P. 1
Contoh Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu Tahun 6

Contoh Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu Tahun 6

|Views: 21|Likes:
Published by Niza Sham

More info:

Published by: Niza Sham on Sep 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/12/2014

pdf

text

original

Contoh Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu Tahun 6

Matapelajaran : Bahasa Melayu Tarikh : 7 februari 2011 Masa : 9.15 am - 10.15 am (60minit) Tahun : 6 Amanah Bil Murid : 30 orang Tema : Sejarah Tajuk : Kembara Sejarah Nilai Murni : i. Bekerjasama ii. Hormat-menghormati iii. Patriotisme Objektif : Pada akhir pembelajaran ini murid dapat; i. Murid dapat menyumbangkan dua isi daripada lima isi perwatakan laksamana Cheng Ho secara berkumpulan ii. Murid dapat membina ayat dengan menggunakan lima daripada tujuh kata penguat di dalam buku teks . iii. Murid dapat membina sekurang-kurangnya satu rangkap pantun bertemakan Pelayaran Laksamana Cheng Ho secara berkumpulan Fokus Utama : 1.5 Memberikan penjelasan tentang sesuatu perkara yang tersurat dan tersirat dengan menggunakan kata, ungkapan dan ayat yang sesuai.. Aras 3

kaedah penggabungjalinan ii.1 Menghasilkan pelbagai genre (prosa dan puisi) termasuk e-mel yang mudah menarik dan bermakna. Interpersonal ii. teknik kolaboratif iii.i. Aras 3 Menghasilkan prosa dan puisi secara terancang. Guru berbual-bual dengan murid tentang perlabuhan Kaedah Penyampaian 1. Membanding beza Kecerdasan Pelbagai i. Mengenal pasti idea utama iii. pembelajaran kontekstual Tatabahasa : Kata penguat belakang. Langkah Isi Pelajaran Set induksi 1.Merumus ii.1 guru bertanya murid samaada mereka pernah mendengar sejarah Melaka Catatan Tayangan video menggunakan . Kemahiran Bernilai Tambah : Kemahiran berfikir i . Menyatakan pengajaran yang terdapat dalam bahan secara analitis.Lembaran Kerja Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah mendengar cerita tentang Sejarah Melaka dan Laksamana Cheng Ho Murid tahu mencipta pantun dan murid tahu rima pantun. indah dan menarik. Video. Fokus Sampingan : 10. kata penguat hadapan BBM : Teks. Verbal-linguistik Strategi pengajaran dan pembelajaran i.tertib dan kemas dengan menggunakan bahasa yang tepat .

2 Guru meminta semua murid membaca teks secara bersama-sama. bekerjasama Cheng Ho dan menyatakan pengajaran 1. 1. Murid secara 1. 1.5 guru meminta murid mnyenaraikan kata penguat belakang dan hadapan secara lisan.5 minit ataupun tidak. guru menggunakan teks dalam buku teks Bahasa Melayu tahun 6 halaman 128 2. gambaran perlabuhan negeri 1. . Murid menjawab secara lisan 1.2 guru menceritakan tentaang keagungan dan kemasyuran Melaka pada suatu 2. dari Negara asing dan bahasa melayu sebagai bahasa lingua franca -china -portugis -Arab 1.Laksamana Cheng Ho negeri Melaka sebagai perlabuhan interpot.4 Guru menceritakan tokoh pedagang yang terkenal turut datang . Notebook dan LCD Nilai : Patriotisme Langkah 1 10 minit 1. Ganerik: Kemahiran 1.1 guru meminta seorang demi seorang murid membaca kuat teks dan guru membetulkan kesalahan dalam pembacaan murid. perbincangan 1.3 guru menceritakan lambakan pedagang Melaka.3 guru meminta murid Berfikir menjelaskan apa yang mereka teknik fahami melalui teks yang dibaca.1 guru membahagikan murid teknik berkumpulan kepada 5 kumpulan.4 guru menjelaskan bahawa kata Nilai : Hormatpenguat hadapan dan penguat menghormati belakang digunakan untuk menegaskan lagi maksud sesuatu ayat. -sangat -amat -lah Langkah 2 10 minit 1. nilai yang tersebut. Guru Mempertontonkan Video ketika dahulu. Buku teks bahasa melayu tahun 6 Kertas mahjung Kemahiran 1.2 Setiap kumpulan hendaklah yang terdapat dalam teks menyenaraikan perwatakan Laksamana Cheng Ho. Guru memberi perbincangan menyenaraikan kertas mahjung kepada setiap Nilai: perwatakan laksamana kumpulan.

2 Pantun hendaklah ditulis dengan Nilai: menggunakan tulisan berangkai 1.2 Guru menjelaskan bahawa Negara Malaysia mempunyai khazanah yang berharga dan murid-murid bertanggungjawab menjaga khazanah Negara dari di cerobohi. .Secara berkumpulan murid membina ayat dengan menggunakan kata penguat yang terdapat didalam buku teks berkaitan dengan perwatakan laksamana Cheng Ho bersesuaian dengan teks dan menyatakan kesan perhubungan yang ingin dijalinkan oleh laksamana cheng ho dengan negeri Melaka dalam bentuk lakaran kerangka. 1. ulasan guru Kaedah 1. 1. Penutup 5 minit 1. Membina 3 rangkap pantun bertemakan pelayaran laksaman Cheng Ho 1. 1. 1.3 Guru menyatakan kumpulan yang Kerjasama Berjaya menyiapkan pantun yang terbaik dan cantik akan diberikan token untuk setiap ahlinya.3 guru meminta murid-murid di dalam setiap kumpulan membina ayat dengan menggunakan kata penguat yang terdapat didalam teks 1.4 Guru memupuk semangat dalam diri muri-murid agar melawat Negara asing agar bertambah ilmu di dada.1 guru mengulas semula tajuk pejaran pengukuhan pada hari ini dan menyatakan nilai kerjasama dan persahabatan di antara dua buah Negara dapat memperkukuhkan lagi Negara tersebut dan rakyat akan hidup dalam keadaan selesa. 1.3 Guru menjelaskan bahawa murid-murid perlu menjalinkan hubungan baik sesame sendiri dan bekerjasama.4 Guru meminta setiap kumpulan menyampaikan hasil perbincangan mereka di hadapan kelas Langkah 3 20 minit 1.1 Guru meminta pelajar dalam kumpulan BBM: yang sama menghasilkan 3 rangkap pantun bertemakan laksamana cheng Kertas warna ho di atas kertas warna yang Pensel warna disediakan.2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->