P. 1
Refleksi Big Program Ceramah

Refleksi Big Program Ceramah

|Views: 27|Likes:
Published by Suzuki Tan
Refleksi BIG Ceramah
Refleksi BIG Ceramah

More info:

Published by: Suzuki Tan on Sep 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/20/2014

pdf

text

original

SENARAI KANDUNGAN Kandungan Pendahuluan/Pengenalan Matlamat Objektif Jadual Pelaksanaan Kandungan Refleksi Penilaian Kendiri Penutup Kertas

Kerja Lampiran Muka Surat 1 3 4 5 6 9 12 13 14 21

Pelaksaan BIG adalah berasaskan kepada kesedaran bahawa profesion keguruan adalah mulia dan insan guru adalah pembina generasi. membina. pembentuk jati diri dan role model kepada masyarakat.” Dari pandangan inilah timbul suatu kesedaran bahawa kita tidak boleh hanya mementingkan diri sendiri atau kelompok sendiri. Oleh sebab itu perlu tumbuh suatu kesedaran dan tanggungjawab terhadap kepentingan bersama. Program ini diharap dapat melahirkan guru-guru yang memiliki kemantapan sahsiah dan kuasa professional yang tinggi serta sentiasa bersedia menagani pelbagai cabaran pendidikan dalam arus globalisasi. . Melalui aktiviti yang dirancang.0 Pendahuluan/ Pengenalan Program Bina Insan Guru (BIG) melibatkan semua pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP).Laporan Refleksi Individu ( Ceramah Fungsi Dan Peranan PPD/Unit/PKG ) 1. membentuk dan memupuk insan guru yang berkualiti iaitu memiliki keterampilan professional yang tinggi dan dicirikan oleh penampilan diri yang terpuji selaras dengan hasrat negara. Revolusi Konvensyen Pendidikan kali pertama tahun 2003 mengatakan. oleh itu guru harus mampu menyesuaikan diri di dalam semua keadaan dan mampu menagani cabaran era globalisasi. “…pendidikan guru hendaklah berterusan sifatnya dan berpaksikan hasrat dan komitmen untuk melahirkan. pelajar dapat mengenal diri yang sebenar (real-self) dan mampu mengaplikasi pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh kearah pembangunan diri sebagai insan guru secara berterusan.

kumpulan Pengajian Agama (PA) dan kumpulan Pendidikan Khas (PA) ambilan Januari 2010.Pada hari Jumaat iaitu 10 Februari 2012. . IPG Kampus Batu Lintang telah menganjurkan satu ceramah tentang fungsi dan peranan PPD/Unit/PKG di Bilik Kuliah A. IPG Kampus Batu Lintang. Penceramah ialah Puan Lydia yang dihormati. kumpulan Sains (SN). terdiri daripada 104 orang. Kumpulan yang terlibat ialah kumpulan PISMP Bahasa Cina (BC). kumpulan Bahasa Melayu (BM). Ceramah ini berlangsung pada pukul 2 hingga 5 petang.

0 Matlamat Program Bina Insan Guru (BIG) bermatlamat melahirkan guru-guru yang mempunyai akhlak. Pembinaan insan guru merupakan usaha berterusan sepanjang program pendidikan keguruan berasaskan kesedaran bahawa profesion keguruan adalah mulia dan guru adalah pembina generasi negara.2. nilai-nilai kerohanian dan keguruan yang mantap. Selain itu. pemimpin dan agen perubahan. Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Guru. . ceramah bertajuk “Fungsi & Peranan PPD/Unit/PKG” telah menjadi aktiviti bagi Program BIG ini juga dapat menekankan peranan guru sebagai pendidik. daya ketahanan diri yang tinggi serta aura keguruan yang selaras dengan prinsip Rukun Negara. supaya semua bakal guru dapat lebih memahami apakah fungsi beberapa badan tersebut semasa pada waktu perkhidmatan pada masa kelak.

peranan guru sebagai pendidik dan agen perubahan masyarakat. II. Meningkatkan kefahaman dan penguasaan pelajar berkaitan domain kandungan kurikulum Bina Insan Guru (BIG). . Membina kualiti peribadi dan professional sebagaimana guru yang mulia. Memberi kesedaran kepada pelajar-pelajar mengenai pentingnya bersikap positif serta peka terhadap persekitaran dan komuniti dalam usaha meningkatkan profesionalisme keguruan. V.3. IV. diharapkan akan dapat: I.0 Objektif Melalui ceramah Fungsi dan Peranan PPD/Unit/PKG ini. Mendedahkan kepada pelajar-pelajar mengenai Etiket Sosial & Moral Profesional yang menjadi pegangan seorang pendidik dalam menjalankan tugas seharian. III. Meningkatkan tanggungjawab guru dalam memberi perkhidmatan yang berkualiti dalam menjayakan dasar-dasar serta wawasan pendidikan Negara.

m Kumpulan Sasaran 5 kumpulan PISMP (PK-BM.0 Jadual pelaksanaan Tarikh: 10 Februari 2012 Masa: 2. 3. BC.m  Sesi soal jawab mengenai tajuk. 4. SN.m  Puan Lydia memberi ceramah mengenai Fungsi dan Peranan Pejabat Pelajaran Daerah(PPD). IPGKBL.45 p.  Penyampaian Cenderamata.00 petang Tempat / Lokasi Lawatan: Bilik Kuliah A. BM.00 petang – 5.30 p. Skop Tugasan  Semua pelajar-pelajar PISMP Januari 2010 mengambil tempat di Dewan Kuliah A Institut Pendidikan Guru Kampus Batu Lintang 2.00 p.45 p. PA-AQ) Ambilan Januari 2010 semester 5 .30 p.m 4.4. 2.. IPGKBL.  Ceramah tamat. Masa 1.m  Puan Lydia memberi ceramah mengenai Fungsi dan Peranan Pusat Kegiatan Guru (PKG).m  Taklimat ringkas oleh En.00 p. Michael Tarang Jelaming Pegawai Pengurusan Bina Insan Guru.m 5.30 p.

2. Pengurusan Sekolah Pengurusan Maklumat / ICT Pengurusan Akademik Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Pengurusan Pembangunan & Bekalan Pengurusan Pembangunan Kemanusiaan .0 Kandungan Carta Organisasi Pejabat Pelajaran Daerah Samarahan Pegawai Pelajaran Daerah & Timbalan Pengurusan 1.5. Organisasi 3.

Carta Organisasi Bidang Tugas Pengawai Pelajaran Daerah Pengurusan Kebajikan Pelajar Pengurusan Pembangunan Dalaman Dan Luaran Pengurusan Kewangan. Keselamatan.Kemudahan dan sumber. Bidang Tugas Pengawai Pelajaran Daerah Pengurusan Kurikulum dan Ko-Kurikulum Pengurusan Kakitangan dan Organisasi .

pelaksanaan dan pemantauan program Pendidikan dan program peningkatan profesionalisme guru. UNIT PENGURUSAN SEKOLAH Menguruskan Perancangan Kelas Dan Keperluan Guru. Pendidikan Islam Elektif dan Bahasa Arab serta kegiatan keagamaan di sekolah bagi melahirkan ihsan yang seimbang dan berakhlak mulia. Pengurusan Maklumat / ICT Mengurus hal-hal berkaitan perancangan. dan perjawatan. pelaksanaan dan pembangunan media. Pengurusan Akademik Mengurus hal-hal berkaitan perancangan. teknologi pendidikan serta kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi.Mengurus Dan Memproses Permohonan Kemasukan Semula Pelajar Ke Sekolah Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Mengurus dan menyelia hal-hal yang berkaitan dalam perlaksanaan Pendidikan Islam Teras. .Fungsi dan Peranan Pengurusan Pejabat Pelajaran UNIT PENGURUSAN ORGANISASI (UPO) Bertanggungjawab dalam urusan hal-hal perkhidmatan. kewangan.

Pusat Sumber bagi menyediakan kedudukan dan perkhidmatan bahanbahan pendidikan.Carta Organisasi Peranan Pusat Kegiatan Guru (PKG) Pusat kegiatan profesional dan kurikulum serta pusat melaksanakan aktiviti-aktiviti ikhtisas dan kurikulum yang berkait rapat dengan keperluan sekolah dan sesuatu kelompok. Alat Bantu Mengajar (ABM) . alat bahan mengajar serta penghasilan bahan pengajaran-pembelajaran Peranan Pusat Kegiatan Guru (PKG) Pusat sosial bagi meningkatkan proses sosialisasi antara pendidik. kesenian dan majlis gotong-royong. pentadbir dan guru melalui aktivitiaktiviti kebudayaan.

0 Refleksi Kendiri Pada 10 Februari 2012. Puan Lydia merupakan penceramah pada hari tersebut. kewangan dan pengurusan. Puan Lydia tetap menyampaikan ceramah tersebut dengan baik.6. Selepas mengikuti ceramah ini. Tujuan ceramah ini diadakan adalah untuk memenuhi tuntutan pengajian semester lima bagi program Bina Insan Guru (BIG). Ceramah ini dibahagikan kepada tiga sesi iaitu ceramah tentang fungsi dan peranan PPD. Saya berpeluang mempelajari tentang peranan-peranan kakitangan PPD dengan amat terperinci. Mereka memegangkan peranan yang amat penting bagi sesebuah sekolah dari segi perkhidmatan. kumpulan Bahasa Melayu (BM). IPG Kampus Batu Lintang. saya telah mengikuti ceramah Fungsi dan Peranan PPD/Unit/PKG yang telah diadakan di Dewan Kuliah A. . Ceramah ini telah disertai oleh sebanyak lima kumpulan kuliah yang berbeza iaitu daripada kumpulan PISMP Bahasa Cina (BC). saya telah mempelajari banyak ilmu pengetahuan yang baru. kumpulan Pengajian Agama (PA) dan kumpulan Pendidikan Khas (PA) ambilan Januari 2010.kumpulan Sains (SN). Sesi pertama dimulakan dengan ceramah yang bertajuk “Peranan dan Fungsi sebagai Pejabat Pelajaran Daerah (PPD). fungsi dan peranan PKG serta sesi soal jawab. . Walaupun tajuk ini agak membosankan kerana melibatkan banyak fakta-fakta. Sesi soal jawab melibatkan perbincangan dua hala antara para pelajar dan Puan Lydia dibawah tema yang diberikan.

Saya akan memanfaatkan dengan apa yang memperolehi. Mendapatkan maklumatmaklumat mengenai cuti ini dapat membantu kami terutamanya guru wanita kerana kami akan menghadapi cuti bersalin pada masa yang akan datang. Namun. . kami sebagai bakal guru dan pekerja kerajaan. Tambahan pula. Saya berasa amat bersyukur kerana mendapat penjagaan yang baik dari kerajaan sebagai seorang bakal guru. Puan Lydia menekankan bahawa kami perlu cekap merancang pengambilan cuti supaya cuti tahunan tidak melebihi lalu menyebabkan kami perlu memohon cuti tanpa gaji. Cuti ini boleh dibahagikan kepada beberapa jenis seperti cuti tanpa gaji. terdapat beberapa kelemahan yang dapat saya perhatikan sepanjang mengikuti ceramah ini. Pemahaman penceramah terhadap isi-isi yang ingin disampaikan juga amat penting. Perancangan kewangan yang lebih baik dapat dilakukan dengan perkhidmatan ini. Penceramah mungkin kekurangan masa untuk membaca slaid-slaid yang disediakan dan tidak sempat untuk membuat pembetulan atau penambahan. cuti bersalin dan lain-lain. Kelemahan yang paling besar adalah pertukaran penceramah pada saat terakhir memberikan kesukaran untuk penceramah iaitu Puan Lydia untuk bersiap sedia menyampaikan ceramah. kami dapat menikmati perkhidmatan yang lebih baik dari segi skim pinjaman skim pinjaman kereta atau rumah.Ceramah menjadi lebih menarik apabila Puan Lydia menerangkan tentang cuti-cuti bagi seorang guru.

Pihak BIG boleh memilih seorang penceramah sampingan untuk bersiap sedia sekiranya berlakunya apa-apa perkara kecemasan seperti pertukaran penceramah. Secara tidak langsung.Bagi langkah menyelesaikan masalah di atas. Secara kesimpulannya. ceramah ini telah berjaya mencapai objektif yang diinginkan. .ceramah ini telah berjaya menyediakan minda bakal-bakal guru untuk menempuh alam pedidikan pada masa kelak. Pelbagai cabaran yang mendatang dapat diatasi oleh guru dan seterusnya mencapai matlamat yang diinginkan seperti yang termaktub dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK). Ceramah yang dirancangkan dapat dijalankan dengan lebih lancar dan sempurna. saya mencadangkan supaya pihak BIG dapat memberi notis awal kepada penceramah yang akan bertugas supaya perancangan masa dapat dilakukan.

 Memanfaatkan ilmu pengetahuan tentang fungsi dan peranan PPD/Unit/PKG dalam alam pendidikan pada masa akan datang. etika dan akhlak keguruan.  Memahami konsep nilai dan etika keguruan.  Berasa lebih yakin semasa berkomunikasi dengan orang lain.  Berupaya berfikir secara reflektif dalam nilai kelemahan dan kekuatan diri untuk melakukan penambahbaikan  Mengeratkan hubungan silaturahim .  Membina kemahiran pengurusan diri dan kumpulan.  Menunjukkan kemahiran dalam pengurusan hubungan dengan komuniti pendidikan dan pihak berkaitan.0 Penilaian Kendiri  Sikap menghormati dan menumpukan perhatian semasa penceramah menyampaikan isi-isi.  Menunjukkan komitmen dalam melaksanakan peranan.  Menghayati nilai.  Membina pemikiran positif dan motivasi kendiri terhadap kerjaya keguruan.7.

ambilan Januari 2010. Dengan menghadiri ini. telahpun mencapai objektif yang diingini. kita juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak penganjur. Ceramah ini telah memanfaatkan guru-guru pelatih. Kami harus mempunyai pengetahuan-pengetahuan ini agar membantu dalam kerjaya pendidikan pada masa kelak.8. setiap guru-guru pelatih PISMP semester 5. kita perlulah mempunyai pemahaman dan pengetahuan yang mencukupi tentang peranan dan fungsi Pejabat Pelajaran Daerah serta Pusat Pusat Kegiatan Guru. kami mendapati profesion guru ini bukanlah sesuatu kerja yang senang dan mudah. Selain daripada itu. Persediaan awal yang dirancangkan dan pelaksanaan kerja dengan bertanggungjawab amat kami hargai.0 Penutup Melalui ceramah ini. . Justerus. Untuk menjadikan diri sebagai seorang guru yang berkualiti. Bakal-bakal guru ini menjadi lebih bersedia untuk menghadap apa yang akan datang semas menjadi seorang guru. kita perlulah senantiasa menampirkan sahsiah yang positif agar menjadi teladan kepada anak-anak murid.

Pembacaan doa. . PISMP BC menumpu sepenuh perhatian semasa ceramah.Lampiran Encik Michael sedang memberi ucapan alu-aluan.

. Semasa ceramah dijalankan.Penyediaan LCD dan powerpoint. Penceramah Puan Lydia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->