P. 1
Cara-Cara Menyayangi Sekolah

Cara-Cara Menyayangi Sekolah

|Views: 3,382|Likes:
Published by samuelnsh
karangan pelajar
karangan pelajar

More info:

Published by: samuelnsh on Sep 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/26/2015

pdf

text

original

Soalan Pencubaan SPB 2013 Gambar rajah di bawah menunjukkan sebahagian daripada cara meyayangi sekolah.

Huraikan pendapat anda tentang cara-cara menyayangi sekolah. Panjangnya huraian hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.

Memelihara harta benda sekolah

Mematuhi peraturan sekolah

Cara-cara Menyayangi Sekolah

Pencapaian kokurikulum

Kecemerlangan akademik

”  Maka. menconteng dinding sekolah.”  Sejajar dengan itu. Memelihara harta benda sekolah  Pada realitinya. pragmatik dan komprehensif perlu diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah sebelum kudis menjadi tokak.”  Senario ini amat menyedihkan pihak sekolah yang memberikan pendidikan yang tulen dan bernilai kepada para pelajar. cara dominan menyayangi sekolah ialah setiap pelajar seyogianya memelihara harta benda sekolah. hampir saban hari kita dimomok-momokan dengan berita tentang sekolah seperti isu yang berkaitan tentang rupa sesebuah sekolah dalam sanubari setiap pelajar.  Hal ini dikatakan demikian kerana sekolah merupakan tempat yang membekalkan ilmu-ilmu pengetahuan kepada para pelajar. di situ ada jalannya?” Isi 1.  Menurut Chambers.  Para pelajar sepatutnya menyayangi harta benda yang terdapat di sekolah.  Jika ditelusuri secara mendalam.  Sejajar dengan itu. “di mana ada kemahuan. bak kata orang tua-tua. terdapat segelintir pelajar tidak mengambil berat tentang isu menyayangi sekolah sendiri malahan menjatuhkan reputasi sekolah sendiri dengan mencemarkan nama baik sekolah.Pendahuluan  Marcapada ini dalam proses menongkah arus globalisasi yang pantas bertolak bagai ketil dibelut ekor ini. bak kata peribahasa. individu tersebut perlu melaporkan perkara tersebut kepada guru disiplin supaya guru disiplin dapat mengambil tindakan yang tegas kepada mereka yang melakukan . merosakkan meja kerusi di dalam bilik darjah dan seumpamanya. pelajar tidak patut melakukan gejala vandalisme seperti merosakkan harta benda sekolah. dalam masyarakat yang bergerak pantas seperti lipas kudung ini. apakah prakarsa-prakarsa yang boleh diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah. semua pihak yang terlibat sebenarnya tidak boleh berpeluk tubuh dan memejamkan sebelah mata lagi memandangkan kemelut ini umpama “api dalam sekam. “ Buku itu ialah penasihat kekal. minhaj-minhaj yang proaktif. “membuka pekung di dada.  Jika sesiapa mendapati pelajar yang merosakkan harta benda sekolah.  Persoalannya.

”  Menurut Tan Sri Hanif Omar. “guru kencing sendiri.”  Tegasnya. pelajar yang melakukan gejala vandalisme akan lebih menyayangi harta benda sekolah selepas disuntik tentang kepentingan menjaga harta benda di sekolah oleh guru disiplin.”  Pendek kata. inilah waktu yang tepat untuk melakukan yang terbaik untuk sekolah.  Sekiranya guru-guru tidak menunjukkan teladan yang baik kepada pelajar-pelajar. guru-guru juga memainkan peranan yang penting dalam memastikan para pelajar mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah. bak kata peribahasa. maka pelajar-pelajar akan dipengaruhi oleh sikap yang ditunjukkan oleh guru. mencuri barang dan mengeluarkan kata-kata yang kasar terhadap pelajar lain sekira adanya peraturan dan undang-undang yang telah ditentukan oleh pihak sekolah. “sesat di hujung jalan. “Disiplin merupakan asas keimanan dan kemakmuran hidup manusia. . jangan ditimpa kerja yang buruk. semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah demi menzahirkan rasa sayang akan sekolah. bak kata peribahasa. uslub perdana untuk menyayangi sekolah ialah para pelajar haruslah memelihara harta benda yang terdapat di sekolah. “kerja yang baik disegerakan. kecemerlangan dalam bidang akademik oleh para pelajar juga dapat menunjukkan rasa sayang seorang pelajar terhadap sekolahnya. Kecemerlangan akademik  Dalam menyoroti hal ini. Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan dan seumpamanya.  Sebagai bakal calon yang menghadapi peperiksaan SPM. Mematuhi peraturan sekolah  Salah satu cara untuk menyayangi sekolah yang kurang pentingnya ialah semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan di sekolah pada bila-bila masa. balik ke pangkal jalan.kesalahan. 2.  Selain itu. guru-guru perlu bertindak sebagai suri teladan kepada para pelajar dengan mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah. 3.”  Lantaran itu. murid kencing sendiri.  Para guru dapat menekankan kepentingan peraturan dan undang-undang sekolah dalam sanubari pelajar melalui mata pelajaran Pendidikan Moral.  Sejajar dengan itu. bak kata peribahasa.  Para pelajar tidak akan terlibat dalam gejala yang negatif di sekolah seperti buli pelajar yang lemah.

 Sehubungan dengan itu. kelab dan persatuan serta sukan dan permainan. Sejajar dengan itu. bak kata orang tua-tua.  Di samping itu. aku hanya mampu menggoncang perahu yang tertangkup. “ Berilah aku seratus orang tua. warga kesuma bangsa merupakan bakal pemimpin negara kita pada masa yang akan datang.”  Sudah terang lagi bersuluh bahawa pelajar dapat meyayangi sekolah melalui pencapaian yang cemerlang dalam bidang akademik. pemudi tiang negara”. pencapaian cemerlang dalam sebarang aktiviti kokurikulum turut menjadi penanda aras sesebuah sekolah diangkat untuk bersaing sama ada di peringkat negeri. “serampang dua mata. para pelajar harus belajar dengan bersungguh-sungguh supaya dapat meraih kejayaan. bak kata peribahasa.”  Tidak dapat dinafikan bahawa. badan unit beruniform. nama sekolah akan menjadi terkenal jika pelajar tersebut mendapat tempat dalam pertandingan. seseorang yang berjaya dalam aktiviti kokurikulum berpeluang untuk mewakili sekolah untuk menyertai pertandingan kebangsaan.  Selain itu. imej sekolah akan terus melonjak apabila pelajar berjaya dengan cemerlang dalam sesuatu peperiksaan. “pemuda harapan bangsa. . nasional mahupun antarabangsa. aku pasti mampu menggoncangkan dunia.  Menurut Perdana Menteri Indonesia. sebaliknya berikan aku sepuluh orang pemuda. aktiviti kokurikulum dapat mengasahkan dan mempertajam bakat yang dianugerahi Allah untuk menjadi pelajar yang kompeten dalan sesuatu bidang sama ada dalam bidang sukan. semua pelajar harus bersinergi dengan guru mata pelajaran tertentu untuk mencapai kejayaan. maka warga kesuma bangsa ini perlu dididik dengan baik agar mampu mengecapi kejayaan dalam kehidupan mereka. kelab atau badan beruniform. malah juga dapat mengharumkan nama sekolah.  Setiap pelajar diwajibkan menyertai aktiviti kokurikulum supaya masa senggang mereka dapat dimanfaatkan dengan melakukan perkara yang berfaedah dan menjauhi diri daripada gejala negatif. bak kata peribahasa.  Pelajar harus berusaha lebih fokus dan mengetepikan segala agenda yang bercorak hiburan dan melalaikan. Soekarno. Pencapaian kokurikulum  Selain pencapaian kecemerlangan dalam bidang akademik.  Pada lumrahnya. 4. aktiviti kokurukulum dibahagikan kepada tiga cabang iaitu. “bagai hempedu lekat di hati.”  Sejajar dengan itu.  Untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik.

bak kata peribahasa. bak kata peribahasa. bak kata peribahasa.  Jika kita menyingkap lembaran sejarah Malaysia. pemudi tiang negara.” . pencapaian dalam bidang kokurikulum akan mengharumkan nama sekolah dan seterusnya akan melahirkan semangat sayang akan sekolah. maka tak cinta.”  Pendekatan-pendekatan ini haruslah banyak dipraktikkan dalam kalangan sekolah dan bukannya sekadar “melepaskan batuk di tangga sahaja”. tepung jangan berserak.  Usaha-usaha ini haruslah dijalankan dengan teliti “bagai menarik rambut di dalam tepung. manusia akan dapat mencapainya. marilah kita bersama-sama membulatkan tenaga dan azam kita supaya warga kesuma yang berprestij dapat dilahirkan untuk membangunkan negara kita demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020 yang disarankan oleh mantan Perdana Menteri kita yang keempat. melepaskan pucuk masing-masing.”  Begitu juga dengan usaha menyayangi sekolah dalam halakah para warga sekolah. “bersatu kita teguh. bercerai kita roboh. “pemuda harapan bangsa. bak kata pujangga. setiap permasalahan yang dihadapi akan dapat diselesaikan dengan penggemblengan kudrat antara pelbagai pihak. “ Apa-apa sahaja yang dapat difikirkan dan diyakini oleh otak manusia.”  Menurut Napoleon Hill. pelajar yang terdiri daripada pelabagai bangsa dan kaum dapat berkomunikasi antara satu sama lain dan seterusnya akan mewujudkan perpaduan dalam halakah pelajar. rambut jangan putus. Penutup  Wahasilnya. “tak kenal. memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat heterogen cara untuk menyayangi sekolah.  Pendek kata.”  Sejajar dengan itu.”  Pada dasarnya. “bagai enau dalam belukar. para pelajar akan mengikis sikap nafsi dan mementingkan diri sendiri. Melalui aktiviti kokurikulum. Tun Mahathir Mohammad.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->