RANCANGAN PENGAJARAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 Tahun Tarikh Masa Modul Aktiviti Tema Tajuk Jenis-jenis

Alat Bahan dan media : 3 Maju : 17 September 2013 : 12.30-1.30 tgh (60 minit) : Bidang Membuat Corak dan Rekaan : Renjisan dan Percikan : Objek Buatan Manusia : Penanda Buku : berus lukisan, palet, berus gigi, dan sikat : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar : Contoh corak Renjisan dan Percikan EMK : Keusahawanan, Kreativiti, dan Inovasi

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan, warna, harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. 3. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian, dan teknologi dalam penghasilan corak. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya.

4.

serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. kefahaman bahasa seni visual media.1.2.1.2 Mengetahui penggunaan media. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.1 Teknik .3.4.2.1.2 Prinsip Rekaan 2. 2.warna 2.1 Harmoni .1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.primer dan sekunder 2.2.STANDARD PEMBELAJARAN 2.1 2.2 . palet dan sikat 2.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera 2.3.1.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Warna . serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.tampak 2.renjisan dan percikan 2. menamakan.2 Bahan .3. teknik.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.berus lukisan. Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.1 Unsur seni 2.4.1.1.1.2. media. warna. harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya 2. dan proses dalam penghasilan karya 2.2. berus gigi. 2.1 Alat .1 Jalinan .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 2.2 Kepelbagaian .1.1.2.warna dan jalinan 2.2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2. 2.

ILUSTRASI AKTIVITI . 3) Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya.LANGKAH-LANGKAH PENGAJARAN STANDARAD PEMBELAJARAN Persepsi Estetik 1) Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan. Aplikasi seni 1) Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan. 2) Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan. 2) Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan. 2) Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: 3) menunjuk cara bancuhan warna yang betul. 3) Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti. 2) Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan. 5) menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif 1) Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru. 4) merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan. Apresiasi Seni 1) Murid mempamerkan karya yang dihasilkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful