Soalan Pencubaan SPB 2013 Gambar rajah di bawah menunjukkan sebahagian daripada cara meyayangi sekolah.

Huraikan pendapat anda tentang cara-cara menyayangi sekolah. Panjangnya huraian hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.

Memelihara harta benda sekolah

Mematuhi peraturan sekolah

Cara-cara Menyayangi Sekolah

Pencapaian kokurikulum

Kecemerlangan akademik

 Jika sesiapa mendapati pelajar yang merosakkan harta benda sekolah.Pendahuluan  Marcapada ini dalam proses menongkah arus globalisasi yang pantas bertolak bagai ketil dibelut ekor ini. terdapat segelintir pelajar tidak mengambil berat tentang isu menyayangi sekolah sendiri malahan menjatuhkan reputasi sekolah sendiri dengan mencemarkan nama baik sekolah. apakah prakarsa-prakarsa yang boleh diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah. dalam masyarakat yang bergerak pantas seperti lipas kudung ini. bak kata peribahasa. cara dominan menyayangi sekolah ialah setiap pelajar seyogianya memelihara harta benda sekolah. individu tersebut perlu melaporkan perkara tersebut kepada guru disiplin supaya guru disiplin dapat mengambil tindakan yang tegas kepada mereka yang melakukan . merosakkan meja kerusi di dalam bilik darjah dan seumpamanya. menconteng dinding sekolah.”  Sejajar dengan itu. pragmatik dan komprehensif perlu diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah sebelum kudis menjadi tokak. bak kata orang tua-tua. “di mana ada kemahuan. di situ ada jalannya?” Isi 1. hampir saban hari kita dimomok-momokan dengan berita tentang sekolah seperti isu yang berkaitan tentang rupa sesebuah sekolah dalam sanubari setiap pelajar. pelajar tidak patut melakukan gejala vandalisme seperti merosakkan harta benda sekolah.  Hal ini dikatakan demikian kerana sekolah merupakan tempat yang membekalkan ilmu-ilmu pengetahuan kepada para pelajar.  Jika ditelusuri secara mendalam.  Persoalannya. minhaj-minhaj yang proaktif.  Menurut Chambers. “ Buku itu ialah penasihat kekal.  Para pelajar sepatutnya menyayangi harta benda yang terdapat di sekolah. Memelihara harta benda sekolah  Pada realitinya.  Sejajar dengan itu. “membuka pekung di dada.”  Maka. semua pihak yang terlibat sebenarnya tidak boleh berpeluk tubuh dan memejamkan sebelah mata lagi memandangkan kemelut ini umpama “api dalam sekam.”  Senario ini amat menyedihkan pihak sekolah yang memberikan pendidikan yang tulen dan bernilai kepada para pelajar.

 Sebagai bakal calon yang menghadapi peperiksaan SPM.  Para guru dapat menekankan kepentingan peraturan dan undang-undang sekolah dalam sanubari pelajar melalui mata pelajaran Pendidikan Moral. Mematuhi peraturan sekolah  Salah satu cara untuk menyayangi sekolah yang kurang pentingnya ialah semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan di sekolah pada bila-bila masa. maka pelajar-pelajar akan dipengaruhi oleh sikap yang ditunjukkan oleh guru.  Para pelajar tidak akan terlibat dalam gejala yang negatif di sekolah seperti buli pelajar yang lemah. kecemerlangan dalam bidang akademik oleh para pelajar juga dapat menunjukkan rasa sayang seorang pelajar terhadap sekolahnya. Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan dan seumpamanya.  Sekiranya guru-guru tidak menunjukkan teladan yang baik kepada pelajar-pelajar. inilah waktu yang tepat untuk melakukan yang terbaik untuk sekolah.”  Tegasnya.”  Pendek kata. uslub perdana untuk menyayangi sekolah ialah para pelajar haruslah memelihara harta benda yang terdapat di sekolah.”  Lantaran itu. “kerja yang baik disegerakan.  Sejajar dengan itu. mencuri barang dan mengeluarkan kata-kata yang kasar terhadap pelajar lain sekira adanya peraturan dan undang-undang yang telah ditentukan oleh pihak sekolah. 2.”  Menurut Tan Sri Hanif Omar. guru-guru perlu bertindak sebagai suri teladan kepada para pelajar dengan mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah. semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah demi menzahirkan rasa sayang akan sekolah. “sesat di hujung jalan. balik ke pangkal jalan. jangan ditimpa kerja yang buruk. . Kecemerlangan akademik  Dalam menyoroti hal ini. “guru kencing sendiri. guru-guru juga memainkan peranan yang penting dalam memastikan para pelajar mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah. bak kata peribahasa.kesalahan. bak kata peribahasa. 3. murid kencing sendiri.  Selain itu. “Disiplin merupakan asas keimanan dan kemakmuran hidup manusia. bak kata peribahasa. pelajar yang melakukan gejala vandalisme akan lebih menyayangi harta benda sekolah selepas disuntik tentang kepentingan menjaga harta benda di sekolah oleh guru disiplin.

“serampang dua mata. seseorang yang berjaya dalam aktiviti kokurikulum berpeluang untuk mewakili sekolah untuk menyertai pertandingan kebangsaan. malah juga dapat mengharumkan nama sekolah.  Pada lumrahnya.”  Sejajar dengan itu. bak kata peribahasa. “pemuda harapan bangsa.”  Tidak dapat dinafikan bahawa.  Menurut Perdana Menteri Indonesia. kelab dan persatuan serta sukan dan permainan. Sejajar dengan itu. aku pasti mampu menggoncangkan dunia. Pencapaian kokurikulum  Selain pencapaian kecemerlangan dalam bidang akademik. Soekarno.  Untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik. warga kesuma bangsa merupakan bakal pemimpin negara kita pada masa yang akan datang. nasional mahupun antarabangsa. . aktiviti kokurikulum dapat mengasahkan dan mempertajam bakat yang dianugerahi Allah untuk menjadi pelajar yang kompeten dalan sesuatu bidang sama ada dalam bidang sukan. pemudi tiang negara”. bak kata orang tua-tua.”  Sudah terang lagi bersuluh bahawa pelajar dapat meyayangi sekolah melalui pencapaian yang cemerlang dalam bidang akademik.  Sehubungan dengan itu. “bagai hempedu lekat di hati. aku hanya mampu menggoncang perahu yang tertangkup. 4. “ Berilah aku seratus orang tua. semua pelajar harus bersinergi dengan guru mata pelajaran tertentu untuk mencapai kejayaan. nama sekolah akan menjadi terkenal jika pelajar tersebut mendapat tempat dalam pertandingan. pencapaian cemerlang dalam sebarang aktiviti kokurikulum turut menjadi penanda aras sesebuah sekolah diangkat untuk bersaing sama ada di peringkat negeri.  Selain itu. aktiviti kokurukulum dibahagikan kepada tiga cabang iaitu. badan unit beruniform. imej sekolah akan terus melonjak apabila pelajar berjaya dengan cemerlang dalam sesuatu peperiksaan. maka warga kesuma bangsa ini perlu dididik dengan baik agar mampu mengecapi kejayaan dalam kehidupan mereka. para pelajar harus belajar dengan bersungguh-sungguh supaya dapat meraih kejayaan. bak kata peribahasa. kelab atau badan beruniform.  Di samping itu. sebaliknya berikan aku sepuluh orang pemuda.  Pelajar harus berusaha lebih fokus dan mengetepikan segala agenda yang bercorak hiburan dan melalaikan.  Setiap pelajar diwajibkan menyertai aktiviti kokurikulum supaya masa senggang mereka dapat dimanfaatkan dengan melakukan perkara yang berfaedah dan menjauhi diri daripada gejala negatif.

“ Apa-apa sahaja yang dapat difikirkan dan diyakini oleh otak manusia. bak kata pujangga. rambut jangan putus.”  Pendekatan-pendekatan ini haruslah banyak dipraktikkan dalam kalangan sekolah dan bukannya sekadar “melepaskan batuk di tangga sahaja”. para pelajar akan mengikis sikap nafsi dan mementingkan diri sendiri.  Jika kita menyingkap lembaran sejarah Malaysia. “pemuda harapan bangsa. pemudi tiang negara.  Usaha-usaha ini haruslah dijalankan dengan teliti “bagai menarik rambut di dalam tepung. “bagai enau dalam belukar. Melalui aktiviti kokurikulum. bak kata peribahasa.” . Penutup  Wahasilnya. marilah kita bersama-sama membulatkan tenaga dan azam kita supaya warga kesuma yang berprestij dapat dilahirkan untuk membangunkan negara kita demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020 yang disarankan oleh mantan Perdana Menteri kita yang keempat. Tun Mahathir Mohammad. “tak kenal. memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat heterogen cara untuk menyayangi sekolah. “bersatu kita teguh.”  Sejajar dengan itu. bak kata peribahasa. pelajar yang terdiri daripada pelabagai bangsa dan kaum dapat berkomunikasi antara satu sama lain dan seterusnya akan mewujudkan perpaduan dalam halakah pelajar.”  Pada dasarnya. pencapaian dalam bidang kokurikulum akan mengharumkan nama sekolah dan seterusnya akan melahirkan semangat sayang akan sekolah.  Pendek kata. melepaskan pucuk masing-masing. manusia akan dapat mencapainya. bak kata peribahasa. maka tak cinta. tepung jangan berserak. setiap permasalahan yang dihadapi akan dapat diselesaikan dengan penggemblengan kudrat antara pelbagai pihak.”  Begitu juga dengan usaha menyayangi sekolah dalam halakah para warga sekolah.”  Menurut Napoleon Hill. bercerai kita roboh.