keguruan adalah mulia dan insan guru adalah pembina generasi. .” Dari pandangan inilah timbul suatu kesedaran bahawa kita tidak boleh hanya mementingkan diri sendiri atau kelompok sendiri. Oleh sebab itu perlu tumbuh suatu kesedaran dan tanggungjawab terhadap kepentingan bersama. membina. pelajar dapat mengenal diri yang sebenar (real-self) dan mampu mengaplikasi pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh kearah pembangunan diri sebagai insan guru secara berterusan. Program ini diharap dapat melahirkan guru-guru yang memiliki kemantapan sahsiah dan kuasa professional yang tinggi serta sentiasa bersedia menagani pelbagai cabaran pendidikan dalam arus globalisasi. “…pendidikan guru hendaklah berterusan sifatnya dan berpaksikan hasrat dan komitmen untuk melahirkan. membentuk dan memupuk insan guru yang berkualiti iaitu memiliki keterampilan professional yang tinggi dan dicirikan oleh penampilan diri yang terpuji selaras dengan hasrat negara. Melalui aktiviti yang dirancang.

IPG Kampus Batu Lintang.Pada hari Jumaat iaitu 10 Februari 2012. Kumpulan yang terlibat ialah kumpulan PISMP Bahasa Cina (BC). kumpulan Bahasa Melayu (BM). kumpulan Sains (SN). kumpulan Pengajian Agama (PA) dan kumpulan Pendidikan Khas (PA) ambilan Januari 2010. terdiri daripada 104 orang. Ceramah ini berlangsung pada pukul 2 hingga 5 petang. IPG Kampus Batu Lintang telah menganjurkan satu ceramah tentang fungsi dan peranan PPD/Unit/PKG di Bilik Kuliah A. . Penceramah ialah Puan Lydia yang dihormati.

daya ketahanan diri yang tinggi serta aura keguruan yang selaras dengan prinsip Rukun Negara. .0 Matlamat Program Bina Insan Guru (BIG) bermatlamat melahirkan guru-guru yang mempunyai akhlak. Selain itu. Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Guru.2. supaya semua bakal guru dapat lebih memahami apakah fungsi beberapa badan tersebut semasa pada waktu perkhidmatan pada masa kelak. pemimpin dan agen perubahan. Pembinaan insan guru merupakan usaha berterusan sepanjang program pendidikan keguruan berasaskan kesedaran bahawa profesion keguruan adalah mulia dan guru adalah pembina generasi negara. nilai-nilai kerohanian dan keguruan yang mantap. ceramah bertajuk “Fungsi & Peranan PPD/Unit/PKG” telah menjadi aktiviti bagi Program BIG ini juga dapat menekankan peranan guru sebagai pendidik.

peranan guru sebagai pendidik dan agen perubahan masyarakat. III. II.3. Mendedahkan kepada pelajar-pelajar mengenai Etiket Sosial & Moral Profesional yang menjadi pegangan seorang pendidik dalam menjalankan tugas seharian. .0 Objektif Melalui ceramah Fungsi dan Peranan PPD/Unit/PKG ini. V. Memberi kesedaran kepada pelajar-pelajar mengenai pentingnya bersikap positif serta peka terhadap persekitaran dan komuniti dalam usaha meningkatkan profesionalisme keguruan. diharapkan akan dapat: I. Meningkatkan kefahaman dan penguasaan pelajar berkaitan domain kandungan kurikulum Bina Insan Guru (BIG). Meningkatkan tanggungjawab guru dalam memberi perkhidmatan yang berkualiti dalam menjayakan dasar-dasar serta wawasan pendidikan Negara. IV. Membina kualiti peribadi dan professional sebagaimana guru yang mulia.

BM.m  Taklimat ringkas oleh En.00 petang – 5.00 petang Tempat / Lokasi Lawatan: Bilik Kuliah A. IPGKBL.m 5. SN.. 2.0 Jadual pelaksanaan Tarikh: 10 Februari 2012 Masa: 2.45 p. 4.  Penyampaian Cenderamata.45 p. PA-AQ) Ambilan Januari 2010 semester 5 . Michael Tarang Jelaming Pegawai Pengurusan Bina Insan Guru.m  Sesi soal jawab mengenai tajuk.m  Puan Lydia memberi ceramah mengenai Fungsi dan Peranan Pejabat Pelajaran Daerah(PPD).30 p. IPGKBL. BC.30 p.4. 3.  Ceramah tamat.30 p. Skop Tugasan  Semua pelajar-pelajar PISMP Januari 2010 mengambil tempat di Dewan Kuliah A Institut Pendidikan Guru Kampus Batu Lintang 2.m 4.m Kumpulan Sasaran 5 kumpulan PISMP (PK-BM.00 p.m  Puan Lydia memberi ceramah mengenai Fungsi dan Peranan Pusat Kegiatan Guru (PKG). Masa 1.00 p.

Organisasi 3. 2.0 Kandungan Carta Organisasi Pejabat Pelajaran Daerah Samarahan Pegawai Pelajaran Daerah & Timbalan Pengurusan 1. Pengurusan Sekolah Pengurusan Maklumat / ICT Pengurusan Akademik Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Pengurusan Pembangunan & Bekalan Pengurusan Pembangunan Kemanusiaan .5.

Carta Organisasi Bidang Tugas Pengawai Pelajaran Daerah Pengurusan Kebajikan Pelajar Pengurusan Pembangunan Dalaman Dan Luaran Pengurusan Kewangan. Keselamatan. Bidang Tugas Pengawai Pelajaran Daerah Pengurusan Kurikulum dan Ko-Kurikulum Pengurusan Kakitangan dan Organisasi .Kemudahan dan sumber.

UNIT PENGURUSAN SEKOLAH Menguruskan Perancangan Kelas Dan Keperluan Guru. pelaksanaan dan pembangunan media. pelaksanaan dan pemantauan program Pendidikan dan program peningkatan profesionalisme guru. dan perjawatan. . Pengurusan Akademik Mengurus hal-hal berkaitan perancangan.Fungsi dan Peranan Pengurusan Pejabat Pelajaran UNIT PENGURUSAN ORGANISASI (UPO) Bertanggungjawab dalam urusan hal-hal perkhidmatan. Pendidikan Islam Elektif dan Bahasa Arab serta kegiatan keagamaan di sekolah bagi melahirkan ihsan yang seimbang dan berakhlak mulia. Pengurusan Maklumat / ICT Mengurus hal-hal berkaitan perancangan. kewangan. teknologi pendidikan serta kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi.Mengurus Dan Memproses Permohonan Kemasukan Semula Pelajar Ke Sekolah Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Mengurus dan menyelia hal-hal yang berkaitan dalam perlaksanaan Pendidikan Islam Teras.

Carta Organisasi Peranan Pusat Kegiatan Guru (PKG) Pusat kegiatan profesional dan kurikulum serta pusat melaksanakan aktiviti-aktiviti ikhtisas dan kurikulum yang berkait rapat dengan keperluan sekolah dan sesuatu kelompok. alat bahan mengajar serta penghasilan bahan pengajaran-pembelajaran Peranan Pusat Kegiatan Guru (PKG) Pusat sosial bagi meningkatkan proses sosialisasi antara pendidik. Alat Bantu Mengajar (ABM) . Pusat Sumber bagi menyediakan kedudukan dan perkhidmatan bahanbahan pendidikan. kesenian dan majlis gotong-royong. pentadbir dan guru melalui aktivitiaktiviti kebudayaan.

IPG Kampus Batu Lintang. . Walaupun tajuk ini agak membosankan kerana melibatkan banyak fakta-fakta. Selepas mengikuti ceramah ini.kumpulan Sains (SN). fungsi dan peranan PKG serta sesi soal jawab.6. Sesi pertama dimulakan dengan ceramah yang bertajuk “Peranan dan Fungsi sebagai Pejabat Pelajaran Daerah (PPD). kumpulan Bahasa Melayu (BM).0 Refleksi Kendiri Pada 10 Februari 2012. Saya berpeluang mempelajari tentang peranan-peranan kakitangan PPD dengan amat terperinci. Puan Lydia tetap menyampaikan ceramah tersebut dengan baik. kewangan dan pengurusan. Puan Lydia merupakan penceramah pada hari tersebut. saya telah mengikuti ceramah Fungsi dan Peranan PPD/Unit/PKG yang telah diadakan di Dewan Kuliah A. Ceramah ini dibahagikan kepada tiga sesi iaitu ceramah tentang fungsi dan peranan PPD. saya telah mempelajari banyak ilmu pengetahuan yang baru. Tujuan ceramah ini diadakan adalah untuk memenuhi tuntutan pengajian semester lima bagi program Bina Insan Guru (BIG). Ceramah ini telah disertai oleh sebanyak lima kumpulan kuliah yang berbeza iaitu daripada kumpulan PISMP Bahasa Cina (BC). Mereka memegangkan peranan yang amat penting bagi sesebuah sekolah dari segi perkhidmatan. Sesi soal jawab melibatkan perbincangan dua hala antara para pelajar dan Puan Lydia dibawah tema yang diberikan. kumpulan Pengajian Agama (PA) dan kumpulan Pendidikan Khas (PA) ambilan Januari 2010. .

