P. 1
Instrumen Senarai Semak Disleksia

Instrumen Senarai Semak Disleksia

|Views: 10|Likes:
Published by Shafeni Ayob
senarai semak disleksia
senarai semak disleksia

More info:

Categories:Topics
Published by: Shafeni Ayob on Oct 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/25/2015

pdf

text

original

INSTRUMEN SENARAI SEMAK DISLEKSIA KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

UJIAN SARINGAN BAGI MENENTUKAN KEBARANGKALIAN MURID MENGALAMI MASALAH PEMBELAJARAJAN SPESIFIK DISLEKSIA

Buku ini mengandungi 12 muka surat Sila baca maklumat am di halaman sebelum menggunakan instrumen ini

DAN Murid telah diberi langkah-langkah pemulihan melalui program pemulihan dalam kelas atau Program Pemulihan Khas.    PROSEDUR PENILAIAN Penilaian dijalankan berdasarkan persepsi guru terhadap penguasaan kemahiran literasi murid yang hendak dinilai . Penilai dikenalpasti telah mengajar murid yang hendak dinilai dengan pengajaran yang sesuai dan memuaskan selama tidak kurang daripada enam bulan. Murid menunjukkan ketidakbolehan yang sangat ketara dalam kemahiran membaca. DAN Penilai telah memberikan langkah-langkah pemulihan kepada murid yang hendak dinilai melalui pemulihan dalam kelas atau Program Pemulihan Khas. mengeja dan menulis. Murid mempunyai kecerdasan kognitif searas atau lebih tinggi daripada murid biasa .     KRITERIA PENILAI Penilai mestilah guru Bahasa Melayu yang mengajar murid yang hendak dinilai. DAN Sekiranya terdapat masalah kurang kepastian terhadap item-item dalam instrumen yang disertakan.   Jabatan Pendidikan Khas. penilai boleh menjalankan ujian khas yang direka sendiri bersesuaian dengan keperluan murid yang hendak dinilai. walaupun menunjukkan pencapaian yang tinggi dalam subjek bercorak kemahiran.MAKLUMAT AM KRITERIA MURID YANG DINILAI Murid telah melalui alam persekolahan dengan mendapat pengajaran yang sesuai dan memuaskan untuk tempoh tidak kurang daripada enam bulan . Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 2 .

Islam/Moral P. Pencapaian akademik A B C D E Bahasa Malaysia Bahasa Inggeris Matematik Sains Kajian Tempatan Kemahiran Hidup Pend.INSTRUMEN SENARAI SEMAK DISLEKSIA KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA Bahagian A BIODATA MURID 1. Mengikuti Program Pemulihan Khas Sedang Tidak 5. Jasmani & Kes Muzik 6. Jantina Lelaki Perempuan 4. Nama murid: 2. Keturunan Melayu Cina India Bumiputra Sabah Bumiputra Sarawak Bumiputra Orang Asli Lain-lain 7. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 3 . Tahun persekolahan Tahun 1 2 3 4 5 6 3. Kedatangan ke sekolah Baik Memuaskan Sederhana Lemah Jabatan Pendidikan Khas.

Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 4 . P. Negeri Perlis Kedah Pulau Pinang Perak Selangor W. Lokasi Sekolah Bandar Luar Bandar 11. Tarikh 14. Tanda Tangan Jabatan Pendidikan Khas. Daerah 10. Nama Sekolah 9. Nama Pengisi Maklumat 13. P.8. Kuala Lumpur Negeri Sembilan Melaka Johor Pahang Terengganu Kelantan Sarawak Sabah W. Labuan 12.

iv. menggugurkan perkataan. ii.Bahagian B SENARAI SEMAK Arahan : Tandakan √ pada petak yang sesuai Elemen 1 A. Jabatan Pendidikan Khas. menambah perkataan pada bacaannya. i. 4. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 5 . iii. melangkau baris. 3. tidak menghiraukan tanda bacaan. Murid sukar mengeja perkataan mudah Murid sering mengeja perkataan yang tiada langsung kaitan makna dengan perkataan asal Murid kerap melakukan kesalahan i. Membaca 5 6 Murid ketinggalan dalam kebolehan membaca berbanding rakan sebaya Kesalahan yang kerap dilakukan oleh murid semasa membaca ialah. ii. menyusun abjad dalam perkataan menggabung suku kata secara terbalik Tidak : Tahap penguasaan mengeja. Mengeja Ya 1. membaca dan menulis Murid keliru membezakan bunyi abjad yang hampir sama dalam suku kata B. 2.

Murid menulis lambat berbanding dengan rakan sebaya. 13. Hasil kerja bertulis murid tidak kemas Murid sukar menyalin maklumat : i ii dari papan tulis . : Kekuatan pada murid Murid boleh bertutur dengan baik. Tulisan murid sukar dibaca. C. 16. Murid boleh menghasilkan cerita berpandukan gambar. diftong Murid sukar membaca ayat panjang Tidak 8. Murid menulis secara terbalik i Ii abjad-abjad tertentu. perkataan. i ii tunggal bersiri Elemen 2 14. Menulis 9. Murid berminat terhadap perkara baru. 10. 15. Murid mengalami kesukaran dalam membaca perkataan yang mempunyai vokal berganding. 17. 11. Murid boleh menjawab soalan secara lisan dengan baik. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 6 .Ya 7. yang diperdengarkan. Jabatan Pendidikan Khas. 12.

Murid mempunyai kecenderungan dalam bidangbidang tertentu. Isi kandungan penulisan murid baik tetapi mengandungi banyak kesalahan bahasa. 32. Murid boleh menjawab secara lisan soalan kefahaman daripada bahan yang diperdengarkan. Murid boleh menyesuaikan diri dalam pergaulan..Ya 18. Murid mempunyai idea yang baik tetapi gagal untuk memindahkannya dalam bentuk tulisan. Murid seorang yang kreatif. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 7 . 26. Murid boleh bertindak mengikut situasi. 21. 27. Murid mempunyai kebolehan lisan setanding dengan rakan sebaya. 19. 30. 23. Murid mempunyai banyak idea ( full of ideas ). Murid boleh menceritakan semula petikan yang diperdengarkan. 24. Murid boleh berkebolehan dalam membuat jangkaan. 29. Murid mempunyai sifat-sifat ingin tahu yang tinggi. 28. 31. Tidak 25. 22. Murid kelihatan berpotensi untuk berjaya tetapi pencapaian akademiknya rendah. Murid mempunyai pengetahuan am yang baik. Jabatan Pendidikan Khas. Murid mempunyai pencapaian yang baik dalam subjek-subjek kemahiran berbanding dengan subjek-subjek akademik. 20.

37.Elemen 3 33. Murid menghadapi kesukaran dengan konsep turutan. Murid sering cuai dalam pergerakan. 41. 39. Murid tidak dapat mengingati arahan yang panjang. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 8 . 42. : Kelemahan yang ditunjukkan. Murid mengalami masalah tingkah laku. Ya Murid / anak mempunyai masalah rendah diri. Murid sering gopoh semasa bertindak. Murid mempunyai daya tumpuan yang singkat. Murid menghadapi masalah dalam pengurusan masa. Jabatan Pendidikan Khas. Murid keliru dengan konsep arah. 34. 36. Murid kerap memberi alasan untuk mengelak daripada membuat kerja sekolah yang melibatkan bacaan dan penulisan. Tidak 35. 38. 40.

PERMARKAHAN BAHAGIAN A (diisi oleh penilai) Jumlah Ya Elemen 1 Elemen 2 Elemen 3 : : : Tahap penguasaan mengeja. Kekuatan pada murid Kelemahan yang ditunjukkan Jumlah Tidak BAHAGIAN B (diisi oleh guru pendidikan khas disleksia) Elemen 1 Elemen 2 Elemen 3 : : : Tahap penguasaan mengeja. membaca dan menulis. membaca dan menulis. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 9 . Kekuatan pada murid Kelemahan yang ditunjukkan Tandatangan : Nama : Disahkan T/T Guru Besar : Nama : Chop Sekolah: Jabatan Pendidikan Khas.

3. ………………. Berkemungkinan mengalami masalah disleksia Memerlukan rujukan ke pakar untuk pemeriksaan lanjut Sekian dimaklumkan.. No.…. 2..P Unit Pendidikan Khas) PERAKUAN PENGAMAL PERUBATAN Nama :……………….. dan setelah menjalankan pemeriksaan berikut didapati Ulasan Penglihatan Pendengaran Fizikal normal / tidak normal normal / tidak normal normal / tidak normal …………………..PERAKUAN PENGAMAL PERUBATAN Pengarah Pendidikan Jabatan Pendidikan Negeri (U. ………….. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 10 . Setelah meneliti laporan dari pihak tuan. ………………………………… Nama: Cop Jawatan: Tarikh : Jabatan Pendidikan Khas.. Sijil Kelahiran : …………………………………….………………………………….. Adalah dimaklumkan bahawa. Saya yang menjalankan tugas. Adalah diperakukan bahawa kanak-kanak ini (Tandakan √ pada petak berkenaan) Tidak mengalami masalah disleksia.………..

Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 11 .Halaman kosong Jabatan Pendidikan Khas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->