P. 1
Kemahiran Kraf Perkhemahan

Kemahiran Kraf Perkhemahan

|Views: 8|Likes:
Published by Ling Lii Lik
kraf perkhemahan
kraf perkhemahan

More info:

Published by: Ling Lii Lik on Oct 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/02/2014

pdf

text

original

Kemahiran Kraf Perkhemahan

GEJET-GEJET PERKHEMAHAN
 Peralatan yang dibuat oleh pengakap untuk

keselesaan sepanjang masa perkhemahan.  Buatlah gejet-gejet yang diperlukan sahaja diperingkat awal semasa perkhemahan.  Mengenal gejet perkhemahan:
 lazimnya gadjet ialah alat yang dibuat atau didirikan

semasa perkhemahan daripada bahan sekitar perkhemahan.  kedudukan gadjet.  aktiviti membuat gadjet merupakan pertandingan semasa perkhemahan di antara patrol.

kemudahan dan keselesaan.  Perekaan membuat gejet disamakan dengan situasi di rumah. . hendaklah ia mempunyai fungsi.  Dalam membina gejet.TUJUAN MEMBUAT GEJET  Meninggikan taraf penghidupan di kem seperti kebersihan.  Dalam membina gejet semangat kekitaan dalam kumpulan dapat diterapkan dan dipraktikkan.

A.  Dapat melahirkan idea-idea yang baru.M. . Semangat pertandingan yang sihat.  Meninggikan mutu perkhemahan.  Mengisi K.L./S.  “Feeling of sense of achievement”. semasa perkhemahan dengan mengisi masa membuat gadjet-gadjet yang berfaedah.T. serta kejayaan dalam menghasilkan gadjet.

Merujuk kepada situasi keadaan persekitaran perkhemahan. Diperbuat dari bahan semulajadi.BAHAN UNTUK MEMBUAT GEJET Pergunakan dari semua bahagian pokok. .

 Yang dibuat di kem.  Yang dibuat di rumah terlebih dahulu kemudian dibawa ke kem.  Yang dibuat di kem dari bahan semulajadi yang boleh didapati di kawasan kem atau yang berhampiran.  Yang dibuat di kem. tetapi bahan dibawa dari rumah.JENIS / CARA MEMBUAT GEJET  Yang boleh dibeli. . tetapi bahan dibawa dari luar kem.

Jenisjenis gejet Gadjet kawasan pengeringan.JENIS-JENIS GEJET Gadjet kawasan pintu. . Lain-lain gadjet. Gadjet kawasan tempat basuhan. Gadjet kawasan dapur dan yang berkaitan. Gadjet kawasan tempat tinggal.

.  Pintu gerbang bukan gadjet tetapi projek perintis.GEJET KAWASAN PINTU  Gejet pintu terletak dibahagian hadapan sekali di sesuatu kawasan perkhemahan iaitu:  Bahagian pintu hadapan  Bahagian pagar  Bahagian pintu belakang  Variasi-Variasi pintu hadapan  Tulis nama patrol/sekawan dengan bahan-bahan semulajadi  Bahagian pintu yang boleh tertutup sendiri (self closing type).

 Berjenis pagar boleh dibuat. pokok menjalar dan menggunakan batang kayu. suasana perkhemahan yang teratur dan kemas dan adanya kawalan keselamatan. . Teknik menggunakan pokok-pokok kecil. Bahagian Pagar  Menandakan kawasan sempadan.

 Gejet gerobok (camp larder).  Gejet lubang basah dan kering.GEJET-GEJET KAWASAN DAPUR  Buat dari bahan semulajadi  Selain membuat gejet-gejet dapur buat juga gejet sampingan di dapur seperti:  Rak pinggan mangkuk  Rak alatan tajam seperti pisau. . parang dan kapak.  Rak menyimpan kayu api / tong gas.  Meja makan  Penyangkut cawan / gelas.

.  Gejet mengantung tuala mandi.GEJET KAWASAN TEMPAT MEMBASUH  Gejet tempat meletak besen air.  Gejet kawasan tempat basuhan.  Gejet tempat menyimpan sabun.  Gejet tempat menyimpan alat pergigian.

papan kenyataan. penyangkut lampu. tempat ampaian. gadjet katil. penyapu. disamping menjaga kebersihan dan kekemasan diri di kawasan perkhemahan.GEJET KAWASAN TEMPAT TINGGAL  Semua gejet yang dibuat hendaklah diatur / sususn dengan baik. penyangkut baju. buaian.  Gejet-gejet yang biasa dibuat di kawasan tempat perkhemahan seperti tempat kasut. tiang bendera dan lain-lain. meja tulis. . kerusi. tempat letak beg.

.GEJET TEMPAT MENJEMUR KAIN  Ampaian yang kekal tidak boleh digerak dibina dikawasan tempat membasuh.

GEJET-GEJET LAIN  Buatlah gadjet lain yang mustahak seperti:  Tiang bendera  Menara memerhati  Gendang / Kantung kem  Gejet pembawa barang (Indian Travois)  Gejet pondok lalang (tempat berteduh) .

.PENEMPATAN GEJET DALAM KAWASAN PERKHEMAHAN  Tidak jauh dari tempat memasak hendaklah disediakan dua lubang iaitu lubang basah dan kering. gejet alatan tajam seperti kapak. tempat letak buku dan tempat letak tongkat. gejet gerobok makan.  Berhampiran dapur dirikan meja dan bangku makan.  Berhampiran pintu masuk dirikan gejet Papan Kenyataan. gergaji dan parang. tempat meletak kayu api / tong gas.

Gejet yang dibuat boleh digunakan dan bukan untuk pameran. Gunakan bahan semulajadi. Gejet mesti kukuh. Ikatan pada gadjet hendaklah betul. Gunakan ikatan yang betul. .PRINSIP MEMBUAT GEJET  Jangan gunakan kayu atau dahan yang buruk      kerana kemungkinan patah atau roboh. dapat digunakan sepanjang masa perkhemahan.

 Mulakan dengan membuat gejet yang ringkas dahulu. Gejet yang baik ringkas tetapi praktikal.  Buat gejet ciptaan atau rekaan sendiri.  Gejet direka.  Fikirkan ciri-ciri keselesaan dan keselamatan gadjet. dibuat dan diletakkan ditempat yang sesuai. .

 Ikatan Seraya (Square lashing) – mengikat tiang gadjet kerana memberi sokongan yang kuat pada tiang yang telahg diikat.  Ikatan Silang Gunting – mengikat dua batang kayu bersama. biasanya diikat pada pintu pagar. Simpulannya perlulah ketat dan kuat.SIMPULAN DAN IKATAN DALAM MEMBUAT GEJET  Simpulan dan ikatan perlu diketahui dalam proses membuat gejet. perlu dipelajari lebih dahulu supaya gejetnya kekal. .  Ikatan Serong (Diagonal lashing) – mengikat tiang dan juga sebagai penyambung gejet yang berbentuk serong.

 Ikatan „Figure of eight lashing‟ – mengikat tiga      batang kayu bersama. Simpul Balak (Timber Hitch) – memulakan ikatan serong. Ikatan Pemukat – ikatan gadjet yang memerlukan pengantungan. Simpul manuk – memulakan ikatan silang gunting dan ikatan seraya. Ikatan Ular (Snake lashing) – mengikat cara menganyamnya. Ikatan ini digunakan untuk membuat sesuatu loop pada tali. . batang-batang kayu yang kecil diikat kepada batang yang lebih besar. Whipping – mengemaskan tali yang berlebihan. sesuai untuk pembinaan gadjet berbentuk tiga segi.

Sekian terima kasih~ .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->