Saya akan memanfaatkan dengan apa yang memperolehi. Mendapatkan maklumatmaklumat mengenai cuti ini dapat membantu kami terutamanya guru wanita kerana kami akan menghadapi cuti bersalin pada masa yang akan datang. Penceramah mungkin kekurangan masa untuk membaca slaid-slaid yang disediakan dan tidak sempat untuk membuat pembetulan atau penambahan. cuti bersalin dan lain-lain.Ceramah menjadi lebih menarik apabila Puan Lydia menerangkan tentang cuti-cuti bagi seorang guru. Pemahaman penceramah terhadap isi-isi yang ingin disampaikan juga amat penting. kami dapat menikmati perkhidmatan yang lebih baik dari segi skim pinjaman skim pinjaman kereta atau rumah. kami sebagai bakal guru dan pekerja kerajaan. Cuti ini boleh dibahagikan kepada beberapa jenis seperti cuti tanpa gaji. terdapat beberapa kelemahan yang dapat saya perhatikan sepanjang mengikuti ceramah ini. Tambahan pula. . Namun. Puan Lydia menekankan bahawa kami perlu cekap merancang pengambilan cuti supaya cuti tahunan tidak melebihi lalu menyebabkan kami perlu memohon cuti tanpa gaji. Saya berasa amat bersyukur kerana mendapat penjagaan yang baik dari kerajaan sebagai seorang bakal guru. Perancangan kewangan yang lebih baik dapat dilakukan dengan perkhidmatan ini. Kelemahan yang paling besar adalah pertukaran penceramah pada saat terakhir memberikan kesukaran untuk penceramah iaitu Puan Lydia untuk bersiap sedia menyampaikan ceramah.

Secara kesimpulannya. Ceramah yang dirancangkan dapat dijalankan dengan lebih lancar dan sempurna.Bagi langkah menyelesaikan masalah di atas. Pihak BIG boleh memilih seorang penceramah sampingan untuk bersiap sedia sekiranya berlakunya apa-apa perkara kecemasan seperti pertukaran penceramah. saya mencadangkan supaya pihak BIG dapat memberi notis awal kepada penceramah yang akan bertugas supaya perancangan masa dapat dilakukan. . Pelbagai cabaran yang mendatang dapat diatasi oleh guru dan seterusnya mencapai matlamat yang diinginkan seperti yang termaktub dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK). ceramah ini telah berjaya mencapai objektif yang diinginkan.ceramah ini telah berjaya menyediakan minda bakal-bakal guru untuk menempuh alam pedidikan pada masa kelak. Secara tidak langsung.

 Memahami konsep nilai dan etika keguruan.  Berasa lebih yakin semasa berkomunikasi dengan orang lain.  Berupaya berfikir secara reflektif dalam nilai kelemahan dan kekuatan diri untuk melakukan penambahbaikan  Mengeratkan hubungan silaturahim .  Memanfaatkan ilmu pengetahuan tentang fungsi dan peranan PPD/Unit/PKG dalam alam pendidikan pada masa akan datang.  Menunjukkan komitmen dalam melaksanakan peranan.0 Penilaian Kendiri  Sikap menghormati dan menumpukan perhatian semasa penceramah menyampaikan isi-isi.7. etika dan akhlak keguruan.  Membina kemahiran pengurusan diri dan kumpulan.  Menunjukkan kemahiran dalam pengurusan hubungan dengan komuniti pendidikan dan pihak berkaitan.  Menghayati nilai.  Membina pemikiran positif dan motivasi kendiri terhadap kerjaya keguruan.

. Justerus. Dengan menghadiri ini.8. Ceramah ini telah memanfaatkan guru-guru pelatih. Untuk menjadikan diri sebagai seorang guru yang berkualiti. Selain daripada itu. kami mendapati profesion guru ini bukanlah sesuatu kerja yang senang dan mudah. Kami harus mempunyai pengetahuan-pengetahuan ini agar membantu dalam kerjaya pendidikan pada masa kelak. Persediaan awal yang dirancangkan dan pelaksanaan kerja dengan bertanggungjawab amat kami hargai. ambilan Januari 2010. setiap guru-guru pelatih PISMP semester 5. kita perlulah senantiasa menampirkan sahsiah yang positif agar menjadi teladan kepada anak-anak murid.0 Penutup Melalui ceramah ini. Bakal-bakal guru ini menjadi lebih bersedia untuk menghadap apa yang akan datang semas menjadi seorang guru. kita juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak penganjur. kita perlulah mempunyai pemahaman dan pengetahuan yang mencukupi tentang peranan dan fungsi Pejabat Pelajaran Daerah serta Pusat Pusat Kegiatan Guru. telahpun mencapai objektif yang diingini.

Lampiran Encik Michael sedang memberi ucapan alu-aluan. PISMP BC menumpu sepenuh perhatian semasa ceramah. Pembacaan doa. .

Semasa ceramah dijalankan.Penyediaan LCD dan powerpoint. . Penceramah Puan Lydia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->