Kemahiran Kraf Perkhemahan

GEJET-GEJET PERKHEMAHAN
 Peralatan yang dibuat oleh pengakap untuk

keselesaan sepanjang masa perkhemahan.  Buatlah gejet-gejet yang diperlukan sahaja diperingkat awal semasa perkhemahan.  Mengenal gejet perkhemahan:
 lazimnya gadjet ialah alat yang dibuat atau didirikan

semasa perkhemahan daripada bahan sekitar perkhemahan.  kedudukan gadjet.  aktiviti membuat gadjet merupakan pertandingan semasa perkhemahan di antara patrol.

 Perekaan membuat gejet disamakan dengan situasi di rumah. hendaklah ia mempunyai fungsi.  Dalam membina gejet. kemudahan dan keselesaan.TUJUAN MEMBUAT GEJET  Meninggikan taraf penghidupan di kem seperti kebersihan. .  Dalam membina gejet semangat kekitaan dalam kumpulan dapat diterapkan dan dipraktikkan.

A. .  Mengisi K.  “Feeling of sense of achievement”.  Dapat melahirkan idea-idea yang baru. serta kejayaan dalam menghasilkan gadjet. Semangat pertandingan yang sihat.L.M./S.  Meninggikan mutu perkhemahan.T. semasa perkhemahan dengan mengisi masa membuat gadjet-gadjet yang berfaedah.

Diperbuat dari bahan semulajadi. Merujuk kepada situasi keadaan persekitaran perkhemahan. .BAHAN UNTUK MEMBUAT GEJET Pergunakan dari semua bahagian pokok.

 Yang dibuat di kem dari bahan semulajadi yang boleh didapati di kawasan kem atau yang berhampiran.  Yang dibuat di kem.JENIS / CARA MEMBUAT GEJET  Yang boleh dibeli.  Yang dibuat di rumah terlebih dahulu kemudian dibawa ke kem. . tetapi bahan dibawa dari luar kem.  Yang dibuat di kem. tetapi bahan dibawa dari rumah.

Gadjet kawasan tempat basuhan. Lain-lain gadjet. Jenisjenis gejet Gadjet kawasan pengeringan. Gadjet kawasan tempat tinggal. Gadjet kawasan dapur dan yang berkaitan.JENIS-JENIS GEJET Gadjet kawasan pintu. .

 Pintu gerbang bukan gadjet tetapi projek perintis. .GEJET KAWASAN PINTU  Gejet pintu terletak dibahagian hadapan sekali di sesuatu kawasan perkhemahan iaitu:  Bahagian pintu hadapan  Bahagian pagar  Bahagian pintu belakang  Variasi-Variasi pintu hadapan  Tulis nama patrol/sekawan dengan bahan-bahan semulajadi  Bahagian pintu yang boleh tertutup sendiri (self closing type).

 Bahagian Pagar  Menandakan kawasan sempadan. pokok menjalar dan menggunakan batang kayu. .  Berjenis pagar boleh dibuat. suasana perkhemahan yang teratur dan kemas dan adanya kawalan keselamatan. Teknik menggunakan pokok-pokok kecil.

.  Rak menyimpan kayu api / tong gas.  Meja makan  Penyangkut cawan / gelas. parang dan kapak.  Gejet gerobok (camp larder).  Gejet lubang basah dan kering.GEJET-GEJET KAWASAN DAPUR  Buat dari bahan semulajadi  Selain membuat gejet-gejet dapur buat juga gejet sampingan di dapur seperti:  Rak pinggan mangkuk  Rak alatan tajam seperti pisau.

 Gejet tempat menyimpan alat pergigian.  Gejet kawasan tempat basuhan.  Gejet mengantung tuala mandi.  Gejet tempat menyimpan sabun. .GEJET KAWASAN TEMPAT MEMBASUH  Gejet tempat meletak besen air.

penyapu. kerusi. gadjet katil. disamping menjaga kebersihan dan kekemasan diri di kawasan perkhemahan.GEJET KAWASAN TEMPAT TINGGAL  Semua gejet yang dibuat hendaklah diatur / sususn dengan baik. meja tulis.  Gejet-gejet yang biasa dibuat di kawasan tempat perkhemahan seperti tempat kasut. buaian. papan kenyataan. . tiang bendera dan lain-lain. tempat ampaian. tempat letak beg. penyangkut lampu. penyangkut baju.

.GEJET TEMPAT MENJEMUR KAIN  Ampaian yang kekal tidak boleh digerak dibina dikawasan tempat membasuh.

GEJET-GEJET LAIN  Buatlah gadjet lain yang mustahak seperti:  Tiang bendera  Menara memerhati  Gendang / Kantung kem  Gejet pembawa barang (Indian Travois)  Gejet pondok lalang (tempat berteduh) .

gejet gerobok makan. tempat letak buku dan tempat letak tongkat. gergaji dan parang.  Berhampiran pintu masuk dirikan gejet Papan Kenyataan. . gejet alatan tajam seperti kapak.PENEMPATAN GEJET DALAM KAWASAN PERKHEMAHAN  Tidak jauh dari tempat memasak hendaklah disediakan dua lubang iaitu lubang basah dan kering.  Berhampiran dapur dirikan meja dan bangku makan. tempat meletak kayu api / tong gas.

Gejet yang dibuat boleh digunakan dan bukan untuk pameran. Ikatan pada gadjet hendaklah betul. . Gunakan bahan semulajadi. Gunakan ikatan yang betul. dapat digunakan sepanjang masa perkhemahan. Gejet mesti kukuh.PRINSIP MEMBUAT GEJET  Jangan gunakan kayu atau dahan yang buruk      kerana kemungkinan patah atau roboh.

dibuat dan diletakkan ditempat yang sesuai.  Fikirkan ciri-ciri keselesaan dan keselamatan gadjet.  Mulakan dengan membuat gejet yang ringkas dahulu. Gejet yang baik ringkas tetapi praktikal.  Gejet direka. .  Buat gejet ciptaan atau rekaan sendiri.

Simpulannya perlulah ketat dan kuat. biasanya diikat pada pintu pagar.  Ikatan Silang Gunting – mengikat dua batang kayu bersama. perlu dipelajari lebih dahulu supaya gejetnya kekal. .  Ikatan Serong (Diagonal lashing) – mengikat tiang dan juga sebagai penyambung gejet yang berbentuk serong.  Ikatan Seraya (Square lashing) – mengikat tiang gadjet kerana memberi sokongan yang kuat pada tiang yang telahg diikat.SIMPULAN DAN IKATAN DALAM MEMBUAT GEJET  Simpulan dan ikatan perlu diketahui dalam proses membuat gejet.

Ikatan Pemukat – ikatan gadjet yang memerlukan pengantungan. batang-batang kayu yang kecil diikat kepada batang yang lebih besar. . sesuai untuk pembinaan gadjet berbentuk tiga segi. Ikatan ini digunakan untuk membuat sesuatu loop pada tali. Simpul manuk – memulakan ikatan silang gunting dan ikatan seraya. Simpul Balak (Timber Hitch) – memulakan ikatan serong. Ikatan „Figure of eight lashing‟ – mengikat tiga      batang kayu bersama. Whipping – mengemaskan tali yang berlebihan. Ikatan Ular (Snake lashing) – mengikat cara menganyamnya.

Sekian terima kasih~ .