Rancangan Pengajaran Dunia Seni Visual Tahun 3

RANCANGAN PENGAJARAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 Tahun Tarikh Masa Modul Aktiviti Tema Tajuk Jenis-jenis

Alat Bahan dan media : 3 Maju : 17 September 2013 : 12.30-1.30 tgh (60 minit) : Bidang Membuat Corak dan Rekaan : Renjisan dan Percikan : Objek Buatan Manusia : Penanda Buku : berus lukisan, palet, berus gigi, dan sikat : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar : Contoh corak Renjisan dan Percikan EMK : Keusahawanan, Kreativiti, dan Inovasi

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan, warna, harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. 3. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian, dan teknologi dalam penghasilan corak. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya.

4.

1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2.1. media.4. palet dan sikat 2.warna 2.2 Kepelbagaian .2.1 Alat .renjisan dan percikan 2.1 Harmoni .1.1.2.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya 2.4.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.primer dan sekunder 2.2 Prinsip Rekaan 2.warna dan jalinan 2. menamakan.2.1.1 2. 2.3. kefahaman bahasa seni visual media. 2. dan proses dalam penghasilan karya 2.tampak 2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 2.1. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 2. teknik.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.2 Bahan .3.1 Unsur seni 2.1.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera 2. berus gigi.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1 Jalinan .3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Mengetahui penggunaan media. warna.STANDARD PEMBELAJARAN 2.1.1.2. 2.2. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.2 .2 Warna .1 Teknik .1.2.berus lukisan.

4) merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan. 3) Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya. 5) menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif 1) Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru. 2) Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan. 2) Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan.LANGKAH-LANGKAH PENGAJARAN STANDARAD PEMBELAJARAN Persepsi Estetik 1) Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan. 3) Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti. 2) Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: 3) menunjuk cara bancuhan warna yang betul. 2) Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan. Aplikasi seni 1) Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan. Apresiasi Seni 1) Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. ILUSTRASI AKTIVITI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful