WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS

)

Tajuk 5

Tokoh-Tokoh Tamadun Islam Dan Tamadun Asia  Tokoh-tokoh Islam  Cina  India  Jepun

1. Sinopsis Kursus ini merupakan satu kursus yang memperkatakan tentang ilmu ketamadunan yang mencakupi pengenalan ilmu ketamadunan, interaksi antara pelbagai tamadun ( Melayu, Pengaruh Tamadun Islam di asia dan Eropah. Tokoh-tokoh tamadun islam, isu-isu kontemporari, islam hadhari dan proses pembangunan Negara. 2. Hasil pembelajaran Setelah selesai membaca dan menganalisis modul ini, diharapkan pelajar akan dapat 2.1. Mengenalpasti tokoh-tokoh yang muncul dalam tamadun Asia (Cina, India dan Jepun ). 2.2. Menilai dan membandingbeza sumbangan tokoh-tokoh kepada Tamadun Asia.
Ibnu Sina Al-Farabie Ibnu Khaldun Al-Khawarizmy HAMKA Al-Biruni Al-Ghazali Sheikh Tahir Jalaluddin Ibnu Haitham Ibnu Batuta A-Zarqali

3. Kerangka Tajuk

Tokoh Tamadun Islam dan Tamadun Asia

Tokoh Tamadun Islam dan Tamadun Asia Tokoh Tamadun Islam dan Tamadun Asia

Tokoh Tamadun Cina Kung Fu Tze Lao Tze Laksamana Cheng Ho Tokoh Tamadun India Mahatma Ghandi Sidhaharta Gautama Buddha Tokoh Tamadun Jepun Tokugawa Ieyasu Maharaja Meiji

1

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS )

4. Tokoh-tokoh tamadun Islam
4.1. Ibnu Sina ( 1037M )

Latar Belakang Ibnu Sina IBNU SINA yang lebih dikenali di Barat dengan nama Avicenna mempunyai nama lengkap Abu Ali al- Huseyn bin Abdullah bin Hassan Ali bin Sina. Beliau merupakan seorang yang berbangsa Parsi. Menurut Ibnu Abi Ushaybi’ah ia lahir pada tahun 375 H, di desa Afshanah dekat kota Kharmaitan Propinzi Bukhara Afghanistan. Pelajaran pertama yang diterimanya pada zaman kanak-kanak adalah Al-Quran dan sastera yang didapati olehnya secara tidak formal. Ia mula belajar pada usia 5 tahun. Sementara itu sewaktu berumur 10 tahun , beliau telah berjaya menghafal Al-Quran. Pada masa umurnya meningkat 18 tahun Ibnu Sina telah menjadi "Doktor Di Raja". Disamping itu, Ibnu Sina juga telah menguasai seluruh cabang ilmu pengetahuan yang ada pada waktu itu. Ilmu-ilmu agama seperti tafsir, fiqh, perbandingan agama (ushuluddin), tasawuf dan sebagainya sudah dikuasainya ketika baru berusia 10 tahun. Pada masa kecilnya, ia dibimbing dan dididik oleh Abu Abdullah Natili, seorang sahabat karib ayahnya, dan ayahnya sendiri. Antara bidang ilmu yang berjaya dikuasainya termasuklah dalam bidang falsafah, kedoktoran, geometri, astronomi, muzik, syair, teologi, politik, matematik, fizik, kimia, sastera dan kosmologi. Ensiklopedia Kedoktoran Pertama Pada usia 21 tahun, ketika berada di Kawarazm, ia mulai menulis karyanya yang pertama yang berjudul "Al-Majmu" yang mengandungi berbagai ilmu pengetahuan yang lengkap.Kemudian ia melanjutkan menulis buku-buku lain.Nama-nama buku yang pernah dikarang Ibnu Sina, termasuk yang berbentuk risalah ukuran kecil, dimuat dan di himpun dalam satu buku besar yang berjudul "Essai de Bibliographie Avicenna" yang dihasilkan oleh Pater Dominican di Kairo. Antara yang terkandung dalam buku tersebut termasuklah buku karangan yang amat terkenal iaitu Al-Qanun Fit – Tibb.

2

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS )

Teori-Teori Anatomi Dan Fisiologi Teori-teori anatomi dan fisiologi dalam buku-buku beliau adalah menggambarkan analogi manusia terhadap negara dan mikrokosmos (dunia kecil) terhadap alam semester sebagai makrokosmos (dunia besar).Misalnya digambarkan bahawa syurga kayangan adalah bulat dan bumi adalah persegi dan dengan demikian kepala itu bulat dan kaki itu empat persegi. Terdapat empat musim dan 12 bulan dalam setahun, dengan itu manusia memiliki empat tangkai dan lengan (anggota badan) mempunyai 12 tulang sendi. Hati (heart) adalah ‘pangeran’-nya tubuh manusia, sementera paru-paru adalah ‘menteri’-nya. Leher merupakan ‘jendela’nya sang badan, manakala kandung empedu sebagai ‘markas pusat’-nya. Limpa dan perut sebagai ‘bumbung’ sedangkan usus merupakan sistem komunikasi dan sistem pembuangan. Sementara itu "Canon of Medicine" memuatkan pernyataan yang tegas bahawa "darah mengalir secara terus-menerus dalam suatu lingkaran dan tak pernah berhenti" . Namun ini belum dapat dianggap sebagai suatu penemuan tentang srikulasi darah, kerana bangsa cina tidak membezakan antara urat-urat darah halus (Veins) dengan pembuluh nadi (arferies). Analogi tersebut hanyalah analogi yang digambarkan antara gerakan darah dan siklus alam semesta, pergantian musim dan gerakan-gerakan tubuh tanpa peragaan secara empirik pada keadaan yang sebenarnya. Pengaruh Ibnu Sina (Avicenna) Pengaruh Ibnu Sina sebagai seorang failasuf dan doktor perubatan dalam kebudayaan Eropah adalah luas. Buku karangannya al-Qanun Fit- Tibb (Peraturan Perubatan) terdiri daripada 14 jilid, telah dianggap sebagai himpunan perbendaharaan ilmu perubatan. Ilmu perubatan moden banyak mendapat pelajaran daripada Ibnu Sina, dari segi pengunaan ubat, diagnosis dan pembedahan.

3

Perancis . Malahan di dalam buku-buku tersebut juga dinyatakan keterangan –keterangan dengan lebih jelas di samping hiasan gambargambar dan sketsa-sketsa yang sekaligus menunjukkan pengetahuan anatomi Ibnu Sina yang luas.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Terjemahan Dan Bahan Rujukan al-Qanun Fit. Bukunya telah disalin (cetak ) sebanyak 16 kali dan 15 edisi dalam bahasa Latin dan sebuah edisi dalam bahasa Yahudi (Hebrew). Antara gelaran lain yang pernah diberikan kepadanya adalah sebagai "Raja Ubat". puncak tertinggi dalam ilmu kedoktoran . ia dianggap sebagai "Zenith". Ibnu Sina. Buku tersebut juga telah mengajar mengenai cara-cara pembedahan dimana telah menekankan keperluan pembersihan luka. Malahan dalam dunia Islam. Pada abad ke 16 M .Sebagai Seorang Doktor. Sepanyol dan Itali . Ibnu Sina pernah di beri gelaran sebagai "Medicorum Principal" atau "Raja Diraja Doktor" oleh kaum Latin Skolastik.Disamping itu buku tersebut turut diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris. Perintis Pengenalan Penyakit Saraf AlQanun Fit-Tibb telah membincangkan serta mengenegahkan mengenai penyakit saraf. Misalnya di Sekolah Tinggi Kedoktoran Montpellier dan Louvin telah menggunakannya sebagai bahan rujukan pada abad ke 17 M.Tibb Pada abad ke 12 M Gerard Cremona yang berpindah ke Toledo. Phillip K.penulis Barat telah menganggap Ibnu Sina sebagai ‘Bapa Doktor’ kerana Ibnu Sina telah menyatupadukan teori perubatan Yunani Hippocrates dan Galen dan pengalaman dari ahli-ahli perubatan dari India dan Parsi dan pengalaman beliau sendiri. Al-Qanun Fit-Tibb juga digunakan sebagai buku teks kedoktoran di berbagai universiti di Perancis. Sementara itu Prof. Buku ini menjadi buku rujukan utama di universiti-universiti Eropah hingga 1500 M. buku ini dicetak 21 kali. Ibnu Sina menjadi "Doktor Di Raja" iaitu doktor 4 . Sepanyol telah menterjemahkan buku Ibnu Sina ke bahasa Latin. Penulis. Hitpi telah menganggap buku tersebut sebagai "Ensiklopedia Kedoktoran".

Akan tetapi berkat pertolongan Ibnu Sina baginda kembali pulih. "The Isagoge". kimia dan kosmologi. Kimia Dan Kosmologi Sumbangan Ibnu Sina dalam bidang geologi . ilmu logika Isagoge.A Shushtery. karangan Ibnu Sina mengenai ilmu pertambangan (mineral) menjadi sumber geologi di Eropah. Bidang Geografi Ibnu Sina merupakan seorang ahli geografi yang mampu menerangkan bagaimana sungai-sungai berhubungan dan berasal dari gunung-ganang dan lembah-lembah. Menurut Reuben Levy.M. maka apabila ia diterajang lalu berganti rupa dikarenkan oleh sungai-sungai yang meruntuhkan pinggiran-pinggirannya. Menurut A. Bidang logika "Isaguji". Menurut Ibnu Sina " gunung-ganang yang memang letaknya tinggi iaitu lingkungan mahupun lapisannya dari kulit bumi. Dalam bidang kimia . Malahan ia mampu mengemukakan suatu hipotesis atau teori pada waktu itu di mana gagal dilakukan oleh ahli Yunani dan Romani sejak dari Heredotus. 5 . geologi. Aristoteles sehinggalah Protolemaious.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) kepada Sultan Nuh 11 bin Mansur di Bukhara pada tahun 378 H/ 997 M iaitu ketika beliau berusia 18 tahun. kimia serta kosmologi memang tidak dapat di sangsikan lagi. Sebahagian daripada karyanya yang dapat dicatat disini adalah daripada : 1. Ibnu Sina telah menerangkan bahawa benda-benda logam sebenarnya berbeza antara satu dengan yang lain. Akibat proses seperti ini. ia juga meninggalkan penemuan-penemuan yang bermanafaat . Penerangan tersebut telah memperkembangkan ilmu kimia yang telah dirintis sebelumnya oleh Jabbir Ibnu Hayyan Bapa Kimia Muslim. Setiap logam terdiri dari berbagai jenis. 2." Bidang Geologi. Antara sumbangan beliau adalah di dalam bidang geografi. Pada waktu itu penyakit sultan dalam keadaan parah dan tidak ada doktor lain yang berjaya mengubati baginda. Penemuan-Penemuan Baru Ibnu Sina dikenali sebagai seorang saintis yang banyak memberikan saham terhadap dunia ilmu pengetahuan melalui penemuan-penemuan barunya. maka terjadilah apa yang disebut sebagai lembah-lembah. Fi Aqsam al-Ulum al-Aqliyah (On the Divisions of the Rational Sciences) tentang pembahagian ilmu-ilmu rasional.

Apabila pesakit mempunyai sakit jiwa disebabkan oleh pemisahan daripada kekasihnya . Diagnosis melalui denyutan jantung ini masih dipratikkan oleh para hakim (doktor-doktor muslim) di Pakistan. "Risalah ath-Thayr" cerita seekor burung. Bidang sastera arab "Risalah fi Asab Huduts al-Huruf" . Seorang doktor dari Amerika (1981) melaporkan bahawa para doktor di Afghanistan. b. 6 . Bidang metafizik .risalah tentang sebab-sebab terjadinya huruf. Sumbangan Ibnu Sina Ibnu Sina telah memperkembangkan ilmu psikologi dalam perubatan dan membuat beberapa perjumpaan dalam ilmu yang dikenali hari ini sebagai ilmu perubatan psikosomatics "psychosomatic medicine". China. Ibnu Sina menyedari kepentingan emosi dalam pemulihan. Kandungannya lembap di paras kulit dekat denyutan itu dan lain-lain lagi.Aniyyah" syair-syair tentang jiwa manusia. 6. Masa antara denyutan. 5. Cerita-cerita roman fiktif . Afghanistan dan Parsi yang menggunakan ilmu perubatan Yunani.seimbangan humor yang berkenaan . Bidang politik "Risalah as-Siyasah" (Book on Politics) – Buku tentang politik. 8. Bidang psikologi . Beliau memperkembangkan ilmu diagnosis melalui denyutan jantung (pulse diagnosis) untuk mengenal pasti dalam masa beberapa detik sahaja ketidak . beliau boleh mendapati nama dan alamat kekasihnya itu melalui cara berikut: Caranya adalah untuk menyebut banyak nama dan mengulanginya dan semasa itu jarinya diletakkan atas denyutan (pulse) apabila denyutan itu terjadi tidak teratur atau hampir-hampir berhenti . Bidang syair dan prosa "Al-Qasidah al. India dan Parsi sanggat berkebolehan dalam denyutan jantung di tempat yang dirasai tetapi mutunya yang pelbagai .Ini merangkumi : a. 9. 7. "Kitab an-Nayat" (Book of Deliverence) buku tentang kebahagiaan jiwa. c. "Ilahiyyat" (Ilmu ketuhanan) 4. Kuat atau denyutan yang lemah.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) 3. Dari ukuran-ukuran denyutan jantung seseorang dokto mungkin mengetahui dengan tepat penyakit yang dihinggapi di dalam tubuh si pesakit. Fiad-Din yang telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin menjadi "Liber de Mineralibus" yakni tentang pemilikan (mimeral).

Karya Qanun itu telah mempunyai pengaruh yang asas dalam ilmu perubatan di Eropah pada zaman Renaissance dan telah menjadi buku rujukan yang utama di universitiuniversiti Eropah hingga ke abad 17 M. Beliau telah menghasilkan 250 buah karya dan masih kekal hingga ke hari ini dan termasuklah 116 buah karyanya dalam bidang "Ilmu Perubatan.Ia dimakamkan di sana. Dengan cara yang sedemikan . "Qanun Fitt Tibb" adalah karyanya yang termasyur . dan di sana (Tehran) telah dibangunkan sebuah monemun sejarah untuk itu. Banyak karyanya ditulis dalam bahasa Arab dan juga beberapa dalam bahasa Parsi. paling selalu dicetak di Eropah pada zaman "Renaissance". Beliau sangat berminat dalam bidang mengenai kesan akal (mind) atas jasad dan telah banyak menulis berkenaan gangguan psikologi. menurut peraturan syariah maka buatlah". rumah dan keluarga disebutkan. Hal ini menyebabkan ahli-ahli ilmu yang terkemudian merasa megah kalau dimakamkan di tanah perkuburan di mana "zeninth" itu dimakamkan.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) seseorang itu hendaklah mengulang proses tersebut. nama jalan . kata Ibnu Sina "Jika anda tidak dapat mengubat penyakitnya maka temukanlah si pesakit dengan kekasihnya . 7 . Penutup Ibnu Sina meniggal dunia di Hamdan .(Terjemahan).dalam usia 58 tahun pada bulan Ramadhan 428 H/1037 M . Ibnu Sina adalah doktor perubatan yang pertama mencatatkan bahawa penyakit paru-paru (plumonary tuberculosis) adalah suatu penyakit yang boleh menjangkit (contagious) dan dia menceritakan dengan tepat tanda-tanda penyakit kencing manis dan masalah yang timbul darinya. Selepas itu . Dalam rangka memperingati 1000 tanun hari kelahirannya (Fair Millenium) di Tehran pada tahun 1955 M ia telah dinobatkan sebagai "Father of Doctor" untuk selamanya-selamanya . Makam beliau di Hamdan telah di kelilingi oleh makam-makam doktor islam yang lain.

Semasa di sana. beliau berpindah ke Damsyik sebelum meneruskan perjalanannya ke Halab. Beliau merupakan seorang ilmuwan yang cukup terkenal pada zamannya. Dia berkemampuan menguasai pelbagai bahasa. Bapanya merupakan seorang anggota tentera yang miskin tetapi semua itu tidak menghalangnya daripada mendapat pendidikan di Baghdad. Al-Farabi terdidik dengan sifat qanaah menjadikan beliau seorang yang amat sederhana. 8 . Nama sebenarnya Abu Nasr Muhammad Ibnu Muhammad Ibnu Tarkhan Ibnu Uzlaq Al Farabi. beliau telah berkhidmat di istana Saif alDaulah dengan gaji empat dirham sehari. Salah seorang ahli falsafah Islam yang terpengaruh dengan pemikiran kedua tokoh tersebut ialah AlFarabi. Tulisan ahli falsafah Yunani seperti Plato dan Aristotle mempunyai pengaruh yang besar terhadap pemikiran ahli falsafah Islam. Hal ini menyebabkan dia hidup dalam keadaan yang serba kekurangan. Beliau lahir pada tahun 874M (260H) di Transoxia yang terletak dalam Wilayah Wasij di Turki. Sebab itulah Al-Farabi hidup dalam keadaan yang miskin sehingga beliau menghembuskan nafas yang terakhir pada tahun 950M (339H). Beliau lebih menumpukan perhatian untuk mencari ilmu daripada mendapatkan kekayaan duniawi. ( Ibnu As-Siraj ) Selepas beberapa waktu.2 Al-Farabie AL-FARABI (950M) TOKOH FALSAFAH Digelar Aristotle kedua. Beliau telah mempelajari bahasa Arab di bawah pimpinan Ali Abu Bakr Muhammad ibn al-Sariy. Walaupun Al-Farabi merupakan seorang yang zuhud tetapi beliau bukan seorang ahli sufi. tidak gilakan harta dan cintakan dunia.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) 4.

Dia juga merupakan seorang yang terawal menulis mengenai ilmu logik Yunani secara teratur dalam bahasa Arab. dan sejarah. Meskipun pemikiran falsafahnya banyak dipengaruhi oleh falsafah Yunani tetapi beliau menentang pendapat Plato yang menganjurkan konsep pemisahan dalam kehidupan manusia. Maka tidak hairanlah. malah beliau juga memiliki ilmu pengetahuan yang mendalam dalam bidang perubatan. Menurut Al-Farabi. matematik. Plato. Sebaliknya perlu menguasai kedua-duanya untuk menjadi seorang ahli falsafah yang sempurna. akal dan wahyu perlu dijadikan sebagai dasar kepada pembinaan sebuah negara yang kuat. Dalam membicarakan teori politiknya.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Selain itu. Al-Farabi banyak mengkaji mengenai falsafah dan teori Socrates. keterampilannya sebagai seorang ilmuwan yang terulung lebih dalam bidang falsafah. dia juga merupakan seorang pemuzik yang handal. Bahkan Al-Kindi dan Ibnu Rusyd. kehebatannya dalam bidang ini mengatasi ahli falsafah Islam yang lain seperti 9 . Kemampuan Al-Farabi bukan sekadar itu. sains. Selain mempunyai kemampuan untuk bermain muzik. Namun. Lagu yang dihasilkan meninggalkan kesan secara langsung kepada pendengarnya. dan Aristotle dalam usahanya untuk menghasilkan teori serta konsep mengenai kebahagiaan. seorang ahli falsafah tidak seharusnya memisahkan dirinya daripada sains dan politlk. stabil serta makmur. beliau juga telah mencipta satu jenis alat muzik yang dikenali sebagai gambus. Al-Farabi dikenali sebagai orang yang paling memahami falsafah Aristotle. Sebarang percubaan dan usaha untuk memisahkan kedua-dua elemen tersebut akan melahirkan sebuah negara yang pincang serta masyarakat yang kacau-bilau. beliau berpendapat bahawa akal dan wahyu adalah satu hakikat yang padu. Oleh itu.

ilmu segala-galanya dan para ilmuwan harus diletakkan pada kedudukan yang tertinggi dalam pemerintahan sesebuah negara. Justeru. Buku-buku itu ialah "Kunci Ilmu" yang disiapkan oleh anak muridnya yang bernama Muhammad Al Khawarismi pada tahun 976M dan "Fihrist Al-Ulum" yang diselesaikan oleh Ibnu AlNadim pada tahun 988M. Pandangan falsafahnya yang kritikal telah meletakkannya sebaris dengan ahli falsafah Yunani yang lain.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Tanpa sains. 10 . Al-Farabi juga mengemukakan banyak pandangan yang mendahului zamannya. Antaranya beliau menyatakan bahawa keadilan itu merupakan sifat semula jadi manusia. Pandangan Al-Farabi ini sebenarnya mempunyai persamaan dengan falsafah dan ajaran Confucius yang meletakkan golongan ilmuwan pada tingkat hierarki yang tertinggi di dalam sistem sosial sesebuah negara. yang diberikan judul "Al-Musiqa" dan dianggap sebagai sebuah buku yang terpenting dalam bidang berkenaan. idea. Dalam kalangan ahli falsafah Islam. seorang ahli falsafah yang tulen tidak akan merasai sebarang perbezaan di antaranya dengan pemerintah yang tertinggi kerana keduanya merupakan komponen yang saling lengkap melengkapi. dan pandangan Al-Farabi mengenai falsafah politik terkandung dalam karyanya yang berjudul "Madinah al-Fadhilah". Al-Farabi juga telah menghasilkan sebuah buku yang mengandungi pengajaran dan teori muzik Islam. Di samping itu. Perbicaraan mengenai ilmu falsafah zaman Yunani dan falsafah Plato serta Aristotle telah disentuhnya dalam karya " Ihsa* al-Ulum" dan "Kitab al-Jam". manakala pertarungan yang berlaku antara manusia merupakan gejala sifat semula jadi tersebut. Terdapat dua buku tidak dapat disiapkan oleh Al-Farabi di zamannya. seorang ahli falsafah tidak mempunyai cukup peralatan untuk diekspolitasikan untuk kepentingan orang lain. beliau juga dikenali sebagai Aristotle kedua. Bagi Al-Farabi. Pemikiran. Dalam hal ini beliau mencadangkan agar diwujudkan sebuah negara kebajikan yang diketuai oleh ahli falsafah.

Ibn Khaldun menjadi cendekiawan yang agung sehingga disanjung oleh Barat kerana buah fikirannya.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Sebagai seeorang ilmuwan yang tulen. Abd Allah Muhammad bin Abd al-Salam. Salah satu pandangannya yang menarik ialah mengenai betapa jantung adalah lebih penting berbanding otak dalam kehidupan manusia. 4. Sebenarnya. Walau bagaimana pun jarang umat Islam mengkajinya. dan SepanyoL Akhirnya berpindah dan menetap di Afrika Utara semasa pemerintahan Hafs Abu Zakariyya. Banyak daripada pemikirannya masih relevan dengan perkembangan dan kehidupan manusia hari ini. Walaupun kajiannya dalam bidang ini tidak menjadikannya masyhur tetapi pandangannya telah memberikan sumbangan yang cukup bermakna terhadap perkembangan ilmu perubatan di zamannya. pemerintah Tunis pada waktu itu. Sementelahan itu. Antara gurunya ialah Muhammad Ibrahim al-Abili. Sesungguhnya Al-Farabi merupakan seorang tokoh falsafah yang serba boleh. Ini disebabkan jantung memberikan kehangatan kepada tubuh sedangkan otak hanya menyelaraskan kehangatan itu menurut keperluan anggota tubuh badan. perundangan Islam. kesusasteraan. pemikirannya mengenai politik dan negara banyak dikaji serta dibicarakan di peringkat universiti bagi mencari penyelesaian dan sintesis terhadap segala kemelut yang berlaku pada hari ini. falsafah. dan mantik. Ibnu Khaldun IBN KHALDUN (1406M) PENGASAS ILMU MASYARAKAT ( Kemukakan teori ekonomi Islam ) Ibn Khaldun atau nama sebenarnya Wali al-Din Abd alRahman bin Muhammad bin Abu Bakar Muhammad bin alHasan lahir di Tunis pada 1 Ramadan 732H Keluarganya berasal daripada keturunan Arab Hadramaut yang pernah menetap di Serville. Seperti yang dinyatakan sebelum ini. Abu Abd Allah al-Jayyani. sumbangan pemikiran Ibn Khaldun dalam ekonomi banyak dimuatkan 11 . bahasa. Ibn Khaldun mendapat pendidikan dalam pelbagai ilmu Islam seperti al-Quran.3. al'Hadith. Italy. Al-Farabi turut memperlihatkan kecenderungannya menghasilkan beberapa kajian dalam bidang perubatan.

Berhubung dengan keadilan (Justice). Begitu juga kalau meminta seseorang melakukan sesuatu yang berlawanan dengan Islam. Ibn Khaldun tidak melihat fungsi utama manusia dalam aktiviti perekonomiannya seumpama haiwan ekonomi (economic animal). seseorang yang membeli harta seseorang dengan harga yang paling murah termasuk dalam kategori memiliki harta cara yang tidak betul. Antara teori ekonomi yang terdapat dalam karyanya masih lagi relevan dengan masalah ekonomi semasa. hardworking. 12 . Sebaliknya manusia wajib mengikuti ajaran Islam sebagai model untuk memperbaiki dirinya dan mesti memberikan keutamaan kepada kehidupan akhirat. Ibn Khaldun menekankan perlunya manusia menjauhi perbuatan jahat. Dalam hal ini. didapati kesemua teori ekonomi dan idea Ibn Khaldun tentang manusia berdasarkan kepada prinsip-prinsip dan falsafah Islam. Ibn Khaldun telah menekankan bahawa keadilan merupakan tulang belakang dan asas kekuatan sesebuah ekonom. kesederhanaan (moderation). Malah. Beliau mengkategorikan perampas harta orang lain secara tidak sah hingga memberi kesan kepada kehidupan isteri dan keluarga sebagai paling tidak adil. Menurut beliau. atas sebab sebab tersebutlah semua bentuk ketidakadilan dilarang oleh Islam. Menurut beliau lagi.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dalam hasil karya agungnya. Ibn Khaldun telah membincangkan beberapa prinsip dan falsafah ekonomi seperti keadilan (al adl). Apabila keadilan tidak dapat dilaksanakan. sesebuah negara akan hancur dan musnah. ketidakadilan tidak sahaja difahami sebagai merampas wang atau harta orang lain tanpa sebarang sebab yang diharuskan. Manusia dan Ekonomi Berdasarkan analisis mendalam. Ketidakadilan seumpama di atas membawa kepada kejatuhan sesebuah negara dan keruntuhan sesebuah tamadun dengan segera. Menurut Ibn Khaldun. kerjasama (cooperation). mengambil harta orang lain atau menggunakan tenaganya secara paksa atau membuat dakwaan palsu terhadap orang lain. al Muqaddimah. dan fairness. Sebaliknya beliau menganggap manusia itu sebagai manusia Islam (Islamic man/homo Islamicus) yang memerlukan pengetahuan ekonomi untuk memenuhi misinya di atas muka bumi ini.

tenaga buruh perlu untuk menghasilkan matlamat akhir. pertumbuhan ekonomi (economic growth) dan pembahagian tenaga buruh bergantung rapat dengan pasaran. Ketiga-tiga elemen ini merupakan pulangan kepada masyarakat. Harga buruh merupakan asas kepada penentuan harga sesuatu barangan dan harga buruh itu sendiri ditentukan oleh mekanisme permintaan dan penawaran dalam pasaran. dan pertukaran yang dikemukakan oleh Ibn Khaldun 100 tahun lebih awal daripada Adam Smith yang juga mengemukakan teori yang sama. Oleh sebab itu. Teori Nilai. Tidak ada jalan lain bagi manusia untuk mendapatkan keuntungan melainkan melalui penggunaan buruh. Selain itu beliau berpendapat bahawa kenaikan yang tetap pada paras harga amat perlu untuk mengekalkan tahap produktiviti. Walau bagaimanapun. beliau membahagikan ekonomi kepada tiga sektor iaitu sektor pengeluaran. Teori Pengagihan Menurut Ibn Khaldun harga barangan terdiri daripada tiga elemen utama iaitu gaji atau upah. Dalam hal ini beliau menyarankan agar masyarakat melakukan perancangan supaya setiap bidang pekerjaan dilakukan oleh orang yang mahir dan cekap. dan perkhidmatan awam. pertukaran. nilai atau harga sesuatu barangan sama dengan kuantiti buruh yang terlibat dalam pengeluaran barangan berkenaan. Menurut beliau pengeluaran berasaskan kepada faktor buruh dan kerjasama masyarakat. "Semua usaha manusia dan semua tenaga buruh perlu digunakan untuk mendapatkan modal dan keuntungan. kata Ibn Khaldun. keuntungan. Bahkan beliau menganggap buruh merupakan faktor terpenting dalam proses pengeluaran walaupun faktor-faktor lain seperti tanah tersedia. Di sini dapatlah dinyatakan bahawa teori pembahagian tenaga buruh. 13 . Tetapi beliau dengan tegas berhujah bahawa nilai sesuatu barangan bergantung kepada nilai buruh yang terlibat dalam proses pengeluaran.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Teori Pengeluaran Ibn Khaldun mengemukakan teori bahawa kehidupan perekonomian sentiasa menghala ke arah pelaksanaan keseimbangan antara penawaran dengan permintaan. dan cukai. Menurut Ibn Khaldun. pengkhususan tenaga buruh. Wang dan Harga Ibn Khaldun tidak secara jelas membezakan antara teori nilai diguna (use value) dengan nilai pertukaran (exchange value).

al-Goritmi. Al-Khawarizmy PENGASAS ILMU ALGEBRA Nama sebenar al-Khawarizmi ialah Muhammad Ibn Musa al-khawarizmi. al-Cowarizmi. Pengetahuan dan kemahiran beliau bukan sahaja meliputi bidang syariat tapidi dalam bidang falsafah. AlKhawarizmi juga dipercayai memimpin perpustakaan khalifah. Al-Khawarizmi sebagai guru aljabar di Eropah. 14 . Beliau pernah memperkenalkan angka-angka India dan cara-cara perhitungan India pada dunia Islam. Beliau telah dilahirkan di Bukhara. kejuruteraan. geometri. Selain itu beliau dikenali sebagai Abu Abdullah Muhammad bin Ahmad bin Yusoff.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Manakala keuntungan terhasil daripada perbezaan yang diperoleh oleh peniaga antara harga jualan dengan harga belian. PENDIDIKAN Dalam pendidikan telah dibuktikan bahawa al-Khawarizmi ialah seorang tokoh Islam yang berpengetahuan luas. Sumber lain menegaskan beliau di Khawarism. sejarah Islam dan kimia. muzik. telah wafat antara tahun 220 dan 230M. Beliau bekerja dalam sebuah observatory iaitu tempat menekuni belajar matematik dan astronomi. Usbekistan pada tahun 194H/780M dan meninggal tahun 266H/850M di Baghdad. Beliau telah menciptakan pemakaian Secans dan Tangens dalam penyelidikan trigonometri dan astronomi. Dalam usia muda beliau bekerja di bawah pemerintahan Khalifah al-Ma’mun. Beliau juga merupakan seorang penulis Ensiklopedia Pelbagai Disiplin. Pada tahun 780-850M al-Khawarizmi adalah zaman kegemilangan al-Khawarizmi. Namun begitu perbezaan antara kedua-dua harga itu 4. al-Gorismi dan beberapa cara ejaan lagi. al-Ahawizmi. aritmetik. Ada yang mengatakan al-Khawarizmi hidup sekitar awal pertengahan abad ke-9M. bekerja di Bayt al-Hikmah di Baghdad. Al-Khawarizmi adalah seorang tokoh yang mula-mula memperkenalkan aljabar dan hisab.4. Al-Khawarizmi telah dikanali di Barat sebagai al-Khawarizmi. Banyak lagi ilmu pengetahuan yang beliau pelajari dalam bidang matematik dan menghasilkan konsep-konsep matematik yang begitu popular sehingga digunakan pada zaman sekarang. alKarismi. logik.

al-Goritmi atau al-Gorism. Sistem Nombor : Beliau telah memperkenalkan konsep sifat dan ia penting dalam sistem nombor pada zaman sekarang. Babylian dalam bentuk dugaan yang telah dibuktikan kebenarannya oleh alKhawarizmi. Al-Tarikh 7.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) PERANAN DAN SUMBANGAN AL-KHAWARIZMI Gelaran Al-Khawarizmi yang dikenali di Barat ialah al-Khawarizmi. Al-Maqala Fi Hisab al-Jabr wa al-Muqabilah.Antara hasil karya yang telah beliau hasilkan ialah : 1. Hasil Karya Al-Khawarizmi Sepertimana yang telah kita ketahui. 3. Al-Amal bi’ Usturlab’ 6. al-Cowarizmi. Al-Jami wa al-Tafsir bi Hisab al-Hind : Karya ini telah diterjemahkan ke dalam Bahasa Latin oleh Prince Boniopagri. 3. ‘Mufatih al-Ulum’ : yang bermaksud beliau adalah pencinta ilmu dalam pelbagai bidang. Ini adalah contoh-contoh sebahagian beliau yang telah dihasilkan dalam penulisan karya dan ia telah menjadi popular serta dipelajari oleh semua masyarakat yang hidup di dunia ini. Negara Perancis pula al-Gorism muncul sebagai Augryam atau Angrism. Nama al-gorism telah dikenali pada abad pertengahan. 2. 4. Negara Inggeris pula ia dikenali sebagai Aurym atau Augrim. alkarismi. 5. Sistem Nombor : ia telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin iaitu De Numero Indorum. Sumbangan AlKhawarizmi Melalui Karya. Hasil karya tersebut terkenal pada zaman tamadun Islam dan dikenali di Barat. Al-Mukhtasar Fi Hisab al-Jabr wa al-Muqabalah : Pada tahun 820M dan ia mengenai algebra. 2. antaranya ialah : 1. Sumbangan hasil karya beliau sendiri. Al-Khawarizmi dapat menghasilkan karya-karya agong dalam bidang matamatik. 15 . Hisab al-Jabr wa al-Muqabalah : Beliau telah mengajukan contoh-contoh persoalan matematik dan telah mengemukakan 800 buah soalan yang sebahagian daripadanya merupakan persoalan yamng dikemukakan oleh Neo. Al-Jabr wa’l Muqabalah : beliau telah mencipta pemakaian secans dan tangens dalam penyelidikan trigonometri dan astronomi.

Setiap apa yang 16 . Astronomi dapat ditakrifkan sebagai ilmu falaq [pengetahuan tentang bintang-bintang yang melibatkan kajian tentang kedudukan. dan pemikiran serta tafsiran yang berkaitan dengan bintang]. Beliau banyak menghasilkan karya-karya yang masyhor ketika zaman tamadun Islam. Ketokohan alKhawarizmi dapat dilihat dari dua sudut iaitu dari bidang matematik dan astronomi. pergerakan.’ al-Khawarizmi mempunyai personaliti yang teguh dan seorang yang bergeliga sains’. Banyak kaedah yang diperkenalkan dalam setiap karya yang dihasilkan. Seawal kurun ketiga lagi lagi. teorem segitiga sama juga segitiga sama kaki dan mengira luas segitiga. AlKhawarizmi telah dianggap sebagai sarjana matematik yang masyhur oleh orang Islam dan ia diperakui oleh orang Barat. sin dan tan dalam trigonometri penyelesaian persamaan. Ini disebabkan oleh kemunduran pengetahuan matematik yang terhad kepada pengguna aritmetik dan geometri sahaja. Banyak lagi konsep dalam matematik yang telah diperkenalkan al-khawarizmi sendiri. Al-Khawarizmi patu disanjungi kerana beliau adalah seorang yang pintar. Ini dapat dibuktikan bahawa G. segi empat selari dan bulatan dalam geometri. Sistem nombor adalah salah satu sumbangan dan telah digunakan pada zaman tamadun Islam. Penggunaan matematik dalam astronomi sebelum tamadun Islam amat sedikit dan terhad.Sartonmengatakan “pencapaian-pencapaian yang tertinggi telah doperolehi oleh orang-orang Timur…. Antara karya-karya yang beliau hasilkan ialah ‘Mafatih al-Ulum’. Antaranya ialah kos. Peribadi al-Khawarizmi Keperibadian al-Khawarizmi telah diakui oleh orang Islam dan juga Barat. Masaalah pecahan dan sifat nombor perdana dan teori nombor juga diperkenalkan. Dalam bidang matematik.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Ketokohan al-Khawarizmi Setiap tokoh mempunyai sifat ketokohannya yang tersendiri. Menurut Wiedmann pula berkata…. alKhawarizmi telah menghasilkan dua buah yang salah satu daripadanyatelah diterjemahkan ke Bahasa Latin dan memberi pengaruh besar ke atas Muslim dan orangSpanyol dan Kristian.” Maka temasuklah al-Khawarizmi itu sendiri. Bidang astronomi juga membuatkan al-Khawarizmi dikenali pada zaman tamadun Islam. Namun bidang matematik akan diperjelaskan secara terperinci berbanding astronomi kerana ia melibatkan kajian yang dikaji. al-Khawarizmi telah memperkenalkan aljabar dan hisab.

2. Tauhid Tauhid merupakan landasan falsafah matematik Islam sepertimana dengan ilmu-ilmu Islam yang lain. matematik Islam hendaklah berkembang selari dengan keperluan manusia dan perkembangan ini juga harus di dalam sudut syariah. Melalui asas pradigma tauhid dan sya’iyah itu dapat memperkukuhkan lagi pembinaan akhlak. Strategi Pengislaman Sains Matematik Pengislaman sains matematik seharusnya berlandaskan dengan beberapa perkara iaitu. semuanya Ayyatullah [tanda-tanda Allah iaitu symbol kebesaran. Keharmonian dan tanggungjawab kepada umat dan hak diri. algebra. Oleh itu. kewujudan dan keEsaan Tuhan. 3. Ungkapan yang wujud sewajarnya mencorakkan kegiatan matematik. riba dan mencabar kebenaran hakiki daripada agama samawi untuk memperkukuhkan lagi Institusi. aritmetik 17 . Dari sudut ini. Ini kerana keadilan itu dituntut oleh agama Islam itu sendiri. 1. Akhlak Ciri-ciri akhlak mulia hendaklah disemaikan kedalam matematik dan juga ia perlu dimasukkan kedalam ilmu-ilmu Islam yang lain agar manusia dapat menerapkan nilai murni. ini telah terbukti bahawa al-Khawarizmi mempunyai sifat keperibadian yang tinggi dan sekaligus disanjung oleh orang Islam. Mengikut matlamat Islam. Ini kerana ia perlu bagi tokoh-tokoh yanh beragama Islam supaya melaksanakan setiap pekerjaan atau tugasan yang mengikut undang-undang Islam.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dinyatakan oleh penulis. Syariah Berasaskan kepada undang-undang yang mengenali tindak tanduk masyarakat. ia hendaklah berlandaskan tauhid. Ilmu yang dipelajari contahnya akhlak yang terdapat dalam bidang matematik ini adalah penemuan aljabar yang melambangkan keadilan. ahli matematik Islam yang cuba menyelesaikan masaalah yang melibatkan perbuatan hukum syariah seperti judi. Setiap falsafah dan epistemology sains matematik kita tidak harus diterima bulat-bulat tanpa syarat. syariah dan akhlak. Cabang Matematika Antara cabang yang diperkanalkan oleh alKhawarizmi seperti geometri.

Indonesia. HAMKA) HAMKA (1908-1981). Beliau adalah seorang ulama. aktivis politik dan penulis Indonesia yang amat terkenal di alam Nusantara. Sumatera Barat. adalah akronim kepada nama sebenar Haji Abdul Malik bin Abdul Karim Amrullah. Dari segi ilmunya pula geometri itu adalah ilmu yang mengkaji hal yang berhubung dengan magnitud dan sifat-sifat ruang. Hamka mendapat pendidikan rendah di Sekolah Dasar Maninjau sehingga kelas dua. Seterusnya sarjana Islam telah mengemaskinikan kaedah sains dedukasi ini terutamanya pada abad ke9M. Sebelum ini tak ada istilah aljabar. Geometri ini mula dipelajari sejak zaman firaun [2000SM].WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dan lain-lain. sekembalinya dari Makkah pada tahun 1906. sebelum munculnya karya yang berjudul ‘Hisab al-Jibra wa al Muqabalah yang ditulis oleh al-Khawarizmi pada tahun 820M. 4. HAMKA Biografi Ulama (Prof. Isi kandungan yang diperbincangkan dalam cabang kedua ini ialah asal-usul geometri dan rujukan utamanya ialah Kitab al-Ustugusat[The Elements] hasil karya Euklid : geometri dari segi bahasa berasal daripada perkataan yunani iaitu ‘geo’ bererti bumi dan ‘metri’ bererti sukatan.5.M. R. Sutan Mansur. Kemudian Thales Miletus memperkenalkan geometri Mesir kepada Grik sebagai satu sains dedukasi dalam kurun ke6SM. Ayahnya ialah Syeikh Abdul Karim bin Amrullah atau dikenali sebagai Haji Rasul. Di situ Hamka mempelajari agama dan mendalami bahasa Arab. Hamka juga pernah mengikuti pengajaran agama di surau dan masjid yang diberikan ulama terkenal seperti Syeikh Ibrahim Musa. Maninjau. Dr. 18 . Beliau lahir pada 17 Februari 1908 di kampung Molek. GeometriIa merupakan cabang kedua dalam matematik. Algebra/aljabar merupakan nadi untuk matematik algebra. Surjopranoto dan Ki Bagus Hadikusumo. Karya Al-Khawarizmi telah diterjemahkan oleh Gerhard of Gremano dan Robert of Chaster ke dalam bahasa Eropah pada abad ke-12. Syeikh Ahmad Rasyid. seorang pelopor Gerakan Islah (tajdid) di Minangkabau. ayahnya telah mendirikan Sumatera Thawalib di Padang Panjang. Ketika usia HAMKA mencapai 10 tahun.

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Hamka mula-mula bekerja sebagai guru agama pada tahun 1927 di Perkebunan Tebing Tinggi. Karl Marx dan Pierre Loti. beliau meneliti karya sarjana Perancis. Beliau mengikuti pendirian Muhammadiyah mulai tahun 1925 untuk melawan khurafat. Jakarta dan Profesor Universitas Mustopo. Inggris dan Jerman seperti Albert Camus. Setelah itu.Y. Beliau menyusun kembali pembangunan dalam Kongres Muhammadiyah ke-31 di Yogyakarta pada tahun 1950. Melalui bahasa Arab juga. Medan dan guru agama di Padang Panjang pada tahun 1929. Dengan kemahiran bahasa Arabnya yang tinggi. sastra. bidaah. Arnold Toynbee. beliau diangkat menjadi rektor Perguruan Tinggi Islam. beliau menjabat sebagai Pegawai Tinggi Agama oleh Menteri Agama Indonesia. sosiologi dan politik. Haji Fachrudin. William James. Mustafa al-Manfaluti dan Hussain Haikal. Hamka mendirikan pusat latihan pendakwah Muhammadiyah dan dua tahun kemudian beliau menjadi konsul Muhammadiyah di Makassar. beliau mengetuai cabang Muhammadiyah di Padang Panjang. Mulai tahun 1928. Pada tahun 1929. tetapi meletakkan jawatan itu ketika Sukarno menyuruhnya memilih antara menjadi pegawai negeri atau bergiat dalam politik Majlis Syura Muslimin Indonesia (Masyumi). Ar Sutan Mansur dan Ki Bagus Hadikusumo sambil mengasah bakatnya sehingga menjadi seorang ahli pidato yang handal. baik Islam mahupun Barat. Sutan Mangkuto pada tahun 1946. Jurji Zaidan. Raden Mas Surjopranoto. Dari tahun 1951 hingga tahun 1960. Abbas al-Aqqad. Jakarta. Padang Panjang dari tahun 1957 hingga tahun 1958. Hamka kemudian dilantik sebagai dosen di Universitas Islam. Jean Paul Sartre. Kemudian beliau terpilih menjadi ketua Majlis Pimpinan Muhammadiyah di Sumatera Barat oleh Konferensi Muhammadiyah. menggantikan S. sejarah. Hamka juga aktif dalam gerakan Islam melalui organisasi Muhammadiyah. Hamka juga rajin membaca dan bertukar-tukar fikiran dengan tokoh-tokoh terkenal Jakarta seperti HOS Tjokroaminoto. Sigmund Freud. tarekat dan kebatinan sesat di Padang Panjang. Jakarta dan Universitas Muhammadiyah. Hamka adalah seorang otodidiak dalam berbagai bidang ilmu pengetahuan seperti filsafat. beliau dapat menyelidiki karya ulama dan pujangga besar di Timur Tengah seperti Zaki Mubarak. 19 .

Panji Masyarakat dan Gema Islam. Prof. Masyumi kemudiannya diharamkan oleh pemerintah Indonesia pada tahun 1960.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Pada tahun 1953. Hamka diangkat menjadi ketua Barisan Pertahanan Nasional. Indonesia. beliau menjadi editor dan menerbitkan majalah alMahdi di Makasar. anggota Majelis Perjalanan Haji Indonesia dan anggota Lembaga Kebudayaan Nasional. Pada tahun 1945. Hamka diangkat sebagai anggota Badan Musyawarah Kebajikan Nasional. Pada tahun 1947. Karya ilmiah terbesarnya ialah Tafsir al-Azhar (5 jilid) dan antara novel-novelnya yang mendapat perhatian umum dan menjadi buku teks sastera di Malaysia dan Singapura termasuklah Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck. beliau membantu menentang usaha kembalinya penjajah Belanda ke Indonesia melalui pidato dan menyertai kegiatan gerilya di dalam hutan di Medan. Hamka dipilih sebagai penasihat pimpinan Pusat Muhammadiah. Pada 26 Juli 1977. editor dan penerbit. Indonesia. Dari tahun 1964 hingga tahun 1966. Pada tahun 1928. Hamka dipenjarakan oleh Presiden Sukarno karena dituduh pro-Malaysia. Semasa dipenjarakanlah maka beliau mulai menulis Tafsir al-Azhar yang merupakan karya ilmiah terbesarnya. Sejak tahun 1920-an. penulis. Beliau menjadi anggota Konstituante Masyumi dan menjadi pemidato utama dalam Pilihan Raya Umum 1955. Setelah keluar dari penjara. Hamka menjadi wartawan beberapa buah akhbar seperti Pelita Andalas. Bintang Islam dan Seruan Muhammadiyah. Hamka merupakan seorang wartawan. Indonesia. Menteri Agama Indonesia. beliau menjadi editor majalah Kemajuan Masyarakat. Seruan Islam. Selain aktif dalam soal keagamaan dan politik. 20 . Pada tahun 1932. Hamka juga pernah menjadi editor majalah Pedoman Masyarakat. Dr. Hamka juga menghasilkan karya ilmiah Islam dan karya kreatif seperti novel dan cerpen. Kegiatan politik Hamka bermula pada tahun 1925 ketika beliau menjadi anggota partai politik Sarekat Islam. Mukti Ali melantik Hamka sebagai ketua umum Majlis Ulama Indonesia tetapi beliau kemudiannya meletak jawatan pada tahun 1981 karena nasihatnya tidak dipedulikan oleh pemerintah Indonesia. Di Bawah Lindungan Kaabah dan Merantau ke Deli.

dan bidang-bidang lain. para sarjana Islam mulai memberikan perhatian kepada persoalan dan pemikiran yang berkaitan dengan falsafah. masyarakat Islam tidak begitu terdedah kepada ilmu falsafah. Pada zaman awal kedatangan Islam. politik. dan gelar Datuk Indono dan Pengeran Wiroguno dari pemerintah Indonesia. masyarakat. Berbeza dengan falsafah Yunani yang lebih tertumpu kepada pencarian kebenaran berlandaskan pemikiran dan logik semata-mata sehingga menimbulkan kekeliruan serta kecelaruan yang tidak berpanjangan. dan kemanusiaan.6. 1974. malah jasanya di seluruh alam Nusantara. tetapi perkembangan ilmu falsafah itu telah berjaya membantu menyelesaikan pelbagai persoalan keagamaan. budaya. Universitas alAzhar. sosial. Universitas Kebangsaan Malaysia. Asas kepada falsafah yang dipelopori oleh para ilmuwan Islam. 21 . namun jasa dan pengaruhnya masih terasa sehingga kini dalam memartabatkan agama Islam. Walaupun ahli falsafah pernah dicap oleh Imam Al-Ghazali sebagai golongan yang sesat lagi menyesatkan. Hamka telah pulang ke rahmatullah pada 24 Juli 1981. Walau bagaimanapun menjelang abad ke-3.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Hamka pernah menerima beberapa anugerah pada peringkat nasional dan antarabangsa seperti anugerah kehormatan Doctor Honoris Causa. termasuk Malaysia dan Singapura. Beliau bukan sahaja diterima sebagai seorang tokoh ulama dan sasterawan di negara kelahirannya. turut dihargai 4. ekonomi. Doktor Honoris Causa. berpaksikan ajaran Islam dan kalimah syahadah bertujuan untuk meningkatkan keyakinan dan ketakwaan umat Islam. Tetapi juga meliputi perbincangan yang berkaitan dengan nilai-nilai akhlak. 1958. Aliran falsafah pada zaman Islam tidak sekadar membataskan perbicaraan kepada persoalan yang berkaitan dengan metafizika ketuhanan dan kejadian alam. Al-Biruni Ahli falsafah yang serba boleh.

Sumbangannya kepada ilmu 22 . umat Islam digalakkan mencari dan menimba ilmu hatta sampai ke negara China. Di sana beliau mengambil kesempatan untuk mengenali agama Hindu dan falsafah India. Dalam satu tulisannya. Dorongan yang diberikan oleh Islam itu telah memberikan semacam motivasi kepada para sarjana Islam untuk terus menggali dan mempelajari pelbagai ilmu pengetahuan sama ada di timur ataupun barat. Tetapi semasa berada di India. Minat dan kecenderungannya untuk mempelajari serta meluaskan dimensi ilmu pengetahuannya telah mendorong Al-Biruni merantau sehingga ke negara India. Menerusi paduan wahyu dan akal seperti yang dicernakan oleh para ilmuwan Islam telah berjaya membantu meletakkan batu asas yang kukuh kepada pembinaan peradaban Islam. Salah seorang ilmuwan tersebut ialah Al Biruni atau nama asalnya Abu al-Raihan Muhammad ibn Ahmad al-Biruni. Beliau dilahirkan pada tahun 362 H (973 M) di Birun. Tembok penjara tidak menjadi penghalang kepada AlBiruni untuk terus menuntut dan menghasilkan karya-karya yang besar dalam pelbagai bidang.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Wahyu sebenarnya tidak bercanggah dengan akal. Kerana itu. ibu negara Khawarizm atau lebih dikenali sebagai Turkistan. Gurunya yang terawal ialah Abu Nasr Mansur ibn Alt ibn Iraqin yang juga merupakan seorang pakar ilmu matematik dan ilmu alam. Setelah menyedari keilmuwannya beliau ditugaskan di istana sebagai salah seorang ulama. beliau menyatakan bahawa ajaran Hindu berasaskan konsep penjelmaan yang mempunyai persamaan dengan syahadah Tauhid dalam Islam dan triniti dalam agama Kristian. Kesempatan itu digunakan sepenuhnya oleh Al-Biruni untuk mempelajari bahasa Sanskrit dan bahasa lain di India. Al-Biruni telah ditawan oleh Sultan Mahmood al-Ghaznawi. Hasilnya beliau telah menulis beberapa buah buku yang mempunyai hubungan dengan masyarakat India dan kebudayaan Hindu.

Beliau juga telah berjaya menghasilkan satu daftar yang mengandungi peta dan kedudukan ibu-ibu negara di dunia. Al-Biruni berjaya membuktikan bahawa gandingan falsafah dan ilmu pengetahuan telah membolehkan agama terus hidup subur dan berkembang serta membantu menyelesaikan permasalahan yang dihadapi oleh umat. Semasa berada dalam tawanan itu. Sumbangannya yang paling penting ialah dalam penciptaan kaedah penggunaan angka-angka India dan kajiannya mencari ukuran bumi menggunakan kiraan matematik. Al-Athar al-Baqiah berkaitan kesan-kesan lama tinggalan sejarah dan Al-Saidalah fi al-Tibb. Di samping itu. Kajiannya dalam bidang sains. beliau telah menulis sebuah buku yang berjudul Kitab Tahdid al Nih-ayat al Amakin Lita'shih al Masafat al Masakin. Al-Biruni juga menggunakan seluruh ruang dan peluang yang ada untuk menjalinkan hubungan antara para ilmuwan sekolah tinggi Baghdad dan para sarjana Islam India yang tinggal dalam istana Mahmud al Ghaznawi. Penulisannya tentang sejarah Islam telah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris dengan judul "Chronology of Ancient Nation". beliau turut mendirikan sebuah pusat kajian astronomi mengenai sistem solar yang telah membantu perkembangan pengajian ilmu falak pada tahun-tahun yang mendatang. Antara buku itu ialah Al-Jamahir fi alJawahir yakni mengenai batu-batu permata. Banyak lagi buku tulisan Al-Biruni diterbitkan di Eropah dan tersimpan dengan baiknya di Museum Escorial. dan geometrik telah menyelesaikan banyak masalah yang tidak dapat diselesaikan sebelum ini. matematik.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dan peradaban India amat besar. Al-Biruni bukan sahaja dapat menguasai bahasa Sanskrit dengan baik tetapi juga bahasa-bahasa Ibrani dan Syria. 23 . tentang ubat-ubatan. Beliau yang memiliki ilmu pengetahuan yang luas tentang falsafah Yunani menjadikannya seorang sarjana agung yang pernah dilahirkan oleh dunia Islam. Karya ini dikatakan karyanya yang terakhir sebelum meninggal dunia pada 1048M. Sepanyol. Dalam sepanjang hidupnya Al-Biruni telah menghasilkan lebih 150 buah buku termasuk satu senarai kajian yang mengandungi 138 tajuk. Penguasaannya terhadap pelbagai ilmu pengetahuan dan bidang telah menyebabkan beliau digelar sebagai "Ustaz fil Ulum" atau guru segala ilmu. Selepas dibebaskan.

beliau 24 . Sekali gus menjadikan beliau seorang ahli falsafah Islam yang serba boleh dengan sumbangan yang telah memberikan manfaat yang besar kepada manusia seluruhnya. Sejak kecil lagi. Sesungguhnya kemunculan Al-Biruni sebagai tokoh ilmuwan tersohor telah mengangkat martabat ahli falsafah daripada terus diberikan pelbagai stigma dan label yang berbentuk negatif serta merubah peranan yang sepatutnya dimainkan oleh ahli falsafah itu sendiri. Kepakarannya dalam ilmu Islam tidak boleh dipertikaikan kerana dalam umur yang masih muda lagi beliau telah menghasilkan sebuah karya besar yang berjudul Kitabul Asar al baqiya 'Anil Quran al Khaliya. Dalam masa yang sama.7. Parsi pada tahun 450 Hijrah. Sebaliknya mereka merupakan golongan ilmuwan yang perlu diberi pengiktirafan. Sebelum ke India. Al-Biruni juga membuktikan bahawa golongan ahli falsafah bukan merupakan golongan yang sesat dan hidup di awang-awangan.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Pemikiran falsafahnya tidak semata-mata bersandarkan kepada imaginasi dan permainan logik tetapi berdasarkan kepada kajian yang dilakukannya secara empirikal. Keadaan ini menjadi bukti pengiktirafan ilmuwan Islam lain terhadap ketokohan dan kesarjanaannya. 4. Al-Ghazali merupakan seorang ahli sufi yang bergelar "hujjatui Islam". Abu Hamid Ibnu Muhammad al-Tusi al-Ghazali itulah tokoh yang dilahirkan di Tus. Al-Biruni sering menjalinkan hubungan dengan Ibnu Sina. Peranan dan kedudukan mereka amat besar dalam pembinaan tamadun Islam serta peradaban manusia. Oleh sebab itu sumbangannya terhadap bidang falsafah dan ilmu pengetahuan lain tidak boleh dinafikan. Al-Ghazali Imam Al-Ghazali lebih dikenali sebagai ulama tasawuf dan akidah.

tafsir. sebahagian besar hasil tulisannya telah hangus dibbakar oleh tentera Moghul yang menyerang kota Baghdad. Miyarul Ilmu. akhlak. dan sebagainya.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) telah menunjukkan keupayaan yang luar biasa dengan menguasai berbagai-bagai cabang ilmu pengetahuan. Beliau bukan sahaja produktif dari segi menghasilkan buku dan karya tetapi merupakan seorang ahli fikir Islam yang terulung. Tahafut al Falsafah (Penghancuran Falsafah). Mahkun Nazar (Mengenai Ilmu Logik). ulumul Quran. Sewaktu berada di Baghdad. dan al Madhnuuna bihi ala Qhairiha (Ilmu Yang Harus Disembunyikan Dari OrangOrang Yang Bukan Ahlinya. dan Maqsadil Falsafah (Tujuan Falsafah). Lantaran itu. Mizanul Amal (Timbangan Amal).). Bahkan dalam buku tersebut. falsafah. Ihya Ulumuddin (Penghidupan Pengetahuan). Selain belajar dan mengkaji. Dianggarkan beliau telah menulis 300 buah buku mencakupi pelbagai bidang ilmu pengetahuan seperti mantik. Sirrul Alamain (Rahsia Dua Dunia). Malah kebanyakan penulis menggolongkan AlGhazali sebagai seorang yang memerangi dan bersikap anti falsafah.. Al-Ghazali telah dilantik sebagai Mahaguru Universiti Baghdad. Walaupun telah bergelar mahaguru tetapi beliau masih merasakan kekurangan pada ilmu pengetahuan yang dimiliki. Cuma 84 buah buku tulisan beliau yang berjaya diselamatkan seperti Al Munqiz Mim al Dhalal (Penyelamat Kesesatan). Antara kitab yang musnah termasuk: 40 Jilid Tafsir. Kecintaannya terhadap ilmu pengetahuan begitu mendalam sehingga mendorongnya menggembara dan merantau dari sebuah tempat ke tempat yang lain untuk berguru dengan ulama-ulama yang hidup pada zamannya. Pandangan ini berdasarkan tulisan Al-Ghazali dalam buku Tahafut Falsafah yang banyak mengkritik dan mengecam falsafah. Al-Ghazali juga banyak menulis. Al-Ghazali menyatakan tujuan 25 . Walau bagaimanapun. beliau meninggalkan jawatannya dan beralih ke bidang tasawuf dengan merantau ke Makkah sambil berguru dengan ahli-ahli sufi yang terkenal disana. Meskipun Al-Ghazali banyak menulis mengenai falsafah tetapi beliau tidak dianggap sebagai seorang ahli falsafah.

logik. pandangan bahawa Al-Ghazali seorang yang anti falsafah tidak dipersetujui oleh beberapa orang sarjana. dan fizikal. Biarpun tidak ada seorang pun yang boleh menafikan kecaman Al-Ghazali terhadap falsafah seperti yang ditulis dalam buku Tahafut Falsafah itu tetapi perlu diingatkan bahawa sikap skeptis (ragu) dan kritikannya terhadap falsafah merupakan sebahagian proses ilmu falsafah itu sendiri. ilmu tersebut boleh menimbulkan beberapa persoalan yang berat. fizik. Namun begitu. Menurut Al-Ghazali. dan etika.. Umpamanya agama tidak melarang ilmu matematik kerana ilmu itu merupakan hasil pembuktian fikiran yang tidak boleh dinafikan selepas ia difahami. beliau telah mengemukakan kaedah falsafah untuk menghuraikan persoalan yang berkaitan dengan logik. Antaranya ialah ilmu matematik terlalu mementingkan logik sehingga boleh menyebabkan timbul persoalan yang berkaitan dengan ketuhanan khususnya mengenai perkara yang tidak dapat dihuraikan oleh akal fikiran. falsafah boleh dibahagikan kepada enam ilmu pengetahuan ialah matematik.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) menyusun buku itu adalah untuk menghancurkan falsafah dan menggugat keyakinan orang terhadap falsafah. metafizik. Cuma bagi Al-Ghazali. Hal ini kerana tugas ahli falsafah bukan semata-mata untuk mencari kebenaran dan penyelesaian terhadap sesuatu masalah tetapi juga mencabar serta membantah penyelesaian yang dikemukakan terhadap permasalahan tersebut. Kalau menyelusuri perjalanan hidup Al-Ghazali maka akan didapati bahawa beliau merupakan ilmuwan Islam pertama yang mendalami falsafah dan kemudian mengambil sikap mengkritiknya. agama Islam tidak menghalang umatnya daripada mempelajari ilmu pengetahuan tersebut sekiranya mendatangkan kebaikan serta tidak menimbulkan kemudaratannya. Menurut Al-Ghazali tidak salah berpegang kepada logik tetapi yang menjadi masalahnya ialah golongan falsafah yang 26 . politik. ketuhanan. Namun begitu. Walaupun Al-Ghazali kurang senang dengan falsafah dan ahli filsafah tetapi dalam buku Maqasid al Falasifah. Bidang-bidang ini kadangkala selari dengan agama dan kadangkala pula sangat berlawanan dengan agama.

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS )

terlalu berpegang kepada logik, hendaklah membuktikan fakta termasuk perkara yang berhubung dengan ketuhanan atau metafizik. Sebab itulah beliau menentang golongan ahli falsafah Islam yang cuba mengungkap kejadian alam dan persoalan ketuhanan menggunakan pemikiran daripada ahli falsafah Yunani. Beberapa orang ahli falsafah Islam seperti Ibnu Sina dan al-Farabi jelas terpengaruh akan idea pemikiran falsafah Aristotle. Maka tidak hairanlah ada antara pandangan ahli falsafah itu bertentangan dengan ajaran Islam yang boleh menyebabkan kesesatan dan syirik. Terdapat tiga pemikiran falsafah metafizik yang menurut Al-Ghazali amat bertentangan dengan Islam iaitu qadimnya alam ini, tidak mengetahui Tuhan terhadap perkara dan peristiwa yang kecil, dan pengingkaran terhadap kebangkitan jasad atau jasmani. Al-Ghazali tidak menolak penggunaan akal dalam pembicaraan falsafah dan penghasilan ilmu pengetahuan yang lain. Sebaliknya beliau berpendapat bahawa ilmu kalam dan penyelidikan menggunakan fikiran boleh menambahkan keyakinan dan menyalakan api keimanan pada hati orang bukan Islam terhadap kebenaran ajaran Islam. Jadi, perkembangan sesuatu ilmu pengetahuan bukan sahaja bersandarkan kepuasan akal fikiran tetapi juga perlu mengambil kira aspek perasaan dan hati nurani. Al-Ghazali menganjurkan supaya umat Islam mencari kebenaran dengan menjadikan alQuran sebagai sumber yang utama bukannya melalui proses pemikiran dan akal semata-mata. Jadi, apa yang cuba dilakukan oleh Al-Ghazali ialah memaparkan kesalahan dan kepalsuan bidang pengetahuan yang bercanggah dengan agama serta bertentangan dengan pendirian umat Islam. Sekali gus menunjukkan bahawa Al-Ghazali sebenarnya merupakan seorang ahli falssafah Islam yang mencari kebenaran dengan berpandukan al-Quran dan hadis tidak sebagaimana pemikiran serta permainan logik yang lazim digunakan ahli falsafah Yunani. Perkara yang ditentang oleh Al-Ghazali bukan ahli falsafah dan pemikiran yang dibawakan oleh mereka tetapi kesalahan, kesilapan, dan kesesatan yang dilakukan oleh golongan tersebut. Pada Al-Ghazali, tunjang kepada pemikiran falsafah ialah al-Quran itu sendiri.

27

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS )

4.8.

Sheikh Tahir Jalaluddin

Latarbelakang Nama penuhnya Muhammad Tahir bin Syeikh Muhammad. Muhammad atau Tahir dikenali Jalaluddin dengan gelaran Sheikh (9 Al-Falaki Al-Azhari

Disember 1869 - 26 Oktober 1956), Beliau dilahirkan pada hari Selasa, 4 haribulan Ramadhan, tahun 1286 Hijrah bersamaan 7 haribulan Disember 1869 Masehi di Empat Angkat (Ampek Angkek), Ayah beliau iaitu Syeikh Muhamad merupakan seorang ulamak terkenal di Sumatera. Di dalam masyarakat Minangkabau Syeikh Muhammad lebih dikenali dengan nama Tuanku Muhammad atau Tuanku Tjangking. Beliau merupakan tokoh bidang Falak Syari di alam Melayu Nusantara yang telah memantapkan bidang fardu kifayah tersebut di rantau ini menerusi pengajaran, penggunaan dan penyibaran ilmu tentangnya di kalangan 'alim ulamak yang bertanggungjawab membuat taqwim Islam tempatan Syeikh Tahir Jalaluddin sebenarnya merupakan seorang anak Melayu Minangkabau yang telah berhijrah dan menetap di Tanah Melayu. Di belakang namanya kerap disunting perkataan “Al-Azhari, Al-Falaki Assyahir” iaitu bererti beliau merupakan keluaran Universiti al-Azhar di Mesir dan seorang ahli Falak yang terkenal. Kedua-dua ibu bapanya meninggal ketika Syeikh Tahir baru berusia dua tahun. Oleh kerana Syeikh Tahir masih kanak-kanak lagi ketika ditinggalkan oleh ayah dan ibunya, beliau telah dipelihara oleh ibu saudara di sebelah pihak ibunya. Menjelang usianya lebih kurang sebelas tahun, ibu saudaranya telah menghantar beliau menuntut ilmu di Mekah. Di Mekah beliau tinggal bersama sepupunya Syeikh Ahmad Khatib yang menjadi pemimpin Mazhab Imam Syafie di Masjid al-Haram. Di Makkah Syeikh Tahir telah datang ke Makkah pada tahun 1297H (1880 m) bersama datuk sepupunya Haji Abdul Rahman. Di Makkah beliau tinggal bersama Syeikh Ahmad Khatib

28

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS )

di dalam pemeliharaan al-Syeikh Muhammad Salleh Kardabi Fidullah al-Kurdi. Pelajaran asas yang diterimanya di sini ialah mengaji al-Qur’an dan mentajwidkan Qur’an daripada Tuan Syeikh Abdul Haq. Pelajaran lain berhubung dengan keagamaan dipelajarinya dari Syed Umar Syah, Syeikh Muhammad al-Khayyat, Syed Barkasyah dan sepupunya sendiri Syeikh Ahmad Khatib. Dalam jangka masa dua belas tahun Syeikh Tahir menetap di Makkah, beliau berpeluang mempelajari ilmu-ilmu agama dengan mendalam. Banyak daripada ajaran-ajaran sepupunya, Syeikh Ahmad Khatib telah mempengaruhi jiwa Syeikh Tahir terutama berhubung dengan masalah amalan beragama umat Islam yang dikatakan bercampur aduk dengan amalan bida’ah. Syeikh Ahmad Khatib juga merupakan seorang guru yang bertauliah bagi masyarakat Jawi di Makkah pada waktu itu. Hasil dari pergaulan dengan Syeikh Ahmad Khatib telah mendorong Syeikh Tahir belajar ilmu agama dengan lebih mendalam lagi dari guru-guru lain di Makkah seperti yang telah disebutkan tadi. Dengan ini ketokohan beliau dari segi keagamaan setanding dengan gurunya yang menjadi kebanggaan kepada masyarakat Melayu Indonesia dan Tanah Melayu. Setelah tujuh tahun berada di Makkah, pada tahun 1304H (1884 M) beliau pulang ke tanah airnya, Minangkabau. Pada tahun berikutnya beliau kembali semula ke Makkah untuk menyambung pelajarannya. Beliau telah berkahwin buat pertama kalinya pada tahun 1306 H. (1886 M) dengan seorang gadis bernama Aisyah binti Syeikh Muhammad bin Syeikh Ismail Al-Khalid Kabul. Hasil perkongsian hidup dengan isterinya itu mereka beroleh dua orang anak tetapi kedua-duanya meninggal dunia di Makkah ketika Syeikh Tahir berada di sana. Semenjak beliau tinggal di Makkah pada tahun 1297 H (1880 M.), beliau mula mendalami ilmu al-Quran. Seterusnya beliau mempelajari Ilmu Nahu (grammer), Bayan (Ilmu ucapan dan keterangan yang fasih), Ma’ani (ilmu makna-meaning), Badi’ (ilmu boleh mengenal pertuturan), Tauhid (ilmu mengenal Tuhan), Fekah (ilmu undangundang), Usul Fiqh (ilmu mengetahui asal undang-undang), Hadis (ilmu mengetahui perkataan, perbuatan dan kelakuan Rasul), Tafsir (ilmu menghuraikan makna-makna alQur’an), Hisab (ilmu kira-kira), Hisab Bidasab (Ilmu kira-kira sukat menyukat), Hai-ah (ilmu bintang) dan ilmu Falak (ilmu membicarakan matahari, bulan dan bintang-bintang beredar). Berdasarkan ilmu yang dipelajarinya itu adalah tidak menghairankan jika dia sangat mahir dalam soal yang berhubungan dengan masalah agama Islam.

29

Dalam masa beliau bertugas inilah. bernama Aishah binti Haji Mustafa binti Datuk Menteri pada 28hb September 1899. Semasa beliau menetap di Tanah Melayu. Tugas mengajar hakim-hakim tersebut berlangsung selama lebih kurang tiga tahun. beliau 30 . memberi ceramah-ceramah agama dan sebagainya. Ampanan. Di Perak setelah Syeikh Tahir berkahwin dengan isterinya Aishah binti Datuk Menteri. Didapati beliau ini seorang yang tidak mudah berasa senang hati untuk tinggal menetap di satu-satu tempat. Di antara hakim-hakim yang mendapat tunjuk ajar beliau ialah Ungku Ismail bin Ahmad.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Di Tanah Melayu Syeikh Tahir dikatakan telah datang ke Tanah Melayu menjelang tahun 1899. Dalam tahun yang sama beliau berpindah pula ke Johor Baharu. Pada 3hb Julai 1912 beliau meletakkan jawatan sebagai guru kepada hakimhakim di Johor Baharu. melawat sanak saudara. Sumbawa. 1911. beliau kerap belayar ke wilayah-wilayah di Indonesia dan negeri-negeri Timur Tengah. Hakim Besar Johor. beliau mula menjalankan kerja-kerja harian untuk menyara keluarganya. Dalam suratnya kepada Yang Di Pertua Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Asas perniagaan ini dimulakan oleh bapa mertua beliau yang dikatakan agak `berada’ juga. beliau pernah membuka kedai kain di Ipoh. Bali. dan mulai tahun 1914 beliau bertugas pula sebagai guru di sekolah Agama Johor Baharu dan menjadi Pemeriksa Sekolah-sekolah Agama Johor (Nazir). Beliling. Pada tahun 1900 M. Ungku Abdul Rahman bin Abdul Majid dan lain-lain pengadil bangsa Melayu. Di Johor Baharu beliau dijemput oleh Yang Mulia Tengku Omar bin Ahmad. Boleh dikatakan beliau seorang yang suka hidup berdikari. Sultan Idris (1887-1916) sebagai Sultan Perak mengajak beliau ke London kerana menghadiri kemahkotaan King George pada 22 Jun. bagi mengajar hakim-hakim pengadilan di mahkamah Johor. Namun demikian kerja berjual kain itu hanya berjalan setakat setahun sahaja. Selepas itu beliau telah belayar lagi ke Kepulauan Indonesia pada tahun 1901 melalui Tanah Jawa. Bima dan Makasar. Dalam tahun itu beliau telah mendirikan rumahtangga dengan seorang gadis Perak dari suku Rawa. Ternyata kemudian sewaktu menjawat jawatan tersebut beliau berasa tidak puashati dengan sistem pendidikan dan cara pentadbiran sekolah-sekolah agama waktu itu. Dalam lawatannya itu ada kemungkinan beliau telah menyebarkan buah fikirannya mengenai ilmu agama di tempat-tempat yang di lawatinya.

Sebagai seorang ahli falak Sebagai seorang alim yang mempunyai kedudukan baik di mata masyarakat. Selain itu beliau juga sangat mengambil berat tentang amal kebajikan di dalam masyarakatnya. Dengan itu beliau merasa bertanggungjawab bagi membetulkan kiblat masjid oleh kerana beliau memahami Ilmu Falak. sering kali disiarkan di akhbar-akhbar tempatan. beliau telah diminta oleh rakan seperjuangan Syed Syeikh bin Ahmad Al-Hadi. Di Al-Masyhur beliau ditugaskan untuk mengajar mata pelajaran Ilmu Falak kepada pelajar-pelajar Madrasah itu. Dan menjelang tahun 1923. Jawatan-jawatan yang dipegangnya semasa berada di Perak dan diberi juga di Johor membuktikan untuk tenaga dan ilmunya mendapat perhatian. beliau begitu dihormati. untuk menjadi guru di Madrasah Al-Masyhur Al-Islammiyah di Pulau Pinang bersama-sama seorang rakannya Syeikh Abdullah Maghribi. beliau berangkat pula ke Medan dan Deli untuk berubat dan melawat tanah tumpah darahnya Minangkabau selama enam bulan. Beliau berpendapat bahawa sembahyang tanpa mengadap arah kiblat yang tepat adalah tidak sah. agama Pengetahuannya banyak dimanfaatkan untuk kepentingan masyarakatnya.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) menyatakan dukacitanya kerana “tidak boleh menjalankan peraturan pelajaran yang terlebih berfaedah dan berguna bagi kanak-kanak yang belajar”. Beliau akhirnya meminta berhenti kerja pada tahun 1916. Khidmat beliau di Madrasah itu pun tidak lama kerana beliau telah jatuh sakit. beliau sering dihadapkan dengan pertanyaanpertanyaan berhubung dengan cara menggunakan Ilmu Hisab bagi menentukan tarikh berpuasa dan berhari raya. Beliau sering kepercayaan membantu menyelesaikan masalah hukum berdasarkan keilmuannya yang luas baik di dalam Ilmu Falak mahupun yang berhubung dengan soal keagamaan. Banyak daripada pertanyaan-pertanyaan tersebut datang dari penduduk di Tanah Melayu mahupun dari Indonesia. Sebagai seorang ahli Falak. Pandangan beliau mengenai tarikh kemunculan anak bulan Ramadhan atau pun bila berlakunya gerhana matahari. 31 . Misalnya beliau sangat mengambil berat tentang pentingnya sesebuah masjid itu mempunyai kiblat yang betul dan tepat mengikut hala Kaabah di Makkah. Dua tahun setelah kembali ke Perak pada tahun 1920.

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Memandangkan betapa pentingnya kiblat bagi syarat sah sembahyang orang Islam. Syeikh Tahir pernah dilantik oleh Sultan Idris. masjid di Kuala Lumpur dan Masjid Sultan di Kampung Gelam. Kenyataan beliau itu dilihat bersesuaian dengan sabda Rasul Allah yang mengatakan. Misalnya ketika beliau menjadi pemeriksa kiblat masjid-masjid di Perak pada tahun 1900 beliau telah melaporkan bahawa terdapat banyak masjid-masjid di Tanah Melayu tidak menuju hala kiblat yang tepat seperti mana yang berlaku kepada masjid di Teluk Anson. Perak. Berdasarkan kepada sabda Nabi itu Syeikh Tahir sangat menitikberatkan kepentingan mempelajari Ilmu Falak. Menurut beliau bagi mereka yang tidak mahu menggunakan kaedah Hisab untuk menentukan tarikh berpuasa dan berhari raya 32 . Ekoran dari timbulnya kekeliruan dalam hal berkaitan dengan hala kiblat masjid. Buku Pati Kiraan pada menentukan waktu yang Lima dan hal Kiblat dengan Logarithma. menimbang perjalanan bulan dan matahari”. Syeikh Tahir telah mengambil inisiatif untuk menerbitkan dua buah buku. Seterusnya pada tahun 1951 diterbitkan pula buku Natijah al-Ummi (pendapat kira-kira pada takwim tarikh Hijrah dan Miladi. “sebaik-baik hamba Allah itu mereka yang mengintai-intai matahari dan bulan dan naung bagi mendirikan sembahyang”. Keilmuan beliau dalam bidang Ilmu Falak menyebabkan beliau digelar sebagai Syeikh Tahir Jalaluddin Al-Falaki. menentukan waktu sembahyang serta menetapkan tarikh berpuasa dalam bulan Ramadhan dan berhari raya. Menurut Syeikh Tahir penggunaan cara Hisab untuk menentukan tarikh berpuasa dan berhari raya adalah penting terutama jika berlaku cuaca buruk yang tidak memungkinkan kelihatan anak bulan untuk menandakan hari mula berpuasa dan berhari raya. Beliau pernah melahirkan kekesalannya kerana terdapat banyak mihrab masjid yang tidak sehala dengan arah kiblat. Perak untuk menjadi pemeriksa kiblat di seluruh negeri Perak. Mengenai pentingnya ilmu falak itu beliau pernah menyatakan bahawa: “Ilmu Falak itu suatu ilmu yang mulia bagi menyukat. diterbitkan di Singapura melalui al-Ahmadiah Press pada tahun 1938. Kemahiran Syeikh Tahir dalam bidang Ilmu Falak menunjukkan beliau mempunyai minat yang mendalam tentang Ilmu Hisab atau Matematik. Pentingnya pengetahuan ilmu Falak bagi orang Islam dikatakan berkait rapat dengan soal kiblat dalam sembahyang. hala kiblat Mazhab Shafii). Selain itu di dapati juga masjid-masjid di Pulau Pinang. Singapura turut tidak mengikut hala kiblat yang betul. Beliau turut mengecam mereka yang tidak mahu menghargai kepentingan Ilmu Hisab untuk menentukan tarikh berpuasa dan berhari raya.

Betapa pun mereka harus mengikut petunjuk orang-orang yang arif tentang dalil kiblat. akhirnya menimbulkan kesedaran orang ramai. Perlis. Dalam soal kiblat pula beliau mengatakan orang Islam wajib mempelajari arah kiblat. Melaka dan lain-lain tidak mengikut hala kiblat yang betul. Pendapat beliau juga pernah ditentang oleh seorang pembaca akhbar yang menganggap soal kiblat itu tidak penting digembar-gemburkan. Kejahilan mereka menyebabkan mereka hanya mengikut pendapat orang hingga menyebabkan berlaku puasa yang terdahulu sehari daripada sepatutnya dalam bulan Ramadhan. Misalnya Syeikh Tahir pernah dibicarakan oleh mahkamah di Pulau Pinang oleh kerana beliau menjalankan penyiasatan arah kiblat di masjid Pulau Pinang. 33 . namun pendedahan ini menimbulkan rasa tidak senang hati di kalangan pihakpihak tertentu. Kesannya di Tanah Melayu orang ramai juga turut mengakui banyak daripada masjid-masjid di Kedah. Mengenai hal ini beliau mengatakan: Tiada boleh `berijtihad’ pada kiblat itu melainkan orang yang ada celik matanya dan mengetahui dalil-dalil kiblat seperti bintang-bintang. Meskipun kesan daripada persoalan kiblat ini membuka mata masyarakat tentang banyak kesilapan arah kiblat yang berlaku di masjid-masjid Tanah Melayu. dan wajib pula menyebarkan pengetahuannya itu. Kenyataan-kenyataan beliau yang disiarkan di akhbar-akhbar mengenai banyaknya masjid-masjid di Tanah Melayu dan Sumatera yang tidak mengikut hala kiblat. Pulau Pinang. Beliau juga berpendapat bahawa orang-orang yang buta dikecualikan daripada mempelajari dalil kiblat demikian juga orang-orang celik yang tidak mampu mempelajarinya.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) samalah juga mereka itu seperti manusia yang jahil. memadailah jika sembahyang menghadap ke kiri atau kanan kiblat. matahari dan bulan dan selemah-lemahnya angin dan sekuat-kuatnya khutub dan tiada boleh ia bersandar semata-mata sangka dengan tidak tanda dan dalil.

tahun 1956. b. kesusasteraan.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Melihat kepada ramai lagi mereka yang tidak memahami Ilmu Falak dan kepentingannya dalam soal agama. dan sebagainya. Sheikh Tahir Jalaluddin membeni sumbangan bermakna kepada penerbitan majalah "Al-Unwati Al-Wuthuqa. Kajian sainsnya sering digunakan oleh Barat. Salah satu ciri yang dapat diperhatikan pada para tokoh ilmuwan Islam ialah mereka tidak sekadar dapat menguasai ilmu tersebut pada usia yang muda. Islam juga dikatakan tidak menggalakkan umatnya menuntut dan menguasai pelbagai disiplin ilmu. agama. Beliau juga mengarang kitab "Al-Islam Wan Nasraniah maal Ilmi wal Madaniah. beliau terus menyebarkan ilmunya walaupun ketika beliau sudah tua dan uzur. Kenyataan dan gambaran yang diberikan itu bukan sahaja tidak benar tetapi bertentangan dengan hakikat sejarah yang sebenarnya. Walaupun tokoh itu lebih 34 . perubatan. Kegigihannya menyumbangkan tenaga untuk menyebarkan pengetahuan ini amat jelas kelihatan. politik. sains. Misalnya ketika beliau berusia 79 tahun beliau telah pergi ke Bangkok. Ini dilakukan selama enam bulan dengan berulang alik dari Kuala Kangsar ke Johor Baharu. Thailand untuk mengajar kira-kira arah kiblat. Syeikh Tahir dijemput pula oleh pihak Jabatan Agama Johor untuk mengajar Ilmu Falak kepada kakitangan jabatan itu.9. kemasyarakatan. Sejarah telah membuktikan betapa dunia Islam telah melahirkan ramai golongan sarjana dan ilmuwan yang cukup hebat dalam bidang falsafah. Islam sering kali diberikan gambaran sebagai agama yang mundur oleh pihak Barat. malah dalam masa yang singkat dapat menguasai beberapa bidang ilmu secara serentak. Hasil karya a. Menjelang usia 83 tahun. Hasil karya beliau yang lain ialah sebuah kitab yang dibeni nama "AlIslam Wannaddu Ala Muntaqidihi. Ibnu Haitham 4. Sheikh Tahir Jalaluddin meninggal dunia pada 26 Oktober. c.

beliau mengambil keputusan merantau ke Ahwaz dan Baghdad. antaranya ialah Light dan On Twilight Phenomena. Kajiannya banyak membahaskan mengenai senja 35 . Semasa di sana beliau telah mengambil kesempatan melakukan beberapa kerja penyelidikan mengenai aliran dan saliran Sungai Nil serta menyalin buku-buku mengenai Matematik dan Falak. dan Kepler mencipta mikroskop serta teleskop. dan seumpamanya. Bacon. Penyelidikannya mengenai cahaya telah memberikan ilham kepada ahli sains barat seperti Boger. Tulisannya mengenai mata. Falak. Perubatan dan Falsafah. Malahan kajiannya mata. telah menjadi salah satu rujukan yang penting dalam bidang pengajian Sains Perubatan perubatan merupakan di Barat. beliau dikenali dengan nama Alhazen. Ibnu mengenai Haitham perubatan mata telah menjadi asas kepada pengajian moden mengenai yang ilmuwan gemar melakukan penyelidikan.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dikenali dalam bidang sains dan perubatan tetapi dia juga memiliki kemahiran yang tinggi dalam bidang agama. Tujuannya adalah untuk mendapatkan wang saraan dalam tempoh pengajiannya di Universiti al-Azhar. Beliau merupakan orang pertama yang menulis dan menemui pelbagai data penting mengenai cahaya. Beberapa buah buku mengenai cahaya yang ditulisnya telah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris.Hasil daripada usaha itu.Setelah beberapa lama berkhidmat dengan pihak pemerintah di sana. Matematik. beliau telah menjadi seorang yang amat mahir dalam bidang Sains. Salah seorang daripada tokoh tersebut ialah Ibnu Haitham atau nama sebenarnya Abu All Muhammad al-Hassan ibnu alHaitham. falsafah. Beliau memulakan pendidikan awalnya di Basrah sebelum dilantik menjadi pegawai pemerintah di bandar kelahirannya. Di kalangan cerdik pandai di Barat. Di perantauan beliau telah melanjutkan pengajian dan menumpukan perhatian pada penulisan. Ibnu Haitham dilahirkan di dengan 965 Basrah pada tahun 354H bersamaan Masihi. Geometri.Kecintaannya kepada ilmu telah membawanya berhijrah ke Mesir.

Yang lebih menakjubkan ialah Ibnu Haitham telah menemui prinsip isi padu udara sebelum seorang saintis yang bernama Trricella mengetahui perkara itu 500 tahun kemudian. beliau juga telah berjaya menghasilkan kedudukan cahaya seperti bias cahaya dan pembalikan cahaya. Ketiga-tiga bidang dan cabang ilmu ini harus dikuasai dan untuk menguasainya seseorang itu perlu menggunakan waktu mudanya 36 . Selain sains. Dalam kajiannya. logik. sains. dan persoalan yang berkaitan dengan keagamaan. Beliau turut menulis ulasan dan ringkasan terhadap karya-karya sarjana terdahulu. pandangannya mengenai falsafah amat menarik untuk disoroti. falsafah tidak boleh dipisahkan daripada matematik.Penulisan falsafahnya banyak tertumpu kepada aspek kebenaran dalam masalah yang menjadi pertikaian. Selain itu. Ibnu Haitham juga turut melakukan percubaan terhadap kaca yang dibakar dan dari situ terhasillah teori lensa pembesar. metafizik. Beliau juga berpendapat bahawa kebenaran hanyalah satu. Warna merah pada senja pula akan hilang apabila matahari berada di garis 19 darjah ufuk barat. cahaya fajar bermula apabila matahari berada di garis 19 darjah di ufuk timur.Bagi Ibnu Haitham. Padanya pertikaian dan pertelingkahan mengenai sesuatu perkara berpunca daripada pendekatan yang digunakan dalam mengenalinya. Jadi. dan ketuhanan.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dan lingkaran cahaya di sekitar bulan dan matahari serta bayang bayang dan gerhana. teori Ibnu Haitham mengenai jiwa manusia sebagai satu rentetan perasaan yang bersambung-sambung secara teratur telah memberikan ilham kepada saintis barat untuk menghasilkan wayang gambar. Oleh sebab itu semua dakwaan kebenaran wajar diragui dalam menilai semua pandangan yang sedia ada. Teori itu telah digunakan oleh para saintis di Itali untuk menghasilkan kanta pembesar yang pertama di dunia. Ibnu Haitham juga banyak menulis mengenai falsafah. Ibnu Haitham juga telah menemui kewujudan tarikan graviti sebelum Issaac Newton mengetahuinya.Menurut Ibnu Haitham. Teori beliau telah membawa kepada penemuan filem yang kemudiannya disambung-sambung dan dimainkan kepada para penonton sebagaimana yang dapat kita tontoni pada masa kini.

c. M. Maqalah fi Istikhraj Simat al'Qiblah yang mengupas tentang arah kiblat bagi segenap rantau. Risalah fi Sina'at al-Syi'r mengenai teknik penulisan puisi. Apabila umur semakin meningkat. dan meninggal dunia di Fez pada tahun 1369M merupakan seorang Berber dari golongan Muslim Sunni.Walau bagaimanapun sebahagian karyanya lagi telah "dicuri" dan "diceduk" oleh ilmuwan Barat tanpa memberikan penghargaan yang sewajarnya kepada beliau. Sesungguhnya barat patut berterima kasih kepada Ibnu Haitham dan para sarjana Islam kerana tanpa mereka kemungkinan dunia Eropah masih diselubungi dengan kegelapan. d.9. 37 . Kitab al-Tahlil wa al'Tarkib mengenai ilmu geometri. Antara buku karyanya termasuk: a.aqalah fima Tad'u llaih mengenai penggunaan geometri dalam urusan hukum syarak dan f. Beberapa pandangan dan pendapatnya masih relevan sehingga ke hari ini. b. 1304. kekuatan fizikal dan mental akan turut mengalami kemerosotan. 4. Kerana itulah Ibnu Haitham dikenali sebagai seorang yang miskin dari segi material tetapi kaya dengan ilmu pengetahuan.Kajian Ibnu Haitham telah menyediakan landasan kepada perkembangan ilmu sains dan pada masa yang sama tulisannya mengenai falsafah telah membuktikan keaslian pemikiran sarjana Islam dalam bidang ilmu tersebut yang tidak lagi dibelenggu oleh pemikiran falsafah Yunani. Sumbangan Ibnu Haitham kepada ilmu sains dan falsafah amat banyak.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dengan sepenuhnya. Al'Jami' fi Usul al'Hisab yang mengandungi teori-teori ilmu matemetik dan matemetik penganalisaannya.Ibnu Haitham membuktikan pandangannya apabila beliau begitu ghairah mencari dan mendalami ilmu pengetahuan pada usia mudanya. Beliau meninggal dunia di Kaherah pada tahun 1039 M ketika berusia 74. Ibnu Batuta Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta (Bahasa Arab: ‫( )أبو عبد ال محمد ابن بطوطة‬dilahirkan Februari 24. e. Kitab Tahlil ai'masa^il al 'Adadiyah tentang algebra. Sehingga kini beliau berjaya menghasilkan banyak buku dan makalah.

Beliau kembali ke Makkah untuk menunaikan Ibadah Haji yang ke tujuh (terakhir) pada bulan November 1348 mesihi. Iraq. Di India beliau pernah dilantik menjadi kadi dan tinggal selama beberapa tahun dan berkhidmat dengan keluarga seorang sultan. Palestin dan Mesir. Ibnu Battuta terlihat satu kafilah sedang menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung dengan rombongan itu. melaui Hormuz. Afrika Utara pada 13 Jun 1325 menuju Iskandariah sebelum meneruskan pengembaraan ke Dimyath dan Kaherah. Beliau kembali ke Oman dan balik semula ke Mekkah untuk menunaikan Haji pada tahun 1332 masihi. Pengembaraan beliau mengambil masa 38 tahun meliputi perjalanan sejauh 120. Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Bulgaria. Selanjutnya Ibnu Battuta merentasi bumi Palastin menuju Damsyik dan berjalan ke Ladzikiyah. Pada pusingan kedua pengembaraanya. Perjalanan beliau ketiga bermula pada 753 Hijrah dimana beliau sampai ke Mali di tengah Afrika Barat sebelum kembali semula ke Pas. Dari Laut Hitam. Beliau meninggalkan Tanjah pada hari Khamis. 14 Jun 1325 masihi. Turki serta pelabuhan terpenting di Laut Hitam iaitu Odesia kemudian menyusuri sepanjang Sungai Danube. Kemudian Ibnu Battuta mengembara pula ke Sumatera. Mombosa.000 kilometer dan singgah di 44 negara di dua benua Afrika dan Asia. Bahrin dan Yamama. Indonesia dan melanjutkan perjalanan melalui laut Amman sebelum meneruskan perjalanan darat ke Iran. ibu negara Hong Kong. Kisah pengembaraan Ibnu Battuta terbahagi kepada tiga pusingan. Indonesia dan Canton. Beliau melanjutkan pengembaraannya hingga ke Sri Langka. Rusia. Buku tersebut diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. Rom. Pusingan pertama bermula dari Tangier. Ibnu Battuta ke Syam dan Laut Hitam. Beliau menetap di Makkah selama 2 tahun. Maghribi untuk mentafsir hasil 38 . Laut yang dihubungkan ke Laut Tengah oleh Selat Bosporus dan Laut Marmara serta Dardanela. Timur Afrika dan menuju ke Kulwa. Siraf. seterusnya ke Aleppo. Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Yaman melalui jalan laut dan melawat Aden. Beliau kembali semula ke Morocco semasa pemerintahan Sultan Abu 'Inan dan kisah pengembaraan beliau ditulis oleh Ibn Juza melalui bukunya Tuhfat al Anzhar fi Ghoraib al Absar wa Ajaib al Asfa. Dalam perjalanan berkenaan. Ibnu Battuta kemudian belayar menyeberangi Laut Hitam ke Semenanjung Crimea di mana beliau mengunjungi Rusia Selatan dan seterusnya ke India.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Pengembaraan Ibnu Battuta bermula ketika usianya 21 tahun.

39 . Setiap kali mengunjungi sesebuah negeri atau negara. Hakikatnya. pencapaian Ibnu Battuta yang luar biasa itu tidak mendapat penghargaan sewajarnya apabila manuskrip catatannya dirampas dan di sembunyikan kerajaan Perancis yang menjajah kebanyakan negeri di benua Afrika. Dalam waktu tiga bulan. Sultan kagum dengan perjalanan Battuta dan meminta Battuta menuliskannya ke dalam sebuah buku. Tetapi malangnya. Sebuah perjalanan yang menarik dan menempuhi perlajanan melebihi 120. pemerintah. hampir lemas bersama kapal yang karam dan nyaris dihukum penggal oleh pemerintah yang zalim. Salah seorang penulis bernama Mohad Ibnu Jauzi menuliskan kisah perjalanannya dengan gaya bahasa yang mudah.000km. Ibnu Battuta adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya menguasai benua Afrika dan Asia serta pengarang yang menghasilkan karya penting dalam dunia Islam AKHIR PENGEMBARAAN IBNU BATTUTA Pada tahun 1354 Battuta kembali ke tanah kelahirannya dan menetap di kota Fez dan berteman baik dengan sultan. Manuskrip catatan beliau dipercayai disimpan di Bibliotheque Nationale. Ia mengakhiri cerita perjalannya dengan sebuah kalimat. Beliau turut menceritakan pengalamannya menempuh pelbagai cabaran seperti diserang penjahat. Ibnu Juza telah menyunting buku beliau dan menyusun dengan gaya bahasa yang teratur. buku berjudul Persembahan Seorang pengamat tentang Kota-Kota Asing dan Perjalanan yang Mengagumka. ”Akhirnya aku sampai juga di kota Fez. Ibn Juza mengambil masa selama 3 bulan untuk menyelesaikan tugasnya pada 9 Disember 1355 masihi. Jika bukunya berbentuk “catatan kehidupan” tentunya orang akan lebih mengenal Ibnu Battuta dibandingkan dengan Samuel Pepys atau Anne Frank.” Di situ dia menuliskan hasil pengembaraannya. ulamak serta kezaliman yang dilaksanakannya. Ibnu Battuta akan membuat catatan terperinci mengenai penduduk. Paris. Salah seorang penulis Dar Ifta' di Pas iaitu Mohad. menyebabkan bangsa Arab sendiri tidak dapat menghargai pencapaiannya sebagai seorang pelayar Islam yang agung. yang dikenal berjudul Rihla atau My Travel. diselesaikannya pada 9 Desember 1355 M.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) pengembaraannya.

menanam. Sumbangan Ibn Tashfin dan kesinambungan daripada ketumbukan tentera Morocco telah meletakkan Andalusia di bawah pemerintahan Islam untuk selama dua abad kemudiannya sebelum jatuh kepada Kristian pada pertengahan abad ke tiga belas. Astronomi dan Islam tidak mungin dapat dipisahkan terutama dalam soal-soal perkara asas iaitu penentuan bulan hijrah. Sekarang ini kita mungkin tidak perlu tahu mengambil tahu “sun’s passage” yang ditandai oleh “equinoxes” (berhubung dengan waktu malam dan siang) dan “solstices” (berhubung dengan hari musim panas dan sejuk) kerana sudah tidak relevan dengan kehidupan moden kini. A-Zarqali Nama sebenar beliau ialah Abu Ishaq Ibrahim ibn Yahya al-Zarqali dan lebih dikenali sebagai Arzachel di Eropah Latin dan Azarquiel di Andalusia dan Itali. Kehidupan dan pencapaian Al-Zarqali Bidang astronomi dewasa ini dilihat seperti sudah tidak begitu penting sekarang ini hanya kerana kita senang mendapatkan kalendar dan masa yang tepat begitu juga untuk pergi dari satu tempat ke satu tempat kita disediakan dengan peta yang sangat tepat. Dia hidup dilahirkan disaat-saat pada tahun Islam 1029 dan menghembuskan nafas terakhirnya pada 1087. Dia kerajaan Andalusia terpisah-pisah dan hampir runtuh di tangan tentera Kristian yang cuma diselamatkan oleh Ibn Tashfin dari Morocco yang menyeberangi Andalusia memerangi tentera Kristian di Zalaqa pada 1089. Namun itu sangat berbeza dengan Zaman Pertengahan (Medieval) seluruh kehidupan masyarakatnya bergantung penuh kepada astronomi dalam menentukan waktu membajak.10. 40 .WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) 4. Ia merupakan sarjana yang terkenal di Andalusia (sekarang dikenali sebagai Sepanyol) juga dikenali sebagai Al-Zarqalluh dan Al-Zarqallah. waktu solat dan arah kiblat. Sebelum membincangkan kenapa sumbangan Al-Zarqali sangat penting kepada tamadun Islam kita sebenarnya harus mengetahui bagaimana bidang astronomi sangat sinonim dengan agama Islam. menuai termasuklah dalam menentukan soal-soal hari perayaan agama mereka.

Setelah sekian lama beliau menarik perhatian para ahli astronomi yang lain kerana dengan pengetahuan yang sedikit. Jika bulan penuh kedua-dua bekas ini akan penuh dan mula berkurangan selepas 15 haribulan dan akan kosong sepenuhnya apabila mencecah ke malam 29. Mengikut Ahmad Thomson jam ini mempunyai dua bekas air yang mana akan terisi air ataupun kosong mengikut keadaan bulan sabit mahupun bulan penuh. Ciptaan beliau yang disertakan penulisan panduan penggunaannya dinamakan alSafiha al-Zarqaliya dapat digunakan untuk menyelesaikan masalah astronomi untuk semua laltitud dan termasuk juga koordinasi 29 bintang juga ditandakan dan juga mampu memantau pergerakan matahari. yang paling menarik perhatian ialah ciptaan yang paling canggih dan tepat iaitu “astrolabe” mendatar. Malah beliau turut mengajar gurunya yang kemudiannya menjadi pengikutnya dalam ukuran yang telah diciptanya. di mana usaha pemantauan astronomi disaat itu dimulakan oleh Yahya Bin Abi Mansur. Ciptaan beliau ini telah menarik beberapa tokoh dunia selepasnya seperti Raja Alfonso dan Regiomontanus untuk menggunakannya dan mengkaji ciptaan beliau 41 . Beliau juga telah membina jam Telado yang amat masyhur dimana Al-Zuhri menggambarkan jam tersebut digunakan hingga tahun 1135 hinggalah pada suatu hari Raja Alphonso VI cuba untuk mengetahui bagaimana jam tersebut berfungsi dan mengarahkan Hamis Bin Zabara menceraikan setiap bahagiannya satu-persatu. Beliau mampu menghasilkan pelbagai alat yang diperbuat daripada besi untuk ahli-ahli astronomi di Toledo pada tahun 1062 walaupun beliau bukanlah ahli astronomi. tidak pernah mempelajari sains mahupun buku mengenainya tetapi mampu menyiapkan peralatan astronomi. Namun beliau tetap membuat peralatan untuk ahli astronomi yang lain dan telah mula mencipta peralatan astronomi untuk dirinya sendiri. Malangnya setelah ia diceraikan tiada siapa yang dapat memasangnya semula seperti keadaan asal. Sebenarnya itu bukanlah satu-satunya ciptaan beliau. Dua tahun kemudian dia menjadi ahli astronomi dan kemudiannya menjadi ketua kepada sesebuah kumpulan ahli astronomi.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Diceritakan oleh Barron Carra de Vaux bahawa beliau juga digelar sebagai “AlNekkach” kerana mampu mengukir besi.

8 saat per/tahun. Kajian-kajian yang dibuat beliau telah menjadi rujukan oleh Nicolaus Copernicus dalam mentafsirkan matahari sebagai pusat sistem solar dalam tesisnya ”De Revolutionibus Orbium Celestium” Kesimpulan. juga jadual-jadual lain yang terhasil dari para astronomi lain dari kalangan Islam mahupun bukan Islam. Plotemy melalui kiraannya menganggarkan bahawa jarak laut Mediterranean adalah 62º namun kemudian dibetulkan oleh al-Kwarizmi kepada 52 º manakala pembetulan oleh al-Zarqali memberikan bacaan yang paling tepat iaitu 42º. Beliau telah berjaya mencipta “Toledan Table” yang mana telah bertanggungjawab untuk memberi nafas baru kepada para astronomi kerana berjaya menjadikan kenyataan untuk memposisikan sistem planet-planet secara berkomputer pada zamannya pada bila-bila masa semasa cerapan dijalankan. Secara umumnya.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) hingga panduan penggunaannya dialih ke beberapa bahasa seperti latin dan romansepanyol.0 saat per/tahun dan melalui kaedah kajian moden jarak yang sebenarnya ialah 11. Masyarakat Eropah juga menyaksikan kenyataan bahawa Andalusia berada di bawah kekuasaan Islam jauh meninggalkan negara-negara 42 . Beliau kemudiannya telah menyunting jadual yang telah dihasilkan beliau di balai cerap beliau di Toledo. Andalusia. Beliau juga adalah orang yang pertama menjelaskan secara terperinci tentang pergerakan matahari yang menjauhi bumi (aprehelion) yang mana jaraknya yang terjauh dari bumi sebanyak 12. Seperti sarjana Islam yang lain beliau juga dapat membetulkan teori orang Greek yang sekali lagi menafikan sains Islam adalah bayangan dari Greek. pengaruh Islam di Andalusia merupakan tempat yang paling utama bagi Eropah dalam menyerap peradaban Islam terutamanya dalam khazanah ilmu pengetahuan astronomi.

5. Selepas beberapa tahun..WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) tetangganya Eropah. Confucius sanggup mengambil pelbagai kerja seperti gembala. tetapi ia telah mempengaruhi gerakan-gerakan penting di Eropah. Walaupun keluarganya berketurunan bangsawan. kerani dan penyimpan kira-kira untuk menyara hidup mereka. beliau memulakan pekerjaannya sebagai seorang guru. kerajaan menghadapi masalah komplot penggulingan kuasa. dan kemudiannya menjadi ayah kepada seorang anak lelaki dan dua orang anak perempuan. Wafat ayahandanya tertinggal mereka dalam kemiskinan.M. Beliau berpendapat cara penyelesaian masalah itu adalah mendidik supaya orang ramai mengikut prinsip-prinsip serta ajaranajaran pendeta dahulu. Walaupun Islam akhirnya terusir dari negeri Andalusia dengan cara yang sangat kejam. rasionalisme pada abad ke-17 M. Beliau mengadakan penegasan ajaran-ajaran pendeta dahulu dalam kelasnya. Tokoh Tamadun Cina 1. Gerakangerakan itu adalah: kebangkitan kembali kebudayaan Yunani klasik (renaissance) pada abad ke-14 M yang bermula di Itali. 43 . dan pencerahan pada abad ke-18 M. mereka tidak berkaya-raya. Kung Fu Tze Confucius dilahirkan di Zhou (sekarang: Wilayah Shandong) yang terletaknya di negeri Lu pada Zaman Chunqiu (春春春春) China.1. Tokoh-tokoh tamadun Asia 1. Ayahandanya yang merupakan seorang komander negeri Lu meninggal dunia sewaktu Confucius berumur tiga tahun. Selepas ibunya meninggal dunia pada tahun 527 S.). gerakan reformasi pada abad ke-16 M. Confucius mengkritik zaman itu merupakan zaman kacau-bilau dan kurang bermoral. ajarannya serta teorinya diluas sebar ke seluruh China oleh anak muridnya dan kemudiannya ramai orang memanfaatkannya. Beliau mengembara dan mengajar murid-murid yang berkumpul berhampirannya. Confucius berkahwin dengan Chikuan pada umur 19 tahun. terutama dalam bidang pemikiran dan sains disamping bangunan fizik.1.1. Pada zaman akhiran Dinasti Zhou (Chou) (1027-256 S. Kemashyurannya serta sifat-sifat murninya diluas sebar di seluruh negeri Lu.M.

Dengan pentadbirannya yang baik. beliau mengajar bermacam-macam jenis ilmu pengetahuan. dilantik sebagai majistret Chungtu dan pada tahun seterusnya. Antara cara untuk menjadi seorang Junzi ialah: a. Semasa beliau berumur 69 tahun. Confucius meninggalkan kawasan pentadbirannya pada tahun 496B. tersia-sia adanya harapan akan putera negeri lain membenarkan beliau melancarkan reformasi.M.C untuk mengembara sambil mengajar. Justeru itu. Dalam kitab Lun Yu. keadilan didirikan dan kes-kes jenayah berkurangan sehingga hampir dihapuskan. Kitab yang disusunkan oleh pengikut-pengikutnya ialah Lunyu (Inggeris:Analects). beliau menjadi menteri jenayah bagi negeri Lu. kubur itu merupakan satu taman yang cantik dan dinamakan Taman Kong. pilu atau takut 44 . dan 10 orang dari mereka menjadi pemikir dan sarjana yang terkenal. beliau berjaya melaksanakan reformasi baru.. beliau kembali ke Lu dan wafat 3 tahun kemudiannya di Lu – 479 S. Junzi merupakan seseorang yang memiliki sepenuhnya hikmah ren. Cara pentadbiran yang diperkenalkan adalah begitu baik sekali sehingga beliau dilantik menjadi pemerintah negeri sebelahnya untuk menahan pemecatan kuasa menteri. Kung Fu Tze telah memberikan beberapa cara untuk menjadi Junzi (budiman). Pada tahun 484 S. Beliau meninggalkan negerinya dan mengembara seluruh China selama 13 tahun. Selepas beliau wafat. Kini. Beliau merupakan seorang ahli pendidik yang mahukan pengikut-pengikutnya menjadi “rounded man” yang boleh digunakan oleh negara dan masyarakat. Sewaktu berumur 20 tahun beliau menjadi seorang guru dan mengajar murid-murid cara berkelakuan baik. Beliau menerima pendidikan dalam bidang muzik. Beliau dan murid-muridnya sering mengembara dari wilayah ke satu wilayah yang lain. peninggalannya dikebumikan di kubur Chu Fu (Sekarang: Shandong). Beliau yakin melalui sistem pendidikan akan wujudnya kesetaraan sejati antara manusia. Beliau merupakan orang pertama dalam sejarah China yang mengajar jumlah pelajar yang ramai iaitu 7000 orang. Falsafahnya mahu mendidik manusia melalui saluran pendidikan bagi menghasilkan manusia yang sempurna yang disebut sebagai Junzi. dimana ia merupakan kitab yang paling tepat mengisahkan kehidupan Confucius serta ajarannya yang semakin hilang. tidak merasa resah. Walaupun Confucius telah meninggal dunia tetapi ajaran dan falsafah beliau masih diamalkan sehingga terbinanya tokong-tokong di seluruh China.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Confucius yang berusia 52 tahun. penulisan dan ritual. beliau kembali ke Lu.M. tersia-sia mencari pemerintahan yang unggul.

bekerja dengan tegas dan bersungguh-sungguh. tidak membuat kesalahan. Perkara inilah menurut Wang Gungwu (1997) yang membezakan Konfusianisme dengan agama lain. dengan sebab itu beliau berkata sesungguhnya beliau hanyalah seorang transmitter dan bukannya originator. Y. membantu orang lain untuk menjayakan pekara yang baik dan tidak membantu orang lain untuk menjayakan pekara yang jahat Manakala sifat Junzi menurut Kung Fu Tze ialah seseorang yang hidup aman damai. sosial. jadi bagaimana kamu hendak berkhidmat kepada ruh?”. Prof. Konfisius menjawab “jika kita tidak tahu tentang kehidupan. Konfusius mahu masyarakat berjalan mengikut tugas dan tanggungjawab masingmasing . Apabila ditanya tentang kematian oleh muridnya. King (1997) berpendapat Konfusianisme telah membangunkan satu bentuk etika yang bersifat kemanusiaan dalam dunia yang manusia-sentrik. Kung Fu Tze mahu menginterprestasikan khazanah warisan silam kepada anak-anak muridnya. Bagi Konfusianisme keperihatian yang asas adalah kehidupan sosial pada masa kini dan sekarang. Begitu juga beliau pernah berkata “kamu tidak mampu untuk berkhidmat kepada manusia. keluarga dan moral. Beliau mahu satu masyarakat yang dipimpin atau diatur dengan baik. Perlaksanaan tanggungjawab dan peranan tersebut haruslah pula diasaskan kepada nilai kebaikan (yi) dan nilai kemanusiaan yang berpaksikan kepada kasih sayang (ren). Manusia yang mempunyai 45 . melayani orang lain dengan bahasa yang baik dan teliti sesuai dengan adat c. Mengikut Konfusius segala sesuatu hendaklah bertindak mengikut nama (zhengming) atau kedudukan masing-masing. the minister minister. masyarakat dan individu yang betul adalah “ let ruler to be ruler. Konfusianisme memfokuskan kepada hubungan organik antara individu dan masyarakat yang dilihat sebagai saling bertautan dan tidak dapat dipisahkan. kerana ia amat sedikit menekankan kepada kehidupan spiritual dan menjauhkan diri dari perbincangan mengenai kehidupan selepas mati tetapi lebih banyak menumpukan kepada dunia. the father father and the son son “.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) b. bagaimana pula kita tahu tentang kematian”. Asas negara. Persoalan bagaimana untuk mengharmoniskan kehidupan di dunia adalah asas teoritikal dan praktikal yang perlu diselesaikan. tidak sombong dan tidak menghina orang lain.

Datuk dan bapanya telah menunaikan fardu haji ke Mekah. Hubungan suami isteri ialah suami harus jujur terhadap isteri dan isteri harus tunduk dan patuh dengan suami. kitab Tentang Perubahan maupun melalui susunan anak-anak murid beliau seperti Kitab Analect atau Lun Yu. Kesemua konsep etika yang dikembangkannya diasaskan kepada ren atau kemanusiaan. Aturan etika Konfusianisme adalah berpaksikan kepada Tian (Heaven) atau Dao . 46 . perlakuan-perlakuan yang baik. ritual. Laksamana Cheng Ho Beliau dilahirkan dalam sebuah keluarga Etnik Hui yang menganut agama Islam di Yunnan. Muzik. social propriety dan solidariti.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) ren atau kasih sayang ialah “one who.1. Mengikut Schwartz (1985). The Great Learning dan lainlain. abang dengan adik. sustains others. nilai hubungan antara anak dengan bapa. desiring to sustain himself.Penekananya yang utama adalah konsep terhadap keluarga. Pemerintah yang menggunakan kekerasan dalam pemerintahannya adalah seorang yang gagal sebagai pemerintah. Adat. Hubungan antara sahabat ialah kejujuran menjadi pendoman. 2000) serta dapat mempengaruhi rakyat dan menanamkan kesetiaan rakyat kepada pemerintah. ialah bapa harus berbaik hati dan anak harus berkewajiban terhadap orang tua. barat daya China. Mereka mengetahui keadaan di luar negara dan suka menjelajah. “tugas kamu adalah untuk metnadbir. manakala yang muda harus tunduk dan hormat. ayah dengan anak. ialah rakyat mesti bersifat kemanusiaan dan rakyat harus taat. sahabat dengan sahabat dan suami dengan isteri. 1. kitab Analect banyak mengandungi oder sosio-politik yang normatif. Konfusianisme menekankan lima bentuk hubungan atau wulun iaitu antara pemerintah dengan rakyat. dari keluarga akan berkembang menjadi masyarakat. iaitu yang tua harus bermurah hati dan membantu. and desiring to develop himself. bukannya untuk membunuh” (Lun Yu). develop others”. Pemerintah yang memerintah melalui contoh teladan yang baik (de) dan akhlak terpuji akan dapat mengawal diri mereka sendiri dan rakyat (Ross. Menurut Konfusius. hubungan saudara tua dengan saudara muda. Hubungan raja dengan rakyat. Bagi Konfusius. seterusnya negara dan dunia. perayaan dan etika. Pemikiran etika Konfusianisme dapat digali melalui kitab-kitab yang dikarangnya seperti kitab Madah.2. Bagi Konfusianisme.

dan Borneo. Ada kemungkinan mereka juga telah mengelilingi Tanjung Harapan pada kira-kira 70 tahun sebelum orang Eropah melakukannya. Eksepedisi lain telah ke India. Cheng Ho atau Zheng Ho (1371-1435) merupakan seorang penjelajah China yang sangat masyhur. Siam. Tanah Melayu. Beliau mengetuai 27. negara Arabi dan pantai timur Afrika (1415). 47 . Ma Sanbao dirampas oleh pasukan pengawal maharaja lalu dibawa ke Nanjing. Kepulauan Maldives. Sumatera. lantaran itu beliau telah dilantik sebagai sida dalam istana maharaja. Penjelajahannya dilakukan antara tahun 1405 hingga tahun 1433. Teluk Pars.000 orang anak kapal dan 317 buah kapal (sebenarnya dipanggil jong )dan ekspedisi beliau mengandungi sehingga 63 buah kapal yang belayar bersama-sama. Armada ini belayar ke sebahagian besar Asia Tenggara seperti Jawa. Ketujuh-tujuh pelayaran beliau mengambil masa kira-kira 2 tahun setiap satu.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Semasa berusia 10 tahun. Kemasyhurannya sering dikaitkan dengan armadanya yang dianggap terbesar yang pernah dilancarkan atas nama penjelajahan. Ini dikaitkan dengan adanya satu peta China pada tahun 1420 dengan jelas menunjukkan sebahagian pantai barat Afrika. Ma Sanbao yang cergas dan pandai telah disukai oleh maharaja dan dianugerahi nama Cheng Ho oleh maharaja.

Nama asal Cheng Ho ialah Ma Sanbao. Pada musim luruh 600 tahun yang lalu iaitu pada tahun 1405 Masihi. Selepas kemangkatan Maharaja Cheng Tsu. Laksamana Cheng Ho yang telah memimpin pelayaran secara besar-besaran tersebut. Bayangkan. melalui arahannya kepada kerajaan Siam supaya menghentikan tekanan kepada Kerajaan Melaka untuk membayar ufti setiap tahun. Ini menunjukkan. sudah lama tersebar di kawasan Asia dan di Nusantara malah Laksamana Cheng Ho merupakan di antara pendakwah yang membawa risalah Islam di Tanah Melayu melalui saluran diplomatik yang dilakukan olehnya. ibu negara kerajaan Dinasti Ming bagi belayar ke seberang laut. mengutip cukai daripada koloni China dan mengumpul maklumat. Kesungguhan Laksamana Cheng Ho menyebarkan Islam melalui diplomatik dan perdagangan serta teknologi yang datang dari China amat dihargai oleh penduduk Nusantara. sebuah armada yang paling besar skopnya di dunia pada masa itu bertolak dari pelabuhan Sungai Yangtze di luar Bandar Nanjing.Beberapa buah kapal telah dihantar untuk meninjau eksepedisi di Lautan Pasifik dan ada kemungkinan mereka sampai di pantai utara Australia. Kerajaan Siam akur kepada arahan tersebut sehingga akhirnya Kerajaan Melaka menjadi empayar yang hebat hasil 48 . Sahabat bernama Saad sahabat sehingga ini bin Lubadah yang merupakan di antara para terawal membawa Islam ke China masyarakat bilangan Islam Islam di China sekarang menyamai penduduk di Malaysia. kemasyhuran Cheng Ho mulai merosot. Maknanya Islam boleh tersebar di merata tempat tanpa mengira warna kulit yang menyebarnya dan mereka yang menerimanya. Laksamana Cheng Ho atau Muhammad atau Sam Poa merupakan satu nama yang sinonim dengan kedatangannya di Melaka membawa persahabatan salam daripada Dinasti Ming di negara China.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Tujuan mereka ialah untuk berdagang.

sebuah batang kemudi sepanjang 11. Bandar Nanjing terletak di pinggir Sungai Yangtze. Berdasarkan catatan sejarah. Kalau dikira berdasarkan panjang batang kemudi terseubt. Kapal "Baochuan" yang digunakan dalam pelayaran Cheng Ho ialah dibuat di Nanjing. Taraf kemahiran pembuatan kapal daripada tukang-tukang tersebut merupakan taraf tertinggi bagi industri pembuatan kapal di dunia pada masa itu. Ini adalah kerana kehebatannya berdiplomasi dan kecanggihan teknologi yang dibawa oleh dari negara China. Semasa armada itu berlabuh di setiap pelabuhan luar negara. barang porselin dan barang seni kraf tangan lain dimuatkan di dalam kapal-kapal tersebut. Disebabkan pelayaran itu dilaksanakan berdasarkan titah Maharaja Zhu Di. Laksamana Cheng Ho akan menganugerahkan cap mohor yang diperbuat 49 .WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) pertolongan Laksamana Cheng Ho. pedagang dan anak kapal armada Cheng Ho mencatat lebih 20 ribu orang. sungai yang terbesar di China. Semasa Cheng Ho berusia 34 tahun. Maharaja Zhu Di mengambil keputusan untuk menghantar armada bagi melaksanakan pelayaran besar-besaran ke pelbagai negara di Asia dan Afrika untuk menjalinkan hubungan persahabatan dengan negaranegara di kawasan itu. Kapal "Baochuan" merupakan kapal layar bersaiz besar. Sutera. maka kapal "Baochuan" armada Cheng Ho yang paling besar telah mencatat lebih sebiru tan. Industri pengeluaran kapal sudah bersejarah lama dan sangat berkembang di Nanjing pada masa itu.7 meter daripada kapal "Baochuan" telah digali keluar daripada perut bumi di tapak bengkel pembuat kapal "Baochuan" di Nanjing. Pada tahun 1957. Armada Cheng Ho terdiri daripada beberapa puluh kapal yang berbeza-beza saiznya. tetapi juga diperlengkapi dengan kemudahan yang moden. maka kapal-kapal tersebut bukan sahaja ukurannya besar. Jumlah keseluruhan pegawai. terdapat 34 buah bengkel pembuat kapal di luar Bandar Nanjing dan tukang-tukang kapal yang terbaik di seluruh China telah bertumpu di Nanjing. ini merupakan kapal yang paling besar di dunia pada masa itu. Baginda menitahkan Cheng Ho memimpin pelayaran besarbesaran itu.

Pelayaran itu juga telah meningkatkan petukaran. memuji sumbangan yang dibuat oleh Laksamana Cheng Ho kepada kegiatan pelayaran sedunia serta sumbangannya kepada persahabatan dan pertukaran antara China dan pelbagai negara di dunia 50 . persefahaman dan perdagangan antara rakyat China dengan rakyat pelbagai negara Asia dan Afrika. Pelayaran Cheng Ho ke seberang laut juga telah meninggalkan warisan kebudayaan dan kesenian kepada kita. Pada tahun 1435. Laksamana Cheng Ho juga menyampaikan titah Maharaja Zhu Di Dinasti Ming China yang menggalakkan negara-negara tersebut menghantar utusan melawat China agar meningkatkan pertukaran antara satu sama lain.Armada Cheng Ho berjaya tiba di pantai Laut Merah dan pantai timur Afrika dan telah melawat lebih 30 buah negara dan kawasan di Asia dan Afrika dalam 7 kali pelayaran itu. Sekarang lain-lain banyak untuk sasterawan telah menggubah drama. Pelayaran Laksamana Cheng Ho lebih awal separuh abad daripada Comumbus. Laksamana Cheng Ho yang berusia lebih 60 tahun meninggal dunia di India dalam pelayaran ke-7 semasa kembali ke China. 7 kali pelayaran seumpama itu telah dilaksanakan oleh Laksamana Cheng Ho dalam tempoh 28 tahun.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) daripada perak dan menghadiahkan cenderamata kepada raja negara-negara yang dilawati. Pelayaran Laksamana Cheng Ho ke negara-negara Asia dan Afrika itu telah meluaskan pandangan rakyat China dan meningkatkan pengetahuan geografi rakyat China. novel. drama TV dan menggambarkan pelayaran Laksamana Cheng Ho secara besar-besaran pada masa itu. pelayar yang terkenal di dunia.

di Porbandar. Sewaktu suatu ujian ejaan beliau telah silap mengeja. Keluarganya dari kelas pertengahan dari kasta Vaishya.1. adalah seorang wanita yang lemah lembut dan warak. Penduduk di koloni-koloni tersebut mendambakan kemerdekaan agar dapat memerintah negaranya sendiri. yang mengusung gerakan kemerdekaan melalui demonstrasi secara aman. merupakan seorang Dewan atau Perdana Menteri di pekan tersebut. 51 .2. dan menjadi sumber inspirasi bagi beliau.2. 1869. Namun sejak kecil lagi. Karamchand. walaupun diberi peluang oleh gurunya. Tokoh Tamadun India Mahatma Ghandi Mahatma Karamchand Gandhi di Bombay pada September 1944. beliau tidak menunjuk sebarang petanda akan menjadi seorang tokoh yang terkenal. Disekolah beliau dianggap sebagai seorang pelajar yang "mediocre" atau sederhana dan merupakan seorang yang sangat pemalu. Pada masa kehidupan Gandhi. 1.30 Januari. 1869 . beliau menunjukkan sifatnya yang berintegriti. Tetapi beliau enggan meniru kawannya. seorang gadis yang sebaya dengannya. Devanāgarī: मोहनदास करमचंद गांधी) (2 Oktober. Dia adalah aktivis yang tidak menggunakan kekerasan. Gandhi adalah salah seorang yang paling penting yang terlibat dalam pergerakan kemerdekaan India. Mohandas Karamchand Gandhi Mahatma Gandhi (Gujarati: મોહનદાસ કરમચંદ ગાંધી. Bapanya. Semasa Gandhi di sekolah rendah. Mengikut adat orang India pada waktu itu.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) 1. banyak negara yang merupakan jajahan British. sebuah pekan kecil di wilayah Gujarat. beliau telah dikahwinkan pada usia yang muda iaitu pada umur 13 tahun kepada Kasturbai. 1948) juga dipanggil Mahatma Gandhi (bahasa Sanskrit: "berjiwa hebat") adalah seorang pemimpin spiritual dan tokoh politik tersohor dari India. Manakala ibunya bernama Putlibai. Sejarah awal Beliau dilahirkan pada 2 Oktober.

beliau menyaksikan diskriminasi yang sangat teruk. Beliau percaya bahawa manusia tanpa mengira agama harus mempunyai hak yang sama dan hidup bersama secara damai di dalam satu negara. Peristiwa ini merupakan satu tamparan hebat kepada Gandhi.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Pada usia 18 tahun. Sewaktu didalam keretapi. beliau lulus peperiksaan akhirnya dan pulang ke India sebagai seorang peguam. Disana. Gandhi dan kemerdekaan India Ketika kembali ke India. Gandhi adalah seorang Hindu. samada peniaga mahupun buruh dianggap sebagai golongan kelas kedua dan dipanggil "kuli" atau "sami". beliau melanjutkan pelajarannya di Southampton. Afrika Selatan dan dasar aparteid Semasa di Bombay. Walaupun. Pada 1891. beliau mencuba nasib sebagai seorang peguambela tetapi gagal. Kristian. Gandhi kemudiannya membentuk sebuah gerakan bukan kekerasan disana. Ramai yang ingin melihat penganut agama Hindu dan Islam berpisah dan mempunyai negara sendiri. dia membantu dalam proses kemerdekaan India dari jajahan British. beliau menyukai falsafah dari agama-agama lain termasuk Islam dan Kristian. Akhirnya beliau serta begnya telah dihumban keluar dari keretapi tersebut. Lantas beliaupun pergi ke negara yang asing ini. Di samping mempelajari undang-undang. Yahudi dan Islam telah menjadi bahan bacaannya. Beliau enggan menurut kemahuannya kerana mempunyai tiket kelas pertama. hal ini memberikan inspirasi bagi rakyat di koloni-koloni lainnya agar berjuang mendapatkan kemerdekaannya. ibunegeri Natal. England dalam bidang undang-undang. Beliau kemudiannya diarah untuk membela seorang klien di Afrika Selatan. Beliau kemudian memutuskan untuk menjadi seorang aktivis politik agar dapat mengubah undangundang diskriminasi tersebut. seorang berkulit putih telah membantah kehadiran seorang "berwarna" di kelas pertama dan mengarah beliau untuk pindah ke kelas ketiga. Bangsa India. beliau mula menunjuk minat dalam bidang keagamaan. Pelbagai kitab serta buku-buku keagamaan seperti Hindu. Pengalaman diskriminasi yang pertama berlaku di Maritzburg. 52 . Rakyat dari agama dan suku yang berbeza yang hidup di India kala itu yakin bahwa India perlu dipecah menjadi beberapa negara agar kelompok yang berbeza ini dapat mempunyai negara mereka sendiri.

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Pada 1947. Muzium elektronik Nobel mempunyai artikel mengenai hal tersebut. Pada 30 Januari 1948. sekarang tampil sebagai seorang fakir yang biasa dari Timur.. Arun Gandhi dan Rajmohan Gandhi dan bahkan anak cucunya. sering diterjemahkan sebagai "jalan yang benar" atau "jalan menuju kebenaran". 53 . Beberapa dekad kemudian. Gandhi. Gandhi sering mengatakan nilai-nilai ajarannya sangat sederhana. yang berdasarkan kepercayaan Hindu tradisional: kebenaran (satya)." Begitu juga dengan Albert Einstein yang berkata mengenai Gandhi: "(Mungkin) para generasi berikutnya akan sukar mempercayai bahawa ada orang seperti ini yang pernah hidup di dunia ini. ketua Jawatankuasa Nobel mengatakan bahawa ini merupakan "suatu cara untuk mengenang jasa Mahatma Gandhi". Prinsip Gandhi. Hal ini tidak disetujui Gandhi. Winston Churchill pernah berkata "Menyedihkan. dan Nelson Mandela. Lain-lain Gandhi tidak pernah menerima Penghargaan Perdamaian Nobel. India mencapai kemerdekaan dan berpisah menjadi dua negara. seorang peguambela daripada Kuil Tengah (Middle Temple) yang menghasut. dan bukan-kekerasan (ahimsa). India dan Pakistan. menaiki tangga Istana Viceregal dengan badan setengah telanjang. adalah aktivis-aktivis sosio-politik yang terlibat dalam mempromosikan gerakan bukankekerasan di seluruh dunia. Cucunya. aktivis Gandhi telah menarik berbagai komentar dan pendapat. meskipun dicalonkan sebanyak lima kali antara 1937 dan 1948." Karya Mahatma Gandhi tidak dilupakan oleh generasi berikutnya. Jr. Sepanjang hidupnya.. satyagraha. hal ini disesali secara umum oleh pihak Jawatankuasa Nobel. Tushar Gandhi. Ketika Dalai Lama dianugerahi Penghargaan Nobel pada 1989. Gandhi dibunuh seorang lelaki Hindu yang marah kerana kepercayaan Gandhi yang menginginkan rakyat Hindu dan Muslim diberikan hak yang sama. Misalnya.melihat Mr. sebagai pemimpin Kerajaan British. telah menjadi sumber inspirasi berbagai generasi aktivisaktivis demokrasi dan anti-rasisme seperti Martin Luther King.

Ibunda Ratu meninggal dunia tujuh hari setelah melahirkan Sang Pangeran. Buddha: guna bahasa Pali. yaitu alam surga luhur. c. Zaman Asoka – jadi agama rasmi Dinasti Maurya. Pada saat ia lahir. Ayah dari Pangeran Siddhartha adalah Sri Baginda Raja Suddhodana dari Suku Sakya dan ibunya adalah Sri Ratu Mahā Māyā Dewi. Kepahitan dan kesengsaraan disebabkan oleh tuntutan nafsu c. Kitab Tripitaka – kitab suci mengandungi Sutta Pitaka. Keinginan yang baik a. Jalan lapan lapis a.2.2 Sidhaharta Gautama Buddha BUDDHA (563 SM – 483 SM ) Siddharta dilahirkan pada tahun 623 SM di Taman Lumbini. Vinaya Pitaka. Arus tersebut membasuh tubuh Siddhartha. yang satu dingin sedangkan yang lainnya hangat. Untuk mengatasi kepahitan hidup mesti mengatasi nafsu d. dan Abhidhamma Pitaka.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) 5. Siddhartha lahir dalam keadaan bersih tanpa noda. Empat kebenaran yang mulia a. b. Kegemilangan dlm. c. Cara menamatkan kesengsaraan dan mengatasi nafsu ialah dengan cara Jalan Lapan Lapis 4. Membangunkan wawasan kehidupan yang jelas ( ditthi). dan tempat yang dipijakinya ditumbuhi bunga teratai. bibinya yang juga menjadi isteri Raja Suddhodana. Perlu megambil keputusan yang tegas untuk mencapai jalan kehidupan yang berjaya. beliau terlahir di alam Tusita. saat Ratu Maha Maya berdiri memegang dahan pohon sal. dua arus kecil jatuh dari langit. Kepercayaan dan pengetahuan yang baik a. berdiri tegak dan langsung dapat melangkah ke arah utara. Sejak itu maka yang merawat Pangeran Siddharta adalah Mahā Pajāpati. Pengucapan yang baik 54 . Setelah meninggal. Bebas daripada kepercayaam karut b. Memahami diri sendiri dan Empat Kebenaran yang Mulia. Kehidupan penuh dengan kepahitan b.

jujur dan sejati dan tidak membunuh. Perlu menumpukan pada satu perkara untuk mendapatkan kesedaran yang mendalam dan istimewa. Setelah kehidupan awalnya yang penuh kemewahan di bawah perlindungan ayahnya. Perlu f. Usaha yang baik a.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) a. Kelakuan yang baik a. Siddharta melihat kenyataan kehidupan sehari-hari dan menyimpul bahawa kehidupan nyata. selatan pergunungan Himalaya yang bernama Lumbini. d. diketahui hingga sekarang tertulis dalam bahasa Pali. Siddharta kemudian meninggalkan kehidupan mewahnya yang tak berertinya lalu menjadi seorang 55 . Pertapaan yang baik a. Perlu mengawal diri sendiri dan berdisiplin. Sutta Pitaka dan Abhidhamma Pitaka. dan keterlaluan dalam tuntutan arak dan pelakuan sex. di sebuah kota. Kitab 'Tipitaka' yang lengkap hanyalah yang berbahasa Pali iaitu bahasa yang dipergunakan oleh Gautama Buddha dan oleh rakyat jelata suku Magadha. h. menipu atau mengenakan seseorang. Bertindak secara aman. Makna kehidupan yang baik a. e. Kitab suci agama Buddha Kitab suci agama Buddha ialah 'Tipitaka'. mendapatkan kehidupan dengan tidak memusnahkan kehidupan lain. yang terbahagi dalam tiga kelompok besar yang disebut sebagai 'Pitaka' atau 'bakul' iaitu Vinaya Pitaka. Kitab suci agama Buddha yang paling tua. Mengekang kepercayaan syaitan dan menjaga kebaikan g. Menurut tradisi Buddha. Beliau juga dikenali dengan nama Sakyamuni (harfiah: "orang bijak daripada kaum Sakya"). Siddharta Gautama dilahirkan daripada puak Sakya pada awal masa Magadha (546–324 SM). Raja Kapilavastu (kemudian hari digabungkan dengan kerajaan Magadha). mencuri. Sekarang kota ini terletak di Nepal sebelah selatan. pada hakikatnya adalah kesengsaraan yang tak dapat dihindari. Perlu berhati-hati dengan kata-kata dan pelakuan orang lain. Pemikiran yang baik a. b. Tidak boleh melakukan gosip.

Hari pemutaran roda Dharma yang pertama tersebut diperingati oleh umat Buddha sebagai hari suci Asadha. Sucikan hati dan pikiran. sembari menyebarkan ajarannya kepada sejumlah orang yang berbeza-beza.Ajaran Siddharta Gautama atau Sang Buddha terkenal sebagai ajaran agama Buddha. sekarang dikenali sebagai pokok Bodhi. Bhaddiya. perbanyak perbuatan baik. ia mencapai Makrifat. dan kemudian terbentuknya mazhab Mahayana. 56 . Inti ajarannya terangkum dalam tiga baris syair yang diajarkan-Nya: “Jangan berbuat kejahatan. sebuah gerakan seluruh Buddhisme yang didasarkan pada penerimaan kitab-kitab baru. hari Beliau mendapat pencerahan. sebuah perkataan Sanskerta yang bererti "ia yang sedar" (dari kata budh+ta). ia dikenali sebagai Gautama Buddha. ia berikrar tidak akan meninggalkan tempat duduknya sehingga ia menemukan Kebenaran. Mahanama. Pada usia 35 tahun. dan Vappa. lalu mencari jalan tengah antara kehidupan berfoya-foya yang terlalu memuaskan hawa nafsu dan kehidupan zahid yang terlalu menyeksa diri. Pemutaran Roda Dharma Ajaran Buddha pertama kali diterima oleh lima orang bhiksu: Kondanna. Setelah saat itu. Assaji. atau hanya "Si Buddha" saja. Untuk 45 tahun selanjutnya. hari kelahiran Beliau. pada bulan Waisaka purnamasidhi. dan hari Beliau Parinirvana. Sang Buddha Parinirwana dalam usia delapan puluh tahun. Ajaran ini pula yang menjadi ajaran terpenting agama Buddha di seluruh dunia. Pada masa sekarang. Pada saat itu. Di bawah sebuah pokok ara. inilah ajaran para Buddha”. Keengganan Buddha untuk mengangkat seorang pewaris atau merasmikan ajarannya mengakibatkan munculnya banyak aliran dalam tempoh 400 tahun selanjutnya: mula-mulanya aliran-aliran mazhab Buddha Nikaya yang sekarang hanya masih tersisa Theravada. ia menelusuri Dataran Ganga di tengah India (daerah mengalirnya Sungai Ganga dan anak-anak sungainya). makin lama makin banyak orang yang menjadi pengikut Beliau.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) zahid. diperingati sebagai hari suci Waisak. Kemudian ia berpendapat bahawa bertapa juga tak ada ertinya.

berusaha benar. berbicara benar. http://dhamma-bm.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Penutup Dalam tradisi Hindu. 31 Januari 1543 – dan meninggal di Shizuoka. meditasi benar. orang-orang mulai melupakan ajaran agama dan tindakan mereka melenceng atau tidak sesuai dengan Veda. Maka dari itu. pada masa Kali Yuga. 57 .htm 1. keempat.3. Ia memerintah dari tahun 1600 (secara rasminya 1603) hingga turun takhta pada tahun 1605. Buddha muncul untuk menyempurnakan kembali tindakan yang melenceng dari Veda dan menolak untuk menerapkan pengorbanan hewan. berbuat benar. menimbang benar. Rama dan Krishna yang merupakan Awatara juga dipuja sebagai Dewa. 1 Juni 1616 pada umur 73 tahun. kehidupan manusia itu pada dasarnya tidak bahagia.tripod.tripod. cari nafkah benar.com/ http://dhamma-bm. Tokoh Tamadun Jepun Tokugawa Ieyasu Tokugawa Ieyasu ( 春春 春春 . ketiga. berpikir benar. Beberapa tokoh Hindu menganggap Buddha merupakan seorang tokoh yang memperbarui ajaran Veda. Bersama dengan Toyotomi Hideyoshi dan Oda Nobunaga. lahir dengan nama Matsudaira Takechiyo 春 春 春 春 春 ) adalah seorang daimyo dan shogun di Jepang. Pendiri Keshogunan Tokugawa yang memerintah Jepun sejak menaklukkan Ishida Mitsunari dalam Pertempuran Sekigahara pada tahun 1600 hingga Restorasi Meiji pada tahun 1868. Buddha tidak memiliki posisi istimewa dalam Veda. 1. mengingat benar. kedua.1.com/main. lahir di Okazaki. Pokok ajaran Buddha dapat diringkas di dalam apa yang menurut istilah penganutnya "Empat kebajikan kebenaran:" pertama. pemikiran kepentingan diri sendiri dan nafsu dapat ditekan habis bilamana segala nafsu dan hasrat dapat ditiadakan. Menurut kepercayaan umat Hindu.3. Dalam beberapa filsafat Hinduisme. sebab-musabab ketidakbahagiaan ini adalah memikirkan kepentingan diri sendiri serta terbelenggu oleh nafsu. namun Sang Buddha yang juga merupakan Awatara tidak dipuja dalam Hindu selayaknya Awatara yang lain. dalam ajaran Buddha disebut nirvana. Ieyasu adalah salah satu dari tiga tokoh yang menyatukan Jepun pada zaman Sengoku.

Kajian tentang buku .WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Zaman Kesyogunan Tokugawa(1603-1867) Pembahagian kelas. Sekolah . Nomin (kaum tani) 3.tuan tanah. Beliau telah berjaya menyatukan Jepun yang merupakan satu tanggungjawab yang tidak pernah diselesaikan oleh Oda Nobunaga dan Toyotomi Hideyoshi. sastera dan lain-lain. misalnya golongan saudagar tetapi keadaan ini telah mengakibatkan kemiskinan kelas tentera terutamanya golongan Daimyo dan samurai yang menjadi tulang belakang sistem politik Tokugawa.anak samurai juga telah didirikan oleh Bakufu dan tuan . ekonomi dan sosial telah membawa kehancuran kepada pemerintahan keluarga Tokugawa. kesenian. 4 kumpulan: 1. Pada zaman ini banyak kemajuan yang telah dilakukan terutama dalam bidang pertanian. Samurai (pahlawan) 2. di samping pembelajaran bahasa Belanda atau Rangaku yang juga telah menerima sokongan golongan Daimyo Di sebalik pencapaian dalam pelbagai bidang. Secara amnya. Kejatuhan Shogun Tokugawa Pengenalan 58 . Perdagangan yang berkembang pesat dan proses urbanisasi telah membawa banyak kekayaan kepada kumpulan tertentu . perdagangan. Bakufu Tokugawa telah membawa satu era yang aman dan stabil serta berlanjutan selama hampir 200 tahun. Masyarakat Tokugawa mengalami masalah dalaman yang menjadi punca kemusnahan masyarakat itu sendiri. Beliau telah mengasaskan Kesyogunan Tokugawa (1603-1867) yang merupakan kerajaan tentera yang memerintah paling lama dalam sejarah Jepun. Masyarakat Tokugawa adalah sebuah masyarakat yang berpelajaran dan terdapat hampir 60 000 Terakoya atau sekolah kampung yang menampung keperluan pendidikan anak .anak kaum tani. Shonin (petukang) 4.sekolah elit yang memberikan didikan kepada anak . banyak faktor dari segi politik. pemerintahan Bakufu telah mengalami kemerosotan dan tumbang pada tahun 1867.buku klasik Cina dan Kung Fu Tze telah dimajukan . Chonin (saudagar) Tokugawa Ieyasu telah mendominasi arena politik Jepun dari tahun 1603 sehingga 1616 dan merupakan pemimpin teragung Jepun dalam abad ke 17.

2. sistem politik dan sosial di Jepun mulai berubah akibat sistem ekonomi wang yang menggantikan sistem tukaran barang. Juga ramai dari golongan daimyo dan samurai menceburkan diri dalam bidang perniagaan. Keadaan ini menyebabkan menjelang abad ke-19. Faktor kejatuhan Shogun Tokugawa 1. tidak ada perbezaan taraf antara saudagar dengan daimyo dan samurai. Iyeyasu telah berjaya mengalahkan musuh-musuhnya dalam pertempuran Sekigahara dan atas kejayaannya itu maka pada tahun 1603. Peranan saudagar dan perubahan corak sosial Salah satu faktor yang membawa kepada kejatuhan Shogun Tokugawa ialah peranan golongan saudagar dan berlakunya perubahan corak sosial di Jepun. Berdasarkan perkara itu. golongan saudagar asing bekerjasama dengan golongan anti-Tokugawa golongan menentang Shogun Tokugawa seperti yang dilakukan oleh saudagarsaudagar di bandar Osaka.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Pada tahun 1600. Oleh sebab pentingnya ekonomi wang menyebabkan kedudukan golongan saudagar menjadi golongan yang berpengaruh dalam masyarakat dan sebaliknya golongan daimyo (bangsawan) dan samurai (pahlawan) mulai merosot. Dengan ini lahirlah pemerintah Shogun dari keluarga Tokugawa. Pusat pentadbiran telah dipindahkan ke Yedo sementara Maharaja ditempatkan di Kyoto dan tidak dibenarkan bergiat dalam urusan pentadbiran. Oleh sebab itu. Maharaja Jepun memberi gelaran “Shogun” kepadanya. Ramai golongan daimyo dan samurai telah meminjam wang dari golongan saudagar hinggakan mereka terikat dengan hutang-piutang. mereka ingin supaya diadakan hubungan dengan dunia luar kerana ini akan menguntungkan mereka. Perasaan kebangsaan/fahaman shintoisme 59 . Dengan dasar isolasi bermakna saudagar-saudagar tidak mendapat pasaran yang luas bagi barang-barang dagangan mereka. Dengan ini sistem feudal terhapus dengan sendirinya. Setelah mendapat kuasa secara perlahan-lahan Shogun Tokugawa mengambilalih kekuasaan dari Maharaja sehingga Shogun Tokugawa yang benar-benar berkuasa di Jepun. 3. Menentang dasar isolasi Golongan saudagar juga tidak setuju dengan dasar isolasi menindas Tokugawa. Pada abad ke-18.

Tokugawa berkuasa tetapi wilayah kekuasaan Tokugawa sekitar Yedo sedangkan wilayah-wilayah lain tidak dapat diletakkan secara langsung. Pada tahun 1853. 4. Akibat tindakan Tokugawa menggalakkan orang-orang Jepun terutama golongan samurai mengkaji sejarah dan sastera Jepun kuno. Choshu. Mereka sedar tanpa persekutuan suku kaum yang lain mereka tidak dapat mengalahkan Tokugawa. Pada abas ke-18 dan ke-19 merupakan zaman kejatuhan ekonomi. Kemudian perjanjian dengan Rusia dan Perancis juga dibuat. Hasil dari kajian mereka dan mengikut fahaman (kepercayaan Shinto) bahawa Maharaja Jepun adalah keturunan Dewi Matahari (Amitorasu). Tindakan Tokugawa itu telah menjadi kemarahan rakyat Jepun termasuk beberapa golongan dari keluarga Tokugawa sendiri. Penduduk Jepun telah bertambah dan ini menyebabkan berlakunya kekurangan makanan. Untuk atasi masalah tersebut. Semangat hotmat dan taat kepada Maharaja hidup kembali. Sungguhpun tindakan ini untuk kebaikan negeri Jepun tetapi kesannya menjejaskan kedudukan Tokugawa sendiri. 5. Oleh itu. Penghidupan petani-petani semakin susah apabila adanya cukai-cukai. Tekanan ekonomi Kedudukan Shogun Tokugawa semakin terjejas bila berlakunya tekanan ekonomi. Oleh sebab itu suku kaum-suku kaum tersebut dapat bertindak balas. Dengan ini muncul golongan yang ingin mengembalikan kekuasaan Maharaja dan menjatuhkan Tokugawa. 60 . Disebabkan bimbang terhadap ancaman Amerika maka pada tahun 1854. Toza dan Hizen. Perjanjian Kanagawa ditandatangan antara Perry dengan Tokugawa. petani-petani telah dikerah supaya dapat hasilkan keluaran pertanian berlebihan. mereka telah bersatu dan tindakan selanjutnya ialah menyokong Maharaja yang ketika ini ditindas oleh Tokugawa. Hal ini menjadi beban kepada petani-petani yang terpaksa bekerja lebih kuat. 6.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Sebab lain ialah munculnya semangat kebangsaan dan fahaman shintoisme. Kedatangan Barat Faktor yang membawa kepada kejatuhan Tokugawa juga disebabkan oleh kedatangan Barat. Tentangan suku kaum dari Barat Perasaan benci terhadap Tokugawa tidak sahaja dari petani-petani yang tertindas terutama dari suku kaum dari Barat iaitu Satsuma. Commodore Perry dari Amerika tiba di Jepun dengan tujuan mengadakan hubungan perdagangan dan mendapat jaminan keselamatan anak-anak kapal Amerika. Berdasarkan kepercayaan tersebut orang Jepun berpendapat Maharaja yang harus berkuasa dan dihormati.

seorang Inggeris bernama Richardson mati dibunuh oleh putera Satsuma. baik dalam bidang ekonomi mahupun dalam bidang ketenteraan. kaum Choshu telah menembak kapal-kapal Barat di Selat Shimonoseki. Keadaan ini menyebabkan pada tahun 1866. Sebagai tindakbalas. Sepertilah maharaja-maharaja sebelumnya. Pada tahun 1862. Perancis dan Belanda menyerang Choshu di Selat Shimonoseki. kekuasaan telah diserahkan kepada Maharaja Meiji. Jepun mula memasuki dunia moden dan dalam masa yang sangat singkat Jepun mencapai taraf yang sama dengan negara-negara Barat. Kedudukan Tokugawa semakin runcing apabila kaum Toza telah bersatu dengan Choshu dan Satsuma untuk menentang Tokugawa. Shogun Tokugawa telah berjaya berkuasa kira-kira lebih dari dua abad setengah.3. Selepas kemangkatan baginda bermulanya satu tradisi baru iaitu memberikan zaman pemerintahan mendiang maharaja kepada baginda 61 . Inggeris menyerang Kagoshima kediaman Satsuma. Tetapi kejayaan lebih besar telah dicapai semasa pemerintahan Meiji. Meiji ( Maharaja Meiji) Maharaja Meiji ( 春 春 春 春 Meiji-tennō?) (3 November 1852 — 30 Julai 1912) ialah Maharaja Jepun yang ke-122 menurut susunan pewarisan takhta tradisional. Pihak Barat telah menyalahkan Tokugawa berikutan berlakunya peristiwaperistiwa anti-Barat. Memandangkan adanya tekanan-tekanan dan desakan-desakan dalam negeri maka Shogun Keiki bersetuju meletakkan jawatan. memerintah sejak 3 Februari 1867 sehingga hari kemangkatan baginda. baginda dikenali dengan nama posthumus selepas mangkat. Nama diri baginda ialah Mutsuhito ( 春 春 ?). Dalam zaman Meiji. pada tahun 1863. 1. Kesimpulan Faktor dalam negeri merupakan faktor utama yang membawa kepada kejatuhan Tokugawa.2. Pada tahun 1863. Amerika. Pada bulan November 1867. Tokugawa telah menghantar tenteranya untuk menyerang Choshu tetapi malangnya tentera Tokugawa telah dikalahkan. tamatlah Shogun Tokugawa di Jepun. Pada peringkat awal pemerintahan Tokugawa telah mencapai beberapa kemajuan. Kemudian pada tahun 1864 angkatan laut bersekutu iaitu Inggeris. Suku kaum dari Barat telah menjalankan tindakan anti-Barat.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Peristiwa ini digunakan oleh musuh Tokugawa untuk menggugar kedudukan Tokugawa. Dengan ini.

sosial.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) setelah mangkat. tekanan-tekanan telah dilaksanakan oleh kuasa barat terhadap Jepun . hizen . Meskipun kadang-kadang dipanggil Mutsuhito atau Maharaja Mutsuhito di luar Jepun. Era Meiji yang berlangsung selama 44 tahun iaitu dari 1868 hingga 1912 itu merupakan satu era yang penting dalam sejarah Jepun . Antara mereka termasuklah Okubo. Saigo. 62 . belum berindustri dan feudal yang didominasi Syogun Tokugawa dan daimyo yang memerintah lebih 250 kawasan terpencar di negara. Jepun sudah melalui revolusi politik. Oleh itu. yang diamalkan oleh Tokugawa yang memencilkan Jepun dari dunia luar itu juga menimbulkan keghairahan dan keinginan yang amat dalam sanubari kuasa barat. Tosa .Akhirnya pemerintahan Shogun Tokugawa ini telah dijatuhkan oleh pemimpin-pemimpin samurai dari kawasan-kawasan penguasaan feudal suku kaum Satsuma. Ketika keputeraan baginda pada tahun 1852. Kedatangan Komander Matthew Perry dengan ‘black ships’ di Uraga pada 1853 yang ingin memasuki ke Jepun dan keputusan yang terpaksa dibuat oleh Shogun untuk membenarkan kemasukan dunia luar ke Jepun setelah 2 dekad Jepun mengamalkan dasar isolasinya telah menimbulkan rasa tidak puas hati rakyat . mengamalkan dasar tutup pintunya selama hampir 200 semasa pemerintahan Shogun Tokugawa Pemerintah Shogun Tokugawa yang lapuk dan lama itu telah menimbulkan rasa rpuas hati pelbagai golongan masyarakat feudal terutamanya samurai dan petani . Di samping itu . Penggunaan nama diri maharaja itu boleh dianggap kurang sopan. baginda kini dikenali sebagai Maharaja Meiji. Oleh sebab memerintah ketika zaman Meiji (Pemerintahan kesedaran). Perjanjian yang ditandatangani dengan pihak Amerika itu membenarkan Amerika membuka pelabuhan di Shimoda dan Hakodate. Choshu . Jepun merupakan sebuah negara yang terpencil. ia juga dikenali sebagai pemulihan Meiji di mana bermulanya pemodenan – pemodenan tahun baru yang dilakukan setelah Jepun . maharaja-maharaja Jepun hanya digelar dengan nama posthumus mereka di Jepun. Apabila baginda mangkat pada tahun 1912. dan perindustrian dalam negara (Lihat Pemulihan Meiji) dan timbul sebagai salah sebuah kuasa besar di pentas dunia.

Piagam ynag mempunyai lima perkara penting itu telah ditandatangani pada 6 April oleh Maharaja Meiji. Maka satu piagam telah digariskan untuk dijadikan panduan kepada pegawai untuk menjalan tugas. Maka lahirlah tujuan utama kerajaan mereka iaitu ‘ Eukoku Kyohei ’ ( sebuah negara yang kaya dan dengan kuasa ketenteraan yang kuat ) Langkah Ke Arah Modenisasi Jepun : 1) Hubungan Luar Jepun mula mengadakan hubungan secara rasmi dengan dunia luar pada Mac 1868 atas nasihat daripada samurai-samurai muda yang menyedari akan kepentingan mengubah dasar luar Jepun yang lama itu. Irone . Jepun harus mempunyai satu sistem pentadbiran yang baik. 63 . Yamagata. Maka bermula pada 23 Oktober 1868.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Matsukata. Okuma dari Hizen . Antara lima perkara tersebut ialah: 1. Jepun telah mendapat satu pengajaran bahawa negeri Jepun tidak mampu menentang kuasa-kuasa barat seperti yang berlaku ke atas kagoshima dan selat shimonoseki bila diserang oleh tentera barat. dikatakan pemulihan atau pemodenan Jepun untuk telah bermula dengan pemerintahan Meiji. masayoshi dan Kuroda dari Satsuma . Dewan-dewan perbahasan akan ditubuhkan dalam semua undang undang haruslah ditentukan oleh pendapat ramai. Kido . Maka Jepun harus belajar dari barat dalam pelbagai bidang tentera dan ekonomi. 2) Sistem Pentadbiran Yang Licin Dan Cekap Dalam usaha mencapai pemodenan. Mereka menyedari bahawa Jepun tidak dapat menandingi kuasa imperialis barat yang merupakan ancaman utama kepada kedaulatan Jepun kecuali menjadikan Jepun sebuah negara moden yang mempunyai kuasa tentera yang kuat. Itagaki Taisuke dari Toza. Aritomo dan Katsura dari Choshu . mengembalikan yang Jepun yang maharaja sebagai tertinggi kepada ketua Namun Pemerintahan Meiji atau Pemulihan Meiji bertujuan kedudukannya masyarakat sebenar bermulanya zaman pemulihan Meiji ini. kepimpinan kerajaan baru telah didominasi oleh samurai muda dari suku kaum Satsuna dan Choshu atau Oligarki Satsuma-Cho yang bertugas sebagai penasihat Meiji. Ito.

Toza dan Hizen supaya menyerahkan tanah mereka secara sukarela kepada Maharaja. Pada bulan Disember 1868. Satsuma. Oligarki Meiji khususnya Kido. 5. Semua rakyat mesti debenarkan mengembangkan bakatnya dan menggunakan hak-haknya untuk memenuhi aspirasinya. Segala adat lama yang tidak berfaedah adalah dihapuskan. Mereka ini kemudiannya diberi pembayaran dalam bentuk bon-bon kerajaan atau bayaran beras atas persaraan mereka. Dengan ini maka berakhirlah daimyo-daimyo sebagai pembesar feudal. Seluruh Jepun dibahagikan kepada 45 daerah atau ken yang ditadbir oleh pegawai kerajaan pusat. Pada 29 Ogos 1871. Pada 3 Mac 1869. Jepun hendaklah mengambil semua penegetahuan dan kemahiran dari dunia luar untuk menjadiakn Jepun negara yang moden dan kuat. 4. Okubo. semua tentera feudal telah dibubarkan. Langkah seterusnya ialah penghapusan sistem feudal. Pada Julai 1869. daimyodaimyo lain diperintahkan oleh kerajaan Meiji supaya menyerahkan kuasa tanah mereka kepada kerajaan. 64 . Maharaja Meiji yang muda telah muncul dari tempat pengasingannya di Kyoto dan membuat perjalanan secara besar-besaran ke Edo sejauh empat batu.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) 2. Golongan samurai yang tidak mendapat jawatan dalam jabatan-jabatan kerajaan telah mngalihkan tumpuan mereka terhadap perniagaan di mana wang persaraaan yang diterima itu telah dijadikan modal untuk mereka berniaga. Pada bulan berikutnya. Okurua dan Itagaki telah menyedari tentang kepentingan pemusatan kerajaan. Semua pegawai kerajaan mesti sepakat dalam melaksanakan dasar kerajaan. 3. satu memorandum bersama yang meletakan tanah-tanah mereka di bawah penguasaan Maharaja telah diserahkan. Mereka telah mempengaruhi golongan Dainyo dari suku kaum Choshu. Edo telah ditukar kepada Tokyo yang bermaksud Ibu Kota Timur. Pemindahan ibu negara diraja dari Kyoto ke Edo merupakan tanda-tanda negara Jepun menerima perubahan. Pemilihan Tokyo sebagai ibukota baru kerana ia dianggap sangat sesuai menjadi pusat pentadbiran bagi seluruh negara. Maharaja telah mengumumkan penghapusan semua tanah feudal dan semua tanah menjadi hak milik diraja.

Beliau telah dihantar ke Eropah iaitu berlin dan Vienna untuk mengkaji sistem kerajaan dan bentuk perlembagaan yang terdapat di negara-negara Eropah. Parti Progresif ( Kaishinto ) pula ditubuhkan oleh Okuma Shigenobu yang berasal dari Hizen. Ekoran itu. Ini telah menyebabkan Maharaja bertindak mengharamkan parti-parti itu. parti politik yang pertama iaitu Parti Liberal ( Jiyuto ) telah ditubuhkan oleh Itagaki Aisuka. Akibatnya pada Oktober 1884.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) 3) Perlembagaan Dua dewan telah dibentuk sebagai percubaan dlam tahun 1868. Pada 1881. Walaubagaimanapun. Pada 11 Februari 1889. Beberapa parti politik telah muncul untuk mempercepatkan pembentukan Diet. Beliau sangat tertarik dengan sietem kerajaan Jerman. Kedua-dua parti ini merupakan parti politik yang sangat poluar dan dapat mempengaruhi politik negeri Jepun. mereka dan pengikut-pengikutnya telah meletakkan jawatan. Pertentangan antara parti ini telah membawa kepada suasana yang genting dan membimbangkan di mana Itagaki Taisuke telah mati dibunuh. Ito Hirobun yang merupakan samurai dari suku kaum Choshhu memainkan peranan penting dalam membentuk perlembagaan yang moden. Majlis Penasihat Raja ( Privy Council ) telah dibentuk dan dipengerusikan oleh Ito. Itagaki Taisuka ( suku kaum Toza ) telah mendesak Maharaja supaya membentuk Diet. perlembagaan yang dinamakan Undang-undang Dasar Baru telah 65 .Pada 1885. Setahun kemudian. Parti Liberal dibubarkan dan ini diikuti oleh parti-parti yang lain. satu susunan perlembagaan telah dapat disiapkan dan ia telah diserahkan kepada Maharaja. Misalnya Eto Shimpai dan Saigu Takamuri yang mendesak agar serangan ke atas Korea dilakukan tetapi desakan ini telah ditolak oleh maharaja sendiri. percubaan dua dewan ini mneghadapi kegagalan ekoran daripada berlakunya perbezaan idea-idea dasar antara ahli-ahli. Majlis ini berfungsi sebagai penasihat kepada Maharaja dan ia terdiri daripada golongan bangsawan dan pembesar-pembesar istana yang mempunyai hubungan rapat dengan Maharaja. Namun. Kebanyakan ahli parti Liberal terdiri daripada pemilik-pemilik tanah manakala ahli-ahli Perti Progresif pula kebanyakannys terdiri daripada golongan pedagang. pembentukan sebuah parlimen atau Diet ini dirasakan perlu oleh beberapa tokoh politik kerana ia dapat memenuhi kehendak rakyat. Akibatnya. Parti ini mendapat sokongan dari kerajaan. Parti Imperialis ( Rikken Teisei ) telah ditubuhkan pada 1882 bagi menentang kedua-dua parti di atas. Pada tahun 1881. Maharaja telah bersetuju akan membentuk sebuah Diet. Pada 1889.

4) Pelajaran Dan Pendidikan Kementerian Pelajaran telah ditubuhkan pada awal 1871 dan langkah-langkah telah diambil untuk mewujudkan sistem pendidikan yang seragam di negara tersebut. Mori Arinori ( Menteri Pelajaran 1885-1889 ) telah mengubal sistem pelajaran yang ada di mana sekolah rendah adalah selama 8 tahun sementara sekolah menengah pula selama 4 tahun. beberapa buah universiti 66 . Namun. penduduk Jepun mempunyai identitinya yang tersendiri. Anggota dalam Dewan Pertuanan terdiri daripada golongan bangsawan dan beberapa calon yang dipilih oleh rakyat. terdapat hampir 28000 buah sekolah rendah dengan lebih daripada 2 juta pelajar. Kita dapat lihat dalam sistem pelajaran pada masa itu sangat mementingkan matapelajaran sains dan teknik. Maharaja mempunyai kuasa untuk membubarkan Diet sekiranya mendapati Diet tidak berfungsi dengan baik. Matlamat dalam pendidikan adalah untuk melahirkan masyarakat yang cintakan negara. satu undang-undang telah diadakan di mana semua kanak-kanak yang berusia 6 tahun diwajipkan menerima pendidikan wajib selama 4 tahun. Pada 1872. Buku-buku yang bermutu dalam bidang-bidang tersebut telah diterjemahkan ke bahasa Jepun. Menjelang 1910. Morse dari Harvard pada 1877 dan Ernest Fenoliosa dari Boston pada 1878 Kerajaan Jepun telah menghantar ramai pelajar ke Eropah untuk mempelajari pelbagai ilmu pengetahuan. Oleh tiu. Menjelang 1880. pada tahun1877. mereka tidak secara bulat-bulat menerima sistem pendidikan barat. Pada 1886. menghargai nilai-nilai tradisi dan patuh kepada ketua. universiti yang pertama dan terkenal iaitu Universiti Diraja Tokyo telah ditubuhkan. Pusat-pusat pengajian tinggi di dalam negeri telah ditubuhkan kemudiannya ekoran daripada kesedaran bahawa Jepun tidak boleh bergantung hanya kepada pusat pengajian barat.S. terdapat kira-kira 54 pelajar telah dihantar ke Britain untuk mempelajari aspek angkatan laut dan perkapalan perdagangan. Di samping itu. Antara Professor yang terkenal ialah E. Dlam 1871. Oleh itu. ramai tenaga pengajar dan golongan profesional dan ahli akademik luar telah diambil dari Britain dan Amerika Syarikat. ke Jerman pula untuk mempelajari aspek tentera darat dan ilmu perubatan dan yang ke Amerika pula mempelajari perkara-perkara mengenai perdagangan dan ekonomi. Maharaja Meiji mengalakkan sistem pelajaran moden. Perlembagaan tersebut memperuntukkan penubuhan dua buah dewan yang dipanggil Dewan Pertuanan dan Dewan perwakilan Rakyat.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) disahkan bagi dipraktikan di Jepun.

Selain sistem pelajaran negera. Kyoto dan Fukuoka. maktab-maktab dan unievrsiti-universiti swasta juga telah ditubuhkan. Dua univeristi persendirian yang terkemuka iaitu Universiti Keio ( diasaskan oleh Fukuzawa Yukichi dalam tahun 1858 ) dan Waseda (diasaskan oleh Okoma dalam tahun 1882 ) 67 . Sendai.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) diraja lain telah ditubuhkan di Sapporo. sekolah-sekolah.

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) INTERAKSI Tajuk 6 TAMADUN ASIA DAN RELEVANSINYA DI MALAYSIA DAN DUNIA 6. Interaksi Tamadun Cina dengan tamadun lain dan relevansinya di Malaysia dan di dunia 2. pelajar .pelajar akan dapat : 68 . 1. India dan Jepun Kerangka Tajuk Setelah membaca modul ini.3 Hasil pembelajaran Memahami relevansi tamadun asia dengan Malaysia dan dunia Membanding beza antara pencapaian tamadun Cina. Interaksi Tamadun India dengan tamadun lain dan relevansinya diMalaysia dan di dunia 6. ii. Interaksi Tamadun India dengan tamadun lain dan relevansinya di Malaysia dan di dunia 3.1 Sinopsis Pelajar-pelajar yang dikasihi Terima kasih kerana anda masih meneruskan tumpuan terhadap pembelajaran modul ini. Antara fokus utama yang akan dibincangkan dalam modul ini ialah berkaitan dengan. 6.2 i. Unit ini akan membincangkan tentang perkara yang berkaitan dengan interaksi Tamadun Asia dan Relevensinya di Malaysia dan Dunia .

India dan Jepun serta relevansi dan kaitannya dengan dunia secara amnya dan Malaysia secara khususnya. budaya dan agama. Dinasti Shang (1766-1122 SM) perkembangan sejarah negera dan bangsa China. Modul ini akan melihat interaksi yang berlaku di antara tamadun Cina. Ilmu ketamadunan harus diterapkan di kalangan rakyat Malaysia di peringkat awal lagi. ketegangan dan kebencian. ii. setiap dinasti bertapak. Sepanjang yang lain.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) INTERAKSI TAMADUN ASIA DAN RELEVANSINYA DI MALAYSIA DAN DUNIA 6. Dinasti Hsia ( 2697 SM) Raja terawal dinasti ini ialah Raja Huang Ti dan salah seorang keturunannya iaitu Raja Yu dikatakan menjadi pengasas dinasti ini. 6. nilai dan amalan setiap bangsa dan agama yang terdapat di Malaysia secara tepat dan dekat supaya perhubungan dan interaksi antara rakyat Malaysia tidak dipengaruhi atau ditentukan oleh prasangka dan kejahilan yang mudah menimbulkan kecurigaan. Sesetengah cendikiawan sejarah berpendapat bahawa sebelum kewujudan era pemerintahan Dinasti. i.1 Interaksi Tamadun Cina dengan tamadun lain dan relevansinya di Dunia Masyarakat dan budaya Tamadun Cina Kemunculan Tamadun cina Gambaran mengenai kemunculannya agak kabur kerana hanya berasaskan cerita-cerita mitos dan imaginasi.berkembang dan hancur yang kemudiannya digantikan oleh suatu dinasti 69 .4 Pengenalan Ilmu ketamadunan sangat penting untuk sebuah negara majmuk seperti Malaysia yang rakyatnya terdiri daripada berbilang bangsa. Pada dasarnya. setiap rakyat Malaysia perlu mengetahui dan mengenali prinsip.4. Walaupun tanpa bukti yang dan jelas kerana tiada kesan-kesan yang ditemui sebagai bukti namun bagi orang Cina ianya tetap wujud. China diperintah oleh lima orang pendeta yang mengasaskan peradaban dan tamadun Cina.

Beliau memerintah selama 11 tahun dengan menggunakan sistem kekerasan dan undang-undang yang menekan rakyat DI zaman dinasti Chin inilah Tembok Besar China dibina dengan jarak sejauh 2256 KM untuk menghalang serangan orang-orang Mongol. politik dan sosial. 70 .WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Berpusat di Anyang dan bukti kewujudan dinasti ini adalah jelas dengan penemuan alat-alat dan tulang manusia yang banyak di kawasan utara Sungai Kuning di China. Dinasti Han ( 202 SM -221 M) Rajanya yang terkenal ialah Han Wu Ti ( 141-87 SM).907 M) Selain Li Yuen. vi. DI zaman dinasti Chou ini bangsa China mencapai zaman keagungannya di bidang ekonomi. v. Ketika ini juga telah wujud jalan darat yang menghubungkan China dengan Asia Barat dan kawasan sekitar Laut Mediterranean dan jalan ini dipanggil Jalan Sutera kerana melalui jalan-jalan inilah sutera-sutera dari China di bawa ke Barat. Dinasti Sui ( 589. Zaman ini merupakan zaman perkembangan kesenian dan kesusasteraan. iii. Dinasti Chin ( 256-205 SM) Pusat pentadbirannya berasa di Lembah Wei di bawah pemerintahan Maharaja Shin Hung Ti (221-210S M).256 SM) DInasti ini terbahagi kepada dua iaitu Chou Awal ( 1122-771 SM) yang berpusat di Lembah Wei dan Chou Akhir (771-256 SM) yang berpusat di Loyang. Beliau merupakan maharaja Dinasti Chin yang teragung . vii.618 M) Dinasti ini diasaskan oleh Sui Wen Ti tetapi kezaliman Yuang Ti yang menggantikan Maharaja Sui telah membawa kepada pemberontakan oleh Li Yuen seorang pegawai yang berpengaruh di wilayah Shantung yang menyebabka kejatuhan kerajaan Sui. raja Tang yang terkenal ialah Tang Tai Tsung putera Li Yuen yang meluaskan kekuasaan China hingga ke Parsi dan Laut Kaspian. Dinasti Chou ( 1122. iv. Dinasti Tang ( 618.

Dinasti Yuan / Mongol ( 1271-1368) Di bawah kepimpinan Kublai Khan. beradab dan berkebolehan berbanding bangsa . x. 71 . Dinasti Ching /Manchu ( 1682-1911) Dinasti ini menjalinkan hubungan dagangan dengan pedagang-pedagang dari barat dengan membenarkan saudagar-saudagar asing singgah di manamana pelabuhan untuk berniaga. Dinasti Sung ( 960-975 M) Di dirikan oleh seorang general yang bernama Chao Hung Yin.setiap orang Cina akan memilih cara hidup dan corak pemikiran yang berasal dari nenek moyang mereka.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) viii. Mereka memahami faedah yang boleh didapati daripada kemahiran-kemahiran yang menggabungkan beberapa bahan-bahan yang berlainan untuk menghasilkan peralatan yang boleh digunakan untuk menghasilkan barang-barang.2 Masyarakat dan budaya Tamadun Cina Masyarakat Cina Seratus tahun yang lalu. Dinasti Ming ( 1368-1644) Orang Cina memegang semula tampuk kekuasaan setelah kematian Kublai Khan.4. Dari perkembangan awal sejarah China . Seorang pemimpin bernama Chu Yuan Chang berjaya mengalahkan tentera Mongol . Orang-orang Cina lebih menghargai hasil minda (pemikiran) daripada perkara – perkara yang bersifat material. Mereka juga amat menghargai kemahiran yang membolehkan manusia hidup bersama-sama dalam keadaan harmoni dan bahagia. Peking dipilih sebagai pusat pemerintahan dan bermulanya era perhubungan dengan barat. xi. 6.bangsa lain. Dinasti ini berkuasa selama kira-kira 300 tahun. kaum Mongol berjaya mengalahkan dinasti Sung dan mendirikan kerajaan baru. Memang benar orang-orang Cina menghargai kekayaan material tetapi mereka hanya menghargai kekayaan jika kekayaan itu boleh memberikan kepuasan dan kenikmatan hidup serta menaikkan status mereka ke tahap yang tinggi dalam masyarakat. ix. orang-orang Cina percaya bahawa mereka adalah bangsa yang lebih cerdik.

Hubungan antara bapa dengan anak lelakinya. Sistem Etika dan Orientasi Nilai Sistem keluarga merupakan asas kepada sistem sosial masyarakat China. Ke semua ini dapat dilihat dalam perayaan-perayaan kaum Cina seperti Tahun Baru Cina .perkara yang menyimpang dari amalan-amalan orang Cina. Oleh itu. amalan dan adat masyarakat Cina ini mempunyai pengertian dan pentafsirannya yang tersendiri yang tidak semata-mata melambangkan nilai . Amalan. suatu perancangan pendidikan yang lengkap bukan sahaja mengajar tentang perkara-perkara yang menjadi kewajipan moral tetapi juga tentang konvensi sosial secara lengkap. Setiap budaya.nilai yang wujud di dalam masyarakat Cina bahkan merupakan manifestasi terhadap beberapa nilai moral yang menjadi pegangan masyarakat Cina keseluruhannya. Dua Tiga daripada hubungan hubungan yang lain (hubungan antara pemerintah dengan rakyat dan hubungan antara dua orang kawan lelaki) boleh dikembangkan menjadi suatu bentuk hubungan kekeluargaan. Terdapat lima hubungan asas dalam tradisi budaya Cina iaitu: • • • • • Hubungan antara pemerintah dengan seorang rakyat. Hubungan antara seorang lelaki dengan kawannya.Ini dapat menjamin keharmonian dalam sebuah keluarga dan masyarakat Nilai-nilai dalam bidang pendidikan Berasarkan kefahaman masyarakat Cina . Hubungan antara abang dengan adik lelakinya. seorang yang berpendidikan 72 .Ianya menjadi sebahagian daripada identiti dan warisan masyarakat Cina sejak turun temurun yang lampau. Chap Goh Meh. Kuih Bulan dan sebagainya . Hubungan antara suami dengan isterinya.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Budaya Tamadun Cina Terdapat beberapa budaya yang masih di praktikkan sejak beberapa generasi yang lalu. tersebut merupakan hubungan antara ahli keluarga. Nilai-nilai etika ini penting dalam meneruskan kelangsungan hidup dan keharmonian sesama anggota masyarakat.adat dan pantang larang yang di pegang oleh masyarakat Cina lebih bersifat kawalan sosial yang berperanan mengikat anggota-anggota masyarakat agar tidak melakukan perkara .

Seseorang yang berjaya mendapatkan pendidikan yang mencukupi dalam hal-hal tentang adat dan moraliti akan bersedia untuk memajukan kebahagiaan rakyat yang diperintahnya. Manakala 73 . ia juga berfungsi sebagai kesinambungan sistem-sistem sosial masyarakat Cina .WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) bukan sahaja bertindak secara bermoral tetapi dia juga merupakan seorang yang beradap dan bersopan. jenis pertuturan dan lain-lain. Pengaruh-pengaruh luar yang mengganggu gugat sistem sosial ini dapat ditangkis dengan meneruskan nilai-nilai tradisional dan adat resam yang diamalkan sejak turun temurun. Tetapi di zaman Dinasti. upacara Institusi politik dan sistem pemerintahan mempercayai bahawa fungsi utama sesuatu kerajaan ialah untuk menghasilkan kebahagiaan dan kesejahteraan antara rakyat sesuatu negeri. keturunan dan jantina.muda. raja-raja dan pemerintah-pemerintah mewarisi jawatan mereka secara turun temurun. kelahiran. Tugas pemerintah sesebuah negeri mestilah diberikan kepada orang-orang berpendidikan tanpa mengira keturunan mereka. Nilai-nilai sosial Dari aspek sosial pula. Oleh itu. Selain itu. orang Cina begitu mementingkan adat –adat semasa perkahwinan. Pendidikan harus disebar secara meluas bagi menjamin supaya orang-orang yang menjadi pegawai dan pentadbir adalah mereka yang berpendidikan. Pentadbir sebuah negeri itu mesti dilantik berasaskan kebolehan dan pendidikannya bukan berasaskan keturunan dan kekayaannya. Tujuan utama ini hanya dapat dicapai jika negeri tersebut dikuasai dan diperintah oleh orangorang yang paling adil dalam negeri tersebut. Dengan ini permusuhan antara individu dengan individu dan kumpulan dengan kumpulan yang lain dapat dielak dan dihapuskan. Konfusius diwarisi lama dahulu. Orang Cina tidak dapat melepaskan diri daripada mempraktikkan elemenelemen tradisional dan kepercayaan kuno kerana tanpa ke semua ini orang Cina akan kehilangan identiti dan ciri – ciri unik yang ada dalam bangsa dan masyarakat Cina yang telah a. Ini membolehkan semua ahli masyarakat berkumpul dan secara tidak langsung akan mewujudkan perpaduan sesama ahli keluarga dan masyarakat. setiap perayaan disambut oleh semua anggota masyarakat tanpa mengira tua.

elemen-elemen yang dilukis untuk mewakili alam semesta seperti gunung tinggi yang dipenuhi pokok-pokok . bahasa yang digunakan adalah bahasa Cina Klasik (wenyen). Kesenian dan kaligrafi Karya-karya seni Cina telah memberikan gambaran tentang nilai-nilai estetika dan beberapa aspek kepercayaan masyarakat Cina.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) seorang menteri mempunyai hak untuk mengkritik dan memberi nasihat yang baik dan berguna kepada pemerintah yang buruk akhlaknya b. bukit-bukit dan air terjun. Menurut Hu Shih . orang – orang Cina banyak menumpukan perhatian kepada pengkajian dan penulisan sejarah dan menyimpan rekod kronologi yang tepat.air sungai dan tasik dan lain-lain lagi. manusia cuma sebagai elemen yang kecil dalam dunia alam semesta yang amat luas dan besar ini.M. 74 . sejak Dinasti Sung terdapat banyak karya sastera yang hebat yang ditulis dalam bahasa Cina. Manakala kemahiran-kemahiran yang digunakan dalam tulisan kaligrafi atau huruf Cina. Terdapat dua jenis seramik yang menarik sekali dari segi estetikanya iaitu: 1Seramik Seladon ( celadonware) yang berasal dari Dinasti Sung.and white porcelain) yang berasal dari Dinasti Yuan (Mongol) dan Dinasti Ming. Bahasa dan Kesusasteraan Abad-abad di antara 500-100 S. diaplikasikan oleh senimanseniman Cina kepada penghasilan gerakan -gerakan berus yang terdapat dalam kaligrafi atau huruf Cina yang terdapat dalam sebuah lukisan ( catan) yang berjaya.Tembikar biru-putih ( blue. c. merupakan zaman kegiatan intelektual dan kesusasteraan yang hebat di negara China apabila terbentuknya pemikiran klasik Cina. pokok-pokok kecil yang rimbun . Contohnya fahaman Daoisme mempunyai pengaruh yang kuat terhadap bentuk-bentuk seni Cina terutama seni catan dan kaligrafi dan ini menentukan sifat-sifat yang dianggap penting dalam kesenian tersebut Dalam catan lanskap Cina tradisional. Manusia boleh timbul dalam catan lanskap tersebut tetapi merupakan bentuk-bentuk yang kecil kerana menurut Daoisme. 2. d. Dalam tradisi kesusasteraan Cina.Semenjak zaman Han. Kesenian Seramik Seramik dan tembikar juga merupakan seni Cina yang popular dan terkenal kerana kebanyakan tamadun merujuk tembikar sebagai “China”.

putih dan juga lutcahaya. c. menghasilkan kira-kira 125 000 tan setahun kebanyakannya untuk kegunaan kerajaan dan tentera. e. Alat cetak yang boleh bergerak telah direka dalam abad kesebelas. Tembikar biru-putih ( blue-and . Bandar raya China lebih besar daripada kebanyakan bandar-bandar Eropah pada zaman Pertengahan. Ia dianggap penting demi faedah negara. Perdagangan dan perindustrian yang digiatkan oleh pembinaan terusan dan desakan penduduk juga mencapai tahap yang tinggi. Pembinaan semula Tembok Besar China dan terusan-terusan mengikut nasihat pihak birokrasi yang dikemukakan kepada Maharaja. sementara laluan perdagangannya pula luas. Wang kertas mempercepatkan aliran perniagaan dan pertumbuhan pasaran pada peringkat permulaan. 75 .WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Seladon ialah suatu istilah yang digunakan untuk menunjukkan seramik yang mempunyai lapisan kaca berwarna biru hijau atau kelabu hijau serta menyerupai batu permata jed. Ianya amat disukai oleh kelas sarjana-pentadbir di negeri China. d. kemuliaan dan keindahan. f. keluhuran budi pekerti. Ia juga dikenali sebagai batu azimat. b. Ia merupakan perhiasan yang paling digemari bukan kerana nilai harganya yang tinggi tetapi dipercayai dapat melanjutkan usia dan membawa kesejahteraan hidup kepada pemakainya. Perkembangan ilmu sains dan teknologI Ciri tamadun Cina yang paling menonjol ialah kepantasan kemajuan teknologinya . Antara kemajuan-kemajuan yang dicapai ialah: a. Ini merupakan satu revolusi dalam citarasa masyarakat Cina. Ini turut diakui oleh beberapa orang pengarang terkenal dari Barat. Wujud industri besi yang sangat besar di China Utara. Kompas bermagnet juga dalah satu lagi ciptaan orang-orang Cina yang digunakan hingga kini. Ia merupakan tembikar yang sebenar kerana pakar-pakar dari Barat berpendapat bahawa tukang labu Cina menunjukkan kemahiran yang paling tinggi apabila mereka mencipta tembikar (sejenis seramik) yang keras. Batu Jed bagi orang Cina melambangkan kebaikan.white porcelain) berasal di negeri China pada Dinasti Yuan pada abad ke 13. Perpustakaan yang besar telah wujud semenjak zaman berzaman. justeru itu lahirlah buku-buku dalam jumlah yang besar.

76 . rekod menunjukkan bahawa Dinasti Ming memiliki sebanyak 1350 buah kapal perang. budaya dan tamadun bangsa Cina juga telah berkembang di Malaysia.5 Tamadun Cina di Malaysia : Peranan Tamadun Cina Dalam Pembinaan Budaya Masyarakat Malaysia Hubungan antara orang-orang Cina dengan Kerajaan Melayu Melaka telah terjalin di zaman pemerintahan kerajaan Melayu Melaka. Setelah merdeka. Kekuatan ini termasuk kapal-kapal persendirian yang banyak dan yang mengadakan perdagangan dengan Korea. Jepun. Perkahwinan antara Sultan Melaka dengan Puteri Hang Li Po telah mengeratkan lagi hubungan ini. berdasarkan kepada beberapa perjanjian sebelum British menganugerahkan kemerdekaan. Sebahagian besar masyarakat Cina dapat berkomunikasi dalam Bahasa Melayu dengan baik dengan kaum – kaum lain-lain. Hari ini masyarakat Cina telah bersama-sama rakyat Malaysia dalam segala aspek pembangunan dan perkembangan negara Malaysia. Dalam tahun 1720. orang-orang Cina dari Tanah Besar Cina telah dibawa masuk secara pesatnya ke Tanah Melayu untuk bekerja sebagai buruh di lombong-lombong bijih timah. Ini memberi hasil kepada kerajaan China yang telah mengenakan cukai terhadap perniagaan laut tersebut. Namun sehingga ke hari ini. termasuk 400 buah kubu terapung yang besar dan 250 buah kapal yang dibina khas untuk pelayaran jarak jauh. Mereka membawa bersama dengan mereka barang-barang yang berasal dari China seperti tembikar dan sutera. orang-orang Cina telah mendapat taraf kerakyatan dan menjadi warganegara Malaysia. Dengan itu. Asia Tenggara bahkan Afrika Timur pada masa itu. 6. Ini bermula dengan kedatangan Laksamana Zheng He dan pengikut-pengikutnya ke Melaka. Pengikut Zheng He telah membina penempatan di Bukit Cina. Di era penjajahan British di Tanah Melayu. masyarakat Cina yang telah diasimilasi dengan budaya dan adat tempatan masih wujud di Melaka dan dipanggil golongan Baba dan Nyonya.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) g. Bangsa China juga barangkali menjadi bangsa yang pertama mencipta serbuk letupan dan meriam yang telah digunakan untuk menggulingkan pemerintahpemerintah Mongol oleh Dinasti Ming pada penghujung abad keempat belas. Hubungan ini mengalami gangguna dan kemerosotan apabila Melaka ditawan penjajah Portugis pada tahun 1511m. Masyarakat Cina merupakan penyumbang terbesar kepada ekonomi negara.

– 100 s.m. pertahanan dan keusahawanan .6 Tamadun India TAMADUN INDIA Pendahuluan Negara India terletak di bahagian Selatan benua Asia. wujud penempatan manusia di kawasan Kartanaka dan Lembah Ganges di bahagian tengah India. Zaman Kuno (1500 s.) Interaksi antara orang Aryan dengan penduduk tempatan melahirkan budaya Indo-Aryan.354. bahasa. Tahap Perkembangan Tamadun India a.000 s. Vedile Akhir (1000 s.m.m.m. muncul pula Dinasti Maurya diasaskan oleh Chandragupta kegemilangan Maurya dalam dan pelbagai dibantu bidang oleh dan anaknya yang Asoka.000 hingga 6. Penemuan arkeologi membuktikan masyarakat di Lembah Indus sudah mencapai tamadun yang tinggi. Antara 10. Latar belakang Perkembangan Tamadun India Zaman pra sejarah di India dikesan berlaku sejak 100. Zaman ini pula dibahagikan kepada dua zaman iaitu: 1. Mencapai dalam lebih penting 77 . Penguasaan orang Aryan ini dikenali sebagai zaman Vedile. Pada tahun 321 s. politik. penemuan kesan-kesan tamadun Lembah Indus yang merangkumi kawasan-kawasan Mohenjodaro di daerah Montgomery.m.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Masyarakat Cina juga turut melibatkan diri dalam bidang pentadbiran kerajaan. Keluasan negara India ialah 2.m) 2. 175 km persegi. – 1200 m) Menyaksikan kedatangan orang Aryan dari Asia Tengah dan menguasai beberapa bahagian di India seperti Lembah Ganges-Jamuna-Doab. – 500 s. Sekitar 3. 6. budaya dan amalan keagamaan yang berbeza. di benua Lumeria di Selatan India. Negara India boleh dibahagikan kepada dua kawasan geografi iaitu: a.000 s.m. Vedile Awal (1500 s. India Utara b.000 s.m. India Selatan Kedua-dua kawasan ini mempunyai rupa bentuk fizikal.m.

Kedatangan penjajah ini telah membawa masyarakat India menerima pemodenan dan budaya barat seperti agama Kristian. Kuasa British telah menawan Surat (1612). Politik c. Maharaja. Raja/Ketua Negara Sistem pemerintahan bercorak monarki sejak kerajaan awal sehingga kemasukan British ke India. Chakravarti.m. Pada masa ini juga lahir kerajaan-kerajaan kecil seperti Chera. Kerajaan Islam yang terkenal ialah kerajaan Sabaktaqin. Kedatangan mereka kerana kepentingan a. Bombay (1655) dan Calcutta (1690). Arasar. Cola dan Pandhya. muncul pula Empayar Gupta yang terkenal dengan perkembangan kesusasteraan Hindu dan seni bina kuil. Rendan. Madras (1640). Raja biasanya mempunyai hubungan yang rapat dengan golongan Brahmin. Pengaruh British terus berkembang terutamanya selepas pengaruh Perang Plassey (1756). unit gajah dan unit kuda.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) perkembangan agama Buddha dan Jainism. 78 . bahasa Inggeris dan cara hidup barat. Zaman Penjajahan Barat (mulai 1750) Kuasa Eropah yang paling awal tiba di India ialah Portugis (1498) di bawah Vasco da Gama. Setiap kerajaan mementingkan angkatan tentera yang kuat – unit infantry. c. Ghori. mempunyai kuasa mutlak dan dibantu oleh menteri-menteri. Raja dilantik secara turuntemurun dan jawatan Raja Mahkota adalah bakal raja.Pemimpin tertinggi dikenali sebagai Raja. Perdagangan b. Khilji dan Mughal. Masulipatar dan Surat. Agama Krisitian Kuasa Belanda menduduki Pulikat. b. UNSUR-UNSUR UTAMA DALAM TAMADUN INDIA Sistem Pemerintahan a.Maharajathiraja. Mannar. Raja Darmamaharaja. Zaman Pertengahan Dikenali sebagai zaman Islam di India. Kemasukan Islam telah melahirkan satu tamadun yang lebih cemeralang. Pada tahun 320-520 s.

seni pernafasan (Yoga). Fizik dan Kimia – konsep jirim diperkenalkan. Ala mini terdiri dari 5 elemen iaitu tanah. Astronomi – India pelopor bidang astronomi. iii. e. pembedahan. dasar Europeanisme diperkenalkan. Agama i. Memperkenalkan sistem perpuluhan. Wilayah-wilayah ini pula dibahagikan kepada kampong-kampung besar (Kurram) dan paling kecil dinamakan kampong (Kottam) Kedatangan penjajah barat. Hindu Buddha Jaina Sikhism Islam d. ii. Dalam kitab Rig Veda ada keterangan mengenai lintasan matahari dibahagikan kepada 12 bahagian dan satu bulatan dibahagikan kepada 36 bahagian yang bermaksud 360 hari dalam setahun iaitu 12 bulan. angin. bintang dianggap sebagai Tuhan. perubatan binatang. v. Buku perubatan terkenal ialah Cakara dan Susruta. Matematik – menggunakan kaedah tali (Sulvasutra). reproduksi manusia. Unsur matahari. ii. Madras dan Bombay. bulan. farmakalogi. iv. Bahasa dan Sastera Masyarakat Indo-Arya (bahagian utara) – bahasa Sanskrit. Karya matematik yang terkenal ialah Bakshali dan Aryabhatiya. Sistem Presidensi diperkenalkan di Benggal. dalam upacara-upacara agama. iv. 90% cukai diberikan kepada kerajaan.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) b. Ilmu Sains dan Matematik i. api. Menggunakan konsep Geometri v. iii. Pentadbiran Wilayah Sesebuah kerajaan yang besar membahagikan negaranya kepada beberapa wilayah. Terdapat dua jenis kesusasteraan 79 . air dan angkasa. Perubatan. c. Masyarakat Dravidia ( bahagian selatan) – bahasa Tamil.perkembangan bidang Fisiologi.

Kitab Jabala Unapishad menjelaskan 4 peringkat tersebut iaitu: 80 . Tema-tema yang dibincangkan a. Karya utama “Seera Purana oleh Umaru Pulacar. Mahabrata dan Buddhacharita. Senibina  Senibina Hindu bermula dengan pembinaan kuil pada zaman Gupta. Pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Ghazni menyaksikan pembinaan masjid Quwait Al-Islam di Delhi yang menggabungkan ciri-ciri Hindu-Islam.  Senibina Buddha bermula pada zaman Maurya. Kota Merah di Agra. Karya-karya epik yang utama ialah Ramayana. Vaisya – peniaga d. Ksytria – tentera dan keselamatan c. Zaman Islam dikenali dengan kesusasteraan Siddha. Sultan yang mengutamakan kesusasteraan ialah Akhbar. Asoka dan Vedik dengan menampilkan struktur stupa Buddha. Taj Mahal. kesejahteraan negara dan ketatanegaraan. Zaman Mughal muncul tokoh-tokoh seperti Abu Fazl. Shah Jehan dan Jahangir. Nizamuddin dan Badauni. Kemasyarakatan dan Kekeluargaan Mengamalkan sistem kasta di mana masyarakatnya dibahagikan kepada a. Ramayana – peperangan antara Rama dan Ravana b. Mahabrata – peperangan antara Kaurava dengan Pandara c. Senibina Islam yang termasyhur sehingga kini ialah Masjid Jamek di Fatehpur dan Allahabad . Sudra – petani Terdapat 4 peringkat kehidupan (ASRAMA).  Seni bina Islam menggabungkan cirri-ciri Parsi dan tempatan. Brahmin – golongan agama dan kerohanian b. Masjid Moti di Agra. pengurusan. Kuil-kuil menggunakan ukiran Hindu.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) berdasarkan bahasa Sanskrit dan bahasa Dravidia. ekonomi. Arthasastra – aspek-aspek politik.

Vanaprahasta d. Aurangzeb e. Pemerintahnya ialah Sultan Mahmud Al-Ghaznawi. Brahmacarya b.Kerajaan-kerajaan Islam yang lain ialah Kerajaan Ghori (1189-1289). Bahadur Shah Elemen-elemen dari Timur Tengah telah dibawa masuk dan diasimilasikan dengan unsur-unsur tempatan dan melahirkan budaya baru yang dipanggil Indo-Islam. Jahangir c. Perdagangan 3. Islam bertapak di bahagian Utara India. Pada peringkat awal. Kerajaan Islam yang pertama ialah Kerajaan Sabaktaqin memerintah dari 10041186. beliau berjaya menguasai satu kawasan yang luas di utara India. 81 . Dakwah 2. Kerajaan Khilji (1289-1321) dan yang paling terkenal ialah Kerajaan Mughal (1527-1857). Ghastra c. Perkahwinan Agama Islam mula bertapak di India pada abad ke-8 apabila Muhammad AlQasim berjaya menguasai Wilayah Sind pada tahun 706 (87 Hijrah). Shah Jehan d. ISLAM DALAM TAMADUN INDIA -Islam tersebar ke India melalui beberapa cara iaitu: 1. Akhbar b.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) a. Pemimpin-pemimpin Dinasti Mughal yang terkenal ialah a.Dinasti Mughal memerintah selama 400 tahun dan menjadi kuasa yang dominan dalam sejarah tamadun India dan memiliki kawasan yang luas. Sannayasa Kaum wanita mendapat tempat istimewa dalam masyarakat sejak zaman tamadun Lembah Indus dan dikenali sebagai Mother Goddes.

Candi Borobudur. D. neraka. Sukhotai/Ayuthia. Kitab-kitab ini adalah mengambil beberapa aspek dari sistem perundangan Hindu seperti Kitab Dharmasutra/Hukum Kanun Manu. Terdapat kedatangan agama Islam. Pemerintahan dan Kerajaan Kemunculan kerajaan di Asia Tenggara seperti Funan. Tambaralinga. C. B. Keagamaan dan Kepercayaan Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan berkembang luas di Asia Tenggara. Contohnya seperti Angkor Wat. Buktinya melalui penemuan prasasti-prasasti Talang Bukit penggunaan bahasa Sanskrit seperti syurga. Kesenian dan Hibura Paling berkesan dari segi senibina khususnya dalam pembinaan Candi dan Kuil. Hikayat Panca Delima dan Hikayat Sang Boma dan karya sejarah agung iaitu Negarakertagama.Berlaku Sinkritisme antara agama Hindu-Buddha dan kepercayaan masyarakat pribumi. Angkor. E. manakala karya Mahabrata juga dikenali dengan pelbagai nama seperti Hikayat Pendawa Lima. Ia dikenali dengan nama yang berbeza di Thailand (Ramakien). Kedah Tua/Gangga Negara.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) PENGARUH TAMADUN INDIA KEPADA MALAYSIA DAN DUNIA A. Majapahit dan Srivijaya. Chenla. Langkasuka. Idea Politik dan Berkerajaan Konsep “kosmologis” yang meletakkan raja di tempat yang teratas. sembahyang dan 82 . Hikayat Pendawa. Raja dianggap sebagai penjelmaan Dewa Vishnu dan Siva. Singgasari. Tanah Melayu (Hikayat Seri Rama). Mataram. Tenggara menggunakan yang menggunakan bahasa bahasa Sanskrit sehinggalah Sanskrit. Pemerintahan raja yang berpandukan kepada kitab-kitab perundangan dalam pemerintahan. Bahasa dan Kesusasteraan Masyarakat Asia Tuwo/Kedukan Sebagainya Kemasukan epik terkenal seperti Ramayana dan Mahabrata. Folo-an.

Zaman Pra Sejarah Pada zaman ais. dan sosial. China dan tempat-tempat lain di Asia. negara tersebut diasaskan pada kurun ke 7 SM oleh Maharaja Jimmu.7 Tamadun Jepun Walau bagaimanapun. ekosistem Kepulauan Jepun yang kaya menggalakkan pembangunan manusia yang mengeluarkan tembikar terawal yang diketahui semasa zaman Jomon. Difahamkan bahawa kaum Jomon merupakan leluhur kaum Proto Jepun dan Ainu. Pada kurun ke 5 dan 6.000 SM. Masyarakat Jomon juga merupakan penghasil barang-barang tembikar yang terawal di dunia. Gaya hidup mereka berputik dari cara mesolitik ke neolitik. penyelidikan arkeologi menunjukkan bahawa manusia telah hidup di pulau-pulau Jepun seawal Zaman Paleolitik Awal lagi. Sejarah Jepun berselang-seli antara tempoh-tempoh keterasingan dengan pengaruh-pengaruh radikal yang kekadang bersifat revolusi dari dunia luar.1 Sejarah Jepun Sejarah bertulis Jepun bermula dengan kemunculan ringkas dalam teks-teks sejarah Cina pada abad ke-1. begitu juga dengan pengaruh budaya India semakin dipinggirkan. tulisan Cina dan agama Buddha diperkenalkan ke Jepun 83 . Budaya Jomon timbul sekitar 11. Ini keranapengaruhnya begitu menyeluruh dari aspek politik.7. Bagaimanapun. Permulaan era Yayoi di sekitar 300 SM ditandakan dengan kedatangan teknologi baru seperti penanaman padi dan sistem pengairan yang dibawa oleh pendatang dari Korea. Jepun tercantum dalam benua Asia dari Sakhalin di utara dan Kyushu di selatan. kekal. Menyusul zaman ais terakhir pada sekitar 12. 6. di Tanah Melayu/Malaysia secara amnya pengaruh agama Hindu tidak 6. memudahkan penghijrahan manusia. haiwan dan tumbuhan ke kepulauan Jepun dari kawasan yang kini adalah negara China dan Korea. Era Klasik Menurut mitos Jepun.000 sebelum Masihi dengan berakhirnya zaman ais.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Kesimpulan Tamadun India agak unik jika dibandingkan dengan tamadun asia yang lain.

Jepun kemudiannya berpecah menjadi negeri-negeri yang saling berperang lalu menderita dalam Zaman Sengoku. Kuasa sebenar terletak pada para bangsawan. Pemerintah-pemerintah Tokugawa yang sangsi dengan pengaruh mubaligh Katolik mengharamkan segala perhubungan dengan orang Eropah kecuali bagi perhubungan yang amat terbatas dengan saudagar Belanda di Pulau Dejima. Permulaan zaman Nara pada kurun ke 8 ditandakan dengan penubuhan sebuah pemerintah yang kuat yang berpusat di bandar Heijokyo (kini Nara). Zaman pengasingan ini bertahan selama dua setengah abad. Pada 1185. dan Tokugawa Ieyasu. pedagang dan mubaligh Eropah tiba di Jepun buat julung kalinya. Pada abad ke-16. Pusat tersebut kemudiannya berpindah ke Heiankyo (kini Kyoto). dianggap sebagai kemuncak budaya zaman pertengahan Jepun Zaman moden Pada 1854. Akhirnya. melihat apa yang dianggap oleh mereka kelemahan Shogun. Tokugawa menyatukan semula Jepun dengan menewaskan musuhnya di Pertempuran Sekigahara pada tahun 1600. Komodor tentera laut Amerika Syarikat Matthew Perry memaksa pembukaan Jepun ke kuasa Barat dengan Konvensyen Kanagawa. memindahkan ibu negara ke Edo (sekarang Tokyo) lalu menubuhkan era shogun Tokugawa. pemangku raja dan shogun (gabenor tentera). dan 84 . memegang kuasa di Kamakura. ketika mengalami perpaduan politik yang halus dikenali sebagai zaman Edo.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dari Korea dan kemudian langsung dari China. Toyotomi Hideyoshi. Oda Nobunaga. lalu memulakan zaman "Nanban" ("orang gasar selatan") yang melihatkan pertukaran perdagangan dan budaya yang aktif antara Jepun dan rantau Barat. Era zaman pertengahan Zaman pertengahan era Jepun telah digubal oleh pejuang yang dikenali sebagai 'samurai'. Ramai wira samurai memberontak. Maharaja-maharaja Jepun merupakan ketua pada nama sahaja. mengenakan kawalan yang makin kuat terhadap neger-negeri berperang di Jepun. Pada masa yang sama. dan di sini lahir sebuah budaya klasik Jepun yang dikenali sebagai Heian. Meskipun era shogun Kamakura kelihatan stabil.general Minamoto no Yoritomo adalah orang pertama untuk memecahkan tradisi memerintah sehaluan dengan Maharaja di Kyoto. di selatan Yokohama masa kini.

setengah pulau Sakhalin. termasuk kerajaan moden.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) pemberontakan ini meluas menjadi Perang Boshin 1867-68. dasar perlindungan. dan penyerahan pertahanan strategik kepada Amerika Syarikat. Osaka. Setelah kempen yang panjang di Lautan Pacifik. Jepun kehilangan jajahan yang diperolehi awalnya. Agamaagama tersebut ialah: a. kehilangan keseluruhan koloninya di Asia dan Pasifik Jepun kekal di bawah penjajahan Amerika Syarikat sehingga 1952. Berbagaibagai idea institusi Barat mula digunakan semasa era Meiji. Sungguhpun berlakunya kejatuhan pasaran saham yang teruk pada tahun 1989 yang mana negara ini amsih belum peulih sepenuhnya.2 Falsafah/Agama Masyarakat Jepun Terdapat 3 agama yang sangat berpengaruh dalam masyarakat Jepun. Buddhisme 85 . Shintoisme b. di bawah program pembangunan industri agresif. mendorong kedua-dua negara ke kancah Perang Dunia II.7. ia menerima pakai perlembagaan baru yang menetapkan negara tersebut sebagai pacifist constitutional monarchy. dan Amerika Syarikat hampir ke jarak untuk memulakan pengeboman strategik ke atas Tokyo. Jepun mengawal Taiwan. Jepun menyerah selepas pengeboman bom atam bandar Hiroshima dan Nagasaki pada 1945. dan bandar-bandar lain. Dari 1910. dan Korea. Jepun menyerang pengkalan tentera laut Amerika Syarikat di Pearl Harbor. Pada tahun 1941. Reformasi-reformasi ini mengubahkan Empayar Jepun menjadi kuasa besar yang mengalahkan negara China didalam Perang China-Jepun dan Rusia didalam Perang Rusia-Jepun. sistem perundangan dan tentera. Dalam tempoh itu. Shogun terpaksa meletak jawatan. Selepas penjajahan. dan Restorasi Meiji memulangkan kuasa ketua negara ke maharaja. mendorong kepada penjajahan Manchuria dan Perang Sino-Jepun (1937). Awal abad ke-20 melihat tempoh singkat "demokrasi Taisho" ditenggelami oleh kebangkitan peluasan Jepun. keluaran negara kasar Jepun makin meningkat menjadi yang kedua tertinggi di dunia. Jepun masih sebuah kuasa ekonomi dunia dan juga baru-baru ini telah bangkit semula sebagai kuasa strategik dengan meminjamkan sokongan bukan kombat dalam Perang Teluk dan pencerobohan Iraq pada tahun 2003 6.

7.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) c. Beliau juga menekankan pentingnya ajaran Buddha dan menjunjung tinggi “Tiga Harta Suci” iaitu Buddha. Kung Fu Tze merupakan seorang yang bijak sejak kecil lagi dan terkenal dengan penyebaran ilmu-ilmu baru ketika berumur 32 tahun. Mereka juga tidak ada falsafah dan etika. Shinto berkait rapat dengan negara. Kung Fu Tze meninggal dunia pada tahun 479 S. bangsa dan alam Jepun dan merupakan symbol perpaduan dan kesetiaan kepada maharaja dan negara.5 Konfusianisme Konfusianisme bukanlah satu agama tetapi lebih kepada pengajaran falsafah untuk mempertingkatkan moral dan menjaga etika manusia.M oleh ibunya Chiang Tsai yang berumur 15 tahun ketika itu. Konfusianisme 6. 6.7. Pendeta Shinto telah menyusun/menulis kitab untuk rujukan –Shinto Gabusho/Lima Buku ajaran Shinto. Konfusius banyak menulis buku-buku moral. Dharma dan Sangha.Dewi Matahari (Amaterasu-omikami)adalah Tuhan yang besar dan Maharaja Jepun dipercayai dari keturunan Dewi Matahari. Konsep Tuhan dan Dewa Dewi (kami) agak kabur. 86 . Semangat berkorban untuk Maharaja/Tuhan ditanamkan ke dalam jiwa setiap rakyat. Shinto bererti “Jalan Tuhan’ (kami-no-michi). menghantar pelajar ke China untuk mempelajari Buddha dan menulis 3 buah buku mengenai ajaran Buddha. di mana Buddhisme telah dijadikan sebagai agama rasmi. Terdapat 8 juta Dewa Dewi.m.7. Ajaran Buddhisme ini diterapkan dalam Perlembagaan 17 Artikel (mengandungi pelbagai aspek ajaran Buddhisme dan Konfusianisme)yang mewajibkan kakitangan kerajaan mematuhinya. 6. Diasaskan oleh Kung Fu Tze yang lahir di negara China pada tahun 551 S.4 Buddhisme Agama ini mendapat tempat yang kukuh semasa pemerintahan Putera Shotoku pada 592 s.3 Agama Shinto Agama khas bagi masyarakat Jepun. kesusasteraan dan falsafah yang banyak diikuti oleh penganut ajaran ini. sejarah.M. Agama Shinto tidak mempunyai nabi/pengasas/kitab suci. Buddha Zen adalah ajaran yang paling mendominasi masyarakat Jepun di mana ia merupakan salah satu hasil himpunan alam fakir China yang tidak ingin kepada corak falsafah dan lebih kepada penerangan.

3. Kehebatan bangsa Jepun bangun daripada kemusnahan akibat perang adalah hasil daripada sikap positif mereka sendiri dan kejayaan ini tidak dapat dinafikan terhasil dari etika kerja mereka yang cemerlang. Amat mementingkan akhlak yang mulia dengan menjaga hubungan antara manusia di langit dengan manusia di bumi dengan baik. Ia dikembangkan oleh muridnya yang bernama Mencius ke seluruh China dengan beberapa perubahan. 6. kepandaian dunia barat telah ditranformasikan dan disesuaikan dengan semangat masyarakat Jepun. Apa yang penting ialah kegigihan masyarakat Jepun membangunkan negara dan ekonomi mereka perlu dijadikan contoh kepada negara Asia yang lain. Penganutnya diajar supaya tetap mengingati nenek moyang seolah-olah roh mereka hadir di dunia ini. Lanjutan itu. Masyarakat Jepun sememangnya terkenal dengan sikap rajin dan menepati masa. Merupakan susunan falsafah & etika yang mengajar bagaimana manusia bertingkah laku. Jepun mengisytiharkan penolakan peperangan buat selamalamanya dalam perlembangaan baru negara Jepun dan sebaliknya mereka berusaha untuk bangkit kembali untuk menjadi kuasa terkuat ekonomi dunia dengan member tumpuan kepada pembangunan industri sebagai sebuah negara aman tanpa perang.7. para cendikiawan Jepun telah mengemukakan idea pemodenan Jepun melalui penerapan teknologi maju dari barat di samping mengekalkan dan memelihara semangat kebangsaan.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Ajaran Konfusius : 1. Jepun pernah mengalami kehancuran selepas perang dunia ke dunia apabila dua wilayah mereka di Hiroshima dan Nagasaki di bom dengan teruk oleh pihak berikat. malah mereka mudah untuk tidak mempercayai 87 . Bermula dari sinilah. Konfusius tidak menghalang orang Cina menyembah keramat dan penunggu tetapi yang dipentingkan ialah setiap manusia perlu berusaha menjadi baik. 2.6 Budaya Kerja Jepun Jepun merupakan antara negara Asia yang maju dan setanding dengan negara barat. Pada era Meiji. Pengagungan yang luar biasa kepada Konfusius telah menukar falsafahnya menjadi sebuah agama dengan mengadakan perayaan-perayaan tertentu bagi mengenangkannya. Konfusius disembah sebagai seorang dewa dan agama baru tetapi dia sebenarnya adalah manusia biasa.

7 Peranan Tamadun Jepun Dalam Pembinaan Budaya Masyarakat Malaysia Pembudayaan tamadun Jepun dalam membina budaya masyarakat Malaysia ini bolehlah dikaitkan secara langsung dengan Dasar Pandang Ke Timur yang telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri. Mereka juga cenderung mengikut kata sepakat kumpulan berbanding dengan pendapat sendiri dan sikap itu membantu setiap individu bekerja sebagai satu kumpulan. Antara perkara positif yang diambil dari budaya masyarakat Jepun ialah kerajinan dan disiplin kerja mereka. Jepun adalah merupakan sebuah negara maju dan beberapa bidang mereka adalah lebih maju dari negara barat sendiri. Masyarakat Jepun juga amat mementingkan ilmu pengetahuan dan ini terbukti apabila kadar celik huruf di negara Jepun adalah hampir 100 peratus dan kesedaran tentang kepentingan ilmu ini bermula sejak zaman Edo (1603 – 1876) lagi.7.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) sesiapa yang malas atau tidak menepati masa. saudagar dan tukang telah belajar di sekolah swasta yang dikenali sebagai Terakuya. Pada masa itu anak-anak petani. Dasar Pandang Ke Timur ini bermakna kerajaan akan membuat pengkajian. produktif dengan mutu penghasilan yang berkualiti tinggi. member keutamaan kepada kerja kumpulan melebihi dari kerja secara individu. kesetiaan kepada negara dan perusahaan dan perniagaan di mana pekerja bekerja. Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad pada 8 Februari 1982. Adalah tidak tepat jika dasar ini ditakrifkan sebagaikan mengambil apa sahaja dari Jepun dan Korea untuk dipraktik di Malaysia dengan mengetepikan teladan yang juga boleh dipelajari dari negara – negara barat. Kejayaan mereka boleh dijadikan contoh dan teladan kepada Malaysia dan seterusnya diteladani dan dipratikkan untuk pembangunan negara. Rasional dasar ini ialah kerana seperti yang sedia maklum. mengurangkan jurang perbezaan antara eksekutif dengan golongan pekerja dan sistem pengurusan yang menitikberatkan kejayaan jangka panjang serta lain – lain aspek positif dari budaya dan sikap masyarakat Jepun yang sesuai dan boleh diteladani untuk pembangunan negara dan rakyat Malaysia. 6. meningkatkan kecekapan. 88 . penelitian dan pemilihan terhadap contoh – contoh dan teladan yang baik daripada negara Jepun dan Korea dengan mengubahsuaikannya dengan keadaan dan kesesuaian di Malaysia.

Sebagai kesimpulan.latihan teknikal dan akademik serta bidang penyelidikan dan pengurusan. Di samping itu ia menjadi asas kewujudan sebuah masyarakat yang dinamik dan progresif. 89 . industry. Dasar ini mewujudkan kerjasama yang rapat antara Malaysia dan Jepun terutama di bidang ekonomi. etika dan nilai-nilai kerja di atas diamalkan kerana ia sesuai dengan diterapkan dalam budaya masyarakat Malaysia yang berbentuk majmuk. Dasar Pandang Ke Timur merupakan satu usaha positif oleh kerajaan Malaysia untuk meningkatkan lagi prestasi pengurusan dan pembangunan negara.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Sebagai sebuah negara membangun. Dasar ini memberi kesan yang besar merubah budaya kerja masyarakat Malaysia dan meninggikan prestasi dan daya pengeluaran negara.

krisis alam sekitar.1 Sinopsis Pelajar-pelajar yang dikasihi Selamat datang dan berinteraksi dengan Seterusnya pelajar tajuk 7 .sosial. ekonomi. persepsi jihad.2 Hasil pembelajaran Pada akhir tajuk ini. Tajuk-tajuk yang akan didedahkan dengan isu-isu dibincangkan merangkumi Hagemoni Barat dan Globalisasi iaitu takrif Hagemoni. Menghuraikan takrif hegemoni. pelajar-pelajar diharapkan dapat: i. etika dalam sains dan kesan perkembangan kontemporari kepada masyarakat dan negara 1. politik . iii. akan kontemporari yang antara lain berkenaan dengan media.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) TAJUK 7 ISU-ISU KONTEMPORARI TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN BARAT 1. globalisasi dan Barat Menganalisis dan menghuraikan isu-isu kontemporari Tamadun islam dan Barat Menggariskan kesan perkembangan isu-isu kontemporari kepada masyarakat dan Negara 90 . globalisasi dan barat. ii.hak asasi manusia.

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) 1. terutama sekali apabila perubahan tersebut bertentangan dengan nilai-nilai budaya Timur. Apabila perkara-perkara baharu ini boleh mempengaruhi (atau diterima) .3 KerangkaTajuk 1. idea. barangan dan nilai-nilai baru dari luar masuk ke dalam masyarakat tempatan dengan kadar yang cepat dan dengan pengubahsuaian yang amat sedikit. Globalisasi adalah satu arus perubahan yang berlaku akibat proses interaksi yang berlaku antara negara-negara di dunia ini.4 Pengenalan Kebanyakan masalah yang dihadapi oleh masyarakat dunia pada hari ini berpunca daripada proses globalisasi yang melanda seluruh dunia. Perubahan nilai-nilai budaya secara tidak terkawal boleh membawa keruntuhan kepada sesuatu kebudayaan oleh sebab perubahan yang terlalu cepat dan tidak 91 . ia berkemungkinan mengubah budaya dan nilainilai masyarakat tempatan. Perubahan yang berlaku akibat arus globalisasi menimbulkan banyak masalah. Pada masa yang sama globalisasi membuatkan pengaruh.

Menurut Anthony Giddens.5.2000). masyarakat 92 . Kita perlu faham bahawa tanggapan ini amat dipermudah.3 Maksud Barat Selalunya kita menganggap Barat sebagai masyarakat Barat dan tamadun Barat . Menurut Martin Albrow pula. 1. Barat dan globalisasi terlebih dahulu.5. Perubahan-perubahan akibat globalisasi ini mengambil perhatian ramai apabila didapati bahawa sebahagian besar daripada perubahan ini berkaitan dengan budaya dan hegemoni Barat. kita perlu memahami bahawa hegemoni adalah penguasaan sesuatu kumpulan manusia ke atas suatu kumpulan manusia yang lain 1.1 Maksud Hegemoni Hegemoni ialah satu konsep yang datangnya daripada pemikiran Barat.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) terkawal akan mengakibatkan sebahagian daripada ahli dalam sesuatu budaya ketinggalan. Kita tidak dapat menafikan bahawa sebahagian besar daripada perubahan yang terdapat pada hari ini adalah hasil usaha kebudayaan Barat.A. Pada umumnya . masyarakat global 1. “Globalisasi sebagai proses penduduk dunia diperbadankan di bawah satu masyarakat dunia. kita perlu mempunyai pemahaman yang jelas tentang apa yang dimaksudkan dengan konsep-konsep hegemoni .2 Maksud Globalisasi Istilah global dan globalisasi merujuk kepada idea tentang dunia tanpa sempadan seolah-olahnya ia menjadi satu walaupun penduduk berada pada tempat yang berlainan atau jauh. Masyarakat Barat terdiri daripada pelbagai kumpulan manusia yang menetap pada mulanya di Eropah dan selepas itu berhijrah ke merata-rata tempat di dunia ini. Konsep itu merujuk kepada penguasaan menyeluruh (domination) ataupun kepimpinan satu Negara ataupun kumpulan dan sebagainya ke atas Negara atau kumpulan yang lain.5.5 Hegemoni Barat dan Globalisasi Sebelum kita meneruskan perbincangan tentang hegemoni Barat dan globalisasi . Apabila kita mengambil kira takrif hegemoni seperti yang difahamkan oleh masyarakat Barat. globalisasi boleh didefinisikan sebagai “hubungan sosial serata dunia secara intensif yang mana tindakan pihak tempatan ditentukan oleh peristiwa yang berlaku berbatu-batu jauhnya dan juga perkara disebaliknya” (Giddens. 1.

Kesan revolusi teknologi maklumat dan komunikasi memberi kesan yang besar terhadap cara hidup masyarakat dunia.Mujahidin Muslimin. Pertubuhan-pertubuhan Islam yang aktif dalam bidang dakwah juga menjadi mangsa media Barat. Sistem ekonomi pasaran bebas juga berasal daripada pemikiran Barat.Toliban. Mereka sering dikaitkan dengan kegiatan terorisme dan subversif yang menggugat keamanan dunia. Terdapat banyak sistem ekonomi yang bukannya hasil ciptaan masyarakat Barat. Sistem ekonomi pasaran bebas pada mulanya merupakan satu usaha oleh masyarakat Eropah untuk mengubah sistem ekonomi feudal yang terdapat di Eropah pada awal zaman kebangkitan semula (atau renaissance).2 Ekonomi Sistem ekonomi Marx. sistem ekonomi sosialis dan sistem ekonomi komunis semuanya hasil pemikiran bijak pandai Barat yang menolak sistem ekonomi kapitalis ataupun pasaran bebas .6.menjamin dan memenuhi segala kepentingan mereka.Oleh sebab itu.6. semua daripada sistem ekonomi yang lain ini telah pupus akibat penggunaan sistem ekonomi pasaran bebas ciptaan Barat yang telah berjaya dilaksanakan di seluruh dunia.Tabligh.kegiatan mereka diharamkan seperti. 1. Sistem ekonomi feudal hancur apabila diperkenalkan sistem ekonomi pasaran bebas. Sungguhpun demikian . dan Ikhwa-nul 93 . Agensi berita Barat mempunyai pengaruh yang besar dan mereka bebas untuk mengolah sesuatu berita dan maklumat tentang sesuatu peristiwa mengikut kaca mata mereka. Pihak Barat juga menggunakan media mereka untuk melemparkan pelbagai tuduhan palsu pada negara-negara Islam bertujuan untuk mengekalkan. 1. Pihak Barat telah berjaya mendominasi penyebaran maklumat dan berita antarabangsa melalui kemajuan dan perkembangan teknologi mereka.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Barat terdiri daripada kumpulan manusia yang tinggal dalam entiti politik yang sekarang ini kita kenali sebagai Negara-negara Eropah.6 Isu-Isu Kontemporari 1.1 Media Media massa memainkan peranan yang penting dalam penyebaran maklumat dan informasi khususnya dalam konteks pembangunan tamadun sesebuah bangsa.

orang tersebut dianggap sebagai baik dalam masyakatan Inggeris Perbuatan ini mempunyai nilai yang agak berbeza dalam masyarakat Melayu yang menganggap orang yang sosial selalunya melampaui batasan-batasan kebudayaan dan oleh yang demikian .pengaruh dan dominasi barat tidak hilang. Bagi negara Islam pula.6. kita lebih melihat kepada sosial sebagai satu konsep yang diketengahkan dalam bidang pengajian sosiologi. Pada asalnya sosial adalah satu perkataan yang dipinjam daripada Bahasa Inggeris .perang.kebanyakkannya telah mendapat kemerdekaan daripada mana-mana pengaruh. Terdapat banyak isu-isu yang berkaitan antara tamadun Barat dan tamadun Islam yang menunjukkan ketidakadilan yang berlaku antara dua tamadun ini. socialable membawa maksud seseorang yang cuba membuat baik dan membuat kawan dengan sesiapa sahaja.6.contohnya dalam konteks kebebasan dan hak untuk membuat keputusan terutama dalam hal politik dan keselamatan antarabangsa. Selain itu.3 Politik Perkembangan politik oleh Barat telah lama berlaku. Ini memberi impak secara langsung dalam politik. Terdapat dua makna umum bagi penggunaan biasa perkataan sosial dalam bahasa Inggeris .juga terdapat pengaruh barat dalam badan dunia seperti PBB. iaitu social. orang tersebut dikatakan tidak baik.Sungguhpun begitu.struktur ekonomi dan nilai sosio-budaya negara-negara terbabit. social atau socialable Dalam kebudayaan dan masyarakat Inggeris.4 Sosial Apabila kita membincangkan sosial dalam konteks kursus ini . Pada akhir penjajahan mereka menggunakan pendekatan baru untuk terus mendominasi politik dunia melalui pendekatan globalisasi.bagaimana umat Islam ditindak dan sebagainya. Melalui pengaruh barat dalam badan dunia ini kita dapat mengetahui banyak negara Islam yang teraniaya dan dikenakan pelbagai tindakan seperti sekatan ekonomi. 94 .WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) 1.pencabulan hak asasi serta penguasaan mereka dalam hal politik negara-negara Islam 1.bermula dengan penjajahan negara-negara kecil dan yang baru membangun.

sebenarnya adalah kebebasan untuk mengumpul harta.5 Hak Asasi Manusia Hak asasi manusia seperti yang difahami dan dimaksudkan pada hari ini datangnya daripada warisan sejarah dan kebudayaan masyarakat Eropah. tiga hak asasi manusia yang penting ialah kehidupan.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) 1. Hak yang pertama: kehidupan. Kepentingan ini menjadi penting hasil daripada penolakan masyarakat Barat terhadap pemikiran kepentingan kumpulan lebih penting daripada kepentingan individu yang diamalkan oleh masyarakat Eropah pada zaman pertengahan Eropah 1. membawa maksud bahawa setiap manusia berhak untuk hidup dan hak ini tidak boleh diambil daripadanya.6. Masyarakat Barat pada waktu dahulu tidak bersetuju dengan kuasa Raja dan kerajaan mereka yang boleh mengenakan sebarang cukai terhadap mereka tanpa mendapat persetujuan mereka terlebih dahulu. Perlu difahami bahawa mengikut pemikiran masyarakat Amerika Syarikat (yang juga diikuti oleh sebahagian daripada masyarakat Barat) .6 Krisis Alam Sekitar Krisis alam sekitar yang dihadapi oleh masyarakat dunia pada waktu kini ada kaitannya dengan dua pemikiran barat yang penting.6. Ini berkait rapat dengan pemikiran masyarakat Barat terhadap kepentingan individu. Ketiga-tiga hak asasi yang dibincangkan lebih menjurus kepada hak individu . Hak yang kedua: kebebasan. penguasaan manusia terhadap dunia dan alam sekitar ( human’s dominance over nature) dan manusia yang terbaik 95 .bermakna setiap manusia bebas untuk melakukan apa sahaja asalkan dia tidak menghalang hak asasi mana-mana orang lain 3. Hak yang ketiga: mengejar kebahagiaan . kebebasan dan mengejar kebahagiaan. Pemikiran tentang hak-hak asasi manusia bermula akibat daripada penindasan masyarakat Eropah dari segi ekonomi. politik dan agama oleh golongan diraja dan gereja Khatolik Rom pada suatu masa dahulu. 1. Hak-hak ini begitu penting dari sudut pandangan mereka dan merupakan hak yang dianugerahkan kepada mereka oleh tuhan.Kemunculan hak asasi ini mungkin daripada masalah penindasan yang berlaku di Eropah pada satu masa dahulu di mana pihak raja dan Gereja mempunyai hak untuk membunuh sesiapa sahaja mengikut kehendak mereka tanpa sebarang pembicaraan 2.

Keadaan yang kita hadapi pada hari ini adalah berpunca daripada keengganan sebahagian daripada masyarakat Barat untuk mengurangkan kegiatan ekonomi mereka ke atas bumi yang membinasakan alam sekitar atas dasar mereka berhak melakukannya.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) akan terus kekal (survival of the fittest). Malangnya . Ia merupakan satu cara bagaimana agama Islam mampu dipertahankan daripada kemusnahan akibat serangan daripada musuh. Masyarakat Barat juga tidak menerima pemikiran agama Islam yang bersifat dogmatic (iaitu percaya kepada sesuatu dan mengikuti kepercayaan itu tanpa menyoalkan kebenarannya).kita tidak sepatutnya cuba menghalang sesuatu yang sepatutnya ditentukan oleh alam semula jadi. Masyarat Barat kini lebih senang menerima falsafah sains di mana mereka hanya percaya kepada perkara-perkara yang boleh 96 . Kedua-dua pemikiran ini muncul daripada satu tafsiran masyarakat Barat terhadap kitab Injil berkenaan manusia dan peranannya di dunia ini. Kejayaan manusia mengatasi alam semula jadi akan membentuk sebuah alam yang lebih sempurna untuk kehidupan manusia. Alam persekitaran dan makhluk-makhluk lain yang mendiaminya tidak penting bagi masyarakat Barat. Alam semula jadi yang tidak mampu menandingi pencapaian manusia dianggap tidak cukup kuat dan tidak perlu diselamatkan. Ia berbeza daripada nilai agama Islam terhadap kehidupan di dunia ini untuk hidup di dunia akhirat. Nilai ini menekankan kepentingan kehidupan di dunia ini. Kedua-dua pemikiran Barat terhadap dunia semula jadi dan alam sekitar merupakan sebahagiaan daripada satu pemikiran asas yang menonjolkan manusia sebagai makhluk yang dipilih oleh tuhan untuk menguasai dunia ini. Kesanggupan berjihad merupakan satu kesanggupan yang berdasarkan kepercayaan tanpa bukti nyata.6. Mengikut pandangan ini. Masyarakat barat sukar menerima nilai agama Islam terhadap kehidupan di dunia ini. 1.7 Persepsi Jihad Jihad adalah satu konsep agama Islam yang murni. Masyarakat Barat menekankan nilai menjaga kehidupan anggota masyarakatnya daripada terkorban. jihad kurang difahami oleh masyarakat Barat.Mereka menganggap bahawa jihad sebagai perbuatan pengganas yang cuba mendapatkan sesuatu yang bertentangan dengan undang-undang. Pemikiran kedua masyarakat Barat yang mempengaruhi krisis alam sekitar adalah pemikiran mereka terhadap survival of the fittest.

Masyarakat Barat menganggap jihad sebagai perbuatan orang fanatik. Kesanggupan berjihad dilihat oleh masyarakat Barat sebagai sesuatu yang tidak boleh dibuktikan kebenaran dan oleh yang demikian tidak benar. Falsafah ini menganggap bahawa semua perkara mampu dikaji oleh manusia menggunakan sukatan mutlak. Kita perlu faham bahawa tidak semua nilai maasyarakat Barat elok untuk kita. Semua kajian perlu dijalankan di dalam keadaan yang terkawal. Etika dalam sains berasaskan kepada satu falsafaah teras . Untuk membolehkan pengetahuan sains terus berkembang . Seorang pengkaji mempunyai satu idea bagaimana sesuatu perkara itu berlaku dan membuat kajian untuk membuktikan sama ada idea tersebut ( dikenali dengan nama hipotisis) benar atau tidak Etika dalam penyelidikan sains bertujuan untuk memastikan kajian-kajian tersebut berjalan tanpa gangguan yang boleh memudaratkan kesahihan hasil penyelidikan itu. 1. 1. dikhuatiri adalah kemasukan sebahagian daripada nilai masyarakat Barat yang mungkin tidak sesuai untuk masyarakat tempatan.7 Kesan Perkembangan Kontemporari Kepada Masyarakat dan Negara Masalah terbesar yang dihadapi oleh Malaysia ataupun mana-mana Negara lain di dunia ini akibat proses globalisasi adalah perkembangan kontemporari yang secara langsung dan tidak langsung memasukkan nilai-nilai masyarakat Barat ke dalam sistem nilai masyarakat tempatan. etika dalam penyelidikan sains tertumpu kepada kaedah-kaedah dalam sesuatu kajian tersebut. Masyarakat umum di Barat menolak pemikiran bahawa jihad adalah satu cara penyelesaian yang bertamadun (civilized) bagi mereka cara yang terbaik untuk menyelesaikan sesuatu masalah adalah melalui proses pendamaian diplomasi. Etika dalam penyelidikan sains bertujuan untuk memastikan kajian-kajian tersebut berjalan tanpa gangguan yang boleh memudaratkan kesahihan hasil penyelidikan itu. 97 .6. iaitu kaedah kajian sistematik yang menggunakan sukatan mutlak.8 Etika Dalam sains Etika dalam penyelidikan sains berkaitan rapat dengan pemikiran Barat terhadap sains dan peranannya untuk menolong manusia memahami dunia di sekeliling mereka.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) dibuktikan secara nyata.

Setiap kumpulan ( dan kebudayaannya) yang wujud pada hari ini adalah hasil daripada penurunan (atau warisan) sistem nilai daripada generasi yang sebelumnya kepada generasi yang seterusnya dan telah mengalami proses perubahan sedikit demi sedikit untuk terus mengekalkan kesesuaiannya dalam kehidupan kita pada hari ini. Perkara ini membuatkan kita menyerap nilai-nilai yang berkemungkinan tidak sesuai dan bertentangan dengan sistem nilai yang sedia ada. 98 . KESIMPULAN Kebangkitan tamadun Barat selepas kejatuhan kerajaan Islam Sepanyol telah membuka era baru kepada dasar penguasaan Barat terhadap negara lain terutamanya negara Islam. Barat yang diketuai oleh Amerika Syarikat menjalankan pelbagai dasar luar yang kononnya untuk menegakkan keadilan namun semuanya ternyata hanya retorika mereka sahaja. Ini adalah kerana maklumat dan idea-idea baru bergerak hamper tanpa halangan dari satu tempat ke satu tempat yang lain yang membolehkan kita berhadapan dengan maklumat dan idea baru yang tidak ditapis ataupun diubahsuai dengan nilai-nilai kebudayaan tempatan. Proses globalisasi yang berlaku pada hari ini mendedahkan kita kepada bermacam-macam nilai dalam masa yang begitu singkat. Kebangkitan yang diiringi dengan pelbagai kemajuan ketenteraan. Nilai-nilai ini boleh berubah-ubah mengikut peralihan zaman.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Semua nilai yang terdapat di dalam sesuatu kebudayaan itu merupakan satu sistem yang memberitahu manusia bagaimana untuk berinteraksi di dunia ini. Keadaan globalisasi pada hari ini memaksa kita melakukan perubahan dengan cepat untuk mengekalkan kesesuaian ( relevancy) sistem nilai (kebudayaan) kita dengan dunia luar. Masalah yang perlu tetapi sukar untuk dihadapi adalah mengubah sistem nilai yang sedia ada supaya ia sentiasa relevan dengan keadaan dunia sekarang dan pada waktu yang sama memastikan semua anggota dalam masyarakat dapat mengikuti perubahan-perubahan yang berlaku. tetapi juga oleh semua masyarakat di dunia ini. Inilah masalah yang dihadapi bukan hanya oleh masyarakat Malaysia. ekonomi dan kewangan telah menjadikan Barat sebuah kuasa yang menggunakan kuasanya untuk kepentingan diri sendiri.

LebihIebih lagi apabila globalisasi yang mereka cipta dan war-warkan telah mula meresap dalam setiap inci kehidupan manusia di dunia hari ini. 99 . Negara-negara miskin dunia tidak ketinggalan ditindas "melalui bantuan Tabung Mata Wang Dunia namun sebenarnya di sebalik bantuan itu. sesiapa sahaja yang tidak menyokong mereka akan dikenakan pelbagai tindakan antaranya: sekatan bekalan makanan. perubatan. Inilah senario semasa yang dialami oleh dunia lebih-Iebih lagi selepas berakhirnya Perang Dingin di mana kuasa Amerika Syarikat semakin melampaui batasan. Inilah yang dialami oleh negara-negara Islam yang cuba mencari keadilan sebenar yang diperkatakan oleh Barat.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Bagi mereka. negara tersebut terus ditindas. ekonomi dan lainlain.

2. Prinsip-prinsip lain yang terkandung dalam Islam Hadhari akan dikuliah oleh pensyarah di dalam interaksi kuliah pelajar. 100 . sebagai bahan pembacaan modul ini akan memfokuskan kepada dua prinsip sahaja.0 Sinopsis Tajuk 8 dalam Modul TITAS untuk PGSR ini menekankan aspek dan kefahaman pelajar mengenai perlaksanaan Islam Hardhari. pelajar akan lebih menggembelingkan tenaga dan tindakan agar selari dengan kehendak perlaksanaan Islam hadhari. Memahami prinsip-prinsip Islam Hadhari dan mengaplikasinya dalam kehidupan.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) Tajuk 8 Islam Hadhari Dan Proses Pembangunan Negara 10 Prinsip: • Keimanan dan ketaqwaan kepada Ilahi • Kerajaan yang adil dan beramanah • Rakyat yang berjiwa merdeka • Penguasaan ilmu pengetahuan • Pembangunan ekonomi seimbang dan komprehensif • Kehidupan berkualiti • Pembelaan hal kumpulan minoriti dan wanita • Keutuhan budaya dan moral • Pemeliharaan alam semulajadi • Kekuatan pertahanan 1. Modul ini juga tidak akan mengambil keseluruhan prinsip dalam Islam Hadhari. 2. Menjelaskan konsep Islam hadhari dan proses pembangunan negara. Islam Hadhari bukanlah memberi penafsiran dan penjenamaan semula kepada islam atau menambah elemen di dalamnya. tetapi sebaliknya Islam hadhari adalah satu percambahan fikiran dengan memberi kesan lonjakan kepada pelaksanaan Islam sebagai satu cara hidup.0 Hasil Pembelajaran 1. Semoga dengan memahami tajuk ini.

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) 3. Mempertingkatkan mutu kehidupan adalah dengan mengamalkan sistem ekonomi. bertamadun tinggi. pembangunan insan. Islam Hadhari bukanlah agama baru. Islam Hadhari jika ditafsir secara ikhlas dan difahami secara jelas. Sebagai sebuah Kerajaan yang bertanggungjawab melindungi kesucian Islam dan memastikan umat Islam tanpa tergelincir akidah akan dapat menghadapi cabaran dan realiti semasa. serta bersedia menangani cabaran semasa dunia global. Islam Hadhari bukannya mazhab baru. Adalah perlu diteliti semula pelbagai pendekatan dan kaedah untuk diperkemaskan supaya 101 . pembangunan kesihatan serta pembangunan fizikal. pintu ijtihad perlu terbuka supaya tafsiran yang diwarisi dapat dikaitkan dengan bentuk dan corak pembangunan mengikut masa dan mengikut tempat. sama sekali tidak akan memesongkan mana-mana umat Islam dari asas akidah. berakhlak mulia. Islam Hadhari bukan ajaran baru. jujur lagi amanah. sistem perdagangan dan sistem kewangan yang dinamik.0 Kerangka Pelajaran 4. pembangunan sepadu dan seimbang bagi melahirkan umat yang berilmu dan beriman.0 Pengenalan Islam Hadhari memberi tekanan kepada aspek pembangunan yang menjurus kepada pembinaan peradaban iaitu peradaban yang dicanai dengan pegangan Islam dan memberi fokus kepada usaha mempertingkatkan mutu kehidupan melalui penguasaan ilmu. Islam Hadhari adalah usaha untuk mengembalikan umat Islam kepada asas atau fundamental yang terkandung dalam Al Quran dan Hadis yang merupakan teras pembinaan tamadun Islam.

secara drastik. kita umat Islam bertindak dan berinteraksi dengan seluruh warga negara Malaysia yang pelbagai etnik dan kepercayaan sebagai usaha memupuk perpaduan dan kejagatan ummah sebagaimana Rasulullah saw berupaya memupuk dalam “ Shahifah Madinah “ 5. diperkukuhkan dengan pembangunan manusia melalui program pendidikan komprehensif. Warisan dan tamadun Islam yang memperlihatkan kejayaan cemerlang umat Islam dalam semua bidang perlu dijadikan rujukan dan sumber inspirasi memajukan masyarakat Malaysia.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) lebih seimbang dan menyeluruh. Pemeliharaan alam semula jadi ix. Pembangunan ekonomi seimbang dan komprehensif Penguasaan ilmu pengetahuan v.my/islamhadhari/index. Keimanan dan ketakwaan kepada ILAHI ii.gov.php ?page=ilmu Prinsip-prinsip ini adalah menurut acuan yang diadunkan supaya amalan dan pendekatannya tidak akan menimbulkan salah faham dan kebimbangan kepada manamana pihak dalam sebuah negara yang komposisi rakyatnya berbilang agama dan berbilang kaum. Pendekatan yang digariskan juga adalah untuk memperkasakan umat Islam supaya berupaya menghadapi cabaran dunia semasa. yang merangkumi pembangunan pula prasarana dengan dan pembangunan ekonomi. Keutuhan budaya dan moral viii. secara sistematik. diperlengkap program pembangunan rohani untuk menyemaikan nilai-nilai murni dan menerapkan nilai-nilai Islam dalam kehidupan.0 Prinsip Islam Hadhari Islam Hadhari akan memastikan pencapaian sepuluh prinsip utama: i. Rakyat berjiwa merdeka iv. Kerajaan adil dan beramanah iii.islam. Bagaimanakah selayaknya. Kehidupan berkualiti vi. Perubahan minda umat memerlukan satu tindakan secara menyeluruh. Islam Hadhari adalah Islam yang syumul atau komprehensif dengan penekanan kepada pembangunan ekonomi dan tamadun yang menyeluruh – berupaya menjadi penggerak dan pendorong kepada peningkatan daya saing umat. Ini memerlukan satu 102 . Kekuatan pertahanan http://www. dan tidak bersifat sektor atau partisan. Pembelaan hak kumpulan minoriti dan wanita vii.

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS )

perubahan tasawur (pandangan global) seluruh masyarakat. Selaras dengan itu, konsep hidup sebagai pengabdian kepada Tuhan dan konsep kerja sebagai ibadah, manusia sebagai khalifah dan kewajipan mencapai kekuatan dalam semua bidang kehidupan perlu dititikberatkan, khususnya prinsip maqasid al Syariah adalah berkaitan dengan lima perkara seperti berikut:

Berpandukan kepada keterangan dan kefahaman anda mengenai Islam Hadhari, jelaskan maksud hubungkait aspek globalisasi dan langit terbuka kepada ketahanan dan keutuhan akidah Islam

i. ii. iii. iv. v.

Menjaga, memartabatkan dan memperkasakan agama Menjaga, memartabatkan dan memperkasakan akal Menjaga, memartabatkan dan memperkasakan nyawa Menjaga, memartabatkan dan memperkasakan harta Menjaga, memartabatkan dan memperkasakan keturunan

Usaha yang konsisten hingga menghasilkan kejayaan yang berterusan perlu dirancang. Segala bentuk pemikiran yang mengelirukan dan tidak bersesuaian dengan kefahaman Islam perlu dikikis supaya pemikiran dan jati diri umat dapat dibentuk. Perubahan sikap dan budaya umat memerlukan peranan berijtihad dan berjihad. Konsep jihad perlu ditafsirkan secara lebih luas, meliputi aspek kehidupan manusia seperti menuntut ilmu, menguasai sains dan teknologi serta melaksanakan aktiviti-aktiviti ekonomi. Peningkatan kualiti (itqan) dalam semua urusan dan kegiatan kehidupan merangkumi bidang pendidikan, penguasaan sains dan teknologi serta aktiviti-aktiviti ekonomi, hendaklah dijadikan budaya. Ijtihad membina ummah dalam zaman moden ini perlu diberikan perhatian dan diberikan pengiktirafan. Masyarakat Malaysia perlu diberikan kefahaman Islam yang membolehkan umat menghayati dan mewarisi wawasan ketamadunan global (Rahmatan Lil’alamin) untuk membolehkan umat berperanan secara berkesan diperingkat global. Semangat persaudaraan (ukhuwah Islamiah) perlu dipupuk dan disemarakkan bagi menghasilkan rangkaian sosial yang mantap sebagai satu strategi ke arah meningkatkan daya saing umat. Masyarakat Malaysia perlu menghargai dan menghayati sifat berdikari dan mengurangkan kebergantungan kepada pihak lain. Sikap dan nilai-nilai negatif masyarakat perlu diubah kepada nilai-nilai yang terkandung di dalam tasawwur Islam.

103

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS )

Umat perlu dijadikan masyarakat iqra dalam hasrat mahu membina kemampuan bangsa dari segi peningkatan penguasaan ilmu, kemahiran dan kepakaran. Tuntutan Islam mewajibkan umat menguasai ilmu dalam semua bidang perlu dihayati. Perlu diperbetulkan sebarang salah faham terhadap konsep ilmu agar tidak berlaku pemisahan antara ilmu sekular dengan ilmu agama. Bahawa penguasaan sains dan teknologi serta peningkatan kemahiran dan kepakaran merupakan sebahagian dari tuntutan Islam. Begitu banyak ayat-ayat di dalam al-Quran yang menyentuh soal penguasaan sains dan teknologi, yang perlu diberikan perhatian oleh umat. Sumbangan tamadun Islam dalam sains dan teknologi yang membawa kepada kelahiran renaissance di Eropah wajib diketahui oleh semua pelajar Islam. Usaha melahirkan saintis Islam yang dapat menghasilkan penemuan-penemuan baru perlu diperbanyakkan. Dunia adalah satu perjalanan yang harus dimanfaatkan dalam proses pengabdian manusia kepada Allah SWT dengan menyempurnakan tanggungjawab fardu kifayah secara sempurna, jujur, telus dan amanah. Manusia tidak mungkin berjaya memanfaatkan dunia ini dengan baik jika sikap dan pandangannya terhadap dunia tidak tepat sebagaimana mestinya, kerana alam dan fenomenanya diciptakan dan ditundukkan oleh Allah SWT untuk manusia diturunkan sebagai khalifah. Kerana itu, amatlah penting untuk umat manusia itu diperlengkap dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran, supaya membolehkan manusia menguasai dunia. Amatlah penting umat Islam dipimpin memahami dan menghayati Islam sebagai sistem kehidupan menyeluruh untuk menggerakkan pembinaan satu tamadun. Kehidupan menyeluruh yang bijak mengimbangkan tanggungjawab dunia dengan tanggungjawab akhirat. Islam bukanlah satu ritual kerana ritualisme memberi tumpuan kepada akhirat semata-mata. Kerajaan juga tidak pernah bersifat sekularisme yang menolak akhirat dan memberi tumpuan kepada dunia semata-mata. Islam mestilah dihayati sebagai sistem yang mengintegrasikan kehidupan duniawi dan persiapan ukhrawi. Allah SWT berfirman:

                                                       

                                             

Yang bermaksud: "Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu

104

WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS )

(keperluan dan bekalanmu) dari dunia dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmatNya yang melimpahlimpah) dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan" . (Surah al-Qasas: Ayat 77) 6.0 KEIMANAN DAN KETAQWAAN KEPADA ALLAH

Bagi orang Islam pendekatan Islam Hadhari meletakkan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah sebagai teras utamanya. al-qur’an dan sunnah Rasulullah S.A.W sebagai teras pegangan dan rujukannya. Gabungan kemantapan akidah (kepercayaan), syariah (perundangan), akhlak, moral dan nilai-nilai murni adalah teras perancangan dan pelaksanaan pembangunan diri dan pengurusan sistem untuk mencapai umat yang berkualiti dan negara yang cemerlang. Ini bersesuaian dengan firman Allah SWT. dalam surah al-A’raaf :96,

                                                    
Maksudnya : “Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpahlimpah berkatnya, dari langit dan bumi . Tetapi mereka mendustakan(rasul kami), lalu kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan.”

Pada prinsipnya penentuan pegangan agama atau akidah bagi mereka yang berada di luar Islam terbahagi kepada dua iaitu tiada paksaan dalam agama dan kebebasan dalam menganut agama masing-masing seperti firman Allah SWT dalam surah alBaqarah : 256

                                                                  Maksudnya

:

"Tidak ada paksaan dalam agama (Islam) kerana sesungguhnya telah nyata kebenaran (Islam) dari kesesatan (kufur). Oleh itu, sesiapa yang tidak percayakan Taghut, dan dia pula beriman kepada Allah, maka sesungguhnya dia telah berpegang kepada simpulan (tali agama) yang teguh yang tidak akan putus dan (ingatlah), Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui .

Dan dalam surah al-Kaafiruun: 6, Allah SWT berfirman,

      
Maksudnya: “Bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku 7.0 KERAJAAN ADIL DAN BERAMANAH Adil adalah memberi yang hak kepada yang berhak akan haknya, mengikut kadar masing-masing. Ini bersesuaian dengan firman Allah SWT dalam surah an-Nahl : 90

105

Dalam alqur’an Allah SWT berfirman dalam surah an-Nisa’ :58                                                                Maksudnya : “ Sesungguhnya Allah SWT menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya). Berpandukan kepada mu’jam al-Quran. Ini bersesuaian dengan peruntukan dalam al-qur’an dan hadis Rasulullah SAW. warna kulit. Allah SWT berfirman dalam surah alMaa’idah : 8                                                                                                       Maksudnya :“Dan jangan sekali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS )                                 : Maksudnya “Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil. Ini bersumberkan dari al-qur’an dan hadis Nabi SAW. bangsa. pelajar diminta untuk mengumpulkan seberapa banyak ayat al-Quran yang membahaskan berkaitan aspek pemerintahan dan gaya kepimpinan Pelaksanaan keadilan tidak melihat pada keturunan. dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia. “Sekiranya(anakku) Fatimah mencuri nescaya aku akan memotong tangannya”. miskin kaya atau perbezaan agama. Sesungguhnya Allah SWT dengan (suruhanNya) itu memberi pengajaran 106 . supaya kamu mengambil peringatan mematuhiNya”. Dan bertaqwalah kepada Allah. serta memberi bantuan kepada kaum kerabat. dan berbuat kebaikan . kedudukan. Ia mengajar kamu (dengan suruhan dan laranganNya ini). (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Amanah pula bermaksud menunaikan segala tanggungjawab dan kewajipan yang diletakkan ke atasnya. sesungguhnya Allah maha mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan”. Hendaklah kamu berlaku adil(kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. dan melarang daripada melakukan perbuatan-perbuatan yang keji dan mungkar serta kezaliman. Dan hadis Nabi SAW diriwayatkan oleh Bukhari maksudnya.

adil. kemudian menggalakkan rakyatnya untuk bertindak seperti beliau.0 PENUTUP Perlaksanaan Islam Hadhari oleh kerajaan Malaysia telah menyemarakan lagi penghayatan agama Islam kepada seluruh umat Islam di Malaysia. Oleh yang demikian.(Lalu dikatakan kepada mereka):”makanlah dari rezeki pemberian Tuhan kamu dan bersyukurlah kepadaNya: (negeri kamu ini adalah)negeri yang baik(aman dan Makmur). Pengurusan negara yang cekap. dan dirahmati Allah SWT sebagaimana ditegaskan dalam al-qur’an surah Saba’ : 15                                                  Maksudnya : “ Demi Sesungguhnya. keraguan terhadap 107 . semasa dan selepas sesuatu keputusan itu selaku pimimpin.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) yang sebaik-baiknya kepada kamu. Dan hadis nabi SAW. Usaha sedemikian hendaklah disahut seluruh rakyat Malaysia yang berugama Islam. dan (Tuhan kamu adalah) Tuhan yang Maha Pengampun”. Sesungguhnya musibah Allah swt itu dalam pelbagai bentuk akan melanda sesebuah negara bilamana pimimpin gagal memenuhi dan menuruti segala kehendak dan tuntutan Islam. sebenarnya menjadi tunjang dan asas kepada pemahaman prinsip-prinsip lain. adalah bagi penduduk negeri Saba’ satu tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) yang terdapat di tempat tinggal mereka. ia sewajarnya terlebih dahulu mengamalkan setiap inci ajaran Islam. Sesungguhnya pembentukan sebuah kerajaan yang amanah adalah menjadi satu kewajipan kepada sesiapa yang menjalankan amanah ini. Yang terletak disebelah kanan dan disebelah kiri(Kariah mereka). iaitu: dua kumpulan kebun (yang luas lagi subur)”. yang diriwayatkan oleh Ahmad Maksudnya “ Dan tidak beriman bagi seseorang yang tidak amanah” Islam Hadhari meletakkan amalan tadbir urus yang baik (good governance) dan adil serta amanah kepada semua lapisan rakyat. maka implikasinya akan ditanggung oleh seluruh rakyat. Prinsip pertama dan kedua yang terdapat dalam Islam hadhari telah kita bincangkan pada peringkat awal penulisan modul ini. Kerana sesungguhnya. sebelum seseorang itu bergelar pemimpin. Kefahaman dan pengahatan prinsip-prinsip Islam hadhari yang terkadung akan lebih membantu umat Islam di Malaysia berusaha untuk menjadi seorang penganut Islam yang baik. Kegagalan untuk berakhlak dan mempraktiskan seluruh amalan yang terkandung di dalam Islam serta menjiwainya sebelum. Sesungguhnya Allah SWT sentiasa mendengar lagi sentiasa melihat”. 8. amanah (tidak boros dan perbelanjaan berhemah) melahirkan negara yang baik. maju.

A. Gagasan Islam Hadhari yang dikemukakan oleh Y. la juga merupakan satu peluang bagi membuka minda dan lembaran baru bagi masyarakat bukan Islam agar dapat memahami dan meneliti nilai keislaman untuk dijadikan sandaran dalam mengerakkan inisiatif memakmurkan negara Malaysia. oleh yang demikian kita hendaklah mengEsakan Allah swt dalam segenap tindakan dan perbuatan kita.WAJ3101 Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS ) satu elemen atau satu ajaran Islam akan member akibat yang sungguhnya dahyat kepada aqidah umat Islam. 108 .B Perdana Menteri Malaysia adalah satu medan buat umat Islam bagi membangunkan semula kegemilangan Islam yang telah jatuh seiring dengan kejatuhan Kerajaan Uthmaniah lalu. menolak kemungkaran (kejahatan) serta kebathilan (kebinasaan). Sebarang hujah berbentuk negatif dan provokasi harus dielakkan demi menjana idea bagi menggerakkan usaha maa'ruf (mendorong kebaikan dan keadilan). Meletakkan Islam Hadhari sebagai satu keutamaan dari sudut positif akan menggalakkan suasana sihat antara kaum di Malaysia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful