Kemahiran Kraf Perkhemahan

GEJET-GEJET PERKHEMAHAN
 Peralatan yang dibuat oleh pengakap untuk

keselesaan sepanjang masa perkhemahan.  Buatlah gejet-gejet yang diperlukan sahaja diperingkat awal semasa perkhemahan.  Mengenal gejet perkhemahan:
 lazimnya gadjet ialah alat yang dibuat atau didirikan

semasa perkhemahan daripada bahan sekitar perkhemahan.  kedudukan gadjet.  aktiviti membuat gadjet merupakan pertandingan semasa perkhemahan di antara patrol.

TUJUAN MEMBUAT GEJET  Meninggikan taraf penghidupan di kem seperti kebersihan.  Dalam membina gejet. . kemudahan dan keselesaan.  Dalam membina gejet semangat kekitaan dalam kumpulan dapat diterapkan dan dipraktikkan.  Perekaan membuat gejet disamakan dengan situasi di rumah. hendaklah ia mempunyai fungsi.

T.  Mengisi K. serta kejayaan dalam menghasilkan gadjet. semasa perkhemahan dengan mengisi masa membuat gadjet-gadjet yang berfaedah.A. .M.  Dapat melahirkan idea-idea yang baru.L./S.  “Feeling of sense of achievement”.  Meninggikan mutu perkhemahan. Semangat pertandingan yang sihat.

BAHAN UNTUK MEMBUAT GEJET Pergunakan dari semua bahagian pokok. Merujuk kepada situasi keadaan persekitaran perkhemahan. . Diperbuat dari bahan semulajadi.

tetapi bahan dibawa dari luar kem.JENIS / CARA MEMBUAT GEJET  Yang boleh dibeli. tetapi bahan dibawa dari rumah. .  Yang dibuat di kem dari bahan semulajadi yang boleh didapati di kawasan kem atau yang berhampiran.  Yang dibuat di rumah terlebih dahulu kemudian dibawa ke kem.  Yang dibuat di kem.  Yang dibuat di kem.

Lain-lain gadjet. Gadjet kawasan dapur dan yang berkaitan. . Jenisjenis gejet Gadjet kawasan pengeringan. Gadjet kawasan tempat tinggal.JENIS-JENIS GEJET Gadjet kawasan pintu. Gadjet kawasan tempat basuhan.

 Pintu gerbang bukan gadjet tetapi projek perintis. .GEJET KAWASAN PINTU  Gejet pintu terletak dibahagian hadapan sekali di sesuatu kawasan perkhemahan iaitu:  Bahagian pintu hadapan  Bahagian pagar  Bahagian pintu belakang  Variasi-Variasi pintu hadapan  Tulis nama patrol/sekawan dengan bahan-bahan semulajadi  Bahagian pintu yang boleh tertutup sendiri (self closing type).

 Bahagian Pagar  Menandakan kawasan sempadan. suasana perkhemahan yang teratur dan kemas dan adanya kawalan keselamatan. Teknik menggunakan pokok-pokok kecil. pokok menjalar dan menggunakan batang kayu. .  Berjenis pagar boleh dibuat.

parang dan kapak.  Rak menyimpan kayu api / tong gas.  Gejet lubang basah dan kering. .  Gejet gerobok (camp larder).GEJET-GEJET KAWASAN DAPUR  Buat dari bahan semulajadi  Selain membuat gejet-gejet dapur buat juga gejet sampingan di dapur seperti:  Rak pinggan mangkuk  Rak alatan tajam seperti pisau.  Meja makan  Penyangkut cawan / gelas.

.  Gejet kawasan tempat basuhan.  Gejet tempat menyimpan alat pergigian.GEJET KAWASAN TEMPAT MEMBASUH  Gejet tempat meletak besen air.  Gejet mengantung tuala mandi.  Gejet tempat menyimpan sabun.

disamping menjaga kebersihan dan kekemasan diri di kawasan perkhemahan. buaian. papan kenyataan. tempat ampaian. tiang bendera dan lain-lain. meja tulis. kerusi. penyapu. penyangkut lampu. .GEJET KAWASAN TEMPAT TINGGAL  Semua gejet yang dibuat hendaklah diatur / sususn dengan baik.  Gejet-gejet yang biasa dibuat di kawasan tempat perkhemahan seperti tempat kasut. gadjet katil. penyangkut baju. tempat letak beg.

.GEJET TEMPAT MENJEMUR KAIN  Ampaian yang kekal tidak boleh digerak dibina dikawasan tempat membasuh.

GEJET-GEJET LAIN  Buatlah gadjet lain yang mustahak seperti:  Tiang bendera  Menara memerhati  Gendang / Kantung kem  Gejet pembawa barang (Indian Travois)  Gejet pondok lalang (tempat berteduh) .

. tempat meletak kayu api / tong gas. gergaji dan parang.  Berhampiran dapur dirikan meja dan bangku makan. gejet alatan tajam seperti kapak. gejet gerobok makan.  Berhampiran pintu masuk dirikan gejet Papan Kenyataan.PENEMPATAN GEJET DALAM KAWASAN PERKHEMAHAN  Tidak jauh dari tempat memasak hendaklah disediakan dua lubang iaitu lubang basah dan kering. tempat letak buku dan tempat letak tongkat.

Gejet yang dibuat boleh digunakan dan bukan untuk pameran. Gejet mesti kukuh.PRINSIP MEMBUAT GEJET  Jangan gunakan kayu atau dahan yang buruk      kerana kemungkinan patah atau roboh. Gunakan bahan semulajadi. . Ikatan pada gadjet hendaklah betul. Gunakan ikatan yang betul. dapat digunakan sepanjang masa perkhemahan.

 Gejet direka.  Fikirkan ciri-ciri keselesaan dan keselamatan gadjet.  Buat gejet ciptaan atau rekaan sendiri. dibuat dan diletakkan ditempat yang sesuai. Gejet yang baik ringkas tetapi praktikal. .  Mulakan dengan membuat gejet yang ringkas dahulu.

.  Ikatan Serong (Diagonal lashing) – mengikat tiang dan juga sebagai penyambung gejet yang berbentuk serong. biasanya diikat pada pintu pagar. perlu dipelajari lebih dahulu supaya gejetnya kekal.  Ikatan Silang Gunting – mengikat dua batang kayu bersama. Simpulannya perlulah ketat dan kuat.  Ikatan Seraya (Square lashing) – mengikat tiang gadjet kerana memberi sokongan yang kuat pada tiang yang telahg diikat.SIMPULAN DAN IKATAN DALAM MEMBUAT GEJET  Simpulan dan ikatan perlu diketahui dalam proses membuat gejet.

Simpul Balak (Timber Hitch) – memulakan ikatan serong. Ikatan Pemukat – ikatan gadjet yang memerlukan pengantungan. Ikatan „Figure of eight lashing‟ – mengikat tiga      batang kayu bersama. Ikatan ini digunakan untuk membuat sesuatu loop pada tali. Whipping – mengemaskan tali yang berlebihan. Simpul manuk – memulakan ikatan silang gunting dan ikatan seraya. sesuai untuk pembinaan gadjet berbentuk tiga segi. batang-batang kayu yang kecil diikat kepada batang yang lebih besar. . Ikatan Ular (Snake lashing) – mengikat cara menganyamnya.

Sekian terima kasih~ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful