PIM 3109 PENGURUSAN SUMBER DAN PENGAJARAN MIKRO,MAKRO PENDIDIKAN ISLAM

PENDIDIKAN ISLAM TAHUN DUA  BIDANG: SIRAH  TAJUK : KEMATIAN DATUK NABI  ARAS 1: Di akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat : - menyebut nama datuk nabi dengan betul.

BBM : KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN

BBM YANG DIGUNAKAN IALAH BAHAN BANTU MENGAJAR BUKAN ELEKTRONIK IAITU KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN. .

i) Bahan bantu mengajar bukan elektronik ii)Bahan bantu mengajar berbentuk elektronik iii)Bahan bantu mengajar bercorak pengalaman . dirasai. didengar. digunakan dan sebagainya. Ia boleh dilihat. dihidu. dikisahkan.DEFINISI/KONSEP BBM : Adalah segala kelengkapan yang digunakan oleh guru untuk membantunya dalam menyampaikan pengajaran. dibaca. dipegang. Terdapat tiga kategori bahan bantu mengajar iaitu .

*Memperkenalkan perkataanperkataan baru *Sesuai untuk pelajar-pelajar peringkat rendah .Fungsi kad perkataan dan kad cantuman ialah : *Terdiri daripada kata-kata atau rangkai kata.

iii. Mudah diuruskan atau disimpan. Mudah dikendalikan ii. Kos murah. iv. Mudah dibawa ke mana-mana. Boleh digunakan semula . vi.KELEBIHAN BBM KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN : i. Tahan lama. v.

‫عبد المطلب‬ 2.AKTIVITI: 1. . kumpulan dan individu. Guru menyebut nama datuk nabi dan murid mendengar dengan teliti 3. Murid mengikut bacaan guru secara kelas. Guru mempamerkan kad perkataan nama datuk nabi.

Guru menyuruh murid menyusun dan melekatkan potongan kad nama datuk nabi di papan tulis dengan betul. Guru meletakkan potongan kadkad nama datuk nabi di atas meja. ‫لب‬ ‫المط‬ ‫عبد‬ 5.4. .

BUKAN CETAK ROMPAK ATAU DIBELI DI KEDAI.BUKTI BBM DICIPTA SENDIRI. HAK CIPTA TERPELIHARA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful