P. 1
Solat Sunat Taubat _ Shafiqolbu

Solat Sunat Taubat _ Shafiqolbu

|Views: 202|Likes:
Published by Haikal Mohamad

More info:

Published by: Haikal Mohamad on Oct 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/18/2014

pdf

text

original

04/08/2013

Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu

Shafiqolbu SAMPAIKANLAH WALAUPUN HANYA SATU AYAT !

Solat Sunat Taubat
Posted by Shafi-Q.

ۡ ۡ ‫ﯾم‬ ‫ﺣ‬ ‫ٱﻟر‬ ‫نﱠ‬ ‫ٰـ‬ ‫ﻣ‬ ‫ﺣ‬ ‫ٱﻟر‬ ‫ِﱠ‬ ‫مٱ‬ ‫ﺳ‬ ◌‫ب‬ ِ َ ِ ِ ِ ِ

‫ﱢ‬ َ ‫د‬ ٍ ‫ﻣ‬ ‫ﱠ‬ ‫ُﺣ‬ ‫ﻧﺎ ﻣ‬ ‫د‬ ‫ﯾ‬ ‫ﱢ‬ ‫ﺳ‬ ‫َﻰ‬ ‫ﻋﻠ‬ ‫م‬ ‫ﺳﻠ‬ ‫و‬ ‫ل‬ ‫ﱢ‬ ‫ﺻ‬ ‫ﱠﮭ‬ ُ ‫ا◌ﻟﻠ‬ َ ِ َ َ َ َ َ‫م‬ َ ْ ‫ﱠ‬
(http://shafiqolbu.files.wordpress.com/2011/06/doa-1.jpg) Solat Sunat Taubat dilakukan selepas seseorang itu melakukan dosa dan kesalahan atau perlanggaran hukum-hukum agama atau berasa dirinya bersalah dan berdosa kepada Allah SWT. kemudian menyesali atas perbuatan itu dan ingin kembali semula ke jalan Allah (bertaubat). . Rasulullah SAW. telah bersabda: “Sesiapa yang pernah melakukan perbuatan dosa, bersegeralah berwuduk kemudian dirikan solat dan mohonlah keampunan kepada Allah SWT., Allah pasti akan menerima permohonannya itu. Kemudian bacalah ayat ini: “Mereka yang pernah mengerjakan perbuatan dosa atau telah berbuat dosa terhadap dirinya sendiri lalu mereka bersegera mengingati Allah dengan memohon keampunan Ilahi terhadap dosa yang dilakukan itu. Siapakah yang akan mengampuni segala dosa, selain Allah? Kemudian itu mereka berasa insaf dan

shafiqolbu.wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/

1/92

04/08/2013

Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu

sedar serta tidak akan mengulangi perbuatan itu lagi, maka mereka akan diberi pahala dan ganjaran syurga yang di bawahnya mengalir sungai-sungai dan disitulah tempat mereka selamanya.” (HR Abu Daud, Nasa’I, Ibnu Majah dan Baihaqi.) . Solat Taubat boleh dilakukan dua, empat atau enam rakaat pada bila-bila masa yang dikehendaki, tetapi lebih afdal pada waktu tengah malam dimana suasananya lebih sunyi dan tenang. .

Fadhilat Taubat:
. 1. Diampunkan Allah SWT. 2. Dimudahkan segala urusan. 3. Menceriakan kehidupan seharian. 4. Menghilangkan perasaan yang menekan. 5. Mencegah dosa dan menghindari gangguan. . .

CARA SOLAT TAUBAT
.

1. Niat Solat Sunat Taubat:

shafiqolbu.wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/

2/92

04/08/2013

Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu

(http://shafiqolbu.files.wordpress.com/2011/06/niat-solat-sunat-taubat-rumi-1.jpg) .

2. Bacaan surah selepas Al-Fatihah:
. Rakaat pertama: Surah Al-Kafirun Rakaat kedua: Surah Al-Ikhlas . .

3. Semasa sujud terakhir pada rakaat kedua (sebelum duduk Tahiyyat Akhir) iaitu selepas membaca tasbih biasa, bacalah Tasbih berikut 40 kali:

(http://shafiqolbu.files.wordpress.com/2011/06/tasbih-sujud-taubat-sq.png) “Laa-i-la-ha il-la an-ta sub-haa-na-ka in-niy kun-tu mi-naz-zhoo li-miyn.” Tiada Tuhan melainkan Dikau (Allah)! Maha Suci Dikau! Sesungguhnya daku ini termasuk daripada golongan orang yang aniaya (zalim). . .

shafiqolbu.wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/

3/92

com/2011/06/istighfar-a-sq.png) “As-tagh-fi-rul-Laa-hil ‘A-ziym.files. al-lazii laa i-la-ha il-laa hu-wal hai-yul qoi-yuum wa-a-tuu-bu i-laih. Bacalah istighfar berikut sebanyak 10 / 100 kali.wordpress. yang tiada Tuhan melainkan Dia Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus dan daku bertaubat kepada-Nya. hidup dan kebangkitan.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 4/92 . c. Kemudian bacalah Penghulu Istighfar sebanyak 3 Kali : shafiqolbu. b.” Daku memohon ampun kepada Allah yang Maha Agung yang tiada Tuhan melainkan Dia Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus! Daku bertaubat kepada-Nya selaku taubatnya seorang hamba yang banyak dosa yang tiada menguasai akan dirinya dan tidak mampu membuat.wordpress. . wa-laa naf-‘an wa-laa mau-tan wa-laa ha-yaa-tan wa-laa nu-syuu-raa. (http://shafiqolbu.com/2011/06/istighfar-b-sq. menolak mudharat dan manfaat serta tidak dapat menguasai kematian. Tau-ba-ta ‘Ab-di zhoo-li-mi laa yam-liku li-naf-si-hi dhor-raa. Setelah memberi salam hendaklah memperbanyakkan beristighfar : . .wordpress.png) “As-tagh-fi-rul-Laa-hil ‘A-ziym.files. (http://shafiqolbu. Sambung baca Istighfar Tauhid berikut sebanyak 10 / 100 kali. al-ladziy laa i-la-ha il-laa hu-wal hai-yul qoi-yuum wa-a-tuu-bu i-laih.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu 4.” Daku mohon ampun kepada Allah yang Maha Agung. a.

Dikau yang menciptakan daku dan daku adalah hamba-Mu. Maka ampunilah daku kerana tiada yang mengampuni dosa-dosa kecuali Dikau. . Tiada Tuhan melainkan Dikau.wordpress. Baca Doa Taubat . Daku mengakui akan segala nikmat yang Dikau berikan kepadaku dan daku mengakui akan dosa-dosaku.” Ya Allah! Dikaulah Tuhanku.files.com/2011/06/penghulu-istighfar-crop. daku berpegang dengan janji dan sumpah setiaku terhadap-Mu. Dan sedaya mampuku. a-buu u-la-ka bi-ni’ma-ti-ka ‘a-lay-ya wa-a-bu-u bi-dzan-bi fagh-fir-lii.jpg) “AL-Laa-Hum-ma an-ta rab-bi Laa i-la-ha il-laa an-ta kho-laq-ta-ni wa-a-naa ‘ab-du-ka wa-a-naa ‘a-laa ‘ah-di-ka wa-wa’-di-ka mas-ta-th0′-tu. . Daku memohon perlindungan-Mu daripada segala kejahatan yang telah dilakukan. 5.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu (http://shafiqolbu. fa-in-na-hu laa yagh-fi-rudz dzu-nuu-ba il-laa anta. shafiqolbu.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 5/92 . a-‘uu-dzu-bi-ka min syar-ri-maa sha-na’-tu.wordpress.

kasihanilah daku. Ya Allah! Pengampunan-Mu adalah lebih luas daripada dosa-dosaku dan pengampunan-Mu terhadapku adalah lebih tertunai daripada amalan baikku. kemalasan. Ya Allah! Sesungguhnya daku bertaubat kepada-Mu di atas segala dosaku. dugaan kubur dan seksanya.com/2011/06/doa-solat-sunat-taubat-sq-a. Daku mohon perlindungan-Mu daripada segala kesalahan dan hukuman.jpg) Daku memohon ampun kepada Allah.files.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu (http://shafiqolbu. tiada yang dapat mengampuni dosaku itu kecuali Dikau. Ya Allah! Sesungguhnya daku telah banyak sekali menganiaya diriku sendiri. Ya Allah! Bersihkanlah diriku daripada dosa-dosa sebagaimana kain putih dibersihkan daripada kekotoran.wordpress. Daku mohon ampun kepada Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus! Daku bertaubat kepada-Nya selaku taubatnya seorang hamba yang banyak dosa yang tidak berdaya untuk menolak mudharat atau berbuat manfaat dan tidak mampu mematikan atau menghidupkan mahupun membangkitkan (di Padang Mahsyar kelak).wordpress. Daku mohon ampun kepada Allah. dan daku berjanji tidak akan mengulanginya. shafiqolbu.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 6/92 . Daku mohon perlindungan-Mu daripada dosa. Maka berikanlah daku keampunan-Mu.

com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 7/92 . shafiqolbu (http://shafiqolbu. . seeloknya bertasbih sebanyak 40 kali ya? Bagaimana caranya utk bertasbih sebanyak 40 kali sewaktu bersujud? Kerana kaedah bertasbih biasa. Posted by Shafi-Q on 01/10/2012 at 12:35 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Diharap ada sahabat2 yang sedia membantu… Posted by Nina Anwar on 12/10/2012 at 11:23 pm assalamualaikum. suci bersihkanlah segala dosaku dan kabulkanlah permohonanku.wordpress.] Reply Posted by hamba ALLAH YANG HINA on 05/09/2012 at 10:12 pm allahuakbar...com/2012/01/15/2012/01/04/2011/11/20/) .. kita menggunakan rantai tasbih untuk mengira berapa byk shafiqolbu. saya ingin tahu.] Solat Sunat Taubat [.wordpress. Ya Tuhanku! Terimalah taubatku. sewaktu bersujud rakaat kedua..04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Ya Allah. Posted by 5 Rahsia Besar Solat Sunat Di Waktu Malam « Blog Peribadirasulullah on 20/02/2012 at 5:38 am [. Sesungguhnya Dikau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang! .. Posted by. 454 responses to this post.mha suci ALLAH Reply Posted by eyka on 30/09/2012 at 6:05 pm ade tak yg nak tolong sye? sye perlu bantuan untuk ke jalan allah... ُ َ َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ر‬ ‫ﺑ‬ ‫و‬ ‫ﺔﷲ‬ ‫ﻣ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﻛ‬ ‫ْﯾ‬ ‫ﻋﻠ‬ ‫م‬ ‫ﺳﻼ‬ ‫و◌اﻟ‬ َ َ َ َ َ ْ َ َ َ ‫ﱠ‬ ْ ُ ُ ..

04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu bacaan kita agar kita tidak was-was dengan bilangan yang telah dilafazkan. baca dengan bilangan jari kita. Posted by ajah on 03/11/2012 at 1:16 pm subhanallah…semoga tips ini dapat membantu menemui jalan yang lurus Reply Posted by putri on 13/02/2013 at 10:56 pm Boleh juga digunakan jari…. maknanya.. Boleh beri tunjuk ajar? Terima kasih Reply Posted by Shafi-Q on 25/10/2012 at 1:37 am َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Subhanallah. 3 kali istighfar dalam 1 jari. Alhamdulillah… anugerah yang Allah SWT beri amat luas dan setiap yang diciptakan itu tiada yang sia2… Nina gunakanlah imaginasi kiraan ruas anggota badan: 1) Ruas jari tangan kanan ~ 14 2) Ruas jari tangan kiri ~ 14 3) Bilangan jari tangan kanan ~ 5 4) Ruas jari tangan kanan ~ 5 5) Anggota tangan ~ 2 Maka jumlah keseluruhannya genap 40 ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Posted by suriati zakaria on 07/06/2013 at 8:04 pm jari kita ada 3 line yang boleh diwakilkan dengan 30 kali. tangan kita masih disejadah. so. kemudian lagi 10 kali. yakni 10. Posted by armah on 23/07/2013 at 6:40 am assalamualaikum…sy tersangat sangat tela banyak membuat dosa dan semua dosa sy perna buat kecuali membunu…bagai mana sy harus bertaubat???adaka setiap dosa yg sy perna lakukan kena solat taubat 1 per 1…ada sy sangat malu atas perbuatanku dulu…dan rasanya tak layak taubatku di ampunkan…sy sangat takut Reply shafiqolbu.10 x 4 cukup 40. Posted by Sutihana on 28/02/2013 at 10:19 pm Sewaktu sujud.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 8/92 . dapat 40 kali. Dah Jadi 10. Ulang sehingga jumlahnya 40. Sambung dari ibu jari kiri ke anak jari kiri (5). Mula mengira dari anak jari kanan ke ibu jari kanan (5). Tukar arah pula (10).wordpress.

kalau masa sujud sebelum tahiyyat akhir kita baca allahhummayassir walatuassir boleh x?// Reply Posted by Shafi-Q on 23/07/2013 at 1:39 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ shafiqolbu..04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by hamba Allah on 21/05/2012 at 10:01 pm maklumat yang sgt berguna… terima kasih Reply Posted by Shafi-Q on 23/05/2012 at 10:44 pm Alhamdulillah. Al Ahzaab: 35).syukur pd yg maha esa. Reply Posted by Shafi-Q on 05/06/2012 at 6:55 pm Bolehh. Firman ALLAH SWT: “Laki-laki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah..com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 9/92 . Reply Posted by Hotz Mummy on 29/05/2012 at 10:54 am Sangat-sangat berguna…tq… Reply Posted by syuhada on 04/06/2012 at 12:58 am kalau tak baca doa taubat tu boleh ke? gne ayat sendiri je….saya nak tanya... Reply Posted by fazira on 23/07/2013 at 12:07 pm assalamualaikum. Reply Posted by afiq on 11/05/2013 at 12:12 am Syukron jazilan atas nasihat Posted by msyazwan on 08/06/2012 at 8:49 pm alhamdulillah..” (QS. Syuhada masukkanlah bacaan selawat dan beberapa ‘asma Allah’ dalam doa tersebut...wordpress. maka Allah menyediakan untuk mereka pengampunan dan pahala yang agung.

Boleh ke kalau buat solat sunat taubat selepas solat fardhu asar? Reply Posted by Shafi-Q on 12/08/2012 at 11:31 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Sdri..04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Boleh…ia suatu kalimah yang baik..kena baca semua ke .kia dprbnykn bristifa ..Elya carilah waktu lain kerana lepas Asar adalah waktu yang dilarang bersolat sunat. Posted by khadijah syahirah on 09/06/2012 at 8:22 am terima kasih bnyk 2 ! Reply Posted by hamba yg kerdil on 15/06/2012 at 9:04 pm tq fr the imformation… Sgt hargai… Reply Posted by Shafi-Q on 16/06/2012 at 2:52 pm Alhamdulillah.t. Reply Posted by fattin on 15/06/2012 at 11:55 pm asalamualaikum .saya nak tanya 1 soalan. tp sye tdk tau Posted by elya on 11/08/2012 at 11:22 pm Assalamualaikum. selepas memberi salam . Sebaik-baiknya bacalah kesemua istighfar tersebut.wordpress. Posted by nurul on 17/06/2012 at 3:58 pm shafiqolbu.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 10/92 . Reply Posted by eyka on 30/09/2012 at 6:02 pm sye perlu seseorng di tepi sye untuk mengajar.h. pilh satu saja ? Reply Posted by Shafi-Q on 17/06/2012 at 1:33 pm Waalaikumussalam w. mungkin ade silap sye. selamat beramal.

Mohon diperbetulkan jika saya silap. maka hendaklah kamu agungkan Tuhan kamu.** ini adlah respon saudara dalam berkaitan solat hajat. Tidak terhitung olehku akan pujian yang sepatutnya aku ucapkan untukMu. aku berlindung dengan keampunanMu dari balasanMu. Aku berlindung denganMu dariMu. Adapun di dalam rukuk. bole ataupon tidak bole dalam sujud ketika sembahyang??? mohon pencerahan saudara. Saya ada sedikit kekeliruan pada no (3). saya sangat keliru..” (HR Imam Muslim). Saya difahamkan tak boleh baca ayat alquran ketika sujud n rukuk... Sesetengah ulamak membenarkannya kerana Rasulullah SAW sendiri ada melakukannya. maka ianya tidak boleh dibaca dalam keadaan sujud semasa sedang melakukan solat.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu assalamualaikum tuan.t.” (Riwayat Imam Muslim). Sebagaimana Sabda Rasulullah SAW. terime kasih. Di antara Doa yang pernah dibaca oleh Nabi SAW di dalam sujudnya ialah.t. Terima kasih. Kalau tak silap sy tasbih ni potongan ayat alquran. tasbih sujud tersebut adalah petikan dari ayat al-Quran (Surah Al-Anbiya’. Engkau adalah sebagaimana yang Engkau sanjungi ke atas diriMU sendiri. hendaklah kamu bersungguh-sungguh berdoa (di dalam hati).. nescaya doamu pasti akan diperkenankan. “Ketahuilah! Sesungguhnya aku dilarang membaca alQuran ketika rukuk atau sujud.. ُ ُ ُ ْ َ ْ َ ْ َ ‫ﱠ‬ َ ‫ﻚ‬ َ ‫ﺴ‬ ‫َﻔ‬ ‫َﻰ ﻧ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫ﺖ‬ َ ‫ﯿ‬ ‫ْﻨ‬ ‫َﺛ‬ ‫ﻤﺎ أ‬ ‫ﻛ‬ ‫ﺖ‬ َ ‫َﻧ‬ ‫ أ‬،‫ﻚ‬ َ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫ء‬ ‫َﺎ‬ ‫َﻨ‬ ‫ﺼﻲ ﺛ‬ ‫ﺣ‬ ‫َأ‬ ‫ ﻻ‬،‫ﻚ‬ َ ‫ﻣﻨ‬ ‫ﻚ‬ َ ‫ﺑ‬ ‫ذ‬ ‫ُﻮ‬ ‫َﻋ‬ ‫وأ‬ ،‫ﻚ‬ َ ‫ﺘ‬ ‫ﺑ‬ ‫ُﻮ‬ ‫ﻋﻘ‬ ُ ‫ﻦ‬ ْ ‫ﻣ‬ ‫ﻚ‬ َ ‫ﺗ‬ ‫َﺎ‬ ‫ﻌ ﺎﻓ‬ ‫ﻤ‬ ‫ﺑ‬ ‫و‬ ،‫ﻚ‬ َ ‫ﻄ‬ ‫ﺨ‬ ‫ﺳ‬ ْ ‫ﻣ‬ ‫ﺎك‬ َ ‫ﺿ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ذ‬ ‫ُﻮ‬ ‫َﻋ‬ ‫ﻢأ‬ ‫ﮭ‬ ‫اﻟﻠ‬ ْ ْ ً ْ َ َ َ‫ﻦ‬ َ ُ ِ ِ ِ َ ِ ِ ِ َ ِ ِ َ ِ ُ ِ ِ ِ ‫ﱠ‬ “Ya Allah. Syukur Alhamdulillah Sherina telah mula mempraktikkan tasbih sujud ini.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 11/92 .wordpress.. Untuk pengetahuan Sherina. yang terang dan yang tersembunyi.” (HR Imam Muslim).b. Reply Posted by Shafi-Q on 18/06/2012 at 12:08 am Waalaikumussalam w. Mengharapkan pencerahan. mengharapkan pencerahan dari saudara. shafiqolbu. **Posted by Shafi-Q on 07/06/2012 at 1:48 am Waalaikumussalam w..h.Ayat 87). Sementara di dalam sujud. aku berlindung dengan keredhaanMu dari kemurkaanMu. َ َ ْ ْ َ ُ ‫ﺮه‬ ‫ﺳ‬ ‫و‬ ‫َﮫ‬ ‫َﺘ‬ ‫ﻧﯿ‬ ‫ﻋﻼ‬ َ ‫و‬ ،ُ ‫ﺮه‬ ‫آﺧ‬ ‫و‬ ‫َﮫ‬ ‫وﻟ‬ ‫وأ‬ ،ُ ‫ﱠﮫ‬ ‫ﺟﻠ‬ ‫و‬ ‫ﱠﮫ‬ ‫دﻗ‬ ‫ﱠﮫ‬ ‫ﻛﻠ‬ ‫ﺒﻲ‬ ‫ذﻧ‬ ‫ﻟﻲ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﻔ‬ ‫ﻏ‬ ‫ﻢا‬ ‫ﱠﮭ‬ ‫اﻟﻠ‬ ُ ‫ﱠ‬ ُ َ ُ ُ ُ ْ ُ ِ َ ِ َ ِ َ ‫ﱠ‬ َ َ ِ ِ ِ ِ ِ ‫ﱠ‬ “Ya Allah. ampunilah dosaku semuanya sama ada yang kecil dan yang besar. yang awal dan yang akhir. Reply Posted by nurul on 18/06/2012 at 9:58 am terima kasih atas pencerahan Posted by fatihah on 29/12/2012 at 10:14 pm salam.

berkenaan Ayat 87.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ Bolehkah saya melakukan solat taubat pada setiap malam?untok meminta keampunan keatas apa 12/92 ... jangan dilafazkan bacaan bm tu nanti terbatal solat. Iaitu keseluruhan ayat 87 ini tidak boleh dibaca dalam solat berdasarkan hadis tersebut tetapi jika diambil doa tasbih tersebut adalah diharuskan.t. Jazaakillaahu Khairan Katsiran.. tapi Sdri.Zalifah cubalah berusaha menghafalnya dalam bahasa syurga… pendek saja istighfar tersebut… Posted by wan on 09/04/2013 at 8:22 am Assalamualaikum…mohon percerahan. Sebenarnya tanpa disengaja ana telah tergabung jawapan seorang lagi yang bertanyakan soalan yang hampir sama. Reply Posted by zalifah najwa on 19/09/2012 at 7:53 pm kalau beristighfar dalam bm leh ke? Posted by Shafi-Q on 03/10/2012 at 12:58 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Bolehh. Jika dibaca dalam solat. Surah Al-Anbiya’ ini. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Posted by Membaiki diri on 19/06/2012 at 2:40 pm Asalamualaikum..h.Kalau tasbih baca dalam bm boleh ke? Reply Posted by Shafi-Q on 20/06/2012 at 11:33 am Waalaikumussalam w. Posted by Emy on 19/06/2012 at 6:55 pm Assalammualaikum shafiqolbu..wordpress. baca makna melayunya di dalam hati saja.boleh x kalau sy baca doa taubat dalam bm.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by Shafi-Q on 06/01/2013 at 1:26 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Syukur atas persoalan Fatihah ini… Ayat tersebut boleh dibaca dalam solat ketika sujud kerana ia adalah berbentuk tasbih dan doa.

Reply Posted by Aiyus89 on 20/06/2012 at 1:49 am Mencari keredhaannya. ayat 61) shafiqolbu.wordpress. Sabda Rasulullah SAW pula: “Setiap anak Adam (manusia) banyak melakukan dosa.” (Surah Hud. ayat 222).” (Surah al-Baqarah. ayat 61) Dan firman-Nya lagi: “Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang banyak taubat dan mengasihi orang yang sentiasa menyucikan diri.” (Hadis riwayat at-Tirmizi dan Ibnu Majah).com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 13/92 .usahaku dalam bertaubat(^_^) Reply Posted by Shafi-Q on 23/06/2012 at 9:34 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Allah SWT berfirman: “Maka pintalah ampun kepada Allah dan bertaubatlah (dengan kembali mentaati-Nya). Reply Posted by Shafi-Q on 21/06/2012 at 12:09 am Alhamdulillah… Reply Posted by nazirah on 22/06/2012 at 4:55 pm akhirnya ketemui kebahagian setelah lama tercari-cari cinta Allah S. Sesungguhnya Tuhan kekal mendengar dan memperkenankan segala permohonan dan bersedia menerima taubat hamba-Nya.T…terima kasih atas panduan ini….W. dan Rahmat Allah SWT sentiasa terbuka untuk mereka yang sedia menyucikan diri… Firman Allah SWT: “Maka pintalah ampun kepada Allah dan bertaubatlah (dengan kembali mentaati-Nya)..04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Bolehkah saya melakukan solat taubat pada setiap malam?untok meminta keampunan keatas apa saja yg dilakukan pada hari tersebut? Terima kasih Reply Posted by Shafi-Q on 21/06/2012 at 5:52 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Alhamdulillah… Tahniah Emy itulah yang sebaik-baiknya dilakukan sebagai hamba-Nya.” (Surah Hud.. dan sebaik-baik orang berdosa ialah orang yang banyak bertaubat. Sesungguhnya Tuhan kekal mendengar dan memperkenankan segala permohonan dan bersedia menerima taubat hamba-Nya.

04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by wan on 24/06/2012 at 6:59 pm Assalamualaikum.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 14/92 .saya nak tanya 1 soalan. Semoga Allah membalas amal baik anda melalui post ini. bagaimana kalau tidak hafal doa penghulu istighfar dan doa taubat ? Reply Posted by Shafi-Q on 30/06/2012 at 10:14 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Fareez boleh baca terjemahannya… Reply shafiqolbu. Amin.Arab… Reply Posted by Rizki on 27/06/2012 at 1:01 am Assalamualaikum.wordpress..bolehkah bacaan 3 kali penghulu istighfar & doa taubat dibaca maksudnya sahaja? Reply Posted by Shafi-Q on 27/06/2012 at 3:53 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bolehh… tapi yang sunnah dan seafdalnya adalah dalam bahasa syurga ~ B.. Bermanfaat sekali untuk pelajar seperti saya.kalau dah selesai beristighfar. Terimakasih atas sharingnya. Reply Posted by Shafi-Q on 27/06/2012 at 3:04 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Aminn… semoga Rizki maju jaya dalam pelajaran dan kehidupan… Jazaakumullah Khairan Katsiran! Reply Posted by fareez on 30/06/2012 at 1:37 pm assalamualaikum.

. lalu selalu ingat kesusahan di akhirat.hrp kalian doakn saya juga ya… Reply Posted by Shafi-Q on 04/07/2012 at 11:04 pm Semoga Afieza terus beristiqamah melakukannya…Allah bersama dengan orang-orang sabar dan bertaubat. tmasuk solat ini yg ku kerjakan… apakah taubat kita diterima sedangkan hati masih x tenteram dan tenang… adakah x sempurna solat taubat kita menyebabkan hati masih x tenteram. atau sama memang sama kedua2nya. 2.. Reply Posted by afieza on 04/07/2012 at 7:48 pm saya rasa bnyk dosa yg tlh dilakukn. 3. Tasbih dalam sujud tu sama dengan solat hajat. 4. Menghentikan maksiat sebaliknya rajin melakukan perintah Allah SWT. Hilang rasa kesenangan dunia di hatinya. Percaya akan jaminan Allah SWT dalam soal rezeki. Reply Posted by Ammar on 04/07/2012 at 8:45 pm Assalamualaikum….com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 15/92 .04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by dia on 03/07/2012 at 6:39 pm Terima kasih. banaknya dosaku ibarat buih di lautan… ku rasa seperti stiap ibadahku x sempurna...jdi sy bertekad untuk buat solat taubat.wordpress. Ataukah saya dalam kekeliruan? Reply Posted by Shafi-Q on 05/07/2012 at 10:42 pm shafiqolbu. Reply Posted by Qaisarra on 05/07/2012 at 12:03 am Assalamualaikum. ada empat tanda iaitu 1.?? Reply Posted by Shafi-Q on 04/07/2012 at 11:25 pm َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Seorang ahli hikmah lain ketika ditanya: “Apakah tanda taubat diterima Allah? Jawabnya. lalu sibukkanlah mengerjakan perintah Allah SWT. Putus hubungan dengan kawan yang tidak baik (jahat) dan bersahabat dengan orang salih..

Celakalah bagi orang yang mendengar pengajaran. menyesal atas kesilapan yang telah dilakukan dan berazam tidak mengulanginya lagi serta kembali mengikut segala tuntutan syarak dan mendekatkan diri kepada Allah SWT. saya ingin membuat solat taubat. semoga kamu mendapat kejayaan” (Surah an-Nur: ayat 31). nescaya kamu akan dikasihi dan berilah keampunan nescaya kalian akan diberikan keampunan.. Taubat ialah berhenti daripada melakukan dosa dan maksiat.Faizal sekadar Solat Taubat. oleh itu dia akan bersungguh-sungguh meninggalkan maksiat yang pernah dilakukan dan memohon keampunan Allah SWT dengan taubat nasuha. Imam Ahmad meriwayatkan daripada Abdullah b. sedangkan mereka mengetahui (larangan berbuat dosa).” Reply Posted by wati on 05/07/2012 at 4:42 pm Assalamulaikum.wordpress. ia perlulah disertai dengan usaha keras dan bertaubat nasuha… Firman Allah SWT: ‫ﱠ‬ ْ ُ ْ ٣١﴿ ‫ﻮن‬ َ‫ﺤ‬ ‫ْﻠ‬ ‫ُﻔ‬ ‫ﻢﺗ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﻠ‬ ‫َﻌ‬ ‫ﻮن ﻟ‬ َُ ‫ﻣﻨ‬ ‫ﺆ‬ ‫ﻤ‬ ‫َ اﻟ‬ ‫ﱡﮫ‬ ‫َﯾ‬ ‫ًﺎ أ‬ ‫ﻤﯿﻌ‬ ‫ﺟ‬ ‫ﱠـﮫ‬ ‫َﻰ اﻟﻠ‬ ‫ِﻟ‬ ‫ُﻮا إ‬ ‫ُﻮﺑ‬ ‫وﺗ‬ ُ َ ِ ِ ِ ِ َ ْ ُ “Dan bertaubatlah kamu kepada Allah. Reply Posted by faizal on 05/07/2012 at 8:57 am Assalamualaikum Ust…apa kah solat2 dan ibadat kita tidak diterima jika kita masih lagi berbuat dosa walaupun selepas bersolat taubat?…saya selalu bersolat taubat apabila rasa membuat dosa tapi kadang2 rasa spt mempermainkan solat taubat itu pula kerana masih tak dpt menghindari diri dari dosa… Reply Posted by Shafi-Q on 07/07/2012 at 3:18 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Sebenarnya tidak cukup dengan Sdr. tetapi tidak mengamalkan dan celaka pula bagi orang yang terus menerus berbuat dosa yang mereka kerjakan. Dengan kata lain taubat adalah perasaan kesal yang amat sangat dan menimbulkan keazaman dan niat untuk berubah.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 16/92 . tapi kenapa hati ini masih liat sedangkan saya selalu memohon pada allah supaya dibukakan hati dan diberikan kekuatan untuk menempuh segala2nya shafiqolbu. Amr. Rasulullah SAW bersabda: “Berilah kasih sayang. Manusia yang bertaubat tahu maksiat adalah halangan memperoleh kasih sayang Allah SWT. wahai sekalian Mukmin.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Kedua-duanya adalah sama iaitu tasbih taubat Nabi Yunus AS ketika ditelan ikan nun (yu). Iaitu membetulkan sikap yang salah dan mendekatkan diri kepada Allah dengan melakukan ketaatan dan kembali kepada-Nya dengan memperbaharui niat untuk melakukan amal kebajikan. daripada Nabi SAW ketika Baginda sedang berada di atas mimbar.

boleh besarkan cket tak doa taubat tu?? tak jelas lah. tapi hendaklah disertai dengan usaha dan tekad yang jitu. Sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. secara asasnya setiap solat sunat berbeza hanya pada niat dan doa solatnya sahaja. sah tak ? Reply Posted by Shafi-Q on 06/07/2012 at 11:56 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Solatnya sahh. Menyesal atas perbuatan lagha dan maksiat yang telah dilakukan. 2.terima kasih… Reply Posted by Shafi-Q on 07/07/2012 at 2:56 am َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ shafiqolbu..wordpress. Reply Posted by ZENBU on 06/07/2012 at 8:19 pm Assalamualaikum. tidak cukup dengan sekadar berdoa sahaja… kerana syarat-syarat taubat adalah: 1..04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by Shafi-Q on 05/07/2012 at 11:39 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Hasrat W membuat Solat Taubat itu pun sudah perolehi pahala. Posted by Nurzarra'Ain Azmieda on 06/07/2012 at 3:59 pm Assalamualikum warahmatullahi wabarakatuh . Harus mempunyai tekad di dalam hati tidak akan melakukan dosa itu untuk selamalamanya.. Tidak akan mengulangi perbuatan dosa itu lagi. Saya nk tnya .com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 17/92 .. Allah telah membuka pintu harapan kepada hamba-hambaNya: “Katakanlah. 3. Ikhlas ingin bertaubat. Sesungguhnya Allah mengampunkan dosa-dosa semuanya...” (Az-Zumar: 53) Reply Posted by Ash Nizam on 08/10/2012 at 6:41 pm amin….susah nak bace. 4. wahai hambahambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. klau solat sunat taubat ni d lakukan seperti solat sunat yg lain .

bolehkah solat sunat taubat atau solat hajat dibuat berjemaah? Reply Posted by Shafi-Q on 12/07/2012 at 7:23 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Diharuskan… walau bagaimnapun solat bersendirian adalah lebih afdal.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Ana dan besarkannya. terima kasih banyak2. ada version lain tak utk doa taubat tu? sbb still susah nk baca. yang tiada Tuhan melainkan Dia Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus! Daku bertaubat kepada-Nya selaku taubatnya seorang hamba yang banyak dosa. Hanya Allah yg mampu membalas jasa saudara. Reply Posted by nara on 12/07/2012 at 3:47 am boleh tak kalo buat dalam versi rumi?? Reply Posted by Shafi-Q on 14/07/2012 at 10:39 am InsyaAllah akan cuba diusahakan… Reply shafiqolbu. Reply Posted by Shafi-Q on 10/07/2012 at 6:26 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ DOA TAUBAT 2 َ ً ً ْ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ َ ُ ‫وﻻ‬ ‫َﺎة‬ ‫ﺣﯿ‬ ‫وﻻ‬ ‫ًﺎ‬ ‫ﻮﺗ‬ ‫ﻣ‬ ‫وﻻ‬ ‫ًﺎ‬ ‫ْﻌ‬ ‫َﻔ‬ ‫َﻧ‬ ‫وﻻ‬ ‫ﺮا‬ ‫ﺿ‬ ‫ﺴﮫ‬ ‫َﻔ‬ ‫ِﻨ‬ ‫ﻚﻟ‬ ُ ‫ﻤﻠ‬ ‫َﯾ‬ ‫ﻢﻻ‬ ‫َﺎﻟ‬ ‫ﺪظ‬ ‫ﻋﺒ‬ َ ‫َﺔ‬ ‫ﻮﺑ‬ ‫ِﺗ‬ ‫ْﮫ‬ ‫َﯿ‬ ‫ِﻟ‬ ‫با‬ ‫ﻮ‬ ‫َﺗ‬ ‫وا‬ ‫م‬ ‫ﻮ‬ ‫َﯿ‬ ‫ْﻘ‬ ‫ﻲ اﻟ‬ ‫ﺤ‬ ‫ُﻮ اﻟ‬ ‫ﱠھ‬ ‫ِﻻ‬ ‫َا‬ ‫َﮫ‬ ‫ِﻟ‬ ‫ىﻵا‬ ‫ﺪ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻈﯿ‬ ‫ْﻌ‬ ‫َ اﻟ‬ ‫ﺮﷲ‬ ‫ْﻔ‬ ‫َﻐ‬ ‫ﺳﺘ‬ ◌‫ا‬ َ َ ّ َِ َ ْ ُ ‫ﱡ‬ َ ْ ْ َ ُ ْ َ َ ْ َ َ ِ ِ ِ ٍ ْ ْ َ ْ َ ِ ِ ِ َ ْ ٍ ُ ‫ﱡ‬ ُ ُ ‫را‬ ‫ُﻮ‬ ‫ﺸ‬ ‫ﻧ‬ ً ْ “Daku memohon ampun kepada Allah yang Maha Agung. JazakAllah Khairan Kasiran. yang tidak mempunyai daya upaya untuk berbuat mudarat atau manfaat dan tiada daya untuk mematikan atau menghidupkan mahupun bangkit nanti.” Reply Posted by tariq on 12/07/2012 at 2:00 am tariq panduan..com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 18/92 . Reply Posted by MAK on 10/07/2012 at 12:01 am assalamualaikum..wordpress..

” (Surah al-Baqarah. Reply Posted by Shafi-Q on 14/07/2012 at 9:46 am Bolehh… Reply Posted by insan daif on 15/07/2012 at 6:28 am Assalamualaikom.. Reply Posted by Shafi-Q on 15/07/2012 at 8:17 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫وﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ ِ َ َ ُ ْ “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh” Sah solat itu…tapi pastikan ketika melihat kertas tersebut.memakan masa sedikit… InsyaAllah akan diusahakan…. ayat 222). Tulisan rumi tu.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 19/92 . melihat kertas yg saya tulis td di sejadah. pergerakan tidak melebihi 3 kali berturut2 yang boleh terbatalnya solat yang sedang dilakukan. Reply Posted by insan daif on 15/07/2012 at 10:10 am Alhamdulilah. sedeynye… Posted by Shafi-Q on 15/07/2012 at 10:52 pm Perkara yang baik. wlupun sy tk boleh mmbaca jawi.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by hilmydtho on 12/07/2012 at 10:22 pm bolehker kalau tk membaca penghulu istifar. adakah sah. dan saya tulis pada kertas.. boleh kah buat dalam bahasa rumi. Firman Allah SWT: “Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang banyak taubat dan mengasihi orang yang sentiasa menyucikan diri.wordpress.. Posted by fadil on 17/07/2012 at 9:58 pm salam saya mau tnya soalan klu smasa sujud yg rakaat kedua yg terakhir itu bacaan sujud itu tidak smpai 40 kali. sambil solat. dlm ayat2 alquran dan zikir. janganlah ditangguhkan… bacalah apa saja yang dapat. tetapi bleh ke tanguhkan. ada mjadi masalah ka Reply Posted by Shafi-Q on 17/07/2012 at 10:52 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ shafiqolbu. dalam versi rumi. ktakan lah saya nie lemah..

Niat Solat Taubat: ‫ﱠ‬ ‫ﱢ‬ ْ ‫ﱠ‬ ‫َﻰ‬ ‫َﺎﻟ‬ ‫َﻌ‬ ‫ِﺗ‬ ‫ﻦ‬ ‫َﯿ‬ ‫َﺘ‬ ‫ﻛﻌ‬ ‫ر‬ ‫َﺔ‬ ‫ﻮﺑ‬ ‫َ اﻟﺘ‬ ‫ﱠﺔ‬ ‫ﺳﻨ‬ ‫ﺻﻠ‬ ◌‫ا‬ ُ . ْ َ ُ‫ﻰ‬ َ ِ ِ ْ ِ ْ Daku bersolat Sunat Taubat dua raka’at.wordpress. kerana Allah Ta’ala.bole trgkn secara terperinci x? dimulai takbir dan diakhiri sala Reply Posted by Shafi-Q on 19/07/2012 at 1:59 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ CARA SOLAT TAUBAT seperti juga solat Subuh cuma berbeza pada niatnya dan ditinggalkan doa Qunut… 1. Buat permulaan. shafiqolbu. Dan bacalah zikir istighfar selepas salam seperti di atas. 2.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Fadli buatlah mengikut kesanggupan/kemampuan dan yang pentingnya keikhlasan beribadat… Reply Posted by shahira on 23/10/2012 at 5:50 pm bacaan yang 40 kali tu di baca dalam keadaan sujud kah / ? Posted by Shafi-Q on 26/10/2012 at 4:14 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Ya tepat sekali! Posted by Farah nadjwa on 17/07/2012 at 11:02 pm Sye sebenarnyer tdk fhm cara2 hendak melakukan solat taubat.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 20/92 .. jika tidak dibaca pun tidak mengapa… .

Sesungguhnya Tuhan kekal mendengar dan memperkenankan segala permohonan dan bersedia menerima taubat hamba-Nya. tetapi hati masih tidak tenang dan dibelenggu rasa bersalah… adakah perlu ulang solat tersebut atau mengamalkan amalan yg lain ? Reply Posted by Shafi-Q on 19/07/2012 at 1:24 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Ketika Allah merindui akan hambanya.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 21/92 . ayat 61) Reply Posted by fadil on 19/07/2012 at 12:44 am tq ya tuan di atas info ini Reply shafiqolbu. Dalam hadis Qudsi Allah berfirman.” (Hadis Riwayat Thabrani dari Abu Umamah) Azizul buatlah seperti apa yang disaran dalam post di atas dan lakukanlah solat sunat taubat secara istiqomah kerana Rahmat Allah sentiasa terbuka untuk mereka yang mencari jalan kebenaran dan Allah SWT ada berfirman: “Maka pintalah ampun kepada Allah dan bertaubatlah (dengan kembali mentaati-Nya).wordpress.” (Surah Hud.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by Azizul Akram on 18/07/2012 at 2:27 pm Bagaimana jika kita sudah melakukan solat sunat taubat. “Pergilah pada hambaku lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya. Allah akan mengirimkan sebuah hadiah istimewa melalui malaikat Jibril yang isinya adalah ujian.

1) tasbih yg dibaca ms sujud akhir tu adakah selepas tahiyat akhir dan bg salam yg pertama iaitu seperti solat hajat? 2) istifar selps solat tu ada a. Baca semua sekali.jzk… Reply Posted by Shafi-Q on 21/07/2012 at 12:23 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Tahniah atas usaha Puteri untuk lakukan solat ini. Semoga taubat Puteri diredhai dan diterima Allah SWT… 1. Boleh dibaca berpandukan kertas.hya Allah yg dpt mbls jasa baik ustaz di atas ilmu yg dicurahkan kpd kami… Posted by Hamka harun on 20/07/2012 at 3:03 pm Tima kasih shbt. Reply Posted by puteri on 21/07/2012 at 5:55 am syukran ya ustaz.b. Klu da buat solat taubat tp kite tdk meminte maaf kpd org yg kite sudah buat slh tu bole ke? Reply Posted by Shafi-Q on 21/07/2012 at 8:30 am ُ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛ ﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫وﺑ‬ ‫ﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ْ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﱠ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ْ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ َ َ ُِ َ ُ ْ َ Tidak lengkap taubat dan solat tersebut dan terdapat ketidak-ikhlasan di situ…. Reply Posted by puteri on 20/07/2012 at 2:31 am salam ustaz…sy nk tya.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 22/92 .. Tasbih tu dibaca pada sujud sebelum duduk untuk baca tahiyat akhir. tu adakah kena baca ke semuanya atau pilih 1 je? 3) doa nye panjang klu x dpt nk hafal adakah blh sy hya membaca nya dr kertas atau buku..04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by Farah nadjwa on 19/07/2012 at 11:39 pm Assalamualaikum. harap ustaz dpt membantu…syukran.c. 2. 3. Reply shafiqolbu...ssungguhnya ini adlh ilmu yg sgt brmanfaat.wordpress..

Rasanya lebih jelas utk dibaca. Reply Posted by Naniss on 23/07/2012 at 5:08 am Assalamualaikum saudara.. sy copy ye… Reply Posted by Surye on 22/07/2012 at 6:56 am Tq… ilmu yg membatu sy. zikir.bace dalam bahasa melayu boleh ? salam. Sekadar cadangan. Reply Posted by Shafi-Q on 23/07/2012 at 3:43 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Bagi kedua-dua soalan tersebut dibolehkan. terima kasih. shafiqolbu. tasbih dsb diwarnakan hitam atau putih.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 23/92 .kalau sujud terakhir tak bace tasbih 40 kali tu tapi digantikan dengan doa di dalam hati boleh ke ? bacaan doa solat taubat lepas solat tu. yang penting faham apa yang dimohonkan… Reply Posted by izra on 23/07/2012 at 12:10 am salam saya nak tnye.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by azman on 21/07/2012 at 11:19 am salam.wordpress.. saya cadangkan background colour bagi bacaan2 doa. Reply Posted by Shafi-Q on 23/07/2012 at 2:51 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫وﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ ِ َ َ ُ ْ Rifdy baca sekadar dapat didengari sendiri… diharuskan berdoa dengan ayat sendiri. : Reply Posted by Rifdy on 22/07/2012 at 3:55 pm Assalamualaikum…sya nak tnya bahagian bacaan tasbih…Klau dibca kna keluarkan suara ke atu ckp sekadar baca dlm hti dan doa taubat klau kta gntikn dgn doa sndri bolehkah ?? Mohon penjelasan.

Reply Posted by yazid on 27/07/2012 at 12:53 pm erm.wordpress.3..11. Reply Posted by faez on 25/07/2012 at 12:44 pm ُ ُ َ َ ُ ‫ﮫ‬ ‫ﻛ ﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫و‬ ‫ﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ْ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ْ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﱠ‬ ‫​اﻟ‬ َ َ َ َ ُِ َ ْ ُ َ Boley tak tolong post traselasi untuk yg tak boley baca ayat alquran. Reply Posted by Nyssa on 26/07/2012 at 11:27 am Asalamualaikum. blh ka bca srh lain slain srh al-kafirun dan al-ikhlas slps bca al-fatihah…… Reply Posted by Shafi-Q on 27/07/2012 at 7:24 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Membaca surah selepas al-Fatihah adalah sunnah…Yazid boleh baca mana-mana surah yang bersesuaian dan telah dikuasai dan hafal… Reply shafiqolbu. ikut kemampuan Nyssa. Maaf ye....7.21 sehinggalah 41x..com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 24/92 . InsyaAllah akan dibaiki… Jazaakamullah Khairan Katsiran! Reply Posted by Naniss on 23/07/2012 at 5:10 am Saya khuatir bacaan saya salah especially doa taubat di atas.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by Shafi-Q on 23/07/2012 at 3:01 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫وﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ ِ َ َ ُ ْ Syukran atas cadangan Naniss.saya nak tanya bacaan surah selepas Al-fatihah tu perlu dibaca sekali je ke? Contohnya surah Al-kafirun.Saya ada terbaca dlm buku mengatakan kena baca 11kali? Reply Posted by Shafi-Q on 26/07/2012 at 4:51 pm َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫و‬ ‫ﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ ُِ َ َ ُ ْ Boleh dibaca dengan bilangan ganjil 1.

saya sdah buat solat taubat. Cik Nana hadiahkanlah bacaan al-Fatihah dan doakan agar ana sentiasa beroleh kesihatan berpanjangan dan keredhaanNya.saya nak tnye.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by Faqrullnaim on 07/11/2012 at 4:47 pm Kalo ayat kursi boleh ke ustaz???? Posted by Shafi-Q on 10/11/2012 at 10:06 pm Bolehh.mse saya sujud bc doa nabi yunus tu npe hati ini berdebar-debar? apakah tu biasa smasa kita wat solat taubat? Reply shafiqolbu. Reply Posted by girl on 30/07/2012 at 10:56 am salam.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 25/92 . niat solat hendaklah dilintaskan dalam hati serentak dengan takbiratul ihram. Reply Posted by cik nana on 29/07/2012 at 7:37 pm mohon share kat blog sy ye… Reply Posted by Shafi-Q on 30/07/2012 at 3:03 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛ ﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ْ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ْ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﱠ‬ ‫◌ﻟ‬ َ‫ا‬ َ َ َ َ َ ْ ُ َ Sebagai menghargai ilmu dan membudayakan berdoa untuk saudara seMuslim serta mensejahterakan ummah.masa angkat takbir ihram dalam mase yang sama kita kene niat solat dalam hati sekali ke ?kalau saya niat solat dan niat solat dlm hati kemudian baru angkat takbir ihram. Maka Izra ikutlah cara mazhab Shafie. Daripada Abu Darda’ RA bahawa dia mendengar Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya: “Tidaklah berdoa seorang Muslim terhadap saudaranya secara ghaib (tanpa diketahui oleh saudaranya itu) melainkan akan berkatalah para malaikat..” (Riwayat Muslim).wordpress. adalah lebih afdal sepertimana pendapat mazhab Shafie.sah ke solat saya ? Reply Posted by Shafi-Q on 29/07/2012 at 6:40 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Walaupun dibolehkan berniat sebelum mengangkat takbir. engkau juga beroleh yang seumpama dengannya. Posted by izra on 28/07/2012 at 10:38 pm salam ustaz.

” (Surah al-Nisa’.: “Sesungguhnya taubat di sisi Allah hanyalah taubat bagi orang yang mengerjakan kejahatan lantaran kejahilan.” (Surah anNur: ayat 31).jadikanlah ia sebagai suatu ‘turning point’ kehidupan…Sesungguhnya Allah sangat mencintai orang yang bertaubat dan menyucikan diri. ayat 160). Adakah itu hanya perasaan atau ada sesuatu. cuma nk tnya. beristiqomahlah dalam melakukan amal kebaikan… Firman Allah SWT.. Reply Posted by fendy on 31/07/2012 at 2:07 am Salam.” (Surah al-Baqarah. sy telah melaksanakan solat taubat ini.” (Surah al-Baqarah. yang kemudian mereka segera bertaubat.. wahai sekalian Mukmin. maka mereka itulah yang diterima taubatnya dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. Dan firman-Nya lagi: “Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang banyak taubat dan mengasihi orang yang sentiasa menyucikan diri. Reply Posted by Shafi-Q on 31/07/2012 at 11:11 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Ia memperlihatkan keikhlasan Fendy bertaubat. Firman-Nya: “Dan Akulah yang Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang. Reply Posted by akim1238@yahoo. Semasa melaksanakn solat taubat ini sy terasa badan ni meremang bulu roma sehingga membangkitkan rasa takut… Terasa seperti ada yg sedang memerhati.wordpress.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by Shafi-Q on 30/07/2012 at 1:03 pm َ َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Alhamdulillah perasaan tersebut adalah sebahagian dari tanda2 keikhlasan girl.. Mohon dijelaskan jika ada penjelasan…. Allah SWT juga turut berfirman : “Dan bertaubatlah kamu kepada Allah.. jika kita tgh sarat mengandung. ayat 222). blh kah kita melakukan solat sunat taubat ini secara duduk di kerusi? dan blh kah pilih & hnya baca istighfar (a) shj stlh mberi salam? Reply Posted by Shafi-Q on 04/08/2012 at 10:20 am Diharuskan solat dalam keadaan duduk dan jika tidak berkemampuan bolehlah pilih salah satu daripada istighfar tersebut.com on 04/08/2012 at 1:26 pm shafiqolbu. semoga kamu mendapat kemenangan.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 26/92 . ayat 17) Reply Posted by nof@rchi on 03/08/2012 at 8:47 pm tima ksh ats pkongsian.

