P. 1
Audit Akademik

Audit Akademik

|Views: 11|Likes:
Published by Eida Wahida
contoh audit akademik
contoh audit akademik

More info:

Published by: Eida Wahida on Oct 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/04/2014

pdf

text

original

Bahasa Inggeris Near Miss Cemerlang

1. OTR Cemerlang UPPM 1 adalah seramai 13 orang A. Hanya 6 orang yang mencapai target A. Seramai 7 orang “near-miss” A. Markah mereka adalah antara 69%-78%.

2. Setelah dilakukan analisis item didapati kelemahan yang dikenalpasti pada murid-murid tersebut adalah:

a) Kertas 1 - cuai memilih jawapan b) Kertas 1 - soalan kefahaman (31-40) – murid tidak memahami petikan. c) Kertas 2 – soalan 1 – murid tidak dapat membina ayat dengan lengkap 3. Langkah-langkah yang akan dijalankan oleh guru matapelajaran untuk mengatasi kelemahan murid adalah: a) Melatih murid membaca soalan sekurang-kurangnya 2 kali supaya mereka memahaminya. b) Melatih murid menggaris isi penting semasa membaca petikan c) Melatih murid menulis mengikut teknik SVO.

Near Miss Menguasai

1. OTR Menguasai UPPM 1 adalah seramai 95 orang. Murid lulus C adalah seramai 75 orang. Seramai 20 orang near-miss C. Markah mereka adalah antara 25% - 38%. 2. Setelah dilakukan analisis item didapati kelemahan yang dihadapi oleh murid-murid tersebut adalah : a) Kelemahan “vocabulary” b) Kelemahan “grammar” c) Tidak memahami soalan kefahaman 31-40 3. Langkah-langkah yang dijalankan oleh guru matapelajaran adalah:

3. Seorang guru JU (Mr. 2. 2. . Guru bahasa inggeris yang cukup. Peluang 1. 2. 4. Guru opsyen yang berijazah. Sokongan PIBG Kelemahan 1. GPK adalah guru opsyen Bahasa Inggeris. Kurang seorang guru opsyen. SWOC Analisis Kekuatan 1.a) Menambahkan “vocabulary” dan maknanya semasa permulaan sesi p&p. b) Latih murid menulis ayat mudah dengan teknik SVO. kursus dan aktiviti kokurikulum. Bekas murid yang telah Berjaya. Kemasukan murid ke sekolah berasrama penuh. c) Mengajar murid menulis “parallel” writing dan menggunakan “substitution table” d) Menggaris isi penting semasa membaca petikan. Guru kerap dipanggil keluar untuk mesyuarat. Teh Cheng Chuan) 5.

Harapan ibu bapa 2. Matematik Near –miss cemerlang 1. OTR cemerlang UPPM 1 adalah seramai 13 orang A tetapi hanya 9 orang mencapai target. Latarbelakang muted yang berbagai. Aduan tidak berasas daripada ibubapa. 3. Seramai 4 orang near-miss A-matematik. . didapati kelemahan yang ketara pada murid tersebut adalah: Kertas 1 a) Tidak cukup masa menjawab b) Tidak yakin menggunakan teknik menjawab kertas 1. 2. Sikap murid yang negatif. Cabaran 1. Setelah dilakukan analisis item. Ramai motivator di kawasan zon Bandar. Kurang sokongan ibubapa 4. 5.3.

melabelkan serta menyenaraikan cirri-ciri 2D dan 3D. murid lupa kemahiran Tahun 5 Kertas 2 a) Tidak menguasai ciri-ciri bentuk 2D dan 3D b) Cuai fakta asas. c) Latih tubi melukis bentuk-bentuk 2D dan 3D. c) Latih tubi membaca soalan bersama-sama dan murid membulatkan kata kunci. Kertas 2 a) Latihan melukis bentuk-bentuk 2D dan 3D melabelkan dan menyenaraikan ciri-ciri 2D dan 3D. b) Bulatkan kata kunci dan tuliskan simbol operasi di kata kunci tersebut. . c) Tidak menghabiskan langkah-langkah pengiraan.c) Lemah mengenal bentuk-bentuk 3D dan 2D d) 95% daripada soalan adalah daripada Tahun 5. Faham kehendak soalan tetapi cuai dalam pengiraan. d) Terlebih jalan kerja. Langkah-langkah yang dijalankan untuk mengatasi kelemahan murid adalah: Kertas 1 a) Tekankan pengurusan masa sewaktu menjawab soalan mengikut aras kesukaran soalan. b) Latih tubi untuk teknik jawab kertas 1 mengikut pelbagai bentukbentuk soalan. 3.

Langkah-langkah yang dijalankan untuk mengatasi kelemahan murid: Kertas 1 a) Latihan menjawab 5 soalan penyelesaian masalah dalam masa seminggu. 28 orang murid near-miss C. Kertas 2 a) Lemah penguasaan konsep asas matematik b) Terikat dengan sukatan pelajaran yang terlalu padat sedangkan kebarangkalian untuk keluar soalan dalam UPSR terlalu kecil. d) Penekanan kepada murid semasa sesi P&P. Setelah dilakukan analisis item didapati kelemahan yang ketara pada murid murid tersebut adalah: Kertas 1 a) Kurang memahami kehendak soalan penyelesaian masalah. c) Menyediakan lembaran kerja yang melibatkan rajah sahaja dan latihan berterusan. d) Murid hanya membaca soalan tanpa memahami konsep dengan mendalam. OTR menguasai UPPM 1 adalah seramai 97 orang lulus tetapi hanya 69 orang sahaja yang lulus.Near-miss menguasai 1. b) Latih tubi 10 soalan yang melibatkan pertukaran unit setiap 5 minit sebelum sesi P&P. e) Tidak berusaha untuk mencari jawapan bagi soalan betul atau salah. 3. e) Penekanan kepada semua murid kemahiran mencongak. 2. b) Kurang mantap konsep matematik seperti pertukaran unit terutama melibatkan pecahan c) Murid lemah dalam mengintepretasi data dari gambarajah. Kertas 2 .

a) Fokus teknik menjawab kertas 2 terutama bagi soalan 1 markah dan 2 markah. taklimat. c) Latih tubi menjawab soalan yang berformatkan UPSR yang diambil dari negeri-negeri lain. mesyuarat dan sebagainya. b) Latih tubi berterusan yang berkaitan dengan rajah. Cabaran a) Latarbelakang pelajar b) Harapan ibubapa c) Sikap murid-murid d) Trauma banjir e) Kurang sokongan dari ibubapa f) Aduan yang tidak berasas dari ibubapa . d) Latih tubi yang berfokuskan kepada soalan berorientasikan UPSR. SWOC Analisis Kekuatan a) Guru matematik cukup b) Ada guru yang menanda UPSR c) Guru matematik yang mengajar Tahun 6 adalah guru siswazah d) Sokongan padu dari PIBG Kelemahan a) Guru bukan opsyen mengajar Matematik b) Guru-guru ETeMs kurang mahir mengajar MT dalam Bahasa Inggeris c) Guru-guru kerap keluar dipanggil menghadiri kursus.

c) Bekas pelajar SKKJ yang telah Berjaya.Peluang a) Kemasukan ke asrama SBP. Seramai 3 orang near-miss A . Sains Near-miss cemerlang 1. MRSM dan sebagainya b) Ramai motivator di kawasan zon Bandar. OTR cemerlang UPPM 1 adalah seramai 13 orang tetapi pencapaian lulus hanya 10 orang.

d) Bimbing murid dalam menjawab soalan (objektif dan subjektif) agar sasaran jumlah soalan yang betul tercapai. Contoh: Variables (what to change) Inference Interprete data b) Tidak menggariskan kata kunci soalan c) Cuai dalam pemilihan jawapan d) Kurang focus kepada subtopik tertentu Contoh: Planet dan Sistem Suria e) Kurang teliti dalam menjawab soalan objektif aneka gabungan 3. dan Periksa) dalam menjawab soalan aneka gabungan.2. Langkah-langkah yang akan dijalankan untuk mengatasi kelemahan murid adalah: a) Pengukuhan soalan-soalan berkaitan kemahiran proses sains yang difokuskan murid kerap melakukan kesilapan b) Menggariskan kata kunci soalan sebagai panduan c) Aplikasi teknik 3P (Pangkah. didapati kelemahan yang ketara pada murid-murid adalah: a) Kelemahan ketara pada kemahiran proses sains Contoh: . e) Latihan berfokus kepada subtopik yang kurang dikuasai murid. Seramai 10 orang near-miss menguasai 2. Setelah dilakukan analisis item. OTR menguasai UPPM 1 adalah seramai 91 orang tetapi hanya 81 orang mencapai sasaran. Near-miss menguasai 1. Potong. didapati kelemahan yang dikenal pasti adalah: a) Tidak aplikasikan sepenuhnya teknik menjawab soalan Bahagian B. Setelah dilakukan analisis item.

corak / trend b) Tidak dapat mengenalpasti kehendak soalan c) Tidak dapat menginterpretasi data dari gambarajah d) Kurang menguasai fakta Contoh: -sifat bahan -fasa bulan -rumus pengiraan (luas. Keterangan soalan sebelum gambarajah tidak dibaca oleh murid h) Kelemahan teknik menjawab soalan aneka gabungan (ojektif) i) Kurang membuat latihan 3.tujuan .ramalan .-pemerhatian . isipadu.inferens . halaju) e) Tidak bersungguh-sungguh menjawab soalan f) Pengurusan masa menjawab soalan tidak dipenuhi g) Tidak membaca soalan sepenuhnya. Langkah-langkah yang akan dijalankan untuk mengatasi kelemahan murid: a) Penekanan terhadap kemahiran proses sains seperti: Tujuan penyiasatan pemerhatian hipotesis ramalan corak/trend .hipotesis .

bergerakbalas (WTO) b) Menggariskan kata kunci soalan c) Pengukuhan berfokus terhadap teknik menjawab bahagian A dan B d) Menyediakan lembaran kerja berfokus kepada kemahiran proses sains yang belum dikuasai oleh murid. Mohd Najib b Sapari) 4) Sokongan padu dari PIBG 5) Sokongan padu dari biro pendidikan Parlimen Sekijang Kelemahan a) Guru kerap dipanggil keluar untuk mesyuarat. dan Periksa) bagi soalan bahagian A (aneka gabungan) SWOC Analisis Kekuatan 1) Bilangan guru sains yang mencukupi. taklimat dan aktiviti ko-kurikulum Peluang a) Kemasukan murid ke SBP dan MRSM b) Bekas murid yang telah Berjaya . dimanipulasi (WTC). e) Pemantapan istilah sains 5 minit bagi setiap satu jam sesi P&P f) Membimbing murid menjawab soalan dan menekankan pembahagian masa semasa menjawab g) Mengaplikasi teknik 3P (Pangkah.- pemboleh ubah yang dimalarkan (KTS). 2) Guru opsyen yang berijazah 3) Seorang guru berperanan sebagai: Jurulatih utama Penanda kertas UPSR Pentaksir Kawasan PBS Penceramah teknik menjawab UPSR (En. kursus. Potong.

c) Ramai motivator di kawasan Zon Bandar Cabaran a) Harapan ibu dan bapa b) Latar belakang murid yang pelbagai c) Aduan tidak berasas daripada ibu dan bapa d) Sikap murid yang negatif e) Kurang sokongan ibu dan bapa f) Ketiadaan bilik sains akibat bencana alam (banjir) g) Makmal komputer rosak akibat bencana alam dan tiada kemudahan untuk pelajar melayari portal Zoom-A h) Analisis item berfokuskan kepada topic tidak dapat disediakan oleh unit akademik PPD bagi kelancaran proses audit akademik sekolah. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->