P. 1
AMALI 1 Penyulingan Petroleum

AMALI 1 Penyulingan Petroleum

|Views: 5|Likes:
Published by Achett Amid
az
az

More info:

Published by: Achett Amid on Oct 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/17/2014

pdf

text

original

AMALI 1 : Bahan Api Tajuk : Mengkaji proses penyulingan berperingkat petroleum Bahan/Radas: Petroleum, cip porselin, kertas

turas, kaki retot, thermometer (-10 – 360oC), tabung didih, tabung uji, bikar, tiup penghantar, makkuk pijar, mancis dan penunu Bunsen.

Warna dan jelaga yang terhasil direkodkan seperti jadual di bawah: JUMLAH JELAGA YANG DIHASILKAN Tiada Sedikit Sederhana Banyak PECAHAN JULAT SUHU 30oC – 80oC 80oC – 120oC 120oC – 160oC 160oC – 200oC WARNA Tidak berwarna Tidak berwarna Kuning cair Kuning KELIKATAN KEBOLEHBAKARAN Sangat mudah terbakar Mudah terbakar Terbakar Susah terbakar A B C D  Tidak likat Tidak likat Sedikit likat Sedikit likat Hasil contoh jelaga dilampirkan di lampiran 1 kerja berkumpulan Kesimpulan: Petroleum boleh diasingkan kepada komponen berasingan berdasarkan takat didih yang berbeza-beza. Tahap kebolehbakaran hasil penyulingan petroleum berkurangan apabila takat didih bertambah. 2. Kelikatan pecahan diperhatikan dengan mencondongkan tabung uji. 120oC – 160oC dan 160oC – 200oC Ciri-ciri bagi pecahan: 1. Petroleum dipanaskan dengan perlahan-lahan dalam tabung didih. . 80oC – 120oC. Warna pecahan bagi setiap pecahan diperhatikan.Prosedur: 1. 2. 3. Radas disusun seperti gambarajah di atas. tidak berwana. tidak likat dan tiada jelaga apabila dibakar. Hasil penyulingan dituangkan ke dalam mangkuk pijar dan dipanaskan. Pecahan petroleum dikumpulkan pada suhu 30oC – 80oC. Takat didih rendah menghasilkan hasil penyulingan petroleum yang mudah terbakar. 3.

4. Pecahan X mempunyai formula C6H14 . 3. 2. kelikatan dan jumlah jelaga yang dihasilkan. Apabila proses penyulingan ke atas petroleum berlaku. C8H18 N (c) + 10O2 (g)  7CO(p) + CO2 (g) + 9H2O (c) + NO(g) . 2C8H18 (c) + 25O2 (g)  16CO2 (g) + 18H2O (c) 5. julat suhu 80oC – 120oC . Tuliskan persamaan kimia yang menunjukkan pembakaran gasoline (C8H18). Pembakaran tidak lengkap gasoline akan menghasilkan pengeluaran gas berbahaya seperti karbon monosida dan nitric oksida. kebolehbakaran dibahagikan berdasarkan kepada 4 julat suhu mengikut pecahannya. Bincangkan hubungan antara takat didih dengan pecahan mengikut : a) Warna pecahan:  Semakin tinggi takat dididh.Soalan: 1. Warna pecahan X tidak berwarna. semakin bertambah jumlah jelaga yang dihasilkan. hasil penyulingan mudah terbakar dengan nyalaan kekuning-kuningan . c) Jumlah jelaga yang dihasilkan:  Semakin tinggi takat didih. semakin bertambah kelikatan pecahan. Bincangkan kebolehbakaran setiap pecahan petroleum. Pada julat suhu 30oC – 80oC . hasil penyulingan terbakar dengan nyalaan berwarna oren dan julat suhu 160oC – 200oC . Tuliskan persamaan kimia yang menunjukkan pembakaran tidak lengkap gasoline (C8H18). semakin bertambah kuning warna pecahan. hasil penyulingan susah terbakar . Ramalkan warna. julat suhu 120oC – 160oC . hasil penyulingan sangat amat mudah terbakar dengan nyalaan biru . kelikatan pecahan X mudah mengalir dan tiada jumlah jelaga pecahan X yang dihasilkan. b) Kelikatan pecahan:  Semakin tinggi takat didih.

propil atau etil) ester.6. lemak haiwan dengan alkohol) 7. Apakah maksud biodiesel ? Biodiesel merujuk kepada bahan api diesel berasaskan minyak sayuran atau lemak haiwan yang terdiri daripada rantaian panjang alkil (metil. minyak sayuran. Biodiesel biasanya dihasilkan melalui tindak balas kimia lipid (contoh. Apakah kelebihan menggunakan biodiesel berbanding bahan api petroleum ? Kebaikan biodiesel ialah ia adalah bahan api yang mesra pengguna iaitu tidak membebaskan gas bertoksik yang berbahaya pada manusia seperti karbon monoksida dan karbon dioksida berbanding bahan api petroleum disamping itu biodiesel adalah jenis tenaga yang boleh diperbaharui (renewable energy) berbanding petroleum yang akan kehabisan kelak. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->