PIM 3109 PENGURUSAN SUMBER DAN PENGAJARAN MIKRO,MAKRO PENDIDIKAN ISLAM

PENDIDIKAN ISLAM TAHUN DUA  BIDANG: SIRAH  TAJUK : KEMATIAN DATUK NABI  ARAS 1: Di akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat : - menyebut nama datuk nabi dengan betul.

BBM : KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN

BBM YANG DIGUNAKAN IALAH BAHAN BANTU MENGAJAR BUKAN ELEKTRONIK IAITU KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN. .

Terdapat tiga kategori bahan bantu mengajar iaitu . dirasai.DEFINISI/KONSEP BBM : Adalah segala kelengkapan yang digunakan oleh guru untuk membantunya dalam menyampaikan pengajaran. didengar. Ia boleh dilihat. dipegang. digunakan dan sebagainya. dikisahkan. i) Bahan bantu mengajar bukan elektronik ii)Bahan bantu mengajar berbentuk elektronik iii)Bahan bantu mengajar bercorak pengalaman . dibaca. dihidu.

*Memperkenalkan perkataanperkataan baru *Sesuai untuk pelajar-pelajar peringkat rendah .Fungsi kad perkataan dan kad cantuman ialah : *Terdiri daripada kata-kata atau rangkai kata.

iv. vi. iii. Mudah dikendalikan ii. Mudah dibawa ke mana-mana.KELEBIHAN BBM KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN : i. v. Mudah diuruskan atau disimpan. Tahan lama. Kos murah. Boleh digunakan semula .

Guru menyebut nama datuk nabi dan murid mendengar dengan teliti 3. Guru mempamerkan kad perkataan nama datuk nabi. ‫عبد المطلب‬ 2. Murid mengikut bacaan guru secara kelas.AKTIVITI: 1. . kumpulan dan individu.

‫لب‬ ‫المط‬ ‫عبد‬ 5. Guru menyuruh murid menyusun dan melekatkan potongan kad nama datuk nabi di papan tulis dengan betul.4. . Guru meletakkan potongan kadkad nama datuk nabi di atas meja.

HAK CIPTA TERPELIHARA . BUKAN CETAK ROMPAK ATAU DIBELI DI KEDAI.BUKTI BBM DICIPTA SENDIRI.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful