Kemahiran Kraf Perkhemahan

GEJET-GEJET PERKHEMAHAN
 Peralatan yang dibuat oleh pengakap untuk

keselesaan sepanjang masa perkhemahan.  Buatlah gejet-gejet yang diperlukan sahaja diperingkat awal semasa perkhemahan.  Mengenal gejet perkhemahan:
 lazimnya gadjet ialah alat yang dibuat atau didirikan

semasa perkhemahan daripada bahan sekitar perkhemahan.  kedudukan gadjet.  aktiviti membuat gadjet merupakan pertandingan semasa perkhemahan di antara patrol.

.TUJUAN MEMBUAT GEJET  Meninggikan taraf penghidupan di kem seperti kebersihan.  Dalam membina gejet semangat kekitaan dalam kumpulan dapat diterapkan dan dipraktikkan. hendaklah ia mempunyai fungsi. kemudahan dan keselesaan.  Dalam membina gejet.  Perekaan membuat gejet disamakan dengan situasi di rumah.

serta kejayaan dalam menghasilkan gadjet./S.T. semasa perkhemahan dengan mengisi masa membuat gadjet-gadjet yang berfaedah.  Mengisi K. .L.A.M.  Dapat melahirkan idea-idea yang baru.  Meninggikan mutu perkhemahan. Semangat pertandingan yang sihat.  “Feeling of sense of achievement”.

. Diperbuat dari bahan semulajadi.BAHAN UNTUK MEMBUAT GEJET Pergunakan dari semua bahagian pokok. Merujuk kepada situasi keadaan persekitaran perkhemahan.

 Yang dibuat di rumah terlebih dahulu kemudian dibawa ke kem.  Yang dibuat di kem.JENIS / CARA MEMBUAT GEJET  Yang boleh dibeli.  Yang dibuat di kem dari bahan semulajadi yang boleh didapati di kawasan kem atau yang berhampiran. tetapi bahan dibawa dari luar kem. . tetapi bahan dibawa dari rumah.  Yang dibuat di kem.

.JENIS-JENIS GEJET Gadjet kawasan pintu. Gadjet kawasan tempat basuhan. Lain-lain gadjet. Gadjet kawasan tempat tinggal. Gadjet kawasan dapur dan yang berkaitan. Jenisjenis gejet Gadjet kawasan pengeringan.

 Pintu gerbang bukan gadjet tetapi projek perintis.GEJET KAWASAN PINTU  Gejet pintu terletak dibahagian hadapan sekali di sesuatu kawasan perkhemahan iaitu:  Bahagian pintu hadapan  Bahagian pagar  Bahagian pintu belakang  Variasi-Variasi pintu hadapan  Tulis nama patrol/sekawan dengan bahan-bahan semulajadi  Bahagian pintu yang boleh tertutup sendiri (self closing type). .

Teknik menggunakan pokok-pokok kecil.  Berjenis pagar boleh dibuat. pokok menjalar dan menggunakan batang kayu. Bahagian Pagar  Menandakan kawasan sempadan. . suasana perkhemahan yang teratur dan kemas dan adanya kawalan keselamatan.

 Rak menyimpan kayu api / tong gas.  Meja makan  Penyangkut cawan / gelas.  Gejet lubang basah dan kering.  Gejet gerobok (camp larder). parang dan kapak. .GEJET-GEJET KAWASAN DAPUR  Buat dari bahan semulajadi  Selain membuat gejet-gejet dapur buat juga gejet sampingan di dapur seperti:  Rak pinggan mangkuk  Rak alatan tajam seperti pisau.

 Gejet mengantung tuala mandi.  Gejet tempat menyimpan alat pergigian.  Gejet tempat menyimpan sabun.  Gejet kawasan tempat basuhan. .GEJET KAWASAN TEMPAT MEMBASUH  Gejet tempat meletak besen air.

. tiang bendera dan lain-lain. gadjet katil. disamping menjaga kebersihan dan kekemasan diri di kawasan perkhemahan. penyangkut baju. penyapu. meja tulis. papan kenyataan. buaian. tempat letak beg. penyangkut lampu. kerusi.GEJET KAWASAN TEMPAT TINGGAL  Semua gejet yang dibuat hendaklah diatur / sususn dengan baik. tempat ampaian.  Gejet-gejet yang biasa dibuat di kawasan tempat perkhemahan seperti tempat kasut.

.GEJET TEMPAT MENJEMUR KAIN  Ampaian yang kekal tidak boleh digerak dibina dikawasan tempat membasuh.

GEJET-GEJET LAIN  Buatlah gadjet lain yang mustahak seperti:  Tiang bendera  Menara memerhati  Gendang / Kantung kem  Gejet pembawa barang (Indian Travois)  Gejet pondok lalang (tempat berteduh) .

 Berhampiran pintu masuk dirikan gejet Papan Kenyataan. gergaji dan parang.  Berhampiran dapur dirikan meja dan bangku makan. tempat letak buku dan tempat letak tongkat. gejet gerobok makan. tempat meletak kayu api / tong gas. gejet alatan tajam seperti kapak. .PENEMPATAN GEJET DALAM KAWASAN PERKHEMAHAN  Tidak jauh dari tempat memasak hendaklah disediakan dua lubang iaitu lubang basah dan kering.

Gejet yang dibuat boleh digunakan dan bukan untuk pameran.PRINSIP MEMBUAT GEJET  Jangan gunakan kayu atau dahan yang buruk      kerana kemungkinan patah atau roboh. Gunakan bahan semulajadi. Gejet mesti kukuh. Gunakan ikatan yang betul. dapat digunakan sepanjang masa perkhemahan. Ikatan pada gadjet hendaklah betul. .

.  Mulakan dengan membuat gejet yang ringkas dahulu. dibuat dan diletakkan ditempat yang sesuai.  Gejet direka.  Buat gejet ciptaan atau rekaan sendiri. Gejet yang baik ringkas tetapi praktikal.  Fikirkan ciri-ciri keselesaan dan keselamatan gadjet.

 Ikatan Serong (Diagonal lashing) – mengikat tiang dan juga sebagai penyambung gejet yang berbentuk serong.  Ikatan Silang Gunting – mengikat dua batang kayu bersama.SIMPULAN DAN IKATAN DALAM MEMBUAT GEJET  Simpulan dan ikatan perlu diketahui dalam proses membuat gejet. . biasanya diikat pada pintu pagar.  Ikatan Seraya (Square lashing) – mengikat tiang gadjet kerana memberi sokongan yang kuat pada tiang yang telahg diikat. perlu dipelajari lebih dahulu supaya gejetnya kekal. Simpulannya perlulah ketat dan kuat.

Whipping – mengemaskan tali yang berlebihan. Simpul Balak (Timber Hitch) – memulakan ikatan serong. Ikatan Ular (Snake lashing) – mengikat cara menganyamnya. sesuai untuk pembinaan gadjet berbentuk tiga segi. Ikatan ini digunakan untuk membuat sesuatu loop pada tali. Ikatan Pemukat – ikatan gadjet yang memerlukan pengantungan. . Simpul manuk – memulakan ikatan silang gunting dan ikatan seraya. batang-batang kayu yang kecil diikat kepada batang yang lebih besar. Ikatan „Figure of eight lashing‟ – mengikat tiga      batang kayu bersama.

Sekian terima kasih~ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful