Soalan Pencubaan SPB 2013 Gambar rajah di bawah menunjukkan sebahagian daripada cara meyayangi sekolah.

Huraikan pendapat anda tentang cara-cara menyayangi sekolah. Panjangnya huraian hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.

Memelihara harta benda sekolah

Mematuhi peraturan sekolah

Cara-cara Menyayangi Sekolah

Pencapaian kokurikulum

Kecemerlangan akademik

minhaj-minhaj yang proaktif.”  Senario ini amat menyedihkan pihak sekolah yang memberikan pendidikan yang tulen dan bernilai kepada para pelajar. “membuka pekung di dada. bak kata peribahasa.”  Sejajar dengan itu. pelajar tidak patut melakukan gejala vandalisme seperti merosakkan harta benda sekolah. “di mana ada kemahuan. pragmatik dan komprehensif perlu diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah sebelum kudis menjadi tokak. hampir saban hari kita dimomok-momokan dengan berita tentang sekolah seperti isu yang berkaitan tentang rupa sesebuah sekolah dalam sanubari setiap pelajar. dalam masyarakat yang bergerak pantas seperti lipas kudung ini. menconteng dinding sekolah.  Jika ditelusuri secara mendalam. Memelihara harta benda sekolah  Pada realitinya.  Jika sesiapa mendapati pelajar yang merosakkan harta benda sekolah.  Sejajar dengan itu. terdapat segelintir pelajar tidak mengambil berat tentang isu menyayangi sekolah sendiri malahan menjatuhkan reputasi sekolah sendiri dengan mencemarkan nama baik sekolah.  Para pelajar sepatutnya menyayangi harta benda yang terdapat di sekolah. “ Buku itu ialah penasihat kekal. apakah prakarsa-prakarsa yang boleh diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah.  Persoalannya. cara dominan menyayangi sekolah ialah setiap pelajar seyogianya memelihara harta benda sekolah.Pendahuluan  Marcapada ini dalam proses menongkah arus globalisasi yang pantas bertolak bagai ketil dibelut ekor ini. bak kata orang tua-tua. di situ ada jalannya?” Isi 1. individu tersebut perlu melaporkan perkara tersebut kepada guru disiplin supaya guru disiplin dapat mengambil tindakan yang tegas kepada mereka yang melakukan . semua pihak yang terlibat sebenarnya tidak boleh berpeluk tubuh dan memejamkan sebelah mata lagi memandangkan kemelut ini umpama “api dalam sekam. merosakkan meja kerusi di dalam bilik darjah dan seumpamanya.  Hal ini dikatakan demikian kerana sekolah merupakan tempat yang membekalkan ilmu-ilmu pengetahuan kepada para pelajar.  Menurut Chambers.”  Maka.

 Para guru dapat menekankan kepentingan peraturan dan undang-undang sekolah dalam sanubari pelajar melalui mata pelajaran Pendidikan Moral. maka pelajar-pelajar akan dipengaruhi oleh sikap yang ditunjukkan oleh guru.  Sekiranya guru-guru tidak menunjukkan teladan yang baik kepada pelajar-pelajar. “Disiplin merupakan asas keimanan dan kemakmuran hidup manusia. pelajar yang melakukan gejala vandalisme akan lebih menyayangi harta benda sekolah selepas disuntik tentang kepentingan menjaga harta benda di sekolah oleh guru disiplin. jangan ditimpa kerja yang buruk. murid kencing sendiri.”  Lantaran itu. “kerja yang baik disegerakan.  Sebagai bakal calon yang menghadapi peperiksaan SPM. Mematuhi peraturan sekolah  Salah satu cara untuk menyayangi sekolah yang kurang pentingnya ialah semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan di sekolah pada bila-bila masa. inilah waktu yang tepat untuk melakukan yang terbaik untuk sekolah. bak kata peribahasa. “sesat di hujung jalan.”  Menurut Tan Sri Hanif Omar.”  Tegasnya.”  Pendek kata. guru-guru perlu bertindak sebagai suri teladan kepada para pelajar dengan mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah.  Sejajar dengan itu. Kecemerlangan akademik  Dalam menyoroti hal ini. bak kata peribahasa. kecemerlangan dalam bidang akademik oleh para pelajar juga dapat menunjukkan rasa sayang seorang pelajar terhadap sekolahnya. 2. uslub perdana untuk menyayangi sekolah ialah para pelajar haruslah memelihara harta benda yang terdapat di sekolah. 3. semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah demi menzahirkan rasa sayang akan sekolah.kesalahan. “guru kencing sendiri. . bak kata peribahasa. guru-guru juga memainkan peranan yang penting dalam memastikan para pelajar mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah.  Selain itu.  Para pelajar tidak akan terlibat dalam gejala yang negatif di sekolah seperti buli pelajar yang lemah. Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan dan seumpamanya. mencuri barang dan mengeluarkan kata-kata yang kasar terhadap pelajar lain sekira adanya peraturan dan undang-undang yang telah ditentukan oleh pihak sekolah. balik ke pangkal jalan.

”  Sudah terang lagi bersuluh bahawa pelajar dapat meyayangi sekolah melalui pencapaian yang cemerlang dalam bidang akademik. . bak kata orang tua-tua. nasional mahupun antarabangsa. bak kata peribahasa. aku hanya mampu menggoncang perahu yang tertangkup.  Setiap pelajar diwajibkan menyertai aktiviti kokurikulum supaya masa senggang mereka dapat dimanfaatkan dengan melakukan perkara yang berfaedah dan menjauhi diri daripada gejala negatif. imej sekolah akan terus melonjak apabila pelajar berjaya dengan cemerlang dalam sesuatu peperiksaan. Soekarno.  Untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik. warga kesuma bangsa merupakan bakal pemimpin negara kita pada masa yang akan datang. Sejajar dengan itu.  Di samping itu. kelab atau badan beruniform. aktiviti kokurukulum dibahagikan kepada tiga cabang iaitu.  Pada lumrahnya.  Pelajar harus berusaha lebih fokus dan mengetepikan segala agenda yang bercorak hiburan dan melalaikan. 4. pencapaian cemerlang dalam sebarang aktiviti kokurikulum turut menjadi penanda aras sesebuah sekolah diangkat untuk bersaing sama ada di peringkat negeri. pemudi tiang negara”. kelab dan persatuan serta sukan dan permainan. sebaliknya berikan aku sepuluh orang pemuda.  Selain itu. Pencapaian kokurikulum  Selain pencapaian kecemerlangan dalam bidang akademik. nama sekolah akan menjadi terkenal jika pelajar tersebut mendapat tempat dalam pertandingan. “ Berilah aku seratus orang tua.”  Tidak dapat dinafikan bahawa. seseorang yang berjaya dalam aktiviti kokurikulum berpeluang untuk mewakili sekolah untuk menyertai pertandingan kebangsaan. badan unit beruniform.  Menurut Perdana Menteri Indonesia. “pemuda harapan bangsa.  Sehubungan dengan itu. aku pasti mampu menggoncangkan dunia.”  Sejajar dengan itu. malah juga dapat mengharumkan nama sekolah. “bagai hempedu lekat di hati. bak kata peribahasa. maka warga kesuma bangsa ini perlu dididik dengan baik agar mampu mengecapi kejayaan dalam kehidupan mereka. “serampang dua mata. semua pelajar harus bersinergi dengan guru mata pelajaran tertentu untuk mencapai kejayaan. aktiviti kokurikulum dapat mengasahkan dan mempertajam bakat yang dianugerahi Allah untuk menjadi pelajar yang kompeten dalan sesuatu bidang sama ada dalam bidang sukan. para pelajar harus belajar dengan bersungguh-sungguh supaya dapat meraih kejayaan.

 Jika kita menyingkap lembaran sejarah Malaysia.”  Pada dasarnya.  Usaha-usaha ini haruslah dijalankan dengan teliti “bagai menarik rambut di dalam tepung. “pemuda harapan bangsa. “ Apa-apa sahaja yang dapat difikirkan dan diyakini oleh otak manusia. maka tak cinta. bak kata peribahasa. marilah kita bersama-sama membulatkan tenaga dan azam kita supaya warga kesuma yang berprestij dapat dilahirkan untuk membangunkan negara kita demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020 yang disarankan oleh mantan Perdana Menteri kita yang keempat. tepung jangan berserak.”  Pendekatan-pendekatan ini haruslah banyak dipraktikkan dalam kalangan sekolah dan bukannya sekadar “melepaskan batuk di tangga sahaja”. “bagai enau dalam belukar. pencapaian dalam bidang kokurikulum akan mengharumkan nama sekolah dan seterusnya akan melahirkan semangat sayang akan sekolah. bak kata pujangga. melepaskan pucuk masing-masing. setiap permasalahan yang dihadapi akan dapat diselesaikan dengan penggemblengan kudrat antara pelbagai pihak. “bersatu kita teguh.  Pendek kata. bak kata peribahasa.”  Begitu juga dengan usaha menyayangi sekolah dalam halakah para warga sekolah. bak kata peribahasa.” . rambut jangan putus. pelajar yang terdiri daripada pelabagai bangsa dan kaum dapat berkomunikasi antara satu sama lain dan seterusnya akan mewujudkan perpaduan dalam halakah pelajar. Tun Mahathir Mohammad. Melalui aktiviti kokurikulum. Penutup  Wahasilnya.”  Sejajar dengan itu. pemudi tiang negara. memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat heterogen cara untuk menyayangi sekolah. bercerai kita roboh. manusia akan dapat mencapainya.”  Menurut Napoleon Hill. “tak kenal. para pelajar akan mengikis sikap nafsi dan mementingkan diri sendiri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful