PIM 3109 PENGURUSAN SUMBER DAN PENGAJARAN MIKRO,MAKRO PENDIDIKAN ISLAM

PENDIDIKAN ISLAM TAHUN DUA  BIDANG: SIRAH  TAJUK : KEMATIAN DATUK NABI  ARAS 1: Di akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat : - menyebut nama datuk nabi dengan betul.

BBM : KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN

.BBM YANG DIGUNAKAN IALAH BAHAN BANTU MENGAJAR BUKAN ELEKTRONIK IAITU KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN.

dibaca. Terdapat tiga kategori bahan bantu mengajar iaitu .DEFINISI/KONSEP BBM : Adalah segala kelengkapan yang digunakan oleh guru untuk membantunya dalam menyampaikan pengajaran. digunakan dan sebagainya. dihidu. Ia boleh dilihat. i) Bahan bantu mengajar bukan elektronik ii)Bahan bantu mengajar berbentuk elektronik iii)Bahan bantu mengajar bercorak pengalaman . dipegang. dikisahkan. dirasai. didengar.

Fungsi kad perkataan dan kad cantuman ialah : *Terdiri daripada kata-kata atau rangkai kata. *Memperkenalkan perkataanperkataan baru *Sesuai untuk pelajar-pelajar peringkat rendah .

Mudah diuruskan atau disimpan. iii. Mudah dibawa ke mana-mana. iv. Tahan lama. vi. Kos murah. v.KELEBIHAN BBM KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN : i. Boleh digunakan semula . Mudah dikendalikan ii.

. Guru menyebut nama datuk nabi dan murid mendengar dengan teliti 3. ‫عبد المطلب‬ 2.AKTIVITI: 1. Murid mengikut bacaan guru secara kelas. Guru mempamerkan kad perkataan nama datuk nabi. kumpulan dan individu.

‫لب‬ ‫المط‬ ‫عبد‬ 5. Guru meletakkan potongan kadkad nama datuk nabi di atas meja. Guru menyuruh murid menyusun dan melekatkan potongan kad nama datuk nabi di papan tulis dengan betul. .4.

BUKAN CETAK ROMPAK ATAU DIBELI DI KEDAI.BUKTI BBM DICIPTA SENDIRI. HAK CIPTA TERPELIHARA .