PIM 3109 PENGURUSAN SUMBER DAN PENGAJARAN MIKRO,MAKRO PENDIDIKAN ISLAM

PENDIDIKAN ISLAM TAHUN DUA  BIDANG: SIRAH  TAJUK : KEMATIAN DATUK NABI  ARAS 1: Di akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat : - menyebut nama datuk nabi dengan betul.

BBM : KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN

.BBM YANG DIGUNAKAN IALAH BAHAN BANTU MENGAJAR BUKAN ELEKTRONIK IAITU KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN.

dipegang. Terdapat tiga kategori bahan bantu mengajar iaitu . dibaca. dihidu. Ia boleh dilihat. didengar. dirasai.DEFINISI/KONSEP BBM : Adalah segala kelengkapan yang digunakan oleh guru untuk membantunya dalam menyampaikan pengajaran. dikisahkan. i) Bahan bantu mengajar bukan elektronik ii)Bahan bantu mengajar berbentuk elektronik iii)Bahan bantu mengajar bercorak pengalaman . digunakan dan sebagainya.

Fungsi kad perkataan dan kad cantuman ialah : *Terdiri daripada kata-kata atau rangkai kata. *Memperkenalkan perkataanperkataan baru *Sesuai untuk pelajar-pelajar peringkat rendah .

Mudah dibawa ke mana-mana. Mudah diuruskan atau disimpan.KELEBIHAN BBM KAD PERKATAAN DAN KAD CANTUMAN : i. Mudah dikendalikan ii. v. iii. Tahan lama. Kos murah. vi. iv. Boleh digunakan semula .

. Guru mempamerkan kad perkataan nama datuk nabi.AKTIVITI: 1. Guru menyebut nama datuk nabi dan murid mendengar dengan teliti 3. kumpulan dan individu. ‫عبد المطلب‬ 2. Murid mengikut bacaan guru secara kelas.

Guru meletakkan potongan kadkad nama datuk nabi di atas meja.4. ‫لب‬ ‫المط‬ ‫عبد‬ 5. . Guru menyuruh murid menyusun dan melekatkan potongan kad nama datuk nabi di papan tulis dengan betul.

BUKTI BBM DICIPTA SENDIRI. HAK CIPTA TERPELIHARA . BUKAN CETAK ROMPAK ATAU DIBELI DI KEDAI.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful