P. 1
Cara-Cara Menyayangi Sekolah

Cara-Cara Menyayangi Sekolah

|Views: 3,128|Likes:
Published by samuelnsh
karangan pelajar
karangan pelajar

More info:

Published by: samuelnsh on Sep 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/26/2015

pdf

text

original

Soalan Pencubaan SPB 2013 Gambar rajah di bawah menunjukkan sebahagian daripada cara meyayangi sekolah.

Huraikan pendapat anda tentang cara-cara menyayangi sekolah. Panjangnya huraian hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.

Memelihara harta benda sekolah

Mematuhi peraturan sekolah

Cara-cara Menyayangi Sekolah

Pencapaian kokurikulum

Kecemerlangan akademik

menconteng dinding sekolah.Pendahuluan  Marcapada ini dalam proses menongkah arus globalisasi yang pantas bertolak bagai ketil dibelut ekor ini.”  Senario ini amat menyedihkan pihak sekolah yang memberikan pendidikan yang tulen dan bernilai kepada para pelajar. “di mana ada kemahuan. Memelihara harta benda sekolah  Pada realitinya.  Jika sesiapa mendapati pelajar yang merosakkan harta benda sekolah. semua pihak yang terlibat sebenarnya tidak boleh berpeluk tubuh dan memejamkan sebelah mata lagi memandangkan kemelut ini umpama “api dalam sekam. cara dominan menyayangi sekolah ialah setiap pelajar seyogianya memelihara harta benda sekolah.  Hal ini dikatakan demikian kerana sekolah merupakan tempat yang membekalkan ilmu-ilmu pengetahuan kepada para pelajar.”  Maka. minhaj-minhaj yang proaktif. terdapat segelintir pelajar tidak mengambil berat tentang isu menyayangi sekolah sendiri malahan menjatuhkan reputasi sekolah sendiri dengan mencemarkan nama baik sekolah.  Sejajar dengan itu. individu tersebut perlu melaporkan perkara tersebut kepada guru disiplin supaya guru disiplin dapat mengambil tindakan yang tegas kepada mereka yang melakukan . pelajar tidak patut melakukan gejala vandalisme seperti merosakkan harta benda sekolah. apakah prakarsa-prakarsa yang boleh diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah. bak kata peribahasa. “ Buku itu ialah penasihat kekal.”  Sejajar dengan itu.  Menurut Chambers. merosakkan meja kerusi di dalam bilik darjah dan seumpamanya. pragmatik dan komprehensif perlu diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah sebelum kudis menjadi tokak. hampir saban hari kita dimomok-momokan dengan berita tentang sekolah seperti isu yang berkaitan tentang rupa sesebuah sekolah dalam sanubari setiap pelajar. “membuka pekung di dada. dalam masyarakat yang bergerak pantas seperti lipas kudung ini. di situ ada jalannya?” Isi 1.  Para pelajar sepatutnya menyayangi harta benda yang terdapat di sekolah.  Persoalannya.  Jika ditelusuri secara mendalam. bak kata orang tua-tua.

”  Tegasnya.”  Menurut Tan Sri Hanif Omar. Kecemerlangan akademik  Dalam menyoroti hal ini. 2.  Sejajar dengan itu. inilah waktu yang tepat untuk melakukan yang terbaik untuk sekolah. uslub perdana untuk menyayangi sekolah ialah para pelajar haruslah memelihara harta benda yang terdapat di sekolah. guru-guru perlu bertindak sebagai suri teladan kepada para pelajar dengan mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah. murid kencing sendiri. “Disiplin merupakan asas keimanan dan kemakmuran hidup manusia. “kerja yang baik disegerakan. bak kata peribahasa. 3. guru-guru juga memainkan peranan yang penting dalam memastikan para pelajar mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah. maka pelajar-pelajar akan dipengaruhi oleh sikap yang ditunjukkan oleh guru. “guru kencing sendiri. balik ke pangkal jalan. semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah demi menzahirkan rasa sayang akan sekolah.kesalahan. Mematuhi peraturan sekolah  Salah satu cara untuk menyayangi sekolah yang kurang pentingnya ialah semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan di sekolah pada bila-bila masa.  Para guru dapat menekankan kepentingan peraturan dan undang-undang sekolah dalam sanubari pelajar melalui mata pelajaran Pendidikan Moral.  Para pelajar tidak akan terlibat dalam gejala yang negatif di sekolah seperti buli pelajar yang lemah. Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan dan seumpamanya.  Sekiranya guru-guru tidak menunjukkan teladan yang baik kepada pelajar-pelajar. pelajar yang melakukan gejala vandalisme akan lebih menyayangi harta benda sekolah selepas disuntik tentang kepentingan menjaga harta benda di sekolah oleh guru disiplin. bak kata peribahasa. “sesat di hujung jalan. bak kata peribahasa.”  Pendek kata. mencuri barang dan mengeluarkan kata-kata yang kasar terhadap pelajar lain sekira adanya peraturan dan undang-undang yang telah ditentukan oleh pihak sekolah.”  Lantaran itu.  Sebagai bakal calon yang menghadapi peperiksaan SPM.  Selain itu. kecemerlangan dalam bidang akademik oleh para pelajar juga dapat menunjukkan rasa sayang seorang pelajar terhadap sekolahnya. . jangan ditimpa kerja yang buruk.

bak kata peribahasa. warga kesuma bangsa merupakan bakal pemimpin negara kita pada masa yang akan datang. kelab dan persatuan serta sukan dan permainan. bak kata orang tua-tua.  Menurut Perdana Menteri Indonesia. maka warga kesuma bangsa ini perlu dididik dengan baik agar mampu mengecapi kejayaan dalam kehidupan mereka. Pencapaian kokurikulum  Selain pencapaian kecemerlangan dalam bidang akademik. Sejajar dengan itu. “serampang dua mata. . bak kata peribahasa. semua pelajar harus bersinergi dengan guru mata pelajaran tertentu untuk mencapai kejayaan. aktiviti kokurukulum dibahagikan kepada tiga cabang iaitu.  Di samping itu.  Setiap pelajar diwajibkan menyertai aktiviti kokurikulum supaya masa senggang mereka dapat dimanfaatkan dengan melakukan perkara yang berfaedah dan menjauhi diri daripada gejala negatif. “pemuda harapan bangsa. sebaliknya berikan aku sepuluh orang pemuda. pemudi tiang negara”.  Pada lumrahnya.”  Sudah terang lagi bersuluh bahawa pelajar dapat meyayangi sekolah melalui pencapaian yang cemerlang dalam bidang akademik. para pelajar harus belajar dengan bersungguh-sungguh supaya dapat meraih kejayaan. Soekarno. pencapaian cemerlang dalam sebarang aktiviti kokurikulum turut menjadi penanda aras sesebuah sekolah diangkat untuk bersaing sama ada di peringkat negeri.  Pelajar harus berusaha lebih fokus dan mengetepikan segala agenda yang bercorak hiburan dan melalaikan. “ Berilah aku seratus orang tua. malah juga dapat mengharumkan nama sekolah.  Selain itu.”  Sejajar dengan itu.  Sehubungan dengan itu. aku hanya mampu menggoncang perahu yang tertangkup.  Untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik. aku pasti mampu menggoncangkan dunia. “bagai hempedu lekat di hati. nama sekolah akan menjadi terkenal jika pelajar tersebut mendapat tempat dalam pertandingan. 4. nasional mahupun antarabangsa. badan unit beruniform. seseorang yang berjaya dalam aktiviti kokurikulum berpeluang untuk mewakili sekolah untuk menyertai pertandingan kebangsaan. imej sekolah akan terus melonjak apabila pelajar berjaya dengan cemerlang dalam sesuatu peperiksaan.”  Tidak dapat dinafikan bahawa. kelab atau badan beruniform. aktiviti kokurikulum dapat mengasahkan dan mempertajam bakat yang dianugerahi Allah untuk menjadi pelajar yang kompeten dalan sesuatu bidang sama ada dalam bidang sukan.

”  Pada dasarnya. melepaskan pucuk masing-masing.”  Begitu juga dengan usaha menyayangi sekolah dalam halakah para warga sekolah. para pelajar akan mengikis sikap nafsi dan mementingkan diri sendiri. setiap permasalahan yang dihadapi akan dapat diselesaikan dengan penggemblengan kudrat antara pelbagai pihak. “tak kenal. “bagai enau dalam belukar. Tun Mahathir Mohammad. “ Apa-apa sahaja yang dapat difikirkan dan diyakini oleh otak manusia.”  Sejajar dengan itu.  Jika kita menyingkap lembaran sejarah Malaysia. manusia akan dapat mencapainya.  Usaha-usaha ini haruslah dijalankan dengan teliti “bagai menarik rambut di dalam tepung. “pemuda harapan bangsa. tepung jangan berserak. rambut jangan putus. pemudi tiang negara. bak kata peribahasa. bak kata pujangga.”  Menurut Napoleon Hill. memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat heterogen cara untuk menyayangi sekolah. pelajar yang terdiri daripada pelabagai bangsa dan kaum dapat berkomunikasi antara satu sama lain dan seterusnya akan mewujudkan perpaduan dalam halakah pelajar. bak kata peribahasa. marilah kita bersama-sama membulatkan tenaga dan azam kita supaya warga kesuma yang berprestij dapat dilahirkan untuk membangunkan negara kita demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020 yang disarankan oleh mantan Perdana Menteri kita yang keempat. Melalui aktiviti kokurikulum.”  Pendekatan-pendekatan ini haruslah banyak dipraktikkan dalam kalangan sekolah dan bukannya sekadar “melepaskan batuk di tangga sahaja”. bercerai kita roboh. Penutup  Wahasilnya. “bersatu kita teguh. pencapaian dalam bidang kokurikulum akan mengharumkan nama sekolah dan seterusnya akan melahirkan semangat sayang akan sekolah. maka tak cinta.” . bak kata peribahasa.  Pendek kata.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->