Soalan Pencubaan SPB 2013 Gambar rajah di bawah menunjukkan sebahagian daripada cara meyayangi sekolah.

Huraikan pendapat anda tentang cara-cara menyayangi sekolah. Panjangnya huraian hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.

Memelihara harta benda sekolah

Mematuhi peraturan sekolah

Cara-cara Menyayangi Sekolah

Pencapaian kokurikulum

Kecemerlangan akademik

“ Buku itu ialah penasihat kekal.Pendahuluan  Marcapada ini dalam proses menongkah arus globalisasi yang pantas bertolak bagai ketil dibelut ekor ini. bak kata orang tua-tua.  Hal ini dikatakan demikian kerana sekolah merupakan tempat yang membekalkan ilmu-ilmu pengetahuan kepada para pelajar. menconteng dinding sekolah.  Persoalannya. cara dominan menyayangi sekolah ialah setiap pelajar seyogianya memelihara harta benda sekolah. individu tersebut perlu melaporkan perkara tersebut kepada guru disiplin supaya guru disiplin dapat mengambil tindakan yang tegas kepada mereka yang melakukan . hampir saban hari kita dimomok-momokan dengan berita tentang sekolah seperti isu yang berkaitan tentang rupa sesebuah sekolah dalam sanubari setiap pelajar. di situ ada jalannya?” Isi 1. semua pihak yang terlibat sebenarnya tidak boleh berpeluk tubuh dan memejamkan sebelah mata lagi memandangkan kemelut ini umpama “api dalam sekam. pragmatik dan komprehensif perlu diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah sebelum kudis menjadi tokak.  Jika ditelusuri secara mendalam.  Para pelajar sepatutnya menyayangi harta benda yang terdapat di sekolah. minhaj-minhaj yang proaktif.”  Sejajar dengan itu.  Jika sesiapa mendapati pelajar yang merosakkan harta benda sekolah.  Sejajar dengan itu. “di mana ada kemahuan. merosakkan meja kerusi di dalam bilik darjah dan seumpamanya. apakah prakarsa-prakarsa yang boleh diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah.”  Senario ini amat menyedihkan pihak sekolah yang memberikan pendidikan yang tulen dan bernilai kepada para pelajar. Memelihara harta benda sekolah  Pada realitinya.  Menurut Chambers. terdapat segelintir pelajar tidak mengambil berat tentang isu menyayangi sekolah sendiri malahan menjatuhkan reputasi sekolah sendiri dengan mencemarkan nama baik sekolah. bak kata peribahasa. “membuka pekung di dada. pelajar tidak patut melakukan gejala vandalisme seperti merosakkan harta benda sekolah.”  Maka. dalam masyarakat yang bergerak pantas seperti lipas kudung ini.

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan dan seumpamanya.  Sebagai bakal calon yang menghadapi peperiksaan SPM.  Para pelajar tidak akan terlibat dalam gejala yang negatif di sekolah seperti buli pelajar yang lemah. .  Para guru dapat menekankan kepentingan peraturan dan undang-undang sekolah dalam sanubari pelajar melalui mata pelajaran Pendidikan Moral. guru-guru perlu bertindak sebagai suri teladan kepada para pelajar dengan mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah. kecemerlangan dalam bidang akademik oleh para pelajar juga dapat menunjukkan rasa sayang seorang pelajar terhadap sekolahnya. Mematuhi peraturan sekolah  Salah satu cara untuk menyayangi sekolah yang kurang pentingnya ialah semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan di sekolah pada bila-bila masa. 3. maka pelajar-pelajar akan dipengaruhi oleh sikap yang ditunjukkan oleh guru.”  Pendek kata. bak kata peribahasa. pelajar yang melakukan gejala vandalisme akan lebih menyayangi harta benda sekolah selepas disuntik tentang kepentingan menjaga harta benda di sekolah oleh guru disiplin. bak kata peribahasa. balik ke pangkal jalan. guru-guru juga memainkan peranan yang penting dalam memastikan para pelajar mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah. jangan ditimpa kerja yang buruk. murid kencing sendiri. Kecemerlangan akademik  Dalam menyoroti hal ini.”  Lantaran itu. inilah waktu yang tepat untuk melakukan yang terbaik untuk sekolah. “sesat di hujung jalan. bak kata peribahasa. uslub perdana untuk menyayangi sekolah ialah para pelajar haruslah memelihara harta benda yang terdapat di sekolah.  Selain itu. “guru kencing sendiri. “kerja yang baik disegerakan.kesalahan. “Disiplin merupakan asas keimanan dan kemakmuran hidup manusia. semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah demi menzahirkan rasa sayang akan sekolah. 2.”  Menurut Tan Sri Hanif Omar.  Sekiranya guru-guru tidak menunjukkan teladan yang baik kepada pelajar-pelajar.”  Tegasnya.  Sejajar dengan itu. mencuri barang dan mengeluarkan kata-kata yang kasar terhadap pelajar lain sekira adanya peraturan dan undang-undang yang telah ditentukan oleh pihak sekolah.

“ Berilah aku seratus orang tua. kelab dan persatuan serta sukan dan permainan. imej sekolah akan terus melonjak apabila pelajar berjaya dengan cemerlang dalam sesuatu peperiksaan. pencapaian cemerlang dalam sebarang aktiviti kokurikulum turut menjadi penanda aras sesebuah sekolah diangkat untuk bersaing sama ada di peringkat negeri. badan unit beruniform. pemudi tiang negara”. nasional mahupun antarabangsa. aktiviti kokurikulum dapat mengasahkan dan mempertajam bakat yang dianugerahi Allah untuk menjadi pelajar yang kompeten dalan sesuatu bidang sama ada dalam bidang sukan.  Di samping itu. 4.”  Sejajar dengan itu.  Untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik. maka warga kesuma bangsa ini perlu dididik dengan baik agar mampu mengecapi kejayaan dalam kehidupan mereka.”  Sudah terang lagi bersuluh bahawa pelajar dapat meyayangi sekolah melalui pencapaian yang cemerlang dalam bidang akademik.  Menurut Perdana Menteri Indonesia. . Pencapaian kokurikulum  Selain pencapaian kecemerlangan dalam bidang akademik. kelab atau badan beruniform. Sejajar dengan itu. nama sekolah akan menjadi terkenal jika pelajar tersebut mendapat tempat dalam pertandingan. aku hanya mampu menggoncang perahu yang tertangkup.  Sehubungan dengan itu. semua pelajar harus bersinergi dengan guru mata pelajaran tertentu untuk mencapai kejayaan. bak kata peribahasa.  Setiap pelajar diwajibkan menyertai aktiviti kokurikulum supaya masa senggang mereka dapat dimanfaatkan dengan melakukan perkara yang berfaedah dan menjauhi diri daripada gejala negatif. seseorang yang berjaya dalam aktiviti kokurikulum berpeluang untuk mewakili sekolah untuk menyertai pertandingan kebangsaan. malah juga dapat mengharumkan nama sekolah. bak kata orang tua-tua. bak kata peribahasa. “bagai hempedu lekat di hati. aktiviti kokurukulum dibahagikan kepada tiga cabang iaitu.”  Tidak dapat dinafikan bahawa.  Selain itu. sebaliknya berikan aku sepuluh orang pemuda.  Pada lumrahnya.  Pelajar harus berusaha lebih fokus dan mengetepikan segala agenda yang bercorak hiburan dan melalaikan. aku pasti mampu menggoncangkan dunia. para pelajar harus belajar dengan bersungguh-sungguh supaya dapat meraih kejayaan. warga kesuma bangsa merupakan bakal pemimpin negara kita pada masa yang akan datang. “pemuda harapan bangsa. Soekarno. “serampang dua mata.

manusia akan dapat mencapainya.”  Pada dasarnya.  Usaha-usaha ini haruslah dijalankan dengan teliti “bagai menarik rambut di dalam tepung. Tun Mahathir Mohammad. “bagai enau dalam belukar. pelajar yang terdiri daripada pelabagai bangsa dan kaum dapat berkomunikasi antara satu sama lain dan seterusnya akan mewujudkan perpaduan dalam halakah pelajar. bak kata peribahasa. pencapaian dalam bidang kokurikulum akan mengharumkan nama sekolah dan seterusnya akan melahirkan semangat sayang akan sekolah. “ Apa-apa sahaja yang dapat difikirkan dan diyakini oleh otak manusia. bak kata pujangga. bak kata peribahasa. tepung jangan berserak. bercerai kita roboh. bak kata peribahasa.”  Sejajar dengan itu. “tak kenal.”  Begitu juga dengan usaha menyayangi sekolah dalam halakah para warga sekolah.  Jika kita menyingkap lembaran sejarah Malaysia. maka tak cinta. setiap permasalahan yang dihadapi akan dapat diselesaikan dengan penggemblengan kudrat antara pelbagai pihak. rambut jangan putus. melepaskan pucuk masing-masing. para pelajar akan mengikis sikap nafsi dan mementingkan diri sendiri. “pemuda harapan bangsa. pemudi tiang negara.  Pendek kata. marilah kita bersama-sama membulatkan tenaga dan azam kita supaya warga kesuma yang berprestij dapat dilahirkan untuk membangunkan negara kita demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020 yang disarankan oleh mantan Perdana Menteri kita yang keempat. Melalui aktiviti kokurikulum.”  Menurut Napoleon Hill.”  Pendekatan-pendekatan ini haruslah banyak dipraktikkan dalam kalangan sekolah dan bukannya sekadar “melepaskan batuk di tangga sahaja”.” . “bersatu kita teguh. memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat heterogen cara untuk menyayangi sekolah. Penutup  Wahasilnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful