PIM 3109 PENGURUSAN SUMBER DAN PENGAJARAN MIKRO,MAKRO PENDIDIKAN ISLAM

PENDIDIKAN ISLAM TAHUN DUA  BIDANG: SIRAH  TAJUK : KEMATIAN DATUK NABI  ARAS 1: Di akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat : - menyebut nama datuk nabi dengan betul.

BBM : KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN

.BBM YANG DIGUNAKAN IALAH BAHAN BANTU MENGAJAR BUKAN ELEKTRONIK IAITU KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN.

Ia boleh dilihat. dihidu. dirasai. i) Bahan bantu mengajar bukan elektronik ii)Bahan bantu mengajar berbentuk elektronik iii)Bahan bantu mengajar bercorak pengalaman . dibaca.DEFINISI/KONSEP BBM : Adalah segala kelengkapan yang digunakan oleh guru untuk membantunya dalam menyampaikan pengajaran. didengar. dikisahkan. dipegang. digunakan dan sebagainya. Terdapat tiga kategori bahan bantu mengajar iaitu .

Fungsi kad perkataan dan kad cantuman ialah : *Terdiri daripada kata-kata atau rangkai kata. *Memperkenalkan perkataanperkataan baru *Sesuai untuk pelajar-pelajar peringkat rendah .

Kos murah. Mudah dikendalikan ii.KELEBIHAN BBM KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN : i. vi. Mudah diuruskan atau disimpan. Boleh digunakan semula . v. Tahan lama. iii. iv. Mudah dibawa ke mana-mana.

‫عبد المطلب‬ 2.AKTIVITI: 1. kumpulan dan individu. Murid mengikut bacaan guru secara kelas. Guru menyebut nama datuk nabi dan murid mendengar dengan teliti 3. . Guru mempamerkan kad perkataan nama datuk nabi.

4. . Guru meletakkan potongan kadkad nama datuk nabi di atas meja. ‫لب‬ ‫المط‬ ‫عبد‬ 5. Guru menyuruh murid menyusun dan melekatkan potongan kad nama datuk nabi di papan tulis dengan betul.

HAK CIPTA TERPELIHARA .BUKTI BBM DICIPTA SENDIRI. BUKAN CETAK ROMPAK ATAU DIBELI DI KEDAI.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful