P. 1
To Pik 10 Diorama

To Pik 10 Diorama

|Views: 1,603|Likes:
Published by Ngu Woo Hing
0
0

More info:

Published by: Ngu Woo Hing on Sep 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/02/2013

pdf

text

original

Top i k

X

Diorama 

10

HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir topik ini pelajar dapat: 1. 2. 3. memahami dan diorama dibentuk melalui gabungan catan yang bersifat dua dimensi dan objek tiga dimensi; memahami konsep diorama yang dibentuk dengan pemilihan tema dan subjek yang tertentu; diorama dibina melalui pemahaman

konstruktivisme

dan

kontekstual;

X PENGENALAN
Diorama merupakan gabungan catan besar yang mewujudkan persekitaran dan arca-arca figura di hadapannya bagi menghidupkan suasana catan besar tersebut. Catan ini digantung di dinding-dinding bangunan untuk bahan tontonan orang ramai dan mula popular sekitar abad ke sembilan belas. Secara mudahnya diorama terdiri daripada dua dimensi dan arca figura tiga dimensi. Kontemporari ini objek tiga dimensi ini diperluaskan lagi kepenggunaannya dengan karangan laut, figura haiwan, fiksyen, pensejarahan dan cerita rakyat. Tujuannya jelas, diorama dapat memperihalkan semula unsur-unsur naratif melalui penampilan imej 2 D dan 3 D dalam konteks diorama.

1: Bagaimana diorama bermula di Eropah dan Amerika Syarikat.TOPIK 10 DIORAMA W 121 Sejarah awal diorama bermula dengan catan besar yang digantung di dinding bangunan Figura manusia yang bersifat 3 D membentuk cerita di hadapannya Rajah 10. Catan besar berada di belakang sebagai latar belakang dan figura manusia sebagai pelaku atau pewatak kepada cerita yang diperihalkan .

gunting.gergaji besi Rajah 10.ragum meja 2. senaraikan bahanbahan yang boleh anda jadikan diorama.Pisau NT.playar pengapit 5. Pembaris keluli 3.playar muncung .1 Alatan 6.playar pemotong .2.122 X TOPIK 10 DIORAMA 10.2: Alatan untuk menghasilkan diorama AKTIVITI 10.ragum apit . Acuan untuk memodel 10. Ragum .1 Merujuk kepada alam sekitar tempat anda tinggal.1 CONTOH-CONTOH ASEMBLAJ 10. Tukul besi Tukul kayu Ganden kayu 7.1 Bagaimanakah faktor pensejarahan boleh dijadikan sebagai rujukan utama di dalam menjalankan aktiviti diorama di tempat anda dibesarkan atau tempat tinggal anda? LATIHAN 10. Playar .1. Apakah kekangan-kekangan yang mungkin anda tempohi dalam proses penghasilan diorama tersebut? . Gerudi eletrik + Pelbagai jenis mata gerudi 1. sesiku L. Gunting dawai/ zing .1 PENGGUNAAN ALATAN UNTUK MENGHASILKAN DIORAMA 4.

2 Senaraikan peralatan yang digunakan untuk membuat diorama dari gambar 1 hingga gambar 4 seperti yang terdapat di dalam gambar di atas? . 4.2 Alatan Membuat Diorama 1.1. 2. PERALATAN MENGHASILKAN DIORAMA 3.TOPIK 10 DIORAMA W 123 10. Rajah 10.3: Peralatan yang digunakan untuk menghasilkan diorama AKTIVITI 10.

Tanah liat/ Plestersin/kepingan tembikar. Aluminium/ kepingan aluminium. pasir 9. Cermin/ kepingan kaca 5. Karangan laut.6: Set memotong . Bahan buangan dari ciptaan manusia 6.3 Bahan Menghasil Diorama 7. Dawai/gam UHU. Kepingan plastik/ perspek/fiber glass 1. zing plywood Rajah 10.124 X TOPIK 10 DIORAMA 10.4: Penggunaan bahan untuk menghasilkan diorama Rajah 10. batu. tulang binatang 8. 4. Kepingan tembaga Kepingan timah. Kertas tebal/ Straw board.5: Perspek dan plastik Rajah 10. gam PVA Tali tangsi 3. tulang ikan. loyang PENGGUNAAN BAHAN/ MEDIA UNTUK MENGHASILKAN DIORAMA 2.1.

Pembaris keluli 12. Pencungkil gigi 4. Jangka lukis 13. Berus lukisan 6. Pensel dan pemadam 14.7: Alat dan bahan menghasil diorama . Pelbagai jenis kertas warna 9. Alat pembentuk 5. Kertas tekap 11. Kad polesterin 19. Gunting 16. Gam PVA 3. Pisau kraf 15. Kertas cat air 7. Pelekat silikon 2. Berus gigi 10. Pembaris sudut 18. Alas emboss Rajah 10. Akrilik 8.TOPIK 10 DIORAMA W 125 1. Span 17. Alas pemotong 20.

126 X TOPIK 10 DIORAMA 10. Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan diorama: 1. Perancangan ini dilakukan dengan mengambil kira pelbagai kesesuaian catan sebagai latar belakang diorama dan objek-objek tiga dimensi sebagai hal subjek diorama.4 Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Diorama Diorama direka bentuk melalui perancangan yang jitu dan teliti. Khayalan dan Imaginasi Pelukis . Menentukan Subjek dan Tema (a) Alam Semulajadi dan Persekitaran (b) Perasaan Dalaman. Seterusnya pemilihan alat dan bahan. tema dan subjek serta olahan idea yang berpandukan kepada asas seni dan prinsip seni reka.1.

Konsep artistik diorama ditampilkan melalui pemilihan objek yang real tetapi cantik dan . mudah pecah. Bahan yang tidak lasak. perancangan pemilihan alat dan bahan menjadi kriteria yang penting. Mengapa? 2. Kaedah ini dianggap paling relevan dan berkesan sehingga kini dan belum digantikan dengan kaedah yang lain. Menentukan Alat dan Media Setelah subjek dan tema di atas di pilih. mudah rosak tidak wajar diaplikasikan dalam penghasilan diorama.1 Muzium menampilkan diorama sebagai kaedah perkongsian maklumat dan ilmu kepada orang ramai.TOPIK 10 DIORAMA W 127 (c) Aliran dan Tema Sejagat (d) Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian SEMAK KENDIRI 10. Ciriciri bahan yang dipilih seharusnya tahan lama dan lasak kepenggunaannya. Pemilihan alat dan bahan mengambil kira keberkesanan dan relevannya hal subjek yang ingin diutarakan.

tanah. kad bod. cat emulsi. gam UHU. . tangsi. cat emulsi. pasir laut. pasir. batu-batu kecil. Subjek dan Tema Tajuk Diorama Alat dan Bahan Karangan laut.dawai. gam UHU. plesterin. plastersin. biji kacang. khayalan dan imaginasi pelukis Kehidupan di sebuah planet asing Plastersin. Tulang ikan. Aliran dan tema sejagat Sabung ayam di kampung saya Model ayam jantan. model kapal angkasa.pasir. platersin. batubatu laut. kad tebal. Sketsa yang mantap dan hebat untuk dijadikan diorama. Sketsa-sketsa mengenai hal subjek dan tema yang ingin dinukilkan. Keperluan dan pengalaman hidup harian Memancing ikan di sebuah tasik yang permai Model orang memancing. gam. kaca. pasir. Alam semulajadi dan persekitaran Hidupan di dasar laut Perasaan dalaman. 3. Membuat Thumbnail-print (Membuat Lakaran-lakaran Kecil) Apakah pentingnya thumbnail-print? • • • Gagasan-gasasan dan pengideaan melalui konsep trial and error. polesterin. gam.128 X TOPIK 10 DIORAMA dikecilkan atau dimodelkan pada kadaran atau nisbah gambar latar secara idealistik. Model manusia.

TOPIK 10 DIORAMA W 129 Sketsa 1. Pelbagai jenis siput dan bertemakan hidupan laut Sketsa 2 Pelbagai jenis kupu-kupu dan bertemakan alam sekitar yang permai Sketsa 3 Pelbagai jenis daun dan bertemakan tumbuhtumbuhan .

• Kesesuaian latar belakang. Kriteria pemilihan ini dipilih kerana berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan. saiz mobail. Memperinci Lakaran Setelah memilih lakaran yang terbaik. perkara-perkara yang berikut diambil pertimbangan.2 Apakah ciri-ciri diorama yang baik? Apakah pertimbanganpertimbangan yang perlu dibuat untuk menghasilkan diorama yang baik dan bermakna? 10. • Bahan dan alatan. Dalam konteks ini.2 Bagaimanakah diorama boleh dianggap sebagai bahan bantu mengajar pengajaran pembelajaran yang boleh merentasi mata-mata pelajaran yang lain di peringkat KBSR? LATIHAN 10. fikirkanlah untuk memperkemaskan lagi reka bentuknya. Fikirkan aspek ruang. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan. alat. SEMAK KENDIRI 10. 5.130 X TOPIK 10 DIORAMA 4. 6. • Kos pembinaan/buatan • Masa yang diperlukan. tema. tempat peragaan dan konsep keseluruhan termasuk estetika dan etika dari diorama yang akan dihasilkan nanti. hal subjek dan latar hadapan. Memilih Salah Satu Lakaran yang Terbaik Sketsa 2 dipilih untuk pengembangan idea seterusnya dan dijadikan diorama.5 Proses Membentuk Diorama Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan diorama. Ia mengambil kira bahan. .1. Membuat Karya/Diorama Buat kerangka dalam dan luar. Kemampuan menterjemah lakaran kepada bentuk diorama yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut.

TOPIK 10 DIORAMA W 131 Sketsa 1: Hal subjek ditentukan Sketsa 2: Hal subjek dilengkapi dengan latar belakang Sketsa 3: Hal subjek. latar belakang dan kotak diorama .

Bentuk Diorama Menepati Tema dan Tajuk • • • • Tema disampai dan dikongsi dengan tepat. Diorama menampilkan tema dan tajuk secara realism. Lazimnya isu-isu semasa dan isu dalam pembelajaran pembelajaran menjadi pilihan tema.2. ekspresi dalaman pembuat diorama boleh menjadi sebahagian daripada cetusan tema dan tajuk.132 X TOPIK 10 DIORAMA Plywood Tali tangsi Latar belakang Hal subjek Pelengkap latar hadapan Sketsa 4: Diorama yang lengkap untuk peragaan 10.1 Ekspresi Diri Diorama yang baik dizahirkan melalui proses artistik yang diekspresikan melalui alat dan bahan. Namun begitu. prinsip seni dan strukur rekaan seni. . penguasaan unsur seni.2 PERSEMBAHAN HASIL KERJA 10. Seterusnya hasilan ini mengambil kira kepada beberapa ciri yang berikut: 1. Ia diolah dengan mengambil pertimbangan-pertimbangan yang paling ideal dan bersistematik.

selari dengan tema dan tajuk. 4. pemerhati akan membuat Pemerhati ada kemungkinan berasak-asak melihat diorama tersebut. Kukuh dan Selamat • • • • Soal kekuatan. Mudah diaplikasi. Tujuannya jelas. untuk penampilan karya yang simple tetapi menarik. dengan Baik. Harmoni dan Kesatuan yang Menarik Imbangan Rentak Pergerakan Harmoni APLIKASI PRINSIP REKAAN DIORAMA Kesatuan Warna Kontra Rajah 10. 3. Bahan Binaan Diorama Sesuai dengan Tujuan Hasilan • • • Ketahanan dan kesesuaian diorama yang akan dihasilkan. Kepelbagaian Bahan Dapat Diadun atau Dipasang Membentuk Suatu Komposisi Gubahan yang Artistik • • Menyusun atur komposisi bahan penting untuk artistik bahan dan estetika diorama. Tambahan pula kelainan alat dan bahan mempunyai cara atau teknik adunan yang berbeza mengikut kesesuaiannya. Imbangan. Pastikan ia Kuat. pertimbangan. pergerakan dan kontra dan kesatuan perlu diteliti dan dinilai berkali-kali.8: Aplikasi prinsip rekaan diorama . Adunan rentak. keliutan dan ketahanan bahan perlu diambil Diorama perlu mempunyai jangka hayat yang panjang. Diorama juga perlu kukuh kerana pengamatan dan penilaian dengan teliti.TOPIK 10 DIORAMA W 133 2. Warna. sedondon dan saling lengkap melengkapi. • 5. Mengaplikasi Prinsip-prinsip Rekaan seperti Rentak. Kontra. Pergerakan. Menarik.