Iaitu orang-orang yang menafkahkan hartanya baik di waktu lapang atau sempit dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan kesalahan orang lain. mampu memaafkan kesalahan orang lain merupakan salah satu ciri orang yang bertaqwa (muttaqin). adakah kita masih bhutang dosa dgn dia sehingga taubat kita tak diterima? perlu meminta maaf berkali2 ke? Reply Posted by Shafi-Q on 05/08/2012 at 10:17 am َ َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ 1.” Ini bererti bahawa manusia yang baik bukan orang yang tidak pernah berbuat salah.. maka pahalanya atas tanggungan Allah. Kerana sifat pemaaf merupakan sebahagian dari akhlak yang sangat luhur. “wahai Uqbah. Allah SWT berfirman: “…Maka sesiapa yang memaafkan dan berbuat baik.” (Surah Al-Imran: 133-134). adakah itu sudah mncukupi bg kita utk btaubat? 2) Jika kita sendiri dah meminta maaf kpd insan2 tertentu secara bdepan tp sbnrnya insan itu tidak ikhlas utk memaafkan kita. Allah menyediakan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertaqwa.wordpress.” (Surah Asy-Syura : 40). Dalam Islam. Dari Uqbah bin Amir. bagaimana jika ku beritahukan kepadamu tentang akhlak penghuni dunia dan akhirat yang paling utama? Hendaklah engkau menyambung hubungan persaudaraan dengan orang yang memutuskan hubungan denganmu. hendaklah engkau memberi orang yang tidak mahu memberimu dan maafkanlah orang yang telah menzalimimu. Allah menyukai orangorang yang berbuat kebajikan. kerana kita sendiri xpasti kita tlh bbuat slh dgn siapa apatah lg dgn rakan lain jantina.. Allah SWT berfirman: “Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu. Rasulullah SAW bersabda: “Setiap manusia pernah melakukan kesalahan. Islam mengajak manusia untuk saling memaafkan.” (HR.. Rasulullah SAW bersabda. shafiqolbu. yang harus diikuti bagi seorang Muslim yang bertakwa. Pemohonan maaf secara umum melalui alatan elektronik ini adalah suatu tindakan yang baik kerana setiap insan tidak terlepas dari melakukan kekilafan. dan sebaik-baik pelaku kesalahan itu adalah orang yang segera bertaubat kepada Allah SWT. Tanggungjawab Nof sudah lepas tapi teruslah berbuat baik kepada insan tersebut dan jaga hatinya serta jangan mengulangi kesalahan itu lagi. sebab itu mustahil kecuali Rasulullah SAW yang ma’shum (sentiasa dalam bimbingan Allah SWT). manusia yang baik adalah manusia yang menyedari kesalahannya dan segera bertaubat kepada-Nya.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu terima kasih atas tunjuk ajar yang diberikan Reply Posted by nof@rchi on 05/08/2012 at 8:12 am 1) Jika kita ikhlas meminta maaf kpd rakan2 tp hnya melalui email/status fb/sms secara terbuka . dia berkata. 2.Ahmad. Dan memberikan kedudukan tinggi bagi pemberi maaf.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 27/92 . Al-Hakim dan Al-Baghawy). Tetapi.

ْ َ َ َ ُ َ َ َ َ ْ ُ ِ ِ ِ ‫ﱠ‬ َ ْ َ ِ ِ َ ِ َ ِ ‫ﺎن‬ ِ ‫ﱢ‬ ِ َ ْ “Maha Suci Allah dan segala pujian bagi Allah... supaya memenuhi masanya dengan memperbanyakkan membaca dan menghayati maksud zikir-zikir taubat.” b) Tasbih ُ ْ ْ َ َ ‫ﱠ‬ ْ ‫ﱠ‬ َ ْ َ ‫ﻢ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻈ‬ ‫ﻌ‬ ‫ﻰ اﻟ‬ ‫ﻠ‬ ‫ﻌ‬ ‫ِ اﻟ‬ ‫ﺑﺎ‬ ‫اﻻ‬ ‫ﻮة‬ ‫َﻗ‬ ‫وﻻ‬ ‫ل‬ ‫ﻮ‬ ‫ﺣ‬ ‫وﻻ‬ ،‫ﺮ‬ ‫ﺒ‬ ‫ﻛ‬ ‫ُا‬ ‫ﱠﷲ‬ ‫اﻻ‬ ‫ﮫ‬ ‫اﻟ‬ ‫وﻵ‬ ،ِ ‫ﺪ‬ ُ ‫ﻤ‬ ‫ﺤ‬ ‫و اﻟ‬ ‫ﷲ‬ َ ‫ﺤ‬ ‫ﺒ‬ ‫ﺳ‬ .04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by Faqir Illallah on 06/08/2012 at 6:14 am Sdra. Dan tiada daya dan upaya melainkan dengan kekuatan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung.amat payah nak dibaca. a) Istighfar: َ ْ ‫ﱠ‬ ‫ْﮫ‬ ‫َﯿ‬ ‫ِﻟ‬ ‫ﻮب إ‬ ‫َﺗ‬ ‫وأ‬ ‫م‬ ‫ﻮ‬ ‫َـﯿ‬ ‫ْﻘ‬ ‫ﻲ اﻟ‬ ‫ﺤ‬ ‫ُﻮ اﻟ‬ ‫ﱠھ‬ ‫ِﻻ‬ ‫َإ‬ ‫َﮫ‬ ‫ِﻟ‬ ‫َإ‬ ‫ىﻻ‬ ‫ﺬ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻈﯿ‬ ‫ْﻌ‬ ‫َ اﻟ‬ ‫ﺮﷲ‬ ‫ْﻔ‬ ‫َﻐ‬ ‫ﺳﺘ‬ ‫أ‬. ُُ ‫ﱡ‬ َ ْ ْ َ ُ ْ ِ َ ْ َ ِ ِ ِ ُ ‫ﱡ‬ َ “Daku mohon ampun kepada Allah yang Maha Agung.tp masih ingin melakukan solat taubat.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ assalamualaikum ustaz… 28/92 .. yang tiada Tuhan melainkan Dia Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus dan daku bertaubat kepada-Nya.. hanya dibolehkan berzikir sahaja..kalau boleh post la yg biasabiasa saja.bgaimana sye hendak membantu kwn sye yg dlm keadaan begini??period. Reply Posted by kfendi on 07/08/2012 at 12:53 am shafiqolbu.doa taubat tu berlatar-belakang ungu. antaranya.terima kasih.wordpress. nasihatkanlah sahabat sdri. Jika rasa bersalah sekali pun.die dlm keadaan tertekan dan bersalah sgt ata dosanya.adkah ade cara lain untuk membantunya?? Reply Posted by Shafi-Q on 07/08/2012 at 10:05 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Seseorang yang sedang ‘period’ adalah dilarang sama sekali melakukan solat.. dan Allah Maha Besar. dan tiada Tuhan melainkan Allah.... buat sementara sebelum suci dan mandi hadas. Reply Posted by Shafi-Q on 06/08/2012 at 3:33 pm InsyaAllah akan diusahakan… Reply Posted by hamba Allah on 06/08/2012 at 12:48 pm salam…sye nk tnye…bgaimana pula kalu seseorng tue dalam keadaan tidak suci (period) ingin melakukan solat taubat ini..” Dan banyak lagi zikir2 lain…rujuklah guru agama yang hampir.

dengan cara: a. Allah menyediakan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertaqwa. izinkan saya bertanya beberapa soalan. InsyaAllah Muslim beriman akan memaafkan kesalahan tersebut…dan tunjukkan dan kekalkanlah perbuatan baik terhadap mereka.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu assalamualaikum ustaz… dlam bulan ramadan yg mulia ini telah terbuka hati saya dan dipermudah oleh Allah untuk menjalankan ibadah. harap ustaz dapat membimbing saya.wordpress. sekian. pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang yang beriman bersamanya. adakah sah ilmu yang saya pelajari melalui internet @ buku ini dibolehkan (kerana saya pernah terdengar yg belajar hanya melalui buku tanpa Guru adalah haram) 2. ayat 8) Maka Kfendi perlulah bertemu dengan mereka yang berkenaan dengan membawa barangan curi tersebut atau gantiannya sambil menyatakan keinsafan diri dan permohonan maaf.” (Surah At-Tahrim. Bertaubat dan menyesali dosa yang sedang dibuat dan hentikan serta-merta. 1. (sentiasa melakukan dosa dan meninggalkan suruhan termasuklah sembahyang 5 waktu dan berpuasa) saya benar benar ingin berubah dan menjadi insan yang bertaqwa. maka caranya adalah dengan meminta maaf kepadanya. iaitu taubat yang murni... Menyesali dan benci atas dosa yang dilakukan pada masa lalu dan berjanji tidak akan mengulanginya pada masa depan. c.. sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami. sesungguhnya amatlah saya menyedari diri saya ini sekian lama dalam kerugian. saya terlalu banyak mencuri dan ada diantara mereka telahpun meninggal dunia.. bagaimanakah untuk saya menebus dosa saya(minta maaf) terhadap orang yg telah saya buat salah seperti mencuri. Allah SWT berfirman: “Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu. sambil mereka mengatakan ‘Ya Tuhan kami. Amr bin Ala pernah berkata: “Taubat nasuha adalah apabila kamu membenci perbuatan dosa seperti kamu pernah mencintainya.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 29/92 .” Firman Allah Subhanahu Wata’ala: “Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan bertaubat nasuha mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai. Iaitu orang-orang yang menafkahkan hartanya baik di waktu lapang atau sempit dan shafiqolbu. Reply Posted by Shafi-Q on 07/08/2012 at 10:50 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ 1) Semua ilmu yang diambil dan dipelajari melalui internet @ buku boleh dijadikan sebagai pengetahuan dan panduan awal… perlulah dituruti dengan mendapatkan guru2 yang mursyid bagi mendapatkan bimbingan yang lebih jitu lagi sahih… 2) Taubat yang tingkatan paling tinggi di hadapan Allah SWT adalah taubat nasuha.. sedangkan cahaya (iman dan amal soleh) mereka memancar di depan dan di sebelah kanan mereka. b... sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu’. Apabila dosa atau kesalahan itu terhadap sesama manusia.

” (Surah Al-Imran: 133-134).com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 30/92 . Reply Posted by Shafi-Q on 07/08/2012 at 11:04 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Subhanallah... Siti boleh gunakan anugerah Allah SWT pada jari tangan kita. Ok. Bagaimana saya mahu mengira 40 kali zikir tersebut semasa sedang sujud? Bagaimana jika ia terkurang atau terlebih dari 40 kali? Terima kasih.terima kasih… Reply Posted by Shafi-Q on 11/08/2012 at 1:36 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Alhamdulillah Sdr.jika kita telah berzina.. 1) Sebenarnya mandi hadas tidak boleh mencuci dosa zina tapi ianya wajib bagi mengesahkan amal ibadah terutama solat yang menjadi tiang agama. Tidak mengapa pada permulaannya jika ada terkurang terlebih. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan. [semua ruas (28) + jari (10) + tangan (2) = 40].ia mnyesal dan ingin bertaubat. Reply Posted by NOR SHAZIHAH on 04/11/2012 at 10:53 pm TQ BANYAK -2 Reply Posted by insan lemah on 07/08/2012 at 11:30 pm assalamualaikum…utz. Reply Posted by Siti on 07/08/2012 at 2:42 am Assalamualaikum. InsyaAllah bila dah terbiasa akan tepatlah kiraannya Reply Posted by Siti on 07/08/2012 at 1:50 pm Hm.perlu ke die mmbersihkan diri dgn cara mandi hadas dan kemudian solat sunat taubat? bgaimana nk hindarkan diri dari buat dosa zina tu?dalam solat.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan kesalahan orang lain. terima kasih banyak banyak. telah diberi hidayah untuk bertaubat. shafiqolbu. Saya ingin bertanya mengenai zikir semasa sujud terakhir pada rakaat kedua.nk bertanya.jika kita xmampu menangis...kemudian.adekah ia disebabkan hati kite telah kotor dan gelap?bagaimana kite nk tau taubat kite dterima @ x?mohon penjelasa..wordpress.

” (Surah An-Nur.” (Surah AlIsra. c. Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu. supaya kamu memahaminya. betapa besarnya azab dan seksaan menanti di alam barzakh dan akhirat. e. ini menunjukkan ego kita masih besar terhadap Allah SWT…Na’uzubillah min zalik! Allah SWT berfirman: “Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina. Jangan tinggalkan solat fardu. gambar2 lucah dsb. dan janganlah kamu membunuh jiwa yang telah diharamkan Allah…. d. Ayat 32). b. 5) Tanda taubat diterima adalah: a) Timbul perasan benci setiap kali melihat. Dekatilah masjid dan kelas-kelas agama. f) Dan banyak lagi…. video2. supaya aku bacakan apa yang telah diharamkan oleh Tuhan kamu kepada kamu. dan janganlah kamu dipengaruhi oleh perasaan belas kasihan terhadap keduanya dalam menjalankan hukum ugama Allah.…. c) Mendapat sahabat yang baik dan mendorong ke arah kebajikan duania dan akhirat.wordpress.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu 2) Cara menghindari daripada zina: a. 4) Fikirkanlah sewaktu nak memulakan solat sekiranya mati pada hari ini tanpa sempat menambah amal kebajikan. dan hendaklah disaksikan hukuman seksa yang dikenakan kepada mereka itu oleh sekumpulan dari orang-orang yang beriman. Jarakkan hubungan dan bertemu dengan teman zina dan jika berkemampuan segerakanlah berkahwin (bernikah).com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ salam ustaz. d) Cepat dan mudah melakukan ibadah.saya ada hantar email kepada ustaz tapi masih belum mendapat maklum balas 31/92 . bertaubat dan memperbaiki segala dosa dan kesalahan selama ini. jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat. Ayat 151). mendengar dan teringat terhadap perkara2 dosa yang pernah dibuat. Membaca buku-buku agama terutama yang berkaitan dengan taubat. Carilah kawan-kawan yang boleh membawa ke arah kebaikan / positif. b) Menjauhi persekitaran dan tempat kerja yang mengundang dosa. 3) Selepas mandi wajib. sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan). f. Sanggupkah kita menghadapinya nanti. jika masih tak terkesan di hati dan tak mengalir air mata. Katakanlah: “Marilah.” (Surah Al-An’am. dan janganlah kamu hampiri kejahatan-kejahatan (zina) – yang terang daripadanya dan yang tersembunyi. Ayat 32). Firman Allah SWT: “Dan janganlah kamu menghampiri zina. hendaklah kamu sebat tiap-tiap seorang dari keduanya seratus kali sebat. Di samping itu apa yang lebih penting jauhilah perkara-perkara yang boleh menaikkan syahwat seperti web-web. Reply Posted by izra on 08/08/2012 at 12:50 am shafiqolbu. Banyakkanlah membaca Al-Quran berpuasa sunat. iaitu janganlah kamu sekutukan dengan Allah sesuatupun. e) Dimurahkan rezeki yang halal. lakukanlah solat taubat nasuha dengan keazaman dan penyesalan yang amat sangat.

Dan jika ianya tidak sama. sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami. Solat Taubat Nasuha pula dilakukan selepas timbul penyesalan yang amat sangat ke atas ketelanjuran dan dosa2 besar yang telah dilakukan dan bertekad serta berazam tidak akan mengulanginya di masa hadapan. pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang yang beriman bersamanya.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu salam ustaz. Solat Sunat Taubat dilakukan secara istiqomah kerana kita sebagai insan yang lemah.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ Solat Taubat Nasuha sama seperti Sholat Taubat biasa… Cuma ia perlu ditunjukkan akan 32/92 . sedikit pertanyaan.solat manakah lebih afdhal dilakukan? saya mahu bertaubat ustaz. sambil mereka mengatakan ‘Ya Tuhan kami.salam. sedangkan cahaya (iman dan amal soleh) mereka memancar di depan dan di sebelah kanan mereka. 1) apa beza antara solat taubat dan solat taubat nasuha? adakah ia adalah sama ustaz.wordpress.. TERIMA KASIH Reply Posted by Shafi-Q on 08/08/2012 at 4:23 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ 1.saya ada hantar email kepada ustaz tapi masih belum mendapat maklum balas ustaz. ayat 8) ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by ina on 16/10/2012 at 3:15 pm niat Sholat taubat nasuha apa ustaz apa sm dgn dgn sholat taubat n bgmn cr mengerjakan sholat taubat nasuha n apa je doanya…sy ingin sgt melakukan shlt taubat nasuha sbb sy pna melakukan dosa besar. sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu’.terima kasih Reply Posted by izzat on 08/08/2012 at 8:23 am salam ustaz.mohon dari ustaz sila bantu saya reply please.” (Surah At-Tahrim. Mohon ustaz bantu saya.” Firman Allah Subhanahu Wata’ala: “Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan bertaubat nasuha mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai. setiap hari tidak terlepas dan sentiasa melakukan dosa2 kecil. Posted by Shafi-Q on 25/10/2012 at 1:44 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ shafiqolbu. Amr bin Ala pernah berkata: “Taubat nasuha adalah apabila kamu membenci perbuatan dosa seperti kamu pernah mencintainya. 2.

bacaan surah. harap boleh tolong reply lagi. pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang yang beriman bersamanya. Seterusnya bersungguh2lah memohon pengampunanNya… Amr bin Ala pernah berkata: “Taubat nasuha adalah apabila kamu membenci perbuatan dosa seperti kamu pernah mencintainya. melimpahkan rahmat dan kasih sayang berpanjangan dan 33/92 .” Firman Allah Subhanahu Wata’ala: “Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan bertaubat nasuha mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai.wordpress.bolehkah pada rakaat 1 dan ke 2 kite baca surah lain selain al-kafirun dan alikhlas?? Reply Posted by Shafi-Q on 09/08/2012 at 1:06 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bolehh… Reply Posted by izra on 10/08/2012 at 12:14 am salam ustaz. Adalah lebih baik menggunakan bahasa sendiri dan diluahkan segala penyesalan dan pengakuan akan dosa besar tersebut serta berikrar tidak sesekali berniat atau melakukannya lagi di masa depan.. kekhusyukan/tumpuan atau doanya. terimah kasih. ayat 8) Maka Ina janganlah bertangguh dan ragu2 lagi untuk melakukan Solat Taubat Nasuha ini. sesungguhnya Dikau Maha Kuasa atas segala sesuatu’.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ Semoga Allah swt sihatkan tuan.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Solat Taubat Nasuha sama seperti Sholat Taubat biasa… Cuma ia perlu ditunjukkan akan kesungguhan baik dari segi penyesalan.” (Surah At-Tahrim.salam Reply Posted by azie on 10/08/2012 at 8:26 am assalamu’alaikum shafiqolbu. sedangkan cahaya (iman dan amal soleh) mereka memancar di depan dan di sebelah kanan mereka. sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami. sambil mereka mengatakan ‘Ya Tuhan kami. saya ada hantar lagi email. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Posted by azwan on 09/08/2012 at 12:25 am slm sye nk tnye.

Reply Posted by ingin ketenangan on 11/08/2012 at 4:06 am saye dah lame rase nak bertaubat. melimpahkan rahmat dan kasih sayang berpanjangan dan panjangkan usia tuan untuk terus memberi ilmu yang amat bermanafaat ini…. Saye dah terase bile saye jage solat. saye rase banyak dosa yang saye buat dengan keluarga saye sama ada dosa secare terang dan tersembunyi. tidak boleh menyimpan rahsia dan emo. cume baru-baru ni keinginan tu makin kuat.wordpress. AMIN… Jazaakillaahu Khairan Katsiran.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Semoga Allah swt sihatkan tuan. menyelami sikap dan perasaan serta memudahkan membantu adik. Insyaallah. Teruskan memberi ilmu dan didikan… Terima kasih. Reply Posted by zaheera on 15/08/2012 at 3:37 am alhamdulilah…saya beterima kasih sgt2 dengan ilmu yg telah dikongsikan. eloklah diceritakan segala apa yang telah berlaku…tapi dengan syarat keluarga adik adalah dari jenis yang dapat bersabar. tapi masalah nya. telah kurniakan kepada saya iaitu hati saya shafiqolbu. Reply Posted by Shafi-Q on 11/08/2012 at 12:22 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Alhamdulillah.. dan mungkin sebab kesabaran dan doa mereka saye berubah. soalan saye perlukah saye membuka aib saye untuk meminta maaf kepade mereka? Doa kan saye terus berade di landasan yang benar. langkah pertame saye tinggalkan boyfriend saye.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 34/92 . perasaan sayang kepada keluarga saye makin kuat maka saye rase serba salah sebab selame ini banyak dosa saye dengan keluarga saye sedangkan mereka selalu menasihati dan membimbing saye. adik simpan saja dan banyakkanlah melakukan solat taubat. saye nak buat solat taubat. saya ada beberapa soalan nak ditanyakan. bile saye mengaji lidah saye kelu. solat 5 waktu pun saye dah lame tak buat.. sedia menerima/redha dan tidak menceritakan pada orang lain… dan jika sebaliknya.. hati saye tenang. Alhamdulillah seminggu ni saye dah boleh solat cume tak berape nak sempurna. Reply Posted by Shafi-Q on 12/08/2012 at 7:41 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Alhamdulillah adik telah menerima hidayah dalam bulan yang penuh berkat ni…dan tahniah kerana mengambil langkah tepat dengan bersolat dan mengaji semula… alangkah bertuahnya adik memiliki keluarga yang mengambl berat mengenai diri adik… Bagi menambah kefahaman. 1) adakah ini adalah petunjuk & hidayah yg allah swt. saye sedih bile saye perlu belajar bagaimana nak solat.

’it’s enough’ buka buku dan hidup baru… Allah ar Rahman ar Rahim masih sayangkan Sdri. buktinya Dia menggerakkan hati untuk berubah. bersalah ataupun tidak.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) 2. 2) adakah saya perlu meminta maaf kepada orang yang telah saya tinggalkan yang juga telah menganiaya saya dan banyak mempengaruhi saya utk melakukan dosa2 besar dan mgugut utk mmbuka aib saya jika saya mninggalkan nya. mendapat hidayah petunjuk dari Allah SWT dan ditemukan rakan yang baik… 1..com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 35/92 .” (Surah al-Baqarah.tapi atas sebab dipaksa dan saya rasa sangat berdendam dan sehingga menyebabkan trauma yg teruk.. 3. maka beristiqomahlah dengannya. Sebagai hambaNya kita perlu sentiasa memohon maaf tanpa mengira kawan atau lawan. Berkenaan dengan orang yang menzalimi Sdri. Sepatutnya bukan setakat ‘berhijrah’ tapi perlu kembali ke fitrah dengan mengamalkan ajaran Islam sebenar.. saban malam mencaci dan mencerca muslim lain di pentas2 ceramah malah tergamak mencemar kemurnian masjid dan kemuliaan Ramadhan melalui takzirah sehingga memecah belahkan masyarakat kariah dan mengganggu ibadah Tarawih. Usahlah terbeban dengan trauma lalu.. saya juga telah bhijrah dan mendapat kawan2 yg baik akhlak nya. Berhati2lah dengan ‘hijrah’. bahkan perlu juga meminta maaf pada roh dan diri sendiri kerana telah berlaku zalim dan kecurangan menjaga amanah Allah Ta’ala. Kemudian berusahalah menjauhkan diri daripada kehidupannya dan jika dia bertindak melampau sehingga boleh mengaibkan Sdri buatlah laporan polis. 3) saya dibelenggu dengan dosa2 yang bukan saya sendiri nak buat. jangan terjerumus dengan puak2 tertentu dan terikut2 dengan trend segelintir artis kebelakangan ini yang sebelumnya banyak memberi pengajaran dan ketenangan kepada masyarakat ramai melalui lakonan dan lagu keinsafan tapi setelah berhijrah. jangan bertopengkan agama demi kepentingan politik duniawi kerana bersifat qanaah.. Tahniah juga dalam bulan yang penuh rahmat ini Sdri. jangan diulangi kehidupan lalu…. adakah ini satu ujian besar kpada saya atau ada hikmah di sebalik nya? terima kasih.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu tegerak untuk berubah dan segera meninggalkan segala dosa2 besar yg telah saya lakukan yang sebelum ni islam atas nama shj. ayat 222).wordpress. shafiqolbu. pasti ada hikmah padanya. mintalah maaf kepadanya sambil menasihatkanya supaya bertaubat dan menghadiahkan buku2 agama. Reply Posted by Shafi-Q on 15/08/2012 at 8:35 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Syukur kepada Allah blog shafiqolbu bermanfaat kepada Sdri. Rasulullah SAW bersabda: “Tidaklah sempurna iman seseorang di antara kalian hingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri. menjaga ukhwah dan perpaduan sesama muslim itu lebih utama dan menjadi kewajiban orang beriman supaya tidak diinjak2 oleh musuh2 Islam yang sentiasa menanti peluang. Firman Allah SWT: “Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang banyak taubat dan mengasihi orang yang sentiasa menyucikan diri.

saya buat solat sunat tasbih dan pd bulan ramadan saya berdoa pd Allah swt kurniakan pada saya mlm Lailatulqadar.Saya jenis minat cerita fiksyen satu hari saya terbaca kisah pasal dajjal so sampai habis baca. Saya qada solat2 saya.harap dapat membantu kawan2 yg ingin kembali kepada fitrah iaitu menjadi muslim yg bertaqwa.Wallahualam.saya hidup sebagai islam tapi acuh x acuh saja hal keagamaan..saya batalkan ASB saya .kami hanya sempat berbuka nasi campur +air tanpa ada apa2 makanan tambahan lain. on 15/08/2012 at 1:24 pm Assalamualaikum. Pagi tu saya rasa cuaca sgt baik dan dlm hati saya .04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Yg mencari TAQWA. shafiqolbu.siangnya saya bersama keluarga keluar membeli baju raya.saya terdetik ya inilah mlm lailatuqadar. Balik terawih saya buat qada solat dan tidur dengan doa supaya saya dpt mlm lailatulqadar.penulis sarankan menonton siri the Arrival.doa dan ayat2 Al-Quran. Selepas menonton semua episod saya tersedar yg cara hidup saya tak betul.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ Pagi syawal saya memohon maaf pd suami dan pada anak2 saya .Saya juga tidak lagi ke panggung wayang.waktu itu saya menangis teresak dan rasa seram sejuk. Semasa memandu ketempat kerja saya x henti2 berdoa supaya Allah swt kurniakan saya Mlm lailatulqadar.tiba2 saya rasa berdosa pd makcik cleaner yg saya selalu bersangka buruk pada dia.tv dan hiburan dan kebanyakan semua yg ada disekeliling kita adalah fitnah dunia.Walaupun mereka memandang saya dgn heran tapi saya buang rasa malu dan berusaha bersungguh menghafal zikir.kami cepat2 makan dan bergegas mengejar solat maghrib dirumah dan cepat2 siap utk solat terawih dimasjid.boleh cari dlm you tube ada serikata BM.kita kan rasa meremang .Saya katakan pada anak saya 36/92 .Saya batalkan insuran konvesional saya.sebelum ni masa dioversea saya langsung x solat dan bila dah kahwin kerja pun saya solat x penuh.Al-Quran x pernah baca .saya ditipu oleh fitnah dunia yg dicipta oleh kaum2 dajjal.tiba2 teringat dosa2 saya pada rumput dibelakang rumah saya yg saya selalu saya siramkan minyak2 lebihan masak.sy tidak gemar cerita2 keislaman. Alhamdulilah umur 40thn baru saya tersedar dari lena yg panjang.Saya masuk bilik meeting dan saya menangis semahu2nya dan bersujud memohon ampun dari Allah swt.Saya bangun solat tahajud dan kejut anak saya utk solat tahajud.Alhamdulillah Allah swt beri taufik dan hidayah pd saya melalui cerita2 ini.Ada ustaz2 kata kalau nak tahu kehadiran malaikat.Saya berusaha jaga aurat sy dgn ipar duai.Saya juga berusaha menutup aurat yg betul. Saya nak berkongsi pengalaman saya bertaubat.Masa lepas tahajud saya berdoa memohon ampun dari Allah .Bila keluar pakai stokin dan sentiasa berbaju labuh dan longgar. Seingat saya ramadan hari yg ke21.itulah yg saya rasa.buat solat sunat taubat.wordpress.Esoknya bila saya pergi kerja.Wallahualam. Keesokan harinya anak saya telepon dia kata Ustaznya kata mlm 21hb itulah mlm lailatulqadar berdasarkan tanda2 dan cerita2 org.siri ni ada 51 episod. Masa itu saya bertaubat sungguh2.Saya juga mula belajar Al-Quran dikelas yg hanya dihadiri kanak2.setiap kali solat saya menangis teresak2.saya qada puasa2 saya.Saya cari makcik cleaner dan memeluk dan meminta maaf dari dia.

Bila rasa itu dtg saya akan cepat2 beristifar.Saya masih qada puasa dan qada solat kerana terlalu byk yg telah saya tinggalkan.Skrg Saya akan cepat rasa berdosa jika saya buat sesuatu kesalahan. Skrg anak lelaki saya sudah masuk pusat tahfiz dan masa peperiksaan hari tu dia menjadi 10 pelajar terbaik. Bila suami sakit saya katakan ini peluang saya nak tambah pahala.Jadi saya perlu sediakan anak2 yg soleh dan sedekah yg banyak serta kebaikan pd org utk bekalan diakhirat nanti. Minta maaf kdp tuan punya blog kerana menulis dgn pjg lebar.serta rakan dialam maya ini.dan baca kitab tauhid padanya supaya hati dia tenang.Saya masih sedang melawan sifat2 yg tidak baik dlm diri saya. Percayalah adik2 dan kawan2.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Pagi syawal saya memohon maaf pd suami dan pada anak2 saya .Berkat doa saya yg tidak putus2 dan bersangka baik dgn Allah keesokan harinya sepatutnya suami saya dimasukkan ke wad.Dlm hati saya berkata inilah berkat bersangka baik dgn Allah. Saya berusaha bersangka baik dgn org .sudah boleh bangun sendiri sedikit demi sedikit dan tidak perlu masuk hospital.Yg penting lepas solat jgn lupa baca doa supaya Allah swt kekalkan hidayah yg telah dia kurniakan.tapi skrg bila ada org2 yg menjual ditepi jalan dtg kepada saya.Mmg Allah swt sayangkan saya.Saya jaga dia baik2 dan berdoa Allah cepat sembuhkannya. Saya berazam ingin membuat byk kebaikan kerana kebaikan boleh meghapuskan keburukan.hati kita akan sentiasa tenang jika kita bersangka baik dgn Allah swt dan bersangka baik dgn org.Ini berkat doa saya dan Alhamdulillah Allah dgr permintaan saya.Anak saya kata ‘Tak apa mama.Moga boleh jadi panduan utk adik2.Mmg payah utk membuang sifat mazmumah yg telah tertanam dlm diri kita.Contohnya Kalau dulu saya sgt kedekut.Saya tidak tahu tapi Allah yg Maha mengetahui.saya katakan ini sebenarnya Allah nak tambah pahala saya. Saya sentiasa bersangka baik dgn Allah swt.Saya berdoa Allah swt ampunkan dosa saya jika menulis disini menyebabkan saya rasa riak dgn perubahan diri saya.Ya ALLAH Jgnlah kau serahkan diriku kepada diriku sendiri walaupun sekelip mata” Wasalam.Selamat berpuasa dan selamat hari raya.Saya dah khatam Al-Quran dan terjemahan.Bila saya melawan itu terasa sgt sukar tapi saya selalu katakan pd diri saya .ibu minta maaf kerana selama ini ibu tidak menjadi contoh yg baik.Ini kerana dikeliling kita terlalu byk godaan yg boleh melalaikan kita.ini adalah bekalan akhirat.saya nasihatkan dia.Ada satu hari bila suami sakit. Tapi masih sedang belajar memperbaiki bacaan. Inilah serba sedikit pengalaman taubat saya.Saya katakan pada anak saya .sekarang mama dah baik” Sekarang ramadan ke2 saya selepas insaf.wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 37/92 .Kdg2 saya sampai menangis nak cuba tinggalkan sifat2 yg tidak baik itu.Ya ALLAH ampunkan kan lah aku”.Saya tidak mempunyai ilmu yg banyak seperti alim2 ulama atau seperti ustazah diluar sana. Reply Posted by Shafi-Q on 16/08/2012 at 2:25 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ shafiqolbu.kalau saya mati esoknya sekurang2nya saya ada kebaikan.

Perkara-perkara lain yang sunat disebut ialah tentang rakaat.Ina terdapat tiga perkara penting terkandung dalam niat iaitu Qasad.) Solat sunat yang ada waktu.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu ُ ْ َ ‫ﻢ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻈ‬ ‫ﻌ‬ ‫ﻰ اﻟ‬ ‫َﻠ‬ ‫ْﻌ‬ ‫ِ اﻟ‬ ‫ِﺎ‬ ‫ﱠﺑ‬ ‫ِﻻ‬ ‫َا‬ ‫ﻮة‬ ‫َﻗ‬ ‫وﻻ‬ ‫ل‬ ‫ﻮ‬ ‫ﺣ‬ ‫ل ا‬. Qasad bererti sengaja mahu menunaikan solat atau berniat melakukan solat.) Solat fardhu. Sesungguhnya Tuhan kekal mendengar dan memperkenankan segala permohonan dan bersedia menerima taubat hamba-Nya. perlu kepada Qasad.. 3 Jenis Niat Terdapat 3 cara berniat paling minima.. .saya nak bertanya. Subhanallah. 1. begitu besar rahmat yang diberikanNya kepada Pn. cukup sekadar Qasad. berfirman: “Maka pintalah ampun kepada Allah dan bertaubatlah (dengan kembali mentaati-Nya).com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 38/92 .. Taarud ialah kenyataan tentang sifat solat. semangat dan harapan kepada mereka yang masih ragu-ragu akan rahmat dan nikmat Allah SWT. ْ َ َ ِ ِ ‫ﱠ‬ َ ْ ِ ‫ﱢ‬ َ Tiada daya dan upaya melainkan dengan izin Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung. contohnya “Daku bersolat” atau “Sahaja aku solat”. tunai atau qada juga sebutan tentang kerana Allah Taala.wordpress. shafiqolbu. 2. Taarud dan Takyin iaitu “Daku bersolat FARDHU… (nama solat fardhu)” contohnya “Daku bersolat fardhu Subuh” atau “Sahaja aku solat fardhu Zuhur” dan seumpama dengannya.” (Surah Hud.) Solat sunat mutlak iaitu solat yang tiada waktu. 3. sama ada fardu atau sunat. mengikut solat yang hendak dilakukan. Dhuha. ayat 61) Jazaakillaahu Khairan Katsiran. kerana sudi berkongsi dengan pembaca blog shafiqolbu. on 15/08/2012 at 5:01 pm salam. sekeluarga… semoga pengalaman berharga dengan kembalinya Pn. Reply Posted by ina. adakah solat kita sah seandainya tertinggal perkataan sunat sekiranya melakukan solat sunat…contoh sahaja aku solat hajat 2 rakaat kerana Allah taala…tetinggal perkataan sunat Reply Posted by Shafi-Q on 16/08/2012 at 1:34 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Solat Sunat Hajat tu sah… untuk pengetahuan Sdri. Takyin pula ialah ketentuan solat seperti solat Zuhur. ke fitrah Allah dan agama yang lurus ini dapat memberi ikhtibar. Taarud dan Takyin. Tarawih dan sebagainya. Allah SWT. perlu kepada Qasad yang disertakan dengan Takyin iaitu “Daku bersolat …(nama solat sunat)” contohnya contohnya “Daku bersolat Dhuha” atau “Sahaja aku solat Aidil Fitri”.

walau bagaimanapun pada kebiasaannya dibaca 3/7/11 atau 100 kali. Semoga Allah memberikan pahala yang banyak kepada anda. Jazaakillaahu Khair.Terima Kasih byk2 kpd penulis blog ini sbb bagi bnyak pnduan2 yg saya tk tahu. Saya ingin bertanya mengenai perkara ke 4. Terima kasih di atas perkongsian entri ini. Reply shafiqolbu..W.Amin.. semoga beristiqomah mengamalkannya… Reply Posted by NurHidayah on 25/08/2012 at 2:34 am Assalammualaikum. Reply Posted by Shafi-Q on 25/08/2012 at 6:44 pm Alhamdulillah.wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 39/92 . Untuk istighfar yg pertama (a) tu nak baca berapa kali dan yang ke dua (b) tu berapa kali? Terima kasih..T memberkati penulis blog ini. Reply Posted by Shafi-Q on 20/08/2012 at 6:56 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bacalah sebanyak yang termampu.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by salmi on 20/08/2012 at 4:15 pm Assalamualaikum. Reply Posted by Shafi-Q on 25/08/2012 at 6:42 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Jazaakillaahu Khair. Reply Posted by amanda on 21/08/2012 at 12:36 am terima kasih atas info yang sangat berguna dan memberi kesedaran Reply Posted by luqman hakim on 25/08/2012 at 2:02 am alhamdulillah.semoga Allah S.dpt juga saya memahami ttg solat taubat dgn lebih jelas lagi tq.

a. saya ingin bertanya . dan perkara ini berulang-ulang adakah taubatnya dan doanya akan diterima lagi ? sekejap insaf tetapi senang menerima rayuan syaitan .Adakah cara saya ini salah? Reply Posted by Shafi-Q on 27/08/2012 at 5:58 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ 1. bahawa sesungguhnya Nabi SAW bersabda: “Agama itu nasihat. pasti Allah SWT akan memberikan keampunannya.Sebaliknya saya dimarahi oleh kakak saya kerana masuk campur dlm urusan keluarganya. maka Allah tidak menerima solatnya selama 40 hari. sekiranya seseorang itu telah melakukan kesilapan dan menyesal serta memohon keampunan tetapi jika dia terbuat kesilapan itu sekali lagi .” (Hadis riwayat Muslim) 2. Untuk Allah. para pemimpin kaum Muslimin dan bagi manusia umumnya” (Riwayat Ahmad r. Diriwayatkan daripada Abu Ruqayyah Tamim bin Aus al-Dariy r.) Reply Posted by asyillah on 26/08/2012 at 1:04 pm assalamualaikum . 1.wordpress. Kami bertanya:’untuk siapa?’ Baginda menjawab.Saya menasihati anak suadara saya melalui FB supaya dia memaafkan anak saudara saya yg lain yg dikatakan berniat tidak baik padanya kerana Allah sgt suka pada org yg memaafkan. hendaklah ia berwuduk kemudian solat dua rakaat. Menasihati ke arah kebaikan dan penyatuan adalah suatu perbuatan yang mulia dan digalakkan Islam. Nabi Muhammad SAW bersabda: “Sesiapa datang ke tempat juru ramal. segeralah kembali bertaubat dan jangan ditangguhkan. Ini kerana kita 40/92 . Setiap manusia tidak terlepas daripada kealpaan dan seterusnya melakukan kesalahan yang dilarang Allah. kemudian bertanya sesuatu dan membenarkan apa yang dikatakan. Saya nak tanya beberapa soalan.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ Tidak menjadi kesalahan sekiranya kita melakukan solat taubat berkali-kali.Apakah seseorang itu dikira syirik jika dia berjumpa kawannya yg dikatakan berkebolehan untuk menengok atau dgn kata lain menilik utk mengetahui siapa yg menyembunyikan kasutnya? 2. mohon pengetahuan Reply Posted by Shafi-Q on 28/08/2012 at 12:29 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Sekiranya mengulangi kesalahan.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by harys on 26/08/2012 at 9:55 am Assalamualaikum.a. shafiqolbu.” (Riwayat Ahmad). lalu memohon keampunan. buat lagi dan mohon ampun lgi . RasulNya. Perbuatan bertenung nasib perbuatan syirik yang sangat dimurkai Allah. KitabNya. Rasulullah SAW bersabda: “Mana-mana orang yang berbuat dosa kemudian dia segera sedar.

wordpress.perlukah die menggantikn solat2 tersebut? Reply shafiqolbu. kejahilan dan keterlanjuranku dalam urusan hidupku serta dosa-dosa yang Dikau lebih mengetahuinya daripadaku..” (Hadis riwayat at-Tirmizi dan Ibnu Majah).com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 41/92 . Ini kerana kita sememangnya sentiasa terdedah kepada dosa sama ada kita sedar ataupun tidak. Dan Dikau berkuasa ke atas setiap perkara.kalau la org nie x pernah melakukn solat.kerana itu Nabi SAW setiap hari beristighfar meminta ampun sebanyak 70 kali dan ada riwayat lain mengatakan 100 kali. Sabda Rasulullah SAW lagi: “Setiap anak Adam (manusia) banyak melakukan dosa.mcm kita mntk something tp kita xfhm ape yg kita mntk. Kita sebagai Umat Islam juga digalakkan supaya memohon keampunan daripada Allah SWT dengan memperbanyakkan beristighfar. Dikaulah yang awal dan Dikaulah yang akhir. Reply Posted by Si Dewasa Dalam Dunia Kecil on 03/09/2012 at 11:25 pm Salam ustaz... Di antara doa yang diamalkan oleh Nabi SAW ialah: “Ya Allah! Ampunkanlah segala kesalahan.” Reply Posted by zura on 30/08/2012 at 4:35 pm Assalamualaikum. Nak tanya.apabile hendak melakukn solat taubat. dan sebaikbaik orang berdosa ialah orang yang banyak bertaubat. Ya Allah! Ampunkanlah kesalahanku yang lalu dan yang akan datang yang daku lakukan dengan terang-terangan dan yang daku rahsiakan dan dosa yang Dikau lebih mengetahuinya daripadaku. klu doa slepas salam tu baca dlm BM boley x? Terima kasih Reply Posted by Shafi-Q on 30/08/2012 at 7:14 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bolehh… Reply Posted by zura on 03/09/2012 at 3:20 pm terima kasih ya Posted by visitor on 02/03/2013 at 5:34 pm doa yang difahami lbih afdal berbanding doa yg xfhm..04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Tidak menjadi kesalahan sekiranya kita melakukan solat taubat berkali-kali..

.wordpress.. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Posted by aena on 04/09/2012 at 8:46 pm shafiqolbu. Sy nk tnya. adakah wajib kita menangis semasa melakukan solat taubat Reply Posted by anys on 18/11/2012 at 10:29 pm Assalamualaikum. Reply Posted by aena on 04/09/2012 at 8:38 pm slm..adkh akn terbtl solat taubt kite? trima ksih.nk tanya…kalau kita dh menyesal hingga menangis tp x m’lkukan solat taubat adakah allah mengampunkan kita walaupun dosa syirik. Reply Posted by Shafi-Q on 23/11/2012 at 12:32 am َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Solat tersebut sah jika menangis yang tidak keterlaluan.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 42/92 . juga tetap sah dan dimaafkan..dan banyakkanlah beristighfar dan membaca doa2 taubat dalam kesemua solat tersebut..kite menangis krn terllu sebak.. Dalam pada itu dia boleh juga lakukan Solat Sunat Taubat tapi dia hendaklah mengutamakan solat2 qodha’… ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by azmel iskandar on 04/09/2012 at 2:31 am Alhamdulillah…trima kasih kerana brkongsi ilmu tuan.. dan sekiranya tanpa disengajakan sehingga terkeluar perkataan selain daripada bacaan tasbih atau doa Arab tersebut.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by Shafi-Q on 04/09/2012 at 12:52 am َ َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Solat2 Fardhu hari ini dan hari2 seterusnya wajib dan mesti dilakukan dan pada masa yang sama sentiasalah berusaha mengqadha’ solat2 yang telah ditinggalkan.wk2 kite sujud rakaat terakhir.

ayat 22) ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by aena on 05/09/2012 at 4:32 pm adakah orang murtad tp dia nk masuk islam balik perlu mengucapkan dua kalimah syahadah di dpn pihak berkuasa islam Reply Posted by Shafi-Q on 07/09/2012 at 12:42 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ shafiqolbu. berhenti serta merta melakukan perbuatan itu. Oleh kerana itu menangis dalam solat (walaupun tidak diwajibkan) menunjukkan penyesalan yang bersungguh2 dan menghapuskan keegoan diri. hendaklah memohon maaf daripada orang berkenaan.. Jika membabitkan orang lain.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ Sekiranya status murtad tersebut diketahui orang ramai dan telah diisytiharkan.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu slm.Pencipta segala makhluk dan kejadian. maka perlulah 43/92 . Apabila kita melakukan taubat ikhlas kerana Allah SWT.” (Surah alBaqarah. berazam tidak akan mengulang kembali perbuatan itu. Islam menggariskan syarat yang mesti dipenuhi iaitu menyesal dengan perbuatan dilakukan dengan sepenuh hati. 1)adakah ALLAH akn mengampunkan kita sekiranya kita menyesali perbuatan kita hingga menangis tp x m’lakukan solat tauba sekali pun dosa syirik… 2)adakah kita wajib menangis semasa melakukan solat taubat walhal kita tlh menangis sebelum melaksanakan solat taubat Reply Posted by Shafi-Q on 07/09/2012 at 6:34 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Pintu taubat sentiasa terbuka selagi nyawa tak sampai di kerongkong (nazak). bermakna kita bersih daripada dosa itu. dipelihara dan dikasihi Allah SWT seperti firman-Nya yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang banyak bertaubat dan orang yang menyucikan diri. tidak akan sampai pada Allah Ta’ala kerana solat adalah bicara terus kita kepada Allah SWT yang Maha Khaliq.wordpress. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesungguhnya Tuhan bersedia menerima taubat seseorang hamba selagi nyawanya belum sampai di kerongkong (sebelum nazak).” Untuk melakukan taubat nasuha. Jika menyesal dan menangis saja tanpa melakukan Solat Taubat…ianya hanya terhad mengadu pada hati sendiri sahaja.nk tanye..

seseorang yang telah bertaubat dengan taubat nasuhah bererti dia sudah menginsafi diri dan sesekali tidak akan mengulangi lagi segala kesilapan dan kesalahan yang pernah dilakukan dahulu. cuma Solat Taubat Nasuha boleh didirikan dengan lebih jitu dengan bacaan yang lebih panjang seperti Surah At-Taubah.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 44/92 . ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by anna on 20/09/2012 at 11:09 pm cara untuk melaksanakan solat taubat nasuha dengan solat sunat taubat sama ke?? minta penjelasan ustaz Posted by Shafi-Q on 05/10/2012 at 10:49 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Taubat Nasuhah ialah taubat yang bersungguh2 dan dianjurkan oleh Islam kepada paraa penganutnya yang telah melakukan perbuatan yang mungkar dan dosa. adakah solat sunat taubat & solat sunat taubat nasuha pekara yg sama (maksud sy dr segi lafaznya)? Minta penjelasan… Terima kasih. lafaz kedua-duanya sama. AlFatth atau digandakan bacaan Surah Al-Khafirun dan Al-Ikhlas sebanyak 7. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Posted by H.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Sekiranya status murtad tersebut diketahui orang ramai dan telah diisytiharkan.. 11 atau 21 kali. cukuplah dengan benar-benar menginsafi dan memengucapkan dua kalimah tersebut dan melakukan solat taubat nasuha serta mengqadha solat-solat fardhu yang ditinggalkan sepanjang dia murtad. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Markonah on 06/09/2012 at 3:57 pm Assalammualaikum… saya ada sedikit kekeliruan. Selain itu bacaan doanya juga lebih khusus mohon keampunan bagi dosa besar yang dilakukan. (@hayadeen) on 07/09/2012 at 2:25 am shafiqolbu.. Manakala cara melaksanakan 2 Solat Taubat adalah sama. maka perlulah mendapatkan perakuan kembali taat daripada jabatan agama Islam dan jika tidak ramai. Reply Posted by Shafi-Q on 07/09/2012 at 5:37 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Betul tu.wordpress.

‫أﻣﯿﻦ‬ Reply Posted by Shafi-Q on 08/09/2012 at 8:47 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Alhamdulillah berkat Ramadhan…Selamat berkunjung. Atau adakah saya tersilap? Reply Posted by H. sy mampu membaca tulisan jawi tp disebabkan sudah lama tak mengamalkannya. Betul saya yang tersilap. Apa hukum nya bila sy tersalah baca doa shafiqolbu. Reply Posted by Shafi-Q on 30/09/2012 at 7:08 pm Rasullah bersabda: “Sabar itu separuh iman. 2. sy jadi susah utk membacanya. 1.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu salam ustaz.” (Hadis Riwayat Abu Na’im daripada Ibn Mas’ud) Reply Posted by SHY on 08/09/2012 at 4:24 am Salam. ada sumber menyatakan surah selepas Al-Fatihah pada rakaat pertama dibaca surah Kursi sebanyak 7 kali dan pada rakaat kedua Surah Al-Ikhlas sebanyak 11 kali. maaf dan betulkan jika saya tersilap. Byk sgt dosa sy hingga bila terkenangkannya air mata sy akan mengalir sendiri. Penghulu istighfar c. (@hayadeen) on 07/09/2012 at 2:29 am Ustaz maaf. sy ada sedikit kekeliruan berkenaan bacaan surah selepas Al – Fatihah pada kedua2 rakaat. sy ingin bertaubat di atas dosa2 sy ustaz.wordpress. Yang baik dan baik tu datangnya dari Allah SWT dan yang buruk dari diri ana jua… Jazaakillaahu Khairan Katsiran. Tk kerana berkongsi…sampaikanlah walaupun 1 ayat…teruskan membantu kami. Reply Posted by Azrul Musa on 09/09/2012 at 1:26 am assalamualaikum ustaz. 10 Ramadhan terakhir yg lalu menemukan sy dgn blog ini. Entah macam mana.. smoga dirahmati Allah. Tapi ruminya lengkap.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 45/92 .. semoga Blog Shafiqolbu dapat terus memberi serba sedikit ilmu bermanfaat pada lebih ramai lagi. banyak membantu saya… ‫اﻟﺤﻤﺪ‬ syukur. screenshot itu tak loading habis tadi. di atas yang bertulisan arab rasanya tak lengkap.

04/08/2013

Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu

taubat? maksud sy adalah apabila sy tersalah baca tanda2 ejaan pada doa taubat tersebut. adakah tidak sah solat sy? setakat ini dulu soalan sy ustaz. InsyaAllah akan menyusul soalan lain apabila sy keliru. Terima Kasih Ustaz Reply Posted by Shafi-Q on 11/09/2012 at 6:58 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Alhamdulillah, Sdr.Azrul telah diberikan Allah SWT hidayah bagi melakukan solat Taubat ini… 1. Boleh juga dibaca surah2 seperti apa yang dinyatakan itu.. ikut kemampuan pembacanya, daripada yang pendek (al-Ikhlas) sehinggalah surah at-Taubah. 2. Solat tersebut sah kerana doa tersebut bukannya rukun tambahan ianya dibaca selepas salam. Jika banyak sangat kesalahan.. lebih mudah dibaca dalam bahasa melayu saja. Reply Posted by Maryanto on 11/09/2012 at 1:40 am Mkch tas infrmsi’y. . Mga brmnfaat bgi pmla sprti sya. . Reply Posted by akmal on 14/09/2012 at 12:22 am buat solat taubat byk kali bole ke? Reply Posted by Shafi-Q on 14/09/2012 at 1:02 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Kita amat digalakkan mendirikan solat Taubat ini setiap hari kerana sebagai manusia, kita tidak terlepas dari melakukan pelbagai kesalahan.. sama ada besar atau kecil kesahahan tersebut. Allah SWT berfirman: “Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang banyak taubat dan mengasihi orang yang sentiasa menyucikan diri.” (Surah al-Baqarah, ayat 222). Reply Posted by myraaa on 24/09/2012 at 9:50 am INSYAALLAH .. BOLEH .. Reply
shafiqolbu.wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 46/92

04/08/2013

Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu

Posted by ingin cahaya Allah on 15/09/2012 at 9:11 pm terima kasih..laman blog ini amat bermanfaat kepada saya..saya harap blog ini ada laman LIKE d facebook atau MyKedah…. Reply Posted by fizz on 16/09/2012 at 12:25 pm as salam ,ustaz ..nk tnye kalau tiba2 kte t’fikir kenapa kita tunaikn solat adkah itu menyebabkan kte menjd murtad?mhon perjelasan .. dn mcm mne nk tetapkn iman kte? Reply Posted by Shafi-Q on 28/09/2012 at 12:04 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Perkara tersebut tidaklah sehingga menyebabkan seseorang itu murtad, Cuma sebagai suatu tanda kepada perlunya berguru dan mendalami ilmu agama. Dalam pada itu hendaklah diperbanyakkan istighfar… ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Amin on 19/09/2012 at 6:32 am Assalamualaikum, tuan,sy ingin btnyekn satu soalan….sy ingin btaubat tapi sy x th n kurang yakin dengan cara yang sy patut buat…sy telah melakukan dosa besar…tp sy slalu igt n ingin btaubat…tiap pkara yg sy buat tntang dosa…pasti akn trbayang dkat sy…dan sy nk sngt btaubat…sy nk sgt jauhi pbuatan sy n dosa sy…harap tuan bantu dan reply.. tolong la ea…sy memang nk btaubat tp sy x cukup kuat untk lakukan…dan tiap malam sy piki ap sy perlu buat… sekian Reply Posted by Shafi-Q on 03/10/2012 at 1:33 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bertaubat adalah kunci penghapus segala dosa.Tidaklah menjadi suatu masalah bagi Allah SWT untuk mengampunkan segala dosa hamba2Nya. Kadangkala kita terlalu memikirkan tentang dosa daripada taubat itu sendiri. Tiada yang mustahil bagi Allah Ta’ala. Pernah dikisahkan bahawa Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang memasukkan seorang pelacur yang hina ke dalam syurga, hanya kerana memberi anjing kehausan minum air yang ditimba dari sebuah telaga. Firman Allah: َ ‫ﱢ‬ ‫ﱠ‬ ‫ﱠ‬ ْ َ َ ُ ُ ُ َ ُ َ shafiqolbu.wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ ‫َﻻ‬ ‫م‬ ‫ﻮ‬ ‫ﺎر ﯾ‬ ‫ْﮭ‬ ‫َﻧ‬ ‫اﻷ‬ ‫َﺎ‬ ‫ِﮭ‬ ‫ﺤﺘ‬ ‫ﻣﻦ ﺗ‬ ‫ِي‬ ‫ﺠﺮ‬ ‫ٍﺗ‬ ‫ﱠﺎت‬ ‫ﺟﻨ‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫ْﺧﻠ‬ ‫ُﺪ‬ ‫وﯾ‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﺎﺗ‬ ‫ﱢﺌ‬ ‫ﺳﯿ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﻨ‬ ‫ﺮﻋ‬ ‫ﻜﻔ‬ ‫َن ﯾ‬ ‫ﻢأ‬ ‫ﻜ‬ ‫رﺑ‬ ‫ﻰ‬ ‫ﺴ‬ ‫ﻋ‬ َ ‫ﻮﺣﺎ‬ ‫ًﻧ‬ ‫َﺔ‬ ‫ﻮﺑ‬ ‫ِﺗ‬ ‫ﱠـﮫ‬ ‫َﻰ اﻟﻠ‬ ‫ِﻟ‬ ‫ُﻮا إ‬ ‫ُﻮﺑ‬ ‫ُﻮا ﺗ‬ ‫ﻣﻨ‬ ‫ﯾﻦ آ‬ َ ‫ﺬ‬ ‫َﺎ اﻟ‬ ‫ﱡﮭ‬ ‫َﯾ‬ ‫ي◌ ا أ‬ َ 47/92 َ ُ َ ْ ْ َ َ‫ﻢ‬ َ ُ ‫ﱡ‬ َ ٰ َ ً‫ﺼ‬ ُ ْ ِ ِ َ ِ ْ ِ َ ْ ْ ْ ْ َ

04/08/2013

Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu

ْ َ ‫ﱢ‬ ‫ﱠ‬ ‫ﱠ‬ ْ َ َ ُ ُ ُ َ ُ َ ‫َﻻ‬ ‫م‬ ‫ﻮ‬ ‫ﯾ‬ ‫ﺎر‬ ‫ﮭ‬ ‫َﻧ‬ ‫اﻷ‬ ‫َﺎ‬ ‫ِﮭ‬ ‫ﺤﺘ‬ ‫ﻣﻦ ﺗ‬ ‫ِي‬ ‫ﺠﺮ‬ ‫ٍﺗ‬ ‫ﱠﺎت‬ ‫ﺟﻨ‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫ْﺧﻠ‬ ‫ُﺪ‬ ‫وﯾ‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﺎﺗ‬ ‫ﱢﺌ‬ ‫ﺳﯿ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﻨ‬ ‫ﺮﻋ‬ ‫ﻜﻔ‬ ‫َن ﯾ‬ ‫ﻢأ‬ ‫ﻜ‬ ‫رﺑ‬ ‫ﻰ‬ ‫ﺴ‬ ‫ﻋ‬ َ ‫ﻮﺣﺎ‬ ‫ًﻧ‬ ‫َﺔ‬ ‫ﻮﺑ‬ ‫ِﺗ‬ ‫ﱠـﮫ‬ ‫َﻰ اﻟﻠ‬ ‫ِﻟ‬ ‫ُﻮا إ‬ ‫ُﻮﺑ‬ ‫ُﻮا ﺗ‬ ‫ﻣﻨ‬ ‫ﯾﻦ آ‬ َ ‫ﺬ‬ ‫َﺎ اﻟ‬ ‫ﱡﮭ‬ ‫َﯾ‬ ‫ي◌ ا أ‬ َ َ ُ َ ْ ْ َ َ‫ﻢ‬ َ ُ ‫ﱡ‬ َ ٰ َ ً‫ﺼ‬ ُ ْ ِ ِ َ ِ ْ ِ َ ْ ْ ْ ْ َ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ َ َ َ ُ َ َ َ ُ ُ ُ ُ ‫ﱠ‬ ‫ﱠ‬ ‫ﱠ‬ ْ ُ ْ ‫ء‬ ‫َﻲ‬ ‫ﺷ‬ ‫ﻞ‬ ‫ﻛ‬ ‫ﻰ‬ ‫ﻠ‬ ‫ﻋ‬ َ ‫ﻚ‬ َ ‫ﻧ‬ ‫إ‬ ۖ ‫ﺎ‬ ‫ﻨ‬ ‫ﻟ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﻔ‬ ‫ﻏ‬ ‫ا‬ ‫و‬ ‫ﺎ‬ ‫ﻧ‬ ‫ﻮر‬ ‫ﻧ‬ ‫ﺎ‬ ‫ﻨ‬ ‫ﻟ‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻤ‬ ‫ﺗ‬ ‫أ‬ ‫ﺎ‬ ‫ﻨ‬ ‫ﺑ‬ ‫ر‬ ‫ﻮن‬ َ ‫ﻟ‬ ‫ﻮ‬ ‫ﻘ‬ ‫ﯾ‬ ‫ﻢ‬ ‫ﮭ‬ ‫ﻧ‬ ‫ﺎ‬ ‫ﻤ‬ ‫ﯾ‬ ‫ﺄ‬ ‫ﺑ‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﮭ‬ ‫ﯾ‬ ‫ﺪ‬ ‫ﯾ‬ ‫أ‬ ‫ﻦ‬ َ ‫ﯿ‬ ‫ﺑ‬ ‫ﻰ‬ ‫ﻌ‬ ‫ﺴ‬ ‫ﯾ‬ ‫ﻢ‬ ‫ھ‬ ُ ‫ﻮر‬ ‫ﻧ‬ ۖ ‫ﮫ‬ ‫ﻌ‬ ‫ﻣ‬ ‫ﻮا‬ ‫ﻨ‬ ‫ﻣ‬ ‫آ‬ ‫ﯾﻦ‬ َ ‫ﺬ‬ ‫ﻟ‬ ‫ا‬ ‫و‬ ‫ﻲ‬ ‫ﺒ‬ ‫ﻨ‬ ‫اﻟ‬ ‫ﮫ‬ ‫ـ‬ ‫ﻠ‬ ‫اﻟ‬ ‫ي‬ ‫ﺰ‬ ‫ﺨ‬ ‫ﯾ‬ ٰ ْ َ ‫ﱠ‬ َ َ ْ ْ ْ َ ٰ َ ْ َ ُ ُ َ ُ ٍ ِ ِ َ ِ ْ‫ﱢ‬ ِ َِ ْ ْ ِ َِ ْ ِ ْ َ َ َِ ‫ﱠ‬ ِ ُِ َ ‫ﯾﺮ‬ ‫ﺪ‬ ‫ﻗ‬ ٌ ِ “Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan “Taubat Nasuha”, mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, pada hari Allah tidak akan menghinakan Nabi dan orang-orang yang beriman bersama-sama dengannya; cahaya (iman dan amal soleh) mereka, bergerak cepat di hadapan mereka dan di sebelah kanan mereka (semasa mereka berjalan); mereka berkata (ketika orang-orang munafik meraba-raba dalam gelap-gelita): “Wahai Tuhan kami! Sempurnakanlah bagi kami cahaya kami, dan limpahkanlah keampunan kepada kami; sesungguhnya Dikau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.” (Surah At-Tahrim; Ayat 8 ) Allah SWT tidak pernah meletakkan “Terma dan Syarat” dalam menerima taubat hambaNya. Ketahuilah, Allah Maha Pengampun dan Maha Penyayang. Allah SWT sangat menyukai apabila hambaNya merintih memohon taubat dariNya, dan ketahuilah kita sentiasa mempunyai ruang dan peluang untuk bertaubat meskipun sebesar mana dosa yang pernah kita lakukan. Maka manfaatkanlah ruang dan peluang taubat itu dengan sebaiknya sebelum kita dipanggil menuju ke destinasi sebenar. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by izazee on 19/09/2012 at 10:52 pm boleh kah saya hanya membaca doa penghulu istifar sahaa selepas salam? Reply Posted by Shafi-Q on 03/10/2012 at 1:00 am َ َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Bolehh.. lebih afdal jika dapat diulangi sebanyak 3 kali dan dihayati maknanya… Reply Posted by shafri on 21/09/2012 at 8:34 pm Salam, sujud pada rakaat kedua tu? Kita kira guna jari sambil mengentuk2 sejadah? Boleh? Reply Posted by Shafi-Q on 05/10/2012 at 11:14 pm َ َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Bolehh.. sekiranya ia dapat membantu dan tidak mengganggu solat.
shafiqolbu.wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬

48/92

.semoga tuan di sentiasa diberkati Reply Posted by Shafi-Q on 06/10/2012 at 12:14 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Jangan lupa doakan ana dan berikanlah juga kredit pada Blog Shafiqolbu… Semoga beristiqomah mengamalkan ilmunya… Jazaakillaahu Khairan Kathiran… Reply Posted by ziey on 25/09/2012 at 4:44 am assalammualaikum. Jazaakillaahu Khairan Katsiran... sy sgt gembira dgn panduan yg tuan beri..wordpress.. saya minta izin untuk copy bahan dalam blog ni sebagai bahan bacaan yang bermanfaat untuk saya…. hati sy mulai tenang. sy seorang gadis yg tlh byk mlkukn dosa.. semoga jadi pengujung setia. Reply Posted by Shafi-Q on 06/10/2012 at 10:13 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Alhamdulillah...ill be back. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Reply Posted by azy on 25/09/2012 at 12:52 pm terima kasih.. banyak yang dapat dipelajari dari entri ni. terima kasih... panduan yg tuan beri sgt di hargai. baru2 ini sy tlh mlkukn solat taubat..04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by yati on 23/09/2012 at 10:57 am Assalamualaikum tuan. syukur… Allah SWT telah membuka pintu hidayah Ziey di usia muda. alhamdulillah.. Khabar2kanlah pada sahabat2 lain dan beri kredit pada Blog Shafiqolbu… shafiqolbu.. insyallah… Reply Posted by Shafi-Q on 06/10/2012 at 1:24 am Alhamdulillah.alhamdulilah.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 49/92 .sy mrasakn diri sy spti xlayak utk brada d bumi ini.

..04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by cat89 on 29/09/2012 at 3:58 am salam. manakala solat hajat tue pn sya x bca tasbih nabi yunus tue…tp slps salam sya bt sujud…tp dibaca dgn doa azab api neraka 10x.dan keluarknlah aku daripada pintu kebenaran juga. satu hari...? Reply Posted by Shafi-Q on 06/10/2012 at 1:59 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Boleh… tapi supaya solat tidak terbatal.sya bru belajar melakukan solat taubat & hajat….sbyk 3x….com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 50/92 .kalau saya x dapat hafal ayat di ats. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by adi on 08/10/2012 at 9:40 pm assalamualaikum….lps tue selawat keatas nabi s.w 10x terakhir zikir 10x…adakah sah solat yg sya bt… Reply shafiqolbu.a. hendaklah dipastikan pergerakan Sdri.boleh tak kalau saya letakkan helaian kertas di hadapan sejadah semasa menunaikan solat .dan kurniaknlah bagiku daripadamu seorng penolong.wordpress.dlm bahasa melayu…. satu baris… InsyaAllah akan dipermudahkan… ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by mawar merah on 09/10/2012 at 4:16 pm Assalammualaikum….semasa sujud terakhir utk solat taubat sya xbaca tasbih nabi yunus tue…tp sya gntikn dgn “ohtuhanku…masukknlah aku daripada pintu kebenaran.boleh tak masa nak baca doa taubat dan penghulu istighfar tu di letakkan laptop di tepi supaya saya boleh membaca…nak hafal agak sukar tetapi dengan cara melihat ayat di papara skrin mungkin boleh di baca lebih baik… Reply Posted by Shafi-Q on 20/10/2012 at 2:12 pm َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bolehh… Dalam pada itu Adi berusahalah hafalkan.Cat tidak melebihi 3x berturut2.

wordpress. Teruskan tekad dan berdoa kepada Allah SWT agar tidak diulangi dosa-dosa atau kesalahan tersebut. Janganlah ditangguhkan andai Ameera sudah ada kesedaran dan rasa keinsafan untuk berubah.. maka boleh mengakibatkan terbatal solat tersebut. Reply Posted by Shafi-Q on 20/10/2012 at 2:31 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Alhamdulillah semakin ramai yang telah mula belajar melakukan solat2 sunat termasuklah Mawar.setiap makhluk bernama manusia tidak dapat lari daripada melakukan kesalahan. Takutlah andai kita tak sempat bertaubat. Maha Penyayang lagi Maha Pengampun. Tasbih dan doa yang dibaca dalam solat mestilah dalam arab sahaja..Melayu hanya dibolehkan dalam hati sahaja. Alhamdulillah dan syabas Mawar Merah telah mula bermesra dengan solat ini. bahasa syurga… Bagi soalan kedua. Namun Allah itu Maha Pengasih. tetapi saya takut saya mengulangi kesalahan saya lagi . Bertasbih dan berdoa semasa sedang melakukan solat (tak kiralah dalam solat apa pun.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by mawar merah on 09/10/2012 at 5:30 pm maaf…bkn solat taubat…solat tahajjud. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by ameera on 09/10/2012 at 7:50 pm Assalamualaikum saya sangat ingin melakukan solat taubat .com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 51/92 . bagaimana . apakah nasib yang bakal dihadapi ‘di sana’ kelak. tahniah diucapkan. sunat mahupun fardhu) dalam B. solat tersebut adalah sah dan berkenaan bacaan selepas salam itu adalah baik sekali… teruskanlah. ya ? Reply Posted by Shafi-Q on 22/10/2012 at 1:23 pm َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Ameera…. tanpa dilafazkan… Jika Mawar Merah terkeluar suara... ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by nor aliah on 09/10/2012 at 7:57 pm saya hendak bertaubat shafiqolbu.

.wordpress...syukran ustaz... Firman Allah SWT: “Dan bertaubatlah kamu kepada Allah. Lakukan segera kerana Allah Ta’ala sentiasa membuka pintu dan menerima taubat hambanya yang tulus ikhlas. shafiqolbu.......dunia mghampiri masa utk kiamat kejappp je lg tp yg benar2 insaf & brtaubat blh dikira bilangannya. syabas Asha adalah antara sebutir permata dipasiran pantai… sukar ditemui di zaman mutakhir ini… tahniah sekali lagi atas kesedaran yang tinggi sebegitu… Sama2lah kita berusaha membantu dan menyedarkan sahabat2 yang dibuai kepalsuan dalam kehidupan mereka… Solat Taubat adalah lebih afdal dilakukan sendirian. Rasulullah SAW bersabda: ً َ ‫َﺔ‬ ‫ﻮ آﯾ‬ ‫وﻟ‬ ‫ﱢﻰ‬ ‫ﻋﻨ‬ َ ‫ُﻮا‬ ‫ﱢﻐ‬ ‫َﻠ‬ ‫ﺑ‬ ْ َ “Sampaikan dariku walaupun sepotong ayat. sbb ramai antara mereka yg xprnah brsolat lgsg skalipun... selemah2 iman adalah menegur di dalam hati (mendoakan untuk kesejhteraan saudara2 muslim yang lain) Ana bukanlah seorang pendakwah atau ustaz.insyaAllah.. Reply Posted by asha on 10/10/2012 at 10:13 pm Sy mrupakan seorang lg antara ribuan/jutaan pmbaca yg menangis teresak2 mmbaca doa taubat ini.sy slalu brharap suatu hari nnt akan ada pendakwah mcm ustaz mnganjurkn solat taubat beramai2. semoga kamu mendapat kemenangan. namun begitu ia boleh juga dibuat secara berjamaah dan seharusnya dimulakan di kalangan setiap keluarga dahulu… kerana kita serba sedikit turut menyumbang kepada permasalahan ini.Rabbi yassir wala tu’assir. Reply Posted by Shafi-Q on 24/10/2012 at 3:12 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Alhamdulillah.kerana masih ramai anak muda yg ingin brtaubat mnuju jln Allah tp xtau caranya.. wahai sekalian Mukmin..04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by Shafi-Q on 22/10/2012 at 1:27 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Alhamdullah mudah-mudahan Allah SWT akan bersama Nor Aliah.” (Surah an-Nur: ayat 31).kalu ada kempen jom solat taubat sblm terlambat atau kiamat.jazakallahufik. Daripada Abdullah bin Amr..smoga Allah terus mmudahkn jln mnuju redhaNya.terlalu besar gelaran sebegitu untuk insan biasa dan kerdil seperti ana…tapi setiap dari kita adalah khalifah di bumi Allah ini.. sy yakin ramai yg akan brgegas meninggalkan dosa & brtaubat nasuha.” (Riwayat al-Bukhari) Jazaakillaahu Khairan Katsiran.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ 52/92 . sampaikanlah kebaikan ikut ilmu dan kemampuan yang ada bagi meraih redha Ilahi.

ayat kursi.doa taubat tu klw x bca x bleh ker. akan terasa mudah beristiqomah dalam beramal dan bertaubat serta membenci kesalahan yang telah dilakukan sekurang2nya selama 40 atau 100 hari… ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by noor on 14/10/2012 at 1:05 pm terima kasih byk2…ilmu yang sgt berguna smga dpt diamalkan sepnjng usia Reply Posted by Ainnur Khadijah bt Amir Shariffudin on 14/10/2012 at 7:32 pm Assalamualaikum. sekiranya Muhammad Alif telah meninggalkan sepenuhnya perbuatan tersebut… Adalah amat baik jika Sdr. berfirman: “Maka pintalah ampun kepada Allah dan bertaubatlah (dengan kembali mentaati-Nya). Namun begitu lebih afdhal Sdr.. boleh ke kalau kita buat istighfar seperti biasa…dan.saya tidak hafal number 4-a.bolehkah saya tidak buat solat sunat taubat…tetapi saya akan berubah insyaAllah?adakah boleh?ianya sunatkan?tetapi adakah dosa kita akan hilang hanya berdoa?seperti selepas sembahyang kita membaca alfatihah.com shafiqolbu. ianya tidak diwajibkan. ayat 61) Antara kesan yang boleh dilihat bagi mengetahui penerimaan taubat adalah Sdr. terutama doa taubat…InsyaAllah ianya akan diterima.syukur... sudah menjaga segala solat fardhu 5 waktu beserta zikir dan doanya. Allah SWT.” (Surah Hud.4 tu… boleh ditinggal.selain solat taubat?adakah dosa saya akan hilang?maklum balas admin amat diperlukan… Reply Posted by Shafi-Q on 25/10/2012 at 1:39 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Alhamdulillah.tetapi kita yakin akan tidak buat kesalahan-kesalahan itu lagi.beristirkfar.wordpress.? – Via MebApp. Sesungguhnya Tuhan kekal mendengar dan memperkenankan segala permohonan dan bersedia menerima taubat hamba-Nya.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by muhammad alif on 11/10/2012 at 6:45 pm kalau tak solat sunat taubat boleh tak?walaupun sudah banyak buat kesalahan.dan memohon Allah ampunkan dosa kita. melakukan Solat Sunat Taubat setelah timbul keinsafan… Jika tidak hafal no.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 53/92 .

.. baru2 ini saya cuba bnh diri kerana merasakan yang diri saya x layak berada di bumi allah ni…. bacalah doa dari luahan hati Ainnur sendiri. selps solat fardu ataupn pd waktu qiyamullail??? Reply Posted by Shafi-Q on 24/10/2012 at 4:26 pm shafiqolbu.. Hindiri diri sama ada perlakuan. tapi janganlah tinggalkan berdoa.saya mendapt halangan yg begitu banyak saya perlukan nasihat tuan dan saya harp saya dpt beruba……. mlm hri. perbanyakkanlah membaca Al Quran dan bukubuku yang berkaitan dengan Agama Islam.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 54/92 . cara hidup ke arah yang boleh menjerumuskan Nurul ke lembah dosa itu. Berdoa dan bersegeralah mohon taubat kepada Allah. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Muhammad azrol on 15/10/2012 at 9:54 pm Salam ustaz… Sy ada ptayaan…sebetul2nya solat taubat ni bl blh d lakuknnya…pd siag hri. Reply Posted by Shafi-Q on 24/10/2012 at 4:24 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Setiap manusia tidak terlepas dari melakukan dosa atau kesalahan. Reply Posted by nurulyasmine on 15/10/2012 at 7:35 pm salam saya prnah wat dosa yang besar saya ingin kan sesiapa nak cakap tapi saya x dpt nak gitau siapa pun pekara yang saya lalui .04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by Shafi-Q on 24/10/2012 at 4:00 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bolehh. Nurul perlu kuatkan tekad untuk berubah..walau bagaimanapun saya cb lakukan solat taubat . Perbuatan membunuh diri adalah satu dosa besar. Andai Nurul telah insaf segeralah bertaubat yang sebenar-benarnya kerana kita tidak tahu bilakah ajal kita..kerana sesungguhnya Allah itu maha pengampun dan pintu taubat itu terbuka luas selagi nyawa belum sampai ke kerongkong.wordpress.. pemikiran.. Mengapa mahu melakukan dosa besar lagi. Syaitan memang benci dan sering mengganggu dan menyesatkan orang2 yang ingin lakukan kebaikan dan kembali beriman.

solat subuh pon sy terlajak.tp sy tidak mlakukannye pon. shafiqolbu...apa yg perlu sy lakukan ustaz Reply Posted by Shafi-Q on 24/10/2012 at 4:50 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Solat Subuh yang tertinggal itu atau apa jua solat wajib yang ditinggalkan samada sengaja atau tidak.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Boleh dilakukan pada bila2 masa terutama dalam situasi sunyi kecuali pada waktu dilarang solat...jika trtinggal solat subuh..sy ingin brtnye.mOhon agar saudara dpt membantu… Reply Posted by Shafi-Q on 25/10/2012 at 1:34 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Sekiranya ayat yang tertinggal itu melibatkan rukun... Posted by natalyanatasyah on 16/10/2012 at 9:29 am Assalammualaikum.ustaz.. terutama pada bacaan Al-Fatihah dan Tahiyat Akhir.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ Jika ianya puasa wajib seperti puasa Ramadhan atau nazar …segeralah melakukannya qadha 55/92 .saya ada dua sOaln nak tanya. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by bee on 16/10/2012 at 10:26 am salam. Reply Posted by Muhammad azrol on 18/12/2012 at 10:24 pm Maksud waktu d larang solat waktunya bl ye ustaz??? Maaf byk btanya ye ustaz….. Solat Taubat boleh dilakukan pada waktu siang atau malam asalkan tidak di waktu2 dilarang.sy rase berslah sgt dan risau.apa yg perlu dilakukan.sy sudah mlakukan solat taubat pd mlamnye iaitu dlam jam 2 pg…sy brniat untuk brpuasa esoknye. maka ianya tidak sah dan perlu didirikan semula.wordpress..jika ada ayat yang tertinggal dlm sOlat tersebut adakah iyanya di kira sah dan bOleh ka sOlat taubat ini di lakukan pada siang hari.. wajib diqadhakan segera sebaik terjaga atau eringat dan mohonlah keampunan daripada Allah Ta’ala..

com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 56/92 .11 atau 21 kali. Semoga solat taubat saya diterima Allah SWT. Tetapi jika sekadar puasa sunat tak mengapa. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by ina on 16/10/2012 at 5:07 pm Td di ats ada menyatakan sholat taubat n sholat taubat nasuha berbeza n bacaan rakaat pertama setelah alfatihan alkafirun brp kali dlm satu rakaat n rakaat kedua bc srt al lkhlas jg brp kali??? Dan sholat taubat nasuha ni brp rakaat di kerjakn apa 2. tidak endahkan larangan2 Allah SWT kerana sakit hati & belum benar2 bertaubat..7. Reply Posted by Shafi-Q on 30/10/2012 at 9:59 pm Juga setiap hari sebelum tidur.. Jika hanya hafal 2 surah di atas gandakanlah dalam bilangan ganjil seperti 3.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Jika ianya puasa wajib seperti puasa Ramadhan atau nazar …segeralah melakukannya qadha (ganti). maka perlulah dibaca surah yang lebih baik darpada biasa. Baru saya sedar selama ni saya banyak dosa. Solat Taubat cukup sekadar dilakukan 2 rakaat sahaja sekiranya ada solat fardhu yang belum habis diqadha lagi… ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by cara betul taubat on 20/10/2012 at 7:50 pm Ada seorang ustaz ckp kalau nak ubati ‘hati kering’ baik buat solat taubat selalu & baca Quran. Saya rasa pelik sebab ingatkan dapat doa utk sembuhkan penyakit hati kering. tapi jangan selalu amalkan niat saja tanpa melaksanakannya…perlu ada kekuatan dan jangan mempermainkan niat terhadap Allah Azza wa Jalla. maafkan semua orang dan membaca surah2 dan zikir2 yang sering Rasulullah SAW amalkan… Reply Posted by izazee on 20/10/2012 at 8:35 pm shafiqolbu. contohnya bacalah al-Kafirun 3 kali dan al-Ikhlas 3 atau 7 kali. Amin.wordpress.6 mhn penjelasannya ustaz Reply Posted by Shafi-Q on 25/10/2012 at 1:31 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Taubat Nasuha adalah bagi menunjukkan kesungguhan seseorang.4. Allah SWT tetap beri pahala atas niat untuk melakukan ibadah tersebut.

kesal dan takut.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 57/92 .. Sekarang. Untuk pengetahuan tuan. Astaghfirullahal azim.ia menyebabkan saya mencari kasih syg seorang lelaki sehingga sy terlanjur.bantulah saya Reply Posted by Shafi-Q on 30/10/2012 at 10:16 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Alhamdulillah. Saya berumur 30 & belum berkahwin .a.tetapi saya kalah & terlanjur lagi. saya telah dpt menghafal ayat penghulu istifar. Reply Posted by chenta on 22/10/2012 at 10:00 am As-Salam. Reply Posted by Shafi-Q on 30/10/2012 at 10:08 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bolehh…asalkan dijaga pergerakan solat… jangan sampai bergerak lebih 3 kali berturut2 yang boleh terbatalnya solat. kerana itu timbulnya perasaan takut. doa & cuba menjauhkan diri dr maksiat. Moga Allah menerima taubatku. Saya yakin masih tabah menghadapi hidup ini disebabkan penceraian ibubapa (saya semakin kuat utk teruskan hidup sendiri) tetapi saya kurang kasih sayang dimana..” (Riwayat At-Tirmizi r. Reply Posted by syafiqah on 21/10/2012 at 8:58 pm Assalamualaikum… Sekiranya tidak m’hafal doa2 tersebut. akibatnya semua tanda keimanan juga semakin meluntur dengan sangat teruknya. syabas ana ucapkan kerana Chenta masih mempunyai iman dan punyai ilmu tentang buruknya perbuatan tersebut.Apa yg perlu sy lakukan. saya mempunyai pendidikan yg tinggi. Saya seorang perempuan yang telah melakukan banyak dosa2 besar. saya cuba membetulkan hidup saya dengan memperbanyakkan solat.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu alhamdulillah. Saya pernah berzina dgn ramai lelaki & mengugurkan bayi (sekali). Sabda Rasulullah SAW : ْ ْ ‫ﻦ‬ ُ ‫ﻣ‬ ‫ﺆ‬ ‫ﻤ‬ ‫ُ ﻓﺬﻟﻚ اﻟ‬ ‫ُﮫ‬ ‫َﺘ‬ ‫ﱢﺌ‬ ‫ﺳﯿ‬ ‫ْﮫ‬ ‫ءﺗ‬ ‫ﺳﺎ‬ ‫و‬ ‫ُﮫ‬ ‫َﺘ‬ ‫ﺴﻨ‬ ‫ﺣ‬ ‫ْﮫ‬ ‫ﺮﺗ‬ ‫ﺳ‬ َُ َ َ ُ َ َ ُ ‫ﱠ‬ َ‫ﻣﻦ‬ ِ َ ُ “Sesiapa yang merasa gembira apabila ia melakukan amal baik dan merasa buruk dengan perlakuan dosanya....wordpress.. adakah boleh kiranya m’baca nya sambil melihat kertas ? Mohon bantu. itulah ciri Mukmin sejati.mempunyai paras rupa & semangat yang tinggi untuk mengharungi hidup ini sbb sy pernah jatuh & bangun... Sekiranya perasaan itu makin menghilang.) shafiqolbu.

Akibatnya. berpuasa juga akan dapat mengekang diri dari melakukan maksiat… di samping memperbanyakkan membaca Al Quran.. Reply shafiqolbu. nescaya kamu akan dikasihi dan berilah keampunan nescaya kalian akan diberikan keampunan.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 58/92 . Jangan lupa berikan juga kredit pada Blog Shafiqolbu… Reply Posted by nfa on 28/10/2012 at 5:22 pm salam. Allah itu Maha Pengampun. Amr. sedangkan mereka mengetahui (larangan berbuat dosa). Bertaubatlah dengan sebenar-benar taubat selagi pintu taubat masih terbuka dan ingatlah kematian akan datang kepada kita bila-bila masa saja.” ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Azana on 24/10/2012 at 11:59 am Assalamualaikum. peluang menjadi celaka dan melahirkan zuriat yang malang dan menambah dosa. saya ada buat copy entry ni .wordpress. mohon izin copy info untuk rujukan dan berkongsi dengan kawan-kawan Reply Posted by Shafi-Q on 26/10/2012 at 4:17 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Semoga dimanfaatkan dan beristiqomah dalam mengamalkan ilmunya. segala pintu iman akan semakin tertutup rapat buat Chenta. perbanyakkanlah solat-solat sunat.. perlu diajak mahram bersama atau hanya berjumpa di rumah dengan kehadiran ibu bapa. 2) Selain solat fardhu. saya nak tahu macam mana kita nak tahu samada taubat yang kita buat diterima atakpun tak ? saya pernah buat tapi saya rasa hati saya kosng. daripada Nabi SAW ketika Baginda sedang berada di atas mimbar. Celakalah bagi orang yang mendengar pengajaran.berusahalah jangan mudah tewas dengan hasutan syaitan. Jika jumpa sekalipun. Jika tidak.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Segalanya terletak ditangan Chenta. tetapi tidak mengamalkan dan celaka pula bagi orang yang terus menerus berbuat dosa yang mereka kerjakan. Imam Ahmad meriwayatkan daripada Abdullah b. 3) Tidak berjumpa teman lelaki atau ber’dating’ berdua-duaan dengannya.tiada dosa yang tidak Allah SWT ampunkan selain dari syirik kepadaNya. Rasulullah SAW bersabda: “Berilah kasih sayang.. Chenta pasti akan berzina satu hari nanti. Chenta perlu lebih cekal dan ikhlas… Antara tip dan tindakan yang perlu dilakukan adalah seperti berikut :1) Bertaubat dengan sungguh-sungguh (Taubat Nasuha).

wordpress.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by Shafi-Q on 03/11/2012 at 11:54 pm َ َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Seorang ahli hikmah ditanya mengenai taubat. 3.. Bila ia melihat pada dirinya yg sentiasa menjaga lidah dan ucapannya. sering bertafakur dan selalu berada di dalam keadaan sedih dan menyesal. 5. klau macam orang tu rasa dia dah murtad boleh ke dia mengucap senyap2 ? Reply Posted by ramli19 on 29/10/2012 at 5:47 am tapi dia tak pasti yang dia murtad ataupun tidak . Reply Posted by Shafi-Q on 03/11/2012 at 11:41 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Na’uzubillah. Semua itu adalah permainan syaitan untuk menggugat keimanan dan aqidah umat Islam… ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab shafiqolbu. sebaliknya sentiasa datang perasaan sedih kerana takutkan azab Allah. Hatinya lebih tenteram dan suka mendekati orang-orang yang solih dari mendekati merekamereka yang fasik. kita tidak berupaya menentukannya. 2. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by ramli19 on 29/10/2012 at 5:44 am Salam . Sungguhpun sedikit rezaki yang ia dapat di dunia ini namun ia tetap melihatnya banyak. Bagaimanakah kita hendak mengetahui taubat kita telah diterima Allah atau tidak? Maka jawabnya. Bila ia merasakan di dalam dirinya telah hilang perasaan gembira. 6.…tetapi kita boleh melihat pada tanda-tandanya iaitu: 1. 4.. Bila ia melihat pada dirinya yang sentiasa sibuk dengan menunaikan kewajipan terhadap Allah sebaliknya sedikitpun ia tidak sibuk meguruskan rezekinya yang telah dijamin oleh Allah. Bagi hamba-hamba yang bertaubat itu bila ia merasakan di dalam dirinya masih ada dosadosa yang masih belum terhakis. tetapi walaupun banyak amalan untuk akhirat yang telah dikerjakannya namun ia tetap merasa sedikit. ini adalah urusan Allah.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 59/92 . Segeralah bertaubat dan ucaplah semula kalimah syahadah.

.. Reply Posted by Shafi-Q on 07/11/2012 at 12:04 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Farah lakukanlah Solat Taubat secara istiqomah dan kekalkan perubahan menurut syariat sekurang2nya selama 41 hari.wordpress.lepas 2 sy lari xtentu hala.wordpress.terima kasih ustaz.byk org msk dlm rekahan bumi 2. Saya mohon share utk panduan ya. http://shafiqolbu.sy bergegas berlari utk amik air sembahyang tp xsempat sbb msa 2 nyawa sya di ambil lalu sy jatuh.sya nak bertanya semasa kita sujud akhir & membaca tasbih 40 kali 2 perlu ke kita sebut “subhana rabbiyal a’la wabihamdih” sebanyak 3 kali 2? lepas 2 bru di ikuti dgn tasbih 40 kali 2. InsyaAllah taubat Farah diterima.msa 2 sya hny smpt terfikir byk nya dosa yg pernah sy lakukan pakaian ketat tak menutup aurat & mcm2 lg.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 60/92 .mintak tunjuk ajar.sy melihat di atas langit tertulis hari utk kita suma dihitung amal ibadat kita suma.. Posted by Nor'Azian on 01/11/2012 at 3:56 pm Assalamualaikum...04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by farah on 29/10/2012 at 2:01 pm Assalamualaikum ustaz Sekadar utk bertny baru2 ini sy bermimpi psl hr kiamat tanah bumi merekah.adakah ini petunjuk allah pd sya spy sy bertaubat?sy sblm nih dh melakukan solat sunat taubat ini adakah sy perlu melakukan nya sekali lg & maknanya solat sya sblm ini tidak diterima ke ustaz? harap tunjuk ajar dr ustaz.Terima kasih atas penerangan yg jelas.kuar lava yg panas 2..msa nyawa sya diambil 2 sy ase pelan2 je dr bwh tapak kaki smpi la ke kepala..com/2012/11/05/mimpi-melihat-dan-masuk-neraka/ ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by farah on 07/11/2012 at 1:14 pm alhamdulillah. Reply Posted by mei on 01/11/2012 at 8:20 pm Banyaknya dosa yang kulakukan tanpa sedar…bagaimana mendapat ketenangan dan khusyuk dalam solat? Reply shafiqolbu.semua lari.mintak maaf sya kurang ilmu dlm agama.sy hnya sempat sembut ya allah je.

wordpress.com/2012/07/16/rahsia-khusyuk-dalam-solat/ http://shafiqolbu. Reply Posted by siti hajar on 06/11/2012 at 7:40 pm saya nk tanye doa nabi yunus wajib ke baca semasa solat taubat??? shafiqolbu.semasa tengah sujud rakaat terakhir tu ke kena baca tasbih 40x? Reply Posted by Shafi-Q on 07/11/2012 at 3:07 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Begitulah caranya..com/2012/08/02/tip-tips-cara-rahsia-khusyuk-dalam-solat/ http://shafiqolbu... Rasulullah SAW bersabda: “Jarak yang paling hampir antara seorang hamba dengan Tuhannya ialah ketika ia sedang sujud.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by Shafi-Q on 07/11/2012 at 2:13 am َ َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Bagi mengetahuinya Mei boleh dibaca di : http://shafiqolbu.wordpress. Muslim) ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by hamba allah..com/2012/06/17/ibadat-diterima-jika-khusyuk-solat/ ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by liza on 04/11/2012 at 9:20 pm As salam.subahallah..wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 61/92 .terima kasih Reply Posted by Fila on 05/11/2012 at 1:28 pm Salam.saya tak berapa nk faham.wordpress.” (H.wordpress.com/2012/07/30/dimanakah-solat-kita/ http://shafiqolbu... on 05/11/2012 at 4:19 pm alhamdulillah…. maka perbanyaklah doa (juga Tasbih dan Tahmid) di waktu itu.R. mohon share panduan ini ya.

...dulu sy gemar berzina.sy betul2 insaf. Reply Posted by kio on 07/11/2012 at 5:45 am assalamualaikum. Saya menasihati sahabat saya (perempuan) agar menjauhkan diri darinya. Setelah mereke melakukan perbuatan terkutuk sahabat lelaki ni menasihati supaya membuat solat taubat.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by Shafi-Q on 10/11/2012 at 9:22 pm Diharuskan saja.lafaz seperti biase atau lafaz dlm hati je…???kalau solat hajat pulak bagaimana.. hukum Allah sy buat tak tahu saja. Apakah ertinya solat taubat itu? Reply Posted by syafiah on 12/11/2012 at 11:33 pm selain surah kafirun ? bole surah ap ? shafiqolbu. Saya pernah dikhabarkan oleh sahabat saya yang perempuan bahawa mereka telah melakukan dosa besar dengan sahabat yg lelaki ini.selama ini dosa sy tidak terhitung banyaknya.. saya mempunyai dua orang sahabat (lelaki dan perempuan).bila terbayang wajah umi abah dan kakak. masa tu juga air mata saya jatuh dgn banyak nya.dan sy juga selalu berdoa supaya ada lelaki yang masih mahukan perempuan mcm saya untuk menikahi saya suatu hari nanti...?? Reply Posted by Shafi-Q on 10/11/2012 at 10:17 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Lafazkan juga di dalam hati…Allah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui isi hati setiap hambaNya. boleh di kata kan itu menjadi hobi sy. Mereka sering mengulangi perbuatan yang sama dan selepas itu solat taubat...sy seorang remaja yg masih bersekolah..semase bace tasbih di sujud teakhir tu.saya takut akan masa depan saya.wordpress. Reply Posted by zailinda mohd sopi on 12/11/2012 at 4:35 pm Mohon pandangan ustaz.. yang haram sy halal kan... ‫وﷲ أﻋﻠﻢ‬ Wallahu A’lam Reply Posted by gadis bertaubat on 11/11/2012 at 4:36 am salam.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 62/92 ...tapi alhamdulillah Allah buka pintu hati saya.

.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by Shafi-Q on 14/11/2012 at 12:52 pm Syafiah boleh membaca mana2 surah yang telah dihafal.. Saya takut dilaknat oleh Allah SWT. iaitu melakukan zina semasa lelaki.boleh tak baca doa dan istighfar taubat tu dengan cara membaca buku atau salinan kertas. jika seseorang itu seringkali bertaubat…. Saya takut sekali..adakh allah trima @sbaliknya… Reply Posted by fairus on 14/11/2012 at 1:46 pm salam boleh ke saya membaca doa taubat dalam bahsa melayu sahaja tanpa membaca dalam bahasa arab? Reply Posted by Shafi-Q on 14/11/2012 at 10:15 pm Bolehh. Reply Posted by zahra on 14/11/2012 at 6:41 pm mohon print utk panduan diri terima kasih Reply Posted by isnaini on 15/11/2012 at 11:16 pm salam…..klo kta dh taubat tp wat lg ksalahn tu pastu kita taubt blik n brulg kali. Reply Posted by fasihah on 14/11/2012 at 11:50 am assalammualaikum.tapi seringkali juga tergelincir melakukan dosa dan 63/92 . Boleh saya ingin tahu lebih mendalam tentang taubat.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ ustaz. (alasan tidak hafal) Reply Posted by isnaini on 15/11/2012 at 11:25 pm shafiqolbu.. Reply Posted by Cinta on 14/11/2012 at 4:27 pm Saya telah melakukan dosa besar.wordpress.

wordpress.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu ustaz.tapi seringkali juga tergelincir melakukan dosa dan maksiat…adakah Allah masih mahu menerima taubatnya itu ataupun solat taubatnya itu hanya menjadi sia2 belaka ataupun Allah sudah tidak mempedulikan hamba nya itu? bagaimana cara supaya seseorang itu boleh bertaubat dan tidak akan tergelincir melakukan maksiat lg? Reply Posted by zul on 21/11/2012 at 12:42 pm Assalammualaikum ustaz.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 64/92 . saya nak tanya. jika seseorang itu seringkali bertaubat…. Bila sujud rakaat kedua tu kita membaca tasbih 40 kali ya? Lepas tu kita dduk tahhiyat akhir dan memberi salam? Begitu kh ustaz? Terima kasih ustaz Reply Posted by Shafi-Q on 22/11/2012 at 11:32 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Ya. Reply Posted by Cahaya on 21/11/2012 at 2:01 pm Assalammualaikum.. kami telah menganiaya diri kami sendiri.. perlukan kita bertasbih sebanyak 40 kali semasa sujud terkahir? atau ia hanya sunat? Reply Posted by Shafi-Q on 22/11/2012 at 10:58 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Disunatkan saja… Reply Posted by nuruljannah on 22/11/2012 at 7:51 am ْ ‫ﱠ‬ ُ ُ ْ َ َ ‫ﱠ‬ َ َ َ َ ‫ﯾﻦ‬ َ ‫ﺮ‬ ‫ﺎﺳ‬ ‫ﺨ‬ ‫ﻦ اﻟ‬ َ ‫ﻣ‬ ‫ﻦ‬ ‫ﻜﻮﻧ‬ ‫َﻨ‬ ‫َﺎ ﻟ‬ ‫ﻤﻨ‬ ‫ْﺣ‬ ‫َﺮ‬ ‫وﺗ‬ ‫َﺎ‬ ‫َﻨ‬ ‫ﺮﻟ‬ ْ ‫ﻐﻔ‬ ‫ﻢﺗ‬ ‫إن ﻟ‬ ‫و‬ ‫َﺎ‬ ‫ﺴﻨ‬ ‫َﻧﻔ‬ ‫َﺎ أ‬ ‫ﻤﻨ‬ ‫َﻠ‬ ‫َﺎ ظ‬ ‫ﱠﻨ‬ ‫رﺑ‬ ‫اﻻ‬ ◌‫ق‬ َ َ َ َ ِ ِ ْ َ ِ ْ َ ْ ِ ِ Firman ALLAH SWT : Mereka berdua merayu: “Wahai Tuhan kami. Reply shafiqolbu.begitulah caranya. Boleh je saya baca doa taubat yang ini?? Reply Posted by Shafi-Q on 23/11/2012 at 10:53 am Bolehh.. nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang rugi”. doa ini adalah sebahagian dari doa yang terbaik untuk bertaubat. tepat sekali.. dan kalau Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami..

wordpress.. 3. saye ade beberape soalan nak tnye.. Solat sah kerana istighfar tidak termasuk dalam rukun solat.tq.. 1... solatnya lebih besar maknanya kerana perlu dilakukan secara bersungguh2 dengan penyesalan yang teramat sangat beserta doanya yang lebih khusus dan panjang bagi permohonan pengampunan kepada Allah SWT.kalau kita tukarkan doa taubat dengan doa bacaan kite sendiri boleh tak? sah tak solat taubat kite ? harap boleh brikan pndapat serta tunjuk ajar . . terima kasih atas bahan rujukan ini. ? Reply shafiqolbu. . Reply Posted by Mohd kamarul ariffin bin ismail. boleh kh membaca doa taubat dlm bahasa melayuu. ape beza solat taubat dgn solat taubat nasuha 2.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by azira on 23/11/2012 at 8:58 pm assalammalaikum. terima kasih bnyak2x . 3.... info ini sangat berguna Reply Posted by aisyahe on 30/11/2012 at 5:38 am Assalamualaikum.. semoga Allah memberi sebanyak-ganjaran di dunia dan akhirat. alhamdulillah . Taubat Nasuha.assalamualaikum Reply Posted by shahirah on 27/11/2012 at 3:07 pm .kdg2 dtg lintasan hati yang memperlekehkan rasulullah…berdosa ker saya mcm tu?ada org ckp itu bisikan syaitan. 2.. Diharuskan guna doa sendiri dan adalah baik jika diselitkan dengan pujian kepada Allah SWT dan selawat. on 28/11/2012 at 11:27 am Assalamualaikum…kalau pakai doa sendiri lepas abes solat pun boleh kan?saya rasa diri berdosa sgt. Reply Posted by Shafi-Q on 26/11/2012 at 2:01 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ 1. Reply Posted by zura on 24/11/2012 at 7:51 pm assalamualaikum.. . sah tak solat kalau kita tak bace istighfar tauhid dgn doa penghulu istighfar.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 65/92 ..mohon penerangan.

:( Reply Posted by Shafi-Q on 25/12/2012 at 1:53 am shafiqolbu.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by Farah on 04/12/2012 at 9:22 pm Assalamualaikum . cmne eh? Reply Posted by Shafi-Q on 07/12/2012 at 1:13 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Minta maaflah kepadanya selepas lakukan solat Taubat dan cubalah hubungi dia melalui telefon. nk meminta maaf kpd org yg kite da wt salah tu kan..klau kte amalkn solat sunat taubat tue. pastu kita tiada cara nk berhubung dgn die sbb nk mnta maaf. klu org tu dri jauh..slps waktu frdhu zhor. 10 markah untuk Aina! Posted by ina on 06/12/2012 at 12:29 am assalamualaikum.?? n utk dosa bsar yg kte lakukan tue..com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 66/92 .sy nk tny. mghrb n isyak n kte doa supya diampunkan dosa2 kte tp mcm dosa yg kte rsa mcm dosa bsar kte da buat kte da nekad xnk buat.. internet.Dlm solat taubat nie...wordpress. nk minta maaf sbelom solat ke atau selepas solat? Lagi satu.wlaupn da taubat kte stay rasa mlu dgn ape yg kte da buat... ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Farah on 07/12/2012 at 3:41 am Klu x dpt berhubung jugak? Posted by shasha on 05/12/2012 at 11:10 am terima kasih atas panduan yg diberikan Reply Posted by aina on 13/12/2012 at 12:14 am Kira no 4 tu baca lepas solat lah kan? Tak payah hafal pun takpe? Rujuk fon pun bole lah maknanya? Reply Posted by Shafi-Q on 14/12/2012 at 10:52 am Tepat sekali….tp klau ade lg dosa2 kcik yg kte buat mcm mne?? adakah sah taubat kte tue.. surat atau akhbar… jika niatnya ikhlas.mcm mne kte nk overcome rsa tue?? rsa mcm dosa yg kte buat tue da rosak n aniyai dri kte sdri. InsyaAllah akan dipermudahkan...rsa mcm hina da dri nie.

pastu die nk taubat.w.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Alhamdulillah. Sye hndk brtnyer klu la seorg nie tdk pernah solat dri kecik hngga hmpir ke dewasa. ayat 222).. Sye disini hndk bertanyer. semoga Allah menerima Taubat Ina… Sebenarnya selain daripada solat sunat… sebahagian besar dosa2 kecil.” (Surah al-Baqarah.. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Slave of Allah s. Firman-Nya: “Dan Akulah yang Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang. Dan firman-Nya lagi: “Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang banyak taubat dan mengasihi orang yang sentiasa menyucikan diri. Mcmne hndk sye meminte maaf kpd die? Reply Posted by Shafi-Q on 14/12/2012 at 12:46 pm َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Belajarlah merendah diri dengan melakukan taubat dan minta maaf kepada mereka/komuniti yang terlibat bagi memenuhi syarat taubat sesasama manusia itu sendiri. ayat 160).w. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab shafiqolbu.” (Surah al-Baqarah. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Allah s.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 67/92 . Insya-Allah boleh terhapus melalui amal kebajikan dan amalan zikir yang kita lakukan dari masa ke semasa. Sesungguhnya Allah SWT banyak memperlihatkan kecintaan terhadap hamba-hambaNya yang bertaubat dan menyucikan diri. Sye tdk igt kpde spe tlh sye buat kesalahan kpd seseorg.t the greatest! on 07/12/2012 at 3:47 am Assalamualaikum.wordpress.t on 06/12/2012 at 9:19 pm Assalamualaikum .die kene gnti ke sokat smue tu? Hrp bls secepat mungkih :’) Reply Posted by Shafi-Q on 17/12/2012 at 9:26 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Mulai sekarang janganlah ditinggalkan solat wajib lima waktu dan dalam pada itu gantikanlah secara beransur-ansur tapi konsisten dan perlu dicatat dalam buku khas/dairi supaya lebih yakin semua solat telah diqadha sejak usia baligh.

? Reply Posted by Shafi-Q on 17/12/2012 at 12:10 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Pintu taubat dan Rahmat Allah sentiasa terbuka untuk hambaNya yang mencari jalan kebenaran. Reply Posted by Shafi-Q on 14/12/2012 at 11:21 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ shafiqolbu. Sesungguhnya Tuhan kekal mendengar dan memperkenankan segala permohonan dan bersedia menerima taubat hamba-Nya. dn sy mnta pndangan ustaz blh k klau sy mngambil sdikit masa untuk sy belajar dn menhafal kesemua tasbih dn istigfar y trkandung dlm solat sunat taubat ini kerana sy blum arif dlm kesemua tasbih dn istigfar…insyaallah sy mahu melakukn solat sunat taubat yang sesungguhnya… mohon pandangan dn teguran dri ustaz syukran jazakallahu khairan. walaupun dosa mereka sebanyak buih di lautan. dan kita menyesal. Allah SWT. berfirman: “Maka pintalah ampun kepada Allah dan bertaubatlah (dengan kembali mentaati-Nya). Kalau kita berjanji kepada Allah lepas itu kita memungkirinya. ayat 61) ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by aisyah on 11/12/2012 at 11:23 am assalamulaikm…ustaz bacaan tasbih yang 40 akn dibacakn selepas 3x tasbih biasa k?? tlg ustaz terangkan.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 68/92 .wordpress. adakah Allah akan terima solat taubat kita? wahai sahabat.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by aidaahmi on 07/12/2012 at 10:30 pm salam…jika istighfar yg semua tu saya baca rujuk pada kertas yg ditulis…boleh x Reply Posted by Shafi-Q on 14/12/2012 at 11:42 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Bolehh. Reply Posted by Amir on 10/12/2012 at 10:23 am Assalammuailaikum.. Saya ingin bertanya.” (Surah Hud.

jika tidak dibaca pun.boleh ke kita membaca ayat kursi…….04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Usahlah ditangguh dalam bab taubat ini. bacalah 3/7 kali saja dulu… shafiqolbu. Bacaan tasbih dan istighfar tu hanyalah sunat sahaja. solat Taubat Aisyah tetap sah.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 69/92 . ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Hamba Allah on 12/12/2012 at 12:26 am Minta share boleh tak? Terima kasih (: Reply Posted by Shafi-Q on 13/12/2012 at 4:08 pm َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Berikanlah kredit / backlink juga pada Blog Shafiqolbu… Reply Posted by afik al kimie on 13/12/2012 at 5:16 am salam satu soalan saya tentang solat fardhu……bila rakaat pertama sesudah membaca al fatihah….masuk rakaat kedua sesudah membaca al fatihah…kita membaca surah al ikhlas terima kasih… Reply Posted by Shafi-Q on 25/12/2012 at 1:10 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Bolehh… Reply Posted by eqmal on 14/12/2012 at 6:18 pm tuan kalau sujud yang ter akhir kalau kita bace kat kertas boleh keee yg kena bacr sebanyak 40 kalai itu Reply Posted by Shafi-Q on 19/12/2012 at 1:02 am Bolehh…pada permulaan ini jika tidak mampu. buatlah setakat yang mana dapat terlebih dahulu.wordpress.

Ustaz boleh cadangkan tak bile saye harus melakukannyer? Reply Posted by eqmal on 17/12/2012 at 1:57 am shafiqolbu.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by azam on 15/12/2012 at 11:34 am Salam nak tanya tasbih biasa yg dkt no.t the greatest! on 16/12/2012 at 6:53 pm Assalamualaikum. yang kemudian mereka segera bertaubat. dan dengan kepujian-Nya” Reply Posted by Abdul Fattah on 16/12/2012 at 2:24 pm Assalamualaikum…kalau orang yg sering melakukan onani.adakah diterima solatnya???( dia ni rajin beronani.” (Surah al-Nisa’.. iaitu: َ َ ‫ه‬ ‫ﺪ‬ ‫ﻤ‬ ‫ﺤ‬ ‫ﺑ‬ ‫و‬ ‫ﻰ‬ ‫ﻋﻠ‬ ْ ‫ْﻷ‬ ‫ﻲا‬ ‫ﺑ‬ ‫ر‬ ‫ﺎن‬ َ ‫ﺤ‬ ‫ﺑ‬ ◌‫س‬ ُ َ ‫ﱢ‬ َ َ ْ ِ ِ َ ْ ِ َ َ “Maha suci Tuhanku Yang Maha Tinggi. maka mereka itulah yang diterima taubatnya dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.: “Sesungguhnya taubat di sisi Allah hanyalah taubat bagi orang yang mengerjakan kejahatan lantaran kejahilan.wordpress.w. kemudian dia rasa bersalah sgt… lantas dia mengambil wudhu’ kemudian dia bertaubat…sejak dari itu. ayat 17) ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Allah s. dia tidak lagi beronani.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 70/92 . sbb x tertahan la katakan) Reply Posted by Shafi-Q on 25/12/2012 at 12:52 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Solat tidak sah walaupun telah berwudhuk. Sye nk melakukan solat taubat tpi tidak tahu pada pukul brape dan bile hndk lakukannyer. saye hendak bertnyer. jika tidak mandi wajib terlebih dahulu… Firman Allah SWT.3 tu macam mana ?sblm tasbih 40x Reply Posted by Shafi-Q on 16/12/2012 at 1:38 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Tasbih yang biasa dibaca 3x ketika sujud dalam solat.

04/08/2013

Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu

terima kasih Reply Posted by eqmal on 17/12/2012 at 3:00 am Assalamualaikum ustaz saya nak tanye sikit kalau kita tidak tahu aper kesalahan kita semasa kita mendiri kan solat taubat ie sah atau tidak? Ustaz tolong ajar yaa Reply Posted by Shafi-Q on 19/12/2012 at 1:32 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Manusia tidak pernah sunyi melakukan kesalahan, samada disedari atau sebaliknya…oleh kerana itu kita dituntut sentiasa melakukan taubat.. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by AfiqZulfadhli(HAMBA ALLAH) on 18/12/2012 at 2:48 pm Asslamualaikum. saya ingin bertanya satu soalan apabila saya membaca doa taubat tetapi tegagap sikit.sahkah doa saya itu??? (NO.5 BACA DOA TAUBAT) Reply Posted by Shafi-Q on 20/12/2012 at 6:47 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Jika doa dibaca dalam B.Melayu pun (selepas salam), sah solat tersebut.. Reply Posted by Tawakal Seorang Pedagang « shafiqolbu on 18/12/2012 at 10:38 pm [...] Taubat [...] Reply Posted by fairul aziz on 18/12/2012 at 11:22 pm assalamualaikum ustaz saya ingin tahu tasbih yg biasa saya baca waktu sholat biasa. Terima kasih Reply Posted by Shafi-Q on 20/12/2012 at 6:39 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ
shafiqolbu.wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 71/92

04/08/2013

Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu

Tasbih berikut dibaca 3x ketika sujud dalam solat biasa: َ َ ‫ه‬ ‫ﺪ‬ ‫ﻤ‬ ‫ﺤ‬ ‫ﺑ‬ ‫و‬ ‫ﻰ‬ ‫ﻋﻠ‬ ْ ‫ْﻷ‬ ‫ﻲا‬ ‫ﺑ‬ ‫ر‬ ‫ﺎن‬ َ ‫ﺤ‬ ‫ﺑ‬ ◌‫س‬ ُ َ ‫ﱢ‬ َ َ ْ ِ ِ َ ْ ِ َ َ “Maha suci Tuhanku Yang Maha Tinggi, dan dengan kepujian-Nya.” Reply Posted by fairul aziz on 23/12/2012 at 10:37 am Terima kasih ustaz semoga allah berkati hidup org org mukmin. Amin Posted by hamba allah on 19/12/2012 at 9:34 pm salam saya nak mintak izin nak copy untuk saya belajar dan jadi panduan pada saya..terima kasih ya Reply Posted by azam on 23/12/2012 at 1:20 pm salam , ust ,klu ada org panggil slps bagi salam ,kt blh jawab ke x? Reply Posted by Wahyu Istalama Firdaus on 23/12/2012 at 2:05 pm makasih ust ,.,. untuk cara sholat taubatnyaa,., mudah mudahan aku gk ngulangin kesalahan ku selama ini ,. aamiin Reply Posted by Nadia on 24/12/2012 at 4:33 pm Assalamualaikum, ustaz kalau tak bace istighfar tauhid tu boleh? Reply Posted by Shafi-Q on 27/12/2012 at 1:12 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Boleh… tapi sekiranya tidak baca 3 istighfar di atas, janganlah ditinggalkan terus.. sekurang2nya bacalah: ْ ْ َ َ ‫ﻢ‬ ‫ﻈﯿ‬ ْ ‫ﻌ‬ ‫َ اﻟ‬ ‫ﺮﷲ‬ ُ ‫ﻔ‬ ‫ﻐ‬ ‫ﺳﺘ‬ ْ ‫ا‬ َ ِ ِ َ Reply Posted by emma on 26/12/2012 at 4:15 am salam, saya mintak izin copy ye. terima kasih Reply
shafiqolbu.wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 72/92

04/08/2013

Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu

Posted by aliChill on 26/12/2012 at 9:17 pm Assalamualaikum semua…saya memerlukan bantuan daripada sahabat sekelian,bantulah saya kembali ke jalan Allah…sesungguhnya saya telah jauh tersesat dari jalan Allah…semoga ada sahabat yang sudi membantu saya…Saya tinggal di kawasan kota bharu kelantan Reply Posted by Shafi-Q on 28/12/2012 at 11:11 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Perhatian kepada sahabat2 di sekitar Kota Bharu..luangkanlah sedikit masa antum untuk membantu saudara kesayangan kita AliChill kembali kepada fitrahNya…semoga Allah SWT merahmati kita semua… َ َ ‫ْﺮا‬ ً ‫ﺧﯿ‬ ‫اك ﷲ‬ َ ‫ز‬ ◌‫ج‬ َ ُ Reply Posted by Norhayati Ibrahim on 26/12/2012 at 11:01 pm Good Reply Posted by Nadi on 29/12/2012 at 6:57 pm blehkah solat ini dilakukan di siang hari dan waktu mne yg tdk sesuai melakukannya Reply Posted by Shafi-Q on 06/01/2013 at 12:32 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Jika timbul perasaan menyesal teramat sangat setelah melakukan sesuatu dosa, maka hendaklah terus bertaubat dan melakukan solat ini ketika itu juga tanpa mengira waktunya kerana solat yang bersebab tidak tertakluk pada waktu larangan. Kecualilah solat Taubat seterusnya…lebih afdal dilakukan selepas tengah malam.. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by belajar ilmu on 09/01/2013 at 11:04 am Assalammu’alaikum…..sy ingin bertanya, apakah sembahyang sunat taubat ini boleh dilaku kan pada siang hari…dan berapa kali kah kita boleh melakukan nya dalam masa satu hari. Terima kasih.
shafiqolbu.wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 73/92

agar allah s. dan boleh lebih dari sekali dalam sehari dengan syarat kesemua solat fardhu yang tertinggal telah diqadha. Reply Posted by ayu on 31/12/2012 at 10:45 pm trima kasih atas panduan solatnya Reply Posted by huda on 04/01/2013 at 9:41 pm bolehkah kita baca setiap doa doa itu sekali shj?? Reply Posted by Shafi-Q on 10/01/2013 at 3:42 pm Bolehh… ikut kadar yang termampu.w.ampunkan sgl ds2 sy .t.wordpress. Saya ada kesukaran utk mengingat doa Taubat…. sy hrp anda sudi berdoa kpd allah s.t. Reply Posted by Shafi-Q on 10/01/2013 at 3:41 pm Aminnn… Reply Posted by Atin on 05/01/2013 at 3:41 am Assalamualaikum…..terima kasih Reply shafiqolbu. Reply Posted by mencari keradhaanNYA on 05/01/2013 at 12:04 am salam. kpd utz n rkn2. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Posted by azam on 30/12/2012 at 6:43 pm salam.bantu lah saya….04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by Shafi-Q on 13/01/2013 at 12:40 am َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Boleh dilakukan di waktu siang..w.bagaimana cara nye yer…..trima kasih…semoga Allah memberi kita hidayah.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 74/92 .

04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by Shafi-Q on 10/01/2013 at 3:40 pm َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Baca berpandukan buku atau gunakan doa dari lubuk hati sendiri….com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 75/92 .. Reply Posted by iman on 13/01/2013 at 2:41 am salam. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by myza on 19/01/2013 at 10:58 am shafiqolbu.. LINDUNGGILAH AKU PELIHARALAH AKU KABULKANLAH SEGALA HAJATKU YA ALLAH.tp xde bace doa. khususnya solat Awwabin.tapi sekurang2nya beristighfar dan berdoalah secara ringkas.. Hanya kepada MU tempatku bermohon dan meminta.kalau saya just niat solat taubat saja. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by ismail on 12/01/2013 at 7:36 pm terasa suntuk sangat masa yg aku ada utk mengagung keluasan nikmak ALLAH.dan zikir tuh semua bole x? Reply Posted by Shafi-Q on 17/01/2013 at 12:45 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bolehh.boleh ke klau saya mlakukan solat sunat taubat selepas solat maghrib ? Reply Posted by Shafi-Q on 13/01/2013 at 2:12 am َ َ َ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫ﻢ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ا◌ﻟ‬ َ َ َ ْ َ ْ ‫ﱠ‬ َ َ َ ْ ُ Waktu tersebut memang disunat melakukan solat Taubat. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by yanie on 11/01/2013 at 4:45 pm salam ust..wordpress..

. Reply Posted by nino on 23/01/2013 at 4:10 am alhamdulillah… tq tuk do’a n cara2 solat taubat… Reply Posted by Atiqahyusof on 24/01/2013 at 10:23 am terima kasih diatas tunjuk ajar ini.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 76/92 . jikalau hati saya trkate ‘saya mahu kluar islam’ adakah saya dikira murtad??tapi saya x berniat pon begitu. semoga taubatku diterimanya Reply Posted by deeane on 30/01/2013 at 8:07 pm alhamdulillah…terimakasih saudara utk perkongsian ini.adakah ini kerja syaitan?? Reply Posted by Shafi-Q on 07/02/2013 at 3:44 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ shafiqolbu. Reply Posted by Maria on 22/01/2013 at 10:57 am Terima Kasih kerana berkongsi panduan solat taubat ni. ‘Yang baik dan baik tu datangnya dari Allah SWT dan yang buruk dari diri ana jua…’ Reply Posted by yana on 07/02/2013 at 2:42 am assalmmualaikum ustazz.. syukran jazilan. semoga redha Allah milik saudara blogger ini jua.wordpress....04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Tq coz u dh bntu I utk lngkapkn solat taubat i.tolongla saye ustaz. May Allah rewards you.kate hati saye xdpt dikawal oleh saye ustaz. Reply Posted by Shafi-Q on 01/02/2013 at 1:14 am Amiiin… Jazaakillaahu Khairan Katsiran. Reply Posted by Shafi-Q on 19/01/2013 at 11:08 pm Alhamdulillah…semoga beristiqomah mengamalkannya. amiin.

wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 77/92 . Sy nk tnye. Orang seperti itu akan selamat dari murka Allah. Dia akan menurunkan pada mereka siksa yang besar. sudah dikira berniat…Namun Yana masih tetap seorang Islam… segeralah bertaubat. maka mereka itu akan mendapat murka besar dari Allah. akan mendapatkan murka Allah.. dalam pada itu belajarlah melalui guru-guru agama yang diperakui.terima kasih Reply Posted by deficientfaith on 21/02/2013 at 10:31 am Mohon share… untuk rujukan diri sendiri dan kawan-kawan. terima kasih Reply Posted by faith on 22/02/2013 at 12:53 am shafiqolbu.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Jika kata sebegitu yang terlintas di dalam hati.bagaimana kalau xdpt mnghafal nye?adakah masih bole membaca smsa melakukn solat tersebut? Reply Posted by Shafi-Q on 15/02/2013 at 12:05 am َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Allah itu Maha Pengasih… buatlah sekadar apa yang termampu. Berhati-hatilah selalu dan jangan sesekali mengulanginya walaupun secara tidak sengaja di masa depan serta usah terpedaya dengan bisikan syaitan. Akan tetapi orang-orang yang merasa lega hatinya dengan kekufuran itu. dan ikrar lisannya sesuai dengan apa yang ada dalam hati. Dan di akhirat kelak. Ayat 106). Firman Allah Ta’ala mengenai golongan yang murtad secara dipaksa ataupun tidak sengaja: ُ َ َ ْ ّ‫ﻦ‬ ْ ْ ّ َ ُ ْ ‫ﱠ‬ َ ‫ﻢ‬ ‫َﻈﯿ‬ ‫اب ﻋ‬ ‫ﺬ‬ ‫ﻋ‬ َ ‫ﻢ‬ ‫َﮭ‬ ‫وﻟ‬ ‫ﷲ‬ َ ‫ﻣ‬ ‫ﺐ‬ ‫ﻀ‬ ‫ﻏ‬ ‫ﻢ‬ ‫ﮭ‬ ‫َﯿ‬ ‫َﻠ‬ ‫َﻌ‬ ‫ْر ا ﻓ‬ ‫ﺻﺪ‬ ‫ﻜﻔ‬ ‫ﺑﺎﻟ‬ ‫ح‬ ‫َﺮ‬ ‫ﻣﻦ ﺷ‬ ‫ﻜﻦ‬ ‫َـ‬ ‫وﻟ‬ ‫ﺎن‬ ‫ﻤ‬ ‫ﺎﻹﯾ‬ ‫ﺑ‬ ‫ﻦ‬ ‫ﱞ‬ ‫ﺌ‬ ‫ﻤ‬ ‫ﻣﻄ‬ ‫ُﮫ‬ ‫ْﺒ‬ ‫َﻠ‬ ‫وﻗ‬ ‫ﺮه‬ ‫ﻛ‬ ‫ﻦأ‬ ْ ‫ﻣ‬ ‫إﻻ‬ ‫ﮫ‬ ‫ﻧ‬ ‫ﻤﺎ‬ ‫ﺪ إﯾ‬ ‫َﻌ‬ ‫ﻣﻦ ﺑ‬ ‫ﺑﺎ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﻔ‬ ‫ﻛ‬ ‫ﻣﻦ‬ ٌ ُ ٌ َ ْ ً َ‫ﺮ‬ َ َ ُ َ ْ َ ِ َ ِ ِ َ ِ َ ِ ِ ِ ِ ِ ٌ ْ ‫ﱢ‬ ْ ِ ِ ِ ‫ﱠ‬ ِ َ ِ ِ َ ُ ِ َ ِ َ ِ َ “Sesungguhnya orang-orang yang mengikrarkan kekufuran setelah mereka beriman. Kecuali orang yang diperintah secara paksa untuk mengucapkan ikrar itu sementara hati mereka penuh dengan keimanan.” (Surah an-Nahl.. Reply Posted by din on 15/02/2013 at 6:24 pm mohon utk di copy dn dijadikan panduan. Mudah-mudahan iman kita sentiasa dipeliharai Allah Ta’ala hendaknya… ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by hamba allah on 13/02/2013 at 3:35 pm Assalamualaikum.

moga kita semua dalam rahmat Allah selalu… inshaaAllah… =) Reply Posted by hambaNya on 22/02/2013 at 11:22 pm Alhamdulillah.sy nk tnye ketika rakaat kedua tu.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Alhamdulillah…. Reply Posted by kurnia ilahi on 25/02/2013 at 1:27 pm semoga allah di samping kita Reply Posted by Sham Rawani on 26/02/2013 at 11:35 pm Terima kasih sebab memberi tunjuk ajar dengan cara yang betul . Terima kasih Reply Posted by Shafi-Q on 26/02/2013 at 6:51 pm Amiiin… Jazaakallaahu Khair. saya mahu bertanya.surah al-ikhlas dibacakan stu 1x@3x ustaz? Reply Posted by Shafi-Q on 01/03/2013 at 1:45 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Dibaca sekali sahaja… tapi jika nak baca lebih. itu adalah lebih baik… ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by saibah on 06/03/2013 at 6:49 pm DO’A IFTITAH dibacakan@tidak ustaz? Posted by aamiryusuf on 05/03/2013 at 1:24 am shafiqolbu. Sepatutnya kita perlu bertaubat dulu atau berbuat baik 78/92 . Reply Posted by saibah on 28/02/2013 at 9:55 pm assalamualaikum..wordpress. terima kasih ustaz atas perkongsian ilmu diberi.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ Assalamualaikum. Saya mohon share ilmu ini ye. syukran.. Mudah-mudahan dirahmati Allah swt atas segala usaha.

Rasulullah SAW bersabda: “Berilah kasih sayang. saya mahu bertanya..w. ubah dalaman. Imam Ahmad meriwayatkan daripada Abdullah b. Reply Posted by fida mansur on 07/03/2013 at 8:49 am Assalam…. Reply Posted by huda on 07/03/2013 at 10:50 pm Saya hendak bertanya.a.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Assalamualaikum. semoga kita semua sentiasa dibawah lindunganNya..T. Sentiasalah kita berselawat ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad s. tetapi tidak mengamalkan dan celaka pula bagi orang yang terus menerus berbuat dosa yang mereka kerjakan.” ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Mann ML on 05/03/2013 at 8:43 am Assalamualaikum…agar pengkonsian saudara di rahmati Allah S..com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 79/92 .doa yg terakhir boleh baca yg melayu.terima kasih Reply shafiqolbu. Amr. Harap soalan saya tidak mengelirukan. Sepatutnya kita perlu bertaubat dulu atau berbuat baik dahulu dengan orang lain dahulu? Maksud saya. Celakalah bagi orang yang mendengar pengajaran.wordpress. Amin. Amin…. Reply Posted by hanitah muhsin on 07/03/2013 at 8:47 am Assalamualaikum semua. daripada Nabi Muhammad SAW ketika Baginda sedang berada di atas mimbar.W. nescaya kamu akan dikasihi dan berilah keampunan nescaya kalian akan diberikan keampunan. sedangkan mereka mengetahui (larangan berbuat dosa). Harap dapat membantu Reply Posted by Shafi-Q on 06/03/2013 at 12:54 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bila sudah ada kesedaran bertaubatlah dahulu… dan kedua2nya perlulah seiringan dan beristiqamah dalam melakukannya.

krn sya msh belajar.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ ‫ﺮﷲ‬ ‫ْﻔ‬ ‫َﻐ‬ ‫ﺳﺘ‬ ◌‫ا‬ َ ُ ْ ِ 80/92 . hukum’y. mohon pencarahan’y. memandangkn doa dan penghulu istigfar bukan di dalam solat lagi kan. Reply Posted by majidtua on 08/03/2013 at 9:16 am Assalamualaikum…... klo setelah salam saya blm hapal istigfar yg B.. adakah masih sah solat taubat/hajat.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by hanitah muhsin on 08/03/2013 at 9:15 am assalamualaikum semua..C dan bacaan surat taubat’y gmn. mkasih..wordpress... Reply Posted by Shafi-Q on 22/03/2013 at 6:36 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Akhi Topik boleh baca terjemahan doanya saja. Ucapkan alhamdulillah syukur kita kepada Allah. jika tidak dapat menghafal doa dan penghulu istigfar tetapi membacanya berpandukan nota atau screen netbook boleh tak. Reply Posted by amirah on 20/03/2013 at 3:59 am tme kasih atas info yang sangat berguna Reply Posted by nur on 21/03/2013 at 1:53 am Assalamualaikum. saudara. semoga semua berada di dalam keberkatan.. terima kasih Reply Posted by Shafi-Q on 22/03/2013 at 6:56 pm َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Boleh…gunakanlah netbook tersebut mendownlod video/mp3 doa dan Sayyidul Istighfar dari youtube… Reply Posted by topik on 22/03/2013 at 3:48 am assalamualaikum… saya mo nanya. Istighfar B/C boleh diganti dengan sebarang istighfar yang lain…setidak2nya bacalah: shafiqolbu.. mohon penjelasan.

cuma saya masih lagi tidak senang mungkin kerana saya belum membuat solat TAUBAT. bezanya hanya pada niatnya sahaja..saya dah mulakan solat dengan membaca apa yang saya tahu.w.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu ‫ﺮﷲ‬ ‫ْﻔ‬ ‫َﻐ‬ ‫ﺳﺘ‬ ◌‫ا‬ َ ُ ْ ِ As-tagh-fi-ruL-Lah “Daku memohon ampun kepada Allah!” Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Istighfar itu dapat memakan dosadosa sebagaimana api memakan kayu bakar yang kering. “Bahawasanya ALLAH yang Maha Mulia lagi Maha Besar menerima ia akan taubat hamba selama belum sampai rohnya kepada halkumnya.dan masalah saya sekarang saya tak tahu membaca atau menghafal ayat-ayat untuk membuat solat TAUBAT.. Terlebih dahulu saya ingin memberitahu yang diri saya ini jahil bodoh tidak tahu apa tentang agama ISLAM. Solat Taubat ini cukuplah sekali sahaja selepas benar2 insaf dan utamakanlah mengqadha dahulu solat2 yang ditinggalkan selama ini.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 81/92 . Boleh tolong saya yang jahil ini.dan bebaru ini selapas umur saya mencapai 33 saya ingin kejalan ALLAH dan mejalankan segala perintahnya.a.boleh ker saya buat solat taubat? Reply Posted by Shafi-Q on 14/04/2013 at 12:13 am Sah solat Taubat Akhi Faris dan doa tersebut boleh dibaca dalam bahasa yang difahami. Reply shafiqolbu.” (Hadis ini diriwayatkan oleh Imam At-Tirmizi). ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by faris_jaybee89 on 04/04/2013 at 12:18 am Pertolongan. lagi. Reply Posted by Shafi-Q on 14/04/2013 at 1:32 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Sabda Nabi s.jika tak dapat baca doa2 dalam bahasa jawi. Belajarlah dengan guru2 yang diperakui di tempat Akhi Yunus dan lakukanlah Solat Taubat seperti solat Subuh 2 rakaat.” (Kitab Lubabul Hadits) ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Yunus on 31/03/2013 at 11:58 pm Asalamualaikum.wordpress.

saya nak tanye.saya dengar haram dan semua amalan tidak diterima.sy insan y ingin kembali ke jalan ALLAH.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by ruggers on 06/04/2013 at 12:31 am salam ustaz. mohon pertolongan ustaz.saya buntu salam Reply Posted by Shafi-Q on 09/04/2013 at 2:13 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Amalan ahli keluarga yang lain InsyaAllah akan diterima dan tiada tersangkut dengan dosa si ayah. mintak maaf soalan saya lain sikit.. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by azmi on 07/04/2013 at 10:05 am as-salam saya mohon copy untuk dipelajari Reply Posted by wan on 09/04/2013 at 9:15 am assalamuaikum ustaz…disini sy mohon izin ustaz.. Berusahalah sedaya mungkin tidak menggunakan hasil judi tersebut untuk membeli bahan makanan yang boleh memberi kesan kepada hati… sentiasalah lakukan tahajjud dan qiamullail bagi melembutkan hati si ayah untuk kembali kepada fitrah…..dan untuk pengetahuan uztaz. Reply Posted by Shafi-Q on 26/04/2013 at 9:34 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Alhamdulillah.sy nak copy cara2 solat taubat dan ingin edar kan ke masjid lpas solat jumaat.dan mohon ustaz izin kan.mohon ustaz benarkan.semoga usaha Akhi Wan diberkati dan berpanjang pahalanya… Doa tersebut boleh dibaca dalam BM… shafiqolbu.dan telah bnyak dosa besar y telah sy lakukan dan hati sy tergerak untuk mengajak dan menambah kan pahala selepas mati sy melalui usaha y macam nie.macam mana sekarang ustaz...hati sy tergerak untuk mengajak orang lain bertaubat dengan cara mengedarkan risalah..com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 82/92 .wordpress.adakah amalan mereka jugak tidak diterima?sedangkan si ayah nye yang memberi hasil duit itu kepada anak anak mereka.saya sebagai anaknya adakah semua amalan2 saya tidak diterima jugak ?mohon penjelasan ustaz.saya lemah.Tapi bagaimana pula nasib anak dan ahli keluarga yang lain.saya jahil dan nak berubah tapi biler terfikir perkara ni...saya nak tanya hukum seseorang ayah tu main nombo ekor dan hasil duit tu diberi kepada anak dan keluarga.

jd klo seorg perempuan itu telah terlanjur melakukan zina dan derhaka pd ibu dan ibunya tidak dpt maafkan dirinya ats sbb2 tertentu.wordpress... majlis2 ilmu dan majlis selawat yang semakin subur di negara kita sekarang… InsyaAllah kehidupan Akhi akan lebih tenang….teruskan usaha baik ini.. Reply Posted by Hazul Bakar on 11/04/2013 at 2:59 am Assalamualaikum… sy telah melakukan zina hampir 10 kali… dan kini saya amat menyesalinya… adakah saya harus menerima hukum seperti (hukum hudud) atau bolehkah saya melakukan solat taubat sahaja… tolong balas pertanyaan saya..hikmahnya kita punya waktu panjang melakukan pelbagai ibadah bagi memperbaiki kesalahan lalu… Akhi Hazrul sertailah sekolah2 pondok.. kelas2 tahfiz. tidak seperti umat nabi terdahulu yang dihukum secara ‘cash’… dan Syukur juga kita selaku umatnya masih diberikan kesempatan bertaubat. dosa zina sangat menghantui saya… saya sering tidak berasa tenteram.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ Taubat wanita tersebut masih belum sempurna…berusahalah sehabis mungkin dan jika perlu 83/92 . Walaupun negara kita tak mengamalkan hukum hudud.adakah msih diterima taubatnya? Reply Posted by Shafi-Q on 01/05/2013 at 3:49 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ shafiqolbu..terima kasih berkongsi info. Reply Posted by Shafi-Q on 14/04/2013 at 2:07 am َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Alhamdulillah kita dijadikan tergolong dalam umat Nabi Muhammad SAW.. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by along on 12/04/2013 at 11:31 am Assalammualaikum…slh 1 doa yg tak dimakbulkan Allah adalah doa ank yg derhaka.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Jazakallahu Khairan Kathiran… Reply Posted by Azrin Suroto on 10/04/2013 at 6:43 pm Assalamualaikum uncle.

.. blh ke!? Reply Posted by Agus on 03/05/2013 at 2:58 pm Assalamu alaikum.tapi mesti dijaga perlakuan. syukron.alhmdulillah.wordpress.klau kte bce doa smbl mmgng bku d’tgn atau ltk bku d’dpn. karena materi nya bagus…mohon ijin utk di print dan di copy ya… Terima kasih. Reply Posted by Mulya Riqza on 30/04/2013 at 1:35 am assalamua’laikum wr.. dan saya mau sholat taubat sekarang karena ga mau di tunda tunda. Reply Posted by Qif on 07/05/2013 at 11:38 pm Adakah kebahagiaan itu hanya sehari sahaja seperti yg dikatakan di atas shafiqolbu. apakah bisa saya solat sambil membaca doa sambil melihat postingan ini ?? tolong di jawab cepat. wb saya baru tau bacaan sholat sunnat taubat ini. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Afifah on 03/05/2013 at 2:17 pm Assalamualaikum Nk tnye. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Suhaila on 21/04/2013 at 4:17 pm Syukran..04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Taubat wanita tersebut masih belum sempurna…berusahalah sehabis mungkin dan jika perlu dapatkan bantuan insan yang disegani/dihormati si ibu sehingga mendapat keampunannya... jangan sampai berlaku 3 kali pergerakan berturut2 yang boleh terbatal solat akhi. Wassalam.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 84/92 . pertanyaannya... Reply Posted by Shafi-Q on 01/05/2013 at 3:09 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Diharuskan.

terima kasih Reply Posted by Shafi-Q on 10/05/2013 at 9:29 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bolehh… Selepas salam boleh bebas bergerak. mohon pencerahan ye…wallahualam Reply Posted by Shafi-Q on 15/05/2013 at 10:55 am shafiqolbu. ia tidak menjejaskan solat… ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by anne on 09/05/2013 at 4:55 pm salam. kerna kita hanyalah manusia biasa yang hanya menumpang di muka bumi ini.. semoga segala yang yag berlaku menjadi pengajaran buat kita.. Terlalu pjg tkut terlupa. dan adakah batal solat sunat taubat itu jika x cukop 40 kali.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by AsRaf AzMan on 08/05/2013 at 3:52 am Alhamdulillah…sangat2 berguna…terima kasih…:-) Reply Posted by Afifah on 08/05/2013 at 9:59 pm Assalamualaikum sye nk brtnye bleh ke kte bace doa smbl mmgang bku d’tangan?? Reply Posted by rasruby on 09/05/2013 at 10:21 am Boleh tk kita membaca ayat2 ini sambil memegang buku panduan.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ Tidak diwajibkan… 85/92 ...selepas kita memberi salam.wordpress. Reply Posted by afiq on 11/05/2013 at 12:16 am Saya mahu tanya: Adakah wajib membaca tasbih ketikaa sujud terakhir…. bertaubatlah dan sembahyangla kamu ebelum kamu disembahyangkan … Wallahu A’lam.

terima kasih Reply Posted by Shafi-Q on 15/05/2013 at 10:57 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bacalah doa tersebut selepas selesai bacaan zikir-zikir istighfar sebelumnya. ini doa yg no 5 hrs ttp di baca ya stlh slsi baca doa” yg lainnya. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by ahmad zakwan husni on 11/05/2013 at 11:36 pm assalamualaikum.ustaz??? Reply Posted by Shafi-Q on 15/05/2013 at 10:37 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bolehh…bacalah mana2 surah yang mudah dan telah dihafal… ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by mumtaz on 19/05/2013 at 4:52 am mohon share di blog Reply Posted by asmida on 20/05/2013 at 12:40 pm sguh mulia rhmt allah kpda kte…………jdi gunakn lah ia sebaik baiknye Reply Posted by Akmal on 23/05/2013 at 3:06 pm shafiqolbu.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 86/92 ..wordpress. Reply Posted by Ika on 11/05/2013 at 1:37 am Assalamualaikum pak ustadz. saya ingin tanya ustaz boleh kah saya tukar surah yang lain .04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Tidak diwajibkan… Pada permulaannya pasti ada yang terlebih dan terkurang…hikmahnya adalah melatih kita lebih menumpu dan khusyuk dalam solat. ada 1 pertanyaan...

tapi masih ada sama.wordpress. lepastu baca subhanallah 40x.) . Reply Posted by nurul on 29/05/2013 at 12:02 am salam…sy nk tumpang tanya. sah solat yang dilakukan.tapi tak berapa nk kusyuk mcm mana ye??kita dah cuba untuk kusyuk dalam solat.b & c? Kalau shafiqolbu.jika kita mahu melakukan solat taubat ini.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ baca a saja. ... satu salam.. Reply Posted by Shafi-Q on 05/06/2013 at 11:27 pm َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bolehh…InsyaAllah. . sah atau tidak jika (Sambung baca Istighfar Tauhid berikut sebanyak 10 / 100 kali. & penghulu doa 87/92 . Reply Posted by hamba Allah on 28/05/2013 at 3:57 pm Assalammualaikum . Saya ada soalan nak tanya.adakah solat kita itu diterima?? Reply Posted by Shafi-Q on 05/06/2013 at 11:13 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ InsyaAllah solat diterima jika menepati rukunnya dan ada usaha ke arah kekusyukan solat… Baikilah segala pekerjaan dan amalan di luar solat..04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Boleh ka lebih dri 2 rakaat ? Reply Posted by Shafi-Q on 12/06/2013 at 2:42 pm Bolehh…lakukan dengan setiap dua rakaat. (baca Penghulu Istighfar sebanyak 3 Kali) tidak dibaca ? Dan sah atau tidak jika doa taubat tidak dibaca tetapi baca doa sendiri ? Harap dapat membantu . ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Lysa on 30/05/2013 at 2:43 am Assalamualaiaikum ustaz. 1) wajib kah dibaca a..

Terima kasih atas maklumatnya . diterima ke ? Reply shafiqolbu..com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 88/92 . Boleh? Reply Posted by Shafi-Q on 05/06/2013 at 10:54 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ 1. & penghulu doa taubat di gantikn dgn doa yg datang dari hati kita. lepastu baca subhanallah 40x. Reply Posted by siti on 10/06/2013 at 1:13 am assalamualikum… saya ingin bertanya bolehkah saya melakukan solat sunat taubat ini selepas waktu solat maghrib atau isyak? ataupun perlu dilakukan pada tengah malam? Reply Posted by Shafi-Q on 18/06/2013 at 1:49 am َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Solat Sunat Taubat boleh dilakukan bila2 masa samada siang atau malam…sebaik2nya sejurus timbul rasa keinsafan dalam diri… ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by anonymous on 13/06/2013 at 3:34 am semoga allah memberikan ganjaran kepadamu.wordpress.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu 1) wajib kah dibaca a. hanya suatu saranan saja. Taklah wajib..Amin Reply Posted by unknown on 22/06/2013 at 12:21 pm Kalau solat taubat macam solat sunat biasa.b & c? Kalau baca a saja. Bolehh… ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by Nur on 06/06/2013 at 11:34 pm Assalamualaikum. 2.

ayat 222).com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 89/92 .Allah Maha pengampun.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by Shafi-Q on 30/06/2013 at 3:25 am َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ InsyaAllah…Ar Rahman Ar Rahim sentiasa menerima amalan hambaNya yang ikhlas… Reply Posted by aidil on 23/06/2013 at 11:41 pm assalam.kalau rasa2 x malu dgn Allah dan malaikat buat la lg….wordpress. kalau sy x baca penghulu istighfar tu boleh x? Reply Posted by Shafi-Q on 30/06/2013 at 3:02 am َ َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ﺑ‬ ‫ِو‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫ﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Bolehh… Reply Posted by hamba ALLAH on 05/07/2013 at 11:29 pm salam .telah ada keinginan bertaubat…maka beristiqamahlah dalam melakukan kebaikan.. kalau kita betul2 ingin bertaubat….” (Surah al-Baqarah. ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by sahabat on 09/07/2013 at 5:02 pm kalau takut ulangi kesalahan yg sama. ayat 160). WALAU TAK DE SAPA YG NAMPAK KESALAHAN YG KITA BUAT TAPI ALLAH DAN MALAIKAT NAMPAK…... Reply shafiqolbu. boleh x kalau saya bertaubat tapi saya takot saya ulang dosa yg sama ? Reply Posted by Shafi-Q on 08/07/2013 at 10:33 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Alhamdulillah.” (Surah alBaqarah. cari punca kesalahan itu blh blaku n jauhi puncanya….dan yg paling ptg….bertaubatlah bersungguhsungguh…. Sesungguhnya Allah sangat mencintai orang yang bertaubat dan menyucikan diri. Firman-Nya: “Dan Akulah yang Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang.. Dan firman-Nya lagi: “Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang banyak taubat dan mengasihi orang yang sentiasa menyucikan diri.INGAT.

Reply Posted by Budak Bru Nak Belajar on 15/07/2013 at 12:20 pm admin Istighfar Tauhid. sy berumur 19 tahun. apakah sah sholat taubahnya? Reply Posted by Shafi-Q on 18/07/2013 at 12:27 am Sah.maknanya xde “shj aku solat taubat”. tetapi tidak menangis.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 90/92 .sbb ada yg kata xde solat yg khusus solat sunat taubat.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Posted by shafawi on 12/07/2013 at 12:15 am Boleh x dptkan sandaran hadis tentang solat taubat. Sayyidul Istighfar dengan Doa Taubat bleh bce dlm bahase melayu tak??? Reply Posted by Shafi-Q on 25/07/2013 at 7:22 pm Boleh jika dibaca di luar solat. Tapi kesedihan sy tak sebanding dgn rasa sedih akibat kealpaan sy selama ni.tk Reply Posted by Elgi Triprasetya on 12/07/2013 at 5:16 am kalau sholat taubah.. Syukran ya ustaz atas panduan ni. mungkin Allah berikan sy ujian sebegini kerana Dia rindu akan rintihan sy.mohon pencerahan. Sy terlalu selesa.wordpress. Sy putus harapan apabila tidak ditawarkan ke ipta untuk degree. Reply Posted by Aina Hidayati Ghazali on 19/07/2013 at 1:46 am Alhamdulillah di saat Allah jentik hati sy. ini yg Dia berikan sebagai petunjuk. Reply Posted by Shafi-Q on 26/07/2013 at 7:25 pm َ ‫ﱠ‬ ْ ْ ‫ﺮ‬ ‫ﺒ‬ ‫ﻛ‬ ‫ُأ‬ ‫وﷲ‬ ‫ﺪ‬ ُ ‫ﻤ‬ ‫ﺤ‬ ‫و اﻟ‬ ‫ﺎن ﷲ‬ َ ‫ﺤ‬ ‫س◌ﺑ‬ ُ ُ َ َ َ ْ َ ِ ِ َ ِ ْ Reply Posted by jalak on 24/07/2013 at 12:32 am sah tak amalan jika belum sunat taubat? Reply Posted by an on 24/07/2013 at 11:12 am shafiqolbu.. Hari2 sy menangis.. Subhanallah. Buat pengetahuan ustaz.

##d lakukan selepas solat fardu. Reply Posted by roy saputra on 24/07/2013 at 12:26 pm apa hukuman org yg bertaubat kemudian melakukan maksiat lagi ? dan apabila org itu melakukan solat taubat lagi . sebagai rujukan ana dan sahabat. syukran . adekh ini juga diterima sebagai 1 taubat apabila merintih2. beristifar dgn penuh keinsafan n berdoa agar d ampunkan segala dosa yg pernah d lkukan. nk tany. tapi setiap kali saya rasa sedih saya seperti menyesal kerana saya dilahirkan begini. tp kami skrg dah kawin dan skrg sy menyesali atas perbuatan yg kami bt dl setiap kali teringat mesti sy mnyesal napa sy bbuat yg sdemikian. Di bulan yang baraqah ini. Tapi sejak beberapa bulan ini saya sentiasa berusaha bangun tengah malam untuk solat tahajud dan hajat di samping menjaga solat 5 waktu saya. Dan semakin saya cuba mendekatiNya semakin banyak dugaan yang datang membuatkan saya kadang kala keliru. saya tidak pernah melakukan solat sunat taubat seumur hidup saya.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 91/92 . Saya ingin berubah. Reply Posted by Shafi-Q on 03/08/2013 at 6:20 pm َ َ ُ ‫ُﮫ‬ ‫ﻛﺎﺗ‬ ‫ﺮ‬ ‫ِوﺑ‬ ‫ُﷲ‬ ‫ﻤﺔ‬ ‫ﺣ‬ ‫ر‬ ‫و‬ ‫م‬ ‫ﺴﻼ‬ ‫ﻢ اﻟ‬ ‫ﻜ‬ ‫َﯿ‬ ‫ﻋﻠ‬ َ ◌‫و‬ َ َ َ ْ َ ‫ﱠ‬ ْ َ َ َ ُ ْ Hal sebegitu dikira sebagai suatu taubat juga… ‫وﷲ أﻋﻠﻢ ﺑﺎﻟﺼﻮاب‬ Wallahu A’lam Bish Shawab Reply Posted by salleh on 28/07/2013 at 11:47 am sy pernh bt dosa yg besar masa sy bujang dulu. saya cuba membaca alQuran yang telah lama saya tinggalkan.04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu assalamualaikum ustaz. Bagaimana saya nak hilangkan rasa bersalah itu. hati saya mudah tersentuh dan sentiasa sedih mengenangkan semua dosa yang telah saya lakukan dulu. Terima kasih. apakah solat taubatnya di terima allah swt ? Reply Posted by suraya salleh on 27/07/2013 at 9:44 am assalamualaikum. ana mohon copy dan share ya ilmu ini.. sy tlah bzina dgn girlfriend sy.wordpress. Tapi sejak akhir2 ini.. soalan sy apakah taubat sy dterima apabila sy dah kawin baru sy menyesali atas perbuatan sy dl? tolong penjelasannya shafiqolbu. Reply Posted by ayu on 27/07/2013 at 11:04 pm assalammualaiku. Mohon pandangan ustaz. sy dah bt solat taubat.

com . The Spring Loaded Theme.jika lebih dihayati dan ditumpukan pada lirik.. SAYA TELAH MENYALIN POSTING INI SERTA SOLAT SUNNAT TAHAJUUD. JIKA SAUDARA TIDAK BENARKAN SILA MAKLUM KE EMEL SAYA – lot1852@yahoo.com. TERIMA KASIH ATAS POSTING INI.wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-taubat/ 92/92 .04/08/2013 Solat Sunat Taubat | Shafiqolbu Reply Posted by FBJ on 30/07/2013 at 11:14 am ASSALAMUALAIKUM YA SAUDARA SEAGAMA. JAZAKUMULLAHI KHAIRAN Reply Posted by anwar on 30/07/2013 at 11:02 pm saya nak tanya boleh tak baca doa taubat yg kumpulan nasyid raihan tu? Reply Posted by Shafi-Q on 02/08/2013 at 6:25 pm Boleh..bukan pada melodinya… Reply Blog at WordPress. Ads Not by This Site shafiqolbu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->