Soalan Pencubaan SPB 2013 Gambar rajah di bawah menunjukkan sebahagian daripada cara meyayangi sekolah.

Huraikan pendapat anda tentang cara-cara menyayangi sekolah. Panjangnya huraian hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.

Memelihara harta benda sekolah

Mematuhi peraturan sekolah

Cara-cara Menyayangi Sekolah

Pencapaian kokurikulum

Kecemerlangan akademik

terdapat segelintir pelajar tidak mengambil berat tentang isu menyayangi sekolah sendiri malahan menjatuhkan reputasi sekolah sendiri dengan mencemarkan nama baik sekolah.  Hal ini dikatakan demikian kerana sekolah merupakan tempat yang membekalkan ilmu-ilmu pengetahuan kepada para pelajar. “di mana ada kemahuan. cara dominan menyayangi sekolah ialah setiap pelajar seyogianya memelihara harta benda sekolah.”  Maka. pragmatik dan komprehensif perlu diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah sebelum kudis menjadi tokak. “membuka pekung di dada. merosakkan meja kerusi di dalam bilik darjah dan seumpamanya. “ Buku itu ialah penasihat kekal.  Persoalannya. pelajar tidak patut melakukan gejala vandalisme seperti merosakkan harta benda sekolah.  Menurut Chambers. minhaj-minhaj yang proaktif.”  Senario ini amat menyedihkan pihak sekolah yang memberikan pendidikan yang tulen dan bernilai kepada para pelajar. bak kata orang tua-tua. semua pihak yang terlibat sebenarnya tidak boleh berpeluk tubuh dan memejamkan sebelah mata lagi memandangkan kemelut ini umpama “api dalam sekam. menconteng dinding sekolah. di situ ada jalannya?” Isi 1. hampir saban hari kita dimomok-momokan dengan berita tentang sekolah seperti isu yang berkaitan tentang rupa sesebuah sekolah dalam sanubari setiap pelajar. Memelihara harta benda sekolah  Pada realitinya.  Sejajar dengan itu. apakah prakarsa-prakarsa yang boleh diambil untuk memastikan semua pelajar menyayangi sekolah. dalam masyarakat yang bergerak pantas seperti lipas kudung ini.”  Sejajar dengan itu. bak kata peribahasa.Pendahuluan  Marcapada ini dalam proses menongkah arus globalisasi yang pantas bertolak bagai ketil dibelut ekor ini. individu tersebut perlu melaporkan perkara tersebut kepada guru disiplin supaya guru disiplin dapat mengambil tindakan yang tegas kepada mereka yang melakukan .  Para pelajar sepatutnya menyayangi harta benda yang terdapat di sekolah.  Jika ditelusuri secara mendalam.  Jika sesiapa mendapati pelajar yang merosakkan harta benda sekolah.

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan dan seumpamanya.  Sebagai bakal calon yang menghadapi peperiksaan SPM. bak kata peribahasa. maka pelajar-pelajar akan dipengaruhi oleh sikap yang ditunjukkan oleh guru.  Selain itu.”  Pendek kata.  Para guru dapat menekankan kepentingan peraturan dan undang-undang sekolah dalam sanubari pelajar melalui mata pelajaran Pendidikan Moral. bak kata peribahasa. jangan ditimpa kerja yang buruk. “sesat di hujung jalan.kesalahan. uslub perdana untuk menyayangi sekolah ialah para pelajar haruslah memelihara harta benda yang terdapat di sekolah.”  Menurut Tan Sri Hanif Omar. guru-guru juga memainkan peranan yang penting dalam memastikan para pelajar mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah. “Disiplin merupakan asas keimanan dan kemakmuran hidup manusia.”  Tegasnya. balik ke pangkal jalan.  Sekiranya guru-guru tidak menunjukkan teladan yang baik kepada pelajar-pelajar. 2.  Sejajar dengan itu. “kerja yang baik disegerakan. mencuri barang dan mengeluarkan kata-kata yang kasar terhadap pelajar lain sekira adanya peraturan dan undang-undang yang telah ditentukan oleh pihak sekolah. inilah waktu yang tepat untuk melakukan yang terbaik untuk sekolah. kecemerlangan dalam bidang akademik oleh para pelajar juga dapat menunjukkan rasa sayang seorang pelajar terhadap sekolahnya. semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah demi menzahirkan rasa sayang akan sekolah. pelajar yang melakukan gejala vandalisme akan lebih menyayangi harta benda sekolah selepas disuntik tentang kepentingan menjaga harta benda di sekolah oleh guru disiplin. Kecemerlangan akademik  Dalam menyoroti hal ini.  Para pelajar tidak akan terlibat dalam gejala yang negatif di sekolah seperti buli pelajar yang lemah. guru-guru perlu bertindak sebagai suri teladan kepada para pelajar dengan mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah. . bak kata peribahasa. 3. “guru kencing sendiri.”  Lantaran itu. murid kencing sendiri. Mematuhi peraturan sekolah  Salah satu cara untuk menyayangi sekolah yang kurang pentingnya ialah semua warga sekolah harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan di sekolah pada bila-bila masa.

maka warga kesuma bangsa ini perlu dididik dengan baik agar mampu mengecapi kejayaan dalam kehidupan mereka. 4. Pencapaian kokurikulum  Selain pencapaian kecemerlangan dalam bidang akademik. sebaliknya berikan aku sepuluh orang pemuda.  Setiap pelajar diwajibkan menyertai aktiviti kokurikulum supaya masa senggang mereka dapat dimanfaatkan dengan melakukan perkara yang berfaedah dan menjauhi diri daripada gejala negatif. “bagai hempedu lekat di hati. seseorang yang berjaya dalam aktiviti kokurikulum berpeluang untuk mewakili sekolah untuk menyertai pertandingan kebangsaan. malah juga dapat mengharumkan nama sekolah. nasional mahupun antarabangsa.”  Tidak dapat dinafikan bahawa.  Sehubungan dengan itu. badan unit beruniform. warga kesuma bangsa merupakan bakal pemimpin negara kita pada masa yang akan datang.  Pada lumrahnya. para pelajar harus belajar dengan bersungguh-sungguh supaya dapat meraih kejayaan. kelab dan persatuan serta sukan dan permainan.”  Sudah terang lagi bersuluh bahawa pelajar dapat meyayangi sekolah melalui pencapaian yang cemerlang dalam bidang akademik. “ Berilah aku seratus orang tua. aku hanya mampu menggoncang perahu yang tertangkup.  Di samping itu. aku pasti mampu menggoncangkan dunia. semua pelajar harus bersinergi dengan guru mata pelajaran tertentu untuk mencapai kejayaan. pemudi tiang negara”.”  Sejajar dengan itu. “serampang dua mata. Sejajar dengan itu. aktiviti kokurukulum dibahagikan kepada tiga cabang iaitu. pencapaian cemerlang dalam sebarang aktiviti kokurikulum turut menjadi penanda aras sesebuah sekolah diangkat untuk bersaing sama ada di peringkat negeri. bak kata orang tua-tua. aktiviti kokurikulum dapat mengasahkan dan mempertajam bakat yang dianugerahi Allah untuk menjadi pelajar yang kompeten dalan sesuatu bidang sama ada dalam bidang sukan.  Pelajar harus berusaha lebih fokus dan mengetepikan segala agenda yang bercorak hiburan dan melalaikan. .  Selain itu.  Untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik. bak kata peribahasa.  Menurut Perdana Menteri Indonesia. nama sekolah akan menjadi terkenal jika pelajar tersebut mendapat tempat dalam pertandingan. “pemuda harapan bangsa. imej sekolah akan terus melonjak apabila pelajar berjaya dengan cemerlang dalam sesuatu peperiksaan. bak kata peribahasa. Soekarno. kelab atau badan beruniform.

”  Pada dasarnya. maka tak cinta.”  Begitu juga dengan usaha menyayangi sekolah dalam halakah para warga sekolah. “tak kenal. melepaskan pucuk masing-masing. pelajar yang terdiri daripada pelabagai bangsa dan kaum dapat berkomunikasi antara satu sama lain dan seterusnya akan mewujudkan perpaduan dalam halakah pelajar. “bagai enau dalam belukar. bak kata peribahasa. “pemuda harapan bangsa.”  Sejajar dengan itu. bak kata pujangga. marilah kita bersama-sama membulatkan tenaga dan azam kita supaya warga kesuma yang berprestij dapat dilahirkan untuk membangunkan negara kita demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020 yang disarankan oleh mantan Perdana Menteri kita yang keempat. bercerai kita roboh.  Pendek kata.”  Pendekatan-pendekatan ini haruslah banyak dipraktikkan dalam kalangan sekolah dan bukannya sekadar “melepaskan batuk di tangga sahaja”. rambut jangan putus. bak kata peribahasa. “bersatu kita teguh. “ Apa-apa sahaja yang dapat difikirkan dan diyakini oleh otak manusia. pemudi tiang negara. manusia akan dapat mencapainya. para pelajar akan mengikis sikap nafsi dan mementingkan diri sendiri.” . bak kata peribahasa. setiap permasalahan yang dihadapi akan dapat diselesaikan dengan penggemblengan kudrat antara pelbagai pihak.”  Menurut Napoleon Hill. Tun Mahathir Mohammad. pencapaian dalam bidang kokurikulum akan mengharumkan nama sekolah dan seterusnya akan melahirkan semangat sayang akan sekolah. Penutup  Wahasilnya. memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat heterogen cara untuk menyayangi sekolah.  Usaha-usaha ini haruslah dijalankan dengan teliti “bagai menarik rambut di dalam tepung.  Jika kita menyingkap lembaran sejarah Malaysia. Melalui aktiviti kokurikulum. tepung jangan berserak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful