PERGERAKAN KREATIF

Terdapat 6 elemen dalam pergerakan kreatif iaitu ruang, masa, bentuk badan, beban, aliran dan irama.
Pergerakan lokomotor ialah pergerakan yang menyebabkan keseluruhan tubuh badan berubah kedudukan dari satu tempat ke tempat yang lain.

Jenis - jenis pergerakan yang ada dalam pergerakan kreatif ialah pergerakan lokomotor dan pergerakan bukan lokomotor.

Pergerakan bukan lokomotor ialah pergerakan yang tidak mengubah kedudukan atau juga disebut sebagai pergerakan dalam keadaan statik dan ia lebih tertumpu kepada pergerakan bahagian tubuh badan terutama pada sendi buka-tutup dan pusing putar

Manipulasi alatan ialah aktiviti yang mana mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan.

Faedah- faedah yang akan diperolehi dari pergerakan kreatif ialah imaginasi, sensitiviti, ketegangan emosi, pengalaman, keyakinan dan kepastian di dalam diri, nilai-nilai positif,idea, sifat hormat danmenghormati, bekerjasama, kebebasan serta berdikari.

Aktiviti - aktiviti untuk pergerakan kreatif ialah Drama, Muzik serta Tarian.

Bukan Lokomotor Membongkok Pergerakan Lokomotor Meregang Memulas Berpusing Mengangkat badan Merebah Menghayun Lokomotor Berjalan Berlari Meloncat Melompat Lari skip Gallop Meluncur Mengimbang Kesedaran Badan Kemahiran Persepsi Motor Kesedaran Hala Datar Kesedaran Arah Kordinasi Tangan-Mata/Kaki-Mata .