Soalan Pencubaan SPB 2013 Gambar rajah di bawah menunjukkan sebahagian daripada cara meyayangi sekolah.

Huraikan pendapat anda tentang cara-cara menyayangi sekolah. Panjangnya huraian hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.

Memelihara harta benda sekolah

Mematuhi peraturan sekolah

Cara-cara Menyayangi Sekolah

Pencapaian kokurikulum

Kecemerlangan akademik

 Menurut Chambers. di situ ada jalannya?” Isi 1. dalam masyarakat yang bergerak pantas seperti lipas kudung ini.”  Sejajar dengan itu. terdapat segelintir pelajar tidak mengambil berat tentang isu menyayangi sekolah sendiri malahan menjatuhkan reputasi sekolah sendiri dengan mencemarkan nama baik sekolah. “ Buku itu ialah penasihat kekal.  Jika sesiapa mendapati pelajar yang merosakkan harta benda sekolah. “membuka pekung di dada.  Hal ini dikatakan demikian kerana sekolah merupakan tempat yang membekalkan ilmu-ilmu pengetahuan kepada para pelajar. semua pihak yang terlibat sebenarnya tidak boleh berpeluk tubuh dan memejamkan sebelah mata lagi memandangkan kemelut ini umpama “api dalam sekam.”  Maka. apakah prakarsa-prakarsa yang boleh diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah. Memelihara harta benda sekolah  Pada realitinya.  Sejajar dengan itu. “di mana ada kemahuan. merosakkan meja kerusi di dalam bilik darjah dan seumpamanya.  Persoalannya.  Jika ditelusuri secara mendalam. individu tersebut perlu melaporkan perkara tersebut kepada guru disiplin supaya guru disiplin dapat mengambil tindakan yang tegas kepada mereka yang melakukan . hampir saban hari kita dimomok-momokan dengan berita tentang sekolah seperti isu yang berkaitan tentang rupa sesebuah sekolah dalam sanubari setiap pelajar.”  Senario ini amat menyedihkan pihak sekolah yang memberikan pendidikan yang tulen dan bernilai kepada para pelajar. cara dominan menyayangi sekolah ialah setiap pelajar seyogianya memelihara harta benda sekolah.Pendahuluan  Marcapada ini dalam proses menongkah arus globalisasi yang pantas bertolak bagai ketil dibelut ekor ini. pelajar tidak patut melakukan gejala vandalisme seperti merosakkan harta benda sekolah. menconteng dinding sekolah. bak kata orang tua-tua.  Para pelajar sepatutnya menyayangi harta benda yang terdapat di sekolah. bak kata peribahasa. minhaj-minhaj yang proaktif. pragmatik dan komprehensif perlu diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah sebelum kudis menjadi tokak.

balik ke pangkal jalan. maka pelajar-pelajar akan dipengaruhi oleh sikap yang ditunjukkan oleh guru.  Para pelajar tidak akan terlibat dalam gejala yang negatif di sekolah seperti buli pelajar yang lemah.  Sebagai bakal calon yang menghadapi peperiksaan SPM. murid kencing sendiri.  Sekiranya guru-guru tidak menunjukkan teladan yang baik kepada pelajar-pelajar.kesalahan. 2. guru-guru perlu bertindak sebagai suri teladan kepada para pelajar dengan mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah. mencuri barang dan mengeluarkan kata-kata yang kasar terhadap pelajar lain sekira adanya peraturan dan undang-undang yang telah ditentukan oleh pihak sekolah. pelajar yang melakukan gejala vandalisme akan lebih menyayangi harta benda sekolah selepas disuntik tentang kepentingan menjaga harta benda di sekolah oleh guru disiplin. Kecemerlangan akademik  Dalam menyoroti hal ini. 3. uslub perdana untuk menyayangi sekolah ialah para pelajar haruslah memelihara harta benda yang terdapat di sekolah.”  Tegasnya. semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah demi menzahirkan rasa sayang akan sekolah.”  Pendek kata. Mematuhi peraturan sekolah  Salah satu cara untuk menyayangi sekolah yang kurang pentingnya ialah semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan di sekolah pada bila-bila masa. “guru kencing sendiri. Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan dan seumpamanya. “sesat di hujung jalan. inilah waktu yang tepat untuk melakukan yang terbaik untuk sekolah. bak kata peribahasa.  Selain itu. bak kata peribahasa. bak kata peribahasa. “Disiplin merupakan asas keimanan dan kemakmuran hidup manusia. “kerja yang baik disegerakan.”  Menurut Tan Sri Hanif Omar.”  Lantaran itu. kecemerlangan dalam bidang akademik oleh para pelajar juga dapat menunjukkan rasa sayang seorang pelajar terhadap sekolahnya. jangan ditimpa kerja yang buruk. . guru-guru juga memainkan peranan yang penting dalam memastikan para pelajar mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah.  Sejajar dengan itu.  Para guru dapat menekankan kepentingan peraturan dan undang-undang sekolah dalam sanubari pelajar melalui mata pelajaran Pendidikan Moral.

