P. 1
Contoh Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu Tahun 6

Contoh Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu Tahun 6

|Views: 21|Likes:
Published by Niza Sham

More info:

Published by: Niza Sham on Sep 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/12/2014

pdf

text

original

Contoh Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu Tahun 6

Matapelajaran : Bahasa Melayu Tarikh : 7 februari 2011 Masa : 9.15 am - 10.15 am (60minit) Tahun : 6 Amanah Bil Murid : 30 orang Tema : Sejarah Tajuk : Kembara Sejarah Nilai Murni : i. Bekerjasama ii. Hormat-menghormati iii. Patriotisme Objektif : Pada akhir pembelajaran ini murid dapat; i. Murid dapat menyumbangkan dua isi daripada lima isi perwatakan laksamana Cheng Ho secara berkumpulan ii. Murid dapat membina ayat dengan menggunakan lima daripada tujuh kata penguat di dalam buku teks . iii. Murid dapat membina sekurang-kurangnya satu rangkap pantun bertemakan Pelayaran Laksamana Cheng Ho secara berkumpulan Fokus Utama : 1.5 Memberikan penjelasan tentang sesuatu perkara yang tersurat dan tersirat dengan menggunakan kata, ungkapan dan ayat yang sesuai.. Aras 3

pembelajaran kontekstual Tatabahasa : Kata penguat belakang. Menyatakan pengajaran yang terdapat dalam bahan secara analitis. teknik kolaboratif iii.kaedah penggabungjalinan ii. Mengenal pasti idea utama iii. Guru berbual-bual dengan murid tentang perlabuhan Kaedah Penyampaian 1.Merumus ii. Membanding beza Kecerdasan Pelbagai i.1 guru bertanya murid samaada mereka pernah mendengar sejarah Melaka Catatan Tayangan video menggunakan . indah dan menarik. kata penguat hadapan BBM : Teks.tertib dan kemas dengan menggunakan bahasa yang tepat . Interpersonal ii. Kemahiran Bernilai Tambah : Kemahiran berfikir i . Video.Lembaran Kerja Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah mendengar cerita tentang Sejarah Melaka dan Laksamana Cheng Ho Murid tahu mencipta pantun dan murid tahu rima pantun. Aras 3 Menghasilkan prosa dan puisi secara terancang. Fokus Sampingan : 10. Verbal-linguistik Strategi pengajaran dan pembelajaran i.1 Menghasilkan pelbagai genre (prosa dan puisi) termasuk e-mel yang mudah menarik dan bermakna.i. Langkah Isi Pelajaran Set induksi 1.

Ganerik: Kemahiran 1. Guru memberi perbincangan menyenaraikan kertas mahjung kepada setiap Nilai: perwatakan laksamana kumpulan. 1.1 guru membahagikan murid teknik berkumpulan kepada 5 kumpulan.Laksamana Cheng Ho negeri Melaka sebagai perlabuhan interpot.4 guru menjelaskan bahawa kata Nilai : Hormatpenguat hadapan dan penguat menghormati belakang digunakan untuk menegaskan lagi maksud sesuatu ayat. perbincangan 1.2 Guru meminta semua murid membaca teks secara bersama-sama. dari Negara asing dan bahasa melayu sebagai bahasa lingua franca -china -portugis -Arab 1. Murid menjawab secara lisan 1.4 Guru menceritakan tokoh pedagang yang terkenal turut datang .5 guru meminta murid mnyenaraikan kata penguat belakang dan hadapan secara lisan. Guru Mempertontonkan Video ketika dahulu. bekerjasama Cheng Ho dan menyatakan pengajaran 1. guru menggunakan teks dalam buku teks Bahasa Melayu tahun 6 halaman 128 2. .5 minit ataupun tidak. nilai yang tersebut. Buku teks bahasa melayu tahun 6 Kertas mahjung Kemahiran 1.2 guru menceritakan tentaang keagungan dan kemasyuran Melaka pada suatu 2.2 Setiap kumpulan hendaklah yang terdapat dalam teks menyenaraikan perwatakan Laksamana Cheng Ho. 1.3 guru meminta murid Berfikir menjelaskan apa yang mereka teknik fahami melalui teks yang dibaca. -sangat -amat -lah Langkah 2 10 minit 1. gambaran perlabuhan negeri 1. Notebook dan LCD Nilai : Patriotisme Langkah 1 10 minit 1.3 guru menceritakan lambakan pedagang Melaka. Murid secara 1.1 guru meminta seorang demi seorang murid membaca kuat teks dan guru membetulkan kesalahan dalam pembacaan murid.

1.3 Guru menjelaskan bahawa murid-murid perlu menjalinkan hubungan baik sesame sendiri dan bekerjasama. 1.4 Guru meminta setiap kumpulan menyampaikan hasil perbincangan mereka di hadapan kelas Langkah 3 20 minit 1. 1.1 guru mengulas semula tajuk pejaran pengukuhan pada hari ini dan menyatakan nilai kerjasama dan persahabatan di antara dua buah Negara dapat memperkukuhkan lagi Negara tersebut dan rakyat akan hidup dalam keadaan selesa.2 Pantun hendaklah ditulis dengan Nilai: menggunakan tulisan berangkai 1.3 Guru menyatakan kumpulan yang Kerjasama Berjaya menyiapkan pantun yang terbaik dan cantik akan diberikan token untuk setiap ahlinya.Secara berkumpulan murid membina ayat dengan menggunakan kata penguat yang terdapat didalam buku teks berkaitan dengan perwatakan laksamana Cheng Ho bersesuaian dengan teks dan menyatakan kesan perhubungan yang ingin dijalinkan oleh laksamana cheng ho dengan negeri Melaka dalam bentuk lakaran kerangka.2 Guru menjelaskan bahawa Negara Malaysia mempunyai khazanah yang berharga dan murid-murid bertanggungjawab menjaga khazanah Negara dari di cerobohi. . Penutup 5 minit 1. Membina 3 rangkap pantun bertemakan pelayaran laksaman Cheng Ho 1.2. 1.3 guru meminta murid-murid di dalam setiap kumpulan membina ayat dengan menggunakan kata penguat yang terdapat didalam teks 1. ulasan guru Kaedah 1. 1.1 Guru meminta pelajar dalam kumpulan BBM: yang sama menghasilkan 3 rangkap pantun bertemakan laksamana cheng Kertas warna ho di atas kertas warna yang Pensel warna disediakan.4 Guru memupuk semangat dalam diri muri-murid agar melawat Negara asing agar bertambah ilmu di dada.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->