BERIMAN KEPADA QADA’ DAN QADAR

DIMA 1102 AKIDAH DAN AKHLAK ISLAMIYYAH

Qada’ :

Perlaksanaan ke atas satu ketetapan

Qada’ :

Qadar :
Ketetapan Allah dalam satu-satu perkara

TAKRIF QADA’ DAN QADAR

Ketetapan Allah ke atas satu-satu perkara

Qadar :

Qada’ dan Qadar mempunyai maksud yang sama kedua-duanya merupakan ketetapan Allah ke atas satu-satu perkara serta perlaksanaannya.

Perlaksanaan ke atas ketetapan

KEIMANAN KEPADA QADA’ DAN QADAR
Mengimani dan meyakini bahawa segala yang berlaku adalah dengan ketentuanNya dan di bawah kekuasaan serta ilmuNya. Ketetapan ini boleh diubah atas pilihan manusia sendiri.

Sakit-Berubat Lapar-Makan

Jantina Rezeki

Boleh berubah
Miskin-Kerja Jahil-Belajar Cth mudah:

TAKDIR??
Bujang-Kahwin Ajal

Tidak boleh berubah
Jodoh

Luh Mahfuz : Kalau makan, kenyang. Tidak makan, lapar Pilihan? Kita

Ketetapan Alam (sunnatullah)- benih cili akan menghasilkan pokok cili

Pesan Rasulullah s.a.w
• “…..Sekiranya engkau ditimpa musibah, maka JANGANLAH engkau berkata: Sekiranya aku lakukan ini maka inilah yang akan berlaku, Akan tetapi katakanlah apa yang menimpa aku adalah qadar Allah dan Dia berhak melakukan apa yang dikehendaki. Sesunggunya ‘kalau’ boleh membuka amalan syaitan”. (Riwayat Muslim)

RASULULLAH BERSABDA: “Tidak ada seorang pun daripada kalangan kamu melainkan telah diketahui tempat tinggalnya sama ada di dalam neraka atau syurga” PARA SAHABAT BERTANYA: “Wahai Rasulullah, kalau begitu kenapa kami perlu beramal? Tidak bolehkah kami berserah kepada qadar Allah sahaja?” RASULULLAH MENJAWAB: “Beramallah, setiap kamu dipermudahkan beramal mengikut qadar yg ditetapkan”

• Menjadikan diri lebih bermotivasi untuk berusaha kerana yakin dengan janji Allah. • Menjadikan diri berani kerana tahu sebarang mudarat/manfaat yang berlaku adalah dengan izinNya. • Menjadi seorang yang bersyukur di atas segala nikmat dan reda di atas setiap ujian kerana tahu segala yang berlaku ada hikmah di sebaliknya.

KESAN BERIMAN KEPADA QADA’ DAN QADAR

• Tidak dengki kepada nikmat yang diperoleh

oleh orang lain kerana tahu masing-masing telah ditetapkan habuannya.

•Jauh dari putus asa kerana yakin di sebalik kepayahan ada kesenangan. •Tidak mengeluh kerana yakin bahawa Allah tidak menguji hambaNya dengan sesuatu yang tidak mampu dipikul/diharungi hambaNya.

Sabda Rasulullah s.a.w
• “Hairan mengenai perkara seorang mukmin. Sesungguhnya semua perkara adalah baik baginya. Hal ini tidak berlaku melainkan bagi mukmin sahaja. Jika dia mendapat kesenangan, maka ia bersyukur dan itu baik baginya (beroleh kebaikan) dan jika dia ditimpa musibah, maka dia bersabar dan itu juga baik baginya” (Riwayat Muslim)