P. 1
Unit HEM

Unit HEM

|Views: 11|Likes:
Published by Ahmad Nadzlee
unit
unit

More info:

Published by: Ahmad Nadzlee on Sep 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/05/2014

pdf

text

original

Bidang Tugas Unit-Unit HEM

SEKOLAH KEBANGSAAN SERI PERMAI JALAN TENGAH,11950 BAYAN BARU PULAU PINANG PENGURUSAN HAL EHWAL MURID 2010 BIDANG TUGAS UNIT-UNIT HAL EHWAL MURID 1. 1.1 1.2 Unit Pengurusan Pengawas dan Disiplin Murid

Bertanggungjawab terhadap perlantikan pengawas sekolah. Bertanggungjawab terhadap perlantikan Ketua Pengawas dan Penolong Ketua Pengawas. 1.3 Merancang dan menentukan jadual bertugas untuk pengawas. 1.4 Merancang dan melaksanakan kursus,seminar dan bengkel bagi tujuan memantapkan tahap ketugasan para pengawas. 1.5 Mengawal dan bertanggungjawab terhadap penggunaan Buku Pemantauan Kelas dalam bahagian sistem merit/demerit. 1.6 Merekod dan melaporkan markah merit/demerit dalam fail merit/demerit kelas sebulan sekali dan hantar kepada Guru Besar /PK Hem. 1.7 Membantu Guru Besar /PK Hem dalam menguatkuasakan peraturan sekolah. 1.8 Menjadi penasihat kepada Lembaga Pengawas Sekolah. 1.9 Mengenalpasti murid-murid yang bermasalah disiplin dan merujuk kes-kes tersebut kepada Jawatankuasa Bimbingan dan Kaunseling untuk tindakan selanjutnya. 1.10 Mengenalpasti murid-murid yang kerap tidak hadir ke sekolah dan mengambil tindakan susulan. Serupa juga dengan murid-murid yang selalu lewat ke sekolah. 1.11 Bertanggungjawab terhadap pelaksanaan Pas Kebenaran Keluar Kelas. 1.12 Menjalankan pemeriksaan mengejut dan tugas-tugas lain yang diperlukan dari semasa ke semasa. 1.13 Mendapatkan bantuan pihak polis sekiranya murid terlibat dalam kes jenayah. 1.14 Membantu Guru Besar/PK Hem dalam surat-menyurat atau melalui telefon menghubungi ibu bapa/waris murid-murid yang bermasalah disiplin. 1.15 Bertanggungjawab ke atas penghantaran data kes disiplin ke JPN dan PPD. 1.16 Menubuhkan Kelab Pencegah Jenayah dan bertanggungjawab ke atas pelaksanaannya. 1.17 Bertanggungjawab ke atas disiplin sekolah supaya keadaan kondusif untuk pengajaran dan pembelajaran pada setiap masa. 1.18 Bersama-sama bertanggungjawab dengan guru bertugas mingguan untuk mengawal disiplin murid semasa perhimpunun pagi dan semasa rehat.

3 3. 2.7 Bertanggungjawab terhadap pelupusan buku-buku teks di bawah SPBT. mengemaskini serta menyimpan rekod murid-murid yang layak menerima bantuan di bawah RMT.2 3.1 4.6 3. Merancang dan melaksanakan program-program bimbingan. Membantu Jawatankuasa Pengawas dan Disiplin dalam mewujudkan suasana disiplin yang baik di sekolah ini. Bertanggungjawab memesan dan menyimpan buku stok serta bahan-bahan lain di bawah bimbingan dan kaunseling.7 3. Membantu dalam urusan memberi kaunseling dan permohonan murd-murid Darjah 6 ke sekolah asrama penuh. menulis nama di bahagian berkenaan dan sebarang buku yang hilang harus digantikan.1 3. 4. 2. kaunseling dan motivasi untuk murid-murid sekolah ini.5 Bertanggungjawab ke atas memesan dan menerima bekalan buku teks di bawah SPBT. 2.1 Unit Skim Pinjaman Buku Teks Bertanggungjawab ke atas pengedaran dan pengumpulan semula buku teks murid di bawah SPBT. mengemaskini serta menyimpan profil murid-murid yang dikenalpasti bermasalah disiplin oleh badan disiplin sekolah. 3.8 Menubuhkan Kelab SPBT dan bertanggungjawab ke atas pelaksanaannnya.2.4 3. Unit Rancangan Makanan Tambahan Memilih dan menentukan murid-murid yang layak menerima bantuan RMT. Merangka Jadual Bertugas bagi guru-guru RMT untuk mengawasi murid-murid di bawah RMT.5 3. Merekod.2 4. merekod.2 Mengendalikan SISTEKS. 2. 2. 2.3 4. Memilih dan menyediakan senarai nama murid ganti sekiranya murid yang menerima RMT tidak hadir ke sekolah pada hari tertentu. Mewujudkan.4 .3 Memastikan keselamatan dan penjagaan buku baik dengan mengarahkan murid membalut buku.4 Merekod.mengemaskini dan menyimpan semua stok buku dan inventori di bawah SPBT. 4.8 Unit Bimbingan dan Kaunseling Memberi bimbingan dan kaunseling kepada murid-murid yang mempunyai masalah disiplin. Menubuhkan Kelab Pembimbing Rakan Sebaya dan bertangggungjawab ke atas pelaksanaannya. 2.6 Bertangggungjawab mewujudkan dan menyelenggarakan BOSS. atau cedera semasa di sekolah. 2. Membantu murid-murid yang memerlukan pertolongan cemas seperti murid sakit. 3.

6. 6. Unit Kebajikan Murid 5. 6.4 Bertanggungjawab ke atas mengenalpasti dan memilih murid –murid yang dikehendaki untuk menerima bantuan KWAPM.6 Membantu dalam penyeliaan kutipan Insuran Takaful murid oleh guru kelas.5 Mengurus dan mengutip derma kilat untuk murd-murid yang ditimpa kemalangan dan bencana.5 4. 5. 7.1 Mengenalpasti murid-murid miskin dan murid anak yatim dan yatim piatu.6 Menyediakan ‘borang pelawat’ dan memastikan pengawal pondok keselamatan hanya membenarkan mereka masuk ke kawasan sekolah selepas mendaftar nama di pondok pengawal keselamatan.1 Bertanggungjawab ke atas pelaksanaan Konsep Sekolah Selamat.2 Bertanggungjawab ke atas dan melaksanakan cirri-ciri keselamatan di kawasan sekolah seperti pemeriksaan berskala alat pemadam api. 5. Mengadakan perjanjian dengan pengusaha kantin untuk menyediakan makanan kepada bilangan murid yang layak menerima RMT sepanjang tahun.4.8 Mengatur jadual tugas untuk mengawas murid-murid bersama-sama dengan guru bertugas mingguan selepas murid-murid bersurai setiap hari di tempat menunggu kenderaan.4 Merancang dan melaksanakan latihan kebakaran dua kali setahun. pili pemadam api.7 4.2 Merekod.8 4.9 Memantau pelaksanaan RMT agar program berjalan mengikut perancangan yang teratur dan tersusun. Unit Keselamatan Sekolah 6. Memastikan pengusaha kantin mematuhi kehendak menu serta syarat selalu menjaga kebersihan dan kesegaran makanan murid. 6. 5. bengkel dan sebagainya. laluan keselamatan dan lain-lain. Mencatat berat dan tinggi murid di awal dan akhir tahun persekolahan.3 Bertanggungjawab menggubal dan mempamerkan Peraturan dan Pelan Latihan Kebakaran/Kecemasan di papan kenyataan dan bilik darjah. Unit Pemantauan Kantin .taklimat dan sebagainya.mengemaskini serta menyimpan rekod murid-murid miskin yang memerlukan bantuan.6 4. makan dan minum dalam pondok pengawal keselamatan. 6. 5. 5. 5. peralatan elektrik. 6. 6. Mengawasi murid supaya makan sebelum sesi persekolahan bermula setiap hari.3 Bertanggungjawab ke atas pengedaran semua jenis bantuan sama ada dari dalam atau luar sekolah berdasarkan kelayakan murid. seminar . 6.7 Memastikan murid-murid tidak dibenarkan berehat.5 Merancang serta mengadakan aktiviti-aktiviti yang menuju ke arah keselamatan dan kesejahteraan murid seperti ceramah. menghadiri kursus.

4 Memastikan penyediaan dan peralatan yang digunakan bersih dan selamat serta menggunakan penyepit untuk mengambil makanan.10 Memastikan makanan yang disediakan untuk sesi pagi dan sesi petang mencukupi. 7. ceramah atau pameran yang memberi faedah kepada murid-murid. 7. Mengenalpasti dan merekod murid-murid yang mempunyai masalah kesihatan seperti sawan. 8. 7.15 Menyampaikan Laporan Bulanan kepada Guru Besar/PK Hem untu dihantar kepada PPD setiap awal bulan untuk prestasi bulan lepas. kemas dan ceria. lelah . 7.jantuing berlubang.5 8. Bekerjasama dengan petugas-petugas klinik gigi sekolah untuk memastikan muridmurid mempunyai tabiat kesihatan mulut(oral hygiene) yang baik.16 Memaklumkan kepada pengusaha kantin sekiranya beliau telah melanggar mana-mana syarat yang berkaitan dengan penjualan makanan seperti yang terkandung dalam perjanjian kantin.2 8. 7. 7.2 Memastikan makanan yang dijual di kantin berkhasiat.14 Merekod dan membuat laporan harian dalam Buku Laporan.3 8. 7. 7. 7. Merancang dan melaksanakan program-program kesihatan seperti lawatan.12 Memastikan murid-murid dan guru mempunyai tempat duduk yang mencukupi.7 Memastikan pihak pengusaha kantin berada di premis supaya mudah dihubungi.6 Memastikan tiada pekerja asing dan semua pekerja kantin telah mendapat suntikan dan menjalani pemeriksaan kesihatan. Peka kepada isu-isu kesihatan semasa dan memaklumkan kepada murid-murid tentang langkah-langkah mencegah penyakit/wabak dari semasa ke semasa. bersih dan tidak mengandungi bahan yang tidak halal. 7.4 8.1 Memastikan makanan yang dijual di kantin mengikut piawai harga standard kantin yang dikeluarkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri Pulau Pinang.6 Unit Perkhidmatan Kesihatan Bertanggungjawab mengumpul dan menguruskan buku dan kad kesihatan murid dengan kerjasama guru kelas. Bekerjasama dengan petugas-petugas kesihatan apabila mereka datang untuk memberi suntikan kepada murid-murid sekolah ini.asma dan penyakit lain yang mudarat.11 Memaklumkan kepada pihak pengusaha tentang hari-hari persekolahan dan aktiviti-aktiviti yang akan dijalankan pada hari Sabtu.tutup kepala yang bersih dan kemas mengikut pekeliling Kementerian Kesihatan. 7. 8.13 Mengatur jadual tugas mengawas murid-murid semasa rehat untuk ahli-ahli jawatankuasa kantin. 7. 7. .9 Memastikan senarai harga makanan dipamerkan dan makanan ditutup dan tidak didedahkan kepada lalat.5 Memastikan keadaan dalam dan luar kantin sentiasa bersih.7.8 Memastikan semua penjual dan pekerja sentiasa memakai apron. selamat dan sesuai. 7.3 Memastikan jenis-jenis makanan dan minuman yang dijual mengikut syarat dalam perjanjian.1 8. 7.

8 Membantu mengelolakan gotong royong di sekolah.6 Bekerjasama dengan pekerja sekolah dan membantu memeriksa dan memastikan kawasan sekolah bebas daripada tempat-tempat pembiakan nyamuk dan jentik-jentik 9. 10.1 Unit Kebersihan dan Anti Denggi Memastikan setiap kelas mempunyai jadual tugas harian dan murid-murid menjalankan tugas kebersihan setiap hari mengikut sesi. 11. 9. 11.4 Mengelolakan pertandingan kebersihan dan keceriaan kelas.2 Memastikan data dan maklumat sahih.4 Menyediakan laporan lawatan untuk sekolah dan PPD/JPN.2 Memastikan setiap kelas memiliki alat-alat /perkakas untuk membersihkan kelas.2 Mengelolakan lawatan sambil belajar yang membawa faedah kepada murid murid. 10.1 Unit Lawatan Sambil Belajar Merancang dan melaksanakan program untuk menggalakkan murid-murid menabung.5 Menghantar laporan kebersihan kepada GuruBesar/PK Hem setiap hujung minggu/bulan untuk pemeriksaan.4 Menghadiri taklimat dan mesyuarat dari semasa ke semasa untuk mendapatkan maklum balas SMM terkini.3 Memastikan Buku Pemantauan Kelas diletakkan di kelas setiap waktu dan hari untuk guru memantau kebersihan kelas dan mengisinya dengan lengkap dan jujur. 10. Unit RIMUP . 11. 12.7 Merancang dan melaksanakan program-program kesedaran bahaya penyakit denggi.3 Menggabungkan semua data maklumat sekolah dan menghantar SMM terkini kepada PPD/JPN pada masa yang ditetapkan. 9. 11. 10.1 Unit Sistem Maklumat Murid Menyelia dan menyemak input data peribadi murid oleh guru kelas dalam sistem maklumat murid. 9. 9.9.lengkap. 9. 9. 9.3 Menyediakan segala urusan surat-menyurat dan mendapatkan kebenaran ibu bapa/waris murid. (Jan dan Jun) 10.tepat dan kemaskini tanpa kekeliruan dengan bantuan dan kerjasama guru kelas. 11.

12. bangsa budaya dan agama di sekolah ini. menghidu glu dan melaporkan kes-kes tersebut kepada pihak sekolah. 14.2 Merancang dan melaksanakan program-program seperti ceramah . 13. 13. pameran dan pertandiangan-pertandingan bertemakan anti dadah.2 15.4 Menubuh Kelab Anti Dadah dan bertanggungjawab ke atas pelaksanaannya.1 Merancang dan mengendalikan program-program RIMUP di peringkat sekolah dan peringkat kelompok. 14.3 Mengawasi dan memerhati murid-murid yang mungkin terlibat dalam penyalahgunaan dadah seperti merokok.2 Menganjur dan mengendalikan program-program pencegahan jenayah dikalangan murid.Semua di atas dirancang dan dilaksanakan selepas dibentuk ahli-ahli jawatankuasanya dan aturcara dengan programnya di peringkat sekolah. 12.4 Unit-unit Perayaan Dan Sambutan Orientasi Tahun 1 Hari Guru Bulan dan Hari Merdeka Hari Kanak-kanak .3 Melaporkan unsur-unsur jenayah di kawasan sekolah kepada pihak berkuasa. 14.1 Unit Pendidikan Pencegah Dadah Bertanggungjawab merancang dan melaksanakan program-program di bawah pendidikan pencegah dadah seperti program ceramah 5 minit anti dadah. 13. 14. 13. 14.1 Unit Pencegah Jenayah Menubuhkan Kelab Pencegah Jenayah dan bertanggungjawab ke atas pelaksanaannya. 15. . 15.3 15.1 15.2 Merancang aktiviti-aktiviti untuk memupuk semangat perpaduan di kalangan murid pelbagai kaum.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->