Soalan Pencubaan SPB 2013 Gambar rajah di bawah menunjukkan sebahagian daripada cara meyayangi sekolah.

Huraikan pendapat anda tentang cara-cara menyayangi sekolah. Panjangnya huraian hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.

Memelihara harta benda sekolah

Mematuhi peraturan sekolah

Cara-cara Menyayangi Sekolah

Pencapaian kokurikulum

Kecemerlangan akademik

“di mana ada kemahuan.  Jika ditelusuri secara mendalam. dalam masyarakat yang bergerak pantas seperti lipas kudung ini. hampir saban hari kita dimomok-momokan dengan berita tentang sekolah seperti isu yang berkaitan tentang rupa sesebuah sekolah dalam sanubari setiap pelajar. Memelihara harta benda sekolah  Pada realitinya. “ Buku itu ialah penasihat kekal.”  Senario ini amat menyedihkan pihak sekolah yang memberikan pendidikan yang tulen dan bernilai kepada para pelajar. apakah prakarsa-prakarsa yang boleh diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah. bak kata orang tua-tua. minhaj-minhaj yang proaktif. menconteng dinding sekolah. pelajar tidak patut melakukan gejala vandalisme seperti merosakkan harta benda sekolah.”  Maka.”  Sejajar dengan itu. semua pihak yang terlibat sebenarnya tidak boleh berpeluk tubuh dan memejamkan sebelah mata lagi memandangkan kemelut ini umpama “api dalam sekam.  Sejajar dengan itu. merosakkan meja kerusi di dalam bilik darjah dan seumpamanya.  Para pelajar sepatutnya menyayangi harta benda yang terdapat di sekolah.  Menurut Chambers. bak kata peribahasa.Pendahuluan  Marcapada ini dalam proses menongkah arus globalisasi yang pantas bertolak bagai ketil dibelut ekor ini. pragmatik dan komprehensif perlu diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah sebelum kudis menjadi tokak.  Persoalannya. individu tersebut perlu melaporkan perkara tersebut kepada guru disiplin supaya guru disiplin dapat mengambil tindakan yang tegas kepada mereka yang melakukan . cara dominan menyayangi sekolah ialah setiap pelajar seyogianya memelihara harta benda sekolah. “membuka pekung di dada.  Hal ini dikatakan demikian kerana sekolah merupakan tempat yang membekalkan ilmu-ilmu pengetahuan kepada para pelajar.  Jika sesiapa mendapati pelajar yang merosakkan harta benda sekolah. di situ ada jalannya?” Isi 1. terdapat segelintir pelajar tidak mengambil berat tentang isu menyayangi sekolah sendiri malahan menjatuhkan reputasi sekolah sendiri dengan mencemarkan nama baik sekolah.

3.kesalahan. guru-guru juga memainkan peranan yang penting dalam memastikan para pelajar mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah. uslub perdana untuk menyayangi sekolah ialah para pelajar haruslah memelihara harta benda yang terdapat di sekolah. balik ke pangkal jalan. inilah waktu yang tepat untuk melakukan yang terbaik untuk sekolah.  Sekiranya guru-guru tidak menunjukkan teladan yang baik kepada pelajar-pelajar.”  Lantaran itu. “Disiplin merupakan asas keimanan dan kemakmuran hidup manusia. guru-guru perlu bertindak sebagai suri teladan kepada para pelajar dengan mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah. kecemerlangan dalam bidang akademik oleh para pelajar juga dapat menunjukkan rasa sayang seorang pelajar terhadap sekolahnya.”  Tegasnya. “sesat di hujung jalan. maka pelajar-pelajar akan dipengaruhi oleh sikap yang ditunjukkan oleh guru.  Para pelajar tidak akan terlibat dalam gejala yang negatif di sekolah seperti buli pelajar yang lemah. mencuri barang dan mengeluarkan kata-kata yang kasar terhadap pelajar lain sekira adanya peraturan dan undang-undang yang telah ditentukan oleh pihak sekolah. semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah demi menzahirkan rasa sayang akan sekolah.  Para guru dapat menekankan kepentingan peraturan dan undang-undang sekolah dalam sanubari pelajar melalui mata pelajaran Pendidikan Moral. pelajar yang melakukan gejala vandalisme akan lebih menyayangi harta benda sekolah selepas disuntik tentang kepentingan menjaga harta benda di sekolah oleh guru disiplin. . Mematuhi peraturan sekolah  Salah satu cara untuk menyayangi sekolah yang kurang pentingnya ialah semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan di sekolah pada bila-bila masa. bak kata peribahasa.  Sebagai bakal calon yang menghadapi peperiksaan SPM. Kecemerlangan akademik  Dalam menyoroti hal ini. “guru kencing sendiri.  Selain itu.  Sejajar dengan itu.”  Menurut Tan Sri Hanif Omar. bak kata peribahasa. jangan ditimpa kerja yang buruk. murid kencing sendiri. “kerja yang baik disegerakan.”  Pendek kata. Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan dan seumpamanya. 2. bak kata peribahasa.

“ Berilah aku seratus orang tua. badan unit beruniform.  Sehubungan dengan itu. para pelajar harus belajar dengan bersungguh-sungguh supaya dapat meraih kejayaan. aktiviti kokurikulum dapat mengasahkan dan mempertajam bakat yang dianugerahi Allah untuk menjadi pelajar yang kompeten dalan sesuatu bidang sama ada dalam bidang sukan. “pemuda harapan bangsa. bak kata peribahasa. pemudi tiang negara”.”  Tidak dapat dinafikan bahawa. aku hanya mampu menggoncang perahu yang tertangkup. “bagai hempedu lekat di hati. nasional mahupun antarabangsa. bak kata orang tua-tua.  Selain itu.  Setiap pelajar diwajibkan menyertai aktiviti kokurikulum supaya masa senggang mereka dapat dimanfaatkan dengan melakukan perkara yang berfaedah dan menjauhi diri daripada gejala negatif. kelab dan persatuan serta sukan dan permainan. malah juga dapat mengharumkan nama sekolah. semua pelajar harus bersinergi dengan guru mata pelajaran tertentu untuk mencapai kejayaan. maka warga kesuma bangsa ini perlu dididik dengan baik agar mampu mengecapi kejayaan dalam kehidupan mereka. aku pasti mampu menggoncangkan dunia.  Untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik. aktiviti kokurukulum dibahagikan kepada tiga cabang iaitu.  Pelajar harus berusaha lebih fokus dan mengetepikan segala agenda yang bercorak hiburan dan melalaikan. bak kata peribahasa. Pencapaian kokurikulum  Selain pencapaian kecemerlangan dalam bidang akademik. “serampang dua mata. . pencapaian cemerlang dalam sebarang aktiviti kokurikulum turut menjadi penanda aras sesebuah sekolah diangkat untuk bersaing sama ada di peringkat negeri. kelab atau badan beruniform.  Pada lumrahnya. 4.  Menurut Perdana Menteri Indonesia. Soekarno. sebaliknya berikan aku sepuluh orang pemuda. Sejajar dengan itu. seseorang yang berjaya dalam aktiviti kokurikulum berpeluang untuk mewakili sekolah untuk menyertai pertandingan kebangsaan. imej sekolah akan terus melonjak apabila pelajar berjaya dengan cemerlang dalam sesuatu peperiksaan. warga kesuma bangsa merupakan bakal pemimpin negara kita pada masa yang akan datang.”  Sudah terang lagi bersuluh bahawa pelajar dapat meyayangi sekolah melalui pencapaian yang cemerlang dalam bidang akademik.  Di samping itu.”  Sejajar dengan itu. nama sekolah akan menjadi terkenal jika pelajar tersebut mendapat tempat dalam pertandingan.

para pelajar akan mengikis sikap nafsi dan mementingkan diri sendiri.”  Pada dasarnya.”  Begitu juga dengan usaha menyayangi sekolah dalam halakah para warga sekolah. Penutup  Wahasilnya. maka tak cinta.”  Menurut Napoleon Hill. “ Apa-apa sahaja yang dapat difikirkan dan diyakini oleh otak manusia.  Jika kita menyingkap lembaran sejarah Malaysia. pelajar yang terdiri daripada pelabagai bangsa dan kaum dapat berkomunikasi antara satu sama lain dan seterusnya akan mewujudkan perpaduan dalam halakah pelajar.  Pendek kata. memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat heterogen cara untuk menyayangi sekolah. rambut jangan putus. melepaskan pucuk masing-masing. bak kata peribahasa. bak kata peribahasa. bercerai kita roboh. pencapaian dalam bidang kokurikulum akan mengharumkan nama sekolah dan seterusnya akan melahirkan semangat sayang akan sekolah. tepung jangan berserak. marilah kita bersama-sama membulatkan tenaga dan azam kita supaya warga kesuma yang berprestij dapat dilahirkan untuk membangunkan negara kita demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020 yang disarankan oleh mantan Perdana Menteri kita yang keempat.”  Sejajar dengan itu. “bagai enau dalam belukar. Tun Mahathir Mohammad. “pemuda harapan bangsa.” . Melalui aktiviti kokurikulum. “tak kenal. pemudi tiang negara. “bersatu kita teguh.  Usaha-usaha ini haruslah dijalankan dengan teliti “bagai menarik rambut di dalam tepung. setiap permasalahan yang dihadapi akan dapat diselesaikan dengan penggemblengan kudrat antara pelbagai pihak. bak kata pujangga.”  Pendekatan-pendekatan ini haruslah banyak dipraktikkan dalam kalangan sekolah dan bukannya sekadar “melepaskan batuk di tangga sahaja”. manusia akan dapat mencapainya. bak kata peribahasa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful