Kemahiran Kraf Perkhemahan

GEJET-GEJET PERKHEMAHAN
 Peralatan yang dibuat oleh pengakap untuk

keselesaan sepanjang masa perkhemahan.  Buatlah gejet-gejet yang diperlukan sahaja diperingkat awal semasa perkhemahan.  Mengenal gejet perkhemahan:
 lazimnya gadjet ialah alat yang dibuat atau didirikan

semasa perkhemahan daripada bahan sekitar perkhemahan.  kedudukan gadjet.  aktiviti membuat gadjet merupakan pertandingan semasa perkhemahan di antara patrol.

TUJUAN MEMBUAT GEJET  Meninggikan taraf penghidupan di kem seperti kebersihan. .  Dalam membina gejet.  Dalam membina gejet semangat kekitaan dalam kumpulan dapat diterapkan dan dipraktikkan. hendaklah ia mempunyai fungsi. kemudahan dan keselesaan.  Perekaan membuat gejet disamakan dengan situasi di rumah.

semasa perkhemahan dengan mengisi masa membuat gadjet-gadjet yang berfaedah. serta kejayaan dalam menghasilkan gadjet.  Meninggikan mutu perkhemahan.L. Semangat pertandingan yang sihat./S.  “Feeling of sense of achievement”. .T.A.  Mengisi K.M.  Dapat melahirkan idea-idea yang baru.

Merujuk kepada situasi keadaan persekitaran perkhemahan.BAHAN UNTUK MEMBUAT GEJET Pergunakan dari semua bahagian pokok. . Diperbuat dari bahan semulajadi.

 Yang dibuat di kem. tetapi bahan dibawa dari luar kem.JENIS / CARA MEMBUAT GEJET  Yang boleh dibeli.  Yang dibuat di kem. tetapi bahan dibawa dari rumah. .  Yang dibuat di rumah terlebih dahulu kemudian dibawa ke kem.  Yang dibuat di kem dari bahan semulajadi yang boleh didapati di kawasan kem atau yang berhampiran.

Lain-lain gadjet. Gadjet kawasan tempat tinggal. . Gadjet kawasan dapur dan yang berkaitan. Jenisjenis gejet Gadjet kawasan pengeringan.JENIS-JENIS GEJET Gadjet kawasan pintu. Gadjet kawasan tempat basuhan.

.GEJET KAWASAN PINTU  Gejet pintu terletak dibahagian hadapan sekali di sesuatu kawasan perkhemahan iaitu:  Bahagian pintu hadapan  Bahagian pagar  Bahagian pintu belakang  Variasi-Variasi pintu hadapan  Tulis nama patrol/sekawan dengan bahan-bahan semulajadi  Bahagian pintu yang boleh tertutup sendiri (self closing type).  Pintu gerbang bukan gadjet tetapi projek perintis.

 Bahagian Pagar  Menandakan kawasan sempadan. Teknik menggunakan pokok-pokok kecil. pokok menjalar dan menggunakan batang kayu.  Berjenis pagar boleh dibuat. suasana perkhemahan yang teratur dan kemas dan adanya kawalan keselamatan. .

 Gejet lubang basah dan kering. parang dan kapak.  Gejet gerobok (camp larder).  Rak menyimpan kayu api / tong gas. .GEJET-GEJET KAWASAN DAPUR  Buat dari bahan semulajadi  Selain membuat gejet-gejet dapur buat juga gejet sampingan di dapur seperti:  Rak pinggan mangkuk  Rak alatan tajam seperti pisau.  Meja makan  Penyangkut cawan / gelas.

 Gejet mengantung tuala mandi.GEJET KAWASAN TEMPAT MEMBASUH  Gejet tempat meletak besen air.  Gejet tempat menyimpan alat pergigian. .  Gejet tempat menyimpan sabun.  Gejet kawasan tempat basuhan.

. meja tulis. penyangkut lampu. tiang bendera dan lain-lain. tempat letak beg. disamping menjaga kebersihan dan kekemasan diri di kawasan perkhemahan.GEJET KAWASAN TEMPAT TINGGAL  Semua gejet yang dibuat hendaklah diatur / sususn dengan baik. tempat ampaian. gadjet katil. papan kenyataan. penyapu. buaian. penyangkut baju. kerusi.  Gejet-gejet yang biasa dibuat di kawasan tempat perkhemahan seperti tempat kasut.

GEJET TEMPAT MENJEMUR KAIN  Ampaian yang kekal tidak boleh digerak dibina dikawasan tempat membasuh. .

GEJET-GEJET LAIN  Buatlah gadjet lain yang mustahak seperti:  Tiang bendera  Menara memerhati  Gendang / Kantung kem  Gejet pembawa barang (Indian Travois)  Gejet pondok lalang (tempat berteduh) .

.  Berhampiran pintu masuk dirikan gejet Papan Kenyataan. tempat letak buku dan tempat letak tongkat.  Berhampiran dapur dirikan meja dan bangku makan. gejet alatan tajam seperti kapak. gejet gerobok makan.PENEMPATAN GEJET DALAM KAWASAN PERKHEMAHAN  Tidak jauh dari tempat memasak hendaklah disediakan dua lubang iaitu lubang basah dan kering. tempat meletak kayu api / tong gas. gergaji dan parang.

Gunakan ikatan yang betul. Gunakan bahan semulajadi. Gejet yang dibuat boleh digunakan dan bukan untuk pameran.PRINSIP MEMBUAT GEJET  Jangan gunakan kayu atau dahan yang buruk      kerana kemungkinan patah atau roboh. . dapat digunakan sepanjang masa perkhemahan. Ikatan pada gadjet hendaklah betul. Gejet mesti kukuh.

 Mulakan dengan membuat gejet yang ringkas dahulu. dibuat dan diletakkan ditempat yang sesuai.  Fikirkan ciri-ciri keselesaan dan keselamatan gadjet.  Buat gejet ciptaan atau rekaan sendiri.  Gejet direka. . Gejet yang baik ringkas tetapi praktikal.

.  Ikatan Silang Gunting – mengikat dua batang kayu bersama.  Ikatan Seraya (Square lashing) – mengikat tiang gadjet kerana memberi sokongan yang kuat pada tiang yang telahg diikat.  Ikatan Serong (Diagonal lashing) – mengikat tiang dan juga sebagai penyambung gejet yang berbentuk serong.SIMPULAN DAN IKATAN DALAM MEMBUAT GEJET  Simpulan dan ikatan perlu diketahui dalam proses membuat gejet. Simpulannya perlulah ketat dan kuat. perlu dipelajari lebih dahulu supaya gejetnya kekal. biasanya diikat pada pintu pagar.

Simpul manuk – memulakan ikatan silang gunting dan ikatan seraya. batang-batang kayu yang kecil diikat kepada batang yang lebih besar. Whipping – mengemaskan tali yang berlebihan. Ikatan Ular (Snake lashing) – mengikat cara menganyamnya. . Simpul Balak (Timber Hitch) – memulakan ikatan serong. Ikatan „Figure of eight lashing‟ – mengikat tiga      batang kayu bersama. Ikatan ini digunakan untuk membuat sesuatu loop pada tali. sesuai untuk pembinaan gadjet berbentuk tiga segi. Ikatan Pemukat – ikatan gadjet yang memerlukan pengantungan.

Sekian terima kasih~ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful