P. 1
To Pik 10 Diorama

To Pik 10 Diorama

|Views: 1,596|Likes:
Published by Ngu Woo Hing
0
0

More info:

Published by: Ngu Woo Hing on Sep 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/02/2013

pdf

text

original

Top i k

X

Diorama 

10

HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir topik ini pelajar dapat: 1. 2. 3. memahami dan diorama dibentuk melalui gabungan catan yang bersifat dua dimensi dan objek tiga dimensi; memahami konsep diorama yang dibentuk dengan pemilihan tema dan subjek yang tertentu; diorama dibina melalui pemahaman

konstruktivisme

dan

kontekstual;

X PENGENALAN
Diorama merupakan gabungan catan besar yang mewujudkan persekitaran dan arca-arca figura di hadapannya bagi menghidupkan suasana catan besar tersebut. Catan ini digantung di dinding-dinding bangunan untuk bahan tontonan orang ramai dan mula popular sekitar abad ke sembilan belas. Secara mudahnya diorama terdiri daripada dua dimensi dan arca figura tiga dimensi. Kontemporari ini objek tiga dimensi ini diperluaskan lagi kepenggunaannya dengan karangan laut, figura haiwan, fiksyen, pensejarahan dan cerita rakyat. Tujuannya jelas, diorama dapat memperihalkan semula unsur-unsur naratif melalui penampilan imej 2 D dan 3 D dalam konteks diorama.

TOPIK 10 DIORAMA W 121 Sejarah awal diorama bermula dengan catan besar yang digantung di dinding bangunan Figura manusia yang bersifat 3 D membentuk cerita di hadapannya Rajah 10.1: Bagaimana diorama bermula di Eropah dan Amerika Syarikat. Catan besar berada di belakang sebagai latar belakang dan figura manusia sebagai pelaku atau pewatak kepada cerita yang diperihalkan .

playar pengapit 5.1 Bagaimanakah faktor pensejarahan boleh dijadikan sebagai rujukan utama di dalam menjalankan aktiviti diorama di tempat anda dibesarkan atau tempat tinggal anda? LATIHAN 10. Gunting dawai/ zing .playar muncung . senaraikan bahanbahan yang boleh anda jadikan diorama. Apakah kekangan-kekangan yang mungkin anda tempohi dalam proses penghasilan diorama tersebut? .122 X TOPIK 10 DIORAMA 10. Ragum .1 Merujuk kepada alam sekitar tempat anda tinggal.ragum apit . sesiku L.1 PENGGUNAAN ALATAN UNTUK MENGHASILKAN DIORAMA 4. Pembaris keluli 3. gunting.Pisau NT.1 CONTOH-CONTOH ASEMBLAJ 10.1.2: Alatan untuk menghasilkan diorama AKTIVITI 10. Playar . Tukul besi Tukul kayu Ganden kayu 7.gergaji besi Rajah 10. Acuan untuk memodel 10.1 Alatan 6.playar pemotong .2.ragum meja 2. Gerudi eletrik + Pelbagai jenis mata gerudi 1.

2 Senaraikan peralatan yang digunakan untuk membuat diorama dari gambar 1 hingga gambar 4 seperti yang terdapat di dalam gambar di atas? . PERALATAN MENGHASILKAN DIORAMA 3.3: Peralatan yang digunakan untuk menghasilkan diorama AKTIVITI 10. 2.TOPIK 10 DIORAMA W 123 10. 4.1. Rajah 10.2 Alatan Membuat Diorama 1.

Karangan laut. tulang ikan. gam PVA Tali tangsi 3. zing plywood Rajah 10. Bahan buangan dari ciptaan manusia 6.4: Penggunaan bahan untuk menghasilkan diorama Rajah 10.124 X TOPIK 10 DIORAMA 10. loyang PENGGUNAAN BAHAN/ MEDIA UNTUK MENGHASILKAN DIORAMA 2. Cermin/ kepingan kaca 5. 4. Aluminium/ kepingan aluminium.6: Set memotong . Kepingan plastik/ perspek/fiber glass 1. Kertas tebal/ Straw board. batu. Dawai/gam UHU. pasir 9.3 Bahan Menghasil Diorama 7.1. Tanah liat/ Plestersin/kepingan tembikar. Kepingan tembaga Kepingan timah. tulang binatang 8.5: Perspek dan plastik Rajah 10.

Pembaris sudut 18. Pembaris keluli 12. Jangka lukis 13. Pensel dan pemadam 14. Span 17.7: Alat dan bahan menghasil diorama . Alat pembentuk 5. Gunting 16. Gam PVA 3. Berus lukisan 6. Pelekat silikon 2. Berus gigi 10. Kad polesterin 19. Kertas cat air 7. Alas emboss Rajah 10. Pelbagai jenis kertas warna 9. Alas pemotong 20. Kertas tekap 11. Pencungkil gigi 4.TOPIK 10 DIORAMA W 125 1. Akrilik 8. Pisau kraf 15.

Menentukan Subjek dan Tema (a) Alam Semulajadi dan Persekitaran (b) Perasaan Dalaman. Khayalan dan Imaginasi Pelukis .126 X TOPIK 10 DIORAMA 10. tema dan subjek serta olahan idea yang berpandukan kepada asas seni dan prinsip seni reka. Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan diorama: 1. Perancangan ini dilakukan dengan mengambil kira pelbagai kesesuaian catan sebagai latar belakang diorama dan objek-objek tiga dimensi sebagai hal subjek diorama.4 Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Diorama Diorama direka bentuk melalui perancangan yang jitu dan teliti.1. Seterusnya pemilihan alat dan bahan.

1 Muzium menampilkan diorama sebagai kaedah perkongsian maklumat dan ilmu kepada orang ramai. mudah pecah. Ciriciri bahan yang dipilih seharusnya tahan lama dan lasak kepenggunaannya.TOPIK 10 DIORAMA W 127 (c) Aliran dan Tema Sejagat (d) Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian SEMAK KENDIRI 10. Konsep artistik diorama ditampilkan melalui pemilihan objek yang real tetapi cantik dan . Mengapa? 2. Pemilihan alat dan bahan mengambil kira keberkesanan dan relevannya hal subjek yang ingin diutarakan. mudah rosak tidak wajar diaplikasikan dalam penghasilan diorama. Bahan yang tidak lasak. Kaedah ini dianggap paling relevan dan berkesan sehingga kini dan belum digantikan dengan kaedah yang lain. perancangan pemilihan alat dan bahan menjadi kriteria yang penting. Menentukan Alat dan Media Setelah subjek dan tema di atas di pilih.

khayalan dan imaginasi pelukis Kehidupan di sebuah planet asing Plastersin. pasir. plastersin. 3. Model manusia. cat emulsi. plesterin. gam UHU. Tulang ikan. polesterin. kad tebal. kaca. Membuat Thumbnail-print (Membuat Lakaran-lakaran Kecil) Apakah pentingnya thumbnail-print? • • • Gagasan-gasasan dan pengideaan melalui konsep trial and error. model kapal angkasa. batubatu laut. Keperluan dan pengalaman hidup harian Memancing ikan di sebuah tasik yang permai Model orang memancing.128 X TOPIK 10 DIORAMA dikecilkan atau dimodelkan pada kadaran atau nisbah gambar latar secara idealistik. kad bod. Subjek dan Tema Tajuk Diorama Alat dan Bahan Karangan laut. gam. gam UHU.dawai. gam. pasir laut. Alam semulajadi dan persekitaran Hidupan di dasar laut Perasaan dalaman. cat emulsi. Aliran dan tema sejagat Sabung ayam di kampung saya Model ayam jantan.pasir. platersin. . batu-batu kecil. biji kacang. Sketsa yang mantap dan hebat untuk dijadikan diorama. pasir. tangsi. tanah. Sketsa-sketsa mengenai hal subjek dan tema yang ingin dinukilkan.

TOPIK 10 DIORAMA W 129 Sketsa 1. Pelbagai jenis siput dan bertemakan hidupan laut Sketsa 2 Pelbagai jenis kupu-kupu dan bertemakan alam sekitar yang permai Sketsa 3 Pelbagai jenis daun dan bertemakan tumbuhtumbuhan .

Fikirkan aspek ruang. • Kos pembinaan/buatan • Masa yang diperlukan. Kriteria pemilihan ini dipilih kerana berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan.1.130 X TOPIK 10 DIORAMA 4. 6. . Kemampuan menterjemah lakaran kepada bentuk diorama yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. SEMAK KENDIRI 10.2 Apakah ciri-ciri diorama yang baik? Apakah pertimbanganpertimbangan yang perlu dibuat untuk menghasilkan diorama yang baik dan bermakna? 10. Memperinci Lakaran Setelah memilih lakaran yang terbaik. tema. hal subjek dan latar hadapan. perkara-perkara yang berikut diambil pertimbangan.5 Proses Membentuk Diorama Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan diorama. fikirkanlah untuk memperkemaskan lagi reka bentuknya. Membuat Karya/Diorama Buat kerangka dalam dan luar. Dalam konteks ini. • Kesesuaian latar belakang. Ia mengambil kira bahan. alat. • Bahan dan alatan. 5. saiz mobail. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan. Memilih Salah Satu Lakaran yang Terbaik Sketsa 2 dipilih untuk pengembangan idea seterusnya dan dijadikan diorama.2 Bagaimanakah diorama boleh dianggap sebagai bahan bantu mengajar pengajaran pembelajaran yang boleh merentasi mata-mata pelajaran yang lain di peringkat KBSR? LATIHAN 10. tempat peragaan dan konsep keseluruhan termasuk estetika dan etika dari diorama yang akan dihasilkan nanti.

TOPIK 10 DIORAMA W 131 Sketsa 1: Hal subjek ditentukan Sketsa 2: Hal subjek dilengkapi dengan latar belakang Sketsa 3: Hal subjek. latar belakang dan kotak diorama .

prinsip seni dan strukur rekaan seni. ekspresi dalaman pembuat diorama boleh menjadi sebahagian daripada cetusan tema dan tajuk. penguasaan unsur seni.1 Ekspresi Diri Diorama yang baik dizahirkan melalui proses artistik yang diekspresikan melalui alat dan bahan.2 PERSEMBAHAN HASIL KERJA 10.132 X TOPIK 10 DIORAMA Plywood Tali tangsi Latar belakang Hal subjek Pelengkap latar hadapan Sketsa 4: Diorama yang lengkap untuk peragaan 10. Lazimnya isu-isu semasa dan isu dalam pembelajaran pembelajaran menjadi pilihan tema.2. Seterusnya hasilan ini mengambil kira kepada beberapa ciri yang berikut: 1. Diorama menampilkan tema dan tajuk secara realism. . Bentuk Diorama Menepati Tema dan Tajuk • • • • Tema disampai dan dikongsi dengan tepat. Ia diolah dengan mengambil pertimbangan-pertimbangan yang paling ideal dan bersistematik. Namun begitu.

Tambahan pula kelainan alat dan bahan mempunyai cara atau teknik adunan yang berbeza mengikut kesesuaiannya. Mudah diaplikasi. Diorama juga perlu kukuh kerana pengamatan dan penilaian dengan teliti. keliutan dan ketahanan bahan perlu diambil Diorama perlu mempunyai jangka hayat yang panjang. Pastikan ia Kuat. Pergerakan.8: Aplikasi prinsip rekaan diorama . dengan Baik. pergerakan dan kontra dan kesatuan perlu diteliti dan dinilai berkali-kali. 4. Menarik.TOPIK 10 DIORAMA W 133 2. Kukuh dan Selamat • • • • Soal kekuatan. untuk penampilan karya yang simple tetapi menarik. Warna. Adunan rentak. Imbangan. sedondon dan saling lengkap melengkapi. Kepelbagaian Bahan Dapat Diadun atau Dipasang Membentuk Suatu Komposisi Gubahan yang Artistik • • Menyusun atur komposisi bahan penting untuk artistik bahan dan estetika diorama. selari dengan tema dan tajuk. 3. Harmoni dan Kesatuan yang Menarik Imbangan Rentak Pergerakan Harmoni APLIKASI PRINSIP REKAAN DIORAMA Kesatuan Warna Kontra Rajah 10. Kontra. pertimbangan. pemerhati akan membuat Pemerhati ada kemungkinan berasak-asak melihat diorama tersebut. • 5. Tujuannya jelas. Bahan Binaan Diorama Sesuai dengan Tujuan Hasilan • • • Ketahanan dan kesesuaian diorama yang akan dihasilkan. Mengaplikasi Prinsip-prinsip Rekaan seperti Rentak.

Asli.2 Kemahiran Mengaplikasikan Alat. Bahan dan Teknik Kemahiran-kemahiran seperti di atas akan merujuk kepada lima perkara yang berikut: 1.134 X TOPIK 10 DIORAMA 6.2. Unik dan Berketrampilan • • • • • • • Melalui proses kreativiti yang tinggi. 5. Jauhi plagiarism dan hasilan klise. 3. Fikirkan soal kemasan. fikirkan kaedah. Bagi tujuan peragaan yang menarik. 10. kaedah menggantung. Penampilan reka bentuk baru dan bersifat futuristik. 2.9: Kemahiran-kemahiran dalam mengaplikasi alat dan bahan mobail . Suatu penampilan yang baru Inovasi atau improvisiasi yang positif Pemerhatian. Daripada beberapa „thumbnail-print‰ yang dihasilkan. teknik dan tata aturan penggunaan alat dan bahan untuk penghasilan diorama. Bagi tujuan peragaan yang baik diorama kelihatan kemas dan teratur. ruang peragaan dan latar perlu diteliti dan difahami. Pilih satu thumbnail-print yang baik. rancangkan pemilihan alat dan bahan yang berkaitan bertujuan untuk membuat penghasilan diorama mengikut pilihan yang terbaik. Konsep ambient perlu dipetimbangkan k b ik Rajah 10. 4. Kesesuaian dengan pemilihan bahan dan alat yang dikaitkan dengan tajuk. . penelitian dan pro-aktif Cuba jaya yang tidak kenal erti putus asa. tema dan hal benda (subject-matter).

2. Tajuk dan tema yang sesuai 2.4 Mengapa perlunya apresiasi di dalam hasilan diorama? Di dalam amalan pengajaran dan pembelajaran. bilakah apresiasi ini dijalankan? . Pilihan reka bentuk dan aplikasi unsur seni yang sesuai 4.3 Bagaimanakah keunikan dan ketrampilan diorama dapat diwujudkan? Bagi menghasilkan sebuah diorama di kawasan hutan bakau.TOPIK 10 DIORAMA W 135 LATIHAN 10. apakah pertimbangan-pertimbangan yang perlu dilakukan untuk memperoleh keunikan dan ketrampilan seperti di atas? 10.Alat dan bahan yang sesuai dengan hasilan diorama APRESIASI DIORAMA 3.10: Tata cara apresiasi diorama LATIHAN 10.2 Apresiasi Diorama Apresiasi diorama dilakukan berpandukan empat perkara berikut: 1. Kesesuaian secara keseluruhan Rajah 10.

Diorama banyak mengesahkan mengenai sejarah. gam plastik. dicetak dan bahan semulajadi yang diperagakan semula. Sifat objek telah melalui proses adaptasi ruang dan bentuk serta konsep ambient. sains.5 Anggaran bentuk figura di latar hadapan perlu diimbangkan dengan catan besar sebagai latar belakang untuk penampilan diorama yang baik. dimodel. Bincangkan mengapa perkara ini perlu dilakukan dan nyatakan pertimbangan-pertimbangan yang perlu dilakukan. • • • .136 X TOPIK 10 DIORAMA LATIHAN 10. Kemasan diorama boleh dilakukan dengan menyapukan bahan penyudah seperti syelek. skrew. cermin diaplikasikan di bahagian hadapan untuk menghindar daripada kerosakkan diorama. • • • • Diorama mula mendapat perhatian umum dalam dunia seni pada abad ke sembilan belas. Konsep diorama dikaitkan dengan catan yang besifat dua dimensi dan figura yang bersifat tiga dimensi. jahitan dan ikatan. varnish. Komponen objek diorama dibuat secara pateri atau kimpalan. alam sekitar dan sastera rakyat. cat kilat atau emulsi. Diorama menggabungkan objek-objek yang berbagai: dibentuk. Peragaan diorama di tempat tertutup. Untuk mengelakkan daripada gangguan sipemerhati terhadap objek-objek yang dipamer.

Membentuk dan membuat binaan? Dengan mengambil tema dan tajuk hidupan di terumbu karang. . hasilkan sebuah diorama dengan memperlihatkan spesis ikan dan karang di kawasan tersebut.TOPIK 10 DIORAMA W 137 Artistik Figura Fiksyen Idealistik Imaginasi Imej Kemasan Kontekstual Kontemporari Naratif Nukil Real Simple Mengapakah diorama diletakkan di dalam bidang ketiga sukatan pelajaran Pendidikan Seni KBSR.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->