Asli. Kesesuaian dengan pemilihan bahan dan alat yang dikaitkan dengan tajuk. Fikirkan soal kemasan. Unik dan Berketrampilan • • • • • • • Melalui proses kreativiti yang tinggi. . Bagi tujuan peragaan yang menarik. 2. teknik dan tata aturan penggunaan alat dan bahan untuk penghasilan diorama. Penampilan reka bentuk baru dan bersifat futuristik. Pilih satu thumbnail-print yang baik. 3. Bagi tujuan peragaan yang baik diorama kelihatan kemas dan teratur. tema dan hal benda (subject-matter).9: Kemahiran-kemahiran dalam mengaplikasi alat dan bahan mobail . Daripada beberapa „thumbnail-print‰ yang dihasilkan. Konsep ambient perlu dipetimbangkan k b ik Rajah 10.2 Kemahiran Mengaplikasikan Alat. Jauhi plagiarism dan hasilan klise. 10. kaedah menggantung.134 X TOPIK 10 DIORAMA 6. ruang peragaan dan latar perlu diteliti dan difahami. Suatu penampilan yang baru Inovasi atau improvisiasi yang positif Pemerhatian. Bahan dan Teknik Kemahiran-kemahiran seperti di atas akan merujuk kepada lima perkara yang berikut: 1. 4. rancangkan pemilihan alat dan bahan yang berkaitan bertujuan untuk membuat penghasilan diorama mengikut pilihan yang terbaik. fikirkan kaedah. 5. penelitian dan pro-aktif Cuba jaya yang tidak kenal erti putus asa.2.

3 Bagaimanakah keunikan dan ketrampilan diorama dapat diwujudkan? Bagi menghasilkan sebuah diorama di kawasan hutan bakau.2.2 Apresiasi Diorama Apresiasi diorama dilakukan berpandukan empat perkara berikut: 1.10: Tata cara apresiasi diorama LATIHAN 10.4 Mengapa perlunya apresiasi di dalam hasilan diorama? Di dalam amalan pengajaran dan pembelajaran. Kesesuaian secara keseluruhan Rajah 10. bilakah apresiasi ini dijalankan? .Alat dan bahan yang sesuai dengan hasilan diorama APRESIASI DIORAMA 3. Pilihan reka bentuk dan aplikasi unsur seni yang sesuai 4. Tajuk dan tema yang sesuai 2. apakah pertimbangan-pertimbangan yang perlu dilakukan untuk memperoleh keunikan dan ketrampilan seperti di atas? 10.TOPIK 10 DIORAMA W 135 LATIHAN 10.

Kemasan diorama boleh dilakukan dengan menyapukan bahan penyudah seperti syelek. gam plastik. Diorama menggabungkan objek-objek yang berbagai: dibentuk. varnish.136 X TOPIK 10 DIORAMA LATIHAN 10. Konsep diorama dikaitkan dengan catan yang besifat dua dimensi dan figura yang bersifat tiga dimensi.5 Anggaran bentuk figura di latar hadapan perlu diimbangkan dengan catan besar sebagai latar belakang untuk penampilan diorama yang baik. alam sekitar dan sastera rakyat. cermin diaplikasikan di bahagian hadapan untuk menghindar daripada kerosakkan diorama. Diorama banyak mengesahkan mengenai sejarah. Sifat objek telah melalui proses adaptasi ruang dan bentuk serta konsep ambient. sains. Peragaan diorama di tempat tertutup. skrew. cat kilat atau emulsi. Bincangkan mengapa perkara ini perlu dilakukan dan nyatakan pertimbangan-pertimbangan yang perlu dilakukan. jahitan dan ikatan. dicetak dan bahan semulajadi yang diperagakan semula. dimodel. Untuk mengelakkan daripada gangguan sipemerhati terhadap objek-objek yang dipamer. Komponen objek diorama dibuat secara pateri atau kimpalan. • • • . • • • • Diorama mula mendapat perhatian umum dalam dunia seni pada abad ke sembilan belas.

hasilkan sebuah diorama dengan memperlihatkan spesis ikan dan karang di kawasan tersebut. Membentuk dan membuat binaan? Dengan mengambil tema dan tajuk hidupan di terumbu karang. .TOPIK 10 DIORAMA W 137 Artistik Figura Fiksyen Idealistik Imaginasi Imej Kemasan Kontekstual Kontemporari Naratif Nukil Real Simple Mengapakah diorama diletakkan di dalam bidang ketiga sukatan pelajaran Pendidikan Seni KBSR.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->