. malah juga dapat mengharumkan nama sekolah. “ Berilah aku seratus orang tua.  Menurut Perdana Menteri Indonesia. nama sekolah akan menjadi terkenal jika pelajar tersebut mendapat tempat dalam pertandingan. nasional mahupun antarabangsa. 4. aku pasti mampu menggoncangkan dunia. aku hanya mampu menggoncang perahu yang tertangkup. aktiviti kokurukulum dibahagikan kepada tiga cabang iaitu.  Selain itu. maka warga kesuma bangsa ini perlu dididik dengan baik agar mampu mengecapi kejayaan dalam kehidupan mereka. kelab dan persatuan serta sukan dan permainan.  Pada lumrahnya. imej sekolah akan terus melonjak apabila pelajar berjaya dengan cemerlang dalam sesuatu peperiksaan. para pelajar harus belajar dengan bersungguh-sungguh supaya dapat meraih kejayaan. aktiviti kokurikulum dapat mengasahkan dan mempertajam bakat yang dianugerahi Allah untuk menjadi pelajar yang kompeten dalan sesuatu bidang sama ada dalam bidang sukan. seseorang yang berjaya dalam aktiviti kokurikulum berpeluang untuk mewakili sekolah untuk menyertai pertandingan kebangsaan. “serampang dua mata. pencapaian cemerlang dalam sebarang aktiviti kokurikulum turut menjadi penanda aras sesebuah sekolah diangkat untuk bersaing sama ada di peringkat negeri. sebaliknya berikan aku sepuluh orang pemuda.  Pelajar harus berusaha lebih fokus dan mengetepikan segala agenda yang bercorak hiburan dan melalaikan.”  Sudah terang lagi bersuluh bahawa pelajar dapat meyayangi sekolah melalui pencapaian yang cemerlang dalam bidang akademik. “bagai hempedu lekat di hati. pemudi tiang negara”. badan unit beruniform. “pemuda harapan bangsa. bak kata peribahasa. Sejajar dengan itu. Pencapaian kokurikulum  Selain pencapaian kecemerlangan dalam bidang akademik.  Setiap pelajar diwajibkan menyertai aktiviti kokurikulum supaya masa senggang mereka dapat dimanfaatkan dengan melakukan perkara yang berfaedah dan menjauhi diri daripada gejala negatif.  Sehubungan dengan itu. Soekarno. bak kata orang tua-tua.  Di samping itu. kelab atau badan beruniform. semua pelajar harus bersinergi dengan guru mata pelajaran tertentu untuk mencapai kejayaan.”  Sejajar dengan itu. bak kata peribahasa.  Untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik.”  Tidak dapat dinafikan bahawa. warga kesuma bangsa merupakan bakal pemimpin negara kita pada masa yang akan datang.

tepung jangan berserak. “pemuda harapan bangsa. memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat heterogen cara untuk menyayangi sekolah. rambut jangan putus. maka tak cinta. bak kata peribahasa.” .”  Pendekatan-pendekatan ini haruslah banyak dipraktikkan dalam kalangan sekolah dan bukannya sekadar “melepaskan batuk di tangga sahaja”. “bersatu kita teguh. bak kata peribahasa. setiap permasalahan yang dihadapi akan dapat diselesaikan dengan penggemblengan kudrat antara pelbagai pihak.”  Begitu juga dengan usaha menyayangi sekolah dalam halakah para warga sekolah. pencapaian dalam bidang kokurikulum akan mengharumkan nama sekolah dan seterusnya akan melahirkan semangat sayang akan sekolah. bak kata peribahasa. Melalui aktiviti kokurikulum. marilah kita bersama-sama membulatkan tenaga dan azam kita supaya warga kesuma yang berprestij dapat dilahirkan untuk membangunkan negara kita demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020 yang disarankan oleh mantan Perdana Menteri kita yang keempat. melepaskan pucuk masing-masing. pelajar yang terdiri daripada pelabagai bangsa dan kaum dapat berkomunikasi antara satu sama lain dan seterusnya akan mewujudkan perpaduan dalam halakah pelajar.  Pendek kata. “ Apa-apa sahaja yang dapat difikirkan dan diyakini oleh otak manusia.  Usaha-usaha ini haruslah dijalankan dengan teliti “bagai menarik rambut di dalam tepung. manusia akan dapat mencapainya.”  Pada dasarnya. para pelajar akan mengikis sikap nafsi dan mementingkan diri sendiri.”  Sejajar dengan itu. bak kata pujangga. pemudi tiang negara. Tun Mahathir Mohammad. “bagai enau dalam belukar. bercerai kita roboh.”  Menurut Napoleon Hill.  Jika kita menyingkap lembaran sejarah Malaysia. Penutup  Wahasilnya. “tak kenal.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful