KEMBARA

VHA011- GROUP B
NAME OF LECTURER : MOHD SHAHRUL NIZAM NAME: SITI NORHASLINA BINTI IBRAHIM NUMBER MATRIK: 128871

MY BIODATA

NAMA: SITI NORHASLINA BINTI IBRAHIM TARIKH LAHIR: 03-02-1988 ALAMAT: NO 48, PERSIARAN DESA RHU 1, TAMAN DESA RHU. 70400 SEREMBAN HOBI : MEMBACA, BERSUKAN DAN MENDENGAR RADIO. CITA-CITA: ORANG YANG BBERJAYA. KOS DPP
Tarikh
27-12-2009

: SAINS PEMUTUSAN : MUAMALAT
Aktiviti Catatan Minggu 1 Jumlah Jam 2 Jam

Masa

4.00-6.00 1.TAKLIMAT - Pengenalan (UUM/Kembara/Reke/JBS/KBS)

-Organisasi Kejurulatihan dan keperluan kursus -Sukatan pembelajaran dan kelender Universiti 2. LANTIKAN AJK JIPK(X) - Pendaftaran Kerja Kursus - Bincang perlaksanan kerja kursus - Tandatangan kedatangan SKP(A)
03-01-2009
8.30-11.30

KULIAH: - Integrasi koke Kembara dan Kelana Siswa. - Jurulatih menceritakan pengalaman mereka tempuhi sewaktu berada di dalam koke masing-masing. 1. Persembahan Pelajar a) PENGENALAN REKREASI. Definisi Rekreasi: Perkataan rekreasi berasal daripada perkataan Latin iaitu “Recreatio” yang bermaksud sesuatu yang menyegarkan dan menyembuhkan. Selain itu, pelbagai definisi lain juga diberikan antaranya oleh Kleiber Athal (1995) yang mendefinasikan rekreasi sabagai aktiviti waktu lapang yang boleh dilakukan secara individu atau berkumpulan serta menekankan kebebasan dan keseronokan, menarik dan tidak bertujuan mendapatkan balasan. Selain itu, rekreasi juga ditekankan sebagai satu bentuk aktiviti (bukan rehat atau lepak) yang pelbagai bentuk dan dilakukan sukarela. Ianya mesti bermula daripada motivasi serta keinginan untuuuk mendapatkan kepuasan diri dan bukannya untuk mendapat habuan. Seterusnya, aktiviti ini mendatangkan perasaan gembira kepada individu yang melakukannya. Disamping itu aktiviti rekreasi juga termasuk dalam kegiatan berbentuk hobi.

Minggu 3 DKG 2/1

3 Jam

10-01-2009

4.00-6.00

Minggu 4

2 Jam

Objektif Rekreasi 1. Mengeratkan hubungan silaturrahim antara individu, keluarga dan masyarakat. 2. Memupuk semangat kerja berpasukan. 3. Meningkatkan motivasi diri.

4. Mampu menaikkan nama pasukan apabila sesebuah persatuan sentiasa aktif berekreasi. 5. Meningkatkan kecerdasan minda dan badan. Hal ini dapat mengelakkan daripada penyakit. 6. Mengelakkan remaja daripada terjerumus dalam amalan negatif. Jenis-Jenis Rekreasi. A. Rekreasi Udara - payung terjun, sky diving, hand gliding dan flying fox. B. Rekreasi Air - kayak, berenang, scuba diving, white water rafting. C. Rekreasi Darat - mendaki gunung, jungle trekking, rock climbing dan advanture race. Pengurusan Rekreasi Penubuhan kelab-kelab rekreasi  Ditubuhkan berasaskan minat dan sepakat oleh sekumpulan individu yang membentuknya.  Mempunyai organisasi yang mentadbir, mengurus dan merancang aktiviti. Pengurusan Tempat Rekreasi Tempar rekreasi awam. • Dibangunkan oleh kerajaan tempatan. • Dilengkapi dengan kemudahan jurulatih. Masa Depan dan Kerjaya Dalam Bidang Rekreasi. ♦ Buka peluang pekerjaan seperti jurulatih yang diiktiraf oleh Kementerian Belia dan Sukan. ♦ Pemandu pelancongan. ♦ Pengusaha resort. ♦ Pengusaha pusat rekreasi. Sumbangan Bidang Rekreasi.  Meningkatkan pendapatan individu yang mengusahakannya.  Me,pengaruhi perkembangan industry

pelancongan Negara.  Melahirkan masyarakat yang mengamalkan gaya hidup yang sihat.  Memupuk semangat cintakan alam sekitar. Kesimpulan Aktiviti rekreasi mempunyai nilai kepentingan yang tersendiri dalam kehidupan individu, masyarakat dan Negara. Oleh itu, manfaatkanlah aktiviti rekreasi yang diadakan mengikut kemampuan dan minat, masing-masing.

17-01-2009

4.00-6.00 2.Persembahan Pelajar. a) NAVIGASI Pengenalan - Cara untuk mengetahui keadaan sesuatu tempat yang akan ditempuhi,atau posisi yang kita di sesuatu kawasan dan menentukan arah perjalanan di sesuatu kawasan. -Terdapat dua cara Navagasi iaitu Darat, Sungai, Paya, dan Pantai. Navagasi Darat  Cara untuk mencari dan menentukan kedudukan posisi arah dengan tepat dan efiksyen di bahagian kawasan darat.  Juga cara seseorang menentukan posisi dan arah perjalanan yang sempurna mengikut tempat yang ingin dituju atau di peta. Oleh sebab itu, pengetahuan mengenai kompas dan peta perlu difahami. Navigasi Sungai • Menentukan kedudukan secara tepat dalam perjalana penyusuran sungai. • Perbezaan dengan darat adalah untuk menentukan kedudukan pada navigasi darat yang diambil sebagai sesuatu dengan bentuk permukaan fizikal bumi yang digambarkan oleh garis kontur

Minggu 4

3 Jam

Navigasi Rawa (Paya) ♦ Teknik perjalanan dan menentukan posisi dengan tepat dikawasan paya. ♦ Merupakan navigasi pada daerah daratan sehingga prinsipnya sama dengan navigasi gurun pasir. ♦ Jika pada paya, daerahnya datar dan di penuhi aliran sungai yang dapat berubah akibat banjir, maka pada gurun pasir, daerahnya berubah akibat tiupan angin. i) PETA  Gambaran daripada udara yang diambil menggunakan air Photo.  Peta adalah gambarab tanah yang diukur mengikut sukatan Tujuan : ♦ Mencari jalan dan mengenali rupa bentuk tanah. ♦ Mencapai maklumat.Dapat mencari keterangan Cara Jaga Peta : • Di balut dengan plastic. • Jangan tulis menggunakan pen pada peta tetapi menggunakan pensel untuk menulis di peta. • Disimpan ditempat selamat. Ketepatan Peta :  Tajuk nama kawasan.  Skala  Nama percetakan dan tarikh percetakan Jenis Peta Peta Topografi ♥ Menunjukkan muka bumi sesebuah kawasan. ♥ Mesti mempunyai garis lintang dan bujur serta titik pertemuan yang menghasilkan koordinat. ♥ Koordinat ialah titik persilangan garisan lintang dan bujur. Peta Situasi • Tidak ada garis kontur. • Hanya gambaran sungai dan desa yang ada di sepanjang daerah sungai.

Skala peta yang digunakan ialah 1:5000 atau 1:25000 dimana ia cukup menjelaskan gambaran keadaan fizikal sesuatu sungai.

♥ Peta umum - Gambaran bumi secara umum - Disebut peta topografi - Menggambarkan yang sebenar wajah muka bumi baik kenyataan atau fizik. ♥ Peta Khusus (peta tematik) - Informasi tanah - Mengambarkan bentyk khusus yang ada dipermukaan bumi. ♥ Peta navigasi - Istilah khusus-chart - Menunjukkan khusus untuk kepentingan navigasi. Istilah Teknikal Dalam Peta  Anak bukit  Batu aras Bearing ♥ Garisan utara (northing line) ♥ Bearing sebenar (Utara benar) ♥ Bearing magnet (Utara magnet) ♥ Bearing grid (Utara grid ii) KOMPAS • Alat navigasi paling penting. • Untuk ambil bacaan dan membaca peta. • Alat penunjuk arah. Jenis Kompas: Kompas Orienteering : Menunjukkan tujuan latihan tetapi mempunyai ukuran yang kurang baik. Kompas Bidik : Dapat dibezakan bardasarkan kaca pembaca
31-01-2009

3.00-5.00 PRAKTIKAL KOMPAS - Diadakan dipadang kawat pusat koke. Aktiviti ini disertai oleh koke Kembara dari kumpulan A dan kumpulan B.

Minggu 5

Padang kawat

- Peserta dibahagikan kepada lima kumpulan dan setiap kumpulan mempunyai sepuluh orang ahli. -Praktikal ini diadakan bertujuan untuk menilai kecekapan pelajar dalam menggunakan kompas.
07-02-2009

4.00-6.00 3. Persembahan Pelajar a) KESELAMATAN DI AIR Tips Elak Pasir Jelus di Kawasan Pesisiran Pantai Dan Paya.  Bergerak sedikit langkah dan rasakan bahagian tanah  Jika tubuh @permukaan tanah berundur segera ke belakang  Mengambil masa 1-2 saat sebelum cair Cara-Cara Menyelamatkan Diri di Kawasan Pasir Jerlus.  Lemparkan barang yang berat yang berada dengan anda.  Bertenang dan jangan cemas  Bernafas sedalam-dalamnya  Ambil masa untuk bergerak setelah bersedia  Gunakan batang kayu besar untuk menahan diri dari terjelus. Keyakinan Semasa Di Air.  Mengenalpasti langkah persediaan, keselamatan dan mengaplikasikan kemahiran mengapungkan badan.  Menguji ketahanan mental dan fizikal serta keyakinan diri.  Menghayati dan menikmati keindahan alam semulajadi. Kaedah Sebelum Melakukan Aktiviti Di Air (A) PERANAN JURULATIH  Mengenalpasti tempat atau lokasi aktiviti berkenaan  Mengenalpasti keadaan cuaca dan musim  Berhubung dengan penduduk tempat untuk mendapatkan maklumat  Bertanggungjawap dan menpunyai pengetahuan tentang peserta ,agihan kumpulan dan aktiviti yang ingin dijalankan

(B) PESERTA  Berpakaian yang sesuai  Memakai jaket keselamatan  Setiap pengerakan mesti kebenaran jurulatih  Berada dalam keadaan sihat

mendapat

(C) PERALATAN  Semua peralatan yang diperlukan mestilah disediakan  Semua peralatan mestuilah dalam keadaan yang baik  Bilangan barangan mengikut bilangan yang ditetapkan D) PROSEDUR  Cara pemakaian jaket keselamatan (BA)  Buddy System (berdua-dua)  Masuk ke dalam air dengan memegang tangan mengikut kumpulan dan bentuk badan  Peserta cuba mengapung diri CARA BERENANG  Latihan fizikal dengan menggunakan tangan  Mesti mengetahui asas-asas berenang  Melakukan latihan di permukaan yang cetek terlebih dahulu untuk mendapatkan kontek renangan dan apungan  Renang kehadapan dan belakang  Berhenti untuk berapungan sementara  Berenang mengikutarah dan panduan yang ditetapkan  Bergerak kehadapan dengan satu baris lurus dengan diketahui oleh seorang jurulatih  Mempelajari isyarat dan simbol berenang ISYARAT SEMASA DI AIR       Isyarat berhenti Isyarat penentu arah Isyarat panggil balik (call off) Isyarat ketika kecemasan Isyarat semua peserta dalam keadaan sihat Isyarat untuk menyelamat

PERALATAN BERENANG

• • • • • • •

Papan Karibas Apungan kaki Topeng muka Sirip renang Tali pinggang apungan Gegelang hula Snorkei

JAKET KESELAMATAN ♦ Digunakan untuk keyakinan di air (berenang). ♦ Mempunyai dua jenis jaket iaitu: ♦ Life Jaket :-menggunakan angin atau gas untuk berkembang dan digunakan oleh tentera.

♦ Life Vest -menggunakan span dan banyak digunakan terutama untuk berekreasi. -tiada gangguan belakang serta lebih bebas untuk bergerak.

Punca Kemalangan Di Air • Kelemahan atau kecuaian diri sendiri seperti takutkan air dan tidak tahu berenang.

• • • •

Kurang pengetahuan berhubung dengan bahaya yang akan berlaku. Pengaruh benda yang memabukkan. Terdapat unsur-unsur panik, keletihan, ombak, arus serta lain-lain. Terdapat objek di air seperti kayu, ular dan sebagainya.

Kesimpulan Kita haruslah menjaga keselamatan serta meningkatkan keyakinan semasa berada di air dengan meningkatkan mental dan fizikal. b) KAYAK DEFINISI KAYAK • Kayak ialah sejenis kenderaan air yang digunakan oleh orang ‘ ESKIMO ‘ • Perkataan kayak bererti “BOT MANUSIA / LELAKI”

CARA PENGGUNAANNYA Kayak biasanya dikemudikan dengan menggunakan pendayung dua belah. Pengguna kayak atau pendayung duduk dalam kayak dengan kaki mereka ke hadapan. Bahagian atas kayak ditutup dengan geladak. Pengayuh duduk dalam lubang di kokpit yang boleh ditutup dengan skirt limpahan (spraydeck).

SEJARAH PERKEMBANGAN • Seawal peradaban manusia, kayak sudahpun digunakan secara meluas kerana 75% adalah air. Sehubungan dengan itu manusia pada zaman dahulu menjadikan jalan air sebagai pengangkutan utama. Mereka menjadikan kayak sebagai kenderaan air. Ia dinamakan “KANU DUGOUT”. Di Malaysia kanu dugout dikenali sebagai sampan,kolek dan perahu. Di Eropah, hutannya kaya dengan kayu-kayu lembut dan kulit kayu yang kalis air. Mereka membina kerangka kanu daripada kayu dan dindingnya dibuat dari kulit kayu birch.

Kenderaan ini CANADIAN

dinamakan

“KANU

Penghuni Artik mempunyai sumber kayu yang terhad tetapi memiliki banyak sumber kulit dan tulang dari ikan paus dan anjing laut. Kayak mereka dikenali sebagai “INUIT @ KAYAK ESKIMO” Kebanyakan kayak dan kanu yang digunakan masih lagi mengekalkan ciri-ciri di atas. NAmun begitu, seiring dengan perkembangan teknologi, terdapat beberapa perubahan drastik dari segi bahan, saiz dan berat serta bilangan pendayungnya

SEJARAH PERKEMBANGAN KAYAK DI DUNIA 1865 • John MacGregor pelaut British ( Bapa Kayak Moden ) telah mencipta sebuah kayak moden yang di beri nama ‘ ROB ROY ’ • Beliau mencipta kayak mencakupi aspek yang lebih luas lagi iaitu sukan, kesenggangan dan pendidikan berbanding sebelumnya yang hanya di gunakan untuk pengangkutan. 1866 • Kelab kanu pertama di dunia telah di tubuhkan di Twickenham England dan di anugerahkan gelaran Diraja oleh Ratu Victoria. • Bertanggungjawab mempopularkan sukan kanu di seluruh England terutama di kalangan pelayar dan golongan atasan 1877 • Persatuan Kanu British (BCU) telah ditubuhkan dan merupakan sebuah pertubuhan kanu yang terkenal dan terulung di dunia. • Memainkan peranan besar dalam memperkenalkan aktiviti berkayak di seluruh England dan dunia.

Pada 20 Januari 1924, 'International Representanten Shaft Des Kanusport' (IRK) telah ditubuhkan di Copenhagen, Denmark dengan dianggotai oleh 19 buah negara.

Tahun 1927 pula menyaksikan perubahan besar m kemahiran berkayak apabila Pawlata dari Austria memperkenalkan teknik gulingan yang dinamakan 'Eskimo Roll' dala Aktiviti pertandingan kayak mula berkembang seawal tahun 1924 di mana acara pecut telah diperkenalkan sebagai acara pertunjukan di Sukan Olimpik ke Vll di Paris. Pada tahun 1936, acara pecut telah dipertandingkan secara rasminya di Sukan Olimpik Berlin. Pada tahun 1949, Kejohanan Slalom Dunia telah dianjurkan di Geneva Awal tahun 60 an pula menyaksikan acara menuruni jeram diperkenalkan. Selepas itu, perkembangan pertandingan sukan kayak terus bercambah dari kanu polo, surfinmg hinggalah ke acara 'rodeo

PERKEMBANGAN KAYAK DI MSIA. 1960 an • bermula seawal peradaban manusia. • Tujuan utama : sebagai medium pengangkutan dan perdagangan. • kanu yang mula-mula digunakan ialah sampan kotak, perahu dan kolek. 1970 an • Kayak moden mula diperkenalkan. • diperkenalkan oleh pelaut British yang berpengkalan di Woodlands, Singapura. 1980-an
• •

'Penang Canoe and Recreation Club' kelab kanu pertama telah ditubuhkan. Pulau Pinang telah mempelopori aktiviti kayak negara. Kejohanan Merentas Selat Pulau Pinang dan Kejohanan Mengelilingi Pulau Pinang

JENIS-JENIS KAYAK

1. Creek Boat

berguna untuk yang baru menceburi atau mengenali olahraga dayung kerana stabil dan mudah dikendalikan.

2. Sprint Boat • digunakan untuk pertandingan. • Berbentuk panjang, kecil dan tirus dibawahnya, sangat laju dan lurus, pendayung kayak jenis ini harus mempunyai keseimbangan yang baik.

3. Kayak Polo • bentuk hampir sama dengan Creek Boat tetapi bahagian belakangnya lebih leper bagi memudahkannya memotong air untuk berpusing.Kano Polo ini khusus digunakan di kolam renang atau tasik yang tenang.

4. Inflatable Kayak • gabungan dari getah dan fiber, bentuknya besar, bulat dan panjang. Daya apungan tinggi, stabil dan ringan, sesuai untuk yang baru bermula.

5. Squirt • bentuk tipis dan ruang dalam hanya boleh memuat kaki pendayung. Berbentuk pendek (2.5M ke bawah). Kayak jenis ini mampu menyelam di air, sesuai untuk Rodeo di arus deras seperti enders dan cartwhell

6. Slalom •

mencakup dua hal iaitu kelajuan dan kestabilan, panjang sekitar 6m dan bahagian depan tajam, bahagian belakang besar

7. Downriver Boat • panjang sekitar 4m, deck leper, depan lancip, memudahkan pendayung untuk masuk celah di pagar slalom.

8. Sea Kayak • digunakan untuk aktiviti mengarungi laut, ada ruang yang bebas air untuk menyimpan peralatan, terdapat kompas untuk navigasi dan ada kemudi di bahagian belakang kayak.

9. Sit On Top • digunakan untuk khusus di pantai

atau tasik, tidak perlu membuang air, kerana dilengkapi lubang khusus membuang air. Apabila terbalik mudah untuk naik kembali ke perahu, tetapi gerak kayak jenis ini cukup lambat, dan susah untuk melakukan Eskimo Roll (teknik berguling).

ANATOMI KAYAK

Peralatan Dan Penggunaannya • Spraydeck -Agar air tidak masuk ke dalam kayak, kayak dilengkapi dengan lapisan bahan yang tahan air, yang dinamakan dengan spraydeck. Bentuknya seperti kantung yang ditempatkan di cockpit dan nantinya diikatkan ke tubuh pendayung.

Dayung -Dayung kayak berbeza dengan dayung kanu (canoe). Dayung kayak dikedua sisinya terdapat sampan (blade). Dalam hal pemilihannya dayung disesuaikan dengan jenis kayak dan bentuk anatomi pendayung. Baju Pelampung -Digunakan untuk keselamatan. Membantu seseorang yang tidak pandai berenang apabila berhadapan dengan masalah.

Keselamatan Berkayak: Digunakan semasa kecemasan:

Jaket Keselamatan

Wisel

Topi

Cermin ISYARAT

BERHENTI ( STOP )

Paddle di angkat bawah

ke atas dan ke

MENUNJUKKAN ARAH LALUAN ( GO THIS WAY ) • Paddle di sengitkan ke arah yang hendak di lalui.

DALAM KEADAAN BAIK ( I’AM OKAY ) • Tangan di angkat ke atas dan membentuk huruf

TIADA MASALAH ( ALL CLEAR ) • Luruskan paddle ke atas secara menegak

PERHATIAN @ PERTOLONGAN ( ATTENTION @ HELP ) • Sengitkan paddle