P. 1
Instrumen Senarai Semak Disleksia

Instrumen Senarai Semak Disleksia

|Views: 10|Likes:
Published by Shafeni Ayob
senarai semak disleksia
senarai semak disleksia

More info:

Categories:Topics
Published by: Shafeni Ayob on Oct 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/25/2015

pdf

text

original

INSTRUMEN SENARAI SEMAK DISLEKSIA KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

UJIAN SARINGAN BAGI MENENTUKAN KEBARANGKALIAN MURID MENGALAMI MASALAH PEMBELAJARAJAN SPESIFIK DISLEKSIA

Buku ini mengandungi 12 muka surat Sila baca maklumat am di halaman sebelum menggunakan instrumen ini

penilai boleh menjalankan ujian khas yang direka sendiri bersesuaian dengan keperluan murid yang hendak dinilai. mengeja dan menulis. Penilai dikenalpasti telah mengajar murid yang hendak dinilai dengan pengajaran yang sesuai dan memuaskan selama tidak kurang daripada enam bulan.    PROSEDUR PENILAIAN Penilaian dijalankan berdasarkan persepsi guru terhadap penguasaan kemahiran literasi murid yang hendak dinilai . Murid menunjukkan ketidakbolehan yang sangat ketara dalam kemahiran membaca. DAN Penilai telah memberikan langkah-langkah pemulihan kepada murid yang hendak dinilai melalui pemulihan dalam kelas atau Program Pemulihan Khas. DAN Murid telah diberi langkah-langkah pemulihan melalui program pemulihan dalam kelas atau Program Pemulihan Khas. Murid mempunyai kecerdasan kognitif searas atau lebih tinggi daripada murid biasa .   Jabatan Pendidikan Khas. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 2 . walaupun menunjukkan pencapaian yang tinggi dalam subjek bercorak kemahiran.MAKLUMAT AM KRITERIA MURID YANG DINILAI Murid telah melalui alam persekolahan dengan mendapat pengajaran yang sesuai dan memuaskan untuk tempoh tidak kurang daripada enam bulan .     KRITERIA PENILAI Penilai mestilah guru Bahasa Melayu yang mengajar murid yang hendak dinilai. DAN Sekiranya terdapat masalah kurang kepastian terhadap item-item dalam instrumen yang disertakan.

INSTRUMEN SENARAI SEMAK DISLEKSIA KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA Bahagian A BIODATA MURID 1. Jantina Lelaki Perempuan 4. Jasmani & Kes Muzik 6. Nama murid: 2. Keturunan Melayu Cina India Bumiputra Sabah Bumiputra Sarawak Bumiputra Orang Asli Lain-lain 7. Tahun persekolahan Tahun 1 2 3 4 5 6 3. Islam/Moral P. Pencapaian akademik A B C D E Bahasa Malaysia Bahasa Inggeris Matematik Sains Kajian Tempatan Kemahiran Hidup Pend. Mengikuti Program Pemulihan Khas Sedang Tidak 5. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 3 . Kedatangan ke sekolah Baik Memuaskan Sederhana Lemah Jabatan Pendidikan Khas.

Nama Sekolah 9. Nama Pengisi Maklumat 13. Daerah 10. Tanda Tangan Jabatan Pendidikan Khas. Negeri Perlis Kedah Pulau Pinang Perak Selangor W. Tarikh 14. P.8. Kuala Lumpur Negeri Sembilan Melaka Johor Pahang Terengganu Kelantan Sarawak Sabah W. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 4 . Lokasi Sekolah Bandar Luar Bandar 11. Labuan 12. P.

membaca dan menulis Murid keliru membezakan bunyi abjad yang hampir sama dalam suku kata B. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 5 . iv. i. iii. tidak menghiraukan tanda bacaan. menambah perkataan pada bacaannya. 4. Jabatan Pendidikan Khas. melangkau baris. 3. Mengeja Ya 1. Murid sukar mengeja perkataan mudah Murid sering mengeja perkataan yang tiada langsung kaitan makna dengan perkataan asal Murid kerap melakukan kesalahan i. ii.Bahagian B SENARAI SEMAK Arahan : Tandakan √ pada petak yang sesuai Elemen 1 A. Membaca 5 6 Murid ketinggalan dalam kebolehan membaca berbanding rakan sebaya Kesalahan yang kerap dilakukan oleh murid semasa membaca ialah. menyusun abjad dalam perkataan menggabung suku kata secara terbalik Tidak : Tahap penguasaan mengeja. 2. menggugurkan perkataan. ii.

Ya 7. Jabatan Pendidikan Khas. 17. yang diperdengarkan. 10. 13. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 6 . 11. 16. : Kekuatan pada murid Murid boleh bertutur dengan baik. Murid berminat terhadap perkara baru. 12. Hasil kerja bertulis murid tidak kemas Murid sukar menyalin maklumat : i ii dari papan tulis . Tulisan murid sukar dibaca. i ii tunggal bersiri Elemen 2 14. Murid mengalami kesukaran dalam membaca perkataan yang mempunyai vokal berganding. Murid boleh menghasilkan cerita berpandukan gambar. diftong Murid sukar membaca ayat panjang Tidak 8. Murid menulis secara terbalik i Ii abjad-abjad tertentu. Menulis 9. Murid menulis lambat berbanding dengan rakan sebaya. Murid boleh menjawab soalan secara lisan dengan baik. C. perkataan. 15.

Jabatan Pendidikan Khas. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 7 . Murid mempunyai sifat-sifat ingin tahu yang tinggi. Murid mempunyai kecenderungan dalam bidangbidang tertentu. Murid seorang yang kreatif. Murid kelihatan berpotensi untuk berjaya tetapi pencapaian akademiknya rendah. 26. 29. 28. Murid boleh berkebolehan dalam membuat jangkaan. 22. Isi kandungan penulisan murid baik tetapi mengandungi banyak kesalahan bahasa. 31. Murid boleh bertindak mengikut situasi. 24. 20. Murid mempunyai idea yang baik tetapi gagal untuk memindahkannya dalam bentuk tulisan. Murid boleh menceritakan semula petikan yang diperdengarkan. Tidak 25. Murid boleh menjawab secara lisan soalan kefahaman daripada bahan yang diperdengarkan. 23. 27..Ya 18. 32. 30. 19. Murid mempunyai pengetahuan am yang baik. 21. Murid mempunyai pencapaian yang baik dalam subjek-subjek kemahiran berbanding dengan subjek-subjek akademik. Murid mempunyai kebolehan lisan setanding dengan rakan sebaya. Murid mempunyai banyak idea ( full of ideas ). Murid boleh menyesuaikan diri dalam pergaulan.

Murid kerap memberi alasan untuk mengelak daripada membuat kerja sekolah yang melibatkan bacaan dan penulisan. 38. Murid sering gopoh semasa bertindak.Elemen 3 33. Murid menghadapi masalah dalam pengurusan masa. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 8 . 40. Jabatan Pendidikan Khas. Ya Murid / anak mempunyai masalah rendah diri. Murid sering cuai dalam pergerakan. : Kelemahan yang ditunjukkan. 37. 41. Tidak 35. Murid tidak dapat mengingati arahan yang panjang. 39. Murid mengalami masalah tingkah laku. 42. Murid mempunyai daya tumpuan yang singkat. Murid keliru dengan konsep arah. 34. 36. Murid menghadapi kesukaran dengan konsep turutan.

Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 9 . membaca dan menulis.PERMARKAHAN BAHAGIAN A (diisi oleh penilai) Jumlah Ya Elemen 1 Elemen 2 Elemen 3 : : : Tahap penguasaan mengeja. membaca dan menulis. Kekuatan pada murid Kelemahan yang ditunjukkan Tandatangan : Nama : Disahkan T/T Guru Besar : Nama : Chop Sekolah: Jabatan Pendidikan Khas. Kekuatan pada murid Kelemahan yang ditunjukkan Jumlah Tidak BAHAGIAN B (diisi oleh guru pendidikan khas disleksia) Elemen 1 Elemen 2 Elemen 3 : : : Tahap penguasaan mengeja.

No. dan setelah menjalankan pemeriksaan berikut didapati Ulasan Penglihatan Pendengaran Fizikal normal / tidak normal normal / tidak normal normal / tidak normal …………………... 2. Setelah meneliti laporan dari pihak tuan. Saya yang menjalankan tugas.. …………..PERAKUAN PENGAMAL PERUBATAN Pengarah Pendidikan Jabatan Pendidikan Negeri (U.………………………………….………. Adalah diperakukan bahawa kanak-kanak ini (Tandakan √ pada petak berkenaan) Tidak mengalami masalah disleksia.. ………………. Berkemungkinan mengalami masalah disleksia Memerlukan rujukan ke pakar untuk pemeriksaan lanjut Sekian dimaklumkan.. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 10 .. Sijil Kelahiran : ……………………………………..….P Unit Pendidikan Khas) PERAKUAN PENGAMAL PERUBATAN Nama :………………. Adalah dimaklumkan bahawa. ………………………………… Nama: Cop Jawatan: Tarikh : Jabatan Pendidikan Khas. 3.

Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 11 .Halaman kosong Jabatan Pendidikan Khas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->